Feltalálók és befektetők
2010. június 05. írta: Elpet

Feltalálók és befektetők

 

  Valószínűleg mindenkinek van feltaláló ismerőse. A feltaláló az az ember, aki meg van győződve arról, hogy egy nagy dobás vár rá az életben, valami olyan ötlet, amely kizárólag az ő elméjében gyökerezik, és valamilyen módon megfordítja a dolgok addigi menetét.  Szilárdan hisz abban, hogy az ő fejéből egy napon kipattan az a gondolat, amely lenyűgözi környezetét, amely csodálatot és sikert hoz a számára, amely által megkerülhetőek a magasra vezető érvényesülés rögös és nem is mindenki számára járható ösvényei, amely által legyőzhetőek a hátrányos helyzet és az anyagiak hiányának nyomasztó körülményei.

  A feltalálás egy mítosz, és a feltaláló mitikus hős. Nemzeti gondolkodásunkban is megjelenik, és mostanában sokat gondolkodtam rajta, amikor a „nekünk a szürkeállományból kell megélnünk” mondatot hallottam. Valahol ez a mítosz kísért nemzeti útkeresésünkben, és most megkísérlem, hogy bevilágítsak e kissé szerteágazó gondolatvilág belsejébe.

  Nem kérdés, hogy létezik egy olyan magyar kreativitás, amely megoldást ad azon esetekben, amikor az erőforrások hiánya más, nálunk anyagilag jobban ellátott nemzet fiait meghátrálásra készteti. Időnként nagy segítséget nyújthat, máskor ijesztő eredményekhez vezet, gondoljunk csak a megfelelő anyagok hiányát áthidaló ötletdús megoldásokra, amelyek a hétvégi kiskertek épületeinek és kerítéseinek architektúráját teszik utolérhetetlenné.

  Léteznek jó ötletek is, és nem kérdés, hogy gazdaságunkat fellendíthetné egy világújdonság termék. Ám a feltaláló - vagy nevezzük kevésbé fennkölt szóval fejlesztő szakembernek - már az ötlet felmerülésekor szinte áthághatatlan nehézségekkel találja magát szemközt. Már maga a fejlesztés, az ötlet kidolgozása, egy prototípus vagy próbatermelés is olyan költségekkel jár, amelyet senki sem finanszíroz szívesen. Az pedig, hogy az ötletből fizetőképes és vásárláskész piacon megjelenő termék legyen, olyan befektetéseket igényel, amelynek az ötletelő hazai szakember rendszerint a közelébe sem jut. Technológiát, üzemépületet, eszközöket, gépeket, humán erőforrást, szervezést, vezetési rendszereket, irányítást, gazdasági controllingot, marketinget, logisztikát, kereskedelmi hálózatot tenni mellé - nos? Szegény magyar ötletgazdánk áll, és bele sem kezd.

  Lehet persze várni, hogy eljön egy napon az igazán nagy ötlet, az a hatalmas dobás, aminek láttán a világ pénzes potentátjai csodánkra gyűlnek, és mögénk teszik a hiányzó anyagiakat, busásan megfizetve gondolataink árát, fifty-fifty osztozkodást ajánlva az üzletben, megfinanszírozzák azt minden kockázatával és gondjának viselésével, mi pedig részesedésünkből megoldjuk további életünk minden gondját. Lehet erre várni, de elárulom: ilyen nem lesz és ez a nap nem jön el soha.

  Le kell számolnunk az ábránddal: nincsenek mindent megoldó nagy ötletek. Nincs olyan, hogy én tudom egyedül, hol kell ráütni az eke kormánylemezére négyszer, és másfélszeres termést hoz a föld. Hiába nem tudja más a Pick-szalámi pontos receptjét, bizony, van más szalámi is a világon. Nincs ma már pótolhatatlan gondolat és utolérhetetlen ötlet vagy tudás. A siker útja sokkal prózaibb. Eladható termékek vannak és hatékony technológiák, amelyek pénzbe kerülnek. Nem fogjuk megúszni, hogy megvásároljuk.

  Sokat lamentálunk a magyar gazdaság alacsony jövedelemtermelő képességén. Nézzünk körül ugyanakkor üzemeinkben, és soroljuk fel, hol találkozunk élvonalbeli technológiával? Miért vásárolnak a vezető ipari cégek legújabb fejlesztésű termelőeszközöket?

  Nos, nem azért, mert sok pénzt akarnak a gépekért kiadni. Magyarországon elterjedt az a szemlélet, amely azt veszi alapul, hogy 14 éves Opel Astrát 150 eFt-ért lehet kapni, és azzal is lehet menni, majd ezt a szemléletet a termelőeszközökre alkalmazzák, a kezelő személyzet illetékességébe utalva a versenyképes termelést. Nos kérem, nagyon igaz a mondás, hogy finggal nem lehet tojást festeni. A legkorszerűbb termelőeszközöket azért fejlesztették, hogy azokkal piacképes termékeket lehessen gyártani alacsony költségek mellett. Nem lehet elkerülni a fejlesztést.

  Bizony, keserves útja van ennek. Vagy össze kell rá kuporgatni a pénzt, vagy hitelt kell rá felvenni. És akkor bizony az árbevételből az anyagköltségek, bér és adók mellé még az eszközköltséget is oda kell számolni. Ez nem lesz elkerülhető. Nem lehet örökké a rendszerváltás előtt felhalmozott eszközökből élni. Bizony, szemléletváltás kell. Csak akkor remélhetünk normális bevételeket, ha valós és számottevő értéket fektetünk a termelésbe, és ez áldozatokkal jár.

  Változások előtt állunk. Ideje az ábrándok világából a valóság talajára lépnünk. Brutális és áttörő műszaki, technológiai fejlesztés kell, mert olcsó eszközökkkel kicsike pénzt lehet csak keresni sok munka mellett. Most van rá lehetőség, hogy a kormányzat végre a hazai gazdaság fejlesztésére irányítson forrásokat. Kíváncsian várom az erre irányuló intézkedéseket, különösen a beruházási, fejlesztési hitelezés terén bekövetkező változtatásokat, hiszen tisztességes és ésszerű, vállalható feltételekkel nyújtott hitelezés nélkül nincs gazdaságfejlesztés. Ám a felülről jövő szándékoknak találkozniuk kell a mindennapok szándékaival*.

* A termelés fejlesztésének kell lennie a legelső szempontnak, és nem annak, hogy egy tízfős vállalkozás tulajdonosának három év alatt többszintes, úszómedencés-jakuzzis villája legyen és kétévente cserélje a városi terepjáróját. Ha ez a szemlélet marad a fősodor, semmire nem jutunk.

Az illusztrációkat három élvonalbeli termelőeszközgyártó cég honlapjáról tallóztam, amit ezúton köszönök meg, reménykedve, hogy berendezéseikkel egyre gyakrabban találkozom majd a hazai iparban. Hivatkozások a képekre kattintva érhetőek el.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr272050325

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bell & Sebastian 2010.06.05. 08:36:23

Tartottad a szavad, amennyiben a hitel-vita argumentumának szántad. Gondolom több részes lesz és ez a bevezető.

Kár, hogy a magyar gazdaságra semmilyen elmélet nem érvényes, mindent szétbomlaszt a tranzakció kimenetét bizonytalanná tévő nemfizetés, a másodlagos elosztás, lopás, korrupció, jogi bizonytalanság és egy tetű sebességével haladó eljárások.

A magyar így szocializálódik. Sok a tehetséges, de velük párban ott a rengeteg bármire alkalmatlan.

Haranggörbe, az.

teknős 2010.06.05. 08:45:02

Sajnos jogos megállapítás. A magyarországi sikeres vállalkozók természetesnek tekintik, vagy tekintették, hogy míg az autóból és a felesleges luxuscikkekből a legjobbat veszik, addig a termelőeszközből az éppen "még működjön" elvét és szakemberből a "nekem legkevesebbe kerüljön" elvét tekintették elsődleges gazdálkodási szempontnak.

A multi terészeténél fogva törekszik a középszerű munkavállalók alkalmazására és a kkv nem fedezte fel, hogy neki nem a középszerben kellene versenyeznie a multival. A kkv-ban sem a racionális, a piaci igényekhez gyorsan alkalmazkodó gazdasági egységek jöttek létre.

Ennek oka szerintem az, hogy 1990-es évek elején az éppen kialakuló vállalkozói szektor nem racionális alapokon jutott tőkéhez, hanem a politikai kapcsolatok révén. Ezért gondolom én, hogy Gyurcsány és társainak megjelenése a politikában annak a ténynek a felismerése, hogy ők alkalmatlanok arra, hogy piaci viszonyok között tisztességesen és nem a megszokott mutyizások világában megéljenek.

Ez a nonszensz hozta létre pl. a vállalkozói költségek megadóztatását.

Sokkal nagyobb itt a baj, mint hogy egy egyszerű adócsökkentéssel meg lehetne javítani. Az adócsökkentés szükséges, de nem elégséges feltétele a magyar gazdaság rendbetételének.

egy_vélemény 2010.06.05. 09:23:16

A darázsfészekbe nyúlt a Szerző, gratula!
Annyira komplex a téma, hogy én azt sem tudnám, hol kezdjem a körbejárását.
Mivel alapos ismereteim azt támasztják alá, hogy a maximális lerabló profitéhség vezérli az üzleti gondolkodást, e célból a mi életünket akár tönkre is teszi, ezért először az indítékoknál parkolnék le.
Más az érdeke mindenkinek, aki részese a gazdaságnak, ezt egyszer szét kellene választani.
Tehát, a Szerző koncepciójában mennyire meghatározó az, hogy melyik oldalt képviseli?

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2010.06.05. 09:27:11

A magányos feltaláló zseni mítoszában igaza van a posztírónak, viszont a legtöbb közép- és nagyvállalkozás folyamatosan költ kutatásra és fejlesztésre. Annak ellenére, hogy a marketingesek szinte egyenlô mértékben hirdetik forradalmiként, ha sikerül pirosra festeni egy mûanyagkeretet, és azt, ha energiaosztályt tud lépni egy gyártó egy terméke, mégis az utóbbiban egy-két éves összehangolt munka van a beszállítók és a gyártók fejlesztési osztályai között.
Ugyanilyen az árcsökkenés is, szinte minden árcsökkenés mögött (amikor nem termékélettartamról van szó, amiben éppen a befektetett kutatás-fejlesztés megtérült költségei után csökkentenek) hatékonyságnövelés van. Növelik a hatékonyságot, majd a marketingesek megmondják, hogy akkor most energiaosztályt kell lépni, vagy árat csökkenteni (nagyobb hatékonyság-kevesebb anyag).

Ezekben a hatékonyságnövelési lépésekben a termelési folyamat változtatása is beleesik, márpedig a kisvállalkozásoknál általában ez az egyetlen lehetôség. Nem ritkán ezeknek az alapjai sufnifeltalálóként mûködô fizikai munkásoktól származik, akik ismerve a folyamatokat javasolnak és hoznak létre fejlesztéseket. (említsük meg Mr.Phillipset, a csillagcsavar feltalálóját)

Volt már rá példa, hogy nagyvállalkozás (multinacionális) kizárólag a know-how miatt vásárolt fel kisvállalkozást, amit utána a saját középméretû beszállítóinak ajánlott, kötelezôvé tett.

A zseniális ôrült feltaláló mítosza viszont tovább fog élni, mert mindenki ilyet vár. Neveket akarunk a találmányokhoz fûzni, mert az jó.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.06.05. 09:36:25

mivel a magyar gazdaság sosem lesz képes bejárni az elpeti és egyébként kívánatos utat, szerintem hülyeség fejleszteni, inkább törjük a fejünket a nagy dobáson. :)

/amíg széchenyi hitelhez lehetett jutni úgy, hogy gründolt valaki gyorsan egy szúnyogháló gyártó céget, aztán köd előtte köd utána, addig baszhassuk./
a könnyűipar egy szegmensét ismerve pedig másodszor kell elmondanom elpetnek, hogy a középvállalatok ejrópai szintű termelőeszközökkel nyomják, és ejrópai hasonló gyárakban sem feltétlenül mindig a legújabb, legfaszább megy. egy vállalkozásban sokkal jobban megéri a politikai kapcsolatokat ápolni, mint fejleszteni! :)

Bell & Sebastian 2010.06.05. 09:50:07

@szomorutojas:
Magyarországon a K+F messze-messze átlag alatti, ha jól emlékszem max. 2%.
Így hát ebből is behozatalra szorulunk.

Viszont az ipari kémkedés átlag feletti. Ezt nehéz bizonyítani, talán az lehet az oka, hogy tájidegen gondolkodásunktól a privát és vállalati szféra szétválasztása. Jogi értelemben a vállalkozások 98% -a micro- kis- és közepes cég. (= KKV)
(gondolom a fennmaradó rész a Coca-Cola, McDonald's, Microsoft, Apple négyes)

Furcsa egy hely lettünk, agy ország kiszolgálói-alávetett státuszban.

"Ha én zászló volnék / sohasem lobognék, ..." (ingyen)
Itt még sok lúd sem képes egyetlen disznót legyőzni, ami azért -valljuk be- world-unicum!

