Vengerszkij Narod: vezércikkel a világbékéért
2008. szeptember 05. írta: Bozót.harcos

Vengerszkij Narod: vezércikkel a világbékéért

 Persze idáig is láttunk gyámoltalan célozgatásokat, így például címlapfotót orosz békefenntartót sirató hozzátartozókkal, no meg Medvegyev elnök sajtótájékoztatóját az orosz NATO-nagykövet véleményével ellenpontozó brüsszeli tudósítást („Oroszország nyugtat”, 2008. szeptember 3., 9. oldal). Most azonban a Magyar Nemzet c. polgári napilap végre-valahára úgy döntött: befejezi a maszatolást és megmondja a frankót. Vezércikkben leplezi le mindazokat, akik idehaza a globálkarvalykapitalista amerikai imperialisták szekerét tologatják és ebből következően megkérdőjelezik az orosz hadsereg Grúziában megvívott Nagy Honvédő Háborújának jogosságát.

 Sajnos a tettenérés valamiért nem sikeredett teljesre. A lap főszerkesztő-helyettesének tollából előfröccsent vezércikkből például fájdalmasan hiányoljuk Orbán Viktor Grúzia ügyében tett russzofób nyilatkozatainak elítélését – különösen, hogy e nyilatkozatok egyike konkrétan a Magyar Nemzetet támadta. (A mai nehéz gazdaság helyzetben ennek nyilván terjedelmi okai lehettek.) Így csak Németh Zsoltról és Martonyi Jánosról sikerült a leplet lerántani, igaz, róluk – képletesen szólva – a keresztvíz is majdnem lekerült. Jó bolsevikhoz méltó, kitűnően kivitelezett akciót láthattunk: szabadnépesen sejtető stílusgyakorlatot („Martonyi János egykori külügyminiszternek szintén Amerika véleménye az iránytű. Nem biztos, hogy van közöttük összefüggés, de nem kell sokat kutakodni a hatályos cégnyilvántartásban ahhoz, hogy megtaláljuk a nevét is viselő ügyvédi irodát, azt, hogy ... szép számmal látja el itthon amerikai nagyvállalatok, tulajdonosaik képviseletét”), emellett lehelletnyi zsidózást, csak az íze kedvéért („az ugyanilyen, ám a Közel-Keleten zajlódó konfliktusok, az emberi jogok lábbal tiprása elkerüli Németh Zsolt érdeklődését"), valamint az energiapolitika marxista-leninista alapokra helyezését (Oroszország ... hozzánk közel van, eddig is az volt a legésszerűbb, ha onnan vásároltunk földgázt”).

 Kissé komolyabbra fordítva a szót: itt és most nem próbáljuk meg körbejárni, hogy a magyar érdekek pontosan hogyan illeszthetőek be a Caracas–Teherán–Moszkva-tengely világforradalmába. Nem kívánunk belemenni abba a véget nem érő vitába sem, hogy egyesek vajon miért tekintik a magyar sorskérdések alfájának és omegájának az izraeli–palesztin konfliktust – s miért néznek mindent annak szemüvegén keresztül. (Ez végleg szétfeszítené a poszt kereteit, bár beteg közállapotaink hű tükreként valószínűleg csúcstámadási kísérletnek nem lenne utolsó a kommentszámot illetőem.) Lepattanna a déhorvátgábori világképről azon bonyolult közgazdasági érvrendszerünk is, miszerint bármely terméket a vevő szempontjából előnyösebb több helyről beszerezni, mint egy forrásból – különösen stratégiai energiahordozókat. Ehelyett egyszerűen csak tegyük fel, hogy igaza van azoknak, akik szerint Magyarország gyarmati sorsra van ítélve. Nos, ha így van, csendben tegyük fel a kérdést: a huszadik század tapasztalatai szerint amerikai gyarmatnak jobb lenni, vagy orosznak? Mesélhetnének erről például a felszabadítás közben megerőszakolt magyar nők, az elzabrált családi örökség, a malenkij robotból hazatért nagypapák. Vagy akár mi magunk is, visszaemlékezvén kölyökkorunkra, mikor csorgó nyállal léptük át nyugat felé a határt, a markunkat ütő ötven dollárral a szüleink zsebében.

 Persze, Amerikát lehet sok mindenért utálni - jogosan is. De emiatt a komcsi háromperhármas bagázzsal meghitt harmóniában Putyin végbélrózsáját szép rózsaszínre nyalogatni?

 Mit ne mondjunk? Polgári.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr7649045

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Árokásó Top100 2008.09.05. 09:36:38

Egei Antal és Horváth ZsoltSajnos nem sokat tudunk e rejtélyes szerzőpáros személyéről és munkásságuk motivációjáról írni. Egei Antallal kiterjedt ismeretségünkből még senki sem találkozott, Horváth Zsoltot meg mindannyian ismerünk, de eddig egyik sem vál…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.09.05. 08:38:29

:DDDDDD Nincs is mit mondanom. Tökéletes kis írás.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.09.05. 08:43:26

sztem viszont sokakl jobb cikk, mint ahogy beálíltod: eleve, Martonyi Mangalica Zsoltba én is anyiszor törölném bele a tollamat, ahányszor csak tudom, u.így Martonyi Huszárbajszú et.-ba is, másrészt meg mi a baj pl. ezzel a mondattal, pláne hogy a cikk lényegét jelenti: "A tökéletesen artikulálható hazai érdek képviselete valóban azt kívánja-e tőlünk, hogy atlantistábbak legyünk Amerikánál"?!
Dhg egyszerűen inkább/ jobban a realitások talaján áll, mint az elképzelt polgári étoszukal magát megint belövő Fidesz - aki (ami) mindig akkor akarja megmondani a frankót, amikor bár igaza is lehet akár, de nem számít: sokkal jobb ha kussol, amikor a nagyok a feje felett osztják a világot...
Nekem is régóta elegem van a Némethzsoltokból (kinek nincs?!). DHG-nak nem tudom, aktuálisan miért kell kinyírnia őt (mert bármi lehet ugyebár emögött...), de most csak egyetértek vele.
Dhg-t meg nem bunkóznám le: az Albán úr sorozat írója nem hülye. Max nem értjük néha, mit miért ír.
Azt sem értem, hogy ez a fideszszolga lap, ha egyszer szembemegy a Vezér és sleppje irányával, miért ezt kapja? amellett hogy kissé eltúlzott pár kép: nem kell mindjárt idevizionálni a szovjet katonákat.. a USArmyra sem emlékeznek mindenol a megszabadító angyal képben..

De tessék csak felvilágosítni a buta csacsi fejemet :) Csak a macsétával ne báncccsa a füleimet... bocs a sok pofázásért.

A lap oroszokat "lebékefenntartózása" meg egyszerűen baki lehetett, ciki. Vagy a másik poszt 150 komm-ja után mire jutottatok?

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2008.09.05. 08:50:41

"A lap oroszokat "lebékefenntartózása" meg egyszerűen baki lehetett, ciki."

Nem baki, hanem a hivatalos orosz álláspont.

Cypriánus 2008.09.05. 08:51:41

Eddigi írásaimból látszik, abszolút nem vagyok russzofób és grúzrajongó, -de ez az írás a MN-ben tényleg sok.
szerintem is gátlástalanul üzleteljünk a Macival ( Amerika is ezt teszi) de ne legyünk már hülyék. A Macival semmi bajom, üljön szépen a ketrecben (túl Ukrajnán) mi addunk nemi mézet meg almát (euró) ő meg gázt, -de ne csak ő adjon gázt! ( Kínos, detalán tényleg egyezkedni kéne Iránnal! Addig Amerika nagyjából csak az észt oszthatja, de gázt nem fog tudni adni Európának.)

