Nemzet spirituális, szakrális nemzet
2010. június 03. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Nemzet spirituális, szakrális nemzet

  Jótanács felütésként: óvakodjunk azoktól a közszereplőktől, akiknek rajongói Tanár Urazzák a főhőst, lásd Havas Henriket. És Bogár Lászlót. A szakrális nemzet önmagát felkent papja százezrek nevében írt cikket a minap, kifacsarva és feje tetejére állítva sokak indítékait, szándékait.

  Bogár László zavaros filozófiájáról nem egyszer írtunk már blogunkon (A magyar gnoszticizmus éledése; De nincs benne rendszer!). Megjegyeztük: tőrölmetszett marxista filozófiát, népi baloldaliságot, antiglobalizmust kever gnosztikusnak vélt gondolatokkal, biológiai hasonlatokkal, belgyógyászati kifejezésekkel. Bogár hosszú évek óta írja ugyanazt a cikket: színes-szagos világegyenlete nem egy ezoterikus érdeklődésű rajongót nyert meg magának. Az egy ügyű prof írásai láttán szerencsére alkalmanként felébred a józan ész egyes kiművelt emberfőkben is: legjobb kritikáját (Népbal) Balázs Zoltán írta meg a Heti Válaszban.

  Az rendben, hogy Bogár, beleszimatolva a világ nagy folyamataiba, elméleteket állít fel a Nagy Szivattyúról, amely az ókori Közel-Kelettől a magyar nemzettest szívéig szívja ki az életerőt a jobb sorsra érdemes népekből - én is szívesen olvastam gyerekkoromban zsigeri (vigyázat, bogári szó!) élményeket okozó cikkeket Daenikentől a Bravo magazin ismert rovataiig. Az ilyen világmegfejtéseknek megvan a maga célközönsége, és persze mindenki olyan hobbit és létmagyarázatot választ magának, amilyet akar. Viszont.

  Minapi cikkét olvasva (Kossuth terek...) elfojtottam magamban egy „ne az én nevemben!” típusú feljajdulást. Bogár ugyanis - nyolc évvel az Esemény után - meg akarja magyarázni, hogy miért is mentek az emberek 2002 áprilisában arra a bizonyos Kossuth téri nagygyűlésre.

  Nos, én ott voltam azon a rendezvényen. Jön is a nosztalgiatrip: húszévesen, elsőéves jurátusként ott álltam szeretteimmel a napos-szeles időben a Parlament előtt. Amerre néztünk, emberek álltak. Hogy százezren, kétszázezren, netán kétmillióan voltunk-e, azt majd megmondja a Philipp. De nem is ez volt a lényeg.

  Mit is ír Bogár? „2002-ben, a választások első fordulója után a vereség biztos tudatában jött össze a nemzet, és hogy miért, az eddig elbeszélhetetlen volt. Nos, egyszerűen azért, mert az ott összejövő másfél-kétmillió ember pontosan tudta, hogy mi következik az elszenvedett választási vereség után. Pontosan tudta, hogy minden eddiginél brutálisabb globális birodalmi kifosztás, egy minden eddiginél cinikusabb és gátlástalanabb oligarchia kegyetlen diktatúrája következik, és szerette volna mindezt valahogy mégis megakadályozni. Ne kerülgessük, azért ment oda, hogy rávegye a nemzet spirituális vezetőjét, Orbán Viktort, hogy a szakrális nemzet színe előtt nyíltan kimondja, ha a nyugatias demokrácia ilyen pusztító erőket juttathat hatalomra, akkor köszönjük szépen, de nem kérünk a nyugatias demokráciából.”

  Kedves Bogár László, NEM ezért mentem a Kossuth térre. Én speciel PONT azért mentem a Kossuth térre, mert nyugatias demokráciát kértem.

  Egy olyan demokráciát, amelyben a jövő elkezdődik. Amelyben végre magunk mögött tudjuk hagyni az elcseszett 20. századot. Amelyből lassan eltűnik a posztkommunista hálózat, amelyből lassan kikopik az SZDSZ-féle liberalizmus. Amelyben létrejöhet egy egészséges közélet, egy tabuk és frusztrációk nélküli közbeszéd. Ahol az ún. jobboldal kinőheti magát, és az addigi ballib fölényt ki tudja egyenlíteni az élet számos területén. Sőt, esetleg a szabad választásokon le is tudja győzni azt. Ez akkor nem sikerült.

  Hadd beszéljek csak a magam nevében, én ugyanis nem veszem a bátorságot, hogy nyolc év után kitaláljam, mit is akart az a hatalmas tömeg. Az a gyűlés egyrészt a Fidesz két forduló közötti kampányának jól felépített csúcspontja volt a Fidesz think tank-je részéről. Nem szakrális, hanem nagyon is kiszámított kampányesemény. Ahogy köll. Másrészt pedig a polgári szavazótábor első nagy seregszemléje történt meg akkor. Jól öltözött emberek jókedvű találkozása, magyar zászlók tömkelegével (hol voltak akkor még az árpádsávos zászlók...). Annak megállapítása, hogy sokan vagyunk, és elegen. Hogy az akkor még sokkal erősebb balliberális média- és kulturális túlsúly ellenére létezik egy jobboldali tábor, amely meg akarja ismerni egymást, amely meg tudja mutatni és szervezni magát. Emlékszem, a gyűlés után a Váci utca felé sétáltunk el, útközben MSZP-szavazónak tűnő öregemberek bámulták meg öcsém vállán a lobogót. Én pedig hordtam a kokárdát, még jó pár hétig.

  De sem akkor, sem később nem gondoltam azt, hogy a nagybetűs Nemzet jött volna össze akkor a Kossuth téren. Főleg nem a szakrális nemzet, ahogy Bogár László írja. Hogy is mertem volna gyarló fiatalemberként magamra vonatkoztatni egy ilyen magasztos jelzőt. Ez a jelző persze nem is hangzott el akkoriban. Bogár László húzta most elő, hogy zavaros világelméletébe erőszakoljon engem. Minket.

  Nem is értem, hogy a metafizika iránt olyannyira fogékony Bogár hogyan mer így dobálózni a szakralitással, spiritualitással. A demokrácia világa nem ezekre épül, kérdezzék csak meg a pesszimista tradicionalistákat.

  Az, hogy Bogár László egykori főnökét, Orbán Viktort spirituális vezetőnek nevezi, megérne egy hosszabb kifejtést. A Fidesz elnökének Magyarország életében betöltött szerepét persze nem ebben a posztban, egy bekezdésben fogjuk megfejteni, de szögezzük le: Orbán Viktor valószínűleg az elmúlt húsz év legtehetségesebb magyar politikusa, és jelen pillanatban az egyetlen ember, aki az ország nagy többsége szerint alkalmas Magyarország vezetésére. A spiritualitást viszont kihagynám a képből: az én spirituális vezetőm kétezer éve járt itt a földön... És a szakralitást sem a 21. század magyar politikai viszonyaiban próbálom megtalálni.

  A vizionárius Bogár azzal zárja cikkét: „És, mint tudjuk, három a magyar igazság, és ennek az igazságnak a pillanata valamikor 2020 (Tria­non 100) és 2026 (Mo­hács 500) közötti időkben jön majd el, amikor a sorrendben most már harmadik Kossuth téri gyűlésén a szakrális nemzet és vezetője számot ad majd ennek a most még előttünk álló évtizednek a drámai történetéről.”

  A kreatív számmisztikán túl minden elismerésem annak, aki meg tudja mondani, hogy mi fog történni tíz-tizenhat év múlva. Orbán Viktor tizenhat éve például egy parlamentbe épp hogy bejutott kispárt vezetője volt. Az MSZMP-s múltú Bogár László pedig a Boross-kormány Nemzetközi Gazdasági Kapcsolatok Minisztériumának politikai államtitkáraként dolgozott akkor. Bogár a rendszerváltozás előtt Pozsgay embereként volt a hatalom közelében, majd négy évig felügyelte Magyarország nemzetközi gazdasági kapcsolatait, tudott tehát egyet s mást a rendszerváltásról és a privatizációról. Tehetett volna valamit azokban az ügyben, melyeket azóta az ország legnagyobb bajának tart. De nem tett.

  Szivattyú.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr332050773

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az új világrend régi-új Bibliája és régi új Alkotmánya 2010.06.26. 08:46:16

Az Új Világrend régi-új Bibliája és régi-új Alkotmánya   Ma, amikor a sírba szálló világrendi szigorítja a diktatórikus intézkedéseket Magyarországon az Orbán Helytartósággal és a Helytartótanács „ellenzéki” tagjai kénytelen assz...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VISSZAVENNI CSALLÓKÖZT!!! Brat' sa Žitný ostrov! 2010.06.03. 15:05:44

"marxista filozófiát, népi baloldaliságot, antiglobalizmust kever ..."

BL filozófia rendszerének minősítésétől eltekintve

AZ ÉLET NEM SKATULYÁKBAN MŰKÖDIK!

skatulyákra elsősorban a sok semmirekellő humánértelmiségnek van szüksége, azok nélkül nem lehetne vég nélküli vitákat folytatni és azokból megélni

DexterMorgan78/Séfbácsi 2010.06.03. 15:33:40

"Egy olyan demokráciát, amelyben a jövő elkezdődik. Amelyben végre magunk mögött tudjuk hagyni az elcseszett 20. századot. Amelyből lassan eltűnik a posztkommunista hálózat, amelyből lassan kikopik az SZDSZ-féle liberalizmus."
Hát azt hiszem elértünk ide...kellett hozzá ez a nyolc év.

