One Bokros fits all
2009. március 10. írta: nénike

One Bokros fits all

 A képen látható Rikárdó Dávid, nagybajuszú szaki - elfogadva a kedves invitálást - ráült az MDF-re, az meg menten összerogyott alatta. Dávid Ibolya pártelnök most elgondolkodhat azon, hogy mit nyert zseniális médiahackje által és mit veszített. Tagadhatatlanul nyert vele 5 perc hírnevet fő műsoridőben, továbbá több ezer kiábrándult baloldali szavazót, akik adott esetben betolják Lajost az EP-be. Vesztett vele több ezer konzervatív, Fidesz-szkeptikus, jobboldali érzelmű támogatót, valamint egy komplett parlamenti képviselőcsoportot, ennek járulékos anyagi forrásaival és szereplési lehetőségeivel.

 És most kapjuk elő az elveszettnek hitt józan paraszti észt és forduljunk újra a Lajos-jelenség felé. Tűnődjünk el azon, hogy megválasztása esetén Lista 1. Lajos mit tud a magyar nemzetgazdaságon reformálni Brüsszelből! Kb. annyi ráhatása lenne a hazai reálfolyamatokra, mint Olajos Péternek. Akkor tehát mi a Lajos névben összesűrített MDF-es üzenet? Hogy mindenki tökön van rúgva, aki eddig a Fórumra szavazott, a Fórumnak dolgozott, tisztelet a hölgyeknek? Vagy annak bizonyítása, hogy Ibolya teljes észvesztése ellenére is népszerűbb marad a patás Orbánnál?

 Hiába köröz a varázspálcájával már napok óta az MDF cilindere felett Dávid Ibolya bűvésznő, se díszzsebkendő köteget, se nyulat - mindig csak Bokros Lajost tud előhúzni belőle. Csak ennek tudjuk be a miniszterelnökké kinevezni szándékozó elnöki kezdeményezését is. Ha Dávid Ibolya köztársasági elnök lenne, az tuti, hogy a Legfelsőbb Bíróság vezetőjének is Bokros Lajost jelölné. Milyen szabad pályák vannak még?

 Ennyit a Normális Magyarország program éles eszű megálmodójáról. Meg arról, hogy hogyan kell jó érzékkel vezetni egy pártot. Hogyan kell gyakorlatilag két figurára leegyszerűsíteni a nyugodt erő képviseletét.

Bob és Bobek magánszámait egészen a kampány végéig kísérheti figyelemmel a nagyérdemű. Bár lehet, hogy Bokros EP-képviselő lesz, az biztos, hogy ez az ország válságának szempontjából nem oszt, nem szoroz. Az egész MDF viszont garantáltan mehet vissza a cilinderbe aludni.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr71993211

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Gulyásdemokrácia 2009.03.10. 14:54:16

Bokros for presidentAz MDF megválasztaná, ő pedig elfogadná. Egyelőre ennyi látszik a korai március 15-ét idéző eseménysorozatból. A Fidesz, hiába van itt a lehetőség, most először nem váltana kormányt.Nem támogatja a Dávid Ibolya által belengetett konstr…

Trackback: MALACKA NEWS 2009.03.10. 14:22:37

Tizenkilencre lapot Balfütyi MDF, Isten nyugosztaljon! Kb. ebben a tömör mondatban lehet kifejezni azt a rosszul előkészített médihacket, amit a Dávid&Herényi Co. hajtott végre, mindenféle választmányi felhatalmazás nélkül, és minimális (48:44 arányú…

Trackback: Egyébként mindenki hasonlít valakire 2009.03.10. 14:11:44

Egyébként Bokros Lajos hasonlít Lemmyre.Erős, rövid, tömör. Tekintet nélkül, avantgarde, torony, kevesen. Fáj, műtét, azonnal. Sikeres, előrelátó, cinikus. Világhír, meg nem értett, megértett. Úthenger, gőzmozdony, tank. Szakmájában egyedülálló, egyedülál…

Trackback: Kötöttségek nélkül 2009.03.10. 13:35:28

Reformdiktátor (UPDATE) A jelek szerint bekövetkezhet az, ami korábban elképzelhetetlennek tűnt. A legújabb spekulációk szerint összeállt a két parlamenti kispárt, az MDF és az SZDSZ, hogy megzsarolják a nagy testvért, az MSZP-t. Most már az is világos, m…

Trackback: Tudtad? 2009.03.10. 13:34:58

Csináld Lajos, akkor is ha fájni fog Talán akkor hallottunk utoljára ennyit Bokros Lajosról, mikor ’95-ben megalkotta a nevéhez fűződő „Bokros csomagot”, mint a Horn kormány pénzügyminisztere. Sajnos, vagy szerencsére azonban,…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alapvető élelmiszer 2009.03.10. 11:37:32

Én sem értem, mi ez a legújabb Bokros-hype. Mert volt egyszer egy csomagja? Ami akkor ugyan kihúzott a rosszból, de hatásai jellemzően egyszeri bevételekből állt. (pl. forint leértékelés, azt sem lehet a végletekig tartani, 400 Ft=1 €?)
Értelmes ötletei vannak, de arra még tőle sem hallottam választ, hogy miként vonná be a "tartósan hátrányos helyzetűeket" és a munkakerülőket a piacra. Mantraszerűen csak azt tudja hajtogatni, hogy meg kell szüntetni az adókedvezményt, meg mindenki fizessen TB-t, meg mire lehetne még sarcot kivetni.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.03.10. 11:39:53

Most majd jól utálni fognak, de mindegy má'

Az életrajza szerint: "Az 1990-es választásokon a budapesti területi listáról az MSZP színeiben került be a parlamentbe, azonban két hónappal később lemondott."

Nos, én nem tudom miért mondott le. Azonban az első OGY tagjait átvilágították, abc rendben. Egy tagról tudok, aki szintén gyorsan lemondott, és közeli ismerősei szerint az átvilágítás elkerülése miatt.

Volt már ez az európaiértelembenvettkonzervatív Lajcsi átvilágítva? (Ha kijutna Brüszelbe, és azután derül ki, akkor Ibolyka mit mond?)

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2009.03.10. 11:40:16

Az MDF sorsa akkor pecsételődött meg végleg, amikor az SZDSZ kilépett a kormányból.
spiral.blogter.hu/328786/david_ibolya_tudta_de_magasrol_tett_ra

polom13 2009.03.10. 11:42:16

Ha a szadesz indítja Bokrost 99%,hogy bejut.Most pedig majd gyepálják egymást az MDF-fel.
Bár tőlem aztán fel is fordulhatnak,kezdve az Ebolával.

hiba 2009.03.10. 11:45:00

Nem hiszem, hogy szimpla médiahack lett volna DI bűvészkedése Bokrossal. Szerintem ezt Ő későbbre tervezte, de valami belső pártharc miatt előre kellett hoznia a dolgot. Az is lehet, hogy egy elvetélt Gyurcsány buktatás eszköze volt az MDF. Mindenesetre ilyen látványos taktikai hibát nem vártam az MDF-től, amikor láthatóan tudatosan építik a nagyok melletti harmadik erő imidzsét.

Megélhetési rasszista 2009.03.10. 11:45:31

Ebből remélhetőleg profitál majd a Fidesz. Hiszen azok, akiknek eddig a Fidesz túl jobboldali volt, most már nem marad más párt -- csak a Fidesz. Az MSZP elkezd majd széthúzni, a technokrata szárny majd Bokros fele húz majd, a maradi MSZMP-s szárnyvonal meg távolódik majd az MDF-től. Az SZDSZ annyira marginális már, hogy szóra sem érdemes.

polom13 2009.03.10. 11:47:58

A Bokros-csomag egy hazugságra alapuló tévedés volt!
Volt arcuk lakossági fogyasztásként elkönyvelni az államadósság fejében kapott MIG-29-eseket!
Kinyírt egy rakás magyar céget,eladta az energiaipart.

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2009.03.10. 11:49:25

"Vesztett vele több ezer konzervatív, Fidesz-szkeptikus, jobboldali érzelmű támogatót"

Mit? Mennyit? MUHAHA.

Carnivora (törölt) 2009.03.10. 11:54:19

@Úlfhéðinn:

Igen ezt én sem értettem honnan vette a szerző ... jobboldaliakat már régen elvesztette Ibike kompletten ... -

nénike · http://mandiner.hu 2009.03.10. 11:58:21

Csányi Szervuszelnökúr Sándor és Lajos kéz a kézben?


Az ATV műsorában hangzott el:

Mv: - Ugye nyilván ismeri, Reformszövetség, van egy Gyurcsány-féle csomag, és nyilván olvasta az Élet és Irodalomban, Bokros Lajos csomagja. Melyik áll Ön szerint a megoldáshoz leginkább közel? A jó megoldáshoz. A kivezető úthoz.

Csányi Sándor: - Ha nekem kellene szavaznom, akkor én inkább a Bokros csomagjára szavaznék.

Mv: - Tehát ennyire erős megszorításokra.

Csányi Sándor: - Igen.

Mv: - De hogyan látja, ezt a társadalmi, már amúgy is elég erős ellenálláson hogyan tudná a kormány keresztülvinni? Mit kéne tegyen?

Orsós Andrea: - Én azt gondolom, hogy meg kellene teremteni a többséget. Ha pedig nem lehet többséget teremteni, akkor meg kell próbálni.

Mv: - Előrehozott választás?

Orsós Andrea: - Akkor nincs más választás azt gondolom. Úgy érzem, hogyha tovább halogatjuk ezeket a szükséges és súlyos döntéseket a költségvetést illetően, akkor a forint gyengülése az nem megállítható.

Mv.: - De az előrehozott választás valószínűleg a Fideszt hozza ki. A Fidesz nemhogy a Bokros-csomagot, de még Gyurcsány csomagját sem közelíti meg a megszorításokban, ahogy Ön is említette, hogy pedig erre lenne szükség.

Csányi Sándor: - Én nem tudom, hogy mi lenne a Fidesz programja hogyha kormányra kerül.

Mv.: - Nem hallotta még?

Csányi Sándor: - Azt a programot, amit kormányra kerülésekor valósítana meg, ilyet én még nem láttam.

martonx 2009.03.10. 12:01:34

@Carnivora: A jobboldaliak mára inkább a jobbik, és a fidesz között ingadoznak, mdf nem hiszem hogy komolyan felmerülne a jobboldaliak között.

a néhai papp jános 2009.03.10. 12:02:39

most már hivatalos, hogy a magyar politikai élet egy elveszett monty python epizód. ráadásul a késői időszakból, amikor már inkább abszurd volt, mint vicces.

bellone 2009.03.10. 12:09:51

Van a Pártvezető Asszony, van a hű, ivarszervnyi fegyverhordozó és van a standard nemzetközileg elismert Jelölt Úr.

Aztán van egy érthetetlen, merev derekú, maradi tagság és elnökség. De nem Bokros Lajos volt az első jolly joker.

Ott van még a megértő tekintetű, elhivatott és progresszív Lengyel Zoltán akit szerintem már klónoztak egy távoli bolygón, mert annyira normális. Egyelőre plusz kilencet be kell ültetni a parlamentbe oszt' jónapot. Frakció megmentve, párt megmentve.

A jelenlegi és leendő szavazókkal még van persze egy kis probléma, de szerintem már nem kell sokat aludni és ezen a fronton is megismerhetjük a jövőt!:)

Megélhetési rasszista 2009.03.10. 12:14:13

@hiba: Szerintem érthető az MDF húzása. Ha az MDF azt mondja, hogy nem kell ide változás, majd Münchausen módjára kihúzzuk magunkat, akkor elkönyvelik Fidesz-csatlósnak, ha azt mondja, reformok kellenek, de a társadalom nem érett rá, akkor MSZP-csatlósnak. Nem maradt más, mint 19-re lapot húzni, csak az a baj, hogy a magyar "elit" (HA-HA) ilyen kicsiny és belterjes, csak egy Bokrosra futotta.

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.03.10. 12:16:49

A régi mdf-esek, köztük párttagok is, jellemzően fidesz-szavazók évek óta. Erről nincs felmérés, csak éppen ismerek ősemdéefeseket, akik mind ebben a helyzetben vannak. Nem sok "Fidesz-szkeptikus konzervatív" létezik, akik az MDF-re szavaznak. Gyakoribb, hogy fájdalmas arcot vágva, undorodva leadják a szavazatukat a Fideszre. Az MDF-et ugyanis a közvélemény már korábban is a baloldalra és a kormánypártok közé pozicionálta (volt erről egy Medián-felmérés is a nyáron), így Bokros meghívása csupán a "szocialista MDF" image megerősítése, nem egy radikális fordulat. Ami a jobboldalt illeti, nem hinném, hogy sokan vacillálnának a Fidesz és a Jobbik között. Ez volt a helyzet 2000 táján Fidesz/MIÉP viszonylatban, de a Jobbik nem a MIÉP folytatása, ezt ne feledjük. A Fidesz militánsai (polgári körök) körében az a suttogó propaganda, hogy a Jobbik szoci zsoldban tevékenykedik - annak ellenére, hogy ezek a körök egyébként sok tekintetben a Jobbikhoz mérhető szinten "radikálisak". A Jobbik és különösen az a kuruc.info, amit rendszerint összemosnak vele, bár kérdéses, hogy mi a viszonyuk, nem győzi hangsúlyozni, hogy a Fidesz ugyanúgy a judeobolsevik világösszeesküvés eleme, mint a baloldal. Az utóbbi időkben egyébként a fórumokon feltűntek a kiábrándultszoci Jobbik-szavazók is, akiket a cigányellenesség és az "egyik oldal olyan, mint a másik, az egész rendszer rossz" attitűd tett nyitottá a Jobbik üzeneteire. Bár ez a jelenség nem tudom, mennyire jellemző mennyiségileg.

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2009.03.10. 12:17:39

@martonx:

Van Magyarországon egy vonal, amit_senki_sem képvisel, az pedig valami "fiscal conservative"-féleség.
Sztem az MDF oda próbálja pozicionálni magát, legalábbis Bokros ebbe a képbe eléggé beleillik. Ez mondjuk a "magyar értelemben vett jobbosság"-tól amúgyis távol áll, de legalábbis független tőle.

Más kérdés, hogy erre itthon mennyien lesznek vevők...

sorokinV 2009.03.10. 12:21:31

@dzsucseharcos:

Ja, ezt én is meg tudom erősíteni. 2 mdf-es tisztségviselőt ismerek és mind a ketten listán a fideszre szavaznak.
A jobbik meg részeges pszudofasiszta eltés történészhallgatók pártja :)

sorokinV 2009.03.10. 12:23:10

@Úlfhéðinn:

Szvsz a zorbán-értékelésben említett "kölcsönből nincs jóléti intézkedés" beletartozik a fiskális konzervatív vonalba.

Ács Ferenc 2009.03.10. 12:23:52

Hát lehet fanyalogni, meg ami még rosszabb: álomvilágban szóvirágokba burkolózni a fájdalmas szembesülés helyett, de az a helyzet, hogy Bokros javaslatai távolról sem radikálisak (lásd a lenti linket.) A helyzet ugyanis folyamatosan romlik, elsősorban azért, mert a kormány gyáva meglépni az elengedhetetlen kiadáscsökkentéseket.
800 mrd-ot kellene levágni, mégpedig sürgősen.
www.mtv.hu/magazin/cikk.php?id=310019

"Ez azt jeleti, hogy a kormányzat jelenlegi terveihez képest legalább 800 milliárddal szűkíteni kellene úgy a költségvetési hiányt, hogy mindemellett a gazdaság növekedési potenciáját a jelenlegi 1,5-2%-ról 4,5%-ra kell emelni. Ez egy olyan makro és társadalmi fordulatot jelent tulajdonképpen, amit én mondjuk kétségesnek tartok, hogy a mai magyar politikai elit ezt képes lesz végrehajtani." (Heim Péter)

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2009.03.10. 12:23:54

@dzsucseharcos:

"a fórumokon feltűntek a kiábrándultszoci Jobbik-szavazók is"

Haha. Akár említhetnénk blogokat is, ahol feltűntek, nem csak fórumokat.

[...I...]

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2009.03.10. 12:24:14

Mi minden lehet még Ibolija varázskalapjában...?
Egyre inkább hasonlít az egyszeri szegény leányhoz...
Akit nehéz választás elé állított az élet.
A szegénylegény, meg a gazdaglegény között kellett választania.
Aztán mégis a gazdaglegényt választotta...

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2009.03.10. 12:25:36

@sorokinV:

You wish.
Most tényleg azt akarod, hogy soroljam? :(

Ács Ferenc 2009.03.10. 12:26:34

Pontosítás: szóval lehet, még egy darabig. De annál rosszabb lesz, amint kiderül, hogy háttal ül az ország a moziban.

states 2009.03.10. 12:27:51

A legjobb az egészben, hogy Boros Péter, Katona Kálmán, Csáky meg a komplett MDF-frakció most kezdi kapisgálni, hogy Dávid Ibolyában valami "megbomlott", pedig ez már vagy 5 éve bomlik és bűzlik, most csak azt kapják, amit megérdemelnek, éveken keresztül segédkeztek az MDF-szalámizásban, mos ők vannak soron, ráadásul oda a lóvé is, ami a frakcióval meg a bizottsági tagsággal jár...

sorokinV 2009.03.10. 12:28:17

@Ács Feri:

Csak az a probléma, hogy Lajos megint keveri a kötelezően meghozandó azonnali intézkedéseket, a nagy-nagy világátalakító marhaságokkal. Mint az eü teljes magánosítása, a felsőoktatás szétdózerolása, etc. Válságkezelés címszó alatt illetlenség megvalósítani a neoliberalizmus elsőéveseknek előadás legnagyobb tévedéseit! :)

Ács Ferenc 2009.03.10. 12:33:19

@sorokinV: szerintem meg ne legyen tabu sem az eü, sem a tandíj.. Értelmesen lehessen vitatkozni ezekről a kérdésekről.

nagyon halott 2009.03.10. 12:38:01

dávid ibolya megbokrosodott.

reality 2009.03.10. 12:39:08

@Ács Feri: Szerintem az eü nem volt tabu. Tanulmányok jöttek létre pro és kontra!

barang 2009.03.10. 12:42:03

Ha Bokros paraszt lenne valszeg iden nem is vetne, mer egy csomo kotseget meg lehet vele sporolni. pont ez kene nekunk bohoc utan hentes.

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2009.03.10. 12:42:12

@sorokinV:

Hát a tandíjas/vizitdíjas népszavazást, meg a tizenharmadik havikat, meg ilyesmiket.
Arra céloztam, hogy gondolom te szeretnéd azt hinni, hogy ezeknek ellenére köze van a fisk.konz.-hoz, csak hát az igazság az, hogy nincs. Mármint semmi jelét nem adta.
Mert fél, és mellesleg van is oka rá.

zoli29 2009.03.10. 12:45:12

Én egyáltalán nem írnám le ezt a mostani Bokros-jelenséget, sőt...
Szerintem a jövő évi választásokra akarják őt felépíteni, amikor is egy MSZP-SZDSZ-MDF-koalíció miniszterelnök-jelöltje lehet, ami eséllyel veheti fel a harcot a Fidesz ellen.
Azt már most látni lehet, hogy a média úgy fogja tolni a szekerét, ahogy talán még senkinek.
Cél: a magyar nemzeti érdekeket képviselő Orbán távoltartása a hatalomból, mert az ő tevékenysége nem a nemzetközi pénzügyi körök szája íze szerint való lenne.

sorokinV 2009.03.10. 12:46:03

@Ács Feri:

Szerintem meg pótcselekvés ezeken vitatkozni, másrészt csak az időt veszi el az értelmesebb diskurzustól. Csak néhány példa, amit ideje lenne elővenni:

1, Társadalmi és politikai vulgármarxizmus, miszerint az alsó kvintilis tagjainak joga van a mások által megtermelt vagyonra és ha az valami miatt nem behajtható (pölö a köcsög vállalkozó nem fizet adót toposz), akkor az államnak hitelből kell fedezni a jussukat egészen addig, amíg meg nem teremtik a feltételeit a rekvirálásnak

2, A felesleges és értelmetlen bürökrácia, azaz azon állami intézmények teljes leépítése, melyek csak kirovó/büntető tevékenységet folytatnak és egyéb társadalmi hasznosságuk a nulla felé konvergál. Példa erre a HCCP előírások teljesen fasz alkalmazása, a tojás hőmérőzése és dokumentálása, etc

3, Mi az állam feladata a nullszaldós költségvetés elérésén túl. Ha már mindenhol a versenyt szeretnénk látni, akkor enyhe nácista felfogással, mint gondolati konstrukció, tételezzük fel, hogy a nemzetállamok között is van verseny és ha egyszer a nemzettudat csak egy kinevetni való faszság, akkor mégis mit tud kínálni Mao, hogy az ember itt maradjon és ne kedvezőb feltételek mellett működjön pár kilométerrel odébb.

4, Mi lenne, ha a közalapítványainkat úgy ahogy van kukába dobnánk és egy-egy unios előirányzatot nem fedne le 100%-ban az arra létrehozozzott állami közalapítvány, aki a saját klientúrájának pályáztatja tovább.

5, Az erőltetett és sokszor (majd' mindig) értelmetlen infrastrukturális fejlesztéseketnek és PPP projekteknek ki volt a kitalálója és miért nincs közmegegyezés a leállításukról?

