Gloria'n'Roll
2008. december 13. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Gloria'n'Roll

 Az első élmény a külcsíné: az elmúlt napokban hátsó-erzsébetvárosi hajlékom és a bel-pesti dzsumbuj között mászkáltam, ahol szinte kizárólag lecsoffadt arcú, leszakadt ruházatú figurák, mondjuk ki, prolik jöttek velem szembe, sőt, néha egészen zombi alakokkal lehetett összefutni. Már az is esztétikai élmény volt, hogy tegnap az Alkotás úton villamosozva jól öltözött, értelmes tekintetű embereket, mondjuk ki, polgárokat láttam egy kupacban. Az élmény csak fokozódott, ahogy a MOM Park mellett felsétáltam a Csörsz utcai XII. kerületi művelődési házhoz. A zsúfolásig megtert művház előterében karácsonyi hangulat uralkodott, kis kórus énekelt a nagyterembe vezető ajtó mellett. Megérkeztem, Uram, halleluja!

 Az utóbbi kifejezést ezután percenként többször hallottam vissza, 130 torokból egyszerre. A Golgota Gospel karácsonyi koncertjére jöttünk ugyanis, onnan pedig teli vigyorral távoztunk.

 A budapesti gospelkórus koncertje teljesen kimosott a hétköznapokból, és menthetetlenül ráállított a karácsonyi üzemmódra. A kórus - ahogy honlapjukról megtudjuk - teljesen nyitott, bárki csatlakozhat, nincs felvételi sem. Ennek ellenére lenyűgöző szóló- és duettprodukciókat láthattunk a legtehetségesebb kórustagoktól, ráadásul egy nagyon bájos gyerekkórust is kaptunk a színpad sarkába. A másik sarokban pedig egy pöpec funk-blues zenekar tolta az alapokat.

 

 Az egész produkciót ugyanakkor belengte egy szerethető, amatőr, vagyis inkább emberi báj: nincs szó steril profizmusról, van, hogy nem megy egyszerre a koreográfia, vagy egy kislány nem jókor indulna a mikrofonért, de mindezek a pillanatok csak tovább színesítették az estét. Figyelem! Rengeteg kedves meglepetésre készülhetnek a nézők!

 Mivel a Reakció fél szerkesztősége és fél olvasótábora is a budai hegyekben lakik, ezért nekik és mindenki másnak is szívből ajánlom a Golgota Gospel koncertjeit: ma és holnap is kétszer lépnek fel a XII. kerületi művházban (Csörsz utca 18). Ma 16 és 18.30 órakor, holnap 15 és 18 órakor kezdődik a koncert, siessetek a jegyvétellel! Nem bánjátok meg.

 Azt hiszem, jó emberek énekeltek nekünk a színpadról, és talán mi is jobbak lettünk egy kis időre. Gloria, gloria! Ez a másik szó, amit vagy ezerszer hallhattam tegnap. Szóval, nekem tegnaptól van Hellókarácsony.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr84820438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

euan 2008.12.13. 12:59:24

Mit jelent az, hogy tegnaptól van "Hellókarácsony"?

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2008.12.13. 13:13:26

"ahol szinte kizárólag lecsoffadt arcú, leszakadt ruházatú figurák, mondjuk ki, prolik jöttek velem szembe, sőt, néha egészen zombi alakokkal lehetett összefutni."

szörnyűek a prolik. képzeld el Alabama-t, Georgiát, Mississippi-t ahol még lecsoffadtabb arcú még szakadtabb mondjuk ki négerek jönnek veled szembe, borzasztó, azok olyanok kicsit mint akikről minden második posztotok szól, tudod, akik nem Mallorcán barnultak le, és aztán bemész a templomba, ami dittó lecsoffadt, szakadt, és ott egy tizenkét éves gyerek énekli ezt a sok-sok budai hegylakó, nagyon középosztálybeli nagyon derék nagyon nemproli embert bele az aljnövényzetbe :))))

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2008.12.13. 13:16:28

LOL. Hát ez a post elég vidámvasárnaposan hangzik.
(Túl kicsi a kép. Legalább volt pár jó nő a hallelujázók között?)