:)

egy_vélemény 2010.06.05. 09:56:04

Először elgondolkodom szép anyanyelvünk adományán s leírom, majd értelmezni próbálom a kifejezéseket.
Szer-ző ír egy cikket a fel-találókról, akik nincsenek, csak ál-modozók. Nem említi a kutat-ókat, akik hús-vér előfokozatai a fej-lesz-tőknek. Nem tesz hangsúlyt a vásár-ló-ra, akik mellesleg közel sem álmodozásból, hanem kétkezi munkából él-nének, dolgoz-nának, hogy a haszonból a korántsem ál-modozó haszon-lesőket jól tartsák.
Tehát, szer-zőnk is szerezni akar, de nem fel-találás, hanem öt-let, ami hat-hat...alapon. Ez a valódi feltaláló, a hús-vér, aki mégis képes a semmiből teremteni valamit. Állítólag ez a tudomány, nem az tőzsdespekuláció.

Bell & Sebastian 2010.06.05. 09:57:47

@Grift:
Mert drága a humán erőforrás. Ezért aztán sok a dologtalan, nem is beszélve az iskolapadokban és az apparátusban bujkáló klasszikusan szocdemekről!

(Tegnap láttam egyet a tévében, egyedül ült szoknyában a padban - az épebb bal ;) képviseletében. De hol a többi?)

Bell & Sebastian 2010.06.05. 10:04:45

@egy_vélemény:
Ennek a fajtának a becsült száma 800 ezer.
Minden más -csak ebből a tényből- levezethető. Egy visz a hátán 11,5 másikat! Csoda-e, hogy belegebed?

egy_vélemény 2010.06.05. 10:18:37

Másodjára elgondolkodom azon, hogy a gazdaságot nem csak a tárgyi feltételek, hanem szereplőinek sokféle érdeke teszi ki. Ez azt jelenti, hogy föntről nézve egyensúlyt kell teremteni, ami nem feltétlenül annak hat alulról nézve.
Tehát, nem biztos, h ma Mo-on hasznnos ipar és mezgazd csak akkor lehet, ha new hollandra beruháztatjuk a vásárlóerőt, és a világ pick szalámival van tele. A mai piacgazdaság a vásárlóerővel kalkulál, de a lekopasztott legelőn, ha nem legelhet a nyáj, miből adná a bundácskát?
Tehát nem biztos, hogy az jelenti a magyar gazdaság felvirágoztatását, hogy az elcoteq milyen gyártósoron gyártat....minimálbérért mellesleg, nem is az, hogy mennyinek van tüzép-barokk palotája, hanem az, hogy mennyi a hajléktalan, mennyi a csicskás, mennyi a külföldön állást keresők száma, milyen a szociális háló, no meg az alkalmazott tanultság....az életminőség, általában, mindenkinek. Sztem. Ebből kifolyólag nem ótomata, 'kor-szerű' gazdasági modellkopálás a megoldás, hanem a felmérés után az érdekek optimális, helyi összehangolása. Ez azt jelenti, hogy igenis plafont is kell szabni, nemcsak platformot teremteni, azt pedig a mai elszabadult világban csak az államnak van módja.
Feltétele a kölcsönös alkalmazkodás. Ha a divatirányított piaci igényeket befolyásolni tudják pro, lehet kontra is, de ahhoz kell a tőkeerőtől is alkalmazkodás és szándék. Ennyiben a profithajhászásnak igenis kell egy ésszerű limitet meghatározni. Lehet, hogy idealizmus, de sztem erre tendál a gazdaság is. Megszülte minden kényszerfeltételét a válság. Pont az ámerikai gazdaság az elrettentő példa.

ati27 2010.06.05. 10:25:39

No Akkor hozzászólnák én is!

A cikk teljesen pontosan irja le a magyar valóságot. Pl a képek valóban csúcstechnikás eszközöket ábrázolnak. Volt is alkalmam ilyen eszközökel dolgozni még otthon. Egy közepes méretű vegyesvállalatnál. De hiába a csűcsteljesítményű gép, ha a körítés siralmas. Pl egy ilyen 5 tengelyes marógépet ki is kell szolgálni. Megvenni hozzá a megfelelő szoftvert, kiképezni az embert. No ez hiányzik! Pl a sok-sok év alatt egyszer sem küldtek el tanfolyamra, abból éltünk, amire paraszti ésszel rájöttünk. Persze fekete szoftvert használtunk, 5 tengelyes marást pl szimuláció nélkül kellett csinálni, mert sajnálták beszerezni a gépspecifikus programot/kinematikai modellt/posztprocesszort megvásárolni. Szó szerint úgy dolgoztunk, mintha egy pilótát beültetnének egy új típusú gépben, majd egyből elvárták tőle a repülést csak műszerekre hagyatkozva, viharos időjárásban. Másrészt elvárták, hogy jó pofát vágjunk hozzá.. Harmadrészt felvettek teljesen kezdőket, jóval magasabb fizetésért, majd elvárták, hogy a hosszú évek alatt kiizzadt dolgokat pik-pakk adjuk át.. Meguntam.. Leléptem.. Majd megírom, hogy megy ez nyugaton.. :)

Ezt a népet sajnáljam? · http://www.youtube.com/watch?v=FABqq_jjRRo 2010.06.05. 10:26:26

rosszak az illusztrációk

élelmiszeripari és könnyűipari gépeket kellett volna beválogatni, nem pl. ultramodern cnct

sidorovich 2010.06.05. 10:44:57

Illett volna arról is beszélni, hogy a fent elemzett tevékenység várható költségei, megtérülési ideje, uram bocsá' nyereségbe fordulása bizony nem a siófoki lángossütő karakteresztikája mentén halad.

Éppen ezért, amíg a hazai adókörnyezet ilyen legendásan támogató a kezdő vállalkozásokkal kapcsolatban, kár bármit is várni a K+F szektortól.

Érdekes, hogy pl. a biotech startupokról szót sem ejtett a posztoló, ezeket egész Európában segítik, van ahol külön vállalkozási formát hoztak létre (N.o.: 1 EUR GmBh), míg Magyarországon leszarják.

Tegye mindenki a mellére a kezét: mibe érdemesebb belevágni: high-tech kezdő vállalkozásba, hitelezőkkel, APEH-hel, kényszerű mutyizással, kreatív könyvelőkkel stb. vagy Siófokon átbaszni a turistákkal tegnap sütött lángossal, hétszázért?

egy_vélemény 2010.06.05. 10:47:58

A kormányváltás ragyogó alkalom a tereprendezésre, a módosításokra. Mi kell hozzá? Felismerni a határokat...ahol monolitba ütközünk, ott nem az eszetlen, soha meg nem térülő be-fektetésekbe fogunk, hanem megkeressük az ösvényt, ahol a monolit védettségében, de kijutunk a szurdokból. Minden tőkének az a célja, hogy hosszú távon is megtérüljön, tehát ragyogó alkalom kínálkozik az alkalmazkodásra. Ki hogyan ismeri föl, mi az elsődleges, mi a másodlagos? Ez a vezetés sajátja. Ehhez adja szavazati formában a járgányt a vezető alá a gazdaság összes résztvevője. Ebből a hangadók, akik telefröcsögik az étert, korántsem mérvadók, csak opcionálisak. Felismeri-e ezt, helyére illeszti-e ezt a vezetés? Ehhez kell más plussz is, mint üzelti érzék....mind köztudott dolog. Ha nem egy szegmenset kapunk csak ki a gazdaságból, nem arra fókuszálunk, hamarabb rendet lehetne tenni. Azt az elszabadult, folyékony rablógazdálkodást, ami leszívott minden tartalékot, meg lehet-e állítani, vagy belefullad saját sarába? Melyik útnak mennyi az ára? Ehhez kell a tehetség, amit én látok a Fidesz-KDNP vezetésében, és akkor oda lyukadunk ki, hogy mégiscsak létezik fe-találás...hiszen nekik kell a járható ösvényt meg- és fel-találni....gps nélkül, ösztönből. Meg fogják találni, csak ne a tanult, régi módszerekkel, meg ne a high-techre támaszkodjanak kizárólagosan....ahogy sugalmazná az ezt a technológiát propagáló, jelenleg befuccsolt, de látszatra még jobban működő nyugati világ. Ők most is eladni akarnak, hiszen soha nem fog megtérülni a fejlesztésbe feccölt zsozsó, tele minden raktár. Ajaj, meg tudjuk-e különböztetni azt, mi az amire valóban szükségünk van s mi az, ami jóvóna, ha vóna? Megtudjuk talán, de ezt be is kell adni...az erőszakos mindenáron eladni akarónak és a hiszékenységre hajlamos, ingatag vásárlóerőnek is. Most is az a véleményem, meg kell a lehet és a kell közötti átjárót találni, ami nem kiélezi, hanem lecsillapítja a kedélyeket. A kellően bölcs vezetés, ahogy szajkóztam már.
Akkora hisztériát képesek elszabadítani annyira rövidtávú célokért is, ahogy az első buktató most épp ez az aránytalan pénzpiaci reagálás mutatja....túl hevesre sikeredett. Ilyen hisztériás környezetben ki a fene lenne képes nyugodtan tervezni? Megvalósítani bármit is, ami tényleges változás? Tehát először ettől kell függetleníteni tudni magát annak, aki változást kínál.

greybull 2010.06.05. 10:50:04

Én személyemben hivatásos vagyok: szabadalmi, védjegy és szerzői jogi szakjogász (is). Nagyon jó a cikk, mert helyre tesz egy-két dolgot.
1. Nem igaz, hogy a magyar olyan nagy zseni lenne. A magyar Nobel díjas tudósok jó része genetikai állományát tekintve zsidó ember volt (legtöbbjük persze tudatilag kiváló magyar is, le a kalappal előttük!), inkább a nagyon jó egyházi iskolai rendszer adott iszonyú jó alapokat a tudásuk kifejlődéséhez.
2. Jókor lenni jó helyen: volt egy olyan szerencsés történelmi koincidencia, amikor ez a "magyar" tehetség, tudás találkozott olyan közgazdasági környezettel (a XIX - XX.század USA-ja), ahol minden jó ötlet azonnal teret nyerhetett. Kb.ezért volt futballban is "Aranycsapatunk" - jókor, jó helyen voltak a fiúk. Soha többet nem ismétlődik meg a lehetőség - ezt jó ha egyszer és mindenkorra tudomásul vesszük: annak esélye, hogy a magyar futball újra a világ élvonalába fog tartozni kisebb, mint az, hogy a valós teve átmegy egy átlagos varrótű fokán - kár minden pénz, amit a futballra költünk itthon...
3. A találmányok megvalósulási aránya: 1 : 1000-hez!!!!! Azaz legjobb (!!!!!) esetben is csak 1 találmány valósul meg piacképes és piacra jutott termékként 1000-ből (van aki szerint ez az arány még rosszabb!).
4. Egy találmány akkor és ott lesz sikeres, amikor és ahol erre mind a piac, mind az ipar részéről valós igény van. A kettő együtt létezik, egyik a másik nélkül NINCS!!!!
5. A magyar tehetség 90%-ban bűnöző tehetség - a szabályok kijátszása - amiben olyan faszák vagyunk, nem dicsőség - az amerikai mondás, hogy a magyar az, aki utánad megy be a forgóajtón, de előtted jön ki - egyáltalán nem hízelgő ránk nézve!
Egyelőre ennyit.

egy_vélemény 2010.06.05. 10:57:24

@Bell & Sebastian:

ezért a belátásra, a kölcsönös belátásra szoktam apellálni. Nem lehet máshogy egyről-kettőre jutni. A nemakarásnak pedig mindig nyögés a vége.
DE én nem csak ebből a tényből indulnék ki, ahogy megszoktatták velünk az argumentálást, mert sokkal komplexebb a felállás, magunkat korlátozzuk be s elsősorban lehetőségeinket, ha egy faktort, egy befektetői, vagy spekuláns, vagy tudós, vagy proletár réteget, bármennyire is meghatározó, kiemelünk s onnantól csak azzal foglalkozunk. A hangsúlyt arra helyezzük rá....elviszi a szekeret a bánatba, aztán csodálkozunk, miért vádolnak meg részrehajlással?
Erdőbe viszi az egész jóakaratú társaságot...ez is csak egy mediális fogás.

sidorovich 2010.06.05. 10:58:14

@greybull:

Hát nem lennék magamra büszke ez után a komment után.

greybull 2010.06.05. 11:07:31

@sidorovich: a tények mindig fájdalmasak. Az elmúlt 50 év nagy találmányai bizony nélkülünk születtek meg. Nem mi vagyunk a világ zsenijei az biztos. Más sem. Egyszerűen máshol is születnek értelmes, okos emberek. Az oktatási rendszer a legfontosabb. Apám középiskolai tanár volt. Mégis mindig azt mondta, hogy a tanítókat, sőt: óvónőket kellene a legjobban megfizetni! nélkülük, az ő mindent megalapozó munkájuk nélkül, a középiskolában semmire nem menne!!!
A mi hazai fejlesztéseink egészen egyszerűen túl drágák nekünk. Vannak nálunk sokkal gazdagabb országok, azokkal kell társulni, kicsit úgy, mint a kalauzhalak a cápával....

br · http://www.szalaiannamaria.net 2010.06.05. 11:09:01

Jó poszt, jól leírja az egyik aspektusát annak, hogy miért ábránd a szabadalmi rendszer, ami aztán írtózatosan károssá vált a gyakorlatban.

