Középosztályharc
2010. május 09. írta: dobray

Középosztályharc

  Újabban megint szokás nekiesni a középosztálynak a baloldalon. Mármint verbálisan is, mert ugye gazdaságilag a Bokros-csomag óta mindig a középosztálynak esnek neki. A rendre beköszöntő, költségvetést kiegyensúlyozni hivatott megszorítások ugyanis rendre a középosztályt szorítják meg. A megszorítás nem éppen tévedhetetlen meglátásom szerint ugyanis, ha jól érzékelem, nem a segélyeseket és inaktívakat szorítja meg elsősorban. Európa egyik legnehezebb adóprése ugyanis azt sújtja, akinek van miből adóznia. Na de hagyjuk, az MSZP állítólag neoliberális gazdaságpolitikája sajátos módon értelmezte az egyébként valószínűleg nem létező neoliberalizmust, mert az ilyesmi Nyugaton rendre nem eszerint a logika szerint működik.

  De ne kanyarodjunk el. Gyurcsány Ferenc mostani dolgozatában is nekiesik a középosztálynak: „A tandíj nem a szegények sarca, hanem lehetőség arra, hogy a jól teljesítő szegény feljusson az ingyenes oktatásba, és megtörje a középosztály túlhatalmát.”

  Nem sokkal korábban a Népszavában értekezett arról Várkonyi Tibor, hogy „Ortutay Gyula Naplójának különösen méltánylandó érdeme, hogy hiteles előképét adja annak a társadalomnak, amelyet most, a 2010-es választás szándékaiban visszahozni igyekszik. A kíméletlen osztálytagozódásét, a "középosztályiság" hamis jelszavával kiválasztottakét, amelynek tagjai most majd skrupulus nélkül foglalják el a kulcshivatalokat, elzárva majd ismét a természetes tehetségek útját.”

  Ez a túlhatalom-kérdés is megérne egy posztot, de hagyjuk máskorra. Kérdés, mikor is van túlhatalma egy megalázott, megnyomorított társadalmi rétegnek. Kérdés, hogy a szegényeken mennyire segített a tandíj, mert szerintem csak elriasztotta őket is, még a legtermészetesebb tehetséget is. A középosztályban aztán nem lehetnek természetes tehetségek. Ott minden és mindenki mesterséges, bizonyosan. Mindenki visszataszító, unalmas, kispolgári nyárspolgár. Várkonyi kijelentése baloldali érzékenységgel simán rasszizmusnak bizonyulna. A baloldal egyes képviselői, úgy látszik, osztályrasszisták, és akármennyire is túl akarnak lépni a kádárizmuson, ugyanazt az áporodott osztályharcos szemléletet hordozzák, amit Marx óta hordoztak. Csak most emberi jogi szónoklásba, liberális esélyegyenlőségbe csomagolva.

  Vajon tudják ők, hogy ki és mi a mai magyar középosztály? Mert szerintem a középosztály ellen ágálók túlnyomó többsége maga is a középosztály tagja. Anyagi helyzetének tekintetében, ha a középosztályt leíró értelemben használjuk, mindenképp (ha normatívban, akkor lehet, hogy nem). Ez azért is érdekes kérdés, mert ugye a középosztály ellenében elég nehéz választást nyerni. Utálni a középosztályt és megutáltatni magukat a középosztállyal, ez annyit tesz, hogy még elé is fekszünk az érkező varsói gyorsnak.

  Mert hol kezdődik a középosztály? Például a pályakezdő általános és középiskolai tanároknál, akik alig visznek haza valamivel többet, mint a minimálbér. Azoknál a pedagógus-házaspároknál, akiknek gyerekei is vannak, akiket két ilyen fizetésből kell eltartani. Jó esetben megkapják körülbelül a magyar nettó átlagfizetést, 120 ezer forintot. Lehet, hogy a középosztály felső határa a nagypolgári vállalkozóknál van. De a középosztály széles rétegei dolgozó, átlagfizetést (vagy azt se) kapó emberek. Miből kellett volna kiperkálnia a középosztálynak egy átlag nettó 120 ezres fizetésből a tandíjat, és Feri egyéb kényszerszolidaritási meg költségvetéskipótló adóit?

  Régi toposz ez, hogy a magyar jobboldal kádárista-populista, talán még Kóka János volt a legújabbkori mániákusa, meg Gyurcsány Ferenc, aki úgy önállósítana, hogy eközben megszorít. Emögött a blair-i-giddensi modell áll, hogy egyenlősíteni kell (leginkább persze a saját elkúrások cehhének mással való megfizettetése ez). Gyurcsány klasszikus, dögunalmas balos receptje szerint a beszűkült, provinciális, nacionalista, rasszista középosztályt kényszeríteni kell a szolidaritásra (ez most a normatív középosztály-értelmezés, az ő részéről). Mert szerinte túl sokat akar az állambácsitól a középosztály. Kérdés persze, hogy attitűdjében és nézeteiben létezik-e egységes középosztály. Szerintem nem.

  Leegyszerűsítve van két modellünk: vagy nagyok az adók, és sok a kedvezmény, vagy kicsik az adók és nincs sok kedvezmény. Ha jól értem, a baloldal a jobboldalt a kevés adó és sok kedvezmény elképzelésével vádolja, ez azonban nyilvánvaló marhaság, Orbánék mégiscsak durván munkaalapú programmal álltak elő már régóta. Viszont Gyurcsány meg azt találta ki: álljon a talpára a társadalom, töröljünk el kedvezményeket. Na de a középosztály még legyen szolidáris is: nagy adók. Ez így, a kettő együtt, nem megy.

  Mit vár a középosztály az állambácsitól? Hogy hagyja békén, legalábbis pénzügyileg mindenképpen. Ha nem szívatnák a középosztályt, akkor talán önállósulna. A középosztály nem akkor lesz szolidáris, ha mindent elvesznek tőle adókkal, hanem ha nála hagyják a pénzét, és majd ő eldönti, hogy kinek és mennyit adakozik. A középosztály leginkább ezt várja az állambácsitól. És ugye ott van az a kérdés, hogy kik adakoznak, illetve adakoztak az adományok áfamentességének megszüntetéséig a leszakadó emberek javára? A Vöröskeresztnek, a Máltai Szetetetszolgálatnak... a középosztály. A szétesett középosztályt a gyurcsányi recept csak tovább rombolná. Viszontkérdés: vajon nem inkább a ránk kényszerített állami fosztogatás-osztogatás a kádári-populista?

  Azt szokták mondani, Közép-Európában a jobb a bal és a bal a jobb, tehát fordítottak a pártviszonyok. Úgy látszik, mégsem feltétlenül van ez így. (Különben is, amikor a ballerek a nyugati konzervatívokra mutogatnak, akkor ujjuk leginkább Albion és az Újvilág irányába mutat, és talán nem tudván különbséget tenni időben és térben különböző konzervativizmusok között, kontinentális konzervativizmus is kimaradt szótárukból).

  A Bourbonok ugyan nem felejtettek, de a közhiedelemmel ellentétben igenis, tanultak. A magyar baloldali politika és a baller értelmiség azonban továbbra is a magyar társadalom ellenében akar osztályharcolni. Ha a ballerek letámadják a középosztályt, ne is álmodjanak négy év múlva feltámadásról. Ha Gyurcsány igazán polgárosítani akar, hagyjon minket békén, és szántson ugart a saját kertjében. Ha ugyanis véget akar vetni a velünk élő kádárizmusnak (hányszor mondták a baloldalon, hogy ne foglalkozzunk a múlttal, mit kommunistázunk itt, aztán tessék, mégiscsak van benne valami), akkor neki is el kell tűnnie, a pártjával együtt, ami maga a megtestesült kádárizmus.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr841982215

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pelso.. 2010.05.09. 21:07:26

@Bell & Sebastian: Hm, ki az a kis boxos?

Lúdtalp 2010.05.09. 21:09:12

Komcsik ezek, nincs itt mese.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.05.09. 21:17:49

@bryan:

Középosztályt, (...) nem lehet csinálni. (...) Az állam csak annyit tehet, hogy nem áll az útjába a jövendő polgárainak- --- írod.

No, én sem úgy gondoltam, hogy @dobray-ról klónoztatnak egy új középosztályt:-D

Nem akarlak elszomorítani, de a liberális demokráciát és az efféle izéket gyorsan felejtsd el. Egy új kurzuspolitika bontogatja szárnyait, ahol a hatalom nem azt fogja megmondani, hogy mi a rossz, hanem, hogy mi a jó. Ha úgy döntenek, akkor középosztályt csinálnak, olyan, amilyet éppen kedvük tartja. Engem ez nem zavar, ha jól csinálják majd. Ha viszont nem jól, akkor nagyon hangosan fogok kiabálni:-) Csak szólok, mert rendes vagyok.;-)

ü
bbjnick

Oblomov 2010.05.09. 21:31:43

@bbjnick: "a hatalom nem azt fogja megmondani, hogy mi a rossz, hanem, hogy mi a jó."

Na ettől mondjuk én is rohadttul félek.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.05.09. 21:35:00

@Elpet:

"A társadalommérnökség által vezérelt tömegproletariátus elve gyökeresen mond ellent a jobboldal strukturált, helyi jogköröket és felelősségeket magában foglaló társadalomképének. (...) A teoretikus baloldallal épp ezért nincs és nem is lehetséges semmiféle alku, megegyezés, társutasság." --- írod.