Karma · http://karma.blog.hu 2008.12.13. 13:26:39

Nem vagyok hívő és mégis mindig elmegyek ide, ha tehetem. Most pont nem :( Innen csak vigyorogva lehet távozni :)

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.12.13. 13:28:38

euan, helló karácsony, azt jelenti: helló karácsony :)

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.12.13. 14:06:51

Jó Tündér: a proli nem = szegény ember. A templomba a mississippi feketék is legszebb öltözetükben mennek gospelt énekelni, és talán megpróbálnak aszerint is élni.

A proli az proli, nem függ vagyoni helyzettől sem. Jellemzően nagyvárosok lepukkant negyedeiben élnek, morognak mindenre és mindenkire, és kilóg a seggük a zizi melegítőből. Közöttük élek, helyrajzilag.

Az az igazság, hogy jobban szeretek polgárok, mint prolik között lenni.

Ulf, volt jó nő, nem is egy ;-) Halleluja!

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.12.13. 15:03:54

kissé tájidegen, de teccik! :)

az időpontokhoz: a www.csorsz.hu/details.php?ido=2008-12-13&idx=1510 honpa szerint a mai 2. előadás nem f7, hanem f8-kor lesz...

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2008.12.13. 15:39:45


nagyvarosok lepukkant negyedeiben szegeny emberek elnek. akik altalaban nem tul boldogok egy ido utan. az is lehet, hogy isznak es szinte sohasem rettentoen elegansak.
ez igaz. az un. underclasshoz tartoznak, tehat eleve ugy szulettek, hogy volt velem vagy veled szemben egy gyakorlatilag behozhatatlan hatranyuk. mi ugyanis a middle classba, upper middle classba szulettunk. az upper-middle classt nevezed polgarinak, az underclasst pedig prolinak. ami persze rendben van, de azert ne legyunk mar oda magunktol. a reakciosok budai urigyerekek, kozep-felsokozeposztalybeli csaladbol. vizsgaljuk meg, hogy az eszak-balkani szintu magyar felsooktatasban mit produkaltak ?
hanyan buktak ki, hanyan ismeteltek evet ? nem, nem fogom megvizsgalni, ez egy koltoi kerdes. a legjobb egyetemeinken felsokozeposztalybeli uberpolgari, uberfideszes (?, vagy nem, allitolag tipikusabb) gyerekek lognak evekig, es hat butak mint a segg. nem mind, de eleg sokan ahhoz, hogy ne legyunk oda a madzsarisztani kozep-felsokozeposztalytol ahova egyebkent mindketten tartozunk. ez nem oldalisag kerdese, en elitistabb vagyok mint itt barki.

Karma · http://karma.blog.hu 2008.12.13. 15:40:17

@ergé jaja, csak most sajna nem tudok eljutni a MOM-ba :/

KTamas · http://ktamas.com/ 2008.12.13. 16:10:05

@Jo Tunder tobben es tobbszor leírtak már hogy az "Összes reakciós és konzis budai úrigyerek" teória baromira nem állja meg a helyét...

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.12.13. 16:37:12

én nem vagyok budai, még csak pesti sem. Vidéki kisvárosi gyereknek születtem, büszke is vagyok rá :-) Elitista csak mértékkel vagyok. Az igényesség (még csak nem is az elegancia) nem vagyoni kérdés. Hadd ne legyek elájulva a szomszédságban redőnyök mögött alkoholizáló lakóktól. De a bejegyzés lényege nem erről szól: nagyszerű élményt adó, lelkes és tehetséges, jószándékú amatőröket láttam tegnap, ajánlom mindenkinek! :-)

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2008.12.13. 17:21:32


fele reakcios budai urigyerekrol volt szo, nem osszesrol, es nem en irtam, hanem erge.

erge,

nem feltetlenul vagyoni kerdesrol van szo, bar az underclass persze vagyontalan. akikrol te beszelsz az inkabb a lower-middle class. nezd, az igenyesseg, akarmit is jelentsen, nem szuletik senkivel, az bizony kultura-csalad-retegfuggo. szo sincs egyenlo palyakrol, egyenlo eselyekrol.