Az amerikaellenességről-nos ez olyan, mint a makedónellenesség volt a hellén államokban Kr. e 200 táján, és még egy ideig, : a bunkó, magukat hellénnek nevező makedónoknál mennyivel jobbak a bátor, erős rómaiak!...aztán néhány évtized múlva a görögök jó része, a szintén görög makedónokkal együtt fejthette a követ egy itáliai bányában...
Szóval Ne legyünk már hülyék! Komolyan azt hiszik Ámerika rosszabb, mint Kína?!

nénike · http://mandiner.hu 2008.09.05. 08:55:05

A mai Népszabi megkérdezett néhány névtelen fideszest DHG vezércikkéről. Érthetetlen, döbbenet. Ezek voltak a REAKCIÓk.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.09.05. 08:55:54

Turul, persze. Úgy értettem, hogy bennehagyták a cikk feliratában (gondsolom mti-szöveg élehetett, nem?)
Trehány is a lap, nem csak vonalas?

Oli bácsi · http://reakcio.blog.hu 2008.09.05. 09:04:50

murci:
gondolom, Németh Mangalica Zsoltot akartál írni, de már ne is haragudj, de valakinek a külsejével viccelődni a külpolitikai állásfoglalásai kapcsán, hát ez nem szép.

Az Albán Úr sorozatot nem DHG írja, hanem Csermely Péter: ez ugye filológia.

Bozótnak igaza van: a ruszkikat már láttuk, azt kösz, még egyszer nem.

Bozót.harcos 2008.09.05. 09:05:11

"nem kell mindjárt idevizionálni a szovjet katonákat.. a USArmyra sem emlékeznek mindenol a megszabadító angyal képben.."

Igazad van, az amerikaiak sem angyalok, ezt senki sem állítja. Én történelmi tapasztalatokról beszéltem: az 1945. májusi Európában nagyobb biztonságban érezném magam az Elba-Linz-Graz-vonaltól nyugatra:)

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.09.05. 09:11:49

Olibá, kösz, Némethet igen, pardon. Csak már a másik politikus járt a fejemben... :) Ebben a képben benne van minden politikai kritikám MZs-tal szemben.
ja és pardon a másik elírásért is, hát tényleg úgy emlékeztem. Akkor viszont lehet hülye dhg :) Szóval remélem csak lényegtelen dolgokban írtam hülyeségeket :)

medve2 2008.09.05. 09:18:53

Na, ma a Magyar Hírlap vezércikkben küldi el a pébe a Nemzetet áttételesen, a Népszabadság alaposan körüljárja a témát. De a legjobb írás perrsze a reakcióé!

Francois Pignon 2008.09.05. 09:19:16

Ja , akik most az orosz gáz kapcsán politikai és gazdasági szükségszerűségről írnak, ugyanazok nem győzik ekézni az USA-t ha valamely lépése mögött olajt sejtenek.

Azt hiszem elkelne ide pár hangulatos írás a Strabagról meg a Gazpromról. Már csak a tejbeaprítás végett gondolom.

medve2 2008.09.05. 09:28:38

Akkor még egyszer a MN cikkéről:

1. Az írás nem orosz politikáról szól, hanem primitív módon személyeskedik.
2. Kifelejtették Ovit, ami nem nagy bátorságra vall, de mindenestre szánalmas.
3. Németh Zsolt lezsidóbérencezni, Martonyi Jánosra meg utalásokat tenni, ez a Pravda stílusa volt a koncepciós perek idején. Az, hogy Bába Iván hogy került ide, az egy rejtély, vélhetően csak annyi, hogy dhg nem szerei valami miatt.

Ez a cikk az újságírás alja volt, ez a legcikibb.

Graziano 2008.09.05. 09:30:15

Tovább a lenini úton: ha már személyeskedik a Nemzet, érdemes megnézni, hogy kik személyeskednek:
Ugyan hol tanult az illető lap külpol rovatvezetője fegyver-, pardon, tollforgatást???? És mit tart a közvélekedés, hogy mi lett azokból, akik huzamosabb ideig abban az intézményben tanyáztak???
Ahogy az említett cikk írójának a múltját is kissé megkaparva szintén érdekes dolgokat lehetne feltárni.
Nem ártana, ha valamelyik tényfeltáró kollega egy kicsit megnézné, hogy kiknek a közvetítésével és hova jutnak el orosz forrásból érkező támogatások akár olyan helyekre, mint a "Nemzet".

Francois Pignon 2008.09.05. 09:35:05

Közép-Ázsia és Szibéria földrajzi közelsége remélem mindenki számára evidens.

De lássuk meg a jó dolgokat is. Legalább D. Horváth jegyzi a cikkett, pedig Egei Antal vagy Horváth Zsolt is írhatott volna egy jót Némethék mocskos ügyeiről. :/

medve2 2008.09.05. 09:35:40

voytek! Dhg-nak mi van a múltjában?

Zetek 2008.09.05. 09:45:32

1945-öt, most ne idézzük. Az amerikaiak olyan tetvek, hogy Dönitz és kis népi együttese komolyan elmélkedik az oroszokkal együtt az amerikaiak ellen projekten. S azt se felejtsük, hogy 1945 telén a túlélési esélyeid az amerikai szektorban - a fejadagok kisebbek, mint Auschwitzben - rosszabbak, mint az orosz övezetben. (Sztálin akkor nagyon hajt a német barátságra.)
Ennek ellenére a képlet egyszerű, az egyik messze van a másik meg közel. Világos, hogy a távoli a jobb.
S ne feledjük, hogy a fityiszben máig azt hiszik, hogy a 2002-es vereség egyik oka, hogy nem szerették őket eléggé Washingtonban. S most Fletó hintapolitikája miatt törleszthetnek és újra bekerülhetnek a kedvencek közé.

Graziano 2008.09.05. 09:59:10

Véleményem szerint az oroszok mélyen benne vannak a jobboldali sajtó, média jó részében. Kezükből etetik ezen tollforgatók vagy szerkesztők egy részét úgy, hogy még azok sem veszik észre, akikkel csinálják.
Az eszközeik és módszereik nem változtak úgy a harmincas évek óta. Igen, igen és ide illeszkedik a palesztin-izraeli, zsidó konfliktus felhasználása, a fenyegetőzés - elzárjuk a csapokat -, a nemzeti büszkeség és/vagy a kisebbrendűségi érzés felpiszkálása az amerikai gőzgéppel szemben stb stb.
Jól megkomponált és begyakorolt forgatókönyv alapján zajlik a dolog.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.09.05. 10:07:32

"Az amerikaiak olyan tetvek, hogy Dönitz és kis népi együttese komolyan elmélkedik az oroszokkal együtt az amerikaiak ellen projekten."
Ez nem fordítva volt véletlenül?

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.09.05. 10:08:29

Nem értem a meglepetést. Csak az a meghökkentő, hogy az MN a Fidesz 2. és 3. számú külpolitikusát fikázza, eddig ilyet nem tett. (Az 1. számút meg most sem meri :)

Az MN és a Demokrata/Magyar Fórum és weboldalak sora keményen anti-atlantista és anti-globalista. US-t és Busht mindennél jobban rühellik. Annyira, hogy most még az orosz eftásakat is képesek megvédeni :(
Kérem jó hat éve ezt nyomják ezek a "jobbosnak" nevezett, de vérbalos lapok. Most csak következetesek voltak és az oroszok mellé álltak (ebben nőttek fel a főszerkesztőik).