Most ennyi jutott eszembe, amiről szívesen látnék/hallanék televíziós vitákat a plitikusaink között.

Ács Ferenc 2009.03.10. 12:46:22

Őrnagy: Megint bakot lőttél, ugyanis nem olyan bájosan egyszerű a vilkágképem, mint neked. Láthatóan megrekedtél a "két láb jó, négy láb rossz" szinten, és én ebben nem is akarlak megzavarni. :)

Ács Ferenc 2009.03.10. 12:50:40

@sorokinV: mind az öt pont jogos, de emellett nem gondolom, hogy a tandíj és az eü. kassza kérdése kikerülhető lenne. Annál drágább lesz, minél később kerül elő.

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.03.10. 12:51:59

@sorokinV: Úgy van. A "válságkezelő intézkedés" nem okvetlenül egyenlő a "válságkezelésre hivatkozva végrehajtott intézkedés"-sel. Ugyanúgy, ahogy a reformok sem csak "a reformok" lehetnek :)

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.03.10. 12:54:29

Őrnagy úr, ÁcsFeri, miért nem isztok egyszer együtt? :)
A magányos harckocsizó vs A Grund Homokbombái?

civilkontrol 2009.03.10. 12:55:18

A kereskedelem az ipar, a szolgáltatások, vagyis a teljes profit orientált rendszer, hogy jobban szaladjon a szekér vásárlásra ösztönzött bennünket. Ez az ösztönzés olyannyira bevált, hogy komplett iparággá fejlődött, majd a média bevonásával megvalósult a fogyasztói társadalom.
A fogyasztói társadalom beindítói okosak és ügyesek is voltak ugyan, de nem voltak elég alaposak. Nem vizsgálták meg, milyen következménnyel jár, ha működik - nagyon jól működik - az életre hívott rendszerük. Így a lehető legnagyobb és legtöbb profit reményében túlhúzták a gépezetet! Olyan eszközt alkottak melyet nem tudotak szabályozni, sőt, fel sem merült bennük, hogy szabályozni kelljen azt. Egyetlen cél volt: A minnél hatalmasabb, minnél átfogóbb sikeres működtetés. Az eszközök tekintetében semmi sem volt drága, sokan elképzelni sem tudjuk micsoda nemtelen eszközöket vetettek be a "megváltoztatásunkra".
A törvényszerűség bekövetkezett: Elkezdtünk fogyasztani! Olyannyira, hogy még akkor is fogyasztani akartunk, ha már nem volt miből. Az állam nem segített a helyes út kijelölésében a bankok pedig létrehozták a hitel intézményét.
A mi fogyasztási kedvünk pedig olyannyira megjött, hogy a végén egy kis hitelért cserébe még az édesanyánkat is elandtuk volna! A bankok is mohók lettek, hiszen hitelezni brutálisan jó biznisz. Ezért, hogy mindenki a lehető legnagyobbat meríthesse a tálból, elkezdték az érték alatti dolgok megfinanszírozását, az értékesebbnek feltüntetés látszatával. A turpisság kiderült, a túlfinanszírozások lufija kipukkant, a mögöttes érték hiányzott, magyarán maga a pénz is hiányzott - valahogy így robbanhatott ki a válság az óperencián túl.

A válságot tehát mi magunk, átlagemberek, fogyasztókká képzett profit generátorok váltottuk ki. Igaz, csak okozatként. Mi csupán a kö voltunk a katapultban. A katapultot a fogyasztásra ösztönzés húzta fel.


Nálunk MAgyarországon azonban más a helyzet! Nálunk nagyságrendekkel intenzívebb volt a hirtelen ránk szabadult (1989) fogyasztásra ösztönző gépezet hatása! Itthon 40 évnyi fogyasztást akartunk bepótolni már a legelső napon! A földindulás és az állami tétlenség következtében a bankok totális szabad piachoz jutottak. Nem kellett egymást ölniük, szépen felosztották az üvöltő piaci igényeket egymás között és csak a biztos ügyfeleket fogták ki! Azokat is alig győzték ellátni. Ergo nálunk nincs "pénzeltünési" válság, csupán rengeteg hitelünk van igencsak felülvizsgálandó feltételekkel és gigantikus banki profittal.

Akkor mi miért is vagyunk válságban?
A Magyar modell kiváltó okát majd egy alapos vizsgálat után tudjuk biztosan megállapítani, de feltételezések már akadnak.

A fenti gyönyörű leírás után miért engedjük, hogy ismét ezt a vonalat éltessék előttünk? Kiszervezni az állami feladatokat, mindent eladni, eltüntetni, piacosítani? Hát nem ez a felgpgás okozta a váságot??? Vagyis az állami semmittevéssel párhuzamosan a piacok és a magántőke korlátlan szabadsága.
Most ugyanaz a garnitúra próbálja kezelni a válságot, aki a magyar válság kirobbanásáért felelős politilát ultra szélsőségesen használta! És akik velünk egyetemben még a magyar válság okát sem igazán ismerik. Ne legyenek kétségeink, a válság megoldásának módszere sem működőképesebb Bokros Lajossal, csupán erősebb a marketingje, hiszen a fogyasztói lázat kiváltó gépezet rendelkezésre áll.

Uraim, ezt felejtsék el, de alazonnal! Álljanak szépen hátrébb és siető léptekkel távozzanak! Bízzák a választókra, hogy Ők kiben látják a kilábalásuk esélyét.
Távozzanak, de ne menjenek messzire, mert kérdéseink lesznek Önökhöz!

zsebforradalom.blog.hu/

osborne 2009.03.10. 12:58:20

Dávid Ibolya legalább egy kool nőt választott volna maga mellé a nagy médiahackjére, most nem kéne mindenhol retrobajszokat nézegetni.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.03.10. 13:00:44

@Ács Feri: a tandíjjal túl sok pénzt nem lehet beszedni. Bokros irracionálisan rá van kattanva.
És nincs, mondjuk, a fűtés- és gáztámogatásra. Vajh miért?

Ács Ferenc 2009.03.10. 13:11:23

tölgy: azokhoz is hozzányúlna, ha jól emlékszem. De valóban nem akkora hévvel, hiszen mégiscsak szocialista.
Én nem becsülném le a tandíjat, pláne egy vészesen közelgő költségvetési összeomlás küszöbén. Valójában persze az a legfontosabb, hogy minőségi legyen a felsőoktatás, és ehhez a tandíj egy eszköz.

min0rity r3port · http://m0r3.blog.hu 2009.03.10. 13:12:44

A sok szánalmaslába alá is alig látó nyugdíjas, aki a komonistákra szavazott, vagy nagy "minek ment oda" szabadelvek mentén az SZDSZ-re, most megkapja a magáét, mi?

Hát, tetszik tudni, rohadjon el ez a szánalmas köpönyegforgató mocsárlakó banda az államcsőd alatt. Mert az lesz. Ha nem lenne, akkor csak a jövő generációi szívnák meg. De így a magyargentinizálódás jegyében majd a 13. havi bérzéses haszonélvezőgárda is, mikor egy százasért vesén szúrja a védett kisebbség boltba menet.

Baszki akit az egészben sajnálok, a kiuzsorázott kiscigány meg a beparázott Grün anyók. Egyedül őket tudom sajnálni, a sok kényelmes tohonya balfaszt nem.

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.03.10. 13:13:26

@Ács Feri: Pedig az ártámogatáson 10x annyit lehet megtakarítani. A naiv ember azt hiszi, hogy a Nagy Közgazdászt érdekli a pénz, főleg mennyiségi szempontból.

osborne 2009.03.10. 13:14:51

@tölgy: nem ártana a tandíj de Bokros viszont tandíj-addikt, a CEU-n is bekattant pár éve és pót tandíjat szedetett:

www.origo.hu/itthon/20070914-bokros-lajos-a-ceu-vezerigazgatoja-tartott-forumot-diakjainak.html

Bokros Lajosnak vezérigazgatóként épp az az egyik feladata - mondta több név nélkül nyilatkozó forrásunk -, hogy fegyelmezetté tegye az intézmény gazdálkodását. Ennek keretében már több intézkedést is hozott, az egyik diák állítása szerint ezeknek tudható be az is, hogy a vécékben már csak egy kéztörlő van a korábbi kettő helyett.

lol

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.03.10. 13:15:25

A tandíjnál nagyságrendekkel nagyobb probléma a piacképes szakmunkásképzés helyreálíltása (ami bonusként megoldana egy sor más kérdést is: munkanélküliség, cigányügy, fiatalok munkanélkülisége, tb).
Erről 20 éve nem ugat egy politkus sem.

tevevanegypupu 2009.03.10. 13:17:31

Nincs mdf konzervativ aki most hirtelen "eszhezter" es a konzervativ-liberalis (haha) programmal eloallo Lajosra szavazna, Nem is ertem mi tortent Ibolyaval, aki ugyan rendkivul ellenszenves de butanak nem mondhato. Nagyon jol navigalt eleg sokaig, es az orszag regivagasu, oreg uriember es idos uriasszony reteg kedvence volt, valamint a falusi nenikeke, akik el voltak buvolve attol, hogy leallt veluk tojast festeni..De ez mar a multe, fent emlitett konzervativok sokkal inkabb szavaznak a kdnp-ra vagy a fideszre..
Herenyi Karolyon kivul ugyan ki marad Ibolyanak? Mondjuk megtarthatja..de ha mar az Antall csalad is elhatarolodik tole akkor mi lesz a varazsszokent alkalmazott antalli orokseggel? Okorsegge valtoztata..

boj (törölt) 2009.03.10. 13:17:50

Eddig Bokros, Csillag, Békesi és a teljes tíz-húsz évvel ezelötti nemzedék elmondta mekkora a baj és ő mennyire tudta.

Nincs esetleg néhány nem őskövület akit meg lehetne kérdezni? Vagy innen már csak Fekete János hiányzik?

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.03.10. 13:18:19

hmm elveszett a kommentem
ezért szerencsétekre röv. verzióban kapjátok:

a tandíjnál a szakmunkásképzés helyzete sokkal nagyobb probléma.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.03.10. 13:20:29

a ceun van törölköző a budiban?! :)
elitképző, hiába.

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.03.10. 13:22:25

@osborne: Bokros Lajos mindenekelőtt politikus. Különösen akkor, amikor politikai lapokban politikai nyilatkozatokat tesz. Nyilván közgazdász is közben, de nem _csak_ az. Olyan politikus, akinek az a politikusi image-a, hogy ő nem politikus: ez a trükk persze már olyan ősrégi, hogy nem is értem, egyesek hogy dőlhetnek be neki még mindig. Bokros, a politikus és közgazdász ennek megfelelően csöppet sem az a "szürke technokrata", akinek nem ideológiája van, hanem csakis a szakmai kompetencia vezérli. Pl. híres csomagja tartalmazott egy részletes megszorítás-sorozatot, melyeken összesen kb. 40 mrdot takarított meg az állam, miközben a csomag három fő eleme (vámpótlék, leértékelés, privatizáció) ennél nagyságrendekkel nagyobb fiskális hatással bírt. Ezek a megszorítások az utókor szemében nagyon fontosnak tűnnek, sőt, túldimenzionálják őket, mivel "fájdalmasak" voltak (a fájdalmas intézkedések mítoszáról már írtam eleget). És ami ennél fontosabb: hogy az "igazságosság" érdekében történtek. A tandíj esetében is az "igazságosság" fontos, nem az, hogy az egész költségvetéshez képest jelentéktelen tételről van szó. Hasonlóan a vizitdíjhoz, aminek elsősorban a "haladó progresszív" jellege számít, nem a fiskális hatása. Pont ezért beszél róla a balos értelmiség tízszer annyit, mint némelyik, jóval nagyobb anyagi hatású intézkedésről.

osborne 2009.03.10. 13:22:34

@szamárfül/murci: igen, a férfivécéken pedig egy nagy bajusz

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.03.10. 13:23:48

@szamárfül/murci: Persze hogy nem törődnek vele, mert nem lehet vele kapcsolatban az "igazságosság"-ról értekezni.

tevevanegypupu 2009.03.10. 13:24:47

Egy szavazot viszont nyert az teny : Toth W Arpadot..teccik neki Ibolya otlete.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.03.10. 13:25:53

@Ács Feri:
Igen ,egyszerű a világképem. És az én világképemben a küldetéstudattal rendelkező 68-as társadalommérnökök megvetést érdemelnek. A támogatóik is.
Annyira szánalmas klisékkel jössz Feri. Új Irány kell neked is.

Ács Ferenc 2009.03.10. 13:25:59

Na ez lesz, bár nekem kicsit optimistának tűnik a csőd időpontját illetően:
index.hu/gazdasag/magyar/2009/03/10/meredeken_nohet_az_allamadossag/

boj: kevered a szezont a fazonnal. Fekete egy másik nemzedék és inkább a nagy pártok gazdaságpolitikájával azonosul.
szamárfül: nem helyette, hanem mellette.
Dzsucseharcos: egyetértek, én egy forint fűtéstámogatást nem adnék. Segélyt sem, csak annak aki önhibáján kívül nem dolgozik (pl. fogyatékos) - de azokat is munkalehetőségekhez kell juttatni, amennyire lehet.
osborne: Választott egy bajusz nélkülit, de nem a zseniális Ottót, hanem a ....kihívásokkal küzdő Györgyöt. Utóbbit talán azért, hogy a Story-magazin olvasóit megfogja, nem tudom.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.03.10. 13:26:06

@szamárfül/murci: De kevés. Szóval, óvatosan, ha ceu-s akar kezet fogni az emberrel.

A szakmunkásképzőkből lehet pénzt kivenni? Ha nem, akkor minek foglalkozzunk velük? Reformálnunk kell.

Google 2009.03.10. 13:26:24

Médiahekk, mert a hal döglik meg utoljára, az MDF már előbb partra került.
Ha sikerült volna, Dávid lett volna a haza megmentője. Ha. Megszabadított volna Gyurcstól (ránkhozvs Bokrost!). Kösz.
Mert a miniszterelnöktől csak trükkökkel lehet megszabadulni. Egy baj van, tudjuk, ki a minden trükkök tudója.
Dávid Iboly a pártját mentse meg, a két milliárdosat, minket messze kerüljön el! A szép barátság nem elkezdődött, hanem vége lett.

sorokinV 2009.03.10. 13:26:45

Alapvetően a tandíj nem válaszolja meg a magyar felsőoktatás két legalapvetőbb problémáját.

1, Rossz a szerkezete - ostoba diplomagyárak működnek ostoba hallgatókkal. Eredménye a munkaerőpiaci torzulás (kukásnak is kommunikációszakos diploma kell), a középiskolai oktatás lezúzása (majd a főiskolán megtanul írni-olvasni) és a folyadék-metódus ( aki diplomát akar, az a könnyebb ellenállás felé mozdul el, azaz nem a műszakira megy, hanem a művelődésszervező szakra)

2, Aki piacképes diplomát szerzett, az megy el innen a picsába, mert egyrészt itthon nem fizetik meg, másrészt szakmai kihívás is kevesebb.

Na, ha ezt valaki szerint kezeli a tandíj, az félkegyelmű. És azt se válaszolja senki, hogy ha fizetni kell érte, akkor majd a 18 éves, racionálisan gondolkodó, haszonmaximalizációra törekvő, kockázatelemző fiatalok a liberális emberképpel egybevágóan helyesen döntenek :)

X Y kronosz óra 2009.03.10. 13:28:43


Mindenki itt bokroslajosozik, miközben arról senki nem ír, nem beszél, hogy mi lesz az olyan nagy formátumú politikusokkal, mint Petkó András, Csampa Zsolt vagy Balogh László.

Aztapaszta 2009.03.10. 13:29:19

10millió szakértő országa.
Úgy látom mindenki ért hozzá. :)

Ács Ferenc 2009.03.10. 13:29:25

@Őrnagy Őrnagy: haveroddal, Kündüvel társalogjál, ha kérhetem. Unalmas vagy, nemcsak egyszerű.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.03.10. 13:32:00

@Ács Feri: Az a gyanúm, maguk nem kedvelik egymást.
Valami szakmai nézeteltérés?

sorokinV 2009.03.10. 13:32:57

@X Y kronosz óra:

:)
Petkó András a legnagyobb. Pár éve volt szerencsém egy M1-es drogprevenciós beszélgetéshez és Petkó minden egyes felmerül kérdés kapcsán kifejtette, hogy mennyire elkeseredne, ha az ő gyerekei drogoznának. Szegény addiktológusok és egyéb témával foglalkozó politikusok kapaszkodtak az asztalba és próbáltak nem hangosan röhögni.

Ács Ferenc 2009.03.10. 13:35:38

@tölgy: koslat utánam és nem tudom lerázni.
sorokinV: az ő beceneve a "Fúnyíró Ember". :)

feliguresvagyfeligtele 2009.03.10. 13:35:41

@Ács Feri: A minőségi felsőoktatás kulcsa szerintem nem a tandíj, hanem a konkrét összegekért megvásárolható akkreditáció megszüntetése (lsd. az utóbbi években alakult főiskolák, egyetemek), illetve a jelentkezők némi-nemű szűrése lenne. Volt szerencsém a korábbi érettségi+felvételi(k) rendszerben, illetve az új típusú, csak érettségis rendszerben is jelentkezni. A különbség finoman szólva is döbbenetes volt.

KenSentMe 2009.03.10. 13:36:07

Nem tudom, ti hogy vagytok vele.. megnézem Gyurma urat, a maszop teljes vezetését.. megnézem a Zorbánt, a fityisz teljes vezetését.. és máris beleszerettem Bokrosba.. meg az Ibolyába.. hihetetlen, mennyire megrészegítő, amikor a vakok között végre feltűnik egy félszemű.

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.03.10. 13:36:37

@sorokinV: Maga azt pontosan tudja, hogy amíg egy bármilyendiplomás kb. mindenképpen sokkal többet keres egy akármilyen hozzáértő diplomátlannál, addig a diplomagyárakba járni racionális döntés. A diplomagyárak létezése csak egy következmény. Az okról viszont még nem olvastam őszinte elemzést sehol, pedig az okokat kell kezelni.

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2009.03.10. 13:38:04

@szamárfül/murci:

"A tandíjnál nagyságrendekkel nagyobb probléma a piacképes szakmunkásképzés helyreálíltása (ami bonusként megoldana egy sor más kérdést is: munkanélküliség, cigányügy, fiatalok munkanélkülisége, tb).
Erről 20 éve nem ugat egy politkus sem."

Sztem a kettő elég szorosan összefügg, de amúgy egyetértek.
Másrészt viszont tudjuk, hogy mindenkinek JOGA VAN eszmetörténet-fingfűrészelés szakpárra menni az egyetemen, hiszen ha nem lennénk tízszeresen is "bebiztosítva" ilyenekből, akkor ugyan ki mondaná meg nekünk a frankót napi rendszerességgel? Naugye...

X Y kronosz óra 2009.03.10. 13:38:07

@sorokinV:

Szóval szakmaira vette a figurát. Emlékszel az eper fagyival a drog ellen kampányára?
És így tolja a verdát: subba.blog.hu/2007/06/19/het_kepe_a_napkozis

Ács Ferenc 2009.03.10. 13:38:11

VRbagoly: politikusba beleszeretni nem jó ómen!

sprenczl 2009.03.10. 13:39:20

Dávid Kilóramegvett Ibolya haláltánca. Inkább röhejes, mint szánalmas.

sorokinV 2009.03.10. 13:40:13

@feliguresvagyfeligtele:

Hát, igen. A régi jó felvételi...
Abban az időben, az amúgy kitűnőre érettségizett fiatal, aki szerint egy reprezentatív felméréshez 10 millió embert kell lekérdezni még nem kezdett szeptemberben szociológus hallgatóként. :)
Ellenben jelentősen megszaporodtak a jó egyetemeken is a jó csajok. Bár én csak 1 évet töltöttem már velük, mert kifele mentem a zegyetemről, de csajozás szempontjából igencsak támogatható a szűrés eltörlése. Az én időmben még irigykedtünk a MÜTF-ös haverra, akinek csak ostoba, de szép évfolyamtársnői voltak :)

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2009.03.10. 13:40:22

@tölgy:

"A szakmunkásképzőkből lehet pénzt kivenni? Ha nem, akkor minek foglalkozzunk velük? Reformálnunk kell."

