A harag napjai
2009. szeptember 01. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

A harag napjai

Dies irae, dies illa
Solvet saeclum in favilla

  Hetven éve, egy talán már hűvös, őszt idéző hajnalon lengyel egyenruhába öltözött német katonák elfoglalták a határ menti Gleiwitz (a mai Gliwice) rádióadóját. Ki tudja, talán a pokol szája is azon a környéken lehet, mert a világtörténelem legpusztítóbb háborújának okot adó provokáció helyszíne később Auschwitz négy altáborának is helyt adott.

  A háború történetét mindenki ismeri, moralizáló eszmefuttatást sem érdemes nekünk, kései, csak békében élt utódoknak írnunk. A halottakra azonban kegyelettel emlékezzünk: ötven- és hetvennyolcmillió közé teszik a világháború emberveszteségét, a pontos adatot soha nem fogjuk megtudni. Mi az a huszonnyolcmillió ember, ide vagy oda, ugye.

 

  Az égig érő hullahegyek mögött mindenkinek vannak családi történetei a háborúról. Nekünk is. Nagyszüleim viszonylag szerencsésnek mondhatták magukat, ha a túlélést szerencsének értelmezhetjük.

  Egyik nagyapám MÁV-alkalmazottként nem került ki a frontra, másik nagyapám viszont igen. Erős dohányos volt. A keleti frontra vitték. A visszavonulás során megfogadta, hogy ha túléli a háborút, nem gyújt rá többet. Túlélte. Nem gyújtott rá többet. Felesége, az én egyik nagyanyám ezalatt sértetlenül megúszta a frontot is. Másik nagyanyámat, 26 éves nőként azonban a bevonuló szovjetek elvitték magukkal málenkij robotra. Ukrajnai munkatáborba került, két évig a földeken dolgozott, de aztán fél évet egy bányában töltött. Volt, hogy négykézláb kellett tolnia a csillét a járatban. De ő is túlélte a borzalmakat. Két és fél év után szabadult. Ő az egyetlen nagyszülőm, aki még él, két hónapja töltötte be a 90. életévét, 62 évet békében töltve.

  Mi a ti családi történetetek?

  Ötven- és hetvennyolcmillió közötti embertömeg nem érhette meg a békét, ott maradtak lelőve, felrobbantva, kibelezve, megerőszakolva, megfulladva, lezuhanva, kilapítva, elgőzösítve, elgázosítva, végül hamuvá égetve az atomfelhő alatt.

  Emlékezzünk rájuk, emlékezzünk a háborúra.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr141353097

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: 2009.09.01. 16:04:53

A Tudózsidó hírolvasója

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kispufi 2009.09.01. 15:37:37

Ergé, nagyon szép és komoly felvetés, várom a családi történeteket. Majd én is megosztok később legalább egyet, de most mennem kell.

Nóniás 2009.09.01. 15:51:21

Azért tegyük hozzá, hogy "szegény" Szovjetunió miatt nincsenek pontos számok. Ott ugyanis éppen az aktuális érdekektől függ, hogy 7 - 25 millió között melyik számmal operálnak.

JámborAndrás · http://magyarinfo.blog.hu/ 2009.09.01. 16:02:29

Nagymamám aki 81 éves 16. születésnapjára a getoban egy fej vöröshagymát kapot, és mindenki a csodájára járt. Háromszor szökteték meg élelmes rokonok az elhurcolás dunába lövés satöbbi elöl.
Nagybátáym anyát ságvári bujtatta.

eeepunk 2009.09.01. 16:04:53

Nagypapa csapatostul lépett meg, mert unták már a háborúsdit. A Don-kanyarból indult haza a csapat, de ő egyedül, mert nem találta őket. Hazafelé hol gyalog, hol lóháton jött, 2 hét múlva aztán rájuk lelt. A lófrálás alatt, talált egy német raktárt, ami tele volt szalonnával, konzervvel, felpakolta, mert félt, hogy rajtakapják és iszkolt ahogy tudott. Csak jóval, talán napokkal később kellett ráfanyalodni a konzervre, amiről nagy bánatára kiderült, hogy cipőkrém, csakhát nagypapa nem beszélni németül. Kicsit volt csak mérges. Hazajöttek és leszerelték, aztán újra bevonultatták és Kecskemét mellett kapták el az oroszok egy kukoricásban, ahol meg is sebesült, onnét Csillag Szegeden, majd vonattal az Urálon túlra, de nem tudja már pontosan hova. Nem volt jó neki ott, csalánlevest ettek; a kapott szilánkot egy németül beszélő román orvos vette ki. Mindössze 9 hónapot töltött el, mert sebesült volt. 90 éves lesz októberben.

megvagy hadnagy 2009.09.01. 16:05:20

Egyik nagyapámat elvitték az oroszok, 3 év után szabadult, a romániai gyűjtőtáborban kigyógyult a tífuszból. Hazatértekor Romániába került volna (a románok meg már vitték is volna a Duna-deltába, munkatáborba), de ezt szerencsésen megúszta: a neve mellett álló R (=Romania) betűt átírta B-re (B oroszul V, mint Vengrija), így került Magyarországra.
Nagyanyámék a front elől Németországba menekültek, Drezdába, mint nyugis helyre. 1-2 nappal a drezdai terrorbombázás előtt mintegy véletlenül utaztak tovább pár falunyit.
Mindketten élnek még.
Másik nagyapám nem lehetett katona, tüdőbeteg volt, szülei a háború idején haltak meg (természetes okból), családi örökségét, egy balatonaligai nyaralót államosították. Ezért a '80-as évek végén beperelte a Magyar Népköztársaságot és a Magyar Szocialista Munkáspártot, és meg is nyerte a pert.
Nemrégiben halt meg 90 évesen.

Mr. Acid 2009.09.01. 16:26:36

Egyik dédapám visszajött a Don-kanyarból, majd végigharcolta a háborút '45-ig (vagy '44 őszéig). A tisztjük azt mondta, amikor a hátországban vannak, hogy mindenkinek 1 hét kimenő, majd találkozunk Tatabányán. Tatabánya 2 nap múlva elesett, és a tiszt ezt tudta előre... Minden tiszteletem őt illeti, hogy megmentette az emberei életét.
Nagymamámék kertjébe meg Csornán 250kg repülőbomba esett, de befulladt.

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2009.09.01. 16:32:18

Az én nagypapám-érdekes módon-még az a első világháborúban harcolt 18 évesen. A második vh alatt nagymamámmal-német állampolgárságát kihasználva-zsidó barátaikat bujtatták a lichthofban-pár méterre onnan, ahol most ülök...

kispufi 2009.09.01. 16:39:22

Apai nagyapám érsekújvári volt, a Felvidék visszatérésének alkalmából magyar katonaként vehetett részt a háborúban. Győr mellett esett orosz fogságba, figyelem: 1945. április 5-én, vagyis állítólagos dicsőséges "felszabadulásunk" másnapján - hát ennyit a bolsevik mítoszokról meg a negyven-egynéhány éven át ünnepelt nagy piros betűs dátumról. A hadifoglyokat a SzU-ba szállító vagonok hosszú időn át vesztegeltek Érsekújvárban(akkor már többször lebombázták a várost, gondolom, lehetett egy-két helyreállított vágány, ilyesmi miatt kellett tán várni) - egy ismerősön keresztül tudott üzenni édesanyjának, dédanyámnak, akinek aznap volt a születésnapja, de mire lélekszakadva kiért a pályaudvarra, már továbbindult a vonat. Kurszkba vitték - s cirka 40 év után, véletlenül tudták meg egymásról egy anyai rokonnal (egy nagynéni férjével), hogy ott raboskodtak szinte egymás mellett, bár akkor még honna tudhatták volna, hogy a szálak egyszer összeérnek. Fél év után mégis szabadult: kidumálta magát, hogy érsekújváriként ő szlovák/csehszlovák (én gyermekkoromból már nem emlékszem erre a vagány, élelmes oldalára), valahogy elengedték a 4-5-10 éves fogságok helyett. Otthon aztán addigra már Benesék garázdálkodtak, dédapám nem írta alá a reszlovakizációs nyilatkozatot - eddig tartott az újváriság. Itt az anyaországban aztán ledolgozta az életét a Váci úti furnérgyárban Újpesten - azt már nem érte meg, hogy fél életének színhelyéből Baumax legyen. A tótokat (nem én degradálok, de ő emlegette mindig így) és a kommunistákat mindig is rühellte ezek után, nem csodálom... Januárban volt 15 éve, hogy eltemettük. Ma lenne 87 éves: a 17. születésnapján tört ki a háború. A sors érdekes játéka és ajándéka, hogy három évvel később megismertem a feleségemet, akinek ugyancsak szeptember 1-jén van a születésnapja, így a mai nap mégiscsak megmaradt családi ünnepnek (húgom neve Erika, tegnap volt a névnapja, gyermekkorom kettős ünnepei így folytatódhatnak). Azt csak később szűrtem le magamban, hogy világ- és életszemléletemre mekkora hatással volt nagyapám története, ő maga ugyanis szűkszavú volt, e téren főképp. Adta a követendő példát, nem mondta. Még ha igyekszem is árnyalni sarkos véleményéhez képest - de ma már egyre kevésbé megy. Szeretném azonban hinni, hogy emberi tartása is folytatódik bennem - búskomorságára viszont, ami utolsó éveit jellemezte, sajnos egész biztosan ráismerek magamban, elég gyakran.

Cook kapitány 2009.09.01. 16:42:22

Nagyapámnak az volt a mázlija, hogy az oroszok nem Szibériába vitték, hanem valahova a Krím félszigetre, ahol télen nem volt -40 fok. 3 év után jött haza, sokáig nem mondott semmit az ott történtekről, majd egyszer egy este elmesélt mindent és soha többet nem beszélt róla. Apám akkor tizenéves volt én tőle tudom ezeket.

Anyai nagyszüleim a felvidéken éltek. Ők a háborút viszonylag jól megúszták, egyszer-kétszer szállásoltak be hozzájuk orosz katonákat, akik persze minden élelmet elvittek. Ők utána szívtak, amikor kitelepítették őket (Benes).

Razumihin 2009.09.01. 17:09:38

Az én egyik dédapám az egri 14. "Dobó István" honvéd gyalogezred 2. zászlóaljának parancsnoka volt és megjárta a Dont (16 évesen hadnagyként már harcolt az I. világháborúban is az olasz fronton). Az orosz áttörés előtt megsebesült, hazahozták, felépülése után visszatért a visszavonulóban lévő csapatokhoz. Végigharcolta a háborút, Ausztriában adta meg magát az amerikaiaknak. Az amerikai parancsnokot, mint rangidős megkérte, hogy a velük lévő (menekülő) nőkre és gyerekekre tekintettel ne adják át őket az orosznak. "Mit képzel maga a szövetségeseinkről?!" volt a válasz. Ezt követte 5 éb Szibéria, aztán 3 év kazincbarcikai internálótábor és éveken keresztül a megfigyelés. Apai nagyapám páncélos vezérkari százados volt. Ő is végigharcolta és túlélte a háborút. A család itthon maradt tagjai (gyakorlatilag csak a nők és a gyerekek)menekültek és szívtak, de túlélték, hogy aztán tovább szívhassanak a köcsög komcsiktól.

veiszi 2009.09.01. 18:29:47

hú, hát ahogy olvasom a sztorikat, az én nagypapám volt még a legmázlisabb. ő a nyugati fronton volt, Augsburg mellett esett amerikai fogságba, ahonnan már 46-ban hazajöhetett, és elmondása szerint jóltápláltabb volt, mint amikor 44-ben besorozták. mondjuk a hazajövetele neccesebb volt... hatalmas szerencse, h V-vel kezdődik a családnevünk, mert abc-sorrendben küldték őket haza a fogságból, és így nem fért fel az első szerelvényre. ugyanis azt az amerikaiak bécsben átadták az oroszoknak, akik meg valahogy nem álltak meg vele magyarországon, hanem vitték tovább. na, ez kiderült az amerikaiak előtt, ezért a következő szállítmányt (rajta nagypapámmal) nem adták át a ruszkiknak, hanem egészen komáromig, a nagyigmándi erődig kísérték, és így kerültek csak haza. állítólag bécsben az oroszok annyira ráfeszültek a témára, hogy az amerikaiak csőre töltött fegyverrel őrködtek a vonat körül, h ne hurcolják el a hazaküldött hadifoglyokat...

hiba 2009.09.01. 19:29:55

A megdöbbentő az, hogy ez a háború még ránk is mekkora hatással volt. Sokkal nagyobb hatással, mint a közvetlenül a háború után születettek generációjára. Gyerekkoromban faltam a leírt és mesélt családi háborús történeteket a talpig úriember németekről és a brutális oroszokról, megigézve bámultam a strandon nagyapám lefagyott lábujjainak helyét, hóviharban küzdő hőst képzelve az egykori hadbíró századosba. Gyakorlatilag azóta a vesztes háborújuk és az elvesztett életformájuk okozta sokk árnyékában keresem a saját nemzettudatomat.

Téglagyári Megálló 2009.09.01. 19:39:49

@hiba:

"talpig úriember németekről és a brutális oroszokról"

Húha, maga egy fasi... ööö... ná...

Amúgy én is ilyen történeteket hallottam.

veiszi 2009.09.01. 20:04:10

hm, téglagyári és hiba eszembe juttatott egy másik családi sztorit, ez nagymamám bátyjától van, aki szintén a nyugati fronton szolgált egy FlaK-os alakulatnál, és franciao-ban vagy belgiumban volt fogságban utána. Szóval ő mesélte, hogy a hadifogolytáborban a nyugatiak hagyták, hogy a németek maguk megszervezzék a maguk kis belső életét, és nem is szóltak bele, mert tudták, hogy akkor 'ordnung' lesz :)

bunko_jobbos 2009.09.01. 20:22:16

Miért ekkor tört ki a világháború? Szerintem a II. Világháború kezdete az,mikor a Szovjetunió megtámadta Finnországot. Ja, hogy akkor nem a büdös nácik kezdték? Nekem akkor is akkor kezdődött.

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2009.09.01. 20:23:36

az én nagyapám idén 85 éves. a doni összeomlást és visszavonulást szerencsésen megúszta, de később pesten a ruszkik elfogták és málenki robotra vitték. volna, ha nem szökik meg a gyűjtőtáborból. egyik hajnalban gondolt egyet és átugrott a kerítésen. közben a fél tüdeje tönkrement, és kiműtötték neki, de túlélte azt is. aztán 56-ban ő volt, aki az utolsó pillanatban végül nem akart felszállni a nyugatra tartó csepelre, amin az egész pereputty ott szorongott. ő győzött, és a családom itthon maradt... ritka egy tróger volt egész életében (elkártyázott és elnőzött mindent, anyámat és nagybátyámat nagymutti nevelte tkp egyedül fel), de még most is jó egészségnek örvend. remélem, vagyok olyan szívós, mint ő.

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2009.09.01. 20:41:01

@bunko_jobbos: vagy a spanyol polgárháború a kezdet. De szerintem nem hülyeség a második vh kezdetét Versaillestől számítani...

Téglagyári Megálló 2009.09.01. 20:45:11

@Razumihin:

Az ő faterját ismerte a dédapád?

www.parlament.hu/kepviselo/elet/c170.htm

Érdekes dolog Kazincbarcikára internált apával KISZ-titkárnak lenni.

hiba 2009.09.01. 20:52:30

@Téglagyári Megálló: 15 évesen egy kommunista diktatúrában könnyen lesz az ember náci, de legalábbis rajong a német hadseregért és elragadtatással nézegeti egy beszállásolt német tiszt családnál hagyott fotóját, amin népet katonák horogkeresztes zászlót vonnak fel az akropoliszon.
A szüleim pedig meg voltak lepődve, mikor az osztályfőnök megsúgta nekik, hogy nem akar "ügyet", de tudjanak róla, hogy a fiuk náci indulót énekelt a nagyszünetben. Mondjuk nem az volt, csak az amerikaiak által divatba hozott panzerlied. www.youtube.com/watch?v=lSLHasN9UXQ

betyár (törölt) 2009.09.01. 20:54:45

Apai nagyapámat többször elvitték munkaszolgálatra hadiüzembe, majd munkatáborba. Közben nagyanyám egymás után szülte a gyerekeket- nagypapát időnként hazaengedték -, hogy tartsa benne a lelket. Miután nagyapámat deportálták - akkor már 4 gyerekük volt -, nagyanyám bujtatta a házukban egy kommunista ismerősüket. Anyai nagymamám bátyja katonaszökevény lett '44-ben, és saját felesége bújtatta otthon hónapokig.

Viktus 2009.09.01. 20:58:13

Mindenki nagyfaterja rambo volt? ennyi harczos volt kishazánkba nem értem, hogy toltak le minket a ruszkik :D

Téglagyári Megálló 2009.09.01. 21:10:05

@Viktus:

Nézd, a Reakció blog az _nem_ reprezentatív mintája az országnak, ebből a szempontból sem. Pl. itt valószínűleg kevés olyan ember van, akinek a felmenőinek "új lehetőségeket" jelentett a negyvennyolcas fordulat éve - ez utóbbira példa Tóta W Árpád nagyapja.

kispufi 2009.09.01. 21:11:28

@Viktus: Miért, olyat olvastál, hogy x meg y nagyapja egymaga elintézte a 2. Ukrán Frontot? Nem, csak mindenkit kivezényeltek a vágóhídra, így vagy úgy. Aztán vagy túlélték, vagy nem. Azért hagyjuk már érintetlenül a jópofa(-átlan)ság határaitr, ha lehet.

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2009.09.01. 21:22:19

@Viktus: hogy te milyen vicces gyerek vagy :/. Lettél volna besorozott huszonéves, kíváncsi vagyok, milyen jópofának tartottad volna a helyzetet...

Viktus 2009.09.01. 21:30:15

@aesculus:

Az a helyzet kishazánkba mindig előkerül a divatnak megfelelően sok ezer don kanyaros, mintha senki sem esett volna el. Sok százezer partizán. Sok százezer ötvenhatos hős ... mikor mi a menő.

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2009.09.01. 21:39:43

@Viktus: a holocaust-túlélők becsmérlését kihagytad. Annyira azért nem vagy bátor, igaz? És mi ez a hülye "kishazánk"-ozás?

jozicsenko 2009.09.01. 21:43:59

@Viktus: nem, a te nagyapád valszeg hős partizán volt...
@Téglagyári Megálló: sajnos mi mind azok vagyunk, pusztán mert megemlékezünk a halottainkról, akiket a donhoz rendeltek, mint a vágóhidi marhákat

ergé: apai nagyapám német seregeket kisért tankosként (a hunyadi páncélosoknál volt, sorozott katonaként: aki lenácizza, a jóédesanyját, már így előre is), utána kapott 2-3 évet szibériában, nem örült neki...
hazajött és dolgozott egy életen át, mint fizikai munkás, felnevelt 5 gyereket, ebből 2 diplomás lett (apám is az lehetett volna, de inkább dolgozni ment)

kispufi 2009.09.01. 21:58:08

@Viktus: a blogbejegyző kérte, hogy ossszuk meg családi emlékeinket. Te amúgy semmit nem mondasz, csak ócsárolsz, személyeskedsz. Pedig egy kurva szó hősködés nem hangzott el, háború volt, megszenvedték, besorozták őket (senki nem ment önként hősködni az itteni hsz-ek alapján), és aki nem halt bele, az túlélte. Kb. ennyi volt. Nyilván ezen az oldalon nem akadsz olyanra, aki azt mondaná -más fórumokon se dicsekednének mondjuk vele -, hogy az én felemnőim közül ez és ez '44-ben nyilaskeresztes karszalagot viselt az egyenruháján, nem sokkal később meg vörös csillagot a sapkáján. De tudod mit? Az eredeti témafelvetésnek megfelelően válaszolj te is ergé kérdésére, és én biztos nem fogok így köpködni feléd, mint te a nagy többségünk felé.

Viktus 2009.09.01. 22:05:10

@kispufi:

Senkinek sincsen véletlenül sem otthonülős családi emléke?

Tehetetlen Dodó 2009.09.01. 22:05:14

Atyám "szerencsés" volt a hadifogsággal, az oroszt meg a franciát (állítólag azok is elég szemetek voltak) kihagyta, előbb amerikai, aztán angol fogságban volt. Ezek repülőtisztet megillető bánásmódban részesítették.
Na, itthon persze megbízhatatlannak számított, mint általában mindenki, aki nyugati hadifogságban volt. Szabad volt neki évekig udvart sepregetni, repülőmérnöki képesítéssel.
De legalább Szibériát megúszta.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.09.01. 22:10:51

Viktus, te a múltkoriban jobbikos szövegekkel nyomultál, a Jobbikban ez az álláspont a háborús emlékekkel kapcsolatosan? Úgy tudom, Vona nagyapja is háborús hős volt, neki is elmondanád ezt a szöveget?

