Jobbik: a cigánymissziótól a Vállalkozói Magyarigazolványig
2010. január 16. írta: TuRuL_2k2

Jobbik: a cigánymissziótól a Vállalkozói Magyarigazolványig

  Ma hirdette meg választási programját és nevezte meg egyéni képviselő-jelöltjeit a Jobbik. A jelöltek listájából az derül ki, hogy sok a fiatal, új arc, de szép számmal előfordulnak olyan, sok pártot megjárt aspiránsok is, mint az FKGP-ben és a MIÉP-ben is megforduló nagykanizsai Zakó László. Akadnak más érdekességek is, például a XI. kerület egyik választókerületében Novák Előd, a másikban pedig felesége, Dúró Dóra indul. A Jobbik jelöltje lesz Dr. Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd, a Nemzeti Jogvédő Alapítvány ügyvezetője.

  A Radikális változás című programot gyorsan átfutva az a benyomásom, hogy jóval konszolidáltabb és átgondoltabb, mint az a jobbikos politikusok szereplése alapján vártam volna. Kimazsoláztam négy-négy olyan dolgot, ahol győzött a józan ész és a mérték, meg néhány olyant is, ahol inkább a ködevés kerekedett felül.

  Megfontolandó felvetések:

- Körültekintő előkészítés után javasolni fogjuk a szülőtámogatási életjáradék bevezetését, ami a nyugdíjrendszer új kiegészítő forrása lesz. A javaslat lényege, hogy a felnőtt gyermekek személyi jövedelemadójuk egy meghatározott részét közvetlenül a szülők, nevelők részére utalják, ezáltal is ösztönözve a társadalomban a gyermekvállalási hajlandóságot.

- A történelmi egyházaknak kiemelt szerepet szánunk a cigányság integrációjában, ehhez pedig megfelelő állami segédletet adunk egy Cigánymissziós Alap létrehozásával.

- A Jobbik kormányzati tervei között szerepel a honvédelmi költségvetés GDP-arányos 2%-on való rögzítése, és ezen felül az eddig felhalmozott hiány folyamatos visszapótlása.

- Támogatjuk a cigány pedagógusok képzését és alkalmazását a cigányok által sűrűn lakott települések iskolájában. Ehhez szükséges az állami ösztöndíjrendszer felélesztése, amely már az általános iskola végén fel tudja karolni az arra fogékonyságot mutató, tehetséges cigánygyerekeket, illetve akár külön középiskola létrehozása, ahol speciális előképzést kaphatnak a főiskola előtt. Egy ilyen programra jelentős uniós források lennének megmozdíthatók.

 

  Ködevés-gyanús ötletek:

- Lehetővé tesszük, hogy a magyar állampolgárságú magánszemélyek tulajdonában lévő cégek tulajdonosai a cégbíróságon igényelhessék a gazdasági társaság típusának megnevezése elé a „magyar” jelzőt, vele együtt – ennek megjelenítéseként – a Vállalkozói Magyarigazolványt.

- Egyidejűleg több területen történő intézkedéssorozattal versenyképessé tesszük a hazai vállalkozásokat, megszüntetjük a gazdaság dualitását. Az esélyegyenlőség megteremtése miatt az országból esetleg kivonuló multinacionális vállalatok helyét a versenyképessé tett magyar vállalkozások hónapokon belül betöltik.

- Horthy Miklós, Wass Albert, Teleki Pál, Prohászka Ottokár, Tormay Cecile, Hamvas Béla és más méltatlanul elfeledett nagyjaink emlékére országos köztéri szoborállítási program beindítása a civil szféra bevonásával.

- Valós őstörténetünk megismerésére, az erre irányuló kutatások támogatására és eredményeinek ismertetésére létrehozzuk a Magyar Őstörténeti Intézetet.

 

   A program kifejezetten összeszedett és visszafogott, a demagógia is elviselhető mértékű - kíváncsi vagyok, hogyan fogadja majd ezt a radikális keménymag (például mennyire tud azonosulni vele Pörzse Sándor), s úgy érzem, a Fidesz számára is okoz majd fejtörést, hogy hogyan viszonyuljon hozzá.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr631677708

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Miért utálom a jobbik aktivistáit? 2010.01.19. 11:18:00

Szarkevergető fiúk és lányok a szocikhoz méltó ordenáré, összemosó és hazug stratégiátoknak köszönhetően a fidesz szimpatizánsok pontosan annyira fogják tartani a jobbikot, mint a szocikat.Hogy miért utálom a jobbik aktivistáit? Talán nem is őket utálo...

Trackback: Politikusbűnöző a Jobbikban 2010.01.17. 15:36:14

A Jobbik rendet és közéleti tisztaságot ígér. Ebben más politikai erőkkel szemben könnyíti a helyzetét, hogy csak kevés helyen került hatalmi pozícióba. Márpedig a népi bölcsesség szerint a csúnya lányoknak mindig könnyebb szüzen maradni. Azonban most ...

Trackback: Plakátháború 2010.01.17. 15:05:35

Kellene a 2/3? Akkor ne csak elhitetni tessenek, hogy megszűnik a korrupció, hanem lássuk a szándékot is. Kérünk szépen egy törvénycsomagot, ahol a közszolgáknál épp úgy, mint a rendőrségnél, súlyozottan büntetik a hivatalból elkövetet...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

misizoli 2010.01.18. 12:43:15

@TAKARODJ JOBBIK! - és vidd a zsidókat, cigókat, po: Nem tudom épp kire gondolsz, de tökmindegy. :) Mind kettő arra készül, hogy beleszóljon az ország jövőjében. Amúgy a politika már csak ilyen, niemandokkal van tele. (ez ne legyen meglepetés)

@Tehetetlen Dodó: Igen, ezt írtad legutóbb is. Gondoltam a bemagolt párt program helyett kapok érveket és forrás megjelelöléseket az információidra, de ismét csak ugyanazokat a hamis állításokat hallom.

Sajnos a vállalkozáshoz tőke kell. Erre nem válasz hogy majd a kis cégek kitöltik az űrt. A tőke előre kell és nem utólag.

Pelso.. 2010.01.18. 13:02:05

@TaTa86.: Ne érts már félre, semmilyen személyeskedési szándékom nem volt, Te portádra nem utaltam.
Mint jelenséget hoztam fel, a másként gondolkodás kapcsán.
Summa, nemcsak a Jobbiknak, hanem minden politikai erőnek tanácsos lenne megszabadulni a legkülönbözőbb módon kinyilvánított szélső hangoktól, minimum legalább azért, hogy ne nyújtsanak önként támadási felületet az ellenfeleknek. Kicsit tisztulhatna a szélesen értelmezett közélet, ráférne.

Egregor 2010.01.18. 13:32:04

@misizoli: Majd ha az MDF eléri az 5%-os alsó határt, akkor lehet, hogy fog vele foglalkozni. Addig pedig minek? Van egy rakás 1-2%-os, meg az alatti párt, velük is leálljon vitatkozni? Ugyan már!

Az MDF nem jut be a Parlamentbe, ha teljesül a közvéleménykutatók jóslata (márpedig a jelenlegi szadeszos összeborulással erre egyre nagyobb az esély). Innentől kezdve, egy kibukó törpepárt lízingelt húzóemberével a franc se fog leállni vitatkozni.

Egregor 2010.01.18. 13:34:20

@misizoli: nem érted, vagy nem akarod érteni.

Nem a hyperek felszámolása a cél, hanem a tényleges megadóztatásuk, jelenleg ugyanis csak viszik ki a megtermelt profitot, cserébe éhbérért robotoltatnak néhány embert, de legalább tönkrevágták a legtöbb kkv-t.

Ha jó piac Mo., akkor maradni fognak, ha adózniuk is kell, ha meg nem, akkor legalább nem a magyar adófizetők pénzéből tömjük a külföldi anyavállalatok zsebét.

Egregor 2010.01.18. 13:36:00

@ingenium rusticus: öltözködés-fasiszta-e vagy?

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.01.18. 13:36:15

A honvédelmi rész nem kicsit pongyola és, akkor még finoman fogalmaztam...

Tehetetlen Dodó 2010.01.18. 13:36:21

@misizoli: Jó, akkor nézd meg a magyar kiskereskedelmi hálózatok részararányát, CBA, Reál, Coop stb.
El fogsz csodálkozni.
Különösen akkor, ha egybeveted azzal, hogy hány embernek adnak munkát.

Nem kell itten misztifikálni, hogy csak külföldi tőke bír hatalmas áruházakat csinálni: már a 80-as években megjelentek az első magyar hiperek, a jó Demján szervezésében, temészetesen az akkori kornak megfelelően.
Hogy most ennyi épül, az megint az ok és okozat összetévesztése: nem azért épül ilyen sok, mert olyan marha nagy igény volna rá, hanem azért, mert sokat akarnak a beruházók építeni, a sok hülye önkormányzat meg kiadjaa az engedélyeket, némi helyi iparűzési adó reményében, azzal nem törődve, hogy a másik oldalon ezek kisboltok tömegét teszik tönkre és azok munkavállalóiból csinálnak olcsó bérrabszolgát.
Úgyhogy felejtsü el ezt a hülye neolibsi érvrendszert.

Egregor 2010.01.18. 13:40:41

@kitvalasztanal.hu - Tippelős választási oldal: Mást kérdeztél, de azért beleszólok.

A nem kívánt gyereket adják gyermekotthonba, ahonnan az időközben megvalósított jelentősen lerövidített örökbefogadási procedúrának köszönhetően hónapok alatt nevelőszülőhöz kerülhet.

Abortuszt csak eü okokból lehessen támogatottan végeztetni, minden más esetben súlyos pénzekért. Ha valaki a karrierjét félti, az fizessen, de sokat, ha már gyilkolásra adja a magzatát.

Egregor 2010.01.18. 13:42:35

@Tehetetlen Dodó: Csak meg kell nézni, az írek hogyan csinálták: egyetlen pláza, vagy hyper sincs Dublinban, cserébe a belváros nagy részén pezseg az élet. Aki nagybevásárolni akar, az meg utazik 5 km-t.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.01.18. 13:45:15

Tegnap este úgy lazán, vázlatosan átfuTottam a programot.

Én már csak azok közé tartozom, akik nem akarják a maguk körül lévő világot gyökeresen megváltoztatni, megelégszenek azzal, ha itt-ott, néhány dolgon javítunk egy kicsit.

Szeretném a figyelmet felhívni arra, hogy egy törvényhozás és egy végrehajtó hatalom csak korlátozott mértékben képes a dolgok menetét megváltoztatni, kisebb befolyása van, mint ahogyan sokan azt gondolják. Az egész világ tele van autonóm szereplőkkel, akik nem mindig, vagy inkább mondhatni, általában nem hajlandóak irányba állni. És emellett ott vannak még maguk a dolgok is, amelyek szintén elég makacs módon képesek viselkedni.

Szóval én maradok az egyszerűbb, kisebb kaliberű változások politikájánál.

Egregor 2010.01.18. 13:45:26

@molnibalage: Azt még senki sem vette észre, hogy két ok miatt ilyen "pongyola" sok téren a programjuk?
1. a részletesen kidolgozott programpontokat garantáltan lenyúlná a Fidesz, ha csak egy kicsit is növelheti vele a biztos szavazói táborát
2. a részletes kidolgozáshoz a tényleges és valós gazdasági helyzet ismerete kell, ezt viszont a szocik nem fogják elárulni, és legkorábban az új kormány fogja ismertetni az országgal.

Úgy pedig nehéz konkrétumokat írni, ha nem vagy tisztában a valós helyzettel, mert törvénysértő módon eltitkolják előled.

Egregor 2010.01.18. 13:46:23

@Elpet: Tehát szerinted egy szakadékot át lehet ugrani sok pici szökelléssel is, igaz?

Dr. Zoidberg 2010.01.18. 13:47:28

"A "Jobbik-szavazó" pedig nem közösség."
Érdekes, hogy ezzel szemben a magyarság olyan közösségként él benned, aminek a Jobbik-szavazó nem-közösség faszán megmondhatja mitől lesz az.