Ezzel mélységesen egyet lehet és kell is érteni. Ez a teoretikus baloldal már egyébként is csak mutatóban létezik, a nyugati világban már rég szinte kizárólag csak egyetemi tanszékekre beszorult furcsa figurákból áll. Talán csak a magyar Fidesz az, ahol még hasznát tudják venni egy olyan szélbalosnak, mint pl. Hegedűs Zsuzsa.;-) (ironizálok:-))

Van azonban egy másik elem és motívum, ami ma valóban érdekes lehet a jobboldal strukturált, helyi jogköröket és felelősségeket magában foglaló társadalomképének viszonylatában. Ez pedig a Katolikus Egyház társadalomképe és az ezt a képet magukénak valló értelmiség. Az Egyház gazdasági, társadalmi és ökológiai kérdésekben megfogalmazott állásfoglalásainak ott a helye (pontosítok: meghatározónak kell lennie) az új magyar jobboldali politika megalapozásánál.:-)

ü
bbjnick

abandi 2010.05.09. 21:39:31

@Oblomov:
A politikai koska, márpedig el van vetve!
Vityáék átléptek a Rubiconon,mégpedig 52%-os 2/3-dal!
Övék a bekerített játszótér,ahová a kutyák, macsák szabadon szarnak.
Ráadásul a szarkák is.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.05.09. 21:41:51

@bbjnick:

valló értelmiség=valló értelmiségiek

bryan 2010.05.09. 21:48:09

@bbjnick:
"Egy új kurzuspolitika bontogatja szárnyait, ahol a hatalom nem azt fogja megmondani, hogy mi a rossz, hanem, hogy mi a jó."
Nekem ugyan nem.
Lehet próbálkozni, de annak a 2002-eshez hasonló felsülés lesz a vége, csak annál is csúnyábban.

Pelso.. 2010.05.09. 21:48:39

@bbjnick: Nos, szerinted tényleg sokaknak meg kell mondani, mi a jó? Épp most degradáltad le birkává az embereket. Ez lenne a kívánatos középosztály, amelyet úgy kell "csinálni", egyesek kénye-kedve szerint?

tevevanegypupu 2010.05.09. 21:49:11

@suski:
Ha valakinek ajandekot adok vagy eppen penzt, soha nem szoktam erdeklodni, hogy mit csinalt vele, az mar az o dolga. De ha valami celre egy egyesuletnek adnak, akkor azt viszont ellenorizni kell(ene) es szigoruan figyelni, mire-kire koltik. Azok erdekeben, akik kozvetlenul nem tudjak atvenni a juttatasokat, hanem kenytelenek kozvetitok segitsegevel. Tisztelet es becsulet az egyesuleteknek vagy maganembereknek, akik lehetetlennek tuno, nagyon nehez feladatokat vallalnak mellettuk, de sajnos azt is megszokhattuk mar, hogy akadnak kozottuk gazemberek is, akik elveszik a lehetoseget azoktol, akiken segiteni szeretnenk. Tul sok volt a botrany.

tevevanegypupu 2010.05.09. 21:54:54

" Az Egyház gazdasági, társadalmi és ökológiai kérdésekben megfogalmazott állásfoglalásainak ott a helye (pontosítok: meghatározónak kell lennie) az új magyar jobboldali politika megalapozásánál.:-)"

Hat..ez egy kicsit olyasmira hasonlitana, mint amikor kotelezo volt mindenkinek a szocializmust epiteni. Az Egyhaz valoszinuleg sokkal diplomatikusabb annal, hogy ennyire nyiltan reszt vegyen a politikaban. Ott a helye termeszetesen, de azert lehetoseget kell adni masfajta jobboldali elkepzeleseknek is. Az uj kormany feladata, hogy megtalalja az egyensulyt.(-:

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2010.05.09. 22:02:10

@Grift: "a magyar középosztály /nem a tanarakra gondolok/ adót csal, adót kerül, és soha a kurvaéletbe nem adakozna. az adó mértéke már más téma."

Hát pont ugyanaz a téma. Vajon miért csal adót? Csak nem azért, mert szürreálisan magasak?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.05.09. 22:07:35

@Oblomov: & @bryan: & @Pelso..:

Nem az a kérdés, hogy mi mit akarunk, hanem az, hogy mi lesz.

A magyar jobboldalnak 1990 után nem volt módja a kulturális önazonosság kialakítására. A baloldali ideológiai terror szorításában kialakultak a maga sajátos önvédelmi mechanizmusai, ma ezek dominálnak. A jobboldali kultúrában megvan a potenciál, hogy társadalmilag termékeny lehessen, de hogy ez valóban így lesz-e az a jövő titka. Ha én "baloldal" volnék, akkor nagyon drukkolnék a "jobboldalnak", hogy a "benne lévőt" a legjobban futtathassa ki. Mindannyiunknak ez az érdeke. A nemzeti kultúra egy új nagy reneszánsza - Széchenyivel, Arannyal, Adyval, Bartókkal, Kodállyal, nyugatosokkal, népi mozgalommal, a hatvanas-hetvenes évek nagy irodalmáraival, képzőművészeivel és filmeseivel stb. és ennek az örökségnek mai újraértelmezőivel - és a kereszténység helyének és szerepének újrapozicionálása nélkül ez a jobboldal nagyon nyűgös lesz és nehéz évek várnak mindannyiunkra. Szurkoljatok a jobboldalnak!:-)

ü
bbjnick

Bokortalan Lajtalan · http://facebook.com 2010.05.09. 22:10:28

SZEMÉLYRE SZABOTT BLOG.HU FÖOLDALT! HOGY AZT LÁSSAM, AMI ÉRDEKEL!

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2010.05.09. 22:10:44

"az MSZP állítólag neoliberális gazdaságpolitikája sajátos módon értelmezte az egyébként valószínűleg nem létező neoliberalizmust"
Dobray, te ezt, ide? :-) mi történt?

"Utálni a középosztályt és megutáltatni magukat a középosztállyal, ez annyit tesz, hogy még elé is fekszünk az érkező varsói gyorsnak."
szép lenne, de sajnos nem, mert középosztály alig van :-(.

"Ha nem szívatnák a középosztályt, akkor talán önállósulna. A középosztály nem akkor lesz szolidáris, ha mindent elvesznek tőle adókkal, hanem ha nála hagyják a pénzét, és majd ő eldönti, hogy kinek és mennyit adakozik. A középosztály leginkább ezt várja az állambácsitól."
én speciel vállalkoznék, foglalkoztathatnék egy-két embert abból az adóból, amit nálam hagynának.

Pelso.. 2010.05.09. 22:26:05

@bbjnick: Polgárosodási (középosztály kialakulása) folyamat a közvélemény szemében elsősorban viszonylagos anyagi gyarapodást jelent, ennek semmi köze az önazonosság mesterséges kialakításának.

abandi 2010.05.09. 22:40:39

@Pelso..:
Téved!
A polgár eőször is kokárdát hord, utána csatlakozik a párthoz! Azaz khmm: szövetséghez.
Vagyis a fiataldemokratákésakereszténydemokratákpolgáriszövetségéhez!
Elkelkáposztásíthatalaságoskodásaitokért!

teknős 2010.05.09. 22:54:37

Én idáig azt hittem, hogy a középosztály meghatározása teljesen egyszerű. Az a középosztály, amelyik a vállán viszi a társadalmat.
Adózik, mert a felsőréteg ki tud bújni az adózás alól, az alsónak meg nincs miből.

A szocik esetében egyszerű a tényállás, az orwelli modelt kovetik, ők a felsőréteg, akik az alsóréteg segítségével kaparintják meg a hatalmat.
A középosztályt pedig kizsigerelik. Az alsóréteg könnyen megvehető. Ezért hullatnak most krokodilkönnyeket az alsórétegért, hiszen Orbán politikája csökkenti az alsóréteget és erősíti azt a középosztályt, amelyet, Elpet már leírt, meg szüntetni.

abandi 2010.05.09. 23:01:38

@teknős:
Minthogy kegyed nagy családi mintavétellel bír:
Majd kérdezze meg vmelyik középiskolás családtagját , hogy szerinte merre az arra, és egyébként is minek...
Na a válaszból derül ki majd a leendő középosztály léte/nem léte!

Αρχων (törölt) 2010.05.09. 23:02:38

Kik tartoznak a középosztályba? Maszlag szöveg nélkül, most komolyan.

teknős 2010.05.09. 23:11:58

@abandi: Középosztálybeli középiskolások, akik hasonló középosztálybeli középiskolásokkal járnak együtt.

Nem járnak Boldvai gyerekével, mert momentán nem vagyunk képesek a svájci Rosenberg institut-ot megfizetni, de nem járnak az alsóréteg által látogatott szakmunkásképzőkbe sem.

Így a fiaim iskolájában viszonylag kevés a jobbik-fan.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.05.09. 23:35:45

@Pelso..:

"Polgárosodási (középosztály kialakulása) folyamat a közvélemény szemében elsősorban viszonylagos anyagi gyarapodást jelent..." --- írod.

De hát, hogy mit tekintek középosztálynak az is kulturális kérdés! Minden kulturális kérdés:-)

ü
bbjnick

Thunderbird 2010.05.09. 23:44:55

„A tandíj nem a szegények sarca, hanem lehetőség arra, hogy a jól teljesítő szegény feljusson az ingyenes oktatásba, és megtörje a középosztály túlhatalmát.”