Tehetetlen Dodó 2009.09.01. 22:12:25

@Viktus: Ha nem csak írnál, hanem olvasnál is, észlelted volna, hogy a cikk írójának egyik nagyapja "otthonülős" volt, mint MÁV-alkalmazott.
Most meg vagy elégedve?

kispufi 2009.09.01. 22:16:58

@Viktus: szerintem egyszerűen csak nem vagy otthon a családi emlékeidben. Vagy az összes nagyszülőd és oldalági rokonságuk otthon ült, olyan kis eldugott faluban, ahová a hadköteles férfiakhoz a postás se talált el a behívóval, ahonnan nem deportáltak zsidókat, ahol nem vonultak végig a németek és/vagy az oroszok, s még a front is csak többszáz kilométerre húzódott?! Ne vicceljünk, világháború volt, mi meg akkor is itt ültünk Közép-Európában! De úgy érzem, méltatlan ez a vita meg részemről a klaviatúra koptatása, mert vagy provokálsz, vagy észrevetted már, hogy hülyeséget mondtál elsőre, de próbálod védeni bármiféle érv és stabil pont nélküli álláspontodat. Vagy nem akarod elmondani, hol volt az a tuti kis fasza hely, ahol '39-45 között csak úgy otthon lehetett ülni.
Azaz ez így nem vita, ez hülyeség, fingszeletelés.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.09.01. 22:17:07

@Tehetetlen Dodó:

A franciák már az első világháborúban internálták és embertelen körülmények közt tartották fogva az ellenséges országok civil állampolgárait, amint azt Kuncz Aladár "Fekete kolostor" című, feltétlenül elolvasandó könyvében leírja. Civilekről van szó, akik francia földön rekedtek a háború kitörésekor. Tehát a második világháború idejére már volt hagyománya rossz bánásmódnak.

Viktus 2009.09.01. 22:26:52

@Elpet:

Te droid vagy? előírja a párt mit gondolhatsz? :D:D:D aranyos.

Csak arányosan érdekes akármilyen témában előkerülnek a visszaemlékezések mindenkinél mindenki harcolt míg a történelem nem támasztja ezt alá. Realisztikusabb, ha lenne több semleges sztori közte.

Nézzük mindjárt a négy gyerekest, hogy vonultatták be errefelé három gyerekes parasztok simán felmentést kaptak ...

Viktus 2009.09.01. 22:28:34

@Elpet:

Na ja ráadásul egy háborúban sem luxus szállókba rakták az ellent.

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2009.09.01. 22:30:38

@Viktus: hogy lehet "otthonülni" egy világháborúban?
@Elpet: az angolok is. Egy másik "kötelezőben": Robert Graves, Isten hozzád, Anglia című regényében olvasható. Őt egy ilyen tábor őrzésére vezényelték ki az elején, pedig nem sokon múlt, hogy ő is odakerült, félig német volt

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2009.09.01. 22:32:31

@Viktus: hat gyerek volt a határ, úgy tudom. De tényleg, a te családod hogy élte meg a háborút? Tényleg otthon ültek békésen?

Öreg borász és a tender 2009.09.01. 22:43:33

Lényeg az, hogy legalább az itt kommentelők tuggyák, hogy az ámerikaiak pontosan akkora nagy gecik voltak, mint a ruszkik, akiket ugye alapból rühellünk.

Nagyapám visszajött a Don-kanyarból, zsidókat mentett Bp.-en, amint mondta: "erre volt lehetőség", utalt így arra, hogy bárkit mentett volna, ha arra van lehetőség, érted, Yad Vashem díjat kapott '95-ben, de előtte isch kapott jutalmat, mer kitelepítve volt családostúl: Monok, Visegrád, Budakeszi... De azért a Rózsadombon volt az uccsó lakása. (mögérdemelten)

veiszi 2009.09.01. 22:55:15

amúgy jut eszembe, nagypapám mesélte még azt is - konkrétan a fogságba esésről -, hogy amikor az amcsik rájuk találtak, akkor filmfelvétel készült róluk, ahogy kiterelik őket a bunkerből. a vicces az, hogy a kezüket csak akkor kellett megadóan felemelniük, amikor szóltak nekik, hogy a kamera előtt légyszi tegyék már fel :)

@Öreg borász és a tender: az amcsik nem is annyira, de a franciák konkrétan szemetebbek voltak, mint a ruszkik, csak a francia fogság rövidebb ideig tartott. viszont a halálozási arány a francia hadifogolytáborokban úgy tudom magasabb volt szibériánál. amelyik hadifogoly pl nem tudott kijárni parasztokhoz dolgozni (és náluk kosztolni), az vérhasban meghalt, mert olyan ehetetlen moslékot adtak csak nekik a táborban

Hattory Hanzo 2009.09.01. 23:04:18

Apai nagyapám gyógyszerész, patikus volt Zomborban. Apám 1944. szeptemberében született, rá 1-2 hónapra nagyapám szólt, hogy még este bemegy a patikába zárni, megnézi, mennyi a bevétel, miket kell rendelni, ilyenek. Soha többé nem látták. Másnap nagyanyám elment a gyógyszertárba, hát az se nézett ki túl jól. Anyai nagyapám az orosz fronton halt meg, soha nem látta anyámat.

kispufi 2009.09.01. 23:10:10

@Hattory Hanzo: a legtragikusabb itt olvasott, nagyon megütött. Isten nyugosztalja őket.

Öreg borász és a tender 2009.09.01. 23:17:40

@veiszi: De Gaulle mondotta volt: " Mit vársz egy olyan néptűl, amék 300 sajt közül választhat " ( nem pontos idézet )

Lényeg az, hogy mit várjunk egy olyan néptűl, amelyik taxival megy a frontra.

Félreértés ne essék, az ámerikai tengerészgyalogosok mind a mai napig a budai Várban vannak.
Mijért?

plastik02 2009.09.01. 23:52:25

nagypapát a németek vitték el először musz-ra, később megjárt több munkatábort. dédpapát pedig az oroszok, mikor épp vitte beszolgáltatni a rádiót. az előbbi némi vonatozgatás és Buchenwaldban töltött nyári vakáció után hazajött, az utóbbi az egyik romániai wellness létesítményben hunyt el tífuszban.
nagymamám ápolónő volt a szent jános kórházban. az ostrom utáni utcaképpel kapcsolatban mindig a Szilágyi Erzsébet fasor szélén fekvő halott fiatal egyenruhás gyerekekről beszélt.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.09.01. 23:52:35

Anyai nagyapám a második világháborúban már nem harcolt, de az elsőből kivette a részét. Többször megsebesült, kisgyerekként mindig döbbenten néztem csonkult ujjait. `39-ben már 43 éves volt, és nem hívták be.A háború után sokáig nem kapott állást, mert főkönyvelő mert lenni a háború előtt. 80 évesen halt meg békességgel. Apai nagyapám iparosember volt, előbb Erdélyben, aztán Budapest környékén teljesített szolgálatot a "Mária Terézia" 1.sz. Honvéd Gyalogezred III. zászlóaljánál, épp előkerestem az egykori igazolványokat. A halotti anyakönyvi kivonata szerint 1944 novemberében halt Budapesten hősi halált, a halál oka mellkason lövési sérülés. Itt a kezemben az azonosító bilétája, kis alumínium tok. Isten nyugosztalja minden halottunkat.

plastik02 2009.09.01. 23:57:23

ya igen, másik nagypapát 44 novemberében besorozták. egy gránát miatt megsebesült. később Ausztriába küldték a zászlóalját, ahol 45 tavaszán esett végre amerikai fogságba, aminek rendkívül megörült. 46 nyarán jöhetett haza.

öreg borász:Lényeg az, hogy legalább az itt kommentelők tuggyák, hogy az ámerikaiak pontosan akkora nagy gecik voltak, mint a ruszkik, akiket ugye alapból rühellünk.

ez ordas nagy faszság ám...

Kenguru 2009.09.02. 00:00:16

Anyai nagyapám valahol az orosz fronton( a mai Belorussziában) katonaként esett el.
A feleségét és a két kislányát hagyta itt, egy óbudai"svábház" szobakonyhás lakásában.

Édesanyám unkatesvtére Ferkó is velük lakott. Mivel katonaköteles korú volt(vagy olyasmi), a csendőrök folyton keresték, de ő meglógott előlük.
Volt hogy az ágyneműtartóban a dunyhákat szurkáltak a szuronyaikkal, nem-e ott bújt el.
Végül németországba vitték a VW gyárba dolgozni.

Apai nagyapám is harcolt az orosz fronton, ő hazajött és egy év múlva itthon halt bele.

Kenguru 2009.09.02. 00:04:30

@hiba: "Gyerekkoromban faltam a leírt és mesélt családi háborús történeteket a talpig úriember németekről és a brutális oroszokról"

Azért az talán ne felejtsük el, hogy már az első világháborúba való belépésünk is a német nyomásnak, és az osztrák szándéknak köszönhető.
A második világbáborúban pedig szintén német nyomásra támadtuk meg mi(!) az oroszokat.

GeeDawg2 2009.09.02. 00:17:23

Tök jó a felvetés! Szerinte a történelem nagy részét pont olyan elékeken keresztül értjük meg, amik akár velünk is megeshettek volna.
Nekem pl. egyik nagyapámat sem sorozták be, mert 1. túlkorosak, 2. állami tisztviselők voltak. 3. apai nagyapám fél lábát már az I. vh-ban ellőtték (ez persze nem akadályozta meg a felszabdító szovjeteket abban, hogy a fagyos földbe beássák 45 februárban, amikor a városi lóállományt próbálta menteni).
Apám viszont kamaszként menekült nyugat felé, Eszterházy grófi kocsisként, Ausztriában adták meg magukat, 45 öszén jött haza. Nagybátyám fiatal hadnagyként élte át, hogy lebombázták a vonatot, amiben épp egyik helyszínről a másikra mentek volna, ezután inkább hazajött. (45 tavasz) Másik nagybátyám viszont pont a budapesti ostrom vége után pár nappal született. :-)
...nekünk nincsen családi mesénk arról, hogy a család milyen hősiesen mentett volna meg embereket, vagy éppen arról sem, hogy jelentettek fel volna valakit. A többség valószínűleg csak elszenvedte a háborút, és próbálta túlélni. De azért biztosan voltak olyanok is, akik nem a jó oldalon álltak. Én ismerek olyat, aki kisnyilas volt, és valahogy nagyon szelektíven működik a memóriája, mintha nem is lett volna ott ebben azt időben...

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2009.09.02. 00:28:28

sajnos nem eléggé közismert, de Magyarországon 2001 óta újra nemzeti ünnep május utolsó vasárnapja, vagyis a Hősök Napja.
nemfelejtjuk.blog.hu/2009/05/30/magyar_hosok_napja_megemlekezes_az_i_vilaghaboru_hosi_halottjairol
természetesen mindkét világháború magyar elesettjeire emlékezünk ezen a napon (illetve kéne emlékeznünk)

GeeDawg2 2009.09.02. 00:35:03

@plastik02: öreg borász: Lényeg az, hogy legalább az itt kommentelők tuggyák, hogy az ámerikaiak pontosan akkora nagy gecik voltak, mint a ruszkik, akiket ugye alapból rühellünk.
ez ordas nagy faszság ám...

...Hát nem tudom. Nekünk volt olyan rokonunk, aki amerikai fogságban kapott haslövést (orvostisztként) tisztázatlan körülmények közt, majd ebbe belehalt, mert nem látták el.
Másrészt szerintem butaság népeket en block utálni, mert ezen a logikai vonalon érünk el a kollektív bűnösség nevű irdatlan ökörségig.
Magyar tisztek közt is volt szép számmal debil, paranoid őrült, meg a szovjetek közt is normális.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.09.02. 01:06:40

@megvagy hadnagy: "a neve mellett álló R (=Romania) betűt átírta B-re (B oroszul V, mint Vengrija), így került Magyarországra."

nem semmi történet...

a nyugalom megzavarására alkalmas · http://www.youtube.com/watch?v=NBszQFz6buA 2009.09.02. 01:53:28

khm.


a Föld megújuló erőforrásainak készletét figyelembe véve


kb 3 milliárd ember számára tud a Föld megfelelő életfeltételeket biztosítani.

Bell & Sebastian 2009.09.02. 07:56:01

Számtalan valóságos történet mellé egy szürreálisat teszek:

Az oroszok, miután rájöttek a belső pincék titkára, rávetették magukat a borkészletre és alaposan lerészegedtek. volt ki permanens kómában volt napokig, ki se jött belőle, a csapatát meg elvezényelték.

Jöttek az utóvédek (tisztogató-takarítók), mind a hat bújkáló szesztestvért előrángatták és agyonlőtték. A kis úttörők meg 40 éven keresztül koszorúzták a hősök sírjait.

Hogy nálunk mi volt? Egyszer (nosztalgiából) sündisznó-pörkölt a '60 -as években. Nagyapám csak annyit mondott, kint valahogy sokkal jobb ízű volt. Sokan (családosok is) ottmaradtak a túlkínálatban lévő orosz nők okán. Kiev még a '70 -es években is a buzik fővárosa volt, de az orosz hadseregben sem volt ritka a homokozás, ahogyan a görög katona- városállamokban sem.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.09.02. 08:05:48

@Bell & Sebastian: Ajkán, az evangélikus templom mellett a renccerváltásig állt egy kis szovjet hősi emlékmű. Nem is ez az érdekes, mert sok templom, sőt, például a váci bazilika elött is volt egy ótvaros obeliszk.
Sokkal inkább az az érdekes, hogy az ajkai templom mellett lévő emlékmű alatt két olyan szovjet katona feküdt, akik 45-ben ki akarták fosztani a templomot. Amikor a felettesük ezt megtudta, ott helyben felkoncoltatta őket. Aztán a háború után a sírjukból hősi emlékmű lett, amit a hívek kényszeredetten kerülgettek a vasárnapi istentisztelet után. És persze mindenki tudta, hogy mi a pálya. Frankó, nem?

veiszi 2009.09.02. 08:20:29

ha már az oroszok tettei: dédapám, aki az első vh összes frontját végigjárta, ahol magyarok harcoltak, és többször sebesült, a második háborúban már nem harcolt. viszont 45 végén naplót kezdett írni, ami máig megvan. az egyik első bejegyzés 45 végén (hónapokkal a háború befejezése után!) csak annyi, hogy "XY orosztul ok nélkül agyonlőve. kártérítés 20 tojás" ez nagyon odavágott, amikor először (meg másodszor...) olvastam...

Valandil 2009.09.02. 08:53:05

Dédapám a Nagy Háborúban harcolt, ő a 2. vh-ra csak azt mondta: "Ez nem is igazi háború, hanem csak sport." (Az olasz fronton volt az öreg.)
Nagyapám bátyja a béke idején is katona volt, ezért 1944-ig otthon maradt. Nagyapám huszár volt, tartalékosként behívták: 1. bécsi döntés, Kárpátalja, 2. bécsi döntés. Érdekes módon 1941-ben nem piszkálták. Aztán jött '42. Tyimnél megsebesült, a szakaszából többen meghaltak, a többieket ő mentette meg. Az áttörésre sikeresen felgyógyult. A megszálló csapatokhoz került a Pripjatyba, hetente járt be egyedül(!) Kijevbe, de a partizánok nem piszkálták. Aztán egyik napról a másikra a fronton találta magát (odaért a front), újra megsebesült (ellőtték a bokáját, rövidebb lett a lába). Itthon lábadozás, majd a front elől Németországba menekülés. Amerikai fogság, ahonnan hazafelé jövet nem állt meg a vonat Magyarországon (B betűvel kezdődött a neve: 1. transzportos volt). Szibéria. Aztán újra itthon.
És amit halála napjáig nem felejtett el: elvették a választójogát (mert ">>Istenes

a nyugalom megzavarására alkalmas · http://www.youtube.com/watch?v=NBszQFz6buA 2009.09.02. 09:06:14

@Bell & Sebastian:

"ottmaradtak a túlkínálatban lévő orosz nők okán. Kiev még a '70 -es években is a buzik fővárosa volt"

nem értem. tomboló buzulás miközben túlkínálat van nőkből?

ez így hogy?

medve2 2009.09.02. 09:09:22

Család. Hűha. Elmondom fiaim persepektívájából, mi az örökségük:

1. Az egyik ág apai vonalán a nagyapa aknás tiszt volt. A bécsi döntés után bevonul Kárpátaljára, Ungvár visszatértét biztosítva. Nem sokkal később eljutott a Kárpátokig, és az ottani erődrendszerben szolgált mindaddig, míg a román átállás után vissza kellett hívni a magyar csapatokat. Ezután Debrecenben szolgált, aknákat rakott össze. Mikor innen is ki kellett vonulni, a felügyelete alá tartozó munkaszolgálatosokat (5-en voltak) nem engedte nyugatra vonulni, elrejtette őket egy pincébe (tudjuk, ez könnyen életet jelenthjetett). A háború után, amikor igazolni kellett, hogy nem "háborús bűnös" tisztként, az egyik munkaszolgálatos igazolta. Ezért őt a háború után békénhagyták, életét Nagykállón leélte. A család kálváriája 1956 után kezdődött, börtön, gyerekeik nem mehettek egyetemre.

Az anyai ág története egyszerűbb. Kb. 7 generációra felmenve mindenki református lelkész volt Nagyszőlősön. A nagypapa 1920-ban, nem akarván cseh fennhatóság alatt lenni, áthelyeztette magát Baktalórántházára. A háborúban túlkoros volt, nem volt katona. Nagykállón halt meg 1956-ban, mert az orvos egy vakbél műtét után benne felejtett egy rongyot és elfertőződött. 8 árvát hagyott maga után, és egy állás nélküli feleséget, aki 4 éve halt meg, immár 24 unokát és 27 dédunokát maga után hagyva.

A másik vonal apai ágának a története egy kárpátaljai zsidó szatócs története. Feleségével a 20-as években Belgiumba emigrálnak. Dohánygyári munkások lettek, majd megérintve őket a "munkásmozgalmi szelek", kommunisták lettek. A háborúban a belga fegyveres ellenállás fegyvercsempészei. A Holokausztot annak köszönhetően élik túl, hogy egyrészt megtagadták a sárga csillag viselését, másrészt, amikor egy kb. 100 zsidó családot tartalmazó háztömböt figyelmeztetik a másnapi deportálásra, benne van azok között a 3(!) család között, akik ezt elhitték és elrejtőztek. Gyerkeik története is sajátos: mivel íratlan szabály volt, hogy a gyerekeket elválasztják az ellenállásban részt vevő szülőktől, ezért a kicsik a számukra többszörösen is veszélyes korszakot katolikus intézményekben élik túl, mint "belga hadi árvák". A résztvevők amúgy megkapták a yad Vashem elismerést. A családban egyedül a dénagyapa lett áldozata a Holokausztnak, kilencven évesen egy csendőr puskával fejbevágta, amitől a vonaton meghalt. Az őt gondozó egyik lánya hazatért. A legtöbb rokon már a háború előtt Amerikában élt. A háború után a család hoz egy döntést: immár nem cseh, hanem szovjet állampolgárként hazamennek Kárpátaljára, a "mennyei birodalomba". Szerencsére elmagyarázták nekik: egy nyugatról hazatérő magyar anyanyelvű zsidónak lenni nem életbiztosítás a sztálini paradicsomban. Ezért Pestre jöttek, ahol portásként leélték életüket.

A másik ág még messzebbre vezet. Egy nyugat-bulgáriai faluba, ahol mindenkinek a neve szki-re végződik, vagyis Macedóniából jöttek a XX. század eleji Ilindeni török-ellenes felkelés leverésekor. A családfő és a kisebbik testvér "cankovista", vagyis annak a bolgár miniszterelnöknek a híve, aki az országot a tengely hatalmak szövetségesévé tette. A nagyobbik testvér baloldali beállítottságú (ez az agrár Bulgáriában azt jelentte, hogy földet akart osztani, kommunisták akkor még nem voltak, azok csak 1944 után lettek nagyon sokan). Az öcsike 1940-ben bevonul Macedóniába, amikor úgy fogadták őket, mint a magyarokat Észak-Erdélyben. Aztán ugyanúgy kivonultak, a macedónok meg később önálló nemzet lettek, mintha mondjuk a székelyek nem lennének magyarok.

Jó a poszt, érdekes olvasni!

Bell & Sebastian 2009.09.02. 09:15:47

@a nyugalom megzavarására alkalmas:

- a férfiak pusztultak a háborúban
- de közben rászoktak ott (a maradék), mint siheder a horvát olajra

Egyszerű, nincs ellentmondás.

freiherr 2009.09.02. 09:18:23

@Viktus: nagyon egyszerűen: ők voltak többen. Ez a magyar honvédek hősiességét egy jottányit sem csorbítja. Elég ciki, hogy Magyarország brutális megszállásán, s az országot az utolsó házig/töltényig védő magyar katonákon a megszálló horda javára élcelődjön egy magyar. (nem beszélve arról, hogy a Donnál még az invázió előtt pl 300 kilométer mélységben is berepültek orosz területre magyar gépek, ill. hogy auz invázió megindításáig tartották a júliustól komoly harcok színterévé váló folyókanyart)Egyébként, ha akkora dzsungeldzsimmik az oroszok, hogy lehet, hogy a te szóhasználatoddal élve kitolták őket Pestről a húszéves, rosszul felfegyverzett diákok 56-ban?

veiszi 2009.09.02. 09:20:44

@Valandil: mintha lemaradt volna a vége :)

reichenberg kenéz 2009.09.02. 09:36:51

Nagyon sok történetem van:

1 apámat sváb bányászok csempészték ki valami bányából ahol gyűjtő tábor volt úgy hogy a lábuk alatt bujtatták a vonaton (3 éves volt akkor)és utána rejtegették a Vekerlén.

2. Nagyanyám esküvőjén 1938 -
ban 300 meghívott volt ebből 200 rokon. ma ennek a családnak 10 tagja él magyarországon (ha a kétéves fiamat is ideszámolom)
és még 4 - en amerikában. A többiek nem jöttek vissza. Apám családjából csak ő két huga meg az anyukája élték túl.

