Szavaznál-e új pártra?
2008. október 06. írta: nénike

Szavaznál-e új pártra?

 Beszélünk itt állandóan, hogy mennyire érdemein felül reprezentált az SZDSZ, arrogáns és korrupt az MSZP, programtalan és demagóg a Fidesz. Az MDF-ről nem beszélünk, mert csak egy nagy nulla kilométerkőbe vésett Dávid Ibolya van, meg egy hosszú lista, hogy kit nem segíti éppen hatalomra: Gyurcsány Ferencet, Orbán Viktort, Almásy Kornélt stb. A KDNP-nek nevezett szellemi taekwando kör megkerülhetetlenségét pedig csupán sunyi elhallgatásunkkal jelezzük.

 Nagy sóhaj szakadt fel viszont anno a Szili Katalin kontra Sólyom László elnökválasztó nagygyűlés eredményhirdetése pillanatában.

 A köztársasági elnök szemünkben számos jó pontot szerzett Fekete János szakszerű kitüntetésétől kezdve az eü. törvény visszaküldésén át egészen a magyar lápvidékek és határontúli nemzetrészeink bejárásáig. Ezért hajlandóak vagyunk elnézni neki az öltönynadrághoz felvett irdatlan terepjáró mamuszt, meg a Zengő, Tubes kitérőt.

 Most ez a derék ember több, politikai állóháborút bíráló nyilatkozata után ráutaló magatartással egy új szerveződést bátorít. Neve még nincs, de ma este a Parlament Dunára néző falára vetítik a jelszót: Lehet más a politika!

 Masszív ökopárt körvonalazódik, számos, a nagy pártokból kiábrándult figura bábáskodása mellett. A magát Ökopolitikai Műhelyként definiáló brigád – ha jól figyeltem, – holnapután bont zászlót, s az eddig tudható, meglehetősen elnagyolt és hevenyészett információk szerint a fenntartható fejlődés, demokrácia szervíz, kulturálisan sokszínű ország, demokratikus jogok védelme, és efféle célok mellett száll  síkra.

 Úgy látszik, Németországban van igény ilyesmire, 9,4%-os kaptak a bajorországi választásokon.

 Az egyoldalú gázfüggőség miatt sem érdektelen a megújuló energia, ezügyben érdekelne az atomenergiához fűződő viszonyuk. Remélhetőleg Schiffer Andrásék ebben nem osztják a német paranoiát és előállnak majd valami reális ötlettel.

 Egyelőre sok még a kérdőjel, ezért a szimpatikus kezdeményezés apropóján kérdezzük: te szavaznál egy új pártra 2010-ben? Akár rájuk is? (Vagy inkább maradsz a Kétfarkú Kutya Párt elkötelezett híve)?

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr44698927

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Reakció - polgári underground 2008.10.07. 10:19:59

Lézeresek vs. rendőrök - Ilyen ország pedig nincs CXXIV. Tegnapi kérdésünkre esti bemutatkozásával a Lehet más a politika! nem adott túl meggyőző választ. A lézershow tíz éve még nagy szó volt, de ma már minden alsó-középkategóriás diszkóban szériafe…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2008.10.06. 16:35:56

"Pedig szinte az atom lenne a legfontosabb , főleg a cárizmus újratöltése óta."

Azért az uránt sem fákról szüretelik az Alföldön...

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2008.10.06. 16:36:02

Nénike,

az 1. kérdést nem nagyon értem, nincs 5 alapító. 15-en ültek össze tavaly ősszel (lényegében zöld civilek mind).
2. Atom. Mint zöld oldalról induló társaság, eleinte természetes volt, hogy nem kérünk belőle. Aztán csatlakoztak olyan - egyébként - szimpatikus emberek, akik azt gondolták, hogy ez az élből elutasítás nem helyes, vitassuk meg. S mivel erőből nem akarunk senkit lenyomni, konszenzusra kell jutnunk (ha nem lesz konszenzus, nem lesz közös álláspont sem). Már volt egy vita, a következő novemberben lesz.
A saját véleményem egyébként az, hogy nem kell atom. Van előnye (pl. kis CO2 kibocsátás) de nagyon drága (a most épülő finn erőmű végső költsége valahol 4,5 milliárd euró körül lesz, ez 1125 Milliárd forint). Egy új atomerőműre szánt költéget sokkal hatékonyabban lehet energiahatékonyságra (4-7-szeres eredmény CO" kib. csökknetésben) de megújulóra is elkölteni.
De ez csak az érvek egy szelete.

L.

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2008.10.06. 16:39:51

Az alapkérdésre a válaszom: Nem. Az ötszázalékos bejutási küszöb olyan kemény korlát, amin puszta lelkesedésből, de még az állampolgári politikusundort meglovagolva sem lehet átlépni. Először tehát érjék el a küszöb eltörlését. Utána lehet szó róla, ha amúgy szimpatikusak. Az atompárti politika pl. kimondottan jó pont lenne. :) Pacsuliszagú szivárványkoalíció, az nem köll. ;)

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.10.06. 16:48:20

Kedves Lehetmás! Csak szeretnék szólni, hogy elképzelhető: a Nagy Betolakodó Feri is meg fog jelenni a rendezvényeteken. Ezt hogy küszöbölitek ki?

lehetmás 2008.10.06. 16:51:03

elGabor: hidd el, mi eltörölnénk/leszállítanánk a küszöböt, és nem magunk miatt, hanem elvből - de ez kintről tökéletesen esélytelen. Bentről sem lesz könnyű. ;)
Abban megegyezhetünk, h EP-n ránk szavazol, és ha meggyőzően látszik, h egy évvel később nem kell féltened a voksod a hasznosulatlanságtól (ilyen szó nincs is!), akkor 2010-ben is? :D

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2008.10.06. 16:51:32

Wow. Mi ez a hirtelen atommánia?

