Feljegyzések a kaotikus gépházból
2009. április 27. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Feljegyzések a kaotikus gépházból

 Na. A vasárnapot egy lugasban elmélkedve kezdtem, később vitorlát bontottam a tavon, majd nempolgári tettként rántotthúst ettem, délután teáztam, és végül visszatértem a vörös rongyokba öltözöttbe. Este láttam, hogy itt egy poszt nyomán elszabadult a flamewar, vagy hogyishíjják.

 Elolvastam ezt a posztot ifjú vendégszerzőnktől. Fürtöske87-nek első írása ez, és azért valljuk be, jobban sikerült, mint az én első politikai témájú blogbejegyzésem. Ha a megfelelő szavakra, mint vörös posztóra ugró, ilyen-olyan előtaggal jobboldali törzsolvasóink odafigyeltek volna az írás egészére, azért nagy vonalakban egyetérthettek volna vele. A nagy vonalak nálam is megvannak, de az írás néhány fontos kitételével nem értek egyet. The Komment is free, persze, de hát ugyanilyen a Reakció blogkommunája is. E posztot egyébként leszedált konzervatív klubok fotóival láttam el.

*

 Kezdjük az írás felütésével: TGM valóban szórakoztató, hiszen van-e más gondolkodó, aki fiatalkorában sétálgat konzervatívként, ezüst sétapálcával, hogy aztán őszülő halántékkal írogasson szélsőbaloldali mozgalmakban manifesztumokat? Ugyanakkor az, hogy „nem lehet elvitatni, hogy műveltség tekintetében még mindig fényévekkel a közélet nagy magyar ugara előtt jár”, legfeljebb úgy igaz, hogy azok a fényévek egy vörös csillaghoz vezetnek. Ugyan már, 2009-ben Magyarország legkiműveltebb emberfője TGM lenne egy jobboldali blogger szerint? Bár TGM valóban ügyes, hiszen még a nagy Roger Scrutont is megvezette, amikor is '95-ben összeállított Mi a konzervativizmus c. kötetében őt nevezte meg a magyar konzervatív gondolat letéteményesének (sőt, még a francia Nouvelle Droite-tal is összehozta - remélem, azóta Horkay Hörcher Ferenc felvilágosította a vidéki birtokán rókára vadászgató Angol Konzervatívot). Nem értem, Scruton hogy hagyhatta ki például Molnár Attila Károlyt, aki addigra készen volt a Feljegyzések a kaotikus fegyházból c. alapművének némely tanulmányával.

 TGM Fürtöske87 által idézett szövege - bár megállapításait részletekben meg lehet feleltetni egyes mai magyar széljobbosokra - azonban az én szememben is vörös posztó. Az a korábban sokat idézett szöveg ugyanis a balliberális oldal sokáig ismételgetett mantráinak gyűjteménye a magyar mucsai jobboldalról, s eképpen nem comme il faut gondolatsor hazai konzervatív körökben. Vagyis - hogy tovább franciázzunk - Cyranóhoz hasonlóan majd kigúnyoljuk magunkat, ha kell, de a Sötét Oldal varázsigéit nem idézzük meg saját szellemeink elijesztésre. Ha másra nem, legalább erre jó volt az Utolsó Figyelmeztetés / UFi / Reakció elmúlt tíz évnyi munkássága. Röviden: TGM-mel nem ér bombázni a középtől erre eső oldalt, és ezt lehet, hogy jogosan sérelmezik egyesek.

*

 A vitatott cikk negyedik bekezdése fordított logikai műveletekkel arra lyukad ki, hogy az MDF-kormányzás bizony provinciális, szocialista és népfrontos volt. Ezt Antall József és akkor madöfös családom nevében visszautasítanám. Az akkori MDF körülbelül olyan volt, mint a mostani Fidesz. A '98-as Fidesz simogatásával viszont egyetértek. Politikai comingouttal elmondom, hogy mindmáig az akkori Fidesz programja, nézetei és üzenetei állnak hozzám a legközelebb a magyar politika elmúlt húsz évéből. Tizenegy éve volt ez, amikor Zidane kettőt rúgott a braziloknak, Madonna kiadta a Ray Of Light-ot, egy 35 éves elegáns fiatalember pedig Magyarország miniszterelnöke lett, legyőzve a pufajkást. Nagy idők voltak, hahh.

 Azóta pedig felnőttünk, és minden küzdelem ellenére pocakosodunk. Kövéredik a jobboldal is. És igen, azóta „hazánkban vannak olyan jobboldali gondolatok is, amelyek a liberális demokrácia helyett a Szent Korona tan minimum 1945-től megmosolyogtató, és legalább 1848-tól korszerűtlen történelmi meséjére alapoznák Magyarország államformáját”. De ezekkel a gondolatokkal nincs semmi baj. A Szent Korona-tan komoly, kiforrott elmélet, tananyag a jogi egyetemeken. A tannal lehet vitatkozni, de kigúnyolni nem érdemes - és nem elég, ha lemesézzük, mutassunk fel érveket, ha vitatjuk.

*

 Van itt még egy idézet: „Valódi rendszerváltást követelnek 20 esztendővel azután, hogy a pártállam monolit struktúrája lebontásra került, és kiépült a nyugati mintájú liberális demokrácia intézményrendszere.” Ennek cáfolására csúnya módon életkorral és tapasztalatokkal kapcsolatos érvekkel jönnék elő, de inkább azt kívánom, bárcsak igaza lenne... Azzal viszont, hogy „gazdaságpolitikájuk a kapitalizmus elvetése, egyfajta szocializmus Marx nélkül”, egyetértek.

 A kérdésre, „hogyan lehetne valaki jobboldali anélkül, hogy elfogadná a piacgazdaságot, az európai uniós integrációt, a zsidó-keresztény kultúrán alapuló euroatlanti civilizáció alapvető értékeit?”, én azt válaszolom: minden további nélkül. Nincs ugyanis olyan egzakt szempontlista, amit ki kell pipálni, hogy valaki jobboldalinak nevezze magát. Az angol toryk, minden konzervatívok ősei például vitathatatlanul jobboldaliak, mégis szkeptikusak az európai integrációval szemben (most a torykon belüli különböző álláspontok bemutatásától megkímélem az olvasókat). A hardcore tradicionalisták is joggal nevezhetik magukat jobboldaliaknak, pedig egyes ágaik elvetik a komplett zsidó-keresztény kultúrát. A piacgazdaság alatt pedig mást érthet egy amerikai republikánus, egy nem thatcherista tory, egy német kereszténydemokrata és egy fidesznyik is, és attól még jobboldalinak számít mindegyikük.

