A középszerű műdal
2010. május 12. írta: Doktor Kottász

A középszerű műdal

  Ki tudja, merre vihette a végzet Dessewffy Tibor gondolatait, amikor középszerű műdalnak nevezte a Székely himnuszt.

„Az egy nagy kérdés, hogy mi hívta életre ezt a szélsőséges pártot. Én úgy emlékszem, hogy a Laciék gyűlésein kornyikálták a Székely himnuszt könnyes szemekkel, ami nyilván.... (Itt Ómolnár Miklós kérdez közbe: Mi bajod a Székely himnusszal?) Az, hogy egy középszerű műdal. Nem fejez ki semmit. És most ezt vette át a szélsőjobb, megy egy ilyen huzakodás...”

 És itt aztán beindul a szájkartács, Dessewffy érvei porlanak is rendesen, mint a szikla. Úgyhogy Tibor egyedül is marad.

  De ne szaladjunk ennyire előre, mert igaz, ami igaz: a Székely himnusz egy műdal. (Azért is írjuk nagy betűvel, mert ez a címe és nem valami hazafias alapú túlkompenzálásból.) 1921-ben írta Csanády György és Mihalik Kálmán. De hát a magyar Himnusz is „műdal”, 1823-ban írta Kölcsey Ferenc, 1844-ben zenésítette meg Erkel Ferenc. A himnuszok ugyanis többnyire nem a nép lelkéből pattannak, pattantak ki, hanem megírják őket, de ez most nem érdekes. Az sem, hogy Dessewffy szerint középszerű. Mások szerint meg Dessewffy, esetleg az ő DEMOS-ának munkája az. Na bumm.

  „Nem fejez ki semmit.” Itt már melegedik a pite, Pesty László dokumentumfilmes, miután magába gyűrte salátáját, szépen el is magyarázza, hogy mi a relevanciája ma Magyarországon ennek a „középszerű műdalnak”: az összetartozás, Tibor. Ómolnár ismét közbelép: be is dobja ellenpéldaként az Internacionálét, amire Dessewffy el is kezd jó csúnyán nézni és kvázi elhatárolódni. Hej, pedig a főnök milyen szépen szokta énekelni! És az már bizony kifejez valamit. Azt például, hogy követendő modern szociáldemokrata ideákat, azért csak-csak maguk alá gyűrik az MSZMP-s, pártállami reflexek. 

  Arról pedig hogy mit jelenthet maguknak a székelyeknek, arról itt van egy videó.

És még egy:
 

  Persze ideliberáliskodhatjuk, hogy nem biztos, hogy minden székely szereti a Székely himnuszt. Lehet, valóban, szívük joga, és ezt el is kell fogadni. Lám, a csíki keménymag az „Istenünk” után  egyből a sörösüvegekről kezd énekelni, miután a csapatuk bajnok lett Bukarestben. Mondom, szívük joga. De hogy nem fejez ki semmit? Rendben. Összeszorított fogakkal mondom, de legyen: rendben.

  De az már nagyon nincs rendben, hogy valaki a Székely himnusz éneklésével, „kornyikálásával” magyarázza a Jobbik, és úgy en bloc a szélsőségek terjedését. Ilyen érvelést mondjuk Jan Slotától várok, csak rajta már tudok röhögni. Dessewffy Tibor szájából ilyet hallani, nos, az még felháborít. Lehet azért, mert hát ugye Dessewffy Tibor vasár- és ünnepnapokra tartogatott Gréczy Zsoltja Gyurcsány Ferencnekk, aki tudjuk milyen véleménnyel van például a határon túli magyaroknak adandó kettős állampolgárságról.

  Ez így már nem egyszerűen egy szoci-közeli verbálpitbull újabb árokásó klasszikusa, amit rögtön sikerült is megtenni dobogósnak a tetemcafat és a micisapka után. Ezzel a szöveggel ugyanis már jól meg lehet ágyazni a 23 millió román második bejövetelének, és persze annak, hogy idejön a sok magyarul különben sem értő „hátéem”, hogy bebetonozza a Fideszt, hogy elvegye tőlünk a nyugdíjat. És természetesen a munkát.

  Mert most már nem elég hogy fideszes akit ilye akar, hanem egyenesen jobbikos. Vagyis szélsőséges, irredenta, soviniszta, és így tovább, és így tovább.

  Középszerű érvelés, nem fejez ki semmit. 

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr191992193

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

marós 2010.05.13. 06:35:27

Ugy látom, hogy D.T. identitás zavarral küzd. Ez ne is érdekeljen senkit.De az, hogy mások érzelmeibe belerondít az már felháborító. Aki nem vette a fáradtságot, és nem követte az erdélyi magyarság küzdelmét az elmult 20 év alatt, aki nem énekelte 450 ezer magyar testvérével együtt a Székely hímnuszt, akire csak az Internacionálé van hatással, az ugy néz ki, mintha csatlakozott volna a szekusokhoz, az erdélyi magyarságot eltiporni akaró szervezethez. D.T. te nem vagy ember.

Sólyom Bátor 2010.05.13. 06:51:44

@marós: Otrombaság volt D.T. részéről a dolog, de azért itt nagyon sokan túllihegik a dolgot. Egyébként tényleg összehasonlíthatatlanul jobb Kölcsey verse, ezt is látni kell, és azt is, hogy nem lehet így megsérteni nemzeti érzelmű embereket. Ennyi.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.05.13. 07:13:51

@Sólyom Bátor:

tök jó alapfelállás, hogy nem kéne megsérteni a "nemzeti érzelmű" embereket, csak igazából kezdem leszarni.

az alapfelállás ugyanis sokkal inkább az, hogy a "nemzeti érzelmű" emberek orrba szájba-sértegetik a szerintük nem nemzeti érzelmű, _tehát_ alacsonyabb rendű embertársaikat, ellenben ha egy ilyen alacsonyabb rendű embertársuk azt meri mondani, hogy a székelyhimnusz középszerű (úgynevezett vélemény, ami állítólag szabad), akkor vérig sértődnek, amint az itt is tapasztalható.

hát a kurva anyjukat, azt.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2010.05.13. 07:25:17

@mavo:
Túl azon, hogy ostoba picsogásod szart sem ér, érdemes lenne visszatekinteni, ki is kezdte provokálni, leszólni a másikat. A mélymagyar kifejezést a liberális zsidó fajtád kezdte pejoratíve használni a kokárdás Fideszesekre 2002. márciusától.
Mindettől függetlenül én nem sértődöm vérig, ha a rühes fajtádnak nem tetszik a magyarsághoz kapcsolódó, érzelmi attitűdökben megjelenő szimbolika. Szabadon nyilváníthatsz véleményt, legfeljebb oda sodródsz, ahol egy idő után kellemetlenül érzed majd magad. S hogy ez így legyen, arról teszünk, ne félj!