Hogy mitől közösség a magyarság? Nem tudom, lehet, hogy nem is az csak virtuálisan, vagy csak nyelv-közösség, lehet, hogy mindenki mástól érzi, hogy hozzá tartozik, de ettől a személyes érzéstől aztán mégis hozzá tartozik. Azzal, hogy te jelképekhez, meg mindenféle töltelék-ideológiákhoz kötöd ennek megélését, nem bízod z egyénekre, (és magadat nagyobb magyarnak kiáltod ki természetesen, mint Spirót, haha) nos ez szerintem rombolja a közösséget, mert kirekeszt belőle alapvetően konstruktív, jóravaló embereket, csak mert pl a turulról rossz emlékük van, vagy politikailag nem a te térfeleden mozognak, de azért ő is imádja a Balatont és jóval többször forgatja az Ady kötetet, mint te, ez biztos. Szerintem ez meríti ki a nemzetrombolást, szerintem meg ha azt mondom szarok a turulra. LoL.

félemelet: jah nem akartam én nagyon álltalánosítani, de szerintem a propaganda olyan dolog, hogy neveli az embereket, ha a választó azonosult, egy-két dologgal, és nyilván egy Jobbik szavazó főleg érzelmi alapon teszi ezt, remélem ezt azért nem kétled, akkor a propaganda hatására magáévá teszi a paneleket, hinni fogja a többit is. Nagy a csoportpszichózis ereje is. Lehet, hogy egy Fidesz szerű néppárt esetében választók elég heterogén közeg, de szerintem a Jobbik tipikusan köthető egy szubkultúrához, nyilván csapódnak most hozzá első-szavazók, meg megcsömörlött mszp-sek, fideszesek, de alapvetően szerintem sokkal homogénebb a kép, mint más pártok estetében, az újak pedig gyorsan tanulnak. Persze ezt nem tudom most helyből statisztikával alátámasztani, bár biztos lehetne, mindenesetre ez fotelből okoskodás, de mégis érzek némi igazságot benne.

Meg szerintem kell a relativizmusnak, a józanság hiányának, az érzelemvezéreltségnek egy szintje, ahhoz, hogy az ember nyiltan nyilas eszmékkel kacsintgató (még ha csak propaganda szinten is, a lázadó fiatalok lekötése, meg a vidéki cigányokkal sok konfliktust megélt lakosság miatt is), illetve ennyire látványosan demagóg párthoz akarjon tartozni.

Lehet, hogy a kisember nem látja csak a neki tetsző dolgokat, elfogadom, de, hogy el is veszti minden kritikai érzékét, semmire nem fogja azt mondani, hogy ez már sok, mert annyira vágyik rá, hogy kedvence kerüljön hatalomra, az is biztos.

És szerintem ezeken az embereken azért nyomot fog hagyni ez a dolog a Jobbik után is, egy részük biztos eddig is tudta, hogy a zsidókat, cigányokat utálni kell, egy részük most tanulja meg. Illetve mégjobban ráállnak erre a birkaságra, meg vezérelvűségre, meg populizmusra vevő mentalitásra, meg a mások életébe ugassunk bele ha a sajátunk szar, vagy ha bármi gond van a demokráciával, térjünk vissza a középkorba az legalább működött jó magyar hülyeségekre, még több legitimációt nyer az ilyen, akkor is ha elvi és gyakorlati szempontból is erősen kritizálható, és szerintem ez méglejebb taszajt minket a lejtőn, mondom szerintem van visszacsatolás, az emberek a pártjukhoz 'érnek'. Már akinek pártja van, és nem pragmatikus választásai időről, időre. Mert azért a Jobbik drukkerségre is nevel rendesen..

Tehetetlen Dodó 2010.01.18. 13:51:33

@Egregor: Persze.
Csak nálunk nagy divat rögtön megmagyarázni, hogy miért is jó nekünk, amit a nemzetközi nagytőke erőltet.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.01.18. 14:00:44

@Pelso..: Tudod ez olyan, mintha megkérnéd a sportolókat, hogy ne doppingoljanak. Ha egy futó nem doppingol, jobb ha rajthoz sem áll, mert esélytelen.

Egyetértek veled(, és a saját környezetemben így is járok el), de ez most nem reális. Mivel nem volt számonkérés, és a állampárt visszatérhetett a hatalomba, azt kell mondanom, hogy nincs nemzeti minimum.
2006 ősze óta pedig emberi minimum sincs. Helyette van totális hidegháború.

"Mint jelenséget hoztam fel, a másként gondolkodás kapcsán."

A "másként gondolkodók" sosem voltak jó helyzetben. 2002ben a MIÉPet lehetetlenítették el. Érdekes módon, akkor az, hogy 250.000 polgár parlamenti képviselet nélkül maradt a demokrácia győzelme volt.

A másik gond ezzel, hogy "másként gondolkodás" sok esetben hazaárulás határai feszegeti. Így azt kell mondanom érthető az intolerancia. Gondolom ezt te is megérted, ezt a kifejezést eddig leginkább az szdsz & co. használta a minden racionalitást nélkülöző magyarellenes kirohanásaik megmagyarázására.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.01.18. 14:01:03

@Egregor:

Nem. Én nem szeretnék szakadékok fölött ugrálni se így, se úgy. Egy nagy ugrással is komoly esélyed van rá, hogy beleesel.

Egregor 2010.01.18. 14:05:53

@Dr. Zoidberg: Erősen tévedni tetszel. A Jobbik tényleges törzsközönsége olyan 2-4% között mozog, ez kb. a szavazni tudó hazai nacionalisták-radikálisok és széljobbosok (fasisztán innen) aránya. A többi, hivatalosan 8-10%-ot azok az emberek adják, akik a Jobbikban látják az egyedüli cselekedni akaró, a magyarságért (beleértve az integrálódott cigányságot is, hiszen a MG már mentett ki roma családot is, ahogy az árvízvédelmi rendszereken is gond nélkül dolgoztak együtt) tenni tudó és akaró politikai erőt, amelyik képes megtörni a négypárti egyeduralmat, és valóban akar és tud is tenni a korrupció és csalások ellen.

Azok, akiket napi szinten terrorizál a beilleszkedésre képtelen cigánycsürhe, akik kiábrándultak a nagy pártokból, akik látják, de legalábbis sejtik, hogy a Fidesz győzelme csak a felszínen fog változást hozni, nos, ezen emberek egy jelentős része Jobbik-szimpatizáns lett.

Nem feltétlen azért, mert a Jobbikot jó megoldásnak tartja. De valószínűleg azért, mert a választható kínálatból a legjobbnak tartja.

Egregor 2010.01.18. 14:08:09

@Elpet: ez nem akarat kérdése! A szakadék itt van, vagy ugrasz és akkor van esélyed túlélni, vagy totyogsz és akkor garantáltan véged.

Egregor 2010.01.18. 14:08:45

@Tehetetlen Dodó: tudom. Fizetett bértollnokok.

Egregor 2010.01.18. 14:11:02

@Pelso..: Meg tudod magyarázni, hogy a másként gondolkodás miért mindig csak akkor szent, ha azt a ballibsik művelik?
A rasszizmus miért csak a nem-fehérek ellen irányulhat?
A másság tolerálásába miért nem fér bele a többségi társadalom tolerálása?

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.01.18. 14:15:30

@Elpet: Abszolút egyetértek.

@Dr. Zoidberg: Spírónál bárki nagyobb magyar. Már ha lehet ezt méretben mérni. Csűrheted, csavarhatod, a tény tény marad: Spíró magyarellenes.
Indoklás: Ami úgy totyog, mint egy kacsa, és úgy hápog mint egy kacsa, az bizony kacsa, akárminek is nevezi magát. XD

A jóravaló kirekesztett emberek pedig már bemutatkoztak. Köszi, elég volt belőletek! Mehettek a "történelem szemétdombjára".

Dr. Zoidberg 2010.01.18. 14:22:30

@Egregor: Én csak azt nem értem, hogy ha ezek ilyen jóravaló racionális emberek, akik azt gondolják az fogja megmentetni a demokráciát és nem korrumpálódni, aki a legtöbb kérdésben antidemokratikus, illetve aki amúgy nem is olyan burkoltan faji alapon utálkozik, illetve a más politikai hovatartozású emberek magyarságát kérdőjelezi meg, szóval akkor miért nem gondolják ugyanezt mondjuk az LMP-ről aki ugyanúgy a korrupció ellen harcol, csak mentes az ilyen allűröktől.

Szerintem azért, mert ezek az emberek nem racionálisak és a (hang)erőtől várják a megoldást egy olyan kérdésben amit alapvetően pont az emberek oldhatnának meg azzal, ha büntetnék a korrupt pártokat, és helyette nem korruptakra szavaznának.

Számomra nyilvánvaló, hogy a Jobbik korrumpálódni fog, a hangos ordítás és demagógia ugyanis általában azért kell, hogy a hatalomba jussunk, aki valódi változást akar, illetve felnőttnek tartja a választókat, az nem kíméli meg őket a keserű piruáltól.

Én azért reménykedem benne, hogy mikor csalódnak a Jobbikban a népek, elkezdik majd megtanulni, hogy nem azt kell imádni aki azt mondja amit hallani akarok, hanem aki azt mondja, ami ésszerűen hangzik. Remélem az mszp szavazók, most megtanulták, talán 4-8 év múlva a fideszesek is megtanulják, vagy a fidesz változik meg, a jobbikosoknak is elég kemény lesz a földetérés.

Dr. Zoidberg 2010.01.18. 14:26:50

Azért valahogy jobban bánik a magyar(!)-nyelvvel, mint te, valahogy úgy érzem a kultúrában is jobban otthon van. Persze ha nem Jobbikos, vagy legalább jobboldali, sőt nyíltan Jobbik-ellenes, az nem lehet magyar..

Ha látnád kívülről ezt a mélységes gyermeki gőgöt és sértettséget ami beszél belőld megrökönyödnél. Persze biztos Spíró a te ellenséged, nem pedig a demagógiát, és provincionalizmust bekajáló választók, akik hatalomra segítik a korrupt és dilettáns kedvenceiket. Akikkel épp totyogsz, üdítő cinizmusod ellenére is a szakadék felé.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.01.18. 14:42:59

@Dr. Zoidberg: "Jobbikos" kis j-vel nagymagyar!

Mellesleg én nem pártokban gondolkozom, a Jobbik nekem nem több egy alternatívánál. Éppen ezért semmi bajom, azokkal akik Jobbik-ellenesek, de magyarérzelműek.

(A szakadékban már benne vagyunk, éppen a magadfajták kormányzása miatt.)

Na, további jó rettegést!

Dr. Zoidberg 2010.01.18. 14:49:57

Igen én vagyok maga a kormányerő, még nem is szavaztam soha, (nem volt kire), de látom neked jó magyar tartozékod a skatulyázás, és a neked nem tetsző vitapartner illegitimálása buta érzelmi érveid alapján.

A nyelvész-fasizmusod meg a rettegőzésed meg, kb. annyira tud fölizgatni, mint Vona Gábort a GDP, remélem mást is tanítotok egymásnak az önképzőkörben, mert ez halovány.

A hozzászólásaimban biztos van jópár helyesírási hiba, elnézést kérek mindazoktól akik magyarságukban sértve érzik magukat emiatt. :)

Egregor 2010.01.18. 14:53:47

@Dr. Zoidberg: Kezdem a könnyen megválaszolható kérdéseddel:

"mondjuk az LMP-ről aki ugyanúgy a"
TGM. Ennyi bőven elegendő kell legyen bárkinek (nyíltan magyarellenes, kommunista ideológus). Vegyük hozzá, hogy alapvetően budapesti pártocska, javarészt idealista emberekkel, kb. mint a Fidesz a '80-as évek végén.

"aki a legtöbb kérdésben antidemokratikus"
Mármint melyik demokrácia alapján? Mert amit itt annak neveznek, az valójában puha diktatúra, multinacionális érdekeket kiszolgáló lakájrendszer, becsődölt állami intézményekkel.

Demokrácia csak ott létezhet egyáltalán, ahol a többségi társadalmat nem ejtette túszul sem társadalmi, sem politikai kisebbség.

"nem is olyan burkoltan faji alapon utálkozik"

Ez nettó ballibsi hazugság. Nem beszélhetsz "faji alapról" ott, ahol az adott "faj" tagjai között azok tettei alapján tesz különbséget valaki, és nem pedig származását tekintve.

"ha büntetnék a korrupt pártokat, és helyette nem korruptakra szavaznának"

Ez működhet egy demokráciában, de ott, ahol az ország keleti felében bármikor megölhetnek, csak mert fehér a bőrszíned, és ahol a két nem korrupt párt közül az egyik csak a fővárosi liberális értelmiség számára elfogadható, ott egyetlen jelölt jöhet szóba, és ez a Jobbik.

Éppen a rájuk szavazással fogják sokan büntetni a korrupt rendszert, de borítékolom, hogy a legnagyobb szavazati aránnyal az otthon maradók bírnak majd.

"Számomra nyilvánvaló, hogy a Jobbik korrumpálódni fog, a hangos ordítás és demagógia ugyanis általában azért kell, hogy a hatalomba jussunk, aki valódi változást akar, illetve felnőttnek tartja a választókat, az nem kíméli meg őket a keserű piruáltól."

A mérték a kulcs mindenhez. Az emberek nagy többsége nem tiszta kezű szenteket akar a Parlamentben látni, hanem olyanokat, akik elsősorban az ország érdekeivel törődnek. Világos, hogy mindenképpen meg fogják szedni magukat, DE!
A szimbiózis és a parazitizmus között a legnagyobb különbség az, hogy az előbbi viszonyban minden fél jól jár, az utóbbiban pedig csak az élősködő.

