Társasjáték: hogy megismerd a másikat!
2009. december 16. írta: dobray

Társasjáték: hogy megismerd a másikat!

  Egyre népszerűbbek a társasjátékok a magyarok körében – mondta a Reakciónak egy kicsi, de játékos körökben jól csengő nevű fővárosi szakbolt vezetője. Az üzletben ilyenkor, karácsony környékén napi 15-20 órát is dolgoznak, de nem bánják, mivel hobbijuk is ez a közösségi játéktípus. Meglepődtünk Hanák Pál szavain, hiszen eddig minden karácsony előtt arról lehetett hallani, hogy töretlenül ível fölfelé a számítógépes játékok népszerűsége – amelyek többsége magányos, virtuális kikapcsolódást biztosít. A karácsony viszont hagyományosan családi ünnep, így jobban illenek hozzá a közösségi játékok.

  Az együttlét, a kikapcsolódás, a szórakozás a legfontosabb a társasjátékokban – erősítette meg Kósa Éva is. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Pszichológia Tanszékének docense elmondta: a kisgyerekek a szerencsén múló játékokkal megtanulják, hogy nem csak rajtuk múlik minden, megtanulnak például veszíteni – ami a kisgyerekeknek nehezen megy.

  Ugyanakkor nem a jutalom a legfontosabb: egy kísérletben szebb ajándékot ígértek a második és a harmadik helyezettnek, a gyerekek közül mégis mindenki inkább első akart lenni. „Nem vagyok biztos benne, a felnőttek nem számítanák ki, hogyan lehetnek másodikok” – jegyezte meg a pszichológus. A gondolkodós és a műveltségi játékoknál fontos, hogy ne játsszon együtt több korosztály, az egyenlőtlen erőviszonyok miatt. A csalást pedig szankcionáljuk, mivel a játék a szabályaival fegyelemre is nevel – figyelmeztet az egyetemi docens.

  A szakboltban azt mondják, úgy érzik, Magyarországon mostanában kezd egyre népszerűbb lenni a társasjáték. Magyar fejlesztésű játékból ugyan nem sok jelenik meg, és azokat csak itthon ismerik, azonban az ezt a szórakozási formát választók számában már sokkal jobban állunk. Németországban évente több száz új játék kerül a boltokba, nálunk ez a szám 20-25. Németország egyértelműen nagyhatalom ezen a területen, ott a társasjáték-őrület a Catan telepesei 1995-ös megjelenésével tört ki, és azóta tart. De a franciák sem állnak rosszul, és a csehek is egyre jobbak, egy-egy játékukat már az Egyesült Államokban is forgalmazzák.

  A boltban jönnek-mennek az emberek, sűrű a forgalom. Sosem látott játékok állnak a polcokon. Nagykerként is működnek, épp egy másik bolt megrendelését teljesítik. Mint Hanák Pál mondja, a játékok többségét ők hozzák be az országba, ők is magyarítják azokat. Most is épp a játékszabályok magyar fordítását csempészik bele a dobozokba.

  Vajon honnan ismerik az emberek ezeket a játékokat, és kik játszanak velük? A boltos szerint a legtöbbeknek csak néhány játékuk van otthon, amit viszonylag ritkán vesznek elő. Töretlenül népszerű a harmincas években kifejlesztett Monopoly, illetve annak létező szocialista magyarítása, a Gazdálkodj okosan, és a hasonló játékok, amelyeket elsősorban a harmincas éveikben járók keresnek, mivel őket kötik ezekhez nosztalgikus érzések. Már egyre szélesebb régetek töltik idejüket a Catan telepeseivel vagy épp a Carcassonéval is az újabb játékok közül. Idén az Agricola és az Age of Empires III a sláger. (Az én kedvencem ugyanakkor jódeig még az 1950-es Földmívesszövetkezet marad, habár nem valószínű, hogy valaha újra kiadják.)

  Az alkalmi játékosok tömegei mellett kialakult egy társasjátékos szubkultúra – ahogy ők mondják, a „hobbygamerek”, szemben az előbb taglalt „casual gamerekkel”. Talán ezeket a kifejezéseket sem ártana magyarítani, de most nem ez a lényeg. Ezek a hobbijátékosok azok, akik viszik a mi számunkra ismeretlen táblákat, bábukat tartalmazó dobozokat.