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.05.13. 07:30:27

@mavo: van valami alacsonyrendű a maga idegbajában. nem elegánsan hisztizik. annyira elegáns, mint egy cseléd mikor lúgkövet iszik.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.05.13. 07:34:11

@Mr Falafel:

Ó, hát az izgalmas kérdés, hogy a tyúk volt-e előbb, vagy a tojás. Sértegetett itt már mindenki, mindenkit. Mióta az eszemet tudom, ebben az országban mindenki sátánt akart belzebubbal tromfolni. Aztán meg megy a nagy sértődés.
Székely himnuszt énekelni, ha valakinek ez a szíve vágya, meg a gusztusa, ez rendben van. Székely himnuszt Magyarországon a jelentőssége fölé tolni pojácaság.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.05.13. 07:36:28

@bryan:
"Az ahogy megélem a magyarságomat, az ugyanolyan legitim, mint amit a "nemzettestet" meg Trianont naponta emlegetők magyarsága."

ebben téved. ha a maga magyarságmegélése egy lelki korcsé, tehát perverz és megnyomorított, akkor annyira legitim, mint a szexualitás megélése gyermekekkel.

tölgy1 2010.05.13. 07:50:45

@bryan: tudj az a baj, hogy van az az Ön által is lefikázott magyarságtudat, ezt ismerem. De másfajta meg nem látszik.
Úgy néz ki, vagy valaki hülyemagyar vagy semmilyen.
Ha mondjuk a modern magyarok, vagy ballib magyarok időnként magyarként megnyilvánulnának, dec.5. vagy Malina Hedvig ügyében, akkor lenne miről beszélnünk. De a valami és a semmi látszik, és nem pedig - ahogyan Ön állítja - az ilyen és az olyan.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.05.13. 08:00:32

@tölgy1:

És ha én mondjuk harcosan kiállok Malina Hedvigért, akkor egyben muszály lesz mondjuk a gyerekem iskolai ünnepélyén a székelyhimnuszt is rikácsolnom, vagy maradhatok a közkedvelt és általam is jónak tartott Magyar himnusz nevű dalnál?

tölgy1 2010.05.13. 08:07:35

@El Topo (Sgt. Elias): ha maga vagy más mutatott volna olyan nemzettudatot, ami szereti Trianont - special, szerintem a Trianon-fan magyar nemezttudat contradictio in adjecto -, akkor bármennyire is inkoherensnek tartom esetleg, azt mondhatnánk, hogy vannak ilyen és olyan magyar nemzettudatok. De a ballib magyarországi sajátossága az abo-k megvetése és a félelem tőlük.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.05.13. 08:13:54

@tölgy1:

Hát elnézést kérek minden "magyartól", hogy nem vertem agyon a gyerekemet, amikor az első szava nem az volt, hogy trianon!:D
Mi a faszt lehet trianonon szeretni, vagy nem szeretni? Igen, igazságtalanság volt. Igen, elvették az ország nagyrészét. És? MOST mit csináljunk? Most ekkora az ország, amekkora, ezt kéne rendbehozni.

tölgy1 2010.05.13. 08:22:13

@El Topo (Sgt. Elias): elég egyszerű retorikai fogás a túlzás. Hagyja meg mások számára.

-Az ország mérete változó.
-A nagyság a politikában nem csak földrajzi. Amikor a ballibek kicsk mernek lenni, az a behódolás és igénytelenség, ami a szovjet megszállás idején balos erénnyé lett.
-Politikai társulást alkotni úgy enmigen lehet, bár a ballib reménykedett benne, hogy a magyarok harmadáról tudomást sem veszünk. Hosszú távon nem működik az, hogy a politikai társulást pusztán üzelti vállalkozásnak fogják fel - nem az. Ez van.
-Trianon szeretet vagy nem szeretete kb. olyan értelmetlen kérdés, mint a Húsvét szeretete vagy nem szeretete egy keresztény számára.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.05.13. 08:41:05

@tölgy1:

Pontosan, az ország mérete változó. Annak idején megváltozott és most nem úgy néz ki, hogy meg akarna változni. És ez a jó hír.
Megmondom őszintén, nekem trianon -azon kívül, hogy a nyilvánvaló erlölcstelenségének tudatában vagyok- nem jelent semmit. Mindenki akit ismerek, a trianoni döntés után született. Nagymagyarország nekem sosem volt a hazám, ellentétben a jelenlegi méretűvel. Nem fogok éjjel-nappal trianon miatt sírni, csak azért, hogy valakik úgy érezzék, közülük való vagyok.

marós 2010.05.13. 08:56:20

Még csak annyit, D.T. aki "szakértője" a "himnuszoknak", a rendszerváltás előtt, vagy most, miért nem alázta, alázza le azokat akik az Internacionálét éneklték, éneklik átszellemült arccal.

greybull 2010.05.13. 09:18:52

Halkan, csöndesen kérdezem: képesek vagyunk mi valaha tanulni a történelemből?
Valaki azt írta, hogy Erdélynek a függetlenség tenne jót. Abszolút igaza van: Isten mentse az erdélyieket, akár románok, akár magyarok, akár cigányok, akár stb., hogy AKÁR Mo-hoz, akár Ro-hoz tartozzanak - magyarán: Isten óvjon a rokonaimtól, barátaimtól, és a jóakaróimtól - az ellenségeimmel elbánok magam is.
Itt vagyunk az EU közepén. Kérdezem: hányan tudunk jól, azaz JÓL angolul (legalább?, azt már nem is írom, hogy németül, franciául, vagy horribile dictu: oroszul /tudom, nem eu-s ország, de akkor is/ )? Válasz: néhányan, és azok sem jól. Megjegyzem az erdélyi magyarok-székelyek nyugaton kiválóan elboldogulnak a románnal...
Kérdezem: ismerjük az EU-s szabályokat? Ismerjük a faszt, nem is tudunk élni velük, hülyék vagyunk, mint a segg - igen, itt a csonkának nevezett Mo-n.
Mindig utáltam - sajnos én is elkövettem -, amikor részegen gajdolják a Székely Himnuszt: valóban, ekkor gyalázzák meg legjobban, akár műdal, akár nem. A Himnuszok soha nem irodalmi-zenei-esztétikai produktumok: kizárólag emócionális vetületük van, nagyon helyesen.
Most hadd tegyek fel egy abszolút teoretikus kérdést: ha mondjuk még ma is élne Magna Hungáriában, ott távol, keleten, ahol Julianus barát járt, mondjuk 1 millió magyar nyelvű ember, esetleg Oroszország, vagy a Kaukázus valamelyik országában - nos akkor mit akarnánk? Csatlakozzék a mai Mo-hoz? Bizony-bizony úgy alakult: Erdélyben, helyesebben Románia kellős közepén él egy tömbben magyarság (székelység). Ha vissza Erdélyt, akkor vele együtt kellene vagy 6 millió románt is megkapnunk. Akkor mi lenne? Együtt tudnánk élni velük? Hiszen még egymással sem tudunk!
A Felvidéki magyaroknak pedig a mai napig van egyfajta "csehszlovák" tudatuk: ez egy polgári demokratikus tudat, olyan, ami Mo-n a háború előtt ismeretlen volt, utána meg a szovjet megszállás tiporta el. Csehszlovákiában egészen 1968-ig nagyon erős volt. Szóval ha onnan nézem a mai Mo-t, hát nem biztos, hogy még Fico miatt, alatt is annyira vágynék ide tartozni.

