Felvidéki intő
2009. december 28. írta: AgentUngur

Felvidéki intő

  Mint arról már beszámolt Turul fővezér, felvidéki kollégáink háromnapos agyviharon láttak vendégül néhányunkat a Fátra lábánál. Szép volt, jó volt, de azt is be kell vallani, hogy intőt kaptunk. Csúnyát. Nem mi, a Reakció, vagy nemcsak mi. Hanem az az egész valami, amit ma Magyarországnak hívnak.

  Erre a Magyarországra, minden bajával együtt, a rendszerváltástól nagyjából 2004-ig fel lehetett nézni az összes olyan szomszédos territóriumból és országból, ahol jelentős lélekszámú magyar közösség él. Gazdagabb, sikeresebb és valahogy európaibb volt, mint Dévénytől Batináig bármelyik szomszédunk, de még Horvátországhoz és Szlovéniához képest sem volt annyira fájdalmas a lemaradás. Aztán ahogy az irracionális belpolitika 2002-től irracionális gazdaságpolitikába is csapott, ez az előny riasztó gyorsasággal apadni kezdett, hogy északi irányban egész egyszerűen el is tűnjön. Azok a skodanénis-skodabácsis idők, amikor az egész Felvidéket belengte a késő csehószlovák fantáziátlanság, amikor a Kofola tűnt a luxus csúcsának és amikor Budapesthez képest Pozsony egy alulfejlett provinciális kisvárosnak tűnt, elmúltak. Besztercebánya jobban néz ki, európaibb, tisztább, mint szinte bármelyik hasonló méretű város a „Trianon” szabásmintájú Magyarországon. Még egy csilivili felhőkarcolócskája is van, olyan, amit Pesten az okosok azonnal betiltanának, mint mindent, ami innovatív és elüt a (felvidéki bloggert idézve) „erősen leromlott” 19. századi városképtől. Kis-Nagyország behozta lemaradását. Sőt.

  Felvidéki bloggerbarátaink egész egyszerűen sokkoltak azzal, hogy ma Magyarország északról mennyire balkáninak tűnik, nemcsak azért, mert szegényebb, hanem mentalitásában is. Az egy dolog, hogy rosszabb az adózás, kisebb az egy főre jutó GDP, ezen lehet(ne) jó gazdaságpolitikával viszonylag gyorsan változtatni. Az már sokkal súlyosabb, hogy nem átallnak jó nevű magyar cégek adócsaló megoldásokat javasolni felvidéki partnereiknek is, ami egyszerre arcátlanság és önmaguk lábon lövése. Hogyan épülhet üzleti kapcsolat bizalomra, ha az első javaslat csalásra szólít fel?  A mutyi, az élősködésre és bliccelésre való hajlam a kádári magyar szocializmus terméke, hogy történelmi előzményit ne emlegessük. Ezt erősítette fel a szocialisták által bevezetett nagyüzemi korrupció, és a leszakadt társadalmi rétegek „halat adok, nem hálót” típusú önsorsrontó támogatása. A kiépült reflexek nem biztos, hogy megváltoznak az adók csökkenésével. Kis-Nagyországban is van korrupció, van élősködés, de kevesebb, mert társadalmilag nem annyira elfogadott, mint a Dunától délre. A politikai elit az alapvető gazdasági felemelkedést szolgáló lépésekben többé-kevésbé kiegyezett, így a kormányok meg merték lépni a rövid távon fájdalmas intézkedéseket is.

  Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lenne önmagából kifordult, perverz kis ország ez (azért ezt is kibeszéltük) a kormányában egy csapat zombival. Nevetséges, ahogy hamisított történelmet irogatnak maguknak, kezdve a Nagymorva Birodalommal, ami nem volt se nagy, se birodalom, de igazából még morva se. Vagy lehet éppen magyarellenes szabadságharcost képzelni egy betyárba, de a tény az, hogy a szlovákságnál kevesebb problémát az 1920 előtti Magyarországon egyetlen nagy nemzetiség sem okozott, lelkesebben a németeket és zsidókat kivéve senki sem asszimilálódott. Szörnyű lehet a szlovák nacionalistáknak, de a magyarok és szlovákok sohasem irtották egymást, ellentétben mondjuk a magyar-szerb, magyar-román viszonylattal. De ez aligha vigasztalja azokat, akiket ma, jórészt képzelt sérelmeket felemlegetve (ez nem azt jelenti, hogy a magyar nemzetiségpolitika méltányos volt a szlovákok felé, mert nem volt az), megaláznak nemzeti hovatartozásuk miatt. A kettős nyomás, a Magyarországba vetett hit megrendülése, és a szlovák nacionalizmus erőszakossága miatt ma a magyarság demoralizációja és ezzel párhuzamosan asszimilációja nagyobb, mint valaha. Egyes demográfiai előrejelzések szerint magyar közösség tíz év alatt akár százezer főt is veszíthet, ami egészen drámai méretű csökkenés lenne a jelenlegi 520 ezres hivatalos adathoz képest.

  Kis-Nagyország viszonylagos sikere intő példa, hogy lecsúszni nagyon könnyű, de lehetséges gyorsan emelkedni is. Ha nem akarjuk, hogy Pufulecország, aminek fővárosát nemrégen még nyugodtan csúfolhattunk Büdirestinek (az egésznek elhanyagolt MÁV pályaudvar feelingje volt, most viszont már látszanak az élet jelei), ugyanúgy joggal oktathasson minket, mint a magát fejlett nyugatnak képzelő Skodánia egykori fa és szeméttelepe, szép Kis-Nagyország, akkor sürgősen tenni kell valamit. A felvidéki bloggerek (is) megadták a magyar politikai elitnek, de Magyarországnak és az elbalkánosodás felé tartó magyar társadalomnak az intőt. 2010-től változtatnunk kell. Magunkért, és értük is.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr61627299

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Bródy Sándor 2009.12.28. 18:45:38

Bródy Sándor. Egerben van róla elnevezve egy könyvtár, és az utca, amelyben a Magyar Rádió van; méltó névadó a posztkommunista rádió utcájának. Mit ír róla a kortárs Tormay Cecile: "1918. november 13. A budapesti zsidó irodalom vezérírója, Bródy S...

Trackback: "A halál ellentéte nem az élet, hanem a művészet." - A Die Stürmer ünnepi beszélgetése Ludwig Lakatos berlini íróval 2009.12.28. 13:08:02

„Az ember nem arra született, hogy legyőzzék.” (Ludwig Lakatos) Rüdiger Dahlke írása* Ki is valójában Ludwig Lakatos? Bevallom, én nem tudtam a választ egészen a mai estig. Nem tudtam, mire számítsak. Itt ülök a Gustav Gründgens Strass...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.12.28. 08:12:37

Teljesen jó cikk, de biztos lesznek akinek nem tetszik.

JClayton · http://bumm.sk/blog/szemtanu/ 2009.12.28. 09:29:41

Nálam konkrétan a rizspálinkát (?) feketén kínáló ázsiai éttermi történet csapta ki a biztosítékot, mifelénk elképzelhetetlen lenne, hogy bármit is a pult alól áruljanak egy magát valamire is tartó vendéglátóipari egységben. Mivel ebben az esetben nem magyarok az elkövetők, ez biztosan nem nemzeti jellemhiba, hanem valami rendszerből adódó anomália...

2009.12.28. 09:39:02

A mai mutyi szerintem nem kádári örökség, a szlovákoknál sokkal súlyosabb volt, mint nálunk. Ez már a mai kor terméke, a 20 év alatt fokozatosan termelődött ki, az agyonadóztatás és a minimálbéres-zsebbefizetős foglalkoztatás eredményeként.

Az asszimilációnak most sokkal kisebbnek kell lennie, hiszen sokkal több lehetősége van a kinti magyarságnak kapcsolatot tartani magyarokkal, mint korábban. Inkább arról van szó, hogy Magyarország lakossága folyamatosan csökken, 2011-re 10 millió alá fog esni. A külhoni magyarság ezzel párhuzamosan átvándorol az óhazába. Egyébként Szlováki lakossága is csökken. Ez bonyolultabb kérdés annál, mintsem csak a felvidéki magyarság létszámát nézzük.

JClayton · http://bumm.sk/blog/szemtanu/ 2009.12.28. 09:42:51

Ungur, és neked ígértem valamit, a késlekedésért bocs. Hardcore anyag lesz és a 2001 utáni következtetések nincsenek is benne, ha jól tudom, még nem jött ki.
www.hhrf.org/kisebbsegkutatas/kk_2003_01/cikk.php?id=484

negeev 2009.12.28. 10:01:42

A cikk jó, de semmi újat nem mond. Mindenki tudja, hogy jelenleg ez a helyzet Magyarországon.

sat. · http://sztandit.blogspot.com/ 2009.12.28. 10:21:53

@iii:
A fölvidéki magyarság tótságba olvasztását /olvadását nem a kapcsolattartás határozza meg (ami egyáltalán nem lett annyira gyakoribb a liberalizálás óta), hanem a a (cse'-)tót állam formálódása óta foytatott magyarellenes politika által gerjesztett közhangulat a gyarmatosított részeken /s másütt is).
A fölvidéki magyar szülők kb. feli (s még jó, ha csak annyi) tót iskolába íratja a gyerekit, mer' efelé nyomja őket az említett közhangulat, aminek a nem fanatizált magyarok könnyen bedőlnek. Arról pedig, hogy nagyon sokszor miy agymosás s magyarellenes uszítás foyik ezekbe az iskolákba' most inkább hadd ne írjak.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.12.28. 10:32:42

Besztercebányát a trianoni magyar városokkal kellene összevetni, nem a lepukkant Demszky-Budapesttel. A vidéki városaink jelentős része teljesen rendben van.

jan 2009.12.28. 10:36:54

Egyszerű ez: Kis-Magyarország nagy része a török hódoltság része volt, Szlovákia nagy része meg nem.

Ezért balkánosabb ma (Kis-)Magyarország, mint Szlovákia.

ArmaGeddon Bácsi · http://ordoguzo.blogspot.com/ 2009.12.28. 10:42:09

Az valóban hasznos egy országnak, ha hazafias kormányzatok váltják egymást. Eltekintve attól, hogy enek vadhajtásai történetesen épp a magyarokat sújtják.

Amúgy viszont a cikk háttere az a tévhit, hogy a világban alapvetően rend van, csak nálunk szúrták (kúrták) el.
A szlovák gazdaság is össze fog omlani mai formájában, de az igaz, hogy a belső kohézió nagyobb lesz a nemzetiségi kérdéstőél eltekintve. Bármilyen csúnya, szalonképtelen gondoloat, de cáfolja aki tudja, hogy azért tudnak jobban élni a mindenkori lehetőséggel, mert náluk nincs annyi idegenszívű (most a többségi szlovákokon belül értem, a mygarok lojalitását eredetileg alaptalanul vonják kétségbe, bár előbb-utóbb önbeteljesítő jóslat lehet). Termésuzetesen a zsidókra gondolok. Nincs annyi, leht a kormány hazafias, vannak eredmények. Mondom, ideiglenesen, mert a fogyasztói társadalom jövőtlen, de akkor is könnyebb lesz nekik a nemzeti identitást állandóan, programszerűen bomlasztó elem magas aránya híján.

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2009.12.28. 10:48:31

ettől a pufulecország-büdiresti-kisnagyország-skodánia beszólásoktól totál rosszul vagyok.

is 2009.12.28. 11:03:35

szóval. 95%-ban rendben a cikk. 5%-ban direkt hazudik, és újabb 100%-ban elhallgat. vegyük sorra:
5%
- "Aztán ahogy az irracionális belpolitika 2002-től irracionális gazdaságpolitikába is csapott": Helyesen: "Aztán ahogy az irracionális belpolitika 2001-től 2006-ig irracionális gazdaságpolitikába is csapott". Három kormány, három barom.
- "Ezt erősítette fel a szocialisták által bevezetett nagyüzemi korrupció". Helyesen: "Ezt erősítette fel a nagyüzemi korrupció". Sajnos nem a szocik vezették be, akárhányszor elmondod, akárhányszor a tükörben magadnak mondogatod. Próbálod sima bazmegelésnek lealacsonyítani a 'ne nyerjünk már annyit', meg a hosszú bájtok éjszakáját (tölgy direkt tagadja is, hátha beveszed), meg a szőlőbányákat, de ezek _megtörtént_ esetek. ez nem menti a szocikat, csak a mondat helyesen nem úgy van.
100%
- Szlovákia azért fejlődik, mert Dzurinda megcsinálat azokat a reformokat, amiket Gyurcsány 2006 után megkezdett, és amit az MSZP és a FIDESZ együttes erővel elgáncsolt. aki a népszavazáson arra szavazott, hogy ne legyen tandíj, meg lehetetlenítsük el Gyurcsányt, az legfeljebb mea culpa keretében, ruháját megtépve beszélhet a szlovák eredményekről. 35%-os újraelosztás, szemben a magyar 50%-kal. érted mi az? magán egészségbiztosítás (-8%), kevesebb nyugdíjas és egyetemista (-5%), no lakáshitel korlátlanul és agyatlanul (-1%), nem kergetjük el az autóipari gyárat (Gyöngyös), hanem lakáshitel helyett azokat támogatjuk, pofátlanul, mert pár év után megtérül (GDP +3%).

AgentUngur 2009.12.28. 11:07:48

@triumphator: a Kis Nagy ország Szlovákia hivatalos reklámszlogenje. Egyébként véleményem szerint azok az országok és terriróriumok, ahol állami szinten megy a történelemhamisítás és a magyar közösségek elnyomása, kirablása (a magyar lakosságú területek alulfejlesztése az rablás és lassan egy évszázada folyik) azok nem érdemelnek tiszteletet.

Szlovéniát, Horvátországot, Ausztriát tisztelem,a többi nem érdemli meg, amíg nem néz szembe múltjával.

insert_click · http://www.kutyapoint.hu/ 2009.12.28. 11:09:46

ugyanúgy mutyiznak, mint ahogy Magyarországon zajlik, nem is kis tételben. Egy különbség van, ők összetartva mutyiznak, nem a külföldi tőkét gyarapítják. Ha két cég közül választaniuk kell, akkor a hazai céget bízzák meg.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.12.28. 11:17:40

ez jó! felvidéki barátaink, akik egy titkosszolgálatok által irányított bűnhalmaz közepén élnek, és fasiszta kormányuk van, balkánoznak. menjenek a picsába!
persze az egésznek az oka, a kicsit jobban élés, semmi máshoz nincs köze. szoktam emlegetni a titói jugoszláviából érkező délvidéki magyarokat, akik büszkén jugózták magukat, mert volt adidas, speedo, meg jugoton lemezen rock. aztán az efemer román felemelkedés idején a román sikerekre büszke székely. most is csak ez van. a hülye palócok örvendeznek mert egy kicsit jobban élnek. na, ilyen ócska a mi népünk. ebből tessenek építkezni.

szamarhegy 2009.12.28. 11:18:04

Elég sokat járok Szlovákiába, de sem az infrastruktúrát illetően (pl autópálya, szolgáltató szektor), sem az utcaképben nem látom, hogy előttünk járnának. Az látszik, hogy takarékosabb, megfontoltabb nép a szlovák, mintha nem vettek volna fel látszat kiadásokra (autó, puccos ház)annnyi hitelt, de egy kicsit még mindig a korábbi szürkébb, elmaradottabb benyomásom támadt. A bolti kínálatban azt tapasztaltam, hogy sokkal kevésbé domináns a gagyi termékek (hús, tejtermék) aránya, az alsó (pl. felvágottak, tejtermék) szintet képviselő termékek is elfogadható minőségűek. Általában is mintha kevesebb lenne a szélsőség, a közép réteg ugyan szürkébb mint nálunk, de viszont szélesebb, ez persze általánosság, de aki jár ki az tudja miről beszélek. Szlovákiának nem a statikus állapota imponáló, ebben simán előttük vagyunk, hanem a fejlődés dinamikája, ami kultúrális kérdés , pl. oktatás, nyelvtanulás, munkához való hozzáállás, korrektség kérdése és csak utoljára a politika kérdése. Persze hálás dolog a politikát szidni, addig se kell magunkba nézni, hogy nekünk miben kellene fejlődni.

AgentUngur 2009.12.28. 11:18:15

@is: 2002 választási költségvetés volt, nem egy irracionális Fideszes gazdaságpolitika kezdete. Nem lett volna folytatása. Az irracionalitás kezdete 2002 májusa. A 2006-ban alapvetően igazad van, a népszavazás szégyenletességében dettó.

A nagyüzemi korrupciót a privatizáció kapcsán a Horn kormány kezdte el, de a bennfentes MSZP közeli körök 1989 óta csinálták az MDF kormány alatt is, az utalgatást az "Orbán" bányákra és szőlőkre fárasztónak tartom, egyszerűen nem voltak ügyek, a semmit fújták fel. Ha már valamit mondani akarsz, találj jobbat, azért a Fidesz közelében is voltak KOMOLY ügyek. De nem az a dimenzió, mint az MSZP-SZDSZ, és az pedig tény, hogy a nagyüzemi lopást ők kezdték.

Manyi Béci 2009.12.28. 11:20:17

Tök ari ez a cikk.
Háromnapos kirándulás.
Ez a következők szerint zajlik nagyjából:
1.nap: megérkezés kb délben, lecuccolás, alkoholos italok fogyasztása, kaja, alkoholos italok fogyasztása, világmegváltás a haverokkal (szeressük őket, olyanok, mint mink, és az valami egészen érdekes, hogy ennek dacára mennyire hasonlóan látjuk a dolgokat!), tente.
2.nap: síelés, a többi mint fent.
3.nap hazaút: ebéd Besztercebányán, utána félórás séta a főtéren, búcsúpohár Pozsonyban, vártól lesétálás az óvárosba, ha elég korán van, elsétálás a priorig, búcsúpuszi, haza.

És utána Agent Ungur megírja a nagy elemzést Szlovákiáról:D

A besztercebányai főtértől 10 percre még mindig ugyanolyan ordenáréan és szívfájdítóan lepukkant a város, Ungur?

A pozsonyi óváros kedves kis karácsonyi fabódéjai után ellátogatott mondjuk egy lakótelepi lakásba? Vagy elsétált egyáltalán 15 percet kifelé a központból?
Szakértőke.
Hány 40 éven felüli magyar emberrel beszélgetett 3 nap alatt?

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.12.28. 11:24:33

@Grift: ahol a jónak csak egy mércéje van, a közvetlen fogyasztás, ott min csodálkozik?
A Pojáca ezt ígérte, és ebben bukott el a saját hívei előtt.

AgentUngur 2009.12.28. 11:29:16

@Manyi Béci: Alapvetően korrekt, szinte látnoki értékelése annak, hogy mi történt a "csúcson". De ez nem is akart "nagy elemzés" lenni. Oda van írva hogy Doktori Disszertáció?? A műfaj jellegzetességeit hordozza magán, sarkít és időnként hatásvadász, mi a lófaszt vársz tőle?

Az tény, hogy az elmúlt években valamit nagyon elbasztunk, ők meg nem. Az tény, hogy megelőztek minket. Az hogy a pozsonyi és besztercebányai lakótelepek hogy néznek ki - az is tény. És a havanna, vagy a nyócker?

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2009.12.28. 11:29:31

A cikk jó, problémám csak ezzel van:

„ez nem azt jelenti, hogy a magyar nemzetiségpolitika méltányos volt a szlovákok felé, mert nem volt az”

Mennyiben nem volt? A legfőbb ideje elhagyni az olyan evidenciaként belénksúlykolt önostotorozásokat, amilyen ez a – föl kell tennem – átgondolatlan kijelentés. Egy nemzetiségi politika, vagy legyen, bánásmód méltányosságát, netán magasztosságát teljesen értelmetlen valamiféle absztrakt mai megfogalmazású liberális álom-ideálhoz mérni, ha véleményt/ítéletet mondunk róla. Csak a kor gyakorlatának a tükrében érdemes az ilyesmit nézni amelyikről beszélünk, akkor sem önmagában persze, hanem nemzetközi összehasonlításban.

Ha így nézzük a Monarchia korabeli magyar nemzetiségpolitikát, alighanem az derül ki, hogy egész Európában nálunk volt a legméltányosabb a nemzetiségekkel való bánásmód. OLyan vezető nyugati államokban, mint Németorszéág, vagy Franciország szóba sem jöttek volna nálunk természtesen gyakorolt jogok és a mégolyan demokratikus Egyesült Királyságban is sokkal rosszabbul állt a nemzetiségek szempontjából az anyanyelv használati jog, mint nálunk. Az ami ilyen téren hosszú évtizedek óta nálunk folyik ezen a téren, az gyakoratilag mazochista kéjelgés hátterű magyar ellenes uszítás, hazugségok nyilvánvalóságkénti előadása. Biztos vagyok benne, hogy önmagában nézve és valami magasztos megközeltésben lehet hiányt találni a korabeli „méltányosság”ban, de nem praktikus dolog így nézni. Sem, mint mondtam, az adott kor nemzetközi gyakorlatának tükrében, sem az utódállamok későbbi gyakorlatának mércéjéban sincs szégyellnivalónk.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.12.28. 11:30:21

@tölgy:
nem csodálkozom én. a magyar ilyen. egy van neki, a kéne. istene nincs, azt mán elbaszta a szentistván. csak a kéne. gondoljon arra a rongy tiborcra! :))

de tudja mi a vicces, mi itten álkönnyeket csorgatunk határon túli véreikért, az erőszakos asszimilációjukért, de lófaszt erről van szó. beolvadnak 5 ejróért. ahogy persze mindig, mindenki amióta vándorolnak az emberek ejrópában, vagy éppen a határaik. a sváb is magyar lett mert itt élt meg, a magyar is önként és büszkén tótosodik, mert állása van a skoda szalonban. különben is vicces népség ez a felvidéki magyar. :)

Fandorin 2009.12.28. 11:37:39

Szerintem Pápa kinéz úgy mint Besztercebánya...ha meg nem lesz hó akkor az idei tél is betesz a szlovák síparadicsomnak... na meg a nagy magyarellenességük is...A normálisabbja ezt már ott is látja csak ki kell várni míg ott is elzavarják Ficó elvtársat..

Tyss · http://sokallok.blog.hu 2009.12.28. 11:39:11

Én azért hiányolom a posztból Bokros nevét...

Manyi Béci 2009.12.28. 11:39:22

@AgentUngur:
maga sétált negyed órát két városban, és megírta, milyenek ezek a városok.
Beszélgetett 3 kölökkel, és megírta, hogyan zajlanak a dolgok Szlovákiában.
Maga komolytalan ember:)
A cikke értéktelen.
Arról kellett volna írnia, amit valóban tud, pl. a becherovka hatása a sielési szokásokra, hány üveg stein után kezdenek el énekelni a haverok, hány korbacsikit vásárolt a családnak, ilyesmi.

szamarhegy 2009.12.28. 11:41:27

@Grift: Vicces (?), ez a mindennapi élet, el kell tartani a családot, emberek közé kell menni, akik nem beszélnek magyarul, ha pedig jól beszélsz szlovákul, románul, stb. és emberek közé jársz, akkor szlovák barátod, szerelmed, ügyfeled, hivatalnokod, ellenséged lesz és ez nem 5 ejró kérdése, hanem ez a normál élet, magyarságnak, büszkeségnek ehhez köze nincs.

Ejoy 2009.12.28. 11:43:36

Jó a cikk, és sok értelmes komment us van szerencsére!