P.S ez tenyleg egy hit gyulekezete szeru csoport korusa.
kreacionistak, de eleg bekesnek tunnek.

deacon 2008.12.13. 17:45:04

én voltam egy párszor az istentiszteleteiken is, de nekem nem veszi be a gyomrom a dizsit, meg az állva-hallelujázva dicsőítést...

meg valahonnan (asszem az USA-ból) döbbenet lóvé van benne. elég csak ráfirtatni a vajtai bibliaiskolájukra.

DEP 2008.12.13. 20:01:44

Kifejezetten szeretem a gospelt, mondjuk még sohasem volt szerencsém élőben hallgatni és látni. Általában az internetes rádiók elég jókat adnak. Talán holnap elmegyek az egyikre.
Köszi, hogy felhívtad rájuk a figyelmet!

plastik02 2008.12.13. 20:19:57

hát mindenesetre szimpatikusabb, mint a 2 órán át kussolás, csak a pap beszél style.

Széna Tomi 2008.12.14. 09:16:17

Jo Tunder:

Van kis hazánkban valamiféle "prolikultúra", szerintem ergé erről beszél. Bár nem vagyok történész, de szerintem a munkásmozgalomból indult, majd a Kádár-rendszeren és a vadkapitalizmuson át folyamatosan erősödött. E réteg mottója röviden ennyi: "Nekem ez jár...". Ebben benne van a folyamatos panaszáradat, az igénytelenség, a könyöklés, az önzés, és hasonló utálatos dolgok.
Ez a "filozófia" nagyszerű táptalajra talált a városba került, gyökereiket elvesztett szegények körében, akik nem vették észre, hogy ezzel valójában egyetlen igazi javukat, a szolidaritást vesztették el.

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2008.12.14. 12:19:09

,,,,E réteg mottója röviden ennyi: "Nekem ez jár...". ,,,,,

Aha. De amikor az egyetemisták azt mondják, hogy nekik "jár" a tandíjmentesség, vagy amikor Európában majdnem egyedüli országként "jár" a copaymentmentesség a national health care-ben akkor az egy egészen más jelenség :)))

Elég komoly irodalma van Spenglertől Ortega y Gassett-ig (nem olvastam ám végig ezeket a fontos munkákat, nyugi) a tömegdemokrácia morális vonzatainak. Igen, a politikai közösségnek minden felnőtt teljesen egyenjogú tagja, melynek következtében a politikai jellegű üzenetek ugyanúgy célozzák a lower class-t (most pl a jobboldal (is) célozza) mint a felső százezert. És igenis mondják nekik, hogy jár. Kettő darab nagy párt mondja éppen nekik, és még jobbak mint a két kisebb, amelyik ehelyett a "nekünk (szó szerint, X-nek, Y-nek és az unokahúgának) jár"-t preferálják. Amúgy valami egészen biztosan jár, pl. én azt gondolom, hogy magasszinvonalú általános és középfokú iskoláztatás igazán járhatna, hozzáférés a kultúrához ilyesmi, minden magyarnak járhatna az, hogy mégis valamiféle finn lesz belőle nem ugor. That is a metaphore. A belső lelki finnlandizáció járna szerintem, bár ennek persze szinte semmi értelme, de mégis :))

Berci_JCHC (törölt) 2008.12.14. 19:11:07

a golgisok nagyon jó srácok. akiket ismerek, azokról csak jót és szépet tudok mondani. azon kevés társaságok közé tartoznak, akik kellően nyitottak és modernek, ezt mutatja pl. a régi híradó moziban szervezett mindenféle könnyűzenei estjük.
sajnos eddig csak egy részletkérdés koncerten voltam ott, de az nagyon jó volt. ^^
a gospel kórusukra meg nagyon kíváncsi lennék. O.O