Alfőmérnök 2010.05.13. 09:32:48

@El Topo (Sgt. Elias): Megfigyeltem, hogy az ilyen liberális fattyúknak mindig kell valami (nemzettudatot kifejező) szimbólum, ami mucsai és/vagy szélsőséges. Amíg nem volt divat az árpádsávos zászló, addig a piros-fehér-zöld volt az ósdi, provinciális, amíg nem lett téma a Székely himnusz, addig a Magyar Himnusz volt a gáz, az irracionális, a reflektálatlanul érzelmeket kifejező. De most, hogy van, ami még szélsőségesebb, nácifasisztább, most már menő a piros-fehér-zöld, meg a Magyar Himnusz. Megjegyzem, engem ez nem zavar, kis mennyiségben kifejezetten szórakoztató, amit csináltok, és szerencsére egyre kevesebben vagytok.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.05.13. 09:49:18

@Alfőmérnök:

Megfigyeltem, hogy az ilyen szerencsétlen hülyék sosem tudják, mit beszélnek. Ha nem smakkol nekik a való világ, hát szopnak az ujjukból olyat, ami fedi az elképzeléseiket. Nekem speciel mindig is nagyon megfelelt a trikolor és a himnusz is.

Thulsa Doom (törölt) 2010.05.13. 09:50:48

Ezek a Dessewffy-félék kétségtelenül alacsonyabb rendű emberek. Középszerű műdal?... Persze, az. Marilyn Monroe is csak hatvan kiló hús meg csont. Az ember saját gyereke is csak egy egy gyerek, olyan mint az összes többi, semmi több...
Ezekkel a lélek nélküli alemberekkel semmi értelme vitatkozni.

@El Topo (Sgt. Elias): Ja, Trianon régen vót... Mohács is régen volt, mégis több mint száz év múlva is voltak emberek, akiknek az járt a fejében, hogy vissza kéne foglalni a töröktől Budát, Esztergomot, Nagykanizsát, Szegedet... "De szélsőségesek voltak mán, he..."
Balassi Bálint is vidáman kúrogathatta volna az udvarhölgyeket Bécsben, ehelyett önként ment a csatába és meghalt Esztergomnál. "Höhö, de hülye vót mán..."
Sajnos a hozzátok hasonló aljaemberekkel haszontalan dolog vitázni. Mintha egy vakkal beszélnénk a színekről. Értelmetlen.

Tündér_Lala 2010.05.13. 09:52:00

@bryan: Látod, pontosan ez az, amiről beszéltem. A kommunista és a ballib propaganda azonosítja a nemzettudatot a részeg ordítozással. (Amely kétség kívül létező jelenség, amelynek egyik oka, hogy a sokáig tiltott, tudat alatt élő érzést csak italosan, a gátlások felszakadásával élik meg. Ezzel együtt természetesen nem túl szimpatikus dolog.)
De sokan nagyon sokan élnek nem látható módon erős magyarság tudattal, a jelképek tiszteletével, az összetartozás érzésével. Célzatos beetetés, hogy a nemzettudat azonos a primitívséggel vagy pláne a sovinizmussal. Ugyanakkor mélyen sértenek azok a megnyilvánulások, amikor minden módon igyekeznek ártani ennek a közösségnek, az összetartó kapcsokat és erőket szétszakítani igyekeznek.
Nem kétséges, hogy ezzel egy erőforrástól és önvédelmi reflextől fosztják meg a nemzetet, ezt a népet. Ezt nem lehet másképpen értékelni.
Ezért el kell érni, mennél több embernél természetes érzés legyen (mint valaha), nem hivalkodva, de megélhessük az összetartozásunkat, a legkülönbözőbb kihívásokkal szemban, meg tudjuk védeni magunkat.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.05.13. 09:58:18

@Thulsa Doom:

Hát, ha gondolod, befizetlek egy AK-ra. Nem vagyok egy gazdag ember, de erre még futja. Aztán mehetsz neki Romániának, vagy Szerbiának, ahogy tetszik!

Alfőmérnök 2010.05.13. 10:02:21

@El Topo (Sgt. Elias): Akkor jó. Nem vagy elveszett ember. Előbb-utóbb majd megszokod az árpádsávost és a Székely himnuszt is.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.05.13. 10:05:21

@Alfőmérnök:

Megszokni már régen megszoktam. Pontosan tudatában vagyok annak, hogy hol élek, ki vagyok és kikkel vagyok körülvéve.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2010.05.13. 10:44:56

@El Topo (Sgt. Elias):
Igazad van, biboldó. Én soha életemben nem viseltem kokárdát, sosem lengettem semmiféle zászlót különféle rendezvényeken. Normális esetben ilyesmire nincs is szükség. Csakhogy nálunk túl sok a nem normális eset. Ennek számos súlyos oka van, amit kissé hosszas lenne itt boncolgatni.
Engem két dolog taglóz le:
1. 2002. március után a Fideszék kokárdáztak ész nélkül, most meg halvány vénájú fidesznyikek acsarkodnak a Jobbikra veszettül a magyarkodásért. Milyen (erkölcsi) alapon?
2. Engem, a szélsőségest még soha senki nem hallott más nemzetek szimbolikáját becsmérelni. Ellenben a magukat mérsékeltnek, demokratának, européernek, felvilágosultnak és "vagyok olyan magyar"-nak nevezők mindig istenadta joguknak, sőt kötelességüknek érzik a magyarság szimbolikját túlzóan megjelenítőkkel szemben ezt szimbólumrendszert becsmérelni.

Mindenkinek szüksége van valmilyen kötődésre. A leginkább elveszettek látványosabban nyilvánítják ki kötődésüket. Nem bántani kell őket, hanem lelkükben megerősíteni, hogy látványos performanszok nélkül is biztosak lehessenek benne, tartoznak valahová.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.05.13. 10:53:44

@Mr Falafel:

Pedig mindeketten ismerünk olyan faszit, aki még a kutyájára is kokárdát tűzött, meg zászlófelvonást tartott a saját kertjében. Olyan kis elveszett.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.05.13. 11:02:23

@Mr Falafel:

Ezt mondom én is, hogy ritka nagy ökör.:D

tölgy1 2010.05.13. 11:09:04

@El Topo (Sgt. Elias): akkor elérkeztünk a határ kérdéséhez. Hol a magyar nemzet határa?
A környékünkre költözött egy kínai, Trianon és a Székely himnusz hidegen hagyja, magyar állampolgár, igyekszik minél többet kivenni a magyar ellátási rendszerből és üzleti lehetőségekből, ha ezek romlanak, majd tovább áll. Mi a különbség a kínaink és maga közt?

El Topo (Sgt. Elias) 2010.05.13. 11:20:20

@tölgy1:

Például az, hogy én nem csak állampolgár vagyok itt, hanem minden egyéb is ideköt. Magyarul fejezem ki magam a legérthetőbben, magyar nyelven gondolkodom. Itt dolgozom, itt fizetem a közterheket. Magyar honvéd voltam. Törődöm környezetemmel, ami ugye magyarország része. Gyerekeimet úgy nevelem, hogy hasonlóan jó polgárai legyenek az országnak, mint magam.
Békeidőben ennél sokkal több nem is várható el a nemzet egyetlen tagjától sem.

tölgy1 2010.05.13. 11:26:54

A honvédséget és a nyelvet leszámítva mindez igaz a kínaira is.

De ha a "magyarul tudok a legjobban" feltétel, akkor kizárta a cigusok nagy részét és a kétnyelvűeket.
Ha a katonai szolgálat, akkor kizárta a lógósukat és a mai fiatalokat úgy 30 alatt, és a nőket, rokkantakat.
Ezt velük is megbeszélte?