És ha igen?

sorokinV 2009.03.10. 13:41:43

@X Y kronosz óra:

Sajnos ez kimaradt :)
Majd ráguglizok, ha abbahagytam a röhögést

is 2009.03.10. 13:42:15

ne feledjük, hogy 1994-ben egy addig liberális pártocska gyorsan benyomult a jobboldali lékbe, megtagadva addigi énjét, pártszakadást idézve elő. ugyanennyire nem értette senki, hogy mit csinálnak. most az MDF dobja sutba a dolgokat, mert a liberális oldalon úgy tűnik, hogy felaszabadul egy hely. talán Orbán Viktornak 2006-ban nem kellett volna megpróbálni eltaposni Ibolykát, de talán azt is mondhatom, hogy 1995-ben nem kellett volna a tandíj-ellenes tüntetések élére állni. most Viktornak van két személyes ellensége, aki összefogott, leginkább ellene. ha nem bukik meg, akkor VIktor örökre búcsút mondhat a kétharmadnak, és mivel koalícióképtelen, a kormányzóképességnek is (a közjogi rendszer kétharmados törvényeken alapszik, kétharmad nélkül, azok után, amit ő a mostani ciklusban megcsinált, senki sehová).

a posztban leírt szavazatnyereség valós, a veszteség, ahogy már mások is mondták, nem valós. ez a húzás netto nyereség az MDF-nek, főleg, ha figyeljük azt, hogy Bokros is azt mondta: 'Magyarországot meg kell menteni a kétpártiságtól'. mivel hónapok óta ezt mondom én is, egyet kell, hogy értsek vele. a kétpártiság elkerülése a legfontosabb, minden más másodlagos. aki ezt megérti, az most jóval nagyobb eséllyel tömörül Bokros alá, mint előtte, amikor szétmentek volna a szavazatok. az SZDSZ nagyot szív miatta, ez tény

tiktik 2009.03.10. 13:43:35

@hiba: Az MDF már régóta nem önálló párt, hanem a Klub rádiós holding egyik eleme, lényegében a Political Capital szócsöve.
Ne firtassuk, hogy milyen emberek alkotják, de az biztos, hogy gazemberségben fej-fej mellett haladnak az SZDSZ-szel, ami nem kis teljesítmény. Nem akarom tudni, hogy mivel tartják őket sakkban, mert azt azért nem akarom elhinni, hogy Ibolya, Herényi stb. magától ilyen... hát hogyismondjam... hagyjuk.
Lassan a legnagyobb gyomorrontás is kevés az MDF portréjának megfestéséhez.

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.03.10. 13:44:02

@Úlfhéðinn:

>mindenkinek JOGA VAN eszmetörténet-fingfűrészelés szakpárra menni az egyetemen

Nem mellékes, hogy aki elvégez egy ilyen szakot, az bármilyen (adminisztratív, titkári, marketinges, logisztikusi, menedzseri stb.) állásban kétszer annyit keres, mint egy szakmunkás. Ezek után ki lesz szakmunkás?

osborne 2009.03.10. 13:44:44

@dzsucseharcos: azért elárulhatná valaki, hogy ki áll a Nemzet Közgazdásza mögött politikailag Dávid Ibolyán és pár elvkollégáján kívül?

tiktik 2009.03.10. 13:47:19

A legijesztőbb az, hogy hiába döglődik az SZDSZ, hiába égett be az MSZP neolib szárnya, hiába a világgazdasági válság, a neoliberális gazdaságfilozófia hívei és erői mindig találnak maguknak valamilyen kloákát (pártot), ahol eszméik felszínre törthetnek.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.03.10. 13:49:33

@Ács Feri: Ez üti minden tirpák rémálmát.

@Úlfhéðinn: ha ki lehet, akkor ki kell venni. De iziben!
Tudják milyen sok szakmunkás dolgozik külföldön, akik a nép pénzén tanultak? Sokkal több, mint orvos.

sorokinV 2009.03.10. 13:50:31

@dzsucseharcos:

Nem hiszem, hogy a diplomás tesco árufeltöltő többet keresne a diplomátlannál. A problémát meg első lépésként lehetne kezelni azzal, hogy az akkreditációt megvonják néhány főiskolától és levelező szaktól, melyek a legalapvetőbb feltételeket sem teljesítik és onnantól nem igényelhető vissza a tandíj költsége az adóból. Mert sokan csak azért jelentkeznek, mert úgyis ingyé' van. Azt bajuk nem lesz belőle, a diplomamunkát és az évfolyamdolgozatot meg majd megírja valami ismerős pénzé'. (én :)) Ugyanez igaz a kurva felesleges felnőttképzésre. Engem pár éve az akkori munkaadóm kapacitált, hogy végezzek el valami projektvezetői tanfolyamot, mert az kell az uniós pályázatokhoz (khmm - összefüggő korrupt rendszer). Na, az valami katasztrófa volt. Annyi összefüggéstelen és értelmetlen faszságot én még nem hallottam. A színvonal egy kisegítő általános iskoláét idézte, foxi-maxi végzettségű előadok diktáltak a jegyzeteikből szavanként, hogy mindenki le tudja jegyezni.

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2009.03.10. 13:50:37

@dzsucseharcos:

"Nem mellékes, hogy aki elvégez egy ilyen szakot, az bármilyen (adminisztratív, titkári, marketinges, logisztikusi, menedzseri stb.) állásban kétszer annyit keres, mint egy szakmunkás. Ezek után ki lesz szakmunkás?"

Igen ebben lehet valami, bár azért mondjuk egy CNC szakmunka esetében nem biztos, hogy igaz.
A másik pedig az, hogy "hátszél" nélkül elég ritkán vesznek fel ilyen végzettségűeket logisztikusi állásba. Ha van hátszél, akkor meg a végzettség úgyis kurvára mindegy...

is 2009.03.10. 13:51:34

"Másrészt viszont tudjuk, hogy mindenkinek JOGA VAN eszmetörténet-fingfűrészelés szakpárra menni az egyetemen, "

A la Pokorni Zoltán, FIDESZ oktatásügyi miniszter, 1998-2002. Bizony nagy kár ez az egyetemista túlképzés, és sokba is kerül. a tandíj nem bevétel, hanem szemlélet. az a szemlélet, hogy az állam az érettségivel letudta a kötelezőt, onnantól a továbbtanulás szabadonválasztott, és legfeljebb támogatott (a tandíj NEM teljes összegű lett volna, az állam továbbra is tett volna hozzá), a gazdaság által igényelt mértékben (hely, képzési évek, szakok stb.). láthatóan ez a szemlélet nem megy bele sokaknak a fejébe, és az a remény élteti őket 1990 óta, hogy majd a következő kormány többt ad. egyik sem adott, és egyik sem fog többet adni. álljál már le ezzel, küldd el a francba azt a politikust, aki többet ígér, hát azzal is átbaszták az agyad, hogy a vizitdíjat megtakarítod. ugyanúgy fizeted, csak az adódból.

Ács Ferenc 2009.03.10. 13:52:19

tölgy: igen, ki kellett volna tennem egy 18-as karikát. :)

sorokinV 2009.03.10. 13:54:50

Eszmetörténetre nem sokan mennek (nincs is ilyen), mert ahhoz kurva sokat kell olvasni. Mindenféle rég meghalt emberek írásait, aminek a vége az, hogy megkérdőjelezzük a liberalizmus alapjait. :)

magyar-magyar szótár 2009.03.10. 13:55:26

Szerintem megint az Ötlet Szülőapja nyert ezzel a hoaxal. Gyurcsánynak volt a leginkább útjában Bokros, különösen 2007. ápr. 25. óta.. és most megint a szokásos egycsapással.. legalább 3 legyet ütött.
Illetve az, hogy a parlamentben közvetve megerősítést nyerjenm,ez elmaradt (ti a "konstruktív bizalmatlansági, amit megnyert volna)
Ejnye, gyerekek, hát ti mindig arra figyeltek, amerre a Felnőtt Bácsik a mogyorót csörgetik? -közben meg ott kapják ki a diót, ahol nem is gondoljátok.
Már abból sejthetnéterk, mi az ábra, hogy Tóta Ibolya Asszony Bokros elleni merényletének hoaxálja... EEzek szerint az APO ezt osztotta le, hogy ezt a vonalat kell erősíteni)

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2009.03.10. 13:55:40

@tölgy:

"Tudják milyen sok szakmunkás dolgozik külföldön, akik a nép pénzén tanultak? Sokkal több, mint orvos."

Nem tudom, de nekem gyanús, hogy te sem tudod. :)
A legtöbbjük segédmunkásként, vagy betanított munkásként dolgozik, már amennyire én látom. Az meg nem ugyanaz...

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.03.10. 13:57:34

@osborne: Bokros nem egyedi jelenség. Jussanak az eszébe a rendszerváltás korának olyan csillagai, mint Antal Z. László, Tardos Márton, Sárközy Tamás stb., vagyis a "késő kádári technokrácia" ellenzéki csoportjának szövetségeseként működő egykori liberális ellenzék, amely főleg az SZDSZ-en keresztül mindig is hatással volt a ballib kormányok politikájára. Azt hiszem, ma Bauer Tamás Bokroson kívül még ennek a nagy nemzedéknek a legismertebb képviselője. 1996 óta eltelt nem kevés idő, és aki ma "fiskális konzervatív", az nyilván Bokrosban megtalálhatja a hősét: bizonyos szempontból ez igaz is. Azért nem tökéletesen pontos a Bokros "igazi liberális konzervatív" voltáról szóló mítosz, mert Bokros ideológiája balliberális, és pü.miniszteri intézkedései sem voltak konzervatívak, sőt, csak módjával voltak liberálisak - inkább baloldaliak voltak, de a válságos helyzet által korlátozott módon. Másrészt az meg magától értetődő, hogy ha a politikai szövetségeseket nem párthovatartozás vagy szellemi műhelyek, hanem rétegérdekek szintjén vizsgáljuk, akkor sok nagyvállalkozónak (Széles, Csányi, Demján) szimpatikus lehet Bokros programja. Melyik nagybefeketető utasítana el újabb befektetési lehetőségeket az egészségügybe és az oktatásba? A másik fontos dolog, hogy Bokros nem fenyegeti az ún. "szent tehenek" közül azokat, amelyek a nagyvállalkozók számára fontosak, vagyis a létfontosságúnak nevezett "fejlesztés"-eket és "beruházás"-okat.

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2009.03.10. 13:57:58

@sorokinV:

"Eszmetörténetre nem sokan mennek (nincs is ilyen)"

Miért, fingfűrészelés van?

:D

budai zöld 2009.03.10. 13:58:37

Igazi bulvárpolitikai húzás volt a Lajos. Mindegy, hogy népszerü, vagy sem, lényeg, hogy ismert, és lehet, hogy ez az any publicity is good publicity megközelítés jelentheti az MDF túlélését. A vicces csak az, hogy a saját és pártja túléléséért bármilyen macchiavellisztikus húzást bevállaló Ibolya most pont úgy harap bele az öt elmúlt 7 évben életbentartó maszopos kézbe, mint a Viktoréba pár éve, amikor az kellett a túléléshez. Csinálja csak, vegyen csak el még pár százalékot az emeszpétöl.

Az meg hogy a Lajos népszerü tud lenni nagyon szépen mutatja a béka segge alatt lévö mélynemzeti önbecsülésünket. Mi annyira rosszul viselkedtünk, hogy csak egy karizmatikus Rettenetes Iván tud helyre rakni minket.

martonx 2009.03.10. 13:59:24

@Ács Feri: Hülyeség, hogy a tandíj összefügg a minőségi oktatással.
Ez itt Abszurdisztán. Itt nem azért fognak pénzt kérni, hogy ebből szakértő tanárokat alkalmazzanak, és mindenkinek 2 ágyas kollégiumi szobája legyen.
Szerinted 96-98 között minőségi volt az oktatás? Elmondom mi változna ha bevezetnék a tandíjat. SEMMI
Az iskolák annyival kevesebb pénzt kapnának az államtól, és ugyanazok az emberi roncsok tartanák az órákat, ugyanazokban a leromlott épületekben, mint eddig.
Csak épp a diák még kevesebbet tanulna, mint eddig mert esténként, hétvégenként elrohanna dolgozni, hogy fizesse a tandíját.
Te ezt nevezed minőségnek?

Peter252 2009.03.10. 13:59:41

Ez egy régi trükk volt tegnap, a bizalmatlansági indítvány felvetése, amit nem hiszem, hogy csak Dávid Ibolya talált ki, szerintem a gyurcsányista agytröszt is benne van ebben és az egész hirtelen jött Bokros-projektben...
Dávid Ibolya ugye most megint kisegíti Gyurcsányt ezzel(már nem először), egyrészt , hogy Gyurcsány megint megmutathatja, milyen erős, nincs alternatívája, másrészt ugye Bokros már jelezte, milyen kemény megszorításokat szeretne, no most ehhez képest mondhatja majd Gyurcsány, hogy ő nem nem és megvédi szeretett népét,mint a jó király és ugye a nép is fellélegezne, huhh de jó, nem jön az iszonyú megszorításokkal Bokros, ennél még a Feri is jobb..szóval..régi trükk ez, ezt játssza most Dávid és Gyurcsány.
Egy újabb színjáték, ami Gyurcsánynak jön jól.

sorokinV 2009.03.10. 13:59:43

@Úlfhéðinn:

Van :)
Szakpárként a büfét vagy a ruhatárt veszik fel mellé!

boj (törölt) 2009.03.10. 14:00:21

@Úlfhéðinn: személyes tapasztalatom szerint kb. ugyannyi szakközepes/szakmunkás megy ki külföldre, mint diplomás.

És _arányaiban_ ők is jól keresnek, szóval kb. ugyanott tartunk.

Tandíjat a szakmunkásképzésbe!

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.03.10. 14:03:40

@tölgy: megtaláltam a megoldsát:
magas tandíjat a szakmunkásképzőkbe is!

sorokinV 2009.03.10. 14:05:44

Amúgy az egyéni számlás dolgot a nyugdíj mellett a oktatásban is be lehetne vezetni. Sőt, minden támogatást mellé kell tenni, kivéve, amit nem a zember kap, hanem a gyermeke. És, ha valaki csak betett és kivenni semmit nem vett ki a zállamból, akkor azt csapják hozzá a nyugdíjához. Aki meg büfé-ruhatár szakon szívta le a zállami forintokat, attól meg meg kell le kell vonni. Elvégre amúgy is roppant képzett ember, nem fizikai munkát végez, nem kell neki 60 évesen láblógatni...

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.03.10. 14:06:17

@sorokinV:

>Mert sokan csak azért jelentkeznek, mert úgyis ingyé' van. Azt bajuk nem lesz belőle

Teljesen mindegy, hogy miért jelentkeztek. Ha a HR-es elé kerül két önéletrajz, és az egyikben van egy (akármilyen) diploma, a másikban pedig nincs, akkor a hr ezt gondolja:
- a diplomás nyilván okosabb, képes bonyolult feladatok megoldására és önálló munkára, mert hiszen elvégzett egy egyetemet
- a nemdiplomás megbízhatatlan, mert lehet, hogy nekiáll tanulni, hogy diplomás lehessen
Tehát két "objektív" ok miatt a diplomást veszi fel. Nem beszélve arról, hogy a diploma mellé nyelvvizsgát is kell tenni, tehát a diplomás egyben nyelvvizsgás is (a kétszakos bölcsész ráadásul 2 nyelvvizsgás). A nyelvvizsga persze nem nyelvtudás, de ne higgyük, hogy a nyelvvizsgátlanok közt e szempontból még jobb a helyzet, mint a nyelvvizsgások között.

reality 2009.03.10. 14:06:22

@sorokinV: "1, Rossz a szerkezete - ostoba diplomagyárak működnek ostoba hallgatókkal. Eredménye a munkaerőpiaci torzulás (kukásnak is kommunikációszakos diploma kell)..."
Azon vajon nem kellene elgondolkodni, hogy miért is választják a menedzseri és kommunikációs szakokat a hallgatók? Azért mert egy szerencsétlen mérnök annyit keress, hogy épp csak eltartja magát, míg az ilyen nem termelő ágak képviselői meg jó sok suskát zsebre vághatnak. Hát ez vonzza a fiatalokat! Ezért mért kellene őket megvetni?
Hát kérem szépen, ezen kellene változtatni.
Mondom én ezt mérnökként.

nénike · http://mandiner.hu 2009.03.10. 14:08:35

@Professor Pizka:

Oldaladon a ruszkibaka blogot reklámozod? Fujj!

osborne 2009.03.10. 14:10:36

ilyeneket szeretem via egy másik Bokros poszt:

"Nagy stratega az Ibolyka! Engem most megnyert az MDF-nek. Az eddig is mellettuk szolt, hogy a szaznapos programot csak ok nem szavaztak meg, de most mar "kapacitast" is latok mogottuk."

nénike · http://mandiner.hu 2009.03.10. 14:10:47

@nénike:

Bocs, látom, hogy a blog.hu kiajánlója pörög ott.

zsoltix 2009.03.10. 14:14:13

Na ja, Bokros a Jolly Joker, már lassan túlszárnyalja Draskovics Tibikét a fene nagy sokoldalúságban.

osborne 2009.03.10. 14:14:41

@dzsucseharcos: igen, leginkább Csányi támogathatja a BL-proteket (és a régi partner in crimeja Soros.) De a nagypártokat még ha tudják is befolyásolni, nem tudják egy bajszos legenda mögé tolni.

egyébként megvan már kit vesznek meg az MDF megmentésére?

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2009.03.10. 14:14:48

@boj:

"személyes tapasztalatom szerint kb. ugyannyi szakközepes/szakmunkás megy ki külföldre, mint diplomás."

Azt azért nem árt észrevenni, hogy a diplomások közül csak az orvosok, vagy a mérnökök remélhetik, hogy a szakmájukban fognak dolgozni külföldön.
Szóval semmit sem jelent, hogy hány diplomás, meg hány szakközepes ment ki, ha egyszer mozikat takarítanak, pubokban mosogatnak, és építkezésen trógerelnek.

Ezt csak úgy mellesleg. A szakközépiskola/szakmunkásképző pedig középfokú végzettséget ad. Kicsit más tészta, mint az egyetem. Persze tudom, hogy ti is tudjátok...

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.03.10. 14:15:11

Az a becsapós, hogy sokan mögöttes értelmet keresnek Dávid Ibolya lépéseiben. Ő sokkal inkább egy sakkjátékoshoz hasonlít, akinek nincs már ötlete ahhoz, hogy mit lépjen, tehát lép valamit, amit tud. Közben meg jót röhög azon, hogy mindenki elemzi azt, amit csinál. Ennek az égvilágon semmi értelme nincs. Dobott egy kis élesztőt a pöcébe, hogy történjen már valami. Remélem, őt árasztja el először.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.03.10. 14:15:19

@Úlfhéðinn: Kérem, ne kényszerítsen az iróniaméter használatára.

@szamárfül/murci: És mi lesz az elemikkel? Nincs ingyen ebéd!

Google 2009.03.10. 14:15:28

Igen, Bokros nem üzen hadat azoknak, akik háromszoros áron építenek autósztrádákat és metrót, nem üzen hadat a korrupciónak, az EU-s pénzek elherdálóinak , szóval a nómenklatúrának nem akar ártani.
A kicsiket akarja megszorongatni, de először sem volt könnyű dolga, most annál nehezebb lenne.
Mert megszorítanak, de meddig? Pénzt várnak, de kitől?

budai zöld 2009.03.10. 14:15:31

Mert a Lajos az egyetlen létezö szakértö. Szánalmas, hogy róla az a kép, hogy szakértö, mert rendbe tette a gazdaságot a tandíjbevezetéssel.
Ehhez képest: a Bokros csomag legeslegfontosabb intézkedése a forint csúszóleértékelésének bevezetése volt: megszüntette a forintot rángató spekulációt, és lehetöséget adott az inflációcsökkentéshez.
De emellett az amúgy szükséges költségvetési kiigazítást a legbunkóbb, legrövidtávúbb módon oldotta meg. Kiváncsi vagyok, mennyire mexikóihullámozna megint az okosmédia a még elvennénk pénzt az oktatástól és az egészségügytöl, csak azért, hogy kevesebbet kelljen elvenni a segélyekböl, rokkantnyugdíjakból. Ja, és persze de jó lenne megint 30% feletti infláció.

Dekatlon 2009.03.10. 14:21:05

Tuggggya a fene, világéletemben naív ember voltam, én beszoptam ezt a médiahekket. Szimpatikusabb lett a MDF ezzel a húzásával.
Végülis Bokrost bármelyik párt felkérhette volna, ugyanúgy igent mond egy jó ajánlatra. Ez a törpápárt ugyanúgy gazember, de egyre ügyesebb...

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.03.10. 14:22:49

@budai zöld: A vámpótlékot se felejtsük el, amit az ország GATT-tagsága miatt csak ideiglenesen lehetett bevezetni tekintettel a nehéz helyzetre. De tényleg, abba kevesen gondolnak bele, hogy a "Bokros-csomagot!" harci kiáltás jelentése "forintleértékelést és vámpótlékot!".

Bokros intézkedései egyébként a középrétegeket terhelték meg leginkább, ebből is látszik, hogy nem konzervatív politikát folytatott.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.03.10. 14:25:28

@Elpet: nem ez már sima francia sakk :)

@tölgy: na és az óvoda? már ott el kell kezdeni az elit szűrését!

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2009.03.10. 14:25:47

@nénike: nekem valami szombat folyoiratot ir ki vagy mi a reklam helyen.

sourcerror 2009.03.10. 14:25:50

@Úlfhéðinn: A tandíj tervezet masszívan el volt kúrva. A kampányban persze azt hangsúlyozták, hogy túl sok a bölcsész, meg a kommunikáció szakos, de a mérnök hallgatókat ugyanúgy megszivatta volna. Próbálj meg BME-n a legjobb 15%-ba bekerülni. Ez nem ugyanaz, mint a GDF-es 15%.