"mikor csalódnak a Jobbikban a népek"

Mivel a Jobbik most szinte bizonyosan ellenzékben lesz, ezért ilyesmire ne várjál egyhamar. Sőt, éppen emiatt lesz várhatóan reális lehetőség, hogy 2014-ben a Jobbik kormányerő lesz, de legalábbis lesz akkora stabil 20-25%-os támogatottsága, hogy elképzelhetetlen legyen nélküle a kormányzás.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.01.18. 14:55:57

@Dr. Zoidberg: "de látom neked jó magyar tartozékod a skatulyázás"
OMGLOLROFLMAO

Seduxen (már NEM dr.) 2010.01.18. 15:06:49

ez most off, de tudatosult valaki(k)ben, hogy HÁNY oldalas a Jobbik programja? Véletlen? :)))

Réz Aladár · http://gesztus.blog.hu/ 2010.01.18. 15:20:04

Megszámoltam. 88 laza oldalon (Tényleg 88 oldal:D) 499 alkalommal szerepel a magyar szó. Szép Teljesítmény. Lényegesen jobb lett annál amit feltételeztem a Bethlen Gábor terv alapján.

Dr. Zoidberg 2010.01.18. 15:22:45

"TGM. Ennyi bőven elegendő kell legyen bárkinek (nyíltan magyarellenes, kommunista ideológus)."
Te meg nyíltan tájékozatlan vagy, mind TGM-ről, mind LMP kapcsán.

"valójában puha diktatúra, multinacionális érdekeket kiszolgáló lakájrendszer, becsődölt állami intézményekkel."
Puha diktatúra pl a Kádár-rendszer. A mienk liberális demokrácia, szar, de működő választási törvénnyel, és szar és korrupt pártámogatással, de többé kevésbé kifejezi a választók akaratár. Szerintem alapvetően a választók megvezethetősége, naívsága a legnagyobb probléma, de mindegy. A mondataidból a becsődölt állami intézmények az egyetlen igaz. A többi üres propaganda. A következő mondatodra: a társadalom úgylátom önmagát ejtette túszul. Nem is tudna túszul ejteni minket politikai párt, ha mi nem akarnánk ezt, és nem szavaznánk meg őket újra és újra. Ez nem túszejtés, ez ingyen-kurválkodás.

"Nem beszélhetsz "faji alapról" ott, ahol az adott "faj" tagjai között azok tettei alapján tesz különbséget valaki, és nem pedig származását tekintve."

A 'cigánybűnözés' szó nem hiszem, kizárólag hogy tettek alapján ítélne, hisz akkor nem lenne benne a cigány, csak a bűnözés. Attól mert felállítasz egy faji alaú kategóriát, aztán azt tovább szűkíted tettek alapján, attól még fölállítottad faji alapon, és azt sugallod, a nem cigány bűnözők nem is olyan nagy probléma, a cigány bűnöző pedig kétszeresen is az. Ráadásul általánosításra adsz okot, társadalmi csoportok ellen izgatsz, szerinted jogosan, szerintem és minden tisztességes cigány szerint jogtalanul.

"Éppen a rájuk szavazással fogják sokan büntetni a korrupt rendszert, de borítékolom, hogy a legnagyobb szavazati aránnyal az otthon maradók bírnak majd."

Egyetértek, csak félek, ez az a fajta büntetés ami ránk nézve roszabb, a rendszerre nézve pedig tökéletesen semleges.

"az egyik csak a fővárosi liberális értelmiség számára elfogadható, ott egyetlen jelölt jöhet szóba, és ez a Jobbik."

A másik pedig a nem-értelmiségi, rasszizmus és totalitárianus ideológiáktól nem elzárkozó kisebbség számára? Nem értem továbbá, miért csak az értelmiség számára elfogadható az lmp, mert nem elég indulatos? Szerintem sok józan átlagpolgár fog rájuk voksolni, sőt talán sok jobbikos is idővel. Mindenesetre így kategórikusan kijelenteni, hogy az csak kiknek elfogadható (neked pl miért nem elfogadható?), inkább kinyilatkoztatás, illetve kampány, mint empirikus állítás.

"A szimbiózis és a parazitizmus között a legnagyobb különbség az, hogy az előbbi viszonyban minden fél jól jár, az utóbbiban pedig csak az élősködő."
Szerintem minnél nagyobb demagóg valaki annál nagyobb élősködő, hiszen annál hataloméhesebb, de annál kevesebb valódi érve van. Ki is most épp a legdemagógabb a palettán?

Jah és ellenzékből sem olyan könnyű megtartani a rendszerellenes imázst, hisz az ellenzék a rendszer része. Majd meglátjuk, ha 2014-ben pukkkad, akkor akkor, ha nem pukkad, akkor fidesz 2.0 lesz, semmi több és marad a langyosvíz. Sztem.

Alfőmérnök 2010.01.18. 15:23:24

@Réz Aladár: Azt mért nem számolod meg, hogy hányszor szerepelnek az "az" és az "és" szavak?

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.01.18. 15:24:37

@Dr. Zoidberg: Tényleg nem gondoltam volna, hogy nem szavaztál. Hát akkor ezért sry.

Viszont, akkor nem értem milyen jogon kéred akárkin számon a demokráciát?

@Réz Aladár: Nahát 499 pont prím szám! XD

Alfőmérnök 2010.01.18. 15:25:29

@Elpet: "Szóval én maradok az egyszerűbb, kisebb kaliberű változások politikájánál."

89-ben is így tetszett gondolni?

Tehetetlen Dodó 2010.01.18. 15:30:48

@Dr. Zoidberg: Nem szavaztál?
Akkor mit téped itt a szádat?
Asszed, akkor nem vagy felelős semmiért, csak azok, aki vették a fáradságot és elmentek szavazni, akár pro, akár kontra?

Kheopsz · http://giza.eg 2010.01.18. 15:35:28

@misizoli:
Sehol sincs, hogy a jobbik fel akarja számolni a hipereket... :)
Hogy előtte miért nem volt? Talán nem láttak benne fantáziát, s talán akkor még nem is ment volna annyira...

Dr. Zoidberg 2010.01.18. 15:54:07

TaTa86: Nem szavazni, is demokratikus magatartás, ha senki nem nyeri el a tetszésed, pártot gründolni pedig kicsinek érzed magad.. Idén viszont fogok szavazni! :)

Dodó: Elkéne dönteni, mi a szörnyűbb bűn, korrupt pártokra szavazni, vagy nem szavazni. Egyébként mióta szavazhatok, az addigra kis pártok (szdsz, mdf), szimpatuksabbak voltak, mint a nagyok, bár az szdsz mszp-hez dörgölődzése, már elég gázos volt, mindenesetre nyilvánvaló volt, hogy semmit nem érne a szavazatom, mert még akik hozzám hasonlóan gondolkodnak, azok is inkább mennek a tömeg után. Ilyen helyzetben, szerintem a tartozkodás volt a legdemokratikusabb választás.

A felelőség pedig szerintem nagy részben az elité, a béna kormányzásé, meg a rossz kompromisszumoké, illetve a megosztó, meg leegyszerűsítő (demagóg!) kampányoké, tehát, hogy a pártok nem a nép érdekeit, hanem a kegyeit keresik ergo a hatalom fontosabb nekik, mint a teljesítmény. De ez mindig igy lesz, ezt csak a tudatos választók akadályohatják meg, akik vagy nem szavaznak, ha nincs kire, vagy hiteles kicsikre szavaznak, ma már sajnos az szdsz nem ilyen, az mdf is elég kétes, bár Bokros atyánkat én bírom, de a brancs az hiteltelen, mindenesetre most meg van lmp, ami eddig szimpi.

Dr. Zoidberg 2010.01.18. 16:03:10

TaTa a bocsánatkérésedhez még annyit, hogy remélem egyszer belátod, hogy nem mindenki kommunista, zsidóbérenc országvesztő, nemzetellenes, stb.. akinek felfordul a gyomra a rasszizmustól, toleráns sokmindennel szembe, amíg az is toleráns vele, esetleg nem az alapján skatulyázza a művészeket, hogy milyen politikai eszméket vallanak (amíg ezek demokratikusak).

Egyszóval, hogy a liberalizmus nem ördögtől való dolog, ellenben a korrupcióval, viszont ezek nem édes-testvérek, még ha politikai lejáratás, a saját esélyek növelése okán, ez is a kampányszöveg.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.01.18. 16:03:34

@Alfőmérnök:

Nem, akkor nem gondoltam így. Most viszont így gondolom.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.01.18. 16:07:04

@Dr. Zoidberg:

"Nem szavazni, is demokratikus magatartás,"

Sokak esetében nemcsak, hogy demokratikus, hanem kívánatos is. Önkéntes cenzus, nemes intézmény, ápolandó hagyomány.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.01.18. 16:07:59

@Dr. Zoidberg: Szavazhattál volna törpepártokra, hátha elérik az 1%-ot, és kapnak állami támogatást.

Már ezzel tettél volna a pluralizmusért, és a korrupció ellen. (Mert egy új játékos mindig kockázati tényező. Aki 20 éve ott van, az már mind haver.)

Akár a Munkáspártra, Vállalkozók Pártjára vagy a MIÉP-Jobbikra is szavazhattál volna, úgy hogy ezek biztosra vehetően nem kerülnek be.

Dr. Zoidberg 2010.01.18. 16:11:28

Jah és nem én sem hiszem, hogy mindenki gyilkolásra kész náci, aki a Jobbikra szavaz, de, hogy legitimálja ezeket az eszméket, adott esetben az erre nyitott embereket azt igen.

Aki meg az szdsz-re szavaz az max a liberalizmust legitimálja, ami korántsem olyan gyilkos eszme szerintem, sőt, a szabadság pártján van, az elnyomással szemben, illetve megélhetést biztosít pár kiöregedett értelmiséginek.

Szerintem ez kisebb bűn.

misizoli 2010.01.18. 16:12:49

@Egregor: hehe, megfogtál. :) de nem ragaszkodom én bokros úrhoz. bármilyen elismert gözgazdász professzort megnéznék a vona úrral szemben. a helyzet, hogy a jólhangzó program óriási buktatókat és csúsztatásokat rejt. amivel rendesen megvezetik a népet.

A hyperek felszámolásáról: Amúgy a jobbik programjában nem említenek hypereket konkrétan, csak általánosságban beszélnek a multikról. De ha jólsejtem neked a hyperek adókedvezményével van bajod.

@Tehetetlen Dodó egy kicsit mást mond, szerinte el kell űzni a hypereket, hogy a CBA a helyébe léphessen. Itt továbbra is azt gondolom, hogy nagyjából 100 000 ember dolgozik valamiféle hyper vagy hasonló multi cégnél akit nem fog tudni felvenni egy CBA a szupermarketjeikkel. vagy ha teszemazt nyílik 1000 új közepes méretű bolt (ami kizárt hogy ennyi új szupermarket elbírna a piac), ami mindegyik foglalkoztat 20 embert. (azthiszem ezzek sokat mondtam) akkor lesz 20 000 munkahely. 100 000 vs. 20 000. nagyságrendi különbség.

De hogy konkrétumok is elhangozzanak ebben a lassan meddő vitában:
A multinacionális vállalatok fizetnek szja-t. Adókedvezményt, támogatást és infrastruktúrális fejlesztést kapnak. (forrás: a jobbik 2010es programja) (az infrastruktúrális fejlesztés ugye nem csak az adott vállalat kapja hanem az ottlakók is.) Az adókedvezmény általában adott időre vonatkozik, pl. 5 évre sok esetben. Miért éri ez meg nekünk? mert jelenleg 22 000 embert foglalkoztat csak a tesco, és évente 2-3 ezer új munkahelyet biztosít. (jelenleg 120 ezer a regisztrált munkanélküliek száma? ami kimagsalóan magasnak számít) Ugye érezhető az arány?
Tetszik nekem hogy le kell feküdni a tesconak? Nem. Adok a multinak kedvezményt, hogy itt csináljanak évente 2-3 ezer új munkahelyet? igen.

A program többi nevetséges részéről ne is beszéljünk. Jogállamról beszélnek az egyik oldalon a másikon meg államosításról. A program jórészéhez 2/3ad kell. Szeretnék végre a földön járó politikusokat látni. Hiába hányok a fidesztől az egyetlen politikai párt aki közel jár ahhoz, hogy lényegi változtatásokat hajtson végre. (20 éve az első lehetőség.) Aki azt hiszi, hogy a szándék elég a változáshoz az nagyon naív.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.01.18. 16:13:24

@Alfőmérnök:

Az bizony. Ugyanis nem csinálunk 20 évente rendszerváltást.

Hun elválunk, hun újraházasodunk, folyton új gyerekekkel kísérletezünk.

Persze van, aki a forradalmat önmagáért szereti. Én sehogyan sem szeretem.

