Az igazi konzervatív anarchista
2009. április 20. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Az igazi konzervatív anarchista

„What is war?
Nothing special,
It’s something
In which
Only others die

(RFE verse)

 Neked van életfilozófiád?

 Lőtt lyukkal a testében eltávozott ez a kalandor, és persze, hogy birizgálni kezdte az agyamat a személyisége. Szabadkozva veszem magamhoz a szót, hiszen velem ellentétben több reakciós személyesen is ismerte Rózsa-Flores Eduárdót. Egyikük vele tüntetett 2002-ben a Kempinski előtt, a Nastasét kinyaló Medgyessyék ellen, másikuk valahol együtt sörözött vele sztorizgatva. Egyre többen emlékeznek vele kapcsolatos élményekre, ami a legendagyártás első jele. És egyre többen fejtenénk meg, milyen ember is volt valójában. Novák Attila meglehetősen konformista és egysíkú szemszögből kritizálta Rózsa-Florest, de szerintem jóval összetettebb figuráról van szó.

 Ilyen ember pedig nincs. Rejtői világba vagy B-kategóriás amerikai kalandfilmbe illő figura volt, de ha egy forgatókönyvíró egy ilyen karakterrel állna a producer elé, valószínűleg „túl zavaros” megjegyzéssel repülne a szemétkosárba. Túl zavaros. Tényleg az volt. Indiánokkal és drogmaffiózókkal, katolikus püspökökkel és kommunistákkal tarkított, halálba vezető útja túlmegy minden racionális magyarázaton, de egész élete is izgalmas és zavarbaejtő tények szövevényéből állt.

 De gyilkos volt.

 Magyar, zsidó és más déli népek vére keveredett benne, és ez robbanóelegy, tudjuk. Világraszóló, izgága emberek lesznek az ilyenfajtákból. Lehet, hogy az egyikből francia államelnök lesz, a másikból dzsungelharcos, s lehet, hogy ugyanaz jár a fejükben, és a különbség csak egy haute-couture öltönyben és egy atomkódot tartalmazó táskában nyilvánul meg.

 Tetszik, hogy a kétbites nethuszárok tömegei kognitív disszonanciában szenvednek miatta. Az egyik hősnek tartja. A másik rávágja: terrorista volt. Jön a válasz, nagybetűvel: de Magyar érzelmű volt. Erre: dehát zsidó volt. A jelzővitát folytatva: iszlamista, antikommunista, antiglobalista, antiamerikanista, anticionista, világpolgár, hazafi, bérgyilkos, költő, titkosügynök, konzervatív, anarchista. Ja igen. A két utóbbi jelzőt a csekély jelentőségű írássorozatom mellett eddig csak Elias Canetti vonatkozásában láttam egymás mellettleírva.

 Mit ad Isten, Canetti is megfoghatatlan figura volt: Bulgáriában született ukrán zsidóként, majd osztrák állampolgár lett, de később Londonba emigrált, s Zürichben halt meg. Az irodalmi Nobel-díjas Elias Canetti a huszadik század fiatalon bölcsességre ébredt tanújaként nézte végig rezignáltan a totalitárius diktatúrák, a világmegváltó ideológiák tündöklését és bukását. „A modern ember semmit nem tud hozzátenni a modernséghez – csak az tesz hozzá, akinek van mit felmutatnia ellene” - írta valahol Canetti. Rózsa-Flores Eduárdó ilyen ember volt.

 Hihetnénk, hogy posztmodern figuráról van szó - de épp ellenkezőleg: ősi archetípus volt ő. Ilyennek képzelem a római testőrparancsnokokat, akik szabadidejükben Vergiliust idézgettek, majd szenvtelenül leszúrták az isteni császárt. Ilyenek lehettek a spanyol konkvisztádorok, akik kétely nélkül mészárolták le az indiánokat és rabolták el aranyukat, majd kétely nélkül térdeltek le a pap keresztje elé imádkozni.

 Ő is gyilkos volt.

 Lehet, hogy nem volt egyedül, és a világon ma is több ezer hozzá hasonló figura járja teljes inkognitóban a maga útját, mások (és önmaguk) érdekeiért. De Rózsa-Floresnek volt egy nyilvános, közéleti oldala is, sőt, igencsak szeretett szerepelni. Földjáró Han Solóként elképesztő hipertérugrásokkal járta a golyóbist, miközben világnézeteket, szerepeket cserélt ide-oda.

 ELTE-s diák, KISZ-titkár volt a nyolcvanas években, kelet-európai BBC-tudósító a rendszerváltáskor, magyar falvakat szerbektől védő önkéntes katona a horvátok oldalán. Tán a Kepes-féle riportkönyvben vallott arról: úgy ment át terepjárójával az aknamezőn, hogy berakta a Metallicát, feltekerte a hangerőt, majd tövig nyomta a gázt, és átszáguldott a halálzónán. Túlélte a háborút.

 Később, Magyarországon városi tévé ügyében feszkózott vidéki, harmadosztályú fideszesekkel és szadeszosokkal, majd a radikális jobboldal oldalán érte el őt a végzet. Még a halála előtti órákban is blogolt (Bolíviából írt a vajdasági magyarság ügyében), kommentelt, iwiw-ezett - és egyszerre hőse támadt ennek a ványadt, kizárólag virtuális adok-kapokban élvezkedő szubkultúrának. Hirtelen élet- és halálszag áradt be a steril, szagtalan közösségi hálózatokba, amiknek lassan mindannyian foglyai leszünk.

 Pedzegetik itt Rózsa-Flores homoszexualitását, s higgyék el, nem rakok ez elé se negatív, se pozitív előjelet. Ha igaz lenne a magukat jólértesültnek tartók pletykája, csak újabb adalékot és kapcsolódási pontokat találnánk hasonló figurákhoz, akik önmaguk kétségbeesett keresése során rendkívüli életutat járnak be. Emlékezzünk az antikommunista, antináci, mindkét nemhez vonzódó Faludy György kalandjaira a japánok elleni amerikai önkéntes katonáskodástól a recski táborig. Vagy a vérfertőző és biszexuális hajlamú milliomos költő, Lord Byron pályájára, a világfájdalmas pózolástól a görög szabadságharcban bekövetkezett hősi halálig... És most lezárult Rózsa-Flores Eduárdó szülővárostól szülővárosig tartó életútja is.

 Gyilkos volt.

 Nem példakép. De egy lehetséges példa. Már ebből is kevés akad manapság. Zaklatott személyiségének összetört tükrében megláthatjuk magunkat, meg a napi alkuvásainkkal kikapart helyünket a világban. Ő életében nem találta meg a helyét, de végül mégis hazatért. Nyugodjon végre békében.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr251075254

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Grundaktív 2009.04.22. 15:02:15

Helyreigazítás Ha nem egy ember haláláról volna szó, abszurdnak és nevetségesnek nevezném azt a tipikusan “magyar” szerencsétlenkedést, amit Eduardo Rózsa Flores halála kapcsán levág a magyar sajtó és az alá készségesen bekusshadt blogoszféra.…

Trackback: POLémia 2009.04.22. 14:02:02

Álmaimban Eduardo Rózsa Flores visszaintegetLassan-lassan azért lecsúszik a magyar közélet Eduardo Rózsa Flores és társa kálváriájáról. Legalábbis jó lenne, ha a médiamunkások skipelnék a témát, eddig sem volt ennyi ebben, és ezek után sem lesz. Napról-na…

Trackback: Kötöttségek nélkül 2009.04.21. 12:18:42

Rózsa Flores végrendelete Valószínőleg soha nem fogjuk megtudni, hogy mit kerestek Bolíviában a lelőtt és letartóztatott magyarok - írta Bede Márton az Indexen, de ez nem biztos, hogy így van, sőt, ma este jó eséllyel a legilletékesebbtől tudunk meg hát…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

davkedav 2009.04.20. 14:10:43

@Ács Feri: "Az milyen már, hogy ez a negatív IQ-val rendelkező neokommunista bolíviai elnök-majom felszólította Barack Obamát, hogy határolódjon el Rózsától? :DD"