A 21. század ősiség törvénye...

belekotty 2010.06.05. 11:10:21

Akkor itt is felteszem, amire egyetemi tanárok sem tudják a választ.
Soroljatok fel olyan magyar felfedezést, ami szabadalmaztatva lett és abból a magyar iparban kölföldön értékesített termék lett.
Nagyjából egyetemeinken lehet hogy kutatják az alaptudományt, ipari/gazdasági szempontból kutatják a nagy semmit.
A vezető, már nevesebb tudósok szinte nem is foglalkoznak kutatással, hanem hogy pénzt szerezzenek az alapvető eszközökre pályázatokon és adminisztrálják magukat. A legjobb példa volt hogy pályázni kellett az egyetemeknek a kutató egyetemi címre.
Az ELTE-n hónapokig szedték össze az adatokat a pályázathoz.
Kéredem én ha az ELTE nem kutató egyetem, akkor melyik az?
Ki volt az aki ezt a faszságot kitalálta? Hiller úr persze.

egy_vélemény 2010.06.05. 11:11:05

@greybull:

én külföldön élek nagyrészt, azt tapasztaltam, nem csak a magyar kivételes tehetség a felsorolt tevékenységekben, nem kell annyira büszke lenni mindig arra az identitásra, amit nemzetinek neveznek. Amiket írsz, azt a társadalmi, az élethelyzet és az egyszeri emberi, természetes reakciók minden országban hasonlóan generálják.
Ha netántán azzal folytatnád, hogy Mo-on volt a legtöbb feljelentés, akkor elmondom már most, többféle oszág polgárától hallottam már ugyanezt az egysíkú érvelést....szó szerint. Ezek a megszokott panelek.

belekotty 2010.06.05. 11:13:13

Nekem is van benyútott szabadalmam, már a nemzetközi szinten is átment. Két és félmilliónál tartok, de másra nem jó minthogy bebiztosítsam hogy én és a kollégám találtunk egy fura kémia reakciót. Ennyi.

bz249 2010.06.05. 11:14:20

@belekotty: hol vannak azok a problémák, amiket a magyar ipar feldob az egyetemeknek? Ja, hogy nincs magyar ipar. Akkor mégis honnan a búbánatból találja ki az egyetem, hogy mi a fenét lenne érdemes kutatnia. Bizonyára a koreai, német, francia, amerikai, japán, osztrák cégek majd a magyar egyetemnek súgják meg a tutit.

sidorovich 2010.06.05. 11:16:12

@greybull:

De hogy ne vádolhass azzal, hogy nem fejtem ki miért tartalak egy aktatologató niemandnak így látatlanban, egy hozzászólásod alapján:

1. Mi, magyarok, nem csak az 5 marslakót adtuk a világnak, akik kétségkívül zsidó származásúak voltak DE veled ellentétben, papírrágó barátom, soha nem hangsúlyozták és tulajdonítottak neki nagy jelentőséget szakmai sikereik kapcsán. Ellenben nem győzték felhívni a figyelmet iskoláikra és tanáraikra, akik nagy fájdalmadra nem mindannyian zsidók voltak, hanem voltak köztük "magyarok" is, ha már ily fantasztikusan intelligens módon megkülönbözteted őket. Persze ha a Duna pesti oldalán puskáztad végig a tanulmányaidat akkor nyilván nem tudhatod, hogy hányan voltak még NEMZSIDÓK, akik büszkék lehetünk. Egy biztos, terád már nem.

2. Soha nem a szent őrült feltaláló az, aki előre viszi a gazdaságot, hanem a stabil, szorgalmas munkával elért "középszerűség". Ha olyan nagy szakember volnál, akkor kitérhettél volna arra, hogy bizony-bizony a biotech területén olyan mennyiségű fehér folt, lehetőség van, hogy BÁRKI képes volna jól működő céget gründolni Magyarországon, pár jól eltalált fehérjével, antitesttel és a nyugathoz képest OLCSÓ, mégegyszer mondom nevetségesen OLCSÓ termelési költségekkel. Csak hát nem tesszük. Hogy miért? Kérdezd meg az eddigi kenyéradó gazdáidat, papírgyártó "közgazdászokat", tollnyaló "jogászokat" és az egyén nem produktív, élősködő bandát.

3. Ha már ilyen szakember vagy, elmesélnéd a többiknek mennyibe is kerül egy szabadalom vagy védjegy, az első kopogtatástól a száradó tintáig? Csak, hogy ők is megtudják TI mennyire segítitek megfejni a hazai feltalálókat, K+F szakembereket.

br · http://www.szalaiannamaria.net 2010.06.05. 11:20:21

@belekotty: Még patent trollkodhatnál is vele, ha szerencséd van, ugye. Mert attól fejlődik ám a gazdaság...

belekotty 2010.06.05. 11:23:56

@bz249: Persze. Ebben nem csak az egyetemek a felelősek.
Nem mellesleg az egyetem felelőssége az hogy az egyetemi kutatók nem nagyon szabadalmaztatnak semmit, mert az egy 2005 óta érvényes körlevél óta az az egyetemnek is tulajdona pl az ELTE-n.

@br: Na most ez nem nagyon értem.

sidorovich 2010.06.05. 11:24:57

@belekotty:

Kevered a szezont a fazonnal. Az egyetemen folyó kutatás önmagában kevés, ha nem folyik le az ipar szintjére. Az egyetemi kutatás és a szabadalom hajhászás nem termel gazdaságilag értelmezhető mennyiségű pénzt.

Mégegyszer: a nem a papírok, a szabadalom, a védjegy stb. hozza a nagy pénzt, ezek csak hozzájárulnak a dolgokhoz. Az okos, jól célzott irányban végzett termelés, az azt kiegészítő kutatómunka lenne üdvös, de annak viszont nem kedvez a jelenlegi adórendszer.

Mi itt Magyarországon szinte bármilyen közepes szintű hightech terméket elő tudnánk állítani a nyugati árak 30%-áért, legalábbis a biotech vonalán. Mi ez, ha nem versenyelőny?

12. Pausz 2010.06.05. 11:26:01

@greybull:

kár ezért a sok ostobaságért:

1. Hasra esni, mítoszt gyártani saját képességeinkből valóben nem kell.

De.: Nem kell >"magyar"< tehetségezni sem és genetikát emlegetni. Nem a zsidó származásuk tette őket tehetséggé

A "magyar" tehetségeket magyar-keresztény tanárok tették tehetségessé és a családjuk hagyományai: sosem voltak egész életüket gyárban, földön, bányában végigrobotoló munkások. nem a fizikai munkát látták maguk előtt példaként.

Csak meg kell nézni nem is fővárosi de vidéki gimnáziumi évkönyveket a 19. század végéről. (Épp a héten volt erre alkalmam.) Vidéki iskolavárosunk legrégibb, jezsuita gimnáziumának 1880as évekbeli évkönyve tele van zsidó névvel.

Nem hiába volt (kellett) numerus clausus. A magyaraság a tekintélyelvű egyházi és világi berendezkedésbe tagozódva az ezeken kívülálló zsidósággal ellentétben hátrányos helyzetbe került és a polgárosodás elindulásával nem volt szabadsága kihasználni azt és kultúrhátrányba került a zsidósággal szemben.

Szó sincs it genetikáról.

belekotty 2010.06.05. 11:28:14

@sidorovich: Jaj, te is! A helyzetért nem csak az élhetelen magyar kutatás, hanem az innováció szegény magyar ipar is felelős.
Ha meg valamit nem szabadalmaztatsz, akkor a hajandra kenheted, mert fél év múlva Kínában is gyártani fogják.
így is az leszm de ha van szabadalom, legalább nem vernek vele alád az európai piacon.

belekotty 2010.06.05. 11:30:17

@sidorovich: Mellesleg tudsz hires magyar szabadalmat, ami az iparban valhol áttörést hozott? Akár külföldön is! Az utóbbi húsz évben. Nos?

greybull 2010.06.05. 11:31:54

@bz249: nagyon komoly a felvetés, és jogos! Sajnos egy ekkora országnak ekkora felsőoktatási rendszert állami pénzből fenntartania - luxus! Jogász-közgazdász-külkereskedő is vagyok. Kezdem magamon:
Minek ennyi jogi egyetem? Válasz: semminek. Az egész jogász képzést önköltségessé lehetne (kellene) tenni! Ugyanez vonatkozik a közgazdász képzésre is. És vonatkozik az összes többi "papír"-diploma képzésre is: bölcsész, PR, HR, kommunikáció, politológus (!!) - rakat szar, semmit nem érnek.
Amikor 35 éve a jogra felvételiztem Szegedre 120 helyre 1200-an jelentkeztünk, külön vonat ment Miskolcról Debrecenen át Szegedre! Egyből felvettek, mert kitűnő tanuló voltam, és tényleg tudtam!
A reál képzés: az igen!, ott van konkrétum, kézzel fogható valóság - csakhogy a vér kapitalista piacgazdaságban, amikor ilyen még volt Mo-n, azaz a háború előtti Horthy-rendszerben: a mérnökképzés tandíjas volt, az orvos képzés is! Sőt: a jogász képzés is (pontosan tudták, hogy az utóbbi is "pénzes" szakma).
Hát, gondolkodni kéne, esetleg....

belekotty 2010.06.05. 11:34:45

@greybull: Jaja, képezzük a sok semmire kellőt. Amikor én voltam egyetemista akkor mér dübörgött a magyar ipar számára dolgozó, magyar gyóygszerkutatás. Az ELTE-n 95 százalék volt a felvételi határ a vegyész szakra. Ma 65 százalék. Hol az a dübörgő gyógyszeripar aminek ezek az emberek kellenek?

sidorovich 2010.06.05. 11:37:25

@belekotty:
Nem tudok így fejből, de nem biztos, hogy nincs.

Viszont végre megérthetnéd, hogy nem a "híres szabadalom" az ami miatt jobban fog menni az itthoni K+F szektor szekere. Pénz kell és a pénzt nem az álmodozó, kerekszemüveges egyetemi krétahuszárok fogják előállítani, hanem az őket hallgató nebulók, akik aztán az iparban próbálnak majd szerencsét MERT MEGTEHETIK, mert az országuk segíti őket ebben.

greybull 2010.06.05. 11:38:23

@sidorovich: én nem minősítgettelek, de a Te jelzőid szerintem inkább Téged minősítenek.
A biotechnológiával beletrafáltál: vagy 10 évig egy biotechnológus feltalálóval dolgoztam, minden módon próbáltuk piacra juttatni a találmányait, ne oktass ezen a területen, mert megeszlek szőröstül-bőröstül!, kevés sikerrel, mert az ún. magyar ipar tele van középszerű faszkalapokkal, akik utálnak dolgozni, utálnak tanulni, és vér-irigyek arra, aki nem ilyen.
Bocs, most szólt a "főnökasszony" mennem kell, majd még jövök!

sidorovich 2010.06.05. 11:43:06

@greybull:

Ja, gondolom egy biotechnológus alapján az összesre és az egész biotechnológiára is le lehet vonni a következtetést.

Szikrázó gondolatmenet, hangos tapsot a jogász úrnak.

snakekiller23 2010.06.05. 11:55:44

Én egy speciális kereskedelmi területtel (gyógyszertárak) kapcsolatban is tanusíthatom, hogy nagyon is tipikus az a káros mentalitás amiről Elpet ír. A gyógszertártulajdonosok "öreg gárdájának" egy jó része nagyságrendekkel a valós piaci értéke alatt vásárolhatta meg a rendszerváltás után a patikát és mivel a liberálizáció nagyon megkésve (és felelőtlenül, dilettáns módon) zajlott le, elképesztően avitt hozzállás jellemző rájuk még mindig. A szarrágás valami elképesztő mértékű, ha a patikába való bárminemű beruházásról van szó, ellenben (és most demagóg leszek) az éves siófoki kongresszuson pár évesnél öregebb autót az ember keresve se nagyon talál. Az épület nem ritkán a fejükre omlik, a számítógépes rendszert akkor sem akarják lecserélni, ha az eredetileg lassan két évtízede lett beüzemelve; de ők és kiscsaládjuk azért bőven a helyi elitek életét élik. Aztán persze nagyon meg vannak sértve, mert már versenyezni is kell, nem lehet kvázimonopóliumban kényelmesen elvegetálva lapátolni kifele a pénzt és csak azon siránkozni, hogy alacsony az árrés (az más kérdés, hogy a molnárlajosi naggggyonokos piacnyitás következtében megjelent multik, meg nagyláncok meg mekkora utolsó dilettáns szemétládák, hogyan teszik tönkre izomból a konkurenciát és hogy bánnak az alkalmazott diplomás gyógyszerészekkel)

A számos kivételnek persze tisztelet, de sajna nem ők a hangadók.

Mekk Elek ezermester 2010.06.05. 12:02:44

Régen elmentem egy ötletemmel az úgynevezett Találmányi Hivatalba. Le kellet adni a teljes és részletes leírást, és közölték, hogy MIUTÁN lefutott a teljes nemzetközi ellenőrzés (hogy még nincs ilyen), tehát 1-2 év múlva, akkortól él a jogvédelem.
Egy év múlva bejelentette valaki, mint újdonságot.
Van még pár hasonló érdekes történetem.

Ha Mr Phillips (a kereszt-csavarfej feltalálója) a mai magyarországon élne, szegény maradna. Állami, befektetői és ügyvédi "segítséggel" halna éhen.