Alfőmérnök 2010.01.18. 16:16:45

@Elpet: Ezek a barom 56os forradalmárok, még 10 év is alig telt el a rendszerváltás után, oszt mégis forradalmat csináltak.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.01.18. 16:17:33

@Dr. Zoidberg: Szerintem már írtam: a környéken mindenhol liberális lennék. Egyedül Magyarországon nemzetellenes a "liberalizmus", így számomra nem opció.

De pl a lengyel liberalizmus 80-90%ban fedi a világnézetemet.

"toleráns sokmindennel szembe, amig az is toleráns vele szemben"
Igen, ismerem a viperális toleranciát.
Egyébként tolerancia tűrést jelent, amikor egy kisebbséget kihasználsz a saját érdekeid megvalósításához, saját identitásod aládúcolásához az nem tolerancia.

A művészetet pedig mindkét oldal politikára használja.

rasszizmusról: Olyan itt nincs. Van egy erős utóítélet a cigányokkal szemben. Nem bőrszín alapján. Aki szerint ez rasszimus, és a terrorizált magyarokat támadja, ahelyett, hogy szolidáris lenne vele az valóban magyarellenes.

Olvasd el Teleki Pál: Magyar föld, magyar faj könyvét. Na az rasszizmus.

acsa77 2010.01.18. 16:24:20

Kedves mindenki!

Szeretném, ha kicsit több szó esne a program (és más pártok programjainak) gazdasági részéről. Jelen esetben a 31. oldaltól.

Úgy érzem, hogy túl kevesen szóltak hozzá, pedig szerintem ez az elsődleges.

Egy konkrét témafelvetésem is van azzal kapcsolatban, hogy mennyire szükséges a tőke, és mennyire szükséges külföldről.

Aki legalább egy félévet tanult pénzügytant, az rögtön tudja, hogy egy adott értékteremtő képességű orzágnak adott gazdasági szerkezet mellett adott finanszírozási szükséglete van. Ekkor teljesen reális a normális, alacsony alapkamat. Ekkor a finanszírozás teljes egészében megoldható belsőleg, hiszen jelen van az értékteremtés. Értelemszerűen a közösség külső "forgalma" is egyensúlyban van ezáltal, tehát külső tőkére egyáltalán nincs szükség. Hiszen mivel elég a betét, a belső bankok a gazdaság igényét teljes egészében ki tudják szolgálni. Hiszen a hitelt szó szerint a semmiből teremtik elő. Persze bizonyos korlátozó tényezők vannak, de az értékteremtés függvényében gyakorlatilag tényleg korlátlan.

Szóval ezért elsődleges a hazai bank (és biztosítói) rendszer széleskörű megerősödése belföldi alapon, hogy ne lehessen mindig azt a lózungot puffogtatni, hogy külföldi tőke nélkül nem történik semmi.

Másik oldalról: ha azért vonunk be külföldi tőkét (lásd lakásépítés), mert mert kedvezőtlen a belföldi, attól még az értékteremtés teherbírását meghaladó a hitelfelvétel. Szerintem a belföldi tőke (htel) is már azért olyan drága, mert már elérte a határát valamilyen oknál fogva. Például azért, mert az értékteremtés jövedelme/betéte nem itthon jelenik meg.

Persze nem csak egy országra lehet a pénzügyi rendszert modellezni, hanem bizonyos korlátokkal egy falura is. Egy falunak ugye nincs jegybankja, max, bankja, és valutaúnióban van a "környékével", az országgal, és nem minden adóbevételről rendelkezik közvetlenül.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.01.18. 16:24:46

@Dr. Zoidberg: Az szdsz ezt legitimizálta:
index.hu/belfold/2010/01/18/en_nem_lottem_fejre/

Konkrétan sokkal közelebb járnak a gyilkoláshoz a "liberálisok", mint a jobbikosok.

Dr. Zoidberg 2010.01.18. 16:25:01

TaTa86: Munkáspárt, MIÉP-Jobbik? Nanee, ilyen áron nem kell a pluralizmus. Vállalkozó meg nem vagyok, szóval nem, volt olyan kispárt sem aki képviselte volna az érdekeimet. A pluralizmussal nem sokra megyünk ha ezzel olyan pártot segítünk hatalomra, aki megsemmisítendő ellenségként kezeli a politikai ellenfeleket. Épp ez a baj Jobbikkal, és a Fidesszel is vannak/voltak hasonló problémák, annak ellenére, hogy én is kívánatosnak tartom az mszp eltűnését, szerintem pl a fidesz tökéletes baloldali párt lenne a helyén, jobb oldalon meg lehetne egy megszelídült fidesz 2.0 Jobbik, illetve egy neoliberális mdf, és balolalon meg még mindig elférne az lmp. :)

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.01.18. 16:26:02

@Alfőmérnök:

"Well, what can a poor boy do
Except to sing for a rock 'n' roll band'
Cause in sleepy London town
There's no place for a street fighting man"

Sajnos van egy csomó ember az országban, aki egyszerűen csak élni, dolgozni, pénzt keresni szeretne, és nem fogékony a minden problémát rendszerszinten orvosolni kívánó, lángoló tekintetű megoldásokra.

Dr. Zoidberg 2010.01.18. 16:30:04

TaTa86: Te nem a liberalizmussal szemben fogalmazol meg kritikát, hanem az mszp-szdsz kormányzással szemben, ami teljesen helyénvaló, csak attól mert divatosan kikiáltod annak, az még nem lesz egyenlő a liberalizmussal.

A művészetet pedig más kihasználni a politikusok álltal, mint állampolgár álltal művészekről kijelenteni, hogy nem magyarok, mert a politika felkarolja őket. Ezzel pont a politikusok művészet-bekebelező törekvéseit, és a nemzet megosztását támogatod. És megoszott nemzten aztán könnyű uralkodni ugye. Szerintem nem a liberális értékrendű emberek jellemzője ez a fajta 'nemzetvesztés', hanem azoké akik szeretnek mindent ami nekik nem tetszik habzó szájjal, vagy éppen erőltetett cinizmussal leliberálisozni.

Dr. Zoidberg 2010.01.18. 16:34:25

A gyilkosrendőrökhöz meg annyit, én sem nézem jó szemmel, ha ártatlanokat vernek, de aki tüntetni megy egy ilyen forrongó hangulatban (amit nem utolsó sorban a Jobbik provokált ki lásd: tévéostrom), az tudja, hogy ez is benne van a pakliban, terhes anyuka nem fog kimenni ha egy csöpp esze van, stb. haláleset ha jól tudom nem történt. Ellentétben azzal a cigány gyerekkel és apjával, akit hideg vérrel meggyilkoltak, ha jól tudom nem egy ilyen volt. Szerinted biztos az nbh csinálta, szerintem meg ez szerecsenmosdatás és egyoldalú látásmód.

Nem akarom én kissebíteni a kormány bűneit, de nem jelentenek mentséget a nyilas eszmék terjesztésére, és az ebből kifolyó erőszakra. És a rendőratakk, nyilván nem nevezhető libeárlis cselekedetnek, sőt..

Egyenlő mérce tudod.

acsa77 2010.01.18. 16:36:30

@misizoli: a 2/3 jogos, ezért valószerűtlen a program. Viszont az államosításban nincs semmi különös, persze kétélű fegyver. A jogállamisággal mindenesetre nem ütközik.

A kiskereskedelemről: egyrészt meglehetősen rugalmatlan piac, tehát adott értékteremtő, és adott fogyasztási képességű társadalomban csak adott mennyiségű termék fogy. A hiper ilyen szempontból elvileg a hatékonyság, azaz alacsonyabb árrés felé megy, ezért értelemszerűen kisebb munkaerőigény szükséges, mintha kis boltok hálózata lenne mindenütt. Ha meg olyan ügyesek a logisztikusok, hogy alig van különbség a két kereskedelmi forma között (és tény, hogy volt fejlődés), akkor élőmunkaerőben sem. Merészen szólva szinte semmivel sem változna a kiskereskedelemben alkalmazottak száma, ha a külföldi láncok magyarok lennének, vagy átalakulna mondjuk a vásárlói szokás.

A hiperben ettől függetlenül nincs ördögtől való, csak a beszállítók nem alakították ki elég erősen a pozícióikat, ezért a polcpénzek miatt az árrés túlnyomó része a hipereknél landol... Azért sem ördögtől való egy hiper, mert valóban hatékony és kényelmes lenne, ahogy nyugatabbra csinálják, hogy az adott környék igényes termelőit (lásd jobbik programjában az 50ha-os nyugati birtokmodellt) egy helyen összegyűjtik. Ha tudatos a vásárló, és túl drágán adja (vagy egyáltalán nem adja) a helyi minőségi termékeket, akkor elvileg magára veszi a kényelmetlenséget, és kikerüli a kereskedőt...

acsa77 2010.01.18. 16:48:28

@misizoli: pont a kiskereskedelem az, ahol nagyon kevés külföldi technológia bevonásra van szükség, azaz nem indok a külföldi tőkeigény sem. Ha az adókedvezményt nézzük: egy magyar kereskedő miért nem kapja meg? Vagy ha adókedvezmény nélkül is megy (ugye rugalmatlan a piac), akkor miért ne legyen általában kisebb az adó, vagy nagyobb a szociális szétosztás? Miért támogasson az állam olyan tevékenységet, ahol kicsi a hozzáadott érték, vagy nem stratégiai ág nemzetközi pozíciónkat tekintve?

Ezért megy nyugaton is ismét az aggódás pl. a vízszolgáltatás miatt, hiszen az kőkeményen stratégiai, regionális szemszögből MINDIG monopólium, azaz nem piacosítható maga szolgáltatás, miközben kőkeményen erőforrás ÉS szolgáltatás. Természetesen teljesen más a műszaki háttér és szakértelem piacosítása, de az már rég megtörtént...

A kiskereskedelemre visszatérve: mindig is egy erős, maffiás kiszorítósdi, ha a vevők könnyen a csőbe húzhatók...

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.01.18. 16:51:21

@Dr. Zoidberg: Az előbb írtam: semmi gondom a liberalizmussal. A "magyar" "liberalizmussal", illetve a modern nyugati "liberalizmussal" van bajom, és a toleranciafasizmussal.

A Jobbik gyakorlatilag nem létezett 2006ban. És semmi közük nem volt a tvostromhoz, amit egyébként Gyurcsány provokált ki.

Harmadrészt látom a te liberalizmusod is "de"-s liberalizmus: Elítéled, hogy ártatlan embereket ver össze a karhatalom, de...
Milyen de???

A cigánygyilkosokat meg nem mentem. Ha ők voltak bűnhődjenek. Miért ne hinném el, hogy 10.000.000ből van két elmebeteg, aki gyerekeket gyilkol? De ez egyedi eset. Hogy jön ez ide?

A szalmabábuérvelést pedig jó lenne ha mellőznéd. Ha valami érdekel, kérdezd meg de próbáld meg kitalálni, mert úgy látszik vajmi kevés fogalmad van arról, hogy hogyan látom a világot.

Dr. Zoidberg 2010.01.18. 16:55:17

A két elmebetegre aki gyerekeket gyilkos szerinted semmi hatása nem volt a Jobbikos propagandának? Ugyan.. Hogyhogy 20 évig nem volt ilyen, most meg lett?

acsa77 2010.01.18. 16:58:44

A konklúzióm a kiskereskedelemmel kapcsolatban mégis az, hogy a kivételezett cégek rendes megadóztatása sem elég.
Hanem a vevők szavazzanak a pénztárcájukkal, ami sokkal hatékonyabb a 4 évenkéntinél. Nem csak arról van szó, hogy esetleg ne vásároljunk a Tescoban, vagy hasonló helyeken, hanem az, hogy mit vásárolunk. Mert már ott kezdődik, hogy szörnyen rosszak a preferenciák élelmiszerek és más fogyasztási cikkek terén. De ez már életforma változást is jelent, szóval sokkal keményebb dió. A tudatos vásárlást jobban igénylő helyeken, mint a piac és szakboltok, már jól látszik, hogy óriásit fejlődtek, és árban, szolgáltatásban és/vagy minőségben simán jobbak, mint a hiperek többsége. Miközben a hiperek alig mozdultak. Ez részben tükrözi az életforma változását is, de még nem elég nagy a változás.

Dr. Zoidberg 2010.01.18. 16:59:41

A de pedig mindig ott van ha az ember nem feketében és fehérben gondolkodik, amit te már egyszer a szememre vetettél. De lehet belőle és is, a lényeg, hogy az a kormány, meg a rendőrség bűne, de ettől még nem lesz kisebb a náci eszméket felkarolók bűne, ami úgylátom már járt gyilkossággal, a melegfelvonulás rendszeres szétveréséről nem is beszélve, vagy az ominózus 13-ker gyújtógatást se keverném most akkor csak érintőlegesen ide, stb..