Sikerrel járt: hvg.hu/vilag/20090420_morales_merenylet_bolivia_obama.aspx

barang 2009.04.20. 14:14:25

@Ács Feri: nem azt vonom ketsegbe, hogy RFE GYF plakatra lott celba, meg Krisztusfejre, hanem azt, hogy egy komoylan veheto ember ilyen vasari gesztusokat tesz. Ha mar az apokalipzsis most a referenciafilm, akkor mondhatnank, hogy kisse hulyen hatott volna Kurtz ezredes szobajaban egy vietkong plakat, amibe az ezredes ur idonkent belevagott volna egy tort.
Ezzel nem FRE erdemeibol szeretnek levonni, hanem azt mondanam, hogy ha tenyleg merenyletet terveztek volna is, akkor sem jelenettek komoly veszelyt: a kivegzesuk abszolult aranytalan valasznak tunik. egyszeruen nem tudom elkepzelni, hogy egy komoly zsoldos es bergyilkos az iwiw honlapjan geppisztollyal pozol. ilyen teroristakkal McGyver szokott harcolni.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.04.20. 14:17:44

" elnök-majom "

Morales indinán. Tehát ez a kijelentés rasszizmus.

sorokinV 2009.04.20. 14:29:56

Roppant hihető, hogy a 20 négyzetméteres kertben, a szomszédoktól 3 centire illegális lőteret működtetett és rendszeresen gépálgyúval lőtt a pléhkrisztusra és fletóposzterre!
Ha van víz a közeben, meg kellene nézni, nincs-é véletlen ürgebőrbe kötve valami!

zoli29 2009.04.20. 14:34:57

"Az MTI kérdésére ekkor emelte fel kicsit a hangját [Eduardo barátnője] először: dehogy lövöldözött! - mondta."

Mióta szokta az MTI azt is közölni, hogy az interjúalany milyen hangerővel válaszol az egyes kérdésekre? Vagy ez csak akkor szokás, amikor valakire mindenképpen rá akarják húzni, hogy terrorista?

Ács Ferenc 2009.04.20. 14:43:48

@barang: "hanem azt, hogy egy komoylan veheto ember ilyen vasari gesztusokat tesz"

Összetett személyiség volt, szerintem néha magát sem tudta követni. Mindenki találhat benne valami rokonszenveset vagy érdekeset. A rejtői figura igaz.

davkedav 2009.04.20. 14:49:51

Egyébként kedves ergé a cikknek biztos jót tett, hogy nem teszel distinkciót a gyilkolás és az emberölés között, az igazságnak (hogy patetikus legyek) talán kevésbé.
Értem én, hogy valaki verziója szerint saját bevallása alapján likvidált "hadifoglyokat", szerintem ez azért mégsem ugyanaz a kategória mint egy rablógyilkosság.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.04.20. 14:52:51

@sorokinV:

Szerintem ott a pont. Ez egy förtelmes nagy manipulációs gépezet beindításának kezdete. Lehet, hogy h*lye vagyok, de én meg vagyok arról is győződve, hogy a magyar titkosszolgálatoknak része volt Rózsa Floresék lebuktatásában (voltak ott, Bolíviában bármiért is).

Most pedig, hogy itt a kínálkozó alkalom, hát jön a létező/nemlétező radikális jobbal való módszeres leszámolás. Csúnya dolgok elé nézünk:-(

ü
bbjnick

Alfőmérnök 2009.04.20. 15:00:41

Érdekes, hogy az utóbbi évek zsidózós-cigányozós cikkeit most nem nagyon emlegetik sehol.
Talán azért, mert akkor kiderülne, hogy nem volt PC a fickó, és akkor nem lehetne belőle HÍR sem, azaz kevesebb ember ülne a képernyő előtt, hogy a műsorszünetekben megnézze a reklámot.

zoli29 2009.04.20. 15:10:55

@Alfőmérnök:

Belinkelnéd ezeket a cikkeket?

Egyébként én nem úgy látom, hogy minden médium nagyon PC-nek akarná őt beállítani.
Ma reggel Azurák Csabi már feltette a klasszikus kérdést: Mit keresett egyáltalán Eduardo Bolíviában? (értsd: Miért kellett odamenni? Én nem mentem Bolíviába, nem is öltek meg...).

dolphin · http://adlibitum.hu 2009.04.20. 15:12:20

Ez a "haboruban embert olni nem gyilkossag" szoveg, a foglyok kontextusban, ahogy RF allitolag megtette, pont annak a cinizmusnak az ismerve, amelynek a neveben Amerikaban egy honap alatt 100+ alkalommal waterboardolt egyes foglyokat a CIA. (Tok foloslegesen egyebkent, hiszen azota kiderult, hogy nem kaptak ettol hasznalhato informaciot.)
Biztos valamikeppen nagyon aranyos az a felfogas, hogy mert valaki cuki "rejtoi figura", akkor eltekintunk a genfi konvencioktol meg miegymastol, de azert nem artana egy hangyafasznyi racionalitas. Ha RF szerb oldalon nyomta volna vegig a haborut, akkor ugyanezzel a(z allitolagos) track-recorddal most itt mindenki vereskezu meszarosozna...

sorokinV 2009.04.20. 15:21:34

@dolphin:

A fosztogatókat és a civileket meggyilkolni szándékozókat, azaz a szerb szabadcsapatokat teljesen jogosan lehet és kell (!) a helyszínen agyonlőni háborús zónában! Nem kell ezt bonyolítani!

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.04.20. 15:23:40

A szerb szabadcsapatok tagjai nem számítottak hadifoglyoknak.

zoli29 2009.04.20. 15:24:40

@dolphin:

"Ha RF szerb oldalon nyomta volna vegig a haborut, akkor ugyanezzel a(z allitolagos) track-recorddal most itt mindenki vereskezu meszarosozna..."

Szerintem az egy természetes dolog, ha egy magyar megbecsüli azokat, akik a háború alatt határon túl élő magyar közösségeket védtek fegyverrel.
Azt pedig, hogy mi tartozik a háborús bűnök kategóriájába, nem a mi dolgunk megítélni, különösen hogy nem tudhatjuk, mi történt (én legalábbis nem tudom).

dolphin · http://adlibitum.hu 2009.04.20. 15:35:12

@sorokinV:
A genfi konvencio ketlem, hogy ezt mondana.

@Őrnagy Őrnagy:
Geneva Convention - Article 3

In the case of armed conflict not of an international character occurring in the territory of one of the High Contracting Parties, each Party to the conflict shall be bound to apply, as a minimum, the following provisions:

1. Persons taking no active part in the hostilities, including members of armed forces who have laid down their arms and those placed hors de combat by sickness, wounds, detention, or any other cause, shall in all circumstances be treated humanely, without any adverse distinction founded on race, colour, religion or faith, sex, birth or wealth, or any other similar criteria. To this end the following acts are and shall remain prohibited at any time and in any place whatsoever with respect to the above-mentioned persons:
* violence to life and person, in particular murder of all kinds, mutilation, cruel treatment and torture;
* taking of hostages;
* outrages upon personal dignity, in particular, humiliating and degrading treatment;
* the passing of sentences and the carrying out of executions without previous judgment pronounced by a regularly constituted court affording all the judicial guarantees which are recognized as indispensable by civilized peoples.

@Zoli28:
A foglyok kivegzese aligha mozidtotta komolyan elo a ht magyarok helyzetet. Nem azt kritizaltam, hogy RF valakiket megvedett, hanem hogy masokat hidegverrel kivegzett. (Mar ha valoban megtette, mert jotunderhez hasonloan, hajlok arra, hogy ez jo reszben csak szajhoskodes volt reszerol.)

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.04.20. 15:36:21

@Alfőmérnök: De nagyon könnyű megkeresni. Elképesztő baromságokat bírt leírni.

mrbadger 2009.04.20. 15:45:23

Itt is egy kemény vita zajlik (már a poszton belül is)::

hungary.indymedia.org/node/11968

teknős 2009.04.20. 15:57:54

@jotunder: Ezzel sokszor támadták, csakhogy egy betű különbség és jó néhány száz kilométer volt a két újságíró és az ő szabadcsapata között. Ezért nem lett soha belőle semmilyen ügy. De kavarni jól lehet vele.

Egyébként, Ergé, ez az írás tetszik, akkor is, ha nem értek vele mindenben egyet. És ez nem a gyilkos kitétel. Bárki bármit mond, embert ölni nem lehet, anélkül, hogy az ember lelke ne sérüljön.

teknős 2009.04.20. 16:05:21

@barang: Ha láttad volna aludni, akkor tudnád, hogy ölt.

teknős 2009.04.20. 16:11:20

@lelkylola: Ez az elvitték a feliratott ez nagyon jó. valaki kitalálta és mindenki, aki egy kicsit is ismeri a helyszint, fetreng a röhögéstől.