Higgye el, formálisan nem tudja a magyar nemzetet körülírni, a tartalminak pedig részei a székelyek, Trianon, stb. Kádárék megpróbálták a magyarokat leszoktatni a magyarságukról, ez volt a feladatuk, részben sikerült. Úgy élünk együtt, mint a baltiak a Szu. által ott hagyott oroszokkal.

Téglagyári Megálló 2010.05.13. 11:46:46

@Thulsa Doom:

Jól mondja, ami pedig a reakciót illeti: vannak akik tényleg nem értik hogy az összetartozás érzése nem egyenlő az AK47-esek beszerzésével és használatával.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.05.13. 12:02:47

@tölgy1:

Nemnemnem, nem érted.
Az első mondatban szerepelt az is, hogy minden egyéb is ideköt.
Magyarul azt jelenti, hogy teljes valómmal vagyok itt jelen, nem csak testileg, mint egy kínai. És nem is megyek el, illetve nagyon szélsőséges helyzetnek kell ahhoz bekövetkeznie.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.05.13. 12:05:33

@Téglagyári Megálló:
Nem bizony! Az AK még kevés. A székelyhimnuszt is szívből kell szeretnie az illetőnek.

suski 2010.05.13. 12:56:46

@Mr Falafel: "most meg halvány vénájú fidesznyikek acsarkodnak a Jobbikra veszettül a magyarkodásért. "

segíts már, milyen magyarkodásért acsarkodtak?

bryan 2010.05.13. 13:00:10

@Tündér_Lala:
Itt nem a kommunista és a ballib propaganda az ami azonosítja a nemzettudatot a hőbörgéssel, ez teljes hülyeség. Te vagy az például, aki a nemzettudatot azonosítod a zászlólengetéssel, meg a Himnusz énekelgetéssel.
Szerintem meg semmi nem lesz jobb attól, ha kétszer annyi magyar zászlót látok lengedezni és kétszer annyi himnuszt énekelünk. Jóval kevesebb jelentőséget tulajdonítok a nemzeti szimbólumok használatának mint te.
Az összetartozást én is érzem, de ezt nem misztifikálom túl, így el tudom fogadni, hogy valaki hülyeséget, gonoszságot csinált, magyar maradt.
Egyébként leírtam az előző hozzászólásomban, hogy:
"Amit itt leírtam, az korántsem minden jobboldalira igaz"
@tölgy1:
Szerintem én dec 5.-én megnyilvánultam, igennel szavaztam. De van olyan ismerősöm aki nemmel szavazott és teljesen logikusan érvelt az okokról. Ezt a kérdést nem lehet egyoldalúan nézni, vagy legalábbis nem érdemes. A népszavazás nem azért van, hogy mindenki egyetértsen a kérdésről, olyan kérdéseket, amikben mindenki "egyetért" a diktatúrákban szoktak népszavazásra bocsátani. Egyébként miért kéne látszani a magyarságtudatnak? Magyarul beszélek, néhány hónaptól eltekintve itt éltem le az életem, nagyon sok zászlólengetőnél többet tudok a magyar kultúráról és a történelemről. Tudom, hogy nekem nem mehet soha igazán jól, ha az országnak rosszul megy. Nem akarok máshol élni, mint itt. Ezek szerintem sokkal fontosabbak, mint a nemzeti jelképekhez való viszonyulásom. Attól még, hogy valaki zászlóba öltözik és még a kutyája is feláll a Himnuszra, semmivel sem lesz magyarabb nálam.
Az a baj, hogy a magyarságtudatot olyan rendszerben méritek, amit nem lehet számon kérni mindenkin, aki az országban lakik, meg egyáltalán, kik vagytok ti, hogy megítéljétek?

tölgy1 2010.05.13. 13:11:45

@bryan: ez most egy nem sikerült válasz volt. Ha gondolja elfelejtjük.
A "látszik" nyilvánvalóan átvitt értelmű, miképpen a megértésre aztat mondja az angol "I see". Itt a "látszik" = tudunk róla.
Dec.5.-n lehetett nemmel szavazni és lehetett indokolni. Csak aki így tett, abban nem _látom_ a magyar nemzettudatot.
(Egyetérteni nem csak diktatúrákban szoktak. De ennek beláttatásához egy kisebb politika- és társadalomelméleti bevezető kurzsu kéne, amitől most tekintsünk el.)
Azért mert nem akar máshol élni, még nem kell magyarnak lennie. Élnek velünk mindenféle népek tagjai.
"meg egyáltalán, kik vagytok ti, hogy megítéljétek?" - ez a libi érvek legalja. Az emberek egymást megítélik, helyeslik és helytelenítik. Bizony ilyen az emberi természet,megítéljük eegymást, és ez így van jól, és emiatt képes szégyent érezni, ha csak nem ballib. Azokból ezt valamiképpen kiirtották.
Ha nem ítélhetjük meg egymást, akkor mi is a baj Sztálinnal, Hitlerrel? Vagy nincs is baj velük?
És akkor minek megy itt a zöld, emberi jogi, feminista, anitfa nyomulás?
Na ugye.

tölgy1 2010.05.13. 13:13:28

@El Topo (Sgt. Elias): "teljes valómmal vagyok itt jelen" - ne haragudjon, de jön egy rendes ballib, és dekontruálja ezt a szövegét.
Bár, ezt a "teljes valót" én sem értem.

greybull 2010.05.13. 13:14:42

@El Topo (Sgt. Elias): vitéz faszán kutyakötés, kutya faszán vitézkötés!

suski 2010.05.13. 13:19:10

@bryan: "De van olyan ismerősöm aki nemmel szavazott és teljesen logikusan érvelt az okokról."

csakhogy se neked, se az ismerôsödnek, se nekem nincs joga eldönteni, hogy egy HTM lehet-e magyar állanpolgár, az ugyanis jár neki. Milyen alapon lenne? Azért mert mi a mások által meghúzott határ szerencsésebb felén találtuk magunkat?
Errôl nem népszavazás kellett volna, mert ez nem egy kegy, amit mi gyakorolhatunk. Arról sem lehet népszavazni, hogy kurcsány fel legyen-e akasztva. Pl.

bryan 2010.05.13. 13:31:57

@tölgy1:
Kiforgatod a szavaimat. Nem azt mondtam, hogy csak a diktatúrákban szoktak egyetérteni, de népszavazni egyértelmű kérdésekről csak diktatúrákban szoktak.
Én is nyilván megítélem embertársaimat, de senkinek a nemzeti hovatartozását, nemzettudatát nincs jogom megkérdőjelezni, ezért írtam "megítéljétek"-et "megítéljetek" helyett. Ha valaki magyarnak vallja magát, akkor magyar. Pont. Még Szálasiról, vagy Rákosiról sem mondanám azt, hogy nem volt magyar, a mi kultúránk termelte ki őket. Magyarok. Bűnözők, gyilkosok, de magyarok. Akármennyire gonosz dolgokat követ el valaki, ezzel nem írja ki magát a magyarságból. Ezt csak valami atavisztikus törzsi társadalomban tehetné meg.
Azért nem látod a nemzettudatot azokban az emberekben, akik nemmel szavaztak dec. 5-én, mert nem akarod elfogadni, hogy lehet másként gondolkozni egyes kérdésekről mint ahogy te teszed. Ez ilyen "izmusos" dolog, amit ti konzervatívok úgy elítéltek. Beszélgess el néhány olyan emberrel, aki nemmel szavazott akkor, nem hiszem, hogy ne változna a véleményed.
Az állampolgárság viszont nem ilyen kérdés, az már jogi kategória.