A 23-ai dolgok egy egyszeri túlkapás voltak a rendőrség részéről, a kisebbségek terrorizálása viszont tendenciózus. Nincs kisebb, meg nagyobb bűn, az egyik nem váltja ki a másikat, mindenesetre jelenleg szerintem nem az elnyomó kormány és a rendőrterror a valós probléma, mert ilyen tendenciaszerűen hálistennek nincsen, kissebségi magyarok verbális és tettleges bántalmazása viszont napi szintű jelenség.

bz249 2010.01.18. 17:00:55

@Dr. Zoidberg: az ilyen elmebetegek ritkan szoktak elobukkanni. A balastyai rem miert pont akkor kerult elo? A washingtoni orvlovesz miert pont akkor kerult elo? Elotte 50 evvel is lehetett volna mind a ketto, megis mind a ketto akkor volt amikor.

Ha (ne adja Isten) tobb ilyen eset is lesz, akkor van osszefugges, de egy egyelemu minta nem minta.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.01.18. 17:24:24

@Dr. Zoidberg: Az egyik gyilkos egy izraeli kibucban lakot, és antifa zenekarban zenélt.
Szerintem mégis milyen hatással volt rá a Jobbik?

A náci eszméket meg senki nem karolja fel. A jobbik nemzetben gondolkozik, és nem fajban, kiáll a többpártrendszer mellett, nincs Führer-elvük, nem akarják Gauleiterekre osztani az országot stb stb.

A buzivonulást azért verték szét, mert sokan provokációnak tartották, joggal, hiszen múltkor az szdsz kamionja is ott vonult.

A kisebbség terrorizálása alatt nem tudom mit értesz. Talán ezt: kuruc.info/r/35/53812/

"Hogyhogy 20 évig nem volt ilyen, most meg lett?"
Hogyhogy Olaszliszka 20 éve nem volt most meg igen, Jobbiktól teljesen függetlenül?
Nem gondolod, hogy a "rasszizmus" és a cigánybűnözés minimum korrelálnak?

Dr. Zoidberg 2010.01.18. 17:49:35

bz249: elfogadom, de azért a köztereken tapasztalható verbális, meg nem verbális erőszak, szerintem tény, a többi általam felsorolt eset is tény.

TaTa86: nem tudom, de kétlem, hogy semmilyen hatással se lett volna.
"A jobbik nemzetben gondolkozik" Aminek nem egyenjogú részei a zsidók, a cigányok, a nekünk nem tetsző művészek, stb.. Igen ennek nyilván még csak hasonlósága sincs a fasizmushoz. Nevezzük akkor szélsőségesen nacinalistának, tök8, normális embernek fölfordul tőle a gyomra sztem.

"A buzivonulást azért verték szét, mert sokan provokációnak tartották, joggal, hiszen múltkor az szdsz kamionja is ott vonult."
Hmm ha egy kisebbség tüntetésére ráül egy politikai erő, az provokáció és szétverendő.. Pláne ha még melegek is, világos persze. Ez azért jó ha tudod ehte nyilas szöveg amit löksz. Még ha fáj is neked így gondolni rá, azért tény. És ezt értem a kiebbség terrorizálása alatt, ha pl szétverjük a tüntetésüket, felgyűjtjuk az üzletüket, úszítunk ellenük az interneten, pl az általad ideidézett oldal ebben elől jár, uniformisban vonulgatunk ott ahol élnek, igen szerintem ez a terror kezdeti, ha politikailag támogatott, akkor annak totalitárius eszme szaga van. Értem én, hogy ez a lázadás, de ettől még nem lesznek jobbak, mint a punkok.

"Nem gondolod, hogy a "rasszizmus" és a cigánybűnözés minimum korrelálnak?"
Nem gondolod, hogy erre való ráülés, a hasonló szavak szajkózása, a provokáció mégtöbb provokációt és erőszakot szül? Szerinted ez a felelős dolog? Szerint ez a racionális önvédelem?? Fröcsögjük tele az internetet a cigánybűnözés szóval, ettől majd észhez térnek a bűnöző elemek, nem pedig vérszemet kapnak?Miközben a valódi megoldásra, a gazdaság rendbetételére, se neked, se a Jobbiknak egy gramm ötlete sincsen. Menjünk oda egy napra gárdaként, ettől majd meghúzzák magukat a lumpen elemek, nem pedig kétszer olyan dühvel fognak a polgári társadalom felé fordulni másnap, mikor már nincs ott senki sem?

Felelőtlen, ostoba, zsigeri, törzsi, punk, stb hozáállás. Ez menti meg a nemzetet, minden bizonnyal.

tewton 2010.01.18. 17:50:53

Dr. Zoidberg: "kissebségi magyarok verbális és tettleges bántalmazása viszont napi szintű jelenség."

ha ahhoz viszonyítjuk, hogy mennyit sírnak és mekkora publicitást kap a dolog (ha igaz egyáltalán), akkor a hallható sírás kb. háromszorannyi bántalmazással lenne arányos.

Tőlem bepótolhatják ezt az elmaradt verést. A társadalmi igazságosság nem csak baloldali szlogen, ezen a téren is érvényesülnie kellene.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.01.18. 18:03:31

@Dr. Zoidberg: "jelenleg szerintem nem az elnyomó kormány és a rendőrterror a valós probléma, mert ilyen tendenciaszerűen hálistennek nincsen, kissebségi magyarok verbális és tettleges bántalmazása viszont napi szintű jelenség."
A többségünk nem "kisebbségi magyar", azt hiszem, azonban szívja a kormány faszságát. Bocs, nekünk ez a kormány a probléma és nem megoldás. Félek, maga meg a kormánytól várja, hogy megoldja a problémáit és ennek érdekében szétmodernizáljon minket.

Dr. Zoidberg 2010.01.18. 18:08:01

Na ma csak hetedszerre lettem le mszpsezve, szdzsesezve, de oké, lenyelem.

És igen a kormány faszságát szívjük, menjenek is a pcsába, de nem a rendőrterror velük a baj, hanem az inkompetencia és a korrupció, valamint a tehetetlenség. Ez pedig nem attól lesz jobb, hogy tetézzük a bajt, és elkezdjük leverni a kisebbségeken a frusztrációnkat, meg még a mostaninál is demagógabb elitet küldünk a hatalomba.

Neked is ajánlom elvonatkoztatni az axiomától, hogy aki utálja a demagógiát, meg a kirekesztést, annak Gyurcsány-kép lóg a falán. bullshit

Pelso.. 2010.01.18. 18:26:24

@TaTa86.: Kivételesen jórészt egyetértünk, de azért ne bízd el magad:)

Hozzátenném, hogy a hazaárulás fogalma és annak határa ma itthon erősen relatív s főleg szubjektíven alkalmazott. Konkrétan: nincs mérce, továbbá fontos dolgok nem lettek definiálva, pedig lett volna rá az elmúlt 20 év.

Pelso.. 2010.01.18. 18:29:20

@Egregor: Nem. Tudniillik nem azonosulok a kérdéseidben felvetettel, nem rám vonatkoznak.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.01.18. 18:53:54

@Dr. Zoidberg: off: Használd a "válasz erre" funkciót légyszi.
on

A kirekesztés nem faji alapon történik. Azt rekeszti ki a jobbik(, bár nem én vagyok a jobbik szóval nem tom) aki képtelen a normakövetésre, illetve az rekeszti ki MAGÁT, aki a közösség szimbólumait öncélúan gyalázza, a közösség ellen uszít.
Ha az előbbi leginkább cigányokra vonatkozik, az utóbbi pedig leginkább zsidókra, az pech.
A svábokat, vagy a csonkamagyarországi tótokat senki nem utálja, senki nem akarja őket megkülönböztetni. Vajon miért? Pedig faji alapon őket is gyűlölni kéne.

Egyébként itt a kulcsszó az "egyenjogú". Most jött ki a jobbik programja, áruld már el, hogy mitől lenne kevesebb vagy több joga a zsidókank/cigányoknak/fajmagyaroknak?
A magyarellenes művészek jogai sem sérülnek, ők is ugyanolyan polgárok mint én. Csak éppen nem tekintem őket magyarnak. Ettől még vonatkozik rájuk is az Alkotmány.
Szóval: FAIL! Nincs itt semmilyen fasizmus.

Szélsőséges nacionalizmus: Viszonyítás kérdése. A Jobbik vagy én nem vagyunk nacionalistábbak, mint mondjuk Fico. Vagy egy román/lengyel liberális.
A valóság az, hogy ez a te szubkultúrádon kívül teljesen elfogadott.

"Hmm ha egy kisebbség tüntetésére ráül egy politikai erő, az provokáció és szétverendő."
Nem írtam, hogy szétverendő, azt írtam le, hogy miért verték szét. Én nem voltam ott, de nem is sajnálom őket.

"Pláne ha még melegek is, világos persze."
Mindenki leszarja a nemi identitásukat. A vörös(kék) posztó az szdsz, és az amit az szdsz jelképez.

"És ezt értem a kiebbség terrorizálása alatt, ha pl szétverjük a tüntetésüket, felgyűjtjuk az üzletüket, úszítunk ellenük az interneten, pl az általad ideidézett oldal ebben elől jár, uniformisban vonulgatunk ott ahol élnek, igen szerintem ez a terror kezdeti, ha politikailag támogatott, akkor annak totalitárius eszme szaga van."
A buzitüntetés provokáció volt, ha valaki provokál ne csodálkozzon, ha kap egyet. Egyébként a rendőrség most is megvédte a vonulást, nagyon helyesen, még a provokátornak is jár az egyenjogúság!
Eddig egyetlen egy üzletet gyújtottak fel. Egy példából általánosítani nem túl szerencsés.
Meg is nézted a kurucon a videókat? Vagy biztos fertőz, és "nyilas" leszel tőle.
Uniformis: Azt ugye vágod, hogy a gárdát a helyiek hívták minden esetben, végső elkeseredésükben? Sajóbábonyban pl gyilkosság is történ egy éve, és a magyar lakosság folyamatos terrorban él ott.
De persze ez téged nem izgat, pedig magyar vagy ugye?
És hogy "félelemkeltő a Gárda", aki terrorizál védtelen embereket, az számítson is rá, hogy benne is félelmet keltenek. Ezt a rendőrségnek kéne megtennie, de ők nem teszik.

"Értem én, hogy ez a lázadás, de ettől még nem lesznek jobbak, mint a punkok."
Néhány emberéletet már megmentettek a Gárdisták. Te mennyinél jársz?

"Nem gondolod, hogy erre való ráülés, a hasonló szavak szajkózása, a provokáció mégtöbb provokációt és erőszakot szül?"
Tudod, itt nem kell a tyúk és a tojás kérdésén filózni. 2007 előtt gyakorlatilag nem volt radikális jobboldal Magyarországon. Cigány- és PCterror meg volt. Erre volt a válasz a
Jobbik.
És lehet itt kritizálni, meg nácizni, de az az igazság, hogy az elvtársaid 20 éven keresztül elhallgatták a problémát, nem tettek semmit, vagy ha tették súlyosbították. Ez több száz emberéletbe került.

"Fröcsögjük tele az internetet a cigánybűnözés szóval, ettől majd észhez térnek a bűnöző elemek, nem pedig vérszemet kapnak?"
Nem. A magyarok térnek észhez, és végre felfogják, hogy vagy kiállnak magukért, vagy itt döglenek meg.

"Miközben a valódi megoldásra, a gazdaság rendbetételére, se neked, se a Jobbiknak egy gramm ötlete sincsen. "
Egysíkúan gondolkodsz. A gazdaság semmit nem jelent. A világ egyik leggazdagabb állama vagyunk. Itt sokkal mélyebben van a kutya elásva.
Ötlet pedig rengeteg van.

"Menjünk oda egy napra gárdaként, ettől majd meghúzzák magukat a lumpen elemek, nem pedig kétszer olyan dühvel fognak a polgári társadalom felé fordulni másnap, mikor már nincs ott senki sem?"
És mégis hívják a Gárdát. És mégis 3000en jelenkeztek a soraiba, és mégis több 10.000en támogatják. Biztos mert mind hülyék. Gondolkozz ember!

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.01.18. 18:56:07

@Pelso..: Na akkor visszaadom: Ebben meg én értek egyet.

Dr. Zoidberg 2010.01.18. 19:15:59

"a közösség szimbólumait öncélúan gyalázza"
a jobbik, vagy te pedig öncélúan eldöntitek mi számít gyalázásnak. Petri Apokrif c. verse jut ma már másodszor eszembe, ő sem magyar biztos, hisz Mária országa vagyunk, ő meg blaszfémiát követ el a versében. Mindenki azt gyaláz öncélúan, ahogy akar, ameddig ezzel nem árt másoknak, maximum az ízlését borzolja. De nem az ízlésünktől vagyunk magyarok.

"Ha az előbbi leginkább cigányokra vonatkozik, az utóbbi pedig leginkább zsidókra, az pech." Gondolom ehhez nem kellenek empírikus kutatások, csak a kinyilatkoztatás, és a hangzatos előítéletek..