*

 Azt a mondatot pedig, hogy „A magát „radikális jobboldalnak” nevező szubkultúra valójában egy ideológialaig nem körülhatárolható, zavaros és sötét gondolatokat megfogalmazó, a magyar történelem legrémesebb korszakainak szimbólumrendszerét felhasználó, velejéig anitszemita, demagóg és populista társaság, akik a párbajképesség elemi követelményeinek sem felelnek meg”, hagyjuk meg Gyurcsány Ferencnek.

 A radikális jobboldal (akiknek egy része nem is nevezi magát radikális jobboldalnak) ugyanis jóval sokrétűbb ennél, a határt pedig nem lehet kollektíve meghúzni feléjük, legfeljebb egyéni szinten. Kinek mi fér bele.

 A Reakció egyébként köszöni szépen, jól van. Maradunk továbbra is poszt office, és egyszer majd csak bevesznek minket valami igazi konzervatív klubba. A vitatott poszt egyes kommentjei újra hozták a „Zorbán napiparancsainak teljesítői”, „liberálisok zsúrfiúi”, „Bajnai ügyének segítői” és egyéb vádakat, miközben a poszt egy vendégszerző egyszeri írása volt. A közel harminc reakciós blogger nézetrendszere, vérmérséklete, aktivitása eltér, s ez néha kaotikusnak tűnik. De csak annyira vagyunk kaotikusak, mint a jobboldal, vagy épp a magyar valóság. Sokszor eltérő véleményeink nem mindig feleltethetőek meg egy kánonba, de azt a szívességet végképp nem fogjuk megtenni, hogy pont a radikális jobboldal kánonja lesz a mércénk. Ők ők, mi meg mi vagyunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr751088494

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.04.27. 07:09:46

"Ők ők, mi meg mi vagyunk." Ők magukfajták, mi magunkfajták.
Amúgy thx ergé, rendesen tisztáztad a dolgot.
Antall József pedig ugye nagy csatát vívott népies tagságával. Szerintem ő a rendszerváltás utáni legkiválóbb politikusunk. Antall forever, kár hogy nem adatott neki több idő, ami meg megadatott, azt köszönjük.

molaris 2009.04.27. 07:33:46

@dszg:
Én úgy mondanám, hogy a lehető leginkább kihasználta a lehetőségeit. Azok, aki mellette álltak ténylegesen, és nem karrierhuszárok voltak, meg is őrizték arcukat, nem adták el maguk egy tál lencséért, bár lehet, hogy ők is éhesek voltak.

Azt el kell ismerni, hogy létezhet fordulat az ember életében, de ez nem jelentheti azt, hogy gyorsabban forog mint a ringlispil. Orbánnal az a baj, hogy túl fiatalon és vehemensen ugrott bele a politikába, és a kacskaringók nem mutatnak jól, egy olyan egyénnek, aki idol akar lenni a többség számára.

A TGM- i út pedig teli van ilyenekkel, így nem lehet a szellemi vezetők között komolyan venni. Még akkor is dicséretesebb egy karakán kiállás az elvek mellett, még ha az épp nem sláger, mint a cikk- cakk a megélhetésért, a "névért".
Ma, nehéz olyan bölényt találni, aki kitartóan, évtizedek óta, hűen róná útját ebben a politikai dzsungelben.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2009.04.27. 07:54:53

Úgy is van Ergé.
Bármilyen nézettel lehet valaki jobboldali.
A jobboldaliságban az a szép, hogy nincsenek határai.
Az egypártrendszer és teljesfoglalkoztatás munkás-paraszt összefogással éppúgy lehet jobboldali, mint a sámán esőtánca.
Úgyhogy ezt kár is feszegetni.
Jobboldali az, aki annak vallja magát.
Mindenki akár.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.04.27. 08:00:48

@simonmondja.: ügyes vagy. CSak nézz végig előbb a történelmen. És utána kezd el kitalálni, ki a jobboldali. a kérdés, hogy mikor ki számított annak. Nincs egységes jobboldal, és ez nem is baj, a konzervatívok csak egy részét adják. a baloldal is ugyanilyen tág fogalom, had jegyezzem meg a számodra. komcsik, anarchisták (ezek millió ágai), balos népiek, délamcsi nacionalista szocik, szocdemek, liberálisok...

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2009.04.27. 08:03:22

@dszg:
Ja, hogy annak is kell számítani?
Akkor mégis van valaki, aki megmondhatja, hogy ki jobboldali?

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2009.04.27. 08:22:22

Hát - már megbocs -ez elég blőd lett.

Hogyaszondja Cyrano, meg effélék. Há'bazeg tök8 ki mondja, a kérdés az, mit mond. Ha aTGM idézet passzol, akkor nincs azzal baj - függetlenül attól, hogy TGM-mel van, nem is kevés. (Ráadásul ugye nem is az eredeti kontextusában használtatik a szöveg, ergo elég vicces a berzenkedés, hiszen az puszta betű, meg szó, meg mondat, a maga legszűkebb irodalmi értelmében, az eredeti író semmiféle eredeti szándéke nem föltételezhető mögötte.)

Aztán valahogy az sem egészen kerek, hogy akkor ezek szerint semmiféle csoportjellemzők nem tételezhetőek senki jobbosról, széltől a középig, esetleg akkor, ha az embert Gyurcsánynak hívják, de akkor meg ugye nem mérvadó. Hát ez így egy kicsit nehéz lesz. Mindenki más szíveskedjen egyesével interjúvolni az árpádsávos radikálisokat, hogy most akkor ők filo- oder antiszemiták volnának-e saját megítélésük szerint, és persze a kapott választ kötelező kétkedésmentesen elfogadnunk? (Oppardon, máris a tömeges leradikálisozás fertelmes bűnébe estem!) Nem mellesleg szerző maga aztán nagyvonalúan kezeli a dolgot, csak kiderülődik, hogy azért van olyan, hogy radikális jobb, sőt annak még kánonja is akad. Ezt akkor most így hogy? Hát hiszen vendégszerző is ezt tételezte, csak más tartalommal. De nem ezért a más tartalomért baszatott le, hanem magáért a finoman rétegzett szubkultúra meg nem értéséért, egy kalap alá vevéséért, stb.

Szóval szerintem ennek az egésznek lehet nekifutni még egyszer... Odáig rendben volt, hogy TGM messze nem akkora tótumfaktum, még műveltségét tekintve sem (azért mondjuk így sem merném hétköznapinak nevezni). És onnantól megint értelmes, hogy ők ők, mi meg mi...