A Mondjon le! Festve van a hatalmas vaskapura.

Edunak valószínűleg naygon tetszik a dolog, odafent!

szpal 2009.04.20. 16:12:25

Ha tényleg háborús bűnös volt, nyilván a Hágai Bíróság megtalálta volna, az, h. mondott valami olyasmit, h. a foglyokat kivégezték, lehetett ilyen szokásos hencegés is, h. hű de kemények voltunk. Mint ahogy az sem valószínű, h. az aknamezőn csak úgy áthajtott volna. Ha pedig tényleg háborús bűnös volt, az az NBH sara is, h. nem szerezték be ezeket az infókat, nem állították itthon bíróság elé. És vajon mit mondanak a szerbek? És mi van, ha látta a bajtársait, h. kivégeznek embereket, de nem avatkozott közbe?

zoli29 2009.04.20. 16:24:13

@teknős:

"Bárki bármit mond, embert ölni nem lehet, anélkül, hogy az ember lelke ne sérüljön."

Ez biztosan így van, de ez egy másik kérdés.

Ezek szerint helyes és elfogadható dolog legyilkosozni azt is, aki pl 56-ban fegyverrel harcolt a szovjet megszállók ellen, vagy aki mondjuk a családja életének a védelmében oltja ki egy másik ember életét.

Nem azt vitatom, hogy az emberölés az minden körülmények között emberölés-e, mert ez nyilván így van.
Én azt mondom, hogy az, ahogy ergé a cikkben újra és újra kihangsúlyozza, mintegy ellenérvként azokkal szemben, akik csak a pozitívumokat emelik ki ERF-fel kapcsolatban, hogy márpedig ő egy gyilkos, az nem egy egyszerű ténymegállapítás, hanem van egy olyan fennhangja, mintha ez egy morális ítélethozatal lenne.
Ezzel nem értek egyet.

sorokinV 2009.04.20. 16:34:04

@dolphin:

Ritka értetlen egy állatfajta maga!
Szó sem volt hadifoglyokról. Hadifogoly csak az ellenséges katona lehet. A fosztogató és a nemierőltető tömeggyilkos szabadcsapattag nem katona!
Edu ott az említett faluban nem találkozott reguláris szerb csapatokkal, mert éppen (mily' véletlen) valami haverjáért ment Eszékre, mikor azok Vukovár után odaértek. Előtte csak az irreguláris bandákkal háborúzgattak.

Ja, és ilyen alapon a New Orleansra kiadott tűzparancsot is a genfi konvenció (mert így írják) alapján próbálod értelmezni???? Szal' csak hogy értsd: Ezek a szerbek a független Horvátiához tartoztak és a független Horvátia állampolgárai voltak, akik úgy döntöttek, hogy a politikai események ellen helyénvaló tiltakozási forma a szomszéd falu szétdúlása és némi etnikai tisztogatás. Szal' ezek nem katonák voltak, de nem is "harcosok" vagy gerillák! Nem tartoznak semmiféle konvenció hatálya alá! Beteg bűnöző hordák voltak, akiket egy háborús helyzetben azonnal főbe kell lőni!

Alfőmérnök 2009.04.20. 16:39:28

@Zoli28:
Volt vele a kurucon egy interjú - vagy én vagyok a béna, vagy levették.

De így hirtelen néhány cikk, amit találtam:

portal.jobbik.net/index.php?q=node/5969

portal.jobbik.net/index.php?q=node/5802

portal.jobbik.net/index.php?q=node/5298

Ez inkább Moraleshez kapcsolódik:
portal.jobbik.net/index.php?q=node/5369

Ezt meg nem ő írta de a blogjára feltette:
eduardorozsaflores.blogspot.com/2008/04/levl-zsidokhoz2008.html

hcrules 2009.04.20. 16:46:52

Érdekes egy ember volt ez a RFE az biztos. Nem tudok túl sokat róla és az is zavaros, nem olyannak tűnik akit könnyen be lehet skatulyázni.

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2009.04.20. 17:01:42

Azt egyébként nem teljesen értem, hogy lehet valakit lebuzizni, aki magáról azt állítja, hogy heteroszexuális:
hu.netlog.com/rozsafloreseduardo

Másrészt barátnője volt:

www.hirado.hu/Hirek/2009/04/20/13/Megszolalt_Eduardo_baratnoje_.aspx

centurio 2009.04.20. 17:02:12

Gondolatébresztő az írás, de túl hangsúlyosnak találom a gyilkosozást. Azért mert szerencsés földrajzi adottságaink miatt pár évtized viszonylag nyugalma felnevelt egy generációt akik a laptopjuk előtt ülve moralizálhatnak, és nem sok konfliktusban volt részük, ne higyük azt hogy az ember egy békés faj. Mind gyilkosok vagyunk, csak még nem mindenkinek kellett ölnie. Aki nem az, nem sokáig örökíti a génjeit. ERF sorsa ez volt, és talán csak azt sajnálja hogy nem harcban esett el, de mozgalmas élete volt. Nyugodjon békében.

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2009.04.20. 17:04:12

@teknős: én is olvastam azóta, hogy ez hülyeség, azt hittem elvitték a kaput...

zoli29 2009.04.20. 17:05:15

@Alfőmérnök:

Nem olvastam végig az összeset, de ezek között tényleg van, ami kifogásolható.
Ezzel együtt én a baloldali médiában nem látom a törekvést, hogy Eduardót píszínek akarnák láttatni, úgyhogy valószínűleg nagyobb nyilvánosságot is fognak kapni ezek a korábbi írások.

De még ha vallott is antiszemita nézeteket: szerintem ha egy idegen országban megölnek egy magyart (különösen ha olyan körülmények között, mint Eduékat), akkor a szolidaritásnak és az együttérzésnek kellene az elsőnek lenni, függetlenül attól, hogy ki ért egyet az illető nézeteivel, és ki nem. Hiszen ők mégis csak magyarok. Ez persze nem jelenti azt, hogy hallgassuk el az igazságot, de azt igen, hogy ne próbáljuk belpolitikai haszonszerzésre használni egy magyar ember meggyilkolását, a kárörömnek pedig még a látszatát is kerülni kellene (ezt nem neked címeztem).

dolphin · http://adlibitum.hu 2009.04.20. 17:05:42

@sorokinV:
"Szó sem volt hadifoglyokról. Hadifogoly csak az ellenséges katona lehet. A fosztogató és a nemierőltető tömeggyilkos szabadcsapattag nem katona!"

Ez konkretan nem igaz. Nem csak azert mert ellenseges katona is fosztogathat vagy nemieroltethet (biztos a szovjet csapatok eseteben nem gondolod te sem, hogy a ketto kizarja egymast), hanem mert az inkriminalt okirat errol is rendelkezik:

"Art 4. A. Prisoners of war, in the sense of the present Convention, are persons belonging to one of the following categories, who have fallen into the power of the enemy:
[...]
(2) Members of other militias and members of other volunteer corps, including those of organized resistance movements, belonging to a Party to the conflict and operating in or outside their own territory, even if this territory is occupied, provided that such militias or volunteer corps, including such organized resistance movements, fulfil the following conditions:[
(a) that of being commanded by a person responsible for his subordinates;
(b) that of having a fixed distinctive sign recognizable at a distance;
(c) that of carrying arms openly;
(d) that of conducting their operations in accordance with the laws and customs of war."

zoli29 2009.04.20. 17:06:48

@centurio:

Egyetértek.

Tóásó Elődöt pedig Isten oltalmazza!

törzsmókus 2009.04.20. 17:13:23

@Zoli28: kettős állampolgár, édesanyja odavalósi.
ha ezt tudtad, akkor durván taplóság a kérdés. ha nem, akkor is kissé cinikus.

Alfőmérnök 2009.04.20. 17:23:42

@Zoli28:
Második bekezdéseddel egyetértek, bár nem hiszem, hogy a baloldali média azért hallhat róla, mert nem akarja belpolitikai haszonszerzésre használni egy magyar ember meggyilkolását..

Szerintem fószer egyébként inkább anticionista volt, mint antiszemita. (Vagy talán, mivel tényleg nehezen beskatulyázható, pontosabb vele kapcsolatban a "..... nézeteket (is) vallott" predikátum.)

