Ki műholdon száll fölé - V. rész: a horvát határ
2010. május 30. írta: Passato Prossimo

Ki műholdon száll fölé - V. rész: a horvát határ

  A horvát-magyar határsávval folytatjuk a trianoni Magyarország határvidékeit bemutató sorozatunkat a Google Earth és a Panoramio segítségével. Ez az a régió, ahol a határ túloldalán élő, történelmileg sem túl magasszámú magyarság az elmúlt kilencven évben törpe kisebbséggé vált. Szent László király foglalta el először a mai Horvátország területének egy részét. A török hódoltság alatt a magyar dominancia eltűnt. A XX. században végén Jugoszlávia felbomlásával járó háború pedig szinte megpecsételte a már akkor is szórványban élő, néhány tízezres magyarság sorsát.

  A Duna a határt átlépve a Baranya Háromszögnek vagy Drávaszögnek nevezett területen halad. (Fotó:Balázs fotói). (A magyar határőrség az olasz trikolórt festette a sorompóra.) A horvát oldalon Izsép (Topolje) falu határában, a Duna egyik holtága közelében áll a Savoyai Jenő herceg által emelt templom, amit a török kiűzése után építettek. Az épületet 1991-ben a jugoszláv hadsereg kirabolta és majdnem földig rombolta.

(Fotó:Szklenár János)

  Ha a törökről esik szó, nem lehet kihagyni Mohácsot. Most nem a sokszor citált csatavesztésről írnék, inkább a hely szellemének pozitív oldaláról. A második mohácsi csatára, az 1687-es nagyharsányi ütközetre emlékezve ajánlom a mohácsi temetőben 1816-ban emelt emlékkápolnát. Ez a csata a keresztény erők totális győzelmét hozta. A katolikus temető fái között megbúvó kápolna nagyméretű freskóit (melyek a két mohácsi csata egy-egy epizódját ábrázolják) Dorffmeister József készítette.

(Fotó:Szklenár János)

  Dél-Baranyát járva érdemes felkeresni a tökösi (Tikves) vadászkatélyt. Az épületet Mária Terézia emelte. Sándor jugoszláv király is vadászott itt, de az épület igazán Tito kedvence volt. Ezen a rezidencián többször külföldi államfőket is vendégül látott. Az 1991-es háborúban az épület erősen megrongálodott.

(Fotó:Tórizs István)

(Fotó:Damir Alter)

  A határtól távolodva Eszék (Osijek) városa következik. Erődje páratlan szépségű. Dráván átívelő hídjai (egy közúti, egy vasúti) mutatják: a folyó legjelentősebb átkelőhelyénél járunk. A török időkben I. Szulejmán mellett Pálffy Miklós és Zrínyi Miklós is felégette az itt álló fahídat, nem kis hadi bravúrt hajtva végre. A várostól délre, Szlavónia keleti részét járva nem hagyhatjuk ki a magyarság két emblematikus faluját. Kórógy (Korog) és Szentlászló (Laslovo) a magyarság szenvedésének szinonimája volt fél emberöltővel ezelőtt. A budapesti Külögyminisztérium jelentése tartalmazza, hogy a horvát hatóságok adatai szerint legalább ezer magyar nemzetiségű állampolgár hunyt el a harcok következtében. Kórógy és Szentlászló és tucatnyi szerémségi és szlavóniai falu teljes magyar közössége elmenekült. A téma egyik legjobb feldolgozása Fekete Ibolya Chico c. filmje Eduardo Rózsa Flores főszereplésével.

A harcokban megsemmisült szentlászlói vasútállomás romos épülete. (Fotó:fodorilles)

 

 Az újjáépítés jelképe, a kórógyi templom homlokzata. (Fotó:atka)

  Visszatérünk a határra, hogy a cementgyáráról elhíresült Beremendtől délre Magyarország legdélebbi pontját is dokumentáljuk. Íme:

(Fotó:Sárdi A.Zoltán)

  A határ északi oldalán, a Harkány-Siklós-Nagyharsány-Villány vonalat a borok, a természeti szépségek és a sportolási lehetőségek miatt sem szabad kihagyni. (Itt jegyzem meg, hogy a drávai vízitúrákhoz a nemzeti park engedélye mellett, a horvát és magyar határőrizeti szervek hozzájárulása is szükséges!)

(Fotó:Zoltan Molnar)

  Magyarországon az Ormánságba vezet az utunk. Most nem az uzsorásokról, pártszervezőkről szólnék. Személyes történetem szintén a délszláv háborúhoz kötődik. Sellyéről elszármazott évfolyamtársam 1995 környékén mesélte, hogy borozgatás mellett, holdvilágos, nyári éjszakán kiültek a borospincéhez és nézték a torkolattüzeket, hallgatták a háború morajlását. Kempingszékekből figyelték a háborút.