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2009.04.27. 08:24:24

@Oli bácsi:
Ejnye Oli bá, az avatarod nem kompatibilis a jobboldal kétharmados eszméivel.
A cilinderes bankár idén baloldalnak számít.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.04.27. 08:30:11

@simonmondja.: és maga minek mondja magát: és milyen alapon?

szerintem el kell fogadni, hogy a széljobberek is jobberek. Ez terminológiai kérdés, sajna ezeket a csoportokat mindig a jobbra sorolták, habár elég sok szocialisztikus elemet mondanak magukének (anélkül, hogy a szabódezsői örökösöktől kezdve miondenkit lenáciznánk, ugy Hitler is nemzet SZOCIALISTA volt, és Mussolini is a szociknál kezde, csak hozzátett egy kis nacionalista mázat). Mármost akkor nem a a kérdés, hogy ők jobboldaliak e, hanem hogy kötelező-e minden jobbosnak szolidaritani más jobbossal. Szerintem nem. Van számos csoportosulás. Ilyen-oylan okok miatt midnegyiket jobboldalinak mondjukm, ami így elég tég fogalom lett. Mint a könnyűzene, vagy a baloldal. Mert a technós és a rocker sem tömörül egységfrontba pl. a komolyzene ellen. Jobb, ha mindenki közelebbi é körülhatárolhatóbb jelzőket talál magának saját amga meggyőződésének leírására. Végülis, a balosok is megsértődnek, amikor egyazegyben lekommunistázzák őket.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.04.27. 08:32:05

Ez nagyon jó volt ergé. Nagyából egyet is értek, kivétel a konzervatív klub. Ilyen személyzeti politikával esélyetek nincs :)

Szegény ifjú kollégának nem nagyon lesz kire szavazni :)

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.04.27. 08:39:32

@Oli bácsi:
Inkább Tölgy a Teaszalonból. Hitelesebb, mint maga. Maga már lejáratta magát.

Carnivora (törölt) 2009.04.27. 08:54:26

"Magyarországon mára mindössze egy ténylegesen konzervatív - tehát a hagyományok tiszteletén, a jogállamiság védelmén, az egyén (a polgár) és a közösség (a nemzet) érdekeinek összehangolásán, s végül, de nem utolsó sorban a szabadversenyes kapitalizmus, a piacgazdaság elfogadásán alapuló – politikai attitűd van jelen. Ez azonban, fájdalom, nem kizárólagos a jobboldalon."

Na ezt a szép handabandát melyik politikai attitűdre értette a szerző, amely ténylegesen jelen is lenne kishazánkban :P

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.04.27. 09:06:14

@Carnivora:
Ez engem is érdekelne, Kérdés, hova számíthatjuk az MDF-et?

molaris 2009.04.27. 09:08:33

@simonmondja.:
Én magam radikális konzervatívnak tartom, viszont pártpreferencia nélkül. Sajnos nem találok olyat a skálán, amelyik megfelelne az én nézeteimnek. Mert nem tudom elfogadni a szélsőséges, kirekesztő nézeteket. Viszont híve vagyok a Bibliai alapon álló, tekintélyelvű társadalmi berendezkedésnek. Na, akkor most fejre állhatok?

Vagy, mint egyik honlapon megkaptam, nincs széles- e hazában mocskosabb náczi. Hát igen, az én alapom a cionizmust IS kizárja.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.04.27. 09:10:25

sosem lesz kizárólagosan jelen ez@Carnivora: a jobboldalon. A léyneg, hogy jelen legyen, a többit szarjuk le. RAdikálok mindig lesznek, nem kell velük foglalkozni,.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.04.27. 09:10:28

@molaris:
"az én alapom a cionizmust IS kizárja."
Akkor maga náczi, jön Ács Feri és lenáczizza. Várja ki.

Oli bácsi · http://reakcio.blog.hu 2009.04.27. 09:22:01

@Őrnagy Őrnagy:
A kettesből elutaznak. Ideje menni törcsit cserélni.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.04.27. 09:27:37

@Oli bácsi:
Törcsi? Az mi? Gőzöm nincs. De tényleg. Tiltson ki, ha nem tetszem.

Viszont rossz hír, a tegnapi csepeli 3-as körzet tiszta panelház. És nyert a Hülyék Pártja. Mégis jön a primitív, mucsai, piacellenes Fidesz?

Oli bácsi · http://reakcio.blog.hu 2009.04.27. 09:30:40

@Őrnagy Őrnagy:
A kitiltás másutt szokás.

Régi csepeli család sarja vagyok, úgyhogy ennek örülök.

A lejáratódást meg kompetensebb népekre bízom.

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2009.04.27. 09:32:29

@Őrnagy Őrnagy:
meglátja majd, ha túlságosan tért nyernek a hülye hátranyilazók, meg az összekacsintó cimboráik, idejönnek a jenkik, és hoznak 4-5 zászlóaljnyi demokratát rendet csinálni.

az MDF plakáton Bokros Lajos bajsza mármár Sobri Jóskás. ez pedig eltolódás a javábók,

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.04.27. 09:37:41

@Oli bácsi:
A lejáratódás túlzás volt,. De néha kellenek retorikai eszközök a komment élének emeléséhez. Tudom én, néha nehéz a mundért védeni, de kell. Ergé jobban csinálja :)

Viszont ez, hogy Csepelen , panelek közt győzni tudott a Fidesz, igen nagy baj az MSZP-nek. Egyféle indikátor. És nem hiszem, hogy a piacpárti, jobboldali, haladó Bajnai-reformok túl sok szavazót visznek onnan vissza nekik.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.04.27. 09:37:57

szegény fürtöske! jön ergé, megdicséri hogy jól van kicsim azér ez jó volt ám, majd elmondja, hogy bizony hülyeséghegy volt. és igaza van.
viszont! nem elég gáz a u2 és annak frontarca, most még madonna is?" Madonna kiadta a Ray Of Light-ot" :)))

states 2009.04.27. 09:40:26

Jó az írás, nem ártott helyre tenni a még csak bimbódzó, de máris a Népszava-legóból is építkezni akaró posztírót, mielőtt teljesen virágba borulna...

Carnivora (törölt) 2009.04.27. 10:08:08

@Őrnagy Őrnagy:

Számolunk még bárhol is a mai MDF-el? :D

@dszg:

Részleteiben is hol van jelen? A legnagyobb un. jobboldali párt az "új többség" kedvére tesz, és kb. ilyen oldschool posztkádári sódert nyomat.
A jobboldaliak meg már max., azért szavaznak rá, mert nincs más választás ...

