Börtönbe jut a gyilkos komcsi
2009. február 10. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Börtönbe jut a gyilkos komcsi

 Miért a cím? 1. Mert az illető megérdemelte. 2. Mert kéjes borzongással lehet leírni ezt a szókapcsolatot. 3. Mert amúgy is: ez egy ilyen agresszív hét az egész ország számára.

 Mi is történt? Jogerősen öt évet kapott a tatai '56-os sortűzper vádlottja. A Korbely János nyugalmazott ezredes által 1956-ban kiadott tűzparancs emberiesség elleni bűntett, amely soha nem évül el - mondta ki a Legfelsőbb Bíróság. Egy kis bizonyosság és a dolgok helyrerakása történt értékrelativista korunkban.

 A felülvizsgálati eljárás után jogerősen öt évre ítélte a tatai sortűzper vádlottját, Korbely János nyugalmazott ezredest a Legfelsőbb Bíróság hétfőn. A vádlott által 1956-ban kiadott tűzparancs ugyanis emberiesség elleni bűntett, amely soha nem évül el - mondta ki a Legfelsőbb Bíróság. A felülvizsgálati eljárásra azért került sor, mert a 2001-ben meghozott jogerős ítélet ellen a vádlott az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult, amely neki adott igazat. A strasbourgi döntésről Baka András bíró árult el részleteket a Magyar Nemzetben.

 A nyugalmazott honvéd ezredest 2001-ben ötéves szabadságvesztésre ítélte a Legfelsőbb Bíróság az '56-os tatai sortűzként emlegetett perben. Korbely később a strasbourgi emberi jogi bírósághoz fordult, amely tavaly hozott ítéletében neki adott igazat. A strasbourgi döntés miatt a Legfelsőbb Bíróságnak kötelező volt felülvizsgálnia korábbi ítéletét.

 Hétfőn a Legfelsőbb Bíróság felülvizsgálati eljárásban kimondta, hogy a vádlott akkor nem követett el emberiesség elleni bűncselekményt, amikor géppisztoly-sorozattal lelőtte a tatai rendőr-főkapitányságot elfoglaló felkelők vezetőjét. A jogerős ítélet szerint a vádlott emberölés bűntettét követte el, emiatt azonban elévülés miatt nem lehet felelősségre vonni.

 A vádlott által korábban kiadott tűzparancs azonban – amely egy ember halálát, valamint kettő sebesülését okozta – a Legfelsőbb Bíróság szerint megvalósítja az emberiesség elleni bűncselekményt, ami soha nem évül el. Ezért az LB hatályban hagyta a nyolc évvel ezelőtt hozott, ötéves börtönbüntetést. A Legfelsőbb Bíróság 2001. november 8-án a három halálos áldozatot követelő 1956-os tatai sortűz büntetőperében ugyanis ötéves szabadságvesztésre ítélte az akkor 72 esztendős Korbely János nyugalmazott alezredest.

 A megállapított tényállás szerint Korbely János 1956. október 26-án, századosi rendfokozatban mintegy 15, géppisztollyal, golyószóróval, kézigránátokkal felfegyverkezett tiszt élén a tatai járási rendőrkapitányság épületéhez ment. Amikor a kapitányság belső udvarán egy civil, Kaszás Tamás a nála lévő pisztolyért nyúlt, hogy átadja, Korbely tüzet vezényelt, s maga is elkezdett lőni. Ennek következtében két személy meghalt, ketten megsebesültek. Két másik civil kimenekült a kapitányság belső udvarából, de az épülettől néhány méterre őket is leterítették. Egyikük meghalt, társa súlyosan megsebesült.

 Korbely büntetését akkor is megérdemli, ha tudjuk, kis hal volt ő a kommunista államhatalmi gépezetben. Sajnálatos ugyanakkor, hogy szinte ő az egyetlen, aki fél évszázad és egy rendszerváltás után börtönbe jut azok közül, akik egy országot toltak át Ázsiába. Kádár, Apró, Dögei már a föld alatt porladnak, igaz, János bácsi koponyája máig nem került elő, ami azért valahol hátborzongató. Az '56-os megtorlásokat irányító Biszku elvtárs és valószínűsíthetően több száz, még élő, különböző rangú tettestársa viszont ezen a napon is vígan él valahol közöttünk. Lesz-e bűnhődés a bűnökért? Nem mi követeljük: a képeken látható '56-os forradalmárok emléke követeli ezt. Lesz-e Magyarországon valaha Utolsó Esély-hadművelet?

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr89933837

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Reakció - polgári underground 2009.02.12. 07:31:02

Sortüzek és perekA hír: Jogerősen öt év börtönre ítélte hétfőn a Legfelsőbb Bíróság Korbely János nyugdíjas ezredest, mert az 56-os forradalom alatt tatai forradalmárokat ölt meg. Az ügyről, már volt bejegyzés. Most két reakció az üggyel kapcsolatban. Dr.…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.02.10. 13:16:54

@smalladam:

Tartok tőle adam, hogy a munkvera kifejezés az agymosott, pc, idióta liberális p..a szinonimája lett nyelvünkben. Sok hasonlót ismersz biztos a Hírszerzőnél, nem? Ott a komcsizás is bunkóság, most már a munkverázás is az lesz. Na és?

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.02.10. 13:17:51

@smalladam:

Tartok tőle adam, hogy a munkvera kifejezés az agymosott, pc, idióta liberális p..a szinonimája lett nyelvünkben. Sok hasonlót ismersz biztos a Hírszerzőnél, nem? Ott a komcsizás is bunkóság, most már a munkverázás is az lesz. Na és?