Azt is te döntöd el ki provokál, hiába tartja be a törvényeket, hiába szerinte a jogaiért tüntet, neked aki ott sem vagy, ez provokáció, nem is bánod ha szétverik. Vicc.

"De persze ez téged nem izgat, pedig magyar vagy ugye?" Hogy ne izgatna, épp azt mondom, hogy szerintem a kollektivista indulatszítás kontraproduktív, és a felzárkóztatással kéne törődnünk, illetve demokrácia, meg gazdaság barát mentalitás elterjesztésével, ahol érdemes és kell is vállalkozni.

"És hogy "félelemkeltő a Gárda", aki terrorizál védtelen embereket, az számítson is rá, hogy benne is félelmet keltenek."
Sajnos a gárda nem cska azokban kelt félelmet akik terrorizálnak. Sőt, elsősorban nem azokban.

"Néhány emberéletet már megmentettek a Gárdisták." A Hitler-jugend is biztos sok jót és szépet is tett, nem
is ez volt a baj, a gárdával sem az.

"hogy az elvtársaid 20 éven keresztül elhallgatták a problémá" na akkor megvan a nyolcadik lekomcsizás is ma, sokat ért az előbbi bocsánatkérésed. Amúgy azt hiszem az szdsz papolt a legtöbbet a cigányok felzárkóztatásának fontosságáról, bár tény, hogy ők sem tettek túl sok érdemit, bár a szociológusok azt mondják a segélyezés és a pozitiv diszkrimináció fontos. Nemtudom.

"És mégis hívják a Gárdát. És mégis 3000en jelenkeztek a soraiba, és mégis több 10.000en támogatják. Biztos mert mind hülyék. Gondolkozz ember!"
A Mónika-show-t mégtöbben nézik, biztos, pusztán racionális hazaszeretetből, és igazuk is van, ennyi ember nem tévedhet. Te gondolkozz.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.01.18. 19:20:02

@Dr. Zoidberg: Csak szólok, hogy nagyon veszélyes vizeken evezel.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.01.18. 19:28:53

@Dr. Zoidberg: "Neked is ajánlom elvonatkoztatni az axiomától, hogy aki utálja a demagógiát, meg a kirekesztést, annak Gyurcsány-kép lóg a falán." - libiket még nem láttam tüntetni egyszer sem Feri ellen, bármit is tett.

Azt pedig, hogy jelenleg nem a kormány a problémánk, maga írta. Szerintem, meg az a problánk.

A kirekesztéssel kapcsolatban: ki van és honnan kirekesztve?

Dr. Zoidberg 2010.01.18. 19:43:23

Hol írtam ezt kedves tölgy? Azt hiszem épp azt írtam, hogy, az is az egyik problémánk, mmint a kormány, de elsősorban nem a rendőratakk miatt, az már csak következmény. Meg azon nem érdemes rugózni, pár hónapjuk van, az avitt eszmék viszont itt maradnak. És ez a topic nem is a kormányról szólt. És amúgy sztem a politikusok mindig korruptak lesznek, ha hagyjuk, a nép-lélek viszont sokféle és fejlődhet, ezzel érdemes foglalkozni, szavazni meg úgyis 4 évente egyszer lehet csak.

És egyelőre csak verbálisan vannak kirekesztve a TaTa86 álltal értelmezett magyarságból, illetve néha megfélelmítve a cigányok, zsidók, melegek, illetve a politikai ellenfelek, bár reménykedem benne, hogy ez a valódi magyarságnak csak egy kis része, mmint akik így gondolkodnak, ettől függetlenül furcsa, hogy TaTa-nak nem okoz lelki problémát, hogy 100 év múlva Spírót mindenki magyarnak fogja gondolni, a hozzá hasonlókra, viszont nem biztos, hogy olyan büszke lesz a magyarság, ha egyáltalán emlékezni fog majd. Javasolt olvasmány: mek.oszk.hu/05500/05552/html/av0075.html

@Talon Karrde: Rámküldöd a fekete autót? Ott még azért csak nem tartunk. Vagy mit értsek a burkolt fenyegetés allatt? Azért tökjó, hogy megfenyegetsz, de ha megemlítem, hogy ez nem kóser én vagyok a bérrettegő..

Na nekem mára túl sok volt a kommentelésből, majd holnap benézek! További jó múltbarévedést és sarokban pityergést, valamint dacos odakapást.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.01.18. 19:56:25

@Dr. Zoidberg:"Petri Apokrif c. verse jut ma már másodszor eszembe, ő sem magyar biztos"
Kezded érteni... Úgy ahogy mondod, Petri nem magyar, nem része a közösségnek.

"De nem az ízlésünktől vagyunk magyarok." Ez nem ízlés, hanem zsigeri kereszténygyűlölet. Egy épeszű közösség miért fogadna be egy olyan embert, aki gyűlöli?

"Gondolom ehhez nem kellenek empírikus kutatások, csak a kinyilatkoztatás, és a hangzatos előítéletek.."
Előítéletek? Petri is zsidó... Pedig te hoztad a példát nem én. Ezeknek az "előítéleteknek" bizony igen komoly előzményeik vannak.

"kontraproduktív, és a felzárkóztatással kéne törődnünk, illetve demokrácia, meg gazdaság barát mentalitás elterjesztésével, ahol érdemes és kell is vállalkozni."
Jól van. Szituációs gyakorlat: tegnap megvertek a cigányok, a feleségedet megfenyegették, hogy megerőszakolják. Az évben már 4edszerre raboltak ki, a rendőrség baszik kijönni, a sok übermensch pedig a tolerancia fontosságáról fecseg.
Mit csinálsz?
A) Semmit. Hagyod, hadd terrorizáljanak. Miután két hétre rá megerőszakolják az asszonyt, felkötöd magad.
B) Menekülsz, a lakást eladod tized áron, a családod szétszakad, mész csövezni.
C) Megjavítod a gazdaságot, és felzárkóztatod a falu/város cigányait, 2 hét alatt.
D) Kihívod a Gárdát, lesz ami lesz. Utána még mindig menekülhetsz, vagy felkötheted magad.

Egyébként hogy jön ide a Hitlerjugend? Fordulj orvoshoz, ez paranoia.

"na akkor megvan a nyolcadik lekomcsizás is ma, sokat ért az előbbi bocsánatkérésed. Amúgy azt hiszem az szdsz papolt a legtöbbet a cigányok felzárkóztatásának fontosságáról, bár tény, hogy ők sem tettek túl sok érdemit, bár a szociológusok azt mondják a segélyezés és a pozitiv diszkrimináció fontos."
Csak 7 lekomcsizás. Én nem komcsiztalak le. Az előbb írtad, hogy "liberális" vagy. Tehát az elvtársaid a "liberálisok".
Papolni meg nagyon könnyű. Pl azt már a Jobbik is megcsinálta, még többet is mint a szadesz.
Cselekedni már nehezebb, főleg jól. Csak címszavakban: megélhetési bűnözés, alanyi jogon járó segélyek, rasszizmus-kirekesztés, lopási értékhatár.
Ezek vezettek a mostani helyzethez.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.01.18. 20:08:31

@Dr. Zoidberg: "illetve néha megfélelmítve a cigányok, zsidók, melegek, illetve a politikai ellenfelek"

Na akkor egy kis pszichológia.
Volt ugye 2006 okt. 23a. És volt ezzel kapcsolatban egy urban legen, miszerint szláv nyelven beszélő "rendőrök" is voltak az egyenruhás csőcselék között.
Szerinted mi enne az oka?
Gondolom magadtól is rájöttél: a magyarokban elég mély nyomot hagyott a szovjet megszállás. A terror és a szláv nyelv összekapcsolódott.

És voltak ugye a cigánygyilkosságok. Na miről szólt az urbanlegend? Fekete terepjárókról.
Mi következik ebből?
Hogy a cigányokban a terror a fekete terepjáróval kapcsolódott össze.
Na ki járkál fekete terepjáróval?
A cigány uzsorások.

Vagyis a cigányok nem a magyaroktól félnek, hanem a saját uzsorásaiktól. De persze ezt te, és elvtársaid a nagy szoridaritásban észre sem veszitek.
Persze nyilván nem azért, mert ezt a jelenséget nem lehet a magyarok ellen fordítani...

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.01.18. 20:10:53

@Dr. Zoidberg: "ettől függetlenül furcsa, hogy TaTa-nak nem okoz lelki problémát, hogy 100 év múlva Spírót mindenki magyarnak fogja gondolni"

Tényleg meglepődnék, ha ez így lenne...

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.01.18. 20:41:31

@TaTa86.:

Ott az egyik baj, hogy egy, a társadalom életének minden területét átfogó radikális változás igénye, mint program viszonylag könnyen leírható. A végrehajtásának viszont térbeli és időbeli kiterjedése van. Nem úgy megy, hogy hatalomra kerülünk és erre egyszer csak bevezetődik, amit leírtunk. A térbeli arról is szól, hogy elegendő számú megfelelően képzett és elegendően elkötelezett ember kell a végrehajtásához, az időbeni pedig arról, hogy nem megy egy csapásra. Bonyolult világ ez, aki próbált már bármilyen szervezetben valami újat bevezetni, az tudja, milyen keserves és haladatlan munka egy, akár csak részterületet érintő mélyreható változást véghezvinni, úgy ráadásul, hogy a mindennapi működést is fenn kell tartani. Ilyen általános érvényű váltás, ami ebben a programban felvázoltatott, nem egyhamar hajtható végre, és nem hiszem, hogy a Jobbiknak kellő tartalékai lennének emberi erőforrásokból. Úgy ráadásul, hogy erős szuverén szereplőkkel kell szembenézzen, akik nem éppen elkötelezettek a program irányában. A társadalom pedig türelmetlen, a szebb jövőt mindenki azonnal szeretné.

A másik baj az, hogy a rajongók úgy gondolják: ha ők elhiszik, hogy a programban leírt társadalmi rendszer működőképes, és az ellenvéleményeket érveléstechnikailag kezelni tudják, akkor az elképzelések a gyakorlatban is megállják a helyüket. Mérnök vagyok, sok mindent láttam már, ami gondolatban működött, a valóságban pedig nem. Jóllehet egy műszaki rendszer jóval egyszerűbb, mint egy társadalom.

picur3ka 2010.01.18. 20:46:27

@Dr. Zoidberg:

Ismeri a meset: A kiraly uj ruhaja? Na, arra emlekeztetnek az irasai. Ha az embereknek elkezdi magyarazni, hogy a tapasztalataik nem valosak, akkor hibbantnak fogjak nezni. Ilyen egyszeru.

"kissebségi magyarok verbális és tettleges bántalmazása viszont napi szintű jelenség."

Ez bizony igy van, egyre tobb helyen:

www.youtube.com/watch?v=FSWVXdyajAA

Várkonyi 2010.01.18. 21:06:57

Bocsi, gyerekek, most értem haza haveromtól, aki egy Pest- megyei alapszervezet elnöke.

Nagyon jó volt a kampánynyitó nagygyűlés, életem egyik meghatározó élménye lett.
Utána szórakoztunk, jól éreztük magunkat, mostanra érkeztem haza.
Egyelőre ennyi, most nekiállok a kommentek olvasásának.

Egregor 2010.01.18. 21:08:33

@misizoli: De ugye azzal tisztában vagy, hogy Vona nem közgazdász? Tisztességtelen volna egy pártelnököt közgazdásszal összeereszteni. Becsületes az lenne, ha a Jobbik pm-jelöltje mérettetné meg magát. Arra én is befizetnék.

"a helyzet, hogy a jólhangzó program óriási buktatókat és csúsztatásokat rejt. amivel rendesen megvezetik a népet."

A helyzet az, hogy jelenleg két párt ismeri a tényleges gazdasági helyzetet, beleértve a rejtett szerződéseket és trükkök százait, és ezek egyike sem a Jobbik.
Minden programnak vannak buktatói és minél általánosabb egy megfogalmazás, annál könnyebb csúsztatásként beállítani, elég hozzá az egyedi példákat felhozni.

"A hyperek felszámolásáról: Amúgy a jobbik programjában nem említenek hypereket konkrétan, csak általánosságban beszélnek a multikról. De ha jólsejtem neked a hyperek adókedvezményével van bajod."

Nekem azzal van bajom, amivel minden épeszű magyarországi adófizetőnek: iszonyatos kedvezmények mellett pumpálják ki a pénzt az országból, megszüntettek rengeteg munkahelyet, cserébe rabszolgamunkára kényszerítik az alkalmazottakat, és tevékeny résztvevői a magyar agrárium felszámolásának.

Normális adóztatással és megfelelő munkavállalói védelemmel nem lenne velük probléma. Amelyik csak rablógazdálkodni jött, az meg jobb is, ha megy.

