Két ok, amiért vége a szociknak
2009. április 06. írta: robin masters

Két ok, amiért vége a szociknak

 A tegnapi, nyárias napon lehetőségem adódott szippantani egyet A Kongresszus levegőjéből. Most jártam először köreikben, még az is újdonságnak hatott, amiben egyébként nem volt semmi meglepő. Közben két dolog jutott eszembe, amiért ennek a pártnak, ebben a formában hamarosan örökre végre lehet. 


Cserháti Zsuzsa: Idő van 

 1. Demográfia

 A szocialista párt demográfiailag (is) borzalmas állapotban van. Ha a vasárnapi kongresszust nem turbózta volna fel a sajtósok hadosztálya, az átlagéletkor meghaladta volna a hatvanat. Túl sokat beszélünk Gyurcsány bukásáról, s szinte semmit arról, ami közép- és hosszútávon ennél is fontosabb lehet: a szocik humán infrastruktúrájából kimaradni látszanak teljes generációk. A felszínen ebből annyi jelenik meg, hogy bár jelenlegi helyzetük minden korábbinál nehezebb, ehhez képest csak egy Lendvait, Szekerest, meg Kiss Pétert bírnak előhúzni a kalapból megújulás címén, ami finoman szólva is a hatlábon járó nyolcvanas évekkel egyenlő. A mélyrétegek sem állnak jobban: Gyurcsány hanyatlásával párhuzamosan, az elmúlt években az ifjúszocik is tönkrementek, a Fiatal Baloldal rebrandingja nem sikerült, a már befolyáshoz jutott fiatal MSZP-s politikusokat pedig az életkorukon kívül semmi nem különbözteti meg a párt öregecskedő elitjétől.

 A szocialisták demográfiai válságát az teszi súlyossá, hogy ennek a krízisnek (szemben egy-egy politikai, vezetési, koalíciós vagy egyéb akadálysorral) egyáltalán nem látszik a vége. Az összecsukló támogatottságú MSZP belátható időn belül valószínűleg képtelen olyan momentumra, amely megindítaná irányába a megfelelő szelekcióhoz szükséges mennyiségű fiatalt, és ez még hosszú évekig így maradhat (sőt, rosszabb lehet). Vicces volt a helyszínen az a két Societas-os rendező srác, akik eltévesztették a rájuk osztott őrhelyet, s miután ezt csak az esemény végén konstatálták, egyikük felkiáltott: „Ó, bazmeg! Rossz oldalon álltunk!”. 

 Persze nem állítható, hogy más pártok e téren virágoznának. A Fidesznek azonban komoly helyzeti előnye van. A pártok környékén két időszakban szoktak megjelenni nagyobb számban fiatalok: egy sikerrel kecsegtető választási kampány során, valamint kormányon, az állami szféra és beszállítói HR-igényének köszönhetően. Az ellenzék pontosan ezt tudja nyújtani a következő időszakban. 

 2. Média

 A vasárnapi MSZP-kongresszus közröhej tárgya volt a helyszínről tudósító sajtósok körében. Az internacionálé alatt újságírók tucatjai emelték a magasba telefonjaikat, hogy élőben szórakoztassák a szerkesztőségben maradt kollégákat, vagy épp csengőhangként mentsék a produkciót. Ez a média már nem az a média, amire a magyar baloldal az elmúlt két évtizedben támaszkodhatott. A meghatározó véleményvezéri pozíciók egyre nagyobb hányada már az online sajtóban található, ahol a huszon- és harmincéves újságíró-generáció a meghatározó, a tendencia pedig erősödik. Márpedig számukra - még a baloldali értékrendű fiatalok többsége számára is - a fenti jelenet az abszurd kategóriájába tartozik. Nem is igazán értettem, miért volt szüksége a szociknak megint arra, hogy így zárják le a kongresszust, és szénné égessék magukat. Vélhetőleg dacból, vagy mert már fel sem tűnik nekik. Nagyon nehéz lesz vállalható erőként újrapozicionálni a pártot, és hogy ezeket a figurákat a fiatalabb sajtós generáció intellektuálisan, vezetői kompetenciájukat tekintve komolyan vegye. 

 Hogy levették kezüket a saját önképük alakításáról, az a jelenetsor is bizonyítja, amikor Bajnai beszéde alatt előbb levették a háttérbe vetített MSZP-logót (hiszen az új miniszterelnök nem pártpolitikus), az internacionálét azonban elénekeltették vele. Ahogy a képeken is látszik, ez már neki is sok volt. 

*

 Meg lehet csinálni. Az MSZP újraépítheti magát ezeregy úton-módon, felépülhet mélységes válságából éppen úgy, ahogy - bár kisebb volumenben - korábban is többször megtette már. Mindössze arról van szó, hogy ennek esélye ma szerényebbnek tűnik, mint az eddigi hasonló szituációkban. Ha az MSZP monopol baloldali párt marad, ezeket a problémákat akkor is kezelnie kell, és nemigen látszik, hogyan tenné. Lehet, hogy egyszerre könnyebb, olcsóbb és gyorsabb is lenne egy új baloldali párt létrehozása, ha nem is az MSZP helyett, de legalábbis mellette - már ha létrejön egyáltalán valamilyen egység a még nem kompromitálódott, fiatalabb szocialisták között. A válság közepén ez nem fog megtörténni. Egy esetleges Fidesz-győzelem után azonban elképzelhető, hogy nem kell sokáig várni rá.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr261048374

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Reakció - polgári underground 2009.04.07. 07:47:34

Szopás! Nem is tűnt fel, hogy az MSZP-féle Internacionálé performanszról milyen hamar elkészült az első politológusi gyorsértékelés. A videóhoz írt hozzászólások között puszedli66 írja, hogy a 24. másodpercnél, közvetlenül Havas Szófia bejelentése ut…

Trackback: Újbuda feketén fehéren 2009.04.06. 09:53:29

Internacionálé, finálé?A szocialista politikusok java része már évek óta erőteljesen dolgozik azon, hogy semmi közük ne látszódjék az MSZP vezetéséhez. Tanácsadóikkal azon mesterkednek, hogy lehetőleg egy közös hírben se szerepeljenek a kormány bármely ta…

