Túl a cigányélményen
2009. november 23. írta: nénike

Túl a cigányélményen

  Mer’ ki meri mondani az igazságot, azé’! Ilyen válaszok kaphatók az utcán, ha a Jobbik melletti állásfoglalás okait firtatjuk. Visszakaphatjuk a nemzetféltő ősigazság 2.0-ás állítását is: Magyarország a magyaroké. Amiben ugye az is benne van, hogy a nemzeti kisebbségeknek - a Jobbik felfogásában - nincs létjogosultsága, csendben húzzák meg magukat ezek az államalkotó tényezők. Világos beszéd. Ahol vágják a cigányt, ott hullik a bolgár, örmény, sváb, görög és szlovák is, bocsi.

  A Jobbik létezésének talán egyetlen védhető indoka lehet, hogy sikerült megfosztania az országot attól a gusztospéteri értelemben vett polkorrekt gondolkodásmódtól, ami társadalmi hierarchia csúcsain tanyázó öltönyösök körében még ma is szedi áldozatait. Mert a cigány-problémához így vagy úgy, de viszonyulni kell. Ez a Jobbik hangszerelésében kurucos ostorpattogtatás és káröröm, nézzétek, hogy beszartak tőlünk.

  Nyilván lesznek a kampány finisében tematikus televíziós viták, ahol a cigánykérdés csak egy fogás lesz a hosszú menüből, esetleg csak feltét közbiztonság ügyben. Nincs kétség, ebben a témában a saját zártláncú gondolati hálójuknak megfelelően világosak és következetesek lesznek. Ami viszont nem hozható összefüggésbe a cigánysággal, az egy nagy barna kérdőjel, még maga Vona sem képes általánosságban sem védhető álláspontot kialakítani kereskedelemről, gazdaságélénkítésről, munkahelyteremtésről. Hiába szorította sarokba a sajóbábonyi cigány potentátot azzal, hogy ismeri-e a Jobbik programját. Nem olvasta. Ami nem meglepő. Mert nincs, ha csak nem a választók által leszavazott 2006-osra gondolt. Programot még egyetlen párt sem készített. 2010-re vonatkozóan tehát csak a hírekre hagyatkozhatunk. Ezek alapján meg csak annyi jön át, hogy, Jobbik, Gárda, cigány, balhé. Kedvcsinálónak kicsit kevés.

  Akinek nincs közvetlen tapasztalata a „cigánybűnözéssel” kapcsolatban, az könnyen megkaphatja a budai zsúrfiú jelzőt, némileg talán jogosan is, hisz amit a tévében a Jobbik kapcsán lát, az számára olyan közéleti Mónika show, ahol Vona Gábor nehéz sorsú barátai és ellenfelei csépelik egymást egyelőre csak verbálisan. Ez lenne az az alapállás, amit a párt a 2006-os programjában így fogalmaz: „Valljuk, hogy nemzetünk erkölcsi megerősödése csak a krisztusi tanításon alapulhat, és ehhez a magunk eszközeivel politikai pártként is hozzá akarunk járulni.”? Az alapon túl azonban nem látszik semmiféle felépítmény.


Szakértői gárda

  Legyünk önkényesek és ragadjunk ki egy cigányokkal másként, lazábban összefüggő témát. Mit gondol a munkáról és az adórendszerről a Jobbik? Mert ez spec relevánsabb – megkockáztatom többeket érintő kérdés, mint a finnugor nyelvi rokonság vagy az önfenntartó börtönök ügye. Ilyen hínáros területre viszont magától nem merészkedik a kommunkikációs stáb, ezért érdemes lenne rákérdezni. Aki tud dolgozni, annak adjanak munkát (ki?), meg legyen progresszív adózás – ennyi olvasható az avult programban. Előbbivel kísérleteztek Kádárék, utóbbit pedig árnyalni kéne (ma is így adózunk) hová is esnének a sávok, áll-e még a 0 illetve 50%-os kulcs ötlete, és támogatni fogják-e a családi adózást? Ne csak az absztrakt dolgokban királykodjanak!

  Ha a Jobbik maradna a „cigánybűnözés” károsultjainak érdekvédelmi szövetsége formavilágánál, meg a terepmunkánál, akkor könnyen elkerülhetné az olyan kínos szituációkat, mint a közszemlére tett Elena Băsescu. A Parlament nem lakossági fórum! A fény is több. Mi előre szóltunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr461539129

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kézfogó 2009.11.23. 08:44:34

Dani már írt erről az esetről, de egy mozzanatot nem említett. „Akkor fogok kezet majd a cigányokkal, ha bebizonyítják, hogy érdemesek rá. Ebben a helyzetben miért fogjak kezet velük?” – kérdezte Vona Gábor, a Jobbik Magyarországért M...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.11.24. 20:13:38

@Mr Falafel:

Én azért látom partikuláris kérdésnek a cigányok bűnözésének és egyéb antiszociális magatartásának problémáját, mert az utóbbi 20 évben kialakult helyzetet alapvetően az igazságszolgáltatás megtorló működésének blokkolása okozta. Hogy ez aljas szándékból vagy vétkes felelőtlenségből történt, én nem tudom eldönteni. Mindenesetre ez egy elég egyszerű intézkedésekkel kezelhető probléma, amit a létező eszközökkel meg lehet oldani, amennyiben egy komoly felhatalmazással rendelkező kormány kezd működni a választók elvárásai iránt elkötelezett módon.
Nem szimpatikus, hogy jobbról-balról jönnek emberek, akik rendkívüli intézkedésekre akarnak felhatalmazást. Nem olyan világban élünk, hogy valakinek ezt csak úgy megengedjük. Meg nem vagyunk olyan viszonyban sem.

asz_tapasz (törölt) 2009.11.24. 20:46:55

@iii: ja, a magyar gárda egyesület be van tiltva, a "mozgalmat" nem tudod betiltani. az egyenruha-viselést pl lehetne korlátozni, rejtély hogy miért nem teszik ha valóban föl akarnak lépni a gárda ellen.

abandi 2009.11.24. 20:56:55

Na, akkor tisztázzuk:
A Magyar Gárda egy civil "rohamosztag".
Pont , mint a csótánynak öltözött "profik".
Csak a másik oldalon...de becsületesen és tisztességesen.
Nélkülük nem lenne hír a cigánybűnözés.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.11.25. 03:30:10

@Jobb híján MDF-es:

"Etnikai összecsapások lesznek, halálos áldozatokkal, ezt a bulvármédia akár polgárháborúnak is nagyítathatja.
Nagyobb városok kikerüljenek a központi kormányzat ellenőrzése alól, az valószínütlen." --- írod.

Ember! Te szedsz valamit vagy lövöd magad?!

És mondd csak, hágy életet volnál hajlandó feláldozni, hogy a saját ürülékeden tovább kotolhass?

"Három markáns irányzat van:
- nacionalista, rasszista piacellenes, nyugatellenes
- nemzeti elkötelezettségű, de piacbarát, nyugatos
- globalista, szélliberális." --- írod.

Tehát, aki nem széllib és nem nyugatos (és nem Te, természetesen), az "rasszista piacellenes"?

B*'z'ki! :-(

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.11.25. 03:48:42

@Elpet:

Barátilag ajánlom, hogy látogasd gyakrabban a magyarido.blog.hu oldalait:-)Jóval többről van már itt szó, mint háromezer+ rendőrről. A közrendvédelem megerősítése elengedhetetlen, de nem elégséges feltétele a "rend helyreállásának". A probléma mi magunk vagyunk. Nekünk, magunkak kell megváltoznunk. Mert ahogyan mi mérünk, minket is úgy mérnek. (No, ezt kell majd tudnia egy tisztességes nemzeti kormánynak...)

baráti ü
bbjnick

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.11.25. 07:48:56

@bbjnick:

Valóban, belső változásra van szükség. Nem tartható az az állapot, hogy természetesnek vesszük a modern ipari társadalom eredményeit a korszerű orvostechnológiától a befecskendezős-katalizátoros autón és a szélessávú internetkapcsolattal rendelkező számítógépen keresztül a központi fűtésig, ugyanakkor bizalmatlansággal vagy elutasítással szemléljük azokat a módszereket és intézményeket, amelyek ezeket lehetővé teszik. Ezt a végtelenségig nem lehet csinálni, dönteni kell.

És nem elsősorban velem kell vitatkozni ebben, mert az én véleményem nem sokat számít. Azokkal a milliókkal kell vitatkozni, akik drótszegtől a disznósajtig mindent a hipermarketben vásárolnak. Én tovább látok náluk, de ha bárki ezzel tömegigénnyel szembeszállva akar országot építeni, az elégedetlenkedő milliókkal kell számoljon. Akik most persze ugyanúgy moroghatnak az ellen, hogy itt idegen hatalmak ülik torukat, de vedd csak el tőlük a kereskedelmi láncok akcióit, láthatsz majd csodát.
Egy kép: Egykori punk barátommal - ő volt punk, én nem - beszélgetek a Tesco pultjai között arról, hogy ő jobbikos én meg nem.

Bobkó Csaba 2009.11.25. 08:32:38

@Elpet:

"Azokkal a milliókkal kell vitatkozni, akik drótszegtől a disznósajtig mindent a hipermarketben vásárolnak. Én tovább látok náluk, de ha bárki ezzel tömegigénnyel szembeszállva akar országot építeni, az elégedetlenkedő milliókkal kell számoljon. Akik most persze ugyanúgy moroghatnak az ellen, hogy itt idegen hatalmak ülik torukat, de vedd csak el tőlük a kereskedelmi láncok akcióit, láthatsz majd csodát."