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.02.10. 13:18:30

Az a baj, hogy ezekkel a nemobjektív cikkekkel a Reakció kiírja magát.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.02.10. 13:20:19

Bocsi, ugrik a motor. Kár ilyen bunkó kommentet kettőzni.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.02.10. 13:21:54

@dzsucseharcos: nem objektív? hehehháháhá hol nem obkejtív? Ez egy véleményműfaj, kámon! Objektivitás úgysem létezik abszolút értelemben.

matkó 2009.02.10. 13:22:00

Nézem ezt az utolsó képet... Gyerekkatona. Ők hányan haltak meg, mert "parancsnokaik" nem zavarták haza őket? Ezért mikor ítélnek már el valakit? Követelem minden gyerekkatonával együtt harcoló "hős forradalmárunk", különösen a parancsnokok azonnali bíróság elé állítását! Aztán a sitten majd lejátszhatják Korbellyel meg a többivel. Mindnek ott a helye, akármelyik oldalon hőzöngött is abban a(z ellen)forradalomnak csúfolt felfordulásban.

smalladam 2009.02.10. 13:23:01

@Őrnagy Őrnagy: én csak gratulálni akartam ahhoz, hogy valaki azt tartsa fontosnak bármilyen dologban, hogy ilyen démonokat gyártson magának, amiket mindig elő lehet kapni, egyet meglengetni, aztán visszatenni a fiókba.

a düh-, és feszültséglevezetésnek vannak nemesebb formái is.

uff

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.02.10. 13:25:43

@smalladam: hámá, negyvenév komcsizmus után van azti hiszem, alapja a dühnek, én sem emgyek a szomszédba egy kiadós kommunistázásért, az egyik legkiválóbb lelki gyógyszer! Ha lett volna per, vagy csak kitiltják őket a közéletből, akkor nem lenne az.

elfelejtette 2009.02.10. 13:26:48

@smalladam: @Francois Pignon:

Kösz a kiigazítást, mea culpa. Don B véleményére adok. :)

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.02.10. 13:29:06

akkor most beszéljünk biszku papáékról

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.02.10. 13:29:20

@Pásztortáska:

erre, lehet hogy a basahalmon, állandó ostobáskodási helyeden vevő a porcsin meg a kácsor, de itt? :lol:

Bell & Sebastian 2009.02.10. 13:31:48

Mindaddig, amíg nem lesz emléknapja Budapest-erőd visszafoglalásának, nem hiszek a mindenkori hatalomnak. (Egyedül Cseh Tamás írt róla dalt és megjelent egy könyv.)

(egy nem-budapesti)

Amúgy meg kevés...

smalladam 2009.02.10. 13:32:17

@dszg: de én nem a kommunistázásról beszéltem. hanem a munkverázásról. 40 év komenizmus után kommunistázni érthetőbb, mint egyetlen darab vélemény cikk ismeretlen szerzőjéből ekkora lufit csinálni

Francois Pignon 2009.02.10. 13:35:52

@smalladam: Abszolút osztom. Nevetséges ez a munkverázós hiszti egyetlen írás után.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.02.10. 13:38:31

nem, nevetségesről beszélni nem nevetséges, hanem parodisztikus,
és inkább egyetlen kommenten lovagolni túlzás...
uff.

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.02.10. 13:42:29

@Őrnagy Őrnagy: Rutinosabbnak gondoltam magát ennél! Úgy véltem, elég, ha azt írom, kiírja magát, aztán a mondatot könnyű befejezni: a mértékadó blogoszférából, a civilizált toleráns européerségből, stb. stb.

Francois Pignon 2009.02.10. 13:43:06

@szamárfül: Ja, csak minden blog és fórum hozzászólásai között egyfolytában ez jön elő napok óta.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2009.02.10. 13:43:40

Nem csak Kádár érezhette magát találva ezzel a verssel:

Faludy György: Egy helytartóhoz 25 év után

Haynaunak indultál. Ez rég volt, mondják
Megszédültél. Naftalinba tetted
a kötelet s elõkerült a kolbász.
Azt hallom, hogy szeretnek.

Trézsi anyánk! Jó öreg Ferenc Jóska!
Tisza István: esze mint a borotva!
Bölcs vezetõnk, Rákosi!
Ha az ember meg nem szökik, megszokja.

Szabad utazni, csendesen morogni
s lopni - várhatsz-e helytartótól többet?
Olbrich, Bierut, Gottwald, Ulbricht, Novotny:
mind elmarad mögötted.

Álnok vagy, szkizofrén, provinciális
s hazug. Opportunizmusod csigája
hány szovjet elvtárs nadrágján mászott fel!
Rendszerint nem hiába.

Erős vagy. Néked a hatalom minden,
Más nem számít. Ezért, hogy alkirályi
Székedből még legjobb barátaid sem
Tudtak kiintrikálni

Egy népet segítettél megalázni
az orosznak. Függetlensége álmán
tipródsz fölényes közönnyel, mint Pálffy,
Bach Sándor, Tisza Kálmán.

A szabadság csodaszarvasát ûztük
négyszáz éve. De ki fut most utána?
Te érted el. Szívós vagy. Egy országot
toltál át Ázsiába.

Tied a jelen. Agycenzúrázott
múltaddal mint vagy? Olykor, esti csendben
hallod-e újra, ahogy Rajk barátod
nyakcsigolyája reccsen?

Ha altatóval sem tudsz már aludni:
Tóth Ilonka sóhaja utolér-e,
s Losonczy hörgése, akinek kását
töltettél tüdejébe?

Mint víz alatti, elmerült harangok:
hintáznak-e hajnal fele agyadnál
a tizennyolc esztendõs iskolások,
kiket felakasztattál?