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.09.05. 10:10:42

voytek,
nem lehetetlen, de nem feltétlenül az orosz titkosszolgálatok teszik ezt. A magyar jobbos közvélemény Amerika-ellenessé alakítása másoknak is érdeke lehet, itthon és külföldön.

Graziano 2008.09.05. 10:15:30

Tölgy
Hát persze! Mint minden társadalmi folyamat, ez is lényegesen összetettebb. Ezt nem vitatom. És ez is megérne egy alapos és józan elemzést.
De azért nem lehet nem látni az összefüggést az orosz nagykövet és nemzetbeli cikk alpári hangneme között.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.09.05. 10:20:20

az orosz nagykövet "úr" sem épp alpáriságtól mentes :)

Zetek 2008.09.05. 10:21:25

Őrnagy Őrnagy ! Nem ! Nagyon durva dolgokat műveltek.

kendeffybotond 2008.09.05. 10:23:25

Hogy idézzük a nagy klasszikusokat "végre elválik a szar a májtól'. Azt, hogy valaki bármely okból (antiszemita, russzofil vagy csak a KGB gazdasági fogja) a mostani helyzetben nyalja Putyin seggét az nem megengedhető, sem érték sem érdek alapon.

Na pont ezt csinálja az MNO. Különben nem baj, hogy van ez a tisztázó vita. Legalább kiderül a frankó. Mert, az sem baj, ha ezzel bejut a Jobbik Morvai Krisztinája az EP-be.

Költői kérdés: vajon kinek az érdeke a szélsőjobboldali örjöngés és vajon ki szervezi és finanszírozza őket?!

Zetek 2008.09.05. 10:24:13

voytak! Nem kell itt összeesküvés elméletekben gondolkodni. A történet ennél egyszerűbb. A hagyományos érzelmi politizálás.

Graziano 2008.09.05. 10:32:30

Az hogy a juhok bégetnek hangosan, a kos meg szarvát leszegve mutatja az irányt, még nem jelenti azt, hogy nem a juhász tereli a nyájat.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.09.05. 10:32:40

Lehet, hogy a zsuruc.info orosz szerveren van? :DDDDD

br · http://www.szalaiannamaria.net 2008.09.05. 10:42:35

Ez az MNes vezércikk nálam is kibaszta a biztosítékot. Nem tudom ki kavarja a szart náluk orosz ügyben, de ez nagyon gáz.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.09.05. 10:47:27

Hát ez a MN cikk egy förmedvény. De legalább a kurucokkal most szerethetik egymást - egymás nyakába borulhatnak a komcsik, meg az anti-atlantista "jobbosok", akik simán eladnák gyarmatnak Magyarországot az oroszoknak, mert azok legalább nem "zsidók".

Szánalmas.hu.

szpal 2008.09.05. 10:55:00

újfajta lakájmédia :-)
van egy képletem:
STRABAG >> ÚT

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.09.05. 10:59:47

Őrnagy,

mag tényleg nem tüzér, hanem beszivárgó. De amit mond, az nagyon mókás lenne.

buckafej 2008.09.05. 11:01:43

A Medvegyev és a Szaakasvili se 10 pontos, de ha nem
akarnak beállni az USA és az EU mögé
(miért is nem, állítólag velük vagyunk gazdasági és katonai
szövetségben nem az oroszokkal)
akkor kussoljanak.
A MN is kezd egyre hülyébb lenni?

kendeffybotond 2008.09.05. 11:04:33

Vajon miért tud korrekt lenni Putyin-ügyben a Hírtv és a Magyar Hírlap?

Közben a balodalon is csámcsognak ezen az ügyön. Legyenek boldogak, legalább nálunk van vita, náluk meg mindenki nyalja Putyin bácsi fenekét. Érdekes idézet Lendvai Pali bácsitól, akit nem lehet jobboldali elhajlónak nevezni, a Népszabóság vonatkozó cikkeiről:

"A Népszabadság olvasóit sajnos nem informálták olyan alaposan, tárgyilagosan és gyorsan, mint mondjuk a liberális lapok, a Le Monde, a Süddeutsche Zeitung vagy a bécsi Standard olvasóit. Az augusztus 5-i és 19-i értékeléseimben elhangzott figyelmeztetéseket a politikai színvakságról és rezsimbarát "lakkozásról" az elmúlt két hét Oroszországról és Grúziáról szóló anyagai minden tekintetben megerősítették. "

medve2 2008.09.05. 11:06:56

Nézzétek! Szeritem nem összeesküvésről, hanem sötétségről van szó. Dhg közismerten antiszemita és segg a külpolititkához, amit ír, az országos cimborájának az eszejárása. Lovasról van szó. Amerika támogatja Izraelt, Amerika gonosz, ezért mindenki, aki Amerika ellensége, az barát. Oroszország, Chavez, kínai komcsik. Ilyen ez a logika, és imsert a kurucinfótól kezdve a Jobbikon át a barrikád.hu-ig és a hunhírig. Ne csodálkozzatok. Amúgy Lovas ezt nyíltan írja a Demokratában már jó ideje, de nem tűnik fel annyira ott.

medve2 2008.09.05. 11:09:20

Kendeffybotond! Hát persze, hogy a Népszabadság csámcsog ezen. Ilyen magaslabdát ki ne csapna le? Ráadásul legalább elterelik a figyelmet az Orbán amerikai útjával kapcsolatos saját manipuláció bakijukról. és finoman nevetségessé teszik dhg-t, amivel sugalják: milyen sötét a jobboldal.

Arma Gedeon2 · http://kitalaltujkor.blogspot.com 2008.09.05. 11:11:43

Nagyon zárt, periférikus kis beltenyészet vagytok itt.
"Mesélhetnének erről például a felszabadítás közben megerőszakolt magyar nők, az elzabrált családi örökség, a malenkij robotból hazatért nagypapák."
A megerőszakolt, majd agyonlőtt iraki nők, az elzabrált mezopotámiai kultúrkincsek, a CIA titkos börtöneiben kínzott iraki civilek.
Ja, a mi veszteségeinket (gaztetteinket) odaát dobolják.

Kéne már egy választás, amikor kiderül, mennyire vagytok a jobboldali szavazbázis főáramában.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.09.05. 11:12:27

medve,
Lovas és a Demokrata népszerűsége már eléggé passzé.

Összeesküvésre nem kell gondolni, a de a közvélemény befolyásolása néhány lap, újságíró megvételén keresztül régi orosz módszer: kezdte az Ohrana az I vh előtt, folytatta a KGB főleg a II. vh után...
És talán más érdekcsoportok is eltanulták ezt a módszert tőlük.

(Lovas átvilágitási papírjáról tud valaki valamit?)

medve2 2008.09.05. 11:14:11

A jobboldali fősodor nem úgy gondolkodik, hogy kapják be a zsidók, ezért kapja be amerika, ezért kellenének a pputyinok és a kínai komcsik a nyakunkba.

medve2 2008.09.05. 11:14:57

Tölgy! lehet, ebben igazad van. De vannak, akik ilyen sötétek enélkül is.

kendeffybotond 2008.09.05. 11:15:23

Kedves Arma Gedeon 2!

Tényleg kellene egy választás, ebben egyetértünk. De: szerinted minket közel Ukrajnához ki veszélyzetet jobban? Moszkva vagy Washington?

Ja és a malenkij robot hozzánk van közelebb, nem? Mezopotámia pedig messze van, hacsak nem hiszem a sumér-magyar rokonságban...