A nagyüzemi korrupció az egyik legfontosabb kérdés hazánkban, csak hogy pár példa: Metró építés embertelen nagy költsége, Állami vállalatok korrupciós ügyei, önkormányzatok korrupciós ügyei, autópálya építések, "völgy"-hidak és alagutak építése a nem létező hegyek között és még sorolhatnám a végtelenségig. Ezek nagyon súlyos milliárdokat vesznek ki az államkasszából!

A másik nagy probléma a termeló lakosság aránya. Hazánkban a dolgozó lakosság aránya nagyon alacsony, kevés embernek kell eltartania sok nem keresőt, elsősorban passzív munkanélkülit, önhibájából képzetlent, önhibájából átgondolatlan családpolitikával gondolkodó lakost. Ez szintén rengeteg pénzt visz el.
ezt a két dolgot kellene rendezni végre valahára, nem látszat intézkedésekkel, hanem messzire mutató cselekedetekkel!

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.12.28. 11:44:09

@Manyi Béci: most tökre igaza van, bár mindig az van. Magyarország a bokréta Isten kalapján.

Legalábbis 2010 áprilisáig. Azután egy dögkút lesz :P

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.12.28. 11:46:25

Ha akkor én is kiosztanék egy jó nagy rovót a felvidékieknek, meg a reakciósoknak is!

Hát a fasizmus már szart ér? A köztársaságot már senki nem akarja meggyilkolni?

Mi az, hogy nem az antiszemitizmusról, romaellenességről, homofóbiáról és az általános intoleranciáról beszélgettetek?! Primitív provinciális mucsai banda! Semmi progresszív európai nincs bennetek!

(Jó poszt, bár sok újdonságot nem közölt.)

elsevero 2009.12.28. 11:47:09

"A mutyi, az élősködésre és bliccelésre való hajlam a kádári magyar szocializmus terméke, hogy történelmi előzményit ne emlegessük."

Mert ha emlegeted, akkor kiderül, hogy mégsem Kádár-termék? Móricz Zs. mosolyogna...

Manyi Béci 2009.12.28. 11:47:37

@tölgy:
Örülök, hogy végre belátta, tölgy.
Igen, mindig igazam van, nehéz teher.
Most valahogy másmilyen az arca magának, jé.
:)

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2009.12.28. 11:49:23

@Ejoy: Amíg nem egy olyan vezetői réteg nem alakul ki,ami nem gátlástalanul(elődei példáját követve) csak szerezni akar mindent leszarva,a jövőt felélve erre esély nincs.Egyrészt nem látszik ennek a rétegnek a csírája sem,másrészt még mindég 15% felett van a zemneszpé népszerűsége,harmadrészt a zemberek többsége és a fiatal generációk is aggasztóan apolitikusak.

Manyi Béci 2009.12.28. 11:49:37

@Ejoy:
Maga az átkosban prospektusokat írt, ugye?

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.12.28. 11:49:58

@szamarhegy:
maga másról beszél. én nem a beolvadás apoteózisát kértem magától. :)
nincs semmi baj azzal, amit maga mond. csak vicces, hogy ide vágyódtak, vagy szimpatizáltak, aztán ha kicsit jobban megy, mán rögtön beállnak tótnak, magyart fitymálni.
a vicces meg egyáltalán nem erre vonatkozott. az inkább arra, hogy maguk nem is igazán magyar karakterek, hanem tótok. haluska van a vérükben. aki tökös magyar az a délvidéki és a székely. ilyenekkel szoktunk néha magukon nevetni. nem szép, tudom. :)

Manyi Béci 2009.12.28. 11:53:13

@Grift:
Milyen a magyar karakter?

Dr Kangörény 2009.12.28. 11:53:21

Ugyan, emberek, hát ezt "akartuk", nem? Szlovákia mitől fejlődött olyan tempóban, amitől mi valóban fényévnyire vagyunk?

A szociális ellátórendszerek reformja ill, az adóreformok miatt. Kezit csókolom, amikor Bokros elkezdte, akkor mindenki teli szájjal fröcsögött ellene, mondván gyilkolja a magyarságot. Pedig, ha akkor hagyjuk neki végigcsinálni a terveit, most talán már szlovén szinten tartanánk. De nem. Nekünk kell az, hogy mindenki kapjon családi pótlékot, ha szüksége van rá, ha nem, nálunk mindenkinek adni kellett lakáshitelt, ha tudta fizetni, ha nem, nálunk államilag kell finanszírozni mindenki oktatását, nálunk pumpálni kell az eü-be a pénzt, nálunk osztani kell a segélyeket olyan mértékben, hogy "ne érje meg dolgozni" helyette, nálunk 13 és 14. havi nyugdíjat kell ígérni, nem lehet kirúgni vasutast és BKV-st és még lehetne sorolni.

De itt van mindjárt 2010, lehet tippeket adni a következő kormánynak, hogy minek lásson neki.

Lehet irigykedni a szlovákokra, de az irigység mellé ezeket is fel kell sorolni.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.12.28. 11:54:23

@blas: Nem vezető réteg kell, hanem egy egy erős középréteg. Abból már mindig ki fog tudni termelődni egy jó vezető réteg.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.12.28. 11:55:41

@Manyi Béci:
indulatos, tökös, odabasz, sírvavigad, szóval olyan szangvinikus vagy mi a szösz. nem olyan totocskás, akinek megalszik a szájában a tej. :)

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2009.12.28. 11:59:44

@TaTa86.: Igen-igen,csak ez a középréteg ,mikor,hogy fog kialakulni amikor a 30+os korosztályban is rengeteg a zolyan akik szerint a kádárkorjobbvót',az meg mindegy ,hogy milyen áron.

Király Zsolt (Körkép.sk) · http://korkep.sk 2009.12.28. 12:02:43

@negeev: Épp ez az, hogy tudja, csak nem tudatosítja.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.12.28. 12:05:06

@blas: Nem mondtam, hogy így jobban állunk(, sőt), csak azt hogy ennek ez a sorrendje.
Amíg a középosztály is kádárista, addig hiába várjuk, hogy a vezetők egy szikrányival is jobbak legyenek.

Király Zsolt (Körkép.sk) · http://korkep.sk 2009.12.28. 12:07:06

@Grift: Kedves Grift! Először arra gondoltam, hogy reagálok, aztán rájöttem, hogy kár rád a karakter.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.12.28. 12:09:54

@Grift:

Nincsen ám igazad! Ne AgentUngurról alkoss képet a határontúli magyarokról:-( Látod, hogy ott is az "értelmiségiesekkel" van baj!:-(

ü
bbjnick

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.12.28. 12:11:42

@Grift: @Manyi Béci: ha lenne egy Manyika-Grift deathmatch, feltétlenül szóljanak.

Zetek 2009.12.28. 12:19:28

Nem mintha a szerkesztőség munkatársai ne érdemelnék meg a leckéztetést, de ezt azért ne terjesszék ki az országra. Mindenki csak magára vegye az inget. Akinek Pozsony a példakép az legyen arra büszke, de mostanában jobb meséket lehet hallani CD-n is.

negeev 2009.12.28. 12:20:07

@nyomkereső: Abban mi a tudatosítás, ha a Reakció elmegy Felvidékre beszélgetni arról, amit mindenki tud, majd megírják ezt egy cikkben?

Ha tudatosítják (mennyire fölösleges cél ez is!) az emberekben, akkor mitől lesz jobb nálunk?

Parasite 2009.12.28. 12:20:13

jó írás. igazatok van, magyarország a béka segge alatt. erős a kontraszt, hiszen jelenleg svédországban ülve írom ezt. nem nagyzolásból mondom, örülök hogy megtehetem, a fél családom itt él huszon éve, én pedig évente 1x 2x kijövök látogatni. mivel magyaroknak írok, szinte biztos vagyok benne lesznek páran, akik beszólnak, hogy külföldről mit ugatok. mert nálunk ez a szokás. ugatni. tenni meg semmit. legutóbbi kedvenc példám erre, a kiskörúti parkolás megszüntetése elleni felháborodás. még a hírtv-n is lement egy riport, nyilatkoztak olyanok is, akik nem is a körútun laknak, hogy ez mennyire felháborító. konkrétan ott élek, a kiskörúton, de mivel nincs autóm annyira nem izgatott a dolog. olvasgattam fórumokat, ment a szervezkedés, hatalmas lett az egyetértés, legyen demonstráció, dögöljön meg mindenki, viva la revolución. lementem adott napon, és ha jól számoltam hirtelen, 12, azaz tizenkettő autó(s) demonstrált. és ez mindennel így van. mindenki megbeszéli, egyetért, többet nem bliccelek a bkv-n, na mondhassák azt, hogy azért akkora szar, mert senki nem vesz jegyet, többet nem csalok adót, ne mondhassák azt, hogy azért tart itt az ország, mert senki nem fizet adót. fizetem a tb-t, ne mondhassák azt, hogy azért nincs egészségügy, mert senki nem fizet tb-t. aztán történik a nagy lófasz. de fordítva is igaz, megy az éljen az orbán vesszen a kormány kántálás, gyurcsány takarodj, bajnait mindenki egy libával akarja agyonverni és megint csak nem történik semmi. jajj majd holnap, ma hideg van, áh ma a gyerekre kell vigyáznom délután, oh holnap? holnapra már megígértem az asszonynak hogy elviszem a tescoba, bocs. megintcsak nem történik semmi. magyarországon lassan 10 éve nem történik semmi, csak úszunk a híg fosban.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2009.12.28. 12:24:00

@Grift: Neked a székely a szangvinikus? Mármint a szangvinikus _góbé_?

Ne röhögtess már. Felvidéken a mai napig megy a hétvégi verekedés,
és a délvidékkel szemben ott nem csak
a magyarokat verik . )

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.12.28. 12:25:27

@Grift: "de lófaszt erről van szó. beolvadnak 5 ejróért."
K...a a...d!!!
Lehet a pontokat behelyettesíteni, jó kis logikai játék, csak nehogy beletörjön a bicskája, maga F@SZ.

Hagrid 2009.12.28. 12:25:36

Jó íz írás! Az okokat szépen megnevezi...mutyizás, csalás. S a kommentelők, olvasók jelentős része is ezt csinálja, kisembertől kezdve a politikusokig. Gáz...

Mondjuk a felhőkarcolók nem hiányoznak, nem az a fejlettség foka. Budapesten a talaj sem bírna 50 emeletes vagy magasabb épületeket.

ArmaGeddon Bácsi · http://ordoguzo.blogspot.com/ 2009.12.28. 12:25:58

Magától értetődik, hogy Kádár idején MÉG nem volt ilyen rossz, mint most. De a lejtő már akkor is errefelé vezetett. Teljes folyamatosság van a világ szétverésében, mai bajaink gyökere ott volt már a szocializmusban, az eladósítás és a privatizáció is megkezdődött a gengszterváltás előtt. De most, hogy úgy a 3. emelet magasságában zuhanunk, visszasírjuk, amikor még a 10-nél voltunk, akkor még nem látszott olyan közelről a ránk váró beton.

Hogyhogy senki nem antiszemitáz le???
Megismételjem? Amennyiben tényleg kevésbé kúrják el a szlovákok maguknak, az attól van, hogy ott kevesebb a zsidó.
Mivel ezt-azt mégis elkúrnak, ebből látszik, hogy nem a zsidók tehetnek minden bajról. De amiről ők tehetnek, azt jól lemérhetjük egy magyar-szlovák összehasonlításon. (a nemzetközi részleg a szlovákoknak is éppúgy árt)

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2009.12.28. 12:27:31

Konkrétan faszsság, most voltam Szlovákiában, semmi sincs ott csak EJRÓ. Ennyi. Egy lepukkant szemétdomb az egész ország. Lehet, hogy makromutatóik jobbak, de, hogy mi balkánibbnak tűnnénk Szlovákiánál???! Könyörgöm, már csak mentalitás miatt sem.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.12.28. 12:28:02

@Grift: "csak vicces, hogy ide vágyódtak"
Fingod sincs a határontúli magyarokról, SOHA nem vágyódtam ODA és ismerőseim 98%-a sem. Aki vágyódott már régen lelépett.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.12.28. 12:30:57

@jan: Bővebben hihetetlenűlóriásinagy baromság 300-500 évvel ezelőtti helyzetből mai következtetést levonni (legalábbis ebben a partikuláris esetben).

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2009.12.28. 12:31:05

Én régóta sejtem, h északi nemzettársaink eképpen gondolkodnak felőlünk. És mitagadás, most, hogy szembesültem vele, hát mellbevágó volt mégis. De bizony nincs miért felnézniük ránk, és ha ez így marad, soha nem látott asszimiláció következik be a következő két nemzedékben...

@Grift:

Azért gondokozzál már, mielőtt kutyapicsázol. Egy pillanatra légy kamasz, és gondold végig: ha a te apád elissza a pénzt, elbassza a munkahelyét, miközben a szomszéd család 5 évente új autóba száll be, akkor te fel tudsz nézni a faterodra ?

robitcar 2009.12.28. 12:32:12

@iii: A Csehszlovák állam keménykedése miatt szó sem lehetett a kádári időszak posványáról, így kádárizmusról sem. A mutyi-kenőpénz-adócsalás játék épp a torz nehogymákapitalista-vállalkozós-gebines időszakból jött, amikor volt mód vállalkozni, de csak a haveroknak, amikor adót kivetéssel és visszavásárolható módon lehetett-kellett fizetni, amikor olyan barom adórendszer alakult ki (amely akkor meglepően jónak tűnt sok hibájával együtt), amelynek alapján világos, hogy az állam kapásból csalónak tartja az állampolgárait és betarthatatlan szabályok közé kényszeríti. Ez az adórendszer sokkal súlyosabb hosszútávon, mert bárkit elő lehet venni és jogszerűen be lehet csukni vagy tönkre lehet tenni. Olyan ez, mint a régi politikai rendőrség aktái, amelyek alapján bárkit bármivel be lehetett sározni (és ezt ma is, húsz év után is meg lehet tenni). Ilyen szempontból sajátos a mi fejlődésünk.
Ha nem hisszük el a rendszerváltás után, hogy a rendszerünk alapvetően jó, hanem tényleg a nyugati értékekhez igazítottuk/ták volna a szabályokat, egész más országban élnénk. De sokkal kényelmesebb elhinni, hogy mi vagyunk a legmenőbbek a keleti szektorban, sőt, országszerte világhírűek vagyunk zsenialitásunkról és csak a körülmények miatt vagyunk folyamatosan bajban.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.12.28. 12:33:04

@nyomkereső: Reagálj csak, sőt megkérlek szépen, maximum leszlovákkomcsiidiótáz, ennyire telik nekije.

JClayton · http://bumm.sk/blog/szemtanu/ 2009.12.28. 12:33:23

@ArmaGeddon Bácsi: nem tudom, mennyire fogja ez megingatni a világképedet, de a szlovákiai reformokat épphogy az a kevés -nyilvánvalóan kötődésű- szakember hozta össze :D

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.12.28. 12:33:44

Hát, azért erre térjünk vissza olyan 2-3 év múlva. Nem tudom, hogy a magyar turisták a szlovák GDP hány %-hoz járultak hozzá, de megérzik a hiányunkat odafönt. A 2010-re előrejelzett növekedésükből is szerintem egy "jajdemeglepő" csökkenés jön majd ki, ha újraszámolják az első negyedév után. Az autóiparra meg hát kockázatos ilyen mértékben támaszkodni.

Amúgy tényleg hülyék. A magyar nyelv elismerése, hivatalossá tétele hatalmas ziccer lenne nekik, de hát ahogy érzik. Itt is kitelepítték a németeket 60 éve, most meg már sokan hápognak, hogy kár volt.

Ungur, amúgy az ország tényleg rendben van, de Kelet-Szlovákia (Lőcse, Lunik IX) is érdekes túrákat kínál :))

Valaki1 (törölt) 2009.12.28. 12:34:27

és milyen igaz.
hát még nyugatról milyen szánalmas balkáni banánköztársaság lett ez az ország, már a büszkeségüket és tartásukat is elvesztett szánalmas nyomorúságba taszított jogaikért harcolni képtelen megalázott emberekkel.

nyomor mindenfelé, és a barom magyra inkább éhendöglik, meg hajléktalanná , rabszolgává válik ahelyett hogy felemelné a fejét.
ha én mondjuk szlovák lennék , tudnám utálni a magyart, mert megérdemli.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.12.28. 12:35:00

@gloire: Bihar megyében dettó megy a bunyó, csak szólok.

KPC 2009.12.28. 12:37:46

Nekem rokonaim vannak a felvidéken (Losoncon)ugyhogy rendszeresen járok oda gyerekkorom óta. Én nem látom, hogy olyan nagyon előttünk járnának... Mikor hazafelé átlépen a határt mintha új világba csöppennék, van közvilágítás, útburkolati jelek, körforgalmak, boltok az út mentén, nem tolják a parasztcigányasszonyok az országút közepén a biciklijüket, van autópálya..stb.
Az igaz, hogy felújítottak és/vagy építettek pár preztízs épületet, de a maradék ugyanúgy néz ki mint 20 éve.
Az, hogy mégis úgy érzik/érezzük, hogy jobban megy nekik az abból adódik, hogy teljesen mások az elvárásaik. Ők egyáltalán nem elégedetlenkednek annyit, mert nincsenek is olyan nagyratörő vágyaik, sokkal igénytelenebbek szinte mindeneben ennek pozítív és negatív értelmében egyránt, az ízlésük (épületek színválasztása, kivitelezése öltözködés, vicces 80-as évekbeli frizurák)meg szerintem katasztrófális. Bár nincsen hitelre vett LCD tévéjük, szuper laptopjuk, új autójuk, ők teljesen boldognak érzik magukat, nincsenek napi megélhetési gondjaik, főleg mert nem vettek nyakukba hiteleket talmi boldogságot okozó dolgokért. Szóval összességében szerintem a fő eltérés a mentalitásban van és nem az életszínvonalban.

jan 2009.12.28. 12:38:06

@Talon Karrde: szerintem nem az. Szombathely, Kőszeg, pláne Sopron utcakép, kinézet szempontjából több közöset mutat Burgenlanddal és Északnyugat-Horvátországgal és Szlovákiával, mint pl. Szolnokkal.

Pszt! 2009.12.28. 12:39:54

Ki nem sz.rja le mi van szlovákiában. Én magyar vagyok, Magyarországon élek, nekem jó itt. Tisztességesen dolgozom, a keresetem mindenre elég (mert nincsenek fellegekben járó igényeim).
Csak saját honfitársaim keserítik meg az életemet, ezzel az örökös sajátmagunk-pocskondiázással.
Persze értem én. 7 éve ez megy. A fideSS stratégiája, hogy úgy állítsuk be az országot, mintha itt semmi sem lenne jó.
Fideszbérenc blog ez, csak azt nem értem miről fognak írni 1 év múlva.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.12.28. 12:40:13

@jan: Lehet, de szerintem semmi köze nincs a törökökhöz. De ez csak az én véleményem, amaz pedig a tied, szóval legyen ennyi.

Manyi Béci 2009.12.28. 12:40:21

@Grift:
Jénahát.
Tisztára, mint a spanyolok. Vagy a szerbek. Vagy az egész balkán. Dél-Amerika.
Grift, maga lebrazilozta a magyarokat.
Hátnemtom.
Hányan fognak ennek örülni a kommentelő pajtások közül?

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.12.28. 12:42:33

@Talon Karrde: Bihar nagyobb része odaát került, csak szólok :(

szamarhegy 2009.12.28. 12:43:53

@Grift: Alföldi vagyok és olvass bele (nem udvariatlan vagyok, csak hát ugye az Internet) 'tökös' székely fórumokba, ahol a székely fiatalok egymásnak panaszkodnak, hogy egyre több tömbmagyar (székely) fiatal használja a románt a fórumozásra, mert kényelmesebb, a székely és román barátaik is megértik, amit írnak. Arról már nem is beszélek, hogy több évtizedet leélni egy más nyelvű, más kultúrájú többségben milyen hatással bír, a székelyek a romániai kultúrában szocializálódtak, a délvidékiek pedig a jugón, aztán meg a szerbiain, ez van, ilyen az élet...

Király Zsolt (Körkép.sk) · http://korkep.sk 2009.12.28. 12:43:55

@negeev: attól, hogy talán akkor Magyarországon is tudatosul majd az emberekben, hogy mennyire megalázó és zsákutcába vezet, ha társadalmilag ennyire elfogadott a korrupció, a mutyizás és az élősködés. Hidd el, tudom miről beszélek. Szlovákiában is van mindebből, viszont messze nem ennyire elfogadott, és nem ennyire alap, mint Magyarországon.

Manyi Béci 2009.12.28. 12:45:22

@tölgy:
Tényleg, tölgy, maga magyar karakter?
Mikor baszott oda utoljára?

BandW (törölt) 2009.12.28. 12:46:00

@AgentUngur: Bakker ne csináld már.

Neked az előtt is az volt a fixa ideád, hogy a szlovákok "megelőztek" bennünket.
(hogy mi a lófaxba, az ugye nincs részletezve.

Egy szlovák kirándulás ürügyén ugye rúgni egyet a szoclibbe, és nyalni egyet a jobbkonznak.
Ennyi meg egy bambi a cikk.

Shore 2009.12.28. 12:46:02

@Valaki1:

"nyomor mindenfelé, és a barom magyra inkább éhendöglik, meg hajléktalanná , rabszolgává válik ahelyett hogy felemelné a fejét.
ha én mondjuk szlovák lennék , tudnám utálni a magyart "

A jelek szerint te már most szlovák vagy.

szeri13 2009.12.28. 12:46:05

@grift: "e tudja mi a vicces, mi itten álkönnyeket csorgatunk határon túli véreikért, az erőszakos asszimilációjukért, de lófaszt erről van szó. beolvadnak 5 ejróért. ahogy persze mindig, mindenki amióta vándorolnak az emberek ejrópában, vagy éppen a határaik. a sváb is magyar lett mert itt élt meg, a magyar is önként és büszkén tótosodik, mert állása van a skoda szalonban. különben is vicces népség ez a felvidéki magyar. :)"

lofaszt sem tudsz kicsihuszar.

elmondom en a tutit neked. ha en felvideki magyarkent atmegyek magyaroszagra ott tot vagyok, itt meg magyar. nem kellek sem nekik, sot innen takarodjak. Mo meg mar kinyilvanitotta a szavazassal mi a nezete. es ahogy mondani szoktak konnyu magyarnak lenni magyaroszagon, verni a melleket hogy huu de kurvara megmutattam a DAC meccsen, de aztan pakoljunk es huzzunk haza totiabol. az meg hogy a szart massal etetik meg utanatok a felvidekiekkel az mar ki a faszt erdekel. amugy sem magyarok azok mar hanem totok akik beszelnek magyarul....

ArmaGeddon Bácsi · http://ordoguzo.blogspot.com/ 2009.12.28. 12:46:29

@JClayton:

Én nem azt tekintem a fő előnyüknek. Az egyszerű adórendszer az egyetlen abból a körből, amihez közük van. Ami egy egyértelmű szlovák előny, hogy hazafias populista pártok folyamatosan esélyesek kormányra kerülni és ezek nem mindig a globáltőke érdekeit akarják érvényesjteni országuk társadalmáéval szemben. Az most mellékes, hogy történelmi csapdában vannak és ezért hisztérikusak a magyarokkal szemben, meg hamisítják saját történelmüket, stb. Nem tudom, milyen előny fog látszani, amikor végleg ellehetetlenül az autóipar (a szlovák "csoda" egyetlen húzóágazata) és ellehetetlenül a tömeges paneléletforma. A panellakosok aránya szemre feltűnően nagyobb, mint Mo-on. Pedig nálunk is elviselhetetlenül nagy lesz. A háború be van programozva, a pozsonyi panelmenekülteknek a Csallóköz adódik esélyként, csak a magyarokat kell majd letakarítani. Ha hagyjuk.