VISSZAVENNI CSALLÓKÖZT!!! Brat' sa Žitný ostrov! 2010.06.03. 15:36:58

"Tehetett volna valamit azokban az ügyben, melyeket azóta az ország legnagyobb bajának tart. De nem tett."

Ja. Hát mé' nem pucscolta meg a hülye Antallt és ült be székébe, ugye?

Te, Ergya!

Egyre több hülyeséget írsz mostanában.

Alfőmérnök 2010.06.03. 15:39:03

Bogár szórakoztató jelenség, a legszórakoztatóbb mégis az, mikor a szalonjobboldaliak képtelenek megemészteni.
Egyébként igaza van: nyugatias demokrácia? Kell a fasznak.

gst47 · http://mrpatbateman.tumblr.com/ 2010.06.03. 15:40:31

Ezzel az írással megint az a baj, hogy nekimegy Bogárnak, pedig amiket elbeszél a globális hatalmi rendszerekről és annak hazánkkal való viszonyáról, amely viszonyok sajnos eléggé megrendítőek és gyalázatosan igazságszagúak is. :(

Amúgy pedig szerintem rengeteg magyarnak Orbán Viktor a spirituális vezetője jelenleg. Talán még nekem is. :)

Alfőmérnök 2010.06.03. 15:41:04

Ha tíz szalonjobboldali felbassza magát egy ilyen cikken - már megérte! :)

Bloodscalp 2010.06.03. 15:42:01

Amelyben létrejöhet egy egészséges közélet, egy tabuk és frusztrációk nélküli közbeszéd. Ahol az ún. jobboldal kinőheti magát, és az addigi ballib fölényt ki tudja egyenlíteni az élet számos területén.

ez a mai fidesszel elképzelhetetlen...-ez tény

de szögezzük le: Orbán Viktor valószínűleg az elmúlt húsz év legtehetségesebb magyar politikusa, és jelen pillanatban az egyetlen ember, aki az ország nagy többsége szerint alkalmas Magyarország vezetésére. - ezt lehet te komolyan gondolod:) én meg komolyan mosolygok ezen:)

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.06.03. 15:43:57

A cikkeddel nagyjából egyetértek. De az utolsó mondataival nem.
Pedig ott van a kutya elásva:

"...majd négy évig felügyelte Magyarország nemzetközi gazdasági kapcsolatait, tudott tehát egyet s mást a rendszerváltásról és a privatizációról. Tehetett volna valamit azokban az ügyben, melyeket azóta az ország legnagyobb bajának tart. De nem tett."

Bogár úr megkattanása ugyanis ennek az időszaknak a tapasztalataiból jön. Nem az egyetlen figura volt ő akkor, aki hiába volt "komoly" pozícióban, nem tehetett semmit. Hiába volt államtitkár, bármi, azzal szembesült, hogy semmit nem tehet, nála sokkal nagyobb játékosok kerültek elő. Ez az akkori kudarcélménye motiválja azóta is, és ezért személyesíti meg ezeket az erőket, szinte már beteges módon, démonikus, világrontó szellemekként, mert tényleg "tudott egyet s mást a rendszerváltásról", és mégsem tehetett semmit.

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2010.06.03. 15:45:34

Fenntartom, hogy Bogár László legjobb cikkét a néhai Kovátsch Gamma Bertalan írta meg: tirpakbokretas-reloaded.blogspot.com/2009/03/komprador.html

...jövőjét pedig egy prófétai látású költőnk:
„Zúg az éji bogár, nekimegy a falnak,
Nagyot koppan akkor, azután elhallgat.”

Alfőmérnök 2010.06.03. 15:51:27

@gloire: De hát pont az a lényeg, hogy ezek megszemélyesítések és nem kell szó szerint venni őket. Nincs megfelelő nyelv rá, ezért Bogár kitalált egyet. :)
Aki akarja érti, aki nem akarja, az nem. Intelligencia kérdése is, persze.

Egyébként meg akkor Martonyi meg még x Fideszes MSZMP-s múltjával miért nem jönnek már elő a mandineresek?

dr. Sigmund Fraud 2010.06.03. 15:54:16

@gloire: Nono. Azért volt ő p.át. rangban az első Orbán-kormányban is, és akkor még nem mutatta a megmarhulás ilyen nyilvánvaló jeleit...

Alfőmérnök 2010.06.03. 16:00:00

@VISSZAVENNI CSALLÓKÖZT!!! Brat' sa Žitný ostrov!:
Igazad van.
És mi van mondjuk, ha Bogár pont azt használja föl a marxizmusból, a népi balból, az antiglobalizmusból, a tradicionalizmusból, ami IGAZ benne?
Szerintem ez egyébként nincs így, de elvileg elképzelhető lenne.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2010.06.03. 16:02:28

@gloire: BL Orbán Viktor stratégiai tanácsadója volt, bőven a rendszerváltás után. Akkor tudtommal még nem ilyen volt a világnézete, mint amit az elmúlt években írt cikkeiben képvisel.

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2010.06.03. 16:06:54

@Alfőmérnök: A marxisták (igaz, nem csak ők) gyakran jó kritikusok, frissítő olvasni őket. Egy jó TGM-cikket mindig szívesen vállalok; kreatív, kíméletlen, pimasz és egyharmadrészt mindig igaza van, mert meglátja, amit a főáram nem. De Isten mentsen, amikor ez az embertípus elkezd tanácsokat adni és prófétálni - akkor mindig csőstül jönnek a félelmetes, minden realitástól elszakadt zöldségek, mint ennél a jóembernél itt.

Szerepük tehát legjobban az udvari bolondhoz hasonlít: a jó udvari bolondnak mindig megvan a haszna, de semmiképpen nem a trónuson. .)

VISSZAVENNI CSALLÓKÖZT!!! Brat' sa Žitný ostrov! 2010.06.03. 16:09:23

@elGabor:

idéznék neked onnan:

" 2009. március 25. 12:39
bauer írta...

b+ a Mester még mindig Lajosozik?

a tegnap embere ;] "

úgy néz ki mégis IGAZA LETT ennek a megkattantnak

és megpróbálták Lajost benyomni: az Unióba sikerült is

Cypriánus 2010.06.03. 16:12:19

máig azon röhögök, ahogy Laci bátyánk megindokolta, miért lépett be az MSZMP-be annak idején ...:)

az udvari bolond-hasonlat találó rá is. A baj az, hogy az udvari bolondok amúgy értelmes, jó realitásérzékű emberek voltak, a marxisták,( beleértve a gnosztikus marxistákat is) meg nem azok.

a részigazságai is elvesznek a zavaros ezoterikus hablatyban.
Alapvetően kurvára fárasztó szerző, a lételméleti vekengés , a valós nemzeti sérelmek, és a romantikus szocializmus keverése.

gst47 · http://mrpatbateman.tumblr.com/ 2010.06.03. 16:16:04

@elGabor: Nem sértésből, de ennek az "udvari bolondnak" valószínűleg sokkal több esze van, mint amennyi neked valaha is lesz. Ezért is humoros, amikor ilyeneket írsz róla. :)

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.06.03. 16:18:24

@rajcsányi.gellért (ergé): Hát ezt én is tudom, de ha azt keresed, hogy honnan jön ez az egészen sajátos "mitológia" amit tol, akkor annak a genezisét nyilván a rendszerváltozás kori személyes kudarcában érdemes keresni.

Az orbáni tanácsadói státusz után (2002-től) pedig joggal érezhette, "ezek megint itt vannak", talán néhány háttérben mozgó sötét alakot is azonosítohatott, és ez már elég lehet a kifakadásra. Én szövegeit még nem olvastam, csak képernyőn láttam jópárszor beszélni. Azok alapján, amit ott mondott nekem érthető volt a gondolatmenete, csak az a dagályos, szinte miszticizáló és egyszerre tudományoskodó nyelvezete teszi néha komikussá.

greybull 2010.06.03. 16:19:06

@elGabor: oké, BL egy udvari bolond. Node a nem udvari bolond "szakértők" áldásosnak még jóindulattal sem nevezhető tevékenykedései, "jó"tanácsai meg oda vezettek, ahol most vagyunk. Ez most jobb?
Akkor már inkább BL.

Alfőmérnök 2010.06.03. 16:20:22

@elGabor: Ezt elfogadom. :)
De hozzátenném, hogy szerintem te közgazdász (végzettségű), vagy valami ilyesmi lehetsz és ezért túlságosan "szakmai" szemmel olvasod Bogárt. (Szerintem.) Ezek a cikkek nagyközönségnek készülnek, nem egy tudományos közösségnek.

Arról például még nem nagyon hallottam, hogy milyen tanácsadója volt OVinak Bogár. Mert mindig csak azt hallom, hogy milyen gáz, hogy ez az ember tanácsadója volt. De annyira nem is lehetett rossz tanácsadó.

greybull 2010.06.03. 16:23:11

@Alfőmérnök: és milyen tanácsadói lehettek az elmúlt 8 év legfelső állami vezetőinek, nem beszélve magukról ezekről a "vezetők"-ről.... Az eredmény önmagáért - nem beszél!, hanem - sír...