3. Egy nyilas 1943 - ban feljelentette nagyapám hogy a vasüzletében "árdrágitás" van. A 4. bíró (a többi lemondott....) ítélte el 10 pengő miatt letöltendő börtönbüntetésre. Igy menekült meg...:-)

4.Miután vége lett a háborúnak a nagyfaterék visszatértek a lakásukba persze nem volt benne már semmi. a szomszédok meghívták őket ebédelni. így mégiscsak ehettek a saját asztalukről a saját evőeszközeikkel...

reichenberg kenéz 2009.09.02. 09:39:10

Nem néztem át, tele van hibával... Elnézést!

betyár (törölt) 2009.09.02. 09:48:27

@Viktus:
"Nézzük mindjárt a négy gyerekest, hogy vonultatták be errefelé három gyerekes parasztok simán felmentést kaptak ..."

Olvasd el még egyszer amit írtam. Bár lehet, hogy szegény tényleg ott szúrta el, hogy amikor felrakták az Auschwitzba menő vonatra, akkor nem mondta, hogy bocs, de már van négy gyerekem.

tevevanegypupu 2009.09.02. 10:40:49

Sok minden tortent a csaladomban, de ami a varosunkat legjobban es legfajdalmasabban erintette csaladok tragediai mellett, hogy a szovjetek egyik elso tenykedese az volt, hogy lelottek Apor Vilmos puspokot, aki ketszaz fiatal not akart megvedeni toluk. Es hogy a halala utan nem lehetett eltemetni ahogy illik, hanem meg az ideiglenes sirjat latogatokat is figyeltek a hatosagok.
Persze mi hadat uzentunk a Szovjetunionak akik ugy is viselkedtek, gyozteskent soportek vegig nalunk es nem felszabaditokent. Ugy talan csak egy-ket napig viselkedtek.

Zetek 2009.09.02. 10:42:46

@eeepunk: Ha még beszámítható az öreg, akkor kérd meg, hogy kevesebbet hazudjon.

dissou 2009.09.02. 11:25:09

Apai nagyapam is a szerencsesek koze tartozik, nyugaton esett angol fogsagba. O is koverebben jott haza, mint elment. Viszont a fogsagban utalta meg a paradicsomot, mert allitolag kurva sokat etettek veluk. Nem tom igaz-e, de allitolag egyszer kezet fogott a tabort meglatogato Monty-val. Erre nagyon buszke volt. Mikor hazajott az angoloktol kapott elso osztalyu valodi teveszor pokrocat a hataron egybol elvettek tole. Nem az oroszok, hanem a mieink.

Anyai nagyapam a donnal harcolt, ott esett fogsagba, elmenyeirol soha nem volt hajlando beszelni.

Téglagyári Megálló 2009.09.02. 11:58:16

@Viktus:

Hogy te mekkora hülye gyerek vagy!

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.09.02. 12:11:16

de kár, én is írnék, de nekem nincsen zsidó nagypapám, itt meg mindenkinek az van. :( :)

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2009.09.02. 12:32:23

az én nagyapám kiesett az őrtoronyból.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2009.09.02. 12:35:36

@Grift:
Itt zsidó és nemzsidó nagyapák és nagyanyák történetei teljesen jól megférnek egymás mellett.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2009.09.02. 12:51:27

@Grift: na most menj a pébe, ironizálj egy valódi háborúban, valódi halottak fölött, te műnáci.

hiba 2009.09.02. 12:52:44

@Grift: Szerintem itt mindenkinek magyar nagyapja volt különböző családi gyökerekkel, akikről esetleg más nagyapák állították azt, hogy nem magyarok. A hozzászólásaidból látszik, hogy a következményekből az unokák sem tanultak. De ez már a Te bajod.

EszpÉ 2009.09.02. 12:54:45

Anyai nagyapámat a háború végén vonultatták be és Szolnokon esett fogságba 44’ őszén. Szakmája lévén (paraszt létére lakatosnak tanult, cséplőgépet szeretett volna venni) Szibériát megúszta, de 3 évig újítottak fel nyaralókat Krímben. Csalánlevesről, sün- és varjúpörköltről ő is sokat mesélt. Eközben terhes nagyanyámat, két gyerekkel elzavarták az Oroszok a falu mellett lévő tanyájukról. Mikor elmentek minden élő állatot, mozdítható értéket elvittek, de egy lovas szánt otthagytak. Gyerekkorom kedvenc története volt anyámtól, amikor arról mesélt, hogy a nagypapa szenteste a lovasszánon vitte ki őket a saját fenyvesükbe karácsonyfát választani. (amíg az állam el nem vette az erdőt)

kappel 2009.09.02. 12:58:17

Kötelező film: "Ameddig a lábam bírja" Anyai nagyapám ha jól emlékszem '40-től nyomult a keleti fronton, később a Pripjaty mocsarak környékén harcolt. Hadifogság: marhavagonokban ki, wc nuku, szarhattál egy kis lyukon, napokig étlen szomjan.
Volt egy harcostársa, aki katonai pályafutása alatt kilencven valahány aknát hatástalanított, a plecsnihez 100 kellett... nagyapám orra előtt robbant szanaszét, keze a fán stb.
Öregapám '45-től '49 volt hadifogságban, főképp az ukrán részen.
Kijevet a építették újjá. az volt a mákja, hogy jól beszélt németül, fordított, és gagyogott oroszul. a mahorkát mindig elcserélte kajára, emiatt maradt életben. a hadifogságban "tanult meg" gyorsan kajálni, esélyük volt a repetára. csalán leves, uborka leves, nyers zöldségek. priccsen, ablaktalan pincében, a földtől 10-20 centire alvás, tetük. közben fia otthon már 6 éves, apját nem is ismerte.
biznisz a következő: be kijevbe, szappanárusítás. a szappan belsejében fadarab, körbe kenve vmi zsírral, kopejkáért kaja.
Rózsás János írásai alapok.

tevevanegypupu 2009.09.02. 12:59:54

@Grift:
aposom hivatasos katonatiszt volt a Horthy hadseregeben, es a Don kanyarnal harcolt. Nem munkaszolgalatosokra vigyaztak, hanem harcoltak. Egyike volt azon keveseknek akinek sikerult hazavergodnie. Munkaszolgalatosoknak, kozkatonaknak is sikerult, ugyanolyan iszonyatos korulmenyek kozott, nagyon megszenvedtek a hazautat. Nem kell leirni, mindenki ismeri a tortenetet. A nemetek egyforman szemet modon bantak minden magyarral, katonatisztekkel,munkaszolgalatosokkal,katonakkal, meg sajat embereikkel is. Nem volt irgalom abban a negyvenfokos hidegben senkinek.
Nagyapam tartalekos szazadoskent mar a magyarorszagi fronton szerzett fejserulest (csak neki nem lett maradando, mint a Cseh Tamas-Beremenyi altal megenekelt nagypapanak), ot az oroszok huztak-vontak be a katonakorhazba, ahol egy orosz katonaorvos operalta meg ugy, hogy ritka fejfajasok kivetelevel nem maradt nyoma a serulesenek.
Furcsa, sokszor megmagyarazhatatlan dolgok tortentek..Emberek harcoltak egymassal.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.09.02. 13:15:12

@TuRuL_2k2:

akkor megírhatom ezek szerint az én nagypapám történetét. érdekes lesz ám! és nem szokványos.

mint román alattvalóvá változott tanítót behívták a román királyi hadseregbe, ahol a tengerészethez került. közel három évet lehúzott ott, aztán nem sokkal a leszerelés előtt részt vett egy zendülésben, amiért halálra is ítélhették volna, de mivel az admirális sakkpartnere volt, ha éppen konstancában tartózkodott a hajója, megúszta azzal, hogy még három évet szolgálhatta a királyt a tengereken. de legalább bejárta a földet.
aztán jött a magyar sereg, észak erdély újból magyar lett, és jött a feketeleves és a keserű szlogen: arad marad. viszont a család nem maradhatott, kitoloncolták őket a románok. és itt jön a meglepő fordulat. mikor a román hatóság át akarta rakni őket magyarhonba, a magyar hatóságok nem engedték be őket. pár nap múlva zödhatár, magánakció, és a magyar határőrök lőttek a papára a mamára és a három gyerekre. azért bejutottak. lejelentkeztek a hatóságnál, aztán menekült táborok. szerencs, bp. később kaptak papírokat, de munkát nem. a rokonok segítettek. ilyen is volt abban a magyarországban. hát így nem lett a nagyapám horthysta, pedig még hasonlított is rá, de nagyon.
szóval, kies hazánkban nem csak a komcsik tudták megtenni, hogy a délszláv háború elől menekülő délvidékieket paki menekültként kezelve menekülttáborokba zárták.


a másik nagyapám történetét már fentebb elmondta valaki. illetve egy pont olyat. amerikai fogság, hazatérés kihízottan, egészségesen, hátizsák csokoládéval.

thetriggerhappy 2009.09.02. 13:24:24

@Téglagyári Megálló:

az a baj, hogy ezeket a személyes történeteket el is hisszük. valószínüleg az én nagyanyám, akit az oroszok szabadítottak fel ravensbrückben, teljesen mást mesélne mint a másik nagyapám, akit az oroszok vittek el pár éves malenykij robotra (igaz, ott nemzett is egy fél-tesót apámnak)

dissou 2009.09.02. 13:40:00

Ha mar Don-kanyar, munkaszolgalat es magyar honved, ajanlom mindenki szives figyelmebe Jany Gusztav hires/hedt napiparancsat.

www.bibl.u-szeged.hu/bibl/mil/ww2/doksi/k30124.html

Abbol is a kovetkezo reszletet:
"13. Az utolsó napok alatt látottak azt mutatták, hogy a zsidó munkás szd-ok zárkózottan és rendben menetelnek, míg az úgynevezett csapat legénység szétszóródott állati színvonalra süllyedt csürhe benyomását keltette."

Valandil 2009.09.02. 13:53:20

@veiszi: Köszi, nem vettem észre, hogy levágta.

folytatás:(mert ">>Istenes

Valandil 2009.09.02. 13:54:14

@Valandil: bassz, html kód rulz

@veiszi: Köszi, nem vettem észre, hogy levágta.

folytatás:(mert "Istenes ember vagy Miska, túl sokat jársz templomba!"), méghozzá a saját unokatestvére (lumpen munkakerülő alak volt a rokon egész életében, persze, hogy jó kommunista lett belőle!).

medve2 2009.09.02. 14:01:25

@thetriggerhappy: mert egyszerre mások és egyszerre igazak.

hiba 2009.09.02. 14:04:28

Szerintem ez az a poszt ahonnan agyhalotték kommentjeit gyorsan törölni kéne.

tevevanegypupu 2009.09.02. 14:14:08

@dissou:
Na igen, nezopont kerdese. Meg kellene nezni ujra Sara-Kosa dokumnetumfilm sorozatat a masodik magyar hadseregrol, ahol a tulelok elmondjak mi volt s hogy volt. Akkor mikor a film keszult meg elt Keri Kalman vezerezredes, az o visszaemlekezesei is erdekesek. Aztan meg akik onnet visszajottek es beszamoltak a tortentekrol elmondtak azt is, hogy a hadvezetes hogy bant veluk, milyen ellatmanyuk volt, milyen ruhazatuk, milyen fegyverzettel kuldtek oket..
A nemetek hogy bantak veluk.
A zsido munkaszolgalatosok legtobbje intelligens ertelmisegiek csoportja volt, tobben harcoltak az elso vilaghaboruban is..A kozkatonak sokszor szerencsetlen, kikepzetlen, remult gyerekek voltak, akik az elso puskalovesre elszaladtak. Ezen nem lehet csodalkozni.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.09.02. 14:20:15

@tevevanegypupu:
vagy talán inkább azokat fegyveres keretlegények terelték, rendet tartva, a harcoló alakulatok morálja meg hát, kissé sérült, tisztestől, mindenestől.

thetriggerhappy 2009.09.02. 14:20:55

@medve2:
igen, a baj, hogy a hős német katonázót ma senki nem hurrogja le, azt pedig egyre kevesebben értik meg, hogy valakinek igenis felszabadító volt az orosz. ez van, bonyolult a képlet.

akkor bővebben:
anyai nagyanyám teljes vidéki rokonságát deportálták, egyikük sem jött vissza a táborokból, nagyanyám ravensbrückből gyalogolt haza huszonpár kilósan. anyai nagyapám pesten bújkált a feleségével és annak családjával, hamis papírokkal. akkor törtek rájuk a nyilasok, amikor ő pont nem volt otthon, a feleségét, aki a nagymamám legjobb barátnője volt, 9 hónapos terhesen lőtték a dunába.
apai nagyapámat a háború után az utcáról gyűjtötték be az oroszok és vitték valahové a don közelébe.

most nekem hogyan kellene vélekednem? megpróbálok objektívan, ennél többet nem tehetek.

medve2 2009.09.02. 14:21:33

@hiba: Szerintem is, mert amúgy tényleg érdekes, ez az első, ahol minden történetet végigolvasok. Csak úgy.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2009.09.02. 14:22:07

@hiba: töröltük és elbúcsúztunk az illetőtől egy időre.

medve2 2009.09.02. 14:25:10

@thetriggerhappy: És ki az épeszű ember, aki megkérdőjelezi az igazságodat? Senki. Mert nem csak a zsidóknak jelentett felszabadulást a Vörös Hadsereg. Például azoknak is, akiket nem bántottak, például jelntette a háború végét. Mint ahogy azoknak, akiket megerőszakoltak és elhurcoltak azoknak meg az igazi tragédiát, mint ahogyan azoknak, akiket nem erőszakoltak meg, egy megszállás kezdetét, ami 1990-ig tartott. Minden szempont igaz, egyszerre.

thetriggerhappy 2009.09.02. 14:26:29

@medve2:

épeszű nem, de ez is csak azt igazolja, hogy sok a nem-épeszű.

tevevanegypupu 2009.09.02. 14:34:52

@hiba:
Tudod lehet, hogy engem is elkuldenek innet ha elmondom, hogy a ferjem ket nagynenjet orosz katonak eroszakoltak meg egy templomban. Az egyik megzavarodott, a masik is serult lelekkel elt egesz eleteben, soha nem ment ferjhez.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.09.02. 14:40:08

@tevevanegypupu:

tudod, nem az a gond, hogy a vége a háborúnak eufóriájában egy ideig azt érezték az emberek, hogy felszabadultak, persze csak az akit nem bántottak, hanem akik most is védik a felszabadulás koncepciót azokba a család a mai napig ezt oltja. na ez a baj.
persze érthető, egy megszállt ország kollaboránsai ők.

hiba 2009.09.02. 14:44:27

@thetriggerhappy: Pont ez az ilyen magántörténelem jellegű beszélgetések lényege, hogy mindenki egy szeletet lát és megismeri a másikét.
Az én családomnak helyzetükből adódóan hihetetlenül elfogult magántörténelmi szemlélete volt, de talán éppen ez segített nekem abban, hogy ne ragadjak bele, és próbáljam megismerni a teljesebb képet.

Az Olei Hagardom terroristái · http://en.wikipedia.org/wiki/Olei_Hagardom#List_of_Olei_Hagardom 2009.09.02. 14:45:36

@Grift:

sajnos így nincs meg e megfeleő pedigréd, hogy hitelesen nyilatkozz

a 2. vh-ra be van jegyezve a szerzői jog (még)

hiba 2009.09.02. 14:47:40

@tevevanegypupu: ne mosd össze a nettó zsidózást a történetmeséléssel.

Übermayer 2009.09.02. 14:48:17

anyai nagypapám vasutas volt, ezért nem harcolt, egy észak-magyarországi faluban volt forgalmista. idővel egyre gyakoribbak lettek a bombázások, és nagy volt a német vasúti forgalom is. egyik nap nagyfater nem engedte be az állomásra a német szerelvényt egy bombázás alatt, félt hogy ha felrobban, akkor repül a falu meg az állomás melletti gyár is. persze a németek ezt nem reagálták le túl jól, ezért aznap vagonírozták őt a családdal. egy nagy kerülővel egy Dachau melletti kisebb munkatáborban dolgoztatta őket Deutsche Reichsbahn. amerikai felszabadítás után (direkt vagy véletlenül) de még hetekig nem engedték haza őket, így elkerülték a szibériai kirándulást. szóval se nem harcoltak, se nem voltak zsidók mégsem ültek otthon.

thetriggerhappy 2009.09.02. 14:53:22

@Grift:

az, hogy megmenekülsz egy lágerből és a sok családtagoddal ellentétben megéred a háború végét és "normális" életet élhetsz, az sokaknak a mai napig felszabadulás.

az a baj, hogy meg sem próbálod az ő helyzetüket megérteni, hanem rögtön, gyomorból ítélkezel.

én másképpen ítélem meg, mert van rálátásom, de aki a bőrén érezte meg, hogy milyen volt a gettó, 44-45 és a lágerek, azoknak erről pont olyan felesleges magyarázni, mint a malenykij robot "racionalitásáról" annak, aki éveket húzott le az oroszoknál. nekik miért nem tartod logikusnak elmagyarázni, hogy talán nem kellett volna a hont védeni anno a don kanyarnál? ők nem kollaboránsok voltak?

(és a további vita elkerülése érdekében leszögezném, hogy ez utóbbi egy példa volt. nem az én véleményem, hanem grift véleményének az átfordítása)

Az Olei Hagardom terroristái · http://en.wikipedia.org/wiki/Olei_Hagardom#List_of_Olei_Hagardom 2009.09.02. 14:55:55

mindkét nagyanyám azt mesélte, hogy a MEGSZÁLLÓ németek tisztességesen viselkedtek

az egyik nagyanyámat aki még hajadon volt, hívta is a beszállásolt tiszt amikor közeledett a front, hogy menjen vele, ne várja be az oroszokat

és láttam a FELSZABADÍTÓ orosz hadseregnek köszönhetően pszichiátrián a szifilisz végstádiumában megőrült 80 körüli nénit


a judeobolsikban meg a MELLAFASZban nincs annyi tisztesség, hogy legalább befogják a szájukat

mert a FELSZABADÍTÓKat az ő kivételükkel az ő törpe minoritásuk kivételével

AZ EGÉSZ ORSZÁG

megszenvedte.


A Budapesti kitörést nmezeti emléknappá kellene emelni, ezzel kicsavarva a szélsőjobb kezéből akkor közelítenénk valamiféle kiegyensúlyozottságot.

betyár (törölt) 2009.09.02. 15:05:36

@Grift:
A másik nagyapám Szentannán született (ott van Arad mellett), de ő még 1918-ban átjött, díszletmester lett és bútorasztalos. A második háborúban már nem harcolt, mert beteg lett és nem vitték el.

medve2 2009.09.02. 15:06:18

@thetriggerhappy: Ez így van. De az épeszűekkel kell foglalkozni.

medve2 2009.09.02. 15:07:03

@tevevanegypupu: És ezért ki küldene el téged bárki is.

thetriggerhappy 2009.09.02. 15:13:56

@Az Olei Hagardom terroristái:

pont úgy beszélsz mint akiket kritizálsz: ha a német helyére oroszt írsz és fordítva, akár egy cvekkeres munkáspárti nénike is lehetnél.

Az Olei Hagardom terroristái · http://en.wikipedia.org/wiki/Olei_Hagardom#List_of_Olei_Hagardom 2009.09.02. 15:45:09

@thetriggerhappy:

nem a Wehrmacht miatt kellett az ENSZtől extra adag Salvarsant kérvényezni

ráadásul a FELSZABADÍTÓK kb. ugyanannyi magyar állampolgárt elhurcoltak, mint a nácik


A mai napig nem igazán engedik, hogy Magyarország számára a FELSZABADÍTÓK elhurcolta magyarok ugyanúgy fájjanak, mint az elhurcolt zsidók: ha engednék, mutatnának annyi tiszteletet, hogy nem ünneplik FELSZABADÍTÓként a ruszkikat. Ahogy egytelen társadalmilag elfogadott csoport sem üneppli a német MEGSZÁLLÓKAT sem.


Képmutató mocskos bagázs.

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2009.09.02. 15:45:12

Egy távolabbi rokonom nagyapja, miután hazajött a frontról egy karcolás nélkül, soha senkinek nem mesélt róla, mit látott. Soha. Senkinek. Szerintem az ő története lehetett a legmegrázóbb.

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2009.09.02. 15:52:43

A már említett nagymamám nővére a hamburgi "tűzviharban", beszédesebb nevén a "Gomorra akcióban" halt meg. Bátyja Kijevnél esett el...

thetriggerhappy 2009.09.02. 15:54:53

@Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer:

mindeki másként éli meg. a nagymamám pld tök normálisan, már-már külső szemlélőként mesél a háborúról és soha egy pillanatig nincs benne sem gyűlölet, sem bosszúvágy.

Az Olei Hagardom terroristái · http://en.wikipedia.org/wiki/Olei_Hagardom#List_of_Olei_Hagardom 2009.09.02. 15:55:36

@Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer:

pl. a Donnál állítólag az is megesett hogy a megfagyott katonákat, akiket nem tudtak épp eltemetni, felültették valamilyen pózba, hogy ne látszódjon annyira hullának

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2009.09.02. 15:56:45

A már említett nagymamám nővére a hamburgi "tűzviharban", vagyis a "Gomorra hadművelet" során halt meg. Bátyja pedig német katonaként "valahol" Kijevnél. Később mesélte-én hallomásból tudom-hogy az volt a legmegrázóbb számára, mikor a mai Bajcsy sarkán egy német katona holttestébe minden járókelő belerúgott...