Naumov 2009.03.10. 14:26:57

Nemtom hogy Ibolyának pontosan mik a szándékai ezzel a hirtelenjött megbokrosodással, de amennyiben nem a pártja maradékát próbálja szétverni, akkor valószínűleg elsősorban azoknak a szavazataira próbál játszani, akik baromira szeretik magukat a napi csatározásokon felülemelkedő méjkomoj-szakmay megfontolások mentén döntő honpolgárok szerepébe képzelni. 2002-ben ezek mentek tömegesen Kupára meg a Centrum pártra szavazni, most meg majd mennek Bokrosra, függetlenül attól, hogy egyébként értenek-e bármit a gazdaságpolitikából, bokroscsomagból vagy bármiből, de az illúzió kétségtelenül meglesz, hogy ők most egy felkészült szakemberre szavaztak, jól. Kérdés hogy hoz-e ez annyit az MDF-nek hogy átugorják a küszöböt, vagy sem.

Naumov 2009.03.10. 14:28:28

Nemtom hogy Ibolyának pontosan mik a szándékai ezzel a hirtelenjött megbokrosodással, de amennyiben nem a pártja maradékát próbálja szétverni, akkor valószínűleg elsősorban azoknak a szavazataira próbál játszani, akik baromira szeretik magukat a napi csatározásokon felülemelkedő méjkomoj-szakmay megfontolások mentén döntő honpolgárok szerepébe képzelni. 2002-ben ezek mentek tömegesen Kupára meg a Centrum pártra szavazni, most meg majd mennek Bokrosra, függetlenül attól, hogy egyébként értenek-e bármit a gazdaságpolitikából, bokroscsomagból vagy bármiből, de az illúzió kétségtelenül meglesz, hogy ők most egy felkészült szakemberre szavaztak, jól. Kérdés hogy hoz-e ez annyit az MDF-nek hogy átugorják a küszöböt, vagy sem.

Naumov 2009.03.10. 14:29:01

(blogmotor mongyon le)

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2009.03.10. 14:32:14

Felőlem lehet a Bokros is, ha
a) eltakarítják a korrupciós szemétdombot, az eddigi bűnösök vérp... *vádlottak* padjára kerülnek,
b) eltörlik a 13. havi fizetést, nyugdíjat; ezeket egy választási ciklusra befagyasztják és minden egyes rokkantnyugdíj-folyósítást felülvizsgálnak,
c) töredékére csökken a vállalkozók bürokratikus szivatása, és a kormány pontos, fokozatos adómérséklési programot tesz le.
...lenne még néhány másik, de ha ez a három megvan, akkor gyöhet a nagybajuszú. Ne csak az aktívak hozzanak áldozatokat. Répát is az ostor mellé.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.03.10. 14:32:27

Kiadáscsökkentésre volna egy javaslatom.

Az előzetes számításokhoz először is ki kell gyűjteni azokat a cégeket, amelyeknek legalább 80%-ban állami, vagy állami tulajdonú cégektől származó az árbevételük. Ennek nettó összegét meg kell szorozni mondjuk x=0,3-mal, vagy valami más ekkörüli számmal. Ez lenne a megtakarítás. Ezt össze lehet aztán hasonlítani a tandíj, a GYES, meg ilyenféle kiadásokkal, amelyek a neoballibbant ámukfutók szerint romba döntik a költségvetést. Utána pedig ezen cégeknek kifizetendő összegeket meg kell szorozni ( 1 - x )-szel. Nem nagyon látom okát a tisztességes gondolkodás keretei közt, hogy ők miért ne vegyék ki a részüket a teherviselésből.
Ilyen persze nem lesz. Lehet a társadalom leggyengébbjeit nyúzni, csak abból most már nem jön össze elég pénz. A végtelenségig semmit sem lehet csinálni.

Dekatlon 2009.03.10. 14:32:31

Emberek, emberek! Ha már olyan sok kedves, okos ember összejött itt kalákába fikázni bármit, ami elé kerül. Mondjatok már _bármit_ , amit tehetne _bármelyik_ párt jelenleg, amivel elégedettek lennétek.
(Nem, az öntarkónlövés az nem jó, olyat kell, amit reálisan akár meg is csinálhatna)

budai zöld 2009.03.10. 14:33:12

Bünös nemzet vagyunk. Azért tart itt az ország, mert a kényszervállalkozók nem fizetnek áfát. A túl nagy szabadsággal egyszerüen nem tud mit kezdeni az alföldi mentalitásunk. Kell nekünk valaki, aki sanyargat de néha ad télifagyit meg wartburgot. Új Kádár kell ide, vagy valami Habsburg.
Megfigyeltétek már, hogy a Lajosnak török feje van?

osborne 2009.03.10. 14:34:10

@szamárfül/murci: vannak elitovik. sőt, a nagyon elitek nem is MO-n járatják oviba a gyerkőcöket - azaz nem ide tervezik a gyerekeik jövőjét ;]

Heyd Richard 2009.03.10. 14:37:44

Pedig szerintem ez nagyon egyszerű.Vegyük sorra:
1.Bokrost mint EP-listavezetőt Ibolyka csak minimális többséggel tudta átnyomni a választmányon. 2. Ezután kiderül, hogy emiatt nem lesz frakció. 3. Egyértelműen le kell vennie a Lajost, de túl kínos lenne, és talán még a bajszos sem ezt az elbánást érdemli, így hát mielőtt levesszük 3 nap után a listánkról, előbb egy nevetséges húzással megpróbálunk belőle miniszterelnököt csinálni, jelezvén hogy ő milyen nagyszerű...pedig a frakció még nagyszerűbb és hát a többi frakció nem érdemel ilyen zsenit, ha nem kell nekik.
Ha viszont Ibolykában tényleg van kraft, akkor bekockáztatja a frakciót. Ugyanis ha a frakció - és ezzel egy csomó bizottsági hely és szavazat bukik az a Fletóéknak sem jó, hiszen őfelsége legcsinibb ellenzéke ma már szorgalmasabb támogatója a kormánynak mint a koalíciós kistesó, illetve a ma már inkább csendes tettes-társ.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2009.03.10. 14:37:49

@Professor Pizka:

"'mi az a ruszkibaka blog?"

Az szdsz pártoló tagságának központi fészke, csupa érdekes képpel és videjóval:o))))

Ááááááááááááágytálat.... ööööö .... izééééé... akarom mondani hánytálat!

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.03.10. 14:37:50

@Dekatlon:
Írtam egyet ötletet, a te hozzászólásod fölött.

sorokinV 2009.03.10. 14:39:29

Tulajdonképpen az MDF bokrosizálása meglehetősen konzervatív lépés volt, ugyanis esetében a tulajdonítás a lényeg nem a teljesítmény :)

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.03.10. 14:41:29

@Dekatlon: Csak ebben a kommentmezőben egy halom efféle kívánság olvasható az értelmetlen "fejlesztések" felülvizsgálatától az árkompenzációs rendszer leépítéséig és a nyugdíjcsökkentésig.

plastik02 2009.03.10. 14:42:00

cikk: "Vesztett vele több ezer konzervatív, Fidesz-szkeptikus, jobboldali érzelmű támogatót"

ez mekkora faszság már? a fidesz-szkeptikusok pont a fidesz "csakmermajmi" mentalitása miatt lettek szkeptikusak, mert mindig hiányzott a hogyan. "adót csökkentünk és akkor majd dől a lé".
akit ez zavar, annak Bokrosnál kevés elfogadhatóbb ember létezik ma a politikai palettán.
kb. annyi az ellenérv, hogy szoci miniszter volt. akinek meg ez elég, az úgysem szavazna az mdf-re. na nem mintha túlzott racionálitást várnék el az mdf szavazóbázistól...

budai zöld 2009.03.10. 14:42:49

@martonx @is és még sokan
Gyönyörüen megetetett két hülyeséget a közvéleménnyel a suttogópropaganda:
1. túlképzés van Magyarországon
2. a tandíj a minöségi oktatás alapfeltétele

Ehhez képest az igazság az, hogy:
1. Magyarország versenyképtelen, mert minden szinten alulképzett a munkaerö (diplomás szinten is)
2. Magyarország versenyképtelen, mert túl van adóztatva, szabályozva, kiskapuzva
3. a versenyképtelenség miatt nincs, aki alkalmazza még a képzetteket sem
4. Magyarország nemzetközi összehasonlításban k. keveset költ oktatásra és k. sokat rokkantnyugdíjra

plastik02 2009.03.10. 14:43:26

hozzátenném, hogy a kalapos asszony ettől még sikeresen nevetségesség tette magát és a frakcióját.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.03.10. 14:44:10

@osborne: maga nincs ráhangolódva a tiszta Hangra.
Az a lényeg, h csak elitovik legyenek (nem sok) - meg valami alap óvodai ellátás országszerte, ahol már reggeltől a mónikasót nézik a tévén a gyerekek egy kupacban, amíg haza nem viszik őket a szülők, hogy otthon le ne késsék a délutáni tévésókat.
Érti?
Olvasson Huxleyt. Belőle írják a társadalmi programot a Kárpát-medencében a 21. századra. (És: már nem is jogdíjas, haha. Az ötlet díját lenyúlja az egyik bőcsész eredetű társadalomgyúró.)

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2009.03.10. 14:45:52

@sourcerror:

"a mérnök hallgatókat ugyanúgy megszivatta volna. Próbálj meg BME-n a legjobb 15%-ba bekerülni. Ez nem ugyanaz, mint a GDF-es 15%."

A BME-s diploma sem ugyanannyit ér, mint a GDF-es. Remélem ezt nem tőlem hallod először...

VIKUNYA 2009.03.10. 14:47:57

a kutya marad, a többi a te dolgod.

osborne 2009.03.10. 14:51:37

@szamárfül/murci: és be kéne zárni az összes egyetemet is - kivéve a CEU-t. Esetleg 1 még maradthat de csak tandíjjal plusz belépővel, fizetős wécékkel és webkávézókkal-könyvtárral.

Bokros már jóval megengedőbb ennél:

Bokros leszögezi: "nem kell ennyi és ilyen rossz minőségű felsőoktatási intézmény. A 77 akkreditált egyetem és főiskola közül maximum 20-25 intézményt érdemes megtartani, a többit pedig nem beolvasztani kell, hanem bezárni. A felsőoktatási intézményeket a fenntartói tanács irányítaná, amely zömmel külső tagokból állna."

bz249 2009.03.10. 14:52:18

@sourcerror: azt nem értem, hogyha az a baj, hogy túl sok bőcsészt képeznek... akkor a miniszter elfti miért nem csökkenti ezeknek a helyeknek a számát, ugyanis amennyire tudom megteheti. Direkt módon, mindenféle hátmögötti passzok nélkül. Akkor meg, ha a probléma a nagy ződ gomb megnyomásával orvosolható, miért kell egyéb trükköket kitalálni helyette?

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.03.10. 14:55:20

@osborne: Hogy a kevés egyetem is elég legyen, szerintem ezen kívül még a munkabéreket is szabályozni kell a Haladás érdekében.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.03.10. 14:56:24

@bz249: Az mind semmi, de miniszter eftás és egyik államtitkára volt munkahelye, az ELTE BTK ma is egy szép nagy feudum, kiváltságok sorával.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.03.10. 14:56:38

@osborne: sőt: egyetemeket felszántani, bevetni vmi ződdel, és minden diák tegye ki szépen a laptopjára a webkamerát: óra indul. És ezzel az IC-professzorságnak is véget vetünk: mki megbújuk otthon - könyvtárba sem jár, mert figyelünk arra, hogy csak a neten lévő tananyagból tanítsunk.
Amúgy meg pizzafutár és biztonsági őralapú társadalmat építünk! De szép lesz...

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.03.10. 14:58:06

Bokrosnak nincs elég fantáziája, az a baja.

bz249 2009.03.10. 15:00:45

@Pisti, az aragorn: nofene a jelenlegi kormány is képes okos döntést hozni, mik ki nem derülnek. Meg még a nap is süt... vidám nap ez.

VIKUNYA 2009.03.10. 15:00:48

félreértés ne essék, a konzervatívok nem most ábrándultak ki az emdfből, legyenek bár orbánfóbok, oda sodródtak ismét, miután ibolya folyamatosan szanaszéttisztogatta a pártját és összeállt a tisztelet társaságával, az utolsó csepp az idf kicsinálása volt.

de ibolyának sincs szüksége már a zantalli ökörségre. el fogják hagyni hamarost, a család úgyis kihátrál mögülük. új szelek fújnak. a bacentrumból gyűjtöget ibolya, esetleg a gazdasági szférából, ahol az ideológia nem, a reform viszont annál fontosabb.

nem hinném, hogy van még olyan szédült jobboldali szavazó, bármennyire is hányna szíjártó faszságaitól, aki most már az emdéefre szavazna.

ibolya elég jó taktikus, amikor a zorbánfóbia volt az erősebb, akkor a jobbcentrumból szemezgetett, most, miután gyurcsány tarthatatlanul ciki, a balcentrumból, ráadásul a eszdéesz madártetemeiből is lakmározhat.

az az érdekes viszont, hogy míg a fidesz nem nézte jó szemmel ibike ténykedését és megpróbálta bekebelezni őt, addig az emeszpének érdeke, hogy ibi szedje fel a kiábrándultakat és a döglött madarakat, és ne a fidesz.

ezért ibi megteheti azt is, hogy a teljes pártot kizárja, elüldözi. kap majd támogatást a maszoptól eleget ahhoz, hogy újraszervezze a pártot és benyalja a parlamentbe.

Bajkon úr 2009.03.10. 15:01:11

Több pénzt kell nyomni és szétosztani az embereknek!!!

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.03.10. 15:03:01

www.inforadio.hu/hir/belfold/hir-262394
A megszorítás nem reform
2009. március 9., hétfő 14:45

Bokros Lajos és programja neoliberális, és akkor sem nevezhető konzervatívnak, miként azt tette Herényi Károly, ha a neoliberális gazdasági filozófiát tette magáévá a konzervativizmus angolszász ága és az amerikai neokonzervativizmus - fejtette ki az inforadio.hu-nak Horkay Hörcher Ferenc, a PPKE-BTK esztétika tanszékének vezetője, aki ezzel szemben a konzervativizmus szociálisabb, kontinentális hagyományát hangsúlyozta. Molnár Attila Károly eszmetörténész szerint nem is létezik konzervatív gazdaságpolitika, Bokros programja pedig kifejezetten balos, technokrata csődprogram. Botos Katalin közgazdász úgy véli, nem lehet fundamentalista piacpárti programmal fölemelni az országot.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.03.10. 15:04:32

Molnár Attila Károly: Az eszmetörténész még megjegyezte: nem érti, miért mániája a volt pénzügyminiszternek a felsőoktatás piaci alapra helyezése és a tandíj bevezetése, amivel alig lehet megtakarítani valamit.

(www.inforadio.hu/hir/belfold/hir-262394)

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.03.10. 15:09:54

" A kapitalista, az olyan, hogy a gazdagoktól nem vesz el pénzt, csak a szegényektől. Aki konzervatív, az kapitalista."

Namármost, amíg a ballibbant álértelmiség incl. Dávid Ibolya ilyen színvonalú, vulgármarxista alapokon nyugvó gondolatmenetekkel fut neki a világ értelmezése valóban nem könnyű feladatának, addig számíthatunk hasonló akciózásokra. Jó lenne őket végképp kiszorítani az ország irányításából.

szpal 2009.03.10. 15:11:09

2006 ősze óta várom, hogy mikor nyújt már be konstruktív bizalmatlansági indítványt a Fidesz. Találhattak volna valakit, akit Gyurcsány helyére ültethettek volna. A lényegen nyilván nem változtatott volna semmit, de mégiscsak megnyugtatóbb lenne az ország közérzete szempontjából bárki, mint ez a véres kezű gazember. A Fidesznek el kellene fogadnia Bokrost miniszterelnöknek - mert lássuk be, az előrehozott választás egy szép mese volt csupán. És van pofájuk azt hazudni, hogy mindent megpróbáltak Gyurcsány leváltása érdekében. Szégyelje magát, aki még hisz ezeknek.

S. Annyi 2009.03.10. 15:15:24

@szpal: Csináltak volna forradalmat, vagy mi?
Édes Istenem!

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.03.10. 15:25:34

@szpal: A Fidesznek érdeke Gy. kormányon tartása, bár 1 évvel ezelőtt ez még nem volt nyilvánvalóan így. Ne legyen tekintettel a Fidesz a saját politikai érdekeire? Nos, olyan párt legfeljebb mesékben van, a valóságban nincs.

Bummer 2009.03.10. 15:26:40

@szpal:
A Fidesz MINDIG azt mondta, hogy miniszterelnököt csak országgyűlési választással szabad választani.
Szakértői kormányt is csak korlátozott mandátummal tudtak elképzelni.

elfelejtette 2009.03.10. 15:38:47

@szpal:

Az az érzés kezd úrrá lenni rajtam, hogy a baloldal önmegmentési kísérletének vagyunk épp tanúi. Készülnek a posztgyurcsány időszakra, hogy azért valamennyire pozícióban maradhassanak. Ehhez nem tudom, minek kéne asszisztálnia a Fidesznek, különösen annak fényében, hogy egy válságkormánynak is kell lennie parlamenti többségnek, különben megint nem leszünk sehol sem.

Ugyan miért a Fidesznek kellene megszavaznia Bokrost? Nem arról van szó, hogy Bokrosnak és kormányának egy MSZP-SZDSZ-MDF koalíció adna parlamenti többséget? Akkor meg miért nem ők szavazzák meg az indítványt? Ha pedig nem lenne ilyen többség, akkor mégis honnan szereznének?

tevevanegypupu 2009.03.10. 15:42:08

Talalgathat mindenki, itt az lesz a lenyeg, hogy Bokrost beszavazzak-e az EU-ba. A szocialista szavazok bajosan, hiszen nagy reszuk nyugdijas es meg az edesaranyos Ibolyka kedveert sem fognak Lajosra szavazni. Az szdsz szavazoknal bizonytalan, mert ok ugyan Lajost szeretik de Ibolyt utaljak, tehat meglehetos skizofren allapotba kerulnek..MDF szavazok - vannak meg? - biztosan nem..Marad akkor Habsburg Gyorgy..Ha a papajara gondolnak akkor talan van eselye, Otto zseni, remelhetik, hogy Gyorgy orokolt tole valamit ebbol. Sajnos nem, de talan a jo viccet kedveloknek tetszhet az otlet, hogy a magyar demokratakat egy Habsburg kepviselje.

is 2009.03.10. 15:44:32

@Elpet: nem tudom mi számít cégnek, de nagyon meglepődsz, mert a színházak és egyéb kulturális rendezvények, a fóti gyerekváros, szociális foglalkoztató alapítványok tartoznak a 80%-os sávba. azok, akikre te gondolsz, hogy csak az X minisztériumnak tanácsadást adó egyszemélyes cég, az kb. 5 ezer embert tarthat el, és meg lehet takarítani vele fejenként és havonta mondjuk 200 000Ft-ot (nettorol beszélünk), azaz havi 1 milliárdot, évente 12-t. annyi nincs, mint a vizitdíj. lepkefing.

is 2009.03.10. 15:50:04

általában elfelejtitek, hogy az utolsó közvéleménykutatás szerint mindösszesen 28%-a van a FIDESZ-nek, nem pedig többsége. többsége az 55% nem tudom/nem mondom meg-nek van, amiben már nem sok FIDESZ lehet. most erre az 55%-ra kezd el mindenki hajtani, és ebből a FIDESZ-nek továbbra sem nagyon jut. a VOLT (és nem a mostani) SZDSZ és MSZP szavazók ebben az 55%-ban vannak, ebből simán ki lehet halászni 10%-ot egy Bokrossal. egy párt átpozicionálásáról liberálisból konzervatívba 1994-ben meg már írtam, miért ne tehetné meg más is 2009-ben? 2006-ban is hogy temettétek az MDF-et (biztos van poszt, megőrzi az archívum, ugye?), másodszorra az ember általában már bölcsebb, minthogy megint nagy arccal félmondatos ítéleteket mondjon.