Αρχων (törölt) 2010.06.05. 12:06:07

Mítosz ok.
Viszont a második résszel, mint oly sokan előttem, én sem értek egyet. Volt szerencsém dolgozni multinál rövid ideig és ott a legmodernebb marókat szerzi be a cég mindig. Nem kalóz szoftvereket használnak és mindig van továbbképzés, még egy "egyszerű" csomagolónak is.

A felsőoktatáshoz csak annyit mondanék, hogy én a népszavazáson a tandíj mellett szavaztam. Aki jól tanul az megérdemelten "ingyen" tanuljon, viszont aki nem az fizessen. Felesleges ennyi iskolát is fenntartani, a főiskolák háromnegyedét és az egyetemek felét le lehetne dózerolni.

snakekiller23 2010.06.05. 12:17:16

A hűdeszuper magyar kreatívitás meg tényleg csak mítosz. Az alapja az egykoron (úgy 50 éve még) kitűnő oktatási rendszerünk amiből mára annyi maradt, hogy egyre inkább idősödő, elavult tudású emberek tanítanak félszívvel, elavult, gyakorlatban nem egyszer használhatatlan dolgokat motiválatlan tömegeknek. Aki igazán tehetséges és ez hamar kiütközik az előbb utóbb dobbant valami neves nyugati egyetemre, hogy komoly emberektől kemény kiképzést és naprakész tudást kapjon, nem ragad meg a valóságban a világ harmad-negyedvonalába tartozó magyar intézményeknél.

Bell & Sebastian 2010.06.05. 12:49:47

@snakekiller23:
A gyógyszerész-példád extrapolálható, mert nagyon jó és szemléletes!

(Tényleg, mitől döglik a csiga? Sótól?)

:)

Videofon 2010.06.05. 12:58:48

Magyarországon vagy megcsinálsz valamit saját magad, vagy soha nem lesz belőle semmi.
Az egyetemek, kutatóintézetek hozzájárulása az innovációhoz, lehet hogy normálisabb országokban működik, nálunk biztosan nem.
A szabadalmak csak arra jók, hogy legyen mit ellopni a tőkeerősebb piaci szereplőknek. Legjobb szép csendben piacra lépni. Jó esetben ez 2-3 év technológiai előnyt is jelenthet a konkurenciával szemben (a szabadalmaztatáshoz képest).
A szabadalmaztatási ipar csak hátráltatja a technológiai fejlődést. Ismerek olyan részegységet, aminek 30 ezer változatát védi érvényes szabadalom. Viccnek jó, de ha minden megoldási variációért licenszdíjat kell fizetni, az nem a szellemi tulajdon védelme, hanem a gyengébb tőkeerejű cégek kiszorítása a piacról. A triviális megoldások szabadalmaztatása csak a jogászoknak és a multiknak jó.
Végül: Olyan sportágat kell választanunk, ahol van esélyünk a nyerésre. A fejlett méregdrága technológiák honosítása nem ilyen. A cikkíró téved. Magyarországnak igenis az új ötletek, innovációk, találmányok jelenthetik a kitörési pontok egyikét. Ehhez azonban el kell zavarni az alkalmatlan embereket az államapparátusból, az oktatásból, a kutatásból és az államon élősködő gazdaságból.
Nem azt mondom, hogy a zsenik országa vagyunk. Azt mondom, hogy hagyjuk végre élni és érvényesülni azokat, akik tehetnek ezért az országért.

egy_vélemény 2010.06.05. 13:32:56

@greybull: az 5. pontodhoz kapcsolódva megkérdezem, hogy ezt munkaadói, vagy munkavállalói szempontból mérték-e már föl? Hogyan oszlik meg speciálisan magyar fölbontásban az ügyeskedés a Te tapasztalatod szerint? Milyen hazai jellegzetességei vannak, szemben a klf. országokban működő, íratlan és írott üzleti életbeli szabályokkal? Mennyire megalapozott összemosni egy maghatározatlan gazdasági szerkezetben a nagyságrendben különböző visszaéléseket, majd ez alapján minősíteni, Van-e erre egy nemzetközi minősítési intézmény? Vagy csak szájról-szájra terjednek ezek a tények....mint a madár, ágról-ágra. Mert most ragyogó alkalom lenne a hsz-ek alapján, képet alkotni, hogy nem a fejétől bides a hal?

egy_vélemény 2010.06.05. 13:42:57

@Videofon: egyetértek. Csak van egy gond, ki fogja meghatározni és milyen feltételek szerint, hogy mi is legyen, lehet az érvényesülés járható útja?
Egyszer. Aztán, nem elegendő érvényesülésről általánosságban beszélni, mert a gazdaság és a gazdálkodás egy nagy kerek dolog. Abba beletartozik az, hogy a foglalkoztatás végett melyik ágazatban kellene visszatérni manufaktúrális szintre, melyik szinten kell a csúcstechnológia, milyen megtérüléssel, milyen piacképességgel?
Ha azt veszem, hogy a lakosság egyre kisebb tanult hányada van otthon, akkor bizony egyre kisebb a valószínűsége, hogy nagybefektetés valaha is megtérül. Sok kicsi viszont sokra mehet. Tehát kivel kell versenyt fölvenni? Az elszegényedéssel és a lepukkanással, nem a Bosch-sal, vagy a Siemenssel. Pafffff...megbillent már rég az alapja annak, hogy hagyományos módon tervezni lehessen a gazdaságot. Ha mindig csak az épp ordító problémát kezeljük, akkor csak válságkezelünk. Ha emellett egyből át is állnánk újra, akkor pedig előtte reális képet kell alkotni....most csinálja is a Varga.
Nem irígylésre méltó a helyzete.
Egyelőre mindenért ő kap a fejére, akármit mond?

Tündér_Lala 2010.06.05. 13:59:47

Rendkívül szerteágazó kérdéskör. Beletartotzik a képzés (nem csak az iskolai), a közgazdasági visznyok és igen a torzult társadalmi viszonyok.

Képzés: A jó iskolai képzés mellé valaha társult az is, hogy a munkahelyeken felépítették az embereket. 5-10 év alatt jutott oda egy ember, hogy minden tekintetben önálló munkavézésre alkalmas legyen. Egyre nagyobb gépek tervezése, a tárgyalásokba történő bevonása, stb. Folyamatos továbbképzése. Ezzel párhuzamosan státusz beli és anyagi előre jutésa.
Ma ez szinte teljes egészében hiányzik.

Közgáz viszonyok: Ezzel most nem foglalkoznék, mindenesetre a szorítás következtében egyelőre a cégek többsége,
csupán vegetál, komoly fejlesztésekre
beruházásokra nem tellik.

Társadalmi viszonyok: Ma az emberek egy vállalkozástól nem tisztes megélhetést remélnek, várnak, hanem extra gazdagodást, nyugaton sem mindennapos életszinvonalat. Emiatt túl sokat vesznek ki a vállalkozásból, nem fizetnek az alkalmazottaiknak illetve kezdő vagy gyenge szakember állományt foglalkoztatnak, fejlesztésre nem adnak (elég) pénzt.
Ráadásul ismertem olyan Md-os forgalmú vállalkozás tulajdonosát, aki azt mondta, hogy az ő háza a helyi polgármester házához képest kutya ól. A lenyúlt pénzekkel versenyképesnek lenni nem könnyű.

egy_vélemény 2010.06.05. 14:28:55

A máról holnapra való életfelfogás és életvitel visszaüt, hosszú távon. Eltorzult fogyasztói igények, eltorzult profitképzés és eltorzult protekcionozmus képében. Innentől lavinaeffektus.

Még egy dolog jutott eszembe, amit sosem kalkulálnak a szellemi tőkénk visszafejlődésében. Csak az '56 óta folyamatosan emmigrálók hiányát. Nem kalkulálják plussznak azt sem, ahová mindenhová beépülnek.

Ma ami rendelkezésre áll, az a régi mítoszok és egy feltérképezetlen társadalmi mozgástér, valamint a puszta idealizmus, ami felhajtóerőként lendíti az ifjúságot.
Ja, meg az általunk, belőlünk kitermelt pénzeszsákjaink....a rejtett tőkénk valójában.
Vagy ők képesek jobb belátásra jutni, vagy megette a fene a jövőt is.

greybull 2010.06.05. 14:38:13

@egy_vélemény: amikor azt mondom, hogy 90%-ban bűnözői tehetség a magyar géniusz, akkor ez alatt - összefoglalóan - én azt értem, hogy a magyar ember nem szabálykövetésre/betartásra van kondícionálva, hanem szabályszegésre. Ez elvileg meg is magyarázhatja a magyar kreativitás mítoszt, mivel a kreatív ember az, aki ki tud lépni a megszokott keretek közül. A baj ott van, hogy az egyáltalán nem kreatív átlag magyar is azt képzeli, hogy ő milyen frankó kis kreatív pasi, neki is minden szabályt szabad leszarnia. Ez persze átmegy az élet minden területére, ügyeskedés, korrupció, adott szó nem létezik, ígéret smafu, leírt szerződés=papírrongy. Ezzel van bajom énnekem.
Amúgy meg a szabadalmi-szerzői jogi-védjegy rendszer, amit oly gondosan kimunkált a Nyugat, valóságos jogi Titanic-ként, már régen ráfutott a Kínai Jéghegyre, és süllyed menthetetlenül: Kína ugyanis magasról (tényleg: a Himalája tetejéről) szarik az egészre: mindent lop, koppint, nagyüzemben előállít, terít az egész világon! (Na ennyit ér nekem az Iványi Istvánnál és Gödöllénél (talán van, akiknek ezek a nevek mondanak valamit) letett iparjogvédelmi szakvizsgám /nem mellesleg tanulmányaim során a legnehezebb, mert megelőzi a római jogot (a drága emlékezetű (tényleg!) Pólay Elemér professzor úrnál), meg a külkereskedelem technikája és szervezése stúdiumot (Törzsök Évánál) ).
Az innováció (és K+F) pedig ott fog virulni, ahol megvan rá két piac: piac a technológiára és piac a technológia végtermékére. Na Mo. "csak" épp ezen a két területen nemhogy "mer kicsinek lenni" (copyright by Kovács László), hanem soha nem is lesz nagy. Van kérdés?

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.06.05. 14:55:50

Az kommentekben felvetett szempontok szerint összefoglalnám újra a véleményem.

Az első és legfontosabb kiindulópont: mivel nem tudunk előállítani mindent, amire szükségünk van, el kell adnunk valamit, amit termelünk. Ez az egyéntől kezdve a nemzetig bármely körre igaz, amely az önellátást nem tudja megvalósítani.
A termeléshez eszközök kellenek, materiális és nem materiális eszközök. Ahhoz, hogy tej legyen, kell tehén, ahhoz, hogy tojás, kell tyúk.
Csak ötletből nem lehet megélni.

Meggyőződésem szerint van olyan magyar kreativitás, mely nemzeti jellegzetességként külön erőforrás módjára hasznosítható. Ez azonban nem helyettesíti a termelés egyéb feltételeit.

Hangsúlyozom, hogy az innovatív ötletek megvalósításához szükséges kondíciók nemcsak gépek, gyárak meglétét, hanem menedzsment eljárások, szervezési rendszerek, vezetési módszerek, világpiaci ismeretek, marketing-szakértelem, kereskedelmi hálózat rendelkezésre állását is feltételezik.

Ha lépést akarunk tartani saját igényeinkkel, nagy erőfeszítéseket kell tennünk ezek létrehozására. Egyébként le fogunk süllyedni, nem marad számunkra más, mint az EU és IMF kegyelemkenyere, meg az ebből minél nagyobb koncot szakítani próbáló politikai erők marakodása.

egy_vélemény 2010.06.05. 15:39:57

@greybull:
persze, hogy van kérdés. Ha egyet megválaszolunk, min. kettő születik. Azt tapasztaltam, hogy nemcsak az átlag magyar hiszi magát kraetívnak, hanem az átlag yugo, átlag albán, átlag kínai....úgy összegezném: az átlag. Ha elégedetlen a sorsával, így tesz ellene, hogy kreatívoskodik. Ők többen vannak, mint az elégedettek, naná. Ha magyar közegben élsz, akkor a magyarokat látod ügyeskedőnek, u.s.w. javítani akar a sorsán.
Mikor végeztél? Ezt nemcsak szokásos női kíváncsiság kérdezteti, hanem azért, mert ha régebben, akkor kellő viszonyításod is van, hogyan torzult el a kényelmi, biztonsági szempontokra berendezkedett szakmai világ az ellenőrizhetetlenség irányában. Lehet, a jóvátehetetlenségnél tartunk. (Valamikor nekem is volt másirányú végzettségem, de annyira régen volt, hogy azt sem tudom, hol vannak a papírjaim róla. Tanárok közül csak a jó emberekre emléxem. A papír így vesztette el virtuálisan is értékét, maradt egyedüli érték, a tisztes emlékezés.)
A fogyasztói szokások átkonfigurálása már óvatosan, de megkezdődött a nyugati féltekén. Mert nem csak egyoldalúan készülnek megfaragni a gazdaságokat. Az én környezetemben egyszerűsödni látszik életvitel, ésszerűsödni fogyasztás, persze, mert fogy a pénz is rá, tehát a felvevő piacot is korrigálják. Folyamat, ami hozzánk is el fog jutni, erre könnyebb lesz átállni, ha kimarad közbül egy felpörgetett, látszatgazdagság. Én így látom.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.06.05. 15:40:47

Bell & Sebastian 2010.06.05. 08:36:23

A hitel talán a legfontosabb ága ennek a problémarendszernek.