Ez kivételesen egy értelmes felvetés tőled. A rá adott válasz attól függ, hogy valaki úgy van-e tájékoztatva, hogy a fennálló világgazdasági rendszer az utolsókat rúgja, vagy még sokáig elmegy így. Ha te az utóbbiban hiszel, a Jobbik valóban nem lehet sikeres, vagy eltűnés, vagy a rendszerhez kurvulás várna rá.
Azonban a globális kapitalista növekedéselvű pilótajáték bukik, mert sokak naív elképzelésével ellentétben nem elsősorban pénz kell a gazdasághoz, hanem erőforrások, a mahuk fizikai valójában. A nem megújuló forásokat gyorsuló ütemben szemétté varázsoló fogyasztói modell mostanra fogyasztotta el néhány kritikus erőforrásnak akkora részét (populáris leegyszerűsítéssel: a felét), hogy a további növekedés lehetetlenné vált. Egy növekedésre épülő rendszerben pedig ez bukást, összeomlást jelent. Lelepleződik a pilótajáték, a hamispénzrendszer, a HALADÁS eszméje.
És mivel mindez most történik, máris benne vagyunk a folyamatban, emiatt a Jobbik és mindazok, akik ezt átlátják, nem röhejes holdkórosok, nem demagóg csalók és ettől nyilván nem is rasszisták. (mástól sem. Rasszisták viszont vannak, pl. nem kevés cigány, nem kevés zsidó az.)

A nagy üzletláncok proliszívnek kedves akcióival nem az lesz a baj, hogy Vona betiltja őket, hanem, hogy elmaradnak e láncok saját logisztikai láncainak szétzilálódása miatt. És amikor nem jut el a francia tej a tecsóba, akkor veszi majd észre proli és kifinomult értelmiségi egyaránt, hogy hazai tejet meg már nemigen termelünk, meg szinte semmit. Az ekkor kitörő népharagban ki lesz hitelesebb, aki szidta a multikat, vagy aki ajnározta őket?

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.11.25. 09:24:10

@Bobkó Csaba:

Ez csak elmélet. Csaba, építsetek alternatív modelleket. Rendkívül sok haszna lehet, ezt nem vitatom. De mutassatok valamit internetes hivatkozásokon túl is. Addig ezek csak szavak, egy működő rendszerrel állítasz szembe egy teóriát.

Téglagyári Megálló 2009.11.25. 09:27:28

@Elpet:

"Addig ezek csak szavak, egy működő rendszerrel állítasz szembe egy teóriát."

Ami, tegyük hozzá, haladár dolog.

Avatar 2009.11.25. 09:52:40

@Bobkó Csaba: Persze, persze... Meg egyre sokasodnak a jelek, miszerint a végidőkben járunk, és Jézus hamarosan eljön újra a földre, és mindenki pokolra jut, aki nem az én tanításaimat követi...
Évszázadok óta rendszeresen vannak önjelölt próféták, akik megpróbálják bemagyarázni az embereknek, hogy az általuk ismert világ egyik napról a másikra el fog tűnni. A kapitalizmusról legutóbb a kommunisták gondolták, hogy az utolsókat rúgja, de érdekes módon túlélte a kommunista modellt.
Az erőforrások kimerülése sem úgy fog lezajlani, hogy egyik nap még minden megy a maga kapitalista módján, másnap meg nincs tej a Tesco-ban, mert elfogyott a világról a benzin.
Ha nem találunk új energiaforrást, akkor az üzemanyagok árának emelkedésével a távolabbról idehozott tej ára szépen lassan emelkedni fog, ami egyre nagyobb teret nyit majd a hazai termelésnek. Ha addigra magyarországon egyetlen tehén sem lenne (amit azért kétlek), akkor majd hoznak ide megint.
Nem értem, hogy miért becsülik le egyesek a gazdaság alkalmazkodóképességét annyira, hogy azt higgyék, hogy egyszer csak tej nélkül maradunk...

"Jobbik és mindazok, akik ezt átlátják, ... ettől nyilván nem is rasszisták. (mástól sem. Rasszisták viszont vannak, pl. nem kevés cigány, nem kevés zsidó az.)"
Tehát a Jobbikosok és híveik nem rasszisták, egyikük sem, ellenben sok cigánnyal és zsidóval? :) Ez így azért elég LOL.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.11.25. 10:45:07

"Tehát a Jobbikosok és híveik nem rasszisták, egyikük sem"

Mindet ismered személyesen? :-)

Vicces, hogy dobáloznak a rasszizmus kifejezéssel, aztán fogalmuk sincs, hogy mi is az valójában.

Valami szitokszó, amellyel jól lehet bunkózni.

Bobkó Csaba 2009.11.25. 10:45:18

@Elpet:

Basszus, másodszor írom, megett e a gép...

"Addig ezek csak szavak, egy működő rendszerrel állítasz szembe egy teóriát."

Nem, egy felbomló rendszert diagnosztizálok. A megalapozatlan teória a mai rendszer alapjául szólgáló vakhit, hogy lehetséges végtelen növekedés és ha majd pl. fogy az olaj, akkor "egész biztos" időben találunk helyette mást. Úgy tűnik, nem találunk.

Bobkó Csaba 2009.11.25. 10:58:26

@Avatar:

Rasszizmus, illetve valamiféle törzsi előítélet létezik, ez tény. Etnikum, vallás és pártsemlegesen, bármilyen körben előfordulhatnak ilyen nézetek. Manapság egy bizonyos politikai-etnikai közeg használja világszerte a reasszizmusvádat fegyverként, hisztérikusan, emiatt is törvényszerű, hogy köztük akad a legtöbb rasszista.
A zsidó vallás és identitás az én nézetem szerint alapvetően ennek az etnocentrikus elvnek a megtestesülése (bár akad benne más is, tízparancsolat, stb, de sajnos nem azokon van a hangsúly), mára ennek vallási sallangjai lefoszlottak a legtöbb zsidóról, maradt a csupasz etnocentrikus kiválasztottságtudat és mássággyűlölet, bomlasztási, ártási vágy minden más közösség ellen.
Sajnos az etnocentrikus mém ragadós, vonzó példa, világszerte utánozzák, nem kis mértékben zsidó mintára. Van román, szlovák és magyar kiadása is, ilyenkor az illetők olyan eredmyényre jutnak népük őstörténetét kutatva, hogy
1. náluk van a világ közepe
2.népük már a kőkorszakban is ott élt, ahol ma
3.nyelvük a világ legősibb nyelve,
4. őseik találták fel a tüzet, az írást, a kereket stb.
5. a világ összeesküdött az ő magasabb minőségük ellen, ezért olyan kicsik ma

konkrétan a más rasszoktól való idegenkedéssel ez nem is olyan szorosan függ össze, mégis rajta maradt a "rasszizmus" atz egész kérdéskörön. Valójában tudtommal a rassz fogalma definiálhatatlan.

Nem mondtam, hogy minden zsidó és cigány rasszista... De zsidónál definíció szerint, ha magát tudatosan zsidónak valja, és úgy gondolja, hogy nem gyűlöl másokat, mert azok nem zsidók, akkor naív és nem nézett szembe a zsidóság mibenlétével. Akik szembenéznek, visítva el is menekülnek a közegből, betérve a tágabb közösségbe, vagy egy szűkebbe, de nem akarnak zsidók lenni.
A magyar identitás nem áll kizárólag etnocentrizmusból, ha valaki netán beleesik e csapdába, majd kiokosodik belőle, (vagy inkább érzelmi dolog ez, mint észbeli), maradhat magyar továbbra is.
A cigányokat msot nem fejtem ki, máris sokat írtam, én javaslom, illeszkedjenek be, tőlem jöhetnek.

Avatar 2009.11.25. 11:09:13

@Jobb híján MDF-es: Szerinted miért volt kérdőjel a mondat végén?

@Bobkó Csaba:
"Nem mondtam, hogy minden zsidó és cigány rasszista..."
Én nem is állítottam ezt. A te állításod az volt, hogy egyetlen jobbikos se rasszista. De ahelyett ezt javítottad, vagy igazoltad volna zsidóztál inkább egy jót.

"ha majd pl. fogy az olaj, akkor "egész biztos" időben találunk helyette mást. Úgy tűnik, nem találunk."

Akkor majd ellovagolunk Franciaországba, megveszünk egy kisebb gulyát, és lábon hazahajtjuk, hogy legyen itthon is tej újra. A Tesco meg úgyis olyan szép nagy épület, pont jó lesz istállónak. :)

Bobkó Csaba 2009.11.25. 11:18:36

@Avatar:

még azt se mondtam, hogy nincs rasszista jobbikos, nem sok jobbikost ismerek személyesen. A párt egésze, irányvonala nekem nem tűnik rasszistának, bár még egyszer megjegyzem, nincs is definiálva maga a kifejezés. Úgy tűnik, a tipikus jobbik-szimpatizáns, vagy tag tojik rá, hogy kinek milyen bőrszjne, arcvonásai vannak, amíg képes betartani az emberi együttélés normáit. A cigányok szoktak "magyarozni" ("öld meg a magyart"), a zsidók értelmisége meg állandóan azt kutatja, miért alávaló népség a magyar (német, amerikai, lengyel, stb, attól függ, hol él).
Ok, pontosítok, nem "a" cigányok. Csak több a kelleténél.