VISSZAVENNI CSALLÓKÖZT!!! Brat' sa Žitný ostrov! 2010.06.03. 16:32:44

@Alfőmérnök:

arra kiváncsi lennék, hogyan jött ki Járaival - már ha egyáltalán volt köztük (alkalom) kommunikáció(ra)

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.06.03. 16:49:23

Azért egy ország irányítása nem anyira ezoterikus, mint ahogyan a rajongók elképzelik, valójában egészen prózai és közönséges ügyek intézését jelenti. Mint ahogyan a szükséges változások is egyszerűen az alapvető ésszerűséget kell visszahelyezzék természetes jogaiba.
Ahogyan a nyugatosságban okkult összeesküvést is csak az láthat, aki elhitte a hazugságot, hogy a Nagy Progresszió magyarországi hősei a Nyugat igazi képviselete.
Marhaság. A nyugatosság fegyelmezett és gondos munkát, átlátható közigazgatást, tiszta városokat, rendezett falvakat, gondozott utakat, szabályos közlekedést, kiegyensúlyozott életet jelent. Semmi mást. Az országban mindeddig előfordult, kapzsiságból, ostobaságból, szűklátókörűségből, az önző csoportérdek mindenek fölé helyezéséből fakadó veszteségekért nem másokat kell okolni, hanem szembe kell velük nézni és innentől másképp csinálni. Ehhez nem kell hatalmas metafizikai apparátust felvonultatni, hanem csupán az élet egyszerű szabályait konzekvensen alkalmazni. Munkáért pénz jár, bűnért büntetés, jó tettért jutalom.
Semmi szükség obskurus magyarázatokra, a valóság egyszerű.

VISSZAVENNI CSALLÓKÖZT!!! Brat' sa Žitný ostrov! 2010.06.03. 16:56:53

@Elpet:

"Mint ahogyan a szükséges változások is egyszerűen az alapvető ésszerűséget kell visszahelyezzék természetes jogaiba."

aha

1.
a rablókpitalista, a neoliberális stb. is mind ésszerű a maga ideológiai rendszerében

2.
megtalálhatjuk mi itt az egy igaz észszerűséget, ha közben nálunk erősebbek mást gondolnak ésszerűnek (vagy inkább érdekszerűnek)

spájdernecc 2010.06.03. 17:15:49

Bogár Laci bácsi?
nekem kissé zavarosak a softdrábikista okfejtései...
esetleg nyugdíjjogosult-e már?

antho 2010.06.03. 17:48:15

Én azt nem értem, hogy egy ekkora bogár, mint ez a Bogár hogyan lehet két különböző kormányzati ciklusban is államtitkár? Magyarázza már el ezt valaki!

asz_tapasz (törölt) 2010.06.03. 18:08:22

szívemből szóltál Gellért, kösz

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.06.03. 18:09:10

@gloire: & @Alfőmérnök: & @rajcsányi.gellért (ergé): & @Elpet:

Mindannyian tudjuk, hogy valójában miről is van szó (no, jó, lehet, hogy @rajcsányi.gellért (ergé): nem egészen;-))

Nem Bogárról szól ez a történet, hanem sokkal többről. Nem 1990-ben kezdődött ez a történet, hanem sokkal régebben: nemzeti létünk fennmaradásról van szó és arról a hagyományról, ami történelmünk folyamán mindig "kitermelte" azokat a jellemeket, akik a (nemzeti) közösség ethoszát fenntartották.

Mélyen (a lehető legmélyebben) keresztény gyökerű ez az igény:

"56 Miután a bűn az emberi nem egységét széttörte, Isten azonnal üdvözíteni akarta az emberi nemet, és minden töredékkel kereste a kapcsolatot. A vízözön [Vö. Ter 9,9.] után Noéval kötött szövetség a »nemzetek« -- azaz »a nyelvük és családjaik szerint nemzetekké« (Ter 10,5) egyesült emberek -- felé irányuló isteni Üdvrend kezdetét jelenti. [Vö. Ter 10,20--31.]

57 A nemzetek sokaságának e rendje -- mely egyszerre kozmikus, társadalmi és vallási [Vö. ApCsel 17,26--27.] -- arra szolgál, hogy korlátozza a bukott emberi nem gőgjét, melynek tagjai gonosz egyetértésben [Vö. Bölcs 10,5.] önmaguktól akarták létrehozni Bábel módján az egységet. [Vö. Ter 11,4--6.] De a bűn miatt [Vö. Róm 1,18--25.] ezt az átmeneti üdvrendet állandóan pogánysággal fenyegette a politeizmus és a nemzet, illetve vezérének bálványozása.

58 A Noéval kötött szövetség addig marad hatályban, amíg a nemzetek ideje tart, [Vö. Lk 21,24.] az Evangélium egész világon történő hirdetéséig. A Szentírás nagyrabecsüli a »nemzetek« egyes embereit, mint például az »igaz Ábelt«, a király és pap Melkizedeket, [Vö. Ter 14,18.] aki Krisztus előképe, [Vö. Zsid 7,3.] vagy az igaz »Noét, Dánelt (sic!) és Jóbot« (Ez 14,14). A Szentírás így fejezi ki, hogy az életszentség milyen magas fokára juthattak azok, akik a Noéval kötött szövetség szerint élnek, Krisztusra várva, aki »Isten fiait, akik szét voltak szórva, egybe fogja gyűjteni« (Jn 11,52)." (A Katolikus Egyház Katekizmusa)

A keresztények tudják, hogy áldozat és közösség nélkül nincs megváltás. És a magyar hagyományban ez mélyen be van kódolva.

Ha Bogár "spirituális" vezetőt "követel", akkor nem ezért teszi, mert gyagyás, hanem mert tisztában van vele (amivel Európa már nincs), hogy: „(…)A mítosz a szellem kollektív víziója. Úgy kell ezt érteni, hogy a szellem a népben mint mítosz terjed szét, mint mítosz látja önmagát, és ugyanakkor úgy kell érteni, hogy a nép az őt összetartó szellemet mint a képek összefüggő világát, mondhatnók körképét ismeri fel. A mítosz a nép közvetlen kapcsolata a szellemmel. Közvetlen, mert a mítosz és a szellem közötti fokozatok a sokaság számára nem érzékelhetők. Ameddig a képek koszorúja, akár a mandala a középpontban összekapcsolódó körkép, addig beszélhetünk népről. (…)” (www.artpool.hu/Hamvas/Forradalom/kozosseg.html)

Ha a jelenlegi hatalom ezen túllép, akkor ugyanaz lesz a sorsa, mint az elődeinek. kevés aktuálisabb vers van ma, mint Ady A szétszóródás előttje.

A SZÉTSZÓRÓDÁS ELŐTT

"És áll (az előbbieknek) helyébe egy utálatos... és békességnek
színe alatt csalárdul cselekszik azzal, és elmenvén győzedelmet
vészen kevés néppel. Elfoglalja az országnak gazdag részét...
zsákmányt, prédát és gazdagságot oszt az ő vitézeinek, és
gondolataival forgolódik az erősségeknek megvételek felől,
de azt ideig eltitkolja."

Dániel könyve, 11.

Hát népét Hadur is szétszórja:
Szigoruabb istenek ezt így szokták,
Miként egy régi, bánatos, erdélyi
Prédikátor írásba rótta
Keresvén zsidókkal atyafiságunk.

Jöttünk rossz erkölccsel rossz helyre,
Volt utonállók új utbanállóknak
S míg úrfajtánk egymást s a népet falta;
Tunya álmainkat jég verte
S még a Templomot se épitettük föl.

Helyünkön meg nem tudtunk állni
S ide kerültünk, ez kezdeti átkunk,
Ma már nem mienk paráznás vérünk sem,
Jöhet a helyünkre akármi:
Megöltük és kibűnöztük magunkat.

És mi nem leszünk majd szétszórva
Árvult, de mégis győzedelmes fajta:
Minket korszakok tűz-dühe nem edzett
S fölolvaszt a világ kohója
S elveszünk, mert elvesztettük magunkat.

1914 január

És:

magyarido.blog.hu/2009/05/05/valasztas_2009_1

hamvasbela.org/szavak/senki.html

És talál még ott, aki keres, ahol ez van:-)

ü
bbjnick

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2010.06.03. 18:21:58

Nem Gellért, te tényleg nem azért mentél a kossuth térre 2002-ben, mint a magyarok. Téged a kelta titkosszolgálat küldött.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2010.06.03. 18:27:20

@Elpet:
Ó, bazmeg, rájöttem, ki vagy! Te nem vagy fideszdroid, te vulkáni vagy. Figyeljen, mr. Spock, igazán megtanulhatta volna már, hogy mi, emberek érzelmeinktől befolyásolt lények vagyunk. Az ebmer és a spirituális világ kölcsönhatásban van. És működik! A Vulkánon Önök ezt másképpen csinálják, de higgye el, nekünk is megy a magunk módján.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.06.03. 18:27:36

Blogmotor, dógozztehélótag*ci!