Akár állami fejlesztési program, akár banki hitel esetén nagyon megáll a kérdés, vajon a jogosult döntéshozó rendelkezik-e olyan ismeretekkel, amely mondjuk egy üzleti terv érdemi bírálatára alkalmassá tenné. És ezen túl: rendelkezik-e olyan emberi kvalitásokkal, amelyek a pályázat vagy hitelkérelem mögött álló személyi háttér megítélésére alkalmassá tennék. Illetve olyan emberi tartással, amely kiáll az általa támogatott vállalkozás mellett,felelősséggel vállalva az annak esetleges bukásával járó erkölcsi-karrierbeli és egyéb kockázatot. ( Illetve: létezik-e ilyen erkölcsi-karrierbeli valós kockázat, amelyet a bank tulajdonosa garanciának tekinthet a hitelezési ügyekben )

Ezek hiányában állami pályázat esetén marad a normatív döntéshozatal, amelynek visszásságairól rengeteget lehetne példálózni. Banki működés esetén pedig a hitelezés számára marad a vállalkozói számlavezetés likviditási hitelezése, és nem utolsó sorban a lakossági ügyfelek fogyasztásának finanszírozása, ami Magyarországon biztos üzlet.

Ésszerű, megfizethető, kockázatot is vállaló hitelezés nélkül nincs műszaki-gazdasági fejlődés. A nagy világcégek is hitelből fejlesztenek, csak a hitelhez jutásuk összehasonlíthatatlanul egyszerűbb, mint a mi kkv-ink esetében.

egy_vélemény 2010.06.05. 15:49:56

@Elpet:
ehhez tudni kéne, hogy mid van eladó? Ha lehet, tegeznélek. És amit Te el akarsz adni, abból csak Te szeretnél megélni, vagy kiscsaládod, esetleg a szögediek is?
Tehát milyen mértékben kívánod a kereskedést?
Teszem azt, Te önellátó vagy rég, de a fölösleget egy közösbe dobnád, amiből megél az is, aki semmivel nem járult hozzá?
Csupa buta kérdés, de kell valami konkrét kiindulás.
Mert ötlet mindig van, csak éppen a szerencse nem mindig szegődik hozzá. Egyszer sem tanálkoztam még olyan intézettel, aki garantálhatta volna a jószerencsét.
Nem tréfálok...tapasztaltam, nem elég menedzsment, ha nincs protekció, nem elég tőke, ha nincs ötlet, nem elég szerencse, ha nincs tartalék, nem elég labor, ha nincs ésszerű vezetés, annyi mindennnek a konstellációja kéne, hogy soxor az a legegyszerűbb, ha az ember lánya egyszerűen belevág.
:)

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.06.05. 16:06:51

@egy_vélemény:

A piacot lehet figyelni. Ennek alapján lehet látni, hogy mik azok a dolgok, amire kereslet van. Azokból ki lehet válogatni, hogy minek az előállítása illeszthető a képességeinkhez. Aztán tervet kell készíteni és megvalósítani.

Semmiképpen nem úgy megy, hogy alkotói magányomban kitalálom: ezt és ezt gyártok, aztán belekezdek és vagy bejön vagy nem. Van ennek módja, módszertana, mikéntje. Lehet benne óvatosnak lenni és kockáztatni is, de mindenképp lehet úgy csinálni, hogy ne legyen eleve kudarcra ítélve. A világon rengeteg helyen működik ez. Rendszerint úgy szokott sikerülni, hogy egy konkrét üzleti lehetőségre épül és fejleszt rá ügyesen egy cég.

Nagyon szép magyar példák is vannak, mondjuk nézd meg ezt:

www.kerox.hu/en/start.php

greybull 2010.06.05. 16:21:53

@egy_vélemény: a "van kérdés" persze ganz teoretisch volt. Egyébként 1980-ban végeztem először jogot. A diplomám egészen 2000-ig ért is valamit, a nagy boom 1990-1997/98 között volt. Akkor jól ment a szekér (klasszikust idézve: "Mi az hogy? Nagyonis!"). 2000-2007 között még mozgásban volt a taliga, de 2007 óta: döglés. Csak Bp-n van 5400 (!!!!!!) ügyvéd, nem beszélve a töméntelen jogtanácsosról, közjegyzőről, hivatalnokról. A világgazdaság biztos, hogy átalakul, az aknamunka javát most Kína végzi. Egy angol mondás szerint: ha ötvenéves korodig hiszel az összeesküvés elméletekben: hülye vagy - ha ötvenéves korod után nem hiszel bennük: akkor is hülye vagy. Én már 50 fölött vagyok. Azt hiszem a Bilderberg-csoport az emberiség nagyobb része számára már titokban ássa a sírt. Amiről a topic ír, az abból a feltételezésből indul ki, hogy a fejlődés, a közös jólét elérése - evidencia. De mi van, ha van olyan hatalmi központ, akinek ez NEM evidencia? Hanem mondjuk az az evidencia számára, hogy a KEVESEK számára legyen csak jólét és fejlődés? Hm? Akkor mi van? Akkor nagy baj van, és papolhatunk mi itt K+F-ről, meg találmányokról, meg fejlesztési hitelekről, meg akármiről. Tegnap megnéztem a diplomáimat (legutóbb ezt a felsőfokú közigazgatási versenyvizsga papírt szereztem meg - ma mondja a nejem, hogy a Fidesz meg eltörölte - én meg törölhetném a sejhajomat vele, ha elég puha lenne a papírja, plusz még 20ezrembe került vizsgadíjjal, mert abban bíztam, hogy esetleg most kapok egy kis hivatali állást a Fidesz alatt, de látva Matolcsy működését, hogy egy hévízi szadeszos mutyinőt tesz meg minisztériumi főfőnő/vér/ré, hát azt hiszem csalódni fogok), szóval elnéztem a diplomáimat - és visszarévedtem, hogy mennyit küzdöttem, szenvedtem, verítékeztem értük - és mindez teljesen fölösleges volt. Akárhova pályázom, mindig az jön vissza, hogy másra esett a választás, pedig van három felsfőfokú nyelvvizsgám is. Lehet, hogy Gyurcsánynak van igaza? "Innen el lehet menni...."

egy_vélemény 2010.06.05. 16:29:08

@Elpet: azt mondja jobbik felem, aki alföldi, hogy az eladás a legrosszabb buli manapság, inkább valami cserekereskedelem után érdemes nézni.
Az indulásban én a 'kicsiben kell kezdeni és nem érdemes arra hajtani, hogy multi legyek' - híve vagyok. Ez meglepően szokatlan gondolkodás vagy 20 éve Mo-on. Mindjárt, mindenki multi akar lenni és uralni a piacot. Ez a biztos bukta.
Még mindig az a gondom, hogy mekkora körzetet vennél alapegységként, ahol megoldani kívánsz egy piaci hiányt? Mert ez a fajta tevékenység mindig csak időszakos lehet. Holnapra kitanálják, hogy a disznózsír megemeli a koleszterint s zárhatod be az összes sertéstelepet, amire most vettél föl hitelt.
Én abból indulnék ki, hogy elsődleges az önellátás, ill. a fogyasztói igények helyi enyhítése. Erre jönne rá, hogy mibe érdemes még fogni. Nagy mozgékonyságot igényel, de érdemes ezügyben körbenézni, ennek alapja már lehetne egyfajta cserekereskedelem a megtermelt elemi fölöslegből, majd erre már lehetne komolyabb fejlesztést húzni. Ez is többlábon állás, de úgy, hogy arányosan oszolhatna meg a teher, nem fenyegetné totális bedőléssel a csőd az egzisztenciát. Vagyis körzetenként kellene megoldani a rámozdulást is. Minden vidéknek megvannak azok a hagyományai, amiken el lehetne indulni, de ez nem zárja ki, hogy időszakosan Csabán is csinálhatnak zalakerámiát, ha van piac rá. Persze ehhez az is kéne, hogy országon belül is legyen egyfajta prioritás, sőt kölcsönösség...ne a kizárólagos külföldkiszolgálásból, importból, vagy a Nestlétől várja mindenki a helyi csodát. Uniformizálni az üzletet manapság nem nagyon lehet, mert mire kiépíted, mondom, elönt a kínai vacak, meg zuhan az ojró, meg ömlik az olaj, meg különben is, mindenhol nagy a sorbanállás, a régi cégek úgysem adják alább.

egy_vélemény 2010.06.05. 16:58:00

@greybull: "De mi van, ha van olyan hatalmi központ, akinek ez NEM evidencia? Hanem mondjuk az az evidencia számára, hogy a KEVESEK számára legyen csak jólét és fejlődés? Hm? Akkor mi van?"

Volt egy nagyon régi mondás: akkor mi van? Sggünk kivan. Holnap mi lesz? Jobban kilesz. Aztán mi lesz? Más is ki lesz.
A kisember mindig ebben a cipőben járt, ami nem vigasz, csak felismerés. Innen ki lehet indulni jobban, mint abból a sok keserű tapasztalatból, amit a mi korosztályunknak sikerült összegürcölnie.
A múltkorjában volt egy ingatlanvételünk, 5, azaz öt darab ügyvéd csüngött az ügyön...akkor tűnt föl, mennyi lehet pro Kopf ma az ügyvéd otthon? Azt mondanom sem kell, hogy ezek az ügyvédek nem olyan kocsival járnak, mint mi s nem olyan igényeik vannak, mint pl. nekem. Ilyenkor szoktam elgondolkodni, mert elönti agyam az elégedetlenség. Más körülmények közé kerültem, nem szándékosan s igen hamar be kellett látnom, hogy ha nem kerülök külföldre, sosem veszem észre, mennyire türelmetlenül, mohón hajtottam az érvényesülést, mint mindenki a környezetemben. Ez volt az életstílus, nem tudtál kiszállni belőle, nem tudtál hátatfordítani, benne voltál a mókuskerékben. Hosszú évek kellettek és még több kudarc, hogy belássam, tényleges szemléletváltásra van szükség, ha boldog akarsz elsősorban lenni s nem CSAK sikeres. Ahogy a népmesék tanítják. Amiről Te is írsz, az egyfajta nemmenő sikertelenség, ráadásul nem Te vagy a hibás benne. Ez a trendi. De ez megmérgezi a boldogságra való késztetést, akár le is nullázza s ebben látom az elmúlt rendszerek nagy hibáját.
Ezt pedzegetem, amikor azt állítom, hogy a gazdaság átállítása manapság egyfajta megosztott feladat. A gazdagság hiányát tudod pótolni kulturálisan is, de az alapkultúrát nem tudod pénzzel pótolni. Tehát a gazdaság fejlesztése komplex, a több kevesebbe kerül alapon jobban megkölelíthető lenne akár. Vagyis, ha fejlesztek, nem az elmúlt 20 év ipari őrületének a mintájára kell s nem a meglévő menedzsmentek segítségével...mert azok csak a be nem vált salakjukat akarják pénzért eladni még, de hogy válság lett, ez csak a végkiárusítása az eloxált technológiáknak, a hülye megveszi még, nem megy minden a pocsékba a döglődő cégeknek....ezt most már a topic-kal kapcsolatban is mondom.

kulalak 2010.06.05. 19:11:01

Ha a szerzo igy folytatja elobb-utobb betorik a fejet.
De igazandibol ujrairnam a szoveget csupa nagybetuvel es az iparigazolvany vagy a mukodesi engedely mellekletekent lattamoztatnam mindenkivel.
Bele fogunk halni mire rajon erre a kritikus tomeg, sajnalom uraim.

'homokos, szomoru, vizes sikra er ..."

kulalak 2010.06.05. 19:19:23

@Elpet: Meggyőződésem szerint van olyan magyar kreativitás, mely nemzeti jellegzetességként külön erőforrás módjára hasznosítható. Ez azonban nem helyettesíti a termelés egyéb feltételeit.

NINCS. Bocs. Buszke vagyok en is igy a mai nap Gabor Denes holografiajara de ezekel egy sorban vagyunk mas nepekkel.

@Elpet: Hangsúlyozom, hogy az innovatív ötletek megvalósításához szükséges kondíciók nemcsak gépek, gyárak meglétét, hanem menedzsment eljárások, szervezési rendszerek, vezetési módszerek, világpiaci ismeretek, marketing-szakértelem, kereskedelmi hálózat rendelkezésre állását is feltételezik.

Na, ezert mondtam fentebb, hogy ezt el kene mondani mindenkinek ...

egy_vélemény 2010.06.05. 19:28:05

@kulalak:" Hangsúlyozom, hogy az innovatív ötletek megvalósításához szükséges kondíciók nemcsak gépek, gyárak meglétét, hanem menedzsment eljárások, szervezési rendszerek, vezetési módszerek, világpiaci ismeretek, marketing-szakértelem, kereskedelmi hálózat rendelkezésre állását is feltételezik.

Na, ezert mondtam fentebb, hogy ezt el kene mondani mindenkinek ..."

Én pedig erre próbáltam reagálni azzal, hogy a meglévő szakértelem épp a válságba vezetgette a világot...tehát marad a kreativitás, ami nincs...állítólag.
Nehogymár mi vegyük meg azokat a módikat, amiket most végső kínban kiárulnak a vergődő nagyok.
Csak azért, mert eddig ezt tanították?
És bejött, amit tanítottak, vagy gubanc van a nagyvilágban?