Berci_JCHC (törölt) 2008.12.14. 19:15:56

Jo Tunder: ennek a gyülinek az amerikai eredetije a Jesus Movement nevű keresztény hippimozgalomban született, hippik és később punkok, meg egyéb utcaifjak közé mentek.
wikipedia elég részletes, és a négy létező szócikk közül az egyik pont a magyar. :D
hu.wikipedia.org/wiki/Calvary_Chapel
de ha angolul jobban tetszik:
en.wikipedia.org/wiki/Calvary_chapel

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.12.14. 23:41:20

ergé, kösz az ajánlót, elmentünk, szuper volt. Hitgyülis fílingem csupán egy percig volt :P
na komoylan, tényleg remek este lett, a posztodnak hála, kösz! :)

leveliro1 2008.12.15. 07:35:38

lower middle upper class: tudod, nem szégyen magyarul beszélni

Rivud 2008.12.15. 07:42:37

"Reakció fél szerkesztősége és fél olvasótábora is a budai hegyekben lakik" - hát ez sajna meg is látszik rajta... Én is ott nőttem fel, hetente jártam az isivel a MOM-ba, a férjem azonban egy virtigli proli családból származik (nem szegény, hanem proli - óriási a különbség!!!, a prolik egyáltalán nem mindig szegények). Nem mondom, hogy a családdal való találkozás nem volt egy sokk-élmény, de egy ilyen találkozást nagyon ajánlanék a hangjegyet fingó budai hegylakó-közönségnek, mert állítom, hogy a többségnek csak igen halvány, sőt gyakran teljesen hamis elképzelései vannak a Mo. életét meghatározó "proli" társadalomról. Talán egy kicsit reálisabb képük lenne a világról.
Mi vasárnap templomban voltunk, ahol az évezredes egyházi karácsonyi énekeket énekelték, utána meg elmentünk a Vörösmarty térre, ahol Galgahévizi nénik énekelték a régi, gyönyörű karácsonyi énekeiket. Olyan hittel és szépséggel, istenfélelemmel és szeretettel, amivel ritkán találkozni. Nekem meg ez töltötte meg a szívemet karácsonyi örömmel.

Askeladden (törölt) 2008.12.15. 09:27:23

Hányinger ennek a posztnak a szellemisége.

"ahol szinte kizárólag lecsoffadt arcú, leszakadt ruházatú figurák, mondjuk ki, prolik jöttek velem szembe, sőt, néha egészen zombi alakokkal lehetett összefutni."

Jézus ezekért a zombikért született. lehetne finomkodni, hogy "is", de jobb ha tőlem tudod, hogy "főleg".
A többi meg az "álpolgári" ájtatoskodás.
Amúgy én aztán elitista vagyok, de az már nem tetszik, ha a kereszténységbe is elitizmust visznek.
Szerintem az ember legyen következetes.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2008.12.15. 09:47:42

www.choralisconstantinus.hu/magyar.asp?id=11

Choralis Constantinus 500 címmel a Habsburg császári udvar 15-16. századi énekes szertartásait bemutató rendezvénysorozat indult, az esemény fővédnöke Habsburg-Lotharingiai Mihály főherceg.

A repertoár a teljes egyházi év vasár- és ünnepnapjait öleli fel, amely 238 alkalmat jelent. Az előadások nagy száma miatt a sorozatot három évad alatt valósítják meg 14 nemzetközi hírű együttes, illetve előadó tolmácsolásában. Advent első vasárnapján, 2008. november 30-án kezdődik, és 2011. november 22-én, Szt. Cecília, a zene védőszentjének ünnepén ér véget a koncertsorozat.

Béláim Béla 2008.12.15. 10:16:45

Urunk irgalmazz, az a pirosinges csávó ott első sorban csak nem a Zuschlág Jani?

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.12.15. 11:12:47

Rivud, prolik között élek Budapesten, látok és hallok dolgokat...

Askeladden: a prolimentalitású emberek nem kérnek a megváltásból. Ha akár egy szikrányi igény keletkezik bennük erre, akkor már nem mondhatók prolinak. És még egyszer hangsúlyozom: NEM a vagyoni helyzettől függ a proliság.

És még egyszer: hadd legyek rossz véleménnyel arról az embertípusról, amit nem kedvelek.

