Itthonhagyási törekvések
2008. szeptember 19. írta: Ács Ferenc

Itthonhagyási törekvések

 A Helyi Téma című, egyedi hangvételű kiadványban nemrégiben jelent meg egy gyöngyszem „Itthon hagyták az elnököt” címmel.

 „Bánki Erik, az Országgyűlés sport-, és turisztikai bizottságának elnöke nem utazhatott ki a pekingi olimpiára. Szili Katalin házelnök megálljt parancsolt törekvéseinek.
  Szép, ami érdek nélkül tetszik, tehát ez így már önmagában gyönyörű. A törekvés, amint egy pekingi repülőjegy formájában ölt testet. De nézzük tovább!

 „Azt gondolom, hogy a parlamenti szakbizottság vezetőjének ott lenne a helye a világ legnagyobb sporteseményén, mégpedig a parlament költségvetéséből - mondta megkeresésünkre Bánki Erik. - Mégsem utazhattam Pekingbe, azzal az indokkal, hogy a parlament nem teszi lehetővé az Európán kívüli sporteseményekre való hivatalos kiutazás finanszírozását.”
 Naná, hogy mindent a költségvetésből kell finanszírozni, ezt pont egy politikus ne tudná ebben az országban? Írja a többihez, majd Állam Bácsi jön és fizet. 

 „Bánki Erik ezek után dr. Schmitt Pálhoz, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökéhez fordult, aki a honi olimpiai bizottság költségén meghívta Pekingbe a szakbizottság elnökét. - Ekkor kerültek felszínre az olimpiával kapcsolatos finnaszírozási nehézségek. Kiderült, kevés pénzt adtak a felkészülésre.
 Amely négy évig tartott. Addig nem derült ki, hogy nincs pénz? 

 „Csak hogy egy konkrét esetet említsek: a súlyosan megsérült Görbicz Anita orvosa azért maradt Magyarországon, mert a kiutaztatására nem volt pénz. Bár, mint a parlamenti sportbizottság elnöke, úgy éreztem, tudtam volna segíteni a magyar sportdiplomáciának, mégis a maradás mellett döntöttem. Úgy gondoltam, a MOB kvótáján inkább olyan, az olimpiáról lemaradó sportoló vagy sportvezető utazzon, aki teljesítményével megérdemli, hogy a helyszínen drukkoljon a társainak. - Bánki Erik végül nem utazott, itthonról szurkolt, miközben a kérelmét elutasító Szili Katalin több mint egy hetet tölthetett a kínai fővárosban.
  Happy end, de mégsem teljesen, mert utánrúgás nélkül nem tud nagylelkű lenni a magyar.

 Nézzük csak, miért is kellene magyar politikusoknak olimpiára utazgatni? Megszokásból? Vagy mert valamelyik ágazati szövetség elnökei? Ez is gázos önmagában, de tényleg, mi dolga volt például a Nemzet Óvónőjének Kínában? Milyen kézzelfogható hozadéka volt az útjának, azon túl, hogy lassan utoléri Medgyessyt a politikailag céltalan 80 nap alatt a Föld körül futamokban? Vagy: Demszky Gábor megint ott fotózgatott lelkesen. Ha magánemberként ment, lelke rajta, de ha nem, akkor minek volt ott? Aztán a repülőn a sportolóktól az első osztályt sajnáló Molnár Gyula? És nem, a parlamenti bizottsági elnököknek sem jár a méregdrága utazás. Annak jár, akinek helye van ott, ő pedig a sportoló, az edző, a sportorvos, és nagyjából itt véget kellene érnie a felsorolásnak, de legalábbis erősen ráférne egy beragadt delete gomb a protokollistára. Esetleg megrendezhetnék a politikusok olimpiáját. Hazánk csapata az elmúlt tizennyolc év teljesítményével versenyezne, a zászlóvivő Gyurcsány Ferenc.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr97669680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zetek 2008.09.19. 07:14:24

A nmezet óvónője kapcsán a kézzelfogható kifejezés használata legalább is cinikusnak mondható. Amúgy a teljesítményük alapján a sportolók jelentős részét is felesleges volt kivinni. Egyáltalán, miért foglalkozunk még a gyógyszeripari játékokkal?

Steve the Great 2008.09.19. 08:59:17

"Amúgy a teljesítményük alapján a sportolók jelentős részét is felesleges volt kivinni."

Ilyen alapon az országok (és/vagy a versenyzők) kb. 80%-a eleve otthon is maradhatna. Van egy nevezési szint, azt teljesítették, ott a helyük...

Bajkon úr 2008.09.19. 09:53:55

Egyetértek. Na és a Schmitt Paul? Ön dönt: MOB vagy politika.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.09.19. 10:09:25

Pali bácsi inkább maradjon a sportnál, köszönjük! :D

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.09.19. 10:10:28

off
Fijjuk, lehet pol. cikket "rendelni"? pl. OV-Fodor tali egy fiktív beszélgetése...

Zetek 2008.09.19. 10:10:55

De akkor foglalkozzunk a turisztika rovatban velük.

vizipipa 2008.09.19. 10:39:06

Bajkon úr

Maximálisan egyetértek önnel. Csak nem feledkezem meg a másik oldalról sem.
Tehát: Gyárfás Tamás, Baráth Etele. Ön dönt: MOB vagy politika.

nemkellnemzetivagta 2008.09.19. 11:07:14

az olimpiának különben is van valami kedves kollektivista bája. ezért állt jól a kínaiaknak, ezért szeretik a politikusok.

Google 2008.09.19. 11:18:43

Ahol Gyurcsány megfordult, ott fű nem nő többé. Gaz? Az, igen.
Sportminisztérium - nincs, sport-és turisztikai bizottság elnöke -nézze a tévében az olimpiát!, Montessori iskola - paródia, az ország- kormányos nélkül.

És hogy Molnár Gyula ott volt? Talán azt hitte, káromkodásban indulhat.

Zetek 2008.09.19. 11:19:44

Szeritem csak a nagyon egyszerű lelkeknél. Része a kenyeret és cirkuszt projektnek. Nekem a kevdencem volt, amikor Fletó napokig ott őgyellgett, hátha leesik egy érem. Még anyut is a korházban hagyta.

Tintahal Kombájn 2008.09.19. 16:44:30

Pali bácsi maradjon a sportnál? Merthogy a magyaroknak nincsen szíve? Példás. A többi úgyis le van írva. Persze kormányzati aranykiegészítő pazarlás van, jihijj.
Szerintem nem MOB vagy politika felöli döntéskényszer van. Egyáltalán nincsen döntéskényszer, a híre is csak néha-néha tűnik fel.
süti beállítások módosítása