És a jövõ? Aki még el nem gárgyult,
az ismeri a kilövõpályákat,
miket a ruszkik szerte Dunántúl
gyér erdeibe vágtak.

Ha háború jön, rajtunk kezdik.
A föld olajfestéke hámlik. Izzó szõre
leperzselõdik. A Balaton fölforr,
gázfelhõ lesz belõle,

a városok rizsporrá kenõdnek szét,
halálsugarak csapnak fel az égre,
és nem marad se sir, se rom, sem emlék.
Más nem lehet a vége.

Mit bánod ezt? Amíg élsz, zsíros torkok
csámcsognak körül és ha meghalsz, tested
dísz sírba kerül. És hol vannak õk már,
akik utat kerestek,

hogy nagyhatalmak öngyilkos viszálya
közt magunkat békésnek és szabadnak
tudjuk egyszer? Nagy Imre így kívánta.
Õt is felakasztattad.

(Toronto, 1981)

smalladam 2009.02.10. 13:45:26

@Grift: ahogy a munkverázás is, ezen az alapon, meg a maga "kenjünk mindent a liberálisokra" típusú véleményei. ezt nálam jóval okosabb kutatók megállapították már.

oszt mégsem üvöltözünk.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.02.10. 13:47:04

@Francois Pignon: ja, nem olvastam annyira intebzíven a napokban (netet). Pardon. Ha már mki munkozik, akkor abbahagyom.

CrL 2009.02.10. 13:47:12

kiss off és on:

A Központi Nyomozó Főügyészség hétfőn őrizetbe vette Hunvald Györgyöt, Erzsébetváros MSZP-s polgármesterét.

www.hirtv.hu/belfold/?article_hid=257728

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.02.10. 13:47:46

Adam, ennél jobb volt a levélváltásunk..

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.02.10. 13:49:03

@CrL: csak lecsapott a fidesz árnyékkormány. ez a fő baj.

(De sztem megint offolok... :)

zoli29 2009.02.10. 13:49:10

Breaking News:

Hunvald György, erzsébetvárosi polgármester őrizetben
mno.hu/portal/615075

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.02.10. 13:50:00

@smalladam:
hát persze, persze...
de, üvöltöztök.

CrL 2009.02.10. 13:50:42

@szamárfül: a vicc, hogy konkrétan hallottam ilyet vkitől: egyre inkább poliposodik Budapest. lol

CrL 2009.02.10. 13:52:24

akkor ott is lesz időközi?

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.02.10. 13:52:49

az a vicc, hogy Doom-ék paródia-párbeszédei mind mind elhangzanak az országban - komoly(b)an...

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2009.02.10. 13:54:40

szerintem ez a relativizálós téma, miszerint a vörös terror/kommunista emberiség elleni bűncselekmények el nem évülnek roppant káros.

értem én, hogy valahol be kell fejezni a gyűlöletláncot, mert mindig lesz, aki visszaüt, de a jogos felelősségrevonás és a jog szerinti ítélethozatal civilizált ember számára nem lehet vérbosszúok.

igenis, egy fikarcnyival sem klasszabb a vöröscsillag mint a horogkereszt. és semmivel sem emberiesebb tett valakit a gondolatai/meggyőződése miatt halálba küldeni, mint a vallása/etnikai hovatartozása miatt ugyanezt megtenni.

vajon a széljobb fenyítés a II vh környékén 3-4 éven át nem volt-e összemérhető a "felszabadulás utáni (értsd 49 utáni)" terrorral. a deportálásokkal, kitelepítésekkel, a megalázásokkal, a vagyonelkobzásokkal?

netán biszkubéla meg a hasonszőrű spanjai által összeharácsolt javak jogos tulajdonosoknak való visszatérítése (tudom, utópia) egyenrangú lenne azzal, amit hajdan a kuláknak bélyegzettekkel tettek?

a komcsik nagyon rossz emberek. nagyon nagyon rosszak.
azt várom, hogy egy ilyen precedens értékű dolog - még ha kis fajsúlyú is önmagában - elindulna a régi kommancsok módszeres felelősségrevonása.

mert ha a holokauszt tagadása - még ha törvényileg nem is büntethető - bűn, akkor az elmúlt 40 éves diktatúra elbagatelizálása is legyen az.

hiba 2009.02.10. 13:54:45

Ti olvastátok az idézett MN cikket ahol a történetet is leírják? Hát ez azért nem az az eset mikor mikor a fegyvertelen tömegre, jól átgondoltan tüzetnyitnak. Ez inkább egy pattanásig feszült helyzetben kialakult lövöldözés, amibe úgy kell beleértelmezni a sortüzet. Jó, tudom a kommunistázáskor nem illlik gondolkozni, de azért köpjön már egyet a blogszerző a feje fölé és nézzen bele, ha legközelebb a nácizós droidokat szapulja.

smalladam 2009.02.10. 13:55:31

attól függ, mire gondol. ha valamit véresen komolyan gondolok, akkor az az, hogy a szocializmus egyik legnagyobb felelőssége az önreflexió kiírtása volt.

akinek van józan belátóképessége, és hozzám hasonlóan végigolvasta az elmúlt évek közéleti politikai blogjainak hétmilliárd kommentjét, az érti miről beszélek.

ellenséggyártás, céltábla gyártás. aztán ami a csövön kifér. az obejktív mi, és én sosem felelősök. csak az objektív ti/azok/ezek, meg a céltáblára aktuálisan kifüggesztett munkvera-fotók

lehangoló érzés, de be kell látni, hogy ezt örököltük, és még hosszú idő, amig ebből ki lehet jutni. ha valamit a kommunizmus jelentős bűnének tartok, akkor az önreflexió, és ennek részeként a felelősség fogalmának kicsinálása.

az én antikommunizmusom ez ellen küzdeni. mert ez a kommunizmus bukása után még évekkel is szennyez. mint a szovjet csapatok távozásakor kiöntött kerozin.