A Tecsó szép nagy épülete tényleg jó lehet majd sok mindenre. Amikor már hiány lép fel, akkor késő gulyát hajtani, tenyészállományt felszaporítani. A rendszer máris bomlik, omlik.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.11.25. 11:30:54

A jobbik túl nagy hangsúlyt fektet a hun eredet mítoszra (még intézetet is akarnak alapítani rá!)
A zsidóknál meg hangsúlyos a betérés is. pl. Dávid király dédije is betért volt, nem született zsidó (a moábita Rúth és anyósa, Naomi igen szép története)

A jobbik adós ilyen betérési történetekkel.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.11.25. 11:35:32

@Bobkó Csaba:

"a magyart"

Ez mást jelent a cigányok által beszélt magyar nyelvben és az általad beszéltben. Ha értelmes vagy, akkor megérted, ha nem, akkor csak szajkózd, azt amit nálad jelent. :-(

A paraszt szónak is több jelentése van: a sláger rádió fanok szerint bunkót, taplót jelent, a cigányok szerint nemcigányt, szerintem meg mezőgazdaságból élő gazdálkodót.

Bobkó Csaba 2009.11.25. 11:40:29

@Jobb híján MDF-es:

Milyen betérési történetekkel adós a Jobbik???
Eleve hogy lehet a zsidókat, mint népet, etnikumot (?)- legyen identitás-közösség - egy párttal összehasonlítani.
A Jobbik elnöke szóbahozta, hogy ne lehet semmilyen elméletnek monopóliuma a magyar őstörténeti kutatásra, ez helyes elv.
Sok szavazójukat tippem szerint kicsit sem érdekli a kérdés...

Bobkó Csaba 2009.11.25. 11:41:58

@Jobb híján MDF-es:

valamilyen szinten értem, csak az a gond, hogy akik magyaroznak, azok olyan összefüggésben használják, bármit is értenek rajta, hogy a magyart kell agyonverni. Tehát ellenséges szó. olyan goj-féle...

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.11.25. 11:46:16

@Elpet: & @Bobkó Csaba: &@Téglagyári Megálló: & @Avatar:

Azon mosolygok (de nem jókedvemben, inkább kicsit lemondóan), hogy milyen hiábavalóság ez a vita. Mert, már ahogyan én látom, nem az itt a kérdés, hogy a multicégeknek lesz-e benzinjük a szemét élelmiszereiket ide-oda szállítgatni, hanem az, hogy lesz-e értelme egyáltalán azoknak a fogalmaknak, amiket itt mi most használunk. Nyilván, nem tudunk a saját fogalmi korlátainkon túllépni - ahogy a későcsászárkori rómaiak sem tudtak:-( -, de a múltból, más kultúrák hasznosítható tapasztalataiból talán tanulhatunk, segítségül hívhatunk ezt-azt saját helyzetünk jobb megértéséhez.

Nem a globalizációval vannak most itt igazán gondok, hanem a modernitással. Azzal a fogalmi struktúrával, amit az elmúlt ötszáz évben kidolgoztunk, használtunk. Egyre több olyan helyzet elé kerülünk, ami már ebben a fogalmi struktúrában értelmezhetetlen. Ha jól belegondolunk, az utóbbi bő száz év már úgy telt el, hogy rutinokat előrángatva, azokba kapaszkodva úsztuk meg mindig valahogy (a nyugati, észak-atlanti, európai kultúrkörről beszélek). Eltelhetünk attól a jóléttől, elvakíthatja a tisztánlátásunkat az a szédületes technikai és gazdasági bumm, ami Európát, Észak-Amerikát éppen az elmúlt száz éven jellemezte, de sokra nem megyünk vele. Ez semmire sem biztosíték a holnapot illetően.

Lovelock, aki elég komoly embernek számít tudományos körökben, állítja, hogy ötven éven belül az emberiség lélekszáma a jelenlegi népesség 1/5-ére csökken. Elpusztulunk katasztrófákban, háborúkban, járványokban. Egy ilyen kijelentéssel valóban nem lehet mit kezdeni. Egy XXI. századeleji európai polgár számára értelmezhetetlen. De ez nem jelenti azt, hogy nem lesz így vagy, legalábbis, Lovelock kijelentése minden alapot nélkülöz. Ha semmibe vesszük a figyelmeztetést, akkor úgy teszünk, mint az, aki, ha valamit nem tud fölfogni, nem ért, azt automatikusan értelmetlenségként, hülyeségként kezeli.

Nem tudom, hogy hogyan lesz tíz-húsz-ötven év múlva. Honnan tudnám? De azt tudom, hogy ha nem válunk érzékenyekké a problémákra, nem tanuljuk meg meglátni és megérteni azokat, akkor azok nem megszűnni, hanem sokasodni és elhatalmasodni fognak.

Ami, szerintem, a lényeges, hogy önmagunkat meg tudjuk fogalmazni:-) Mert ha önmagunkat meg tudjuk fogalmazni, akkor leraktunk egy szilárd pontot, ahonnét szemlélhetünk és meghatározhatunk/megfogalmazhatunk minden mást. Ha megkérdeztek egy római rabszolgát, ő megtudta határozni, hogy ő ki, ha megkérdeztek egy német birodalmi választófejedelmet, ő is; vajon egy XXI. századeleji európai tudna-e erre a kérdésre válaszolni? Pedig enélkül, akár jön a világ vége, akár nem, nagyon nagy bajban leszünk. Illetve vagyunk.

A többi már kikövetkeztethető:-)

ü
bbjnick

Téglagyári Megálló 2009.11.25. 11:54:54

@bbjnick:

"Lovelock, aki elég komoly embernek számít tudományos körökben, állítja, hogy ötven éven belül az emberiség lélekszáma a jelenlegi népesség 1/5-ére csökken."

Na ez vicces. Most akkor tudós vagy próféta akar lenni?

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.11.25. 11:59:10

@Bobkó Csaba:

"Sok szavazójukat tippem szerint kicsit sem érdekli a kérdés"

Ja, szavazókat a cigány tematikával nyernek, de az igazi arcuk a hun téma.
Árukapcsolás.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.11.25. 11:59:47

@Téglagyári Megálló:

Ne legyél már Kiscsacsi:-)

Ha egy tudós nem prófétál, egy tudós hipotéziseket állít fel. Ez egy hipotézis. Lovelock valóban nagyon elismert tudós. Tudóséknál egyenesen kultfigura.

ü
bbjnick

Bobkó Csaba 2009.11.25. 12:08:22

@Jobb híján MDF-es:

Nem hiszem, ami a Jobbikot, mint politikai pártot illeti, máris megnőtt akkorára, hogy rétegzett szavazóbázisa van és a különféle választói csoportok "kiszolgálására" máris kiformálódott egyfajta munkamegosztás. A "hun" szavazóbázis Szegedi reszortja. Az elnöknek időről időre mindennel kell foglalkoznia, időnként, egy jelképes, főleg pártaktivistákat, törzsszimpatizánsokat érdeklő rendezvényen kell Fingáriáznia is, Sajóbábonyban érthetően nem kell és nem szabad.
De ez pártpolitika, aminek megvan a maga technológiai oldala, én magyarázzam? Nem vagyok politológus. Engem a túlélés izgat, ehhez a Jobbik nagyon hasznos lehet.

Téglagyári Megálló 2009.11.25. 12:15:46

@bbjnick:

Mindig is kételkedtem a kultfigurákban, ha közben tudósnak állították be magukat.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.11.25. 12:19:54

@Bobkó Csaba:

A Jobbik akkor lehet hasznos, ha sikerül neki minőségileg új gondolkodásmódot, politikusi, választói és állampolgári szemléletet elterjesztenie. A Fideszt folyamatosan f*kázzuk, és jogosan(!), mert csak taktikázik, de nincs stratégiája. Ha a Jobbik túl tud ezen lépni vagy jelenléte, tevékenysége arra ösztönöz más pártokat, hogy távlatosabban és mélyebben gondolkozzanak és tervezzenek, akkor valóban hasznos lehet.

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.11.25. 12:25:00

@Téglagyári Megálló:

Besz*rtá', mi?!:-)

Igaz, valóban nem túl lelkesítő perspektíva:-( De "ha semmibe vesszük a figyelmeztetést, akkor úgy teszünk, mint az, aki, ha valamit nem tud fölfogni, nem ért, azt automatikusan értelmetlenségként, hülyeségként kezeli".

ü
bbjnick

Téglagyári Megálló 2009.11.25. 12:48:05

@bbjnick:

Igen, már szóltam a takarítóknak.

Bobkó Csaba 2009.11.25. 12:55:59

@bbjnick:

Egyetértek.
Hozzátéve,mint mindig, hogy ha a kor nem ilyen lenne, a Jobbik se tehetne csodát. Ha lennének még tartalékai a fogyasztói berendezkedésnek, vagy kiesnének, vagy elkurvulnának, mint a Fidesz.
A Jobbiknak abban szánok szerepet ( :-) ), hogy a magyar lakosság száma ne 100 ezer főre csökkenjen a válság miatt, hanem mondjuk 5 millióra... Persze lehet még kisebb a veszteség tőmlem, de félek, hogy nagyobb lesz.