  Persze infrastruktúrája, intézményrendszere még nincs a hazai társasozóknak, leszámítva a Magyar Társasjátékos Egyesületet és annak programjait. Így aztán az új játékok híre szóbeszéd útján terjed, ami a boltos szerint egyáltalán nem bizonytalan alap, lehet rá építeni. Hiszen egy játék esetében fontos, hogy ki ajánlja, és hogy ki lehessen próbálni. Ők például Kapolcson is ott voltak, ahol társasjátékozni lehetett a jóvoltukból. Németországban és Ausztriában már kölcsönözni is lehet.

  Amikor az a lényeg, hogy együtt legyünk, jók lehetnek a magas szerencsefaktorú társasok is. Van egy olyan játék például, amiben az a kérdés, ki milyen mélyre hajlandó lemerészkedni a bányába a kincséért. De igaz, hogy a minden második betérő „valami gondolkodósabbat” szeretne vásárolni. Csalódni nem fog, a boltosok szinte az összes játékot ismerik, kapásból tudják, hova nyúljanak, mit ajánljanak, és soknak kívülről ismerik a játékszabályát is. Mint mondják, a visszajelzések szerint a magyarok még mindig az elmésebbek közé tartoznak a világban. A Katan telepeseinek magyar és világbajnoksága is van, ez utóbbi három évig ugyanaz az ember volt.

  És hogy van-e idejük az embereknek társasjátékozni? Hiszen a legtöbb lejátszása két-három órát vesz igénybe, de van hét órás mérkőzés is! Mindenkinek van valamilyen hobbija, de mint Hanák Pál mondja, ha egy diplomás ember monoton, irodai munkát végez, lehet, hogy épp társasjátékokkal tudja frissen tartani az elméjét. A mediterrán országokban egyébként a pörgős életmód miatt kevesen társasoznak, míg északon, ahol az év nagy részében korán sötétedik, és a házukba kényszerülnek az emberek, nagyobb népszerűségnek örvend ez a szórakozási forma. Mindenesetre Magyarország ebből a szempontból is optimális hely a boltosok szerint.

  Nyáron a vízparton, kiránduláson is bevethető játékok a népszerűek, a karácsonyi szezonban pedig azok, amelyeknek olyan a doboza, hogy szinte csomagolni sem kell. Sokan aközben kapnak kedvet önmaguk megmérettetésére, miközben gyermeküknek keresnek ünnepi meglepetést. Vannak, akik hetente többször is visszatérnek a boltba, hogy alaposan mérlegelve választhassák ki a megfelelő ajándékot.

  Érdemes tehát előkotorni a régi társasokat a padlásról, esetleg megismerkedni egy-kettő újjal, ki tudja, talán pár év múlva úgy lehet menő véleményvezér a gyerek a suliban, hogy sokféle társasjátékot ismer. Így, karácsony környékén úgy is talán több időt tölt együtt a család, a barátok. A „társasok” ugyanis nem csak az elmét tartják frissen és szórakoztatnak, művelnek, nevelnek; a játék során lehullanak a hétköznap viselt álarcok, és megmutatkozik a játékosok igazi énje is. 

(A képet a pto.hu-ról loptuk.)

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr371598108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dirky 2009.12.16. 09:40:37

Két megjegyzés az egyébként jól megírt poszthoz:
- kölcsönözni Magyarországon is lehet jó ideje
- mostanában egyre népszerűbbek a kooperatív játékok, ahol a játékosok nem egymással versengenek, hanem közösen küzdenek a játék ellen (BSG, Pandemic, Arkham stb.)

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.12.16. 09:45:20

@Dirky: kösz, sajna én a casual gamer játékos kategóriába tartozok, és csak azt tudom, amit elmondtak nekem... de tök jó, amit írsz

Dirky 2009.12.16. 10:06:03

@-dobray- (dszg): A Földmívesszövetkezet mellé legközelebb javaslok egy Kreml partit is. Küzdelem a temetési bizottság vezetéséért, semmiből felemelkedő apparátcsikok, Szibéria és az imperialista szabotázs fenyegető árnya, és a nagy kérdés: vajon a főtitkár elvtárs meg tud-e állni a lábán eléggé, hogy integessen az októberi felvonuláson? Én kötelezővé tenném középiskolai történelemoktatásban.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.12.16. 10:21:34

@Dirky: :D ennek a játéknak a 2.0 kiadását játszák épp a nagyvilágban, nem?