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.02.10. 14:01:59

@Zoli28: Ez a rohadt Polt Péter!

(de egyébként érdekes a VII. kerületben, hogy ott egy MSZDP-s képviselő nyomta fel még decemberben az első értintett eszdéeszeseket. Ugyanő volt az egyetlen, aki a képv. testületben nemmel szavazott bizonyos "megkérdőjelezhető" ügyletekre. Lehet, hogy mégsem olyan lojális Kapolyi titokzatos pártja, mint kezdetben tűnt, vagy csak az a helyi képviselője lett elszabadult hajóágyú.)

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.02.10. 14:02:09

@hiba:pattanásig feszült a helyhzet, mert egy DIKTATÚRÁT próbáltak meg éppen eltörölni. Nem egy demokrácia egyik tüntetéséről van szó. Emberiesség elleni bűn nem attól függ, milyen volt az illető lelkiállapota.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.02.10. 14:02:45

legalábbis, remélem, hogy nem ettől függ

Bell & Sebastian 2009.02.10. 14:03:58

Primer halottak, szekunder talpnyalók?

Üdítő és átmeneti kivételektől eltekintve változatos farvizeken eveztünk az egész ismert történelmünk során.

Mit ér a harag hatalom nélkül?

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2009.02.10. 14:04:11

Hiba: olvastam, nem értem a kifogásodat.

Az LB megállapította, két bűncselekmény történt: 1. megölte a forradalmárok vezérét. Ez gyilkosság volt, ami elévült. 2. előtte embereinek kiadta a tűzparancsot, ami viszont emberiesség elleni bűntett.

Ja, hogy rosszkor volt rossz helyen? Ő döntött úgy, hogy a karhatalom oldalán és nem a forradalmárok mellett száll harcba a döntő pillanatban. Az eset bonyolult volt, persze. Nem a napóleoni idők nyílt színi felvonulós csatáinak idejét éljük.

A bíróságnak volt pár éve, hogy elszöszöljön a tényállás kibogozásával, és lám, egy mondatban össze lehet foglalni a lényegét.

Mivel a komplett 1989 utáni Magyar Köztársaság az '56-os forradalom jogosságából és annak leverésének jogtalanságából meríti legitimitását, így ki kell mondani. bocsánat, Korbely bácsi, de te voltál a rosszfiú.

Szerintem kellemes élete volt a kádári évtizedek alatt. Ideje letöltenie megérdemelt büntetését.

Bell & Sebastian 2009.02.10. 14:11:26

Pol. kérdésekben célszerű minden kijelentés után kérdőjelet is tenni.?

Kikben nincs kétség, tévednek...

Bell & Sebastian 2009.02.10. 14:23:12

Jelenünk origója '56 és Nagy Imre?

Kár, mivel erről még cca 8.000.000 magyart is meg kéne győzni.
Jobb híján, tegyük hozzá.

hiba 2009.02.10. 14:25:31

@ergé: Persze a rossz oldalon állt, így rossz fiú volt. Büntessék meg. De mélyen szánalmas, hogy annyi gazember között, pont ezt kaptuk el és még örülünk is neki. Egy olyan poszttal ami megemlíti, hogy azért elnyerte legalább egy bűnös (mert az) a büntetését, de mennyi van szabadon és politikai hatalomban, mélyen egyetértettem volna.

Bell & Sebastian 2009.02.10. 14:26:19

Kifejtem:

A többség számára a K. und K. korszak a folytatásra méltó.
No megtért kommunyiszt!

Bell & Sebastian 2009.02.10. 14:28:33

Úgy látom @hiba bennem is van.

ufó - tardai arc, modoroschan küldi a szlenget 2009.02.10. 14:28:58

tanulmányi felügyelőt vár az osztály, a tananyag: Az ember tragédiája.
- na, gyerekek - kérdezi a tanár -, ki tudná megmondani, mit jelent ez a szó: tragédia?
ergé jelentkezik: - tragédia az, hogy otthon döglödik a nyulunk!
- nem, ergé! Hogy otthon döglik a nyulatok, az csak baj... tragédia: kádár, münnich, apró és czinege pajtások repülőgéppel utaznak moszkvába, a tajga fölött a gép kigyullad, lezuhan, mind ott pusztulnak. ez lenne a tragédia.. világos?
Nemsokára belép a tanfelügyelő.
- na, gyerekek, mit tanultatok legutóbb?
zúg az osztály: - az ember tragédiáját!
- és vajon ki tudná közületek megmondani, mit jelent ez a szó: tragédia?
feláll ergé és tisztelettudóan belekezd: - ha kádár, münnich, apró és czinege pajtások repülőgéppel utaznak Moszkvába, a gép kigyullad, lezuhan, mindnyájan ott pusztulnak: ez tragédia... de nem baj! a baj az, hogy otthon döglödik a nyulunk...

Bell & Sebastian 2009.02.10. 14:35:28

Mammutra ment, verebett lőtt. Az is valami.