Google 2010.06.03. 18:30:09

Bogár egyszerűen az örömünket nem látja szívesen. Majd ezután, 2020-ban, 2026-ban lesz itt szép az élet. De mitől?
Elromlik a szivattyú, győz a Legjobbik?
Nekünk már most jó, neki még nem. Mintha még mindig az MSZMP-nek dolgozna - és ezt a legkomolyabban mondom.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.06.03. 18:31:52

Ergé,

ha mond is hülyeségeket időnként Bogár, én nagyon bírom, mert van humora. amit mond, azt a helyén kell kezelni, ahogy mondja, azon pedig jókat lehet derülni.

Hajrá Bogár!

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.06.03. 18:32:50

Amúgy Bogár is abba a szekcióba tartozik, aki még nem tudja magáról, de jobbikos:o)

lehet, h már tudja?

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.06.03. 18:37:02

@Google: "győz a Legjobbik?" "Mintha még mindig az MSZMP-nek dolgozna "

te menthetetlenül aljas vagy . )

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.06.03. 18:39:12

@malacz69【ツ】rettegéselemző:
És akkor ők is?

A Magyar Nemzetstratégia
kötet szerzői

Andrásfalvy Bertalan
Baranyi Károly
Bene Éva
Bogár László
Borbély Imre
Csizmadia László
Drábik János
Duray Miklós
Emődy Csaba Renzo
Fekete Gyula
Hegedűs Loránt
Jankovics Marcell
Járosi Márton
Jelenczki István
Jókai Anna
Kellermayer Miklós
Kisida Elek
Kocsis István
Kondor Katalin
Lóránt Károly
Mándoki Andor
Molnár V. József
Nagy Bálint
Nováky Erzsébet
Oláh János
Papp Lajos
Piukovics Gábor
Pozsgay Imre
Szabó Gyula
Tanka Endre
Tóth Zoltán József
Varga Domokos György
Varga István
Vass Csaba
Vezér-Szörényi László
Vértesaljai László
Zétényi Zsolt

www.bogarlaszlo.info/archives/meghivo-3

El Topo (Sgt. Elias) 2010.06.03. 18:43:47

Bogár László a közgazdaságtan Papp Lajosa.:D

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2010.06.03. 18:46:45

@gloire:
Dehogy aljas! Csak olyan ostoba droid, mint te. Artudítu és Trípió, kibaszott balfaszok.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.06.03. 18:52:11

@gloire:

Zétényit láttam hirdetni a kurucon, mikor múltkor odavitt egy link

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.06.03. 18:53:12

@El Topo (Sgt. Elias):

Hát ha úgy ért a közgazdaságtanhoz, mint Papp Lajos a szívsebészethez, akkor jobb lesz, ha erősen hallgatunk rá ezentúl

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.06.03. 18:57:03

na, ez a heti válaszos cikk, viszont fasz a volt, köszi a linket.

most kicsit szurkálódni fogok: kár volt belinkelni, annyival jobb, mint a post.

kicsit komolyabbra fordítva. oké, a post inkább személyes, mint Balázs Zoltán írása, és a post bizony él hasonló fogásokkal mint bogár

flippant 2010.06.03. 18:58:14

A tagnak mondjuk annyiban igaza van, hogy Vityát sokan tekintik Istennek. Pedig nem az.

Alfőmérnök 2010.06.03. 19:08:39

@malacz69【ツ】rettegéselemző: Ezek a fickók (Zétényi, Tóth Z. J., Jelenczky, stb) szerintem alapvetően nem Jobbikosok (magasabb intellektuális színvonalon állnak, mint a Jobbik), de több közös céljuk van a Jobbikkal, mint a Fidesszel, ezért valószínűleg nem tiltakoznak, ha mondjuk a kurucon hirdetik a dolgaikat.
Szvsz annak örülnének, ha Fideszen belül felülkerekedne a nemzeti radikális vonal. (Ami nem fog megtörténni.) Ők az alkotmányozó nemzetgyűlést tartanák az ideális megoldásnak (nem ezt a fajta alkotmányozást, amit most akar a Fidesz).

Thulsa Doom (törölt) 2010.06.03. 19:23:43

@Elpet: "Marhaság. A nyugatosság fegyelmezett és gondos munkát, átlátható közigazgatást, tiszta városokat... jelent.

Na ez az igazi baromság! Nekem ezekről Japán, Dél-Korea, Tajvan, Szingapúr... jut az eszembe, nem Rotterdam, Londonisztán, Osló vagy akár Párizs.
Bogár szaki nem mond hülyeséget, csak a "szakrális-komprádor" körítés miatt hallgathatatlan. Könnyű fikázni Bogárt, teli pofával röhögni, hogy mennyire nem européer mán' amit mond. Elgondolkodni már nehezebb azon, amit többek közt ő is mond.

Akinek van képessége a gondolkodásra, nem csak a polkorrekt fikázásra, annak ajánlom ezt a filmet! Nézze végig az összes részt! Talán majd másként áll Bogár gondolataihoz is!

www.youtube.com/watch?v=Ru8CFl6MGmk

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.06.03. 19:34:09

@Alfőmérnök:

Nem lehet, hogy ezekkel a fickókkal éppen a kultúrájuk mondatja azt, amit mondat?:-) Nem a nemzeti radikalizmus az, ami összekapcsolja ezeket az embereket, sokkal inkább a nemzeti tradicionalizmusoknak egy olyan közös halmaza (olyan közös értékrend), amiben valamennyien egyet tudnak érteni. Hogy ez az értékrend ma diszkriminált, közröhej és megvetés tárgya, az nem ezeket a fickókat minősíti, hanem azt a véleményformáló réteget, amely ilyen képet alkot róluk.

Ebben a posztban van egy link Balázs Zoltán hetiválaszos cikkére, amiben szemére veti Bogárnak, hogy a Fideszről, mint a szakkollégiumokban kinevelt/kitenyésztett újelitről beszél (kb.). Bogár hallgasson, mondja Balázs Zoltán, hiszen a népi balnak (pontosabban a "harmadik utasoknak") meg lett volna a lehetősége, hogy meghódítsa ezt a szakkollis fiatal csoportot, de intellektuálisan gyengének bizonyult ehhez. Ennél az érvelésnél nem tudom, mi igazolhatná jobban Bogár állítását:-(

A Fidesz a mai napig a liberális demokrácia absztrakt kultúrájában él, ami ebből a kultúrából nem evidens, az számukra nincs. Pedig van...

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.06.03. 19:36:07

@bbjnick:

a nemzeti tradicionalizmusoknak egy olyan közös halmaza=a nemzeti tradicionalizmusok halmazainak egy olyan közös metszete

Alfőmérnök 2010.06.03. 19:43:59

@bbjnick: "meg lett volna a lehetősége, hogy meghódítsa ezt a szakkollis fiatal csoportot, de intellektuálisan gyengének bizonyult ehhez"

Hát ha tényleg ezt írja, akkor tényleg elég nagy baromság. A szakkolisokat nem az intellektuális tőke hódította meg, hanem csak szimplán a tőke. :D

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.06.03. 19:50:57

Nincs abban semmi különös, hogy egy országban a bukott rendszer bukott elitje megpróbálja a végtelenségig fenntartani kiváltságos helyzetét. Ha nem is fogadható el, de az is megérthető, hogy igyekeznek az országban tevékenykedő külföldiekkel alkukat kötni saját érdekeikért, akár a többiek rovására is. Ehhez semmi különös magyarázat nem kell, az emberi viselkedés bizonyos, csöppet sem vonzó tulajdonságainak ismeretében megérthető. Hogy az ország népe miért nem hajtotta el őket eddig, 20 éven keresztül a gecibe, ahhoz már lehet misztikus magyarázatokat fűzni. Létezik ennek a magyarázatnak mítoszoktól mentes változata is, bár kétségkívül rosszabbul hangzik. De nem ártana vele szembenézni.

Tündér_Lala 2010.06.03. 19:56:07

@bbjnick: Azt gondolom, hogy igazad van. Ugynakkor le kell szögezni: A nemzeti trdicionalizmus (még valamennyire), de a tisztesség, a becsület nem szakrális fogalmak és ezért felesleges ennek belekeverése. Márpedig a józan észen kívül ezeknek a újbóli meghonosítását várjuk az új hatalomtól amennyire csak lehetséges.(a mai magyar társadalom többsége a többre nem vevő).

Bogár egyébként nem hülye. Ha pedig látnánk a valós folyamatokat és a mögöttük álló erőket, nem tudom mi miben bíznánk. :)

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.06.03. 19:58:08

@Thulsa Doom:

Azt nem tudom, hogy mi van Szingapúrban, de azt igen, hogy mi van egy német vagy osztrák városban, és azt is pontosan tudom, hogy mit kellene tőlük megtanuljunk. Azt hiszem kézenfekvőbb, hogy hozzánk közelebbi példákat keressünk. Ráadásul kulturálisan már sokkal közelebb állunk a déli németekhez, mint az ázsiai rokonsághoz.

De ha annyira tetszenek a távol-keleti módszerek, menj el a Hankook-hoz dolgozni. Én szívesebben dolgozom németekkel.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.06.03. 20:12:56

@Elpet: Ettől függetlenül a nyugat-európai nagyvárosok pillanatnyilag épp durván szlömösödnek. Menj el, nézd meg Berlint. Szarabbul néz ki, mint húsz éve az biztos (a nyugati felére gondolok). Én egészen meglepődtem mikor ezzel szembesültem.
Pár hete volt egy jó kis riport a MN magazinjában Bécsről "Balkán express" címmel, elég szemléletesen írta le a jelenséget.