Jellemző a szocikra, hogy abból akarnak megélni, hogy egymásnak ugrasztják az ember csoportokat, ez az oszd meg és uralkodj jól kipróbált stratégiája.
Eddig működött is, mert a nép hagyta magát hülyíteni. A valóság az, hogy senkinek a túlhatalmát nem kell megtörni ( egységes középosztály sem létezik ) , hanem olyan társadalom kell, ahol lehetőség van a felemelkedésre, de nem mesterséges úton, hanem pl úgy, h aki szegény az is tud pl ingyenes felsőoktatásban tanulni. Márpedig nagyobb az esélye arra ha nem kell tandíjat fizetnie..
Aztán majd az élet eldönti ki mire jut a tehetségével és szorgalmával.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.05.09. 23:46:02

@tevevanegypupu:

Az Egyház ma az egyetlen "intézmény", aminek (pontosabban: akiknek) korunk válságára adekvát válasza van. Mindenki mellé- vagy félrebeszél, egyedül az Egyház meri kimondani, hogy...

Remélem, hogy mostmár (ugye, jobboldali kormányunk lesz!) a hivatalosság szintjén is szóbakerülnek az Egyház válaszai. Nem az Egyháznak kell közvetlen módon belépnie a politikai közéletbe, hanem a politikának kell beemelnie filozófiájába az Egyház társadalmi, gazdasági és ökológiai tanítását, mivel ez az egyetlen koherens világkép.

ü
bbjnick

Oblomov 2010.05.09. 23:57:36

@bbjnick:
"A jobboldali kultúrában megvan a potenciál, hogy társadalmilag termékeny lehessen, de hogy ez valóban így lesz-e az a jövő titka."

Asszem, szurkolunk mind, hogy a jobboldal "társadalmilag termékeny lehessen". Ám annak, hogy "a "benne lévőt" a legjobban futtathassa ki", nos annak már nem feltétlenül.

(Ja, és mondom ezt - énképem szerint legalábbis - jobboldaliként.)

Oblomov 2010.05.09. 23:59:45

@teknős:
jó szakmunkásokból (kékgallérosok) középosztálybeliek lesznek.

BandW (törölt) 2010.05.10. 00:01:16

Szegény posztírónak termetes Gyurcsányfóbiája van.
És ettől kezd össze-vissza beszélni.

Basszus, ha ez a "középosztály" szellemi teljesítménye, akkor mi a lófasznak sírunk?
Pont ott vagyunk, ahova a teljesítményünk predesztinál bennünket.

Ostoba gyurcsányozástól még egyetlen ország sem ment előre.
De a magyar "középosztály" fölkent papja mégiscsak ebben a vudubabázásban hisz.

Szánalmas.

Bell & Sebastian 2010.05.10. 00:48:38

@teknős:
Már mondtam, csak azért nem szólnak hozzád udvariatlanul, mert tudják, hogy ki vagy.
Dobjál be még egy nicket, rögtön másképp lesz.
Az elbizakodottság az Úr kegyelmében nagy hiba, kedves Jobbik-szakértő!
Egy itt kommentelő már kifejtette, ha nincs számottevő nemzeti honvédelmi erőnk a reguláris operett-hadseregünk mellett, majd az olasz, spanyol, osztrák és román csendőrök agyabugyálják el a hőzöngő, jövőtlen nemzedéket. Pont mint '48 -ban és '19 -ben. Gondolkodj! -mondta Micimackó!
Ez a kérdés a legfontosabb lakmusz, innen ismerszik majd a Fikusz kémhatása. (nahát, mekkora egy nyelvi lelemény)
Trájányonról már csak hallottál? (nyikhaj moszkovita, internáci sionisták bőrkabátban)

@bbjnick:
Nem látta tegnap a belga nemesekről szóló filmet? Még az establishment ismérve sem pusztán anyagi jólét. (kiváló a szó, azt is jelzi, az alapítványaikon keresztül biztosított a név kontinuitása és a függetlenség hosszabb távon)

Azt hiszem világszemléleti, filozófiai kérdés. A függetlenségre, a szabad akarat megvalósíthatóságára törekvés állhat mögötte. A saját alapítvány utáni vágy, mondhatnám gonoszul. Ez egyben azt is jelenti, félút (a tökéletesedés felé).

Az értelmiség ennél rövidebben elintézhető: ő a (közép)vezető, a többiek a vezetettek. Szerencsés esetben a két halmaz nagy átfedésben van.
(Sajnálom, de például a pedagógusokat nem lehet egyértelműen az értelmiséghez csapni, még akkor sem, ha harmincfős osztálya van. De a fodrászüzlet tulaja valószínűbben az.) Ezek lényegében Mindszenty József (sz.: Pehm) társadalomról alkotott nézetei, kicsi csavarással. Amitől megbetegedett a kiérlelt rendszer, az az egoista ballib felkentek csalás sorozata transzcendentális síkon (megmondom, kinek mi jár), ami -ne tagadjuk- futótűzként terjed a jobboldalon is.
Permanens államosításban élünk, erőforrás- és energia-vámpírok markában vergődünk.

Negyedik hegedűs, szólista, karmester. Így valahogy tagozódik - tehetség és igény(esség) szerint. :)

bryan 2010.05.10. 00:53:33

@bbjnick:
Azt azért ne felejtsük el, hogy az általad említettek jelentős része "ellenszélben" vált nagy alkotóvá. Én ugyan nem leszek nagy alkotó, de nem szeretnék ellenszelet sem.
Egyébként a baloldalon is önvédelemként élik meg sokan a baloldaliságuk megőrzését. Ez ugyanolyan tévképzet gyakran, mint a jobbon.
Kiegyezés nélkül nem lesz itt semmi, csak vergődés. Egyik "oldalnak" sincs kellő többsége ahhoz, hogy a másikra ráerőltesse az akaratát. Itt nem pártpreferenciáról, hanem habitusról beszélek.

Frick László Emlékzenekar 2010.05.10. 02:20:52

@Grift: Márai meg a templomba járó budai úriember (ha késik, kihangosítón kell hallgatnia a misét, mert nem fér be... és ez a párszáz ember, ennyit lát a Harczi Marczi..) szóval vagy templomba járó vagy Márai. A jóooldali megfelelőgyerekeknek is megvan a maga masszív mitológiája... ezek a képzetes rémek, a Márai napló mocorg az imakönyv mellett a lakridikülben.

Témához: Szegény Feri, ahogy ostorozta (egyébként ez van, tényleg:) a véget érni nem akaró feudálizmus, kikelvén a 77millkás sportlimuzinból, majd kasza (a tapsot) és léc.

Az, hogy a középosztályt basszusgitározzák , csupán ellebegteti a kendőt néhány olyan felületükről, amit takarnának, pl a nyakbőnye. Sok ponton segít a botox, a hormoninjekciók, amuschiflutsch, debizony pl a nyakbőnye elárulja, hány évesek... vén reakciósok ezek :))

Frick László Emlékzenekar 2010.05.10. 02:28:30

@tölgy1: Hú, tölgy, ez tényleg így van egyébként, ez az osztályoság.
Két sávban súlyos gond az, hogy még a jógyerekek is képtelenek eltekinteni a marxizmustól. Az egyik: a történelemszemlélet, a folytonos fölfelé-haladványszerűség, vagyis az, hogy ami 1970-ben vót, az csakis fejletleneb és rosszabb lehet, mint ami 19778-ban. (Ráadásul ezt TÉVESZTENI a diálektikusnak, juj.) A másik az osztályszemlélet -de ez ellen pompásan lehet védekezni:
Egfyik kezedbe fogod azt az egyébként jogos és helyes vélekedést, miszerint a feudalizmusnak nem akar végeszakadni.. Innen már csak a Szabó Lajos -féle mondás alapján számba vkell venni, hogy: Na, akkor ki is azok, akiknek sikerült a marxizmustól megszabadulniuk anélkül, hopgy a hatalmukat elveszítették volna? Ez ad egy (éppenséggel teljesen mindegy, milyen VAGYONI ÁLLAPOTÚ, vannak bocskorosok is) osztályt... Nemde időnként Ferenc őfelsége is megszólítja a bocskorosokat! Mint a Hatvani Országgyűlésében, volt már példa, hogy az egyébként büdös, fokhagyma és acetátbűzt lehellő (részeges) bocskorosok döntöttek az országgyűlésében[ma: választásokon]

Ezért mondom: Nincs győzve semmi, a pillanatnak csupán rése ez.

Vidéki 2010.05.10. 08:57:16

„Mert szerintem a középosztály ellen ágálók túlnyomó többsége maga is a középosztály tagja.”

De azt is érdekes volt látni az MSZP kongresszusának befejezésekor, hogy a vezetők csoportja, köztük több milliárdossal a színpadon, milyen lelkesen énekelte az „éhes proletárok” himnuszát.

tevevanegypupu 2010.05.10. 10:06:55

@bbjnick:
Bizom a kdnp-ben es Semjenben. Nagyon jo az is, hogy az oktatas az o kezukbe kerul.

teknős 2010.05.10. 10:23:55

@Oblomov: Természetesen igazad van, de jelzem ma nem ez a helyzet.

A miértekről lehetne beszélgetni, de az egy másik poszt témája.

@Bell & Sebastian: Igen, nekem van szerencsém ismerni a te és a hozzád hasonlók lelkivilágát. Nem érdem, nem hátrány (legfeljebb annyiban, hogy nincs már kedvem sokadszorra is végigfutni azokat a köröket, amiket már számtalanszor végigfutottam, hiszen tudom, hogy semmi értelme sincs, ezért vagytok, és talán joggal pipák a sommás és kissé ingerült megállapításaimra) csupán a véletlen műve, hogy én tettem szert ezekre az ismeretekre.
Majd erre te is rájössz, ahogyan a többiek is, de ez idő kérdése. Kinek több, kinek kevesebb időbe telik.