Bobkó Csaba 2009.11.25. 12:59:12

@bbjnick:

"Mert, már ahogyan én látom, nem az itt a kérdés, hogy a multicégeknek lesz-e benzinjük a szemét élelmiszereiket ide-oda szállítgatni, hanem az, hogy lesz-e értelme egyáltalán azoknak a fogalmaknak, amiket itt mi most használunk."

Világos. Szemléltetem:
Az történt, hogy emberiségünk egy része (a "nyugat") beszabadult egy nagy spájzba. Évszázadokon át zabálták a tartalmát, ezért leszoktak a saját élelemtermelésről. A haladárok ezt úgy értékelték, hogy örökre végetért a szűkösség kora, egyre többet lehet zabálni, a spájz kifogyhatatlan. A kint saját földjükön babráló mucsai bunkókat erővel kell modernizálni.
A magunkfajták meg azt kiabálják, hogy emberek, a spájz véges és már nem tudunk magunktól termelni! Persze, hogy az egész modernitás egy önámítás volt.

Bobkó Csaba 2009.11.25. 13:11:03

@Elpet:
"De mutassatok valamit internetes hivatkozásokon túl is. Addig ezek csak szavak, egy működő rendszerrel állítasz szembe egy teóriát."

Ez is internetes hivatkozás, de nem holdkórosoktól:

finance.yahoo.com/techticker/article/376477/Are-We-On-The-Verge-Of-Total-Global-Economic-Collapse

Yahoo! Finace: Are We On The Verge Of Total Global Economic Collapse?

A forrás a Societe Generale nagy francia pénzügyi csoport kiszivárgott befektetési tanácsadó hírlevele, melyben előfizetőiket 3 előrejelzéssel ismertetik meg a gazdaság kilátásait illetően. A legrosszabb változat szerint 2 éven belül összeomolhat a globális gazdaság, pénzügyek.

Google 2009.11.25. 13:12:52

Még egy közös vonás a kommunisták/ jobbikosok vonatkozásában; nem az számít, hogy mi lesz ma és holnap, hanem az, hogy mi volt, és legfőként az, hogy mi lesz harmincszáz év múlva.
Így egyszerűbb is a dolog, csak a száj kell járjon, vállra már nincs is szükség!
Fognak is ők gulyát hajtani, tenyészállományt felszaporítani; egyikük sem.

Várkonyi 2009.11.25. 13:23:34

"...nem az számít, hogy mi lesz ma és holnap, hanem az, hogy mi volt, és legfőként az, hogy mi lesz harmincszáz év múlva."

Mi lesz ma? Mi van ma, akkor már...

Persze remekül "megindokoltad" ezt is, a benned dúló sötétség nagy-nagy örömére.

Hosszú távra gondolkodunk, igen, ezzel csak azt bizonyítjuk, hogy zsidesszel szemben van jövőképünk. Nagyon is érdekel, mi lesz holnap, de még az is érdekel, mi lesz holnapután.

Nem tudom ez mennyire közös vonás a komcsi szemlélettel, azt viszont igen, hogy ez az agyament baromság mennyire azonos egy nehézsúlyú fidesz-zombi szellemi színvonalával:
100%-ban.

Bobkó Csaba 2009.11.25. 14:06:17

@Jobb híján MDF-es:

És demonstratívan szalonnát rágcsáltak?

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.11.25. 14:12:57

@Bobkó Csaba:

:-)

Nem voltam ott. Lehet.
Valószínűleg van közöttük egy olyan irányzat amely arra a vonalra tesz, hogy a jobbik szavazóknak tegyenek gesztusokat. Leválnak a megbukott szélliberális vonalról.
Mennyire lesznek hitelesek? Beveszik őket a buliba, vagy megítélésük marad a zsidók és a szlovákok alatt?

Mondjuk már várom, hogy élesen egymásnak essenek a antiszemita magyarcigányok és az antirasszisták.

Pelso.. 2009.11.25. 14:21:34

@Várkonyi: Haha, ezt tetszik, a .....szembeni jövőkép felvillantása. Bármely párt jövőképével szemben, -ami jelenleg egységesen nulla,- kivéve a párt és aparátcsik érdekeket, nagyon gyorsan össze lehet hozni egy tartalmasnak előadott új jövőképet, melynek az állításokkal szemben valós értéke a társadalom számára pontosan 0,001.

Nagyvilág, figyelj! A nagy sikerre való tekintettel, kissé módosított címmel folytatjuk Magyarországon a "Merjünk még nagyobbat álmodni" c. szappanoperánkat.

Tehetetlen Dodó 2009.11.25. 14:25:23

@bbjnick: @Bobkó Csaba:
Engem mindig meglep az a vehemencia, amellyel sok értelmes ember elutasítja még azt is, hogy gondolatkísérleti szinten foglalkozzék olyan felvetésekkel, amelyek kívül esnek a megszokott paradigma-rendszer keretein, neadjisten kellemetlen és baljós képet vázolnak. Aztán ezzel még általában címkézés is jár, az embert automatikusan be is sorolják valamely politikai kör megrögzött hívének, természetesen felcserélve az okot az okozattal.

Oblomov 2009.11.25. 14:41:30

@bbjnick: Góg és Magóg fia vagyok én.

Magóg apja Jáfet, aki Sém testvére volt, és Kámmal (Hám?) együtt Nóé fiai - a keresztény hagyomány szerint. :)

Oblomov 2009.11.25. 14:56:43

@Google: marxistáknak is volt jövőképük, bele is döglöttünk majdnem.

Oblomov 2009.11.25. 15:12:52

@Avatar: ha sivatagosodás lesz, akkor minek ide majd tehenet hozni?

Várkonyi 2009.11.25. 15:13:31

Hozzáteszem, megértem a Fideszt, 2006-ig és is Fideszes voltam.

Jó emberek vannak ott is.
A magam példáján tudom, a csalódás milyen nehéz dolog, azt feldolgozni, majd higgadt fejjel új pártot választani.

Avatar 2009.11.25. 16:10:17

@Oblomov: Ha sivatagosodás lesz, akkor majd Afrikából kell idehajtani ottani marhafajtákat. Vagy hozunk tevét és rászokunk a tevetejre. :)
Strucctenyészetek már most is vannak Magyarországon.

Mellesleg ha már a fosszilis energiahordozók kimerülése miatt aggódnak itt egyesek, akkor a helyükben nem a Déli-Áramlat megépítését szorgalmazó Jobbik mellett kéne kampányolniuk, hanem a megújuló erőforrások szerepének növeléséért síkra szálló LMP mellett... Ezzel az energiaellátásunk függősége is csökkenne, és kevésbé kellene az orosz érdekekhez igazodnunk a gázszállítások leállításától való félelemünkben...

Oblomov 2009.11.25. 16:24:29

@Avatar: az LMP kispályás amikor azt hiszi, hogy szél, v. Nap örökké lesz. :)

Várkonyi 2009.11.25. 17:54:44

@Oblomov: A szél és a nap hírhedten megbízhatatlan energiaforrások.

Mellesleg nagy tömegben még mindig nem éri meg telepíteni őket.

Pl. Naperőművek csak Szeged környékén igazán jók, ahol sok a napsütéses órák száma, ahhoz hogy kicsit is kifizetődjenek, egész Szeged környékének benapcellásítása sem lenne elég.
Szélenergia dettó, ahhoz hogy érzékelhető százalékát kitegyék az áramtermelésnek, fél Magyarországot be kéne szélkerekezni.

Hngsúlyozom: egyelőre ez a helyzet.
Talán a jövőben jobb százalékkal hasznosítják majd ezeket az energiaforrásokat, vagy még akkor sem.

Arról nem is beszélve, hogy ezeket a megújuló-energia-gépeket (napcella, szélerőmű) is ugyanúgy olajalapú technológiával készítik és tartják karban... tehát gazdaságosságuk erősen kérdőjeles dolog.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.11.25. 20:54:48

@Várkonyi:

Önellátásban a napelem meg a szélerőmű nem játszik. Fel lehet ugyan ilyen globalista eszközökkel szerelni az elején, de hát a legjobb napcella és szélkerék is megmihájlik egy idő után, és önellátóan nem lehet pótolni.
Az önellátás kemény világ. Önellátásban igazából semmi sem játszik. Még lovaskocsit is csak nagyon keserveset lehet építeni, mert egy jó kocsihoz tengely kell, amit úgy kell acélból esztergálni. Mivel kevés önellátó családi gazdaság állít elő acélt és nem mindenki tud esztergát építeni, a tengelyt is meg kéne venni valahonnan, akkor már terményt kell eladni pénzért, ha az esztergályosnak éppen nem kell olyan, amiből fölöslegem van, a terményt olcsóért veszik majd meg, az esztergályos drágítja majd a tengelyt, hogy nekem ne legyen jó, csak neki, szóval indul elölről az őrület.

Oblomov 2009.11.25. 21:05:50

@Várkonyi: akkor most mondd a jóhírt!

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.11.25. 21:24:45

@Tehetetlen Dodó:

Dodó, én például átgondoltam ezeket a dolgokat és nem tudom realitásként venni ezt a jövőképet, ami, hangsúlyozom, csak egy hipotézis. Lassan érik, hogy megírom, milyen megfontolásokra alapozom ezt. Ugyanis én meg tudom indokolni, miért gondolom így, amellett hogy nyilvánvaló ellenérdekeltségem is van az összeomlás bekövetkeztében. Ahogy mindannyiunknak, egyébiránt.