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.09.05. 11:18:27

bár én hülye vagyok ehhez, de mégis, hogyan van akkor az hogy mostantól többszólamban pártszócső a lap? meg hogy ov-t csak "gyávaságból" hagyták ki?
van itt pár túl egyszerűsítő válasz: hogy mindent izraelellenességük vezérel... ne már fiúk. Szóval most akkor hogy áll a fidesz és a m-nemzet frigye? mert remélem, nem mindere az a válasz ma, hogy (putyin-)végbélrózsa..

tevevanegypupu 2008.09.05. 11:18:56

Kisse felve mondana velemenyt az ember ha valasztania kell(ene) a ket hatalom kozott. Egyiketse, azt nem lehet, de hogy melyik a kisebbik rossz es melyik az, ami inkabb hasznunkra valna ugy, hogy ne kelljen szegyenkeznunk a valasztas miatt, hat azt nem konnyu eldonteni.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.09.05. 11:20:20

Arma Gedeon.

a jobboldali "főáram" most éppen Amerikát járta, és beszólt az oroszoknak.
Biztosan jól látsz a pályán?

Francois Pignon 2008.09.05. 11:21:42

A grúzok oszét testvéreinket, az amerikaiak meg sumér testvéreinket izélgetik. Az oroszok meg csak a kis finnugor népeket, akik ugye nem rokonaink. Érti ugye mindenki, szó sincs itt a zsidókról.

Téglagyári Megálló 2008.09.05. 11:21:56

"Kéne már egy választás, amikor kiderül, mennyire vagytok a jobboldali szavazbázis főáramában. "

Leszarom a főáramot, szeretném megtartani magunknak a gondolkodás képességét. Elitista vagyok, coki.

kendeffybotond 2008.09.05. 11:22:20

Nekünk érdekeink és értékeink alapján a Nyugattal kell tartani. Sokan, köztük a szocik is játsszák ezt a mi vagyunk a híd Nyugat és Kelet között, nem uraim mi a Nyugat része vagyunk!

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.09.05. 11:23:28

Pinyon, még hogy rokontalan nép vagyunk! :D

medve2 2008.09.05. 11:23:31

Figyelem: attól, hogy az USA kritizálható, abból nem következik az, hogy nekem Putyin seggét kell nyalni és örörmmáborban úszni, mert lerohantak egy országot. Nem?

medve2 2008.09.05. 11:24:20

Tevenagyapu! Az USA-t nyugodtan kritizáljad, van is mit. De ha demokráciában akarsz élni, az nem Putyin és nem a kínai kommunisták.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.09.05. 11:30:21

Csak annyit mondok: Világos. Innentől a MN elmehet karassolni.

tevevanegypupu 2008.09.05. 11:33:10

medve2
jo lenne tudni hol van demokracia a vilagban.De az biztos, hogy eroszakkal elvinni olyan helyre ahol meg nem akarjak, nem erettek ra, azt diktaturanak hivjak. Uff.(:

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.09.05. 11:33:25

Arma Gedeon, már hogy lennénk mi a főáram?

ez itt a polgári underground!

:-)

Zetek 2008.09.05. 11:35:05

tölgy! Hogy Orbán amerikai útja választót mennyire nem érdekli azt nehéz papírra vetni. Szerintem ezért ment ki, hogy Fletóék nyugodtan "Megegyezésezhessenek". Így még sem lehet mumusként rá hivatkozni. Ráadásul nyilatkoznia sem kell ebben az ügyben.
Amúgy, érdekes lenne egy listára felírni, hogy a XX. században melyik "szövetségesünk"/"gyarmattartónk" mekkora belpolitikai mozzgásteret engedélyezett. A legjobb még a Vili féle Németország volt.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.09.05. 11:39:38

Zetek,
"A legjobb még a Vili féle Németország volt." - már csak azért is, mert a Monarchia belügyeibe, ha akar volna sem tudott beleszólni.
És No-t mi magyarok szemeltük ki a Monarchia szövetségesének 1867 után, nem ők tuszakolták rá magukat a Monarchiára.

nénike · http://mandiner.hu 2008.09.05. 11:42:56

Nekem mindenesetre furcsa, ahogyan D. Horváth itt kareokézik a Hejj, te bunkócska te drágára. Tényleg nem látja, hogy mennyire drága?

medve2 2008.09.05. 11:57:36

Tevenagyapú! Jogos felvetés részedről. De ettől még én itt magyarországon demokráciát akarok, ezért rühellem a szocikat és ezért aggódom az oroszok miatt.

medve2 2008.09.05. 11:58:41

Nénike! Egy fundamentalistának semmi sem drága.

Zetek 2008.09.05. 11:59:38

tölgy ! Azért próbálkozott, időnként elővették román-ügyet. Pl. Apponyi-féle iskolatörvények idején jártak Berlinbe Bukaretsből feljelenteni. De annyira nem volt komoly.

medve2 2008.09.05. 12:10:31

Azért innen levezetni, hogy a magyar nemzeti érdekeknek Putyin kell, gondolom nem komoly.

medve2 2008.09.05. 12:17:43

Egy adalék a Magyar Nemzethez: elfelejtettek tudósítani orbán amerikai útjáról!

zsögödbenő 2008.09.05. 12:39:04

Embörök, voltaképpen azon túl, hogy a MN cikkét anyázztok sokan, nem gondoltok bele netán abba is, hogy a fergeteges külpol érzékű NémethZsolt pont akkor kezdett el pattogni orosz-grúz ügyben, amikorra drága eu-s barátaink lényegében megüzenték MOCKBA-nak, hogy lófasz lesz itt, nem szankciók? Eléggé egyértelműnek tűnik az európai fősodor: nem lesz konflikt a ruszkikkal, legfeljebb a felszínen némi diplomáciai ejnyebejnye...
Nagyon nem szeretnék orosz gyarmaton élni, de egyelőre maradjunk a realitások talaján, ez a "bátor morális politizálás" (vö. fidelitas grúznyaló tüntetését deutsch-playboy tomcsival)leginkább a bekötött szemű lovak jellemzője...

Francois Pignon 2008.09.05. 12:44:33

Tényleg távol álljon tőlem hogy én is 56-hoz hasonlítsam a mostani eseményeket, de azért kíváncsian várom, október 23-án mit írnak majd déhorváthék a moralitás és a reálpolitika viszonyáról meg a geopolitikai szükségszerűségekről.

kiskakuk 2008.09.05. 12:50:32

Miért szokatlan ha egy demokratikus országban több vélemény is van és nem csak a központi utasításokat követik? A Fideszben is van atlantista vonal, russzista vonal, eu-s vonal mi ebben a megdöbbentő? Az újságíró pedig csak a munkáját végzi.

medve2 2008.09.05. 12:51:01

Zsögdöbbentő! Ahhoz képest, hogy az EU felfüggeszte a Partnerségi tárgyalást, merész megállapítást teszel.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.09.05. 12:51:26

zsögödbenő
nem idézném szívesen magamat, de most Kádár et. und más hazaárulók mellett érveltél.

medve2 2008.09.05. 12:52:40

Kikskauk! Erről van szó. Ugyanis nem a munkáját végzi. Nem a Fidesz oroszország politikáját kritizáltadhorváth, hanem három emberrel személyeskedett (azért nem 4-gyel, mert ahoz gyáva volt, hogy Orbánt kritizálja)). Ez egy büdös bolsi módszer.

medve2 2008.09.05. 12:54:20

Pignon! Hát egyszerű: akkor a ruszkik voltak a zsidók. Az más vót.

is 2008.09.05. 12:57:34

talán elkerülte többek figyelmét a nemzetközi jogásszal (Valky, ha jól írom a nevét) készült interjú.