Nem nagyon értek hozzá (gyanítom, hogy hasonlóan a legtöbbekhez itt), de egy tippem van: a szombathelyiek megcáfolhatatlan tanulmányokkal fogják alátámasztani, hogy a legmegfelelőbb hely az új reaktornak Nyíregyháza. És fordítva. Értsd: persze, kell, de minél messzebb tőlem...

lehetmás 2008.10.06. 16:53:06

lekylola: viccelsz?!? vagy tudsz valamit, amit mi nem? az durva lenne; Ferenc testvér elmegy minden olyan buliba, ahova nem hívják meg?
egyébként a Gödör kidobói azért vannak, hogy eltávolítsák a nemkívánatos elemeket, nem? :)

zoli27 2008.10.06. 16:53:09

Válasz a post-ben feltett kérdésre: Én mindenképpen nyitott vagyok. Ha komoly, szakmai és szellemi háttérrel rendelkező öko-liberális pártról lenne szó, nem zárom ki, hogy rájuk szavaznék. Schiffer András neve mindenesetre nem rossz ómen.

siqlum 2008.10.06. 16:53:38

Ki van csukva h rájuk szavazzak a jelenlegi formában. Majd ha látom a jelöltjeiket a választókörzetemben, és látom a választási programjukat. Ha látom a párt vezérkarát nyilatkozni, a kampányukat, akkor elgondolkodok rajtuk. Pillanatnyilag semmit sem jelentenek. Jópofa elökörködés. Ennyi. Lássuk a medvét:)

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.10.06. 16:56:16

lehetmás :) Én csak szóltam. Tudsz olyan buliról, ahova eddig nem ment el? :) Szerintem holnap be fogja jelenteni: neki nagyon tetszik ez az új, zöld párt. Elmegy a bulitokra, mert ma, minden baloldalinak össze kell fogni. Ő és Klára támogatják a fiatalok kezdeményezéseit :)

RemSajt 2008.10.06. 17:01:23

Az én válaszom: igen, szavaznék új pártra és nem zárom ki hogy erre a társaságra. De!
1. lássam hogy reális a bejutás
2. lássam a programot
Különösen kíváncsi vagyok mit mondatok az energiatéma mellett a cigánykérdésről, a szociális kiadásokról, az APEH és a rendőrség jelenlegi működési elveiről, és hogy milyen külpol programmal jöttök..

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.10.06. 17:04:13

Én akkor szavaznék rátok, ha elővennétek a kommunista témát. (Perekkel, stb. tisztáznátok kit terhel felelősség a kommunista diktatúrában elkövetett bűncselekményekért.)

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.10.06. 17:05:46

Háááát akkor megint fölvállalom a d'etre noir szerepét. Meg a szkeptikusét.

Tehát.

Nagyon tetszetős az a tinédzser hevület, hogy mink nem vagyunk se konzervatívok, se libsik, se zöldek, se semmik. Mink mindenki érdekeit egyformán nézzük. Mink felülemelkedünk a kicsinyes politikai vitákon. Moreover, Új Világot Építünk. Satöbbi.
De sajnos ilyen nincsen. Ha lenne, lehetne ilyen pozíció, akkor nem lennének problémáink, amik megoldásra várnak. Ha lenne ilyen lehetőség, akkor nem kéne érvelni egyik érdek mellett a másikkal szemben, és vice versa. Ebben van egy jó adag álmodozás, egy még nagyobb adag perfekcionizmus, és talán egy kis utópikus érzület is. Nem is beszélve a politika-ellenes éléről, hogy ti. a politika célja hosszú távon a politika megszüntetése (aminek a léte pont abból fakad, hogy nincsenek örök időkre megoldódó problémáink), hiszen a politika az csak rossz lehet.


De persze ne legyen nekem igazam.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.10.06. 17:06:41

Hogy-hogynem, Lola ötlete pl. kifejezetten teccik. Benne lesz a műsorban?:DDDDDDDDDDDDDD

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.10.06. 17:13:11

Egyébként az vicces lenne, ha írnátok előre egy közleményt, amiben szépen megkéritek a miniszterelnököt, hogy ez esetben ne jöjjön el egy olyan bulira, ahova nem hívták. Biztos benne lenne a sajtóban, reklámoznátok magatokat, no meg vicces is lenne. Antimeghívó, vagy micsoda.

lehetmás 2008.10.06. 17:28:52

lola, ez hatalmas!
...bár így lehiggadva azt mondanám, nem nagyon kéne egy jó vicc kedvéért se egy közleményben szerepelni GYF-cel. ez nem róla szól, hanem az ország helyzetéről és a politika minőségéről - ez utóbbinak persze ő eklatáns példája...

a komcsizásra ráállni, hát, az nem a mi műfajunk - nem tűnik ugyanis túl produktívnak. de a korábbi állambiztonsági iratok, közte a III/3-as dossziék nyilvánossága, amit továbbra is minden párt szépen elszabotál, az nagyon is fekszik nekünk. titkosság -, szembenézés +.

Gabrilo: én nem fogalmaznék úgy, mint Lunakid, viszont akkor még bonyolultabb a dolog. mert mondhatjuk, h zöldek vagyunk, vagy több-mint-zöldek, de ebből senki nem fogja tudni, h mit gondolunk az adókról, a szociális rendszerről vagy éppen a rendőrségről. van egy ökopolitikai ideológia (jobb híján lásd: magyarinfo.blog.hu/2008/08/06/okopolitikai_gyorstalpalo, vagy az angol wikipedián), amit viszont még annyian se tudnak pontosan beazonosítani, mint azt, h mi az a bal-jobb. szóval ha az lesz a zöld mint politikai kategória értelme, amit mi képviselünk, akkor zöldek leszünk :) de egyelőre nehéz a dolgunk...

JámborAndrás · http://magyarinfo.blog.hu/ 2008.10.06. 17:30:04

Fuh nem olvastam mindent végig, de szivesen vagyok egüt liberális Elek Istvánnal.
Ja és Hajrá!
Legyen Más!
Ragasztok is mindjárt egy Hanem-es matricát!