  Ormánság írója Kodolányi János, akinek emlékmúzeuma Vajszlón áll. Az amúgyis elmaradott régió egykori ütőerét a Barcs-Sellye-Villány vasútvonalat két részletben 2006-ban és 2007-ben számolták fel. Az állomásokat széthordják, a síneket fű és gaz lepi be, ahol még megmarad belőlük valami.

(Fotó:András Jr)

  Barcs után, a Dráva kanyarulataiban találtam a legérdekesebb Dráva-hídat. Az Ó-Drávának is nevezett holtágak sokszor a Drávától eltérő vonalon adják a határt. Egy ilyen kiszögellésben fekszik Kriznica apró falva, amit Horvátországgal egy gyalogos híd és komp köt örssze.

(Fotó:Sasa Kovacevic)

  A Dráva itt elöregedő apró somogyi falvakat választ el Szlavóniától. Érdemes átruccani Szlavóniába, megnézni a szentgyörgyvári (Durdevac) várat.

(Fotó:Damir Jelic)

  Csurgóról Csokonai miatt a vénlányok ugranak be.

"Dorottya az egy öreg kisasszony,
Ki méltó, hogy reá örök párta asszon;
Mert úgyis már akkor viselt aggkoszorút,
Hogy a burkus kezdte a másik háborút.
Mégsem ólthatta meg annyi sok esztendő,
Bár már hatvanötöd-fűre lesz menendő,
Most is a legényért mindjárt hadra kelne,
Csak vén oldalához dörgőfát lelne.
Pedig már felszántott tisztes orcájának
A bőrén lúdgégét könnyen csinálnának.
Úgy pislog béhulott szeme két tájéka,
Mint a kocsonyába fagyott varasbéka.
A vénség béverte púderrel hajait,
Kitördelte kettőn kívül a fogait.
Úgyhogy, ha bélottyant ajakit kifejti,
A hamut mamu-nak, a szöszt pedig pösznek ejti."

Részlet-Csokonai Vitéz Mihály:Dorottya

  Koprivnicáról (Kapronca) meg azok a lányok, akik fűszerezik a natúr csirkemellet. Légrád (Legrad) és Őrtilos között folyik a Mura a Drávába. Itt vonult be Jellasics egyik seregteste '48 szeptemberében, hogy októberében gyáván fusson ugyanitt, Perczel Mór honvédeivel a nyomában. Ezen a vidéken emelte Zrínyi Miklós a költő és hadvezér (felmenője hasonló névvel „csak hadvezér” jelöléssel, Szigetvár hőse! mindig elbűvöl egyezése ezeknek a neveknek!) Zrínyiújvár erődjét. A vár helyéről évszázadokig vita folyt. Néhány éve, konszenzus alapján egy Őrtilos melletti egyik magaslat a törökök által 1664-ben felrobbantott egykori vár megállapított helye.

  Muraköz is bővelkedik történelmi emlékekben. Elég csak Csáktornya várára gondolni. Ez a régió a névadója, a nyugati végeken kitenyésztett igásló fajtának, a muraközi lónak. Ez az egyetlen magyar hidegvérű ló (értsd: nagy testű, robosztus, lassú mozgású), ma már ritka, főleg húsfeldolgozás céljából tartják. (sose tudtam magam rávenni a lókolbász fogyasztásra...)

  Nagykanizsán az Eötvös téren egymástól alig száz méterre áll a Tanácsköztársaság-emlékmű és a Trianon-szobor.

 

 (Fotó:Cedrus)

 

(Fotó:Badammedia)

   Mit lehet ehhez hozzátenni?

  A határ átellenes oldalán, Muraköz tucatnyi falujában 2001-ben egy-egy ember vallotta magát magyarnak. Értük is szól majd a harang?

 

"A Panoramio által rendelkezésre bocsátott fotókra a tulajdonosaik szerzői jogai érvényesek."

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr452035188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2010.05.30. 10:03:15

határőrként 1991-ben a drávába benyúló egyik félgátról voltam kénytelen nézni és hallgatni a túlparti csatát éjszakánként. nem volt kellemes. meg az sem, amikor közvetlenül a határon álló jugoszláv határőr-laktanyát elfoglalták a horvátok és a szerbek egy szál gatyában rohantak át a berzencei őrsre, menet közben elszórva az összes hadfelszerelésüket. mi meg szedhettük össze egy hétig a cuccot.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2010.05.30. 10:12:01

@triumphator: érdekes... és mit tudsz az átlövések, átbombázások legendáiról? sokféle történet kering erről.