Van valami, amit az én nickemnek nem mertek elmondani? Nem érdekel. Ha igazatok van, akkor úgy is megállja a helyét. Inkább azért kellemetlen nektek a nickem, mert nem tudtok engem a szokásos kliséitekbe belegyömöszölni.

A fiatalok többsége ma sem jobbikos, bármennyire is szeretnétek azt hinni. Ne felejtsük el, hogy a 17%-otokat is 52-nek vizionáltátok.

Trianonnal viccelődni az én esetemben nem egészen helytálló. Mind anyai, mind apai nagyapám nagyszülei, szülei kerültek át a határ másik oldalára. Az esetemben Trianon nem csak a nemzet, hanem a család számára is tragédiát jelentett.

A fiaimtól többször megkérdezték már, hogy apád, mit szól, hogy te jobbikos vagy és erősen meglepődnek, mert az "Igazságot Magyarországnak" külső alatt nem jobbikos húzódik meg. Itt helyben nagyon sok, nem jobbikos árpádsávos, trianonos fiatal van. Elég nekik csak megmutatni, hogy kik is a jobbikosok. Rögtön nem akarnak velük közösséget vállalni.

Tündér_Lala 2010.05.10. 10:44:24

A közép osztályt kivégezték mind morálisan, mind anyagilag.

A közép osztályra jellemző életvitel, az ahhoz szükséges törvények betartása szinte teljesen eltüntek.
A középostálybeli család keresett egy összeget. Életvitelét úgy határozta meg (egy szinttel alacsonyabban, mint amennyit megengedhetett magának), hogy felhalmozása, megtakarítása legyen. Ebből a megtakarításból fedezte váratlan kiadásait, ha olyan célt látott, jutott belőle adakozásra is.

A mai állapot az emberek többségénél éppen ennek az ellenkezője. Az emberek mindig egy kicsivel több fogyasztásra rendezkednek be, mint amit anyagi lehetőségeik gond nélkül biztosítanának. Váratlan körülmény esetén hitelt vesznek fel, egyel nagyobb autót vesznek (hitelre) mint amit gond nélkül fenn tudnak tartani stb.

Ez bizony egyfajta lumpen magatartás és életvitel (miben különbözik a cigánycsalád felfogásától,akik a segély osztás hetében jól élnek, utána éheznek), hiszen a nincsből fogyaszt és közben a fogyasztásának az ára több nagyságrenddel nagyobb a hitelek ára miatt. Ebben jelentős szerepe volt / van a médiának és a kialakított közszellemnek: Valósítsd meg önmagyd, fogyassz, mert ettől leszel valaki és az a jó élet. (Természetesen ebből valakik jól keresnek.) Másrészt a hatalom szereti ezt a felfogást, mert az emberek kiszolgáltatottá válnak, kevésbé autonómok.

A kérdéskör másik része, (természetesen) a megkereshető pénzek nagyságrendje. Az emberek (ez a nagyobbik halmaz) gyakran a puszta létfenntartáshoz elegendő (vagy ahhoz sem) pénzt keresi meg, miközben jövedelme 70%-át leadózza. Itt nem áll módjában lényegesen vágni kiadásain. (A XXI. sz.-ban nem várható el, hogy valaki csak zsiros kenyéren éljen, nem legyen internet vagy kábeltévé, fürödni és mosni, valahol lakni is kell. A kultúrát, könyv, szinház, mozi már bele sem fér.)

A középosztály újbóli létrejöttéhez anyagi és szemléletbeli változások is szükségesek volnának. Ennek feltételei egyelőre nem mutatkoznak.
Szerintem.

Ókori kelet 2010.05.10. 11:00:31

@BandW:Nem szánalmas, egyáltalán nem. Hogy érthető legyek: az én szememben Gyurcsány Ferenc a magyar Nixon, klasszikus esete egy körmönfont embernek, aki beleszart a saját fészkébe, de egyúttal a miénkbe is. Én például nem akarom, hogy ez az ember bármilyen formában részese legyen a magyar politikának.
www.youtube.com/watch?v=Bu-pt1H5_EQ

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.05.10. 11:19:14

@teknős:
csak szólok. bellsebestyén nem jobbikos.
maga feszt azt csinálja, hogy aki nem azt mondja mint maga, azt maga lejobbikosozza, majd következő lépésként -logikusan- hülyének tekinti. ez nem járja, ez újlipótvárosi központtal szokott működni.

teknős 2010.05.10. 12:10:25

@Grift: Igen, tudom. Csak ott ingadozik a szélén. Éppen most átbillent oda. Lehet, hogy nem kellene jobbikosnak nevezni a jelenséget, mert inkább jelenség, mint párt és 2003-2004-ben még nem a jobbikhoz volt köthető.

Nem vagyok politikus, nem operálok politikai eszközökkel.
Vannak okos jobbikosok, de azok ne prédikáljanak erkölcsről, mert annak nagyon híján vannak. Vagy elfogadja valaki, amit mondok, vagy nem.

Régebben fórumozok itt, mint megtudták a népek, hogy ki és mi vagyok. Addig sem rejtettem véka alá, hogy mit gondolok a Jobbikról és nem rohantam el sírva, ha valaki keresetlen szavakkal illetett miatta.

A nickváltáson én is elgondolkodtam, de úgy döntöttem, hogy nem váltok nicket. Igaz, én nem azért, amiért Bell gondolta.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.05.10. 12:19:20

@teknős:
tudja, jobbikos az aki a jobbik tagja, vagy szavazója. lehet valakinek a széljobbhoz közelítő véleménye bizonyos dolgokban, de ettől nem vetül rá a jobbik vélt vagy valós erkölcstelenségének árnyéka. na pont ezért nem szabad magának azt csinálnia, hogy találkozik egy magáétól jobbra álló véleménnyel és annak a gazdáját lejobbikosozza, hogy aztán feltételezve annak erkölcsi alantasságát -hisz jobbikos a rohadék- , érvek nélkül ledorongolja, vagy igyekezzen úgy tenni.
ez komcsi taktika. szokjon le róla, nem való magához!

Bloodscalp 2010.05.10. 12:38:25

@Elpet: ennyire hülye nem lehetsz...

Az ilyeneknek mint te, ki kellene jelölni egy külön országhatárt, Polgári Magyarország névvel, azzal a címszóval-

Akik társadalmi és történelmi okok miatt nem tudtak egyettérteni saját honfitársaikkal...

legyen egy szép külön államotok, aztán csináljatok amit akartok-nincs liberalizmus, meg csúnya baloldal se:)))
csak egy szép álomvilág

bryan 2010.05.10. 13:00:33

@teknős:
Hopsz. akkor most lettek itten félig-meddig elismerve a ballib vádak, amiket nem egyszer, nem kétszer utasított mindenki vissza. Akkor honnan is jött az a nyolcszázezer szavazó a jobbikhoz, akik kitartottak a "jelenség" mellett? Bizony ám, nagy részben a Fideszből.
Ez nem menti a szoclib koalíciót, amiért szétcseszte a gazdaságot, ami végső soron a közbiztonság hiánya mellett a legjobban erősítette a Jobbik erősödését, csak jelentősen árnyalja a képet.
Persze itt ezt nem sokan fogják elfogadni, csak leírom így a magam örömére.

bz249 2010.05.10. 13:32:30

@bryan: az is egy megoldas, hogy a borsodi fideszesekbol lettek a jobbikosok, de akkor, hogy nyertek el minden borsodi korzetet Edeleny kivetelevel a Fidesz jeloltjei?

bryan 2010.05.10. 13:53:54

@bz249:
Szerintem baromi nagy volt az otthon maradó szoci, liberális szavazók aránya, a Fidesz-szavazóké meg kicsi. Addig erről persze nem lehet biztosat mondani, amíg rendes reprezentatív vizsgálatok ki nem jönnek, amik nem körzeteket vizsgálnak, hanem egyéni jelöltek szavazatváltozását. Ott is lehet csúnya hiba, például sokan még maguknak is azt hazudják, hogy már az előző választáson is a Fideszre szavaztak, de ettől még ez többet mondana, mint a mostani körzetekből levont következtetések, amiknél a szakembereken kívül szinte mindenki elköveti az ökológiai tévkövetkeztetés alapvető hibáját.
Egyébként azokban a körzetekben, ahol a Jobbik jó eredményt ért el, szinte mindenhol alacsonyabb volt a részvétel az átlagnál.
Másrészt szerintem voltak sokan olyanok is, akik átszavaztak az MSZP helyett a Fideszre, protest szavazóként. A nagy pártok szavazói elég gyakran látják kétfelé osztottnak a politikai rendszert, a nagyobb pártoknak erősebb a húzóerejük számukra.
Nem azt mondom, hogy nem volt szociktól Jobbik felé húzás, csak azt, hogy szerintem a Fidesztől ez erősebb volt. Gyakran még az ablakban lógó árpádsávost sem kellett kicserélni hozzá. :)

bz249 2010.05.10. 14:18:39

@bryan: na jo akkor egy kis adatelemzes

A Jobbik a legjobb eredmenyt BAZ megyeben erte le nezzuk mi tortent. Ez egy szoci megye, ahol eros volt a Jobbik. 2006-hoz kepest (zarojelben)

Megjelentek: 343.123 (364.876... -5.97%)

Fidesz: 156.249 (138.058 +18.191)
Jobbik: 92.646 (8.325 +84.321)
MSzP: 64.387 (184.166 -119.779)