Várkonyi 2009.11.26. 04:15:10

@Elpet: "Nem érzem azt, hogy a fiatalok jellemzően falura törekednének, hogy ott mezőgazdasági munkát végezhessenek."

Jól érzed.

"Az önellátó gazdaságban élők leginkább csak azt fogyasztják, amit saját maguk termelnek, nem használnak semmit az ipari világ által előállított eszközökből."

Fogalmazzunk úgy, hogy megpróbálnak minél kevesebbet használni az ipari világi eszközökből. Teljesen önellátó semmi sem lehet, ez nyilvánvaló.

"Erre az életformára valószínűleg csak elvétve lehetne jelentkezőt találni, akik két év múlva sírva próbálnának városra visszatérni, láttunk már ilyet."

Először csináljál azok, akiknek van tapasztalatuk (öregebbek), a kezük alatt majd kinevelődik egy fiatalabb generáció. Elméletben működik.

"Vannak számításaitok erről, hogy a parlagon hagyott területek hány embernek milyen szintű megélhetést adnának?"

Nekem nincsenek, a Jobbiknak nem tudom, van-e. Egyébként ez egy rendkívül összetett és bonyolult kérdés, kormányszinten, szakértőkkel megvizsgálva, néhány tízmillióért kb. fél év alatt választ is lehet kapni egy ilyen kérdésre, én a fenti eszközök egyikével se rendelkezem, sajna.

"És milyen befektetéseket igényelne ez? Honnan fogjuk ezt biztosítani?"

Magyar bankok rendszere, a fractional reserve system eltörlése, a spekulációk szankcionálása, stb. Röviden csak annyit, hogy az egész bankrendszer-modellt újra kell gondolni.

"Az, hogy egy romantikus történelmi felfogás a régi Magyarországot egy nagy mezőgazdasági idillként fogja fel, nem jelenti azt, hogy a jövőt mezőgazdaságra alapozó törekvés kellő megalapozottsággal bír."

Teljesen így van. Bennem is néha több a lelkesedés, mint az okos előrelátás, bár megjegyezném, hogy minden nagy dolog egy álomként indul csupán.
Amit fentebb vázoltam: átalakítani az adó- és bankrendszert, szerintem elegendő pénzügyi forrást teremt. Elismerem, vannak hiányosságok, viszont minden segítséget (jótanácsot, észrevételt) nagyon szívesen veszek. Ha már együtt élünk ebben az országban, akkor gondolkodjunk is együtt.

A bankrendszer megértéséhez pedig ajánlom:
www.youtube.com/watch?v=HvEn01gptT4
Kíváncsi vagyok a véleményedre erről a filmről.

Hangsúlyozom: a fenti elképzelések az én elképzeléseim, bár valszeg a Jobbik egyetért velük. Tagja vagyok az antiglobalizációs kabinetnek is a Jobbikban, csak még nem jutott rá időm, mert a szakdogám írom.

Szélkerék és napcella: igyekeztem visszafogottan fogalmazni, sajnos ez van.

@Oblomov: Angelina Jolie-nak közös filmje és szexjelenete lesz Johnny Depp-pel:
www.blikk.hu/blikk_sztarvilag/angelina-jolie-forro-fulledt-szexjelentete-johnny-depp-pel-2005261/

Bobkó Csaba 2009.11.26. 08:50:31

@Elpet:

"Nem érzem azt, hogy a fiatalok jellemzően falura törekednének, hogy ott mezőgazdasági munkát végezhessenek."

Még nem törekszenek túl sokan.

" Erre az életformára valószínűleg csak elvétve lehetne jelentkezőt találni, akik két év múlva sírva próbálnának városra visszatérni, láttunk már ilyet."

Amiről én beszélek, az az az időszak, amikor az emberek jókora tömegei sírva menekülnek el a városokból, ahol már nem tartható fenn a közbiztonság, a közművek és nincs mit enni. Tehát nincs hova visszatérni, másrészt az "elmenni falaura" gyakorlatilag magán a városon belül is esélyes, pl. a mondjuk 40 ezer lakosúra zsugorodó Debrecen területén mindenféle mai zöldterületeken kertészkedni, kecskét legeltetni fog a maradék lakosság, meg kiingázni a városszéli földekre.

"Vannak számításaitok erről, hogy a parlagon hagyott területek hány embernek milyen szintű megélhetést adnának?"

Vannak tippelések, hogy a mai lakosságnak csak kis részét, mert nem áll rendelkezésünkre a háború előtti emberanyag tudása, élettapasztalata és szerszámai, állatállománya. De sajnos a nagyobb esélye annak van, hogy sokkal több föld lesz, mint ahány ember túléli az átmenetet, az összeomlást.

" Az, hogy egy romantikus történelmi felfogás a régi Magyarországot egy nagy mezőgazdasági idillként fogja fel, nem jelenti azt, hogy a jövőt mezőgazdaságra alapozó törekvés kellő megalapozottsággal bír."

Kinek van ilyen romantikus felfogása? Soha nem volt idill, sehol.

"A külföldi cégeknél és azok vonzáskörében sokan dolgoznak és hazai viszonylatban elég jól keresnek."

" Egyébként egy külföldi céghez beszállítóként bekerülni elég világos feltételek mellett lehet, és a korrupció töredéke annak, amit Magyarországon egyébként tapasztalhatunk. "

Marhaság, a multik a korrupció egy új szintjét hozták be elmaradott keleti országainkba, gondolok itt a kereskedelmi láncokra. az EU is a korrupcióról szól az ezer felmentésével, kivételével (pl. izlandi hallisztben tízszer annyi higany van megengedve, mint a többi tagállaméban, stb), a Wall Street egy nagy korrupció mindenestől, és ez az egész ÖSSZEOMLIK!
Nem romantikus nosztalgia vonz engem a mezőgazdasági alapú társadalomba, csak látom, hogy nem megy tovább a mai berendezkedés, alternatívának pedig lényegében ez az egy marad.
A teljes mai földi népesség elképesztő csökkenésének pedig semmiféle alternatívája nincs, de elvileg nem a mi régiónkban kéne lenie a legdurvább ritkulásnak, mi nem szaporodtunk túl annyira, mint India, vagy mexikó. Viszont leépítettük egykori önellátóBB gazdaságunkat, ezért itt se kerülhető el a nagy pusztulás. Összes közeli és távolabbi szomszédunkkal együtt.

Cigányilag ez annyiban érdekes, hogy sok ilyen múltbeli civilizációs omláskor a primitívebb népek foglalták el a túlfejlettek helyét.

Tehetetlen Dodó 2009.11.26. 17:41:39

@Elpet: Speciel nem rád gondoltam, mert Te érvelni szoktál, hanem azokra, akik már egy-egy név (mondjuk Bogár vagy Hetesi), vagy egy-egy elmélet puszta hallatán (pl. peak-oil) indoklás nélküli, vehemens, címkézéssel vegyes tombolásba kezdenek, a jelenlegi világrend változtathatatlan tökéletességét védelmezve, mint afféle modern Pangloss mester, bármilyen érvet bősz "hülyeség" felkiáltásokkal elhárítva.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.11.26. 21:30:04

@Várkonyi:
@Bobkó Csaba:
@Tehetetlen Dodó:

Csak egy rövid gondolat ma estére, remélem lesz majd időm a többi dologra is, érdekes kérdések ezek.

Megdöbbentően sok ipari terméket használunk, és itt nem csak a számítógépre, GPS-re, mobiltelefonra kell gondolni. A legegyszerűbb tanyai élet olyan dolgokat igényel, amihez komoly ipari háttér szükséges. Pohár. Zár. Kés. Puska. Főzőedény. Daráló. Vödör. Olló. Tű.
A kocsi és a tengely példája nagyon fontos. A prognosztizált összeomlás utáni világkép nem olyan egyszerű, hogy aki élelmiszert termel, az lesz az élet csúcsán. Sokkal inkább úgy látom, hogy mindenki ki lenne szolgáltatva azoknak, akik a szükséges iparcikkeket elő tudják állítani, akik olyasmit képesek létrehozni, ami a gazdálkodó ember munkáját megkönnyíti. Most kínálati piac van iparcikkekből, de a keresleti piac nagy urakká teszi ám az iparosokat. Szerintem arra kell törekednünk, hogy az ipari termelés magas szintje fennmaradjon, mert egyébként nagyon
drága lesz az eke és a kasza. Én szóltam.

Tehetetlen Dodó 2009.11.26. 21:34:48

@Elpet: Egy dolog törekedni és lehet, hogy egy más dolog lesz a valóság.
(Elárulom: én is gyenge, kényelmes alak vagyok, szeretek karosszékből internetezni, miközben a civilizáció egyéb vívmányait - az alkoholtól a szórakoztató elektronikáig - gátlástalanul kiélvezem.
De ez nem jelenti azt, hogy mindez örökké így fog tartani).

bz249 2009.11.26. 21:46:22

@Elpet: A középkorban sem az élelmiszertermelésben utazó jobbágy volt az élet császára, ez mondjuk igaz, hanem a városi iparos és kereskedő illetve a katonáskodó réteg (földesúr), aki a korszak csúcstechnikájú fegyvereivel rendelkezett... valószínűleg az új középkorban sem lenne másképp, ha tényleg ilyen lesz a világ.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.11.27. 07:46:41

Az önellátás mintájaként általában a régi magyar paraszti életre tekintünk. A sokféle mesterembert is magában foglaló falusi-kistérségi közösség sem volt önellátó, szüksége volt külső ipari háttérre, amely Magyarországon gyenge volt, gyanítom, hogy még a tanyai élet bizonyos legegyszerűbb kellékei is végső soron Nyugat-Európából származtak. Nem sok eszközről van itt szó, de gyakorlatilag nélkülözhetetlen dolgokról. Ezeket rossz csereértéken venni külföldi piacról, kereskedők többszörös láncolatán keresztül: a nyomorúság biztos forrása. Ezért szorgalmazták nagyjaink a hazai ipar megteremtését.