Bell & Sebastian 2010.06.05. 19:37:56

@Elpet:
Jaja, már Széchenyi és Marx is megaszonta eztet.

Magam az innovációban hiszek, körülbelül azóta, mióta láttam egy John Deere motor felújítását, aztán jóval később és tapasztaltabban magam próbáltam egy olaj nélkül összesült Honda nyomatékváltót feltámasztani, sikerrel

(A javító ágazatról annyit, hogy a kreatív szakik régen kihaltak, manapság cserélők dolgoznak a szervizekben.)

A hitel-kérdéshez csak azt tudom hozzátenni, hogy a jövő fölzabálása sosem lehet működő alternatíva, pedig kényszerpályán a világ e tekintetben.

Az emberi kivagyiságot egy cég üzleti tervével az elégtelen oktatással (a mindennapi pénzügyi-gazdasági tevékenység terén) nem keverem össze, pedig nagyon is egymásba kapaszkodnak, mint a fogaskerekek.

Marad az őseim tapasztalata: egy évi termés a földeken, egy a magtárban és egy a zsebben.
Aztán feltalálták az egyre mohóbb államot, jött a fogyasztói társadalom a manipulált zombi-tömegekkel.

A fenntarthatatlan fejlődés, az igazságtalan elosztás, a túlnépesedés, a környezet katasztrofális tönkretétele, Kína, USA, EU, második világ, harmadik világ. Éhező százmilliók, nagy valagú amerikaiak, olajháború, kábítószer-háború, ingatlan-krach. Bankóprés és deficit, egyre gazdagabb gazdagok, növekvő állami erőszak és szabályzás.

Éljen hát a hitel, hogy dögölne meg - lehetőleg máma még!

:)

WysiWyg 2010.06.05. 19:40:16

@12. Pausz: Hát ez az. Mindig azt mondom, ha így kerül szóba, hogy a magyarok nem szoktak zsidózni, ez idegen tőlük. A zsidók szoktak ott is antiszemitizmust látni, ahol nincs. Kár efféle grey vagy nem grey bulloknak ellenpéldát felmutatni.

kulalak 2010.06.05. 19:41:55

@egy_vélemény: ezzel egyetertek.

Elpet mondatabol viszont arra probaltam ravilagitani, hogy szervezesi rendszerek, vezetesi modszerek es vilagpiaci ismeretek meg egy nyamvadt BL donto megrendezesere is szuksegesek! Es ez NINCS! Vagy azert mert negative nivellalas van (dogoljon meg a szomszed tehene is) vagy azert mert provincializmus van (sotetseg delben).

Es ennek megvaltoztatasara ido kell, amihez en mar oreg vagyok.

WysiWyg 2010.06.05. 19:49:48

@Bell & Sebastian: Neked aztán vannak elveid! Tudsz élni (ha az őseidet követed)! :-D

Egy bankár első pillanattól azt nézi, hogyan kapja vissza azt a pénzt, amit Neked kihelyezett, a kialkudott kamatokkal a megbeszélt ütemben. A kutatóintézetek (sajnos) a legrosszabb ügyfelek ebből a szempontból.

WysiWyg 2010.06.05. 19:58:33

Kedves Elpet!

Jókat írtál, engedd meg, hogy gratuláljak! Remélem, életben marad a dolog, mert a gatuláció természetesen a témaválasztásnak is szólt! Üdv: ww

egy_vélemény 2010.06.05. 20:16:49

@kulalak: én is öreg vagyok, de optimistább. Nem kötözködésnek szánom, amit írok. Egy vélemény.
Soxor eszembe jut Édesanyám, aki a '70-es években épülő, egyre nagyobb házakra mindig csóválta a fejét és azt mondta: ilyen buták az emberek, arra nem gondolnak, hogy mivel fogják kifűteni, ha rosszabbul megy a soruk?
Azt hogy mi kell ahhoz, hogy egy 'bulit', üzletet megszerezhessen az ember? Mindenhol elsősorban protekció.
Ha nincs, akkor anélkül kell kezdeni valamit.
A hülye viccről, aminek ilyen mocskos a poénja s a magyarok sóhajtozva ismételgetik anélkül, hogy belegondolnának, magukat önként köpik le...szintén más nációknál érdekes módon ugyanez a vicc terjed, csak mindig a saját náció van megnevezve célszemélyként. Fura, nem?

kulalak 2010.06.05. 21:07:47

@egy_vélemény: talan ezert van az hogy nagyon ritkan talalunk 'tiszta' atlathato rendszereket. Valaki(k)nek mindig erdeke, hogy zavaros legyen a viz. Legyen az kozossegi kozlekedes, adorendszer vagy labdarugo-bajnoksag (bocs de kozel a foci VB:).
Kivanom, hogy megelhessem az idot mikor valami ertheto modon letrejon es mukodtetheto kis hazankban. Egyebkent ujra meg ujra megtortenik, hogy varatlan veszelyeket rejt a sors,s mikor nevetsz ha hitelt veszel fol, sirva fogod visszafizetni.

egy_vélemény 2010.06.05. 21:57:08

@kulalak:
van egy olyan érzésem, hogy lassan, apránként jobb lesz. Könnyebb és nyugodtabb. Biztos, hogy nem látványosan, de nem is arra van szükség.
Nekünk csak a lelket kell tartani az ifjúságban...no meg a magunkéra vigyázni.
:)

I. P. S. 2010.06.05. 23:01:54

"Magyarországon elterjedt az a szemlélet, amely azt veszi alapul, hogy 14 éves Opel Astrát 150 eFt-ért lehet kapni, és azzal is lehet menni, majd ezt a szemléletet a termelőeszközökre alkalmazzák, a kezelő személyzet illetékességébe utalva a versenyképes termelést."

"A termelés fejlesztésének kell lennie a legelső szempontnak, és nem annak, hogy egy tízfős vállalkozás tulajdonosának három év alatt többszintes, úszómedencés-jakuzzis villája legyen és kétévente cserélje a városi terepjáróját."

Akkor most mit akarsz mondani?

egy_vélemény 2010.06.06. 00:04:34

Még egy szempont Elpet mára, ami megnehezíti a normális gazdálkodást és ellehetetleníti a hagyományos tervezést.
Rosszabb a helyzet, mint Trianon után, mert országon belül lett felosztva a gazdaság, úgy, hogy a látszólagos országhatár fennmaradt, sőt, ha úgy vesszük schengen csúszva el is tolódott már.
Hiába hozol létre egy üzemet, egy gyáregységet, nem tudod lélegeztetni, mozgatni természetes közegében, mert az összes kapcsolódó, kiszolgáló iparág tulaja, a Jóisten tudja csak, hol székel mostanság....
Az eu dotálta tavaly legjobban a cukorgyártást, tavalyelőtt bezárt Mo-on az utolsó cukorgyár. Fura, ugye?
Ők, a többi tulaj, egymást hamarébb megtanálják, valahol a nagyvilágban, mint a bólyi felvevőt az alsómároki tehenész. Légvonalban 20 km, ha van ilyen még.
Ez az elmúlt 20 év eredménye, ehhez képest az a nyerő, aki megtermeli a kiskertjében a salátát.
Ha enged a multi, akkor csinálhatsz céget, de a profitod olyan, mint a kutya vacsorája.
Mégsem szabad föladni, lebénulni, megállni - egyszer csak itt terem a kreativitás.
Az valami olyan, mint a csoda, vagy a kegyelem. Amikor nem várod, amikor már azt hiszed, nincs remény....egyszer csak megtalál.
Meg fogod tapasztalni, nem is olyan soká.

egy_vélemény 2010.06.06. 00:17:21

Kihangsúlyozom: a gazdaság értelmes működéséhez szükséges cirkuláció országon belül már nem megoldható. Ez a legnagyobb baj.

egy_vélemény 2010.06.06. 00:39:45

Elpet,
ugye rájöttél már, hogy ez az a hátrány, ami most a legnagyobb előnyünkre szolgál?
Hiszen akik bevásárolták magukat az országban, ugyanúgy csak egy-egy szigetet képeznek a gazdaságban...hiszen nekik is mindenre rárakódik csak mindenféle költség, ráadásul nagyon olcsó az ázsiai előállítás, meg a recesszió... nem ragozom tovább, mert nyílvánvaló, hogy nem a kívánt profithoz vezetett ez a fajta kiárusítás.
Ez tovább fog romlani a multi kárára, ezért van most lehetőség egyfajta építkezésre, de valszeg csak lassabban, nem úgy, ahogy gondolnánk. Ahol hézag támad a gazdaságban, ott lehet elkezdeni, előlről, egyfajta helyi előállítást. No, ezen érdemes sztem továbbmenni, erre kéne terv, csak múlna már az ár!

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2010.06.06. 02:04:02

@Bell & Sebastian: Ki a minek a 2%-át?

@Mekk Elek ezermester: patent pending. Amennyiben a tied újdonság volt, és ezt meg is ítélték, akkor visszamenôleg perelhetsz.
Mr.Phillips pedig szegényen halt meg, nem védette le.

egy_vélemény 2010.06.06. 07:38:05

@Bell & Sebastian:
Te Bell!
És Te is, Sebastian!
Ez a hsz-em igen derűs pillanatomban keletkezett, amikor még csak a harang jelzi a felet, a nap kelőben s elhalkult a hajnali csicsergés.
Én szerettem volna, ha egy kicsit magasabbra emelitek a fejetek s látnátok mást is, mint az orrrotoknál tovább, elfelejtenétek végre ezt a fajta kiindulást, felosztást...idézlek:
"A magyar így szocializálódik. Sok a tehetséges, de velük párban ott a rengeteg bármire alkalmatlan."

Mint MINDEN más nációnál, kifelejtetted...akikért a tehetősebbek, a tehetségesebbek felelősek, így nem jó a kiindulás.

Te mennyire ítéled magadat alkalmasnak a Te szakterületeden? És az úgy is van valójában?
Vagy nem vagy magyar?
Ha nem, akkor vajon Veled nem sakkozik soha senki? Rólad nem születik ilyen sommás félreskatulyázás? Neked nem sértő? No látod!

Ugyanis magatokat szorítjátok korlátok közé, ha már kiindulásnak leegyszerásített feltételeket vesztek. A gazdaság nem olyan eccerű, hogy innoválok, meg devalválok, no, néha inflálok, meg boomolok, aztán Krach, végül Feierabend, Tschüss!

Ezért ilyen szempontból jobb lenne, ha az eddig szokásosnak, ilyen stílusban, nem lenne folytatása...mert ez dugába dőlt, sőt becsődölni látszik mindenhol erre föl, még a gazdaság. Is. Ez csak prédalesés, majd sakálvokál.

Mindezt nem kekeckedésnek szánom, tudja ezt Bell is, meg Sebastian, hanem kommunikálni próbálok....hátha kiderül, hogy ha kellően sok síkot egymás mellé rakok és mégsem lesz belőle tér, akkor kell hozzá mégis egy kis izé, pl. kreativitás....ami nincs is, tudjuk már. Nincs?

Csak K+F lenne?
S ahhoz a tőkét ki kaparta össze?
Azok, akik alkalmatlanok a fejlesztésre, a befektetésre...akikről majd a Jóisten gondoskodik, mert róluk minek a leltár?
No, akkor kíváncsian várom én is a fejleményeket, a folytatást.

Bár arra még mindig nem kaptam választ a Szerzőtől, hogy mi a SzentSzilvát is akar eladni? Manapság?

Szép, kreatív vasárnapot Mindenkinek!
:))

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2010.06.06. 08:25:40

Azért nincs értelme a posztnak, mert olyan ember ír a kreativitás másodlagosságáról, kvázi mihasznaságáról, akinek ebből egyetlen csepp sem jutott.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2010.06.06. 08:45:55

@Grift:
Óóó, hát persze, hogy a mocskos adócsaló magyar vállalkozó tehet mindenről! Meg kéne tiltani, hogy legyenek magyar vállalkozások. Persze, akkor el kéne gondolkodni, vajon mit tennénk a magyar munkavállalók 73%-ával, merthogy ennyit foglalkoztatnak a magyar kis- és középvállalkozások. Jó, jó, ismerjük a közhelyszerű zsidó (értsd: balliberális) toposzt, hogy multik nélkül minden magyar éhen halna. Azonban tekintsünk el ettől a nézettől most, hogy már tőlük is eltekintettünk. És inkább beszéljünk néhány mondatban a magyarországi banki hitelezésről. Na, most az úgy kezdődött, hogy a körbetartozást valaki szándékosan azért indította el, hogy a vállalkozások kénytelenek legyenek hiteleket felvenni, ezzel is a bankokat segítendő. A széchenyi-kártya hitelt egy évre lehet felvenni, egy év leteltével ugyan lehet hosszabbítani, de ezt az esetek 99%-ában a bank nem engedélyezi. A kockázat, ugyebár. A hitel kamatai összességében 30-35%, vagyis 10 millióra 13-at kell visszafizetni. Azaz negyedévente többszázezres részletet kell visszatölteni, majd egy év leteltével a teljes összeget. Aki volt már vállalkozó, és nem egy alacsonyabb rendű alkalmazott, az pontosan tudja, hogy a körbetartozás miatti pénzkiesést lehetetlen egyetlen év alatt felszámolni. Minimum hároméves időintervallum szükséges, hogy egy kis- vagy középvállalkozás anyagi helyzetét stabilizálhassuk. Mivel a pénz kell, de annak ésszerű visszafizethetőségi módozata nem áll rendelkezésre, ezért a mocskos adócsaló magyar vállalkozó, pusztán azért, hogy saját és alkalmazottai családjának életkörülményeit mentegethesse, kompromisszumot köt. Megtart néhány alkalmazottat, legfeljebb minimálbérrel jelenti be, és a hitelt baszik visszafizetni. Igen, szerintem is inkább ki kell rúgni minden melóst, mint szegény bankot megkárosítani. Mert mi lenne velünk bankok nélkül? Nem lenne lehetőségünk két zsemlét bankkártyával fizetni a Tesco-ban. Hová lenne a világ, ha 150ft költésre nem fizetnénk 200ft kezelési költséget?

ati27 2010.06.06. 09:29:27

Tehát Nyugat!