Ezt a népet sajnáljam? · http://www.youtube.com/watch?v=FABqq_jjRRo 2010.05.30. 10:21:30

@triumphator:

azok érdekes időszak volt
mi épp nyaraltunk Jugoszláviában, mikor kitört a háború, amiről a tengerparti üdülőhelyeken nem nagyon lehetett halani kezdetben

Splitből indultunk haza Szeged felé (gyk. ez egy horvát-szerb hazautat jelent) - azért jó, hogy épségben megúsztuk

greybull 2010.05.30. 12:09:38

Kár, hogy a horvát-magyar viszonyra nincs egy olyan jó mondás, mint a lengyel-magyarra: lengyel-magyar két jó barát, együtt harcol, s issza borát... Pedig megérdemelné ez a kapcsolat, szerintem.

Ezt a népet sajnáljam? · http://www.youtube.com/watch?v=FABqq_jjRRo 2010.05.30. 12:21:31

@greybull:

akkor elég tájékozatlan vagy történelemből

nemcsak Jellasics de a 20. században is rátámadtak a magyarokra a horvátok

Bell & Sebastian 2010.05.30. 12:34:22

@rajcsányi.gellért (ergé):
Ugyan nem engem kérdeztél, de nem legenda.
Elnéztük, nem halt meg senki. A diplomáciai bonyodalmak csak rontották volna az üzletet, minden szart eladtunk mindkét félnek, jócskán kimerítve az embargósértés fogalmát. Az ömlesztett áru alatt sok minden elfért a kamion rakterében, pár potentátunk tömte is a zsebét rendesen, ideológia mentesen.
A szállítókat meg néha megkeresték innen-onnan, aztán profilt váltottak hirtelen, ki tudja miért?

A legundorítóbb részlete a háborúnak a szervezett mesterlövész-embervadász túrák ügye volt.
Jó pénzért, biztos fedezékből, kiváló fegyverekkel ártatlan civileket lehetett megölni -a helyi félkatonai szervezetek tudtával és segítségével-, nyugati militáns szervezetek, erre specializálódott utazási irodák titkos organizációjában.

Nagyjából itt ért véget az európai töketlenkedés és a szerbekre emelte az ez első harci géppárt Olaszország felől a NATO.
A dunai hidak, repterek, harcálláspontok, mobil- és telepített légvédelmi ütegek lebombázásával kezdték AVACS-tűzvezetéssel.

War in real-time on television.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2010.05.30. 12:44:24

@Bell & Sebastian: "A legundorítóbb részlete a háborúnak a szervezett mesterlövész-embervadász túrák ügye volt."

Atyaég, erről még nem hallottam. Volt erről valaha nyomozás, kivizsgálás, vagy legalább egy riport?

asz_tapasz (törölt) 2010.05.30. 12:49:58

A horvát ábc összes betűjét ki tudod hozni magyar billentyűzetből, de ha hülye vagy hozzá, még mindig ott a zs, gy, stb. Tehát Krizsnica (ha már Jellasics) vagy Križnica, de semmiképp nem "Kriznica".

Ezt a népet sajnáljam? · http://www.youtube.com/watch?v=FABqq_jjRRo 2010.05.30. 12:52:12

@rajcsányi.gellért (ergé):

van épp elég gazdag ember, aki mint egy néró, csak azért mert sokat megengedhet vagyonánál és befolyásánál fogva, meg is tesz sokmindent

gondolod, hogy nincs az ilyenek között olyan, aki pl. meg is kóstolná az emberhúst? pláne ott DK-Ázsia környékén

WonderCsabo 2010.05.30. 13:06:07

Nagyon jó ez a cikksorozat, gratulálok. Sajna a leírtak elszomorítóak.

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2010.05.30. 13:07:49

@rajcsányi.gellért (ergé):

nem sokat, bakaként nem kötöttek jóformán semmit se az orrunkra. a barcsi határátkelőt, meg a falut megszórták a szerbek "véletlenül". erről voltak is híradások. személyes ereklyém a háborúból egy jna (jugó néphadsereg) rohamsisak, az obligát vörös csillaggal a homlokán, azt megtarthattam, amikor szedtük a motyójukat... ) emléxem, volt 25 napom hátra és éjjel beriadóztattak, aztán vittek ki a dráva mellé úttalan-utakon, valahová bolhó és vízvár közé. tiszta vietnám fílingje volt.
egyet viszont tutira tudok: letenye magasságában fehér lepedőkből rakták ki a helikopterleszállót jelző h betűt a járőrök, hogy az antall-féle gépkarabély-szállítmány megfelelő helyen legyen átrakodva.

Bell & Sebastian 2010.05.30. 13:07:59

@rajcsányi.gellért (ergé):
Elég nyíltan írogattak erről akkoriban, a németek kezdték firtatni, ha jól emlékszem, utána vette át a nemzetközi sajtó. A sikeres találathoz videót is mellékeltek az igényes embervadásznak, ezekből került pár elő, ezeket mutatták be! Volt, hogy csak harmadszorra tudta fejbe lőni a szatyros nyugdíjast a rutintalan... (erre nincs szó).