Bobkó Csaba 2009.11.27. 10:05:16

@Elpet:

Ezzel a nyugat-Európával nagyot tévedtél, gyakorlatilag a vasútépítésekig semmilyen létszükségleti cikkből nem szorult az ország behozatalra. A középkorban éppenséggel bányászati nagyhatalom is volt néha hazánk. Természetesen bizonyos szaktudásokat behoztak nyugatról, de azok élő ember formájában le is telepedtek nálunk. A tanyai, ártéri élet kellékei sokkal kisebb arányban voltak fémből úgy a 19. századig, hol meddig, sok mindent csináltak fából, gyékényből, agyagból, csontból, bármiből, amit később már gyárban állítottak elő.
Természetesen nem álljtom, hogy egy összeomlás esetén többségünk hirtelen megálmodná, hogy csinálták mindezt ükapáink.
Olvasd el Greertől ezt:

thearchdruidreport.blogspot.com/2008/04/specialization-trap.html

The Specialization Trap

Téglagyári Megálló 2009.11.27. 10:14:17

@Elpet:

Mennyire lehet most hazai ipart csinálni, mondjuk késgyártásra, ha nyilvánvalóan nem lehet rögtön nagy szériában eladni, másképp meg nem működik a dolog?

Amúgy a technikai civilizációtól való függés tudatosítására egy dolog tud felkészíteni: a táborozás megtanulása, ahol minimális eszközökkel kell túlélnünk.

Téglagyári Megálló 2009.11.27. 10:17:31

@Bobkó Csaba:

---
az EU is a korrupcióról szól az ezer felmentésével, kivételével (pl. izlandi hallisztben tízszer annyi higany van megengedve, mint a többi tagállaméban, stb), a Wall Street egy nagy korrupció mindenestől, és ez az egész ÖSSZEOMLIK!
---

Csaba, amikor meg az EU egységes szabályozást akar, akkor az a baj, hogy szuperállamot vezet be.

És ne haragudj, de hosszú blogos tapasztalatom azt mondatja velem, hogy a CAPS LOCK az érvek hiányát jelzi. Valamint rögeszmét.

Bobkó Csaba 2009.11.27. 10:24:29

@Téglagyári Megálló:

Nézd, én egyrészt ritkán kiabálok, másrészt ide sok érvet írok, te meg egyet se cáfoltál.

Van egy vicc, hogy Mórickának kintről kiabálja ablakon benéző barátja, hogy "szeretik" a feleséged. Mert a mafla valami mással van elfoglalva. Amikor megunja és kimegy, benéz, látja, hogy valakivel tényleg ott hentereg az asszony. Nahát, mondja, innen tényleg ÚGY LÁTSZIK.

Ennyi az egész. Én innen az ablak mögül úgy látom, hogy összeomlik a modern világ, te ott bent nem veszed észre, ha kijönnél és látnád, akkor se hinnél a szemednek. Mert előéleted nem készített fel rá, hogy a tényeket így értékelhesd. Dodónak olyan előélete, előtapasztalatai vannak, hogy ő pl. el tudja fogadni ezt az értékelést, vagy magától jutott ilyenre. Te álomvilágban élsz, mint annyian.

bz249 2009.11.27. 10:37:50

@Bobkó Csaba: aztan aki veletlenul kepes marad mondjuk az eloltoltos pisztoly keszitesere az odamegy a hiperjo onellato tanyara, lelovi a gazdat es elveszi a kajajat. A tortenelemben eddig mindig igy volt, amikor eppen hianygazdasag mukodott.

Az osszeomlasra nem lehet felkeszulni, mert eppen kiszamithatatlansag a jellemzoje. ;)

Tehetetlen Dodó 2009.11.27. 11:01:57

@bz249: Ez igaz. De a jövő kiszámíthatatlanságát figyelembe véve még inkább hallatlan ostobaság azoknak a meglévő struktúráknak a szétverése, amelyek növelhetik a túlélés esélyeit: lásd például a hadsereg megszüntetését, vagy az alapvető ellátás eszközeinek (mint föld, víz, élelmiszeripar stb.) idegen kézbe adását.
Tehát konkrét eseményekre nyilván nem lehet felkészülni, de lehet arra törekedni, hogy a lehető legnagyobb mozgástérrel rendelkezzünk váratlan események esetén.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.11.27. 11:09:52

@Elpet: & @bz249: & @Bobkó Csaba: & @Téglagyári Megálló: & @Tehetetlen Dodó:

Meg kell nekünk várnunk az összeomlásig???

Miért ne lehetne az "alternatív életformák" (és itt most nem az ufósokra és a genderideológiára gondolok:-D)elősegítésével, támogatásával a nemzetnek plusz lábakat adni?

Magyarországon ma a "munkaképes korúak" nagyjából fele munkanélküli. Miért ne lehetne ezek közül azoknak, akiknek erre készségük, affinitásuk és erejük van, lehetőséget adni különféle "alternatív életformaprogramok"-ban való részvételre. Miért ne kaphatnának földet? Miért ne kaphatnának adómentességet? Ingyenes orvosi ellátást? (mert ha munkanélküli, akkor fizet adót és tébét?!) Biztos lennének ezek közül a "vállalkozók" közül, akik kinőnék magukat és egyéni, családi gazdálkodóvá válnának, lennének akik optimalizálnák maguk számára a termelést (önellátás), lennének, akik specializálódnának különleges termények termelésére... Én még azt sem tartanám ördögtől valónak, ha közös gazdaságok létrehozásával kísérleteznének. Rengeteg tapasztalatot adhatna társadalmi szinten is az ilyen lehetőségek megnyitása.

És: nem tudom nektek milyen tapasztalataitok vannak a paraszti létformával kapcsolatban, én tizennégy éves koromig életem nagy részében egy tanyán éltem. Nem akarok itt most nagyon belebonyolódni, de néhány dolgot azért megemlítenék.

Máig tanulságos számomra, hogy nem termeltünk újranemhasznosítható hulladékot. Ami termelődött hulladék, mind visszaforgatható volt a termelésbe. Voltak időszakok, amikor hetekig nem jártak nagyszüleim boltba, hiszen a són kívül minden élelmiszer előállítható volt, rendelkezésre állt. Nagyanyám abban az edényekben (is) főzött, olyan poharakból (is) ittunk, amelyeket nagyanyám az esküvőjére kapott. A szerszámokat, szekeret, egyéb eszközöket, (amit csak lehetett) nagyapám maga javította, a ház karbantartása, felújítása szintén "családi program" volt. Nem folytatom, mert messzire vezetne...

De érdemes ezeken elgondolkodni. Szerintem.

ü
bbjnick

Tehetetlen Dodó 2009.11.27. 11:19:30

@bbjnick: Hasonlóan vélekedem én is.
(Ha csak a cigánykérdés megoldására gondolok, ez az egyik járható út lehetne - mert valamilyen úton el kell indulni.)
Egyébként néha hallgatom Széles Gábort is: hasonló gondolatai akadnak neki is, Ez annyiban bíztató, hogy neki valószínűleg lesz némi szava a következő rendszerben, hehe.

Tehetetlen Dodó 2009.11.27. 11:25:41

@bbjnick: Egyébként mint már többször is írtam, itt azt a problémát látom, hogy sok ember egyszerűen elzárja magát a kényelmetlen gondolatoktól, azt hívén, hogy ami most megy, az örökké tarthat. Ezért általában keresetlen szavakkal elutasítják a "vészmadarak" bármely figyelemfelkeltő próbálkozását, sokszor úgy, hogy kikiáltják őket valami elmeháborodottaknak, akik valamely atavisztikus vágytól hajtva vissza akarják vetni a társadalmat a kőkorba, de legjobb esetben is a középkorba.
Pedig pont fordítva van a dolog: éppen azért kell készülni a legrosszabb eshetőségre is, hogy ne kelljen egy váratlan összeomlás következtében egyenesen a pattintott kőkorszakban landolnunk.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.11.27. 11:41:22

@Tehetetlen Dodó:

Az valószínűleg tényleg probléma, hogy a jelenlegi életforma megváltozásától valamiért, mint valami pokolbazuhanástól félnek sokak. Pedig:-) A tanyasi élet, amiben részem volt, innen nézve is, azt kell, hogy mondjam, minőségileg semmivel sem volt rosszabb, mint a jelenlegi, kifejezetten városi jellegű, minden technikai vívmánnyal megtámogatott életformán. Semmiben nem szenvedtünk hiányt. A nagyszüleim dolgos, tiszta népek voltak, ápolt, igényes környezetet alakítottak ki maguk körül. Egy tanya nem egyenlő egy putrival. Sőt! Épp tegnap olvastam Illyés Gyulánál: mikor kikerült a pusztáról a városi középiskolába és megismerkedett iskolatársai családjaival, azt tapasztalta, hogy sok esetben a parasztporták és a munkáslakások tisztábbak, igényesek voltak, mint a polgárlakások. No, ezt nehogy magára vegye bárki is!!!:-) Illyést idézem:-)
Szóval: egy bizonyos szempontokból szerényebb létforma nem feltétlenül igénytelenebb létforma:-)

ü
bbjnick

bz249 2009.11.27. 11:41:45

@Tehetetlen Dodó:

Nemetorszag olajfogyasztas 1973: 3.313 .000 hordo/nap

Nemetorszag olajfogyasztas 2008: 2.505.000 hordo/nap

Innen:

www.bp.com/productlanding.do?categoryId=6929&contentId=7044622

Oblomov 2009.11.27. 11:43:34

@bbjnick: HírTV-n mondták, volt már ilyesmi. Államilag kibélelt alapítvány helyezett ki a Csereháton kecskét, adtak hozzá indulásnak takarmányt is. Elfogyott a takarmány, megették a kecskét.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.11.27. 11:50:40

@Oblomov:

Há' mer' íhesek vótunk, keziccsókolom, mi siná'hattunk vó'na, a gyerek nem íhezhet, megettük a kecskíket...