Thulsa Doom (törölt) 2010.06.03. 20:26:06

@Elpet: Amit te a német, osztrák városokban látsz, az nem a demokrácia és az "ejróéer" politika terméke. Az még a középkorból hozott kulturális és gazdasági örökség.
És mégis mit kellene tőlük megtanulnunk? Ha mást nem azt, hogyan kell gyarmatosítani, leigázni a fél világot, a haszonból meg fasza városokat és hatalmas katedrálisokat építeni...

Kár, hogy most éppen Kelet-Ázsia (akik sajnos egyáltalán nem rokonaink) igázza le a világot, és a kiöregedő Európa éppen szopóágon van.
Annyi energia azért még van bennük, hogy gazdaságilag gyarmatosították a volt szoci országokat. Innen még van egy kis bevételük. De ezt mint pozitívumot beállítani... kreténség. Valami olyan, mint a debil polgár, aki bemegy a bank üveg-márvány irodályába, és elhiszi, hogyha tőlük vesz fel hitelt, majd ő is ilyen gazdag lesz.
Aki ezt hiszi, az egy anyaszomorító hülye.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.06.03. 20:30:55

@gloire:

Ez igaz. Még véletlenül sem a nagyvárosokra gondoltam. De azért szeretném, ha a magyar falu ebben-abban hasonlítana az osztrák és bajor falvakra. :)

Tehetetlen Dodó 2010.06.03. 20:32:29

Mi lenne, ha megpróbálnátok lehántani Bogár gondolatairól a mostanában kissé túlzásba vitt ezotériát és egyéb formai sallangokat?
Kiderülne, hogy a megfigyelései bizony ülnek, a világ folyamatai sajnos nagyjából úgy működnek, ahogy ő a publikum számára megalkotott szóhasználatával ecseteli.
Mindehhez elég elővenni néhány évtized statisztikáját az egyes országok teljesítményéről, a pénzeszközök áramlásáról, a világ vagyoni-tulajdoni arányainak alakulásáról.
És akkor még a legfelvilágosultabb összeesküvés-elmélettagadó egyénben is feldereng valami felismerés.
Persze könnyebb és fájdalommentesebb nem elgondolkodni a világ nyilvánvaló anomáliáin, végülis ez a nyugodt, elégedett élet titka.

Ami a szakrális vezető témáját illeti, nyugodtan töprengjünk el rajta szintén.
Teljes félreértés itt valami vallási szakralitásra gondolni: egyszerűen arról van szó, hogy a puszta anyagi léten túl létezik valami más jellegű egység és hajtóerő egy népben, nemzetben, társadalomban.

Szóval, hülyézni könnyű, elgondolkodni ismeretlennek, szokatlannak tűnő dolgokon már nehezebb.
De érdemes megpróbálni.

Várkapitány 2010.06.03. 20:35:06

@Thulsa Doom:

A GYENGE GERINCTELEN ANTALL JÓZSEF

ÉS SZAR SENKIHÁZI BANDÁJA

SZÉTBASZTA AZ ORSZÁGOT.

pont

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.06.03. 20:38:42

@Thulsa Doom:

Ami Nyugat-Európában fontos, az maradandó is. Az évszázadokon át tartó polgári fejlődés nem függ sem ilyen, sem olyan politikai áramlatoktól.
Persze, erre nem mindenki fogékony, van ember, akiből soha nem lesz polgár.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.06.03. 20:44:09

@Várkapitány:

TE SEM CSINÁLTÁL

20 ÉVEN KERESZTÜL FORRADALMAT

PUHA VAGY

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.06.03. 20:44:25

@Tündér_Lala:

"...a tisztesség, a becsület nem szakrális fogalmak (...) a józan észen kívül ezeknek a újbóli meghonosítását várjuk az új hatalomtól amennyire csak lehetséges..." --- írod.

De, bizony, végeredményében azok. A tisztesség és a becsület szakralitás nélkül értelmezhetetlen. Relativizmusban nincs tisztesség és becsület, mert relatív, tehát nincs. (Nézz szét a liberális demokráciákban és látni fogod!)

Szakrális nemzetről pedig nem örödögtőlvaló beszélni, hiszen maga az Egyház (a katolikus Egyház) is azt tanítja, hogy a nemzeti lét (a keresztény nemzeti lét) az isteni Üdvrend része. (Nem attól szakrális, hogy nemzet, hanem attól, hogy keresztény nemzet:-))

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.06.03. 20:50:30

@Tehetetlen Dodó:

Bogár nem szakrális vezetőről, hanem spirituális vezetőről beszél. Ez az ő fogalomhasználata szerint szellemi és lelki vezetőt jelent, tehát olyan személyt, akit tisztel, akire felnéz a nép, tehát méltó a követésre. Mondjuk:-)

ü
bbjnick

Várkapitány 2010.06.03. 20:56:13

@Elpet:

ELÉG LETT VOLNA

NEM GERINCTELEN GYENGE SZARNAK LENNI.

ŐK ÁLLTAK (ültek) AZ ORSZÁG ÉLÉN,

NEKIK LETT VOLNA A DOLGUK KIÁLLNI MAYGARORSZÁGÉRT!

Várkapitány 2010.06.03. 21:00:27

"Tetszettek volna forradalmat csinálni."

ILYET IS CSAK EGY A FELELŐSSÉGET ELHÁRÍTÓ

GYENGE SZAR EMBER MOND!

GYÁVA VOLTÁL ANTALL JÓZSEF VÁLLALNI A

MINISZTERELNÖKI FELELŐSSÉGET!

Thulsa Doom (törölt) 2010.06.03. 21:05:59

@Elpet: Azért azt nem ártana észrevenni, hogy amit ma európai politika néven eladnak szerte Európában, az éppen a hagyományos Európa elpusztítása. Nehogy már attól legyenek itt a középkori német falvakhoz hasonló települések, hogy az EU a szőlőkivágásokat támogatja, azt, hogy ne a gazdálkodásból, hanem különböző segélyekből, állami támogatásból éljenek egész favak. Az élelmiszert meg a "tőke szabad áramlásának" mantrája nevében Kínából, DÉL-Amerikából, Észak-Afrikából hozzák be. Amit a falusi megvehet a TESCO-ban, miután már a kertjében sem termel semmit mert a cigányok szétlopnak mindet, ő pedig nem védheti meg magát, mert az nem "ejróóópai" viselkedés.

Mert most már igazán európaiak vagyunk, hogy az EU-s tanácsadók hatására leépítettünk minden termelést, kivonultunk az összes piacunkról, még a hazairól is, átadva mindent a szép falvakkal rendelkező nyugatiaknak. Jó tanulók voltunk. Kaptunk is érte vállveregetést meg francia érdemkeresztet. Hurrrrá! Így tovább!

Alfőmérnök 2010.06.03. 21:06:07

@bbjnick: "A tisztesség és a becsület szakralitás nélkül értelmezhetetlen."

Nem értelmezhetetlen. Én pl. nem hiszek Istenben oszt mégis értem. És ismerek másokat is akik így vannak vele.

Más: ezt a gnosztikusozást be kéne már fejezni. Valami Voegelin kezdte más értelemben használni, mint ami. Pedig a gnoszticizmus nem olyan csúnya dolog ám. Na jó, a keresztényeknek az, dehát nem mindenki keresztény. Ez van.

BÖRTÖNBE AZ MSZP-SZDSZ-SZEL!!! 2010.06.03. 21:08:29

@Várkapitány:

Antall József és bandája

ugyanúgy romokban hagyta maga után az országot,
mint

Gyurcsány Ferenc és bandája

Thulsa Doom (törölt) 2010.06.03. 21:08:32

@Elpet: Ez tényleg szar beszólás volt! Ha ezt komolyan gondoltad, nagyon hülye lehetsz! Kár kifejtenem bővebben, hogy miért...

Tehetetlen Dodó 2010.06.03. 21:10:32

@bbjnick: Én is arra gondoltam, de nagy sietségemben elírtam.
Nagyjából egyetértünk ebben a témában, úgy látom.

BÖRTÖNBE AZ MSZP-SZDSZ-SZEL!!! 2010.06.03. 21:23:46

nevetséges gyáva gyengejellemű bölcsészkormány volt

az Antall-banda

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.06.03. 22:07:14

@Elpet:

édes jó elpetem hol él maga? hol van ejrópában polgárság? legalábbis olyan gáncsnélküli ideálnyárs, amit maga elképzel? a német polgárok listáját merkel vásárolta meg jó sok ejróért. a maga polgársága szarházi adócsaló, tolvaj, gyilkos.

bogár meg nagyszerű antiszemita! :)

asima · http://www.asimind.hu/fooldal01.html 2010.06.03. 22:44:33

Arról meg beszél-e a bárki, hogy eleve hamis, elavult, téves, káros értékrendszerek önkéntes foglyai vagyunk voltaképp mindannyian.

Már maga a pártoskodás az, ami a kollektív őrülethez vezet....

Ehhez jön egy téves, elavult pénzrendszer.

No meg, hogy a hamis én képpel öntudatlanul azonosuló emberek alkotják a társadalom zömét.

Ha lenne ördög, akkor ez lenne az ördög műve.
Hogy mindenki a saját fejében van becsapva.

Már gyerekkora óta.