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2010.05.13. 13:34:15

„Rákosiról sem mondanám azt, hogy nem volt magyar, a mi kultúránk termelte ki”

Az enyém ugyan nem.

greybull 2010.05.13. 13:38:44

Érdekes, hogy magyar állampolgárságról itt vitatkoztok, miközben ott a másik topik (Magyar vagy-e?)

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.05.13. 13:41:32

@bryan:

"De van olyan ismerősöm aki nemmel szavazott és teljesen logikusan érvelt az okokról."

van olyan anyabaszó is aki tök logikusn tud eme szokása mellett érvelni.

aki nemmel szavazott az nem magyar és szarember.

bryan 2010.05.13. 13:41:56

@suski:
Már milyen alapon lenne egyértelmű? Az egyértelmű, hogy magyar, ha annak vallja magát, de mitől egyértelmű, hogy ettől automatikusan jár neki az állampolgárság? Komolyan kérdezem, mitől egyértelmű?

tölgy1 2010.05.13. 13:53:38

@bryan: "mert nem akarod elfogadni, hogy lehet másként gondolkozni egyes kérdésekről mint ahogy te teszed." - egyes kérdésekről lehet másképp gondolkodni, de arról, hogy a htm magyarok magyarok-e, arról nem lehet - legalábbis azok szerint nem, akik magukat és egymást magyarnak nevezik.

"Ha valaki magyarnak vallja magát, akkor magyar. Pont." - mindenki annak gondolja magát, aminek akarja, de én meg megítélhetem őt, és tarthatom őt nem magyarnak.
Ha a pilótának gondolom magam, akkor nyugodtan felülne a gépemre? Vagy azért elvárná, hogy mások is megítéljenek ez ügyben. Ga gólyának gondolja magá a kalifa, akkor tud is reülni?
Ezt az önmeghatározós értelmetlenséget tartsa meg a következő választási nagygyűlésükre vagy antifa felvonulásukra.

Az van, hogy irigységből és/vagy OVi-gyűlöletből dec.5.-n egy csomóan az önzőbb megoldást választtották. Megmérettek, és kevésnek találtattak.

"népszavazni egyértelmű kérdésekről csak diktatúrákban szoktak." - szvsz, ez sem igaz, de emlékszik a nato és eu csatlakozásra? Vagy vizitdíjas szavazásra?

De elvéti a kérdést: nem az a kérdés, hogy dec.5.-n lehetett-e nemet mondani - lehetett, hanem az, hogy akik nemet mondtak, azokat megítélhetik-e a magyar nemzet tagjai-e?
(nemzet =/= állampolgár)

(Akkor nemmel szavazó emberekkel minimálisra szorítom az érintkezésemet, nem _beszélgetünk_, ahhoz kéne az "barátság", amit a modern felvilágosultak úgy utálnak.)

suski 2010.05.13. 13:58:26

@bryan: pl azért, mert a nagyszülei/ôsei neki is közremûködtek abban, hogy ma van egy Mo nevû ország.

bryan 2010.05.13. 14:08:07

@tölgy1:
"egyes kérdésekről lehet másképp gondolkodni, de arról, hogy a htm magyarok magyarok-e, arról nem lehet " ->"nemzet =/= állampolgár"

bryan 2010.05.13. 14:12:37

@suski:
Akkor az erdélyi románoknak, vagy a szlovákiai szlovákoknak is jár a magyar állampolgárság? Ők is hozzájárultak a mai Magyarország kialakulásához.

suski 2010.05.13. 14:21:12

@bryan: igen, nekik is jár. Az más kérdés, hogy ôk nem fogják kérni. De ha kéri, kapja meg, én így gondolom. A törvény nem ilyen lesz most, ez egy lehetséges verzió volt.

Tündér_Lala 2010.05.13. 14:33:16

@bryan: "Itt nem a kommunista és a ballib propaganda az ami azonosítja a nemzettudatot a hőbörgéssel, ez teljes hülyeség. Te vagy az például, aki a nemzettudatot azonosítod a zászlólengetéssel, meg a Himnusz énekelgetéssel. "

Hogy ezt hogyan sikerült kiolvasni a hsz.-emből, az rejtély. No comment.

bryan 2010.05.13. 14:56:10

@Tündér_Lala:
Elcsesztem, ne haragudj. Összeolvastam sok hozzászólást és olyasmit tulajdonítottam neked, amit nem is te írtál.
Mégegyszer bocs.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2010.05.13. 15:12:10

@tölgy1:
Ugyan, hagyja! Az ilyen brájenek, akik vagyokolyanmagyar-ok, általában csak a magyarsággal kapcsolatban tudják megfogalmazni, miért gondolkodnak róla olyan nagyon máshogy.Ez a máshogy gondolkodás rendszerint kimerül nemzeti értékeink, szimbólumaink pocskondiázásában. Azonban amint szóba kerül egy bizonyos nép valamilyen kellmetlen, negatív kicsengésű kontextusban, ezek a máshogy magyarok mindjárt veszettül antiszemitázni kezdenek. Mert arról a népről másképpen gondolkodni nem szabad.

Tehetetlen Dodó 2010.05.13. 15:25:43

@suski: @Grift:
Rendesebb országban - például Romániában, vagy Szerbiában, netán Horvátországországban, hehe - fel sem merülhetett volna ilyen ötlet, hogy népszavazzanak a határon kívül rekedt honfitársak állampolgárságáról.
Aki ilyenre csak gondolni merészelt volna, pártállástól függetlenül egyemberként söprűzték volna ki a parlamentből.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.05.13. 15:38:40

@Mr Falafel:

Mármint hogy konkrétan nem hagynak rendesen zsidózni, biboldó? Ez a porbléma?
Én magam ismeglehetősen másképp gondolkodom a magyarságról, mint az itt megjelenő nickekhez képest. Nekem nem kell a székely himnuszt rikácsolnom ahhoz, hogy magyar legyek, mert a legtermészetesebb módon vagyok az. A magyar mivoltomon nincs is mit magyarázni. Mi más lehetnék?
Mondjuk én tudom, hogy "magyarnak lenni egyedi és csodálatos", de semmiképp nem érdem. Ez aztán tényleg olyan dolog, hogy ezt dobta a gép. A Tölgy által emlegetett kínai nem magyar. De a gyereke már lehet az, az unokája meg még valószínűbben.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2010.05.13. 15:48:26

@El Topo (Sgt. Elias):
Ja,ja,az is,de elsősorban olyanokra gondolok, mint például palesztin-zsidó problémakör felemlegetése, zsidó atom vs iráni atom, hányan is haltak meg lágerban, stb. Tudod te.