Én nem álítottam, hogy mindenki alkalmas, pláne, önállóan, veztés, felügyelet nélkül alkalmas az ilyen életformára. Van, aki alkalmas, van, akit megkell tanítani rá, és van, akit kényszeríteni kell...

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.11.27. 11:52:18

@bbjnick:

álítottam=állítottam
veztés=vezetés
megkell=meg kell

Tehetetlen Dodó 2009.11.27. 13:13:48

@bz249: Ez a szám önmagában nem sokat jelent, mert pont ezalatt a negyedszázad alatt történt meg a német gazdaság átstrukturálása, aminek jelentős tétele volt az energiaigényes nehézipari ágazatok kiszervezése.
Globális szinten akkor kapunk eredményt, ha a német számok változását összehasonlítjuk például az indiai, a török meg a kínai adatok változásával.
Félek, hogy az összkép nem lesz kedvezőbb.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.11.27. 13:30:19

@Bobkó Csaba:

Nyugat-Európából vagy Magyarországról, ez esetben másodlagos kérdés. A lényeg az, hogy a faluközösség elég sok dolgot nem tud előállítani, amit használ. Ha pedig az iparcikkek piacán nincs túlkínálat, az a faluközösségek kiszolgáltatottságát növeli.

@Tehetetlen Dodó:

A nehézipar jelentős részt szén és elektromos áram fogyasztó, az áram előállítása pedig csak kis részt történik szénhidrogénekből.

Tehetetlen Dodó 2009.11.27. 13:35:03

@Elpet: Kiszervezték a nehéz-vegyipar nagy részét is. (A Te szakmád: például a PVC-profilok jó részét már külföldön extrudálják...)

Bobkó Csaba 2009.11.27. 14:11:33

@Elpet:

Én nem szorgalmazom, hogy verjük szét az ipar maradékát is, sőt. Azt javaslom, hogy legyen szlovák mintára törvény, hogy nem lehet gyárat leszerelni, ajánlja fel megvételre az államnak. 1 Ft-ért.

Avatar 2009.11.27. 16:59:05

@Bobkó Csaba: "Amiről én beszélek, az az az időszak, amikor az emberek jókora tömegei sírva menekülnek el a városokból, ahol már nem tartható fenn a közbiztonság, a közművek és nincs mit enni."

Amiről te beszélsz az egy lehetséges jövőkép, de ilyen jövőkép még van vagy egymillió, és jelenleg nem éppen a tiéd tűnik legvalószínűbben bekövetkezőnek.
Jelenleg inkább az a tapasztalat, hogy az emberek a faluból menekülnek el sírva, mert nem tartható fenn a közbiztonság, nincsenek közművek, és nincs elég munkalehetőség, mert egy traktorral/kombájnnal annyi munkát tud elvégezni egyetlen ember, mint amennyit korábban ezer ember tudott.

Ha majd annyira megdrágul a gázolaj, hogy olcsóbb lesz újra 1000 embert fizetni, mint egy traktort üzemeltetni, akkor biztos megindul majd a visszaáramlás, de addig nem biztos hogy erőltetni kell.
Persze Te nyugodtan beállhatsz szántó-vetőnek, hogy felkészült legyél az összeomlásra, senki nem tiltja meg neked.

Téglagyári Megálló 2009.11.27. 18:32:31

@Bobkó Csaba:

Nézd, nekem azok mondták, hogy álomvilágban élek, akik a szocializmusban hittek. Szóval lehet, hogy nem én élek álomvilágban.

Amúgy a ketolikus hitben élek, ami azt tanítja nekem, hogy higyjek a gondviselésben. Úgy tűnik, te ezt nem teszed.

Várkonyi 2009.11.27. 19:01:13

@Elpet: "A lényeg az, hogy a faluközösség elég sok dolgot nem tud előállítani, amit használ. Ha pedig az iparcikkek piacán nincs túlkínálat, az a faluközösségek kiszolgáltatottságát növeli."

Ez is másodlagos, mivel ha helyi ipar jár jól, az a pénz is magyar kézbe megy.

Tehát: helyi mezőgazdasági egységek mellé a hely ipari igényeket kielégítő műhelyek kellenek. Nem nagy kunszt egy kovácsműhely, ha nagyon igényesek vagyunk, akkor még egy esztergapad, és kész.
Mert azt nem mondja nekem senki, hogy egy egyszerű kovács nem tud előállítani egy kést, kaszát, vödröt, és hasonló egyszerűbb eszközöket. Aki ezt mondja, az téved.

Más kérdés, hogy ma már nincsenek kovácsok, bognárok, stb, de amely szakma kipusztult, azt újjá is lehet csinálni.
Vagy ha ez a helyi ipar-ötlet valamiért életképtelennek bizonyul, hát akkor megvehetjük külföldről, vagy az itteni multitól. Ott van pl. a Baumax és a helyi mezőgazdasági boltok, nyugodtan meg lehet ott venni a kaszát, kapát, stb... úgy, ahogy eddig is tettük.

Egyszóval sok megoldás van, nem kell leragadni egynél. Legyünk kreatívak.

Bobkó Csaba 2009.11.27. 19:22:58

Itt egy elmélet a fődruidától, aki ezen sokat törte a fejét, hogy hogyan zajlik le majd az ipartalanodás az erőforrásbőség vége után, mostantól kezdve:

energybulletin.net/node/50813

Review: JM Greer's The Ecotechnic Future

Három fázisban képzeli el az átmenetet:
1.hiánykapitalizmus: a meglevő kapacitások, anyagok beosztásával szegényesen egy darabig megy tovább a termelés, nyilván a falura menekülők kapával ellátására is fussa
2.guberálógazdaság: roncsvadászok bontják a dicső múlt felhőkarcolóit, stb.
3. aztán valahogy majd csak lesz, akárhogy is lesz, az már egy fenntartható életforma lesz. Kár találgatni, úgyse érjük meg...

Meggyőző.

Oblomov 2009.11.27. 19:27:44

@bbjnick: vegetáriánusnak kecskét, húsevőnek káposztapalántot. A mindenevők lehetnek a kápók az intézetben. :)

Várkonyi 2009.11.27. 20:53:27

@Bobkó Csaba: Egész jó kis cikk.

"1.hiánykapitalizmus: a meglevő kapacitások, anyagok beosztásával szegényesen egy darabig megy tovább a termelés, nyilván a falura menekülők kapával ellátására is fussa"

Így van, kapa-kasza-eke mindig lesz. Sőt, még valamennyi energia (áram) is, a megmaradt erőművek közelében.

Én mondjuk a jövőt úgy képzelem el, hogy viszonylag független kis közösségek, saját infrastruktúrával (bármilyen "kezdetleges" is legyen) szögesdróttal, őrtornyokkal körbevéve. Mint néhány külváros Amerikában. Ez a legrosszabb forgatókönyv, de még mindig jobb, mintha élve falják fel az embert.

Megfontolandó ötlet.

Ami a technológiai eszközök árát illeti: meglepő módon a technológiai eszközök (pl. számítógép) ára folyamatosan állandó arányú marad, mindenféle válságok ellenére!
Szóval beszarni se kell (annyira).
A jövőben a veszélyek elsősorban társadalmi-gazdasági természetűek (éhséglázadások, háborúk a vízért, anarchia-ember embernek farkasa), nem pedig technológiai természetűek lesznek.

Ezért kell jó előre felszerelkezni, vásárolni egy jó nagy kaliberű mordályt, és felakasztani a kandalló fölé. Arra az esetre, ha mégse véd meg minket a csupajószív rendőrbácsi...:(

A 2010-es választások utáni helyzet sem elsősorban nálunk, hanem a világgazdasági eseményeken fordul meg. Ha itt világszintű összeomlás lesz, abból még Viktor-Viktor sem tud minket kihúzni, lett légyen bármekkora államférfi is őkelme. És ezt komolyan gondolom. Viktor bátyánk mindig is nyugat szekerét tolta. Igaz, most Németh Zsolti felfedezte, hogy Oroszország is létezik a világon, örüljön mindenki, kár hogy eddig évekig az "oroszmedve"-propaganda, és a jóságos USA folyt a fidesz-csapból, na mindegy.