EÖ (törölt) 2009.03.10. 15:50:36

@Úlfhéðinn:

attól tartok te valami más bolygón élsz

egyrészt a büfé-ruhatár szakos bölcsészek most izgulnak, hogy a teszkóba felveszik-e őket minimálbéren pénztárosnak
másrészt a szakmunkások egy része németországban-ausztriában henteskedik-csőszerel-fest-burkol-betonoz-hegeszt
az itthon maradt selejtje meg csillagászati áron melózik, van olyan mester aki egy napi munkával megkeresi a minimálbért (például nálunk a házépítésnél a bádogos, a burkoló, stb)

EÖ (törölt) 2009.03.10. 15:56:34

@Bajkon úr:

végre egy értelmes javaslat!!! megalol

tevevanegypupu 2009.03.10. 15:59:04

Az mdf frakciot allitolag hagyjak szetesni es fuggetlenek lesznek. Mar ez magaban csod, hiszen egy rendszervalto partot vertek szet David es Herenyi, akik raadasul olyan jellemtelenek, hogy ezzel most Csakyt van kepuk vadolni. Bizonyara volt es van indok Bokros jelolesere, de a szocialista szavazoknak (nyugdijasok, ciganyok, rokkantnyugdijasok) hulyek lennenek Bokrosra szavazni, hat ki az az orult kozuluk, aki sajat vesztet akarja? Persze lehet, hogy meg tudjak oket gyozni, ugy gyulolik Orbant..Hogy miert, azt kozuluk sokan fix, hogy nem tudjak megmondani. Na ezekre a szerencsetlenekre esetleg epithet Ibolya es Feri (ha megint meg tudnak egymassal egyezni). Mert Ferinek kell az mdf is mint egy falat kenyer.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.03.10. 16:00:48

@is: Építőipari cégek, útépítő cégek, állami tulajdonú cégek pl. MÁV beszállítói, önkormányzati cégek pl. BKV beszállítói, itt már átléptem az államháztartás egy másik területére. Nagyon jól tudod, hogy nem fogok azért több napos forrásgyűjtésbe belefogni, hogy neked válaszoljak, de mindenki tudja, hogy miről van szó, te is pontosan tudod, és ezt itt le is zártam.

bz249 2009.03.10. 16:01:37

@Bajkon úr: praktikusan ez volt az eredeti Bokros-csomag, csak kissé bonyolultabban csinálták

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.03.10. 16:01:57

@is: Elpet valószínűleg az állami megrendelésekből élő cégeket próbálná kiszűrni, persze a módszere erre nem alkalmas, mert a nagy állami megrendeléseket bezsebelő cégek másoknak is dolgoznak rendszerint. A kulturális és sportkiadások kb. 350 mrd Ft, a "fejlesztések" 2200 mrd Ft volt a 2007-es költségvetésben. Egyikbe sem számítva bele a szociális és oktatási intézményeket, természetesen. Mindkettő területén bőven van korrupció, de hamis az az elgondolás, hogy a közpénzt főleg színházak költik el. Bármilyen kényelmetlen igazság, a "fejlesztések" és a "kultúra", ill. "tudomány" területén rengeteg korrupciós lehetőség van, és ezzel valószínűleg élnek is.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.03.10. 16:03:42

@Ács Feri:
Hát Kündüvel társalognék, igen jó idegesíthető célpont, de ritkán jelenik meg sajnos. ( de ezt már montad)
Unalmas vagyok? Ehhez képest mindig valahogy eltalállak, mindig előadod a szokásos Magyar Narancs propaganda ízű dumádat, a primitívségemről, és a felsőbbrendűségedről, mert te nem két árokban gondolkodol, mert te keményen megszorítanál,blaa,blaaa, blaaa.Tudom: tandíj és vizitdíj nélkül nemzethalál jön.

Rádszálltam, mert nincs jobb szórakozás a hasonló-félék idegesítésénél, főleg ha még reakciósnak is vallja magát.
Jobb partner vagy, mint Rózsamisi. Csak sajna nem érnék rá, ami kevés időm van ,az inkább a Tirpákra kell.

Fura, hogy a reakciósok mindig mentegetőznek(tek), ha valaki Nobilis vagy az indexet támadta, vagy túlzottnak vélte a jobboldal fikázását. Nem kell magyarázkodni, vállaljátok fel bátran Haladó,Cool reformer nézeteiteket.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.03.10. 16:05:16

@tevevanegypupu:
Szerintem az MDF az okosabb, de agymosott szoci, és a liberális szavazókat célozta meg. Be is jöhet.

Ács Ferenc 2009.03.10. 16:05:41

Azért az bájos, hogy HHF elemzi Bokrost.(vagy bármelyik közgazdászt!) Ez olyan, mintha én kritizálnám mondjuk a holdkomp tervezőit. MAK pedig kiváló tanár, szellemes pasas, de egy költségvetési összeomlás küszöbén inkább hiszek a szakértőknek, mint neki.
Ja igen, tandíj. Miért is ne járuljon hozzá mindenki a saját vagy a gyereke diplomájához? Sok a szegény, tehetséges gyerek? Igen. Jobb ösztöndíjrendszer kell. Sokan persze csak azért ellenzik ezt, mert a Fidesz ellenzi. Igen. Régen meg támogatta. Lehet, hogy az államcsőd után megint támogatni fogja.
És mielőtt idejön még egy hülye, hogy "temostakkorbajuszraszavazolgyurcsányistapff..." közlöm, hogy Bokros javaslatcsomagja _egy_ a választható megoldások közül. Azon kívül csak fájdalmasabbak vannak (például amit a konzervatív Heim Péter javasol, fentebb belinkeltem) - és én is arra hajlok, hogy amit Bokros akar, az már nem elég. Minden rokkantnyugdíjat felül kell vizsgálni, minden segélyt le kell állítani.
Elpet: a legnagyobb tisztelettel, az egy ilyen ködevés, már ne haragudj, hogy a javaslataidból összeszedhető a szükséges 800-1000 mrd forint.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.03.10. 16:09:15

@dzsucseharcos:

Amennyire én látom, nem nagyon dolgoznak másfelé, ezért írtam a 80%-ot. Akinek állami csöcs van a szájában, nem nagyon szereti a valós piacon megméretni magát. Egy ötlet volt a 80%, lehet, hogy más módszer jobb lenne. Na ehhez kellenek a szakemberek, nem a politikai döntésekhez.

elfelejtette 2009.03.10. 16:10:50

@tevevanegypupu: "Mert Ferinek kell az mdf is mint egy falat kenyer."

Lehetséges, hogy sokan a baloldalon, az MDF-ben, az SZDSZ-ben és az MSZP bizonyos köreiben arra jutottak, hogy ők biztos nem fognak bejutni a Parlamentbe, és ezért egy új politikai erőben próbálnak új életre kelni. Ennek előkészítése zajolhat Bokrossal, amiért még az MDF frakciót is érdemes lehet beáldozni (tán)? Csak találgatok, de a mostani öngyilkos akció mögött is lehetnek józan megfontolások.

Még az is lehet, hogy speciel ennek hátterében nem Feri áll, hanem azok, akik csalódtak Feriben (nem fognak bejutni), plussz a (szinte) biztos kieső kispártok.

Ács Ferenc 2009.03.10. 16:11:23

Na, idejött.
Őrnagy: nincs felsőbbrendűségi érzésem, neked van kisebbségi, nem tudom miért, mindenesetre akadj le rólam, nagyon untatsz a személyeskedő hülyeségeiddel.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.03.10. 16:11:28

@Ács Feri:
Nem tudom, Feri, hogy pontosan mennyit lehet összeszedni, de hogy ezeket a területeket érintetlenül hagyják, azt részint felháborítónak, részint célszerűtlennek tartom.

Dekatlon 2009.03.10. 16:12:48

@Elpet: jaja, az akkor lett, miközben az enyémet írtam.
A megoldást úgy hívják szerződésszegés, és ez csak a jogi oldala.
Ha a jövőbeni ilyenekre gondolsz, ott meg huhuhuuuu, hát mi lenne magyarország húzóágazatával a visszafolyatós korrupcióból? Ezek pályázatokon elnyert munkák! (höhö) Reális megoldást kértem, nem ésszerűt! :D

Dekatlon 2009.03.10. 16:19:20

@dzsucseharcos: Nyugdíjcsökkentés előtt el kéne venni a szavazójogot a nyugdíjasoktól.
B terv: az _összes_ párt kiadna egy közös nyilatkozatot, hogy márpedig ez lesz, kapja be mindenki.
E kettő valamelyike nélkül senki nem meri ezt meglépni. Ezek meg nem fognak megtörténni. Reális megoldást, ne csak működőképest...

Árkompenzáció csökkentés, azzal lehet lesz valami, kicsit elkenve, kicsit mismásolva, de az is csúnyán szavazatelvonó ha az aktuális ellenzék rászáll, csak öngyilkos politikus lépné meg.

Értelmetlen fejlesztésekről fentebb írtam.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.03.10. 16:20:03

@Dekatlon:

Ezt el lehet viccelni, csak a pénz folyik közben kifelé. Úgy véditek ezeket a dolgokat, mintha muszáj lenne.

Ács Ferenc 2009.03.10. 16:24:57

@Elpet: persze a BKV jó példa, de amellett, hogy rendet kellene vágni az állami cégeknél (úgy is mint a politikai befolyást csökkenteni bennük, mert onnantól rothad az egész) nem teszi ki a 800-1000 mrd-ot. Ahhoz nagyságrendekkel nagyobb kifolyó tételeket kellene megfogni.

Ács Ferenc 2009.03.10. 16:29:20

@Dekatlon: B terv: az _összes_ párt kiadna egy közös nyilatkozatot, hogy márpedig ez lesz, kapja be mindenki.

Hát, ez itt nem így működik. Nem vagyunk Írországban, Spanyolországban vagy más normális országban, ahol létezik nemzeti felelősségtudatú politikai elit.
Ausztriában is nagy a korrupció, de úgy lopnak, hogy közben (jól) működtetik az országot.

Dekatlon 2009.03.10. 16:29:44

Sajnos úgy látom, hogy se a jelenlegi, se a jövőbeni kormánynak nincs reális eszköze. Ezköz még csak lenne, de az kívül esik a mozgásterén.
A FIdesz csinálhatna valamit, ha akarna: előrehozott választás, garantált kétharmados többség, tehát lehetőség minden szükségesre, akár alkotmánymódosításra is.
De! Mintha ezt azért nem akarnák. Túl nagy lehetőségekhez túl nagy felelősség társul. Jobb egy olyan nem túl nagy, nyugodt, biztos győzelem, ami után lehet ugyanazt a bénázást, mint a veresek. Persze pár hónapig majd felmérik a rombolást, aztán megint pár hónapig elkezdenek valamit, amit az ellenzék majd nem hagy, aztán lenyugszik a választási vihar és elmegy mindenki Mónikasót nézni.
Illetve megy a faszt. Addigra magyar menekültek tolonganak az Albán nagykövetség előtt, meg szökdösnek át Romániába.

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2009.03.10. 16:30:49

@Egyéves Önkéntes:

"attól tartok te valami más bolygón élsz"

Én meg attól tartok, hogy nem olvastad valami figyelmesen a kommentemet. ;)

Sztem fuss neki még egyszer...

reality 2009.03.10. 16:31:24

@Ács Feri: "minden segélyt le kell állítani. "
aZért annél komolyabbnak gondoltalak, minthogy ilyen bődületes marhaságot állítsál.

Dekatlon 2009.03.10. 16:32:18

@Elpet: Dehogy viccelek, ez a valóság. De mit csináljak, ha a valóság groteszk módon vicces? De ki az a "ti"? :)

elfelejtette 2009.03.10. 16:33:03

Elvenni a nyugdíjasoktól a szavazati jogot, elvenni az összes segélyt, mi ez? Forradalmi tanácskozás?

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.03.10. 16:33:36

@Ács Feri:

Minden bizonnyal, és nyilván van rengeteg olyan tétel, ahol ésszerűen takarékoskodni kell, mert tönkremegyünk egyébként. Arra szerettem volna csupán felhívni a figyelmet, hogy ennek az ésszerű takarékosságnak rengeteg forrása lehet és kell legyen, nem a családtámogatások a gazdaság rombadöntői, ahogy ez a "reformközgazdászok" tanaiban első helyen áll. A családtámogatások elleni acsarkodásnak a nihilista ballib ideológiában vannak a gyökerei. Bokros ebben az egyik fő zászlóvivő, már önmagában elég ez is ahhoz, hogy a nemzeti vészbizottságot összehívjuk, ha a kertek alatt látjuk ólálkodni.

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.03.10. 16:33:50

@Ács Feri: Bokros közgazdász, amikor Mexikó adósságáról ír értekezést, és politikus, amikor miniszterelnökként eldönti, hogy hol farag le és mit támogat bőkezűen. Végül mindkettő, amikor az ÉS-ben arról ír, hogy a kormánynak kiket kell támogatnia és hol kell megszorítania, vagy miniszterként befolyásolja ezeket az ügyeket. Sajnos az, hogy vannak Politikusok és Szakértők, és az utóbbiak mindig Szakértők maradnak, és nincsenek politikai érdekeik, még politikai tisztségekben és pártokban sem, illúzió. Mondok egy példát: Medgyessy. Egy ideig pü. miniszter volt, egy ideig pedig miniszterelnök. A gazdaságpolitikájuk különbségén lemérhető, amiről beszélek.

Ács Ferenc 2009.03.10. 16:36:07

@reality: nyilván nem lehet száz százalékban. De ez a helyes irány.

Dekatlon 2009.03.10. 16:36:33

@Elpet: öööö? is meg te...
nagy gáz ha ezt most nem értem?

Fosch marshall · http://proletarokkozt.blog.hu/ 2009.03.10. 16:37:40

@Dekatlon: Kivárásra megy a jobboldal, ez egyértelmű. Annál jobb nekik, minél több ember kiábrándul. Na meg persze majd rájuk szavaz, ez a létszám pedig az idő múlásával egyenesen arányos. Bokros fellépésére szükség van, csak nem igazán látok neki megfelelő helyet a politikai palettán. Orbánnal nem férne meg, MSZP süllyedő hajó...

reality 2009.03.10. 16:37:47

@Ács Feri: "nem teszi ki a 800-1000 mrd-ot." Ezt az adatot honnan vedted? Tényleg érdekel?
Amúgy meg azt nem értem, hogy miből gondolod, hogy egy privát monopólium jobban, hatékonyabban, vagyis inkább nekünk, mint használóknak megfelelőbben működne, mint az állami?

Ács Ferenc 2009.03.10. 16:39:29

@dzsucseharcos: Medgyessy a rendszerváltozás óta a legkártékonyabb miniszterelnök volt, komoly felelősség terheli a mai állapotokért. A főtanácsadójával együtt, aki ma miniszterelnök.

reality 2009.03.10. 16:39:57

@Ács Feri: Mennyi az annyi (százalékban)?
Inkább pozitívan: munkát kell adni (vagy kényszeríteni) a segélyen élőknek. Természetesen azelőtt munkahelyet kell teremteni! No, ehhez kell ám tudomány, nem a fűnyíróelvhez!

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.03.10. 16:40:41

@Elpet: Több tétel van, ahol meg lehet takarítani: (0) "fejlesztések", (1) nyugdíj, (2) ártámogatás, (3) lakástámogatás, (4) "kultúra", (5) oktatás, (6) egészségügy (benne a gyógyszerár-támogatással), (7) családtámogatás. Kb. ebben a sorrendben a megtakarítható nagyobb összegektől a kisebbekig. A közéletben nem léteznek el nem kötelezett, érdekmentes szakértők, és a pártoknak is figyelniük kell a szavazóikra. Ezért a szocik számára tabutéma (0,4) (a klientúra miatt) és (1,2) (a törzsszavazók miatt, a Fidesznek tabu (2,3,5,7) a törzsszavazók miatt és feltehetően valamennyire (0,4) a kliensek miatt. Az a gyakorlatban dől el, hogy ezek után ki mennyit tud megtakarítani. Hogy egy "szakértő" milyen témákat kerül ki vagy tabutizál, abból kirajzolódik a politikai érdekcsoport, amihez közel áll.

Fosch marshall · http://proletarokkozt.blog.hu/ 2009.03.10. 16:41:37

@dzsucseharcos: Ez így van.Ha jól értem, Te azt mondod, hogy ő CSAK szakértő? Bokros meglátásai ettől függetlenül igenis helytállóak. Szükség van a javaslatira véleményem szerint.

Ács Ferenc 2009.03.10. 16:42:02

reality: a postban belinkeltem Heim tegnapi nyilatkozatát, az "csak" 800 mrd-ról szól, volt egy másik elemzés ma, abban 1000-ről van szó.

Dekatlon 2009.03.10. 16:42:10

@Fosch marshall: háde kivárni se érdemes akármeddig! Ha kicsit sokat vár ki, nem süllyedő hajót ment. Azt már a mélytengeri régészetnek hívják.

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.03.10. 16:42:38

@Ács Feri: Tegyük fel, hogy M. P. a legrosszabb miniszterelnök volt (szerintem nem, de tfh). Egyben a legrosszabb pénzügyminiszter is volt? 1996-1998-as pü. min.-i tevékenysége idején lehetett sejteni, hogy ME-ként milyen politikát folytat 2002-ben?

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.03.10. 16:42:58

@dzsucseharcos:
A szakértő ahhoz kell, hogy kiszámolja: 5 % EÜ járulékcsökkentés hatására a nádcukorbehozatal 2,3%-kal nőni fog. A politikus dolga, hogy eldöntse, menjen-e a dolog így. Az óriási szélhámosság abban van, hogy a baloldal a saját politikai döntéseit szakmai döntésekként adja el. Bokros ebben az ultima ratio, talán ezért rángatják elő csak ritkán.

elfelejtette 2009.03.10. 16:45:12

@Dekatlon: "A FIdesz csinálhatna valamit, ha akarna: előrehozott választás, garantált kétharmados többség, tehát lehetőség minden szükségesre, akár alkotmánymódosításra is.
De! Mintha ezt azért nem akarnák. Túl nagy lehetőségekhez túl nagy felelősség társul. "

Így jár az az ország, amelyik a baloldaltól vár megváltást. A reformbaltól, vagy a még újabb, Gyurcsány féle reformbaltól. Most majd megint lesz egy reformbal, talán épp Dávid Ibolyával, meg Bokrossal, meg sok innen-onnan összeszedett egykori Gyurcsány közeli reformértelmiségivel, akik majd bőszen szorítani akarnának. Aztán lehet nekik bizalmat szavazni.

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.03.10. 16:45:50

@Fosch marshall: Nem. Pont azt mondom, hogy politizálás közben mindenki politikus. Politikai tisztségben szintén. Persze közben szakértő is lehet, de ez nem írja át teljesen a politikusi szerepet. Tehát szerintem hiú ábránd az, hogy megjön a szakértőies politika attól, ha "szakértők" kerülnek politikai tisztségbe. Bokros lehet jó szakértő, de ettől még nem kell úgy gondolni, hogy amit ő előad, az 100%-ig szakma, ugyanis Bokros most is politikus és miniszter(elnök)ként is az lesz amellett, hogy szakértő is.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.03.10. 16:46:28

@Dekatlon:
Egyáltalán nem gáz, és talán nincs is jelentősége.

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.03.10. 16:48:54

@Elpet: Pontosabban: a közgazdász megmondja, hogy milyen módokon lehet X összeget megtakarítani. Többféleképpen lehet. A politika eldönti, hogy a többféle mód közül hogyan döntenek. A politika persze lehet dilettáns, ha egy közgazdaságilag képtelen megoldást választ. De ha egy közgazdaságilag megvalósítható megoldást választ, akkor azzal még nem "a szakma" szerint járt el, hanem a lehetséges megoldások közül vagy liberális, vagy konzervatív, vagy szoci megoldást választott, tehát nemcsak szakszerű, hanem konz/lib/szoci is. Bokros pl. egy balos, liberális közgazdász. Tehát szakértelmére nézve egy közgazdász, politikájára nézve egy ballib. Nem "a szakértelmet" képviseli, hanem a ballibság és a szakértelem bizonyos együttesét.

osborne 2009.03.10. 16:49:39

Dávid Ibolya néni már készül a függetlenségre:

Nem önszántunkból leszünk függetlenek - nyilatkozta az InfoRádiónak a Magyar Demokrata Fórum elnöke annak kapcsán, hogy jövő hétfőn kilép az MDF frakcióból Csáky András, így megszűnik a képviselőcsoportjuk.

inforadio.hu/hir/belfold/hir-262663

ja és ki a hibás? A Fidex! ki más ;]

osborne 2009.03.10. 16:51:44

egyébként meg (sajna) úgy is lesz vki aki megmenti az MDF-et, akár még Boross is.

Dekatlon 2009.03.10. 16:54:33

@elfelejtette: na éppen ettől félek. Egy mostani előrehozott választáson a Fidesz nyerne. De ha kivárnak, ez az előny le fog apadni, és vagy nyernek éppen (tehát tehetetlenek lesznek). Vagy sikerül nem nyerni, és bizalmat kap valami izé, amit már láttunk.

Egy ilyen országban nem kihasználni a változásra az emberek _éppen_ jelen levő protest dühét, hanem várni, az vagy ostobaság, vagy szándékos.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.03.10. 16:56:38

@dzsucseharcos:
Pontosan. Csakhogy Bokros esetében a penetráns, ideologikus attitűd oly mértékben átitatja szakmaiságot, hogy szerintem szakértőként is csak szájkosárral és nagyon rövid pórázon alkalmazható. Mivel azonban egy szakértőben bízni kell, ily módon abszolút használhatatlan. Horn is gyorsan megszabadult tőle.

elfelejtette 2009.03.10. 17:00:34

@Dekatlon: A Fidesz nem tudja elintézni az előrehozott választást, rajta kívül egyik párt sem támogatja a Parlament önfeloszlatását. Az MDF sem. Bokros miniszterelnöki jelölése szerintem egy blöff, a Fidesznek akartak betartani, a jelek szerint sikerült is. Dávid Ibolya tisztában volt vele, hogy a Fidesz nem fogja támogatni, erre építette a stratégiát.

Nem világos, hogy mit kezdenek a reakciójuk széthullásával, de az nagyon gyanús, hogy az MDF-ben belülről szidják, mint a bokrot, de közben a legtöbben bent maradnak a pártban. Hangos ellenkezés, majd a választmány megszavazza Bokrost? Piszok gyanús nekem ez az egész Katona Kálmánostul, meg az összes MDF tagostul együtt!

elfelejtette 2009.03.10. 17:01:32

@elfelejtette: "Nem világos, hogy mit kezdenek a reakciójuk széthullásával..."

a frakciójuk széthullásával... :D ezt akartam írni, már fáradok.