Belecsöppentem. :) Az első dolog, nagyon-nagyon sokat kell még tanulnunk.. Először furcsa volt, egyből oktatással kezdték, amit amint irtam, otthon ovek alatt nem kaptunk meg. Másrészt, a cégnél 1-2 havonta előadásokat szerveztek, a minőségbiztosítástól kezdve a gyors prototipus gyártásig. A fejlesztések közben rengeteg meeting, emberekkel külömböző szakterületekről. Első körben azt gondoltuk magyar fejjel, "mi ez a sok hülyeség?". Majd elgondolkodtam. Másrészt ha hiszitek, ha nem a projektek 70-80% fiókban marad, kvázi felesleges. Viszont a maradék 20% visszahozza a befektetett energiát. Másrészt azért a meg nem valósult ötletek is hasznosulnak, mert születnek olyan részmegoldások, amiket lehet máshol használni.. Mi kell ehhez? pénz-pénz és pénz. Kínáról: Elég érdekes a vélemény: az egy dolog, hogy olcsó.. De elmeséltek egy sztorit: Nyugati cég kitalált egy egyedi design-al rendelkező porszívót. Nosza Kínában legyártatják a szerszámokat mert olcsóbb. Dokumentáció ki.. némelyik szerszám legyártás elkezdett csűszni.. Mire a termék piscra került volna, 2 héttel előtte megjelent a piacon ugyanaz, csak más logóval, learatva az ujdonság erejét..

ati27 2010.06.06. 09:37:21

@Mr Falafel:

Valóban a magyar bankrendszerben nincs versenyhelyzet.. Mindenképpen az az érzésem, mindegyik bank a háttérben megállapodot. Ezért kellene az euró bevezetése, Gondold el, ha lehetőséged lenne ausztriában-németországban-hollandiában számlát nyitni, ugyanazokkal a kondíciókkal mint a "nyugati" lakosság, no az lenne a versenyhelyzet! Tudnék mesélni a hozzáálásról, mindkét oldalról vannak tapasztalataim! :)

greybull 2010.06.06. 10:55:51

@egy_vélemény: a jogász helyzetről valamit önhibámon kívül tudok: országosan van vagy 12ezer ügyvéd, csak Bp-n 5400 (!!!!) - és nem szóltunk még a több ezer jogtanácsosról, közjegyzőről, 2500 ügyészről, bíróról. Ha az az 5 ügyvéd baromi jó kocsikkal járt, akkor nyugodt lehetsz, hogy csókosok, valami államot fejő bandának a leágazásai. Elmondhatom, hogy a Bp-i ügyvédek egy nagyon jelentős részé - szerintem minimum 2/3-a a szó szoros értelmében filléres anyagi gondokkal küszködik (én is, habár most nem vagyok ügyvéd, mert annak a költségét sem tudnám fizetni) - ehhez azt vedd, hogy van az alap szakvizsgám (25 éve),és még három másik szakjogászi oklevelem és még szakközgazdász is vagyok, valamint 2 felsőfokú nyelvvizsgám. Na mindezzel nem kellek sehol itt ebben az országban. Most valószínűleg elmegyek egy szakmunkásképzőbe, gyorsan megszerzem a szakképesítést és húzok el ebből az országból.

egy_vélemény 2010.06.06. 11:31:33

@greybull:
az a baj, hogy nem tudok semmilyen jótanácsot adni. Nem olyan egyszerű ez, hogy elhúzol s lesz munkád. Ui. nem könnyű találni itt sem munkát, 50 fölött végképp. Szakmával nem sokra mennél, ha nincs gyakorlatod. Egy kezdő 1000 ojróval indul, de abból itt kell megélnie....nem valami rózsás. A jogit nem fogadják el, a közgázt igen, ha van hozzá referenciád, esetleg kapcsolatod, akkor talán. Rengeteg álláskeresőt ismerek és még soha, senkinek nem tudtam itt segíteni, nem az én hibám...Atyavilág!
Gyerekek vannak?

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2010.06.06. 11:32:16

@ati27:
Nem hiszem, hogy fennmarad addig az EU, amíg Magyarországon bevezethető lenne az euro.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2010.06.06. 11:46:12

@greybull:
Az ügyvéd a magyar igazságszolgáltatás része. Ezt erősíti meg az OIT szervezeti felépítése és működése. Mivel a komplett magyar igazságszolgáltatás korrupt, és gyakorlatilag egyetlen becsületes, jogtisztelő ember sincs benne, az ügyvédi hivatás is elindult az elkurvulás útján. Arról nem beszélve, hogy a jogászképzés színvonala is jelentősen esett. Ennek nem oktatástechnikai okai vannak elsősorban, hanem az elméleti anyag, és a joggyakorlat közötti szakadék óriásivá növekedett. Olyan eljárásjogi technikák, szokások alakultak ki, amelyek ma már nem csupán a jogszabály céljával, de a szövegével is szembe mennek, és ennek a bűnöző technikának a védelmére a bíróságok és ügyészségek kvázi jogértelmezői státuszból abszolút jogértelmezővé léptek elő, ami nem jelent mást, mint a jogsértő intézkedéseket és végzéseket magyarázzák. S mivel önmaguk a saját kontrolljuk, a gépezet működik. Kdevelt ebédszüneti téma olyan statisztikák felállítása, amelyek arról szólnak, hogy hány végzésben, ítéletben sikerült jogszabály értelmezéssel "névjegyet" gyártani. Egyszóval azon versenyeznek, ki tudja jobban kijátszani a törvényt azért, hogy az általa elképzelt ítéletet meghozhassa. Olykor ügyekben előre egyeztetnek, és fogadásokat kötnek, sikerül-e olyan ítéletet, határozatot hozni, amiben megállapodnak.

ati27 2010.06.06. 13:34:47

@greybull:

Bizony-bizony Tipikusan az a szakma amit néhány tucat "sztárügyvéd" alapján itélnek meg.. Ezért is van tuljelentkezés azokra a szakokra. Gépészmérnöknek/villamosmérnöknek meg a kutya sem megy. De mondhatnám villanyszerele esztergályos/marósnak sem.. De hát ez a piacgazdaság. Valaki belátja valaki nem.. Falafel, nem aggódok az eurózónáért. Meglesz az.. Nem feltétlenül káros, hogy gyengül az euró a dollárhoz képest. Rövid távon kellemetlen, hoszabb távon viszont nagyon is előnyös lehet: pl export-import viszonylatban. Ugyanigy nem feltétlen elényös az erős forint sem...

egy_vélemény 2010.06.06. 14:29:00

@ati27: a nyugati körképed teljesen igaz. A fejlesztés egyfajta nagyrizikójú befektetés, ami nem éppen a felvirágzás irányát veszi újabban. Ui. fejleszteni könnyebb tőkével, mint eladni, tőkét szerezni hitellel könnyebb, mint a kp-t megteremteni, a piac igényeit könnyebb kielégíteni fix kereskedői kapcsolatokkal, mint a hiánypótló-gyártásra (Nischenprodukte) ráállni...fix megrendelést lekötni, hosszútávra pedig szinte lehetetlen...tapasztalt szakembert találni, hagyományos üzletterven alapuló cégbe fogni pedig öngyilkosság, ha nem tudod biztosítani helyben a gazdasági életbe való teljes körű bekapcsolódást.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.06.06. 14:56:34

@egy_vélemény:

Mit is akarnék eladni? Tulajdonképpen bármit. A világpiacon mindenre, de mindenre van vevő, egyedül az a kérdés, hogy az elérhető árba beleférek-e a költségekkel.
Mondhatnék olyanokat, hogy keménykrómozott körszelvényű rudak, induktív edzett rudak előállítása, hidraulikaelem-gyártás, pneumatikus munkahengerek gyártása, fröccsöntő és lemezalakító szerszámok készítése, élelmiszeripari csomagoló rendszerek építése, ami épp most eszembe jut. Egyikre sem készítettem üzleti tervet, de biztos vagyok benne, hogy mindegyikben lehetne jó üzlet, megfelelő műszaki-technológiai-szervezési feltételek mellett.
És mindegyikkel kapcsolatosan jöhet valaki, aki elmondja, hogy miért nem lehet Magyarországon ebből üzlet. Mert a pénzt nem befektetni, hanem elkölteni mindig egyszerűbb, kifogásokat keresni a leggyorsabb elintézési mód bármely felvetésre.
Csakhogy engem nem az érdekel, hogy mit miért nem lehet megcsinálni, hanem az érdekel, hogyan lehet megoldani. Nekünk, az iparban dolgozóknak ugyanis nem jelent megoldást, hogy némelyeknek idillien szép elképzeléseik vannak valamiféle posztindusztriális közösségi termelésről. Nekünk minden hó elején fizetést kell adni az embereknek. Ami meg akkor lehetséges, ha az embert oda tudom állítani egy gép elé, hogy termeljen. A gép pedig pénzbe kerül. Nem mondhatom, hogy itt az ötletem, keress vele pénzt. Nem mondhatom, hogy nem veszek neked satut, fogd a térded közé, vagy ha hosszú, majd a Jenő rálép a végére.
Anyag kell, gép kell, tudás kell, szervezés kell, ebből lesz termelés és aztán fizetés. Ez így van most és így lesz ezután is.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.06.06. 15:03:27

@I. P. S.:

Azt akarom mondani, amit leírtam. Autóból jó a kevés pénzért megvehető használt is, termelő eszközből a legjobbat kell venni. Műszaki fejlesztésben dolgozó emberként azt mondom az üzletkötőnknek, hogy többet be ne tegye többet a lábát egy olyan céghez, ahol a tulajdonos sajnál egy élhajlító gépért annyi pénzt kiadni, aminél a BMW terepjárójának egy alufelnije többet ér. Ne menjen oda többet, mert ott nincs üzlet és nincs jövő.

egy_vélemény 2010.06.06. 16:43:54

@Elpet: kösz a választ és nagyon kedves lenne Tőled, ha nem megharagudnál azért, amiket írtam, hanem higgadtan is végigolvasnád.
Először is, mint említettem jópár kudarcon vagyok túl, ez azt jelenti, hogy próbáltam már járható utat keresni.
Másodszor, tanultam valamikor ezt is, ami azt jelenti, hogy nem légből kapott semmilyen állításom. Tervezni aszerint kell, hogy végigjárom a lehetséges határokat.
Harmadszor végignézzük azokat a tényezőket, amit Te úgy fogalmazol, hogy nem érdekel, hogy miért nem lehet, hanem megpróbálod a megvalósítást.
Felelhetnék egyszerűen is: próbáld. De akkor nemcsak a melósaid, hanem a Te állad is lassabban kopik föl, de a vég ugyanaz, fölkopik.
Az, hogy Te mit akarsz, nem érdekli a piac szereplőit. Ez az első tényező. Még az sem, hogy Te mit tudsz, csak az, hogy ők mit tudnak belőled, rajtad, tőled, általad hasznosítani.
Ha Te ezzel nem törődsz, akkor olyan leszel, mint a cigány lova, amék nem vak, csak bátor.
Nem akarod figyelembe venni mégsem a korlátokat? Hát, akkor ne vedd, de akkor ne foglald össze topicban, olyan látszatot keltve, mint akinek komoly szándékai vannak.
Nehogymá' az én hibám legyen, hogy így működik a gazdaság!
Nyugodtan kiindulhatsz Madáchtól....több az eszkimó, mint a fóka.
Ne haragudj, de sajnálom, hogy ennyire komolyan vettem anélkül az ötleted, hogy tudnám, mekkora tőke, mekkora hitelkeret, mennyi ember, milyen anyagi háttér, milyen piaci kapcsolat, milyen beszállítói lehetőség, milyen, magyarán anyagi és szellemi erőforrás áll rendelkezésedre. Ha nincs készséged, hogy komolyan vedd, amit írtam, hogy együttműködj, akkor hogyan bízhatnék Rád pl. rizikós feladatot? Kérdezem magamtól, ha ilyen a hozzáállás. Akkor csak a haszon érdekel Téged is, sehol semmi kreativitás...teszel arra, milyen követelménynek felelj meg....kivéve egyet, a preciziós csőlátás tűréshatárának betartását.
Ezt úgy hivják, ha valaki kihegyezve csak vár. Olyan követelődzésnek tűnő hangneme van, nem? Vagy amolyan sült galambra várás?
Ott kezdődne a szakértelem, hogy semmi nem érdekel, nem, csak akarom, hogy legyen mindenem, bármi áron?
Nem, ahol épp nincs kreativitás, ott kezdődik ez a fajta gondolkodás.
Ha belegondolok, most még jobban meg fogsz sértődni, mert azt hiszed, személyed ellen szóló támadás.
Pedig semmi más, csak a magad bőrén tapasztaltad, amit a cikkedben leírtál. Mert egyikünk sem különb a másiknál, csak a másikat jobban meg tudjuk ítélni.
Én pedig idősebb vagyok, tehát többször láttam már magamat ebben a szerepben, ezért csak rutinosabban kezelem ezt a témát. De különb én sem voltam.
Egy, két, há'....most haragudhatsz, ha kedved van rá.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.06.06. 16:50:39

@egy_vélemény:

Dehogy haragszom :)

Inkább nagyon örültem a hozzászólásaidnak.