Nezzunk egy Fideszes megyet, ahol jol szerepelt a Jobbik, legyen Hajdu-Bihar

Megjelentek: 269.695 (278.589 -4.2%)

Fidesz: 154.999 (131.592 +23.407)
Jobbik: 50.473 (5.628 +44.845)
MSzP: 37.580 (109.561 -71.891)

Akkor most egy szoci megye, ahol gyengen szerepelt a Jobbik, legyen mondjuk Baranya

Megjelentek: 194.069 (219.262 -11.48%)

Fidesz: 104.928 (83.132 +21.796)
Jobbik: 24.397 (2.783 +21.614)
MSzP: 40.532 (104.865 -64.333)

Es vegul egy Fideszes megye, gyenge Jobbikkal, legyen Gyor-Moson-Sopron

Megjelentek: 234.938 (250.063 -6.04%)

Fidesz: 139.391 (121.603 +17.708)
Jobbik: 29.364 (4.775 +24.589)
MSzP: 39.390 (93.360 -53.970)

A tendencia, akkor is hasonlo lenne, ha Baranya helyett Komarom-Esztergom, Borsod-Abauj-Zemplen helyett Heves vagy Jasz-Nagykun-Szolnok, Gyor-Moson-Sopron helyett Vas vagy Veszprem lenne.

teknős 2010.05.10. 14:44:11

@bryan: Ó egy fenét. Összesen vagy 2,5-5 %-nyi jobboldaliról veszélünk, akit megtévesztett a Jobbik retorikája. A 17 %-nyi Jobbik szavazóból 14 echte baloldali. Sőt, echte kádárista.

Amiért én itt kiabálok, érvelek és ha úgy tetszik hisztizek az éppen az, hogy ráébresszem néhány derék, tisztelt jobboldali embert, hogy a Jobbik nem egy keményebb Fidesz és ne hagyják magukat átvágni olyanoktól, mint pl te.

Az MSZP ellopta a Jobbikot a jobboldaltól, mert kétségkívül azért jött létre, hogy legyen egy olyan párt, amelyik erőteljesebben, markánsabban képviseli a nemzeti érdekeket. 2006-ig, Vona elnökségéig a Jobbik nemzeti, radikális és szalonképes párt volt.

Csakhogy Vona fel lett vásárolva (ahogy egyébként az MDF is, csak az a centrum felöli oldalon helyezkedett volna el)és retorikában azért maradt a Fidesz jobboldalán, hogy lecsippantsa a Fidesz jobbszélét megakadályozva és megosztva a jobboldali szavazókat.

Csakhogy a terv rosszul sült el, mert az MSZP olyan szinten gyengült meg, hogy a szavazói a Jobbikba távoztak és nem Fideszt gyengítő szövetséges, hanem versenytárs kerekedett belőle.

Szóval az a párt, nem jobboldali, amelyik szavazói baloldaliak voltak. A módszer is ugyanaz, megvezetni a választókat, mint az emeszpé csinálja.

suski 2010.05.10. 15:11:36

@bryan: ez teljes képtelenség, mert ezzel azt mondod, hogy a fidesz 2,6+0,8 millió embert tudott volna megszólítani, ha nincs a Jobbik. 3,4 millió egy pártra az teljesen irreális. Kétségtelen , hogy a fidesztôl is mentek oda, de ordít az adatokból, hogy a Jobbik a szoci körzetekben tarolt, a régi Miépes helyeken meg nem.

suski 2010.05.10. 15:15:18

@bryan: meg olyanokat is nyilván, akik eddig senkire sem szavaztak.

bryan 2010.05.10. 15:21:20

@bz249:
Ez miért is cáfolná azt amit leírtam?
Vegyük a BAZ megyés példát. Hányféleképpen alakulhatott ki az eredmény? Nyilván nem tudok foglalkozni az összes valószínűséggel, tehát csak nagy vonalakban vázolom, _szerintem_ mi történt:
A szavazáson nem feltétlenül azok vesznek részt, akik már az előző választáson részt vesznek, tehát a hat százalék mínusz a 2006-os részvételből nem feltétlenül jelenti azt, hogy csak annyian nem vesznek részt, akik az előző választáson még ott voltak, hanem a résztvevők cserélődnek is, aki 2006-ban még részt vett, az távol maradhatott, az pedig aki akkor nem vett részt, az most részt vehetett. (Pl. első szavazók) Mivel az arány mindkét választáson Borsodban 57-65% körül volt, a rendszerben 33-40% tartalék van (ezzel simán lehet választást nyerni). Szerintem a szoci szavazók legalább negyede otthon maradhatott, mert kiábrándult (mondjuk az "összes politikus hazudik és lop, én meg megyek inkább egy jót horgászni" felkiáltással) Borsodban a "minden politikus hazudik" amúgy is még az országos átlagnál is népszerűbb általánosítás. Emellett a Fidesz szavazók nagyobb számban mehettek el, mint 2006-ban, mert a fogcsikorgatva, befogott orral szavazni menni, még mindig nem annyira kellemes, mint kormányt váltani.
Emellett a táborok szerkezete nem olyan merev, mint azt gondolni lehet, nekem is elég sok olyan ismerősöm van, aki a jobbról balra vagy balról jobbra váltást megcsinálta, aki MSZP-ről Jobbikra szavazást csinált, talán egy, de ő behúzta mellé listán az LMP-t is. :) Nem mindenki elkötelezett szavazó.
A politológusok a kampány időszakaiban szoktak okoskodni a bizonytalan szavazókról nálunk, az utóbbi néhány választásban jelentős szerepet játszottak. A Fidesz felé szerintem jóval könnyebb az átjárás egy szoci szavazó számára, mint a Jobbik felé, a sajtó is sokkal többet ekézte a Jobbikot, mint a Fideszt. A Fidesz pedig a kampány közepéig szintén nem sokat rugdosta a széljobb pártot, nem zárta el magát a Jobbiktól annyira, mint azt a szocik tették, tehát onnan könnyebb volt átmenni, mint a szociktól. Jól meg is ijedtek a Fideszben, amikor látták a másodlagos preferenciákat, el is kezdtek durván karaktergyilkolni.
A listád egyébként pont annak a fajta ökológiai tévkövetkeztetésnek az elfogadására utal, amiről írtam. Ettől még lehet igazad, nem vagyok mindentudó, de szerintem sokkal valószínűbb, hogy az történt, amit én írok, mint amit te.
Majd ha lesz erről valami kutatás kiderül. (Ha már most van, valaki linkelje be, nagyon kíváncsi vagyok.)

bz249 2010.05.10. 15:33:35

@bryan: nezzuk sorjaban

1.) azokban a megyekben, ahol a Jobbik erosebb volt sokkal kevesbe csokkent a reszvetel

2.) azoknal a szocialista fellegvaraknal (Pest, Baranya, Komarom-Esztergom), ahol a Jobbik gyengen szerepelt az atlagosnal sokkal nagyobb mertekben csokkent a reszvetel

3.) a Fidesz bazismegyeiben nagyjabol az orszagos atlagnak megfelelo mertekben csokkent a reszvetel

4.) a Jobbik a Fideszes megyek kozul csak Hajdu-Biharban szerepelt az orszagos eredmenyenel lenyegesen jobban

5.) a Fidesz minden megyeben erosodott, az erosodes nem korrelal az MSzP vagy a Fidesz korabbi tamogatottsagaval

Ebbol persze sok mindent ki lehet hozni Occam azonban azt mondana, hogy a jellemzo mozgas az MSzP->Jobbik

bryan 2010.05.10. 15:36:09

@suski:
Nem, nem ezt írtam. Azt írtam, hogy jóval nagyobb számban mentek át _szerintem_ a Fideszből szavazók a Jobbikhoz, mint az MSZP-től. Én olyan 2:1-re tippelnék elsőre. Ezen kívül ott vannak az első szavazók, meg a korábban nem szavazók is.
@teknős:
És hány szoci 2006-os szavazóval találkoztál, aki a szociktól menne át a Jobbikhoz?
Egyébként én azt sem írtam, hogy a Jobbik keményebb Fidesz lenne. Szerintem sem az, de volt egy olyan időszak, amikor a Fidesz a Jobbikkal komolyan együttműködött, a Fidesz megpróbálta beépíteni magába, de mivel nem lehetett egyben tartani így a tábort, a Jobbik kilökődött. Nagyon helyesen egyébként.
Viszont ez a Fideszen belül komoly fejfájást okozhatott, hogy nem voltak elég zártak a Jobbik eszméivel szemben, így sok szavazót is vesztettek, szerencsére a szocik még náluk is bénábbak voltak, így részben az ő szavazóikból pótolni tudták a veszteséget.

bz249 2010.05.10. 15:55:07

@bryan: mi az, hogy reszben tudtak potolni a veszeteseget? 400.000-rel nott a Fideszre szavazok szama. Tulpotoltak a veszteseget?

bryan 2010.05.10. 16:00:44

@bz249:
Pontatlanul fogalmaztam, bocs, helyesen: részben onnan, részben a 2006-ban nem szavazókból pótolták a veszteséget, illetve szereztek még több szavazatot, mint 2006-ban.

greybull 2010.05.10. 16:08:34

Milyen középosztály?! Magyarországon nincs középosztály!!!