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2009.09.02. 15:57:25

@aesculus: ja, kétszer ment a komment, csak másodszorra be is tudtam fejezni...

thetriggerhappy 2009.09.02. 15:59:41

@Az Olei Hagardom terroristái:

nem, a wehrmacht und co (most majd jönnek a history-nácik, hogy az nem a wehrmacht, hanem az ss....) miatt valóban nem kellett, ők máshogyan oldották meg a problémáikat.

az pedig, hogy az oroszok uannyi magyart hurcoltak volna el, szimpla hazugság. nem kenyerem a véralgebra és az orosz bűnök lekicsinlése, de ezt azért szögezzük le. a nácik a legkonzervatívabb becslések szerint is több százezer magyar civilt gyilkoltak le a táborokban, az oroszok szerintem katonákkal együtt sem közelítették meg ezt a számot.

ki nem engedi, hogy fájjanak? egyszerűen más a történelmi helyzet. ők voltak a győztesek, mi pedig sajnos ismét a vesztesek.

Az Olei Hagardom terroristái · http://en.wikipedia.org/wiki/Olei_Hagardom#List_of_Olei_Hagardom 2009.09.02. 16:06:51

@thetriggerhappy:

300e-400e közötti magyart vittek el a ruszkik.

az elhurcolt zsidóság létszáma 500e körül volt.

thetriggerhappy 2009.09.02. 16:07:52

@Az Olei Hagardom terroristái:

ezek az elhurcoltak vagy a vissza nem tértek?

tevevanegypupu 2009.09.02. 16:08:15

@Grift:
Nem csodalkozom semmin es megertem ha valaki osszeall egy nep ellensegevel azert, hogy bosszut alljon sajat szenvedeseiert, emberi dolog. De had mondja el mindenki ami tortent a csaladjaval, ne legyen olyan, hogy vannak akik elmondhatjak es vannak akik nem. A haboru hetven evvel ezelott kezdodott es mar vege van, bar valoszinuleg nem 1945-ben fejezodott be, sokan meg most is vivjak a maguket, nem kepesek befejezni sem igy sem ugy. Nem lehet szamokban kifejezni a fajdalmat es nem lehet kisajatitani sem. Es nem csak a nemetek es oroszok pusztitottak, ne felejtsuk ki a tobbi naciot sem, akik itt Magyarorszagon is oltek, bombaztak es iteletet mondtak.
valoszinuleg mi magyarok vagyunk a hibasak, hogy mindig rossz oldalon akarjuk a magunk igazsagat kiharcolni.

Az Olei Hagardom terroristái · http://en.wikipedia.org/wiki/Olei_Hagardom#List_of_Olei_Hagardom 2009.09.02. 16:10:55

@rajcsányi.gellért (ergé):

Pl. hogy a budpesti kitörésről, Budapest ostromáról, mint targikus, pusztulást hozó eseméynről csak széljobb emlékezik meg.

Aki ebebn részt venne az pedig zt kockázatja, hogy rásütik a nci bélyeget.


HÁT EZT JELENTI AZ, HOGY NEM ENGEDIK.

MEG PL. AZ, HOGY SIPÁKOLNAK? HA VALAKI EL SZERETNÉ TÜNTETNI A RUSZKI EMLÉKMŰVET A SZABADSÁG TÉRRŐL.

thetriggerhappy 2009.09.02. 16:20:09

@Az Olei Hagardom terroristái:

pont ezt a logikai bukfencet nem értem. az fáj, hogy neked nem engednek megünnepelni valamit (vagy megemlékezni valamit), ezért te lebontatnád azt, ami másoknak jelenti a megemlékezést....

más: érdemes lenne megérteni és elfogadni, hogy a háborúban voltak győztesek és vesztesek. lehetett a szu bármekkora gonosz, a nyugati demokráciákkal karöltve (a miértek itt nem érdekesek) ők nyerték a háborút, nem pedig mi. a kommunista-náci párhuzam sokmindenben megáll és sokmindenben valóban újraértelmezésre szorul, de spec a vh kapcsán még egy churchill féle konzervatívnak sem derogált sztálinnal összefogni.

Razumihin 2009.09.02. 16:22:04

Az egri 14. gyalogezredről van egy elég jó anyag a neten. Dédapám is látszik egyes képeken (nekem is van egy csomó harctéri képem, majd egyszer felteszem). 2 részes az anyag a második végén az a gárdás megemlékezés nem az én stílusom, de összességében jó az anyag.

www.youtube.com/watch?v=rN-JRWnayxk

Az Olei Hagardom terroristái · http://en.wikipedia.org/wiki/Olei_Hagardom#List_of_Olei_Hagardom 2009.09.02. 16:34:15

@thetriggerhappy:


tudod, biztos van olyan, aki visszasírna az angol fennhatóságot indiában vagy burmában.

aztán mégse, mert ugye elég sanssz lenne. Amerikát se fogkák megünnepelni Irakban. Na pedig ha valakik, ők aztán iagzán demokratikus államként mentek felszabadítani.


Van akiknek van tisztessége és kussol, ha "ellenérdekelt" is, és vannak akik csakazért is pofáznak.

Magyarországon a magyarság targédiái tabuk, szélsőjobboldali téma lehet legfeljebb.

A ballibsi hatalom csak a zsidósiratást meg buzi és cigányajnározást vállaja fel.

thetriggerhappy 2009.09.02. 16:44:03

@Az Olei Hagardom terroristái:

a brit gyarmatbirodalom megfeleltethető az orosz érdekszféra kiterjesztésének? india megtámadta anno angliát, mire anglia bevonult oda?

senki nem mondta, hogy ünnepelni kellene ápr 4-ét, annyit írtam, hogy a két rendszer minden szörnyűség ellenére, pont a háborúban játszott zserepük és a végén elért eredményeik miatt nem lehet őket uúgy kezelni. ennyi. ez nem jelenti, hogy szeretni kell őket, mindössze annyit, hogy az oroszok győztesek voltak, a németek és mi, nem.

a magyar zsidók tragédiája pedig magyar tragédia. magyar állampolgárok voltak, sokan közülök asszimilálódott, igaz magyar emberek.

hiba 2009.09.02. 16:47:36

@Az Olei Hagardom terroristái: te most meg akarod hallani amit mondanak neked, vagy befogott füllel ordítozod az unalomig ismert frázisokat?

Az Olei Hagardom terroristái · http://en.wikipedia.org/wiki/Olei_Hagardom#List_of_Olei_Hagardom 2009.09.02. 17:04:20

@thetriggerhappy:

"a magyar zsidók tragédiája pedig magyar tragédia. magyar állampolgárok voltak, sokan közülök asszimilálódott, igaz magyar emberek."

ezzel egyet tudok érteni. sokuk utóda viszont mégsem e szrint veselkedik:


EGY HASONLÓAN MAGYAR TARGÉDIÁT MÉGIS ÜDVÖZÖLNEK ÉS ÜNNEPELNEK


EZZEL - HIÁBA AZ ŐSÖK - ÖNMAGUKAT ÍRJÁK KI A POLITIKAI NEMZETBŐL

GeeDawg2 2009.09.02. 17:25:06

...a személyes történelemnek vannak teljesen békés változatai is: ajánlom a szerkesztőnek, hogy keressenek még érdekes témákat, ahol elő lehet keresni ezeket a régi emlékeket. Én pl. tudom, hogy udvarolt a dédnagyapám a dédnagyanyámnak, vagy éppen a tisztviselő nagyapám hogyan irányította a beosztottait, stb.

De azért kereshetünk még világháborús történeteket továbbra is. Főleg, ha megérteni akarjuk a saját sorsunkat, nem a bosszún gondolkozunk közben.

Nekem egyébként az az unokabátyám mesélt sok kalandos történetet, aki a Ludovikán végzett 43ban, majd a Keleti fronton harcolt, 45-48-ban szinésznek készült, majd az ÁVH elől Ausztráliába menekült.
A legaranyosabb az volt, amikor már a felszabadult Pesten éppen gyűjtötték malenkij robotra a férfiakat, ő ráadásul tiszti télikabátban gyalogolt, és ekkor kapták el, hogy na akkor tessék jönni. Ő meg mondta, hogy ő nem katona, szinész, és épp a Nemzeti színházba tart, és Major elvtárs nagyon mérges lesz, ha nem lesz ott időben... Eleresztették.

thetriggerhappy 2009.09.02. 17:29:51

@Az Olei Hagardom terroristái:

milyen magyar tragédiát üdvözöl és ünnepel itt bki is?

Az Olei Hagardom terroristái · http://en.wikipedia.org/wiki/Olei_Hagardom#List_of_Olei_Hagardom 2009.09.02. 17:39:32

@hiba:

"te most meg akarod hallani amit mondanak"

a frázisokat? minek?

melyeknek lényege, hogy kuss magyar, itt mi mondjuk meg, mi az ami hivatalosan fájhat és hivatalosan gyászolhatsz

Az Olei Hagardom terroristái · http://en.wikipedia.org/wiki/Olei_Hagardom#List_of_Olei_Hagardom 2009.09.02. 17:43:29

@thetriggerhappy:

(azok kedvéért, akik kívülállóként idevetődnek: )


a szovjet gyarmatosítók általi 40 évig tartó "felszbadítást"

thetriggerhappy 2009.09.02. 17:46:39

@Az Olei Hagardom terroristái:

mert azt ugye csak és kizárólag zsidók, ők viszont túlnyomó részben, ünnepelték?

a zsidó kitelepítettek is?

oltári nagy hülyeségeket beszélsz.

Az Olei Hagardom terroristái · http://en.wikipedia.org/wiki/Olei_Hagardom#List_of_Olei_Hagardom 2009.09.02. 17:54:36

@thetriggerhappy:

ki mondta, hogy csak?

komoly csoport még a Földművelésügyi MInisztérium tetjéről 56-ban tüzet nyitók és elvtársaik brigádja

(@Az Olei Hagardom terroristái: )

szép kis társaságba állank be az annyira nagyon magyar zsidók

de hát no, eisenbergerek, bauerek, farkasvladimrok is előbújtak valami "szellemi" közegből

hiba 2009.09.02. 18:47:55

ehh, megint ugyanaz a lemez. El tudjátok, képzelni, hogy ültök egy kocsmában az asztalnál, beszélgettek arról, hogy háború, áldozatok, szenvedés, erre odajön egy alak és elkezdi mondani, hogy:
hamnyamblalalblaZSIDÓKblamanyalanyamnyamZSIDÓKnyalomalomblalalomblablaZSIDÓK...
Szerintetek bárki a társaságból elkezdené meggyőzni?

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.09.02. 18:57:07

Mint említettem, apai nagyapám `44 novemberében halt magyar honvédként hősi halált Budapesten.
Meg sem fordul a fejemben, hogy ne gyászolhatnék együtt mindazokkal, akiknek rokonait a nyilasok lőttek a Dunába, akár ugyanakkor.

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2009.09.02. 19:00:02

@rajcsányi.gellért (ergé): nem is tudom. Jó ötletnek tűnik, de a mindennapi történetek lehet, hogy másoknak unalmasak lesznek (és sokan nem szívesen mesélik el itt), a háborúsok meg anyázásba fulladnak, mint feljebb is. De azért egy próbát megér.

Az Olei Hagardom terroristái · http://en.wikipedia.org/wiki/Olei_Hagardom#List_of_Olei_Hagardom 2009.09.02. 19:16:54

@hiba:

Teljesen igazad van.

Olyan hatalom kell, amelyik megteremti a médiaegyensúlyt, és döntéseinél elsőként a magyar szempontkat veszi figyelembe, ha már egyszer ez itt Magyarország (állítólag).

Majd ha a holokauszt-megemlékezésen Salkaházi és hasonlók tetteik emelik ki és állítják példaként a társadalom elé, nem pedig a bűntudatot élesztgetik.

Majd ha fel lehet állítani számonkérés nélkül is egy Turul-szobrot, ha az árpádsáv nem anácik kezében mcskolódik.

Majd ha a lakosságból magyar közösséget, ahol bármilyen származás tudatában is szívesen lesz magyar bármelyik állampolgár.

Ehhez a fel kell emelkedni lélekben. és ezt úgy nem lehet, hogy közben a holokausztot, rasszizmust, fasizmust rikoltoznak folyamatosan - és természetesen nem véletlenül, hiszen így nyilván nem lehet felülemelkedni a jóra, csak bűntudatban élni.

Ez pedig ott kezdődik, hogy betiltják a társadalom provokációját pl. homosexuális menetet és ezzel együtt felállítanak egy Általános Kisebbségvédelmi Hivatalt a visszaállított belügyminisztériumon belül, amihez fordulhat etnikai, vallási, sexuális kisebbség tagja is.

a középiskolákban állampolgári ismeretek keretében pedig órát tartanak úgy általkában a kisebbségi létről és érdekvédelemről (nem pedig kisebségmarketinget folytatnak)

Igazán egyszerű ez, csak akarni kellene együttélni a többségi társadalommal.

nem parasztozni (mint a cigányok)

nem fasisztázni, nácizni (mint a zsidók)

nem lkátensbuzi homofóbozni (mint a homók)


mert ebből nem lesz együttélés

már ha együttélni a kisebbségek

Az Olei Hagardom terroristái · http://en.wikipedia.org/wiki/Olei_Hagardom#List_of_Olei_Hagardom 2009.09.02. 19:18:26

@Elpet:


elmentél velük felvonulni és szóltál nekik, hogy te a katona nagypapit gyászolod?

Az Olei Hagardom terroristái · http://en.wikipedia.org/wiki/Olei_Hagardom#List_of_Olei_Hagardom 2009.09.02. 20:23:02

javítva a hibákat:


Olyan hatalom kell, amelyik megteremti a médiaegyensúlyt, és döntéseinél elsőként a magyar szempontokat veszi figyelembe, ha már egyszer ez itt Magyarország (állítólag).

Majd ha a holokauszt-megemlékezésen Salkaházi és hasonlók tetteit emelik ki és állítják példaként a társadalom elé, nem pedig a bűntudatot élesztgetik.

Majd ha fel lehet állítani számonkérés nélkül is egy turul szobrot, ha az árpádsáv nácik kezében való mocskolódás helyett hivaatlos rangot kap.

Majd ha a lakosságból magyar közösséget ösztönöznek formálódásra, ahol bármilyen származás tudatában is szívesen lesz magyar bármelyik állampolgár.

Ehhez a fel kell emelkedni lélekben. Ezt úgy nem lehet, hogy közben holokausztot, rasszizmust, fasizmust rikoltoznak folyamatosan - és természetesen nem véletlenül, hiszen így nyilván nem lehet felülemelkedni a jóra, csak bűntudatban élni.

A felelmelkedés pedig ott kezdődik, hogy betiltják a társadalom provokációját, pl. a homosexuális menetet, és ezzel együtt felállítanak egy Általános Kisebbségvédelmi Hivatalt a visszaállított belügyminisztériumon belül, amihez fordulhat etnikai, vallási, sexuális kisebbség tagja is.

A középiskolákban állampolgári ismeretek keretében pedig órát tartanak úgy általkában a kisebbségi létről és érdekvédelemről (nem pedig kisebbségmarketinget folytatnak).

Igazán egyszerű ez, csak akarni kellene együttélni a többségi társadalommal:

nem parasztozni (mint a cigányok)

nem fasisztázni, nácizni (mint a zsidók)

nem látensbuzi homofóbozni (mint a homók).


Mert ebből nem lesz együttélés -

már ha valóban együttélni akarnak a kisebbségek.

plastik02 2009.09.02. 20:31:56

a Budapest ostromáról való megemlékezés szerintem nem elsősorban politikai kérdés. hiszen az ostrom alatt ugyanúgy halt meg német, szovjet, magyar, zsidó, nyilas, honvéd.

az ostrom végét, február 13-át (nem pedig a kitörés napját, 11-ét) speciel én is nemzeti gyásznappá nyilvánítanám. ne a kitörést ünnepeljük, hanem a halottainkat gyászoljuk.

Téglagyári Megálló 2009.09.02. 20:49:52

@plastik02:

A javaslatod jó, ami a kitörést illeti, arra meg _emlékezni_ lehet, nem _ünnepelni_. Nem a világ legjobb katonai döntése volt.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.09.02. 20:58:21

@Téglagyári Megálló:

valóban csodálatos ötlet! akik április negyedikét ünnepelték felszabadulásként, azok február 13.-át mindig is ünnepelték budapest "felszabadulásaként". gratulálok!
időben szóljatok viktornak, hogy ezt vezessék majd be az ünnepek naptárjába!
szégyen.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.09.02. 21:04:57

@Téglagyári Megálló:
dehogynem. addig folyt itt az ájtatoskodás, hogy várható volt, hogy a reakció közönsége visszaállítja jogába a komcsi ünnepeket.

plastik02 2009.09.02. 21:05:45

téglagyár: true. akkor is maradnék a gyásznál.
grift: javaslom, hogy tanulj meg olvasni.

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2009.09.02. 21:08:28

Sziasztok, a poszthoz szólva mondanék pár dolgot én is. Anyai nagyszüleim Erdélyiek, nagyapám 15-ben születve, és a (már román) sorkatonai szolgálatot letöltve Sepsiszentgyörgyön lett vasutas, és az akkori iskolákat végigjárva 44-ben a GYSEV vonalon, mint vonatvezető (nem mozdonyvezető:)) esett angol hadifogságba, minden harci cselekmény nélkül. Megvan a fogságban írt naplója, ezzel azonban nem fárasztanálak Benneteket, tény az, hogy mindeközben nagyanyám édesanyámmal és a család mozdítható kis vagyonkáival az orosz front elől végigmenekülte az országot (Sepsiszengyörgytől Zaláig) a nyugati határig, ott érte utól őket az orosz front. Anyám azt mesélte (6 éves volt), hogy az orosz katonák "el akarták vinni" nagyanámat, de ő addig sikoltozott, amíg valamiért letettek erről. A menekülés álomszerű részleteit is anyámtól tudom, a marhavagonokban való utazás, bombariadókor a töltés aljára szaladni és feküdni, stb. Zalaegerszegen találkoztak a vasút hivatalos képviselőivel, akik "megnyugtatták" nagyanyámat, ha nem is kerül elő a férje, a vasút eltartja majd őket (nagyanám terhes volt akoor már a nagybátyámmal). Végül is itt várta be a Papát a családja (nagybátyám zalaegerszegen született meg) és innnen utaztak Budapestre. Nagyapám állást és lakást keresett, és talált: a ferencvárosi rendezőn kapott fékezői állást (vonatvezető=vasúti főtiszt, fékező=segédmunkás) és szolgálati lakást. Nagyanyám feltétlenül haza (Sepsiszentgyörgyre) akart visszaköltözni, de nagyapám közölte: ő román uralom alá vissza nem megy. Nagyanyám egy szép napon a szolgálati lakásban felkötötte magát, a szolgálatból hazatérő nagyapám vágta le - életben maradt (48), de "egész ember" már soha nem lett belőle (mindent megtett, megcsinált, de semmiről nem beszélt). Anyám szerint akkor kezdett újra kommunikálni, mikor megszülettem. Édesapámékról ilyen részletesen nem tudok beszámolni. Vésztőn éltek, tanyán, nagyapám géplakatos volt (traktorász), nagyanyám mai szóhasználat szerint htb. Ők átélték a frontot, a nőket elrejtették, a fiúk meg valahogy kivágták magukat (állítólag apai nagyapámban van tót vér, erre utal az ő meséje is, mert - állítólag - azért nem szenvedték meg túlzottan a frontot, mert az öreg tudott a ruszkikkal beszélni:)). És ennyit tudtam hozzátenni a Tiétekhez. Örülök, hogy én is olvashattam a Ti történeteiteket. Üdv. Misi

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.09.02. 21:09:05

@plastik02:
megtanultam. csak nem jó, hogy a gyásznap trójai falovával akarják egyesek betolni a "felszabadulás" ünneplését.
felszabedulás nem lehet, mert az komcsi, gyásznap meg nem lehet, mert volt akinek felszabadulás volt.
maradjon csak úgy, ahogy van.

Téglagyári Megálló 2009.09.02. 21:14:39

@Grift:

igen, nyilván ezért írtam februári posztomat

Kenguru 2009.09.02. 21:15:55

A "kitörés" célja nem az volt mint amit a legtöbben gonodolnak.

A cél nem a körbezárt csapatok menekülése volt(legalábbis a Hitler-i parancs értelmében) hanem egy folyosót akartak nyitni, amin bejöhet az erősítés.
A várost tartani persze csak ideiglenesen lehetett, visszafogalásról szó sem volt, a cél az volt hogy minnél tovább jelentős szovjet erőt kössenek le.

Nyugat-Magyarországon, Zalában voltak a 3.-ik birodalom utolsó olajlelőhelyei. Ezeket kellet védeni, és Bécset.

Egyébként meg...
Cseh Tamás:
www.youtube.com/watch?v=dLo2MLNxV_s&feature=related

www.youtube.com/watch?v=WfNE73vyd-k

Az Olei Hagardom terroristái · http://en.wikipedia.org/wiki/Olei_Hagardom#List_of_Olei_Hagardom 2009.09.02. 21:16:58

@plastik02:

@Téglagyári Megálló:

az ostrom végétről megemlkezni olyan, mintha valami nehezen elért SIKERT ünnepelnénk.

akkor már az ostrom kezdetét, ha már egyszer gyászról van szó - mint egyfajta passió kezdetét

a kitörés napját sem _ünnepelni_ kell, de az meg legalább megmutatja, hogy nem minden küzdelem nélkül vágták le Budapestet mint valami tinót, hanem volt egy (reménytelenné vált) ellenállás

Bell & Sebastian 2009.09.02. 22:24:35

Azért az is megérne pár szót, hogy melyik hadsereg hogyan bánt (utólag) a hősi halottai hátramaradottjaival.

orosz - plecsnyi, VIP-bolt
német - tisztes kárpótlás, nyugdíj
magyar - háát...