- amikor a SZU szétesett, kötöttek szerződést, hogy az utódállamok bármilyen probléma esetén az oroszokat kérik békefenntartásra. bármit lehet erről a szerződésról politikailag mondani, jogilag él és érvényes
- 1992-ben Dél-Oszétiában tűzszünetet kötöttek az addig szemebenálló felek. a tűzszüneti szerződés a mai napig jogilag él.
- és a fenti szerződés alapján az oroszokat felkérték békefenntartani. pontosan ugyanazon jogi keretekkel, ahogy a világ bármely más részén. 16 éve senkinek semmi baja nem volt vele, se nyugatnak, se a keletnek.
- a grúzok átlépték 2008. augusztus 7-én a tűzszüneti vonalat, ez a nemzetközi jogban egyenértékű egy másik ország megtámadásával. politikailag lehet minősíteni, a jogi helyzet egyértelmű, a tűzszüneti vonal státusza megegyezik a nemzetközi határéval
- az oroszok ezután válaszlépésként leamortizálták sok év USA és EU pénzzel felszerelt grúz hadi infrasturktúráját, ami rosszul esett utóbbi kettőnek, ezért most dühösek, és dühüket felhasználják egy kis otthoni népszerűségre, az oroszok szidására.

ezután se pro se kontra nem kell szerintem az oroszokkal foglalkozni. a francia idegenlégió havonta csinálhat ilyen akciókat itt-ott, csak nem tudsz róla.

medve2 2008.09.05. 12:59:11

Is4 valky Gábor nemzetközi jogászról beszélsz, aki Moszkvában végzett és Gyurcsány Ferenc külpolitikai tanácsadója?

kiskakuk 2008.09.05. 12:59:28

Medve! pár nappal ezelőtt valaki a három közül nyílvánosan kritizálta a Magyar Nemzetet és a Népszabadságot mert más véleményen voltak..hát ez is bolsi ..sajnos

zsögödbenő 2008.09.05. 13:07:36

medve2,
szerinted a partnerségi tárgyalások felfüggestése szíven ütötte az oroszokat???? Tudod, h kb. miről is szólna mindez?

tölgy,
miért is? Mi abban a hazaárulás, hogy úgy vélem, nem kéne atlantistábbnak lenni az atlantistáknál???

medve2 2008.09.05. 13:12:40

Kiskakuk! Van különbség a kritika és vita között, és egy alpári, személyeskedő, zsidózó, bakerandmekkenziző primitív írás között. Ez a poszt nem született volna meg, ha Dhorváthgábor a Fidesz politikáját szídta volna. De ő gyáva, tudod? Ő három emberrel személyeskedik, és a Fidesz elnökének, vagyis a legkeményebbeket mondót kifelejtette. Na ez a szánalmas és ez a bolsi.

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.09.05. 13:14:39

Szerintem itt két ügyvédi iroda versenyez - Liszkay, aki Mogiljevics védelmét is ellátta, gondolom jó orosz kapcsolatokkal rendelkezik, valamint Martonyi irodája, amelyik jó amerikai kapcsolatokkal rendelkezik. Kiváncsian várom, hogy melyik iroda kap több megrendelést a nyilatkozatok, cikksorozatok után? Remélem mindkettő.
Business is business.

medve2 2008.09.05. 13:15:21

Igen zsögödbendő, szíven ütötte, mert gazdasági kérdésekről szól és vízummentességről szól. Komoly döntés. és nem hazaárulás azt gondolni, amit írsz. De ettől még egy primitív személyeskedő cikk az újságírás alja. Pláne, hogy ha gyáva vagy, és nem a Fidesszel vitatkozol, mert nem mersz az elnökről írni. Pedig atlantizmus ügyében több köze van hozzá, mint mondjuk Bába Ivánnak.

kiskakuk 2008.09.05. 13:17:05

Medve!
DHG nem gyáva...a nevét is adta a cikkhez te viszont kedves Medve2 egy nick mögül fröcsögsz ..nemtom ki a gyávább

medve2 2008.09.05. 13:18:16

Hát Igen, lelkylola! Ez is egy érdekes jelenség: Ghorváthgábor primitív módon bakenandmekkenzízik, amikor mindenki tudja kötődéseiket Szeva bácsihoz.

medve2 2008.09.05. 13:20:25

Aha, értem. Gratuklálok Kiskakuk. Azt nagyon nehéz lesz megvédened, hogy Grúzia ügyében három embert személyesen gyalázó írásban hogyan lehet kifelejteni Orbánt. Micsoda fasza gyerek, belerudott Bába Ivánba! Vaúúú

Francois Pignon 2008.09.05. 13:27:50

Nem, déhorváthék nem személyeskednek névtelenül, ez tényleg nem jellemző. Mindenki jól ismeri például a Pokorniról meg Áderről alja pletykákat írogató Egei és Horváth urakat is, ugye.

medve2 2008.09.05. 13:30:08

Most meg személyesen aláírja, de Bába Ivánnal izmozik, Orbánt viszont elfelejti. Megáll az ész! És ahelyett, hogy hallgatnának, bátornak neveztetik.

kiskakuk 2008.09.05. 13:32:07

Medve!
ez egy ingyen reklám a Magyar Nemzetnek, tegnap óta megnött az olvasó tábora :)

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.09.05. 13:32:50

Persze, ha lenne vér a pucájában, Orbánba rúgna bele, a mocskos atlantista-cionistába, aki id. Bush-al kvaterkázik az USA-ban, meg NY-i rabbikkal ápol baráti viszonyt.
Ahhoz nincs elég trágyalé a vénában, mi? Elébb azt kellene, oszt utána nyomni a trutyit.

medve2 2008.09.05. 13:33:33

Aha. Gratulálok. 1 nap alatt auditáltátok.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.09.05. 13:33:49

kiskakuk,

persze, az össze kuruc arra élvez most;]]]

medve2 2008.09.05. 13:35:11

Én arra vagyok kiváncsi, hogy a Magyar Nemzetben hányan érzik, hogy ez mekkora gáz. és miért nincs valaki, aki belül elmondaná: figyeljetek, támadjuk be a Fideszt, de ne így személyeskedve.

kiskakuk 2008.09.05. 13:36:57

Gabrillo! te is erre élvezel bár labanc vagy :)

zsögödbenő 2008.09.05. 13:38:22

medve2,
a szíven ütést vitatnám...
Másrészt egy dolog a diplomáciai szintű keménykedés, más pedig az, ami valóában zajlik/lesz.
A morális politkához mondjuk tegyünk hozzá annyit, hogy nagy barátunk, szarközi elnök úr rendszeresen lapogatja a demokratikus módszerek szeretetéről híres Kadhafi vállát; arról nem is beszélve, hogy voltaképpen ha felhorgadunk a grúzok "megtámadásán", akkor miért nem tesszk ugyanezt a világ bármely pontján történő agresszió-gyanús beavatkozások esetén???
Ja és a Koszovó-szindrómáról nem is beszélve, ugye ottan miért is volt nekik több joguk az ún. önrendelkezéshez, mint az oszétoknak vagy akárkik is ezek...??? És ugye a fidesz okos külpol megnyilatkozásával (jajj, de nagyon tisztelni kell grúzia területi egységét) csodás, hosszú éveken keresztül használható fegyvert adott román, szerb, szlovák (netán ukrán) pajtásaink kezébe, amikor majd esetleg bármely típusú autonómiát követelnénk az ottani magyaroknak...
Amúgy meg KK és TT pekingi segg és gyurcsányi nyelv költői képét bezony itt is felsejleni vélem más nyelv és más segg közötti interakcióképpen....
A cikkhez: lehet azt mondani, h szar, beszari, miegyéb....valóan OV-t kellett volna betámadnia a MN-nek, ha ilyen véleményt írnak a fidesz külpolról, ez bezony tény....de ettől még maga a vélemény erről a külpol magatartásról vita tárgyát képezheti, megfontolandó lehet és nem azon kéne fennakadni, hogy miért bába ivánba "rúgott" bele pl (monnyuk az átlag médiafogyastónak kb fngja sincs arról, ki is BI)

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.09.05. 13:41:03

kiskakuk,


Én mindég labanc voltam. Erre kvázi genetikai bizonyítékaim is vannak. Na und? Azt tudtad-e, hogy a kurucos történelemszemléletet Rákosiék honosították meg a legnagyobb elánnal?
Ezek után nincs min meglepődni...