De még ha nem is PCnek állítják be, a zsidósághoz és a cionistákhoz való viszonyáról akkor is kussolnak. Mert akkor nem tüntethetnék fel pozitív hősként. (Persze így is "ellentmondásos személyiségként" kezelik, de az már nem fér bele, hogy erről is beszéljenek.)

davkedav 2009.04.20. 17:25:51

@dolphin: "the passing of sentences and the carrying out of executions without previous judgment pronounced by a regularly constituted court affording all the judicial guarantees which are recognized as indispensable by civilized peoples."

Derék, csak az a baj, hogy közben a circumstances-ek viszont rather uncivilised-ök. Azért ez mégsem glaszékesztyűs gentleman-ek kedélyes vívó-matinéje.

Legyünk jóhiszeműek és tételezzük föl, hogy az idézett bekezdésben foglaltakról van szó, azaz ítéletvégrehajtásról. Tegyük fel, valaki megadja magát öt perccel az után, hogy sorozatban megerőszakolt embereket (gyereklányokat adott esetben), agyonlőtt civileket, megölt öregeket, betegeket, sérülteket. Tisztában vagy vele, hogy nincs kapacitás arra, hogy őrizetben tartsd, ezért miután letette a fegyvert, el kell engedni. Azzal is tisztában vagy, hogy ha ezt teszed, mihelyst fegyverhez jut, ugyanott fogja folytatni, ahol abbahagyta. És fegyverhez fog jutni. Mi a felelős magatartás ilyenkor? Kiért vagy felelős, érte vagy a boritékolható majdani áldozatokért?

Én örülök, hogy nekem nem kellett és nem is kell majd ilyen döntéseket meghozni (nem is volnék rá alkalmas), és egy pillanatig nem hiszem, hogy mindez kifogásolhatatlan; de nekem mindez akkor sem ugyanaz a kategória, mintha szórakozóhelyeken unaloműzésként ledöfünk nagyra nőtt kézilabdázókat, vagy molotov koktélokat dobunk emberek házára, majd a kimenekülőket karon ülő gyerekükkel együtt sportból levadásszuk.

Ezért írtam még az előző posztban, hogy nem értem ezt az áthevült lelkesedést, meg kamasz romantikát: egy háború ilyen, nem gondolom, hogy maradéktalanul alkalmazni lehet békeidőben betartandó törvényeket, erkölcsöket ilyen körülmények között. Úgy undorító az egész, ahogy van.

zoli29 2009.04.20. 17:31:43

@törzsmókus:

Ezek szerint nem olvastad végig a hozzászólásomat, mert akkor láttad volna, hogy Azurák Csabát idéztem, és nem pozitív konnotációban. Arra írtam le példaként, hogy a magyar média egyáltalán nem akarja pc-csávónak feltüntetni néhai Eduardót.

negeev 2009.04.20. 17:34:40

@Zoli28: Az etikai hibák alatt a háborús bűnöket értettem. Foglyokat kivégezni, nem éppen egy apró elbotlás. Másrészről, egy anarchistát nem tudok sajnálni. Legyen az kommunista vagy konzervatív.
Az meg igazán fel tud bosszantani, hogy máris megy a legendagyártás egy nagyrész teljesen ismeretlen figuráról.
Aki, nem érdemli meg ezt a kiemelt tiszteletet. Amiben aktívan részt vesz Ergé is ezzel az újabb bejegyzésével. Nem értem, hogy miért kell őt annyira erőltetni. Miközben, lehet találni sokkal tisztább személyiségű alakokat is a konzervatív undergroundnak, példaképnek. (Amire, nincs is szükség, szerintem.)

zoli29 2009.04.20. 17:46:07

@negeev:

Nem gondolsz kicsit sokat magadról, hogy egy személyben meghatározd, ki háborús bűnös, és ki nem, illetve ki érdemel tiszteletet, és ki nem? Különösen, hogy te is beismered, hogy Eduról keveset lehet tudni.

Az pedig, hogy az illető világnézetétől függ, hogy sajnálod-e, hogy meghalt, vagy sem... hát, elég furcsa.

negeev 2009.04.20. 17:56:21

@Zoli28: Annyira nem tünt fel valóban túl sokat "Edu". Amit tudunk róla, az sem olyan gyönyötű, hogy pedesztára emeljük miatta. Igen, tett becsülendő dolgokat. Ez tény. Azonban, kifejezetten inkorrekt tettei és eszközei voltak, hogy a saját igazát bizonyítsa. Ilyenre, meg nincs szüksége senkinek.
Hogy nem tudom sajnálni az anarchistákat? Ez igaz.

negeev 2009.04.20. 17:57:27

Ha még helyesen is tudnék, írni, akkor valószínűleg hatásosabb lenne... :D

daito 2009.04.20. 17:57:32

"Az meg igazán fel tud bosszantani, hogy máris megy a legendagyártás egy nagyrész teljesen ismeretlen figuráról."

Nem kívánok vitába szállni Veled. Nem vagyok "reakciós", sem konzervatív.

Viszont nagyrészt "teljesen ismeretlen" figurának beállítani Eduardot, azért az minimum az elmúlt 20 év környező és magyar történelem alapos ismeretében (főleg délszláv ügyek nézegetésében), abban, hogy írt 2-3 könyvet, hogy nevéhez köthető legalább egy icipicit nemzetközileg elimsert film (amit játszanak, játszottak is a magyar kertévék - nagy szó!). Szóval ennek fényében: R Ö H E J.

zoli29 2009.04.20. 18:05:54

Friss hír, hogy Szelestey Lajos repül a Külügyminisztériumból. Végre valami pozitívum!
Kérdés, hogy vajon tartalmilag fog-e változni a magyar külpolitikai...

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2009.04.20. 19:04:02

Nofene! Elolvastam.

Meg kell állapítanom, h ez is - csakúgy, mint Oli bácsi posztja - remek lett. Gartula ergé!

A hivatkozott személy akkor tanult az ELTE-n, mikor én. Sokat láttam, de nekem mégsem tűnt fel. Szerintem keresett vmit, amit sosem talált meg, viszont remek alibi volt a mártírhalálra, bár azt nem gondolnám, h épp most és épp így akart távozni.

Viszont: akik rendkívüli életet élnek, azok rendkívüli halált érdemelnek... megkapta... és sztem a bolíviai hatóságok csinos kis kampány történetet kerekítettek ebből a storíból.

Vajon télleg azért ment ki, h leleplezze a bolivíai elnök és a drogmaffia kapcsolatát? Ilyeneket is hallani. Nem akar vki erről vallani?

Hiszia Piszi 2009.04.20. 19:12:36

Vajon hány ember udvarában/pincéjében/padlásán van még szitává lőtt Gyurcsány-baba?:-)

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.04.20. 19:52:13

Meglepődve olvasom, milyen óriási tévedésben vagytok sokan (mondjuk, mint mindig): Edu elsősorban és eredendően KOMMUNISTA volt, a szó mozgalmi, ideológiai és forradalmi, és nem pedig pártpolitikai értelmében. Nem antiez, meg antiaz meg ilyenek. Kommunista volt, onnan indult ezerfelé. Valahol tök természetes, hogy a jobboldal szélén csapódott a falhoz.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.04.20. 19:55:41

Amúgy, ha valakit érdekel, ki is volt nagyjából ez a fasz, ma megnézheti Fekete Ibolya filmjét róla a Duna tévén, 21.10-től. A film címe: Chico.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.04.20. 20:15:59

@sün!malac69 várja a jún. 7-e utáni jún. 8-át:

A cocalerok nem kokaint gyártanak. Ez olyan mint a mák. Magyarországon legálisan lehet mákot termelni (nem minden országban lehet), de azért ha valaki elkezdene ópiumot csinálni belőle akkor elkapnák. Boliviában is ellenőrzik a cocalerókat. Több kevesebb sikerrel. Morales kiutasította a Drug Enforcement Administrationt Boliviából, de lehet, hogy Obama rá tudja dumálni, hogy engedje őket vissza. Morales is cocalero volt, és azt nem fogja megengedni, hogy a hagyományos kokatermesztést korlátozzák.
A brazilok sem vádolják Moralest azzal, hogy bárkivel lepaktált, pedig Braziliába baromi sok kokain jön Bolivián keresztül. Nézd már meg, hol is van a boliviai-brazil határ. Boliviában a kokainüzlet fehér és jobboldali, mégpedig tipikusan kolumbiai. Persze egy csomó csóró cocalero kereskedik kolumbiaiakkal, de ez nem Morales bátorításával történik. Moralesnek vannak dolgai, de más jellegű dolgai.