-

BÖRTÖNBE AZ MSZP-SZDSZ-SZEL!!! 2010.06.03. 22:50:07

@asima:

köszönjük

az anarcholibsi zeitgeist parafrázist

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.06.03. 23:08:58

@Grift:

Dehogy idealizálom én a polgárságot. A polgárságnak egy csomó szörnyű tulajdonsága van. Kicsinyes, anyagias, bizalmatlan, zárkózott, faszarági. Nem sok magasztosat lehet találni a generációkon át ívelő garasos kuporgatásban, a sokszor örömtelen kötelességként egy életen át, rokkanásig végzett munkában, az alkuk és megalkuvások által megőrzött biztonságban. Csak mégis, ha választanom lehet, inkább polgárok közé telepszem, mint hősök, harcosok, proletárok vagy netán művészek közé. Valahogy kényelmesebb és nyugalmasabb.

Meg hát valahogy stabilabb létforma bárminél. A polgári világ a maga alkuival mindig túléli a hősöket. Cesare Borgia elbukott, Firenze máig Itália ékessége.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.06.03. 23:20:42

Hehe, Baló György műsorában (m1) Raskó György!
Ez az a Raskó, aki a fent linkelt "Háború a nemzet ellen" c. film egyik vádolt hiénája. A magyar mezőgazdaságról okoskodik.
Gyönyörű. A vita egyébként pont a körül a problémahalmaz körül forog, amit az a film is pedzeget . )

asima · http://www.asimind.hu/fooldal01.html 2010.06.03. 23:26:12

@BÖRTÖNBE AZ MSZP-SZDSZ-SZEL!!!:

Nos, ezek szerint, amit csupán képzelsz, ezzel áltatod magad.

Miközben a tény összefüggéseket is meg lehet érteni.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.06.03. 23:26:29

@Elpet:
de éppen azt monmdom, hogy a polgárság nem létezik. a globális mohóság proletárrá, bűnözővé tette a polgárságot. akik mellé maga telepedne, azok már köztörvényesek. a maga ideáljai nem léteznek.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2010.06.03. 23:35:02

@Grift: bezzeg a falange népe készen áll a hatalomátvételre a világ körül ;)

BÖRTÖNBE AZ MSZP-SZDSZ-SZEL!!! 2010.06.03. 23:45:15

@Grift:

a polgáráság ha feladja nemzeti identitását és az istenihez való kötődését elkurvult csőcselék lesz

történjen az internacionalizmus

vagy akár

a most divatos globalizmus jegyében

szar Antallék is beálltak rögtön a globalista segget nyalni

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.06.03. 23:50:18

@rajcsányi.gellért (ergé): "BL Orbán Viktor stratégiai tanácsadója volt"

"...Pontosan tudta, hogy minden eddiginél brutálisabb globális birodalmi kifosztás, egy minden eddiginél cinikusabb és gátlástalanabb oligarchia kegyetlen diktatúrája következik,..."

Emlékszel te ezekre az Orbán beszédekre:

www.youtube.com/watch?v=CLCokYTDNnU

Akár Bogár is írhatta volna némelyik mondatát.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.06.03. 23:56:32

@Grift:

Ha maga megint ugyanazt mondja, akkor én is. :)

Nincsenek ideálok. Emberek vannak, akik jólétet meg gazdagságot kaparnak maguk alá.
A polgár sose szerezte szépen a vagyonát. Vagy magát kínozta, vagy mást gyötört érte.

Melléktermékként élhető, nyugodt környezetet hozott létre. Ez Európa.
Ki-ki töltse meg magának tartalommal.

BÖRTÖNBE AZ MSZP-SZDSZ-SZEL!!! 2010.06.04. 00:00:07

@gloire:

oda kell állni egységesen Orbán mögé -
mert ha nincs összefogás és egységes akarat itthon,
ha nincs a vezetőinknek hátországa,

ha akarják sem fogják tudni megvédeni Magyarországot

sem
a kenyeret adó
életteret adó
megélhetést adó termőföldet

sem a vízkincsünket

sem a társadalmat egyben tartó oktatást és egészségügyet

nagy baj, hogy a nyugdíjasaink voltak akkora kurvák, hogy (19)19ezerért eladták az országot -

van mit újraépíteni

BÖRTÖNBE AZ MSZP-SZDSZ-SZEL!!! 2010.06.04. 00:05:30

@Elpet:

az ilyen polgárság nem is volt többre képes mint városállamokat alapítani

azokban meg bordélyokat és maffiákat működtetni

nagyon jól példálózott maga Firenzével:
a maga polgársága azt tudja

metélt és metéletlen Shylockok csürhéje

tölgy1 2010.06.04. 00:13:09

Bogárnak ezer hibája van. A nyelve zavaros: marxizmus cum tradicionalizmus.
És igaz, ami igaz, mindig a demokráciára hivatkozik meg a népre. Csak a liberalizmust rühellé.

Ugyanakkor kívül áll az egyetemi, "hivatalos tudományos" gondolkodás előfeltevésein, a liberális demokráciának és a jelenlegi gazdaságnak nincs alternatívája, a létező világok legjobbikában élünk.

tölgy1 2010.06.04. 00:15:54

@gloire: ez a pozsgaysta öregecskedő társaság OVi terhe, amit megörököl és még cipelnie kell. De befolyásuk a lényeges döntésekre nincs.

BÖRTÖNBE AZ MSZP-SZDSZ-SZEL!!! 2010.06.04. 00:21:22

@tölgy1:

ez a pozsgaysta öregecskedő társaság az egyetlen védelem az olyan neokón (:)) alalkoktól, mint

a "zsidó 12 pontja" ablonczy

vagy a tojáshéjas békésmarci

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.06.04. 00:24:47

@tölgy1: az a zavaros nyelvezet nem lehet, hogy speckó humor akar lenni (láttunk már hasonlót)?

Mert pl., hogy "globalo-gazdi" azt szerintem nem lehet röhögés nélkül leírni.

tölgy1 2010.06.04. 00:30:37

@gloire: nem hiszem. Egyszer élőben volt szerencsém hozzá. A fazonnak nincs humora.

@BÖRTÖNBE AZ MSZP-SZDSZ-SZEL!!!: azok az öregecskedők még fiatalon sem értettek semmit a világból, és az olvasmányélményeik Petőfi és Lenin. Sem korábbról, sem későbbről nem ismernek senkit és semmit. De mivel a hazai "jobber értelmiség" őket érti, hát OVi-nak tartania kell még őket. Majd kihalnak.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.06.04. 00:38:25

@tölgy1: "ez a pozsgaysta öregecskedő társaság..."

Kivételesen téved. Ők nem teher, ők a talpasok vezérei.
E nélkül a társaság nélkül nincs kétharmad. Sőt, lehet, csak egyharmad lenne. Komoly tömegekre van nagy hatásuk, ezt tudomásul kell venni, tetszik-nem tetszik. És még igazságuk is van, mégha ez nem is egy konzervatív-jobbos világkép.

Végül is ezért nevezik a fideszt szövetségnek. A népi-bal és a jobboldal szövetsége a "transznacionális komprádor elit hiénái és a roncstársadalom korrumpált páriáinak a seregével" szemben . )

BÖRTÖNBE AZ MSZP-SZDSZ-SZEL!!! 2010.06.04. 00:40:42

@tölgy1:

nem kellene összekeverni a nem értést a nem akarással

azok az öregecskedő pozsgaysták egyszerűen csak nem akarják a vörös segg helyett a (red)vájtendblú segget nyalni, úgy gondolják bőven sok is volt azt az egy segget is kiszolgálni, nem kell másik - és iagzuk is van

Alfőmérnök 2010.06.04. 08:02:59

@gloire: Nekem a kedvenc kifejezésem az, hogy "globálnyik". :)

tölgy1 2010.06.04. 08:14:53

@gloire: a "talpasok vezérei" nem ellentéte a "pozsgaysta tehernek".
Értem én ezt a nép bal és jobboldal szövetségét csak a jobboldalt nem látom.

szeekely 2010.06.04. 08:29:02

Nem arrol van itt szo, hogy Bogar Laci bacsi mar egyre nyiltabban a Fidesz belso ellenzeke tisztere palyazik? Utobbi idoben irottt cikkei telivannak gyanakvassal az uj polgari kormany irant. A Fideszt nemreg az SzDSz lehetseges kovetkezo 'gazdaallatanak' nevezte, mashol paktumokrol fecseg, amit allitolag mar az uj kormany kotott, s aminek az arat ezutan kell megfizetnunk, itt pedig egyenesen Orban Viktor elszamoltatasat keri 10-15 ev mulva. Vajon mire fol? Nos, ugy tunik Laci bacsi jozan itelokepesseget gyanakvasai mar teljesen zarojelbe tettek.

Orban Viktor egyelore nem fog spiritualizalodni, hanem nagyonis gyakorlati politikuskent fogja meg vagy 15 evig rancigalni az orszag szekeret kifele a katyubol. Meg akkor is, ha Laci bacsi szerint Viktort is magaba szivja kozben a global-szivattyu...

Tündér_Lala 2010.06.04. 09:11:43

Maguk szapulják a polgárságot (ugyanez elmondható lenne a parasztságra is) kistílű, generációkon át felhalmozó, a lehetőségeinek határáig nem elmenő, stb.