ÁrPi 2008.09.05. 13:42:04

Valky:
"- amikor a SZU szétesett, kötöttek szerződést, hogy az utódállamok bármilyen probléma esetén az oroszokat kérik békefenntartásra. bármit lehet erről a szerződésról politikailag mondani, jogilag él és érvényes. "

Ez a F.Á.K. -hoz köthető szerződés?
Úgytudom illetve annak örülnék ilyen russzofóbként, hogy Ukrajna NEM ratifikálta az ilyenirányú FÁK-szerződés-pontot.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.09.05. 13:43:03

Zsögödbenő,

imádom, amikor ezzel a reálpolitikai szarsággal az oroszokat és az oroszbarátságot véditek.

Ha már Koszovó és Oszétia bántana titeket, és valóban reálpolitikusok lennétek, akkor a magyar érdekek alapján tennétek különbséget Koszovó és Oszétia közt. Előbbi elszakadása és Szerbia gyengítése nekünk jó. Oszétia elszakadása és Oroszország megerősödése nekünk rossz.
Érted?
Semmi morál.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.09.05. 13:44:24

zsögödbenő,


tudsz arról, hogy a grúzok etnikai tisztogatást végeztek volna dél-oszétiában? Akkor már megbocsáss, de hogy jön ide Koszovó? Emlékszel a tömegsírokra, meg a mészárlásokra?
Ezek a párhuzamok kurvajók, én tudok még egy párat:
1) a dél-oszétoknak is van kezük, lábuk, meg fejük, akárcsak a koszovóiaknak.
2) a dél-oszétok is egy adott területen élnek. Körülöttük államok vannak.
stb...

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.09.05. 13:46:24

Egyébként tudok még tényleg hasonló érvet: a szudéta-németekre emlékszik még valaki?:((((((((

zsögödbenő 2008.09.05. 13:49:40

tölgy,
hol is mentegettem bármilyen oroszbarátságát bárkinek????
Koszovó elszakítása meglehet, hogy gyengítette szerbát, ámde a keménykezűséget és a magyarok elleni szarkodást a vajdaságban garantáltan erősítette...amúgy szerbia mögött ott vannak és mindig is ott lsznek a ruszkik, így a meggyengülésük elég relatív...a magyar kisebségnek viszont jól be tudnak tenni, ez fix....hogy ez jó-e nekünk??? Talán te tudod...

gabrilo,
koszovó úgy jön ide, hogy egyik esetben a nemzeti önrendelkezést előbbre tarttották egy állam terleti egyséhez való jogánál, most meg grúziánál épp a fordítottján sírnak...

kiskakuk 2008.09.05. 14:02:07

Ez mindenkinek jól jött, beszélnek Németh Zsoltról, Martonyiról és Bába Ivánról (ki is Ő tulajdonképpen?) (megjegyzem semmi közöm a Magyar íNemzethez csak egy laikus olvasó vagyok)
Amúgy miért nem a magyar belpolitikával foglalkozik a tisztelt blogger társaság? Gyurcsány napjai meg vannak számlálva..Ez itt nem Amerika kérem szépen, se nem Grúzia ...Puszi mindenkinek és további jó élvezést

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2008.09.05. 14:04:09

kiskakuk:
Foglalkozunk mi mindenfélével. ;)

Bajkon úr 2008.09.05. 14:08:07

Kiskakuk! Vagy miért is nem Schlecht Csabiékkal, igaz? Kakukk!

No_Sol 2008.09.05. 14:11:43

Hello Mindenki!

Én világéletemben meggyőződéses atlantista voltam, most mégis úgy érzem, hogy nem biztos, hogy Viktor+Németh Zsolt helyesen cselekszik.

Az, hogy a Pravda milyen színvonalú, azon én már nem lepődöm meg, mégis akármilyen ocsmány és gyáva az írás, azért valami van benne.

1) Amerikának az a terve, hogy Grúziára alapozza a térségben a befolyását, és ezáltal ellensúlyozza Iránt és Oroszországot, valljuk be csúfosan megbukott
2)Sakaashvilli lenne a demokrácia és a nyugati értékek képviselője, hát ez enyhén szólva is elég vicces...
3)Amerikában sincs mindenki oda a 100%-ban Grúzbarát politikáért...www.cato.org/pressroom.php?display=ncomments&id=124. ("President Bush is demonstrating that tails can wag dogs")
4) Néhány ország, ahol oroszellenes a politika talán még valamit nyerhetne egy konfliktussal (pl: Románia-Fekete-tengeri befolyás erősítése), Magyarország azonban csak veszíthet.
Elhiszem, hogy fontos az amerikai szövetség, de Németh Zsolt ezzel a "lépjnük ki a Déli áramlatból " szöveggel egy kicsit messzire ment, ez alépés nem szolgálná Magyarország érdekeit.
A Fidelitas tüntetését meg inkább nem kommentálnám, de egy kicst azért erősen emlékeztett a 70'es évek elejének "Veled Vagyunk Vietnám" KISZ-felvonulásaira.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.09.05. 14:14:00

zsögödbenő 2008.09.05. 13:49:40

"hol is mentegettem bármilyen oroszbarátságát bárkinek????"
Bár neked címeztem, de többes számban a beírást. Mondjuk olvasd el "is"-t.
De a " zsögödbenő 2008.09.05. 12:39:04 " beírásod bizony az oroszokhoz simulás mellett érvvel. (Tudod, egy szövegnek sokféle jelentésszintje van. Nem mindegy ki és mikor mondja: "Tűz".)

"Koszovó elszakítása meglehet, hogy gyengítette szerbát, ámde a keménykezűséget és a magyarok elleni szarkodást a vajdaságban garantáltan erősítette"
- így van. De akkor pontosan a reálpolitikusok lesznek szívesek nem csupán az orosz politikát igazolni, hanem a magyar érdekek mellett is fellépni reálpolitikai módon. Ha ez utóbbi esetben, tőlünk magyaroktól elvárják a farkunkat az állunk alá csapó "békülékeny" beszariságot, akkor miért fogadják el az erőfitogtatást az oroszoktól? Kiket is szolgálnak ezzel az érveléssel? Az oroszokat? Az oroszbarát Pojácát?

ÁrPi 2008.09.05. 14:26:34

Az oroszbarát Pojáca, gyurcsány rohamtempóban ,sokakat váratlanul érve kötötte a Déli Áramlat csőépítési és gáz-disztribuciós stb. szerződést.