NovákAttila 2009.04.20. 20:42:49

Mivel meg lettem idézve, ráadásul meglehetősen negatív kontextusban a poszt elején, szeretnék reagálni pár dologra. Egyrészt Ergé cikkét alapvetően elhibázottnak tartom, mert esztétizál egy alapvetően erőszakos és zavaros forradalmi személyiséget és tetteit, melyet nem kellene, pláne nem egy konzervatív portálnak. Eduardót – a szerzővel ellentétben – egy időben jól ismertem, így személyes élményeim is vannak vele kapcsolatosan. Eduárdó a Magyar Zsidó Kultúrális Egyesület alapító tagja volt, Izraelben is töltött időt, mint kibuctag, jellemző módon ekkoriban az izraeli radikalizmus vonzotta. Ugyanez az ember, majd 20 év múlva a jobbik.net szerzőjeként rendszeresen írogatott nem csak Izrael politikáját bíráló, de a zsidósággal kapcsolatosan is rendkívül problematikus cikkeket. Jelezném, hogy nem ezt a szempontot tartom a legfontosabbnak, de jól jelzi Eduárdó álláspontjának radikális rugalmasságát. Természetesen egy életbe sok váltás belefér, de a radikális kommunizmustól a jobbik.net-ig tartó rángások, beiktatva a katolicizmust és a radikális iszlámot, s mindenhol a fegyvereket, nekem túl soknak és elfogadhatatlannak tűnik.
A másik az, (s ezt Ács Ferinek üzenem), hogy a fogságba esett katonákkal kapcsolatos jogi és erkölcsi szabályokat be kell tartani, s ez akkor is így van, ha éppen a mi oldalunkon áll az illető. A nemzeti érzésnek nem szabad felülmúlnia az erkölcsi normákat, különben veszélyes útra tévedünk, mert ezzel legitimáljuk a mások, nemzeti érzésből elkövetett gaztetteit is.

dolphin · http://adlibitum.hu 2009.04.20. 21:02:59

@NovákAttila:

"A nemzeti érzésnek nem szabad felülmúlnia az erkölcsi normákat, különben veszélyes útra tévedünk, mert ezzel legitimáljuk a mások, nemzeti érzésből elkövetett gaztetteit is."

Erre rimel egy kicsit Orwell:
"A nationalist is one who thinks solely, or mainly, in terms of competitive prestige. He may be a positive or a negative nationalist — that is, he may use his mental energy either in boosting or in denigrating — but at any rate his thoughts always turn on victories, defeats, triumphs and humiliations. He sees history, especially contemporary history, as the endless rise and decline of great power units, and every event that happens seems to him a demonstration that his own side is on the upgrade and some hated rival is on the downgrade. But finally, it is important not to confuse nationalism with mere worship of success. The nationalist does not go on the principle of simply ganging up with the strongest side. On the contrary, having picked his side, he persuades himself that it is the strongest, and is able to stick to his belief even when the facts are overwhelmingly against him. Nationalism is power-hunger tempered by self-deception. Every nationalist is capable of the most flagrant dishonesty, but he is also — since he is conscious of serving something bigger than himself — unshakeably certain of being in the right."

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.04.20. 21:13:29

@NovákAttila:

Akkor érdekelne a véleménye az Izraeli Hadsereg által meggyilkolt gázai gyerekekről is.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.04.20. 21:16:40

Vagy mi az erkölcsi különbség Ahmed Jaszin "sejk" meg a csetnik foglyok likvidálása között. Terrorista-terrorista. Nincs bíróság-nincs bíróság.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.04.20. 21:18:09

Bocsánat, kihagytam ez előttem már kiragadott idézetet Öntől ,ami inspirált:

"A nemzeti érzésnek nem szabad felülmúlnia az erkölcsi normákat, különben veszélyes útra tévedünk, mert ezzel legitimáljuk a mások, nemzeti érzésből elkövetett gaztetteit is."

Alfőmérnök 2009.04.20. 21:42:59

Őszintén szólva kicsit viccesnek tartom Ergé azon kétségbeesett igyekezetét, hogy az általa favorizált hírességeket a saját magának választott kis identitás-skatulyába ("konzervatív") belegyömöszölje.
Így lesz egy drogos, pénzsóvár, egomániás, szexuálisan kielégítetlen perverzből (Dali) "konzervatív szürrealista"...és így lesz egy buzi zsidó kommunistából "igazi konzervatív".

Pelso.. 2009.04.20. 21:52:36

Azon keveseken kívül, akik valóban ismerték, -s nemcsak azt állítják ill hiszik-, kinek van itt és bárhol, erkölcsi alapja, joga ítélkezni, nagy baromságokat állítani, egy halott embert gyalázni....

laopan 2009.04.20. 22:06:40

Ha már szóba került az izraeli hadsereg, ERF abban is harcolt, legalábbis '91-ben még ezt nyilatkozta az El Pais tudósítójának:

www.elpais.com/articulo/internacional/BALCANES/CROACIA/GUERRA_DE_LOS_BALCANES_/1991-1995/Extranjeros/frente/Croacia/elpepiint/19911223elpepiint_3/Tes

"Flores, judío, vivió en Bolivia, Chile, España, Suecia, la URSS, Hungría e Israel, donde dice que combatió en el Ejército."

A háborús bűnök témájához pedig adalék, hogy pár hónappal később az újság egy svájci újságíró, Christian Würtenberg meggyilkolásával is meggyanúsította, a család bíróság elé is akarta citálni:

www.elpais.com/articulo/internacional/BALCANES/YUGOSLAVIA/CROACIA/GUERRA_DE_LOS_BALCANES_/1991-1995/brigadista/espanol/Croacia/acusado/ordenar/asesinato/periodista/elpepiint/19920227elpepiint_25/Tes

Bár meg kell hagyni, hogy össze-vissza írtak mindent róla, hol bolíviaikánt, hol spanyolként, hol ecuadori apától és magyar anyától származó horvátként emlegetik.

Ajtony 2009.04.20. 22:12:23

@NovákAttila:
Kedves Attila! Könnyű sommásan ítélkezni egy biztonságot nyújtó otthon számítógépes asztala mellől. A szerb-horvát háború és a boszniai attak nem háború volt az elején. A jugoszláv néphadsereg a volt balkáni állam teljes fegyverzetével támadt a karhatalmi eszközökkel rendelkező horvátokra. Egyenlőtlen és barbár öldöklés kezdődött. Az úgynevezett "szerb szabadcsapatok" az elfoglalt területekre bevonulva elkövették az összes olyan bűncselekményt, amit mi ép ésszel még felfogni sem tudunk.
Ajánlott a témához hozzászólónak megnézni a "Vukovár" című filmet, és innen onnan olvasgatni a történtekről.
Ezt ajánlanám a cikk szerzőjének is, mivel a "gyilkos" más kategória. Nem a lerohant horvát falvak-városok maroknyi és rosszul felszerelt védői voltak a gyilkosok, hanem a jól felszerelt és bőséges utánpótlással rendelkező szerb támadók. Természetesen én sem akarom ezt az egész sötét, és mély-balkáni fegyveres konfliktust - a magam szerény ismereteivel - véleményezni, és ítéletet alkotni bármelyik nép felett. Egy viszont biztos, a kegyetlenkedések meghatározó része a "szabadcsapatok" ténykedése volt. Közülük mindegyik megérdemelte a halált.
Nem mellesleg a háború már csak olyan, hogy ölnek benne, mégsem gyilkosozzák a katonákat.

Üdv

Francois Pignon 2009.04.20. 22:22:14

Valamelyik róla szóló jútúb videón olvastam első reakcióként ezt a hozzászólást: "Ez egy élet volt"
Némi irigységgel keveredő elismerés és csodálat hangja ez.
Nem gondolom persze, hogy ilyen lenne egy példás élet. De mindenképp valami olyasmi, amire sokan vágynak, regényekben olvasva nincs ennél romantikusabb, talán megélve sem.

Ez egy élet volt?
Igen.
Hogy így kellene élnünk?
Nem.

De azért rakjuk el, mi egyszerű kispolgárok, legszebb emlékeink közé, hogy ilyen emberek is vannak.
Talán nem is volt nagyobb kalandor és ellentmondásosabb figura, mint a 48-as nemzetközi brigád tagjai, akik nálunk harcoltak.