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.10.06. 17:32:24

lehetmás,


Hát, ettől féltem:( Általában az ideológiákat nem szeretem. Így jártam:)

gonoszka · http://gonoszka.nolblog.hu 2008.10.06. 17:34:51

Egy középen álló pártra semmiképp. Nem bíznék bennük. Ráadásul ez valami divatos maszlag. Az ember vállalja fel milyen nézetek állnak hozzá a legközelebb! (A többit sem kell élből elutasítania persze.)
Nem tartom magam jobboldalinak, így az is kiesik.
Liberális pártot aligha alapítana bárki is ma Magyarországon...
A zöldek érthetően jellemzően baloldalt szoktak állni. De bevallom, egy ilyenben sem bíznék, ráadásul nem is vagyok az az elkötelezett zöld. (Más sem, de én elismerem.)
Marad a baloldal. Talán egy új baloldali, szociálliberális pártra tudnék szavazni.

nénike · http://mandiner.hu 2008.10.06. 17:35:48

Nem találunk céget új atomreaktor-blokk építésére, ha tovább szerencsétlenkedünk?
www.168ora.hu/cikk.php?cikk=25097

br · http://www.szalaiannamaria.net 2008.10.06. 17:37:29

Lehetne 60 milliárd Ft-ot spórolni a volt pártfunkcik nyugdíjának a nyugdíjminimumra való csökkentésével, mint Lengyelországban tették.

Mehetne a 60 mrd Ft az egészégügynek, azon belül is az OMSZ-nek részben.

br · http://www.szalaiannamaria.net 2008.10.06. 17:40:39

Ezzel csak arra akartam utalni, hogy igenis van értelme a múltat bolygatni.

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.10.06. 17:42:23

kár, hogy nem komcsiztok :( Az a baj, hogy ma egyik párt sem komcsizik, még a Jobbik se. Ők cigányoznak, az meg nem szimpi.
Mindegy, a mostani pártalapítási kedvet nézve, lehet, hogy majd lesz egy rendes antikommunista párt is. Jöjjön el az én pártom :)

lehetmás 2008.10.06. 17:44:16

br: persze, hogy van, de azért múltbolygatás/szembenézés =/= refelktálatlan komcsizás.
Gabrilo: akkor hívjuk politikai filozófiának, hm? ;)

és most bocs, de szaladok lézerezni. gyertek ti is!

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.10.06. 17:46:58

Lola,

alapítsunk akkor pártyot. Én szívesen komcsizom, ezt bárki a környezetemből tanúsíthatja:))

nénike · http://mandiner.hu 2008.10.06. 17:47:02

Kedves lehetmás!

A Greenpeace szerintetek mennyire vállalható? Itt azt olvasom, hogy "a nukleáris áramtermelésre a jövőben egyszerűen nincs szükség Magyarországon" – hangsúlyozza a Greenpeace közleménye."

hcrules 2008.10.06. 17:51:43

Igen, bennem is felvetődtek amik Gabrilo-ban. Olyan nincs hogy egy pártnak ne legyen eszmeisége. Azt fontos megérteni, hogy akkor is bizonyos filozófiai alapokon áll az ember ha ennek nincs tudatában. Az utópiákkal és a politika-ellenes politikai pártokkal szemben pedig szkeptikus vagyok...

hcrules 2008.10.06. 17:53:31

Szívesen csatlakozok az antikommunista párthoz! ;)

herrbert74 2008.10.06. 17:55:10

Azok közé tartozom, akik bármely szavazáson egy lóf*szt rajzolnak a szavazólapra, amennyiben azon pártokra vagy azok képviselőire lehet szavazni. Egy kivétel lehet ez alól: ha a párt deklarálja, hogy ő tulajdonképpen egy pszeudo-párt, ami rövid távon pártként funkcionál, de hosszútávon célja a részvételi (értsd közvetlen) demokrácia létrehozása.

Ma ez sajnos bár elméletileg már megvalósítható, gyakorlatilag még nem. Ugyanakkor tíz évvel ezelőtt még elméletileg sem volt lehetséges, tíz év múlva viszont megvalósítható lesz. Az meg nem nagy idő a politikában. Kivárom, sőt közreműködnék, mert ma el kell kezdeni. Utópia? Igen, mint a repülés, a holdexpedíció, a királyság vagy éppen a kommunizmus eltörlése, stb.

Néhány link:
en.wikipedia.org/wiki/Direct_democracy
Egy ilyen párt, a svéd Aktivdemokrati angol FAQ-ja:
www.aktivdemokrati.se/AD-forum/viewtopic.php?f=14&t=538&sid=45c9ce6ea941e646acbe68eeed7d5840
Magyarországon is van ilyen, de sajnos elvetélt/túl amatőr próbálkozás:
ide-ide.hu/
Metagovernment, egy e-demokrácia project:
www.metagovernment.org/wiki/Main_Page
Nibiru helyzetértékelésével tökéletesen egyetértek:
www.nibiru.hu/politika/newsystem/participativ.htm

Mit gondoltok erről?

states 2008.10.06. 17:58:45

"Az MDF-ről nem beszélünk, mert csak egy nagy nulla kilométerkőbe vésett Dávid Ibolya van, meg egy hosszú lista, hogy kit nem segíti éppen hatalomra: Gyurcsány Ferencet, Orbán Viktort, Almásy Kornélt stb. "
Hát ennek a mondatnak nem nagyon van értelme, bár érteni vélem, hogy mit akar mondani...

dolphin · http://adlibitum.hu 2008.10.06. 18:01:52

lola,

egy szo-szerint anti-kommunista partra, amely a kommunizmus alapteziseit ellenezne (es nem pusztan az ex-kaderek billogozasaban merulne ki a programja), te max jobb hijjan szavaznal, mert a kapitalista gazdasagi programjukat, aligha fogadnad lelkesedessel...

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2008.10.06. 18:02:34

herrbert74 2008.10.06. 17:55:10

Ez való Önnek:
www.dpp.no/
"Ha az emberek 70%-a mellette, 30%-a ellene szavaz egy ügynek, akkor mi 70%-ig érte, 30%-ig ellene fogunk dolgozni."
"Johan Golden, az Ön rabszolgája a parlamentben."