Askeladden (törölt) 2008.12.15. 11:42:52

"hadd legyek rossz véleménnyel arról az embertípusról, amit nem kedvelek."

Legyél, csak ne keverd bele a kereszténységet.
Vagy te is egy olyan Jézusban hiszel, aki segít a nappalidba színben ősszeillő szőnyeget meg függönyt venni? :-)

Leprolizni rosszul öltözött, szerencsétlen, megváltásra szoruló embertársaidat meg ítélkezés.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.12.15. 12:00:38

Askeladden, nem szeretnék ezzel hivalkodni, de ezt gondolom a valóban elesett emberekről:
reakcio.hu/kultura_20080320_ingyenebed
És ezt a hitről:
reakcio.blog.hu/2008/03/21/az_orok_forradalmar

Ennél többet nem tudok mondani.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.12.15. 14:33:13

Murci, egészségedre! Most is fellépett a gyerekkórus? volt egy haláli kölyök, aki az ő sora után je-je-t énekelt a mikrofonba :-)

Kunsagi fi 2008.12.15. 17:08:17

KEdves Ergé!

Köszönjük a cikket. A tavalyi szezon képei helyett a mostani karácsonyi képekkkel is illusztrálhatod a cikkedet. :)

Innen:
picasaweb.google.hu/vizi.gergely/2008_12_13KRuskoncert#

Itt választ kapsz arra is, hogy fellépett-e a gyerekkórus. :-)

Üdv
Kórustag

Clearwater 2008.12.15. 18:04:33

Csak hogy "tiszta vizet" öntsek a poharatokba:
1. A kórustagok 97%-a nem budai, sőt kb. 1/3-uk (de lehet, hogy több) még csak nem is bp-i "von Haus aus" (ha már ennyire divat itt a nyelvtudásunkat fitogtatni)
2. A "budai konzis úrigyerek" fogalmat nem tudom, honnan ismered, de sajnos a budai úrigyerekek zöme túl lusta (tisztelet a kivételnek) és túl jól él ahhoz, hogy annyit belefektessen a hangszertanulásba, hogy a konziig eljusson - a konziba manapság zömmel egyrészt roma származásúak járnak, másrészt 3-4 gyerekes családból származó alsó-középosztálybeli gyerekek :O
3. A Golgota és a Hit Gyülekezete még csak egy lapon sem említhető...
4. "meg valahonnan (asszem az USA-ból) döbbenet lóvé van benne. elég csak ráfirtatni a vajtai bibliaiskolájukra." - arany apám, ehhez meg mi közöd? Legalább nem a híveik pénzét éneklik ki a zsebükből, mint a legtöbb helyen teszik... A Vajtai Bibliaiskolából pedig szétszóródnak a világ minden tájára az evangéliumot elvinni (a döbbenet sok lóvéból). Többek között olyan országokba is, ahol börtön, sőt halálbüntetés jár az ilyenért. Szóval mielőtt hangulatot próbálsz kelteni egy olyan dologban, amit nem is ismersz, előbb nézz kicsit körül - Júdás is sajnálta, hogy Mária Magdolna a drága olajat Jézus lábára "pazarolta" - de ezt nem a szegények iránti szívjóságból tette, hanem mert irigy és tolvaj volt :P. Ezt a Biblia mondja, nem én...

Berci_JCHC (törölt) 2008.12.15. 18:39:19

Clearwater: csak egy félreértést akarok én is tisztázni, mert a többi az nagyon rendben van, amit írtál. :)
A konzis ebben az esetben a Konzervatórium nevű társoldal és társblog íróit és olvasóit jelöli. Linkjét megtalálod itt a Reakción a középső oszlopban. :)

Clearwater 2008.12.15. 18:58:57

Köszi :P
(azért láthatóan nem vagyok minden tekintetben "képben")

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.12.15. 19:50:10

Ergé: igen, a szöszi fürtjeit lóbáló kissrác zárta a szólistákat a gyerekkórusban (azzal hogy je-je...), angyali volt :D

kedves "idetévedt" kórustagok: Szép Volt!!!
süti beállítások módosítása