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2009.12.28. 12:50:27

A kommentekben riasztóan felütötte a fejét a determinizmus. Nem sikerül, mert eleve nem is sikerülhet (egyébként mindegyik egyforma és mindegyik még lop is), hiszen Magyarország szarország és a magyarok ócska szaremberek (nemzeties párja: ráadásul még gumigerincű hígmagyarok is, vagyis szar helyett fos). Szarra nem lehet várat építeni, Q.E.D., problémát letudtuk.

A bánatos fenét. Magyarország többre képes ennél a síró-rívó, önsajnáló szánalomhegynél. Igen, minden ballib és szélsőjobb hazugság dacára 2002 előtt többet tudott, mint 2002 óta, de 90 és 98 között is többet tudott. Azt állítani, hogy eleve nem lehet jobb, jó esetben kishitűség, rosszabb esetben tehetetlenkedés vagy utolsó gazemberek felelősségelhárításása. Nem igaz. Ezt a hazugságot el kell felejteni, ahogy el kell felejtkezni a nemzetkarakterológiáról, a semmit sem érő és sehová sem vezető nemzetközi "értéktérképekről" és politikai koordinátarendszerekről, a ZSIDÓK ZSIDÓK ZSIDÓK NYILASOK NYILASOK NYILASOK álproblémájáról, meg a sehonnani bitang emberek magyarázkodásáról, hogy nem ők a hibásak, hanem csakis ez a buta, korlátolt társadalom. Nem. Ebben a világban kell sikereseknek lennünk, és lehetünk is.

Hass, alkoss, gyarapíccs, gyomrot be, hátat egyenesebbre, levegőt beszív, kifúj. A bőgést pedig azonnal abbahagyni, férfinak és nőnek is rosszul áll. ;)

És most mindenki menjen el ebédelni, aki még nem volt. Maguk miatt elhűl a levesem! ;)

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2009.12.28. 12:50:42

@Pszt!:

"fideSS"

Neoprimitív überköcsög, az vagyol, egybites barátocskám!

Shore 2009.12.28. 12:52:58

@AgentUngur:

"Az tény, hogy az elmúlt években valamit nagyon elbasztunk, ők meg nem."

Ha csak ennyit írtál volna, azzal minden épeszű egyetértene. Csak a körítés, az sajna gyenge lett, így szinte az egész poszt egy nagy vörös farok.

Hagrid 2009.12.28. 13:00:34

@Pszt!: Fidesz-közeliek az írók, de nem elfogultak, ha olvasnád egy ideje, láthatnád. Ettől függetlenül lehet igazuk sok mindenben. S persze nyilván tévednek is pár dologban.

gyz 2009.12.28. 13:02:35

@is: de jó ilyen hsz-t olvasni itt. Nagyjából elmondtad a véleményem.

Még annyit, hogy a besztercebányai O2 épület (már ha arról van szó) egy teljesen átlagos irodaház, csak ötletesen világítják meg este

incipinci 2009.12.28. 13:03:09

"...amikor a Kofola tűnt a luxus csúcsának és amikor Budapesthez képest Pozsony egy alulfejlett provinciális kisvárosnak tűnt..."

Nem beszélve, amikor a holland kakaót csak Tuzexben lehetett bonyért kapni. Stb.,stb.,stb...
Naés! Akkoriban nagyban rohangált a felvidéki nép a magyar butikokba vásárolni. Az volt ám a csúcs! Vagy vonaton hurcolászta szatyorban a pacalt, s "jó pénzért" eladta valamelyik bp-i piacon. Hogy örült mindenki a magyar Trapper farmernek!
Nem csak a felvidéki magyarok, de a szlovákok is! Senkit nem zavart a nemzetiség, elvégre mindenki jól járt.

Mire ez a nagy összehasonlítgatás? Minden városnak megvan a maga történelme, mint ahogy minden nemzetnek is. A szlovákok büszkék a partizánokra, egy bizonyos betyárra, a
magyarok pedig Szent Istvánra (is).

A felvidéki magyarok zöme nem ad intőt Mo-nak. Már csak azért sem, mert kapocsként élik meg ezt az országot gyökereikhez, nemzeti öntudatukhoz.
Gondoljon bárki bármit,akiben van egy kis magyar érzelem a Felvidéken, az nem asszimilálódik, legyen szó akár vegyesházasságról, bármilyen életszituációban fellépő "zsarolásról".

Mindezektől függetlenül, mint magyar ember, húzok a Tátrába, síelek nagyokat, gyarapítva a tót turizmus kasszájának bevételét.

BÚÉK

Franky4fingers 2009.12.28. 13:03:58

Szerintem a cikk tanulsága összefoglalható abban az egy mondatban, miszerint halat és nem hálót adó politika folyik nálunk nyolc éve. Ezért tartunk ott, ahol.

(és a pártellentétben vergődőknek. Ugyanolyan idióta barmokból, és gazemberekből áll mind a két párt. Egyetlen releváns különbség van. A Fidesz alapelve, hogy hálót adnak nem halat, remélem ezt majd most is keresztülviszik)
----> ez a véleményem részben lopott. Komoly gazdasági szakember mondta a doktori képzés hallgatóinak(talán ma legelismertebb) , illetve egy rokonom, aki gyakorló adószakértő, igen magas képzettséggel(azt hiszem adótémában egy olyan vizsga van, ami neki nincs meg (még)

gólhaj · http://kroki.blog.hu/ 2009.12.28. 13:04:52

@Grift: "...a titói jugoszláviából érkező délvidéki magyarokat, akik büszkén jugózták magukat, mert volt adidas, speedo, meg jugoton lemezen rock. aztán az efemer román felemelkedés idején a román sikerekre büszke székely. most is csak ez van. a hülye palócok örvendeznek mert egy kicsit jobban élnek..." ajjaj...nagyon nagyot teccett szólni.

kewcheg 2009.12.28. 13:06:22

Miskolcon meg lehet nézni,hogy milyen autókkal jönnek vásárolgatni.Fiatal jólöltözött kisgyerekes!!! házaspároknál teljesen általános a Honda , KIA , Toyota Suv-ok vagy egyéb - közepesnél nagyobb kategóriás- autók. A legalja a Skoda Octáviája, de ez is a jobban felszerelt kivitel...(Egyszer az "Osön" parkolójában rászántunk egy órát, sőt még kérdezgettünk is..) És ezek az emberek nem mind vállalkozók, hanem tanarak,orvosok,önkörmányzati dolgozók, stb...

Leonard Zelig 2009.12.28. 13:07:37

"Aztán ahogy az irracionális belpolitika 2002-től irracionális gazdaságpolitikába is csapott,"

Jaja, mert Torgyira felnéztek a Tót atyafiak, az kurvaisten.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2009.12.28. 13:09:26

Némely kommentelő olyan, mint a rossz apa/anya:
a gyerekre haragszik azért, mert az elégedetlen a szüleivel, ahelyett, hogy magába nézne, mindent jól csinált-e, van-e mire büszkének lennie annak a vásott kölyöknek.

A poszt teljesen igazat ír abban is, h a fordulat 2004-ben következett be: gyurcsánnyal terhelt elkúrás + megalázó népszavazás.

KPC 2009.12.28. 13:13:27

@Franky4fingers: "Fidesz alapelve, hogy hálót adnak nem halat"
Ööö, fogalmazzunk inkább egyenlőre úgy, hogy hálót prédikálnak... (bár én ezt sem látom annyira...)
Aztán majd ha megadatik a lehetőség lehet, hogy rájönnek, hogy adnak mégis inkább halat, mert az könyebb, mert azt komálja a nép, meg egyébként is a hálót oda kell adni azoknak akik az elmúlt 8 évben tömték a kasszájukat...

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.12.28. 13:14:47

@elGabor: Korai még programot hirdetni. Ha most ellövöd a puskaport, nem lesz meglepi március 15. után.

feliguresvagyfeligtele 2009.12.28. 13:21:08

Az a kifejezés, hogy valami CSESZLOVÁK (értsd, gagyi, nem úgy sikerült ahogy kellett volna, viccesen silány) sem véletlenül alakult ki.

gyz 2009.12.28. 13:24:59

@kewcheg: erre csak annyit, hogy pl. Új-Zélandon semmivel sem jobb az átlagos gépkocsipark, mint itthon. Virágzik a japán használtautó-import.

Pedig x-szer jobban élnek.

Az autó ma a k-európai státusszimbólum. Beledöglünk, de megvesszük. Semmit nem árul el az ország helyzetéről

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2009.12.28. 13:27:12

@is:
Az, aki egy demagóg népszavazással megakadályozza az egészségbiztosítás privatizációját (és nem mellesleg: megbuktat egy dilettáns minisztert: H.Á.) egy olyan országban, ahol 3 millió nagyon szegény és nyomorban élő lakik, az bizony nem rosszat tesz, hanem jót.

Amerika megmutatta, h a több-biztosítós rendszer micsoda visszásságokat okoz azáltal, h a biztosítók válogatnak az ügyfelek között. Még csak mostanában próbálják rendbetenni ezt a dolgot.

A pletykákat meg ugyan már ne emeljük a tények szintjére. A poszt jól mondja: a nagyüzemi lopás a maszop nevű maffiához köthető, a többi legfeljebb kisüzem, vagy egy falusi sufni.

gyz 2009.12.28. 13:29:40

@malac69 nemigazországi hisztidetektor (centi=104): nem elsősorban a mo-i helyzetelemzéssel van a baj (abban is van hülyeség), hanem a szlovák helyzet felmagasztalása a röhejes, miközben láthatóan fingja nincs az ottani életről. Százmilliószor járok át Szlovákián, soha nam tűnt fel, hogy jobban élnének. A besztercei városkép mint a haladás szimbóluma meg röhejes.

Mi lenne, ha elvetődne a szerző akr csak Vác belvárosába: azt hinné, mégis itt a kánaán?

gyz 2009.12.28. 13:32:46

@malac69 nemigazországi hisztidetektor (centi=104): jó volna egyszer már nem a mutyi mértéke alapján erkölcsi különbséget tenni, hanem a meglét/nemlét lenne a választóvonal

Lord Kilburn 2009.12.28. 13:36:48

Megy a magasröptű beszélgetés a hatalmas korrupcióról, meg hogy a szlovákok mennyivel kevésbé korruptak minálunk. Én meg ezt találtam: kitekinto.hu/europa/2009/11/19/magyarorszag_maradt_a_korrupcios_lista_kozepmeznyeben

A lényeg: „Továbbra is szigorúan a régiót tekintve, a magyarok besorolása tekinthető a legkedvezőbbnek. Hazánk 5,1 ponttal ugyan a fényesnek nem mondható 46. helyen áll, ám még így is megelőzi Lengyelországot (5,0 pont, 49. hely), Csehországot (4,9 pont, 52. hely), Szlovákiát (4,5 pont, 56. hely), Horvátországot (4,1 pont, 66. hely), Romániát (és az ugyanezen a helyen tanyázó Bulgáriát: 3,8 pont, 71. hely), Szerbiát (3,5 pont, 83. hely), vagy éppenséggel Ukrajnát (2,2 pont, 146. hely).”

Namármost, ha ez így van, az Agentungur írásának némely bekezdése alól is kihúzza a talajt.

gyz 2009.12.28. 13:39:04

@Lord Kilburn: ott követed el a hibát, hogy tényekkel próbálsz érvelni

Szentgáli 2009.12.28. 13:44:52

Százmilliószor járok át Szlovákián, soha nam tűnt fel, hogy jobban élnének. A besztercei városkép mint a haladás szimbóluma meg röhejes.

Beszterce Romániában van. Besztercebánya van Szlovákiában. De nemcsak ebből látszik, hogy fekete szemüvegben kelsz át a határon. Ha egyáltalán.

leone007 2009.12.28. 13:45:35

@malac69 nemigazországi hisztidetektor (centi=104): "Az, aki egy demagóg népszavazással megakadályozza az egészségbiztosítás privatizációját (és nem mellesleg: megbuktat egy dilettáns minisztert: H.Á.) egy olyan országban, ahol 3 millió nagyon szegény és nyomorban élő lakik, az bizony nem rosszat tesz, hanem jót.

Amerika megmutatta, h a több-biztosítós rendszer micsoda visszásságokat okoz azáltal, h a biztosítók válogatnak az ügyfelek között. Még csak mostanában próbálják rendbetenni ezt a dolgot."

Amit írtál nettó butaság, és ráadásul rendkívül pongyola is. Azon a népszavazáson a vizitdíjról, a kórházi napidíjról lett volna szó, nem a több-biztosítós modellről, és speciel a zemberek nem a több-biztosítós modellről, vagy a fenti kérdésekről mondtak véleményt.

feliguresvagyfeligtele 2009.12.28. 13:45:38

@Talon Karrde: erre nem könnyű választ adni. Talán nem is lehet.

Lord Kilburn 2009.12.28. 13:48:37

@Lord Kilburn: Nem tudom, hogy a TI listája mennyire megbízható, de számomra eléggé reálisnak tűnik az általuk felállított sorrend.

Azt meg mindenkitől minimálisan elvárnám (még a szerzőtől is), aki a korrupció mértékéről hadovál, hogy állításait a megérzésein túl valamivel alátámassza. Biztosan én tévedek, és minden korrupció témában megszólaló, Szlovákiát felmagasztaló kommentelő véleménye mögött komoly tényanyag rejlik. Hát elő vele, hadd lássam!

Lord Kilburn 2009.12.28. 14:01:55

Jó hírem van egyébként a Szlovákia fanoknak: a jövő tavaszi választások után hazánkban is felállhat egy olyan politikai konstrukció, mint ami Szlovákiában van jelenleg. A Fico-Slota koalíciónak az Orbán-Vona szövetség tökéletes mása lehetne.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2009.12.28. 14:03:22

Hm, ez olyan beszélgessünk egy pofa sör mellett a kocsmában szintű posztnak sikeredett, ami persze nem baj, kell ilyen is. Úgyhogy akkor most jöjjön egy hasonlóan sekélyes komment:

Ha "lecsúszni nagyon könnyű, de lehetséges gyorsan emelkedni is", akkor ez a fajta "lecsúszás" és "emelkedés" nem szólhat olyan nagyon lényegi dolgokról, inkább pillanatnyi hangulatról vagy éppen arról, hogy pillanatnyilag kinek milyen a sajtója. Ha valaki pár éve felnézett ránk, most meg lenéz minket, az valamit nagyon eltévesztett és nyilván egyik nézőpont se helyes. A valóság szerintem az, hogy ez a két ország nagyjából hasonló helyzetben volt tíz éve is és ma is. Gyanítom, tíz év múlva is így lesz.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2009.12.28. 14:07:57

@leone007:

"Azon a népszavazáson a vizitdíjról, a kórházi napidíjról lett volna szó, nem a több-biztosítós modellről,"

Muhaha, és még egyszer: muhaha!
Magyarázd már el, h mi a franc miatt vonták vissza a egészségbiztosítás privatizációját, ha nem a népszavazás következményeként.

Bődületes ostobaságot írtál, miközben nettó butaságról beszélsz.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.12.28. 14:08:05

A Fletó-kommandó írhatna valami jót is. Mi jót tett velünk az elmúlt 7 év ballib kormányzata?
Még Ági néni szerint is romhalmazzá vált az ország.
www.nepszava.hu/default.asp?cCenter=OnlineCikk.asp&ArticleID=1280500

Nyöhehe

gyz 2009.12.28. 14:09:18

@Szentgáli: kicsinyes kötekedés, de hidd ez alapján, hogy nem tudom, melyik hol van.

"ha egyáltalán"

minden besztercebányai tartózkodásom vagy átutazásom alkalmával készítek egy dátumozott képet, és te mindegyik után fizetsz egy százast. Benne vagy. Amúgy meg a családtagjaidat vádold hazudozással.

gyz 2009.12.28. 14:09:49

Benne vagy után kérdőjel értendő

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2009.12.28. 14:11:34

@Lord Kilburn:

A cpi index, ami alapján ezt a rangsort legyártják, tele van szubjektív elemekkel, amiket részint a sajtó, részint a külföldi szakírók véleménye alapján csinálnak. 2001-ben nem 46. helyen, hanem valahol 30 környékén voltunk, ezt is tegyük hozzá.

gyz 2009.12.28. 14:12:56

@Szentgáli: egyébként akkor sorold, miből látszik a fekete szemüveg?

Az utak állapota jobb? Olyan városfejlesztés látszódik, ami Mo-n nincs? Jobban öltözött emberek? Élhetőbb lakókörnyezet? Nálunk nem tapasztalható árubőség?

Kb. ezek azok, amiket egy külső szemlélő észlelhet. Melyikben vannak előttünk?

gyz 2009.12.28. 14:14:43

@malac69 nemigazországi hisztidetektor (centi=104): az a kérdés, melyik, a szubjektívebb: ez a rangsor vagy egy másfél napos szlovákiai sörtúra élményei

Lord Kilburn 2009.12.28. 14:22:08

@KPC: "Fidesz alapelve, hogy hálót adnak nem halat"

Nem tudom, hogy Franky hol élt eddig, de Te is elég óvatosan fogalmazol. Az elmúlt nyolc év ellenzéki politizálásából én arra emlékszem, hogy ha a kormány adott halat, az ellenzék 2-3x annyi halat adott volna. Ha a kormány elvett a halból, az ellenzék azonnal visszaadta volna, és még adott volna rá bónusz halat is. Méghogy hálót! Arról szó sem volt.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2009.12.28. 14:24:37

@Lord Kilburn:

"A Fico-Slota koalíciónak az Orbán-Vona szövetség tökéletes mása lehetne."

De nem lesz. Így hát az ezzel való riogatás leginkább egy primitív maszopdroid riogatás. A Fidesznek a Jobbik, mint egy púp a hátára, annyira sem hiányzik, és Kövér heti rendszerességgel száll beléjük páros lábbal. A koalíció kizárt. Ez az egyik legpregnánsabb ígérete Orbánnak.

(Jaaaa, és ne gyere Torgyánnal, mert részint a jelen helyzet egészen más, részint annak idején nem azt mondták, h Torgyánnal nem, hanem hogy arra kérik a választókat, h ne hozzák őket olyan helyzetbe, h muszáj legyen koalíciót kötni. Ellenben Kuncze szóról-szóra kizárta a Horn égisze alatti koalíciót.)

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.12.28. 14:26:11

@malac69 nemigazországi hisztidetektor (centi=104): 2001-ben sokkal kevesebb országot vizsgált a TI, mint ma. Az újonnan vizsgálatba vont országok közül jó pár Magyarország elé került a listán (Barbados, Katar, Santa Lucia, Ciprus, Málta stb.), ezek 2001-ben is valószínűleg előttünk lettek volna. De ez téged ne ingasson meg a hitedben. A korrupció ismeretlen fogalom volt a Fidesz alatt és ismeretlen lesz a Fidesz alatt, ámen.

DLackó 2009.12.28. 14:31:57

"A mutyi, az élősködésre és bliccelésre való hajlam a kádári magyar szocializmus terméke,..."
Nana!
Móricz: Rokonok?
Hol volt akkor Kádár?
És hol volt a mutyi? A panamázás?
Jelen a magyar közéletben.
Minden, ami rossz Magyarországon, az utóbbi hét évben jött létre?
...
Meg Kádár alatt?...
Nana!

Király Zsolt (Körkép.sk) · http://korkep.sk 2009.12.28. 14:36:16

Néhány kérdést, mely itt is felmerült, az egyik régebbi posztunkban már mi is kitárgyaltunk. Felvidéki szemmel. Nem reklámnak szánom, de az említett fekete szemüveg margójaként idevág.

korkep.sk/2009/01/05/a-gyermekkor-vege/

Szar vagy nem szar magyarnak lenni Szlovákiában? Miben rejlik a két ország közötti eltérő hangulat? Hol vagyunk ebben a helyzetben mi, felvidéki magyarok?

Lord Kilburn 2009.12.28. 14:38:09

@malac69 nemigazországi hisztidetektor (centi=104): Nos, akkor idéznék még: „Magyarország egyébként a tavalyihoz képest idén egy helyezést javított, azonban még így is közepesen korrupt országnak tekinthető. (A 46. helyen Bahreinnel és a a Zöld-foki Köztársasággal osztozunk.) A Transparency International magyarországi szervezete szerint itthon továbbra is a párt- és kampányfinanszírozás átláthatatlansága és az ezzel szorosan összefüggő túlbonyolított közbeszerzési rendszer képezi a korrupció melegágyát. Az a tény, hogy a korrupciós esetek csak rendkívül ritkán végződnek felelősségrevonással (és amelyek igen, azok nagyrészt a kisebb károkozással járó esetek), erősítik azt a feltételezést, hogy a korrupt magatartás, ügyintézés és üzletvitel nem kockázatos Magyarországon. A szoros kapcsolati hálókon keresztül megvalósított korrupt tranzakciók pedig a válságból való kilábalás és a gazdasági növekedés gátjává váltak.”

Szerintem lényegi megállapításaik teljesen korrektek. Az persze lehet, hogy a TI anyaga nem az objektivitás Chimborassója, hiszen a korrupciót, természetéből adódóan nagyon nehéz lehet mérni, de a Reakció szerzője, valamint a Te véleményednél én objektívebbnek tartom. Ezt a vitát egyébként nagyon egyszerűen el lehetne dönteni: ha valaki hozna egy, a TI-énél objektívebb rangsort, ahol Szlovákia Magyarország előtt szerepel. Addig viszont mindenkinek, aki eddig úgy érvelt, hogy hazánk korruptabb Szlovákiánál, kirovom a penitenciát:

Szlovákia korruptabb ország, mint Magyarország.
Szlovákia korruptabb ország, mint Magyarország.


Százszor leírni!

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2009.12.28. 14:40:14

@Kettes:

Ha jól rémlik, 16 helyet csúsztunk vissza. Légyszíves linkeld be annak bizonyítékát, h kik azok, akik az újonnan vizsgáltak közül kerültek elénk.

Tehát kéne:

1. a teljes lista 2001-ből
2. a a teljes lista 2009-ből.

Köszi.
Ha meg nem teszed, akkor azt mondom, blöffölsz. Gyanítom, ha vannak is országok, akik az újonnan vizsgáltak közül kerültek elénk, az nem 16 ország, hanem még a felénél is kevesebb.