RemSajt 2008.10.06. 18:04:54

herr,

szvsz a mai demokráciának nem az a fő baja hogy képviseleti, hanem az hogy a végső döntéshozók (választók) a) nagy százalékban nem értenek ahhoz amiről döntenek és b) emiatt könnyen befolyásolhatóak azok által akik "értelmezik" számukra a kérdéseket (lásd média és megmondóemberek szerepe, plusz a jelszavak mentén politizálás programok helyett).

A megoldást nem tudom, (de egy IQ-teszthez kötött szavazati jog talán jó kezdés lehet :-) ). Az biztos, hogy ez a tömegdemokrácia belső velejárója..

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2008.10.06. 18:06:46

Antikommunisták a Nukleáris Energiáért (ANE) a konszenzuskereső javaslatom.

Google 2008.10.06. 18:06:50

Sokat akar a szarka, csak tarka a farka.

Ebben a telezsúfolt demokráciába már csak egy olyan párt hiányzik, amelyik semmilyen, senkivel nincs, senkit nem segít (láttunk már ilyet, nem eggyet), de mindent akar.

A Jobbik is a parlamenti választásokra gyúr, nevet is felmutatott, itt valahogy olyan szégyenlősek ezek a mások.
De most akkor egyből két zöld párt is lesz, egy már volt, készülődik a következő. Csak a szavazat számít, a többit megoldják.
Láttunk mi már választások előtt MSZP-t segíteni hívatott váklasztási pártokat, ez is csak az. Csak az újszülöttnek új minden párt.
De Lola azért jót kérdezett, a posztkommunisták ellen is fellépnek? Mert ezt nem árt a legelején tisztázni.

dolphin · http://adlibitum.hu 2008.10.06. 18:08:26

"Ha az emberek 70%-a mellette, 30%-a ellene szavaz egy ügynek, akkor mi 70%-ig érte, 30%-ig ellene fogunk dolgozni.Johan Golden, az Ön rabszolgája a parlamentben."

Nem ezt nevezik politikai prostitucionak...?

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.10.06. 18:08:33

Gabrilo, szívesen alapítok veled pártot, de előre szólok hangember vagyok és lusta :)

Demo · http://nepkoztarsasagot.blog.hu 2008.10.06. 18:11:53

Én csak attól félek, hogy ez a párt is magával hordozná az eddigiek hátrányait:
- a régi konjunktúrából vonultatja fel az embereket
- urambátyám' módon osztódnának a lapok
- hagyják, hogy rájuk telepedjenek, vagy belülről fúrják őket szét
- koalícióval valami vállalhatatlanba kerülnek
- korrumpálja őket a nagy lé.

dolphin · http://adlibitum.hu 2008.10.06. 18:15:46

"de egy IQ-teszthez kötött szavazati jog talán jó kezdés lehet :-)"

Ezekkel a lelkes cenzus-propagalasokkal csak az a baj, hogy en meg egyszer sem lattam senkit, aki azt mondta volna, hogy "egy ponttal, az en IQ-m felett legyen a hatar"....

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2008.10.06. 18:19:19

dolphin 2008.10.06. 18:15:46

Én meg azt nem tapasztaltam még soha, hogy önmagában a magas íkú bárkit megóvott volna az ostobaságtól (nem az alacsony íkútól, hanem a butaságtól).

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2008.10.06. 18:23:20

(Horvátország atomerőművet épít 2015-től, Eszék
mellett, egy Dunaszigeten. Duna tv nyomán.)

Szippancsáki (törölt) 2008.10.06. 18:23:49

Aktualitás a Tarkáknak:

Na jó, akkor most ki lehet sétálni a vonatbaleset színhelyére és szemébe nézni a halottak hozzátartozóinak, akik a cigány színesfém-tolvajok miatt estek áldozatul.
És meg lehet kérdezni, hogy nem-e az az elcsukló hangon nekrológot mondó táncikálóember-e a felelős, aki veletek lógott aznap.

Tarka magyar, mi? Szeresük egymást...

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2008.10.06. 18:24:01

Nénike,

A Greenpeace forgatókönyve szerint (lásd: www.greenpeace.hu/energia.pdf) 2050-re le lehet csökkenteni a magyarországi energiafelhasználást a jelenlegi 1/3-ára, azaz 1100 PJ-ról 380-ra. Ennek a felét adná akkor a kőolaj+földgáz, másik felét a megújulók. Ennek eléréséhez nincs szükség atomenergiára, sőt, ez a forgatókönyv arra épül, hogy minden forrást a hatékonyság növelésére fordítunk, (Lehet vitatni, hogy az olaj+földgáz részt atommal pótoljuk, csak akkor a hatékonyág általi csökkenés nem lesz akkora).

Szóval szerintem a Greenpeace vállalható (bár én a Sea Shepherd-et jobban bírom:))
L.

RemSajt 2008.10.06. 18:29:25

dolphin - legyen az enyém fölött eggyel, én örülnék neki :-)

RemSajt 2008.10.06. 18:31:01

Bár tény, hogy nem önmagában az alacsony IQ a gond, hanem a felelős gondolkodás hiánya, azért szvsz statisztikailag erős a korreláció.

Google 2008.10.06. 18:31:02

Az az érdekes, hogy amikor a Zordast 2002-ben el akarták kergetni, tudták, hogy az MSZP-t akarják.
Most, hogy az MSZP a romjaiban hever, már más párt kellene, mert, ha az MSZP dől, dőljön a Fidesz is!
Lehet át-, meg átcsoportosulni, de attól a problémák problémák maradnak, szegénység, cigány-kérdés, adók, környezetvédelem, múlt rendszer, igazságszolgáltatás stb.
Lézer-show-val, PR-rel nem fog menni! Próbálták már mások is.