Trackback: Abszurdisztán 2009.04.06. 09:49:45

Miért nem vagyok optimista? Orbán Viktor azt mondta a minap, hogy rövid távon pesszimista, hosszú távon azonban optimistán látja az ország jövőjét. Sajnos az én jövőképem borúsabb ennél: jelenleg nem igazán látom azt a

Trackback: Sárdobáló 2009.04.06. 09:49:18

Ezek hülyékEzek igazi hülyék. Képesek voltak a kongresszusok végén megint elénekelni az Internacionálét. Pedig Gyurcsány hatalomra jutása óta ez szerencsére nem volt divatban. (Ha másért nem, ezért biztosan megérte, hogy ő volt a szocik főnöke.) Lehet aká…

Trackback: Konzervatórium 2009.04.06. 09:15:50

Semmik vagyunk. Minden leszünk?Úgy jár néha az ember, hogy bekapcsolja a TV2-t, és percekig csak csodálkozik. Mintha a Filmmúzeum retró-romantikáját kapná véletlenül az esti híradó helyett. Pedig a tragikomédia főszereplői elvileg már nem csókos elvtársak…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mialenyeg 2009.04.06. 11:04:31

Elsore azt gondoltam Bajnai arcarol, hogy most mar nem biztos benne, be fogja-e irni a CV-jebe, hogy miniszterelnok volt egy ideig. Aztan eszembe jutott, amikor mi is ilyen fintorokat vagva enekeltuk ezt a suliban. PR... Kokemenyen a tulelesre keszulnek... Nem tudom kik a tanacsadok, de zsenik.

VIKUNYA 2009.04.06. 11:07:18

azért nem fognak kihalni, mert ahogy a tegnapi hősök terés demonstárción is látszott, a fidesznek is megvan sajnos a maga kivénhedt, máriaországás, asztaliáldásos internacionáléja, egy vállalhatatlan slepp. egyis slepp sem vonzó a bizonytalanok számára. most a kormányt utálják, ezért a fideszre szavanznak. aztán a fidesz koronaúsztatós bagázsát fogják utálni, ezért a szocikra szavaznak. a fiatalok alapból utálják mindkét vonulatot úgy általában. a maszop akkor szívhat, ha a fidesz nem engedi fősodorba ismét a vallásos, világmegváltó, nagyonmélymagyar hordákat. persze részben őket is ki kell szolgálni, de nem ennyire. láthattuk többször, a fidesz csak szív, ha a civil hordája elszabadul. ha a jobbik koncára hagyja ezeket, amásik oldalon szerintem többet profitálhat.

S. Annyi 2009.04.06. 11:07:24

Szóval adott egy köztörvényes bűnöző miniszterelnök, meg egy sorvadttínyű krasznajamoszkvás lendvai. Jók a kilátások.

Dr Kangörény 2009.04.06. 11:08:36

Nekem mindig tetszett, amikor valaki a vágyálmainak megfelelően értelmez bizonyos dolgokat, ezzel a hozzáállással csak az a baj, hogy nagyon pofára lehet esni.

Emlékezzünk csak vissza az orbán-kormány bukására! Szerintetek azt a választást megnyerték a szocik? Egy lófaszt! A fidesz veszítette el. A most elolvadóban lévő szavazók helyére mások fognak állni, ha a fidesz megint ugyanolyan arroganciával áll neki a kormányzásnak, mint 98-ban. Az emberek 2002-ben sem felejtették el a horn féle megszorításokat, most is emlékezni fognak arra, hogy kik kúrták el a dolgot. De ha orbánék nem tanultak a régi hibáikból, ez a szánalmas őskommunista gárda még simán viszza is jöhet 2014-ben.

S. Annyi 2009.04.06. 11:10:06

@VIKUNYA: Nekem sem szimpatikusak a Máriaországások. DE! Értsd meg, hogy ebben az országban rengeteg vallásos ember él. Ugyan ez nem volt téma 50 évig, nem szoktál hozzá, hogy ők alkotják a többséget. Bármilyen furcsa, de egy vallásos ember így áll hozzá a dolgokhoz.

S. Annyi 2009.04.06. 11:11:12

@Kangörény_: Nem emlékeznek rá. A kollektív emlékezet fél év. Üres agyaktól mit vársz?

ostván 2009.04.06. 11:11:31

Egy valamit ne felejtsetek: A magát ma jobboldalnak nevező erő NEM jobboldali. És a demagógia okán iszonyúan sok szakmailag-logikailag-emberileg-erkölcsileg vállalhatatlan mondanak. Folyamatosan, ismételgetve. Aki kicsit is gondolkodik, NEM fog a Fideszre szavazni. Akkor pedig nincs más, mint az MSZP. Azok fognak az az MSZP-re szavazni, akiket riaszt Orbán és az általa (titkon, vagy nyiltan ) támogatott szélsőséges eszmerendszer. Én nagyon szívesen élnék egy igazi jobbos világban, de olyanra most nincs kilátás.

S. Annyi 2009.04.06. 11:12:54

@ostván: Akkor szavazz az mszp-re és igyál interciánlét!

Boka1 2009.04.06. 11:15:38

"Én nagyon szívesen élnék egy igazi jobbos világban, de olyanra most nincs kilátás."


Már ketten vagyunk ! Melyikünk legyen a miniszterelnök ? :D

VIKUNYA 2009.04.06. 11:17:06

@S. Annyi: értem én, bizonyos tekintetben jómagam is hívő vagyok. de olyan sok vallásos ember nem él magyarországon, nehogy azt hidd. semmi bajom a vallással, de ez, ahogy itt megnyilvánul, az eléggé sekélyes. a vallás ilyen mértékben nem lehet politikai konstituáló erő, azaz lehet, de akkor ugyanoda jut a fidesz, ahova már egyszer jutott. nagyon sok nemzeti liberális is él ebben az országban, akik ne adj isten még ateisták is. szóval több szempontot kellene itt érvényesíteni. ráadásul ne csiáljunk már vásári komédiát a hitből és a vallásból. komolyabb dolog az anná, minthogy pártdzsemborik cirkuszi mutatványainak velejét képezzék.

S. Annyi 2009.04.06. 11:17:18

"Ugyan a liberálisok korábban kikötötték, hogy Bajnai Gordon többségében külsős szakemberekből álló kabinetet alakítson, Fodor Gábor pártelnök a köztévé hétfő reggeli műsorában már nem tartotta olyan fontosnak a minisztercseréket." Hír Tv.