Dirky 2009.12.16. 10:28:39

@-dobray- (dszg): Bennem felmerült már egy modernizált, helyi viszonyokra adaptált kiadás lehetősége. Lényegében csak a kártyákat kell kicserélni, meg pofozni az eredeti szabály szövegén (pl. szanatórium helyett Brüsszel), aztán az ünnepek alatt bárki lejátszhat egy választmányi ülést.
www.boardgamegeek.com/boardgame/196/kremlin

szpal 2009.12.16. 11:03:29

és az nem baj, hogy ezek a német játékok kiszorítják a régi jó magyar kártyapartikat, egyáltalán, szoktak-e a magyarok még kártyázni? ha igen, akkor is a póker a menő manapság, vagy?

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.12.16. 11:17:11

@szpal: phassz,mittomén. a kártya is társasjáték. Mindnesetre szerintem a magyar kártya nem fog kimenni a divatból, rengetegen játszanak vele. De nincsenek szociológiai felméréseim. Meg néha az ember társasozik, máskor meg ultizik. A kettő nem zárja ki egymást.

jan 2009.12.16. 11:17:28

Nagyon jó még a Bang nevű játék, nekünk most ez a kedvencünk (bár annak, aki nehezen viseli, ha elsőként kiesik, kicsit húzós lehet). Még annyi, hogy a Compaya mellett a másik jó bolt a Gémklub, az is valahol a Ráday utca környékén van (én egyikben sem vagyok részvényes:)

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.12.16. 11:28:25

@jan: jaja, azzal mi is sokat játszunk, shoot me down, bang-bang :D
Hát, én véletlenül találtam rá a boltra, azé őket kérdeztem...

Bloodscalp 2009.12.16. 12:49:36

vajon egy orbán,gyurcsány,vona,bokros,
bajnai,kóka 6-osból ki nyerne monopolyt?:) és közvetithetné a tv-is

mefisto · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.12.16. 12:53:21

@Dirky: BSG - úgy mint Csillagközi Romboló?

HOL? HOL? HOL?

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2009.12.16. 12:56:48

@szpal: Nekem nagyszüleim azt tanították, hogy soha kártyát a kezembe ne vegyek. Ehhez a nagyon bölcs, mások és régibb felmenők kárán alapuló tanácshoz én máig tartom magam. :)

mefisto · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.12.16. 12:57:30

Egyébként szubjektív véleményem szerint a Risk a legtutibb játék.

Lényegében korosztályfüggetlen, a játékszabályok könnyen variálhatóak, és az ember könnyen átültetheti a gyakorlatba a saját támadási- és játékstratégiáját.

bz249 2009.12.16. 13:03:50

@elGabor: 1 forintos alapon kell jatszani es kerulni kell az arcoskodast, igy kezben tarthato a szituacio. A legnagyobb kartyanyeresegem 200 Ft volt a legnagyobb vesztesegem 250 Ft. Ot ev alatt 800 Ft ossznyereseget ertem el. ;)

Dirky 2009.12.16. 13:29:45

@mefisto: Bármelyik társasjátékkal foglalkozó boltban vagy weblapon, már az első kiegészítővel együtt.

@szpal: Tapasztalatom szerint a társasjáték-rajongók mozgosíthatóak a legkönnyebben klasszikus kártyajátékokra is, szóval nem hiszem. Két Végvári viadalok forduló között ideális a hangulat klasszikus magyar káryajátékokra :)

tanarseged ur 2009.12.16. 13:41:18

@bz249:
Az ultival baj lehet pl., hogy ahányan játsszák, annyiféle szabályváltozattal. (Előre meg kell beszélni, milyen szabályok szerint játszunk.)

@Dirky:
A Végvári viadalok tényleg jó volt, de a Harc Európáért még jobb. Annál is inkább, mert az Amerikában népszerű Third Reich egyszerűsített koppintása volt. :-)

Tehetetlen Dodó 2009.12.16. 13:41:55

@bz249: Mit játszotok?
Én kirakós lórumon is többet szoktam nyerni egy este, ha jó a lapjárás, hehe.
(Vagy veszteni, ha rossz...)