RemSajt 2008.10.06. 18:32:47

a lézersó meg a píár a választók azon 90%-ának a megnyeréséhez kell, akiket az ehhez hasonló blogokkal nem lehet elérni :-)

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2008.10.06. 18:34:08

Lastres 2008.10.06. 18:24:01

Micsoda bornírt ötlet. Az energiafogyasztást növelni is lehet, ha több az atomerőmű. Minek csökkenteni?

herrbert74 2008.10.06. 18:34:33

Bocs, ha valakit megbántok, de a kommentekben maradjunk a tegeződésnél...
dzsuceharcos:
norvégtudásom egyelőre hiányos, de ez Aktivdemokrati testvérpártja lehet. Terjed az eszme, no. Ugyanakkor szerintem ez csak a pszeudopárt stádiumban működhet kényszerűségből. Gombnyomó Jánosokból 386-tal így is több van a kelleténél.
dolphin:
Ez pont az ellentéte, mert itt a választók akarata dönt minden kérdésben. A példát konkrétan a képviseleti és részvételi demokrácia (kényszerű) ötvözetének hívnám.
RemSajt:
Miről dönt a választó? Fidesz vagy MSZP? Ez nekem nem döntés. Egyébként aki képviseleti demokráciát akar közvetlen demokráciában, az megkaphatja. Csak delegálnia kell a szavazatait, akár szakonként (tárcánként) más-más szakértőnek. Ha akar, egyszer szavaz életében. Ha akar, minden nap.

Karcolt lendület 2008.10.06. 18:34:36

Kár, hogy dolgom van, a lézersót megnézném. :-)

Az új szerveződés szimpatikus, de nem biztos, hogy egyetértek velük mindenben. (Legalábbis ami számomra kiderült egy-két személyes beszélgetédből.)

Google:
Amennyit tudok róluk, ez határozottan nem egy vakpárt, - ahogy itt leírták -, 1 éve szervezkednek és elég komoly programalkotó munkát végeztek. És szerintem leginkább az SZDSZ-nek vágnak alá itt Budapesten - főleg, ha a "nagy öregjei" valahogy kicsinálják Fodort. Mellesleg mindenki a parlamenti választásokról beszél, pedig az első két évben a célnak az önkormányzatinak kéne lenniük, különös tekintettel Budapest közgyűlésére. Arra szerintem esély is van és elég sok értelme is lenne, ha egy ilyen párt segítene kissé a közösségi közlekedéssel kapcsolatos döntésekben...

states 2008.10.06. 18:38:27

Programtalan és demagóg Fidesz. Ezt hangoztatja az MSZP is. Ami azért nevetséges, mert valójában az MSZP-re igaz. Csakhogy ha egy pártnak kormányon nincs programja, az katasztrófa a kormányzott országra nézve, az ellenzéknek pedig nem az a dolga, hogy programokat gyártson, hanem hogy ellenőrizze a mindenkori kormányt. Ami a demagógiát illeti, megnézem magamnak azt a pártot, amelyik Magyarországon demagógia nélkül fog választást nyerni...

br · http://www.szalaiannamaria.net 2008.10.06. 18:39:51

Jesszus.

Energiafelhasználást nem lehet csökkenteni, arra kell számítani, hogy az elektronika korában nőni fog, méghozzá ugrásszerűen.

A másik, hogy az ún. megújuló energiaforrások üzembe állítása sok esetben egyáltalán nem környezetbarát, gondolok itt a napelemek előállításához szükséges nehéziparra vagy a szélerőműveknél a standby dízelgenerátorokra.

A másik, hogy az atom sokkal környezetkímélőbb és biztonságosabb a kőolaj+földgáz+szén kombónál...

A magyar Greenpeace le van maradva 40 évvel, a modern zöldek között már sokan rájöttek az atomenergia előnyeire és otthagyták az egész atomstop kampányt.

Nem Csernobillal meg 50 éves reaktordesignokkal kell hadakozni.

br · http://www.szalaiannamaria.net 2008.10.06. 18:47:50

OFF:

www.hirtv.hu/?tPath=/view/videoview&videoview_id=6669

Ez meg mi a franc?

Ez az ember most vagy nem normális, vagy képes emberek halálával színészkedni...

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.10.06. 18:47:54

lelkylola · reakcio.blog.hu/ 2008.10.06. 18:08:33


Te vagy az én emberem! De sajnos én is ugyanilyen vagyok:(( Kellene valami dolgos-szorgos figura, aki komolyan veszi a protestáns etikát. Ötletek?:)

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2008.10.06. 18:51:32

br · sortores.blogspot.com/ 2008.10.06. 18:39:51

Így van, az energiafelhasználás növekedni fog, többek között attól is, hogy egyre több klímaberendezésre van szükség. Alapvető tényekkel nem számol, aki az energiafogyasztást csökkenteni akarja.

RemSajt 2008.10.06. 18:55:12

Herr,
igen ebből lehet per pill választani. Én nem azt mondtam hogy ez jó, hanem hogy ennek az az oka, hogy az utolsó ingyenélőig mindenkinek választójoga van (elnézést ha a megfogalmazásom bárkit is sértene).

Más oldalról az általad javasolt modellről lehet vitatkozni. Személy szerint vannak fenntartásaim (éppen azért mert a fent említett probléma, miszerint mindenki egyformán beleszól) továbbra is fennáll. Én nem szeretném, ha az orvos úgy kezelne, ahogy a kórterem megszavazza, hanem inkább úgy ahogy a legjobb tudása szerint meggyógyulok.

states 2008.10.06. 19:04:20

Szippancsáki
Egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy színesfémlopás okozta a balesetet. Ami pedig Gyurcsány elcsukló hangját illeti, ez a nyugdíjas otthonokból legalább 7 szavazatot jelent...

cpandacsoki · http://isis.blog.hu 2008.10.06. 19:06:38

Tyűha. Egy valamit mindenképpen be kell szerezni, valami nagyon profi politikai marketingest, mert már a kommentekből látszik, hogy milyen nehéz feladat egy új pártot felfuttatni, rögtön listát lehetne írni azokból a feladatokból, amik elérése nélkül az elején elvérzik. Nyilván csak valami fiatal jöhet szóba, aki még senkinek nem csinált kampányt.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2008.10.06. 19:08:01

Nehezen lehet elképzelni, hogy egy ökopárt ne a baloldali alternatív mozgalmakkal álljon szellemi rokonságban. Jobboldali konzervativizmus és ökopárt szövetsége értelmezhetetlen. A kapitalizmus az ember gazdasági és technológiai fejlődése irányából értelmezi a környezetet, az ökopolitika a környezet szempontjából előbbit. Nem egyeztethető a két dolog.