Ez a különbség _a mai napig_ megmaradt, a budaőrsi német katonai temetőnél mindig furcsa gondolataink támadnak!

A kitörésről Ungváry Krisztián mindent összeszedett, el kell olvasni.
Szégyen, hogy nincs emléknapja!

Holocaust:
Ismertem egy kicsi embert. Vastagtalpú cipőben járt, kalapban, folyton hangoskodott, impulzív volt és korrupt, igazságtalan, mert jegyzőként megtehette.
Túlkompenzál. -magyarázta a tanácselnök/polgármester, nézzük el neki.
Egy év múlva áthelyezték, újabb év és lecsukták. Semmit sem _kell_ elnézni, ha idejekorán a tyúkszemére lépnek, most a családjával lenne!

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.09.02. 22:44:33

@Bell & Sebastian:

Miért is kellene nekünk a kitörés napjára emlékeznünk?

Budapest-Festung a németek érdeke volt, nem a miénk.

Téglagyári Megálló 2009.09.02. 22:46:18

@Elpet:

Miért, a bolsevikok bejövetele az az érdekünk volt?

plastik02 2009.09.02. 22:50:17

@Az Olei Hagardom terroristái:

bár vágták volna le és maradt volna éppen a város - ahogy az előbb említett Bécs, amit szabadvárossá nyílvánítottak, így ott nem volt ostrom - ahelyett, hogy füstölgő romhalmazzá és több tízezer ember sírhelyévé vált.

Bell & Sebastian 2009.09.02. 23:12:08

@Elpet:

Ezért:

"A II. világháborúban a szovjet 2. Ukrán Front csapatai több mint 50 napos, utcáról utcára folyó harc után 1945. február 13-án elfoglalták Budát. Ezzel - miután Pesten már január 18-án véget értek a harcok - befejeződött Budapest felszabadítása a fasiszta és nyilas uralom alól. A szovjet erők (hivatalosan) Budapestet nem `felszabadították`, hanem ellenséges városként `bevették`. A harcokban meghalt mintegy 25 ezer polgári személy, több, mint 52 ezer lakos megsebesült. ... A szovjetek a harcokban és a Konrad-hadműveletekben csaknem 80 ezer katonát veszítettek, a sebesültek száma meghaladta a 240 ezret. A német-magyar katonai veszteség - halottak és sebesültek - is elérte a százezret. ... A városban négy német és három magyar hadosztály, valamint jó néhány kisebb-nagyobb csapattöredék rekedt. Létszámuk nem haladta meg a 90 ezer főt, a ténylegesen harcoló alakulatoké viszont a 60 ezret sem érte el. Ezzel szemben hat szovjet és egy román hadtest összesen több mint 160 ezer fővel támadott. A magyar vezetés eleinte Budapestet "nyílt várossá" akarta nyilvánítani, hogy megkímélje az ostromtól. December elején Hitler azonban másképp döntött. Közölte Szálasival, hogy Budapest erőd, melyet háztól házig kell védeni, parancsnokául pedig Pfeffer Wildenbruch SS csendőrtábornokot nevezte ki."

hiba 2009.09.02. 23:30:07

@Bell & Sebastian: jujj. azt hiszem nagyon máshonnan nézzük a világot. vagy félreértettelek. Amit bemásoltál az pont Elpet állítását támasztja alá, vagyis hogy nem kéne azt ünnepelni, hogy tök felesleges véráldozatok útján 1 héttel halasztottuk Hitler öngyilkosságát. Lehet tisztelni a katonákat, akik valamilyen információ birtokában (parancs?) úgy döntöttek, hogy akár életük árán is védenek valamit, de a reménytelen önfeláldozás inkább keserűséget és gyászt érdemel.

hiba 2009.09.02. 23:38:10

Ha viszont úgy értetted az emléknapot, hogy emlékezzünk meg a háború őrültségéről és a semmiért feláldozott emberekről, akkor persze egyetértek bármilyen háborús eseményhez köthető emléknappal.

Az Olei Hagardom terroristái · http://en.wikipedia.org/wiki/Olei_Hagardom#List_of_Olei_Hagardom 2009.09.03. 04:11:51

@hiba:

"a reménytelen önfeláldozás inkább keserűséget és gyászt érdemel"

na hát ha magad is tudod, mit értetlenkedsz?

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.09.03. 07:19:41

Továbbra sem értem, hogy nekünk, magyaroknak miért kellene egy német haditettről megemlékeznünk?

Zetek 2009.09.03. 07:42:32

@Elpet: Nem kell. Csak miután 1940-ben Churchillék eladtak Sztálinnak, azóta a kérdés az volt, hogy melyik bajuszos diktátor fog diktálni nálunk.

tevevanegypupu 2009.09.03. 09:23:40

Nem tudom erre a kitoresre tenyleg ugy kell-e emlekezni, hogy hosok voltak, mert az utolso hazig es emberig harcoltak Szalasi katonai..Ket fanatikus orult remenytelen harca volt egy feltartoztathatatlan hadsereggel szemben, nem elvek szamitottak hanem erdek. Borzaszto, hogy annyi embernek el kellett pusztulnia es Budapestet tonkrelottek, felrobbantottak.Es borzaszto az is ami utana - egy rovid pillanatnyi euforia, a harcok megszunese utan - kovetkezett.

Téglagyári Megálló 2009.09.03. 09:57:21

@Elpet:

B+, magyar katonák is voltak ott egy páran.

Bell & Sebastian 2009.09.03. 10:09:55

Nem vagyok benne biztos, hogy itt mindenkinek ép a lelke és a helyén van a szíve.

tevevanegypupu 2009.09.03. 10:21:44

@Bell & Sebastian:
A haborut mar akkor elvesztettuk mikor elkezdtuk. Es ezert nem az utokor a felelos, hanem azok, akik akkor szinte minden egyes dontest elhibaztak vagy tulsagosan keson hoztak meg.Mindig rosszul kepviseltuk magunkat a vilagpolitikaban. Hivatkozhatunk nagyhatalmi jatszmakra, arulasra, vegso, ketsegbeesett kuzdelemre, Trianonra, de be kell ismernunk, hogy akkori vezetoink szuk latokore es tehetsegtelensege az oka annak, hogy mindent elvesztettunk.
Ha hozzatesszuk hogy utana mi kovetkezett, akkor nem lehet csodalkozni, hogy meg most sem tudjuk - allitolagos rendszervaltozas utan - jozanul merlegelni tortenelmunk utolso szaz evet.Kulonben sosem tudtuk.

bz249 2009.09.03. 10:34:03

@tevevanegypupu: ez mind igaz... viszont a legzseniálisabb vezetés mellett elérhettünk volna annyit, mint a győztes lengyelek.

Az oroszok legkésőbb 1944. szeptemberében hadat üzennek nekünk. Bulgáriának is hadat üzentek mikor odaértek a határra, majd pont a déli tranzitutat jelentő Magyarországot hagyták volna ki.

Ha meg nem csatlakozunk a Jugoszlávia elleni háborúhoz, akkor a németek 1941 áprilisában minket is bedarálnak. Szerencsés esetben román segítséggel. De Észak-Erdély, a felvidéki területek és Kárpátalja mindenképpen visszamegy, sőt könnyen lehet, hogy a Tiszántúlt is Romániához csapják. Ja és a megszálló parancsnok majd küldött volna egy csodás jelentést 1943-ban, hogy Ungarn ist Judenfrei.

Az USA elleni hadüzenetnek se volt sok hatása, Magyarország bombázása 1944. márciusában kezdődött, a német megszállás után. Ilyen körülmények között meg az elvileg szövetséges Franciaországot is bombázták (lásd Caen). A német megszállás viszont nem nagyon volt megúszható, legkésőbb 1944 nyarán szépen bevonultak volna. Vagy ha akkor nem párhuzamosan a szovjet hadüzenettel (lásd még Olaszország).

Nagyon talán, hogy ha nincs a Szajuz elleni hadüzenet, akkor Észak-Erdélyt esetleg talán megtarthattuk volna. De ezen felül a vége ugyanaz: szovjet megszállás, kommunizmus.

Szóval: egyrészről balfasz vezetőink voltak, másrészről viszont ez semmit sem számított

Bell & Sebastian 2009.09.03. 10:42:27

@tevevanegypupu:

26.000 fiatal katonát mészároltak le a kitöréskor az oroszok-románok, akik az esküjükhez híven "csak" teljesítették a parancsot.

1., nem menekültek
2., nem adták meg magukat
3., foglyul nem eshettek
4., feláldozták katonaként magukat - értünk is

És még magyarázni kell ezt, itt?

Téglagyári Megálló 2009.09.03. 10:52:17

@Elpet:

A harctéren nem így gondolkodik az ember. Baj is lenne, ha egy katona így gondolkodna, azt nem lehetne hadseregnek nevezni.

tevevanegypupu 2009.09.03. 11:07:17

@bz249:
Mikor megint elkezdett mozgolodni Europa a masodik vilaghaboru elott, ugy korulbelul lehetett sejteni, hogy nem lesz jo vege annak, ha Nemetorszag fele orientalodunk, akarmit is igert Hitler. Egyreszt iszonyu ostobanak kellett lennie annak - a nemet neprol megvan a velemenyem - hogy egy ilyen eszelos orulthoz mint Hitler barki is a jo szovetseg remenyeben csatlakozott.
Masreszt a logika is azt diktalta, hogy egyetlen orszag nem nyerheti meg az egesz vilag ellen a haborut. Teny, hogy a szovetsegesek eleg szemet modon viszonyultak Hitlerhez, hajlamosak voltak vele a kompromisszum kotesre is, csakhogy a kommunizmus ne terjedhessen tovabb. Egyedul Anglia - bar kis hezitacio utan - ertette meg, hogy ha Hitler gyoz, az a vilag veget jelenti. Nalunk is voltak politikusok, akiknek valamennyire helyen volt az esze es megprobalkoztak az angolok fele nyitni.
Sajnos Hitler mindent keresztulhuzott azzal, hogy valamelyes elcsatolt teruletet visszaigert es adott ideiglenesen. De nem ereztek Horthyek, milyen fenyegeto es mennyire zsarolas ize van ennek a "nemet-magyar szovetsegnek"? Mi soha nem egyenrangu partnerei voltunk a nemeteknek, ezt nagyon jol tudtak azok is, akik egyre jobban belevittek ebbe a haboruba egy fasiszta-naci orszag oldalan.

@Bell & Sebastian:

Ez a 26 ezer fiatal szerencsetlen katona tragikus modon felaldozta az eletet Szalasi Ferencert, nemetorszagert es Hitlerert. Ugyanugy mint azok a szerencsetlen nemet katonak akik hazrol-hazra harcoltak Berlinben. De ok legalabb a hazajukat vedtek..A mi katonaink nem Magyarorszagert, a magyar szabadsagert estek el..Hol voltunk mi akkor mar szabadok a nemet megszallas alatt?

Bell & Sebastian 2009.09.03. 11:12:05

@tevevanegypupu:

A világért sem sérteném meg Önt! Inkább nem válaszolok.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.09.03. 11:14:35

@tevevanegypupu:


"Ez a 26 ezer fiatal szerencsetlen katona tragikus modon felaldozta az eletet Szalasi Ferencert, nemetorszagert es Hitlerert"

ez elképesztő és vállalhatatlan mondat.
ilyeneket rákosi vagy révai mondott. elhűltem.

Bajkon úr 2009.09.03. 11:26:55

Ez a 26 ezer fiatal szerencsetlen katona tragikus modon felaldozta az eletet Szalasi Ferencert, nemetorszagert es Hitlerert.

Helyesebben: mások feláldozták az életüket, mert elsöprő többségük nem önként és dalolva halt meg ezekért a tébolyultakért. Azt vedd már észre, hogy időnként azokkal jópofizol itt, akik mindezt helyesnek tartják.

tevevanegypupu 2009.09.03. 11:29:11

@Bell & Sebastian:
Tudja az en csaladomban voltak a Horthy-hadsereg hivatasos tisztjeibol, akik teljesitettek a parancsot es vegig husegesek voltak a kormanyzo urhoz, mert katonak voltak. A csalabol volt olyan is, aki a klerikalis reakcioba talalta meg a hivatasat, tabori papkent is tevekenykedett mindamellett, hogy meggyozodeses hive volt a bekenek, utalta Szalasit es ennek hangot is adott.. Oket hallgatva - akkor mar segdvizszerelokent, kenyszernyugdijaskent es munka nelkul nyomorogva, kietelepitesek utan egzisztaltak valamennyien - gyerekkent es meg kesobb kamaszkent is alakitottam ki valamennyire hatarozott velemenyem arrol a korszakrol. Nem nagyon tud befolyasolni sem a kommunista sem az ellenpropaganda.
Azok nem olyan idok voltak, hogy hosokkent gondoljunk szegenyekre, akik Budapestet vedtek vegso erejukkel.
Fortelmes alkuk megtevesztett, de sokszor egyeterto aldozatakent haltak meg. Es a tortenelem ezt igazolta, akarmennyire is fajdalmas fiatal emberek ilyen ertelmetlen modon tortent elvesztese.

tevevanegypupu 2009.09.03. 11:31:49

@Grift:
Ne huljon el. Gondolkozzon.

Bajkon úr 2009.09.03. 11:32:53

Hivatkozhatunk nagyhatalmi jatszmakra, arulasra, vegso, ketsegbeesett kuzdelemre, Trianonra, de be kell ismernunk, hogy akkori vezetoink szuk latokore es tehetsegtelensege az oka annak, hogy mindent elvesztettunk.

Sajnos ez is igaz, és ami igazán szomorú, hogy ma is vannak minimum százezrek, akik egy ilyen utat követnének. Hát meg lehet azért próbálni és más a világpolitikai helyzet, mint 1939-ben, de az eredmény egész pontosan ugyanez lesz, ha tartósan a Szegedi Csanád-féle egysejtűek képviselik Magyarországot.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.09.03. 11:49:08

@Bajkon úr:

kétségtelen, hogy a náciveszély napról napra nő! :))

thetriggerhappy 2009.09.03. 12:20:27

@Grift:

45 februárjában mit lehetett bp-en védeni? a hidakat, a várat, a várost már sikeresen földig rombolták/bombáztatták, mi maradt még? volt még bármi esélye, hogy elkerüljük az orosz megszállást? mert ha lett volna, akkor megértem, így viszont igazat kell adjak tevevp-nek. ez így semmi mást nem szolgált, mint időhúzást németország védelmében.
a don után odadobtunk ajándékba még párezer kiskatonát a németek ügyének.
ez valóban hősies tett.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.09.03. 12:33:40

@thetriggerhappy:

a mi értelme volt című kérdést legyen kedves feltenni a varsói gettó-felkelés vezetőinek. a siker legkisebb reménye nélkül vittek mészárszékre sokakat.
a hősiesség nem logikai kérdés.

bz249 2009.09.03. 12:39:16

@tevevanegypupu: "Mikor megint elkezdett mozgolodni Europa a masodik vilaghaboru elott, ugy korulbelul lehetett sejteni, hogy nem lesz jo vege annak, ha Nemetorszag fele orientalodunk, akarmit is igert Hitler."

Nem nem volt jó ötlet... de végső soron semmit nem számított. Vagy annyival másabb sorsot kapott az angolokhoz orientálódó Lengyelország vagy Franciaország keleti szövetségese Románia (1939-ig Franciaország és Lengyelország szövetségei voltak!)?

Ez nem menti fel a vezetésünket. De egy németekkel ellenséges Magyarország azt jelentette volna, hogy kétszázezerrel kevesebb katona hal meg, viszont ugyanennyivel több zsidó. Ez a döntési szabadsága volt az akkori rezsimnek.

betyár (törölt) 2009.09.03. 12:52:03

Kedves Kommentelők!

A II. világháború együtt kezelendő az elsővel. A párizs környéki békék diktátumok voltak, nem egy háború lezárása. Magyarország geopolitikai helyzete és a békediktátumokhoz való viszony adott volt. a világválság idején csak No. biztosított piacot a magyar terményeknek.'38-ban Müchenben az európai hatalmak Hitlert bizták meg a térség területi vitáinak megoldásával. A konzervatív kormányzat próbálkozott Angliához közeledni, de sikertelenül. Amíg az USA be nem lépett a háborúba, nem volt lejátszva a meccs. Vagyis butaság azt mondani, hogy már a háború kitörésekor tudni lehetett.... Hogy van az, hogy általában ugyanazok kárhoztatják Horthyt, hogy nem tett semmit a német megszállás ellen, akik a kormány szemére vetik, hogy védték Budapestet? A város védői igenis hősök voltak, mert egy megszálló hadsereggel szemben védték a hazájukat és a fővárosukat.

betyár (törölt) 2009.09.03. 12:55:52

@thetriggerhappy:

a karthagóiak mit védtek Karthagón, hiszen egyértelmű volt, hogy a római légiók beveszik a várost? tomoriék mit ugráltak Mohácsnál, hiszen egyértelmű volt, hogy a törökök győznek? Az a hülye Szondi mi a fenéért védte Drégely palánkvárát, mikor tudhatta, hogy a törököket nem tudja megállítani?.....

thetriggerhappy 2009.09.03. 12:56:47

@Grift:

a gettófelkelés résztvevőinek tök mindegy volt már. ha nem lázadnak, akkor bevagonírozzák őket előbb-utóbb.
a védők a saját városukat áldozták fel, nem magukat és legfőképpen nem a saját elhatározásukból, hanem (ezt a szót már más is használta) a kollaboráns vezetőik miatt.

betyár (törölt) 2009.09.03. 13:00:07

@bz249:

Ennél azért többet jelentett volna. Azt jelentette volna, hogy a németek már 42-ben megszállják az országot, egy háborús megszállás minden következményével.

tevevanegypupu 2009.09.03. 13:00:32

@Grift:
az nem ugyanaz, a varsoi gettofelkeles, ahol a zsidok tudtak, hogy meggyilkoljak oket, de sajat magukert, a zsidosagert aldoztak fel magukat. Ezek a magyar katonak pedig nem Magyarorszagert harcoltak - annyira elvakultak lettek volna, hogy nem ertettek meg? - hanem a naci Nemetorszagert, a nyilas katonai vezetesert. Vakmeroen es a gyozelem minden remenye nelkul, ongyilkos modon..De a ket remenytelen harc nem osszehasonlithato. A varsoi zsidok felaldoztak magukat mert nem akartak megalazottan meghalni, a magyar katonak pedig megalaztak magukat, mert egy szornyu eszmeert adtak az eletuket.
Nem kell ehhez kommunistanak lenni, hogy ezt belassa az ember, foleg igy utolag, jopar evtizeddel a haboru utan.

@bz249:

Franciaorszag gyoztesek melle sorolasa mindig is meglepett sokakat..
Nalunk talan azt nem fogta fel az orszag vezetese, hogy Nemetorszaggal gyarmati szerzodest kotottunk. Ket olyan emberhez csatlakozni szovetsegeskent mint Hitler es a Duce..ez mar minden kovetkezmenyektol fuggetlenul is azt bizonyitja, hogy Horthynak es majdnem osszes miniszterelnokenek is valami baj lehetett az itelokepessegvel.

thetriggerhappy 2009.09.03. 13:02:41

@betyár:

a karthágóiak nem a kistestvér voltak egy magyar-német viszonyhoz hasonló kapcsolatban, és uez vonatkozik a többi nem jó párhuzamodra is.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.09.03. 13:09:14

@tevevanegypupu: "Ket olyan emberhez csatlakozni szovetsegeskent mint Hitler es a Duce.."

Sajnos ennél jóval összetettebb ez a kérdés. Az az időszak maga volt a legdurvább kutyaszorító, amiből csak és kizárólag szarul lehetett kijönni.

betyár (törölt) 2009.09.03. 13:10:12

@thetriggerhappy:

A megszállt területeken a zsidók vezetői is kollaboráltak a németekkel:
"Jacob Gens, a vilnai gettó feje egy gyűlésen kijelenetette: Ha ezer zsidót kérnek tőlem, megkapják. Mert, ha mi zsidók magunktól nem tesszük meg, jönnek a németek, és erővel elviszik őket; és akkor nem ezret, hanem sokezret visznek el. Ha százakat átadok nekik, ezret mentek meg. Ha ezret adok, tízezret mentek meg." (Paul Johnson: A zsidók története) Ugye, hogy nem olyan egyszerű a kollaboráció megítélése?

bz249 2009.09.03. 13:10:50

@tevevanegypupu: mondjuk a csigazabálók 45-re már egymillió embert fegyverbe állítottak, tehát nem feltétlen jogtalan őket a győztesekhez sorolni.

Nem azt mondtam, hogy jó döntéseket hoztak az akkori vezetők. Annyit állítottam, hogy lényegtelen milyen döntéseket hoztak. A földrajzi helyzetünknél fogva kénytelenek voltunk választani és az alábbi kettő hipervalószínű esetben jöhettünk volna valamennyire jól ki a dologból:

1.) Hitler, Himmler, Bormann, Göring, Heydrich, Ley...stb 1941 kora nyarán agyvérzésben/villámcsapástól elhalálozik. Egy konzervatív, tekintélyelvű, de nem náci Német Birodalom győztesen befejezi a háborút.