Bell & Sebastian 2009.02.10. 14:36:55

Jav: levelezőn végzett pacsirT

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2009.02.10. 14:37:48

Hiba, te nem olvastad az egész posztot? Így fejeződik be:

"Korbely büntetését akkor is megérdemli, ha tudjuk, kis hal volt ő a kommunista államhatalmi gépezetben. Sajnálatos ugyanakkor, hogy szinte ő az egyetlen, aki fél évszázad és egy rendszerváltás után börtönbe jut azok közül, akik egy országot toltak át Ázsiába. Kádár, Apró, Dögei már a föld alatt porladnak, igaz, János bácsi koponyája máig nem került elő, ami azért valahol hátborzongató. Az '56-os megtorlásokat irányító Biszku elvtárs és valószínűsíthetően több száz, még élő, különböző rangú tettestársa viszont ezen a napon is vígan él valahol közöttünk. Lesz-e bűnhődés a bűnökért? Nem mi követeljük: a képeken látható '56-os forradalmárok emléke követeli ezt. Lesz-e Magyarországon valaha Utolsó Esély-hadművelet?"

Karmadealer · www.sajtoszsemle.blog.hu 2009.02.10. 14:38:44

Ne csináljunk úgy mint ha nem tudnánk miért nem voltak eddig jogerős ítéletek. Vagy csináljunk úgy mint ha nem tudnánk: színleljünk boldog tudatlanságot és örüljünk.
De addig mindig ott izzik, soha el nem alszik a ki nem mondott, meg nem ítélt igazság parazsa, amíg a sortüzek, és mindegyik közül elsősorban a Kossuth-téri sortűz felelőseit fel nem kutatják és el nem ítélik, köztük a politikai megrendelőiket. És igen, a megtorlások felelőseit is, és mindük közül elsőként Biszku Bélát, akinek háborítatlansága és felelősségre nem vonása az egész újkori demokrácia megcsúfolása és jogi, morális megkérdőjelezése.

Bell & Sebastian 2009.02.10. 14:39:29

Agymosás full: MIG-15-ről lőni a tömeget! Az már valami.

Ács Ferenc 2009.02.10. 14:40:45

"Végre reakciósokhoz méltó poszt, és most nem Lelkylola tollából. Jobbra tolódunk, jobbra tolódunk?"

Őrnagy úr, mi nem tolódunk sehová, a Reakció mindig antikommunista volt, meg antinyilas is persze, ezek a dolgok nem változnak. A pártok, na azok igen.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.02.10. 14:41:02

@Bell & Sebastian: attól még az alkotmány és a jogállam origója 56. lásd Nagy imre temetés, Kádár halála, stb. Erről már Sólyom is beszélt kedvenc maszopos kislányunk 56ellenes kijelentései kapcsán

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2009.02.10. 14:41:07

Bell, jelenünk origója nem Nagy Imre, hanem '56. Teljes mértékben osztom Sólyom László ezzel kapcsolatos véleményét:

"Sólyom László: 1956 az igazság pillanata
2007. október 24. szerda 00:43

Az 56-os forradalom bölcsőjeként, a forradalom szent helyeként tartja számon Magyarország a Budapesti Műegyetemet - mondta ünnepi beszédében a köztársasági elnök. Köztudott, hogy a hallgatók nagygyűlése indította el a lavinát, az itt megfogalmazott követelések váltak a forradalom sarokköveivé. Mint ahogyan 1990 óta minden évben, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen forradalmárok és mai diákok részvételével idén is megemlékeztek az 1956-ban történtekről.

Október 23-a, a forradalom és szabadságharc része a magyar önazonosságnak - hangsúlyozta Sólyom László köztársasági elnök, aki szerint Magyarország nem akarja elfelejteni mindazt, ami tavaly október 23-a estéjén és éjszakáján történt.
A tüntető sem szegheti meg a törvényt, de a jogállamot a rendőrség törvénysértő, erőszakos fellépése különösen sérti – mondta. Hozzátette: a bántalmazási ügyeket nem lehet úgy lezárni, hogy az elkövető rendőrök ismeretlenek maradnak. A köztársasági elnök emlékeztetett arra, hogy a 1956-ban a magyar forradalom melletti kiállás a tisztesség mércéje volt, sokan szenvedtek amiatt, mert szolidárisak voltak. Mint mondta, csak Romániában 20 halálos ítéletet és 14 ezer évnyi börtönt szabtak ki ottani magyarokra 56 miatt. Sólyom László szerint a szólásszabadság joga garantálja, hogy bármilyen véleményt lehessen mondani 56-ról, de azt tudni, kell hogy a forradalmat eltipró Kádár rendszer és a Magyar Köztársaság Alkotmánya nem egyeztethető össze.

Az 56-os forradalom becsülete, a rendszerváltás becsülete, mai rendszerünk tisztessége azt követeli, hogy minden politikai erő a legtisztábban tartsa fenn, és vallja ezeket az alapokat, semmilyen politikai érdekből ne engedjen kétértelműséget, ne tegye viszonylagossá álláspontját – mondta Sólyom László.

1956 az igazság pillanata, ’56 mellett kiállni annyit jelent, mint kiállni a szolidaritás, a bizalom, a félelem nélküliség mellett és erre a kiállásra különösen nagy szükség van ma - folytatta a köztársasági elnök, aki beszédét követően koszorút helyezett el a hősök és mártírok emlékművénél.

Sólyom László köztársasági elnök 1956-os emlékérmet és emléklapot adott át az 1956-os forradalom és szabadságharc 51. évfordulója alkalmából. A köztársasági elnök emlékeztetett: a díjazottak harcoltak a forradalom idején, ők hozták létre a munkástanácsokat, a forradalmi bizottságokat és szenvedték el az üldöztetést a forradalom után.