"@Tehetetlen Dodó egy kicsit mást mond, szerinte el kell űzni a hypereket, hogy a CBA a helyébe léphessen. Itt továbbra is azt gondolom, hogy nagyjából 100 000 ember dolgozik valamiféle hyper vagy hasonló multi cégnél akit nem fog tudni felvenni egy CBA a szupermarketjeikkel. vagy ha teszemazt nyílik 1000 új közepes méretű bolt (ami kizárt hogy ennyi új szupermarket elbírna a piac), ami mindegyik foglalkoztat 20 embert. (azthiszem ezzek sokat mondtam) akkor lesz 20 000 munkahely. 100 000 vs. 20 000. nagyságrendi különbség."

Ez így eléggé légből kapott számhalmozásnak tűnik. Forrás?
Egyébként lehet magyar hypert csinálni, munkavállaló van, beszállító van, infrastruktúra van.

ja, hogy nem a rohadó kínai vörös/fokhagyma, és az ízetlen spanyol paradicsom, meg szintén ízetlen olasz alma lenne a polcokon?
Lenne elég termelő, és a legtöbb szétvert gazdaságban egy-három év alatt ismét be lehet indítani a termelést.

Ráadásul jutna elegendő külföldi termék is a polcokra, és az áruk sem változna. Valamelyest csökkenne ugyan a profitráta, de az is javarészt idehaza maradna.

"De hogy konkrétumok is elhangozzanak ebben a lassan meddő vitában:
A multinacionális vállalatok fizetnek szja-t. Adókedvezményt, támogatást és infrastruktúrális fejlesztést kapnak. (forrás: a jobbik 2010es programja) (az infrastruktúrális fejlesztés ugye nem csak az adott vállalat kapja hanem az ottlakók is.) Az adókedvezmény általában adott időre vonatkozik, pl. 5 évre sok esetben. Miért éri ez meg nekünk? mert jelenleg 22 000 embert foglalkoztat csak a tesco, és évente 2-3 ezer új munkahelyet biztosít. (jelenleg 120 ezer a regisztrált munkanélküliek száma? ami kimagsalóan magasnak számít) Ugye érezhető az arány?
Tetszik nekem hogy le kell feküdni a tesconak? Nem. Adok a multinak kedvezményt, hogy itt csináljanak évente 2-3 ezer új munkahelyet? igen."

És hogyan is lett ennyi munkanélküli? A plázák szétvertek x csillió kisvállalkozást, a legtöbb kis bolt bezárt, vagy felvásárolta valamelyik hálózat, satöbbi.
Ne mondd nekem, hogy jobb a tecsóban rabszolgának lenni, mint kisvállalkozóként küzdeni!
Ráadásul, ismétlem, ezek a cégek nem mennének el. Miért? Mert normális adózás mellett is elegendő pénz jutna nekik. Legfeljebb az anyavállalat keresne magának másik balek országot, amelyik hagyja, hogy kiszipolyozzák.

"A program többi nevetséges részéről ne is beszéljünk. Jogállamról beszélnek az egyik oldalon a másikon meg államosításról."

Javaslom, ismerkedj meg a nyugati demokráciák válságkezelő intézkedései között kiemelt helyet kapó államosítás jelenségével. A teljes privatizció a neoliberális (= a gazdasági válságot okozó) gazdaságpolitika egyik oszlopa. Mo. sem szakadt volna le ennyire mélybalkáni színvonalra, ha sokkal lassabb és átfontoltabb a privatizáció, ráadásul számos olyan stratégiai terület van, ahol öngyilkosság a privatizálás! Legfeljebb részleges, magántőkét bevonó változat elfogadható!

"A program jórészéhez 2/3ad kell. Szeretnék végre a földön járó politikusokat látni. Hiába hányok a fidesztől az egyetlen politikai párt aki közel jár ahhoz, hogy lényegi változtatásokat hajtson végre. (20 éve az első lehetőség.) Aki azt hiszi, hogy a szándék elég a változáshoz az nagyon naív."

Hazánkban _kizárólag_ a szándék hiányzik a lényegi, pozitív változás eléréséhez!
Ráadásul a Jobbik jelen esetben inkább irányvonalakat vázolt fel több esetben is, mivel reálisan látják, hogy 2010-ben legfeljebb 20%-ot, ha elérhetnek, de a 13-15% a legvalószínűbb (alacsony részvétel, közel 100%-os mozgósítás mellett).

Egregor 2010.01.18. 21:11:57

@TaTa86.: ismét csak 100% egyetértés...

Egregor 2010.01.18. 21:12:44

@Pelso..: akkor nyisd ki a szemed és nézz körül ebben az országban, mert jelenleg ez a valóság.

Várkonyi 2010.01.18. 23:01:50

@Dr. Zoidberg: Magyar Gárda = Hitlerjugend? Igazi veretes zsidó érvelés.

A magadfajtával tudod miért fölösleges vitatkozni?

"Minél többet vitatkoztam a zsidókkal, annál inkább megismertem beszéd és harcmodorukat. Mindenekelőtt az ellenfél butaságával számoltak, és ha azután minden kötél szakadt, maguk tettették a butaságot. Ha mindez nem használt, akkor egyszerűen nem értettek meg semmit, vagy pedig pillanatok alatt egy másik témára ugrottak át. Magától értetődő dolgokat tárgyaltak, amelyek helyeslését azonban rögtön más jelentős dolgokra vonatkoztatták, hogy azután ismét visszavonuljanak és ne tudjanak semmi bizonyosat. Bárhol fogott is meg az ember egy ilyen "apostolt", nyálkás lett a keze, s részletekben siklott ki ujjai közül, hogy azután a következő pillanatban ismét egyesüljön. Ha netalán az ember valakit olyan megsemmisítő módon gázolt le, hogy már csak a környezetre való tekintettel is kénytelen volt helyeselni, és így arra gondolt, hogy legalább egy lépést tett előre, akkor annál nagyobb volt csalódása a következő napon. A zsidó egyszerűen nem vette tudomásul az előző napon történteket, és mintha misem történt volna, tovább mesélte régi, lehetetlen álláspontját, s még felháborodottan csodálkozott azon, hogy kérdőre vonták. Nem emlékezett már semmire, legfeljebb az előző napon tett állításainak helyességére."

Szerintem Adolf Hitler sok dologban tévedett, hiányzott belőle az igazi férfi erénye, hogy válságos pillanatokban megállja a helyét, és még sok egyéb dolog, de ebben a dologban 100%-ig igaza volt.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.01.18. 23:19:10

@Egregor: Nem részletességről van szó. Alapvető hülyeségek vannak benne. Ha érdekel, akkor leírom, hogy mik azok.

Dr. Zoidberg 2010.01.19. 01:45:57

Na csak benéztem, egy kicsit keseredni.

@Várkonyi: Valahol bájos, ahogy Hitler-idézettel bújsz ki a vita alól, melyben kifejtitek ti ketten, hogy azért nem vitatkozol velem, mert zsidó vagyok, mindezt annak kapcsán, hogy a gárda és hitler egyenruhásai között párhuzamot vonni baromság. Egyébként nem állítottam, hogy a gárda = lenne a hitler jugendel, inkább szálasi keretlegényeire hajaz(hálisten a történelmi helyzet nem hasonló, bár nő azért a keleti nyomás), csak próbáltam rámutatni, hogy attól, mert egy szervezet csinál jó dolgokat, még lehet eredendően rossz.

"Bocsi, gyerekek, most értem haza haveromtól, aki egy Pest- megyei alapszervezet elnöke.
Nagyon jó volt a kampánynyitó nagygyűlés, életem egyik meghatározó élménye lett.
Utána szórakoztunk, jól éreztük magunkat, mostanra érkeztem haza.
Egyelőre ennyi, most nekiállok a kommentek olvasásának."

Ezen azért jót röhögtem. Egy politikai rendezvény, mint életed meghatározó élménye.. Igazi benyalós komcsi duma! Végre lesznek barátaid juhú! :D Szerintem ti vagytok a legjobb ellen-propaganda a Jobbiknak. Mivel a mélynél is mélyebre sikerül ilyenkor zuhanni, és mivel nincs is itt rám szükség, mert ti is remekeltek, azt hiszem fölhagyok a topikkal, úgysem érdemes vitatkozni egy ilyen nemzetvesztő zsidóval.

@TaTa86: "Tényleg meglepődnék, ha ez így lenne..." Akkor Ady vagy József Attila is biztos meglep, illetőleg szerinted ők sem magyarok (elég kevesen fogtok maradni ezzel a szalámizással, és főleg az iq/m2 is vészesen alacsonyan lsz egy pártgyűlésen, de hát az csak jó a szűk vezetésnek nemigaz?). Azért a többség számára akinek a nevében előszeretettel nyilatkoztok, szóval nekik egy Ady, József Attila neadjisten Radnóti nagyobb magyar, mint te vagy a Hitlerrel oly meghitt kapcsolatot ápoló Várkonyi. Szomorú ez az elkeseredett ellenségkeresés, Petri egy kereszténygyűlölő, én is Gyurcsány láncos kutyája vagyok, nem ingább rátok szokott jellemző lenni ez az állandó gyűlölet, meg valami ellenében levés, nem pedig valamiért? Nehéz lesz így összefogni közös ellenségeink, a széthúzás, az ostobaság, a gátlástalanság ellen. Na mindegy a jövő korok majd ítélnek.

na Jebb Szövőt!

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.01.19. 05:02:43

@Dr. Zoidberg:

1.Most miért kavarsz?

2.Hogy jön ide Ady, Radnóti vagy József Attila?

3.Petri bevallottan kereszténygyűlölő volt:-(

4.Ha nem folyna itt kilencven óta a szisztematikus nemzetpusztítás, a "nemzeti radikalizmus" ma féltucat éhenkórász történész és irodalomtörténész "problémája" volna.

Úgysem hiszem el, hogy nem tudod egészen pontosan, hogy mi is zajlik itt valójában:-(

magyarido.blog.hu/2009/11/25/egy_majdnem_teljes_kor_summarium_2009_november_25

ü
bbjnick

Várkonyi 2010.01.19. 05:59:20

@Dr. Zoidberg:

Rossz hírem van, zsidó: egyre kevesebb embert érdekel a nyavajgásotok. Nap mint nap ébrednek fel az emberek, és látják, mit művel a bandád. A húrt meg lehet feszíteni. Még.
Ebből futás lesz, zsidó!

Toleráns nép a magyar, tűr, csak tűr.
A libsik ebből űznek gonosz gúnyt, amikor a liberális rothadást tömik le a magyar torkán.
Mindegy: lassú az eszmélés, de annál tartósabb.

Shalom

PS

Ja és mielőtt még kicsi szíved nyálkás buzisságával értetlenül állnál a szélsőséges-kirekesztő gyűlölet ezen iszonyú tobzódása előtt...
... inkább kímélj meg a szarságaidtól.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.01.19. 06:30:01

@Várkonyi:

Ejnye, jóember! Ezzel a hanggal csak fegyvert adsz a vélt vagy valós politikai ellenfeled kezébe:-( Szerintem:-)

ü
bbjnick

Várkonyi 2010.01.19. 08:03:29

@bbjnick: Az lehet, de ezzel máshogy nem lehet.
Te is még reménykedsz, vitatkozol vele, hogy hátha, mert naív vagy éd fiatal, ahelyett hogy küldenéd a pitlibe. (a farizeusokkal még Jézus sem tudott mit kezdeni!!!)

Most őszintén: amióta vitatkozol vele, elértél bármilyen ici-pici engedményt?
Közös nevező, valami?
Itt hitlerjugendezik meg keretlegényezik tovább. Komolyan, már csak az hiányzik, hogy "ilyenek vitték el az apámat"...

Fölösleges az ilyennel szóbaállni is. Bár tudod mit? Vitatkozz vele tovább, nyugodtan. Majd megtanulod a saját károdon a dolgot.

Azzal meg ne is törődj, hogy egyik felvetésedre sem fog érdemben válaszolni...

PS
Ez a nyápic zsidó, mint politikai ellenfél? hehh...

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.01.19. 08:21:10

@Dr. Zoidberg: hm, azt tanítják nekünk felvilágosult uraink, hogy a magyarok ősbűne - aminek méltó büntetése volt Trianon - az, hogy kényszerasszimilálták a kisebbségeket a magyarságba.
Hát jó. Akkor most nem mindenki magyar, aki beszél magyarul vagy magyar az állampolgársága.
Mondja, tud olyan helyzetet elképzelni, amikor a ballibek előtt jól áll a magyar nemzet?

A zsidók helyében eléggé megsértődnék az ilyen baráti tűz miatt, mint a magáé. Egy kalap alá vonja őket a buzikkal és a cigányokkal. Nyöhehe.
Utóbbiak pedig egyszerűen közrendvédelmi probléma. A berakott videón a kirekesztő nagyi nem akarja a pénzét és a kamráját megosztani a cigusokkal. Tényleg borzalmasak ezek a magyar öreglányok.
Tudja, az államtól először nem azt várom el, hogy valamely ballibek által kitüntetett kisebbség (pl. a keresztény hívek is kisebbég számszerűen, de őket maguk sosem védenék - a ballib verbális támadásoktól) lelki kényelmét védje, hanem azt, hogy a közrendet.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2010.01.19. 08:27:53

@tölgy:

"Akkor most nem mindenki magyar, aki beszél magyarul vagy magyar az állampolgársága."