Nos, ennyi.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.04.06. 11:17:18

@ostván:
"Én nagyon szívesen élnék egy igazi jobbos világban, de olyanra most nincs kilátás."
És ezért az Internacionálét éneklő, kemény csapatra szavazol. Hiteles vagy.

Hattory Hanzo 2009.04.06. 11:18:00

Ha lenne humoruk, akkor az "Always look on the bright side of life"-ot énekelték volna, lásd Brian élete

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2009.04.06. 11:19:31

@ostván:
Igen, "aki kicsit gondolkodik", mint te, biztosan nem szavaz a Fideszre. Aki meg nagyon, az meg a Fideszre szavaz. Tartok tőle, amit te igazi jobbos világnak tartasz, arra nagyon kevesen kíváncsiak. Viszont téged nagyon szívesen elküldenénk egy olyan világba.

VIKUNYA 2009.04.06. 11:19:33

@ostván: orbánnak hátra kellene lépnie az utolsó pillanatban. addig had támadják, had kopjon tovább. de ha tényleg a bizonytalan, a semleges szavazókra is fáj a foga a fidesznek, akkor nincs más választása, mint orbánt hátratolni. nem beszélve arról, hogy ez a háborús logikát is megtörné végre kissé. mert amit lendvai és gyurcsány háborús retorikából előadott a kongresszuson, az gyomorforgató volt. no mindegy, orbán úgyse fog visszalépni, nem adja meg ezt a nyugalmat a kishazának.

S. Annyi 2009.04.06. 11:19:43

Fodor, Fodor, elmész te az ótvaros, ragyás, bús picsába. Tanulmányozd apósoddal a spermákat!

tevevanegypupu 2009.04.06. 11:19:48

@ostván:
nemsokara abban fogsz elni, amint elkezdodik Bajnai es az mszp programja. Igazi jobbos vilag lesz liberalis gazdasagpolitikaval.
Nincs okod panaszra.

Boka1 2009.04.06. 11:20:00

"Bármilyen furcsa, de egy vallásos ember így áll hozzá a dolgokhoz."

Ahogy sorra zárják be a pszichiátriákat, úgy a vallásos tömeg csak nőni fog, ami nem baj, csak ne állami pénzből ! ( ez minden vallásra vonatkozik ).

ben2 2009.04.06. 11:22:56

@szcsongor:

Az MSZP-s internacionálé éneklés azért furcsa, mert az MSZP-ben a legnagyobb a pártban illetve holdudvarában előfoduló egy főre jutó milliárdosok száma. Az általad említett országok baloldali pártjai ráadásul viszonylag ritkán hoznak olyan megszorító intézkedéseket, amivel a leghátrányosabb helyzetűeken igyekeznek behajtani az általuk elkúrt államháztartás rendbetételéhez szükséges összegeket.
Van abban némi báj, amikor Gyurcsány, Veres és Bajnai kéz a kézben énekli, hogy "fel fel te éhes proletár", miközben az utcán az éhes proletárok azt üvöltik, hogy "Takarodj!".
Az internacionálé éneklése ebben a kontextusban Monty Python szerű jelenetet eredményezett, amit a jelenlévők látható zavarorodottsága koronázott meg.
Kár hogy nem olvashattunk a gondolataikban, kb.ilyesmiket bírok elképzelni:
- Ki volt az a barom, aki ezt kitalálta?
- Ha kicsit hátrébb állok, talán betakar a Gyurcsány.
- Talán ha még egy kis beleélést az arcomra erőltetek, nem bukik le, mennyire ciki.

S. Annyi 2009.04.06. 11:22:58

@Boka1: Szólok az Allah-hívő haverjaimnak. Már le is vagy fejezve. Nem te tartottad oly büszkén azt a rózsaszínbe kötött Bibliát?

sanyix 2009.04.06. 11:25:06

@ostván: na ilyen védekezést még nem hallottam kommunistától (aki egyébként szégyelli hogy az), csak a szokásos "amásiksejobb", és az "én nemazemeszpéreszavaztam, de...).

Aki gondolkodik, és nem elmebeteg, nem szavaz az mszp-re, akármi is van a másik oldalon. Mellesleg teljesen mindegy mit mond a fidesz, az a lényeg mit csinál... és 98-02-ben úgy tűnt nagyon, hogy jót csinál...

A fidesz tényleg nem jobbos, mint ahogy a jobbikon kívül egyik sem. A fidesz középen áll. Elleben az mszp szélsőbalos. Az a szélsőséges eszmerendszer, pedig a mérsékelt nacionalizmus, ami minden magyarnak jó szokott lenni, csak az idegeneknek kevésbé jó, és egyébként minden hazaszerető országban elfogadott. Persze nem lesznek kiirtva az idegenek sem, a komcsik patásorbánozása ellenére sem.

És egyet kell értenem, az összes mszp, és szdsz szafazónak jár egy pohár hideg internaciánlé ezeken a meleg napokon :)

S. Annyi 2009.04.06. 11:27:26

@sanyix: Így jobb is: internaciánlé... Köszi!

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2009.04.06. 11:29:22

@VIKUNYA:
Én nem értem ezt az Orbánt, hogy amikor a baloldali médiumok közvéleménykutatási adatai szerint is a legtöbben őt akarják Magyarország miniszterelnökének, miért akar más országban is az lenni. Miért nem elég neki Magyarország, miért kell neki még a te kishazád is? Hallatlan és különben is!

Boka1 2009.04.06. 11:30:37

"Nem te tartottad oly büszkén azt a rózsaszínbe kötött Bibliát?"

De ! Először az Andrássy úton, aztán a Plébánián négyszemközt a plebános úrral ! Ezért nem járatom a gyerekeimet hittanra ( bár az egyik lány, őt nem bántaná az atya )

Karcolt lendület 2009.04.06. 11:30:47

@changebug:
Az a gond, hogy a globalizáció-ellenes baloldalhoz Hegyi Gyulán kívül semmi köze az MSZP-nek, ez az LMP-ben és némileg a Fideszben található meg jelenleg.

S. Annyi 2009.04.06. 11:33:29

@Boka1: Hoppá! Megvagy. csakhogy a Lipótot bezárták.... Animálszexet bírod, szivi? Korbács, nyakörv? Veszek egyet a lányodnak, majd, ha nagy lesz. Az apja nyomdokaiba képhet akkor.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2009.04.06. 11:37:48

@Boka1:
Ne bassz! Megrontott egy pap? Sokáig jártál dilidokihoz?