Az ünnepségen Boross Péter arról beszélt: 1956-ban fény lobbant Magyarországon. Az akkor megvalósult csoda és áldozat nem volt hiábavaló- tette hozzá a volt miniszterelnök, hiszen, ennek következtében töredeztek darabokra Nyugat-Európában az ötödik hadoszlopnak nevezett kommunista pártok.

Nagyon bízom abban, hogy majd nem sok idő múlva az ünnep, és az ünneplés fennsége fogja jellemezni ezt az ünnepet, és kevésbé az indulatok – mondta Boross Péter, a Szabadságharcosokért Közalapítvány elnöke."

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2009.02.10. 14:42:24

DSzG, hihi, egy véleményen vagyunk teljesen :)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.02.10. 14:43:55

@szamárfül:

Gratulálok, belerúgtál valakibe, akinek ehhez semmi köze, remélem orgazmus megvolt.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.02.10. 14:46:39

@dszg:

az eredeti ítélet emberölés miatt született, az akár el is avulhatott, Strassbourgban nem foglalkozhattak emberiesség elleni bűntettel, ha egyszer nem az volt az ítélet.

De legalább te is jól odabsztál, gratulálok.

Bell & Sebastian 2009.02.10. 14:50:18

Minden tiszteletem a képzettebbeké.
Méltó ünnepi beszéd és tettek! Nem vitás.

De egy új Országot ebből, pláne Európát levezetni nem lehet.
Még a híres Orbán-beszédből sem. Érvem: a jelen. A többség csak élni akar, meg azt, hogy hagyják már békén végre.

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2009.02.10. 14:51:56

Kezdődik! Kommancsok féljetek! Én egy ilyen kis ítéletnek is nagyon, de nagyon örülök. Bár azt nem értem, hogy miért épp ennek a bácsinak az ügye jutott el a börtönig, de ez is jó.

elfelejtette 2009.02.10. 14:52:58

@Bell & Sebastian:

"De egy új Országot ebből, pláne Európát levezetni nem lehet.
Még a híres Orbán-beszédből sem. Érvem: a jelen. A többség csak élni akar, meg azt, hogy hagyják már békén végre. "

De akkor miből lehet levezetni? Mi vagyunk a híres européer posztkádárok?

Bell & Sebastian 2009.02.10. 14:56:53

Idézem szűkebb környezetem (nyilván a tudatlanok) véleményét a 70-es évekből:

"Ha Pesten a komcsik ölik egymást, az csak jó." És osztottak egy Talpra magyar! -ért vagy 5 éveket utána ám itt is! Otthon maradt - jól járt. De leginkább a kölykeinek volt apjuk-anyjuk utána is.

Vak vagy bátor?

Bell & Sebastian 2009.02.10. 15:04:28

Miből lehet levezetni?

Az elcsalt neo-forradalomból már nem. Kiegyezésből nem. István, a királyból sem.

Haladunk a szociál-nemzeti felé... Leánykori neve:......................

Válasz: Monarchia.

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2009.02.10. 15:06:00

várom a többi, hasonló ítéletet. neveket akarok hallani.

Bell & Sebastian 2009.02.10. 15:11:59

A vidéki no-politik beállítottság volt evolúciós szempontból a haladóbb. Eddig. De választani jobban tudnak, az szentigaz! De egy faluban '56-ra hivatkozni - nem szerencsés.

Bell & Sebastian 2009.02.10. 15:14:46

A padlás-lesöprést itt nem felejtik! Sem Nagynak, sem Ferinek!

Bell & Sebastian 2009.02.10. 15:17:12

El kell mennem, majd este reagálok. Szerettem volna új szempontokat behozni a körbejárás helyére...

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2009.02.10. 15:28:29

BellSebastian,

"Minden tiszteletem a képzettebbeké.
Méltó ünnepi beszéd és tettek! Nem vitás.

De egy új Országot ebből, pláne Európát levezetni nem lehet.
Még a híres Orbán-beszédből sem. Érvem: a jelen. A többség csak élni akar, meg azt, hogy hagyják már békén végre."

Huhh, ez nettó fridzsider-szocializmus 2.0, kösz nem kérek belőle.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.02.10. 15:55:04

@ergé:
ehh, az ilyet a komcsik is kiköpték. az irodalmilag műveltebbje :) ezt hábetlerizmusnak hívta. :))))

Necoure Yamaki 2009.02.10. 15:59:59

Hehe, ma is elvittek még egy posztKOMCSIT a VII kerből, lassan elfogynak. Amúgy nagyon k íváncsi vagyok a holnap zusi vallomásra, szerintetek kit mer belerántani?

phaidros 2009.02.10. 16:23:04

Nekem tetszik ez a "munkvera" kifejezés, elég sok minden benne van. :)

Bell & Sebastian 2009.02.10. 19:38:44

@ergé

Nálunk a járási kapitányság falán van egy emléktábla 6 névvel. Itt jól sikerült a forradalom, egyszerűen halomra lőtték a büdös komcsikat! Tök mindegy volt, kék ávó, zöld ávó! Örülnöm kellene?

Gondolom, ha sikerült volna, a Forradalom, 33 év előnnyel ott tartanánk, ahol most. (reform v. emberarcú szocializmus) Nem a szocin a hangsúly, az újraelosztón! (gondolom, ez is avítt meglátás)

Nettó fridzsider-szocializmus?
Lehet, bár ki is kérhetném családtagjaim nevében, akiket elgázolt a fridzsider. Végleg. (még nem éltem)

Egy 10-es skálán 0,5-ös örömet érzek, hogy megszületett a fenti ítélet. Abban meg lassan biztos vagyok, hogy ennél tovább már nem is jutunk.