A két oldal két nemzet fogalomban gondolkodik.

A turbóknál fontos a vérségi, leszármazási vonal - pl. Turul, őstörténet, mítoszok. Be lehet szerintük "térni", de ezekre a mítoszokra le kell tenni előtte a főesküt és más kötödés nem lehet (csak ami ezzel összeegyeztethető) budhista is csak olyan, aki illeszkedik a magyarőstörténeti űdvsztoriba.

A Gyurcsi-féle nemzet, meg szimplán a mai Magyar Köztársaság állampolgárainak jogközösségén alapszik, nagyon egyhe kulturális plusszal.

Szerintem meg a legjobb az arany középút. :-)

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.01.19. 08:43:00

@Jobb híján MDF-es: "A Gyurcsi-féle nemzet, meg szimplán a mai Magyar Köztársaság állampolgárainak jogközösségén alapszik+" -- neeem, ez nem lehet, hiszen ez ugyanaz a kényszerasszimilációs nemzetfelfogás, amiért az 1918 előtti magyarokat szokták fikázni. Az nemzet=állampolgárok egésze a sokat fikázott 18 előtt magyar nemzetfelfogás.
Vagy az mégiscsak jó volt?

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2010.01.19. 08:49:08

@tölgy:

Akkor volt igény másra, pl. a szlovákok határozottan szlovákok, egyesek csehszlovákok szerettek volna lenni (legalább is az értelmiségük) nem magyarok.

Ma a romák nem akarnak romák lenni, hanem a nyelvtudások és állampolgárságuk mián magyarnak érzik magukat, hisz a Turulra nem kell letenni a főesküt. :-)

Angliai pakik, németországi törökök, franciaországi arabok is érezhetnek hasonlóan, ha az útlevél, a személyi igazolvány számít. Bár nekik lehet anyaországuk.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.01.19. 10:33:00

@Jobb híján MDF-es: Angliát ne is mondja. Ott máig államegyház van és Lordok Háza, ha érti mire gondolok: klerikális-feudális-reakciós-burzsuj elnyomás alatt senyved a nép.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.01.19. 10:36:09

@Várkonyi: Magas labda... fölösleges.
Egyébként milyen igaz.

@Dr. Zoidberg: off: Ha crt+v-zed a kommentedet, akkor a link eltűnik a @név-ből, és csak sima szöveg lesz.
on

Amit itt bemutatsz az érvelési hibák csokorba gyűjtése.
szalmabábuérvelés: "Akkor Ady vagy József Attila is biztos meglep, illetőleg szerinted ők sem magyarok"
Ki beszélt Adyról meg Józsefről? Hogy jön ez ide? Adyt egyébként nem szeretem, de József az egyik kedvencem, és Radnótit is szeretem.

argumentum ad hominem: "iq/m2 is vészesen alacsonyan lsz egy pártgyűlésen"
Szóval huje vagyok mi?

"mint te vagy a Hitlerrel oly meghitt kapcsolatot ápoló Várkonyi. "
Reductio ad Hitlerum

"Szomorú ez az elkeseredett ellenségkeresés, Petri egy kereszténygyűlölő"
Na most játszd el azt, amit Petri csak zsidóval, és mond, hogy ez nem számítana antiszemitának. Ne nézzük már egymást tök hülyének!

"én is Gyurcsány láncos kutyája vagyok"
Szalmabábuérvelés megint.

"nem ingább rátok szokott jellemző lenni ez az állandó gyűlölet"
Jaja, 24/7 gyűlölködünk. Ez a hobbink. Lehetőleg ne magadból indulj ki.

"meg valami ellenében levés, nem pedig valamiért?"
Megint magadból indulsz ki. Nekem van önálló értékrendem, nincs szükségem az identitásomhoz sem zsidókra, sem cigányokra, sem buzikra.

Zoidber, ez így nagyon gyenge. Pedig az elején azt hittem lenyomsz. Ebben a hozzászólásodban egyetlen egy érvet nem tudtál leírni, és semmire nem válaszoltál, amit írtam.

@Jobb híján MDF-es: "Akkor volt igény másra, pl. a szlovákok határozottan szlovákok, egyesek csehszlovákok szerettek volna lenni (legalább is az értelmiségük) nem magyarok."
Egyértelműen téves. Nézz utána! Annyi történt, hogy Észak-Magyarországot, aminek semmiféle szeparatista törekvése nem volt soha, megszállták a csehek. A tótok meg leginkább enni akartak, és életben maradni.

@tölgy: "Mondja, tud olyan helyzetet elképzelni, amikor a ballibek előtt jól áll a magyar nemzet?"
Ott a pont!

tewton 2010.01.19. 14:05:07

@TaTa86.: kár a gőzért meg az érvekért, szerintem Z egyszerűen a piros baseball-sapkáért nyomul. Vagy kékmadarasért :)

misizoli 2010.01.19. 22:04:46

@Egregor: kitartó vagy, tartsd meg a jószokásod. hiszek a kitartásban, akkor ha társul mellé önkritika is.

Szóval azért vitatkozzon Vona a Bokrossal, mert mind a kettő minisztar elnök. Egy vita nem közgáz vizsga, hanem arra jó, hogy ott ismerszik meg az ember igazán. És azért Ők ketten, mert ugyanazokat az embereket szólítják meg a kampányukban. De legyen ez téma, akkor ha valóban indul a választásokon az mdf:)

A számítás csak félig légől kapott. A 100 000 munkanélküli egy becslés ami úgy jött ki, hogy a tesco foglalkoztat 22 000 embert. Több mint 5 hyper lánc van, de tesco a legnagyobb így kalkuláltam a 100 000et. Az 1000 szupermarket pedig csak egy példa az arányok bemutatására.

Pumpál ki tőkét a tesco, ha nagyon ragaszkodsz ehhez a kifejezéshez, de a jobbik programja szerint is(azt írják kedvezményt kapnak, ergó marad az országban azért tesco pénz) Hogy sok vagy kevés? Mivel ennyi embert dolgoztat valószínű még így is nagyságrendekkel több adót fizet mint egy CBA vagy egy coop. És ez nem elhanyagolható részlet. (pont ezeket a részleteket hagyják figyelmenkívül a jobbik programban) mert lehet hogy a CBA x százalékot fizet, a tesco meg x/2 százalékot. ha a tesco csak kétszer akkora lenne mint a cba akkor már forintban ugyanannyit fizetnének, de nem kétszer akkora.

"Egyébként lehet magyar hypert csinálni, munkavállaló van, beszállító van, infrastruktúra van."
Egy valami kell még hozzá, az amiből az általad felsoroltakat fizetjük. Tőke.

A hypereknek akkor van létjogosultsága, ha sokkal olcsóbban tudsz ott vásárolni mint a a szupermarketben. Ha nem tudsz olcsóbban vásárolni, akkor nem fogsz olyan messzire menni, hogy cipekedhess. Ha lenne magyar hyper csak akkor lenne értelme ha ugyanilyen nyomott áron kínálná az árut. Ugyanúgy kevés pénzért dolgoztatna, és ugyanúgy olcsón venné át a beszálítóktól a terméket. Akkor viszont ott vagyunk ahol a part szakad. Ami bökkenő, hogy a piacnak szüksége van hyperre, mert akármit teszel a gazdasággal annak évek kellenek, hogy reagáljon, a holnapi parizerrel meg nem lehet várni addig. Csak mellékes, hogy a tescoban is be tudsz úgy is vásárolni, hogy csak magyar termékeket veszel. Nem a tescora kell haragudni, hanem nekünk kell gondolkozásmódot váltani: "Amint megtehetem ne az olcsóbbat vegyem, hanem azt amin rajta van a kiváló magyar áru pecsét." Ez nehezebb és több időbe telik, de jóval stabilabb mint ha bárkit is elkergetünk az országból.

A bevásárló központ és a hyper nem egy kategória. Ezeket nem lehet egy kalap alá venni. Egészen más problémák vannak velük. Ráadásul nagy részük magyar tulajdonban van. Ebből is látszik, hogy a magyar kézben lévő dolgok sem jobbak. Normális fogyasztói kultúrát kellene tanulnunk, nekünk fogyasztóknak.

Amúgy meg ha már ilyen csapongó a vita. Ugye senki nem akarja elvenni az autógyárak kedvezményeit, mert akkor véletlen az északi szomszédunknál fognak kikötni, és akkor egészen biztos hogy fényévekkel fognak leelőzni minket.

Szándék? Ugyan. A szándékhoz lehetőségek is kellenek. Pl. kisebb, hatékonyabb, olcsóbb állami apparátot (ami pedig úgytűnik, hogy a legnagyobb lyuk a költségvetésen) egy jobbik kormány sem fog tudni csinálni. Csakis a 2/3. Eddig nem volt olyan kormány aki nem terjesztett volna be erre alkotmány módosítást. Szerinted a jobbik mellé hamarabb odaáll bármelyik párt, hogy elfogadják a terveiket? Ebben az országban elsöprő többség kell ahhoz, hogy valami változzon. Ez van.

Tehetetlen Dodó 2010.01.20. 09:02:35

Nem tudom, melyik hülye adta a számba, hogy a hypereket el kell űzni:

""@Tehetetlen Dodó egy kicsit mást mond, szerinte el kell űzni a hypereket, hogy a CBA a helyébe léphessen. Itt továbbra is azt gondolom, hogy nagyjából 100 000 ember dolgozik valamiféle hyper vagy hasonló multi cégnél akit nem fog tudni felvenni egy CBA a szupermarketjeikkel. vagy ha teszemazt nyílik 1000 új közepes méretű bolt (ami kizárt hogy ennyi új szupermarket elbírna a piac), ami mindegyik foglalkoztat 20 embert. (azthiszem ezzek sokat mondtam) akkor lesz 20 000 munkahely. 100 000 vs. 20 000. nagyságrendi különbség."

de nyomatékosan kérem az illetőt, hogy ne próbáljon helyettem godolkodni, úgysem fog sikerülni. Vagy ha mégis próbálkozna, akkor gondolatkísérleteinek eredményét saját neve alatt publikálja.

Na, azért az egyértelműség kedvéért fussunk neki mégegyszer:

Ki sem ejtettem a számon, hogy el kellene őket űzni, vagy betiltani, vagy cébéásítani az egész országot.

Mindössze arról van szó, hogy semmiféle plusz előnyt nem kell biztosítani a számukra és lehetőleg korlátozni kell a nyers erőfölénnyel való visszaélésüket, amely nem a valódi versenyt szolgálja, hanem épp a piac torzulásához vezet.

Valamelyik lelkes hipr-védőnek javasoltam már azt is, ugyan nézzen már utána, mely cégek/láncok bonyolítják a legnagyobb élelmiszerkereskedelmi forgalmat, nyilván nem tette meg, mert akkor világosan látná, hogy mennyire fontosak a kisboltokból álló hálózatok, amelyek egyrészt sokkal több munkaerőt foglalkoztatnak, másrészt adóbefizetésben sem maradnak el semmivel a híres Hyperek mögött.

Itt van link, most hirtelen csak 2006-ost találtam, de az összkép nem sokat változott.
www.maipiac.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=310&Itemid=71
vagy
www.kereskedelmitagozat.bkik.hu/file.php?type=newsview

Az erőből koncentrált hyperek által okozott strukturális torzulásokra most csak annyiban térek ki újra: jól látható, hogy miután erőből tönkretettek számos kisebb, klasszikus közért-nagyságú boltot, most szépen elkezdik saját, hasonló méretű üzletekkel betölteni ezt a saját maguk által létrehozott űrt, lásd a Tesco szembetűnő új taktikáját.

A "tőke szükséges a kiskereskedelemhez" ostoba mantrájának cáfolatát részben maguk a hyperek adják: gyakorlatilag csak az áruház létrehozásához szükséges tőke (erre valók lennének a bankok, igaz? ha adnának magyar vállalkozásoknak is kölcsönt...), az áruforgalmat magukkal a beszállítókkal finanszíroztatják, pofátlanul kedvezőtlen és hosszú fizetési kondíciók révén, úgyhogy ez se nagy varázslat.
A másik élő cáfolat pedig az alulról szerveződő, összefogásból induló szövetségek erősödése: épp a minap jutott el például a szociális bolthálózat 120-ik üzlete megnyitásához, teljesen önerőből, magyar termelőkre és magyar árukra támaszkodva.

No, lehet ezen egy keveset töprengeni, ha nem túl fárasztó.
Akinek fárasztó, az hallelujázzon tovább a nagy globális láncoknak és egye tovább az általuk elébe lökött drága szemetet.
süti beállítások módosítása