Az ökopárt, ha bejut, mindenképpen az SZDSZ-MSZP oldalán találja magát. Ebbe az irányba fogja vinni az első komoly veszekedések után hatalomra jutó vezetés, amely a pártot stabilizálja és reális esélyt ad neki a parlamentbe jutásra.

A politika elsősorban hatalomtechnika és nem lelkes értelmiségiek világformálása. Szemét duma, tudom, de akkor is ez van.

Lola kijelentése teljesen a helyén van. Aki nem választja el magát radikálisan, szellemileg és politikailag az MSZP struktúráitól, érdekköreitől, személyi és szellemi világától, az előbb-utóbb az MSZP mellett találja magát. Majd meglátjátok.

Cypriánus 2008.10.06. 19:14:08

Kedves Herrbert74!
KÖZVETLEN DEMOKRÁCIA???
még a parlamentáris is szarul működik, egy közvetlen maga lenne a katasztrófa. egy társadalom alapvetően nem épülhet demokráciára, mint tiszta államformára, mert az a (manipulálható és ingatag) többség zsarnokságát hozza el.
A demokrácia amúgy is necces kormányzati forma, (egyetlen ógörög politikai filozófus sem szerette) de parlamenti és alkotmányos fékek nélkül a csőcselék uralmává válna, amelyet káosz után egy erőskezű, és korlátlan Vezér kiemelkedése követne. " Előbb a szofisztika jön el , aztán demagógia, végül a barbár invázió" mondta Donoso-Cortés.

dolphin · http://adlibitum.hu 2008.10.06. 19:23:55

Szippancsaki,

onnan tudod, hogy cigany szinesfemtolvajok loptak el valamit, hogy ha nem-cigany szinesfemtolvajok tettek volna, akkor nincs baleset...?

Herrbert74,

a legkonnyebben megcafolhato populizmus, hogy a nepnek mindig igaza van...

TREX · http://polarmacko.blog.hu 2008.10.06. 19:38:27

Ilyen program kell:
TÖBB HAVAT A JEGESMEDVÉKNEK!
TÖBB HALAT A JEGESMEDVÉKNEK!
Akkor szavazok.

heima (törölt) 2008.10.06. 19:55:27

új pártra mindenképp szavaznék, de nem ilyen ökoliberális hülyeségre, hanem egy valódi konzervatív pártra, ami mondjuk hasonló szellemiséget visz, mint a Reakció. Ilyen pártnak nem lenne nagy támogatottsága, de ha egy 10-15%-ra jó, akkor mér tökéletes egy fidesszel való koalícióra, a néppárti vonulat ellensúlyozására, és nekem is jobb a lelkiismeretem h nem szavaztam olyan arcokra mint pl Kövér vagy Tompi.

Az meg egyenesen hihetetlen, hogy tényleg van olyan ember, aki komolyan elhitte Fletónak h Szlovákiában milyen szörnyű az élet.

Google 2008.10.06. 21:20:23

Hát ma maguktól is rájöhettek volna, nem a legalkalmasabb az idő a lézer parádéra. Mégiscsak nemzeti gyásznap, 4 ember meghalt a vonat szerencsétlenségben. Ölég érzéketlen, önző párt alakulhat...

Alfőmérnök 2008.10.06. 21:22:03

Remélem most már belátják, hogy a komcsizás igenis indokolt és produktív.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2008.10.06. 21:25:13

CrL:
Elolvastam a cikket. A más politikát akarók nyilván elfelejtették, hogy a parlament épületét jogszabály védi. A rendőrök kivételesen jogszerűen jártak el.

CrL 2008.10.06. 21:31:10

eltekintve attól, hogy én eleve hülyeségnek tartom a lézerezést a Parlamentre, de akkor máshova miért nem lehetett akkor vetíteni?

index.hu/politika/belfold/nolezer3768/

TREX · http://polarmacko.blog.hu 2008.10.06. 21:38:10

Azért mert a rendőrök nem csupán jogszerűen jártak el, de felsőbb utasításra cselekedtek. Irdatlan bácsi, néze már meg, hogy az a gyerek akkor most rossz vagy nem jó!

KiNG 2008.10.06. 22:17:43

“Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek ülnek egy bölcs és becsületes nép nyakára, akkor a nép azokat a silány fickókat minél hamarabb a pokol fenekére küldi. De ha egy hitvány kormány huzamosan megmarad a helyén, akkor bizonyos, hogy a nemzetben van a hiba …”

(gr. Széchenyi István)

A magyarok ostobák.

CrL 2008.10.06. 22:21:07

haha, ezt jól összeraktad kedves Kinga & Kinga

2008.10.06. 22:21:49

@Elpet:

"Nehezen lehet elképzelni, hogy egy ökopárt ne a baloldali alternatív mozgalmakkal álljon szellemi rokonságban. Jobboldali konzervativizmus és ökopárt szövetsége értelmezhetetlen. A kapitalizmus az ember gazdasági és technológiai fejlődése irányából értelmezi a környezetet, az ökopolitika a környezet szempontjából előbbit. Nem egyeztethető a két dolog."

Ez történelmileg így alakult, de SZVSZ nincs a dolog kőbe vésve. Egy "kapitalista" párt számára elég életszerű volna energia-hatékonysággal, gazdaságosággal, megújuló erőforrásokkal meg ilyesmikkel foglalkozni. Csak a hippi-anarchista mázt kell róla levakarni és nyakon önteni valami jó kis polgári-keresztény szósszal a trendibb imázs kedvéért :)))

herrbert74 2008.10.06. 22:24:02

Az a baj, hogy nem nagyon tudtok kibújni a keretek közül. Pedig van egy kijárat a ketrecből.