2.) a keleti fronton addig tart a dagonyázás, hogy a nyugatiak szállják meg Magyarországot

Az összes többi lehetőség arról szólt, hogy 1941-1944 között mikor szállnak meg minket a németek és eközben mennyi kárt okoznak. Illetve hogy kénytelen lesz-e Dzsugasvili bácsi megküldeni a hadüzenetet vagy inkább mi küldünk neki. Kimaradni nem maradhattunk ki belőle, Románia jobban periféria volt, tehát könnyebben cserélhetett köpönyeget.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.09.03. 13:11:27

@tevevanegypupu:

minden reménytelen harc összehasonlítható a hősiesség szempontjából.
valószínűleg dezertálniuk kellett volna, vagy átállni a betörő ellenséghez. /?/ nem ezt tették. katonák voltak, parancsot teljesítettek, nem lettek hazaárulók. és szép példáját adták az egyébként iszonyú epizódokkal is terhelt fegyverbarátságnak.
ha most megtámad minket tótország, akkor majd jól nem vonulok be, mert én a komcsiknak nem fogok hont védeni. így?

thetriggerhappy 2009.09.03. 13:11:50

@tevevanegypupu:

a franciáknak ott volt de gaulle legalább, a lengyeleknek az emigráns kormány. nálunk ilyennek nyoma sem volt.

betyár (törölt) 2009.09.03. 13:12:11

@thetriggerhappy:
a párhuzamok természetesen k@rva jók, csak te nem érted a hazaszeretet fogalmát:((

thetriggerhappy 2009.09.03. 13:13:41

@betyár:

ez miben hasonlít a várból kitörők esetére? ki állított olyat, hogy ne lehetne erről is beszélni? ennek azonban nem sok köze van a vita eddigi menetéhez.

tevevanegypupu 2009.09.03. 13:14:44

@Gasper:
Elobb kellett volna sokkal jobban politizalni, okosabban, kevesbe indulatosan. Mar Trianonnal is.
Most mar mindegy, de legalabb utolag lassuk be hol es mit hibaztunk el.
Mi akkor voltunk indulatosak es fenyegetoek, amikor jobb lett volna az okos, csendes, diplomatikus viselkedes, es akkor probalunk (most a szlovak-magyar viszonylatokban) csendesen es diplomatikusan, alazatosan intezkedni, mikor mar lehetnenk ontudatosabbak es hatarozottabbak is.

thetriggerhappy 2009.09.03. 13:15:07

@bz249:
románia kulcsfontosságú volt az olaj miatt, magyarország csak hadiút volt.

thetriggerhappy 2009.09.03. 13:17:20

@betyár:

persze, hogy nem értem. aki nem te vagy, az minimum hazaáruló, ugye?
nálam a hazaszerete pld ott kezdődik, hogy nem véreztetem ki a népemet, nem döntöm romlásba a városom, nem robbantom fel a hidakat, nem szállítom németországba az értékeket csak, hogy német fegyvertársaimnak jobb legyen egy minden épeszű ember számára nyílvánvalóan vesztes szituációban.

bz249 2009.09.03. 13:19:30

@thetriggerhappy: akkorra már nem lévén kissé leamortizálták a szövetséges bombázások az olajtermelő létesítményeiket

tevevanegypupu 2009.09.03. 13:20:58

@thetriggerhappy:
Nalunk elmeletben voltak eleg sokan ellenallok, de jo megoldast senki nem tudott.

betyár (törölt) 2009.09.03. 13:22:41

@thetriggerhappy:

A hazaszeretetnek nem a hazaáruló az ellentéte. Ne vetíts, nem nyert.

tevevanegypupu 2009.09.03. 13:27:48

@Grift:
Mindenki hos volt valakinek a szempontjabol a tortenelem soran. Sztalinert, Hitlerert hanyan haltak meg? Vagy mondjuk Amerikaban az indianok elleni harcban, az eszak-del haboruban a rabszolgasag vedelme erdekeben? Azt hiszem hagyni kell mindenkit gyaszolni, de ez a gyasz legyen maganugy. Ha valaki az utolso pillanatban elesett magyar katonakra akar emlekezni megteheti.Ha Sagvari Endrere akkor azt is. De mindenki mas ugy itelheti meg ezeket az esemenyeket ahogy gondolja. Nem igaz?

betyár (törölt) 2009.09.03. 13:28:42

"@thetriggerhappy:
nem döntöm romlásba a városom" - romlásba akkor dőlt a város, amikor bejött a vörös hadsereg. Kirabolták, a nőket megerőszakolták stb. Lehet, hogy az a védő kiskatona csak úgy gondolta, hogy inkább védi a városát és a családját, mint hogy az asszonyt és a lányát az orra előtt erőszakolja meg egy fél ázsiai horda.

Ugye, ha a házadba betörő akar bemenni, akkor te kinyitod neki az ajtót, nehogymár még a zárat is szétk@rja.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.09.03. 13:34:20

@tevevanegypupu: na persze, már az ún. boldog békeidők alatt is orbitális módon baszarintottunk el dolgokat, ez tény.
De én arra utaltam, hogy a 38-as Anschlussal a szomszédunk lett a Dritte Reich. Majd a két bécsi döntéssel olyan mézesmadzagot húztak el előttünk, amivel úgy érezte ez a társadalom, hogy a trianoni amputációra kapott némi -nem is kevés- gyógyírt. Aztán naná, hogy ezért benyújtotta Hitler a számlát.
Mi a szart lehetett volna máshogy és okosabban, kevésbé indulatosan csinálni? Aljas kutyaszorító volt az a helyzet, amire egész egyszerűen nem létezett jó megoldás. Vagy ha igen, akkor nem 1944 március 19-én szállnak meg minket a németek, hanem már 1941-ben és akkor teszem azt Lengyelország sorsára jutunk.

thetriggerhappy 2009.09.03. 13:35:48

@betyár:

nem az az ellentéte? hanem mi? a nem-hazaszerető?
de tudod mit, legyen igazad és átfogalmazom amit korábban írtam: "aki nem te vagy, az mit sem tudhat hazaszeretetről, abból csak az létezik, amit te annak ismersz el."
így már megfelel? talán koncentrálsz még a mondanivalóra is?

thetriggerhappy 2009.09.03. 13:40:16

@betyár:

mert addig állt a lánc híd, amit az oroszok bombáztak le? addig állt az erzsébet híd, amit szintén?

ne kezdjük már el ezt az otromba és gusztustalan történelem hamisítást, ok? berlinben uez volt, csak ott a németek a saját micsodájukkal verték a csalánt. uúgy nem adták meg magukat az amerikaiaknak, a briteknek vagy a franciáknak sem, úgyhogy nagyon átlátszó duma ez a vörös hadsereg elleni védekezés.

egyebekben pedig ha jól emlékszem a don kanyarnál már találkoztunk az embertelen vörös hadsereggel, ami nem éppen a történelmi magyarország területén van. úgyhogy nem tudom, hogy mit is vártatok volna az oroszoktól....odamentünk pofonért, ők pedig idejöttek és adtak még egyet. és mint látjuk, ezt a mai napig nem tudjuk a helyén kezelni.

tevevanegypupu 2009.09.03. 13:40:22

@Grift:
Az volt. De ez is nezopont kerdese: van akik hosnek tekinti, ellenoallonak.
Filmet is keszitettek rola: 32 nevem volt. Es az emlekebol sokan eleg jol meg is eltek sokaig, mert lehetett.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.09.03. 13:42:12

@betyár: bocs, egy kiegészítés!
A "kiskatona" kifejezés kádári terminológia. Akkor még bakáknak hívták a rendfokozat nélküli katonákat.

És mégegy. Budapest rombadöntéséhez Hitler "Festung Budapest" deklarációja segítette hozzá a vörös hadsereget. Ellentétben mondjuk Róma és Bécs szebb sorsával.

Bajkon úr 2009.09.03. 13:44:20

@Grift: kétségtelen, hogy a náciveszély napról napra nő! :))

Mi tagadás, 2006 ősze óta tényleg megjelent újra ez a dolog. De aki itt uszít mellettük, az is bűnrészes, nemcsak az a négy ember, aki most lebukott abban a debreceni bárban. A szó is veszélyes fegyver. Leírva még inkább.

thetriggerhappy 2009.09.03. 13:45:46

@Gasper:

tudom, hogy történelmietlen, de hitler benyújtotta a számlát franconak is, az mégsem kapitulált, pedig geopolitikailag kissé fontosabb helyzetben volt mint magyarország.
talán ha jugoszlávia ellen csak áthaladást biztosítunk a németeknek? ha előbb állunk át, amikor még számtalan fronton kellett tartaniuk magukat és kevesebb erejük lett volna egy ellenálló magyar hadseregre? 44-ben már nem sok dolguk akadt visszavonulás közben, nekünk meg már hadseregünk sem nagyon volt, amivel ellenálljunk.
ki tudja?

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.09.03. 13:46:29

@Bajkon úr:
lenyűgözően igazad van. stílusod is unikális.

tevevanegypupu 2009.09.03. 13:47:23

@Gasper:
Minket a nemetek mar akkor megszalltak amikor elfogadtuk toluk ezt az "ajandekot". Egyetlen jo politikus nem hiheti azt, hogy egy masik orszag csak ugy, mert az igazsagerzete azt diktalja, visszaad egy hatalmas teruletet mas orszagoktbol - meg akkor is, ha az a terulet a mienk volt egy evezredig. Ilyen dolgokert otvenszeres arat fizetnek mindenhol kamatos kamattal.

Bajkon úr 2009.09.03. 13:50:00

@Gasper: Azt például, hogy nem túlbuzogva, feleslegesen 1941-ben lépünk be a háborúba, hanem később. És ami a lényeg: 1944-ben egy tökös kormányzó sikeresen végigviszi a politikai kiugrást, nem pedig egy személyes tragédiáiba belerokkant, a szenilitás felé közeledő, gyönge ember gyávul el az utolsó pillanatban. A németeket persze nem, de Szálasiékat szét tudta volna lőni, ha csak egy kicsit is keményebb és bátrabb.

betyár (törölt) 2009.09.03. 13:50:49

@thetriggerhappy:

Tudod, az ember védi a házát, hazáját, amíg lehet. Van, aki hamarabb feladja, van, aki később. De tudod, a központi hatalmak '18-ban hozomra letették a fegyvert, át is verték őket alaposan. Nem hamisítom a történelmet, csak ismerem. Egy konstrukciót különben is nehéz hamisítani, legfeljebb egy másik konstrukcióval lehet előállni. A hidakat tényleg felrobbantották a németek, de ennek mi köze a védők hősiességékez. Arról meg ugye hallottál, hogy kik bombázták a várost?

tevevanegypupu 2009.09.03. 13:52:36

@Grift:
Az a borzaszto, hogy evtizedekig minden forditottan tanitottak, es nehez eligazodni. Ha valaki nem probal meg onalloan gondolkodni akkor konnyen el es megtevedhet.(:

betyár (törölt) 2009.09.03. 13:53:24

@Gasper:

Elnézést, baka:)). Valaki úgy hallotta, hogy Hitlert vagy a németeket mentegettem volna? Akkor félre értett. Pedig igyekszem érthető lenni, úgy látszik, nem mindig sikerül.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.09.03. 13:54:48

@tevevanegypupu:

ez így igaz. és akkor még nem is beszéltünk a kaddist az "április 4-ről szóljon az ének..."-et együtt vonyítani akarókról. :)

thetriggerhappy 2009.09.03. 13:57:29

@betyár:

igen, hallottam arról, hogy kik bombázták. uazok, akik párizst, bécset és még sok várost nem. nekik nem csodálom, hogy nem jelentett semmit bp, az viszont meglep, hogy egy magyar tisztnek ki tudta beadni azt, hogy a saját érdekünkben kellett az utolsó tégláig lerombolni a várost. budapest erőd.....

betyár (törölt) 2009.09.03. 14:01:36

@thetriggerhappy:
Te azt gondolod, hogy a vörös hadsereg (nem oroszok csak)azokban a megszállt országokban, akik nem voltak a Don-kanyarnál, másképp viselkedett? Azért ugye ennyire nem vagy naív? Tudod, a románok meg a lengyelek szokták mondani, hogy amit a magyarok büntetésből, ők jutalmul kapták.

betyár (törölt) 2009.09.03. 14:03:41

@thetriggerhappy:

Szóval te vagy az, aki kinyitja a rabló előtt az ajtót, hogy kisebb legyen a kár. De lásd be, az akkoriak még nem tudhatták, hogy mára mi lesz a haladó álláspont :P

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.09.03. 14:04:36

@thetriggerhappy: Jugoszlávia ellen csak áthaladást biztosítottunk először. Éppen ezért lett öngyilkos Teleki Pál.

Geopolitikailag pedig nem lehet összehasonlítani Spanyolországot és Magyarországot, mert amíg mi csutkára beleestünk a dél-keleti hadiútvonalba, addig a Földközi tenger és Észak-Afrika felé ott volt a Vichy-féle Franciaország, valamint néhány Franco által a németeknek biztosított tengeri kikötő. Ja, és ott volt a szövetséges Olaszország.

És mégvalami. Lehet éppen Francót szídni, de ő kurva karakánul kiállt saját országa semlegessége mellett méghozzá úgy, hogy a háború alatt Spanyolország megnyitotta határait a zsidó menekültek elött. Pedig hányszor próbálta Hitler beugrasztani a háborúba Francót.
Tény, hogy a mi politikai vezetésünk alkalmatlan volt a helyzet kezelésére.

És visszatérve a mi szituációnkra, csak ismétlem önmagam: undorító kutyaszorítóban voltunk. Ez persze nem mentség!!!

@tevevanegypupu: amit írsz, abban egyetértünk.

thetriggerhappy 2009.09.03. 14:06:29

@betyár:

megint leírom: senki nem örül szerintem annak, hogy ide a vh jutott. senki nem írta, hogy ennél nem lehetett volna jobb. az viszont biztos, hogy a várost beáldozni hitlernek, szerintem nem hazafias tett, hanem egy utolsó kollaboráns talpnyaló és hazaáruló gesztus volt. nem tudom, hogy ennél miért rosszabb megmenteni azt, amit az elődök, akikre máskor olyan büszkék vagyunk, felépítettek?
erre miért nem válaszol senki?

thetriggerhappy 2009.09.03. 14:09:48

@betyár:

baszki, ha bent is van egy, aki a nyakamat szorongatja és kint is, akkor legalább reménykedhetek abban, hogy az ajtót nem szakítják ki tokostul.
így miben lehetett reménykedni?

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.09.03. 14:14:00

@Gasper:

"Tény, hogy a mi politikai vezetésünk alkalmatlan volt a helyzet kezelésére."

sajnos ez így van. talán nem véletlenül ölték meg a horthy fiút. persze nem kellett volna úriemberkednie és harcoló alakulatnál szolgálnia.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.09.03. 14:16:16

@Bajkon úr: hát a kamu kassai bombázásra valóban gyalázatos dolog volt hadat üzenni a Szovjetuniónak, majd késöbb az USA-nak. De tegyük már hozzá, hogy például a belügyminiszter Keresztes-Fischer Ferenc tajtékzott az utóbbi hír hallatán. Gyakran még Horthy sem tudta előre hogy pontosan milyen lépés következik a diplomáciában.
Ebből is látszik hogy Horthy alkalmatlan volt bármilyen háborús helyzet kezelésére, ő a konszolidációs éveket prímán levezényelte Bethlennel. Még azt sem mérte fel a kiugrás idején, hogy a tiszti kar egy jelentős része csontra németbarát volt.

GeeDawg2 2009.09.03. 14:16:26

...nem tértetek el a tárgytól egy kicsit?

thetriggerhappy 2009.09.03. 14:16:55

@Gasper:

aztán pedig csatlakoztunk....teleki öngyilkossága nem volt elég figyelmeztetés.

franco ebben a kérdésben pont, hogy követendő példa lett volna. churchill is megírta, hogy milyen bajban lettek volna, ha a spanyolok elfoglalják gibraltárt....vajon ő (mármint franco) is hitszegő volt, mert nem áldozta be az országát a németeknek? erről grift biztos többet tud....

thetriggerhappy 2009.09.03. 14:22:14

@betyár:

egyébként ez a logika miért nem áll fenn arra az esetre, amikor a németeket kellett volna kint tartani és nekik nem kinyitni az ajtót?

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.09.03. 14:23:53

@thetriggerhappy: Franco egyébként ritka tökösen viselkedett a háború alatt. Kizárólag a saját országának az érdekeit szolgálta.


@Grift: "persze nem kellett volna úriemberkednie és harcoló alakulatnál szolgálnia."

Ezekből a konzervatív allűrökből mindig baj származik. :]

tevevanegypupu 2009.09.03. 14:28:49

@Grift:
A legtobb ilyen felszabaditasrol megemlekezo notanak nagyon szep a dallama, es jol lehet tercelni rajuk.((:

Téglagyári Megálló 2009.09.03. 14:35:52

@thetriggerhappy:

Talán az életükért küzdöttek. Jóllehet csak a propagandából hallották, milyen lehet az élet hadifogolyként, de ez nem állt messze a valóságtól, sőt.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.09.03. 14:41:22

@thetriggerhappy: @Téglagyári Megálló: nem csak a propaganda.
Ott volt még a teljes magyar társadalom körében a Tanácsköztársaság emléke. Ezt sem szabad elfelejteni, amikor kérdőre vonjuk az akkori magyar vezetést és a társadalmat(!) a szovjetek totális elutasítása miatt. Ez persze a politikai és a katonai vezetés reálpolitikai érzéketlenségét nem menti, viszont a magyar társadalom szempontjából tökéletesen érthető.

betyár (törölt) 2009.09.03. 14:58:30

@thetriggerhappy:
Mondtam egy szóval is , hogy nem? Ezt a kérdést fordítva már előtted föltettem.

"a várost beáldozni hitlernek, szerintem nem hazafias tett, hanem egy utolsó kollaboráns talpnyaló és hazaáruló gesztus volt. nem tudom, hogy ennél miért rosszabb megmenteni azt, amit az elődök, akikre máskor olyan büszkék vagyunk, felépítettek?"
Biztos hallottad már, hogy szavaknak, fogalmaknak van metaforikus jelentésük is. A "felépített"-nek is. Vagyis nemcsak az épített környezetre vonatkozik, hanem kultúrára, műveltségre, tapasztalatra, tradíciókra stb, amit elődeink felhalmoztak. Ha tetszik, "épített Budapestünket" a szövetségesek és mi együtt amortizáltuk le. Bár hangsúlyozom, mi voltunk itthon, nem ők. Az akkori emberek - talán a zsidókat és a kommunistákat leszámítva - nagyobb veszélynek látták a szovjet-bolsevizmus betörését. Még élénken emlékeztek 1918-1919-re, és pontosan tudták, hogy mit várhatnak. Na azt is kaptuk.

betyár (törölt) 2009.09.03. 15:01:31

@betyár:
bocs lemaradt: pontosan tudták, hogy a szovjet-bolsevizmus ezt a nem anyagi kultúrát stb veszélyezteti.

GeeDawg2 2009.09.03. 15:06:30

@Grift: Szerintem meg igen. A családi történetekből (Oral History) sikerült egy jó kis kocsmai okoskodásba átcsapni, hogy akkor ki is volt a hős, meg ki nem, illetve, hogy akkor most Magyarországnak hogyan is kellett volna politizálnia kb. 70 évvel ezelőtt... Szerintem ezek nemcsak nem értelmezhetőek, hanem félrevezetőek is akár a tudomány, akár a következtetések levonása szempontjából.

thetriggerhappy 2009.09.03. 15:42:40

@GeeDawg2:

szerintem ez szervesen következett a más-más nézőpontú személyes élményekből. mi ebben a baj?

tevevanegypupu 2009.09.03. 15:45:59

@Gasper:
A Tanacskoztarsasag miatt is lett aztan olyan kerlelhetetlen a magyarokkal a parizsi bekeszerzodesen felvonult gyoztesek hada. Es valoszinuleg a kesobbi nagy zsidogyuloletet is lehet magyarazni azzal, hogy a Tanacskoztarsasag osszes komisszarja es jelentos alakja zsido volt, es zsido szarmazasu muveszek, irok is tamogattak. Bizonyara a kommun emleke is szamitott, amikor utolso toltenyig - es a kommunizussal riasztgatva - kenyszeritettek azokat a katonakat az utolso emberig harcolni. Egy masik fanatikus celt lebegtetve a szemuk elott.

betyár (törölt) 2009.09.03. 15:50:26

@GeeDawg2:

Igaz is, minek az a sok nézőpont meg vélemény meg mindenség, csak összezavarja a tudomány állását és a gondolkodó embert, hogy akkor most mit is kéne tulképpen gondolnia.

Bell & Sebastian 2009.09.03. 16:53:43

Ki hogy bánik a múltjával, olyan lesz a jövője.
Azt meg a jelenből ki lehet következtetni.

Akkor még egyszer:
Miért nincs az áldozatoknak (együtt) emléknapja, emlékparkja, emlékműve, faxom tudja mije?

Mert meghaltak és nem tudnak reklamálni. (Becsületem a hűség) Jól beszopták! Hurrá!

Vlagyimir Majakovszkij:
MÁSODIK SZÁMÚ HADPARANCS A MŰVÉSZETEK SEREGÉHEZ (Részlet)

...