S. Annyi 2009.04.06. 11:42:38

Boka! Nemecsek Er nő????

ladislaus 2009.04.06. 11:43:28

sajnos a boszorkany egetes mar nem divat pedig tudnek mutatni erre alkalmas egyent :)

maszop pedig... nos maga alatt assa a fát. Persze retteg mindenki a fidesz 2/3-átol, de mit csinalnak Viktorék? Semmit. Itt egy indirekt maszop-ellenes szavazataramlas indul el es hol landol? Persze hogy ellenzeknel. De majd OV lesz a diktator ha ugy adodik hogy hozzák a 2/3-ot. Mert ez nagyon ott van a pakliban.
Nyugdijasok kozott pedig ovatosan, mert nagyon sokan a rakosi kor elotti idokre emlekeznek es ok nem szeretik ezeket. Tehat sok nyugdijas nem maszopra szavaz, ne tessek oket kollektive "hibaztatni".
Fiatalok? Itt azok akik jodolgukban (szuloi hatter, haveri segitseg) jutottak jo poziciohoz, lakashoz, autohoz ugy hogy semmit nem kellett dolgozzanak erte, na azok kozott van rengeteg aki nem tudja milyen az hitelt felvenni lakasra. Ezek ugy latjak hogy az elet jo otthon, duborog es oket nem erdekli a kozosseg sorsa csak a sajatja! Szoval egy nagy elegy ez az egesz. Jo lenne maskepp csoportositani oket, nem eletkor szerint.
"Segelyesek"? Na azokrol inkabb most nem mert csak felidegesitem magam.

Es vki irta itt: Ezzel tenyleg nem erdemes foglalkozni már. szadesz pedig hiteltelen es az eddigi 3-4%-ot most sikerult megfelezniuk.

Osszegzes kepp azt mondhatnam: Magyarorszagnak politikai kulturája nincs. Ez a baj!

Téglagyári Megálló 2009.04.06. 11:44:42

@VIKUNYA:

te is a szocializmus gyermeke vagy...

S. Annyi 2009.04.06. 11:47:12

adislaus: Hat ez nagy baj. Kulturaja az nincsen nekije. Maskulonben meirt is lenne? Nem volt ra ido, hogy kialakuljon. A Fidesz 2/3-a meg rendben van, ha a nep igy akarja.

S. Annyi 2009.04.06. 11:47:54

Boka! Nemecsek Er nő????

S. Annyi 2009.04.06. 11:49:31

Boka! Vettem neked rózsaszín vibrit. kűdöm, ha kő!

ladislaus 2009.04.06. 11:51:34

es szerintem fleto tolja ildikot... :)

MZ/x 2009.04.06. 11:51:50

ben2-vel egyet értve, ez a párt már nem munkás párt. Nem olyan célokat akar megvalósítani, ezért az Internaciónálé sem illik a képbe.
Sajnos én, kicsit az ott megejelent "újségírókkal" sem tudok azonosulni. Legalább is, ha fent leírt tevékenység kötötte le őket.
Az objektiv, tárgyilagos újságírás hol van?
Nem az újságírok korának kellene meghatározni, hogy egy eseményt minek értékel, Nekik objektiven és nem saját elméleteik szerint kellenne tudósítani.
"Nagyon nehéz lesz vállalható erőként újrapozicionálni a pártot, és hogy ezeket a figurákat a fiatalabb sajtós generáció intellektuálisan, vezetői kompetenciájukat tekintve komolyan vegye. "
Az olvasó, az internettező majd eldőnti, hogy kit és miért vesz komolyan, ha objektív az információ átadás.

changebug (törölt) 2009.04.06. 11:53:05

@Karcolt lendület:
Direkt olyan dolgokat írtam amelyek NEM csak és kizárólag a magyar viszonyokhoz köthetők. Tudniillik annak nekilehet esni és lehet csócsálni... Ezért nem írtam le, hogy mit nem szeretek az úgymond jobboldalba...
Csak utalni akartam rá, hogy a jelenlegi helyzetből - hosszútávú következtetés levonni egy poszt kapcsán - szerintem - nem érdemes.

S. Annyi 2009.04.06. 11:53:24

@ladislaus: ÁÁÁ! Vadai Ágnest tolja fletó. Lendvai masztizik. Nincs, aki megtóná....

MZ/x 2009.04.06. 11:57:55

A két ok nem az lesz, amit leírtak.
Egy: Nem fent kezdik a megszorításokat, parlament, minisztériumoka,háttér intézmények, holdudvar.
Kettő: Aki általában a másiktól elvesz, de Ő nem ad bele a sajátjából, az választásokon elbukik.

robin masters · http://robinmasters.blog.hu 2009.04.06. 11:58:09

@S. Annyi: melyik kutatás mutat 28%-ot a szociknál? Nem ismerek ilyen felmérést az elmúlt 1-2 évből sem, nemhogy most, amikor minden cég 10-14 között méri őket.

csillagkúll · www.:madeinfidesz.eu 2009.04.06. 11:58:24

@S. Annyi: de viszont mostmár a Bajnainak kell. Lendvainál meg sorszámot kell húzni, merthát ugye pártelnöknőnek lenni nagyarányú beruházást kíván.

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.04.06. 11:58:46

A demográfiáról annyit, hogy mint br megjegyezte, létezik egy bizonyos életkor, mely alatt a szoci szimpatizánsok aránya sokkal kisebb, mint fölötte, és ez a választóvonal évente egy évvel feljebb tolódik. Most kb. 55 évnél jár. A gazdaságilag és politikailag legerősebb 50-60 éves korosztályban tehát a szocik nagyon erősek és még sokáig azok is maradnak, ami viszont semmit nem változtat a kedvezőtlen demográfiai trenden.

(Ami azt az elméletet illeti, hogy ez a nyugdíjkorhatár emelkedésének köszönhető: akkor nagyon egyszerű a helyzet, csak emelni kell a nyugdíjkorhatárt.)