Már vannak jobberek is aki jól megbékéltek a Déli Áramlat nevü bulival ?

zsögödbenő 2008.09.05. 14:29:33

tölgy,
elolvastam, mit írtam és nem találom benne a simáls melletti érvelést. A nevetséges NZS-féle álkeménykedés miatti nemtetszésem kifejezése nem= a smálus támogatásáva, bátorításával. Nem simulnunk kell a ruszkikhoz (ahogy másoz sem), hanem elfogadni biznyos realitásokat....azt továbbra is állítm, hgy az eu ÉRDEMBEN semmit nem fog tenni, ami meváltoztatja az eu-ruszki kapcsolatokat avagy ami igazán érdeksérelmet jelentene az oroszoknak....épp ezért nem értem, minek kell nyüszítanie NZS-nak....
A reálpolitikusoknak címzett meglátodással egyetértek, igeis lesznek szívesek a magyar érdekek mentén fellépni! Csakhogy rossz helyre címzed mégis: ez a diplomácia világa, amit drága válastottjaink gyakorolnak, mi csak véleményezünk, egyebek...
Mellesleg még mindig nem látom, mlyen magyar érdeket szolgál a NZS-féle vonal????? (azért azion az egyszerű axiómán túllépnék, hogy ami a ruszkiknak rossz, az nekünk jó)....de mondjuk az orosz nagykövet valóban arrogáns megszólalása OV-t illetően kb előrevetítte, milyen elbánást kaphat az oroszoktól egy majdani fidesz-kormány....amire mondhatjuk, hogy persze, nem szeretjük őket (valóban nem) és fasza gyerekek vagyunk, hogy jólmegmontuk nekik, csak az a baj, hogy a gázcsap nem a mi mancsunk alatt lapul (hogy demagóg is legyek). Szóval érdekelne a grúz területi integritás sértetlenségében rejlő magyar érdek mibenléte (voltaképpen kissé ciniusan azt mondhatnám, hihetetlenül nem érdekel, mi van az oszétokkal, grúzokkal, egyebekkel....és No_Sol vietnámi szolidaritáshasonlata nagyon találó volt :DDDD)

zsögödbenő 2008.09.05. 14:30:29

simáls és smálus= simulás :)
sorry a technikai hibáért a fentiekben

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.09.05. 14:37:28

Zsögödbenő,
természetesen érdekelhetne minket egy kis nép konfliktusa egy óriással... De hát kérem, hol van már Dávid és Góliát, csak 2000 éve ebben a szellemben épült ki a kultúránk. De az meg szar, csupa fehér heteroszexuális férfi baromsága.

Ha csak reálpolitikát akarsz akkor:
- erősödik, magabiztosabb lesz Oroszo. - ez miért jó Mo-nak?
- ellenőrzése alá vonhatja a vezetékeket, monopóliuma lesz - ez miért jó Mo-nak?

"Nem simulnunk kell a ruszkikhoz (ahogy másoz sem), hanem elfogadni biznyos realitásokat" - bocs, de ezt a szofizmust másnál próbáld eladni.
"Nem fojtottam meg, csak nem engedtem levegőhöz jutni." :)

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2008.09.05. 14:41:30


tolgy,

mindenfele ertelemben borzalmas amit a Magyar Nemzet csinalt (az sem OK amit Aczel Endre produkal a Nepszabadsagban).
az ettol fuggetlenul igaz, hogy Magyarorszagon a foldgazfogyasztas
aranya szignifikansan nem csokkentheto es ennek a gaznak ma a haromnegyede orosz. Magyarorszag fugg az orosz gaztol. es nem fuggetlenitheto tole, legfeljebb csokkentheto a fugges. Az oroszok viszont fuggenek az europai fogyasztoktol. Es szukseguk van az europai beruhazokra a kitermeleshez. Ez a realitas. Olaszorszag es Nemetorszag soha nem fog nekiszaladni Oroszorszagnak. A netto exportor Nagy Britannia konnyebben beszel.

Oroszorszag aggresszivan viselkedett Gruziaval szemben, es errol valahogy le kell beszelni, mert ez nem megy. Nem lehet ugy csinalni, mintha jo fej dolog lenne egy fuggetlen mindenki altal elismert kvazi-europai orszagba csak ugy bevonulni hadsereggel, bombazni, fenyegetozni, hulyen viselkedni. Es az sem megy, hogy ugy csinalunk mintha az Amerikai Egyesult Allamok es Oroszorszag valamilyen formaban szimmetrikus viszonyban lenne Magyarorszaggal. Magyarorszag az amerikai-atlanti szovetsegi rendszer resze, kulturalisan, politikailag, katonailag mindenfele formaban. Es ha ez a Magyar Nemzetnek vagy Aczel Endrenek nem tetszik, too bad.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.09.05. 14:43:40

"Nem simulnunk kell a ruszkikhoz (ahogy másoz sem), hanem elfogadni biznyos realitásokat" - bocs, de ezt a szofizmust másnál próbáld eladni." - Tisztelt Tölgy, a realitásokhoz: mostanában sokszor megugattuk, mi, kiskutya a nagykutyát...
Sztem csak akkor van értelme megugatni a nagyobbat, ha van értelme. Volt? (Sőt)

( na megyek felveszem a havidíjam, rubelben :)

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.09.05. 14:49:13

Kérem, ha itt lenn Loxony szárnysegédem, egy helyre kis vitát kezdhetnénk arról, mi a "realitás"? És a hatalom, erő, della, miért "reálisabb/valóságosabb", mint a történelmi tapasztalatok, érzelmek? De ilyesmivel most nem terhelem a nagyérdeműt.

Ha azonban úgy van, ahogy JT írta - ő pedig ritkán téved, legfeljebb, ha velem vitázik -, akkor egy érvvel több, hogy ezerrel támogassa Mo az oroszokat elkerülő, tőlük független egyéb vezetékek építését, megőrzését.
Na, ugye :P

Cypriánus 2008.09.05. 14:51:02

emberkék! térjünk már magunkhoz!
Egy országnak nem barátai vannak, hanem érdekei.
1.) érdekünk, hogy jó fejnek tünjünk a nyugati világ (és egyelőre a világ) legnagyobb hatalma előtt
2.) a Nagy Orosz Macival sem kéne azért olyan nagyon összeveszni (gazdaságilag azért jól jön)
3) talán nem is baj, ha kétfelé pofázunk, ki tudja melyik jön jól még...(legyünk már opportunisták, könyörgöm. Csak ügyesek!!! A magyar külpolitika hagyományos hibája, hogy prostik vagyunk, -ez még értehtő-de ügyetlenek.Mindíg a hosszú távon gyengébb stricit pártoljuk)

zsögödbenő 2008.09.05. 14:54:43

tölgy,
igen, oroso. erősödik....ez az a bizonyos realitás. Vajon ha ez nem tetszik nekünk, mit is tehetünk elllene? Mert NZS (és igen, OV is) csak azt éri el, hogy majdani kormányzatukat kb. banánköztársasáhokhoz hasonló szinten fogják kezelni...akkor ez most kinek is jó??
Az oroszok sajna itt vannak, elég közel. És sajna onnan jön a remek földgáz jó része. És onnan is fog. Ha baszakodnk velük, akkor majd kevésbé/drágábban. Persze baszakodhatunk velük, de azok a nagyobbak, akik velünk vannak szövetségben, soha nem fognak minket érdemben megvédeni, ha a maci seggbekúr majd ezért minket....
Utazik a repülőn a sas, a nyuszika és a medve. A sas egyszercsak leköpi a medvét. A medve arcizmai megrándulnak, de nem szól semmit. A sas elégedetten vsszaül a helyére. Telik-múlik az idő, a sas megint odamegy a medvéhez és belerúg egy nagyot, A medve feje majd szétrbban, de még mndig nem történik semmi, a sas vgyorogva kacsit nyuszikára. Nyuszika is bátor akar lenni, odamegy a medvéhez és leköpi, majd bemos neki egy nagyot..a medvénél elszakad a cérna és kivágja mindkettőt a repülőből. Zuhanás közben megkérdi a sas nyuszikát: nyuszika, tudsz te repülni? Nyuszika: dehogy tudok. Sas: akkor minek baszogaod a medvét???!!