Mélyenszántó vitánkat
maguk a tárgyak
vágják el, ránkkiáltva, hogy:
"Új formát adjatok!"

Elmúlt az a világ,
mikor szájtáti ostobák
lesték "nagy mesterek" szavát -
Elvtársak,
új művészetet
az igazából,
olyat,
amely utat
mutat
a köztársaságnak a sárból.

(Illyés Gyula fordítása)

GeeDawg2 2009.09.03. 16:54:45

@thetriggerhappy: Nekem ezzel az a bajom, hogy a személyes emlékek érdekesek, mert valós emberi történetek, amik árnyálják a hivatalos hadikrónikákat; míg a kocsmai okoskodások nem helyeznek új perspektívába semmit, csak szócséplések.
De folytathatjátok, legfeljebb a topic érdekessége tűnik el.

GeeDawg2 2009.09.03. 16:58:29

@betyár: Fijjam, a sok nézőpont nem baj, de azért kb. annyira lényeglátó itt pár hozzászólás, mint a Szondi utcai talponállóban kifejtett vatikáni-zsidó összefüggés a világuralom megszerzéséért, amit itt kezdtek, Budapesten, mert ugye, itt vannak a Föld csakrái...

betyár (törölt) 2009.09.03. 17:09:47

@GeeDawg2:
Na most azért, mert te nem jössz rá bizonyos összefüggésekre, az nem biztos, hogy azt jelenti, hogy az nincs is. Legfeljebb nem illik bele abba a történetbe, amiről te azt gondolod, hogy az a történelem, a tudomány. Én pedig nem járok a Szondi utcába, mert az a Duna másik oldalán van. Szemben a Föld csakráival, amik, ha jól tudom, itt vannak a Pilisben.:))

betyár (törölt) 2009.09.03. 17:12:44

@GeeDawg2:
"valós emberi történetek, amik árnyálják a hivatalos hadikrónikákat;"
Milyenek a hivatalos hadi krónikák?

medve2 2009.09.03. 17:16:10

@thetriggerhappy: Mert akkor azzal is szembe kell nézni, hogy az akkori magyar politikai egésze katasztrófába vitte az országot (végérvényes Trianon, szétrombolt ország, Holokauszt, Don, civil áldozatok, stb...). És emellett az is érvényes, hogy a Vörös hadsereg megjelenése újabb diktatúrát és rengeteg szenvedést okozott.

Ma ez az ország nem tud szembenézni sem Horthy csődjével, sem a Holokauszttal, sem a kommunista időszak embertelenségével, semmivel. Mert ha azt mondod Holokauszt, komcsi vagy, ha azt mondod orosz erőszak, náci vagy. Ezt hívják beteg társadalomnak, finomabban szólva minden át van politizáéva. Még Hunor és Magor is.

tevevanegypupu 2009.09.03. 17:37:50

@medve2:
Szembeneztunk a multtal es otvenezerszer bocsanatot kertunk. Minden tisztazott, csak meg az nem, hogy a kommunsta idoszak embertelen volt-e valoban. Az ittmaradt relikviak azt allitjak, hogy nem is. Toluk nem kertunk bocsanatot, nekik mi bocsajtottunk meg. Nagyon is.

medve2 2009.09.03. 17:48:26

@tevevanegypupu:

1. Abban igazat adok neked, hogy míg például volt Kiszesek a főnökeink, míg ciki komcsizni, míg a kommunista bűnök valóban nincsenek megnevezve, addig nincs megbékélés ebben az országban. És talán valóban ez a mai társadalmunkban az egyik fő gond.
2. Viszont egyre általánosabb, hogy ezt kihasználva egyre többen próbálják bagatelizálni az 1945 előtti bűnöket, tagadni a magyar felelősséget abban. Ez akkor sem elfogadható, ha mondjuk a témát a jelenleg regnálók kicsinyes aktuálpolitikai érdekeikre próbálják felhasználni.

tevevanegypupu 2009.09.03. 18:06:13

@medve2:
Sokan visszaelnek sok mindennel.Nemcsak az 1945 elotti bunoket probaljak bagatelizalni, hanem 1956-ot is.Sot azt is, hogy Horn Gyulatol kezdve a kisz-es vezetokig meg mindig itt vannak es iranyitanak.
Tul nagy a kaosz.

betyár (törölt) 2009.09.03. 18:30:27

@medve2:

A '45 előtti bűnöknél - mivel bűnről beszélsz - gondolom a zsidók elleni tettekre gondolsz. Igen, itt nyilván van miről elszámolni, mivel számot vetni. Ezek azonban nem kizárólagosan magyar bűnök, és itt most nem német Endlösungra gondolok. De azért amiket Mo. elkövetett a zsidók ellen, az egész Európában általános volt, nem voltunk benne kivételesek. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy ez nem specifikusan a mi problémánk. Gondolok itt mondjuk a románokra, ahol már alig akadt deportálandó zsidó, mert a Vasgárda helyben megoldotta a kérdést. Gondolok mondjuk a franciákra. Vagy gondoljunk Angliára és az USA-ra, akik nem fogadták be őket, amikor menekültek, az USA a töredékét engedte be annak a kvótának, amit a saját törvényhozása megszavazott. Vagy gondoljunk arra, amikor a Churchill-Roosevelt csúcson szóba került a német zsidók kiváltása fejpénzért Németországból, akkor egy fültanú állítása szerint R. azt mondta, isten ments, még Hitler elfogadná az ajánlatot. Vagy amikor q partra szállás után a szövetségesek nem az auschwitzi vasútvonalat bombázták szét, amivel meg lehetett volna akadályozni a magyar zsidóság deportálását, hanem ehelyett német és lengyel városokat bombáztak rommá, mert az stratégiailag jobb megoldásnak tűnt. Igen, mi is felelősek vagyunk a vidéki zsidóság sorsáért és Szálasiért. De szeretném néha az általam említett példákat is hallani és olvasni. Így ugyanis erősen az az érzésem, hogy azért vagyunk mi a felelősek, mert mi vagyunk a vesztesek.

medve2 2009.09.03. 18:42:57

@tevevanegypupu: Ez nem káosz, hanem alattomos szándékok sora. Amúgy azt hiszem, nem nagyon térünk el abban, amit a mostani hatalomról mondunk. Ezt politológusi nyelven úgy is mondhatnám, hogy ebben az országban egy volt kiszes és a Hornok lehetnek törvényes vezetők, de sose lesznek legitimek, mert a társadalom egy jelentős részének van erkölcsi alapja ezt megkérdőjelezni. Természetesen 56 relativizálása is ide tartozik. De ettől még ne juss el oda, ahová az antiszemiták jutnak el. Természetesen ezt nem rád értem.

medve2 2009.09.03. 19:01:56

@betyár: Ebben neked természetesen igazad van. Igazad van, hogy a nyertesek megpróbálták elkerülni sajáát felelúőősségüket, és a veszteseknek erre nem volt lehetőségük. Bár azért megjegyzem, erről egyre több írás jelenik meg. Nagyon igazad van a vasútvonalak bombázásával kapcsolatban, bár megjegyzem: ezt már 1943-ban a szicíliai partraszállás után meg lehetett volna oldani, vagy Belorusszia visszafoglalásakor. Romániával kapcsolatban is igazad van, azzal a megjegyzéssel, hogy Besszarábiára igaz főleg, mert Dél-Erdélyben voltak zsidó törvények, pogromok is, viszont ott a zsidóságot szervezetten nem deportálták. Ezért, ha megnézed az erdélyi magyar Világ Igaza történetek a legtöbbjét, ott a zsidók megmentése abból állt, hogy magyar közigazgatás elől Dél-Erdélybe mentették. A litvánok voltak azok, akik mindent maguk oldottak meg. Tehát magyar sajátosságként semmilyen módon nem állítható be a Holokauszt. Viszont mi magyarok vagyunk, és mint magyarok, nem szabad hogy hagyjuk, hogy bármilyen akttuálpolitikai esemény miatt eljussunk oda, hogy zsigerből úgy teszünk, mintha ne lett volna magyar tragédia a magyar zsidók meggyilkolása magyar hatóságok segítségével. Azért, mert ma van egy számomra illegitim hatalom, mely ezekkel a kérdésekkel nagyon alattomosan manipulál, én nem akarom, hogy velem ezt sikeresen tegyék.

Amúgy szerintem meg kimerítheti a 45 előtti bűn kategóriáját az a politika is, melynek köszönhetően elveszett az igazságtalan Trianon revíziója, melynek következtében magyar fiatalok tízezrei odavesztek koloncként a Don-kanyarban, melynek következtében keletről és Nyugatról külföldi katonák árazttták el az országot mérhetetlen szenvedést okozva a civileknek és amelynek következtében szétrombolták a városokat. Az 1945 előtti politikai elit bűneként én ezeket is tartom, a holokauszton túl. Attól, hogy undorodom a kommunizmustól, attól, hogy undorom annak mai változatától, nem fogom Horthy és csapatát isteníteni, mert végérvénmyben szűklátókörűségük csődöt és katasztrófát okozott.

GeeDawg2 2009.09.03. 19:02:28

@betyár: Nem akarok okoskodni, de vannak levéltárban fellelhető hadinaplók, sőt, ezek alapján írt haditörténeti munkák. Pl. a korábban emlegett Ungváry Krisztián könyv.

medve2 2009.09.03. 19:03:01

@medve2: Még egy gondolat Horthyékről: Teleki.

GeeDawg2 2009.09.03. 19:20:04

...gyerekek, mi lenne, ha a történelmet alulnézetből néznétek? Pl, én, te, vagy a Jenő nem tehetett arról, hogy 1919ben bejöttek a románok, vagy 44-ben a németek, majd a szovjetek. Aztán mégis lett valahogy. Az egyik nagypapa így, a másik úgy alkalmazkodott. Lehet bűnökről beszélni, meg a rendszer felelősségéről, de azokat is emberek követték el. Embereknél meg el lehet dönteni, hogy etikailag mi a helyes döntés, a megbocsátás, vagy a megvetés. A rendszert csak olyan szempontból érdemes elemezni, hogy milyen etikai magatartásokat ösztönöz. Pl. egy háború semmiképpen sem a fejlődést, vagy az etikus magatartást, ezek inkább a kivételek. A korai kommunizmusban pl teljesen mások voltak ezek az ösztönzők, mint a későiekben. De a jelenlegi, gyenge állami intézmények is elég sajátos, sokszor torz dolgokat motiválnak.

medve2 2009.09.03. 19:23:42

@GeeDawg2: ha telekire gondolsz, akkor arra akartam utalni, hogy látott előre, hova fog vezetni az az út, melybe 1940-ben belekerültünk.

medve2 2009.09.03. 19:26:27

@GeeDawg2: Jó, de akkor mi van, ha egy mai torzszülött helyzet miatt már az sem működik, hogy megállapítsd, mi etikus és mi nem. Illetve vonhatsz-e le következtetetéseket az etikusságról a múlt értelmezése nélkül. Ez számomra kérdés.

GeeDawg2 2009.09.03. 19:28:58

@medve2: Szerintem ez butaság. Teleki egyszerűen túl arisztokrata volt; becsületbeli dolognak érezte a jugoszláv szerződést, ezért nem vállalta a dolgot. Ha nagyon szélsőséges lennék, hasonlíthatnám Bokros Lajoshoz, aki annyiszor adta be a felmondását, hogy a végén a saját meglepetésére elfogadták...

GeeDawg2 2009.09.03. 19:35:40

@medve2: Én nem vagyok egy etika bajnok, de azért vannak elég egyetemes szabályok. A kényszervállalkozá határeset, de a besúgás, mószerolás, zsarolás, stb. már nem az.
Pl. nekem semmi bajom nincs azzal a nagybátyámmal, aki hithű kommunista, mert tudom, hogy soha közvetlenül nem ártott senkinek. Azzal a meggyőződéses Fidesz szavazó távolabbi rokon nénivel már van, aki eg olyan villában lakik a budai hegyekben, amit a férje bíróként 1957ben kapott meg kedvezményesen egy politikai elitélttől. De most mondhattam volna másik előjellel is történetet.

tevevanegypupu 2009.09.03. 19:39:23

@medve2:
A vesztesek mindig bunosek es mindig nagyon meg kell fizetniuk mindenert, sokkal inkabb mint a gyozteseknek. Pedig a II. vilaghaboruban a gyoztesek is sok bunt elkovettek..es felelossegre senki nem vonta oket, tiszta lelkiismerettel tavoztak a porondrol, itelkezve mindenki felett.
Az o bunuk feledesbe merult, atalakult, megsemmisult. Maradt a feher-fekete valtozat.

GeeDawg2 2009.09.03. 19:43:55

@tevevanegypupu: a bűnösség kérdése akkor egyoldalú volt valóban, azért most már hál'istennek, elég sok kutatás van...

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.09.03. 19:44:04

Arról továbbra sem vagyok meggyőzve, hogy Budapest házainak, gyárainak, középületeinek erődítésként történő használata magyar érdek lett volna.

A harcban elesett magyar katonák természetesen hősök, akár Przemysl várát, akár a Don-menti állásokat, akár Budapestet védték. Ez nem függ az események megítélésétől.

@Téglagyári Megálló: A magyar honvédek a hazájuk iránti kötelességüket teljesítették. Nekik nem volt feladatuk, hogy mérlegeljenek.
Mindettől függetlenül tragédiának tartom, hogy Budapest és megannyi magyar élet feláldoztatott a német érdekeknek.

betyár (törölt) 2009.09.03. 19:49:43

@GeeDawg2:
És a levéltárban fellelhető hadinapló mennyivel hitelesebb, mint azok a történetek, amiket itt leírtunk? Azok is pont így keletkeztek, emberek leírták a tapasztalataikat. aztán jön Ungváry Krisztián pl. és ezekből konstruál valamit. De ez konstrukció. Lehet abból mást is konstruálni. Többek között ebből születnek a történészek közötti viták.

betyár (törölt) 2009.09.03. 19:59:44

@medve2:

Nem tudom, hogy történész-e vagy, de ha ismered csak egy kicsit is a háború előtti történelmet, akkor nem gondolhatod komolyan, hogy a Horthy-Bethlen kombó nem tett nagyon-nagyon sok mindent azért, hogy elnyerje a NSZ jóindulatát. Teljesen a teljesítési politikára játszottak. Sajnos '34 után világos lett, hogy a revans-politika sokkal hatékonyabb. Hogy milyen mozgástere volt a nemzetközi politkában Mo-nak, gondolom nem kell részletezni. Körülöttünk a kisantant, az osztrák-olasz-magyar együttműködés, hatalmi centrum terve az Anschluss után reménytelen, az angolok elhajtanak minket a sunyiba. Hogy a Szu-val nem kerestük a szövetséget, azért a tapasztalatok és a józan ész alapján nem kárhoztatható Horthy. Más kérdés a megszállás utáni helyzet természetesen. Hogy a vidéki zsidóság megmentéséért hogyan lehetett volna többet tenni, nem tudom. Azt meg végképp nem hiszem, hogy ezt akkor olyan világosan lehetett volna látni, mint ahogy azt mi ma látni véljük.
Helyes a megfogalmazásod, a magyar zsidóság sorsa a magyarok tragédiája. De nem a magyarság bűne. Márpedig ezt akarják lenyomni a torkunkon. Sajnos a holokauszt-téma iparággá vált.

betyár (törölt) 2009.09.03. 20:02:18

@medve2:
És nem tudott kiutat. Akkor lehet, hogy nem is volt?

betyár (törölt) 2009.09.03. 20:10:08

@GeeDawg2:
"Főméltóságú Úr!

Szószegők lettünk - gyávaságból - a mohácsi beszéden (*) alapuló örökbéke szerződéssel szemben. A nemzet érzi, és mi odadobtuk becsületét.

A gazemberek oldalára álltunk - mert a mondvacsinált atrocitásokból egy szó sem igaz! Sem a magyarok ellen, de még a németek ellen sem! Hullarablók leszünk! a legpocsékabb nemzet.

Nem tartottalak vissza.

Bűnös vagyok.

Teleki Pál"

1941. ápr. 3.

Tiszta Bokros Lajos!

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.09.03. 20:19:21

@betyár:

Húha.

Ez egy kicsit erős. Van ugyanis egy aprócska különbség. Teleki a halálba ment ezután, Bokros pedig jobbnál jobb állásokba ejtőernyőzik az aktuális hisztijeit követően. Teleki másképp pecsételte meg szavait.

Javaslom, hogy a fenti párhuzamot cserkészek előtt ne említse.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.09.03. 20:23:51

@Elpet:
ha visszaolvasol, láthatod, hogy betyár csak reagál ezzel, némi gúnnyal persze, egy korábbi kommentárra.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.09.03. 20:28:07

@betyár:
@Grift:

Igen. Elnézést, figyelmetlen voltam.

medve2 2009.09.03. 21:17:04

@tevevanegypupu: Ebben nyilván van igazság, de azért Európában a háborút a németek kezdték és egy olyan ideológiai nevében, mely faji felsőbbrendűségen alapult. És ha a háború, mint minden más, nem lehet fekete-fehér, azért ne vessük el a sulykot, mert az emberség szempontjából igenis volt jó és rossz oldal, különösen brit-amerikai kontra német relációban. A nácizmus megsemmisülése nem csak azért áldás, mert vesztettek, hanem azért, mert egy undorító és embertelen eszme. És akkor is az, ha a kommunizmus is egy embertelen fanatizmus.

medve2 2009.09.03. 21:23:07

@betyár: Miért mindig pont Magyarország az, amelyiknek sose volt más nemzetközi lehetősége a XX. században, mint vesztébe rohanni? Szerintem ez nem áll meg, amit mondasz. Hibák és rossz helyzetfelismerések.

A gázmakrák valóban nem Magyarországon voltak. A vidéki zsidóság elhurcolását magyar hatóság intézte. A magyar zsidók halálért az ország vezetősége is(!) felelős volt. És 1944-ben már nem nagyon lehetett azzal vakítani magukat, hogy nem tudják, mi folyik.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.09.03. 21:30:56

kérdezem én az urakat akik itten kekeckednek a kitörés kapcsán és kekeckedtek cseh tamás "kisajátítása" kapcsán, hogy nem is, mert az övéké is, mi a véleményük erről:

Cseh Tamás : Széna tér


A németek egy éjjelen nem védték tovább Budát,
összegyűlt mindegyikük, 40 000 szoldát,
jéghideg éjjelen, mindjük sisakosan
45 vad telén, kezdődjék már a roham.
Álltak és vártak utolsó parancsra,
az égen sztálingyertyák ragyogtak.
Áttörünk, áttörünk a Széna téren át,
áttörünk, áttörünk a Széna téren át.

A Széna tér fényben ég, ott várnak az oroszok,
mindenük a fegyverük és a parancsnokok.
Ég a tér, látom, hogy ég, ég a Széll Kálmán tér,
nincs sötét, nincs esély, nem fut ki egy egér,
és a tisztjeik fölemelt kezekkel,
és az utcákra szegezve a fegyver.
Nem jutnak át, nem jutnak át, a Széna téren át,
nem jutnak át, nem jutnak át, a Széna téren át.

Bújnak ott a romok alatt, helybeliek, magyarok,
városukat a sok csapat, a fényes sisakosok
megszállták s az itteniek bújnak a föld alá,
bőrönd és kisgyerek és kívül a sok szoldát,
szemben egymással németek, oroszok,
éjjel jéghideg éjszaka, fog vacog,
fényben áll, fényben ég a Széna – Széna tér,
fényben áll, látom, hogy ég a Széna – Széna tér.

A Hattyú utcán, az Ostrom utcán csillog a sisaközön,
a sok szoldát szorosan áll, majd a parancs, ha jön.
És fél három, és érkezik, és fut és ordítva rohan
a fény felé 40 000, mindegy már itt a roham,
és az oroszok tüzelnek, tüzelnek,
ők meg ledűlnek, ledűlnek, ledűlnek,
üvölt a tér, dől a vér, és ég a Széna tér,
45 vad telén a Széna – Széna tér.

A Hattyú utcán én úgy megyek azóta naponta át,
itt feküdt el sok tízezer, s nem nézem a házak falát,
golyónyomok, golyónyomok, ronda golyónyomok,
A Széna tér, látom, hogy ég, és kik elbújtak ott,
bújt a pincébe apám is, anyám is,
míg a szoldátok üvöltve halálig,
így megyek, én így megyek a Széna téren át,
így megyek, én így megyek a Széna téren át.

www.youtube.com/watch?v=dLo2MLNxV_s


/és vissza lehet lapozni, téglagyári, februári posztjához is/

betyár (törölt) 2009.09.03. 21:41:32

@medve2:
1. Sorold légyszi a jobbnál jobb lehetőségeket!
2. Olvasd el, amit írtam:"Más kérdés a megszállás utáni helyzet természetesen."
A megszállás '44-ben volt.
3. Hogy jöttek ide a gázkamrák?

betyár (törölt) 2009.09.03. 21:42:55

@Grift:
És Bereményi:)). Ő még él, próbálják meg őt áthúzni.

abandi 2009.09.03. 21:56:26

Állítólag a debreceni és a székesfehérvári tankcsata sem volt gyerekjáték,Budapest hosszú ostroma, meg leányálom...
Az összes nagyszülőm túlélte, de soha nem beszéltek róla.Esetleg egy-egy "vidám" történetet, de mindíg összevesztek a végén, hogy a Piros rózsa, vagy a Sárga rózsa utcában történt-e...

tevevanegypupu 2009.09.04. 00:38:00

@GeeDawg2:
Igen, nagyon ovatosan es szegyenkezve azert lassan kezdik elovenni a szennyes ruhat.