A szocik demográfiai eredetű visszaszorulása azért sem látványos, mert több tényező mérsékli a hatását. Az egyik az, hogy a 90-es évek közepéig a legidősebb szavazók között még sok volt a jobboldali. Ekkor ugyanis még éltek olyan korcsoportok, akiknek a fiatalkori élményeit nem a Kádár-nosztalgia, hanem a Rákosi-antinosztalgia vagy a Horthy-nosztalgia határozta meg. Az MSZP szavazóbázis öregedése a 2000-es évek elejéig nem jelentett szavazatarány-romlást az MSZP számára annak ellenére, hogy ez a tendencia mindig is létezett. Ezért téves az MSZP demográfiai lemorzsolódásának tényét arra hivatkozva tagadni, hogy az MSZP választásokat nyer. A demográfiai trend egy választási ciklus (4 év) alatt 1-2 százalékpontos gyengülést okoz az MSZP-nek. Könnyen belátható, hogy nem látványos ez a hatás, egy sikeres kampány ellensúlyozhatja, de nem a végtelenségig. Ha most 30-40 százalék szavaz az MSZP-re, akkor egy nagyon elvont, tisztán matematikai érveléssel azt lehet mondani, hogy ez a népszerűség 20 év alatt 10-20 százalék körüli értékre csökkenne a demográfiai folyamatok következtében. Ugyanis az MSZP szavazóbázis is kap utánpótlást a fiatalabb korcsoportoktól, csak kevesebbet, mint amennyi van neki az idősebb korcsoportokból, míg a Fidesz többet.

Vagyis a demográfiai folyamatok hosszú távon (5-10 éven belül) ellehetetlenítik az MSZP-t, ha nem képes teljes mértékben megújulni. Viszont nem lehet arra számítani, hogy ettől 2010-ben vagy akár 2014-ben a jobboldal ölébe hullik a választási győzelem.

S. Annyi 2009.04.06. 11:58:55

@robin masters: A biztos pártválasztók közt.

Csavarhúzós 2009.04.06. 12:00:12

A szociknak már rég vége lenne, ha nem erősítené őket az ellenoldal inkompetenciája..... Előző választáson is egy csomóan nem RÁJUK, hanem a Fidesz ELLEN szavaztak. Arra még mindig tök jók. Szóval ha megint lesz szinglihordázás meg húsz évre bebetonozódás a határon túli szavazatokkal, az még megmentheti az MSZP-t.

S. Annyi 2009.04.06. 12:00:14

@zsanett- a világválságtól apoetikus: Bajnai tolja Hillert. Hiller tolja Fodort. Fodor magát tolja. Tolják együtt egymás Szeker..ét.

S. Annyi 2009.04.06. 12:02:27

Na, pá! Boka! Ne dugj pontyot, hanem fogast!

S. Annyi 2009.04.06. 12:10:12

Egy szó, mint száz, ezeknek nem lesz végük soha! Még 2000 tonna napalmmal sem! Igaz is, ki kéne próbálni!

S. Annyi 2009.04.06. 12:12:57

Hír Tv: A "végighazudott" kampány irányítója lesz Bajnai jobbkeze. Szakértői kormány egykori szocialista kampányigazgatóval. Közleményben erősítette meg Szigetvári Viktor az Index internetes portál értesülését, amely szerint ő lesz Bajnai Gordon kabinetfőnöke. Szigetvári Viktor a Medgyessy- és az első Gyurcsány-kormányban kommunikációs igazgató volt helyettes államtitkárként. 2006-ban ő irányította Szekeres Imrével és Gál J. Zoltánnal a szocialista párt 2006-os országgyűlési kampányát is, melyet Gyurcsány Ferenc őszödi beszéde szerint végighazudtak.

DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD,

S. Annyi 2009.04.06. 12:13:59

EZEK NEM SEMMIK. VASTAGBŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐR!!

S. Annyi 2009.04.06. 12:18:31

Innentől kezdve a vaknak is látnia kell, hogy az mszp célja Magyarország tönkretétele.

Boka1 2009.04.06. 12:24:59

"Megrontott egy pap? Sokáig jártál dilidokihoz?"

Nem sikerült nekik ! Azért annyira nem vagyok nemzeti érzelmű !!!

Sőt sokáig laktam a Hit gyülekezet melleti lakótelepen, tehát elég liberálisan fogom fel az efféle devianciát !

Boka1 2009.04.06. 12:30:35

"mszp célja Magyarország tönkretétele."


Így van !!! A fidesz célja, Mao felvirágoztatása ! Akkor egyértelmű, kire kell szavazni ! Én már a választásokig nem is fogok dolgozni !
Jön majd a nagy ONÁNIA !!! A vallásosak menjenek imádkozni,a bolondok menjenek a Kossuth térre, a buzik menjenek felvonulni, a dolgozók menjenek szabadságra !
Amerikának meg üzenjünk hadat ! Győztes nép a mienk !

robin masters · http://robinmasters.blog.hu 2009.04.06. 12:31:02

@S. Annyi: ez a legkevésbé releváns kategória (több kutatócég nem is alkalmazza), lévén nem ez képeződik le a választás napján. De még így is irreálisan magasnak tűnik a szám, szívesen olvasnám a konkrét adatokat, ha belinkelnéd.

min0rity r3port · http://m0r3.blog.hu 2009.04.06. 12:31:35

Sírba kéne tenni már a sok múmiát!

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.04.06. 12:32:19

@robin masters: @S. Annyi:

A biztos pártválasztók körében 28%-at mérnek a szociknak. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy ha pl. most vasárnap lenne a választás, azon 28%-ot érnének el a szocik, hanem azt, hogy ennyien állítják magukról, hogy a szocikra szavaznának, ha most lenne a választás. a szocik valós támogatottságát bonyolultabb megbecsülni, közvetett és nem pontos az ilyen becslés (persze még mindig használhatóbb, mint ezek a 28%-os adatok).

Érdemes pl. elolvasni a Medián egyik márciusi felmérését, amely a parlament feloszlatásának, az új ME választásának és Gyurcsány maradásának népszerűségét hasonlította össze. Az itteni adatokból meg lehet becsülni, hogy a nem válaszolók, illetve "bizonytalanok" hatalmas, 30 százalékos tömegéből kb. 20 százalék a szocikhoz van közelebb, 10 százalék a Fideszhez. Ez alapján a Medián által március elején mért jobboldal-baloldal népszerűségarány 62:38-ról 55:45-re korrigálódik.