Lasombra 2009.12.28. 14:45:38

tökmindegy, mennyire szubjektív egy-egy ilyen lista amíg mind Svk. mind Mo. ország szerepel rajta. az egyszerűség kedvéért (és jobb híján) abból kell kiindulnunk, hogy ha tévedett, egyaránt tévedett nekik is, nekünk is.

ez a cherry-picking országmegítélés meg vitára is alkalmatlan. vannak egész pofás magyar városok, és vannak szörnyen lepukkant szlovák helyek.
ami az egyszerű turistának lecsapódhat, abban semmivel sincsenek előttünk. (én is javasolnám a keleti országrész felkeresését. ha nem lenne Magyarország, a tótok is kb. repülővel járnának oda.)

csak egy évet várjunk, és lesz még ebből poszt. nálunk bizonyít a jobboldal (be szép is lesz), ott meg rájuk szárad az autóipar, meg a hóhiány.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.12.28. 14:46:48

Én nem tudom, milyen a helyzet Szlovákiában. Manyi Béci elmélyültségre intő szavait kár lenne kötekedésnek venni és figyelmen kívül hagyni, ám nagyon fontos kérdést vet föl a bejegyzés, amin sokszor eltöprengtem már.
Valóban nem állhat elő olyan helyzet, hogy az elcsatolt területeken élő magyarság úgy elhúz mellettünk, hogy csak úgy lobog a fülünk? És 2004 december 5. vonatkozásában miként is kell értékeljük ezt? Amikor a homo kadaricus elhitte, hogy kevesebben erősebbek vagyunk, mint többen? Amikor a nagyokos foglalkozzunka-nemzetpolitikahelyett-inkábbagazdasággal lófaszjóskáknak eszébe sem jutott, hogy amennyiben a határon túli magyarok hozzánk tartozónak érzik magunkat, az nekünk lehetőség, potenciális gazdasági hídfőállás? Persze nem számított, homo kadaricus nem érdeklődik az üzlet iránt, az ő emeszpéje majd megad neki mindent. Itt van, bazmeg, nem is lesz neki több, mint amit az emeszpé ad.

Ha pedig eddig nem is történt meg, akkor ezután megtörténhet, hogy a határon túliak leköröznek minket. Nem sajnálom tőlük. Az itthoni, jobb sorsra érdemes magyarokat sajnálom.

Ajánlom még:
reakcio.blog.hu/2009/03/31/a_szocializmus_gyermekei_avagy_a_default_rol

KPC 2009.12.28. 14:49:41

@Lord Kilburn: "Nem tudom, hogy Franky hol élt eddig, de Te is elég óvatosan fogalmazol. Az elmúlt nyolc év ellenzéki politizálásából én arra emlékszem, hogy ha a kormány adott halat, az ellenzék 2-3x annyi halat adott volna. Ha a kormány elvett a halból, az ellenzék azonnal visszaadta volna, és még adott volna rá bónusz halat is. Méghogy hálót! Arról szó sem volt"

Minden szavaddal egyetértek, én azért fogalmaztam óvatosan, mert nem akartam magamra szabadítani a trollokat...

baba jaga 2009.12.28. 14:49:49

pozsony most is egy alulfejlett,provinciális,unalmas város budapesthez képest.
vidéki városaink között meg,ha lehet,még nagyobb a különbség MO. javára.
mondjuk menj el sopronba,talán neked is megtetszik.
üdv

ArmaGeddon Bácsi · http://ordoguzo.blogspot.com/ 2009.12.28. 14:50:34

@Lord Kilburn:

Semmi hasonlót nem látok Slota és Vona között. Vagy ha erővel találunk is valamit a nézetrendszer elemei között, sokkal több a különbség. A Jobbik feljövőben van, Slotáék nem. Vona nem alkoholista, nem gyárt öncélúan ellenségképet kisebbségből, szomszédból. Akit megnevez ellenségnek, az tényleg az is.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2009.12.28. 14:58:26

@Lord Kilburn:

Azért az mégiscsak pikáns, ha egy kormányzati erő 7,5 év kormányzás után korrupciós hivatalt kénytelen felállítani.

Ez afféle beismerés, ha jól értem, mert

1. vagy azért állítják fel, mert megnőtt a korrupció;

2. vagy ha nem nőtt a korrupció, és mégis csak most jut eszükbe felállítani, akkor ez annyit tesz, h eddig nagy ívben szartak a létező korrupcióra, s nem cselekedtek érdemben.

gyz 2009.12.28. 15:02:30

@malac69 nemigazországi hisztidetektor (centi=104):

azért így egy pár óra elteltével illene már neked is észrevenned, hogy nem a mo-i korrupció növekedéséről vagy stagnálásáról volt szó, hanem hogy a két országot összevetve melyik a korruptabb.

Az író sörtúra élményei alapján Mo-ra szavazott. Ez lett kissé megalapozottabb érvekkel megcáfolva.

Lord Kilburn 2009.12.28. 15:03:20

@malac69 nemigazországi hisztidetektor (centi=104): Az lehet, hogy egy ideje a Fidesz stratégiát váltott a Jobbikkal kapcsolatban (Magyar Narancs karácsonyi dupla szám: „A Fidesz Jobbik stratégiája: Korbács és kalács”), de az Orbán-Torgyán koalíción túl erősen élnek az emlékei egy Fidesz-MIÉP hallgatólagos együttműködésnek is azokból az időkből, persze csak a nem teljesen elfogultak emlékeiben.

A két párt értelmiségi holdudvarának összecsúszása, valamint a Fideszt az MSZP és a Jobbik, mint két szélsőség között láttatni akaró elmés stratégia sem ad okot arra, hogy egy bármilyen későbbi együttműködés kizárható legyen. De hogy konkrét példát is mondjak: Bencsik András, Orbán kedvenc újságjának főszerkesztője, ha jól tudom, ott volt a Gárda megalakulásakor, sokáig támogatta a Jobbikot. Az utóbbi időben, nyilván felsőbb utasításra ellene fordult. Mi a garancia, hogy a tavaszi választás után nem fordul újra a stratégia?

„Így hát az ezzel való riogatás leginkább egy primitív maszopdroid riogatás.”

Primitívséget pedig a malacok vaddisznó ősei között kellene keresgélned, ha nem haragszol.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2009.12.28. 15:09:09

@KPC:

Hát lehet itt a halakról így is beszélni, meg lehet a tényekről is:

tény az, h a maszop a halat adni taktikát követte akkor, amikor megszüntette a gyermekek utáni adókedvezményt, és ehelyett megnövelte az alanyi jogú családi pótlékot

és valóban, ha ők nem halat adtak, akkor mi a tökömtől nőtt a 2001-ben még 52%-ra LECSÖKKENTETT gdp arányos államadósság mára 80%-ra, amiből nagyjából 65% már a válság előtt is megvolt.

A szlovákoknál hogyan is áll ez az adat?

Lasombra 2009.12.28. 15:10:23

bocs, hogy belevau-vau, de mi jobb, ha születik egy ilyen korrupciós hivatal (akármit is ügyködjön), vagy ha még az sincs?

oké, lehet mondani, hogy a szocik szeretik az öniróniát, de szeretném felhívni a szíves figyelmet az alábbi ősi kínai bölcseletre:
ahol/amikor nincsenek korrupciós ügyek, az két dolgot is jelenthet
1. nincs korrupció
2. zsírozottan működik a korrupció, olyan méretekben és szervezettségben, hogy esély sincs rálátni, belekötni vagy kikezdeni

Venezuelában meg KNDK-ban szerintem nincs ilyen hivatal. ergo ott minden oké.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.12.28. 15:10:50

@Lord Kilburn:

"A két párt értelmiségi holdudvarának összecsúszása"

Ez egész egyszerűen nem igaz.

Kire gondolsz, Martonyira, Stumpfra? Bencsik nem a Fidesz értelmiségi holdudvara. Lehet, hogy az szeretne lenni, de nem az.
Hogy a Fideszt támogató értelmiségi blogközönség időnként azt írja, hogy a Jobbik valós problémákat vet föl, az nem összecsúszás, az csak annyit jelent, hogy ez sajnos így van.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.12.28. 15:10:59

@malac69 nemigazországi hisztidetektor (centi=104):
www.transparency.org/policy_research/surveys_indices/cpi/2001

www.transparency.hu/files/p/534/6474618509.xls

Barbados
Katar
Santa Lucia
Ciprus
Egyesült Arab Emirátus
Saint Vincent és Grenadines
Puerto Rico
Brunei Szultanátus
Omán
Makaó
Málta
Bahrein
Zöld-foki Köztársaság

Ahogy számoltam Magyarország a 2001-es metodika szerint a 35. lenne. Öreg, én nem szoktam blöffölni. Az, hogy te fogalmatlan vagy, és random hülyeségeket beszélsz, a te attribútumod, nem az enyém.

Shore 2009.12.28. 15:12:19

@malac69 nemigazországi hisztidetektor (centi=104):

"Ellenben Kuncze szóról-szóra kizárta a Horn égisze alatti koalíciót"

Ezt már százszor tisztáztuk, hogy nem igaz. De csak tovább a lenini úton:)

Shore 2009.12.28. 15:16:26

@ArmaGeddon Bácsi:

"Vona ..., nem gyárt öncélúan ellenségképet kisebbségből, szomszédból. Akit megnevez ellenségnek, az tényleg az is. "

Punktum.

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2009.12.28. 15:17:24

AgentUngur, sztem neked valami Patyomkin-helyeket mutogattak az északiak.
Csak mert azoktól eltekintve Szlovákia elég pusztulat.
Persze ez az itthoni helyzet reménytelenségén nem változtat, just for the record. ;(

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.12.28. 15:18:21

@Shore:

Ja, nem igaz, Magyar Bálint mondta. Micsoda különbség!

"Az 1994-ben megkötött MSZP-SZDSZ-koalícióval kapcsolatban Kőszeg megemlíti, hogy Magyar Bálint kizárta az együttműködés lehetőségét egy Horn Gyula vezette kormánnyal,"

www.nol.hu/archivum/archiv-503698

baba jaga 2009.12.28. 15:22:17

@Shore:
ha-ha,ez nagyon igaz!
ha ó mondta,hát az úgy is van.nemde?
rien ne vas plus!

jo tunder 2009.12.28. 15:23:33

La classe politique y est tellement démagogique qu'une extrême droite hongroise ouvertement antisémite s'apprête à triompher aux prochaines élections, en avril 2010, en posant un sérieux problème à l'Europe.

- irja rolunk a francia JOBBOLDAL. kepzelem miket fog irni a bal :(((((

Shore 2009.12.28. 15:23:45

@Elpet:

Igen, pont ez a lényeg.
Malac századszori korrigálás után sem tud megjegyezni egy _valós_ történést. (Pedig szegényt hányszor kisegítettem:))
Most akkor a továbiakban a kitalációira mennyire lehet adni!?

Lord Kilburn 2009.12.28. 15:24:22

Csak még egy a korrupcióról. A Transparency International, valamint a Freedom House közösen elkészítettek egy javaslatot nekünk, hülyemagyaroknak, hogy végre átláthatóbb és tisztább legyen a párt-, valamint a kampányfinanszírozás. A tervezetből az egyik parlamenti párt hozzáállása miatt semmi nem lett. Találós kérdés: Melyik volt ez a párt?

A megoldás: zsediF.

gramercy 2009.12.28. 15:25:19

igen, változás következik: jönnek azok akik már 1989-ben is voltak..

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2009.12.28. 15:25:30

@Shore:

Valóban igaz, nem Kuncze volt, hanem Magyar Bálint, de ugye ez nem különösebben változtat a lényegen...

@Kettes:
Jól van Kettes, ügyes voltál, bebizonyítottad, h a korrupció teljesen rendben van, mert csak 4 helyet csúsztunk...

@Lasombra:

Nos, nem válaszoltál arra, h mi indokolta azt, h 7,5 év után indítottak frontális támadást a korrupció ellen?

Most lett aktuális? --> öngól
Eddig is az volt, mégsem tettek érdemben semmit? --> öngól.

Nem értem.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2009.12.28. 15:25:36

Lehet persze dicsérni Tótország eredményeit, de meg kéne ám nézni Kelet-Szlovákiát, ott vannak ám a szép dolgok.

sashimi 2009.12.28. 15:28:06

Sajnos ez keves. A nemzetfelto sirankozas melle egy kis bayeri indulat is kellene az irasba, kulonben meg allasinterjura sem hivnak be a Gyarban, hiaba is igyekezel.

kewcheg 2009.12.28. 15:28:30

@gyz: lehet,de itthon a fapados astra classicba dögöl bele, ők meg a Honda ,KIA,Toyota SUV-ba se biztos...:(

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.12.28. 15:31:21

@Lord Kilburn:

Miért is kell nemzetözi szervezetek készítsenek javaslatot az átláthatóságra vonatkozóan? Van ennek az országnak kormánya, állami hivatalai, kiválóan képzett szakemberei, kormányközeli tanulmányírogató elitje, mi van, amit csak egy külföldi tudhat? Mesélj.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2009.12.28. 15:31:51

@Lord Kilburn:

Bármit is csacsogtál, a Fidesz-Jobbik koalícióval riogatni, az bizony primitív maszopdroidság.

Olyan meg nincs "Fidesz-MIÉP hallgatólagos együttműködés". Ez marhaság. A MIÉP úgy szavazott a mindenkori törvényekre, ahogy jónak látta.

Ellenben az, h az szdsz azt hazudja 1,5 éve, h ők ellenzéki párt, és közben.....

nah, ez az igazi szemenszedett-balliberális-aljasmocskos hazudozás. Akarsz a Kóka-féle ellenzékiségről beszélni?

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.12.28. 15:34:13

@Shore:

El kell, hogy keserítselek. Innen nézve egykutyafasza, hogy Magyar vagy Kuncze, nektek is mindegy, hogy Kövér vagy Pokorni.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2009.12.28. 15:34:53

Nos, akkor nézzünk egy más adatot, a kitűnő kormányzásra:

Az IMD - nemzetközileg elismert svájci cég - rendszeresen vizsgálja az egyes országok versenyképességét. 1998-ban 28. helyen, míg 2002-ben 30. helyen álltunk. Ám jött a balliberális kormányzat, és 2006-ra a 41. helyre csúsztunk vissza. Most az a helyzet, hogy a tavalyi 38. után az idén csak a 45. helyet érdemelte ki hazánk. Na még egyszer: Orbánék átadták a 30. hellyel, ma a 45. a mienk.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.12.28. 15:35:35

@jo tunder: Így jár az a párt, ahol egy agyhalottat neveznek ki kommunikációs igazgatónak.

Shore 2009.12.28. 15:39:11

@Elpet:

nektek???

Egyébként persze a végeredmény szempontjából még akár mindegy is lehet. De ha már tényállításokat tesz valaki, akkor legyen pontos, mert hiteltelennél teszi magát. (Legjobb példa erre éppen ez a poszt.)
És ez a követelmény szerintem független attól, hogy valaki éppen kire akar szavazni.

Shore 2009.12.28. 15:41:49

@malac69 nemigazországi hisztidetektor (centi=104):

Malac igazad van, nem volt kitűnő kormányzás. Ezt néhány agyhalotton kívül kár bárkinek is bizonygatni, ezzel csak magad fárasztod.

Lord Kilburn 2009.12.28. 15:42:03

@Elpet: Szerintem csak a bal szemed használod, mikor a Fidesz értelmiségi holdudvarát szemléled. Ha kinyitnád a jobb szemedet, észrevennéd Wittner Máriát, Bayer Zsoltot, Bencsik Andrást is. Vagy a Demokrata már nem Orbán kedvenc hetilapja?

Kövér László is gyakran beszél Vona Gábor nyelvén, még ha sajátos kifejezésmódját – melyben szemléltetésképpen (európai konzervatív párthoz semmiképp sem illő módon) gyakran előbukkannak kellemetlen rágcsálók – mostanában nem átallja éppen Vona Gábor ellen fordítani.

A HírTV, EchoTV, úgy általában a Fidesz médiumok sokáig jóindulatúan viszonyultak a Jobbikhoz. Csak nemrég váltottak stratégiát. Tényleg, mi hír a jó Pörzse Sándorról?

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2009.12.28. 15:44:07

A maszop droidoknak üzenném, h édespofa, ahogy szerettel hivatkoznak IMF, OECD és EU jelentésekre, h mennyire jó például a költségvetés, de vajon tudják-e ezek a szervezetek, h milyen trükközések vannak a költségvetésben?

Csak egy pléda: a MÁV

Elvonnak tőle 40 milliárdot. Fasza, a költségvetésnek könnyebb 40 milliárddal, annyivel csökken papíron a hiány.

De volt szerkezeti átalakítás? Nem.
Bezártak 24 vonalat, meg majd megpiszkálják az árakat, h szokjanak át a népek a buszra és a személyautóra, de jó, ha ezekből 10 milliárd visszajön.
Ott marad tehát min. 30 milliárdos luk, amit betöm egy állami vállalat hitellel.

Világos: a hiányból kivettünk, és a hiányt áttranszformáltuk hitellé, melyet az állampolgárok zsebe bánik előbb-utóbb ugyanúgy, mint azt a hiányt, amire szintéán hitelt vesznek fel fedezetül. Nah, ennyit tud ez a kibaszottul szakértői, és totális politikai felelősség nélkül kormányzó Bajnai-csapat.

Tehetetlen Dodó 2009.12.28. 15:46:20

@Elpet: Amellett, hogy Kuncze is megéri a pénzét.
Ne feledjük: ő volt az a tetves gazember, aki az új demokráciában először vette magának a bátorságot, hogy karhatalommal veresse szét az ötvenhatosok tüntetését.
Gyönyörű vérbolsi módjára posztávós pribékjeivel vonszoltatta végig a felvonulási téren jajgató öregyasszonyok tucatjait és verette véresre az agg forradalmárokat.
Ha másért nem, hát ezért is megérdemli a gyehenna örökös tüzét.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.12.28. 15:47:09

@Shore:

Nektek, igen. Kevés álságosabb dolog van, mint a független értelmiségi pózában tetszelgő ember, akinek minden gondolata a Fidesz bírálata körül forog. Fidesz, vagy MSZP, nincs harmadik lehetőség.

Lasombra 2009.12.28. 15:49:06

@malac69 nemigazországi hisztidetektor (centi=104): "Nos, nem válaszoltál arra, h mi indokolta azt, h 7,5 év után indítottak frontális támadást a korrupció ellen?"

jah, hogy oldjam is meg a feladatot, tanár úr?
hát, izé, nem készültem. bevallom, nem voltam ott, amikor felállították. de szerintem B.)

mit nyertem?

cserébe keressél még tetszőleges listákat, ahol Mo hátrébb van, mint Szlovákia, és bizisten megtérek.

Tehetetlen Dodó 2009.12.28. 15:50:21

@Lord Kilburn: És tulajdonképpen mi a baj Bayerrel, meg Wittnerel, meg Bencsikkel?
Csak nem az, hogy nem píszí módon kimondanak dolgokat, amik marhára fájnak a mostani velejéig rohadt kormányzatnak?
Ez a pár jobbos megmondó fáj annyira?
Hát igyekezzenek jobban a híres független, objektív rettegények, szabad a pálya.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.12.28. 15:50:59

@Tehetetlen Dodó:

És ő volt az a lelkiismeretlen gyújtogató és kútmérgező, aki belügyminiszterként feltalálta a megélhetési bűnözés fogalmát, elvi indoklást adva a rendőri munka blokkolásához a haladó értelmiség által kedvelt underclass csoportok ügyeiben.

Lord Kilburn 2009.12.28. 15:51:36

@baba jaga: Ezt Malacnak ne emlegesd. Egy Riennevaplus nicknevű kommentelővel egy régi TWÁ bejegyzés kommentjei közt meggyűlt már a baja. Emlékszel, Malac? :)

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2009.12.28. 15:53:06

@Lord Kilburn:

Hát tudod, akkor már 100-szor inkább Wittner, mint Havas Szófia DJ, aki fel bírta tenni az Internacionálét, és nyilas randalírozásnak bírta aposztrofálni '56-ot.

Pörzse meg azért hagyta ott az Echot, mert egyoldalúnak találta (a Jobbik rovására - gondolom én), nem mehetett le olyan riport, amiben a Fidesz botrányát tárja fel.

Pörzse story:
malacnews.freeblog.hu/archives/2009/11/28/Megporzsolt_porzsolo/

Tehetetlen Dodó 2009.12.28. 15:53:57

@Elpet: Ez a piarista bolsevik az utóbbi 20 év egyik leggennyesebb és legkártékonyabb alakja.
Pillanatnyilag nem jut eszembe olyan jelző a nyelvünkben lehetséges válogatott trágár szidalmak közül, amely ne lenne túl enyhe dicsőséges tevékenysége jellemzésére.

Shore 2009.12.28. 15:56:02

@Elpet:

"Nektek, igen"

Hiába erősíted meg, ha nekem válaszolsz, akkor nem "nektek".

"független értelmiségi pózában tetszelgő ember, akinek minden gondolata a Fidesz bírálata körül forog."

Ezt meg végképp nem tudom magamra venni. Szinte egy szó sem passzol rám:)

"Fidesz, vagy MSZP, nincs harmadik lehetőség. "

Pedig van.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2009.12.28. 15:58:18

@Lasombra:

:-))) dehogy térsz, dehogy...
majd szépen rányomod az MDF-re, illetve nem is rájuk, hanem a megváltó Bokros rozmárra, aki 10ezer forint tételes eü hozzájárulást szedne mindenkitől, mert ő egy nagy szakértő, tudod?

Most minden - magát független értelmiséginek beállító - balliberális szavazó az új liberális-kapitalista pártra szavaz. Meglesz a kopogtató is mindenütt. Garantálja ezt a hitgyüli és az izraelita egyház szoros szövetsége, amelyik már be is állt bokrosibolya mögé. Hajrá!

Tehetetlen Dodó 2009.12.28. 16:02:07

@malac69 nemigazországi hisztidetektor (centi=104):
Malackám, volt kételyed afelől, hogy ez a szörnyű némber és bandája bejut a parlamentbe?
Kerül, amibe kerül.
Nem számít rég sem pénz, sem erkölcs, sem eszme.

Manyizga (törölt) 2009.12.28. 16:03:14

Speciel az ősz közepén jártam a Felvidéken. Mit mondjak: nekem pont az jött le, hogy sokkal nagyobb a szegénység, mint mifelénk. :)

Biztos máshol jártam, mint a poszt írója által láttatott helyek. :)

Lord Kilburn 2009.12.28. 16:04:37

@Elpet: Meg tudtak állapodni a kormánypártok az ellenzékkel párt- és kampányfinanszírozás ügyében? Mesélj.

Rikki Harcos 2009.12.28. 16:05:27

@kewcheg: ez az autóhasználat nagyon csalóka, itt Debrecenben is fizetés környékén a zsúfolt TESCO-parkolót felearányban román autók töltik meg, és nem szakadt régifajta Daciák, hanem a magyar átlagnál jobbak, miközben a román autók többségéről lehet elképzelésünk...persze., nekem is tapasztalatom volt, hogy Horvátországban a sok szlovák(iai) autónak 95%-a volt VW Tuareg

de ezzel együtt értem, mit akarsz mondani, és télleg, Szlovákia sokkal írigylésreméltóbb helyzetben van, mint Mo.

2001-ben kint nyaraltunk, a totális nihil és cseszkós hangulat fogadott minket, majd 2003-ban ugyanott és egy egész más világ fogadott

ugyanabban az évben, ugyanott a szlovák kollégáknál vendégeskedtünk "szakmai" kiránduláson...kérdeztem tőlük, hogy az összes szlovák pénzen magyar szimbólum van, de Szűz Mária sem volt szlovák, és ezt hogy bírják feldolgozni? a válasz az volt, hogy éppen arra büszkék, hogy államiság nélkül fenn tudtak maradni, és amit mostanában elértek, azt is a saját erejükből

a kultúranélküliségük miatt sokkal könnyebben képesek beilleszkedni a világba, követni a folyamatokat, hasznot húzni az EU-tagságból, míg minket erősen visszahúz nemzettudatunk (ez persze meg a mi fennmaradásunk biztosítéka)

Szlovákia jó ország, a Csorba-tói nagy Potraviny pedig CBA lett

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2009.12.28. 16:05:37

@Shore:

Pedig tényleg nincs más lehetőség:
Fidesz vagy MSZP.