A nemzeti radikalizmus egy nagyszerű eszmerendszer a maga eredeti formájában lásd. Bajcsy-Zsilinszky Endre az más kérdés, hogy az szintúgy nincsen köszönőviszonyban a mai un. képviselőivel lásd. MIÉP, majd Jobbik, ahogyan a konzervativ eszmerendszert sem képviseli egyetlen párt sem ténylegesen.

negeev 2009.04.27. 10:17:18

Talán, most majd lenyugodnak a kedélyek. :)
Személyesen én mindig csak arra vágytam, hogy büszkének érezhessem magam abban az országban ahol élek, és amit szeretek. Egy párttól, meg azt vártam el, hogy ezért ne csak gazdaságilag tegyen, hanem vallja és vállalja fel büszkén a magyar hagyományok ápolását és megőrzését.
A tekintélyt meg ne hagyja kiveszni a mindennapi életből.
Nekem ezt jelenti a konzervatív jelző. Ez a minimális elvárásom volt mindig a Fidesz-től.

polom13 2009.04.27. 10:30:01

1990.: TGM ezüstfejű sétapálcát hord és a cigaretta helyett szivart kezd szívni,merthogy ő egy európai polgár.Én akkor még csak alsós voltam az általánosban,de magamban már akkor leírtam TGM-et,mert aki ennyire képes azzal nem érdemes foglalkozni.
Elegem van a TGM-(Hankiss,Heller,Nádas,stb.)elemző jobboldaliakból ,ezek az alakok ezerszer lejáratták magukat,a híres elméleteiket,a "szakértelmüket".Mégis van egy rakás ember(sajnos még a jobboldalon is)akik ha TGM ír egy cikket a Népszabadságba(Szabad Nép)a kutyaszar ízéről rohannak megenni néhány kilót,csak hogy érdemben hozzá tudjanak szólni a vitához.
P.S. az .hogy ki is a jobboldali nehéz kérdés,lehet is róla vitát folytatni,de nem szabad hagyni.hogy a balos megmondóemberek döntsék el.

Carnivora (törölt) 2009.04.27. 10:30:52

Egyébként meg a Jobbik mostanság divatba jött fétisizálása legalább annyira nevetséges, mint a zsidósdi ...

Ugyanazt csinálják a nagy "demokraták" amit az a csúnya gonosz széljobb ... csak a széljobb minden nyűgöt a zsidókba lát a demokratásdiak meg a csúnya széljobban ...

Miközben kb. leszarja a jónép a zsidósdi dolgokat meg a széljobbos dolgokat is.

A jónépet az érdekli legyen kenyér. A nagyon megfelelni akarunk nekik nyugatot pedig, hogy beérkezzen a havi államadósság törlesztő részlet. A Szlovákoknál ott van Slota vidáman elvan a kormányban , és mégis többre tartják a szlovákokat nyugaton, mint a mi hűde demokrata országunkat. Pedig Vona Gábor kispályás Slotához képest széljobberségben ...

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.04.27. 10:50:52

@Carnivora: midenn a széljobbal van tele, nem modnhatnám, hogy le vannak szarva. Pedig le kéne őket szarni. Nekem pozitív csalódás volt elolvasni a Fidesz programjait, durván az aktívakra építenek.

@Őrnagy Őrnagy: Bajnai jobboldali programja? höhö:
inforadio.hu/hir/belfold/hir-262394
Bokros Lajos és programja neoliberális, és akkor sem nevezhető konzervatívnak, miként azt tette Herényi Károly, ha a neoliberális gazdasági filozófiát tette magáévá a konzervativizmus angolszász ága és az amerikai neokonzervativizmus - fejtette ki az inforadio.hu-nak Horkay Hörcher Ferenc, a PPKE-BTK esztétika tanszékének vezetője, aki ezzel szemben a konzervativizmus szociálisabb, kontinentális hagyományát hangsúlyozta. Molnár Attila Károly eszmetörténész szerint nem is létezik konzervatív gazdaságpolitika, Bokros programja pedig kifejezetten balos, technokrata csődprogram. Botos Katalin közgazdász úgy véli, nem lehet fundamentalista piacpárti programmal fölemelni az országot.

ez áll Bajnaira is

Carnivora (törölt) 2009.04.27. 11:02:36

@dszg:

Hol? hol? te vagy az első szerencsés, aki olvashatott a Fidesztől bármiféle programot mostanság :D:P

Én is, én is.

Egyébként meg, amíg a Fidesz ilyen vastagbor.blog.hu/2009/04/24/gasko_es_geronazzo_avagy_a_sajtokozlemenyek_alja sz*r emberek alá adja a lovat addig hiába írkálna csodaszép programot a posztkádári trutyiból nem tud kimászni ...

Egy szerencséje van a Fidesznek nincsen más jobboldali erő, amelynek esélye van bármiféle értelmesre egyszer, ezért viszik a prímet. "Az új magyar narancs. Kicsit sárgább, kicsit savanyúbb, de a mienk."

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.04.27. 11:03:26

@dszg:
Szerintem se az, én csak újreakciós nyelven beszéltem

ötvenszázalék 2009.04.27. 11:17:08

''Az a korábban sokat idézett szöveg ugyanis a balliberális oldal sokáig ismételgetett mantráinak gyűjteménye a magyar mucsai jobboldalról,''

index.hu/video/2009/04/17/overdose/

Azért ez a video sok sztereotipiát igazol. Szerintem megérne egy zsíros posztot ahogy kiböfögi a főnök, ''azok is okosak a maguk módján'' Ez lenne Orbán igazi arca?

hiba 2009.04.27. 12:41:11

@ötvenszázalék: Huh, ezt a videót én is láttam. Hörögtem dühömben. Bazmeg, ennyi év politikai rutinnal hogy nyilatkozhat meg valaki így a kamerák kereszttüzében. Lassan kezd az a fóbiám kialakulni, hogy a fidesz válságának oka maga OV.

Amúgy meg egy friss hír a Jobbiktól: a minden tekintetben kultúrált párt, a méltán népszerű kurucinfo szerkesztőt, Novák Elődöt jelölte az OVB-be. Erről vélhetően maga Előd ad szerény tájékoztatást a portálon.

molaris 2009.04.27. 12:53:52

@Őrnagy Őrnagy:
Főtiszt Uram, ez várható, de nem az első élménye lesz életemnek, ebben a témában. Hozzászokik az ember idővel.

molaris 2009.04.27. 12:59:01

@Őrnagy Őrnagy:
Csak mint tolmács merek szólni: törcsi= történelem, a mai fiatalok szerint. Tudtommal, de lehet, hogy már ez is messze meghaladott nézet.

molaris 2009.04.27. 13:02:25

@Carnivora:
Látod, aki figyel az talál. Ha nem csak zsigerből írsz, hanem közben néha a Népszabón - szaván kívül más orgánumot is megtisztelsz kitüntető figyelmeddel, akkor nem írnál ilyen emeletes sületlenséget.

Leskelődő 2009.04.27. 13:10:07

@molaris:

Végtelenül sajnálom, de attól tartok tartok nem erről van szó. Őrnagy urat egyszerűen lelondinerezték ;)

(Őrnagy úr, természetesen én ezt nem hiszem el! Sőt. Elhatárolódom.
Százados.)