Tehetetlen Dodó 2009.12.16. 13:44:49

@mefisto: Ja, negyedszázaddal ezelőtt sokat játszottuk.

A Diplomacy-t ismeritek?

Abban még a Rizikó kockadobásos véletlenjei is ki vannak küszöbölve, kizárólag a természetes emberi aljasságra és egyéb alantas ösztönökre épül, hehe.

bz249 2009.12.16. 13:46:40

@Tehetetlen Dodó: ultit, de sajna a csapat kisse szetszeledt az egyetem utan (a jatekosok kozotti atlagos tavolsag ezer kilometeresre duzzadt) :(

@tanarseged ur: ezert jo az osszeszokott csapat, mert ott ezt csak egyszer kell kitargyalni. Egyebkent igen, az uj jatekosokkal mindig meg kellett beszelni a szabalyokat... termeszetesen mi is egy sehol mashol nem hasznalt hibridet kovettunk :D

mefisto · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.12.16. 14:10:19

@Dirky: Köszönöm! Totál lemaradtam róla, pedig BSG-rajongó vagyok!

@Tehetetlen Dodó: Naaaaaaa, azé' a természetes emberi aljasság meg az egyéb alantas ösztönök a Riskben is kijöhetnek. :P

És asszem erre én vagyok az egyik legjobb példa! :)

Tata erről szépeked tudna mesélni. 8D

kamasuka 2009.12.16. 15:26:46

@tanarseged ur:
Bumeráng Sziget, meg még volt egy Scifi is, csak már a nevére nem emlékszem. :D

Mostanában a Conquest of the Empire az, amivel a haverokkal a legtöbbet nyomjuk.

sztrelnyikov 2009.12.16. 16:01:01

Ez a Hanák egy köcsög. Hónapok óta nem válaszol nekem a boardgamegeek-en, pedig látszik, hogy belép...

Pedig potenciális vevő vagyok, vagy mi a szar.

ON: a kártyajátékokat régen nagyon utáltam, de amióta bejöttek ezek a BANG szerű játékok, egész más színben látom őket. Nekem egy légiharcos, kártyás társas tetszik, de ezek mind amcsik... és sose hozzák be őket.

sztrelnyikov 2009.12.16. 16:03:10

@Tehetetlen Dodó: A Diplomacy nagyon jó, csak mérhetetlenül sok idő kell hozzá. És ráadásul én általában hiszek a játékostársaknak, így kb az első körben felszámolnak. :D Múltkor osztrák-magyar voltam és persze örök hűséget esküdtünk a németekkel. Nanáhogy azonnal betámadt.

Tehetetlen Dodó 2009.12.16. 16:08:59

@sztrelnyikov: Akkor Te is rendes csávó vagy, nem való a diplomáciai pályára. :o)
Általában én is rá szoktam fázni, hehe.
Hosszú a játék, perszem ifjabb koromban sokat játszottuk, néha egy éjszaka is rámegy egy komplett menetre.

Tehetetlen Dodó 2009.12.16. 16:10:49

@mefisto: Igen, de a Riskben azért a véletlennek is van némi szerepe, a Diplomacyban nincs.
Fene tudja, melyik képezi le jobban a valóságot...:o)

kamasuka 2009.12.16. 18:05:55

@Tehetetlen Dodó:
A Riskben annak van szerepe, hogy miként bűvészkedsz a kockákkal. :D

@sztrelnyikov:
Nem biztos, hogy szerződésben vannak a készítőkkel. Nálam is volt már olyan, hogy kellett volna valami, de nem tudták behozni, mert nem voltak szerződésben a kiadóval.

gyaloghartur 2009.12.16. 18:32:09

Van egy ősi társasjáték,
neve Fagyos-Szent dobálás:
Tokaj ormán áll az Orbán
ezt dobálja meg a "hálás"
népség:hitvány szőlősgazdák,
kik kivágnák a tőkéket,-
sok megkeseredett kapás-
béres, ki nem ismer féket,
és minden földi bajáért
őt okolja, őt átkozza.
Ideje van bőven, ráér,
korcsmában formáját hozza,
söre habzik, szája habzik:
a Zorbán a Zország rossza,
jótetteire gyanakszik
a hibáit felnagyítja!
Fürtöt nem hordhat kosárral,
nem örülhet a szüretnek,
dobálja a szobrot sárral,
az, kit mindennap ültetnek
a lőrével kereskedők,
árusai hamis bornak,
pancsolt lével ügyeskedők,
szüretelői a kornak !

poisonborz 2009.12.16. 19:40:44

Milyen játék van a képen?