Nos, ez a tulajdonság sor legnagyobb erényük, ezért tartóoszlopai a társadalopmnak. Ez az alkalmaszkodó képesség maga. Persze, hogy elegánsabbnak tűnik dzsentri hatalmas vagyonokat szétszóró nemtörődömsége, amelynek eredményeként a nemzet kincseinek jó része idegen kezekbe vándorolt. Persze, hogy szebb a nincstelen szellem lovagok elvhű, de anyagi értelemben soha semmit nem teremtő magatartása és életvitele.

Tisztes körülményeket kell teremteni és akkor a polgárság is erősödhet, gyarapodhat, társadalmon belüli aránya nőhet. Éppen ez volna a cél.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.06.04. 10:10:10

@Tündér_Lala:
ez mind igaz amit mond, a múltra, én csak -sarkítva ugyan- annyit mondtam, hogy az a típusú polgárság megszűnt ejrópában. a mai polgár adócsaló, pedofil, és vallástalan. a nyugati polgár természetében elzsidósodott, elprolisodott. persze a magyar katasztrófatársadalomhoz képest ez még vágyható perspektíva.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.06.04. 10:10:54

@Tündér_Lala:

Az emberi jelenségeknek lehet szép oldala, de általában vannak kevéssé felemelő tulajdonságai is. Volt itt egy félreértés vagy inkább szándékos terelés, mely szerint a polgárságról festett valamiféle idilli ábránd van forgalomban köztünk, szolgál törekvéseink alapjául, amelyet szét lehet oszlatni néhány jól irányzott megjegyzéssel a polgárság különféle viselt dolgait illetőleg. Nos, a polgárságot és tulajdonságait meglehetős jól ismerjük. A polgársággal kapcsolatosan nem valamiféle idealizált képben kell hinnünk, hanem azt az élhető világot kell megbecsülni, amit a polgárság létrehozott. Aminek útja a takarékosság, aprólékos munka és az üzleti haszon kevéssé magasztos ösvényein vezet.

A megjegyzésed helyes, valamennyi emberi magatartásnak és életformának meg lehet mutatni a csúfságait. Ezeket az eredményekkel mérlegre téve úgy gondolom, hogy a polgári stíl nem áll rossz helyen. Olyannyira, hogy egyedül a polgári Magyarországnak látom jövőjét a sok magasztos, ködös, körvonaltalan ábránd helyett.

Perecz úr · http://preview.tinyurl.com/5fkl8z 2010.06.04. 10:14:30

@Tündér_Lala:

A polgárság "kistílű, generációkon át felhalmozó, a lehetőségeinek határáig nem elmenő, stb.

Nos, ez a tulajdonság sor legnagyobb erényük, ezért tartóoszlopai a társadalopmnak. Ez az alkalmaszkodó képesség maga."

Az alkalmazkodóképesség nem erény.

Még kevésbé forrása az erénynek. Különösen ha minden korláton túllép, elvek nélkül történik, _csakis_ az érdeket szolgálva.

Ha ez igaz (és a kapitalista internacionalizmus, a globalizmus sikere sajnos ezt mutatja),
akkor a polgárság és forradalmai nem jobb és nem különb

1917 csőcselékénél.

"(ugyanez elmondható lenne a parasztságra is) kistílű, generációkon át felhalmozó, a lehetőségeinek határáig nem elmenő, stb."

Talán elmondható. Azonban fontos különbség, hogy a parasztság NEM lép át minden korlátot:

A parasztság nem másokon élősködik mint a polgár és úgy általában a városlakó.
A paraszt megél magában is, a városlakó nem. Emiatt az önállóság miatt volt ellenség a kommunisták számára és most a globalizmus is tönkre igyekszik tenni. A parasztság kötődik a földhöz (nem csak termelőeszköz számára), illetve a földhöz kötődik. Nem mások kizsákmányolásának minél hatékonyabb módjaival van elfoglalva, hanem a föld megművelésével ÉS művelhetőségének megőrzésével. A kisstílűség, felhalmozás általános emberi jellemvonás; de eközben a parasztság nem veszti el saját identitását, és nem veszejti el más identitását sem, hiszen másoktól független, önálló, a munkavégzéstől azonban nem független (azaz nem csupán tőkebefektetésből él*). Sőt munkája saját és mindenki megmaradását szolgálja.

*
Direkt nem tőkejövedelmet írtam, mert nemcsak a bankárokról, kereskedőkről, tőzsdésekről van szó. Hanem például a városi értelmiségről is, akiknek a munkája valójában csak az oktatásban rendszeren végigmentükben felhalmozott (szellemi) tőke befektetéséből áll: újságírók, művészek, politikusok, jogászok, az összes nem tanár bölcsész (igen, a közgazdász is bölcsész). Még a mérnök is határeset.

Kivétel a tanár és az orvos. Ők a humán tőke előállítását illetve helyreállítását végzik. (Nem, a szülők önmagukban még nem állítanak elő humán tőkét, ők önmagunkban csak plusz egy éhes szájat állítanak elő.)

Perecz úr · http://preview.tinyurl.com/5fkl8z 2010.06.04. 10:19:35

@Elpet:

ez a rész magának is szól:

Az alkalmazkodóképesség nem erény.

Még kevésbé forrása az erénynek. Különösen ha minden korláton túllép, elvek nélkül történik, _csakis_ az érdeket szolgálva.

Ha ez igaz (és a kapitalista internacionalizmus, a globalizmus sikere sajnos ezt mutatja),
akkor a polgárság és forradalmai nem jobb és nem különb

1917 csőcselékénél.

( @Perecz úr: )

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2010.06.04. 10:37:23

@Elpet:
Ha-ha-ha-ha-ha-ha-ha, mr. Spock! Maga ismerné a pógárságot és tulajdonságait? Nem hinném, hogy az ismeretszerzés alapvető készségeivel rendelkezne. Nanu-nanu, vagy hogy a picsában köszönnek a Vulkánon!

Tündér_Lala 2010.06.04. 11:32:49

@Grift: A globalizálódott polgár megszűnik klasszikus értelemben polgárnak lenni. A tőke célja éppen az, hogy proletarizálja , sőt lumpen proletarizálja a számára kínált hiteleken keresztül. Így anyagi függésbe kerülve (a még meg nem keresett pénzek elköltése nyomán) manipulálható, legnagyobb részük ma bérrabszolgaként él, a számára engedélyezett információkon túl nem lát, azok mőgé nem is akar látni. A tőke és a hatalom ezt szereti, ez a célja.

@Elpet: A klsszikus értelemben vett polgárság erősödését, térhódítását tartom kívánatosnak. Ennek felhalmozásával, szorgalmával, jut előre a társadalom. A "valósítsd meg önmagad" helyett a szorgos hétköznapok emberét.

@Perecz úr: Az alkalmazkodó képesség igenis erény. Enélkül a magyarság már elpusztult volna. Lehet szép elvek mentén öngyilkosságba rohanni, de fontosabb élni és megmaradni.

Perecz úr · http://preview.tinyurl.com/5fkl8z 2010.06.04. 12:10:04

@Tündér_Lala:

a minden korláton túlmenő, elvek nélküli

alkalamzkodásról beszéltem: tudod, azt hívják gerinctelenségnek, opportunizmusnak, önzésnek

tölgy1 2010.06.04. 13:02:40

@Tündér_Lala: "Az alkalmazkodó képesség igenis erény." - az lehet, de semmiképpen nem hősies.

A mai nyugati polgárnak egy "érdeme" van: anyagilag jól él. De semmi köze sem Weber buzgó mócsing protestánsaihoz, sem Thomas Mann Bildungbürger-éhez.
Ha pedig valahol ismét felmerül valami szűkösség, akkor a mai übercivilizált nyugati polgárból kibújik a barbár bunkó.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.06.04. 13:55:24

@Tündér_Lala:

A hitelből fogyasztás gyökeresen ellentétes az értékteremtő polgári felfogással. A fogyasztási hitel az első dolog, amit könyörtelenül ki kell gyomlálni a gazdaságból, ha nem akarunk nagyon nagy bajt.

Tündér_Lala 2010.06.04. 14:44:01

@tölgy1: A hős attól hős, hogy elpusztult. Nem utolsósorban ettől pusztult ki (legalábbis a széleken) a magyarság a Kárpát medencéből. Nem hősökre, hanem dolgos emberekre van szükségünk és azok leszármazottira.(Sokra!)
(A szűkülő anyagi viszonyok nyomán kibúvó önző állat nem polgári, hanem emberi tulajdonság.)

@Elpet: Így van. Erre gondoltam én is.

bz249 2010.06.04. 14:49:48

@Elpet: mi a gond a hitelbol torteno fogyasztassal? Ha ugy jarok jobban, hogy hitelbol veszek meg valamit, akkor hitelbol veszem meg? Vagy a fogyasztassal van a problema? Ekkor a megoldas egyszeru: a bank ne adjon hulyesegre hitelt. A t. allampolgar meg viselje el, hogy a bankba tett penzen negativ a realkamat, mert nem lehet magas kamatu marhasagra kihelyezni. Cserebe a bank konszolidaltan gazdalkodik es az uborkasuveghez kepest meg igy is nagyobb kamatot es biztonsagot garantal.

tölgy1 2010.06.04. 14:53:10

@Tündér_Lala: a hős nem feltétlenül pusztul el. Képzelje vannak nem lúzer népek, ott a hősök gyakran győznek is.