Amit kellett (választottam), megtettem eddig is. Ha újra osztanak majd lámpuskákat, kérek egy jobbkezest, nem balt.

'56-ot sem értékelem túl. Meg azt sem, hogy állandóan újratemetnek és mégis mindig ugyanazt az ideológiai oligarchiát látom hatalmon. De kalandvágyból itthon maradtam, és feltétel nélkül többé semmilyen politikának nem hiszek. Olyan ostoba filozófia elfogadhatatlan, amelyik csak az egy és oszthatatlan igazságban hisz (fenntartás nélkül).

Kár, hogy mindkét oldal dézsmaszedőivel alkalmam volt megismerkedni személyesen a munkám által. Ettől kezdve maradok a helyemen, bárhogyan is táncolnak körülöttem. A valóság az, hogy megint azt kérdezzük majd: melyik a kisebbik rossz? Számomra már az is rejtély, hogyan kerültünk ennyire mélyre! (2 db bukást összehozni csak sikerült)

A kultúrált vitának sok előföltétele van (ebből nekem 2: a véleményem és a hajlíthatóságom). De két jelzővel elintézni a többséget (political underclass), az meglepett, finoman szólva.

De az is lehet, nem vagyok (eléggé) reakciós.Így hát marad mindegyikünk magának.

A kérdéseim megmaradtak:
-Ki hiszi el, hogy '56 a sarokköve a sokadik "templomnak"?
-Ettől a rakás szartól miért rosszabb a "legvidámabb barakk"-érzés? ('70-'85)
-Ki is tol vissza Európába?
-Milyen utolsó esély? Elment a hajó, pontosabban süllyed, velünk együtt.
-Mitől lesz itt élelmiszer-export, ami előfeltétele a gazdasági felemelkedésnek?
-Ki nem szarja le a vidékrombolást? (legalább szóban és értelmiségi)
-A múlt csócsálása helyett ki foglalkozik a jövővel a jobboldalon?
-Milyen nemzet fiait telepítjük be a génállomány javítására?

Bell & Sebastian 2009.02.10. 20:46:24

Aláírás lemaradt: H. (homo) Bettler (koldus) Lehel (ez meg a frigó)

De azért, kösz.

tevevanegypupu 2009.02.10. 20:51:26

Ez..egy eszmei elegtetel. Az az oregember akit eliteltek nyilvan igazsagtalannak tartja es nem is erti, hogy ennyi ev utan hogy keveredhetett a bortonbe. Nagyon jo, hogy ott van. De az igazi bunosok meg mindig szabadlabon vannak. Ez demagog mondat, viszont igaz. Az osszes komcsit, akik hatassal voltak az elmult rendszerre, el kellene tavolitani. Nem feltetlenul bortonbe, de messze a hatalomtol. Amig ott vannak, addig nem volt igazi rendszervaltas..sot meg reformkommunizmus sem. Kepmutato ocska szelhamosok halmaza, lefeljebb ennyit mondhatunk roluk. Es akkor meg orulhetnek. Semmivel sem vagyunk bosszuszomjasabbak azoknal, akik a fel vilagon keresztul keresik es talaljak meg a 90 es 100 eves venembereket es citaljak birosag ele. Ha igazsag ,akkor legyen mindenkie.

seaner 2009.02.10. 21:30:11

Ha nem lőtt volna akkor őt lövik le. Nem volt gyilkos!

szubjektiv 2009.02.10. 21:52:24

Magyarországon még a bűnösök néven nevezése sem történt meg, nemhogy felelősségre vonás... És ezért a gyalázatos, gyáva hallgatásért meg is szenved az ország.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.02.10. 21:55:57

Szóval azért ez egy nagy dolog, örülök, hogy sor került rá, mielőtt az összes perbefogható komcsi távozik az élők sorából. Különösen jó, hogy Gyurcsány idején történt meg.
Vannak bizonyos dolgok, mint pld a szüzesség, amit egyszer lehet csak elveszíteni.
Magyarországon a baloldal elveszítette most a veretlenségét.

Az volt a mítosz hosszú évekig, hogy ilyen ítélet képtelenség, hogy szülessen. Mert igazából a baloldal az mindig alapvetően jó. Még a bolsevik is csak apróbb elhajlásokat mutat, de hát a baloldal, még a kommunista is igazából jót akar, igazságosságot, elesettek felemelését, szemben a jobboldallal, amelyik alapvetően rosszat akar, egyenlőtlenséget, elnyomást, megkülönböztetést, ember uralmát emberen. Lehet, hogy becsúszott néha némi kis erőszak, de hát baloldalinak lenni olyan alapvető jófejség, hogy biztos nem fér hozzá olyasmi, amiért egy öreg komcsit, szegényt elítéljenek. Engem mindig zavart ebben a gondolatmenetben az a pökhendi magabiztosság, amivel a balosok kijelentik mindazt, aminek eddig csak az ellenkezőjére volt bizonyíték. Na, most már van kommert elmarasztaló ítélet is. Olyanféle valamicske, amihez hasonlóval az öreg nácikat szokták elmarasztalni. Nem nagy győzelem, de mégis valami. A baloldal verhetetlenségének mítosza megint összébb zsugorodott. Visszább lehet venni az arcból megint.

Bell & Sebastian 2009.02.10. 22:38:30

Köszönöm a reakciókat.

Eddig egyet is értenénk. Az esetet elég részletesen tárgyalta jó pár éve talán a Fekete Doboz. Mindenki megszólalt benne. Jogosan kapta, amit kapott, olcsón megúszta. Tűzparancsot adott, mindenki fölé lőtt, egy kivételével... Nehéz kibogozni.