Képzeld, én sem éneklek székely himnuszt. A leghalványabb fogalmam sincs a szövegéről sem. A különbség az köztünk, hogy én ennek ellenére sem érzem szükségét, hogy negatív kicsengésű megjegyzéseket tegyek vele kapcsolatban, vagy az ilyen megjegyzéseket tevőket védelmembe vegyem.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.05.13. 16:03:43

@Mr Falafel:

Ugyan már, ez a zinternet, itt legfeljebb a monitort köpködhetem le, ha olyat olvasok, ami nem tetszik. Mindenki úgy zsidózik, ahogy Isten a szájára adja.
A zsidó palesztin problémakörről: azzal egyetlen bajom van, mégpedig az, hogy a jobbostibik pont lefosnák palesztin testvéreiket, ha nem a zsidrákokkal lenne nekik nézeteltérésük. Pedig ha belegondolnának, hogy is kerültek ezek a népek Gázába, akkor tudnák, hogy úgy menekültek oda. Husszein elől. Mégsem hallottam, vagy olvastam még soha olyat, hogy a jordánokat a rosseb egye meg, hát nyomorba taszították palesztin hittársaikat. Eddig jól mondom, biboldó?
Másrészt itt, Magyarországon mi olyan keveset tudunk arról, hogy mi folyik a nyugati parton, hogy az a semminél is kevesebb. Konkrétan amit valakik közzétesznek. De hogy ott hogy megy az élet...
Én hellyel közzel tudom a szöveget, főleg ha már ittam is valamicskét. És rosszízű megjegyzéseket sem teszek a székely himnuszról, hacsak nem számít annak, hogy nem örülnék neki, ha túlnőne saját jelentősségén.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2010.05.13. 16:30:44

@El Topo (Sgt. Elias):
A palesztinok felemlegetésével jó nagy öngólt lőttem.:-))

El Topo (Sgt. Elias) 2010.05.13. 16:34:45

@Mr Falafel:

Fogadjunk, te is lelőttél egy két kődobáló, palesztin kisgyereket Ramallahban, igaz, biboldó?

Sólyom Bátor 2010.05.13. 16:41:25

@mavo: Én sem rajongok értük, de valakinek okosabbnak kell lennie. (Bocsánat a nemzeti érzelműektől, akik alatt most sem Mavo sem én nem a székely parasztembert értjük, hanem a pesti csőcseléket, akik megtámadják az MTV-t, majd italautomatákból szürcsölnek.)

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2010.05.13. 17:58:09

@El Topo (Sgt. Elias):
Nem nevezném magam a palesztinok legnagyobb rajongójának.

Bloodscalp 2010.05.13. 19:38:43

@Téglagyári Megálló: kezd olyan érzésem lenni, az "összetartozás érzése" alatt az van értve inkább...páran együtt, és másokat kirekesztve-ez kb a fidesz tábor

tölgy1 2010.05.13. 20:15:10

@bryan: na akkor, hogy megérte:
nem minden magyar állampolgár tagja a magyar nemzetnek.
A népszavazás meg arról szólt, hogy akik a magyar nemzet tagjai, kérhetik-e a magyar állampolgárságot.

AMúgy, tényleg kíváncsi lennék, milyen magyar nemzettel kapcsolatos érvekkel lehetett a "nem" szavazat mellett érvelni.

bryan 2010.05.13. 20:41:44

@tölgy1:
"nem minden magyar állampolgár tagja a magyar nemzetnek."
Igen, ez van, ha az államnemzet nem esik egybe a kultúrnemzettel. Azt, hogy a htm-ok ne kérhessék a magyar állampolgárságot, azt semmilyen ismerősöm nem gondolta így. Ismerőseim nem románozzák az erdélyi magyarokat, meg nem is a 23 millió románnal érveltek. Még csak nem is a nyugdíjak, meg hasonlók szerepeltek érvként.
Mondjuk ha mélységében nem is ezen a szinten, de hasonló érveléseket kaptam:
konzlib.blog.hirszerzo.hu/?todo=entry&vid=12487

Bloodscalp 2010.05.13. 21:07:59

@tölgy1: nem mentem el szavazni akkor, viszont ha szavazati joggal menne a teljes állampolgárság adás-most sem menne át egy népszavazáson

tölgy1 2010.05.13. 23:44:54

@bryan: e fazon miatt pörög a sírjában szegény Tocqueville.
Sima szofizmus. Most leírta a fazon (Majtényi Balázs?), de az amerikai-magyar vagy izraeli-magyar kettős állampolgárság kapcsán nem tette. Ennyit az irányultságáról.

Ha a jogokat és kötelességeket össze akarná valaki kapcsolni, akkor Mo-n az
ország felétől meg kellene vonni az állampolgárságot.

Ha emlékszik, akkor a ballibek döntő érve anyagi volt: a htm magyarok majd elviszik az eü ellátást, segélyeket. És működött. És csodálkoztak, hogy a piti önzés fordult ellenük 2008 után. És csodálkoznak a ballibek, hogy nincs velük semmilyen szolidaritás: politikai előnyt akartak szerezni a nemzet megosztásából 2004-ben, ami a hagyományos hatalomtechnikájuk. Hát, akkor ne legyen _velük_ szolidaritás.

@Bloodscalp:
szó nem volt szavazati jogról. Speciel, én magának sem adnám meg.

Bloodscalp 2010.05.14. 00:13:54

@tölgy1: nem tudom figyeled e híreket-nincs letisztázva hogy mi is lesz-ez ugye nagyon faxa, de nem másodrangú államplgárság, és igen szavazati joggal...

:) így van esetleg túlzott acsarkodásra hivatkozva vissza is adom az állampolgárságot, illetve felterjesztelek-mint nagyon okos polgártársat-2x esetlegesen 3x szavazati jog illesen meg-rangodnak, eszednek megfelelöen:)

-más "nyugger", "panelproli", "komcsi"
honfitársadhoz képest

igen, azt hiszem ez NEKED kijár:)

bryan 2010.05.14. 01:06:51

@tölgy1:
Nekem a Fideszről rémlik, hogy gusztustalan módon akart ebből előnyt kovácsolni. Saját kormányzása idején többször leszögezi, hogy nem akar kettős állampolgárságot adni, majd, amikor a szocik kormányra kerülnek, gyorsan mögé áll az MVSZ kezdeményezésnek, aztán várja, hogy a szocik nagyot koppanjanak bármi is történik. Ki is használt ki mit?

tevevanegypupu 2010.05.14. 09:24:22

Ha jol emlekszem az mszp-szdsz pedig azert nem akart kettos allampolgarsagot adni - es ehhez mindenfele ocsmany taktikat, hazugsagot felhasznalva (ebben Gyurcsany, Kuncze, Eorsy Matyas, Gusztos Peter vagy Lendvai Ildiko, stb.. nagymesterek), hogy meg veletlenul se tudjanak ellenuk szavazni a hataron tuli magyarok. Gyurcsany es az szdsz felszolitott mindenkit, hogy NE engedjek be az elszakitott teruletek magyarjait a magyarok koze. Ehhez merten a fidesz taktikazasa csak ostobasag, butasag de semmikeppen nem olyan aljas, becstelen es troger viselkedes, mint amit a liberalis demokrataknak alcazott kommunistak megengedtek maguknak.El is tuntek gyonyoruen, es szerencsere ugy tunik, az mszp is sikeresen vagja tovabb maga alatt a fat, es sajat hulyeseguk szunteti meg majd partjukat. Igy lesz helyes: ha mar a demokracia neveben a sok demokrata megengedte, hogy ezek az mszmp utodlok a rendszervaltas utan is ott rontsak a levegot az orszag vezeteseben. Es kulon elegtetel, hogy a Magyarorszagon beluli magyarok kuldik oket a fenebe, meg csak nem is kellettek hozza a hataron tuliak.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.05.14. 09:30:48

Édes istenem, egyszerűen nem bírom már tovább ezt a kettős állampolgársági baromságot!
Magyarországon a határon túli magyarok bármelyike simán, gyorsan, mindenféle hercehurca nélkül szerezhet állampolgárságot. Elballag az illetékes hivatalba, kérelmezi, és megkapja. Mi a veressegű ördögöt akartok? Szórjunk közéjük magyar személyi igazolványt szőnyegbombázás-szerűen?