Itt csakis a Jobbik által lefektetett alapokon lehet valamit kezdeni önmagunkkal.
Ezért kell minél hamarabb függetlenedni gazdaságilag a nyugattól mindenképp (pl: pozitív külker. mérleg), de a későbbiekben a kelettől is - amennyire csak lehet.

Nagyon egyszerű: minél jobban függetlenedünk, annál kevésbé fog minket megrázni a következő válság, ill. világméretű összeomlás.
És egy önálló gazdaság békeidőben is előnyös...

Oblomov 2009.11.27. 21:46:11

@Várkonyi: nicsak, a két aparatcsik nyalja-falja egymást: magyarellenes globálkapitalizmusnak és a vele összefüggő demokratikus intézményrendszernek bukta, ami befejezett tény. Ércsük. (Értettük elsőre is.)

Várkonyi 2009.11.27. 22:57:56

@Oblomov:
Korábban írtad: mondjam a jó hírt.

Amely így néz ki: Ha felkészülünk egy jövőbeli gebaszra, kevesebb az esély, hogy beledöglünk.

Ez az ideológiai része a dolognak. A technikai részletekre ott van nálam sokezer alkalmasabb szakember - közgazdászok, vidékfejlesztők, mérnökök, akik biztos sokkal jobban értenek az adott dologhoz pl. mennyibe kerül egy falut teljesen önellátóvá tenni, ill. milyen infrastrukturális beruházások (pl. víztorony építése) kellenek hozzá. Jöhet a szélkerék meg a napcella is, de csak mint kisegítő energiaforrás.

egyébként meg: apparatcsik, egy p-vel.

Várkonyi 2009.11.27. 23:01:47

Akárki akármit is csinál a blogmotorral, tetszik :)

Komment küldése, semmi. Kétszer frissítettem, semmi. Na jó, mondom, ez ennyi, legalább az egyik észrevételem hadd küldjem el. Erre hopp, megjelenik a régi is. :D

Bobkó Csaba 2009.11.27. 23:07:53

@Várkonyi:

Az nem jön össze, hogy mi "függetlenedünk a Nyugattól", miközben az még nem omlott össze, tehát ezért nem érint minket olyan durván a világ összeomlása. A nyugat tápcsatornájában emésztődünk régóta nincs esélyünk kikerülni belőle, míg egyben van.
"Szabadulásunkat" csakis a fennálló világrend összeomlása hozhatja el, szuverének leszünk, de éhen is halhatunk közben. A nyugattal egyszerre fogunk omlani. Ők is ugyanúgy radikalizálódni fognak, mint mi, ott is multikulti ideológusokat fognak sütni az éhezők nyárson, mondjuk Brüsszel utcáin.
Azt nem értem pontosan, miért szaladtunk előre, mitől van, hogy nálunk hamarabb lehetett ilyen fontos a Jobbik, de ürülök, hogy végre valami jó nálunk kezd hamarabb erősödni. Természetesen a Jobbbik eddigi szavazóinak jókora része se sejti még,. hogy a világ mai rendje és benne az ő életformája rövidesen összeomlik. Tökmindegy, ha nem ésszel, akkor ösztönnel, de jó helyen keresi a kiutat...

Bobkó Csaba 2009.11.27. 23:08:57

@Oblomov:

Nem értesz semmit, ezért hülyének nézed a tőled tájékozottabbakat.
Nem vagy zsidó? Csak elégtétel lenne, hogy nem hiába mondogatom, hogy hamis a legenda az átlagon felüli észről...

Oblomov 2009.11.28. 00:01:27

@Várkonyi: bunkó csabának üzenem: nem zsidó, orosz. Egyébként aparatnyik egy "p". (kicsit még töri magyar)

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.11.28. 10:56:29

@Várkonyi: Idézlek:

"Én mondjuk a jövőt úgy képzelem el, hogy viszonylag független kis közösségek, saját infrastruktúrával (bármilyen "kezdetleges" is legyen) szögesdróttal, őrtornyokkal körbevéve."

Nem valami vonzó jövőképed van, az egyszer biztos. Ez lenne a jobbikos "szebb jövő", amit egymásnak kívántok köszöntésképpen?

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.11.28. 12:38:47

@bbjnick:

"Szóval: egy bizonyos szempontokból szerényebb létforma nem feltétlenül igénytelenebb létforma:-)"

Nem bizony. A tanyai élet is lehet tiszta és igényes, meg lehet undorító és emberalatti, akárcsak a városi lét, ahol szintén találkozunk mindkettővel. Emberi minőség kérdése ez. Tanyán szépen élni viszont sokkal nagyobb erőfeszítést igényel, és mély tiszteletem azoknak, akik képesek rá. A városi életből épp ez hiányzik: az egyszerű dolgokért tett mindennapos erőfeszítés, a létfenntartás alapvető tevékenységeivel való közvetlen foglalatosság, ami a világ legősibb rendjéhez kapcsolja az egyént. A bukás kockázata éppen ebben van: az ember városi és indusztriális létében sem nélkülözheti a mélységes alázatot, mert aki magát felmagasztalja, azt megalázzák.

Google 2009.11.28. 12:49:08

@Bobkó Csaba:

Azt nem értem pontosan, miért szaladunk előre, mitől van, hogy nálunk hamarabb lehetett ilyen fontos a Jobbik, de ürülök, hogy végre valami jó nálunk kezd hamarabb erősödni - írod.

Érik megint a Jó, ugye?
Csak nehogy ismét rossz vége legyen!

Várkonyi 2009.11.28. 12:50:21

@Elpet: Igen...

Írtam a hozzászólásomban, hogy ez a legrosszabb forgatókönyv. A szebb jövő meg a jövő utáni jövő...
Egyébként meg ismered a mondást: Hope for the best, but prepare for the worst.

A szebb jövő a hope, amit meg leírtam, az a worst.

Persze kereshetjük a fogást egymáson, főleg ha másra képtelenek vagyunk/képtelennek érezzük magunkat, de az a helyzet, hogy együtt vagyunk ebben az országban.

Bármily hihetetlenül is hangozzék, építő jellegű hozzászólást szeretnék tőled.

@Oblomov:
magyarul két p-vel van: apparatcsik

most veszem észre, hogy magát szót jól írtam, viszont hogy hány p-vel van, azt nem :)

Ismered Anna Ahmatova munkásságát?
Szolzsenyicintől az Архипелаг ГУЛАГ-ot?

Az utóbbit olvastam, Ahmatova munkásságával még adós vagyok önmagamnak.

Az igaz, hogy az orosz emberből néhány vodka hatására filozófus lesz? Mert akkor jó:)

Várkonyi 2009.11.28. 13:07:47

@Bobkó Csaba: Hát úgy néz ki, igazad van, de hát az ember, tudod, reménykedik...

"A nyugat tápcsatornájában emésztődünk régóta nincs esélyünk kikerülni belőle, míg egyben van."

Lehet, igaz, de tartozunk önmagunknak, hogy megpróbálunk kitalálni valamit!!!
Ha lehetetlen, akkor is!!!

"A nyugattal egyszerre fogunk omlani. Ők is ugyanúgy radikalizálódni fognak, mint mi, ott is multikulti ideológusokat fognak sütni az éhezők nyárson, mondjuk Brüsszel utcáin."

Remélhetőleg.

"Természetesen a Jobbik eddigi szavazóinak jókora része se sejti még, hogy a világ mai rendje és benne az ő életformája rövidesen összeomlik."

Természetesen, mivel ha ez tudatosulna benne, akkor összeomlana a világképe, és hatalmas lelki válságba kerülne. Ez ellen az emberek úgy védekeznek, hogy behunyják a szemüket. Önvédelem.
Ez magyarázza a dolgot, ugyanakkor nem menti fel az illetőt a felelősség alól.

"Tökmindegy, ha nem ésszel, akkor ösztönnel, de jó helyen keresi a kiutat..."

Valóban. A mi feladatunk, hogy a keresőknek egy-egy fényt gyújtsunk a fejében.

Elpet: valaki azt mondta, itt van a nyelvem hegyén a neve, hogy "akár az éjjeli tolvaj, úgy fog eljönni az a nap", ezért legyetek éberek.

Amit én mondok, az gazdasági éberség, de ugyanakkor azt gondolom, hogy hitünkben és erkölcseinkben is ébernek kell lennünk, mert ki tudja, mikor jön el az a nap. Szerintem a kettő összefügg: a régi parasztok sokkal erkölcsösebbek voltak, mint manapság az elfajzott városlakók, ergo ha visszavisszük az embereket vidékre, egy kicsit mindenképp tisztábbak lesznek erkölcsileg is. Nem mondom hogy szentek lesznek, azt mondom, hogy bármilyen kis haladás is haladás. Ez párosulva a (viszonylagos) gazdasági önellátással, és igen, erről beszélek.

Google 2009.11.28. 13:21:15

@Várkonyi:

A kommunisták is egy kicsit visszavitték az embereket vidékre, az is de jó volt, Istenem.

Kicsit le kellene végre szállni az emberekről, van bajuk anélkül is elég!

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.11.28. 13:32:40

@Várkonyi:

"Bármily hihetetlenül is hangozzék, építő jellegű hozzászólást szeretnék tőled."

Rendben :) Nem feledkezem meg róla.

Bobkó Csaba 2009.11.28. 18:55:14

@Oblomov:
Nyasgem. Lehet oroszul is.
süti beállítások módosítása