Tehetetlen Dodó 2009.12.16. 20:02:01

@elGabor: És a TAJ-kártyáddal mit csinálsz?

Tehetetlen Dodó 2009.12.16. 20:05:57

@Bloodscalp:
Hosszú lenne leírni, hogy milyen, inkább üsd be a gugliba, hogy diplomacy game, és kiad egy csomó találatot, a táblát is képen, meg a szabályokat is.

Alfőmérnök 2009.12.16. 20:38:05

@Tehetetlen Dodó: Miért, milyen a nem-PC változat? Abban zsidók és cigányok a szereplők? ;)

Tehetetlen Dodó 2009.12.16. 20:58:09

@Alfőmérnök:
:o))
És árpádsávos a tábla szegélye.

Baltasar Espinosa 2009.12.17. 01:26:41

"Egyre népszerűbbek a társasjátékok ..." -> "Egyre népszerűbbek társasjáték ..."

Rikki Harcos 2009.12.17. 01:41:08

én dugni szoktam...végülis az is társasjáték, nem?

amikor ki szokunk menni a hétvégikertbe grillezni, akkor előkerül egy eredeti kiadású Gazdálkodjokosan

"torkoskodtál, fizetsz öt forintot"

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2009.12.17. 07:02:32

@Rikki Harcos:

"én dugni szoktam...végülis az is társasjáték, nem"

Igen? Gurítasz kockával, ha 1 --> szopika, ha 2 --> te nyalsz, ha 3 --> a 23-szorosa, ha 4 -->barlangkutatás, ha 5 --> ugyanaz máshol, de mi legyen a 6-os?

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2009.12.17. 07:04:44

Különben sztem az is egy játék, ami Edelényben folyik.
Játék barátok nélkül:

malacnews.freeblog.hu/archives/2009/12/15/Jatek_baratok_nelkul/

sztem ez az egész inkább poénos játszási, mint vérkomoly politika

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2009.12.17. 09:35:17

@Tehetetlen Dodó: Istentelen dolog az is meg a bankkártya is, de ez van. Csak az ökör következetes, sat. sat.

Tehetetlen Dodó 2009.12.17. 09:56:38

@elGabor: A bankkártyával többet lehet veszíteni, mint Tell Vilmossal és bűntársaival...:o)

sztrelnyikov 2009.12.17. 10:24:03

@kamasuka: A problémám, hogy egy PM-re nem válaszol. Van olyan, hogy nincs a kereskedőnek az a játék, amit szeretnék, de akkor is válaszoljon, mert én volnék a vevő. Írja meg, hogy bocs, de nincs. Van hasonlóm, ez meg ez...

Avatar 2009.12.17. 14:55:00

Végvári viadalok :) az de jó! A táblát megfordítva meg máris a pun-római csatatéren vagy...
Diplomacy-t még C64-en zúztam napokon át.
De jó szórakozás tud lenni a Ki az úr a tengeren, vagy az Ezüst tó kincse is.
A Bang-ot most már tényleg kipróbálom valamikor, már nem is tudom kitől és mikor kaptam meg, de még nem jutottunk el az első partiig...

jadviga79 2010.01.05. 13:10:01

@Dirky:

Tudnál olyan helyet ajánlani, ahonnan lehetne játékokat kölcsönözni?
A Pandemic érdekelne, de mivel ez nagyon új, gondolom, még nem lehet kipróbálni... vagy igen?

Dirky 2010.01.05. 14:53:14

@jadviga79: PM-ben ment, ha mást is érdekel, akkor őket csak ajánlani tudom:
www.szellemlovas.hu/tarsasjatek/index.php?main_page=page&id=4

jadviga79 2010.01.06. 12:33:35

@Dirky:

Köszönöm a választ!
süti beállítások módosítása