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.04.27. 13:20:37

@Leskelődő:
Londiner? Ki volt?
Maga meg itt lebzsel, mikor tenger dolga lenne a Tirpákon.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.04.27. 13:21:36

hetivalasz.hu/cikk/0509/12069
A reakciós késztetés
Hol van a baloldal és a jobboldal közötti vízválasztó?
Molnár Attila Károly

Carnivora (törölt) 2009.04.27. 13:40:47

@molaris:

Nem forgatom kedvenc lapjaid mellé lőttél ... :P

Carnivora (törölt) 2009.04.27. 13:42:47

@molaris:

Parlamentben is éppen a náczi veszély a fő téma Lendvai Ildi, és Hiller Pityu elvtársak vezetik a demokraták rettegését. Te is rettegel már? :D

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.04.27. 13:47:52

Mondjuik még annyit, hogy a rendszerváltáskori MDF szerintem Antall alatt jóval vállalhatóbb volt a Fidesznél.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.04.27. 14:00:02

@dszg:

"A magyar ugarral elégedetlenek a - korábban igen népszerű - tisztító viharban bíztak. Abban látták feladatukat, hogy Magyarországot kilökdössék a mocsárból, pedig másban nem bízhatunk, mint hogy kihúzzuk magunkat a hajunknál fogva. Mint a béka, aki a tejes csuporba esve addig kapálózott, amíg vajat köpült maga alatt, és arra állva ki tudott kászálódni. Magyarország ugyanis csak a benne élőknek fontos, akik a kudarcok után sem akarják itthagyni. Ez a reakciós késztetés forrása."

Amen. (És ezt nagyon komolyan gondolom!!!)

Ha Molnár Attila Károly is komolyan gondolja, akkor nyilván asztalverve követeli a "Valóság meghódítását" a magyar jobboldaltól (legalábbis a magát konzervatívnak valló jobboldaltól).

Legalább akkor lehetőség/feladat áll a mai fiatal konzervatívok előtt, mint a két világháború között az ún. népi mozgalmászok előtt. A valóság meghódítása. (Akkor a fiatal értelmiségiek egy könyvsorozatot indítottak Magyarország felfedezése címmel. Szociográfia!!!) A tényekkel való összehaverkodás. Ez nem az antalli paktumpolitika útja, hanem szellemi és erkölcsi forradalom.

Vagy tévednék?

Amúgy é, tudok nektek szállást intéznii Magyarország fekete lyukában (a legnagyobb szegénység közepén) a Cserehátban. Néhány hét, és új élményekkel, impulzusokkal feltöltekezve lehet folytatni az egzisztálást!!! (Emilre minden esetben válaszolok.)

ü
bbjnick

Carnivora (törölt) 2009.04.27. 14:02:56

@Vendéan (dszg):

Az idő sok mindent megszépít. Szerintem a valódi rendszerváltás elmaradása megbocsáthatatlan ... és többek közt, azért tart itt ez az ország ahol tart. Nincsen a rendszerváltásnak nevezett bohózat, akkor is ezek a kiszes meg régi jó elvtárs figurák vezetnék ezt az országot....

molaris 2009.04.27. 14:39:56

@Carnivora:
Ajjaj, csak úgy hullanak a fogaim.::))

Carnivora (törölt) 2009.04.27. 17:50:21

@molaris:

Szegény cenzor Ildi kiesett már a gyakolatból ...

Ezt benézted Magyarország!
A Lazio-Róma ellentétről írt a New York Times, nem a magyarországi romaüldözésekről.

shitbreaker.blog.hu/2009/04/27/ny_times_cimlap_ezt_beneztuk

Carnivora (törölt) 2009.04.27. 17:53:37

A baloldal Moralessel szolidáris

A baloldali magyar fiatalok szolidárisak Evo Morales bolíviai elnökkel és azokkal a bolíviai szegényekkel, akik az emberi méltóságért és a hazájuk ásványkincseiből való részesedésért küzdenek. Ezt hangsúlyozták a Demokratikus Hálózat hétvégi ülésén, amelyen részt vett Hegyi Gyula, az Európai Parlament MSZP-s képviselője is. A baloldali fiatalok hálózata szerint természetesen a rossz ügy áldozatait is meg kell gyászolni, s a bírói ítélet nélküli leszámolásokkal sem lehet egyetérteni. De a bolíviai nép által szabadon választott Morales elnök ellen olyan széleskörű összeesküvést szerveztek, amelyet még Barack Obama amerikai elnök is kénytelen volt elítélni. Mint minden népnek, a bolíviainak is megvan a joga a függetlenségre, a nemzetközi nagytőke uralmának lerázására, az egyoldalú amerikai befolyás mérséklésére.

Hegyi Gyula szerint, akik személyesen ismerték Rózsa Eduárdót, azokat érthetően megrázott a halála. De a jó oldalon Morales elnök és a bolíviai nép harcol, s elképesztő, hogy még magukat baloldalinak és liberálisnak nevező magyar közéleti személyiségek is beállnak a szélsőjobboldali mítoszkeltésbe. A magyar kormánynak világossá kell tennie, hogy miközben humanitárius segítséget nyújt rossz ügybe keveredett állampolgárainak is, tiszteli Bolívia népének és szocialista kormányának küzdelmét egy igazságosabb társadalomért.

Budapest, 2009. április 26.

Földeák Iván
Hegyi Gyula EP-képviselő sajtótitkára

csudaszép a világ ennyi fake-t egy napra :D

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.04.27. 18:08:41

@Őrnagy Őrnagy: Az, hogy Csepelen, panelek közt győzni tudott a Fidesz, lehet, hogy nekik nagyobb baj, mint az MSZP-nek. :-)

Már most elkezdhetnek gyúrni rá, hogy fogják elmagyarázni a munkanélkülieknek, hogy az adókedvezménnyel és a középosztály megerősítésével jól fognak járni.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.04.27. 18:40:07

@Kettes:

Nem feltétlenül. Inkább az mszp szavazói nem mentek el.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.04.27. 18:41:07

A középosztály megerősítésével meg mindenki jól jár, hosszú távon legalábbis.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.04.27. 19:05:34

@Őrnagy Őrnagy: Ami jó az M&M vállalatnak, az jó a hazának is.