Ugyanis semelyik másik párt nem lesz képes kormányt alakítani.

Az MDF-re leadott voksoddal legfeljebb azt jelzed, h célszerű és szakszerű öngondoskodásról és cigányvédelemről egyszerre beszélni egy olyan országban, ahol kb. 6-800ezer cigány él, és körükben a munkanélküliség 80%-os.

Aki még nem bírta felfogni, h 3 millió nagyon szegény ember országában privatizálni az egészségbiztosítót, és öngondoskodásról ábrándozni egyet jelent a szegénylázadás szításával, az sztem politikai analfabéta.

Mindennek eljün a maga ideje, de ez nem most van, igazam van, Hospinvest?

Shore 2009.12.28. 16:11:56

@malac69 nemigazországi hisztidetektor (centi=104):

"Pedig tényleg nincs más lehetőség:
Fidesz vagy MSZP."

Már egyszer elmondtam: Ha a FIDESZ lenne a kedvenc pártom, akkor sem szavaznék rá, ha a 2/3-ra esélyes. Szvsz. nem egészséges Magyarországon egyetlen egy párt (a FIDESZ esetében ráadásul egy ember) kezébe teljhatalmat adni.

"Az MDF-re leadott voksoddal legfeljebb azt jelzed, h célszerű és szakszerű öngondoskodásról és cigányvédelemről egyszerre beszélni "

Te kis jövőlátó:) A "cigányvédelem" szót ha kifejtenéd, talán tudnék rá reagálni is.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2009.12.28. 16:14:09

@Tehetetlen Dodó:

Be fognak jutni, ebben egészen bizonyos vagyok. Sőt, ők lesznek a választások meglepetése, hiszen az az orbánfób média, amelyik cikinek tartaná a maszopot és Mesterházyt fanolni, szintén őket fogja tolni.

Hidd el, sok híve van a társadalmi békét kockára tevő, mindent fiskális szempontból látó és láttató politikai dilettantizmusnak....

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.12.28. 16:14:15

@Lord Kilburn:

Ha nem akarnék az ellenzékkel megállapodni, tennék bele olyan pontokat, amiket biztosan nem tud elfogadni. Tehetném, mert én készíteném az előterjesztést. Utána pedig szónokolnék, hogy az ellenzék megakadályoz minden változtatást.

Egyébként pedig nem törvényt kell róla hozni, hanem tisztességesen és átláthatóan kell pártfinanszírozni. A Fidesz biztosan nem akadályozza meg, hogy az MSZP átláthatóvá tegye a maga gazdálkodását.

tevevanegypupu 2009.12.28. 16:17:55

@Grift:
Nincs egeszen igaza. Vannak magyar-szlovakok akik nem lettek semmi penzert szlovakok, ismerek ilyeneket. Dolgoznak es ott elnek, nem jonnek at Magyarorszagra elni, mert egyszeruen nem engedhetik meg maguknak az ujrakezdest. De egyaltalan nincsenek elragadtatvan Szlovakitol, utaljak Ficot, Slotat es az egesz bagazst. Nem felejtik Malina Hedviget, szegyellik magukat, hogy Solyomot nem engedtek at, utaljak azokat akik "nem"mel szavaztak a kettos allampolgarsag ugyeben, stb..Ok vannak tobben.Es van eszuk, muveltseguk es intelligenciajuk felmerni, hogy kb. hol vannak ok a vilagban. Sehol..igaz, hogy velunk egyutt.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2009.12.28. 16:21:57

@Shore:

Hát te nem figyeled a fanoltad utóbbi nyilatkozatait, amelyben most már nemcsak gazdasági kérdésekben, de egyéb politikai ügyekben is állást foglalt?

De a lényegem az volt, h egy Bokros-kormány (ha létezne, és beváltaná az ígéreteit) komolyan megbontaná a társadalmi békét, mert Bokros politikai, szociológiai értelemben részint dilettáns, részint ugyanazt az elaggott nézeteket vallja, mint bármely szoci kormány.

Tehetetlen Dodó 2009.12.28. 16:22:29

@Shore: "nem egészséges Magyarországon egyetlen egy párt (a FIDESZ esetében ráadásul egy ember) kezébe teljhatalmat adni."
Márpedig, amíg ez az alkotmányos berendezkedésünk, addig 50% + 1 szavazat bizony gyakorlatilag teljhatalommal jár.
Más ügy persze, hogy ennek felhasználása hogy történik, ez inkább bizalom és remény kérdése.
Remélem, a következő kormányfőnk széleskörű lehetőségeit nem arra fogja használni, hogy valami posztbolsi klientúra-rendszert igyekezzen helyreállítani, rendőrterrorral megfélemlítve az ellenzéket, hanem például majd azon fog igyekezni, hogy az elődei által szétvert társadalmat, lepusztított, lerabolt országot valamiképpen elindítsa a felemelkedés útján.

KPC 2009.12.28. 16:32:10

@malac69 nemigazországi hisztidetektor (centi=104): "3 millió nagyon szegény ember országa"
Ezt most honnan? Mi számít "nagyon szegénynek"?
Csak azért mert kb. minden 3. hozzászólásodban megjelenik.
Abban megegyezhetünk, hogy nem az jelenti a szegénységet, hogy nem telik plazmatévére, meg csak 10 éves Suzukim van?! (Mert ezen a szinten sokan már nyomorgónak tekintik magukat)
Akik nem akarnak dolgozni azokat se vegyük ide.
Egyébként nyugi, eljön I. Viktor Orbánházi király ideje hamarosan, ne izgulj!
Várjuk majd akkor is nagyszerű elemzéseidet!

Lord Kilburn 2009.12.28. 16:32:45

@malac69 nemigazországi hisztidetektor (centi=104): Mégis, ez kit érdekel? A Fico-Slota koalícióról beszéltünk, meg hogy annak az Orbán-Vona koalíció felelne meg Magyarországon. Teljesen érdektelen, hogy mit csinál az SZDSZ.

Fidesz-MIÉP hallgatólagos együttműködés meg igenis volt. A MIÉP-nek még frakciója sem lett volna a Fidesz nélkül. A Fidesz hatalmi érdekei úgy kívánták. Aztán a MIÉP segítségével meg lehetett szállni a közmédiát. Ilyen együttműködések a Jobbikkal is lesznek, ha a Fidesznek szüksége lesz rá. Meg mernék rá esküdni.

Félelmetes, ahogyan terelsz, Malac. Ahogy a TI korrupciós listájától eljutottál valami versenyképességi sorrendhez…

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2009.12.28. 16:33:32

@Elpet:

"Ha nem akarnék az ellenzékkel megállapodni, tennék bele olyan pontokat, amiket biztosan nem tud elfogadni."

Pontosan ezt csinálják mindenütt (aztán felelősként mutogatnak a "megállapodásra képtelen" ellenzékre), de Budapesten egyenesen szembeötlően. A saját korrupcióik ellen akarnak hiteles antikorrupciósoknak feltűnni, ami már önmagában véve is röhejes.

Lord Kilburn 2009.12.28. 16:39:28

@malac69 nemigazországi hisztidetektor (centi=104): Ha most arra utalsz, hogy a Fidesz akarata érvényesült az egészségügyben, és ezért még a fideszközeli MediSyst Kft. is kivonult, akkor igazad van.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.12.28. 16:40:17

@Lord Kilburn: "Fidesz-MIÉP hallgatólagos együttműködés meg igenis volt."

Most pedig van ballib-Jobbik _hallgatólagos_ együttműködés.
Nyöhehe

Lord Kilburn 2009.12.28. 16:42:44

@malac69 nemigazországi hisztidetektor (centi=104): „Hidd el, sok híve van a társadalmi békét kockára tevő, mindent fiskális szempontból látó és láttató politikai dilettantizmusnak....”

Amit Szlovákiában Mikulás Dzurinda és kormánya képviselt, csakhogy az eredeti témához visszatérjünk.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2009.12.28. 16:45:05

@Lord Kilburn:

"Félelmetes, ahogyan terelsz, Malac."

Szerintem meg az a félelmetes, ahogy egymás után sütöd el a legközhelyesebb és legunalmasabb maszopdroid közhelyeket.

A poszt témája pedig nem a TI jelentés, hanem az, h van-e okuk a szlovákiai magyaroknak felnézni vs lenézni a magyarországi helyzetre, ehhez pedig Magyarország teljes állapota hozzátartozik.

"Teljesen érdektelen, hogy mit csinál az SZDSZ."

A te hitelességedet vettem górcső alá: ugyanis, ha felrósz egy potenciális Fidesz-Jobbik hallgatólagos együttműködést (ami ugye vagy lesz, vagy nem), akkor ezt úgy tehetnéd hitelesen, ha az elmúlt időkben számtalanszor tetted volna szóvá a Kóka-féle frakció hazugságát, ami az ellenzékiséget illeti.

Mivel ezt nem tetted, ezért tőled hiteltelen a "hallgatólagos együttműködés"-sel való riogatás.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.12.28. 16:47:22

@Shore:

"Szvsz. nem egészséges Magyarországon egyetlen egy párt (a FIDESZ esetében ráadásul egy ember) kezébe teljhatalmat adni."

De. Jelen pillanatban nagyon is egészséges. Amikor egy egész ország vált működésképtelenné amiatt, hogy a vezetői cselekvésképtelenek egy jó ideje, akkor nagyon egészséges. Amikor az MSZMP idején arról volt szó, hogy nem jó az egypárti hatalmi monopólium, az egészen más körülmények közt egy egészen másfajta diskurzus volt. Az akkori vitákat ugyan megőrizték a közbeszéd fordulatai, de ezt az érvelést ma a Fidesz ellen előrántani teljesen hamis és megalapozatlan.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2009.12.28. 16:49:45

@KPC:

Hát ha te megkérdőjelezed azt, h ebben az országban a szociológusok szerint is(!!!) 3 millió ember él szegénységben, és közülük is kb. 1-1,5 millió szinte siralmas helyzetben, akkor nagyon nincs fogalmad a magyar valóságról, legfőképpen a magyar vidékről. Érdemes lenne többet utazgatnod, és beszélgetni nyírségi és egyéb kisfalvak lakóival...

Lord Kilburn 2009.12.28. 16:51:12

@tölgy: Már régen meg akartam kérdezni, hogy a kommentjeid végén olvasható, rendkívül szemléletes, dinamikus kifejező erejű „Nyöhehe” szócskával végül is mi a szándékod. Nyomatékot akarsz adni vele intelligens hozzászólásaidnak, vagy azok komolyságát szeretnéd így fokozni?

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2009.12.28. 16:54:09

@Elpet:

...és még annyit hozzá:
ha egy demokratikus választással 2/3-hoz jut egy párt, és mondjuk Alkotmányt módosít, akkor azt teljesen legitim és demokratikus módon teszi...
...és akinek nem tetszik, az csesztesse a mostani kormánypártokat, h tetszettek volna jól kormányozni, uraim, és akkor most nem lennének 1/3-nál is kisebb mértékben ellenzékben!

keb_26 2009.12.28. 17:01:31

"amikor Budapesthez képest Pozsony egy alulfejlett provinciális kisvárosnak tűnt, elmúltak"

Ez azért elég nagy hülyeség. Nem tudom mennyit jártál Pozsonyban, de amit Pozsonyban szépnek lehet mondani, azt gyorsabban bejárja az ember mint a Mammut 1-et.
Nem előítéletből mondom. Spanyol ismerőseim bejárták az egész térséget, de Pozsonyt kerek 2 óra után nagyon megunták és azóta Bratislava valami olyasmit jelent számukra, mint számunkra Baku.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.12.28. 17:02:32

@Lord Kilburn:

A Fidesz akarata érvényesült az egészségügyben?
Ha ez igaz, akkor egy okkal több, hogy az MSZP-t örökké elcsapjuk az ország éléről. Ha előfordulhat az, hogy a kormányzásban nem a kormánypártok akarata érvényesül, akkor a tehetetlenségnek és dilettantizmusnak olyan mértékével állunk szemben, ami a lehető legradikálisabb változást indokolja.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.12.28. 17:04:06

MSZP-t örökké = MSZP-t örökre

Oblomov 2009.12.28. 17:06:42

@malac69 nemigazországi hisztidetektor (centi=104):

a protest választásra építő demokrácia, amiben pl. egy KDNP is nyehet, mitől demokrácia?
malac, azzal, h. ideszemetelsz, még nem a blogjaidat ganézod. :)

Tehetetlen Dodó 2009.12.28. 17:08:09

@keb_26: Pozsonyban a vár meg a Mihály-kapu környéke ér valamit, meg pár régi belvárosi ház.
Megjegyzem, a nagyanyámék háza is elég szép volt, de ezek a mafla tótok persze elvették, aztán valami hülye szocreál förtelmet építettek a helyére...

teknős 2009.12.28. 17:13:11

Csak megerősíteni tudom azokat a kommentelőket, akik tényleg járnak a felvidékre. Még mindig sokkal szegényebbek, mint mi és Pozsony sem tűnik valami vonzó helynek.
Mostanság elég sokat jönnek hozzánk teszkózni, meg autót vásárolni és még mindig látszik rajtuk az ámulat.

Még valami: a szlovákok az adóoptimalizálás miatt átköltözött magyar cégeket békén hagyják. a magyar cégek ugyanis rendesen és időben fizetik az adót. Van normális eszük, tudják, hogy minden eurocent, amit a magyarok fizetnek ott adóban talált pénz.

Érdekes látni, hogy a ballibantak milyen aktívak a munkanapokon és milyen csendesek az ünnepeken!

gyz 2009.12.28. 17:13:36

@malac69 nemigazországi hisztidetektor (centi=104):

az írásban volt egy állítás, miszerint Mo korruptabb. Szubjektív élmény alapján született. Ez lett megcáfolva tényszerűen.
Innentől tökmindegy, hogy mi honnan zuhantunk lejjebb, ha a szlovákok felett vagyunk, akkor az azt jelenti, ők a korruptabbak.
A lista lehet, hogy nem tökéletes, de egy másfél napos kirándulás élményeinél biztosan pontosabb.

Innentől szart se számít, hogy rosszabb-e a helyzetünk, mint korábban (igen, rosszabb), meg hogy Gyurcsány fasz-e (igen, az).

Következésképp ha ezt nem vagy képes belátni, akkor vagy teljesen hülye vagy (ezt nem gondolnám), vagy direkt terelsz. Válassz.

Lord Kilburn 2009.12.28. 17:14:25

@malac69 nemigazországi hisztidetektor (centi=104): Ugyan mondd már meg, hogy két demokratikus párt ilyen-olyan együttműködése mitől lenne érdekes? Hagyd már abba a maszopdroidozást, nyisd már ki az agyad: Ha a Jobbikkal, vagy a Magyar Kommunista Munkáspárttal működne együtt az MSZP, azt szóvá tettem volna már ezerszer, elhiheted!

Árpád Király(!) 2009.12.28. 17:23:14

Kedves Malac!

Átfutva hozzászólásaid némi kételyeim vannak, hogy érdemben és illő hangnemben válaszolsz majd észrevételeimre (remélem ebben rám cáfolsz majd), az örök optimizmusom és a tények iránti tisztelet mondatja velem a következőket:

1. A 2007-es népszavazás a vizitdíj és a kórházi ágydíj ellen szólt. Ez eddig tény. Vélemény: amíg érvényben volt a 310 ft-os vizitdíj, addig fele akkora sorok voltak a rendelőkben. (Költői) kérdés: Az emberek fele nem tudja kifizetni egy buszjegy árát az orvosért?

2. Vona Gábor Orbán Viktorral és másik tucatnyi polgárral hajolt össze 2002-ben és alapította meg a polgári körüket. Madarat tolláról...

3. A 2006-os parlamenti és Önkorm. választásokon az ÖSSZES olyan választókerületben, ahol második forduló volt, a FIDESZ és a Jobbik választási koalícióra lépett, ha jól tudom, a III. kerületet azóta is együtt kormányozzák, hasonlóan sok más helyhez.

4. Orbán Viktor azon újságok olvasását és azon TV-k nézését javasolta híveinek az EU választásokig, amelyekben a Jobbik eszmerendszere is markánsan megtalálható.

5. Számomra úgy tűnik, Te FIDESZ szimpatizáns vagy. A FIDESZ azt állítja, keresztény alapokon politizáló párt. Szerintem nem túl keresztényi egy másik pártot gúnynévvel (MASZOP) illetni, még kevésbé keresztényi a szimpatizánsait MASZOP droidoknak titulálni.

Legyen békesség közöttünk mindenkor! :-)

Lord Kilburn 2009.12.28. 17:34:04

@Elpet: „A Fidesz akarata érvényesült az egészségügyben?
Ha ez igaz, akkor egy okkal több, hogy az MSZP-t örökké elcsapjuk az ország éléről. Ha előfordulhat az, hogy a kormányzásban nem a kormánypártok akarata érvényesül, akkor a tehetetlenségnek és dilettantizmusnak olyan mértékével állunk szemben, ami a lehető legradikálisabb változást indokolja.”

Így van! Játsszunk rá a baloldal balfaszságára, lehetetlenítsünk el minden reformot (kezdve az egészségügyivel), azután pedig csináljunk forradalmat, töröljük el a köztársaságot, és kiáltsuk ki a … Mit is?

teknős 2009.12.28. 17:37:19

@Árpád Király(!): Tipikus maszopos droid idiótaság, hogy az emberek a 300 ft miatt szavaztak.

Ezt nem csak mi fideszesek gondoljuk így, hanem Horn Gábor is értette. Azt mondták az emberek Feri, hogy húzz el a francba!

Honnan érkeztél, kedves maszopos droid? Csak így keresztényien.

negeev 2009.12.28. 17:41:54

@Árpád Király(!): Már bocsáss meg!
Mi abban a nem keresztényi, hogy valamilyen pártot gúnynévvel illetünk?

És mégis ki mondja meg, hogy valami keresztényi tett vagy sem?
Esetleg te?

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.12.28. 17:48:32

@teknős: Na az a droid idiótaság, hogy azt a hírérték nélküli üzenetet, hogy "Feri, húzz el francba" egy tb-népszavazáson adják át. Előtte meg utána felőlem annyiszor mondják el, ahányszor akarják, de ott és akkor a kiba kérdésre válaszoljanak, ha megértették.

KPC 2009.12.28. 17:49:48

@malac69 nemigazországi hisztidetektor (centi=104): Még mindig nem válaszoltál a kérdésemre, tényeket és érveket kérek, nem anedkdótákat.

keb_26 2009.12.28. 17:50:32

@teknős: maszopos droid idiótaság?
Igen, lehet h az emberek nem a vizitdíj meg a tandíj ellen szavaztak, de Feri nem emiatt húzott végül el a picsába!

Viszont azóta sincs tandíj, ami az egész magyar felsőoktatást egylehetetlen viccé teszi.
Minden épeszú egyetemista belátja. Aztán mondja a fideszes (pártközeli apukával), hogy persze h kell tandíj, ezt minden barom belátja, de akkor nem erről volt szó, hanem h a Feri húzzon a picsába..... Azóta meg szopjuk, hogy azért nincs pl. polgári jogi szemnárium mert túl sok az ember, hiszen sokat kell fevenni, hogy legyen pénze az államnak....
Akkok ki cseszett ki kivel? Ferivel ez nem nagy kicseszés, az egyetemistákkal viszont az. Aki önmagával cseszik ki, az meg lehet h nem droid, de nem is épeszű.

keb_26 2009.12.28. 17:51:22

legyen pénze az egyetemnek (nem államnak) sorry

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2009.12.28. 17:51:35

@Oblomov:

Primitív, tehát tőled a megszokott...

@gyz:

Mit kéne belátnom? Hogy ma nem korruptabb az ország, mint 8 éve? Ezt?

@Lord Kilburn:

Értem. Tehát a maszop egy demokratikus párt, a Jobbik meg nem . Végül is igazad van: trükkök százaival és hazugsággal választást nyerni, majd amikor ez kiderül nem lemondani, az valóban demokratikus...

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2009.12.28. 17:55:42

@Kettes:

Gondold már végig, hogyan született meg a népszavazás gondolata!
Nem véletlenül ez volt az utolsó lehetséges és egyúttal alkotmányos eszköz az elfogadottságát elveszített kormány megbuktatására?

keb_26 2009.12.28. 18:01:33

@malac69 nemigazországi hisztidetektor (centi=104):
Nem. Mert ha valaki elküldené a fenébe a kormányt, de NEM-mel akart szavazni az jól megszívta. Mert akkor most mit tegyen? A normálisabb a kérdéssel foglalkozott, mert tudta h vicces lesz ha majd a Fidesz normális okatatáspolitikát akar folytatni és ugyanazt akarja bevezetni, amit megbuktatott.

gyz 2009.12.28. 18:07:02

@malac69 nemigazországi hisztidetektor (centi=104):

nem, hanem azt, hogy akármennyire is korrupt, az az állítás, hogy Szlovákiánál korruptabb, nem igaz.

De ha lesz egy kis időm, lerajzolom, mert a magyar nyelv nem az erősséged.

Manyi Béci 2009.12.28. 18:07:47

@teknős:
"Érdekes látni, hogy a ballibantak milyen aktívak a munkanapokon és milyen csendesek az ünnepeken!"
Gratulálok, kedves, intelligens asszonka. Ez nagyon ... példamutató volt.
Egy kocsmában ilyenkor szájon vágják magát, ezt csak azért mondom, mert nyilvánvalóan Ön olyan kurva rendes asszony, hogy ilyen helyekre nem jár. De ha egyszer mégis betéved fagyiér', érti...
Szóval a ballibbantak csendesek az ünnepeken. Micsoda gané egy népség!
Maguk, rendestisztességesmagyaremberek miket szoknak üvöltözni? És akkor jó maguknak?
És az ünnepnapokon is a blogokon lógnak? Ez ám az igazi, hazafias rendestisztességesdolgosmagyar viselkedés!

keb_26 2009.12.28. 18:13:19

@Manyi Béci:
Hát ezzel sikerült űberelned teknőst.
Ez volt a célod?
ő beszól egy gusztustalant, te meg ráböfögsz.
Magyar politikai kultúra

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.12.28. 18:14:46

@malac69 nemigazországi hisztidetektor (centi=104): Te gondold végig. Soha egy pillanatra sem volt az ellenzék kezében lehetséges és alkotmányos eszköz a kormány megbuktatására. Ezt Orbán tudta, Kövér tudta, tölgy is tudta, csak az iciri-piciri droid nem tudta. Neki írták ki a népszavazást.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2009.12.28. 18:15:46

@Árpád Király(!):

Kedves Szerénynevű!

1. "A 2007-es népszavazás a vizitdíj és a kórházi ágydíj ellen szólt."

2008-ban volt, és nem arról szólt, csak az volt a papírra írva.

"amíg érvényben volt a 310 ft-os vizitdíj, addig fele akkora sorok voltak a rendelőkben."

És a másik fele, amelyik nem ment el orvoshoz, mer esetleg egy része sajnálta rá egy napi kajapénzét, az biztos, h egészséges hipochonder volt, és nem lehetséges, h ha fennmaradt volna a rendszer, akkor hónapokkal, esetleg évekkel később nem került volna sokkal többe a betegsége a TB-nek? Nemcsak arra ösztönöztek, h ne menjenek feleslegesen orvoshoz, hanem arra is, h ne menjenek időben orvoshoz, ha még a tünet csak enyhe.