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.05.14. 09:31:46

@tevevanegypupu:
a fidesz az ügyben semmi gusztustalant nem csinált. világosan látta, hogy az akkori /és a mostani/ magyarországon, a világ legaljasabb országában, nem fogják megszavazni a dolgot. mindenki számára világos volt, hogy patrubány miért teszi azt amit. mikor már kiírták a szavazást, nem tehette a fidesz, hogy ne álljon mellé. mint ahogy az aki még magyar volt az elment és megpróbálta a lehetetlent, és igennel szavazott.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.05.14. 09:32:52

@El Topo (Sgt. Elias):

"Elballag az illetékes hivatalba, kérelmezi, és megkapja."

idióta maga

tölgy1 2010.05.14. 09:37:32

@Bloodscalp: szó nincs itt a jelenről.
A szavazati joghoz pedig csak gyengeelméjűek ragaszkodnak, azt remélve, hogy akkor politikailag egyenlőek. Nem, akkor sem lesznek azok.

@bryan: vagy rosszul emlékszik, vagy dezinformál.
A kezdeményezés nem fideszes volt.
Az épp akkor ismeretlenül hatalomba rakott Pojáca számára kapóra jött, hogy OVi mellé léphessen, amire egész 2004 folyamán annyira törekedett - ha emlékszik.
Kimérték, hogy ackérdés támogatottsága bizonytalan, a közvéleményben sok a nem szavazó - egészen e mérésekig a szocik és a Pojáca nem foglalt állást. Majd látva, hogy OVi-t talán megverheti, a Nem szavazat élére állt. És leszarta a magyar nemzetet, a szolidaritást (ami elvileg balos ügy), a szabad választást (ami elvileg libi ügy), csak hogy a közvéleményben OVi egyenrangú ellenfele és legyőzője lehessen. Rövid távon ez sikerült is neki.
Azóta, a meglehetősen esetleges Feri döntés óta, a ballerek kényszeresen védik a Nem-álláspontot.

Ettől független, hogy ballib magyar nemzet nem látszik. Ahogy egy erdélyi emlékműnél mondta a székely paraszt 89 előtt: ezt magyarok állították, nem kommunisták.
De megcáfolhat.

Téglagyári Megálló 2010.05.14. 09:45:05

@Bloodscalp:

Felhívnám a figyelmedet, hogy abszolút többséggel nyert a Fidesz a választásokon.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.05.14. 09:55:20

@Grift:

Meg kell hogy hajoljak az érveid előtt. Brávó!

tevevanegypupu 2010.05.14. 10:04:26

@Grift:
Meg a fidesz tanacstalan topogasa (az elutasitas utan) is nagyon idegesitett. Es - friss internetezo leven - szinte letaglozott az a tomeny gyulolet, ahogy - nem kellett ahhoz meg Gyurcsany felszolitasa sem - a liberalisok elleneztek es kezeltek ezt a kettos allampolgarsag kerdest. Meg csak nem is az mszp tagsag volt az aki zsigerbol ellenezte - tobben kozuluk kulonben igennel szavaztak, legalabbis az ismeroseim kozul - hanem a liberalisok es erdelyi szarmazasu magyar zsidok. Eletemben akkor talalkoztam eloszor igazi gyulolettel, pedig mar nem voltam mai csirke.(-:

Alfőmérnök 2010.05.14. 10:06:41

@El Topo (Sgt. Elias): "Magyarországon a határon túli magyarok bármelyike simán, gyorsan, mindenféle hercehurca nélkül szerezhet állampolgárságot."

Ezt most komolyan gondolod? Mert akkor csak tudatlan vagy.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.05.14. 10:23:25

@Alfőmérnök:

Teljesen komolyan gondolom. Közeli ismerőseim közül legalább hárman erdélyi magyarok, és van erdélyi román ismerősöm is, aki itt él. Minden nehézség nélkül jutottak magyar állampolgársághoz.

reKorrekt 2010.05.14. 10:34:24

@El Topo (Sgt. Elias): És te mennyi idő alatt jutottál hozzá? :)

suski 2010.05.14. 11:17:37

@El Topo (Sgt. Elias): ha Mo-on élnek x éve, akkor kaphatnak. És akkor sem egyszerû.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.05.14. 11:19:36

@reKorrekt:

Én a születésem pillanatában. Soha nem voltam más ország állampolgára.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.05.14. 11:21:12

@suski:

Van aki magyarországon él, van aki nem.

suski 2010.05.14. 11:27:10

@El Topo (Sgt. Elias): akkor annak más oka van, pl. apja /anyja Mo-on született magyar, vagy a KE is adhat soron kívül pl. sportolóknak, de másnak is, pl. haverok gyerekeinek, ilyenrôl én is tudok.

bryan 2010.05.14. 11:49:22

@tölgy1:
Hol is állítottam, hogy Fidesz kezdeményezés volt? MVSZ-t írtam.
Ettől még a Fidesz hátsó szándékairól is elég érdekes dolgok derültek ki (pl: Mikola és a Fideszes többség x évre), emellett tényleg benne volt ebben a szándékban a Fidesz részéről a bármi áron, de tegyünk keresztbe a szociknak. Nem állítom, hogy nem voltak jószándékú emberek, akiknek csak a nemzeti egység lebegett a szemük előtt, mások viszont teljesen ugyanazon a (belpolitikai mocsár) szinten lobogtatták ott is a kettős állampolgárságot, mint a szocik.
Másrészt, ha 2001-ben határozottan elutasították a kettős állampolgárság lehetőségét, akkor 2004-ben miért lett ez hirtelen olyan egyértelmű? Ja, hogy akkor már nem az felelősségük volt a törvény meghozása és a huzakodás a szomszédokkal és az EU-val. Így már érthető.
Most egyfajta igazságszolgáltatás, hogy végül nekik kell megcsinálni, le is izzad majd Martonyi a nagy engesztelésben (félreértés ne legyen, nem örülök ennek, csak nem tudom nem látni vicces oldalát is). Jól belemanőverezték magukat ebbe a dologba. A felvidékiek, meg nyilván nagyon hálásak, hogy nem tudnak várni ezzel a szlovákiai választások végéig és jól megduplázzák Slota mandátumait. Szerintem a Fidesz is kb. ugyanúgy kihasználja a htm-okat, mint akárki más, undorító belpolitikai viszonyaink között.
Talán az LMP, meg a Jobbik az, aki nem teszi ezt, cserébe a Jobbik meg olyan béna, hogy az őszinte nekibuzdulása inkább árt mint használ.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.05.14. 12:02:06

@suski:

Igen, az összes ismerősöm elismert sportoló, meg haverok gyerekei.

tölgy1 2010.05.14. 12:03:17

@bryan: hol is állítottam, hogy maga szerint fidesz kezdeményezés volt?