Oblomov 2009.04.27. 19:08:26

@Vendéan (dszg): Botos Katalin PM politikai államtitkárként még eléggé fundamentális piacpártinak, és elkötelezett neolib-nak tünt. Nem akarok kompetensnek látszani, de valahogy most se látok más alternatívát. Az meg tök mindegy, h. mit mond erről egy eszmetörténész, amíg nem lesz belőle (gazd.) politikus.
Hasonlóan gondolkodom a mindenkori széljobb radikalizmusról: amíg nincs nekik kedvező nemzetközi környezet, addig a honi konzervativizmus (szövetségben a 3.utas baloldallal, ugye) önmagában is kontrollálni tudja őket. Persze Orbán nem egy Antall, akkor se, ha jelenleg ő az egyetlen államférfi-esélyes politikusunk.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.04.27. 19:47:25

Valamelyik este, nem ma, nekiveselkedem majd annak, hogy a jobboldali gazdaságpolitikáról írjak gondolatokat.
Az nem járja, kérem, hogy az MSZP tákol egy muszájkormányt, amelyik kényszerek hatására visszavon néhány olyan tételt, amelyet meglehetősen vitatott módon épp ők erőltettek rá a költségvetésre, erre a nagyokos baller megmondó mérvadóemberek elkezdik ünnepelni őket, hogy jobboldali gazdaságpolitikát folytatnak. Most úgy van téve, mintha az egész ballibbant politizálásnak a Bajnai-kormány lett volna a célja és annak létrejötte egy hatalmas, nagyívű fejlődés eredménye is egyben; amely kormány és a benne manifesztálódó hatalmas szellemi teljesítmény nagyszerűségében felteszi a koronát arra az óriási munkára, amit a baloldali liberális elit eddig végzett, és mindez egyben meg is oldja valamennyi problémánkat. Reformnak neveznek egy adótáblát, az újraelosztás csökkentésének a növekvő adóterhelést. Ja és persze a végső érv, hogy a Fidesz baloldali.

Ők meg a jobboldaliak. De nagy divat lett most jobboldali konzervatívnak lenni. Szánalom és röhej.

Nagy lófasz ez, a középosztály további gyötrése, nem egyéb.

tevevanegypupu 2009.04.27. 20:32:26

@Elpet:
nem tudnak elhitetni semmit, es a programjuk csak annyiban jobboldali es konzervativ amennyire Bajnai, Gyurcsany vagy Draskovics is az. Az igazsag, hogy mindent elrontottak es keptelenek rendbehozni.Most olvasom, hogy Bajnai abban remenykedik, hogy - termeszetesen progressziv modon beszedett - ingatlanadobol tobb tizmilliarddal nohet a koltsegvetes. Hogy nem kepesek eltunni a jo fenebe, az elkepzelhetetlenul tobb szazmilliarddal javithatna a koltsegvetest, nem is beszelve a hangulatrol. Annyira eleg volt mar beloluk..

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.04.27. 21:23:48

@Elpet: Vitatottnak vitatott volt, például az MDF eléggé vitatta. Na a Fidesz speciel simán megszavazta az elkúrást, sőt még kevesellte is. Jobboldali alapon, hogy máshogy.

Amikor majd felskicceled az új jobboldali gazdaságpolitikát, ne felejtsd el kiszámolni, hogy lesz családi adókedvezményből és 13. havi nyugdíjból adósságcsökkenés 4%-os világgazdasági recesszió mellett. Szerintem ez a kulcs. Ha ez megvan, az ingyenes egészségügy finanszírozása már gyerekjáték lesz.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.04.27. 21:45:47

@Kettes:

A költségvetésnek ez a három tétele van?

Nem skiccelek ilyesmit. Nem ilyesmit skiccelek, mert nem ez a éve dolgom. Akinek dolga lett volna, annak kellett volna skiccelnie eddig. 7 éve lett volna rá. Beszart a baloldali csodakoalíció több csodakísérlete. Csodameggyesyvel meg Csodagyurcsánnyal. A történet erről szól most. Akárhogy is próbálod előre leszólni a Fidesz működését, a tény tény marad: a baloldalnak vissza kell vonnia az összes társadalompolitikai indíttatású újraelosztási ötletét. Mást meg nem nagyon csináltak. Szóval teljes kudarc. Ez a baloldal mérlege. Oszt jónapot.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.04.27. 21:50:46

Hahhh...

nem az éve dolgom = nem az én dolgom
Csodameggyesy= Csodamedgyessy

Huhh, de utálom az elgépelést

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.04.27. 22:07:35

@Elpet: Lehet, hogy félreértettelek. A jobboldali gazdaságpolitikáról szeretnél írni költségvetési kérdések feszegetése nélkül?

Ha ez eddig nem derült volna ki, zászlólengetéssel üdvözlöm a jóléti rendszerváltás vívmányainak leépítését. Medgyessyék hatalomra jutása óta negyvenmillió forintot fizettem be a költségvetésbe csak szja-ban. Szerintem igazán gavallérosan álltam ennek a megbukott társadalmi kísérletnek a számláját, mondhatni most már megvettem a jogot arra, hogy lássam a Végső és Tökéletesen Helyes Gazdaságpolitika Receptjét.

Szóval nekem ne kerüld ki a költségvetési kérdéseket, mert nincs kedvem még negyven milliót elcseszni egy újabb nagyívű kísérletben. És ennyi pénzért szerintem ahhoz is jogom van, hogy kiröhögjek minden simple-and-stupid gazdaságpolitikát, aminek nem a költségvetési egyensúly van a tengelyében. Komolyan.

Oblomov 2009.04.27. 22:07:38

@Elpet: Bajnai progjamja bizony jobbos. A progresszív ingatlanadó is az, hiszen az inaktívakat is érinti, amint az emelt áfa is. Majdnem ugyanez az mdf-es Bokrostól sem lehet balos. Pont.
Viszont amint fideszék "durván az aktívakra építenek" majd, na az vajon nem a tőkét, és a középosztályt fogja alapvetően érinteni? És most nem uezt a nyírást takarná?

@Kettes: A Fidesz azért szavazta meg a 100 napost, mert rosszabbul éltünk. Ilyen helyzetekben pedig csakis a doktriner konzervek érzéketlenkednek.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.04.27. 22:09:33

Az egészségügy nem ingyenes.

Az egészségügyért nagyon sok biztosítási díjat fizet mindenki, aki dolgozik.
Az egészségügy kizárólag az életvitelszerűen segélyből élők számára, Horn Gábor rászorulói számára ingyenes. Akiknek a támogatását tovább szeretné növelni az úraelosztás csökkentése érdekében adót emelő, jobboldali konzervatív gazdaságpolitikát folytató, kiváló Bajnai-kormány.

Google 2009.04.27. 22:12:04

@Kettes:

A Fidesz nem akarta az emberek örömét elrontani, sőt, azt hihette, valami csodamódszerük, tervük, stratégiájuk van a koalíciósoknak.
Remélem, most nem azt akarják mondani, hogy azért hozták ezeket az adakozó intézkedéseket, mert arra gondoltak, majd csak megtorpedózza ezeket szépen a Fidesz.
De ha jól emlékszem, jóléti rendszerváltást ígértek, több pénzt az embereknek, meg ilyesmik.
Szerelem pénzért. Most se pénz, se szerelem.

Oblomov 2009.04.27. 22:12:12

doktriner konzervek = európai értelemben vett igazi konzervatívok

Google 2009.04.27. 22:18:18

Programja, programja, de arra vagyok kíváncsi, mit fog csinálni Bajnai. Az érdekesebb lesz, mint bármilyen program.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.04.27. 22:24:39

@Kettes:

Ne akarj semmiféle érvelést alátámasztani azzal, hogy mennyi adót fizettél be. Bárki írhat bármit.