Bell & Sebastian 2010.05.10. 16:43:20

@teknős:
A politikai nézeteid csak terád tartoznak. Ha meg levetnéd a páncélod, páran szóvá tennénk itt az oktalanságaidat.
Feltétlen Fidesz-rajongókra is nagy szükség van, még az a jó, hogy egyetlen egyet sem ismersz személyesen vagy láttál bevetés közben (üzleti akcióban) a kemény magból. Lenne is nagy meglepi.
Jobbik-szavazót meg még úgyse'! A jobbikság lényegét meg végképp nem sikerülhet megérteni üvegbúra alól. Ahhoz empátia is kellene a lenézett, csak szerinted husáng "prolikkal" szemben. Vonát megvették a... na kik? Helyben is vagyunk, epic fail! Az igazi Jobbik így csakis a Fidesz lehet, nem! A prelúdiumból ítélve ezt egyenlőre semmi nem támasztja alá, hacsak nem az átállt hét -magát humorosnak gondoló- tőrőlmetszett kertitörp. Van az a pénz, ajjaj! :)))

@Grift:
Ha még a maga dörgedelmei is hatástalanok, képzelheti. De azért jólesett. :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.05.10. 16:50:16

@tevevanegypupu: & @bryan: & @Bell & Sebastian: & @Oblomov:

Akárhogy is rakosgatjuk - én ideteszem, te meg odaállsz, aztán én állok oda, te meg ide teszed... -, nekem csak az jön ki ebből, hogy: a keresztény hagyomány napjainkban is az egyetlen koherens etika Európában.

Az összes többi, csak reszli.

Mi volna, ha ebből indulnánk ki és erre építkeznénk?

ü
bbjnick

tevevanegypupu 2010.05.10. 17:24:33

@bbjnick:
"a keresztény hagyomány napjainkban is az egyetlen koherens etika Európában."

Ha valami osszetarto ero lehet, es atsegit bennunket nehez idoszakokon, az a kereszteny etikank es kulturank. Tapasztalatbol is mondom.(:

bryan 2010.05.10. 17:26:47

@bbjnick:
Akárhogy rakosgatom, nekem a liberalizmus tűnik a legkönnyebben adaptálhatónak a kor kihívásaihoz. Egyébként eléggé koherens és, egyszerű elvek ezek. :)
Nehéz úgy elfogadni a keresztény etika egyes részeit, hogy nem vallásos az ember. Márpedig Magyarországon nagyon sok nem vallásos ember van.
Tehát nekem jó, ha te keresztényként élsz, semmi bajom vele, de akkor fogadd el, hogy én meg liberálisként élek.
Semjént sem akkor kritizálom általában, amikor jogokat akar a keresztényeknek, hanem akkor, ha nem keresztényektől akar jogokat elvenni.

bryan 2010.05.10. 17:29:09

@bbjnick:
Ja, és azok a gondolkodók, akik a liberalizmust kitalálták szintén eléggé a kereszténységből indultak ki, nem is tehettek másként, hiszen többségükben keresztények voltak, tehát nem összeegyeztethetetlen a kettő.

tölgy1 2010.05.10. 17:35:38

@bryan: "középosztály" bár tartalmazza az "osztály" betűsort, szvsz, pont az osztályelmélet, osztályok létének tagadása.

"azok a gondolkodók, akik a liberalizmust kitalálták szintén eléggé a kereszténységből indultak ki" - még pontosabban, az eretnekségből.

bz249 2010.05.10. 17:42:56

@tölgy1: ejnye tölgy fel kellene dolgozni a multat, a onok csapata elvesztette a harminceves haborut. Ez van.

bryan 2010.05.10. 17:43:33

@tölgy1:
Ahogy minimum 1054-től minden keresztény felekezet is.

tölgy1 2010.05.10. 17:58:35

@bz249: egy csata vagy háború elvesztése mit változtat az igazságon? És aki attól eltér, az eretnek. Vatikán mostanában udvarias, ezért nem mondogatja.

@bryan: lásd fent: RKE folytatja a hagyományt, aki meg eltér tőle az eretnek. Most nem üldözzük, de ezt ne értse félre.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.05.10. 18:40:37

@bbjnick:
látja, a kereszténység gyermekien egyszerű igazságai milyen idegenek az ateistáknak. sok generáció elveszett. erőszakkal kell keresztényesíteni ateista barátaink gyermekeit az iskolában.

bz249 2010.05.10. 18:42:26

@tölgy1: tisztára azt hittem, hogy a Szentírás a lényeg, de ha maga mondja, akkor elhiszem, hogy a hagyomány a fontos. Várjon mégse.

tevevanegypupu 2010.05.10. 18:55:01

Arrol nem is beszelve, hogy zsido polgartarsaink mar jocskan megeloztek e tekintetben is. Ma a Duna tv vallasi musoraban izraeli felora volt, egy nagyon szuperul mukodo budapesti zsido ovoda-iskolat mutattak be. Az talaltam egyedul tulzasnak, hogy az egeszen pici kisfiuk fejere is hajcsattal mar raerositettek a kipat. Nagyon rahajtottak az uj generacio nevelesere. Erdekes, hogy liberalis barataink ezt viszont teljesen termeszetesnek talaljak, egyedul a kereszteny (ezen belul foleg a katolikus) oktatas az, ami bantolag hat szerintuk tarsadalmunk sokszinusegere. Ugy tunik, mintha a liberalizmus mintha megsem a keresztenysegbol indult volna vilaghodito utjara.(-:

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.05.10. 18:58:21

@tevevanegypupu:
a sátán mindig rapidabb és következetesebb mint a szeretet :)

bryan 2010.05.10. 19:35:34

@tevevanegypupu:
Államilag finanszírozott az óvoda meg az iskola? Ha nem, akkor a kérdés tárgytalan.

tevevanegypupu 2010.05.10. 19:56:49

@bryan:
Engem abszolute nem zavarna, ha a zsido iskolakat is ugyanugy tamogatja az allam mint a kereszteny iskolakat. Ez a zsido iskola egyebkent valami allami penzt kaphat, de jobbara kulfoldi es magyar maganadakozasokbol renovalodott es tartja fenn magat.

@Grift:

Hat igen, gonosznak tuntek azok a miniatur joszagok ott az oviban.(-:

bryan 2010.05.10. 20:15:12

@tevevanegypupu:
Engem sem zavar a katolikus iskola, ha nem állami finanszírozású, vagy ha igen, akkor választható a hittan, és nem tanítják tudományos elméletként a bibliai teremtéselméletet az evolúcióval egyenértékűnek, meg hasonlók (nem tudom, mi a helyzet ezzel, vaktában lövöldözök, annyira nem is tartozik az érdeklődési körömbe a katolikus iskola). A szekuláris állam ezzel jár.
De a magániskolák törvényes keretek között azt csinálnak, amit akarnak, amíg az érettségire felkészítenek és a nyolc általános feltételeit teljesíteni képes tanulókat bocsátanak ki (írás, olvasás, alap matek, számítógép, minimális irodalmi műveltség földrajz biosz stb.) Sok önkormányzati iskolával sokkal komolyabb bajom van ezen a téren, mint az egyházi iskolákkal. Szerintem ezzel a legtöbb liberális így van.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.05.10. 21:36:36

@bryan:

A liberalizmus etikája szekuralizált (kiherélt) keresztény etika. Miközben szekularizálták azt az etikát aközben szépen (ill.: nem is olyan szépen) koherenciáját vesztette. Itt vannak például az alapvető jogok: a kereszténység ezeket mind le tudja vezetni az ember istengyermeki voltából és szépen hierarchikus rendbe is tudja szedni; a liberalizmus ezzel szemben deklarálja ugyan, de sem levezetni nem tudja azokat, sem hierarchizálni, egymással örök feszültségben álló, egymással küzdő alapvető jogok között élünk, tombol a káosz.

Szerintem.

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.05.10. 21:46:16

@Grift:

Nem kell oda olyan nagy erőszak. Elég, ha az Egyházra bízzuk az oktatás dandárját, meg fogja tudni erőszakmentesen is oldani:-)

Bizonyára ismered a viccet:
Móriczka nagyon elszállt, kezelhetetlen gyerek, szegény apja iskoláról iskolára hordja, előbb-utóbb mindenhonnét eltanácsolják. Mígnem az öreg Móricz kínjában egy katolikus iskolába íratja be a h*lyefiát.

És csodák csodája, ezentúl csak jókat hall Móriczkáról, fegyelmezett, szorgalmas tanuló lesz belőle.

Meg is kérdezi a fiát:

- Mit csináltak ezek veled, hogy így megemberelted magad?

- Amikor bementem a tanterembe az első dolog, amit megláttam, hogy a falon egy kereszt lóg, amire egy vérző ember van fölszegezve. Apám, ezek nem viccelnek!!!

ü
bbjnick

l60 2010.05.10. 21:51:57

Elárulom, hogy ezeknek nem a középosztály fáj, hanem a MAGYAR középosztály. Azt hiszem, nem kell tovább fejtegetnem...

tevevanegypupu 2010.05.10. 23:30:29

@bryan:
Hittant mindenkeppen kellene tanitani allami iskolakban is. Nem muveszettortenet vagy mit tudom en minek a kereteben, hanem ugy onmagaban. Hozzatartozik egy gyermek lelkenek nevelesehez. Es aztan majd eldonti mi lesz, de ezt a lehetoseget kotelesseg megadni mindenkinek: hogy valaszthasson es hogy tudja, mit es mibol lehet valasztani.

bryan 2010.05.11. 00:09:01

@tevevanegypupu:
Ebben a családé a döntés, nem az államé. Én tanultam minimálisan (olyan egy évig) hittant, bejött, aztán mégsem lettem keresztény, tehát nem azt gondolom, hogy a hittan őrületes gonoszság lenne. Csak azt gondolom, hogy az államnak semmi köze ahhoz, hogy milyen vallásúnak, vagy vallás nélkülinek nevelem a gyerekemet.
Ez teljesen a magánügyem.

tölgy1 2010.05.11. 07:56:22

@bz249: ja, csak képes legyen megérteni, amit olvas. Hagyomány nélkül a megértésben a gratia segíti, amivel viszont lelkes protik bírnak állítólag - azér' ez nem kis önhittség, ami a liberalizmus gyökere is. Megérkeztünk.

bz249 2010.05.11. 08:08:21

@tölgy1: tekintve, hogy a fél Újszövetség arról szól, hogy az írástudók (tudja, akik a hagyományt alkalmazzák) így meg úgy értelmezik félre az Igét, ez nem feltétlen erős érv a hagyomány mellett.