Az MSZP most összezavarodott, bizonytalan, de nem állítható, hogy összeroppant. Szerintem népszerűsége nem olyan kicsi, mint amilyennek tűnik, csak figyelmesen kell olvasni a közvéleménykutatásokat.

wiseguy 2009.04.06. 12:35:04

@S. Annyi: te legalább olyan inteligens vagy mint egy kavics.

Ralesk 2009.04.06. 12:35:17

Jó lenne ha csak simán az összes párt fogná magát és annak neveztetne, ami.

robin masters · http://robinmasters.blog.hu 2009.04.06. 12:35:56

@dzsucseharcos: ez volt az a MEdián-felmérés, ami 1 nap alatt kérdezett le 1000 embert?:) Jót nevettem rajta.

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.04.06. 12:44:11

@robin masters:

Lefitymálhat egy felmérést, csakhogy több köze van a felméréseknek a valósághoz, mint a spekulációknak.

Ha az összes megkérdezettnek mondjuk 30%-a fideszes és 15%-a emeszpés, és tudjuk, hogy aztán elmegy szavazni 45% helyett 70%, akkor vagy spekulálunk (vágyainkból kiindulva) arról, hogy a hiányzó 25% melyik oldalon állhat, vagy megpróbálhatunk kiindulni mérésekből.

robin masters · http://robinmasters.blog.hu 2009.04.06. 12:49:20

@dzsucseharcos:
"Lefitymálhat egy felmérést, csakhogy több köze van a felméréseknek a valósághoz, mint a spekulációknak."

Nem is fitymáltam le általánosságban a felméréseket. Az 1 nap alatt végzett nagymintás, reprezentatív igényű felmérések viszont gyanúsak, és nem feltétlen szolgálhatnak igazodási pontként.

Lalikiraly 2009.04.06. 12:50:47

Egy páran mint ahogy a cikben is említve van el vannak öregedve. És ez az egész Magyar vezetésre mindenhol igaz.
Szerintem ezek az öregeknek, nehogy szakértelme nincs már de se kedve se semmi buzgósága nincs arra hogy irányítsa az országot. Ugyana mnit a KRESZ nél. 60 éve lehet jó volt de ma már nem. Elöregedtek mint az országút lassan ideje lenne hagyni élni a fiatalokat. Mert a mostani intézkedésekkel tökéletesen kinyírják az országot. A fiatalok nem hogy házasodni meg építkezni nem fognak de gyereket szülni sem... heló ennyi.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.04.06. 12:57:55

@S. Annyi: na ja

Viktor amúgy régen kommentelt be ide - várjuk szeretetettel, khm.

Lalikiraly 2009.04.06. 13:00:50

Az a piros felsős ősz halyú nyanya meg tiszta terminátor már :D:D:D

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.04.06. 13:05:10

@robin masters: Ezt értem, csak azt nem, hogy mi az, ami inkább szolgálhat igazodási pontként.

Eleve nem kellene annyira félni attól, hogy egy felmérés 1 nap alatt készül. Pl. a 2002-es és a 2006-os választás előtt a Gallup minden nap készített (nem nyilvános) felméréseket, melyek jól jelezték előre a választási eredményt. (Ez nem közismert, többek között mivel nem hozták nyilvánosságra az eredményeket.)

A mintavételi stratégiát ugyanis nem ezen az egy napon állítják össze. A reprezentativitás nem fog szenvedni amiatt, hogy a felmérés 1 nap alatt készül. A legfontosabb különbség nem a megbízhatósággal van, hanem a költségekkel: 1 nap alatt készülő felmérés több munkaerőt igényel, mint egy 5 nap alatt készülő.

Szóval úgy vélem, hogy jobb egy sietve elkészült felmérés, mint a puszta információhiány.

states 2009.04.06. 13:09:49

@S. Annyi:
Bajnai már az első nap elgáncsolta magát, először eldúdolta az Internacionálét, majd ez a Szigetvári, amitől aztán teljesen hiteles lett a Párttól független program...

icelpro (törölt) · http://mousepad.blog.hu 2009.04.06. 13:11:36

Úristen, ez a TV2-s videó nem valami médiahekk?


Uram adj erőt!!!

A nép fia 2009.04.06. 13:12:48

Hol lehet jelentkezni miniszterelnöknek?

sunblind 2009.04.06. 13:20:57

ez a gonosz patás orbán kicserélte megalázásilag a kazettát a fügöny megett

Tightend 2009.04.06. 13:29:04

A Bajnai fején 5 percig röhögtem. Csóró gyerek azt se tudta sírjon, vagy röhögjön. Aztán inkább sírósra vette, érthető módon.

beleszolok 2009.04.06. 13:31:28

Muhaha!

Havasi Szofiáne gyújtott rá a dalra, Inter legyen a nacionálé :D

Dekatlon 2009.04.06. 13:35:58

Két ok, amiért nincs:
1. Túl arrogáns a jobboldal, a kiábrándultakat nem meggyőzni hanem legyőzni akarja. Márpedig, ha sarokbaszorítják, a kiábrándult szoci szavazó, szoci szavazó marad. Vagy alakult a Fidesznek balos szekciója, lemaradtam valamiről? :)
2. A fasiszta kártyát képtelenek semlegesíteni jobbról. Vagy mi a fene volt ez a hétvégi gárdaparádé? Mindenért mégse lehet felelőssé tenni a médiát.

sanyix 2009.04.06. 13:39:59

a gonosz patásorbán festette vörösre a díszletet és rakta be az mp3 lejátszóba az internacionálét! ő volt! Szegény zordongordon csak szégyenkezett emiatt. Pedigugye a válságot is a patásorbán okozta, és neki amiatt kell miniszterelnöknek lenni, mert nagy ferenc inkább neki adta a gyakorlás lehetőségét, mert még sok válságot kell leküzdeniük, mert a patásorbán mindig újat csinál ugye.

HgGina 2009.04.06. 13:40:42

Csak szerényen szeretném megkérdezni, a MEK-ben Nagy Lajos Képtelen természetrajz című korszakalkotó művéből (nyomtatásban még a 80-as években is megjelent) miért maradt ki a Kommunista állat "szósikk"?
Írtam több levelet is az Elektronikus Könyvtár szerkesztőinek. Azt válaszolták rá egyetlen alkalommal, hogy az említett művet nem ismerik. Ideje lenne gyorsan pótolni, mielőtt végleg kihal ez az állatfaj.

elfelejtette 2009.04.06. 13:41:11

Egyetértek a postban megfogalmazottakkal, és én még hozzátennék még pár aprónak tűnő dolgot:

3. Nem csak a párt és vezetősége demográfiája változik, hanem a törzsszavazóiké is. Csökken a Kádár korszak iránt erős pozitív nosztalgiával gondolók száma.