Ajtony 2009.04.20. 22:22:24

Sziasztok!
Látom, a napokkal ezelőtt elkezdődött buzizás mellett sikerült "feltalálni az antiszemita zsidót".
Nem akarom tudni, ki kezdte, de ráférne egy kis köldöknézés a következő komment írása előtt.

Üdv

Ajtony 2009.04.20. 22:27:29

@Francois Pignon:

Szia! Találó a postod!

Üdv

Kopiás Attila Steve 2009.04.20. 22:32:46

@Őrnagy Őrnagy: Hát, sajnos ez tényleg eléggé az... Eléggé zavaró, amikor "konszolidált konzervatívok" majmozzák a színesbőrűeket...

@NovákAttila: Osztom az erkölcsök és nemzeti érzelem közötti kapcsolatot, tényleg ez a lényeg. Ha az én nemzeti érzelmem feljogosít erkölcsileg aggályos dolgokra, akkor más nemzeti érzelme is feljogosítja őt erre. Ez a nemzeti radikálisok nagy problémája, hogy szerintük _magyar_ nemzeti radikálisnak lenni jó. Szlovák nemzeti radikálisnak lenni viszont gáz. Azt meg mégse mondhatják, hogy szlovák liberálisnak lenni jó mert azok szeretik a helyi magyarokat, mert mégis milyen hülyén nézne már ki...

2009.04.20. 22:42:21

Érdemes végigolvasni ezt a szöveg-kollázst:
kuruc.info/r/7/39024/

Nekem végig egy név járt a fejemben: Jukio Misimo.

Alfőmérnök 2009.04.20. 22:53:56

@Ajtony:
Nem tudom, hogy kire gondolsz.
Én mindenesetre csak annyit állítottam, hogy az írásai minimum anticionisták (aki ez tagadja, az hülye), és (magyar) baloldali mércével mérve antiszemiták.
Hogy zsidó (is) volt, azt meg ő is vállalta.
Hogy kocsi (is) volt, az meg tény.
A buziságáról (homoszexualitásáról) csak a pletykákból vannak információim, de általában a pletykák sem megalapozatlanok. Az, hogy volt barátnője csak annyiban módosítja a pletykák által sugallt képet, hogy nem homokos volt, hanem biszex.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.04.20. 23:13:53

@csi: Tény, Yukio Mishima baloldaliként indult, szélsőjobboldali nacionalistaként végezte és homoszexuálisnak tartották.

Ács Ferenc 2009.04.20. 23:15:08

@NovákAttila: Üdvözöllek a blogunkon.
"A nemzeti érzésnek nem szabad felülmúlnia az erkölcsi normákat, különben veszélyes útra tévedünk, mert ezzel legitimáljuk a mások, nemzeti érzésből elkövetett gaztetteit is."
Egyetértek ezzel, mégis talán figyelmen kívül hagysz pár tényt. A horvát-szerb háború ebben a szakaszában horvát részről kifejezetten honvédő háború volt, ez a Baranya-háromszögben körbezárt magyar (és vegyes lakosságú) falvak esetében szerintem vitathatatlan. Tisztában vagyok azzal, hogy egyes horvátok a háborúban milyen kegyetlenségeket követtek el később, elsősorban a bosnyákok ellen, de a szerbek rovására is. Ezek épp olyan szörnyűek, mint a végig tömegesen zajlott szerb kegyetlenségek. Azért tény, hogy nem ők lőttek először. Hadd legyek még konkrétabb: Rózsa érkezésekor a horvátok kézifegyverekkel és pár ellopott vagy zsákmányolt ágyúval vették fel a harcot Európa egyik legerősebb hadserege (a jugoszláv) ellen, amely ráadásul kiegészült az abból felfegyverzett fanatikus csetnik rablóbandákkal is. No, ez utóbbiak tényleg gyilkosok voltak, ahogy 1944-ben is, a harcok érdemi lezárulta után kezdtek öldökölni. Egy idő után érkezett némi muníció az emigráns horvátoktól, meg rajtaütésekben szereztek fegyvereket, de Rózsa végig hatalmas túlerő ellen harcolt és állásait hosszú hónapokig tartotta. Nem értek a hadtudományokhoz, de ez szerintem katonai tehetségét és bátorságát bizonyítja, annál is inkább, mert ő maga volt az, aki ezt a _védelmet_ részben megszervezte. És ami a legfontosabb, hiszen bizonyított esetek nélkül támadod ebben, soha nem emeltek vádat ellene, én legalábbis nem tudok erről.
Rózsát nem lehet megfejteni ideológiai vagy politikai besorolással, egyszerűen nem igaz önmagában egyik címke sem. Ezért nem tudnak mit kezdeni vele, akik ezekben a szerintem előbb-utóbb megbukó táborelméletekben tudnak csak róla gondolkodni.

KA Steve: neokommunista majomnak lenni abszolút nem bőrszínfüggő, a magyar politikában is vannak páran.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.04.20. 23:17:43

@Alfőmérnök: RFE minden volt. Ergo meleg is volt, homofób is volt, zsidó is volt, antiszemita is volt, kommunista is volt, antikommunista is volt, és lehet, hogy most lábadozik a plasztikai műtétjéből Los Angelesben, és kokalevelet rágcsál amit az indián cimbijétől kapott.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.04.20. 23:25:54

@NovákAttila:
Ok, megkaptam a választ.
Bocsánat.
Csak kíváncsi voltam. Egész jókat ír néha:)
És némelyik olvastam is, csak a névmemóriám rövid.

@Ács Feri:

Morales nem neokommunista, hanem igazi.

És majom szó használat igen veszélyes, és bunkóság, olyan mint a köcsög. Tudod, Bokros a neoliberális köcsög.

NovákAttila 2009.04.20. 23:27:11

@Ács Feri: a szentlászlói ügyben egyetértünk, ebben nincs vita köztünk.
Ugyanakkor ha olvastad a jobbik.net-et és a blogját, akkor a mai világ össze nemzetközi "haladó" és harmadikvlágbeli mozgalmának a propagandáját megtalálhattad, ami nekem nem volt szimpatikus, pláne, hogy korábban ismertem őt s ugyanezzel a vehemenciával volt szélsőbalos, etc. Én elhiszem azt, hogy a világ kegyetlen és sok az igazságtalanság, ugyanakkor ezeket a problémákat nem lehet fegyverrel megoldani. A másik az, hogy Eduardó (vitathatatlan katonai erényei mellett) élvezte is a militarista ügyeket, ebben volt az elemében.
Béke poraira, de ne csináljunk belőle szentet, mert nem volt az.

2009.04.20. 23:32:26

@NovákAttila: Haha. Ez mindig jó megoldás szokott lenni.

zoli29 2009.04.20. 23:40:30

Úgy látszik, a külpolitikánkban fordulatot jelenthet Balázs Péter érkezése: Szelestey Lajos és Fekszi Márta repülnek, az argentín nagykövetet pedig átküldik Bolíviába vizsgálódni.

mno.hu/portal/631034

Ács Ferenc 2009.04.20. 23:40:38

@NovákAttila: akkor lényegében egyetértünk. A harmadik utas a halál, ez egyértelmű.

tevevanegypupu 2009.04.21. 00:22:02

Nem lattam a Chicot csak most este a Duna teveben. Ez a fiu Idealista, szenvedelyes, altala elkepzelt igazsagot kergeto ember volt. Nem gondoltam volna, hogy meg letezik ilyesmi, ilyen feltetelek, erdek nelkuli, aldozakesz hos. A tarsai is azok voltak.Remelem kideult miert kellett meghalnia.