X Y kronosz óra 2009.03.10. 17:21:49

@elfelejtette:

Nagy rajongója lehetsz ennek a blognak :)

tevevanegypupu 2009.03.10. 18:31:30

@Őrnagy Őrnagy:

mi hasznuk lenne a liberalisoknak egy mdf-et kepviselo Bokrosban?
Az mdf es szdsz a letert kuzd, a liberalisok ha egyaltalan szavaznak akkor az szdsz-re szavaznak, es a szocik is eleg vacakul allnak. Ok pedig az aranyos Goncz Kingat meg a kis Zitat fogjak bejuttatni..legalabbis azok biztos, akiknek nem 90-60-90..(:

elfelejtette

ha Bokros bejut az EU-ba akkor Ibolya meg jobban elszemtelenedik es magas ivben tesz azokra, akiktol a segitseget kapja. Akkor megint lesz konzervativ-liberalis-demokrata-antalli orokseg amit o (es Herenyi) kepvisel europai szinvnalon, a tobbiek (a szavazokkal egyutt) mehetnek a busba.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.03.10. 18:34:09

Az Őrnagyot nem ártana már kiszerkeszteni az Árokásón. Nem véletlen, hogy a Tirpákon nyomul, amiről már Lovas Pista is megmondta, hogy.

tevevanegypupu 2009.03.10. 18:52:24

@Elpet:
Az Ornagy csak egy eloretolt helyorseg, nem sok vizet zavar..KGB bujtogatja, ki tudja mivel zsarolja szegenyt..

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.03.10. 18:58:05

Árokásó? Mert néha beszólok egy álreakciósnak? Kevés vagyok én ahhoz Elpet, hogy oda kerüljek. De megtisztelő lenne. A hiszterométerem viszont még a hármat se érné el.

@tevevanegypupu:
Bokrosból legendát csinált a balilb média. Látja még itt is beveszik . Ezért sok liberális érzelmű ember szavazhat az MDF listára. Az EU választásnak úgy sincs komoly tétje. Nem mindegy, ki megy a Kádertemetőbe? Szegény Mohácsi Viktória elesik a zsíros állástól.

Komolyan mondom, nagyon kemény dolgokat írnak itt le az ácsferi-félek. Elvenni minden segélyt? Ez valami vicc?
Azt senki nem vitatja, hogy kiadást kell csökkenteni,csak nem mindegy hogy ki és mit. És ne azok, akik elqrták. Bokros is elqrta.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.03.10. 19:06:46

Különben volt szerencsém szakmérnöki képzésen tanulni, az ország egyik legjobb egyetemén, tandíjért. Én fizettem, de igen szánalmas volt az egész képzés. De a papír rmegérte, tudást viszont minimálisat kaptam.
A tandíj nem szükséges és nem is elégséges feltétele a minőségi oktatásnak.
Én csökkenteném az állami kvótákat, fordítottan arányosan a "divatszakma" jelleggel, erősen súlyozva a mérnökképzést.
A legrosszabb 10% "leminősülne" önköltséges hallgatóvá, és a legjobb 10% önköltséges pedig "felminősülne" állami finanszírozásúvá. Ezzel párhuzamosan kemény felvételi, nem holmi kétszintű érettségis bohóckodás. Puskázást kőkeményen büntetni, akit elkapnak az szigorúan tandíjas lesz :)

Botrányos állapotok vannak a felsőoktatásban, én szégyelltem magam néha vizsgán a kollégák miatt. Mivel fizettünk, nem mertek ránk se szólni, pedig többen a kirakott könyvből puskáztak.

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2009.03.10. 19:07:49

"Mert néha beszólok egy álreakciósnak?"

A vak is meglássa, csak úgy tornyosulnak a vakondtúrások ezen a fránya Reakción!

XDDD

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.03.10. 19:08:02

@tevevanegypupu:
Nem KGB bujtogat, hanem a Patásördög. Ács Feri megmondta. KGB nem Tényező.

Dekatlon 2009.03.10. 19:08:10

@elfelejtette: Annál inkább nem értem, hogy akkor miért nem lehetett mögé állni az MDF javaslatának. AzMDF csak támogatta volna, ő adta be, banyek! :)
És akkor ugye SZDSZ vagy ellenzékiként szavaz, vagy lehúzhatja magát a klotyón. Mert ha másoknak nem is, a megmaradt pár liberális szavazónak tuti nem tetszene a "parlament megmentése".
És most ne tessék azzal jönni, hog azok hülyék, mert persze azok (ők is), de szeretik magukat nem annak nézni, és többnyire ideológiából szavaznak. Ha ennyire nyilvánvalóvá válik, hogy ideológia, na az nem maradt az SZDSZ-ben, _néhányan_ csak elpártolnak. De ha nem? Az se baj.
Egy vagy-nyerek-vagy-nem-változik-semmi lépést meg szoktak azért lépni. Vagy megint nem látom a mélyebb összefüggéseket és a Fidesz zseniális taktikájának finomságait?

elfelejtette 2009.03.10. 19:20:50

@Dekatlon: Ha megválasztod Bokrost, akkor bizonyos fokig felelősséget vállalsz a tetteiért is, így nyilván ez azt is jelenti, hogy egyetértesz főbb vonalakban a terveivel. Miután a Fidesz 2008-ban leszavaztatta a vizitdíjat, a tandíjat és közvetve a több biztosítóra épülő egészségügyi rendszert, eléggé furcsa lett volna, ha az ezeket végrehajtani akaró Bokrost hatalomba segítik. Nem is furcsa, inkább öngól.

Ha viszont csak annyira kell a Fidesz, hogy jöjjön Bokros, de a további támogatására nincs szükség,. mert csak, ez nem elég jó indok. Az egyik tehetetlen kormány után felesleges egy másik biztos parlamenti többséggel szintén nem rendelkező válságkezelő kormánynak. Valóban, Gyurcsány Ferencnek távoznia kellene, ha ezek után tényleg megszavazza a parlamenti többség, hurrá. Én is örülnék neki. De azután mi lenne?

elfelejtette 2009.03.10. 19:53:48

@Dekatlon:

Nincs is semmiféle Fideszes zseniális taktika.

Ha a Fidesz megválasztja Bokrost, akkor bizonyos fokig felelősséget vállal a tetteiért. Ez azt jelenti, hogy főbb vonalakban egyetértenek Bokros államháztartási reform elképzeléseivel, és extrém kivételektől eltekintve nem csak személyét, hanem az általa beterjesztett törvényjavaslatokat is megszavazzák. Annak semmi értelme, hogy leváltják Gyurcsány, aztán Bokros nem kap többséget az országgyűlésben.

Bokros kijelentette, hogy elvállalja a miniszterelnöki posztot abban az esetben, ha a programját változtatás nélkül keresztülviheti. Miután a Fidesz 2008 tavaszán leszavaztatta a vizitdíjat, a tandíjat és közvetve a több biztosítóra épülő egészségügyi rendszert is, furcsa lenne, ha az ezeket akaró Bokrost utána hatalomba segítik. Nem furcsa, inkább öngól.

Szerintem a Fidesz taktikája egyszerű: Nem értenek egyet a csomagjával, így nem szavazzák meg miniszterelnöknek sem, csupán azért, mert Gyurcsányt sem akarják.

Google 2009.03.10. 19:55:46

Őrnagy Őrnagy,
biztos nem érdekli, de maga mellett vagyok.
Az "álreakciósok" törnék a borsot az ember orra alá, de legtöbbször ők tüsszögnek.
Korábban kell kelni!

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.03.10. 20:09:27

Nem kell reform.

Hatalmas porhintés az egész. Egyensúlyi költségvetést kell csinálni, vagy szufficitest, ahogy én is minden hónapban. Úgy kell, hogy összeírjuk egy-egy oszlopba a kiadásokat és a bevételeket, és a számokat úgy határozzuk meg, hogy az összeg azonos legyen, vagy több legyen a bevétel. De ha a kiadás rovatban feltüntetünk egy tételt " megtakarítás " címén, akkor azonos összeggel számolunk. Aztán szigorúan be kell tartani. Ezt mindig így csinálom és nem nevezem reformnak.

Ezt nem kell reformnak nevezni. Ezt egyáltalán semminek nem kell nevezni. Ezt így kellett volna csinálni már régen. Nem így történt. Nem kell most semmi "reform"-nak nevezett rablótörténetet kanyarítani akköré, hogy túlköltekezés van és valamit baszni kéne neki, mert nagy a baj. Tegye mindenki a dolgát, és ne kezdjen el nemlétező dolgokat valaminek elnevezni, hogy aztán arról beszéljen megint évekig és ne csináljon semmit.

Megérne egy elemzést, hogy miért is pásszol nagyon a baloldal lelki alkatához és gondolkodásához ez a reformduma. És arról is, hogy mekkorát hibázik a jobboldal, ha bemegy abba az utcába, hogy a baloldali kommunikációs terror hatására reformról kezd ő is beszélni. Ebben a jobboldal csak szopóágon lehet, ki kell belőle maradni. Azt hiszem, Orbán pontosan megértette most ezt.

tevevanegypupu 2009.03.10. 20:28:19

@Őrnagy Őrnagy:

Feri ujabb informacioval szolgalt Patasordogrol. A rendszervaltas legnagyobb es legveszelyesebb politikai szelhamosa, aki intellektualisan keptelen programot osszedobni a jelenlegi helyzet megoldasara. Ornagy Ornagy, ovakodjon az ilyen embertol!! ((:

A teljes szocialis segelyelvonasrol pedig csak annyit mondhatok, hogy akinek ez az otlet megszuletett a fejben, az szoruljon szocialis segelyre.

kamasuka 2009.03.10. 20:30:32

LOL!
Orbán az ATV-n. Kiváncsi lennék, Gyurcsányi mikor menne a Hír tévébe? :D

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.03.10. 20:33:28

kérdés: közös nevezőt... balbla...
Ov: Miről?

:DDDDDDDDDDDD

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2009.03.10. 20:35:03

@tevevanegypupu:

"A teljes szocialis segelyelvonasrol pedig csak annyit mondhatok, hogy akinek ez az otlet megszuletett a fejben, az szoruljon szocialis segelyre."

Ebben sajnos van valami. Én úgy finomítanám, hogy öntelt ostobaságnak tartom, ha valaki túl biztos benne, hogy ő sosem kerülhet_önhibáján kívül_szorult helyzetbe. Kerülhet. Szóval egy kis empátia sosem árt. Bár nem tudom ki beszélt teljes segélymegvonásról?

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.03.10. 20:37:01

a tévés kurva: "hatalmat akar!"

:DDDDDDDDDDDDDDDDDD

ov: "ha mód lesz rá, majd elmagyarázom"

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.03.10. 20:38:00

zárszó az atv-ben:
-"Azt látom, hogy nem ilyed meg tőle" - mármint a hatalomtól.
:D
Grat.

kamasuka 2009.03.10. 20:40:31

Érdekes volt. K. Olga nem nagyon bírta a lépést tartani ... :D

kamasuka 2009.03.10. 20:41:34

Már az durva, hogy elment oda. Ennyit erről!

osborne 2009.03.10. 20:56:24

@szamárfül/murci: KO to OV: szóval hatalmat akar? LoL

szerintem pár időskorú ATV néző infarktust kapott ebben az interjú alatt.

tevevanegypupu 2009.03.10. 20:57:26

@Úlfhéðinn:
nem teljesrol, rosszul irtam. Csak azt gondolom, ha majd egyszer valoban sor kerul arra, hogy atnezzek a segelyezeseket, kedvezmenyeket, akkor ne essenk a lo masik oldalara. Ellenorizzenek - valoban jol es pontosan - mindent ami tamogatas, segely, kedvezmeny. Es annak fuggvenyeben dontsenek, hogy ki szorul ra, kinek jar valoban a fentiekbol. Ne legyen ez politikai hovatartozas kerdese, hanem valoban segely es valoban megerdemelt.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.03.10. 21:15:02

Látjátok, itt a hatalmas különbség a két ember között. Viktor hatalmat akar. Feri soha nem akart hatalmat. Ő szolgál. Még akkor is szolgál bennünket, amikor azt mi nem is kérjük. Államférfi.

osborne 2009.03.10. 21:31:22

@Elpet: a másik különbség, hogy Kálmán Olga nem kérdezne ilyen primitívséget (szóval hatalmat akar?) az Államférfitől, hozzá ugyanis egészen más hangnem és 'nyelvezet' illik.

osborne 2009.03.10. 21:44:29

@Elpet: igen és vele teljesen más 'nyelvet' is használ Kálmán Olga. Egy igazi Államférfitől nem kérdezhetünk ilyen primitív bulvárságot: "- Szóval hatalmat akar?"

osborne 2009.03.10. 21:46:06

bocsi a dupláért, a blogmotor lassul és akadozik nálam ;]

VonPerez "kapus vagyok, nem csatár" 2009.03.10. 22:08:55

@kill004: kösz, hogy beraktad. Nagyon jó riport OV végre villantott vm.-t.

kamasuka 2009.03.10. 22:50:19

Most jöhet Fleto a hírtévében. :D

pxpxpx 2009.03.10. 22:59:44

Jó volt ez az interjú. Kár, hogy 3 éve a lárifáribionanopolisz vitában nem ment ez így, Most nem itt tartanánk valószínűleg.

Ács Ferenc 2009.03.10. 23:05:12

@Elpet: bocs, de az árokásó nem jelentéktelen tahókról szól. :) Súly kell a bekerüléshez. :)

Google 2009.03.10. 23:11:08

Magukat jelentősnek képzelő tahókról szól. Súlyos, és kevésbé súlyos tahókról.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2009.03.10. 23:11:51

Őrnagyom, kit nevezel álreakciósnak? A Reakció egyik alaptagját? :)

Ács Ferenc 2009.03.10. 23:35:12

@dzsucseharcos: "Tegyük fel, hogy M. P. a legrosszabb miniszterelnök volt (szerintem nem, de tfh). Egyben a legrosszabb pénzügyminiszter is volt? 1996-1998-as pü. min.-i tevékenysége idején lehetett sejteni, hogy ME-ként milyen politikát folytat 2002-ben+

P.ü.miniszterként nem nagyon csinált semmit. De ez akár pozitívnak is tekinthető egy adott helyzetben. Válasz: nem, 2002 előtt nem lehetett tudni. Viszont részben a száznapos csomagokat nyögjük most is. A legnagyobb bűne az államháztartás felborítása mellett mégis morális: tovább erősítette a hitet az emberek nagy részében, hogy hitelből lehet jólétet teremteni. Nemcsak a saját szavazói körében. Nem csoda, hogy sok - mindent csak a pártpolitika alapján elképzelni és osztályozni tudó - fanatikus bolond most azt hiszi, hogy az a jobboldali/konzervatív gazdaságpolitika, ha mindent az állam biztosít, fizessenek a gazdagok és a kapitalizmus meg amúgy is az ördögtől való, aki pedig a legsikeresebb konzervatív államvezetők (Reagan, Thatcher) példáját követné, az Gyurcsány-hívő, vagy MDF-fan. Na jó, ehhez különösen nagy butaság kell, de ma ez nemcsak a jobbikos szél.
Egyébként MP tipikus és kártékony kádárista politikus volt szerintem, sok tekintetben rosszabb, mint Gyurcsány, bár utóbbinál is komoly morális terheket lehetne sorolni. Pl. 2004. december 5.

Ács Ferenc 2009.03.10. 23:46:39

@reality: "Amúgy meg azt nem értem, hogy miből gondolod, hogy egy privát monopólium jobban, hatékonyabban, vagyis inkább nekünk, mint használóknak megfelelőbben működne, mint az állami?"
Bocs, de mire gondolsz?
A MÁV és a BKV katasztrófálisan működik és százmilliárdokat nyel el. Nem azt mondom, hogy feltétlenül el kell adni, mert a közösségi közlekedés szerintem pont olyan terület, ahonnan nem szabad teljesen kivonulni az államnak (vannak ilyenek, például jóval nagyobb költségvetésű rendőrség kell) - de a politika és az állami cégek közötti korrupciós költségek iszonyatosan magasak, a jelenlegi gyakorlat fenntarthatatlan. Rendben, ne adjuk el, de akkor szigeteljük el a politikusokat "felettük" - menni fog? Akarja valaki ezt? (A BKV korrupciós ügyeiről ajánlom Bódis András kiváló riportjait a HV-ban.)

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.03.11. 00:01:03

@osborne: Kálmán Olga rég megérdemelné az árokásóságot!
nem csak a mai bekérdezései miatt... gyerekek, az atv hírigazgatója és főkérdezője?!
csak mert néha dekoratív, néha meg mint egy hazulról elszökött szadomazo kamaszlány, attól még megvan az a súlya, hogy kikerüljön

vki?

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.03.11. 00:06:48

@Ács Feri:
Őrnagy úr, azért könnyebb kikerülni, mint a 22. paragrafust megkerülni, szóval fej a fejjel!

Ács Ferenc 2009.03.11. 00:15:07

szamárfül: azért nem kellene lekurvázni, mert nem szereti a vezért. Ha mondjuk Fletó bemenne a hírtévébe, szerinted miket kérdeznének tőle? És kik? Más kérdés, hogy nem megy be, ami hiba a részéről. Veres kollégája leginkább érintkezik velük néha, amikor lefejeli a kamerát.
Google. köszönöm, tudom miről szól az Árokásó.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.03.11. 00:22:55

@Ács Feri: ó, nem azért . Egyrészt rég látom, mit művel (Ti is), másrészt épp nem jutott eszembe a neve... (a gépelés sok neuronomat leköti)
Nem azért az, amiért nem szereti a Führert,
persze, tudom, illik udvariasnak lenni.
De nem vagyok sajtós, nem a kollégám, így lehetek bunkó - és őszinte.

Sztem a jobbertévék nem a Pörzséket állítanák Fletóval szembe - hanem... min. 3 riportert is tudok, aki korrektül alázná fletót: Ókovács, Erdős, meg akinek nemjut eszembe a neve... persze ahol egy Csintalan bemászhat a képernyőre... ott nem tudni.

Google, tényleg tudja :)

drma 2009.03.11. 05:07:18

nem értem , mitől olyan nagy közgazdász Bokros - az általa vezetett bank csődbe ment. Annyit tudni hogy fizetősé kell tenni aszolgáltatásokat meg kell nyirbálni a juttatásokat s el kel venni pénzt az ökormáyzatoktól ez egy könyvelői szintü tudás - arról semmmit nem mond hogyan probálná meg a hazai ipart, metőgazdaságot a kkv ket segiteni mit tenne hogy a profit benn marajon az országban stb. Bokros csak arra jó ne Gy. F. megszórító csomagjáról kelljen beszélni

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.03.11. 06:48:04

Az pedig egy másik fatális tévedés, hogy minden vezető szerepet közgazdászoknak kell betölteni. Ez például cégeknél egyáltalán nem általános, sőt. Még egy bank élén sem kellene okvetlenül közgazdász igazgató álljon. A vezetéshez elsősorban szakmai tájékozottság, valamint vezetői tudás és képességek kellenek, aki vezetett már bármilyen szervezetet is, pontosan tudja, miről van szó. A szakmai tájékozottság cégek esetében egyértelmű, egy ország esetében társadalomismeret és a nemzetközi környezet ismerete szükséges. Ezt a közgazdász mítoszt valószínűleg a 168 óra és a Hócipő ültette a köztudatba.

Zerstörer 2009.03.11. 08:05:32

drma 2009.03.11. 05:07:18

"arról semmmit nem mond hogyan probálná meg a hazai ipart, metőgazdaságot a kkv ket segiteni mit tenne hogy a profit benn marajon az országban stb."

Ezek nem is érdeklik Bokrost. Az érdekli, hogy a befektetők időben és kamatostul visszakapják a pénzüket, ah mi beledöglünk is. És mivel a kádári kisember rettegi a külföldi hatalmasságokat, ezért ünneplik annyira Bokrost vagy az éppen pajzsra emelt technokratát. Azt hiszik, az ő személye garancia arra, hogy a Financial Timesban (akárcsak régen a Pravdában) hátbaveregetős cikkeket írnak majd az országról.
.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.03.11. 08:15:14

@Ács Feri:
Látod Feri, ebben egyetértünk. kevés vagyok az árokásóhoz. Hála Istennek.

Lehet, hogy alapító tag, ergé, de igen súlyos 68-as elhajlásai vannak. Egyszerűen égő úri társaságban.

tevevanegypupu 2009.03.11. 09:05:17

Akiknek ilyen pici, tepett es egnek alloan zselezett haja van (marmint noknek) azok altalaban mindig ugribugri es bekepzelt teremtesek. Orban szerencsere kedves volt es nem pimaszkodott vissza, neha nem lehetett konnyu megallni.(:

Bummer 2009.03.11. 10:04:17

@tevevanegypupu:
Meglehetősen idegesítő a csaj, viszont jó kérdéseket tesz föl.

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2009.03.11. 10:34:34

@tevevanegypupu:

"Akiknek ilyen pici, tepett es egnek alloan zselezett haja van (marmint noknek) azok altalaban mindig ugribugri es bekepzelt teremtesek."

Ha eddig nem tudtam volna, hogy nő vagy, akkor ebből most rájöttem volna. ;)

kamasuka 2009.03.11. 11:56:52

@Őrnagy Őrnagy:
A NOL szerint Bokros Lajos téved (szerintem meg foglalkozni sem érdemes vele), bár eddig dicsőítették, de most, hogy Mr. Fletot akarná váltani, már téved. Jó ez a "független" Néphazugság.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.03.11. 12:20:20

@tevevanegypupu:

Ráadásul alacsonyak, és társaságban olyan melltartót hordanak, ami jó magasra felnyomja a cicijüket. Kis mitugrászok, ögyem mög a szívüket.