Még egyszer leírom: a költségvetésnek nem három tétele van. Megtehetném, hogy rászánok két napot, és átbogarászom, hogy szerintem honnan lehetne elvenni. Csak ennek semmi értelme, megteszi helyettem az, akinek egy normális költségvetés összeállítása lesz majd a dolga.

@Oblomov: A középosztály nettó adóbefizető, ezután még inkább az lesz. Pénz kizárólag a segély-életforma további, messzemenő támogatására van. Nevezheted ezt jobbos gazdaságpolitikának is akár, végül is miért ne? Attól még nem fogom jónak tartani.

Oblomov 2009.04.27. 22:49:58

@Elpet: inaktívakon nem kifejezetten pont a segély-életformán levőket értettem, de azt jónak az érintettek sem igen tartják. Egyébként nem csak a középoszt. nettó adóbefizető.

Ha nem akarod jobbosnak nevezni a gazd.pol-t, ne tedd, tekintsd balosnak. :)

@Google: "Szerelem pénzért."
Bizony, van ilyen.

Egyébként milyen kíváncsi lennél, ha még ismert programja, progja se volna!

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.04.27. 22:51:30

@Oblomov:

Mert egyébként mi az, hogy jobboldali gazdaságpolitika?

Nekem az a jobboldali politika, amelyik az erősen struktúrált, érzékeny belső egyensúlyokra és hagyományos emberi közösségekre épülő középosztályt kívánja a társadalom vezető erejeként látni, és a jobboldali gazgaságpolitika az, amelyik ezt a társadalmi elképzelést támasztja alá. A Bajnai kormány működésének semmilyen jelenségéből nem tudok ilyesmit extrapolálni.

Persze lehet, hogy létezik olyan kánon, amely szerint nem ez a jobboldali politika, de engem ez nem érdekel. Én ezt látom helyesnek, és azt a politikai erőt támogatom, akitől mindezek érdekében a legtöbbet remélem.

Oblomov 2009.04.27. 23:02:26

@Elpet: Bernstein óta a szociáldemokraták is azt akarják, amit te. Azt nem mondom, hogy nálunk ez éppen most sanszos, de egyszer a mi szocijaink is elindulhatnak előre, ha muszáj.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.04.27. 23:11:00

@Oblomov:

Na, azok tényleg jobboldali elhajlók, őket tartották a legnagyobb árulóknak a kommunisták, jobban utálták őket, mint a polgári pártokat.
De ezek szerintem nem indulnak semerre. Egy cél van: a network fenntartása bármi áron, minél tovább. És ez sok pénzbe kerül, nagyon sokba.

Oblomov 2009.04.27. 23:31:14

@Elpet: Lehet. De van-e igazi, vagy más valós mozgástér a mai gazd.pol-ban, mint amit Bajnai most tesz, v. Bokros, Surányi tenne? Rövid, válságkezelő távon. Innen indultunk. A fidesz szerint van, de csak előrehozott esetén mutatja meg. Addig viszont ködöl.

Nekem ebből az jön le, hogy a csődöt kezelni nincs más út, mint amit Bajnai próbál, és fideszék is ezt tennék, később pedig lehet majd távlatosabban gondolkodni. Ami tehát most történik, az nincs olyan nagyon a fidesz ellenére. Ami sokba kerül ezen, az már történelem, és az a money már vissza nem jön. Külön-külön, és együtt is ezt akarják.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.04.27. 23:34:08

@Kettes:

Nos, hogy ne kerüljem ki a költségvetési kérdéseket, teszek egy kísérletet még, hogy félreérthetetlenné tegyem azt a nagyon is érthető, ám részedről szándékosan ignorált gondolatot, amely implicite benne foglaltaik mindabban, amit eddig írtam ebben a témában.

A költségvetésnek igen sok tétele van. Nem csak az a féltucatnál nem több, amiből a Bajnai-agytröszt vág, vagy amelyet eltöröl. Valamennyi tételből lehet vágni, és itt nem olyan színpadias gesztusok kellenek, mint a miniszterek fizetésének 15%-os csökkentése, amihez ugye törvényt kell hozni, mert egyszerűen kevesebbet fizetni nyilván nem lehet, cirkuszt is kell hozzá csinálni. Tehát mindenütt lehet és kell visszafogni. Az adósságszolgálaton kívül minden tétel esetében. Ezt hívják megszorításnak és takarékosságnak. Ezt hívhatják egyensúlyi gazdaságpolitikának, amelyet buzgón helyeslek jómagam is. Ez az a takarékosság, amit a Bajnai-kormány nem csinál. Ezért is szeretném, ha minél előbb elhúznának, nemcsak azért, mert rontja a komfortérzetemet, ha ebből a bagázsból bárkit is meglátok.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.04.27. 23:35:42

@Oblomov:

Amit fentebb írtam, talán a te kérdésedre is válasz.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.04.27. 23:49:09

@Oblomov:

Az a helyzet, hogy egyikünk sem ismeri annyira a költségvetést, hogy kapásból vágnánk: innen ennyit, onnan meg annyit lehetne. Éppen ezért kiválóan meg lehet vezetni mindenkit azzal, hogy csak ezekből és ezekből a tételekből lehet levenni. És nem szavahihetőek, az a helyzet. A Fidesz pedig nyilván nem árulja el előre, kinek a szájából fogja a csöcsöt kivenni, mert mire odakerülnek, úgy át lenne variálva minden, hogy az eredeti elképzelés már semmit sem érne.

A Fidesznek azonban nem azért érdeke, hogy maradjanak még, hanem azért, mert ez egyáltalán nem lesz ez olyan profi kormányzás, mint amilyennek hirdetik, és minden hónap csak a Fidesz esélyeit javítja. Oszkó adóügyi elképzeléseivel alighanem elmondtak mindent, amit el tudtak mondani. Nemsokára elkezdődik a vergődés.

Oblomov 2009.04.27. 23:55:08

@Elpet: Kettes felvetése a családi adózás, a 13. havi nyugdíj eltörlésének ellenzése, stb. volt. Ez nem Bajnai bulija egyik se. Kettes azt is felvetette, h. az elqúró költségvetést anno csak az MDF ellenezte. Most meg helyzet van, amit jelen politikai konstellációban kell kezelni. Hogy hogyan lehet a szitu adta keretek között jól kezelni, arról gőzöm sincs.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.04.27. 23:56:33

@Elpet: Egyszerűen tényleg nem lehet kikerülni a költségvetési kérdéseket, ha gazdaságpolitikáról - bármilyen gazdaságpolitikáról - akarsz gondolatokat megfogalmazni. Az nem gazdaságpolitika ugyanis, hogy tegyük fel, hogy nincs államadósság, nincs országkockázati prémium, nincs infláció, nincs munkanélküliség, nincs BAZ megye, csak lelkes, adózni és szülni vágyó jóarcú középosztály van. Ezek a dolgok léteznek és ha nem is determinálják, de nagyon erősen befolyásolják a költségvetést.