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2009.04.21. 00:22:46

Ergé, remek írás ez, és rokon a saját, tömören megfogalmazott gondolataimmal:
konzervativok.blogspot.com/2009/04/egy-ellentmondasos-kalandor-emlekere.html

A „konzervatív anarchista” ugyan ritka jelző, mint a fehér holló, de „jobboldali anarchista” előfordul Evolánál, illetve értékelve kritizáltatik pl. Evolát nagyra értékelő szerzőknél is:

www.tradicio.org/kvintesszencia/trad98evolafiatalsag.htm

www.tradicio.org/kvintesszencia/trad98jobbanarchista.htm

Mindenesetre Eduardo, úgy tűnik, inkább vörösbarna (rot-braun) szerű politikai eszméket sajátított el, semmint a „jobboldali anarchista” nézőpontját. Mindezekkel együtt valamennyire megértem és _sajnálom_ őt (nem a halála, hanem az élete miatt).

zoli29 2009.04.21. 00:32:15

@tevevanegypupu:

Én is most néztem meg a Chico-t. Nekem az jött le belőle, hogy az ő ideológiai alapjai (ha egyáltalán lehet nála ilyesmiről beszélni) a kommunista tanításból eredtek. Aztán a saját belső iránytűje meg a különböző élethelyzetek miatt mindig változott az elképzelése, és igazából soha nem tudott megállapodni. Mindig azt nézte, hogy adott helyen, adott időben és szituációban ki az, aki az igazságot képviseli, és az mellé állt (lásd: a honvédő háborút folytató horvátok).

tevevanegypupu 2009.04.21. 00:57:22

@Zoli28:

Szerencsere mostanaban Europaban eleg ritka, hogy nem csak elmeletben, hanem fegyverrel is meg kell kuzdeni a letezesert. Ez a jugoszlav haboru olyan abszurdnak tunt es olyan hihetetlennek. Ertheto, ha az ilyen lelki alkatu embereket mint Eduardo ugy felkavart, hogy elmentek harcolni..
Az is erdekes dolog, hogy mas foldreszen egy eszme mennyire megvaltozik. A kommunizmus nemely latin-amerikai orszagban megvaltasnak tunt ahhoz kepest, amilyen rendszer volt elotte es aztan meg kovette. Nyilvan ezert is voltak sokan olyan megszallottjai. Persze ott rovid ideig tartottak ezek a kommunista korszakok..kiveve Kubat.

wladyslawsky (törölt) 2009.04.21. 01:14:50

@KA_Steve: na, azért ez nem egészen így van! A "szlovák nemzeti radikálosok" full SOVINISZTÁK, másként mondva MAGYARGYŰLÖLŐK, de valami olyan szinten, hogy az valami félelmetes. Olyan szintű gyűlöletet max. csak a mi nemzeti radikálisaink legszélén lehet tapasztalni, és ott is kizárólag a zsidók iránt, a "kozmopolita hungarofób országrombolók" ok-okozat logika mentén levezetve. Elég sok nemzeti radikálisnak mondható embert ismerek személyesen és neten keresztül is, és tapasztalatom szerint bennük nacionalizmus van és nem sovinizmus, a bennük dolgozó gyűlölködés pedig nem egy másik nép, hanem a "belső ellenségek" (komcsik, zsidók, liberálisok, ugye) felé irányul.

wladyslawsky (törölt) 2009.04.21. 01:19:51

@Zoli28: tökéletesen egyetértek Veled, nekem is kb. ez a benyomásom Eduról. Az igazság soha nem ideológiák mentén van.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2009.04.21. 02:21:10

Az alkaloida blog így tiszteleg Szentlászló
hős védője előtt:
alkaloida.blogspot.com/2009/04/posztumusz.html

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.04.21. 05:48:56

Olvasgatom a kommenteket és, számomra meglepő módon, van ennek a történetnek egy aspektusa, ami teljesen elsikkad (pedig, szerintem, ez volna a "legÉRDEKesebb"). Írtam erről jó régen egy bejegyzést (persze, nagyon jó lenne, ha tévedtem volna akkor is és most is)

magyarido.blog.hu/2008/07/19/a_kuruc_info_affer_vagy_dig_it

ü
bbjnick

winerprince 2009.04.21. 06:47:34

Tegnap este a hírekben nézem:Eduardo Rózsa-Flores házában lefoglaltak -VALÓSZÍNŰSÍTETTEN - hatástalanított fegyvereket...VALÓSZÍNŰSÍTETTEN...
Mi alapján foglalnak le engedélyezett és hatástalanított fegyvereket?
Ilyen mindenkinek lehet,
neked is-nekem is...Visszatérve a VALÓSZÍNŰSÍTETT kifejezésre, a kedvencem az volt,amikor a Teve utcai székházba belelőttek,és rendőrségi szóvivő két nap múlva bejelenti miközben ott díszelegnek a golyó ütötte lyukak az ablakon:VALÓSZÍNŰSÍTETTEN éles lőfegyverből adták le a lövést ismeretlen tettesek....És ez egy fegyveres testület szóvivője mondta...Elképesztő

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.04.21. 08:57:37

RFE régivágású ember volt. olyan világból jött, ahol, mint a régi időkben európában is, az érdekeket, a szándékokat a nyers és őszinte erőszak intézte el. az erőszak maradt persze itt is, csak szépen és okosan el van fedve. és most herélt erejű kávéházi konrádok gyilkosoznak. ők az erőszakot tarantínóval kapják, vagy erektálva nézik a gázai eseményeket, vagy eduárdó sebéből nyaljál solymosi eszter vérét, mint novák, de a saját életükben nincs ám erőszak, jaj dehogy.
rfe korszerűtlen volt. .nem úgy, mint egy orgonaillatú szappannal mosott borotválatlan pina, hanem mint egy katona. ksatrija volt. a ksatrija nyers, és speciális erkölcsöt ismer. ez már nem divat. ma az a helyes, ha bicikli emelésre mennek a konzervatívok...
a erőszak természetessége nem engedélyezett a mi provinciáinkon. csak tapsolni a tévét nézve gázának, iraknak,
és a többi állami terrorista parádénak. gyilkoló államoknak örülnünk kell, szeretnünk kell őket, el kell ismernünk jogukat a gyilkolásra. az egyén katonai joga megvonva.
és ez nem az erőszak dicsérete, mert az erőszak borzalom. csak a szemforgatásról beszélek.
és rfe fejében nyilvánvalóan egy ideológiai diszkógömb villogott, és tudta, hogy nem az aranyalkony idősek otthonában végzi. de! egy férfi életét nem ítélhetik meg puhapöcsű könyvtári bogarak.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2009.04.21. 11:00:02

No, hát ha az egyik oldalról attól óvnak, hogy ne csináljunk szentet egy vörösbarna, zavaros fejű kalandorból, a másik oldalon pedig azt sérelmezik, hogy gyilkosnak nevezünk egy igazságosztó hőst, akkor valószínűleg jó helyen állunk. :)

Örvendetes ugyanakkor, hogy a kommentelő közönség nem a szokásos lövészárkok mentén vitatkozik egymással és a posztolóval, hanem felborulnak a sablonok, és ez jó.

Köszönhetően egy olyan embernek, aki valódi lövészárokban is járt. Ezért írtam: RFE igazi öröksége az lehet, hogy "zaklatott személyiségének összetört tükrében megláthatjuk magunkat, meg a napi alkuvásainkkal kikapart helyünket a világban."

Köszönöm Novák Attila reakcióját, de fenntartom a szabadon választott témáról folytatott elmélkedés jogát a Reakción, ami Ufiként, print és blog Reakcióként is több volt, mint "konzervatív portál".

Gyilkosozás: 1. ő maga mondta 2. áldozatok családai akarták bíróság elé állítani 3. valószínű, hogy ölnie is kellett, ha a polgárháborúban harcolt.

Aki más embert megöl, az gyilkos. A háborúban gyilkolnak, ez egy ilyen műfaj. Ugyanakkor emlékeztetnék mindenkit a tízparancsolat hatodik bejegyzésére.

Homoszexualitás: nem buziztam le szegény RFE-t, jeleztem, hogy kétséges ez az infó. Ugyanakkor hozzátettem, hogy ha az lett volna, épp hogy adalékot jelentett volna a személyiségéhez. Kevert vérű, kevert nemi identitású személyek hajlamosabbak a rendkívüli életútra, hiszen nehezen találják meg önmagukat, nehezen találják meg a megnyugvást.

ÉS: én nem ismerem azt a fogalmat, hogy lebuzizás, ugyanis a
homoszexualitás nem emberi minőségjelző, és nálam nem mérce, hogy valaki az-e vagy nem. Faludy az egyik kedvenc személyiségem: biszex zsidó volt. És nagy műveltségű, rendíthetetlenül hazaszerető költő.

zoli29 2009.04.21. 11:58:05

@ergé:

"a másik oldalon pedig azt sérelmezik, hogy gyilkosnak nevezünk egy igazságosztó hőst"

Én tényleg sérelmeztem a gyilkosozást, de nem azért, mert ERF "igazságosztó hős" lenne, hanem azért, mert a túlságosan is egyoldalú kép miatt, ami az elmúlt napokban kialakult Eduról, azt ellensúlyozandó átestél a ló túloldalára; ahelyett, hogy megpróbáltad volna egyszerűen csak árnyalni a képet.
Ez az, amiért szerintem a gyilkosozás nem volt szerencsés.