Szóval jó dolog, hogy vannak emberek akik főállásban a Bibliával foglalkoznak (és emiatt nyilván sokkal jobban érthetik és átérezhetik az isteni üzenet lényegét mert hát mással sem kell foglalkozniuk), azonban mégiscsak egy kinyilatkoztatáson alapuló vallásról beszélünk, amelyben elég gyakran proli származású próféták mondták meg a tutit.

Azt, hogy a katolikus hagyomány is változott az idők folyamán meg sem említeném, mert értelmetlen vitákhoz vezetne.

tölgy1 2010.05.11. 08:57:58

@bz249: a hagyomány persze, hogy változik. Maga is megnőtt, aztán elkezd kopaszodni, őszülni, de önmaga marad.

Miattam minden 73-as IQ-bajnokra ráhagyhatja az értelmezést, csak akkor ne csodálkozzon hogy libik járkálnak maga körül, és kurvára igazuk van, amikor azt állítják, hogy a Föld banán alakú, hiszen ők arról _győződtek meg_.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.05.11. 09:03:43

@bz249:

A hagyomány nem bizonyos klikkek mai napi magyarázatait jelenti. A hagyomány az, ami a régi korokból áthúzódóan a mai napig megmaradt. Tisztelete abból az ésszerű megfontolásból is adódik, hogy amit emberek hosszú évszázadokon át egyöntetűen gondoltak, abban valószínűleg van igazság. A katolikus tanítás szerint egyébként a tölgy1 által említett "gratia" nemcsak, sőt, nem elsősorban az egyéni igeértelmezésben működik, de ezzel nem is hergelném Önt, mint protestánst.

Téglagyári Megálló 2010.05.11. 09:52:34

@bz249:

"tekintve, hogy a fél Újszövetség arról szól, hogy az írástudók (tudja, akik a hagyományt alkalmazzák) így meg úgy értelmezik félre az Igét, ez nem feltétlen erős érv a hagyomány mellett."

Csakhogy azokat nem hatalmazta fel a Főszereplő a tanítás megőrzésére. Horribile dictu: az apostoloknak szóban adta át a tanítást. Na erre varrjon gombot!

Téglagyári Megálló 2010.05.11. 09:55:28

@bryan:

"nem tudom, mi a helyzet ezzel, vaktában lövöldözök"

Hát ez az! Sokan tesznek még így! A kreacionizmust elsősorban amerikai protestánsok nyomják, egyszer még Erdő Péter is kikelt ellene.

Téglagyári Megálló 2010.05.11. 09:59:36

@bz249:

A Szentírás többek között azt mondja:

"Nem mintha magunktól képesek volnánk valamit is kigondolni, mintegy a saját erőnkből, hiszen az alkalmasságunk Istentől való. Ő tett arra alkalmassá, hogy az Újszövetség szolgái legyünk, nem a betűé, hanem a léleké. Hiszen a betű öl, a lélek pedig éltet."

tevevanegypupu 2010.05.11. 10:21:12

@bryan:
"az államnak semmi köze ahhoz, hogy milyen vallásúnak, vagy vallás nélkülinek nevelem a gyerekemet.
Ez teljesen a magánügyem."

Ugy tapasztalja az ember, hogy az allamnak mindenhez van koze.(:
Termeszetesen nem alakitgathatjuk a nevelest vagy egyaltalan az eletformankat, vilagnezetunket aszerint, hogy eppen milyen kormany van hatalmon. Sot, bizonyos korulmenyek kozott az allamfelfogas ellen kotelessegunk a gyermekeinket nevelni.Sok evtizedig eppen az Egyhaz (mindegyik) volt az, ami megprobalta tisztessegre es beecsuletre "kenyszeriteni" hiveit. Ugy tunik halat nemigen kaptak erte, bar valoszinuleg nem is ezt vartak cserebe. Csak azt kellene vegre tudomasul venni, hogy az Egyhaz es a vallas nem ellensege egy tisztesseges, allampolgarai javat szolgalo allamnak, hanem eppen segitoje. Kovetkezeskeppen joggal megkaphatna az allam reszerol is azt a segitseget, ami megkonnyitene az egyuttmukodest.

bryan 2010.05.11. 12:35:36

@tevevanegypupu:
"Ugy tapasztalja az ember, hogy az allamnak mindenhez van koze.(:"
Ezért vagyunk még mindig Kádár népe. Ez sajna a bal és jobboldali szavazókra is igaz. :(

tevevanegypupu 2010.05.11. 13:12:47

@bryan:
Csakhogy nem lehet egy-ket ev alatt az allamnak valo teljes kiszolgaltatottsag utan azonnal beleugrani az ongondoskodasba. Nem Kadar nepe itt a hibas, hanem maga az allam gazdalkodott es mukodott nagyon rosszul evtizedeken keresztul. A rendszervaltas utan is.

bryan 2010.05.11. 13:25:40

@tevevanegypupu:
Persze, hogy nem lehet, de húsz év alatt ilyen kevés eredményt elérni elég siralmas.
Amit az államról írsz, az igaz, de korántsem a teljes kép. Itt olyan változásoknak kellett volna történni, hogy bizonyos helyekről kivonul az állam, a helyét piaci szereplők veszik át. Helyette gyakran az történt, hogy bizonyos területekről kivonult az állam, helyét pedig gyakran pártközeli szereplők vették át.
Sem a piacnak, sem az államnak nem volt civil ellensúlya (sajtó, civil szervezetek). Ebben pedig nem csak az állam volt a hibás. Ebben bizony mi civilek is hibásak vagyunk. Elég megnézni mondjuk egy lakógyűlést. Nincs ésszerű kooperáció, személyeskedés, fúrás, harácsolás az van.
Ami fönt megy nagyban, lent ugyanaz megy kicsiben és nem biztos, hogy ezt fentről lehet változtatni.

tevevanegypupu 2010.05.11. 15:38:30

@bryan:

Az allamnak maganak nagyon fontos, milyen polgarai vannak, ez forditottan is igaz, egyaltalan nem mindegy milyen allamban elunk. Vannak olyan feladatok amik - eppen a fennmaradasa es civilizaltsaga erdekeben - az allam feladata kellene legyen: egeszsegugy, oktatas. Ebben biztosan nem ertunk egyet, de az allamnak nagyon fontos, hogy a polgarai jol felkeszultek es egeszsegesek legyenek, hogy ezt neki kellene biztositani. Az igaz, hogy a polgarok adoibol, szoval semmikeppen sem ingyen, de valami olyan objektivitassal kialakitva, hogy ne kelljen minden valtozo kormanyciklusban szetb..armolni
amit a elozoek epitettek. Egyelore sajnos meg az elmult husz ev alatt nem sikerult. A fidesz ketharmada korlatlan lehetoseg lenne, kerdes tudnak-e elni vele. A civil szervezetek is nagyon szuksegesek lehetnenek, de ugy tunik amint kicsit erore kapnak, rogton be akarnak allni politikusnak. Erre nagyszeru pelda peldaul a lmp..(-:
Es azt hiszem, egyelore meg - kis kivetellel - nincs is bennunk olyanfajta erdeklodes es aldozatkeszseg, ontudat, es foleg anyagi bzitonsag, hogy csak ugy, szervezodve probaljunk meg fellepni jogainkert. Akik viszont megszedtek magukat, azokat aztan manapsag legkevesbe sem erdekli, mi lesz az orszag sorsa. Nehany adomany es idonketi felajanlas, aztan slussz, ennyire futja toluk.

bryan 2010.05.11. 17:09:20

@tevevanegypupu:
Az állami oktatással és egészségüggyel mint koncepcióval nincs különösebb problémám. A megvalósítás az, ami nagyon gyenge. Nagyon sok érdekhálózatot kéne szétverni ahhoz, hogy ezek működőképesek legyen és ez bizony a Fidesz politikusok és szavazók közül is sokaknak fájni fog. (Kórházi főorvos lobbi, az egyetemi lobbik, az oktatás területén még elég sok más helyen).
Ha működőképessé tudják tenni az oktatást és az egészségügyet, megemelem a kalapomat előttük. Ha nem, akkor az egészségüggyel kapcsolatban a privatizációt fogom támogatni a továbbiakban, mert ha kétharmados parlamenti többséggel sem lehet működőképes koncepciót kidolgozni, akkor tényleg nem alkalmas az állam az egészségügy működtetésére nálunk.
Az oktatásnál ez a mérce a kamuegyetemek/főiskolák állami támogatásának elvétele, az oktatási rendszer hozzáigazítása a munkaerőpiachoz.
Állandóságot nem érdemes várni az oktatástól, mert a körülmények is változnak és ehhez alkalmazkodni kell. Az az egyik legnagyobb probléma, hogy ott is gyakran az állandóságra rendezkednek be, mikor nyilvánvaló, hogy folyamatosan változni kéne. Egyszer kéne egy olyan keretrendszer, ami nem túl szűkre szabott, ezért azt nem kell mindig alapjaiban szétszedni és újra összerakni, hanem azokon a kereteken belül lehetne végrehajtani a szükséges változtatásokat. Akár az intézményeknek maguknak törvényhozói beleszólás nélkül.
"nincs is bennunk olyanfajta erdeklodes es aldozatkeszseg, ontudat, es foleg anyagi bzitonsag, hogy csak ugy, szervezodve probaljunk meg fellepni jogainkert."
Sokakban megvan, csak túl nagy a közegellenállás. Részben szerintem ezért is alakult meg az LMP. Tehát nem azért mert annyira erős volt a civil szféra, hanem mert annyira gyenge, hogy nem tudták a saját terepükön megvalósítani az elképzeléseiket, kénytelenek voltak erre menni. Persze nyilván voltak olyanok is akiknek eleve ez volt a célja, de nem vagyok biztos benne, hogy ez volt a többség.