A válság hatására is sokan átértékelik a globalizmusba (vö internacionalizmus) vetett feltétlen hitüket, a nemzetállamok, maga a nemzeti vonal erősödik, Európában szinte mindenhol erősödnek a jobboldali pártok.

4. Az MSZP nem egyszerűen baloldali és örökségében kádári, azaz kommunista utódpárt. Maga a network, amiből felépül, szintén kádári örökség, másodvonalbeli MSZMP-s és KISZ-es ifjútitánokból próbál válogatni, és látszik, hogy a díszleten kívül nem nagyon változott semmi.

5. Jönnek föl az alternatív baloldali erők, zöld pártok, neoliberalista gondolkodásúak, stb, stb... Az MSZP bizonyítottan nem volt képes ezeket magába integrálni, így várható, hogy független erőként megerősödnek, ezzel is apasztva az MSZP-re adott voksok számát.

Az MSZP a Horn időszak után lassú bomlásnak indult, ennek a terméke ez az elsőre elég eszementnek tűnő 2002-2009-es időszak. Szerintem a végéhez közeledik a történet.

cooper (törölt) 2009.04.06. 13:43:30

index.hu/velemeny/jegyzet/2009/04/06/halaltanc_vagy_tarsadalmi_reformok_/
na, ezt érdemes elolvasni

Az MSZP-nek befellegzett jó időre(. s nem Gyurcsány miatt), teljesen egyet értek Robin mesterrel. az ország jelenlegi helyzetéért a felelősség az övék, egyértelműen és bizonyíthatóan, a világ válság csak megtette azt a szívességet Orbánéknak, hogy belökte a szakadékba az egész maszopot+szadeszt. De az elithez hozzátartozik a Fidesz is, ezt ne felejtsük, polgármestereik, képviselőik ott vannak a hatalom közelében, még ha a "kormány" nem is az ő kezükben van(de lesz, ez már borítékolható). A közvélemény kutatások szerint a választópolgárok közel 50% nem akarja egyik, jelenleg is parlamentben ülő párt egyikét se:

www.tarki.hu/hu/news/2009/kitekint/20090401.html

nekik semmilyen képviseletük nincs. Tisztelem a reakciót, de Orbán és pártja populista és hazug, ugyanúgy mint a másik oldal, az Mszp. Persze igaz ez az SZDSZ-re, MDF-re is. meg persze a bigott kis semjén formációra is. Orbánéknál is hiányzik a tiszta lap. ennek ellenére azt gondolom előre hozott választás kell. Nézzük, mit tesz a Fidesz.
És akkor:

A pártok támogatottsága a teljes népesség körében 2009. január és 2009. március között(%)
márciusi adat a Tárki szerint:
mszp 12%
Fidesz 33%
Nem tudja 43%(!!!)
Egyéb párt 6% (!!!!!!!!, nem!!! jobbik, szdsz, mdf)

"....nem a zuhanás számít, hanem a becsapódás" (La Haine)

Marga Rita 2009.04.06. 13:50:22

@S. Annyi:
Már feltűnt egy ideje a fórumokban való közszereplésed, ami - érdemi mondanivaló híján - kb. vegytiszta szitkozódásból áll. Éppen a hozzád hasonlók (gyengébbek kedvéért: a tahók) miatt fognap sokan az MSZP-re szavazni.:((( A magamfajta jobbosnál is kinyílik a bicska, amikor te "szót kérsz", és diszfunkcionális, kártékony szájhősködéseddel odahánysz valamint, komment gyanánt... A magadfajta legalább annyira hátráltatja a jobboldal (2/3-os) győzelmi esélyét, mint ez a hányadék gazember intrikus MSZP-bűnszövetség. Nincs kedved szájzárat, inhüvelygyulladást kapni, tahókám?!

Dekatlon 2009.04.06. 13:50:37

Az a 43% kurvanagy meglepetéseket okozhat még. Ezek az flusztráltan-rátarti jobbos jogász-közgazdász juppik bármit képesek elbaszni, még a biztos győzelmet is. És ezt most őszintén aggódva mondtam. Sajnos jelenleg megegyeznek az érdekeink.

Malachi 2009.04.06. 14:00:32

@Marga Rita: kösz, szívemből.

ha a hasonló arcokat ki lehetne űzni az ilyen fórumokból, lehetne rendesen párbeszélni. addig marad a mostani szardagasztás.

Dekatlon 2009.04.06. 14:01:08

@sziddhárta: :)
Ha meg azt mondom, hogy itt a jobb a bal, a bal meg a jobb... lehülyéznek.
Ezzel a szöveggel lehetne tüntetni ellenük! Egy valódi kommunista kikérné magának, hogy ezeket annak mondja bárki :D

reality 2009.04.06. 14:07:11

@Malachi: Á, csak próbálják valakin elverni a port. :)

georg 48 2009.04.06. 14:12:46

Kérdem én, milyen párt az, amelyik egy héttel ezelőtt megválasztja elnökét 95 %-os többséggel, az lemond, majd egy hét múlva Ildikót választja 92%-al? Vicc.És az Internacionale? Hát végig kell nézni az arcokon. Illetve a korosztályon. Azthiszem szívesen énekelték volna a Vörös Csepelt, vagy a Hej te puska, puska vagy-ot. Szédi!!!

elfelejtette 2009.04.06. 14:19:59

@georg 48:

"És az Internacionale? Hát végig kell nézni az arcokon. "

Hát igen, és még csak nem is az adja a kontrasztot, hogy az utódpárt rendezvényén éneklik, amelyik azt sem tudja, hogy ő most büszke a múltjára vagy sem. Inkább az, hogy két milliárdos megszorításokhoz készülődvén az éhes proletárt biztatja felkelésre.

Nagyon perverz.