"Valamennyi tételből lehet vágni" - kivéve, amelyiket meg pont emelni kéne, mert... mert különben összeomlanak a forráshiányos önkormányzatok, az egészségügy, a rendőrség, meg ígértünk egy keveset a felsőoktatásnak, az egyházaknak, az asztmásoknak meg a sógor nagyobbik gyerekének is.

Durva becslés, de szerintem a központi költségvetés kiadási oldalának kb. 20%-át tudja érdemben, egy cikluson belül átrendezni egy (politikai) kormányzat. A többit csak mély átalakításokkal lehet megváltoztatni, aminek a részleteit nem lehet a választások másnapján előkapni a cilinderből. Azt éveken keresztül kell írni és újraírni és újraírni. Ha ilyenje nincs a Fidesznek (és nincs), akkor ugyanazok a megszorító intézkedések lesznek a kezében, mint Bajnainak.

Oblomov 2009.04.27. 23:59:02

@Oblomov: az elqró kormányprogram, és nem a költségvetés. Utóbbit már a fidesz sem szavazta meg.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.04.28. 00:05:44

@Oblomov:
@Kettes:

Ó, szerintem lehet azért ott a költségvetésben jó kis tételeket találni. Más kérdés, hogy akar-e valaki.

No, hát majd meglátjuk. Legkésőbb egy év múlva Orbánnak valószínűleg lesz esélye bizonyítani. Addig meg figyelünk majd, hogy mi történik.

A magam részéről most elmegyek aludni, jó éjt nektek is. :)

Oblomov 2009.04.28. 00:10:33

@Elpet: nemcsak addig, azután is figyelünk :). Jóccaka.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.04.28. 00:14:38

Én nagyon jó kis jobboldali gazdaságpolitikát tudnék írni, mondjuk egy +4%-os GDP növekedés és 50%-os eladósodottság mellett. Alacsonyabb járulékkulcsokkal, szja-kedvezményekkel, állami adminisztráció-csökkentéssel, co-paymentes, fejadós egészségüggyel, levágnám az ártámogatásokat, reálértéken befagyasztanám a nyugdíjakat, eltörölném a 13. havi izéket, és rábíznám Cser-Palkovicsra, hogy kommunikálja a munkanélküliségi rátát.

-4%-os növekedési ütemre, 80%-os eladósodottságra sajna nincs ötletem. Illetve csak annyi, hogy ki kell várni a recesszió végét és addig megpróbálni nem csődbe menni. De minden megoldás érdekel. :)

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2009.04.28. 07:09:30

Ezt a középosztálytámogatást nagyon mondogatjátok.
Csak én nem tudom, ki mit ért alatta.
Félek, úgy értitek, hogy adjunk pénzt a kismamának a gyerekszüléshez, meg ingyen közlekedjen hárommillió nyugdíjas, meg ingyen járjon az egyetem a fiataloknak.
Mert ebből nem lesz semmi más, mint Kádár langymeleg krumplilevese hokedlin.
Szóval, ha középosztály, akkor az ki?
Lehet-e középosztály, aki az államtól takott járadékon él?
Mert olyat társadalom gerincének nevezni, szerintem - tévedés.
Ha középosztály, akkor nem járadékos és nem alkalmazott.
Szerintem.
A vállalkozó réteget pedig támogatni?
Ez egy urambátyám ország.
Széthordanák a rokonyok és vennének belőle Kaliforniában villát.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2009.04.28. 07:26:29

@simonmondja.:
Szerintem a középosztályt nem támogatni kell, hanem csökkenteni a terheit - boldogul magától is.

Oblomov 2009.04.28. 10:42:36

@TuRuL_2k2: Ájrópába, de mindannyian.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.04.28. 11:11:10

@Oblomov: szerintem nem feladata a honi konziknak kontrollálni a széljobbot. Szarjuk már le őket, nem a mi gyerekeink nem a mi leányvállalatunk, ők egy másik cég, semi közünk hozzájuk.

Oblomov 2009.04.28. 11:39:52

@Vendéan (dszg):
A Horthy-Bethlen csoport, de még Gömbös is valahol feladatának tekintette.

tevevanegypupu 2009.04.28. 11:51:05

Semmi nem akadalyozza meg az MDF-et - ugye ok az igazi konzervativok - hogy kontrollaljak a szelsojobbot.

Oblomov 2009.04.28. 11:59:21

@tevevanegypupu:
Ők már volt, hogy szakadtak a tárgyban.

Google 2009.04.28. 12:07:23

Még szakadhatnak egy kicsit. És a Parlamenten kívül is van élet. Az MDF onnan is vegzálhatja ..., akit akar.

A Jobbikosok, érdekes, azt hirdetik, hogy ők fogják majd kontrollálni a Fideszt.
Nem lesz túl sok a kontroll? Csak tenni nem akar senki semmit.

Oblomov 2009.04.28. 12:31:38

@Google:
Az 1 a tábor álláspontot, már hallottam valahol.

tevevanegypupu 2009.04.28. 12:31:38

@Oblomov:
Az Antall idejeben volt. Most mas miatt szakadtak.

Google 2009.04.28. 12:39:57

@Oblomov:

Most egy tábor hány legyen?
És méginkább: hány éves a kapitány?

Oblomov 2009.04.28. 12:48:02

@tevevanegypupu:
@Google:

Ezek biztos jó érvek, de fonalat én elvesztettem.

tevevanegypupu 2009.04.28. 12:55:40

@Oblomov:
az Magyar Demokrata Forummal kapcsolatban valoszinuleg sokan.

Google 2009.04.28. 13:08:30

@tevevanegypupu:

És már nem is keresik (a fonalat).
Több is veszett már annál.

Oblomov 2009.04.28. 13:41:43

... akkor most engedelmükkel, elköszönök. Beszélgethetnek akár az hüvelygombáról is.

tevevanegypupu 2009.04.28. 14:01:30

@Oblomov:
"..Beszelgethetnek akar a huvelygombarol is."
Miert ne? Az is van olyan jo tema mint az mdf.

Dolgozónép 2013.01.13. 11:23:47

Négy év távlatából: most mit mondanátok 3 év jobboldali őrület után, ami épp most torkollik fasizmusba? A magyar jobboldal bizony még annál is mucsaibb, amilyennek TGM tartja.

negyven rabbi 2013.01.13. 11:43:50

@Dolgozónép: ha a sztálini majom-ember hibridet nem is sikerült előállítani, látom majom-papagáj keresztezést sikeresen végrehajtotta a ballibsi csőcselék

Dolgozónép 2013.01.20. 18:55:46

@negyven rabbi: ötletes gyerek vagy, valóban.
süti beállítások módosítása