RemSajt
Az utolsó ingyenélő éppenhogy most lehet a mérleg nyelve, a közvetlen demokráciában nem. Nincs aki így vagy úgy megvegye a szavazatát és ott sem kerülhet többségbe.
Az orvos döntéseit meg nem kell megszavazni. Na jó, tudom, képletesen értetted. A döntések végülis a szakértők kezébe kerülnének az intézményeken és a szavazatdelegáción keresztül. A különbség csupán annyi, hogy nem tudnak vele visszaélni.

Cypriánus
Azt hol írtam le, hogy el kellene törölni az alkotmányt és nem lennének fékek és ellensúlyok? Amit leírtál, az pont a képviseleti demokrácia. Már a Vezér is kiemelkedett, nem vetted észre?

dolphin
Populizmus? Miről beszélsz? Ne sértegess engem! De ha nem populizmus és olyan könnyű megcáfolni, akkor cáfold, légy szíves. Tudtommal az egyetlen közvetlen demokrácia eddig az athéni volt. Szerintem működött. De eddig nem lehetett olyan széles társadalmakra kiterjeszteni, mint a mai nemzetállamok. Svájcban működik még egy hasonló rendszer, eddig csak referendumokkal. Totális anarchia, Vezérek jönnek mennek. Meg is lehet nézni, hol tartanak.

Most jött el a paradigmaváltás ideje.

Fletónak amúgy részvétem. Vagy mi van.

Alfőmérnök 2008.10.06. 22:28:04

ifsz:
(Arról nem is beszélve, hogy ma Magyarországon inkább a baloldal kapitalista - vadul - a jobboldal meg inkább kacsintgat az antikapitalizmus irányába, igaz csak retorikájában.
Az SZDSZnek és holdudvarának ténylegesen semmi köze nincs a "baloldali alternativ mozgalmakhoz".)

KiNG 2008.10.06. 22:34:57

A magyarok túl sokat gondolkodnak, mindent mindig jobban tudnak, aztán mégis ők produkálják a történelem legnagyobb inflációját, ők sírnak Trianonért, őnáluk sírhatnék-magas az adó, az ő kurváik a legnagyobb kurvák, talán a legnagyobb arányban van náluk a tüdőrák mint halálozási ok, 386 képviselő (lol)... és így tovább...

Szép nemzet vagytok.

CrL 2008.10.06. 22:39:38

haha, ez itt igen off amiket írsz, de Kinga & Kinga. lehet egy személyes kérdésem: te hol tanultál meg ilyen jól magyarul?

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2008.10.06. 22:50:14

A kurvák hogyan legnagyobb kurvák? Legdrágábbak? Legügyesebbek? Legszemérmetlenebbek? Legszenvedélyesebbek? Legmagasabbak? Hogyan legnagyobbak?
Érdemes elolvasni még Lőwy Árpád " Egy honleány Rigában " című drámai költeményét a hozzá fűzött szerzői kiegészítéssel.
The King&Kinga, valami félelmetes tapasztalati anyag lehet sorai mögött
:D

Alfőmérnök 2008.10.06. 22:51:02

ez nem off, hanem egy fasság. ezen a helyen épp azon gondolkodnak, hogy hogyan lehetne változtatni ezen, erre jön a "túl sokat gondolkodnak" dumával. Barom.

hcrules 2008.10.06. 23:16:50

Hagyjuk már ezt a "kapitalizmus" kifejezést... Nem feltétlenül kell átvenni az öreg szakállas frazeológiáját! Maradjunk mondjuk a piacgazdaságnál!

dolphin · http://adlibitum.hu 2008.10.06. 23:21:11

herrbert,

Athenban kb. a lakosok 10%-a volt jogosult szavazni...

vizipipa 2008.10.06. 23:23:59

186 komment, a korrupció 4x fordul elő. Csak. Pedig az morált és erkölcsöt is jelent.
Kiegyezés?

2008.10.06. 23:40:57

@Elpet:

"A kurvák hogyan legnagyobb kurvák? Legdrágábbak? Legügyesebbek? Legszemérmetlenebbek? Legszenvedélyesebbek? Legmagasabbak? Hogyan legnagyobbak?"

A legnagyobb kurva az az a kurva, aki mindenkinek igent mond, csak neked nem :)

@vizipipa:

Szerintem is a korrupció lenne az első,nyilvános információkkal, jól szabályzott pártfinanszírozással, elszámoltatható képviselőkkel, köztisztviselőkkel, stb. A jelenlegi mértékű korrupció olyan dolog, amelyik a legjobb ötleteket is képes aláásni. SZVSZ ameddig erre nincs megoldás, kár bármibe is belekezdeni.

herrbert74 2008.10.07. 00:05:38

dolphin
ez igaz, a történelem csak ilyen példával szolgál, de
1. ez attól még közvetlen demokrácia volt
2. ez nem akadályozhat meg minket abban, hogy mi is történelmet írjunk vele

XY kronosz óra 2008.10.07. 08:43:41

Kicsit gyenguszra sikerült a belépő. Azért az érdekelne, hogy milyen jogszabályra hivatkozva tiltották le a vetítést. Nagyobb lendületet kívánok holnapra.

OftF 2008.10.07. 10:14:17

Én is még figyelném őket egy kicsit, mielőtt átpártolnék.

Addig is hajrá Magyarország, Hajrá magyar kétfarkú kutyák!

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2008.10.07. 18:27:32

herrbert74 2008. 10. 06. 17:55:10
"Azok közé tartozom, akik bármely szavazáson egy lóf*szt rajzolnak a szavazólapra, amennyiben azon pártokra vagy azok képviselőire lehet szavazni."

Gratulálok! Eddig minden alkalommal be is jött a választásod...
Ha legközelebb nem tudnád fejből, hogy hová tedd az x-et, csak nézd alaposan végig a szavazólapot, hátha ott lessz rajta, hogy "IDE" ;)))

Tehát a válaszom a nyitókérdésre (Szavaznál egy új pártra 2010-ben? Akár rájuk is?):
- IGEN szavaznék,
- akár rájuk is, ha garantálják, hogy az enyémmel együtt meglesz az 5%-hoz szükséges kb. 280e szavazatuk.