Nézze, nem vagyok egy OVi fan, sőt, de az biztos, hogy a fidesz kijár régóta és rendszeresen Bálványosra, Tusványfürdőre. 2002-ben szoci vád volt, hogy a fidesz túlszerette a htm-eket. Eddig én és még sokan mások, inkább a fideszt láttuk a magyar nemzet képviselőjének, és nem a ballibeket. A sok szavazó mind téved?
Ismer maga ballibet? Allergiás rohamot kapnak a magyar nemzet szimbólumaitól.

Sajnos az LMP-ről egész rossz a véleményem. DE most tűzszünet van velük.

suski 2010.05.14. 12:03:51

@bryan: "Másrészt, ha 2001-ben határozottan elutasították a kettős állampolgárság lehetőségét,"

1. 2/3 nélkül nem tudták volna megcsinálni akkor sem

2. akkor még nem voltunk EU tagok, Mo maga döntötte el, ki utazhat be vízum nélkül és ki nem

"Ettől még a Fidesz hátsó szándékairól is elég érdekes dolgok derültek ki (pl: Mikola és a Fideszes többség x évre"

aztán áruld már el, hogy egy HTM miért ne szavazhatna a szocikra? Ja, hogy ôk uszítottak ellenük? Hát nem kellett volna ellenük uszítani, akkor nem kéne attól fosnia az elvtársaknak, hogy plusz 1 millió 100%-ban fidesz szavazó keletkezik.

Bloodscalp 2010.05.14. 12:58:35

@Téglagyári Megálló: hát köszönöm:)
ez engem különösebben nem érint:)

akkor most bizakodsz?:)

Téglagyári Megálló 2010.05.14. 13:05:15

@Bloodscalp:

Felhívnám a figyelmedet, hogy azt írtad:

"páran együtt, és másokat kirekesztve-ez kb a fidesz tábor"

Nos, erre próbáltam megjegyezni, hogy a Fidesz abszolút többséggel nyerte meg a választásokat, szóval nem lehet "pár ember"-nek nevezni. Tudom, nehéz szembesülni a tényekkel, ilyenkor legjobb témát váltani.

bryan 2010.05.14. 13:26:37

@suski:
De nem erre hivatkoztak, hanem arra, hogy a magyar kormány leszögezi, hogy nem áll szándékában a kettős állampolgárság megadása, blabla. Egyébként már akkor is egészen nyilvánvaló volt, hogy EU tagok leszünk.
Ezt lehet olvasgatni:
www.venice.coe.int/docs/2001/CDL-INF%282001%29019-e.asp
"aztán áruld már el, hogy egy HTM miért ne szavazhatna a szocikra?"
Ezt Mikolától kellene megkérdezni. Egyébként ősötétsége nem csak a szocikat zárta ki ezzel, hanem minden más ellenzéki pártot. Ami nem vall egy lángelmáre, de Mikolát sose az eszéért szerettük.

Bloodscalp 2010.05.14. 13:27:26

@Téglagyári Megálló: hehe:) juuujj hát ezt megkaptam:)

ezt a bekussolok mert nem tudok mit mondani már én is kifigyeltem egyeseknél:)

egyrészröl, igen, nagy a mellény a 4/6-od miatt, anno 2004-ben a népakarat már nem volt tisztelve ennyire-most szent és sérthetetlen...(ezt már lejegyeztem párszor, senki semmmit rá

kb 2,5 millió szavazatót kapott a fidesz
akárcsak korábban, nagyjából ennyi a szavazótábora, viszont a választók alapján jött ki ez a döntés, ugye?és nem a választásra jogoultak alapján-nem kell túlmisztifálni, ennek a kormánynak csak teljesíteni kell(ene)!-csak ezzel nemsokan törödnek

ok amugymeg szar a választási rendszerünk, mint a példa bizonyitja (megkésve) de most lesz átalakitva...

a lényeg az, hogy az egyik (legnagyobbnak vélt?) párt egyik vezető emberének nem kellene az vélelmeznie, hogy milliók az országban másod/harmadrangú emberek lesznek

Bloodscalp 2010.05.14. 13:38:02

@Bloodscalp: vagy azoknak gondolja őket-és ezzel nyilvánvalóan nincs egyedül "kicsiny" nemzetében-izé pártjában

bryan 2010.05.14. 13:53:54

@tölgy1:
Szerintem nálad akár több ballibet is ismerhetek. (Látatlanban persze ez nem biztos)
Nem azt tapasztaltam, hogy hányinger kerülgetné őket a nemzeti szimbólumok kapcsán, az tény, hogy általában kevesebb jelentőséget tulajdonítanak nekik egy átlag jobboshoz képest és amikor szerintük valaki túl sokat használ belőlük, főleg megosztó céllal, attól felmegy bennük a pumpa. Szerintem ez általában teljesen érthető én is így vagyok ezzel.
Mondjuk hozzám amúgy is általában a liberális értékek állnak közel. Ballibnek csak azért nem mondom magam, mert belpolitikai értelemben sosem támogattam azt az oldalt sem, ha annak mondanám magam, abból csak kavarodás lenne.

tölgy1 2010.05.14. 14:31:33

@bryan: szívessen tanulok.
Tudna olyan embert vagy írást, amikor a ballibek nem támadták, hanem védték a magyar nemzetet és szimbólumait? Kezdjük a címervitával, aztán a koronavitával, az oly kedves "magyarkodás" kifejezés megalkotásáig.
Nézze, már írtam, a megszálló Vörös Hadsereg számára létkérdés volt a béke a Kárpát-medencében, ezért Rákosi és Kádár feladata a magyar nemzet - ami Trianon óta itt a konfliktusok potenciális forrása - átnevelése. Valami hasonló, mint ami a két német országban zajlott le 1945 után. A többi csatlós államnál a nemzet nem voltveszélyes a VH számára, így lehetett román, lengyel, bolgár ethnoszocializmus. Így lettek a magyarországi ballerek anti-nacionalisták és küszködtek a legitimációs deficitjükkel 1949 óta. Most kaptak 19+7%-t.

suski 2010.05.14. 15:06:52

@bryan: engem nem érdekel, hogy akkor mire hivatkoztak. ( Egyébként a kedvezménytörvénnyel több dolog járt, mint egy sima állampolgársággal.) Miután a hülye Patrubány kiíratta a népszavazást, mit tehettek volna? A koszos maszop csôcseléknek egyet kellett volna érteni és 2/3-dal elfogadni. Most mire mentek az ellenállással? A határon túl leköpködik ôket és ugyanúgy el lesz fogadva a Káp.

bryan 2010.05.14. 15:57:46

@suski:
Talán nem kellett volna eljátszani, hogy ez az egyértelmű. Kicsit óvatosabban kellett volna odatenni magukat. Elismerni, hogy ez egy nehéz döntés, vannak érvek és ellenérvek is. Ez nem menti a szocik 23 millió románozását, de a hülye Patrubánnyal teljes a kép.

bryan 2010.05.14. 16:48:29

@suski:
A kedvezménytörvénnyel bizonyos szempontból több járt, más szempontból kevesebb. A kettős állampolgárságnál több vihart fog kavarni, az biztos.
süti beállítások módosítása