2. Ez irtó hülye érv. Pont olyan, mint számodra az az érv, h Medgyessy a D209, Horn meg pufajkás, Kovács Lászlónak meg van közös fotja Brezsnyevvel. Kér ember akár házas is lehetett 2002-.ben, ma meg már full utálják egymást, és egészen mást gondolnak az életről. Ez a "Vona abból a polgári körből jön, ahol Viktor is volt" a leghülyébb droid érv, már megbocsáss.

3. 2006. óta a Jobbik sokat változott: radikálisabbm, antiszemitább és rasszistább lett. Ha te ezt nem veszed észre, és úgy gondolod, ez a Jobbik az, amelyik 2006-ban, akkor súlyosan tévedsz.

És mi az, h együttműködnek? Mindketten megszavazzák, h épüljön járda, vagy hogy újítsák fel az óvódát? Hát ez valóban nagy baj...

4....és Orbán többször kijelenti, h sem a Jobbikkal, sem a maszoppal nem alakít kormányt, s közben Kövér hetente gázol bele a legartikulálatlanabbul a Jobbikba és Vonába.

5. én valóban orbánista fidesznyik vagyok, és nagyon keresztényinek gondolom, h nem lámpavasazok, és nem komcsizok, de ami unalmas, 100-szor elcsépelt droid duma, az bizony az, ha megnevezem, ha nem. Túl régen kommentezek már ahhoz, h ne ismerjem fel a legsablonosabb maszopdroid patronokat, amiből te is elsütöttél néhányat pontjaidban.

"Legyen békesség közöttünk mindenkor! :-)"

Ámen!:-)

teknős 2009.12.28. 18:16:29

@keb_26: Nem, azt hitte, hogy én most sírva el fogok szaladni! :-)

Alfőmérnök 2009.12.28. 18:17:30

Na kívácsian várom, hogy milyen, amikor egy teknős meg egy strucc viaskodik, ilyet még nem láttam.

Manyi Béci 2009.12.28. 18:18:55

@teknős:
Találat?:)
Nem, primitív ostobaság volt, kedves:)

teknős 2009.12.28. 18:20:45

@Kettes: Igen, tudjuk! Március 9-e után 10-e jön! Kiötölhettél volna valami eredetibbet is!

keb_26 2009.12.28. 18:21:09

Teknős páncéljáról lepattan a strucc csőre

keb_26 2009.12.28. 18:25:05

@teknős: Szóval szerinted így volt jól ahogy? (lényegében korábbi kommentemre kérném válaszod)

Lord Kilburn 2009.12.28. 18:25:28

@malac69 nemigazországi hisztidetektor (centi=104): „Értem. Tehát a maszop egy demokratikus párt, a Jobbik meg nem . Végül is igazad van: trükkök százaival és hazugsággal választást nyerni, majd amikor ez kiderül nem lemondani, az valóban demokratikus...”

Én is megértettem. Átvetted a Fidesz retorikát, aki szerint az MSZP és a Jobbik egyaránt és egyformán szélsőséges.

Itt van az egész elcseszve. Amikor egy fideszesnek magyarázni kell, hogy mi a különbség a hazánkat nyolc éve kormányzó, az európai szocialisták és az európai liberálisok frakciójában helyet foglaló pártok demokratikussága, meg a Brit Nemzeti Párttal és a francia Nemzeti Fronttal szövetkező, paramilitáris alakulatot létrehozó, az iráni teokráciával szimpatizáló párt demokratikussága között.

Alfőmérnök 2009.12.28. 18:26:05

@keb_26: Csak nehogy az legyen a vége, hogy a teknős strucctojásokat tojik...;)

teknős 2009.12.28. 18:26:44

@Kettes: Bármennyire is szeretnéd, ez soha sehol sincs így!

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2009.12.28. 18:28:34

@gyz:

Várom a rajzodat!
Előzetes köszönettel:
malac69, a vizuális típus

@Kettes:

Ki mondta, h Orbán kezében lett volna bármilyen kötelező érvényű eszköz gyurcsány megbuktatására? Senki.
Én azt állítom, h politikai eszközök voltak egy lehetséges megbuktatásra. És egyik ilyen a népszavazás. Orbán azt mondta, ha jelentős lesz a népszavazás sikere, jelentős lesz az eredménye is.

És bevált, mert 2008-as tavaszi népszavazás után jött először H.Á. elhajtása, majd a koalíció virtuális felbomlása, majd a bársonyos reformok, majd a több-biztosítós rendszer létrehozásának visszavonása, és végül eljutottunk a Szent Pillanatig, amikor már tarthatatlan volt a cselekvésképtelen gyurcsány hatalma ("válságkezelése"), és ő maga is megbukott.

Ha nem lett volna népszavazás, alighanem még ma is gyurcsánynak hívnák a miniszterelnököt.

Abban igazad van, h csak a droidok hitték azt, h gyurcsány BIZTOSAN lemond, ha bukja a népszavazást. De őszintén szólva, én ilyennel nem találkoztam. Aki egy csöppet is ismerte ferit, az pontosan tudta, h hosszú lesz a haláltusája. És így is lett. De kimúlt.

Manyi Béci 2009.12.28. 18:29:59

@teknős:
Nem.
De az volt.
Kicsúszott, ugye?
Vigyázni kell az ilyesmivel, rombolja a gondosan kialakított imázst.:)

KPC 2009.12.28. 18:30:57

@malac69 nemigazországi hisztidetektor (centi=104): Blikk:-) Beszarás...
Ebből mit kéne látnom?
Az, hogy rádölt a föld 4 munkásra az nagyon szomorú, de ebből még nem látom miért lenne 3 millió "nagyon szegény" Magyarországon.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2009.12.28. 18:33:42

@Hattory Hanzo:

"Ez mire példa?"

:-)))) Arra példa, h micsoda balfaszságokat hoz létre, ha az embernek egyszerre 5 ablaka van nyitva, és kapkod.

keb_26 2009.12.28. 18:34:27

@malac69 nemigazországi hisztidetektor (centi=104): Gyurcsány lemondását leszámítva egyik sem vált javára az országnak. Csak következett egy elcseszett 3 év, ami a totális "csak húzzuk ki választásokig" politika jegyében telt. Ami az mszp töketlenségét mutatja és vesztét okozza, de kár, hogy ott torpedózták ahol tényleg javíthatott volna.
A választásokat meg mindenkiéppen a fidesz vitte volna 2010-ben, a épszavazás ebből a szempontból nem oszt nem szoroz, az utálat Öszöd óta megvan, a népszerűtlenség meg már a 2006 júniusában megvolt.

teknős 2009.12.28. 18:35:36

@keb_26: Az a baj, minden tiszteletem Malacé és társaié, hogy ezt felvállalják, de már az állításaiddal is baj van és nagyon mélyről kellene kezdeni a vitát. Nem hiszem, hogy a tandíj és hiánya az eredendő probléma a felsőoktatásban. Azt sem, hogy fidesz közeli apuka mit állít. A fidesz egyáltalán nem olyan egységes, mint azt ti látni vélitek.

Lord Kilburn 2009.12.28. 18:36:44

@malac69 nemigazországi hisztidetektor (centi=104): „... s közben Kövér hetente gázol bele a legartikulálatlanabbul a Jobbikba és Vonába.”

Hát igen, amikor két szélsőség egymásnak esik… Ezt nem én mondom, Malac, hanem Te. Én csak lefordítom. :)

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.12.28. 18:37:15

@malac69 nemigazországi hisztidetektor (centi=104): "Nem véletlenül ez volt az utolsó lehetséges és egyúttal alkotmányos eszköz az elfogadottságát elveszített kormány megbuktatására?" - idézet tőled.

"És bevált, mert 2008-as tavaszi népszavazás után jött először H.Á. elhajtása, majd a koalíció virtuális felbomlása, majd a bársonyos reformok, majd a több-biztosítós rendszer létrehozásának visszavonása, és végül eljutottunk a Szent Pillanatig," - idézet szintén tőled.

Miközben Gyurcsányt egyedül az buktatta meg, hogy képtelen volt az IMF-megállapodás feltételeit elfogadtatni a szoci frakcióval. Ez népszavazással és anélkül is így lett volna. A Fidesz alkotmányos "utolsó lehetőségei" (mind a nyolc) droidátmozgató gyakorlatok voltak.

teknős 2009.12.28. 18:39:03

@Manyi Béci: Kár az imázsodat siratni, ti nekem egyszerűen csak komcsi bérkommentelők vagytok! :-)Nem fordítok semmilyen gondot a megkülönböztetésetekre! :))))

Lord Kilburn 2009.12.28. 18:41:39

Mivel egyesek láthatóan nem kívánnak tartózkodni a „maszopos droid” és annak egyéb, rendkívül szellemes változatai használatától, mert vagy nincsenek tisztában annak bántó jellegével, vagy ellenkezőleg, éppen azért használják ezeket a jelzőket, ezért én is hasonlóan szellemes stílusban búcsúznék, a fideszidióta közönség vélhetően nagy örömére.

Minden fideszidióta, jobbdroid kommentelőnek, meg persze főleg azoknak, akik nem sorolják magukat egyik csoportba sem, ajánlanám a következő olvasmányt:

hvg.hu/hetilap/200952_HuSZ_EV_TARSADALMI_ES_PoLITIKAI_VIHARAI_A_k.aspx

Hosszú idő óta a legátfogóbb és legszínvonalasabb elemzés, amit olvastam. Szó van benne a Fidesz – Jobbik várható viszonyról is.

Visszaolvasva a kommentet, elnézést kérek. Most fordult elő utoljára, hogy a maszopdroidozók színvonalára süllyedtem. Sziasztok!

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2009.12.28. 18:44:16

@Lord Kilburn:

Nem, nem jól értetted!!!
Én nem állítottam, h a maszop szélsőséges!

Én azt állítottam, h a maszop nem_ _demokratikus_ _párt_, és erre számtalan példa hozható.

Sólyommal értek egyet, aki a hajdani bizalmi szavazás kapcsán gyakorlatilag úgy vélekedett, h a parlament legitimálta azt, hogy hazugsággal és trükkök százaival lehet választást nyerni, miközben ezt ő nem tartja a demokratikus normák szerint elfogadhatónak.

Oblomov 2009.12.28. 18:49:20

@Manyi Béci:
Manyika kedves, ma nem spórolt az epével. Jöjjön gyakrabban! :)

keb_26 2009.12.28. 18:53:32

@teknős: oh, micsoda finom lekezelés. Kérlek - akár privátban - oszd már meg velem, hogy hogyan oldanád meg a felsőoktatás hibáit tandíj bevezetése nélkül.
Abszolút idevágó: Pár napos hír, hogy meghalt Samuelson (Nobel díjas közgazdász). A faszi, már a 70-es években is leírta (Közgazdaságtan c. mű) h miért agyrém az olyan felsőoktatás, mint a mienk. Ha tudsz jobb alternatívát kérlek világosíts fel, de semmiképpen ne kezelj le, mert egyrészről kikérem magamnak (de ha neked így tetszik én is betudhatlak tudatlan asszonykának) másrészről amíg nem állítasz semmit, addig igen nehéz komolyan venni téged.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2009.12.28. 18:58:38

@keb_26:

Másképp látom.

A több-biztosítós rendszer szerintem - az ország jelenlegi életszínvonalát és fejlettségét tekintve - káros lett volna.

Az egészségügyet nemcsak úgy lehet megreformálni, h privatizálod a TB-t, hanem millió más módon is. Semmi nem bizonyítja, h a több-biztosítós modell megoldotta volna az eü problémáit. Csak a káosz lett volna nagyobb, és az ellátatatlanság. Sehol nem voltak a megalapozott és független hatástanulmányok, de volt egy jozefinista reformdiktatúra.
Még jóval fejlettebb országokban is 10-20 év alatt vezették be fokról-fokra.

A tandíj bevezetésének kérdése, annak létjogosultsága szintén erősen függ az adott társadalom életszínvonalától. Ha abban az országban, ahol bevezetik, nem ér el az életszínvonal egy bizonyos szintet, akkor alighanem kontraszelekcióhoz vezet. Hogy hol ez a szint, arról vitatkozhatunk.
Amikor bevezették, olyan mértéket állapítottak meg, ami valóban kontraszelekcióhoz vezetett volna, hiszen míg nálunk kb. egy félévnyire volt elegendő az aktuális minimálbér, addig máshol a franciáknál és máshol 1,5-2,5 évre. És a tandíj kapcsán sem készültek független hatástanulmányok.

keb_26 2009.12.28. 18:59:25

@teknős: Nem akarok nyugattal példálózni, de az ingyenes tandíj ugyanolyan komcsi maradvány, mint a 3 éves gyes. Vagy neked az is megfelel? Mert, ha igen akkor tényleg nem sok értelme van a vitának.

(Bárki felfogja h miért vezet a 3 éves gyes női egyenjogútlansághoznem szívesen alkalmazzák, ha gyereket akar, nem akar, kevesebb gyerek születik...)

Ezek az intézmények olyan szocialista maradványok, mint az mszp szidott garnitúrája. Semmmi keresnivalújuk egy modern piacgazdaságban.

KPC 2009.12.28. 19:01:10

@malac69 nemigazországi hisztidetektor (centi=104):
OK, elolvastam a jó cikket is.
Na, akkor sorjában: ez egy 2005-ös (ez a legkevesebb) cikk, és véletlenül én tanultam szociológiát a főiskolán anno, ezért is kérdeztem, hogy mi számít nálad "nagyon szegénynek", mert az átlagkereset 60%-át nem szokták a mélyszegénység kategóriájába sorolni, és akkor még nem beszéltünk a fekete gazdaság, számla nélküli jövedelem miatti torzulásoktól, ami miatt az X5-el járó "vállalkozó" papíron simán belesik ebbe a kategóriába, és akkor csak a szélsőségekről beszéltünk és nem például a piacon számla nélkül áruló őstermelőkről, adok-veszek maszekokról, akik 100ezres nagyságrendben találhatók az országban.
Félre ne értsd, én nem azt mondom, hogy nincsenek Mo.-n szegény emberek, de ne állítsuk már be szegénységnek azt ami nem az, csak "nem megy olyan jól mint az osztrákoknál"

És ha még jobban utánagugliznál, akkor tudhatnád, hogy ez a marha okos Ferge Zsuzsa, aki gondolt egyet 2005-ben és azt mondta, hogy szerinte az ország 39,4%-a szegény és kész mert ő azt mondta, úgy akarja most már 2009-ben megoldani a dolgot, hogy még több segélyt akar adni a rászorulóknak:
nol.hu/archivum/ferge_zsuzsa__tobb_segelyt_a_raszoruloknak_

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2009.12.28. 19:01:13

@Lord Kilburn:
1) Hiányolni fogjuk a társaságát, s biztosak vagyunk benne, hogy nem is jön vissza, de soha ám és istenbiza.
2) Kis János cikke éppen olyan lusta közhelygyűjtemény, mint a legtöbb "jön a farkas!" típusú megmondás, csak ehhez másokkal szemben tudományos fokozatát és katedráját adja. Nem tud és soha nem is fog tudni kilépni abból a sémából, hogy a jobboldal fenyegető és mellesleg ostoba, a reformbaloldal szakértő és birtokában van az igazságnak, egyébként pedig a nyugatos értelmisi réteg feladata egyengetni a bamba nép útját. U-nal-mas, egyébként a legtöbb hivatkozási pontja régóta jelentőségét veszítette. De ha maga szerint hosszú idők óta a legátfogóbb és legszínvonalasabb, én nem fogom bántani. Legyen az, tessék. :)

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2009.12.28. 19:03:27

Kevesebb egyébkénttel a boldogabb jövőért!

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2009.12.28. 19:05:43

@Kettes:

Értem, tehát a népszavazásnak nem volt jelentősége. Okés. Akkor csak azt tudnám, miért fáj az annyira az olyasféle maszopdroidoknak, mint te?

Jaaa, és még vmi:
ha nem a népszavazás, akkor mi miatt nem sikerült gyurcsánynak letolni a szocik torkán a szándékát, miközben Bajnainak sikerült?
Csak nem azért, mert egy politikailag tehetségtelen pojáca?

Értsd már meg, ha a népszavazás nem mutatja meg nyilvánvalóan a szociknak, h gyurcsánynak elfogyott az ereje, még ma is ő a miniszterelnök, mert annyira tudta szuggerálni a pártelitet.

teknős 2009.12.28. 19:05:51

@keb_26: Nem szántam lekezelésnek, csak nincs rá időm, hogy erről értekezzek veled.

Mivel hazánkban szinte nincs is piacgazdaság, nincs erős középosztály, így a tandíj nem egyéb, mint elitista képzés, ahol az egyetlen szelekciós tényező az, hogy a szülőknek van-e pénze, vagy nincs. Ezért nem helyén való Samuelsont idecitálni.

Oblomov 2009.12.28. 19:06:33

@Kettes: "Fidesz alkotmányos "utolsó lehetőségei" (mind a nyolc) droidátmozgató gyakorlatok voltak."

Foglalkoztatni kell a katonát, különben ... gondolkodni kezd.

keb_26 2009.12.28. 19:06:47

@malac69 nemigazországi hisztidetektor (centi=104): az egészségügy összetett kérdés, vannak a többiztosítós modellnek hbái, de a mainál mindenképpen előbbremutatóbb (élmény nézni az USA-ban végbemenőket, az emberek lekomcsizzák Obamat, aki egy olyan biztosítási modellt akar bevezetni, amit itt kapitalista gyilkosságnak neveznének).

A tandíj esetében sokkal egyszerűbb a helyzet. A képlet világos az általad említett kontraszelekció kiküszöbölhető lett volna (kevesebb pénzből, mint amennyi most a semmire megy el.)
Ha pedig mégis igazságtalasághoz vezetett volna az az igazságtalanság kutya fasza nem volna ahhoz ami ma jelen van az egyetemeken.

keb_26 2009.12.28. 19:14:51

@teknős:
Abszolút nem egyetlen szelekciós tényező (ösztöndíj, szociális támogatás, átalakított diákhitel stb.)

Ellenben a mai állapot:
Tömegképzés (annyi barom jár egyetemre, és szórakozik el 12 szemesztert az állam pénzén hogy hihetetlen),
alcsony összegű ösztöndíjak
színvonaltalan okatatás (pl. gyakorlatok hiánya, buktatási kényszer)

Akkor már inkább lennék "elitista", mint vaksi szocialista

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.12.28. 19:15:57

@malac69 nemigazországi hisztidetektor (centi=104): Azért, te szerencsétlen hülye fasz, mert copaymentre szükség van az egészségbiztosításban, ezt még a normálisabb fideszesek is elismerik. Nos, nem lesz, köszönhetően annak, hogy te, hülye fasz, ezt a költséges formáját választottad, hogy megüzend, hogy Feri, húzz a picsába.

teknős 2009.12.28. 19:16:51

@keb_26: Hol van az a modern piacgazdaság? Az a baj, hogy szólamokon túl semmi sincs! Nem piaci viszonyok határozzák meg, hogy ki boldogul vagy ki nem. Momentán egyetlen olyan vállalkozót vagy vállalkozást sem ismerek, ahol piaci alapon dőlt el, hogy sikeres lett. Bármit is szeretne állítani magáról, ha megkapargatod, valahol ott van egy jó elvtárs...

Volt egy társadalmi szerződés, amit úgy rúgtak fel, hogy elvettek minden jogot, de meghagytak minden adót és kötelességet. Ez az, amitől idejutottunk!

(Most mennem kell, ezért sem akartam belekezdeni. Ezért állítottam, hogy már a premisszák sem igazak, amiket állítasz!)

keb_26 2009.12.28. 19:19:54

úgyhogy megyek is, hogy meg ne bukjam ezen a színvonaltalan és elvault egyetemen (az elte jog nagyon hűen példázza a fent említetteket)

Non est volentis · http://nonest.blog.hu/ 2009.12.28. 19:20:22

@Kettes:

Az azért érdekelne, milyen olcsóbb és hatásos módszert tudtál volna javasolni arra annak az elégedetlen x millió embernek, amivel kifejezheti, hogy "Feri húzz a ...ba!"

Egész egyszerűen nem volt semmilyen alkotmányos eszköz sem a köztársasági elnök, sem a kisebbségben lévő ellenzék kezében.

teknős 2009.12.28. 19:21:15

@keb_26: Jajjj...

Hülyeségeket beszélsz! Azért van túlképzés, mert egy idióta fejkvóta alapján az egyetemek abban érdekeltek, hogy sokak járjanak egyetemre és a költségeik a nullához közelítsenak.

Mi akadályozza azt, hogy ezen változtasson, akinek erre hatalma van?

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2009.12.28. 19:25:01

@KPC:

Nézd, több cikket találtam, ezeket nem linkelem be, de a szegénységi küszöb alatt élők számát a legóvatosabb becslők is 3 millióra teszik, míg a mélyszegénységben élők számát 1 millió és 1,5 millió között találhatod meg.

Ilyen plazmatévés érvelésekre nem vagyok túl fogékony, mert egyrészt egyáltalán nem érzem jellemzőnek (én még nem is láttam olyat, h nagyon szegény embernek plazmatévéje lett volna), másrészt ismerősömtől hallottam, h most vett egy hatalmas képernyős lcd-tv-t 50 ezerért a bátyja. Ugye sejted kiktől, és sejted, miért ennyiért...

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.12.28. 19:29:45

@Non est volentis: Ilyen esetekben az országgyűlési választást szoktam javasolni a nemtetszés kifejezésére.

Manyi Béci 2009.12.28. 19:31:26

@teknős:
Izé...hogyan is értessem meg magával, hogy meg ne bántódjon...
Olvasson figyelmesebben:)
Egy rendes magyar asszonynak ez szinte kötelesség!
Az Ön imázsát sirattam.
Bár, úgy látszik, ezzel a hirtelen előbukkanóval is rettentően elégedett, mondhatni büszkén durung.:)
Képzelje, magával ellentétben én tudok finom megkülönböztetéseket tenni az ostoba szerencsétlenek és az értelmes emberek között, még akkor is, ha pár dologban nem értek velük egyet.
Jaja, nem vagyunk egyformák.
Ha esetleg kétségei lennének, Önt mostantól az ostoba szerencsétlenek közé vagyok kénytelen sorolni, és a legnagyobb sajnálatomra nem fogok kommunikálni többé magával.
Ne sírjon!
Az Önről szóló posztokat ezentúl is elolvasom majd. Remélem, legalább havonta megjelentet egyet, de legkésőbb húsvétra mindenképp! Hogyismodjam...hasson oda, kérem!

Üdv:)

keb_26 2009.12.28. 19:34:08

@teknős: Mondj egy alternatívát, ami igazságos, gazdaságos, az egyetemek fejlődését segíti és se fejlvóta, se költségtérítés nincs benne...ha kitalálod javaslom minden nemzetközi sajtóorgánumnak küldd el, mert ha létezne ilyen valószínűleg alkalmaznák valahol...

Ausztria példája is tanulságos...

keb_26 2009.12.28. 19:38:54

@teknős: és hogy visszavágjak a lehülyézésért: hülye aki mondja (legalábbis oktatásügy terén pozitív hozzászólása nem volt, hiba meg ugye mindenben van, de hol az alternatíva? Csak egy tollvonással töröljük el a fejkvótát! Aha igen, és utána, folytassa asszonyom!)