ÁrPi 2008.10.07. 18:30:07

The King & Kinga 2008.10.06. 22:17:43

NEM mondta, NEM írta gr. Széchenyi István ezt:

“Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek ülnek egy bölcs és becsületes nép nyakára, akkor a nép azokat a silány fickókat minél hamarabb a pokol fenekére küldi. De ha egy hitvány kormány huzamosan megmarad a helyén, akkor bizonyos, hogy a nemzetben van a hiba …”

Itt olvasható az idézet backtrack :-) felgöngyölítő nyomozása :) :

www.urbanlegends.hu/2007/03/29/minden-nemzetnek-olyan-kormanya-van-aminot-erdemel/

A sajtóipar gondosságáról pedig szólnak a
urbanlegends.hu -n a bejegyzés kommentjei.

ÁrPi 2008.10.07. 18:42:24

Az idézet valójában
" Surányi Miklós: Egyedül vagyunk " c. Széchenyi-életregényében van. Nem Széchenyi szavai.

mek.oszk.hu/04700/04792/html/03.htm#11

mek.oszk.hu/04700/04792/
A 437. oldal a PDF -ben.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2008.10.07. 18:43:04

Olvasgatva a kommentezők részben eltérő, részben összecsengő "kívánságlistáit" egyre inkább megerősítve látom, hogy jó úton jár az IDE "pszeudo párt" alapkoncepciója:
- nem kell saját program! Mert:
1. az úgysem fog tökéletesen megfelelni senkinek (max. kompromisszumosan)
2. a parlamentben feltett konkrét kérdésekről program nélkül is el lehet dönteni, hogy támogassuk-e vagy sem (pl. úgy, hogy megkérdezzük róla az általunk képviselt-eket!)
3. az általunk benyújtandó (módosító v. önálló) javaslatokat is összeállíthatjuk a választóink utasítása alapján.

És akkor IDE kívánkozik a reagálásom egy "épületes vélemény"-re:
"dolphin 2008.10.06. 18:08:26
"Ha az emberek 70%-a mellette, 30%-a ellene szavaz egy ügynek, akkor mi 70%-ig érte, 30%-ig ellene fogunk dolgozni. Johan Golden, az Ön rabszolgája a parlamentben."

Nem ezt nevezik politikai prostitucionak...?"

NEM, kedves dolphin, ezt KÖTÖTT mandátumú (avagy VALÓDI) képviseletnek nevezik!

De ha neked megfelel, hogy ma "más a kampány és más a kormányzás", akkor TÖK MINDEGY, hogy kire szavazol, hisz úgysem azt fogja tenni, amivel előtte hiteget...

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2008.10.07. 19:38:09

herrbert74:
"közvetlen demokrácia eddig az athéni volt. Szerintem működött."

- valamiért mégis vége lett (szvsz NEM azért, mert alapból rossz lett volna, hanem mert változtak a külső-belső körülmények, feltételek), tehát annak a pontos okait nem ártana megtalálni (mármint egy történész munkáiban:)
- illetve megnézni, hogy ma vajon meg lehetne-e teremteni az összes szükséges feltételt hozzá...

"ez nem akadályozhat meg minket abban, hogy mi is történelmet írjunk vele"

- legalábbis egy javított utánnyomást - a korábbi hibák lektorálásával.
- de valamilyen korlátozott átmeneti változattal mindenképp lehetne foglalkozni addig is, amíg az IDEálisra sor kerülhet.

Egyetértek:
Most jött el a paradigmaváltás IDE-
je. ;)

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2008.10.08. 13:59:08

Inkább Lányiék, Élőlánc, az nekem szimpibb. És jó lenne egy Fidesz-Élőlánc koalíció, hogy a realitások szőnyegének szélén maradjunk.

XY kronosz óra 2008.10.08. 14:19:30

Schiffer két évig az Ifjú Szocialisták ügyvivője, 1992-ben lépett ki a szervezetből.

Vay Márton egyik fő szervezője a Zengőre tervezett NATO-lokátor elleni fellépésnek.

Koritár Heni viszont rendben van:
iwiw.hu/pages/image/albumdata.jsp?userID=113283

bomi 2008.10.08. 14:53:12

Nagyon sajnálom azt, ami ezen a nem túl nagy támogattottságú szegmensen belül történik: a megosztottság növekszik tovább.

Luna Kid · b-terv.blog.hu 2008.10.06. 15:34:53
> Az Élőláncos busongáshoz ("nélkülünk és ellenünkre lelkesen szervezik pártjukat")...
> ...
> Tehát, BOLDOGAN együttműködünk mindekivel, akik hajlandók leülni megegyezni velünk! És ezalól az Élőlánc sem kivétel, sőt...
Ez azért így egy kicsit furcsa... Van már egy létező párt gyakorlatilag ugyanezzel az értékrendszerrel, ti – köztetek olyanok, akik annak idején, mikor az Élőlánc megalakult, azt mondtátok, hogy inkább civilek maradtok, ellenzitek a párttá alakulást – meg alapítotok egy másikat, majd EZUTÁN azt mondjátok, hogy nyitottak vagytok a megegyezésre? Én ennek drukkolok egyébként, de ezek után sajnos nem sok esélyt látok erre...
A véleményemet erről egyébként már leírtam a blogjukon:
lehetmasapolitika.blog.hu/2008/10/05/a_zaszlobontas_forgatokonyve?fullcommentlist=1#c3568932

bishop_a_szintetikus 2008.10.09. 15:45:42

A cikkben feltett kérdésre a válaszom: csak új pártra szavaznék. a jelenlegi garnitúra ugyanis már most is túl sok ideje ül abban a túldíszített házban a duna partjában, és egyik párt visszataszítóbb, mint a másik.
A lehetmásért viszont akár még magyar állampolgárságért is folyamodnék, hogy tényleg szavazhassak majd :)
süti beállítások módosítása