@medve2:
Mostanaban kezdik mondogatni, hogy azert az amerikai katonak sem voltak feddhetetlen lovagok a haboruban. Dehat ki volt az? Kerdes a koncentracios taborok helyzete is a bombazasok alatt. Allitolag tudott rola mindenki akit erint, es nem tortent semmi a szovetsegesek reszerol, pedig az angol-amerikai bombazok lattak a taborokat. Es persze azt is, hogy miert vannak. De ha mar errol van szo, a nemetek nemcsak a zsidokat, mindenki mast - a szlav nepeket is - alacsonyrendu fajnak tartottak. A kommunistak pedig ugyanugy koncentracios taborba, bortonbe vittek es halara iteltek azokat, akik nem voltak fanatikus hivei
Sztalinnak. Osszetett kerdes ez es meg nagyon sokaig lesznek majd olyanok, akik ugy erzik, hogy a tortenelem nem szolgaltatott igazsagot nekik. Es a hiabavalo varakozas lassan keserusegge, gyulolkodesse valik.

Oblomov 2009.09.04. 00:57:58

@GeeDawg2: @betyár:
Állítólag Adolf azt üzente a Délvidék visszafoglalása előtt, h. aki a enni akar, annak részt kell vennie a főzésben is. A Betlen-Teleki csoport katonailag nem akart belépni a háborúba, át akarta menteni a hadsereget, ez volt számukra az első vh. és az az utáni szitu nagy tanulsága. Viszont az ország rá lett hangolva a mindent visszára. Amikor adódott a lehetőség, nem lehetett nem kihasználni. Különben már akkor jönnek a németek, v. a nyilasok, velük az Endlösung. Ezt az antant azonnal belátta, a délvidéki bevonulás miatt nem kaptunk hadüzenetet.
Teleki nyilván erkölcsös ember volt, de politikus is. (Állítólag beteg is, depressziós.) Politikusként politikai irányvonaluk kudarcát látta a dologban, joggal. (Kárpátaljára nem a németek oldalán vonultunk be, sőt őket is kész tények elé állítottuk.) A búcsúlevél műfajilag ilyesmik kifejtését nem követeli meg.
A Bokros párhuzamot nem értem, de csak az ucsó százat futottam át a kommokból.

abandi 2009.09.04. 01:13:17

@Oblomov:
Az, hogy Hitler játszott a Kárpát-medencei "alsóbbrendű" népek acsarkodásával, az tuti!
A kassai bombázás után, pedig egyértelmű volt a hadbalépésünk, ha provokáció, ha nem!
Az is értelmesnek mondható döntés volt, hogy a II. hdsg-et tartalékosokból állították fel (tanulva az I. vhb. utózöngéjéből).
Mi az igazságunkért harcoltunk, de elbuktunk...Megszenvedtettek bennünket és az igazságtalanság nagyobb lett...
Hát ez van.
Most mi legyen?

medve2 2009.09.04. 08:52:25

@tevevanegypupu: Ezzel csak egyet tudok érteni.

medve2 2009.09.04. 08:54:47

@abandi: Azért az én igazságérzésemet bántja, hogy ágyútöltelékként halálba küldtek több tízezer "csak tartalékost".

Oblomov 2009.09.04. 09:44:55

@abandi: a katonai hadbalépésünkkel (végzetes faszist fixáció, belpol-i jobbratolódás, addigi annexiók kockáztatása, amit minden akkori nagy elfogadott) a délvidéki bevonulással történt meg. Teleki ezt látta. Amit nem láthatott, h. nem mi kaptunk hadüzenetet, hanem nekünk kellett hadat üzennünk. Pedig igazságunk már nem vala.

Oblomov 2009.09.04. 09:49:51

@Oblomov: a Délvidékkel még vala, de túl nagy árért vala, amiről le kell mondani. Ezt megtenni belpolitikailag sem lehetett vala, Teleki pisztolyát porozta vala.

veiszi 2009.09.04. 10:13:28

@tevevanegypupu: ezzel kapcsolatban beugrott még egy dolog, ami még a poszt eredeti felhívásához is kapcsolódik (ha valakit még érdekel) :)
szóval a német tervek többsége a háború utáni európával kapcsolatosan nem csak a szlávokkal számolt alávetett fajként, hanem bizony a magyarokkal is... családom volksdeutsch révén ebben annyiban lett volna érintett, hogy nagypapámmal a bevonultatásakor aláírattak egy papírt, hogy a végső győzelem után megy telepesként a keleti területekre, hogy azok is germanizáltassanak. szóval ha lett volna csodafegyver, akkor lehet, hogy most a Göringsheimmé átnevezett Donyeckből írnám ezt a kommentet németül :)

veiszi 2009.09.04. 10:17:32

amúgy a háború utáni német rendezési tervekről van egy egész jó tanulmány, Pax Germanica címmel jelent meg, de nem emlékszem ki írta (magyar). nem volt egy egységesen elfogadott hivatalos Terv, de nagyon érdekes elképzelések szerepeltek benne, köztük még olyanok is, amik Európa egészének szempontjából lehet, h nem is lettek volna rosszak (a vasfüggönyös kettéosztottságnál legalábbis biztosan jobbak)

GeeDawg2 2009.09.04. 10:38:21

@tevevanegypupu: Azért ugye arra is emlékszünk, hogy a háború végefelé (44-45) mindenkit besoroztak mindkét oldalról? Pont a múltkor olvastam, hogy a Waffen SS nagy része már rég nem német, hanem pont az "alsóbb rendű" csoportokból állt össze a végére. Sőt, volt olyan zsidó alakulat is, aki a németek oldalán harcolt.

...bár itt éppen a saját elveimmel megyek szembe, miszerint a hadtörténelmet hagyni kéne a fenébe!

...egyebkent is, a tortenelem nem az igazságrol szol. legjobb esetben is csak arrol, hogy megertsuk es tanuljunk belole! (ha konzervativ lennek, akkor meg azt is hozzabiggyeszteném, hogy a hagyományankat ápoljuk!)

GeeDawg2 2009.09.04. 10:41:11

@Oblomov: te miért használsz debreceni címert avatarként?

A Bokros párhutzam nagyon sántító, szélsőséges volt, én használtam. Csak arra gondoltam, hogy Teleki is többször szeretett volna lemondani, de Horthy mindig megkérte, hogy de ne. Végül igazi arisztokrataként öngyilkos lett. Ma ilyet nem szoktak csinálni. (Nemcsak Magyarországon, félreértés ne essék!)

betyár (törölt) 2009.09.04. 11:43:32

@Oblomov:

Ezt ismerjük, csak a mi emberünk úgy mondta, hogy nincs ingyenebéd.

Oblomov 2009.09.04. 12:17:50

@GeeDawg2: helyrajzi dolog, innen destruálok.
@betyár: a "vacsoracsata" nem ugrott be - ezek szerint - ezért nem értettem meg a párhuzamot, benne a szarkazmust.

Hattory Hanzo 2009.09.04. 15:33:51

Az biztos, hogy Teleki öngyilkos lett? Nem vagyok összeesküvés-mániákus, csak kérdezem?!

betyár (törölt) 2009.09.04. 15:40:09

@Hattory Hanzo:
Te mire gondolsz? Vadkanra vagy Barguzinra?:)))

tevevanegypupu 2009.09.04. 16:22:29

@veiszi:
Hitler tervei vilagosak voltak, megirta, eluvoltozte vilagszerte, szoval tudni lehetett kivel van dolga az embereknek.

@GeeDawg2:
A legritkabb esetben tanultunk a tortenelembol, minden generacio okosabbnak kepzeli magat az elozonel es az utana kovetkezo fiatalabbaknal is. Azt hisszuk, hogy ami nekik nem sikerult-sikerul, azt majd mi a nagy tapasztalatainkkal megoldjuk.

veiszi 2009.09.04. 17:09:53

@tevevanegypupu: Sztálin és a kommunizmus tervei is világosak voltak: a múltat végképp eltörölni. de a gyakorlat azért egészen (vagy legalábbis kicsit) más - megpróbálták eltörölni, mégsem sikerült. szerencsére :) szóval szerintem az, hogy egy ideológia fővezérének mik a tervei, és aztán abból a gyakorlatban mi megvalósítható, az szerintem két külön dolog. az általam említett kötet pont arra mutatott rá, hogy a náci németország külügyminisztériumában voltak azért olyan tervek, amik józanul (nyilván egy diktatúra adta mozgástéren belül) gondolkodtak az általuk óhajtott győzelem utáni jövőről, nem csak a göbbelsi agyatlan és gyűlölködő propaganda szintjén

tevevanegypupu 2009.09.04. 19:05:07

@veiszi:
Nem tudom ha gyozott volna, Hitlert meddig turtek volna meg. A nemet arisztokracia nagy resze, a intellektuellek, a hadsereg regi porosz resze utalta. Persze ha gyoz, nyilvan kenytelenek lettek volna egyuttmukodni bekeben is. A bun mindenesetre kozos volt, igenis a nemet nep nagy resze az utolso pillanatig kovette.
Lehet, hogy bekesen tengette volna napjait idos koraig, mint mondjuk valamelyik latin-amerikai vagy afrikai diktator?

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.09.04. 19:30:43

Ó, egészen el fogok érzékenyülni az "Emberarcú nácizmus" című, kommentek közé ágyazott mini-esszésorozattól. Bámulatosan hasonlóan hangzik a Marx-Engelsz-Leninsz jót akartak, csak elrontották a gonosz emberek című vegyeskari kantátára, amit zsenge ifjúkoromban oly gyakran volt alkalmam hallani, nem is beszélve a "Ha Kádár Jani bácsi látná ezt, nem engedné" kitétellel záruló gondolatsorokról, melyek megannyi szempárba csaltak könnyeket a `70-es és `80-as évek amúgy ingerszegény világában.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.09.04. 19:51:24

@tevevanegypupu: egyszer volt egy amerikai krimi, ami a hatvanas évek konszolidálódó Harmadik Birodalmában játszódott, Rutger Hauerrel az egyik főszerepben. Nem volt egyáltalán nagy szám a film, de pont ezeket a problémákat feszegette egy-két érdekes momentummal. Mármint hogy mi lett volna ha...

Szerintem ebbe az agresszív és gyilkos Harmadik Birodalom-gondolatba bele volt kódolva a totális háborús bukás már 1933-ban, sőt már jóval elöbb is.

Egyébként érdekes kérdés az is, hogy arányaiban az osztrákok körében mennyivel népszerűbb volt a náci gondolat, mint a német lakosság körében. Mégis csont nélkül úszták meg a bűntudat és a bűnbánat kérdését.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.09.04. 19:58:00

@Gasper:

"bele volt kódolva a totális háborús bukás"
Pontosan ez a lényeg. Nem lehet a tényleges eseményeket és következményeket valami lényegtelen mellékkörülményként értékelni, a dolgok nem véletlenül alakulnak úgy, ahogy.

bz249 2009.09.04. 20:07:42

@Elpet: egyébként lehet, hogy tényleg jót akartak... miért kellene kételkedni a szándékaikban. Csakhát nem volt tiszta világképük és azt hitték ilyen a jó. Nagyjából egyébként mindkét rendszer azt valósította meg amit várni lehetett az elméleti alapozás után.

tevevanegypupu 2009.09.04. 20:09:21

@Gasper:
1964..gondolom a Kennedy gyilkossag utan nem is lett volna lehetetlen a diplomaciai kapcsolat Amerikaval, aztan lassan a tobbi. A Szovjetunio vajon mikor kerult volna sorra? Vegulis van szep kozos mutjuk, a paktum ugyebar..
Moldova (meg mikor normalis volt) irt egy konyvet: Hitler Magyarorszagon. Az arrol szolt, hogy a haboru utan lefagyasztott Hitler eletre kel es Magyarorszagra latogat. Es hogy talal rogton szimpatiara, szerelemre..Fekete humorral irja a tortenetet ami tulajdonkeppen tokeletesen hiheto. Remes, jobb ha nem is gondolkodunk azon, mi lett volna ha..

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.09.04. 20:14:58

Persze, baromság ezen fantáziálni.

GeeDawg2 2009.09.04. 23:31:24

@Gasper: Konrétan az egész fent van a youtube-on...
@Elpet: Nem akarok beleokoskodni megint, de azért a véletlennek nagy szerepe van az események alakulásában. A trendeket könnyű megmagyarázni, de a sokkokat kevésbé. a sokkok meg újabb pályára lökhetik a trendeket. Van egy könyv, tavalyelőtt nagy divat volt: The Black Swan: The Impact of the Highly Improbable.

medve2 2009.09.05. 01:14:01

@tevevanegypupu: Azért ezekkel vigyáz. Amikor egy ideológia és egy hatalom lényege a faji felsőbbrendűség, amikor minden annak megfelelőlen működik, akkor elkerülhetetlen volt minden, amit műveltek. És valóban igaz, ez már 1933-ban kódolva volt. És ezt a "német arisztokrácia" kiszolgálta, és egységesen, mukkanás nélkül minden úgy ment, ahogyan ez a Mein Kampfban le volt írva. Persze, 1943 után már repedések keletkeztek Németországban. De ez sem az agymosásos ideológia elutasítása végett, hanem az értelmesebbje rájött, nincs értelme a további áldozatnak, mert a háborút elvesztették, ráadásul a tudták, az oroszok előbb érhetnek oda. Vagyis nincs ember arcú fasizmus.

tevevanegypupu 2009.09.05. 03:06:21

@medve2:
Persze hogy nincs emberarcu fasizmus, ilyen fel sem merult. Csak azon gondolkodtam, hogy vajon szuksegszeru volt-e, mi inditotta el ezt a fajta gondolkodast a nemeteknel, ami aztan ilyen rettenetes erovel fogva tartotta oket. Amennyit tud az ember azon kivul, hogy sulyos megalaztataskent eltek meg az elso vilaghaboru elveszteset, az az, hogy meglehetosen furcsa vilag jott letre naluk. Nemcsak a szellemi elet pezsgese vonzotta oda az embereket, irokat, muveszeket, hanem kialakult valami olyan erkolcsi szabadossag is - milyen hulye kifejezes - ami felhaboritotta a puritan nemetek nagy reszet? A szornyu nyomor mellett a hivalkodo luxus osszekotve azzal, hogy kifejezetten divatba jott a homoszexualitas, a nok sikkbol valtak leszbikussa..ami megvetes valtott ki, gyuloletre osztonozte az embereket, akiknek napi ket krumpli volt a fejadagjuk. Es ekkor jott Hitler, a haborus kituntetett kaplar, az orult uvoltesevel, toporzekolasaval es karlengetesevel, aki tisztasagra, onerzetre es felsobbrendusegre hivatkozva inditott el ezekben az emberekben egy eszelos vagyat a bosszura? Ez keveredhetett bennuk a konnyu gyozelem remenyevel, ami lenyugozte oket es szinte sokkolta a vilagot? A nacizmusnak sok hive volt mas orszagokban is, Angliaban, Amerikaban..Kennedy elnok apjat peldaul azert hivtak vissza az angol nagykovetsegbol mert szimpatiaval figyelte Hitlert. Angliaban a Mrs. Simpson miatt lemondott welszi herceg
ugyszinten. Ez csak a jeghegy csucsa. Keptelenseg megerteni, es csak ezert kerdeztem, hogy mi lett volna, ha Hitler gyoz?

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.09.05. 09:36:08

@GeeDawg2:

A sokkok mellett a befolyásos történelmi személyiségek szerepe is sokban meghatározza az események menetét. Joszif Sztalin és Adolf Hitler nélkül nem lett volna ugyanez a XX. század, valószínűleg élhetőbb lett volna nélkülük. Ám vannak törvényszerűségek, amelyeket egyetlen erős akaratú ember sem tud felülírni. A bolsevizmus bukásához vezetett például az az alapvető szükségszerűség, hogy nem lehet magas szintű technológiát létrehozni anélkül, hogy az egyéni pozitív motivációkat a legszélesebb körben alkalmaznánk a teljes társadalomban. A nácizmusnak is megvoltak a maga eredendő ellentmondásai, ami miatt a bolsevizmusnál sokkal gyorsabban elbukott.

medve2 2009.09.05. 11:24:34

@tevevanegypupu:

1. Hitler nem győzhetett.
2. Hatalomra jutásának több oka van. Ezek között kétségtelenül ott van az I. Világháborút lezáró hülye béke, mely megalázó volt. Azt sem szabad elfelejteni, hogy akkori nemzedékek élték meg, hogy végigharcoltak egy háborút, aztán nem lett semmi értelme. És még jött egy gazdasági válság is. Ebben a helyzetben a polgári demokrácia intézménye válságba került. Két lázadás volt ellene: a kommunista ideológia és a fasizmus. Kevesen beszélnek róla, de például mindkét "lázadás" rendkívül népszerű volt az értelmiség körében, nem volt kevesebb értelmiségi híve a jobboldali diktatúráknak, mint baloldalinak. Csak később, a nácizmus bukásával ez tabu lett. Olaszország, Spanyolország, Közép-Kelet-Európa ennek tipikus példája. Ennek a lázadásnak egy sajátos formája volt Németország, a nácizmussal és a faji felsőbbrendűséggel. Viszont ez utóbbi miatt ez a forma óhatatlanul arra volt ítélve, hogy háborúba keveredjen mindenkivel, a faji felsőbbrendűségnek nincs más kifutása.

Szóval: a jobboldali diktatúrák kialakulásának megvannak a logikus okai, ebben természetesen igazad van szerintem. Viszont számunkra, mint - vélhetően - konzervatív beállítottságúakra az is vonatkozik, hogy értékeink megóvása mellett ne essünk kísértésbe, és a demokráciát mindig szem előtt tartsuk. Én ezért utálok mindet, ami a Jobbikot övezi, mert alapvetően ők a demokráciát kérdőjelezik meg, és nyilván egy ilyen kormánnyal és ilyen szociális helyzettel sokakat képesek megszólítani.

tevevanegypupu 2009.09.05. 11:44:56

@medve2:
Jellemzo az emberisegre, hogy egy idore ket ilyen megoldast talaltak volna a problemak megoldasara, mint a kommunizmus es a nacizmus.

A Jobbik nem hiszem, hogy tul szeles reteget meg tudna szolitani, de akiket megszolitott, valoszinuleg mindaddig kitartanak mellette amig "rend" nem lesz. Megint kialakult olyan helyzet, amiben sokan az ero alkalmazasaban es a korlatozasok bevezeteseben latjak a megoldast. Pedig gyulolettel nem lehet igazsagot osztogatni, sem nyugalmat es biztonsagot teremteni. Viszont a demokracia a leglehetetlenebb megoldasokat is felkinalja, es mindig vannak akik ki is hasznaljak a lehetoseget.

Oblomov 2009.09.05. 12:17:05

A nácizmus, fasizmus esetében az a zavarbaejtő, h. a demokkrácia terméke. (A bolsevizmus nem annyira, az sajátos út, polgárháború, és inkább puccs terméke, ill. annak exportjáé.) Fasizmuselmélet sokféle van: tömeg-, válság-, modernizációs- a főcsoportok, plussz a külön-utak. Ormós Mari a modernizációst veszi komolyan, és arra jut, h. ez a tőke számára olcsó volt (szemben a New Deal típusúval, ami drága). Viszont totális pusztulásba vitte az érintetteket, így bukásával (önmaga szükségszerű felszámolásával) nyitotta meg az utat a valódi modernizáció felé.

indiscriminating power 2010.01.25. 06:28:33

Apai nagyapám Budapest ostroma alatt halt meg, mikor az ágyúzás szünetelésekor a pincéből felment valamiért a lakásukba, és közben újra rákezdte a szovjet tüzérség. A holttestét egy taligán vitték a fél városon át a Karolina úttól a Kerepesiig.
Az anyai ág mázlistább, a szomszéd ház kapott belövést és gyulladt ki, hallották, ahogy az ott lakó a falon dörömböl, azt áttörve próbál kijutni, majd másnap a rácsos ablak alatti zsíros koromfoltról találgatták, hogy a fickóból olvadt-e ki vajon. Később katonákat szállásoltak be hozzájuk, az ágyon aludtak ők, két szélen a szülők, közöttük a három gyerek, a padló meg terítve szovjetekkel. Az ostrom után nagyapám szabóként dolgozott a Vörös Hadseregnek, egyszer a malenkij robotra összefogdosottak közé került, de arra járt a műhelyt vezető tiszt, felismerte, és kiszedte a csoportból (rosszul összeforrt gyerekkori lábtörése miatt erősen sántított, aligha élte volna túl).
A téren, ahol a háború alatt laktak, két tömegsír volt, exhumálásukkor az egész környéket megülte a szag. A házon, ahova utóbb költöztek, háromszor ment át a front, a kertben ma is porladnak egy német katona maradványai, csak a fakeresztet és a rátett rohamsisakot távolította el a hatóság. Bár asszem nemrég ráépítettek valamit.

Egyébként miért a Crossroads Bakert (1946 07 25) ábrázoló kép a nyitóillusztráció?

indiscriminating power 2010.01.25. 06:33:44

@indiscriminating power: Valaki hiányolta a békés történeteket :)

don Fefinho · http://bunkonyilas.blog.hu/ 2012.04.28. 14:12:53

Nálunk meg a Zorbán elvette a nyugdíjakat.
süti beállítások módosítása