Ács Ferenc 2009.03.11. 12:32:10

Egy jó cikk a Bokros-dillemáról MDF-es szemszögből:
www.mdf.hu/index.php?akt_menu=77&hir_reszlet=5533

@Őrnagy Őrnagy::vicces azért, hogy egy olyan alak beszél úri társaságról, akinek lógnak a szájából a köcsögök. :) A '68-as elhajlásoknak pedig annyi köze van az angolszász konzervativizmushoz, mint neked a polgári mentalitáshoz. Zéró. Frusztrált kocsmai kötekedő vagy.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.03.11. 12:43:30


@Ács Feri:

Te meg az angolszász konzervativizmus. Ha-ha-ha. Húzzál akkor innen valamelyik angolszász országba, ez Magyarország. Nincs értelme meghonosítani egy már ott is megbukott rendszert. Főleg úgy, hogy teljességgel hiányzik hozzá a társadalmi és történelmi háttér.

Ez nagyon bírom, mikor egy fiatal tacskó az angolszász konzervativizmus hazai képviselőjének kiáltja ki magát. Olyan szánalmas. Legalább valami főnemesi sarj lennél.

Mi a polgári mentalitás szerinted? Elvenni a segélyt mindenkitől, meg eladni az egyetemeket ?

A köcsögözés meg igen jó idegsítő nyelvi eszköz.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.03.11. 12:47:33

@Ács Feri:
Lépj be az MDF-be Feri, ha olyan szimpatikus. Tegyél is valamit, ne csak oszd az észt. Végre megtalálhatod az igazi angolszász konzervativizmust! Aztán majd Ibolya néni kizár, ha túl sikeres leszel.

Ács Ferenc 2009.03.11. 12:49:46

Őrnagy: öcsi, húzzál te, én itthon vagyok. Az országban és ezen a blogon is. Helyed a (kocsma) és egyéb pultok mögött van. Tévedsz, a köcsögözés a te szellemi és lelki esszenciád. Kinek mi jut, ugye.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.03.11. 12:53:21

Tessék Feri, ez a konzervatóriumról való, őket pedig itt nem PC fikázni:
"Ebben az összefüggésben egyenes út vezet Jászi Oszkártól az 1945-ös kommunistákon át Bokros Lajosig. Amire Tölgyessy utal – a magyar ugar felszántása –, az pedig valóban visszatérő témája volt a huszadik század elején a polgári radikális gondolkodásnak. Illusztrációként álljon itt Ady Endre "Egy ismeretlen Korvin kódex margójára" c. írása. Adynak – akármilyen elementáris hatású költő is volt – ebben nem volt igaza. Országunk akkor sokkal közelebb állt "Európához", mint 1526 óta valaha. Bokros ma ennek a társaságnak – Bauerrel és az egészségügyi reformer Mihályival együtt – a legszélsőségesebb, doktriner változatát képviseli. Őket az adott országnak sem az adottságai, sem a realitásai nem befolyásolják, s ha az események nem igazolják őket, akkor a végtelenségig megsértődnek. Olyan dolgokat mondanak akár a közoktatásról, akár az egészségügyről, amelyek nemcsak a magyar viszonyok között megvalósíthatatlanok, hanem bárhol azok lennének, ahol nem egy politikai diktatúra fogja vaskézzel a társadalmat. Ők az igazi közgazdasági jakobinusok!"

A 68-as pedig modern jakobinus, miként te is.

Kocsma? Nagyon rég nem voltam kocsmában már. Beszélhetnél a feleségemmel, hogy azért néha adassék meg.

Már megint magas lóról adod magad, nem áll jól, meg csak igazolja téziseimet a "fajtádról".

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.03.11. 12:59:37

A mai kitűnő írás sem téged igazol Feri:
konzervatorium.blog.hu/2009/03/11/az_mdf_rol_a_baloldalrol_es_bokrosrol#more995550


Miért ergé? Nagyon utálom a Bokros -legenda híveit, legyenek akár még reakciósok is.

tevevanegypupu 2009.03.11. 13:00:48

@Bummer:

Nem is a jo kerdesekben van a hiba, igenis csak kerdezzek ki jo alaposan. Csak a "hogyan" nem tetszik..

@Úlfhéðinn:

na persze((:

@Elpet:

ennyire nem figyeltem meg oket, de hogy nagyon ugy viselkednek, hogy "egyenjogu vagyok es probaljatok csak ketsegbevonni"..(: az eleg jellemzo. Ugy tunik nem teljesen biztosak magukban vagy felnek, hogy elveszitik azt az allast amit megszereztek es muszaj bizonyitani.

Google 2009.03.11. 13:04:17

Miféle Bokros-dilemmáról beszél maga?
Az MDF honlapján levő cikk nem dilemmáról, hanem a Bokros dicsőítéséről szól.

Eddig azt hallottuk, az elmúlt tíz év hibás gazdaságpolitikája vezetett a mához, ebben a cikkben arról írnak, hogy az ország gazdasági növekedését a Bokros-program alapozta meg, határozta meg legalább tíz évre.
Soha sem fogjuk megtudni, hogy az Alkotmánybíróság miért semmisítette meg a nagyszerű intézkedéseket, és azt sem, hogy ennek ellenére miféle sikerekrők beszélnek Bokros esetében?
Sokunknak fájt az ő ténykedése. Nem kicsit, nagyon. Pedig a helyzet akkor még nem is volt ennyire siralmas.
Valamint az is érdekes, nem vették igénybe eddig a derék szocialisták a ténykedését, hisz, ha valaki, akkor ő segít.
Az sem kevésbé érdekes, milyen könnyen válnak le egyik vezetőről a másik kedvéért.
Medgyesy esetében is így volt ez, azok, akik ma még őt szerették, holnap már a leghevesebb kritikusai voltak.
Hirtelen jön a megvilágosodás. Igaz, azelőtt évekig nyelik le a békát.

Bummer 2009.03.11. 13:12:24

@Ács Feri:
Feri, én nem szeretem, amiket írsz. Nem csak távol áll a világképemtől, de attól is, ami miatt a Reakció blogot kedvelem.

Igenis lehet arról beszélni, hogy a Magyarországot uraló közgazdasági iskola, aminek egyébként Bokros Lajos egyértelmű képviselője, olyan társadalmi hatásokat okoz, ami káros Magyarországra nézve.

Bokros elvakult liberalizáció-pártiságában gondolkodás nélkül kijelenti a Magyar Postáról, hogy amiatt, hogy állami tulajdonban van, rosszul működik, veszteséges és közben lenyúlható a megtermelt vagyona. Ez már önmagában ellentmondás (az ilyen nagyszerű szakembereket ez nem szokta zavarni), aki ilyet mond, az vagy hülye (Bokros nem az), vagy szándékosan kavarja a szart. Nos, Bokros ebben mester.

Magyarországnak annyi kárt közgazdász, mint Bokros, még nem okozott. Egy Bokros-csomagot megalkotni nem nagy nehézség. Olyan stabilizációs csomagot alkotni, ami nem okoz a Bokroséhoz hasonló gazdasági és társadalmi károkat, ahhoz kell jó politikusnak lenni.

A baloldalon nincs ilyen politikus. Nincs. Esélytelen.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.03.11. 13:17:38

@Bummer:
Így van. Leírom az én "primitív kocsmai" nyelvemen is. Megszorításhoz nem kell ész, csak bátorság. Ész a növekedés beindításához kell, de úgy, hogy közben ne legyen éhséglázadás.

Ács Ferenc 2009.03.11. 13:24:28

@Google: dicsőítés? Végigolvasta maga a cikket? Szerintem nincs benne dicsőítés. A szerző meditál a témán. Vitatkozni persze bőven lehet vele. Meg kellene is, hiszen ezek a valódi kérdések. Mondjuk a hülyeségek napirenden tartása helyett, például hogy a Veres kocsija árából meg effélékből rendbejön a büdzsé, vagy a többi, valóban ideológikus, ostoba fröcsögés, amelynek lényege, hogy ha valaki nem a saját nézeteimet osztja, akkor lépjen be egy pártba, vagy hagyja el az országot. Mert idáig züllenek emberek.

"Sokunknak fájt az ő ténykedése. Nem kicsit, nagyon. Pedig a helyzet akkor még nem is volt ennyire siralmas."
Hát még mennyire fog fájni, ha most nem történi semmi, és egyik kiadáscsökkentő program sem valósul meg.

"Valamint az is érdekes, nem vették igénybe eddig a derék szocialisták a ténykedését, hisz, ha valaki, akkor ő segít."
Hát pont ez a lényeg! Azzal hitegetik az embereket, hogy megúszható a feketeleves. Nem úszható meg.
De ismétlem: nem Bokros személye itt a lényeg. Ott van Heim Péter, Hamecz István - kiváló figurák. Az a fontos, hogy szembesüljön az ország a valós helyzettel, mert minél később történik meg ez, annál nehezebb lesz újrakezdeni.
Bummer: én sem szeretem amiket írsz, de szívesen vitakozom veled. Nem gondolom, hogy tabu lenne, amit írtál. A privatizációról már kifejtettem a véleményemet, azt pedig megalapozatlan állításnak tartom, hogy Bokrosnál "több kárt senki nem okozott." Sőt, komolytalannak.

reality 2009.03.11. 13:26:09

Nocsak:
"Az MDF konzervatív önmegjelölése pont erre hozott választ, amely egyrészt ad egy hagyománytisztelő, alkotmányosságot, családot, nemzetet előtérbe helyező társadalompolitikai programot, másrészt egy liberális (tehát konzervatív), sok szabadságot és kevesebb beavatkozást ígérő gazdaságpolitikát."
tehát az MDF szerint: liberális = konzervatív.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.03.11. 13:29:08

@Ács Feri: @Őrnagy Őrnagy: Fijjuk, bennetek Széchenyi és Kossuth idealisztikus illetve reálpolitkus szelleme civódik :P

igaz, ezt a témát még csak a histórikusok zárták le, a Zélet még nem...

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.03.11. 13:29:27

Feri ferdítesz.
Én azt mondtam, hogy ha angolszász konzervativizmus t akarsz, akkor el kell költöznöd egy másik országba. De sietned kell, hamarosan a nyomai is eltűnnek sajnos.

A nézeteid miatt tőlem maradhatsz, fiatal adózókra szükség van.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.03.11. 13:31:39

@szamárfül/murci:

Kösz :)

De nem, csak egy mucsai fideszes komcsi kocsmai bunkó és az európai értelemben vett, normális angolszász konzervatív vitatkozik:)

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.03.11. 13:32:05

sorsoljatok, ki megy Torinóba, és ki Döblingbe! :)

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.03.11. 13:45:38

@szamárfül/murci:

Torinóban jobb a foci, meg a klíma is ( igaz a kocsmák nem igazán jók). Én az választanám, ha lehet. De ezzel természetesen nem Kossuth mellé teszem a voksot. Az én hitvallásom a Váczi Kiáltvány :)

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.03.11. 14:04:19

Mit is ír Kiss Gábor? Újdonságot nem, az biztos.

"Inkább megmondta az embereknek, hogy a stabilizáció mivel jár, mintsem bízzon a tudatlanság jótékony leplében"

"A" stabilizáció. "A" reformok. Nem politika, hanem szakértelem. Egy út van, vagy rálépünk, vagy nem stb.

A Bokros-kultusz hirdetői a legelcsépeltebb, legósdibb, legszakállasabb retorikai lépések egyikével élnek: a politikai döntések "politikamentes szakértelem"-ként való feltüntetésével, valamint azzal a demagógiával, amely a demagógia-vádakat anticipálva jóelőre kinevezi magát antidemagógiának. Csakhogy valaki nem attól lesz nemdemagóg, hogy erre a minősítésre benyújtja az igényét, mint ahogyan okos sem az lesz, aki megalapítja az Okosok Klubját és az első közgyűlésen főtitkárrá választják.

osborne 2009.03.11. 14:07:40

@dzsucseharcos: politikamentes és szakértői politikát! lol

Google 2009.03.11. 15:34:34

Igen, ez a szakértelemről szóló diskurzus a Horn-kormány alatt élte virágkorát, a depolitizálás Medgyesy alatt lett kívánatos, a Gyurcsány-kormány újítása a "hogy is magyarázzam meg, hogy te is megértsd" behozatala volt, de ötvözte magába az összes "haladó" szoci hagyományt a politikájuk.
És tényleg az övéké, mert a város dolgainak a rendezéséhez ki más értene úgy, mint ők?

Bummer 2009.03.11. 16:05:33

@Ács Feri:
"pedig megalapozatlan állításnak tartom, hogy Bokrosnál "több kárt senki nem okozott." Sőt, komolytalannak"

Igaz, Simor Andrással verseng a címért.
Egyébként ha komolytalannak tartod, akkor a következők valamelyikét állítod:
- Bokros nem okozott kárt
- más közgazdászok több kárt okoztak, mint Bokros

Az elsőben azt hiszem megegyezhetünk, hogy sajnos nem áll. Bokros okozott kárt, főleg társadalmit és szemléletit. Például az, hogy a legjobb állami cég is rosszabb, mint a legrosszabb magáncég - a mai válság ennek eleven cáfolata.
A másodikban pedig nevekkel lehetne játszani. Én azt hiszem, hogy igazán nagy társadalmi hatású közgazdászok a pénzügyminiszterek, miniszterelnökök és jegybankelnökök. Szerintem köztük messze a legrosszabb Bokros volt.

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.03.11. 16:17:49

@Bummer: Valószínűleg lehetne játszadozni a nevekkel bőven. Pl. hogy milyen pü. min. volt Szabó Iván, vagy milyen jegybankelnök volt Járai Zsigmond (Járai Zsigmond szerint Szabó Iván eléggé dilettáns volt, sokan pedig Járairól vannak nagyon rossz véleménnyel, emlékeztetőül: 2003-04-ben is ő volt a jegybankelnök). Tehát azt azért lehet vitatni, hogy BL a "legkártékonyabb" stb. Sőt. Ön társadalmi károkról beszél, azonban ezekről csak egy bizonyos értékrenddel összefüggésben lehet beszélni. Egy liberális feltehetően mást értene ezen, mint egy baloldal s í. t. Bokrosnak az volt a célja, hogy csökkentse az ikerdeficitet. Mind az áht, mind a külker. egyenlegét javította, tehát a céljaihoz képest nem volt kártékony, sőt, eredményes volt. Viszont baloldali, liberális vagy konzervatív szemszögből eltérő annak a megítélése, hogy a felhasznált eszközei túlzott árakat fizettettek-e a társadalommal vagy nem. Sokkal érdekesebb lenne a Bokrosról szóló diksurzust kimozdítani a jó volt / rossz volt, szakértett / nem szakértett ellentétpárok által meghatározott erőtérből, mert most, hogy MDF-jelölt, pl. felmerül a kérdés, hogy Bokros konzervatív-e vagy jobboldali-e. És pontosan ez az, amit az emdéef megpróbál elmosni azzal a nevetséges érveléssel, hogy Bokros
Szakértő, mert Reformokat akar, és mivel egykor valami angolszászok, akik konzervatívok voltak, bevezettek valami reformokat, ezért Bokros nyilván konzervatív.

Google 2009.03.11. 16:46:12

Dávid pedig maga Margaret Thatcher in person.

Ács Ferenc 2009.03.11. 17:06:56

Google: Dávid Ibolya éppen úgy karikatúrája a nyugati politikusoknak, mint legtöbb magyar kollégája.
Bummer: az életben hagyott intézkedései jórészt helyesek voltak, ez ma már jól látható. Károkat főként azok a pénzügyiminiszterek okoztak, akik felborították az egyensúlyt, illetve asszisztáltak a nagyívű osztogatásokhoz és eladósodáshoz. Ugyanezt gondolom a szemléleti károkról. Az a legkárosabb, ha azt a tévhitet erősítik, hogy fenntartható a mai (nem a 2006-os) életszínvonal és különböző hitelekből fedezhetőek a szociális kiadások.
Még hátravan az argentin út, úgy látszik ez kell az "emberek" nagy részének. Hát majd meglesz.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2009.03.11. 17:35:36

@Ács Feri:
Ki osztogatott itt? Hogyhogy én nem kaptam semmit? - Úgy vélem, ha lett volna nagy osztogatás, ma nem a vésztartalékaikat élnék fel az emberek. Amennyiben a szociális juttatásokra gondolsz, mint országveszejtő kiadások, úgy tévedsz. Csakis és kizárólag a komcsik tolvajlási mániája az ok. Ott, ahol autópályát többszörös áron építenek, mint fejlett nyugati országokban, és ez a pálya félév múlva kátyús, ott lopás folyik. Km-enként kb. 1 milliárd 800 millió. Ahol az államigazgatás úgy spórol, hogy saját alkalmazott helyett külsős cégekkel végezteti el a munkát 100-200- szoros áron, ott lopás folyik. Ezermilliárdokat lopnak el éves szinten. Ebből adhatnánk különösebb megerőltetés nélkül 225. havi nyugdíjat is.

Ács Ferenc 2009.03.11. 17:46:26

@Mr Falafel: Lehet, hogy te vállalkozó vagy és nem kaptál semmit. De a fedezetlen bérkiáramlások és az államadósságból folyamatosan növelt szociális kiadások milliókat érintettek. Sokan felélik a tartalékaikat és sokan plazmatévét, autót vettek hitelre még tavaly is. Az autópálya- és völgyhídépítési botrányok valóban párját ritkító ügyek, kár, hogy az ellenzéki média általában addig foglalkozik velük, amíg az adott útépítő el nem kezd hirdetni náluk.(KIvétel: Heti Válasz.) A korrupció csökkentésére lenne egy eszköz, egy új pártfinanszírozási törvény. Nem akaródzik megszületni.

Google 2009.03.11. 18:15:28

Állandóan ezt mondják, ezt éreztetik, lehet, hogy te nem kaptál, de kapott más. Mivel leellenőrizni nem lehet, nekik van igazuk. Megint.
Teleki mondta, a vezetés nem irányítás, a vezetés nevelés.
Ezt kellett volna; ehelyett az állampolgárok mit láttak, az állam költekezik, az élen a "részeg matrózzal" . Bokros éppen hol volt?
Az autópálya- és völgyhídépítési botránnyal tényleg annyira magától értetődő, hogy csak az ellenzéki újságírók foglalkozzanak?
A kormánypárti sajtónak nem csípi a szemét, hogy éppen a közöst herdálják el?
A pártfinanszitozási rendszer a korrupció egy részét szüntetné meg, és olyan kormánypártról hallani sem akarok, amelyik a saját bénaságáért az ellenzékat teszi felelőssé?

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.03.11. 18:22:42

@Ács Feri:

A költségvetési kiadások egy részét hitelfelvétellel finanszírozzák. Vagyis "államadósságból tartják fenn" a költségvetést, benne a közigazgatással, a "fejlesztések"-kel, a "kulturális kiadások"-kal, az oktatással, az eü.-gyel, a nyugdíjjal, a család- és lakástámogatással és az egyéb szociális kiadásokkal. Ezek közül _melyiket_ finanszírozza az állam hitelből? A forintok nincsenek felcímkézve, hogy ez a 9 ezer milliárd, ami nem addóságból van, ez megy a családtámogatásra, az oktatásra, "fejlesztés"-re stb., ez a másik kupac, 2 milliárd pedig egészségügyre és egyéb szockiadásra. Nincsenek piros és kék forintok, csak forintok. Tehát _mindent_ részben adósságból finanszírozunk, logikailag értelmetlen azt mondani, hogy az "életszínvonalat" vagy a szociális kiadásokat finanszírozza a hitelfelvétel.

(Ismerem a mítoszt, hogy a Kádár-rendszer az "életszínvonalat" finanszírozta hitelből. Ezzel szemben akkor az történt, hogy fejlesztéseket finanszíroztak a nehezen beszerezhető keményvalutából, majd amikor ezek sikertelenek voltak, akkor már a hitelek törlesztéséhez kellett újabb hitelt felvenni. Igaz ugyan, hogy erőteljes életszínvonalcsökkenéssel járó Bokros- vagy Ceausescu-csomaggal (a kettő alapgondolata ugyanaz: exportösztönzés és a belső kereslet szűkítése) lehetett volna korrigálni az eladósodást, tehát életszínvonalcsökkenést okozó intézkedés lett volna a gyógyír az eladósodásra, de ez NEM jelenti azt, hogy "az életszínvonalat hitelből tartották fenn". Formailag, ahogy az előbb levezettem, bizonyos értelemben ez igaz, de nem úgy, ahogy a legtöbben képzelik (hogy ti. elfogyasztotta volna az ország a felvett devizahitelt).)

Ha valaki logikusnak érzi azt állítani, hogy "a szociális kiadásokat hitelfelvételből tartjuk fenn", annak logikusnak kell éreznie az "az autópályaépítéseket és a metróépítéseket hitelből finanszírozzuk" és az "a színházakat hitelből működtetjük" frázisokat is, vagy különösen az "a nyugdíjakat hitelből fizetjük"-öt. Miért mégis az a helyzet, hogy egyesek szájából sohasem az hangzik el, ami logikus (ti. hogy a költségvetés részben hitelből van finanszírozva), hanem csak az, hogy a szociális kiadások stb., de az sohasem, hogy a fejlesztések és a kulturális kiadások finanszírozása megy hitelből? Ez a politika. Tehát amikor úgy tűnik, hogy valaki banális és politikailag semleges igazságot mond ki ("a szociális kiadásokra hitelt veszünk fel"), akkor valójában közben politizál, ugyanis védi a két szent tehén (szociális kiadások és "fejlesztések/kulturális kiadások") közül az egyiket (az utóbbit). Lehet amellett érvelni, hogy ezt a szent tehenet védeni jobb, mint a másikat, de könyörgök, beszéljünk erről kevésbé képmutató vagy álszent módon!