Hogy kire van szükség, az vitatható, De az alkalmazkodás nem feltétlenül a farok behúzása, amiről Trianon kapcsán szakmányban győzködnek minket a takonygerincűek.

"A szűkülő anyagi viszonyok nyomán kibúvó önző állat nem polgári, hanem emberi tulajdonság." - egy fityiszt. Akkor emberevők lettünk volna mind. A nagy kultúrák pontosan az anyagi szűkösség melletti együttélést tették lehetővé, amit a barbarizmus nem. A mai "post-scarcity" társadalom pedig azt hirdeti, hogy nem kell semmilyen kultúra, civilizáció, mert nincs eldönthetetlen konfliktus, nincs véglegesen elhalasztandó szükséglet, nincs semmilyen frusztráció.

egrized 2010.06.04. 16:12:04

Bocs, de csak kutyafuttában. (Bogár mellett érvelek, sorry.)

Első idézet kritikája: nem a nyugati demokrácián volt a hangsúly, hanem az "ilyen"-en. nem emlékeztek a több-biztosítós eü. bevezetésének ötletére (amit, jelzem OV is támogatott 1998-ban, erre sem emlékeztek? ezzel is kampányolt OV, selmeczi g. futtatta az ötletet), az eü. privatizációra, a MOL részvények mélyen ár alatti értékesítésére, Drazsé eljárására az OMV érdekében (1998 körül)??!!! Ezeket ki eröltette, ki vitte végbe? Mi ez, ha nem kifosztás? Kétségtelen, hogy Bogár sajátosan - ahogy ő fogalmaz - beszél el, de (véleményem szerint) integrált megközelítéssel él. (Ami a fenti idézett cikkből ugyan nem derül ki.)
OV spiritális vezetői volta - Kósa 2006, az elvesztett választások után is hasonlót fogalmazott meg (asszem sámán, vagy táltos szavakkal) vele kapcsolatban. Sőt VM is mondott ilyenek, lakossági fórumon. (Igaz, csak csendben.)
Amúgy BL 1998-2002 között a STRATEK vezetője volt, vagyis a kormányzati stratégiai kutatóintézet vezetője államtitkári rangban! Számos vitája volt a kormányban lévő "globálnyikokkal" személyekkel: Járai, Martonyi, Chikán. Elmondása szerint velük szemben állt ő, Matolcsy és Mellár T., de egységes narratívájuk nem volt. Tehát OV tanácsadójaként is ilyen mentalitása volt. Aki kíváncsi ilyen vitára, olvassa el a heti válaszban a BL-Heim Péter vitákat. Jelzem nagyon kultúrált vita, sőt némely számos esetben egyetértés is van!
Újabb kritika: a társadalom "hármas", jövedelemalapú) felosztása: "felső tízezer", középosztály, roncstársadalom. Jelzem (újra) a KSH is a jövedelem alapján ismerteti egyenlőtlenségi statisztikáit (a felső és az alsó decilisek aránya pl.), sőt a globális erőforrás-egyenlőtlenség ismertetése is ez alaján történik: "pezsgőspohár"-elmélet (a felső pár százaléknyi ember birtokolja az erőforrások kb. 80%-át).

That's all folks.

Tündér_Lala 2010.06.04. 16:28:37

@tölgy1: Természetesen mint minden a helyes arányokon múlik. Én sem állítom, hogy gyávának kell lenni, de fejjel a falnak menni sem célszerű.
Másrészt arra gondolok, hogy reflexeink alapján (1000 esztendeig közép hatalom voltunk Európában) egyenlőre nem találjuk a helyes arányt, hogy ügyesen érvényesítsük érdekeinket. Az ország mai méretei más érdekérvényesítési technikákat igényelnének. A "merjünk kicsik lenni" kolaboráns álláspontból annyi igaz, hogy erő nem áll rendelkezésünkre, ami viszont nem jelenthet behódolást vagy ha igen szigorúan saját érdekeink mentén, addig amig szükséges. (Csúnya? Az. A politika nem a szép lelkek műfaja.)
(Egy példa: 1916-ban Romániát a Monarhia kapitulációra kényszerítette. A háború végén a kimerült katonákat hülye vezetőink hazaküldték. Románia pedig 30 ezer pihent emberrel végig masírozott az országon, elfoglalta Budapestet, majd elcsatolták Erdélyt az Antant támogatásával. Most akkor a háborúban hősiesen harcoló (és tulajdonképpen vereséget nem szenvedő) népünk lúzer volt? A kicsit gerinctelen, kicsit korrupt román vezetés micsoda? Mindenesetre eredményes.)

Az "emberi tulajdonság" alatt azt értem. hogy a krízis az egyénből (majdnem azt mondhatom, hogy kultúráltsági fokától függetlenül) más más reakciókat vált ki. Pánik reakciót, agresszivitást, szolidaritást, stb. A kultúra és a civilizáció arra való, hogy a kriziseket közösen elkerüljük.

Alfőmérnök 2010.06.04. 20:36:29

@egrized: Szerintem jól látod a helyzetet.
De hol olvastál/hallottál Bogár STRATEK-beli konfliktusairól?

A pezsgőspohár:
contexts.org/graphicsociology/files/2009/05/conley_champagne_distribution.png

egrized 2010.06.04. 22:22:37

BL írta több könyvében is.

# Bokros újratöltve. Kairosz, Budapest, 2006.
# Magyarország és a globalizáció. Osiris, Budapest, 2006.
# Hálózatok világuralma. Argumentum, Budapest, 2008.

(A Hálózatok világuralmában pl. a 253 oldaltól.) tanulságos történetek vannak benne.

ajánlom a fikázóknak a 288. oldaltól induló visszhang c. elemzéseket BL munkásságáról, vagy akár mindenkinek, akit érdekel.

Ezt a népet sajnáljam? · http://www.youtube.com/watch?v=FABqq_jjRRo 2010.06.04. 23:11:12

a

rajcsányi meg művelődjön,

és tanuljon meg először is ÉRTENI magyarul

egrized 2010.06.05. 06:56:37

@Ezt a népet sajnáljam?:

+ pareto-i lehetetlenségi tételt (Amartya SEN)is ajánlom.

nem kívánom én, hogy BL fan legyen, de tájékozódjon valaki, mielőtt ilyen blogot ír. és ez vonatkozik a korábbi két blogra is. kétségtelen, hogy a jobberek nagy része nem kedveli BL-t (ajánlom egyébként a korábbi index-fórumot, + az új generáció bogár-jellemzését, szinte megegyezik az itt megjelenő blogok stílusával. grat!), de nagy része viszont igen.

tölgy1 2010.06.05. 10:49:55

@egrized: BL és A. Sen együtt? Igazán pikáns párosítás. Az ősmagyar-demokrata és a kozmopolita-elnyugatosodott-szocdem hindu Oxfordról-Harvardról.

Kiváncsi vagyok, hogyan semlegesíti a koherencia zavarokat.

egrized 2010.06.05. 13:29:56

@tölgy1: nem hoztam össze őket, csak a pareto optimumra reflektáltam. egyébként, ha már BL neomarxista, AS meg szocdem, akkor elvileg egy családba tartoznak. ;)

tölgy1 2010.06.05. 13:42:52

@egrized: nem vagyok egy szocdem szagértő, de mintha a maiak nem neomarxisták lennének. AS is eléggé távol tűnik - nekem - a neomarxistáktól.
Főleg az angolszászoknál, a szocdem inkább politikai értékek, mintsem elmélet dolga - így pl. Rawls is szocdemnek nevezhető.
A (neo)marxista sokkal inkább valami elmélet híve. Na, de messze jutottunk a nagyszerű Bogártól.
Szerintem ő leginkább valahol Vass Cs. és TGM közt helyezkedik el.

egrized 2010.06.05. 14:06:49

@tölgy1: magam sem vagyok politikai szakértő, csak viccnek szántam a korábbi írást. egyetértek a behatárolással. Véleményem szerint kiegészíthető még az alábbi nevekkel: Tellér-Vass-Bogár-Drábik-TGM, s így már akár "skáláról" beszélhetünk.

tölgy1 2010.06.05. 14:27:44

@egrized: szegény Tellér Gyula.
Drábik és TGM közé esetlege egy Szalai Erzsébet?
Az külön pikáns, hogy a skála zöme jobboldalinak neveztetik.

egrized 2010.06.05. 18:48:24

és Csath Magdolna is ott van.

suski 2010.06.07. 11:42:36

azért most érdekelne egy globaloszivattyú-elemzés Bogártól, ô ismeri a szivattyúkat és a fideszben levô figurákat is testközelbôl.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.08.23. 19:26:53

"Én speciel PONT azért mentem a Kossuth térre, mert nyugatias demokráciát kértem."

de kitől ? :D

Viktor nem adja meg neked :D

"nem kell sajnálni a hanyatló Nyugatot, mert az a világ börtön, „legalább is kényszerlakhely” volt Magyarország számára."

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.08.23. 19:29:56

Pozsgay embereként "

ja, nem is tudom melyik párt körül ólálkodik most pozsgai, és kik kérik interjúztatni a dokumentumfilmjéhez

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.08.23. 19:32:48

@Bloodscalp: a nagyapja egy hátizsákkal érkezett felcsútra :)
süti beállítások módosítása