tevevanegypupu 2010.05.11. 20:35:09

@bryan:

Mindenesetre attol tartok, hogy a fidesz esetleg ott fog kardoskodni a ketharmadaval ahol nem szukseges, es ott, ahol valoban fontos lenne, esetleg nem mer majd igazan cselekedni. Mert olyan erdekeket sertene meg ezzel, hogy a masodik ciklus mar nem biztositott, legalabbis nem ilyen tobbseggel. Ahhoz, hogy valoban sikeres legyen, negy ev nem eleg. A sok kamu dolgot felszamolni nem lehet tul hirtelen, mert nemcsak azokat erinti akik szelhamoskodnak, hanem nagyon sok ember munkajat, maganeletet, egesz egzisztenciajat is. Nem lehet emberek ezreit kihajitani, elobb gondoskodni kellene valamirol ami befogadja azokat, akik esetleg tevedesbol kerultek valami rossz helyre. A szelhamosokat egyaltalan nem feltem akik beinditottak egy csomo intezmenyt es intezetet csak penzszerzes celjabol. A baj azokkal lesz, akik bekerultek ebbe a korbe es ha kiszallitjak oket, megall az eletuk.
Szoval radikalis - vagy konzervativ(-: -
intezkedeseket az elso negy evben nem tudom vegre mernek-e hajtani egyaltalan. Nem lenne rossz, ha valamelyik masik frakciot meg lehetne gyozni, hogy tamogassa oket, es eszszeru kompromisszummal egyutt intezkedjenek.

bryan 2010.05.11. 20:59:30

@tevevanegypupu:
"A baj azokkal lesz, akik bekerultek ebbe a korbe es ha kiszallitjak oket, megall az eletuk."
Van itt egy ördögi kör. Amíg ezeket a potyautasokat a közszférából nem dobjuk ki, addig nincs reális esély adócsökkentésre, ha nincs adócsökkentés, akkor pedig a gazdaság nem tud fejlődni.
Látok arra esélyt, hogy néhány kezdeményezés más frakciók által támogatva lesz (a Fidesznek a legjobban külföldön és belföldön is az LMP támogatása lenne a leghasznosabb), de koalíció és szabályozott együttműködés nem nagyon lesz szerintem. Ezzel nagyon sokat lehetne veszítenie a pártnak.
A Jobbik vagy az MSZP támogatása a Fidesznek kb. púp lenne a hátára, mindkettő amolyan Piszkos Fredesen szeret. :)

tevevanegypupu 2010.05.11. 23:45:11

@bryan:

Az lmp-vel kapcsolatos gyanakvasomat egyelore nem tudom legyozni.(:
De majd meglatjuk, hiszen meg nem is kezdtek el egyutt dolgozni, ugy jo fel ev mulva tobbet tudunk. Remelem, hogy sikerul majd egyuttmukodniuk legalabb a valoban fontos valtozasokban.
Mindenesetre lassan mindenki belefarad a gyulolkodesekbe, abbol tenyleg eleg volt. Hogy igy elsoportuk az mszp-szdsz-mdf-et, mar eleve megnyugodtak kicsit a kedelyek.

kackia 2010.05.12. 10:01:10

@tevevanegypupu:Engem kibaszottul zavar minden ami zsidó ebben az országban,a zsidó színház az aberrált zsidó pszichológia, a belterjes zsidó szemléletű képzőművészet a film, a zene, a zsidó irodalom és minden ami ebből a kibaszott sivatagi kígyótojásból kelt ki.
Minden ami tőlük származik lemérgezi a magyar lelket és szellemet.Ennek a sivatagi népnek a hitéből és múltjából adódóan semmiféle spiritualitása nincs,nincsenek szimbólumai, nincsen ábrázolása csupán szellemi materializmusa van mely lebénítja, megfertőzi az egészséges lelket és szellemet. Fogják már fel semmit sem szabad elfogadnunk ezektől, új világot kell építenünk, minden vissza kell utasítanunk ami tőlük származik ez erkölcsi kötelességünk, elvégre nem vagyunk zsidók.Nekünk magyaroknak másfajta gyökereink vannak, nem érezzük jól magunkat a rothadó, erkölcstelen, bűzös zsidó humuszban. Vissza kell utasítanunk mindent ami ettől a pusztai hordától származik. És tevevanegypupu még állami pénzből dotálná is a taníttatásukat.

kackia 2010.05.12. 10:09:08

Megnyugtatásul hozzátenném ez nem antiszemitizmus a részemről ezt a legőszintébb humanizmus mondatja velem az emberi faj védelem.

kackia 2010.05.12. 10:19:20

Az emberiség, a természet összes problémája a monoteizmusuknak köszönhető, mely egy jól eladható árucikknek bizonyult.
Ebből a mózesi babonás zagyvaságból fejlődött ki minden gonoszság a világban.

tevevanegypupu 2010.05.12. 10:38:48

@kackia:

Rettenetesen nagy tulzasokba esel nem gondolod? Van a zsidok kozott egy reteg ami nem szimpatikus - jelzem minden vallasnal van egy olyan reteg - es hat nyilvan oket latjuk, mert ok a leghangosabbak. Masreszrol viszont teny, hogy bizonyos teruleteken valoban sokkal nagyobb szamban van jelen zsido szarmazasu muvesz vagy tudos, ugyved, orvos, bankos mint a "magyar-magyar". Evszazadokig sok palya nem volt szabad az izraelitak elott, hat elfoglaltak amit engedtek nekik, es dolgoztak ahol tudtak. Szivesebben vannak egymas kozott, a gyanakvasuk reszben igazolhato es reszben nem. Az a vilag mar elmult, hogy azt nezzuk ki micsoda-kicsoda, legalabbis azt hittuk. Hogy a rendszervaltas utan ujra elokerult az rendkivul egeszsegtelen, ostoba es visszataszito, mergezi a magyar kozeletet meg tobb gyanakvassal es bizalmatlansaggal. Ki kezdte azt nem lehet tudni, egyszercsak megjelent. Mindket oldalrol - zsido es kereszteny- hibasakka valtunk, hogy keptelenek vagyunk megszabadulni eloiteleteinktol. A magam reszerol nagyon nem birom az "indokzsidokat", de azokat sem, akik minden bajunk okozojanak oket tekintik.
Ami pedig a szenvedestortenetet illeti, nagyjabol minden nepnek egyforman kijutott a tortenelem es kulonosen a XX. szazad soran.. De manapsag a palya viszonylagosan szabad, ha valaki szeretne valahol ervenyesulni, van hozza ereje, tehetsege es kitartasa, hogy kuzdjon erte, akkor sikerul. Ebben nem tudjak megakadalyozni sem a zsidok, sem a keresztenyek.Nosza.

Ui: A zsido kultura, humor, zene, irodalom nagyon jo. Sok nagyon tehetseges muvesz van kozottuk. Probald meg nem ellenszenvvel figyelni, meglatod tetszeni fog.

kackia 2010.05.12. 12:26:52

Mióta kiismertem vendégeinket, nem tudja befogadni a gyomrom őket.Lehet, hogy van néhány jó zsidó művész, de nekem nem kellenek, gondolkodásuk idegen a magyar szellemtől.
Miről beszél, egyáltalán nem jó a humoruk, csupán elfogadtuk, megszoktunk, a művészetük egyenesen mérgező, mindent kaszál ami nem a saját értékrendjük szerint működik.Egymás között osztanak ki mindent. Kirekesztők!!Elkövettük azt a hibát , hogy integráltuk a kultúrájukat, s ezzel együtt cenzorjaikat is, öreg hiba volt.
Nálam már felesleges ez a próbálkozásod nem eszem meg a joviális zsidó védő dumát.Mi vagyunk Európa utolsó éber nemzete, rajtunk a világ szeme.
A Kárpátmedencéből fog újjáépülni az új világrend az új kultúra!

tevevanegypupu 2010.05.12. 14:23:08

@kackia:
"Mi vagyunk Európa utolsó éber nemzete, rajtunk a világ szeme."
(((-:

Igazan nem szeretnelek nemzeti ontudatodban osszetorni, de ez sajnos nem igy van. Europa ugy korulbelul futyul rank.

kackia 2010.05.12. 16:04:29

Sokan tapsolnak Európa északibb felén a magyar nemzeti öntudat ébredésének.

Ungern: "Vi måste förbereda oss för krig mot judarna"

Magyarország:"fel kell készülnünk a zsidók elleni harcra"

www.flashback.org/t929155p36
süti beállítások módosítása