Bell & Sebastian 2010.06.06. 16:58:04

@egy_vélemény:
Akár egy véleményen is lehetnénk, ha a miszticizmus ködfátylán átderengene, mi a francot is akartam közölni.

Az egyben kiváló vagy sok mindenben jó -esetleg közepes- stratégiák közül az utóbbit választottam, de azért a hivatásom területén nem vagyok sikertelen. :)

A játék lényege a pontosan megfogalmazott, előre ismertetett és mindenki által elfogadott szabálykönyv.
Ha látsz ilyet e kies rónán, ne tartsd magadba, szólj bátran, oszd meg vélünk, mezei grashopper -ekkel.

Sok olyan hívószót tudok, amire gyűlik a nyál a szájamban. Rögtön a felszámolóbiztos után a bank következik.
A _magyar_ bank, merthogy most már itt ragadtam, végleg. (Vagy nem.)

Ha végtelen sok síkot egymásra rakunk, az a tér maga, ezt korai pubertás korban mindenkinek elmondják jó előre, hogy később ne érje meglepetésként - például én még emlékszem is rá.

Támassz rá igényt, reklámozd, gyártsd, sózd rá a parasztra, ha szüksége van rá - ha nincs! -ez van. Ha más is rááll, legfeljebb lőttek az extraprofitnak, de addig is dől a lé.

Hogy mi bajom van?
Az, hogy kvázi-verseny van csak, kapcsolati tőkések irányítanak, a tolvaj gazemberek egyik cégből a másikba reinkarnálódnak, nincs jogbiztonság és az erősebb kutya mindent visz!

Gátlástalanság, merészség, butaság, elvtársak! Ezért aztán a K+F -femet valóban feldughatom, ez igaz.

Pontosan annyi csődhullám volt a saját iparágamban, ahány választás. Hiába, másra jobban kellett a zsé, mint kifizetni az elvégzett munkát, mert hát mezei magyar csak a táplálkozási lánc legaljáról nézheti a műsort, ugye?
Mondjuk a kereszténység határozottan hátrány a gazdasági életben. Azokat basszák át a többiek, akik...
(itt kell vérben forgó szemmel antiszemitát visítani, szólok)
A komcsi múlt még a legbelső ajtót is kinyitja, zártkörű klub az, Freimauerei!

A tököm tele van a túléléssel, áldozatvállalással és megszorításokkal, amit nem átlagjóska generál, hanem a mélyen tisztelt, uborkafára felkapaszkodott politika elitünk, akiknek semmi de semmi köze sincs az értelmiségi címhez, mert "csak" az erkölcsük hiányzik hozzá - de amúgy meg mindenük megvan, de mégis lopnak tovább rendületlen, hiába, biztos nagy a család.

Ja, magam is csak kommunikálni próbálok, kár, hogy nem tudatosult még eléggé, hogy a magamfajta nézőpontú a többség, csak ha internetezik is nem biztos, hogy ide irkál!

Aki díszpáholyból nézi a bérrabszolga-gladiátorok élet-halál harcát a véres porondon és kiválóan szórakozik népes családjával, annak aztán mondhatom, csak minek?

Pályázatra fel, félkegyelműek, most már én osztom a (ti) pénzeteket, salom, akarom mondani hitel! Nem elég? Majd nyom a FED. A kreatív könyvelők egyesült álma, az, hogy dögölne meg mind!

Amúgy, szép az idő. :)

Tündér_Lala 2010.06.06. 17:15:48

@Bell & Sebastian: XD :)

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2010.06.06. 17:34:21

@Bell & Sebastian: Az az állami kutatás-fejlesztés, nemigen vannak benne annak a költségei, hogy egy középvállalatnál két fôt alkalmaznak kiemelkedô béren a termékfejlesztésre.

Multinacionális cégeknél az R&D-nek becézett K+F osztályok lényegesen nagyobbak is tudnak lenni. Az állami támogatás általában az alapkutatásokat érinti, ritkán tapasztalható az iparban gyakorlatban azonnal alkalmazható megoldás, maximum valamit elôremozdít, ami évtizedek múlva érkezik el és hoz valami változást a valós termékekben/szolgáltatásokban.

Bell & Sebastian 2010.06.06. 18:08:47

Tetraéder 12 irányú információ áramlással.
Minisztérium, kutató egyetem, kísérleti gazdaság, végfelhasználó.

Lepsénynél még megvolt! Most hol van? :)

rognork 2010.06.06. 19:49:21

Számtalan helyzetre nem igaz a poszt gondolatmenete. Az én munkahelyemen rettenetes állapotú régi gépekkel tartunk a gyártó új gépeinél kb négyszer kisebb ciklusidőt. kellett hozzá némi pénzhiány, és tudatlanság - amit nem a saját szememmel látok, nem hiszem el. Ezért inkább máshogy csináljuk.

Az előző helyemen kukázott szar dolgokból készítettünk hihetetlen fejlesztéseket - pénz nélkül (a cégnek lett volna, csak nem adott), egy golyóstoll és egy darab teflon is elég egy mikroreaktor előállításához.

Amire a posztíró gondol, azok kifejezetten nem az ész alapú iparágak: vegyél 10 robotot, ezért nem kell drága élőerőt fizetned, és csinálj jó minőségű terméket. Ezzel versenyképes lehetsz. De ez csak és kizárólag pénz kérdése. Ugyanigy nem igaz pl gyógyszerkutatásra, mert az is inkább a probléma megoldásra képes tudósok számától függ, mintsem a drága gépektől.

Európában pedig nehéz úgy versenyképesnek lenni (pedig csak a munkaerő ára számít, és a termelékenység) hogyha a régiek osztják a lapokat...

egy_vélemény 2010.06.06. 20:10:34

@Bell & Sebastian:
- Szeretem a rizikót, de csak azért, hogy kiküszöbölhessem, amennyire lehet.
- Szeretem a népmeséket, mert nem a buta és üres sikerre, ezáltal a hamisságokra, hanem arra tanítanak, hogy boldogan éljünk, míg meg nem halunk.
- A játékban is a logikát keresem, ezért engem szigorúan kötnek a szabályok...a játékszabályok is, még tücsökciripelés mellett is.
- A pénzügyeket rég leegyszerűsítettem, nem gatyázom a bankokkal. Nem szeretem a pénzt s minden káros vonzatát.
- Felnézek Rád, Te ki tudod rakni a végtelent? Nekem is tanították, de én még nem tudtam kirakni végtelen síkokkal a teret, nem volt még soha végtelenem...csak kitölteni tudom, ahogy kigömbölödtem.
Amúgy sokat hallgatok, sokat beszélek, sokat kérdezek .... általában nehezen tartom a mértéket, pedig már higgadtam a korral.
A gyengém az igazságtalanság, hazugság, azt nagyon nem viselem.
Becsülöm a családot, a lelkiismeretes munkát, a tisztes életvitelt s sokat imádkozom miközben kapálok, vagy dagasztom a kenyeret.
A fórumot megszerettem, mert nagyon sokat tanultam s tanulok belőle.

Itt már megint esik, de legalább másfél napig sütött a nap. Az a baj, hogy ez a sok víz is mind-mind hazamegy.

Bell & Sebastian 2010.06.06. 21:16:00

@egy_vélemény:
A felnézést leszámítva akár magam is írhattam volna. :)
A negyedi dimenzióban (az időben) minden feloldódik, de addig is merjük... a vizet.

egy_vélemény 2010.06.07. 08:03:25

@Bell & Sebastian:
Ez most leszúrás? Csak, hogy tudjam mihez tartani magam :))
Jó a szófordulatszámod...mióta vagy a magyar nyelv barátja?

Bell & Sebastian 2010.06.07. 11:17:34

@egy_vélemény:
1., nem
2., dehogy
3., ~6 éves korom óta

:)

egy_vélemény 2010.06.08. 09:36:21

ELPET!

Muszáj lenne folytatnod a témát, mert nem elég egy szegmens a gazdaságból, hanem kellene feszegetni azt, részleteiben, egészében, hogyan tovább?
Mindegy, melyik sarkán kezded a gazdaságnak, az is mindegy, hogy melyik néprétegnél, de el kell kezdeni s komótosan haladni tovább, kiterjeszteni a gazdaság minden résztvevőjére s szeletére először a felmérést, majd a lehetőségeket, ill. az összeműködést és a mozgathatóságot. Rövidtávra s hosszútávra is. Muszáj. Most befolyásolhatók a folyamatok, nem szabad elhalasztani a alkalmat, mert akkor megint csak elemezhetjüka kudarc okait, ennyi lesz az össz munkánk. A jövő meg kicsúszik a lábunk alól.

egy_vélemény 2010.06.08. 09:51:51

Ahhoz hogy ne kiszolgáltatottság legyen a politika, vagy a gazdaság, meg kellene kezdeni párhuzamosan a folyamatos, interaktív párbaszédet, nem a bebetonozódást, a véd- és támadási vonalak kiépítését. Fogalmam sincs, hol kongassam meg a harangokat még, próbálom Békés Mártonnál is, mert ezeket a területeket kellene összehangolni edejében, ahhoz, hogy ne megint két szék közül a pad alatt tanáljuk magunkat.

Eddigi tapasztalataim azt mutatják, hogyha egy szűk, önös érdekből, haszonszerzésből történik bármely fejlesztés, tervezés, keserű véget ér. Tehát nem ki- és elsajátítani kell az ötleteket sem, hanem MEGOSZTANI. Ez lenne a feladat, ha valódi sikert szeretne az ember elérni, nemcsak a látszatát.

egy_vélemény 2010.06.08. 10:12:43

A mandíner. hu-n is van a Békés cikk, lassan úgy érzem magam, mint a Hofban lennék. Egyszerűen olyan tekervényes a kommunikálás, hogy kizárt, érdemi párbeszéd is lehessen. Egy-egy aktualitásra csődülnek az emberek s aztán eltűnnek a kommunikáció szerteágazó alagútjaiban, képtelenség így egyről-kettőre jutni. Elvész a téma, az összefüggés, mire az ember csatornát talál. Így veszik el a tényleges befektetés, szétaprózódik, levegővé válik, mint a marokból marokba való homokszórásnál a homokszemek. Üres tenyérrel fogunk állni a végén, a szél fölkapja a homokot s szalad vele tovább.

egy_vélemény 2010.06.08. 11:00:26

A feltalálók és a befektetők között van egy kardinális különbség. Az egyik a lehetőséggel, a másik az adottsággal kalkulál. A gond ott van, hogy mindkettő érdekként akarja érvényesíteni a saját akaratát, nem pedig harmonizálni.

Vegyük ehhez azt a sajátos magyar specialitást, ami miatt minden kintről hozott megvalósítási szándék következetesen gellert kapott s fog is kapni, csak ezzel nem számolnak, legfeljebb rizikó tényezőnek veszik figyelembe, nem ehhez igazítják tervezést. Pedig akkora tapasztalat lenne, csak befektetni kellene ebbe is egy kis energiát.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.06.08. 22:36:13

@egy_vélemény:

Lesz, lesz, lesz folytatás, bárcsak lenne időm többet írni.

Josef Lewis · https://progresivefunding.wordpress.com 2018.06.18. 09:38:45

Jó napot, Josef Lewis vagyok. Egy elismert, törvényes és akkreditált hitelező. Nagyon gyorsan és egyszerűen nyújtunk kölcsönöket, személyi kölcsönöket, autóhiteleket, otthoni hiteleket, diákhiteleket, üzleti kölcsönöket, feltalálói kölcsönöket, adósságkonszolidációt. stb.

Kapjon engedélyt egy üzleti vagy egyéni hitelre ma, és szerezzen pénzeszközöket ugyanazon a alkalmazási héten. Ezek a személyes kölcsönök jóvá lehet hagyni, függetlenül a hitelezéstől, és sok boldog ügyfelünk van, aki támogatja ezt a követelést. De nemcsak megkapja a szükséges kölcsönöket; akkor a legolcsóbb lesz. Ez a mi ígéretünk: Garantáljuk a legalacsonyabb kamatlábat minden olyan kölcsön esetében, amely ingyenes fedezetet nyújt.

Törekszünk arra, hogy pozitív tartós benyomást hagyjunk ügyfeleim elvárásainak túllépése során. Célunk, hogy méltósággal és tisztelettel kezeljük, miközben a legmagasabb minőségi szolgáltatást időben biztosítjuk. Nincs szükség társadalombiztosításra, és nem szükséges hitelesítési ellenőrzés, 100% -os garancia. Kérjük, azonnal válaszoljon az alábbi részletek alapján, ha érdekel a kölcsön, és mentes a csalásoktól.

E-mail: progresiveloan@yahoo.com
Hívás / szöveg +1 (603) 786-7565 köszönöm

./.,,
süti beállítások módosítása