Az is igaz, ennél égbekiáltóbb bűnök megtorlatlanul maradtak.
De a történelmet a győztesek írják...

Politikusok, ügyészek, bírák, rendőrök, történészek, újságírók.
Ezért mondom, ismét győztek. Mi meg lépre mentünk, hagytuk.

Jelenkezzen, aki köpködte Csurkát, Torgyánt. Lsd.: felsorolást.
Próbáltam visszamenni addig a pontig, ami jobb kiindulást kínál, mint Csermanek vérbosszúja, ami megint csak bosszúért kiált!

Kivel is háborúzunk? A Franciával most (mez. gazd). Trianon? Jól tudták, kinek kell levágni a szárnyát. Leszünk ipari ország, kereskedő nemzet, bankár-Svájc? Soha. De itt termett kaját egyre kevesebbet adunk el! Miért is? EU? Ki vitt be oly sietve? Ki mondta: hohó, lassíts! Mind tudom. Szarban a Haza, és elkaptak egy kicsike AVH-st. Örülök, na so-so, gut?

Bell & Sebastian 2009.02.10. 23:22:59

Eszem megáll! De rákente az anyjára. Ez hiba. Egy tőmondat elég lett volna. Salom!

Francois Pignon 2009.02.10. 23:31:17

@Bell & Sebastian: Feng Shui alapján választ mezszámot :DD Mert az anyja azt mondta.
Szerintem kevésbé kínos lett volna azt mondania, hogy náci. ;)

Bell & Sebastian 2009.02.10. 23:43:54

69 a tuti.

-Hogy-hogy nyugdíjat kapsz 30 évesen?
-67%-os impotens vagyok.
-???
-A fűrészgép levitte a középső ujjam és elharaptam a nyelvem

Bell & Sebastian 2009.02.10. 23:59:53

Megmagyarázom:

67-hez picit hozzáteszünk, az 69.

Bell & Sebastian 2009.02.11. 00:01:11

Blikkfangos, de Salom így is.

is 2009.02.11. 00:29:35

nem enged a 48-ból. ezt olyan 1860 környékén találták mondani a 48-as pártra. ha nem jön Deák Ferenc, és nem küldi el őket a halál faszába, akkor se kiegyezés, se magyar fejlődés. de szerencsére jött.

56-ot ünnepeljük, legyünk büszkék rá, emlékezzünk azokra, akik ott meghaltak és szenvedtek, de én nagyon várom már a mai Deák Ferencet, aki az engesztelhetetlen 56-osokat takarítja el ugyanígy a magyar fejlődés útjából.

Bell & Sebastian 2009.02.11. 00:44:23

"Harcos Nemzet átlép a halottain, a kalmár Nemzet meg állandóan a veszteségeit számolja!" -akarta mondani irodalmiasabban.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.02.11. 05:20:45

Kegyelmet kérünk az elítéltnek!
Istennél a kegyelem.

Kegyelmet kérünk az elítéltnek!
Istennél a kegyelem.

Kegyelmet kérünk az elitéltnek!
Istennél a kegyelem.

És: Ha a következő kormányváltásnál nem kezdik el szisztematikusan orvosolni azokat a visszaéléseket és mulasztásokat, amik az elmúlt húsz évben történtek - részben a múlt feltárására, a múltben elkövetett bűnök megbüntetésére, részben az új, demokratikus társadalom megszervezésére vonatkozóan -, akkor Magyaro.-t végképp le lehet írni. Egyszerűen széthullik, megszűnik létezni, nem lesz ami egybentartsa.:-(

ü
bbjnick

spawn666 2009.02.11. 09:19:28

@Pásztortáska: Ez k...a nagy igazság !!!!!!

br · http://www.szalaiannamaria.net 2009.02.11. 09:32:07

Van miért felelnie a kommunistáknak. Már egy ideje gondolkodtam a témán, gondoltam kiírom amit gondolok én is.

sortores.blog.hu/2009/02/10/a_halvanyulo_ember

memento44 2013.01.21. 17:17:35

@dobray: Komcsizunk?...
Kezdjük az úgynevezett demokratikus pártokkal. - Létezik-e egyetlen olyan párt melyben ne lennének egykori MSZMP-tagok (munkásőrök, államvédelmisták, stb.) - Orbán Viktor ifjúkommunista vezető volt, szülei is tagjai voltak a "gyilkos komcsi" pártnak. Nemde?

memento44 2013.01.21. 17:27:10

A hozzászólásokban idézett Sólyom László fiatal korában a Baranya megyei MSZMP-pártbizottság elnökének lányát vette el feleségül... Boross Péter (aki napjainkban bátran vállalja, hogy "mindig is horthysta voltam") a Dél-Pesti Vendéglátóipari Váll. igazgatójaként volt tagja a "gyilkos komcsi" pártnak, Martonyi János, Kövér László, Bogár László, Bencsik András szintén... - a sort hosszan folytathatnám.

Tehetetlen Dodó 2013.01.21. 19:22:06

Fölébresztették az alvó ügynököt.

picur3ka 2013.01.21. 22:02:04

Eliteltek egy kommunistat - nem, csak egy katonat, aki alattuk szolgalt -, osszevizelem magam menten!

Jol megy, a legtomeggyilkosabb politikai mozgalom az emberiseg torteneteben: 120 millio halott es szamolunk, nincs meg vege. Kulonosen ezert nem itelnek el egyet se, mert ok vannak hatalomban.

Boltzmann 2013.01.21. 22:21:26

Dear European Court of Human Rights / Cour européenne des droits de l’homme in Strasbourg

fuck yourself and fuck yourself hard
süti beállítások módosítása