;)

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.04.21. 12:13:27

@ergé:

"Kevert vérű, kevert nemi identitású személyek hajlamosabbak a rendkívüli életútra, hiszen nehezen találják meg önmagukat, nehezen találják meg a megnyugvást."

ez a mindent vivő mondat! komoly eugenikai előtanulmányokat sejtet! :)))))

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2009.04.21. 13:01:55

@Grift: ne keverd a fogalmakat, nem eugenika, hanem egyszerű pszichológia, a témával kapcsolatban olvashatsz szakirodalmat vagy használhatod a józan paraszti eszedet, ugyanarra gogsz kilyukadni :)

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.04.21. 13:08:17

@ergé:
az eugenika a mélyréteg, a pszichlógiának nevezett áltudomány meg a felszín! és ne szabadkozz látom ám a gondolati gyökeret, el is borzaszt rendesen... :)))

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2009.04.21. 14:39:48

Az a helyzet, hogy Edu egy keménypöcsű faszi volt (ne tessenek jönni az áthallásokkkal!) és ez ma nem trendi. Így sokaknak nem tetszik. Met nem is értik. De hát nem is értheti, akinek nem áll fel.

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2009.04.21. 17:42:33

@ergé: A vörösbarna címkével semmitől sem akartam megóvni. Ha így értelmezte, tévedett.

AtillaHu 2009.04.21. 18:19:02

Kedves cikkiro,
Bar nem tudom megfeleo e a megszollitas,mert az on altal leirtak alapjan arra kovetkeztetek,On maga-magat legalabbis a Nagy Fomuftinak tartja - mert az a neve az sajna,hianyzik.
Az irasat azzal kezdi,hogy szemelyesen nem ismerte Eduardot.Ettol fuggtetlenul,On gatlastalanul velemenyt alkot rola,jellemzi Ot,mintha legalabb is apa-fiu,testver-testver kapcsolatban lett volna vele.Micsoda kutymaszt osszeirt maga itt!!
Hogy egy lapon idezi Joistent,Eduardot,Canettit,Vergiliust,ja es persze Medgyessyt,hihetetlen,jol csengo fityisz.
Eduardo Onnek zavaro szemelyiseg volt-igen-ha tovabb gondolta volna ezt a gondolatat,rajott volna,hogy talan nem On a megfelelo szemely arra,hogy jellemezze Ot.
Igen,osszetett szemelyiseg lehetett,mint az emberek kozul jo paran.De cikket irni rola,talan valaki olyannak kellett volna,aki kepes elfogulatlan,objektiv kepet allitani az olvaso ele.Ez a valaki nem On.
Csak hozzafuznem : az,akii haboruban ol,hivatasbol az KATONA es NEM GYILKOS.
Mellesleg,mielott masokat iteletre von,talan kezdje magan az itelkezest,ha cikket ir,legalabb a nevet feltuntethetne - hadd tudjak az olvasok,ki is a cikk iroja.

Ajtony 2009.04.21. 21:05:39

@Alfőmérnök:
Szia! Nem rád, hanem a reakciódat látva - amiben annak nevezted, aminek - gondoltam volt előzménye. Nekem nagyon csípi a szememet, hogy az érvek elfogytával előkapja a ballib oldal a valódi sárbataposás piros-kék martens bakancsát
Egy haláleset után szívesebben látom - még a túlzott - méltatást is, mit a minden áron való mocskolódást.
Eduardo a horvátoknál nemzeti hős - nem is alaptalanul. Nálunk inkább csak "érdekes" személyiség, és - mint minden irodalommal foglalkozó - vitatott értékű író, költő.
Mások már írták - sokan azért szimpatizáltak vele, mert megtett és kimondott olyan dolgokat, amiket mi is szerettünk volna, de nem tettük.
Én csak az írásaiból ismertem. Volt közte nagyon jó, de gyengébb is. Most vettem meg a verses köteteit, ha azokon átrágom magam, talán jobban tudom értékelni.
A valós értékelésnél azért hiányolom azt, hogy megemlítette volna valaki, egész gyermekkora menekülés és kontinensnyi költözések sorozata volt. Nehéz ilyen előzmények után egy konszolidált polgári - gyakran megalkuvó - életvitelt folytatni. Talán ezért volt bolíviai, magyar és horvát, és talán ezért nem volt igazán egyik sem.

Üdv

Ajtony 2009.04.21. 21:33:36

@Grift:
Szívemből szóltál

Exe Géza · http://igyjartal.blog.hu/ 2009.04.21. 22:40:42

Gyilkos volt. Nos ergé, ahhoz képest, hogy annak futottál neki, hogy árnyalt képet fess erről az emberről, elég frankón lenulláztad ezzel a hihetetlenül felületes, a szó stílusértékét sem igazán megértő, felfogó, baltával cizellált sommázással a saját erőfeszengésed. Mert erőfeszítésnek azért ezt nem nevezném.
Kár a Reakcióért, mert jól indult. De nem ez az első firka, ami bántó elindexesedésről vall. Nem ideológiai értelemben vett elindexesedésről beszélek. Nem. Csupán az kellő élettapasztatot, megértést, empátiát nélkülöző önhittségről, a fölényeskedésről, a megmondó-emberkedésről.

Kabarészínész 2009.04.22. 10:23:04

Gyilkos volt. Igen, valószínüleg ugynolyan tömeggyilkos. Aki pedig képes tarkónlőni egy gyereket, az nem más, mint kibaszott gyilkos. Ne csináljunk belőle magyar Chet, akiről ugyanúgy nem tudod, hogy tízenéves suhancokat kínzott az információért...
Lányoknak ne zizegjen a sunci a "vakmerő" életmódú faszik miatt. Aztán meg találtok egy vakmerő faszit, azt jön a sírás, hogy nincs egy normális faszi a világon. na ennyit akartam

Exe Géza · http://igyjartal.blog.hu/ 2009.04.22. 12:43:48

Ha megbocsátasz, gyanúm, hogy néhány évvvel, esetleg évtizeddel idősebb vagyok. És Guevara viselt dolgairól szintén valószínű, hogy többet tudok. Éppen ezért nem én, hanem te állítod párhuzamba RFE-t és Guevarát, nekem álmomban nem jutna eszembe. Tehát nem velem, hanem a saját prekoncepcióddal vitikozol. RFE tarkónlőtt volna egy (netán több?) gyereket (már ha tömegyilkos)? Hát ezt meg honnan veszed? Oldalfüggetlenül elég sok délszláv háborús parancsnokot keres még ma is, lassan 15 évvel az események után a Hágai Nemzetközi Bíróság háborús bűncselekmények – a te szóhasználatoddal – tömeggyilkosságok végrehajtásáért. RFE, aki nem éppen névtelen, huszadrangú résztvevője volt annak a konfliktusnak, nincs a gyanúsítottak között. Annak ellenére nincs, hogy nem éppen jelentéktelen súlyú „Reporters Without Frontiers” újságírószervezet rajta kéri számon egy svájci és egy brit kollégáját immár 17 éve és a saját állításuk szerint már 1992-ben megtalálták azt a katonát, bizonyos Paolo Bandinit, aki bevallotta, hogy RFE parancsára lelőtte a svájci riportert. Azt gondolom, konkrétan a gyilkos tanúvallomása, azért elég masszív bizonyíték lenne egy hágai eljárás indításához. Ha tényleg lenne. Ám Hága mégsem indított soha eljárást RFE ellen. Szóval nem gondolod, hogy a heveskedés és az ilyen vagdalkozás nem valami bölcs dolog?

teknős 2009.04.22. 13:15:33

@Exe Géza: Én személyesen tudom Edutól: nem ott volt, ahol a két újságíró, hanem jóval árébb. Két hasonló nevű heylséget kevertek össze. Ennyi volt igaz az egséz vádból.

törzsmókus 2009.04.23. 00:47:45

@Zoli28: ok jogos, félreértettem. valszeg bennem van a hiba, h nemtom ki Azurák Csabi, és nem jött le h nem egyetértőleg idézed.
süti beállítások módosítása