Mélyélmények Sörisztánból (1.)
2009. március 24. írta: Uzoni Ábel

Mélyélmények Sörisztánból (1.)

 A kalapács feje a rozsda első határozott, egybefüggő rétegét építette maga körül. A nyél a sok esőtől megduzzadt, a farostok kezdtek szivacsossá válni. A lassú bomlás egy épülő bevásárlóközpont fém- és betonvázának első emeletén zajlik, a többi szerszámot és fúrógépet a szombati ócskapiacon lehet megtalálni. Ebből már nem lesz shopping center, mert derékba kapta a hitelválság. Írország legnagyobb plázája lett volna, de otthagyták. Abbamaradt. Ennyi. Menjünk inkább inni. Írország most ezzel a két tőmondattal is leírható. Ennyi. Menjünk inni.

  Itt a válság, mert nincs annyi lóvé, mint amennyi volt. Ugrott a hitelre vett kocsi, le kellett mondani a szexcsatornát, nem lesz New York-i shoppinghétvége. De még hazai wellnesszüdülés sem. Teljesen kiszámíthatatlanul csattognak az elbocsátások villámai, a fizupapíron újabb és újabb népnyúzó adótételek bukkannak fel. Az ír kispolgár nem az a lázadó fajta, de azért betelik a pohár, és akkor irány a pub. Ott a kan dalló fölé akasztott plazmatévén magyarázza a kormányfő a szívás aznapi tételét. De nagyjából tényleg ennyi, ami a kinti csimbummcirkuszból ide egyáltalán bejuthat. A pubban megállt az élet. Vagy talán ott zajlik csak igazán. A fekete lé errefelé már több száz éve balzsamoz. Meg is látszik az arcokon.

 A pubban, Írország önkéntes gyűjtőfogházában, ebben a társadalmi panteonban gyönyörűség még szétnézni is. Szederjes arcú falurossza (mellette az őt túlinni igyekvő, tehetetlen családja), csendben meghülyülő matektanár, országos rögbisztár rettentő kemény arcú barátnővel, szemüveges-nyakkendős menedzser, észosztó újságíró és leszázalékolt nyugdíjas mind megtalálható. És beszélgetnek egymással. Katyvasz vagy isteni rend, még nem sikerült eldönteni. Egy törvény van: sporthírek alatt ne ugass túl hangosan, mert lebuksz, hogy nem érdekel a rögbi, és akkor jobb, ha odébbállsz.

 Tehát válság van, egyszóval kihívás és szélvihar minden sarkon. Mert igenis el lehet rontani egy társadalmat röpke tíz év alatt is. Mert egészen idáig nem kellett nézni a bankszámlát: dőlt a pénz, a fizetések a szó szoros értelmében az égbe szöktek. A pénz nem számít szófordulat soha ilyen igaz nem volt még, mint a Kelta Tigris éveiben. Csillagászati ügyvezetői prémiumokkal dobálózott a fél ország, és valóban nem számított, hogy két vagy négy euró a kenyér. A koszos kisvárosok népe, a tehénszarból kicsupálkozott Írország hirtelen két pofára zabált. Mintaszerűen fogyasztott, a posztkapitalista tőkevilág legnagyobb örömére.

 De 2008 őszén beütött a dolog, és mára maradt a pub, a rögvalóság. Folytatásos kalauzunk a válságról meg a fene recesszióról, de leginkább a pubról, avagy egyszerre mindháromról szól. Egyébként meg nem történt a kelta szigeten semmi, csak hirtelen drága lett a (vonaglás és hidegrázás) négy eurós sör, de sajnos ennyi a belépő az élet deszkáira.