Passato Prossimo 2010.05.30. 13:30:59

@Bell & Sebastian:
erre tényleg nincs
:((

Passato Prossimo 2010.05.30. 13:34:11

@asz_tapasz:
jééé

hogy lehettem ilyen figyelmetlen!!

Passato Prossimo 2010.05.30. 13:39:11

@triumphator:
érdekes h tényleg a spájzban volt a háború de a határsávot leszámítva az ország nem nagyon törödött vele

én Olaszországban voltam amikor 91 nyarán kitört

a tengerprt vonalában 2-3 óránként elhúztak a nato gépek max 150 m magagasan

erődemonstárció volt a javából

még az osztrákok is harci járművekkel pakolták tele az országot

rábafüzesnél meg félnapos várakozás

hihetetlen h lassan ennek is 20 éve

WonderCsabo 2010.05.30. 13:59:55

@Passato Prossimo: Mi Nagykanizsán voltunk a háború kirobbanása alatt, az emberek rettegtek, harkocsik vonultak el az úton. Mindenki félt, nehogy kirobbanjon vmi 3. világháború szerűség.

Passato Prossimo 2010.05.30. 14:53:55

@WonderCsabo:

lehet h az első napokban volt pánik főleg a déli határ mellett de aztán nagyon gyorsan hozzászoktunk az évtizedes délszláv háborúhoz
de nemcsak mi hanem a világ is

jól emlékszem 90 körül a rádióban hallottam egy beszámolót egy CIA jelentésről h Jugoszláviában háború készül akát tízezer halotattal is járhat

bejött sajnos

WonderCsabo 2010.05.30. 15:25:55

Azért szomorú, hogy ez a cikksorozat annyira nem érdekli az embereket, bezzeg az előző poszton már 200 kommentet fröcsögtek.

Passato Prossimo 2010.05.30. 15:34:49

@WonderCsabo: a mennyiség nem minőség és ez más műfaj az biztos

rajcsányi kollégával a méltó emlékezést tűztűk ki célul egy kicsit rendhagyó formában

visszajelzéseitek alapján biztos vagyok benne ebből valami eljut hozzátok is

reality 2010.05.30. 17:55:11

Remek ez a poszt-sorozat. Nagy érdeklődéssel olvastam. El is határoztam, hogy a lehető leghamarabb "meglátogatok" egy jó párat ezekből a helyekből.
Remélem, lesz rá lehetőségem.

reality 2010.05.30. 17:55:43

@WonderCsabo: Szerintem többen olvassák, mint amennyien hozzászólnak.

mefisto · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.05.30. 18:09:27

@WonderCsabo: Miért ne érdekelné? Az összes eddigi posztot elolvastam, csak ez nem olyan téma, ahol az ember elővontatja a retorikai nehéztüzérséget.

negeev 2010.05.30. 20:19:02

@reality: Én is így gondolom. Itt kevésbé lehet jókat vitázni, mint egy Fidesz-kritikus cikken. ;)

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.05.31. 09:28:24

@Passato Prossimo: "érdekes h tényleg a spájzban volt a háború de a határsávot leszámítva az ország nem nagyon törödött vele"

Ezt mondjuk annyiban cáfolnám, hogy én épp akkor voltam katona a légvédelemnél, és hetekig harckészültségben voltunk, összepakolva a rakétakilövő-állványainkkal, hogy bármikor le tudjunk menni Taszárra, ha átcsapna a háború. Szóval ne tévesszen meg, hogy a civil életben altatva volt a téma, hogy ne legyen pánik, attól még készül rá az ország...

Ami meg a konkrát posztot illeti, tavaly bicajtúráztunk pont azon a környéken. Dráva-mente, varasdi kitérővel.

greybull 2010.05.31. 09:45:25

@Bell & Sebastian: ez főleg Szarajevó ostrománál volt, ahol jó pénzért a szerb tűzérek megengedték, hogy a beirányzott ágyúval "háború-turiták" lőhessék pld.a piacteret....

Ezt a népet sajnáljam? · http://www.youtube.com/watch?v=FABqq_jjRRo 2010.05.31. 10:34:02

@greybull:

Muraköz

In 1918, after the collapse of the monarchic union of Austria-Hungary, and after the disarmament of the local police, the Medjimurje region fell into civil disorder. The Croatian National Council sent hastily assembled troops, which crossed the river Mura and fought all the way to Dolni Lendava, where they met resistance. Troops commanded by Slavko Kvaternik finally forced the Hungarian troops to abandon Medjimurje.

greybull 2010.06.01. 13:49:37

@Ezt a népet sajnáljam?: barátom, bárcsak minden néppel annyit kellett volna huzakodnunk itt a környékünkön, mint a horvát tesókkal....
süti beállítások módosítása