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.03.11. 18:32:40

@Mr Falafel: Tény, hogy a "fejlesztések", "beruházások" és "kutatások" címszavak alatt valószínűleg százmilliárdos nagyságrendű korrupciós veszteségek keletkeznek. Sajnos tudományos kimutatások erről érthetően nem nagyon léteznek, de nagyberuházásoknál, úgy tűnik, nem ritka a 20-30%-os túlszámlázás sem. Megfontolandó azonban, hogy a szociális szektorban is van hasonló nagyságrendű korrupciós veszteség, ld. a 800 ezer rokkantnyugdíjas esetét, vagy azokét, akik r. sz. t. mellett feketemunkát végeznek. Tehát a "fejlesztések" és a szociális kiadások is olyan területek, ahol lenne mit felülvizsgálni, mert nem a lehető legjobb helyre kerül a pénzünk. De az tényleg hiba, ha valaki csak az egyiket "veszi észre" a két terület közül.

osborne 2009.03.11. 18:49:36

@dzsucseharcos: ez azért is lehet mert az utóbbi útvonalát jobban le tudod követni. mármint a szoc kiadásokét. a százmilliárdos korrupciós tételeket már nem annyira könnyű.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.03.11. 19:02:28

"az életben hagyott intézkedései jórészt helyesek voltak, ez ma már jól látható." Link, forrás? De ne a Magyar Narancsról vagy hasonlóról Feri.

Google 2009.03.11. 21:25:28

www.origo.hu/uzletinegyed/hirek/hazaihirek/20020418bokroscsomag.html

42, 3 milliárd Ft-ról volt akkor szó. (ma mennyit szednének be? 800-at, 1000-et?)

"A privatizáció új hullámára nem vonatkozott a Bokros-csomag. Annak megindítása azonban komoly bevétellel kecsegtetett."

A privatizáció makrogazdasági "mellékhatásai" már 1995-ben jelentkeztek"

Azokat az eredményeket, melyeket ma hamisan a Bokros-csomagnak tulajdonítanak, azokat úgy értük el, hogy eladogattuk a dolgainkat.
Ez is a valósághoz tartozik.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.03.11. 21:39:05

Az az elszánt düh, amivel az ún. reformközgazdászok incl. Bokros a családtámogatásoknak óhajtanak először nekiesni, számomra egyértelművé teszi, hogy ők a baloldal egyfajta nagyon doktrinér, elitista felfogását követik. Én úgy gondolom, hogy egy magát jobboldalra gondoló embernek evidens, hogy az efféle alakokat az emberi társadalom döntéshozatali mechanizmusaitól messze távol kell tartani. Itt nincs helye mérlegelésnek, hogy azért 30%-a jó annak, amit mond. Nem értem, hogy amennyiben van politikai akarat, miért nem tud bármely közepesnél jobb szakmabeli egy egyensúlyi költségvetést összeállítani. És miért nem tették mindeddig?
Fentebb írtam: az egyensúlyi költségvetés összeállítása abból áll, hogy összeírjuk egy-egy oszlopba a bevételeket és kiadásokat, és a számokat úgy állapítjuk meg, hogy a kettő összege azonos legyen. Ehhez nem kell Bokros. Ehhez politikai akarat kell. És sok tétel van ott, mindegyikből lehet húzni, nem csak háromból.

Kiss.Gabor 2009.03.11. 22:06:29

@reality:

Sziasztok,

érdeklődéssel olvastam a Bokros és az MDF kapcsán megfogalmazott gondolatokat, és köszönöm a kritikákat is, amiket az MDF honlapján megjelent írással kapcsolatban kaptam.

Elhangzott, hogy Bokrost agyondicsérem, meg az is, hogy nem, de azt azért elmondom, hogy én Bokrost minisztersége idején nem utáltam, annak ellenére, hogy akkor vezette be a tandíjat. Akkor is, azóta is tandíj párti vagyok, ez egy szemléletbeli kérdés, aminek a hátterében nyilván áll egyfajta emberkép, áll egyfajta felfogás arról, mit jelent a "polgár", milyen feladata van az államnak, és egyéb elvont kérdések.

Jómagam nem tartom igazán termékenynek azt a vitát, hogy mit jelent a konzervatív, és mit jelent a jobboldali, és bár ismerem Egedy Gergely írását, miszerint a konzervatív jobboldali is kell legyen, szerintem elakadunk a fogalomértelmezésben.

Igen, Bokros liberális gazdaságpolitikát képvisel. Amit nagyon nehéz lenne a konzervatív gazdaságpolitikától megkülönböztetni, szerintem nem is lehet. Ami már különbség a konzervatív és liberális tartalom kérdésében, az már inkább a társadalompolitika szintere.

Amúgy joggal felvethetnétek, hogy a "konzervatív" szó politikai tartalma sokkal inkább egy attitüdre vonatkozik, amely a szerves fejlődést és a forradalmi átalakulás elutasítását jelenti. És ez igaz is, és ebben az értelemben ma Bokros inkább forradalmár, nyilván sokak szerint akár utópista is, és nem konzervatív. De itt lehet a Lánczi-féle struktúra- és értékkonzervativizmus közti különbségtételt segítségül hívni...

Amúgy meg ami legalább a Bokros sajátja, hogy nem maszatol, nem gondol közben arra, hogy jajcsak a nyugdíjasok, a köztisztviselők és a minimálbéren élők ne haragudjanak meg rám... és nem beszél új magyar kapitalizmusról sem. (Vö. Vaclac Klaus: a harmadik út a harmadik világba vezet)

Amúgy magam részéről azt szegénységi bizonyítványnaktartom , hogy az MDF nem tudott a saját soraiból listavezetőt állítani.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.03.11. 22:28:32

De azért arra gondol, hogy az állami pénzből élő szocialista klientúra ne haragudjon meg rá.

tevevanegypupu 2009.03.11. 22:53:55

Es lehetoleg a koztisztviselok, a minimalberbol elok es a nyugdijasok fizessek meg azt amit a kormany elpazarolt. Nekik ugyanis muszaj.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.03.12. 00:09:05

a facebook-on pörög az i love Bokros-oldal...

értelmes ismerőeim is bejelölik...


tényleg cián kell ide

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.03.12. 06:43:37

@szamárfül/murci:

A 13 felsorolt javaslatból 7 adóemelés jellegű.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.03.12. 07:15:38

Továbbá 1 db adócsökkentés jellegű javaslat, a kiadáscsökkentések pedig az államháztartás kiadási tételeiből összesen 4-et érintenek.
Igazán átfogó terv.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.03.12. 07:21:14

Az önkormányzatok járási szintűre csökkentése pedig nyilván egy tollvonással, azonnal végrehajtható, az átszervezés pénzbe nem kerül, költségcsökkentő hatása azonnal jelentkezik, hiszen az átszervezéssel a feladatok is csökkennek.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.03.12. 07:24:29

Ács Feri, a segélyezés említésre sem kerül, nemhogy eltöröltetése lenne kilátásba helyezve.

devuscka 2009.03.12. 09:23:42

.."Fodor Gábor belső ellenzéke, például Magyar Bálint, mind szorosabb együttműködést szorgalmaz az MDF-fel."

"Az MDF bokrosi kombinációja magában hordozza a politikai sakktába átrendeződését. Ha az EP-választáson kudarcot vall az SZDSZ, szinte kilátástalanná válik az önállóságpárti Fodor Gábor pozíciója. Az "együttműködő" liberálisok pedig akár fuzionálhatnak a frakció nélkül maradt fórumosokkal, szigorúan "reformalapon". Ha pedig egy esetleges méretes vereség után az MSZP is úgy gondolja, hogy ideje a váltásnak, vagy Gyurcsány Ferenc maga dönt úgy, ideje hátrább lépni, kéznél lesz a válságkezelő jelölt a miniszterelnökségtől most még elesett Bokros Lajos személyében"

www.hetivalasz.hu/cikk/0903/david_csomag

Ez egy nagyon jó elemzés Ablonczy Bálinttól.

Bummer 2009.03.12. 09:38:55

@devuscka:
Nekem az OTP-szál ütött szöget a fejembe. Valahogy az MDF környékén mostanában mindig valahogy felmerül valahogy Csányi Sándor.

devuscka 2009.03.12. 09:51:18

@Bummer:

Pont ezen gondolkoztam.
Nem igazán értettem, miként került a képbe az OTP és az UD-zrt és az mdf, abban az ügyben és, hogy az Almássy miért mondott el egy CD miatt, ami nem szólt semmiről.

Az is elképeszt, mi minden függ össze, és milyen 'mélyről' indulnak a dolgok.
Így már világosabb.. ;)

Ács Ferenc 2009.03.12. 10:51:00

@Elpet: "Ács Feri, a segélyezés említésre sem kerül, nemhogy eltöröltetése lenne kilátásba helyezve."
Igen. Elég nagy hiányosság. És? Miért nálam reklamálod ezt?

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.03.12. 13:25:23

@Ács Feri:
Nem reklamálom. Csak csodálkozom, hogy a Reformember meg sem említi. Itt nem lát lehetőséget a megtakarításra. Úgy, ahogy a mindenféle állami kiadások területén sem. Semmit sem változott a véleményem: ő nem a mi emberünk.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.03.12. 13:27:15

@Ács Feri: Egyáltalán nem piszkálódásként említettem.

Google 2009.03.12. 13:28:12

Kedves Kiss Gábor!

Éppen ez a baj!
Az, hogy "Bokros nem gondol közben arra, hogy jajcsak a nyugdíjasok, a köztisztviselők, és a minimálbéren élők ne haragudjanak meg rám..."; de arra bizton gondol, hogy a megbízóinak nehogy kavics kerüljön a cipőjükbe, Soros, IMF és más szervezetek és társaságok.

X Y kronosz óra 2009.03.12. 14:41:24

Az MDF nekiment Stumpfnak

Mert Schtumpf az InfoRádió Aréna című műsorában az MDF hétfői bejelentése után arról beszélt: Dávid Ibolya politikai ámokfutásba kezdett, s politikai öngyilkosságba kergeti az MDF-et azzal, hogy hétfőn a parlamentben konstruktív bizalmatlansági indítványt javasolt a miniszterelnök ellen, kormányfőjelöltnek pedig Bokros Lajost, a Horn-kormány pénzügyminiszterét, pártja európai parlamenti listavezetőjét nevezte meg.

Stumpf István úgy fogalmazott: Dávid Ibolya "íróasztal mellett született ötletek és politikai sakkjátszmák eszközéül szegődött", hiszen pontosan lehetett tudni azt, hogy egy évvel a választások előtt egy olyan párt elnöke, amely antalli hagyományokat tart magáénak, nem állhat elő azzal, hogy Bokros Lajost javasolja EP-listavezetőnek, majd miniszterelnöknek.

A Herényi Károly elnökhelyettes által jegyzett szerdai közleményben az MDF egyrészt szóvá teszi Orbán Viktor egykori kancelláriaminiszterének pártállami múltját, másrészt felidézi, hogy 2006-ban maga Stumpf mondta Bokros Lajosról, hogy ő az az ember, aki "meghatározott mandátummal" véghez tudná vinni a konvergenciaprogramot.

A tegnapi teljes:
hvg.hu/itthon/20090311_mdf_stumpf_istvan.aspx

elfelejtette 2009.03.12. 15:59:20

@X Y kronosz óra:

"Herényi Károly elnökhelyettes által jegyzett szerdai közleményben az MDF egyrészt szóvá teszi Orbán Viktor egykori kancelláriaminiszterének pártállami múltját, másrészt felidézi"

Ostobák. Stumpf nem Bokros programjáról alkotott értékítéletet, hanem Dávid Ibolya húzását tartja rossznak az MDF szempontjából, a párttagság nagy ellenállása, meg a kivitelezés puccsista módja miatt is.

tevevanegypupu 2009.03.12. 16:08:56

Ahogy a fidesz mondja 2006-ban meg lett volna ertelme szakertoi kormanynak, most mar egy evvel a valasztasok elott nincs. Ez a kovetkezetesen konzervativ MDF program - az allando mszp-re valo szavazasokkal - olyan hulyeseg, hogy nem is erdemes foglalkozni vele..Herenyi ossze-vissza kapkod, vedi a vedhetetlen Ibolyat. Na persze nelkule semmi es senki nem lenne..Csak figyelemeltereles akar lenne a szerencsetlen reszerol. Ha valakit tamadniuk kellene - az antalli orokseg neveben (az Antall csalad sem helyesli Bokrost) akkor az eppen a kalapos kiralynejuk.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.03.13. 23:33:03

Bokros, mint konzervatív... ez volt talán a leggátlástalanabb szöveg ebben a történetben. Bokros valójában a baloldaliság legvérfagyasztóbb áramlatához, a baloldali elitizmushoz tartozik. Konzervatívnak nevezni kizárólag a marxista vulgárfelfogáson nevelt magyar közönség előtt lehet, akik számára a jobboldaliság az alacsony érdekérvényesítési képességű társadalmi csoportokkal szembeni kíméletlenséget jelenti.

osborne 2009.03.13. 23:45:57

@Elpet: a zemberek nagy részének fogggalma nincs politikai irányokról és ideológiákról (honnan lenne?). azt se tudják sokan, hogy lesz EU parlamenti választás. Ahogy a konzervativizmusról sincs elképzelésük a család-tradíciók-régi dolgokon felül. kb 20-40 nick fordul meg rendszeresen a reakció és konzi blogokon akik látszólag képben vannak, most akkor képzelje el ezt az országban ;]

Bokros pedig egy imádott-utáltmítosz: akit lehet utálunk de csak rendbeteszi az országot kép van róla a köztudatban. sajnos

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.03.14. 07:50:19

A "reform" szó használata nagyon sajátos jelenség a magyar közéletben. A baloldali értelmiség erőlteti, sajnos kellő gondolati megalapozottság híján bizonyos jobboldali közszereplők is gyanútlanul átveszik nem sejtvén, hogy milyen utcába mennek be ezzel. A reform valójában egy fikció, mivel senki nem tudja megmondani pontosan, hogy mi is az. Valamiféle ködös elképzelések élnek egy nagyszabású, az élet minden területét gyökeresen megváltoztató intézkedéscsomagról, aminek végrehajtása után minden jó lesz majd. Ez egy tipikus baloldali elv. Nem tudjuk, hogy mit akarunk csinálni, de abban biztosak vagyunk, hogy gyökeres változás kell. A változások egésze egy csomag, aki bármely elemét megkérdőjelezi, az egész sikerét akadályozza meg. Küldetéstudatos gondolkodás, nagyon kell tőle óvakodni. A baloldaliság legrosszabb hagyományait idézi.

A konzervatív jobboldali gondolkodás nem nagyon szereti a fenekestül felfordítást, nem igazán hisz az értelmiség világot átrendező gondolataiban, a cselekvés helyes módját általában a rendszerelemek folyamatos lépésekben történő változtatásában látja, mivel jobban bízik a létező struktúrákban és a társadalom működését a látható szabályrendszeren túl behálózó olyan kapcsolatrendszerben, amely a természet törvényein és az emberi faj változatlan tulajdonságain alapul.

Magyarország leglényegesebb problémája, hogy az államháztartás pénzügyi egyensúlya régóta és jelentősen felborult. Ennek helyrehozása mennyiségi kérdés, az egyes bevételi és kiadási tételek meghatározásának mennyiségi kérdése. Az csak egy lehetséges elképzelés a sokból, hogy ezeket a mennyiségi kérdéseket csak egy átfogó minőségi változáscsomag keretein belül lehet kezelni. És furcsa dolog, mivel a "reform" egyáltalán nem egy kiforrott elképzelésekből álló rendszer. Inkább arról van szó, hogy bizonyos körök döntő változásokhoz akarnak maguk számára felhatalmazást. Amíg pedig nincs "reform", a rá való várakozás ideje alatt a tétlenség indoklást nyer.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.03.14. 09:04:50

A mennyiségi kérdésekről annyit, hogy amennyiben ma a jelenlegihez képest egymillió emberrel több dolgozna a valós piacon mozgó, elismert értékű termékeket és szolgáltatásokat előállító cégeknél, semmi problémánk nem lenne. Gyors számításaim szerint, ha ez az egymillió fő ma kétszeres minimálbérért dolgozna, az a jelenlegi szabályok szerint csak az SZJA és járulékbevételek primer hatásaként ezermilliárd forint többletet fizetne be az államháztartásba. És akkor még nem beszéltünk a kapcsolódó ÁFA-bevételekről és ezen munkabérek egyéb hatásairól. Egymillióval több munkahely. Ezen kellett volna 7 évig dolgozni, és a baloldali értelmiség a patásördög Orbánnal való riogatás helyett inkább erre fordította volna az energiáit. De hát ki mihez ért.

picolo400 2009.03.14. 21:41:30

Most meg fogja Viktor kapni az 1.000.000 millió munkahely
megteremtésére a lehetőséget.
Ha esetleg neki sem jönne össze 4 év alatt akkor
úgy veszed , mintha vesztettél volna orosz ruletten?
Nagyon nem szeretném ha vesztenél!, de tedd azt
amit az orosz rulett vesztese tesz.
de 5.000.000 ezenél már felmentelek az orosz rulettnek
a következményeitől. 250.000 - nél még fellebeszhetsz
250.000 alatt kotelező az orosz roulett betartása.
Persze valahol a Viktortól is csak ennyit kérek.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.03.16. 19:56:57

"Reform"

Hallottam egyik nap a TV-ben Róna Pétert, nagyon tetszett az, amit mondott, szinte minden gondolatával egyetértettem. Tovább is gondoltam.

Dolgoztam már több cégnél, kisebb cégnél és nagyobb cégnél. Voltak jobb és nehezebb időszakok. Láttam más cégeket felfelé ívelni és tönkremenni. Egy dolog nyilvánvalóan látható abból, amit tapasztaltam: költségcsökkentésből megélni vagy nehéz időszakot túlélni nem lehet. Ha egy nehéz helyzetben lévő cégnél a költségcsökkentésen van a hangsúly, biztosak lehetünk abban, hogy a tulajdonosok lemondtak róla, és a pénzüket akarják kimenteni. Nehéz időszakban egy megoldás van: munkát szerezni, és dolgozni, dolgozni minél többet. A költségekre oda lehet figyelni, de.

Nem lehet:
Bért nem fizetni
Nem telefonálni, partnerrel visszahívatni magunkat
Nem venni az autókba benzint, nem menni munka után
Nem fénymásolni, számítógépet nem lecserélni, nyomtatóba festéket nem venni
Szakmai programokon, vásárokon részt nem venni
Hitvány alapanyagot, alkatrészt vásárolni.
Fejlesztést leállítani

Lehet és kötelező viszont:
Beszállítóknál keményen alkudni
2 éves cégautót nem lecserélni
Kiküldetéskor a legdrágább étteremben elköltött vacsora helyett a CBA-ban venni zsömlét és szalámit, olcsóbb szállodában lakni
Munkatársaktól a maximális intenzitást követelni és kőkeményen számonkérni
Innovatív technológiákat kitalálni
Munkaszervezést javítani, vezetőknek ingyen túlórázni.
Vezetők fizetésen kívüli külön juttatásait visszafogni.

Amelyik cég a nem lehet dolgokat kezdi csinálni, annak vége. A bérekhez nagyon óvatosan szabad csak nyúlni, az alulfizetett és -motivált munkaerő tönkreteszi a céget. A vezetők prémiuma jobban mozgatható, helyzetüknél fogva elvárható, hogy díjazásuk egy része a tulajdonos nyereségével együtt mozogjon,és tenni is többet tudnak az eredményekért
Egy ország és egy cég nagyon sokban analógiát mutat. Semmihez nem szabad nyúlni, ami a működőképességet vagy annak színvonalát veszélyezteti. A humán erőforrások és azok megfelelő struktúrája a nagyértékű állóeszközök mellett az egyik legértékesebb dolog, amellyel bármely cég vagy ország rendelkezhet. Megőrzése, újratermelése, fejlesztése rendkívül komplex és nagyon költséges feladat, ám a működés alapvető feltétele.

Jobboldalról elhangzott az a vád, miszerint a jelenlegi vezetők úgy kezelik az országot, mint egy részvénytársaságot. Ez sajnos nem igaz. Jó lenne, ha úgy kezelnék és vezetnék.

Sajnos úgy vezetik, mint egy haldokló, folyamatos anyagi segítséget kapó szocialista nagyvállalatot. Azzal együtt, hogy amikor baj van, a takarítónő pénzén kezdenek spórolni, és a mérnököket bocsátják el.

Téglagyári Megálló 2009.03.17. 10:26:41

@Elpet:

Nekem már nem is kell írnom erre a blogra, te megírod, amit gondolok... :-)

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.03.17. 19:58:52

@Téglagyári Megálló:

Végül is mérnökök vagyunk...

Azért járhatnál erre gyakrabban :)

süti beállítások módosítása