... de ne most mert elhúztam
és kétségeim vannak világmegváltó alternatívái felől

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2009.12.28. 19:38:57

@Kettes:

Jajj, de ideges vagy! Ez megnyugtat.:o)

Szerintem eljött az idő, h megmutasd magad egy orvosnak. Ma már nagyon jó antipszichotikumok vannak.

De ha már, akkor érdemben is:

a vizitdíj igazságtalan volt, és dilettáns módon vezették be, mert nemcsak azoktól kérték, akik nem fizetnek TB-t.

a kórházi napidíj rendben lett volna, mert aki kórházban van, és ott kajál, ott fogyaszt vizet, villanyt, fűtést (télen), ezért el lehet kérni "szállodai jelleggel" akár napi 500 forintot is

a tandíj a bevezetett formájában ( viszonylag magas összeg) kontraszelekcióhoz vezetett volna, ráadásul egyszerűbben is orvosolni lehetett volna a felsőoktatás pénzhiányát: jóval szűkebbre venni az állami keretet, és kész.

No meg (egy kis demagógia) nehogy már 4-5 milliót keressen egy rektor, azaz majd kétszer annyit, mint a mindenkori magyar miniszterelnök, miközben évi 100 ezer forintos tandíjat szedünk be azoktól, akik a tanítói pályára készülnek "éhen halni".

Annál nagyobb ostobaságot, minthogy tandíjat szedni azoktól, akik tanárok akarnak lenni, nehezen tudok elképzelni. Már így is harmatgyengék jelentkeznek, hát még akkor, ha 600-700ezer forint kéne a diplomához, amivel ráadásul később épphogy csak megélnek. Idiotizmus magasiskolája!

Téglagyári Megálló 2009.12.28. 19:46:50

@Tehetetlen Dodó:

Szegény piaristák, hogy így a szájára veszi őket. Amúgy ott van még az a pénzéhes ferences is a toplistán.

Non est volentis · http://nonest.blog.hu/ 2009.12.28. 19:49:56

@Téglagyári Megálló:

Szerintem a pénzéhes ferences teljesítette igazi küldetését... :)

KPC 2009.12.28. 19:53:12

@malac69 nemigazországi hisztidetektor (centi=104): A plazmatévé képletes, mert nálunk státusszimbólum. Én is ugyanazt mondom, akinél pl. ilyet látok az nálam nem számít szegénynek, mert nem létszükséglet, luxus, ha ezek mellett nincs pénzem enni, vagy a gyereket ruházni/iskoláztatni/gázszámlát kifizetni akkor nem szegény vagyok, hanem idióta (ha hitelből van akkor mindez halmozottan).

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2009.12.28. 19:53:40

@Non est volentis:

Kettes fórumtárs egy tipikus maszopdroid, aki szerint - mint ahogy Vágó is fogalmazott - lényegében a Fidesz kormányzott, a Fidesz a felelős az elmaradt reformokért.

Tudod, ha lesz 8 éve a Fidesznek, és annyira elbaszarintja, mint az mszp, akkor majd az mszp ellenzékben gyakorolt populista, demagóg politizálását fogják szidalmazni a kettesfélék, mert ők olyan nagyon korrektek, tudod? Biztosan így lesz, nincs kétségem.

;-)

kék madár 2009.12.28. 19:53:41

Nekik van Herczog Editjuk???
Na ugye....

Non est volentis · http://nonest.blog.hu/ 2009.12.28. 19:59:02

@malac69 nemigazországi hisztidetektor (centi=104):

Számomra az a furcsa, hogy aki szerint egy ennyire nyilvánvaló és nagyon ciki lebukás (hitelvesztés) után mindenkinek meg kéne vonnia a vállát, és mintha mi sem történt volna várni négy évet...

..annak hol lehet az ingerküszöbe, ahol elgondolkodik, hogy le kéne mondania az aktuális miniszterelnöknek? (oldaltól függetlenül)

Láncfűrésszel rohangál a parlamentben? Díler? Nőket futtat?

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2009.12.28. 20:08:24

@KPC:

Ebben nincs vitám. Ám ha elfogadod, h van kb. 3 millió szegény, akik közül kb. 1,2-1,3 millió mélyszegény, akkor belátható, h a nyereségérdekelt egészségbiztosítási rendszer bevezetése milyen káoszhoz vezetne. A siker korántsem garantált, és ráadásul semmilyen független hatástanulmány nem támasztja alá, h a magyar viszonyok (életszínvonal) között jól működne.

Ugyan ki kötne biztosítást Kolompár Gazsi munkanélkülivel, akinek esélye sincs, h elhelyezkedjen? A biztosítónak azzal is kalkulálnia kell, h akivel köt, az tud-e rendesen fizetni. És ezen a ponton esne ki egy csomó ember a biztosításból (várhatóan).

Amerikában most gondolkoznak azon, hogyan tegyék kötelezővé a biztosítóknak a kötést. Nem olyan könnyű ám. Már az is szelekcióhoz vezet, ha az adott biztosítónál csak a neten keresztül lehet biztosítást kötni. És ki tudja, milyen kiskapukat találhatnak még ki.

Téglagyári Megálló 2009.12.28. 20:13:09

@keb_26:

nem akarok fogadatlan prókátor lenni, de teknős csak azt állította, hogy nem a tandíj hiánya a fő probléma. De ez egy materialistának furcsa, persze, aki már beásta magát a lövészárokba, aztán kiderül, hogy keresztbe lőnek, nem szemből.

Teknőshöz azt hiszem csatlakozva azt tudnám mondani, hogy erkölcsi megújulásra lenne szükség a felsőoktatásban, a nem oda valókat pedig egyszerűen ki kellene penderíteni. A doktori képzést pedig olyanná tenni, ahol pl. a témavezetőt számonkérik, hogy hogyan halad a diákja. Hőn szeretett témavezetőm a doktori tanács honlapja szerint három diákot vezetett, ebből egy jutott el az abszolutóriumig, és _nulla_ doktorált. Tartok tőle, hogy senki nem kérdezte meg őt, hogy ezt meg hogy csinálta. És ez a nem-számít-semmi-és-senki átlengi a magyar felsőoktatást. Hiába rakunk több pénzt bele a hallgatók zsebéből, a kontraszelekció folytatódni fog. Én azt ajánlom a hallgatóknak, hogy tandíj helyett vegyék meg maguknak a releváns külföldi szakirodalmat az amazonon, az többet ér, mint léhűtő professzorokat hallgatni.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2009.12.28. 20:16:01

@Non est volentis:

Dejszen a kettesféléknek az őszödi beszéd nem a lebukás beszéde, a hazugság és trükközés bevallása, hanem egy retorikai csúcsteljesítmény, egy szenvedélyes igazságbeszéd, amivel gyurcsány csak fel akarta rázni a punnyadó, megújulásra képtelen szocialista képviselőket.

A Fidesz egyébként téved (és ezt most már én mondom), amikor azt mondja, h ez hazugságbeszéd, mert az bizony tényleg igazságbeszéd volt: igazat mondott arról, hogyan trükköztek, hogyan kúrták el, hogyan hazudtak, és hogy mennyire nem csináltak semmit 2002-2004. években.

Egyébként az őszödi beszéd annak is beismerése, h a balliberális oldalnak semmi sem drága, és minden eszköz megengedett, ha a tét az, h ne kerüljön hatalomra a jobboldal, élén Horthy Viktorral.

Tehetetlen Dodó 2009.12.28. 20:17:58

@Téglagyári Megálló: Megjegyzem, amikor én vettem részt a felsőoktatásban, nagyon egyszerű volt a dolog: egyszer lehetett évet ismételni, aztán úgy vágták ki a pácienst, mint a taknyot.
Igaz, akkoriban csak a makaróni volt bolognai.

Tehetetlen Dodó 2009.12.28. 20:21:16

@malac69 nemigazországi hisztidetektor (centi=104):
A mi jelenlegi körülményeink között a magánbiztosítók bevonása nem reform lenne, hanem a klientúra ráeresztése egy újabb zsíros állami forrásra.
Nem kell hozzá felsőbb matematikai képzettség, hogy kiszámoljuk: a biztosítottaknak marad kevesebb, ugyanakkor a fejlesztésekre semmi garancia.
(Kicsiben nagyon jól modellezte az egészet a Hospinvest: hogyan lehet befektetés nélkül, állami pénzből fejlesztést szimulálni és közben vastagon lehúzni a kasszát).

Non est volentis · http://nonest.blog.hu/ 2009.12.28. 20:23:09

@malac69 nemigazországi hisztidetektor (centi=104):

"Dejszen a kettesféléknek az őszödi beszéd nem a lebukás beszéde, a hazugság és trükközés bevallása, hanem egy retorikai csúcsteljesítmény,"

Jó-jó ehhez a véleményhez joga van, de az azért tisztán látszott már akkor, hogy 3-4 millió ember meg nem így gondolja Magyarországon. Most komolyan, józan paraszti ésszel: ki az, aki elhitte, hogy lehet bármilyen érdemi szerkezeti átalakítást véghezvinni ilyen kezdés után?

Magyarország és a baloldal is rosszabbul járt így szerintem...

Ja, hogy ehhez el kéne fogadni a politikai váltógazdaságot(1 ciklus itt 1 ott)? Feltételezni a másik oldalról, hogy demokratikus párt? Az nem megy? OK, ha ez nem sikerült, nem is lesz egy darabig erre esély azt hiszem.

Tehetetlen Dodó 2009.12.28. 20:25:49

@Non est volentis: Mi az, hogy váltógazdaság?
Mint tudjuk, a szakértelem kizárólag a haladó baloldal tulajdonsága.
Mindenféle antidemokratikus fasiszták ne akarjanak itt váltógazdálkodni, igaz?

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.12.28. 20:31:11

malacunk húsába veres kutyák rothadó fogai marnak! szegény malacunk! :)

malac, maga olyanokkal vitatkozik, akik szerint a háromszáz forint, az egy eü reform volt! nemá!

veres kutyák! a háromszáz forint, nem volt eü reform. arra jó volt persze, hogy az unatkozó vén komcsik, a maguk nagyszülei, ne lepjék el a rendelőket.
de még jobb volt politikai korbácsként, amivel szíjat hasítottunk a maguk hátából. ne morogjanak. :)

Thulsa Doom (törölt) 2009.12.28. 20:50:34

Na mennyé má' el Gömörbe vagy kelet "szlovákiába", oszt ott elmélkedjél a lecsúszásról meg a fejlődésről!
"jááj, de jó nekik, mert van felhőkarcolójuk..." Hát bazdmeg, erre már nehéz mit mondani.
Az Ország nem csak Budapestből áll, bár elhiszem, hogy az onnani szürkeségből nézve a szar is szivárványszínűnek látszik. Kiránduljál többet Csonkahonban is, meglátod itt is vannak jó dolgok.

Téglagyári Megálló 2009.12.28. 20:52:49

@Tehetetlen Dodó:

Kissé félreértett: én az oktatókra gondoltam!

Tehetetlen Dodó 2009.12.28. 21:02:35

@Téglagyári Megálló: Nem, nem értettem félre: az tiszta és világos okfejtés volt.
Én kalandoztam el a témától, a múlton elmerengve.

teknős 2009.12.28. 21:15:57

@keb_26: Csak nem azt állítod, hogy a egyetemi képzés hatékonyságát csak darab-darab alapon lehet mérni és finanszíroni?

Ez az elitizmus célja, aki bemegy az input oldalon, annak ki kell jönnie az output nyíláson, ha teljesített, hanem, mert az egyetemet veszteség éri, ha valamilyen más szűrést is beveszünk? Mondjuk a tudást?...

Megvolt az eredeti tőkefelhalmozás, a pénz nálunk van, most már lezárhatjuk az átjárást a kasztok között pl a tandíjjal...

Az meg szövegértés, hogy egyenlőségjelet teszel a hülye vagy és a hülyeséget beszélsz között.

Ami pedig a GYES-t illeti, itt sem egyeznek a premisszák. Szerinted a gyerek magánügy szerintem meg közjó is. Ezt sem kétbites módon kellene megtárgyalnunk.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2009.12.28. 21:25:07

@Non est volentis:

Én sosem hittem, h ilyen erőteljes társadalmi legitimáltság hiánnyal lehet érdemben kormányozni, és valóban érthetetlen, h ezt értelmes(nek látszó) emberek nem bírták felfogni.

@Tehetetlen Dodó:

Azt az érvet még nem is akartam felhozni, miszerint ez egy újabb lenyúlási terület lett volna, mert azt simán lesöprik azzal, h ilyet csak egy fidióta mondhat, pedig hát talán ebben van a legnagyobb igazság.

De azért jól esett volna, ha hoznak egy példát arra, h egy Magyarországhoz hasonló méretű és fejlettségű országban jól működik egy ilyen nyereségérdekelt, több-biztosítós rendszer. Én nem tudok ilyenről. Valszeg mi lettünk volna a sikeres úttörők;o)

@Grift:

Abból is látszik, h droidok, h amint lekerült az Index címlapjáról a poszt, azonnal eltűntek.
Azért ketteske átbillenése a nyugalmi ponton kifejezetten jól esett.:o)
Szinte láttam magam előtt, ahogy tombol a dühtől. El is határoztam, h a győzelem másnapjától kezdve 3 napon keresztül bemegyek a libsi blogokba, és valami idétlen módon szénné röhögöm magam bennük verbálisan.

Mellesleg, kedvencem azok a fórumtársak voltak, akik képtelenek voltak belátni azt, h a népszavazás buktatta meg az egészségbiztosítás privatizációját.

teknős 2009.12.28. 21:30:50

@Manyi Béci: Hú, ön nem vette észre a finom és szándékos csúsztatásomat, pedig tettem hozzá szmájlit!

Semmilyen imázsom nem volt és nem is nagyon érdekel, hogy ki mit gondol rólam. Csak annyit tud rólam, hogy extrém nagycsaládos vagyok, megjegyzem belemagyaráz olyan dolgokat, amikről semmit sem tud.

Ha ezek után valaki azt várja, hogy gyerekdalocskákat fogok énekelgetni, szoptatási és gyereknevelési tanácsokat adok majd, hát el kell, hogy keserítsem. :) Nem vagyok egy pityergős fajta!

teknős 2009.12.28. 21:38:40

@Tehetetlen Dodó: Ehhez tegyük hozzá, hogy pl. a dialízkezelést, amelyet magáncég végez ma, jócskán túlfinanszírozza, vagy legalábbis néhány éve még biztosan túlfinanszírozta a tb-kassza. Cserébe az állami kézben lévő kórházak kezelései lettek alulfinanszírozva. Mesterségesen gerjesztettek egy jól látható különbséget állami és magán között, amit nem lehet véletlennek kezelni, inkább csalásnak.

Ugyanezt érzem a felsőoktatás esetében is. Szándékosan rongálják, hogy aztán megtehessék, amit akarnak vele: kontraszelektálni.

teknős 2009.12.28. 21:40:11

@malac69 nemigazországi hisztidetektor (centi=104): Miket nem állítasz! :-)

Hát nem tudod, hogy március 9-e után 10-e jön? :)

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.12.29. 00:56:10

@malac69 nemigazországi hisztidetektor (centi=104):

Aha. Két kommenttel arrébb meg arról siránkoznak, hogy a hülyefidesz meg a hülyemagyarok a hülyenépszavazással megakadályozták az eü. reformot, ezért van most válság, pedig a Gyúrcsány rendberakta volna az egész országot a reformokkal, csak nem engedte a Fidesz. Ha csak a reform szót meghallom, beindul a zsebemben a láncfűrész. Nem ám szarul kormányoztak, hanem reform kellett volna, amit nem lehetett a hülyejobboldal miatt. Ez a kifogás.

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2009.12.29. 03:01:47

@Elpet: Hát ez az! Vajh' miért fáj az mszpfan Hölgyeknek/Uraknak ez az egyszerű tény? Ugyan a poszt témájától talán nagyon eltérő ez, de hogy lehet, hogy senkinek sem szúrja a szemét ez a fajta szillogizmus? És pont a maszop kommunikálja(és az ő hívőik). Döbbenet. És válaszol is: "Így van! Játsszunk rá a baloldal balfaszságára, lehetetlenítsünk el minden reformot (kezdve az egészségügyivel), azután pedig csináljunk forradalmat, töröljük el a köztársaságot, és kiáltsuk ki a … Mit is?"
ÁÁÁ, nem ők ugatják ám ezt, ami ellen még tiltakozni se tudnak rendesen. Ehh, nemsokára vége... .(

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2009.12.29. 04:04:25

@Elpet: Míg Titeket olvaslak, néha úgy érzem, van még remény:-)

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2009.12.29. 04:05:18

@Elpet: Míg Titeket olvaslak, néha úgy érzem, van még remény:-)

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2009.12.29. 04:07:04

@Elpet: Míg Titeket olvaslak, néha úgy érzem, van még remény:-)

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.12.29. 08:28:34

@Mihint:

És ehhez mit szólsz?

reakcio.blog.hu/2009/12/28/felvideki_into/fullcommentlist/1#c8123470

"Nem akarok nyugattal példálózni, de az ingyenes tandíj ugyanolyan komcsi maradvány, mint a 3 éves gyes. Vagy neked az is megfelel?"

Az aktuális kiadáscsökkentő intézkedés, ahogy reformmá nemesedik. Ne üljenek otthon az asszonyok, menjenek a gyártószalag mellé önmegvalósítani! A haladó baloldali világkép harmóniába kerül a szakértői válságkezeléssel! Helyére kerül itt minden. Csak mi károgunk folyton, miattunk nem lehet.

Nagyon örülnék egyébként, ha úgy lenne, hogy mi akadályoztuk meg ennek az ámokfutásnak teljes pusztítását.

keb_26 2009.12.29. 13:40:11

@Elpet:
A világképem elég messze esik a baloldalitól.
A 3 éves gyes viszont nagyon is közel esik hozzá.
A világon nincs ilyen. Egyszer elmagyaráztam egy spanyolnak h nálunk 3 év a gyes. Rögtön megkérdezte, hogy maguk az ANYÁK nem tüntetnek-e ellene...Ez ugyanis nemcsak az gazdaságnak, de a nőknek is rossz.

Lehet, hogy a szociálisan érzékeny keresztény világképbe illeszkedik, hiszen az első a család védelme (részmunkaidő, bölcsöde?), de mondjuk még abba sem, mert egy protestáns államban szóba se jöhetne ilyen intézmény.

keb_26 2009.12.29. 13:54:32

Egyébként nagyon ráférne Magyarországra egy kis protestantizmus. Nem véletlen, hogy a gazdaságilag leginkább egyben évő államok protestáns alapokon állnak.

Max Weber: The Protestant Ethic and the Spirit of Capitalism c. művét fontosabb lenne tanítani ma Magyarországon, mint a Szigeti veszedelmet, amit épeszű ember nem szeret, erre még mindig érettségi tétel...:(

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.12.29. 14:11:56

@keb_26:

Az én világképembe az is bőségesen belefér, hogy egy asszony ne utókalkulátorként vagy szerelőgép-rabszolgaként ( szépen mondva operátor ) valósítsa meg önmagát, hanem a ház asszonyaként gondoskodjék férjeuráról és a gyerekekről, unokákról. Volt rá példa tágabb családunkban, ahol nemigen volt baloldali senki.
A gyárban dolgozó és este ötkor szatyrokkal felmálházva hazavánszorgó, utána a családi műszakot késő estig végző, elgyötört asszony baloldali realitás, a család intézményét figyelmen kívül hagyó baloldal valósága. Kéretik elvonatkoztatni a narancsléreklámok családjaitól, ahol reggel frissen és üdén indul munkába mosolygó férj és frissen kozmetikázott feleség. Ez nem a valóság. A valóság durva, prózai. Panel-nyúlketrecben lakó, végsőkig kihasznált, agyondolgoztatott asszonyokat mutat. Meg olyanokat, akik most két év gyed után nem találnak munkát, nem pedig a gyes harmadik éve után.
Én nem ismerek olyan baloldali gondolatot, amely az idejét családjával töltő asszony ideálját mutatná föl. Ez valóban keresztény-jobboldali eszmény.

Téglagyári Megálló 2009.12.29. 14:12:28

@keb_26:

Miért tüntetnének az anyák? Nem kötelező felvenni a zsét, bármikor el lehet menni dolgozni.

Az amúgy mond valamit, hogy nem túl vallásbarát pszichológusok szerint is az ember személyisége az első három évben alakul ki, és itt fontos, hogy közel legyen az anya?

bunko_jobbos 2009.12.29. 14:42:08

Azért az amerikai cégek sem korrupció teljes elutasításából élnek :-))) (Mondjuk több afrikai országban erről tudnának mesélni). Meg a francia közműszolgáltatók. :-)))))))

keb_26 2009.12.29. 14:57:39

@Elpet:
Én azért a traktoros néni/csepeli munkásasszony, a 40 éves szingli karrierista és az életét teljesen a család szolgálatába állító katolikus mintaanya nőképek mellett látok egy egyre növekedő diplomás réteget, amelyet még mindig diszkrimináció ér a munkapiacon. Sok cégnél direkt rákérdeznek, hogy akar-e gyermeket az elkövetkezendő pár évben, mivel nem szívesen mellőznék alkalmazottjukat laza 3 évig. Ezzel viszont belekényszerítik a nőt a fentebbi sablonok közüli választásba.
Ez senkinek sem jó. Nem jó az anyának, a gazdaságnak.
A gyerek fejlődését elhiszem, hogy érinti, de egy részmunkaidős megoldással nem hiszem, hogy ne lehetne ezen segíteni.

keb_26 2009.12.29. 14:59:58

@keb_26: szerencsésebb esetben pedig vannak egyéb családtagok (én az első három évemben minden reggel késő délutánig a nagyszüleimmel voltam) akik segíthetnek.
A gyerek vagy munka dilemma kártékony mindenkire nézve.

teknős 2009.12.29. 15:28:33

@keb_26: Az a baj, hogy csak nőképeket látsz és ez alapján próbálsz világotmegváltani!

Miért nem terjedt el nálunk a 4-6 órás munkaviszony és az otthoni munka?

Egyrészt mert nem piac viszonyok között dolgozó rosszul szervezett cégek alkotják a magyar gazdaságot, másrészt pedig semmilyen ösztönzés nem történt a munkaerő hatékonyabb kihasználására.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.12.29. 16:18:49

@keb_26: Ezen a problémán nem segít, ha megszűnik a GYES. Viszont, ha van, nyitva hagy egy lehetőséget, adhat egy kis segítséget. A GYES megvonása tipikus költségvetési eljárás, pénzt vonni el onnan, ahol nincsenek erős potentátok, akik megharagudnának érte, utána pedig gyártani haladó ideológiát hozzá.

keb_26 2009.12.29. 16:28:59

@teknős:
ebben egyetértünk
jó lenne már ha végre nem így lenne és nem lenne egyre inkább így

Lehet, hogy naiv vagyok (és bevallom nem vágom hogyan működnek az ilyen jellegű szabályozások) de nem lehetséges egy olyan út, amely egy éves gyest kínál kiegészítve kétéves részmunkaidővel (4 óra), vagy távmunkával?
Ezáltal a cégek szervezettsége is javulhatna...