 Meg is váltja mindenki, minden nap.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr391019338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2009.03.24. 15:25:47

Az írek piálnak. What's new? ;)

Amúgy érdekes post, várom a folytatást. Interjút kérünk a "országos rögbisztár"-al, és a "rettentő kemény arcú barátnővel"!

ufó - tardai arc, modoroschan küldi a szlenget 2009.03.24. 15:38:08

én egy tippet kérek szépen, hogy melyik csapat lesz bajnok...

bohemians dublin, shamrock rovers vagy a st. patrick's...?
:))

veiszi 2009.03.24. 20:04:30

hú, 4 euró a sör? április 1-jén megyek, de ez elszomorított :P azért a második részben majd valami lelkesítőt is írj légyszi :)

Kenguru 2009.03.24. 22:49:57

"Az ír kispolgár nem az a lázadó fajta"

Ez kicsit meredek kijelentés egy olyan országban ahol a fő nemzeti legenda a 800 éves ellenállás.

Bell & Sebastian 2009.03.24. 23:27:16

Kipukkadt?

A miénk az eleve ernyedt, csak kifordítani tudjuk...

teemur · http://teemur.blog.hu 2009.03.25. 08:04:42

@Kenguru: Miért? Magyarországon is az ellenállás a nemzeti _legenda_, de valójában mindenki gyáva, félti a seggét.

Egyébként a legendáknak pont az a lényege, hogy kevés közük van a valósághoz...

balage_81 (törölt) 2009.03.25. 10:08:57

Hat azert egy picit nem sajnalom az ireket. Itt elek koztuk 2 eve, es eszmeletlennek tartom hogyan pazarolnak. Peldaul decemberben megy a legkondi, ahelyett hogy kinyitnak az ablakot ha szelloztetni akarnak. Mert igy “nem zajos”. A cegnel a furdoszobaban kotelezo az elektromos arammal meno kezszaritot hasznlani, mert a papir keztorlot eltavolitottak. Minden nap kimennek a szomszedos plazaba, es ket szatyorral jonnek vissza. A new york-i shopping hetvege is all, nem beszelve a nyakra-fore felvett hitelekrol. A tv-ben most volt egy isteni riport musor, ahol a 40 koruli ex ertekesito elmondta hogy par eve heti!!! ezer eurot keresett, most meg napi 12 orat taxizik hogy allni tudja a szamlakat. Nem emlitve a huszoneves supervisorokat, akik 2-300!! eurot kepesek elkolteni egy hetvegen. Uj ruha minden bulira, plusz a taxi, plusz par ital, es meg is van. Tenyleg nem irigylem toluk, de nem ertem mit sirnak. aki nem tesz felre a jovojere, es szarik mindenre, az igy jar. Ez tanulsag lehet mindenkinek, ha egyszer jol megy, gondolj a jovodre is! amugy kedves emberek, de eszmeletlenul butak, tobbek kozott a penzzel sem tudnak banni. Es nincsenek illuzioim: milhelyt ujra lesz nekik, ugyanezt folytatjak.

balage_81 (törölt) 2009.03.25. 10:10:27

ja es persze kerdes, miert nincsenek otthon a kozszolgalatin minosegi riport es fogyasztovedelmi musorok.

Uzoni Ábel · http://ezerleutes.freeblog.hu/ 2009.03.25. 14:38:44

@Kenguru: Igen, nem a legszerencsesebb szofordulat, mert valoban az ellenallas a legfobb nemzeti hajtoero, de en ezt inkabb konoksagnak neveznem. A lazadas fogalmahoz sajnos magyar modra tul sok pofazas es hőzöngés tapadt. Az irek legalabb odateszik magukat, ha kell, ld. a tavalyi Lisszaboni szerzodesrol tartott nepszavazas fiaskoja (avagy sikere, ahonnan nezzuk.)

balage_81 (törölt) 2009.03.25. 20:16:11

@Uzoni Ábel: jó is a nemzeti radikalizmus, pláne hogy 27 kis királyság eredményesen veszi fel a harcot 2 naggyal a világgazdasági versenyben.

Lámpaoltó 2009.03.25. 23:04:28

Beamish sör 3 euróért kapható a dublini buszpályaudvar mellett
süti beállítások módosítása