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.04.06. 14:28:13

@cooper:

>A közvélemény kutatások szerint a választópolgárok közel 50% nem akarja egyik, jelenleg is parlamentben ülő párt egyikét se:

Nem. A közvél. kut. szerint a vál.polg.k közel fele nem akarja, hogy a kérdezőbiztos előtt valamelyik, jelenleg a parl.ben ülő párt egyikét választónak tűnjön. Kevésbé cinikusan: a vál.polg.k közel fel azt gondolja, azt hiteti el magával magáról, hogy nem akarja egyik parl.ben ülő stb.

Vannak tét nélküli helyzetek, amikor a hiúság nagy úr. Vannak téttel rendelkező helyzetek, amikor a hiúság kisebb úr. Az előbbiekben az emberek egy jelentős része azt állítja, hogy kifinomultságban, jó ízlésben és igényességben, valamint önállóságban magasan felette állván a mocskos pártpolitikának, ami a birka tömegnek való, ő nem szavaz / jobbikos / elempés. Az utóbbiakban pedig mérlegeli, hogy melyik a kisebbik rossz, és szavaz. Szerintem az uniós választás magas részvétel mellett azt az eredményt fogja hozni, hogy a harmadik álláspont (sem emeszpé, sem fidesz) lényegében súlytalan annak ellenére és nem ellentmondásban azzal, hogy a nagy pártok politikája iránt széles körben elterjedt undor és bizalmatlanság tapasztalható. Így működik egy kortárs demokrácia nagy gyűjtőpártokkal. Ebben semmi magyar vagy 2009-es sajátosság nincs.

>Orbán és pártja populista és hazug, ugyanúgy mint a másik oldal, az Mszp. Persze igaz ez az SZDSZ-re, MDF-re is. meg persze a bigott kis semjén formációra is.

Tehát a politika hazug. Welcome to Realworldistan.

netsrot6 2009.04.06. 14:28:18

Az anyád volt közröhej tárgya amikor megszűlt!!!

.com 2009.04.06. 14:47:15

@netsrot6: Te hogy keveredtel ide? Bezart a Velvet, kemeny gyerek?

Alex_79 2009.04.06. 14:48:32

Nekem a B. Gordon mesélte egyszer, hogy sok cégnél foglalkozott válságmenedzsmenttel és a legfontosabb feladat, hogy a válságkezelést mindig felülről kezdjük el... Ennek értelmében az egész bagázsnak kellene távoznia, különben minden ugyanúgy folytatódik mint eddig.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2009.04.06. 15:19:24

@Boka1:
A megrontás alatt seggbekúrást értettem. Jó, jó, a seggbekuki sok, de egy szopás erejéig kitart a nemzeti érzületed?

elfelejtette 2009.04.06. 17:09:48

Hospinvest csődvédelmet kért, mert a CIB lefoglalt egy nagyobb összeget, amit az OEP-től betegellátásra utaltak át. Nem mondom, hogy ennél nincs lejjebb, de jó lenne már látni, kábé hol és mikor jön el.

Syr Wullam 2009.04.06. 21:47:16

A Gyurcsány által ölelgetett mami Ferge Zsuzsa volt, ha jól láttam. Ő énekel előre a Gordonkának? Mit? Ez a sarc lesz a végső? Beszarás, komolyan.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.04.06. 21:56:13

@Syr Wullam:

Ferge Zsuzsa a napokban mintha nem értett volna egyet a megszorításokkal. Rosszul emlékeznék? Vagy nem ő volt mégsem Gyurcsány túláradó szeretetének célpontja? Vagy meggyőzték?

Syr Wullam 2009.04.06. 22:00:30

Akkor ki volt a néni a videó elején? Kiköpött (pun intended) F. Zs.

Syr Wullam 2009.04.06. 22:02:17

Ah, nem F.Zs. :-( Pedig a koncepijómba illett volna. ;-)

Syr Wullam 2009.04.06. 22:03:58

... koncepcijómba ... hehe

Szorgos Lajhár 2009.04.07. 18:02:23

@Boka1: Sajnos az antalli idők óta vége a normális, józan vallás- és egyházkritikának. Lekommunistáznak, ha megírod a lesújtó véleményedet a mo.-i katolikus egyház bornírt, képmutató vén marháiról, netán a reformátusok számomra elviselhetetlen nacionalizmusáról. Hab a tortán, hogy az egyházi vezetők jó része besúgó volt, tisztelet a kivételnek.

Szorgos Lajhár 2009.04.07. 18:12:32

@VIKUNYA: Erről van szó. Antall idejében úgy tűnt, hogy a Horthy-korszakhoz hasonlóan az lesz a jó magyar, aki fennen fitogtatja, mekkora fenenagy keresztény/keresztyén. Sajnos az orbáni 4 év - amely alatt a gazdaság újjáépítését, az életszínvonal emelését illetően épp hogy elkezdődött valami, a millennium ürügyén sok + dolog (műemléktemplomok helyreállítása) mellett rossz, főleg Szt. Istvánt ábrázoló szobrokkal árasztották el az országot. A zalaszentmihályi angyalt pl. ki látta, hogy valami borzalmat említsek??? A koronaMÁSOLAT esztergomi hajókirándulása pedig olyan klerikonacionalista szupergiccs volt, amelyhez fogható Horthyéknak eszükbe sem jutott volna. A Korona szakrális volta éppen láthatatlan voltában rejlett, noha mindenki tudta, hol őrzik. A nagyanyám pl. sohasem látta, mert amikor Carter visszaadta, már túl öreg volt ahhoz, hogy elcibáljuk a Nemzeti Múziumba. (A nagyapám IV. Károly koronázásán kivezényelt ludovikásként látta.) 1938-ban egy teljes napot álltak sorban, amikor az eucharisztikus világkongresszus alatt közszemlére tették talán egy vasárnapra.

Szorgos Lajhár 2009.04.07. 18:54:35

@Csavarhúzós: A szocik csak a "vezetési válság" és a miniszterelnök-keresési kutyakomédia miatt nem csaptak le Orbán beregszászi beszédére. Hogy lehet ekkora labdát adni az ELLENSÉGNEK? Persze némi konszolidációt követően beindulhat az "Orbán 50 millió ukránt akar betelepíteni" gyűlöletkórus. A szadi pedig Bajnai GYURIKA támogatásával bebiztosította magának a nagyon tudatos maszop-szavazók egy részének listás voksát, amivel ismét megkapja az 5,000000001%-ot.
süti beállítások módosítása