A komolyabb nemzetközi cégek szerencsére hazánkaban is lehetővé kezdik tenni a távmunkát, bár ez jól kiépülten tényleg csak a top szolgáltató vállalatokra jellemző. Pedig a cégek számára is költségtakarékos megoldás

keb_26 2009.12.29. 16:31:24

Pozsony egyáltalán nincs jó állapotban :)

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.12.29. 16:45:32

@keb_26:

Probléma még, hogy amit írsz, az nem új nőtípus. Nagyjából szépen felsorolsz néhány alaptípust, aztán hozzácsapsz egy újabbat, aminek azt a jellemzőjét említed, hogy diplomás. Igazából az alaptípusok tulajdonságainak vegyítésével lehet csak eltérőt létrehozni, és a baj az, hogy az összeg mindig 100%, tehát amit az egyikből beengedsz, azt a másikból el kell venni.
Vagy családanya valaki, vagy sikeres nő, vagy mindkettő, de akkor egyik sem teljesen. Egy asszony délután vagy a gyerekével van, vagy dolgozik meg vásárol, gyerek napköziben vagy az utcán. Este meg nézi, hogy anya vacsorát csinál meg mosogat, tereget, vasal, takarít.
Valamelyes kiút, ha a család olyan jómódú, hogy teljesen gépesített a háztartás, van két autó, bejárónő takarít. Ez azonban kevesek megoldása, és általában nem a kisgyermekes fiataloké, ahol a család a legjobban igényelné az együttlétet.
Dolgozni akar valaki, vagy családanya akar lenni? A munkahely is ezt a kérdést teszi fel. Akinek volt alkalma munkaadói oldalról látni a feladatokat és a számokat, az tudja, hogy a kérdés nem szűkkeblű, hanem valós problémák indokolják. Hogy a családanyák miatt kieső időt pótolni lehessen, a létszámot nagyobb tartalékokkal kell meghatározni, ami bérköltséget növel és csökkenti a versenyképességet.

Szóval szerintem nincs új nőtípus. És a kérdésnek általános megoldása sincs. Kompromisszumok vannak csak. Én pedig olyan pártra fogok szavazni, aamelyikről elhiszem, hogy a családoknak a lehető legnagyobb védelmet kívánja az állam eszközeivel nyújtani.

tistedur 2009.12.29. 17:07:38

@Elpet: ezzel az a gond hogy mindig kisebbségben voltak azok a nők, akik "csak" családanyák voltak:

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.12.29. 17:16:48

@tistedur:

Ez nagyrészt nyilván kényszerűségből fakad, sokan egyszerűen nem tudnak mást tenni, mint hogy dolgozzanak a család mellett. Én azzal nem értek egyet, hogy ez, mint életforma, kívánatos lenne.

tistedur 2009.12.29. 17:24:21

@Elpet: nem értett meg. :) szerintem a kukorica-, káposzta-, meg krumplikapálás is munka.meg a kendertilolás is. meg a szövés és a fonás is. meg a kiszolgálás a családi boltban. meg a gyűjtögetés is amíg a férfiak megpróbálták levadászni a mamutot..a nők nagy része mindig is dolgozott a család mellett.

teknős 2009.12.29. 18:11:35

@keb_26: Az, hogy a nemzetközi cégek mögött véled látni a haladást nyilván az életkorodnak tudható be. Hogy csak a saját szakmámat említsem a legrosszabb humánerőforrás gazdálkodást éppen a nagy nemzetközi cégek végzik. A középvezetők nagyon nem érdekeltek a munka hatékony szervezésében, ami pl. az otthoni munka elengedhetetlen feltétele.

Ami az ösztönzést illeti semmilyen ösztönzés nincs, az állam tudomást sem vesz a lehetőségről, leszámítva azt az esetet, ahol tolvajlást szimatol. Erre jó példa a felnőtt képzés, amit Magyarország az általános iskolai tanulmányok folytatására fordít úgy, hogy a képzésben résztvevők ellenérdekeltek a a bizonyítvány megszerzésben.

Rikki Harcos 2009.12.29. 18:34:11

@keb_26:
köszönjük, hogy így vigasztalsz minket, de inkább azt szeretnénk, ha itt k* jó lenne, és ott meg k* sz* :-)

Sebastian Knight 2009.12.29. 20:29:59

@Téglagyári Megálló:

Annak a kijelentésnek, hogy a pszichológusok nem túl vallásbarátok, szerintem kb. annyi igazságértéke van, mint annak, hogy a tanárok, az orvosok vagy a mérnökök nem túl vallásbarátok.

Egyébiránt: a Pázmányon és a Károlin is folyik pszichológusképzés. A Heti Válasz az egyetemi oktatással foglalkozó egyik felmérésében azt az eredményt kapta, hogy hazánkban a Károlin a legjobb minőségű a pszichológiaoktatás.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.12.29. 21:33:16

@Sebastian Knight:
a pszichológia az ateizmus fegyvere. ezen az sem segít, hogy ezekben a siralmas tanintézetekben ilyen szakot is indítanak. :)

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.12.29. 21:33:47

@Sebastian Knight:
a pszichológia az ateizmus fegyvere. ezen az sem segít, hogy ezekben a siralmas tanintézetekben ilyen szakot is indítanak. :)

Téglagyári Megálló 2009.12.29. 22:00:42

@Sebastian Knight:

nem használtam névelőt, így a "nem vallásbarát pszichológusok" kifejezés a pszichológusok egy részét jelzi. Igyekszem pontosan fogalmazni.

Olvassa csak el még egyszer:

"Az amúgy mond valamit, hogy nem túl vallásbarát pszichológusok szerint is az ember személyisége az első három évben alakul ki, és itt fontos, hogy közel legyen az anya?"

Sebastian Knight 2009.12.29. 22:00:48

@Grift:

Kifejtené bővebben, hogy mire alapozza ezt az állítását?

Sebastian Knight 2009.12.29. 22:08:41

@Téglagyári Megálló:

OK

A "nem túl vallásbarát" bécsi vajákos amúgy még az első öt évről beszélt. (:

Téglagyári Megálló 2009.12.29. 22:16:06

@keb_26:

Szerencsére Magyarország nem protestáns állam, még csak az kéne. Kilencven óta minden elnökünk ketolikus volt, hála az égnek.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.12.29. 22:34:58

@tistedur:

Hát nem is azt tekintem eszményképnek, amikor az asszonyka otthon hímezget, zongorázik naphosszat, meg elábrándozik a hetykebajuszú snájdig főhadnagyokon!

De gondolja csak végig ezt az ön által írt mondatot: Dolgozott a család mellett. Többféle jelentésszintje van, ízlelgesse csak a szavakat!

Eszem ágában sincs amúgy életmódrecepteket adni, csupán megjegyeztem, hogy a női karrier és családanyaság együtt nem nagyon megy, meg a gyári munka + házvezetés-háztartás sem ideális a családra nézve, illúzió, hogy ezeket harmóniába lehessen vonni.

tistedur 2009.12.29. 22:47:01

@Elpet: maga is :) a nőnek a munkája mellett a család plussz feladat volt mindig is :)

cingár feltaláló 2009.12.29. 22:55:16

csakis koravén bölcsészek gondolhatják komolyan, hogy magyarország attól lesz boldog, ha mindenki skodára gyűjt és rendesen adózik. haló! ez az ország mindig is ilyen volt és ilyen is marad. kicsi panama, mégtöbb pornó és rengeteg depresszió. tessék megbékélni és boldognak lenni.

vagy irány a fantáziadús pozsony, az izgalmas nyitra vagy a pörgős malacky.

Téglagyári Megálló 2009.12.30. 10:20:36

@Grift:

Én rájöttem ám, hogy maga kicsoda. Maga tulajdonképpen Chuck Norris!

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.12.30. 10:33:22

@Sebastian Knight: Az egyház és az egyházak már régen megszűntek önállóan gondolkodni Európában. Vatikán II, szekularizáció teológia --> a Modernhez való alkalmazkodásban bíztak, ezért a Modern gondolkodást és "tudományokat" felszívták. Griftnek igaza van, a pszichológia (és a szociológia) egyetemi tárgyként ateista.

Téglagyári Megálló 2009.12.30. 11:06:05

@tölgy:

A matematikáról nem is beszélve, de jó lenne egy matematika/logika könyvet írni ketolikusoknak, hogy átlássanak ateista oktatóik szitáján!

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.12.30. 11:32:53

@Téglagyári Megálló: kicsit kibonthatná, mire is gondol.
A matematika és a logika tudása hasonló lenne a pszichológiához/szociológiához?

Téglagyári Megálló 2009.12.30. 11:44:32

@tölgy:

Inkább a személyekre hegyezném ki: a matematikusok mindenben kételkednek, főleg Istenben. Amolyan görögök, a logikát, illetve amit ők annak tartanak, Isten fölébe helyezik. A legveszedelmesebb racionalisták! Csak a tárgyi világban hisznek, pontosabban csak abban, amit matematikával le lehet írni.

No ellenük és tanaik ellen kellene írni egy pamfletet.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.12.30. 11:52:03

@Téglagyári Megálló: a tárgyi világ és a matematika pont eltér :)

A racionalista nem feltétlenül kételkedik Istenben. Volt pl. az a Platóny, meg az a Descartes nevezetű.

Sebastian Knight 2009.12.30. 12:17:54

@tölgy:

"pszichológia (és a szociológia) egyetemi tárgyként ateista"

Ezt komolyan nem értem.
Azaz akkor igen, ha a teológián kívül ma minden egyetemi tárgy ateista, és ha ateista =/= antiteista.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.12.30. 12:32:20

@Sebastian Knight: képzeljen el egy egyetemi pszichológia/szociológia vizsgát, amikor valaki a Szentlélekről vagy az áteredő bűnről értekezik.
Ezen tárgyak az embert szigorúan immanens lénynek tekintik, aki vagy önmagát teremti vagy a természet/társas világ teremti, de azon túl semmi.
A történelemről, irodalomról, filoról, művtöriről pl. lehet, hogy úgy beszélni, hogy nem említi valaki Isten létét, de nem is zárja ki.

Tehetetlen Dodó 2009.12.30. 12:47:43

@Téglagyári Megálló:
"Kilencven óta minden elnökünk ketolikus volt, hála az égnek. "

Miniszterelnökeinkre viszont mindez nem igaz: a legtöbb kárt a legkatolikusabb okozta, tudod, amelyik annyiszor bérmálkozott.

Sebastian Knight 2009.12.30. 13:08:02

@tölgy:

Értem, és köszönöm, hogy kifejtette.

bz249 2009.12.30. 13:23:20

@tölgy: egy szakállas angol szerzetes miatt minden tudomány szükségszerűen ateista, merthogy a legkevesebb előfeltevést felhasználó modellrendszer segítségével próbál meg jövőbeli eseményeket megjósolni. Isten létezése plusz egy feltétel, ezért általában a legtöbb modell nem tartalmazza ezt a tényt.

Fontos viszont megjegyezni, hogy a modell nem a valóság (általában semmi köze nincs hozzá) csak bizonyos feltételek teljesülése esetén ugyanazt az eredményt adja. Szóval az (elméleti) tudós uraknak kellő szerénységgel kell megnyilatkozniuk.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.12.30. 13:56:09

@bz249: hö-hö, pont a szakállas muksó tanácsával ellentétesen a pszichológia és a szociológia (mindkettő a morálteológia konkurenseként jött létre) az egyszerű magyarázatot (pl. eredendő bűn) igyekezett könyvtárnyi irodalommal és roppant kacifántos teorémákkal felváltani, amely új magyarázó elemek jellemzője az, hogy feltételezik róluk: ember által ellenőrizhetőek, uralhatóak, szemben a morálteológia magyarázataival (Szentlélek, eredendő bűn).

Tehetetlen Dodó 2009.12.30. 14:10:50

Vajon Occam maga bortválkozott, vagy borbélyhoz járt?

tewton 2009.12.30. 14:18:19

@tölgy: nézze kreativan! a pszichológia mégiscSak a Monarchia egyik legsikeresebb exportterméke volt :)

Téglagyári Megálló 2009.12.30. 14:19:33

@tölgy:

Így év végén lehet egy bizalmas kérdésem?

Maga miért nem ment papnak?

tewton 2009.12.30. 14:30:45

@tölgy: "a morálteológia konkurenseként jött létre"

ne legyen egyoldalú :)

gondolja el, van többezer neurotikus bécsi és egyéb polgárasszony, akiknek mindenféle lelki zavaraik vannak. fizetőképes kereslet a lélekbogarászásra.

van egy férfi, akit (származásától nem függetlenül) gyermekkorában alighanem súlyos genitális trauma ért ... és ezért mindent erre vezet vissza. tudományosan, ám csiklándósan.

a morálteológia nem simogat annyira, mint a pszichológia. a nárcista lelkeknek pedig simogatás kell.

Téglagyári Megálló 2009.12.30. 14:33:42

@tölgy:

Maga oly erővel védi a katholicizmust, ráadásul nem csak erővel, hanem hozzáértéssel is, ezért kérdeztem.

Téglagyári Megálló 2009.12.30. 14:35:59

@tewton:

Mondjuk jó kérdés, hogy a morálteológia segített-e rajtuk. Mert lehet, hogy nem.

Vannak eretnek hajlamaim, igen.

Cypriánus 2009.12.30. 14:36:28

Kedves Tölgy!

ebben van valami, de azért ne egyszerűsítsük túl.-a pszichológia egy szakma is, és lehet létjogosultsága. spec, én pl. Kopp Máriától tanultam, szerintem Ő nem a társadalom aláaknázására szánta... (de ha lehetek gonosz, és önzően orvos, szerintem a pszichológia max. a pszichiátria szolgálólánya.)
amúgy engem százmiliárdszor jóval kevésbé zavar egy szakmai korlátait tisztelni hajlandó pszichológus, mint mondjuk konzervatív blogokban reklámozzuk Evola-t , vagy a hitehagyott Guénon-t, vagy a "metafizikai hagyomány" (az meg mi???) ébredéséről írott szövegek, vagy a hogy "minden vallás transzcendens azonosságát" fejezné ki egy egymás mellet álló mecset és keresztény templom képe.
("Amelyik lélek nem vallja, hogy Jézus az Úr, az nem való Istentől" mondja János, -számomra logikusan azok a szellemek , akiknek az iszlám miszticista vonulatába betérő Guénon és a finoman szólva különös életpálysájú filo-buddhista Evola báró szolgált,( Az enyhén (?) sátánista "Arany Hajnal"-hoz füződő kapcsolatától, Crowley-val tartott barátsán át az SS-el járt körtáncáig) démonok voltak. De ez vakvágány...)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.12.30. 14:40:04

@tewton:

Ha már Bécs:-)

Talán éppen itt írta valaki (egy kommentben), hogy a pszichológia létrejöttét annak köszönheti, hogy a rabbinál nem lehetett gyónni:-) (Hopp, eszembe jutott ki írta és hol, de nem árulom el!:-)) Szerintem lényeglátó megállapítás:-)

"a morálteológia nem simogat annyira, mint a pszichológia. a nárcista lelkeknek pedig simogatás kell"

No, de mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás? Ha nárcizmusra neveljük a pulyáinkat, nagy valószínűséggel azok is lesznek:-(

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.12.30. 14:42:08

@Téglagyári Megálló:

Akin a morálteológia nem segít, azon majd épp a pszichológia fog?!:-D

ü
bbjnick

Sebastian Knight 2009.12.30. 14:46:39

@tölgy:

Bizonyos szinten értem Grift "pszichológia mint fegyver" hozzáállását is. Itt pl. fegyver a konzervek ellen: az egyik kutatásban azt kapták, hogy a konzervek közt gyakoribbak az ellenséges érzelmek, szorongás.

www.atlantiszkiado.hu/konyv.php?ID_konyvek=9240

(Nem azért írom, mert ez tetszene vagy egyetértenék vele.)

Téglagyári Megálló 2009.12.30. 14:49:19

@bbjnick:

azt hiszem nincs olyan, hogy "a" pszichológia, mindenesetre a dörgedelmes morálteológiai prédikációk és a lelkivezetés különböző formái között azért vannak árnyalatok

Sebastian Knight 2009.12.30. 14:59:52

@tewton:

A bécsi vajákos valóban vallásellenes volt, de az emberképe majdnem sötétebb, mint az eredendő bűn. A "simogatásnak" épp az ellenkezője.

Téglagyári Megálló 2009.12.30. 15:01:43

Eszembe jutott amúgy egy érdekesség: a haladárnak számító Cambridge-ben nincs olyan szak, hogy pszichológia.

bz249 2009.12.30. 15:24:01

@tölgy: ellenben az eredendo bun tudomanyos szempontbol gumiszabaly, tul sok mindent lehet vele megmagyarazni es esetleg olyat is eredendo bunnel magyarazunk meg, aminek kozvetlenul nem oka. Raadasul nem is erdemes mindig a kalyhatol elinditani a levezetest.

De tovabbra is az, hogy valami nem tudomanyos az csak annyit jelent, hogy nem eleg absztrakt fogalom. A tudomanynak konnyen kezelheto es ellenorizheto modellek kellenek. Ezt a picologia amennyire ralatok tudja, mert a becsi lelkibeteg uriember munkassaganak a nagyreszet mas lelkibetegek munkassagara csereltek le. Vagyis a marhasag azert rostalodik kifele belole.

Cypriánus 2009.12.30. 15:33:35

valóban, Bz! Freud a hülye elméleteivel, péniszirigységével meg a tökéletes örömtelenségével ( fura is a neve, nem illett hozzá) korántsem az alfa és az omega a mai pszichológiában, -inkább egy történelmi állomás, -csak a laikus közvélemény hiszi azt. Néhány meglátása persze jó volt.

amúgy mia bánatért pszichológizáljuk itt a blogot, amikor nem ez volt a téma?

szóval: miért is lettünk iilyen tahó Balkán? Komolyan: néha már idegennek találom ezt az országot, mintha nem itt nőttem volna föl, valahogy változóban van, és nem a jó irányba a mentalitásba mintha végleg beépültek volna kádári csúszó-mászó, ügyeskedő klisék, az azelőtt szocializált nemzedékek meg szinte mind kihalnak.

hogy mászhatnánk ki belőle?

tewton 2009.12.30. 16:36:21

@Téglagyári Megálló: "Mondjuk jó kérdés, hogy a morálteológia segített-e rajtuk. Mert lehet, hogy nem."

hát nyilván nem. de lehet, hogy nem is segíthetett volna. ez bizony egy szekuláris polgári részleg (maradjunk ennyiben), mondhatni Piaci Rés. már csak a megfelelő Hozzáadott Érték kellett hozzá.

namost gondolja el. cselédet tartani, otthon üldögélni, esetleg gyereket nevelni, zongorázni ... izgalmas-kényelmetlen lelki problémákkal, amikkel szimpatikus lélekgyógyászhoz lehet menni, ahol ÉN vagyok a fontos ... és meghallgatnak ...

én bevallottan elfogult vagyok. őseim mucsai-organikus-hülyevallásos módon kezelték az ilyen problémáikat (ha voltak egyáltalán).

tewton 2009.12.30. 16:44:37

@bbjnick: hehe, lehet benne valami :)
de azért a bécsi pszichológia kialakulásakor jellegzetesen a zsidó származású, ám nem vallásos arcok sportja volt kezdetben. egy elég szűk kissebbsééggé, hasonló traumákkal és nagyon sajátos szociokulturális háttérrel, egy nyitottabb nyelvű gettóban.

www.szombat.org/?l1=news&l2=plug_news&l3=showNews&id=1559
www.szombat.org/?l1=news&l2=plug_news&l3=showNews&id=1518

Na most az kérdés, hogy ilyen hátterű emberek mennyire tudnak univerzális, minden emberre, vagy csak akár a többségi _átlag_emberre vonatkozó kijelentéseket tenni.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.12.30. 16:50:09

@Téglagyári Megálló:
jaj, szegénykém, maga még mindig ezen? ki lehet grift? hát nem csokonai lili. :)

tewton 2009.12.30. 16:53:13

@Sebastian Knight: "az emberképe majdnem sötétebb, mint az eredendő bűn"
hhhhh ... nézze úgy, mint az embergép használati utasítását.

Annyiban lehangoló, hogy 1 mondatban össze lehet foglalni az egészet. én ezt az ált. iskolában láttam egy falfirkán: "p..a f.sz együtt b.sz". nekem fájdalmasan primitiv világértelmezés az, hogy minden cső fallosz, minden üreg punci.
(mondom úgy, hogy tanultam és olvastam F-t, freudista irodalmi elemzéseket).

annyi eredménye lett mindenesetre, hogy a lánymagazinok nyíltan magyarázzák az orális és anális szex praktikáit.

Sebastian Knight 2009.12.30. 17:51:34

@tewton:

Azért a lélek empirikus vizsgálata nem I. Sigmund királyjal kezdődött.

hu.wikipedia.org/wiki/Wilhelm_Wundt

tewton 2009.12.30. 18:00:23

@Sebastian Knight: persze, csak ott nagyon ronda fordulatot vett. mármint F-nál. és az az irányzat. Csak Szondival, Adlerrel lett emberi újra (szerintem).

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.12.30. 18:27:13

@tewton:

"Na most az kérdés, hogy ilyen hátterű emberek mennyire tudnak univerzális, minden emberre, vagy csak akár a többségi _átlag_emberre vonatkozó kijelentéseket tenni."

Ezen már egy tiszapalkonyai segédmunkás is elég sokat törte a fejét: "Mindnyájan tudjuk, hogy az ortodox freudizmus héber fasiszta szektává alakult át, és e szekta működésének eredménye – az analizáltság – a tisztátalansággal egyet jelent."

"Fel kell tenni a kérdést: a pszichológia az alapállás (normalitás) fogalmát miért törölte el, és miért kellett azt eltörölnie? A kérdésre többen megkíséreltek válaszolni, és arra gyanakszanak, hogy a pszichológia a rendkívül kényelmetlen és kompromittáló (reziduumnak tartott) kezdeti korrupciót, és annak tudatát óhajtja likvidálni, azt a valamit, amit a vallás és a morál bűnnek nevez. A klinika a bűn helyett a betegség fogalmát vezette be. Az mégsem kompromittál annyira. A bűnért az ember személyében felelős, a betegséget rá lehet kenni egy sehol meg nem lévő fantazmagórikus mechanizmusra. Persze a bűn nem tűnt el. A létezés alapvető tényei nem tűnnek el. Ma ott tartunk, hogy a pszichózis kezd éppen olyan kompromittáló lenni, mint a bűn."

www.terebess.hu/keletkultinfo/patmosz2/01.html

"annyi eredménye lett mindenesetre, hogy a lánymagazinok nyíltan magyarázzák az orális és anális szex praktikáit."

No, én azért ennek a jelentőségét nem becsülném le. Ez komoly áttörés!!! :-(

Szodoma, Szodoma, nézz lányaid és fiaid szemébe! Mit látsz bennük?:-(

ü
bbjnick

tewton 2009.12.30. 19:45:04

@bbjnick: hmmm. a raktáros most valamire rátapintott!
azért említettem Szondit, mert ő egy üdítően normális dolgot csinált ebből az izéből. egy pszichológus, akinek nem az a célja, hogy a páciens ágybérlőként meséljen a nyomi lelkéről, hanem hogy értelmes legyen az élete és ne is lássa többé :)

másrészt ... bezony. már nem az ifjúsági magazin az útmutató. a tömeges alember-nevelés a fősodor.

greybull 2010.01.04. 14:54:50

Az ausztráloknál a kórházak magánkórházak, az egészségbiztosítás meg állami. 'Oszt azállami annak a kórháznak fizet, aki tényleg gyógyított, pontosabban: meggyógyított, meg aki megfelelő szolgáltatást nyújtott, oszt nem számlázott le ugyanannál a betegnél egy heresérv műtét után még egy abortuszt is! He-he-he...
süti beállítások módosítása