ÁrPi 2008.09.05. 14:55:13

Tisztjéből fakadóan, mégha önmaga kiskutya is amúgy, egy euro-atlanti kapcsolatokért felelős alelnöknek (EUrópai Néppárt EU-Parlamenti frakcióban) meg illik ugatnia az oroszokat. Ez történt.

Kussoljon-e az unio nagykutya pártjának illetékese ilyen energianagyhatalmi nyomulás és befolyás-szerző háború láttán?

Cypriánus 2008.09.05. 14:56:59

ja, és amíg Iránból nem jön gáz, addig marad a Maci!
Washingtonból addig legfeljebb cowboykalapot kapunk, hogy tüzeljünk vele.

Ettől függetlenül Amerika -minden állítás ellenére-értékrendjében és érdekei jó részében ezerszer közelebb áll hozzánk, mint a Putyin vezette III. Róma, nemmbeszélve Csung-Kuóról.
(Kína ellen szerintem hosszú távon szövetkezni kellene a Macival.Különben esetlegKínával szövetkezhet ellenünk. Bár a kínaiaktól Rosszija Maty is fél, nem is kicsit.
A Maci jó gazdag lesz, cserében lezárja az utat Kína Ázsiai kontinentális terjeszkedése előtt. Jó lehet néha a bizánci medve a háznál, brumm-brumm! )

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.09.05. 14:59:10

Hm. A "realisták" legfőbb érve "materialista" - drágább lesz a gáz! Kéremszépen, a Pojáca orosznyalása ellenére nem drágábban érkezik hozzánk a gáz, mint Németországba?
Valóban minden döntési helyzetben a zsebünk rövid távú szempontjai a legfontosabbak?

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.09.05. 15:02:21

benő,


"igen, oroso. erősödik....ez az a bizonyos realitás. Vajon ha ez nem tetszik nekünk, mit is tehetünk elllene? Mert NZS (és igen, OV is) csak azt éri el, hogy majdani kormányzatukat kb. banánköztársasáhokhoz hasonló szinten fogják kezelni...akkor ez most kinek is jó??"

Meg azok a qrva forradalmárok ott 56-ban, akik felkeltek a Nagy Realitás, a Szovjetunió ellen. Mégis mit képzeltek? A SZU realitás volt, és banánköztársaságként kezeltek bennünket. Minek kellett úgy ugrálni? Hát nem voltak képesek látni a realitásokat?

zsögödbenő 2008.09.05. 15:03:56

tölgy,
hm. Vedd azt az opciót, hogy egy hétig nem is jön egyáltalán. Vagy majd mondjuk holnaptól nem lesz malév.
És továbbra is megválaszolatlan kérdésem, ami a grúz integritás melletti eminens magyar érdeket illeti.

No_Sol 2008.09.05. 15:05:18

ÁrPi!

Ez nem is lenne baj, hogy egy kicsit ugatna, csak NZS túl messzire megy. Az utóbbi egy évben olyan erősen oroszellenes hangot üt meg, mint az olyan országok vezetői (pl balti államok, Lengyelország..), akik 1) napi szinten konfliktusban vannak az oroszokkal, illetve közvetlen érdekellentéteik vannak 2) az oroszellenességgel szavazatokat lehet szerezni, mert a múlt miatt erős az igen erős. Magyarország azért nem tartozik ebbe a körbe.

Ezért ezek a megnyilatkozásai a magyar érdeket nem szolgálják. A déli Áramlatot meg aláírta pl. Görörögország, Olaszország is, ritka hű NATO szövetségesek. Ennek ellenére Olaszországnak pl igenjók az orosz kapcsolatai is.

A Déli-áramlatból való kilépés felemlegetése nagyon káros.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.09.05. 15:15:45

Cypriánus, az lehet, hogy Anyácska megvédi majd Európát a sárgáktól, mi lesz, ha 20 év múlva Kína einstandolja Szibériát. Már ma is oda szivárognak dél felől.

Cypriánus 2008.09.05. 15:15:59

Kedves Tölgy!
tök igazad van, nem erre gondoltam, hanem globális geostratégiai értelemben egész Európa igen nagy mértékben függ az orosz gáztól, mivel a legfőbb konkurrenst, a perzsa államot (Dzsomhorje-e -Iszlámi-e -Irán) embargók sújtják, illetve fasírtban van az USÁ-val és Izraellel. (nem feltétlenül önhibáján kívül.)
A röhej, hogy sok szempontból az USA Közel-Keleti politikája növelte meg Oroszország hatalmát (amely nem akkora, mint szeretné látni, amúgy). A hab a tortán, és az orosz diplomáciai zsenialitás csúcsa, hogy az az ország, aki Irán párialétéből a legtöbb anyagi hasznot húzza( Oroszo.) , Iránnal is bámulatosan bizniszel, és azért cserébe, hogy ne támogassa jobban a kumi papok sajátos perzsa vonásokkal is ékes keverék demo-diktatórikus államát, cserébe az USA megnyitotta uránpiacát az orszok előtt, akkor, amikor az előrejelzések szerint világszerte akár 1400 új atomerőmű épülhet!!! Azaz Putyin már előre lezsírozta országa helyét az eljövendő urán-boom-ban, becslések szerint az US uránszükségletének akár a fele a macitól jöhet majd...ha ez is bejön neki, akkor az ereklyéit őrző Szent Vlagyimir Putyin Cár bazilika aranyozott hagymakupolái még évszázadok múlva is emlékeztetnek erre a húzásra...
Ettől persze nem kellene eljátszanunk a hű moszkovita alattvaló szerepét, természetesen, de ismerve nemzeti természetünket, félek a másik véglettől is, hogy boldog-boldogtalan üzlettelget a Velikája Russzal, (az USÁ-val az élen) mi meg büszkén és nyugatosan szívunk. Szóval szerintem ahogy O. Viktor is mondá Kériéknél, nem az ördögtől való üzletelni velük, -de tudjuk, mi kik vagyunk.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.09.05. 15:18:35

Zsögödbenő,

Malévvel nagy lúzerség repülni, mert szinte a legdrágább :( Mióta orosz, miattam meg is szűnhet - úgy tűnik a szeretett "realitás" oroszok sorvasztják is elfele.

Nincs gáz, nincs gáz... na und?
Mucius Scaevola? :)

Írtam, nem a grúz intergritás, hanem Oroszo erősödése és az alternatív vezetékek ellenőrzés alá vonása a tét a mi számunkra.
Csak reálpolitika, semmi moralitás!

Ahhoz képest, hogy Horthyéket máig gyalázzák, mert nem feküdtek keresztbe a német páncélosoknak, most már a gázár is elégséges érve egy nagyhatalom szolgálatához?

Nekem ez a Bécs-Porta vitához hasonlít. A kurucok akkor is keletre húztak, de én meg labanc vagyok, gyárilag.

Cypriánus 2008.09.05. 15:25:19

Kedves Tölgy!
én is labanc vagyok! A falumat a kurucok égették fel, pedig protestáns többségű magyar falu volt. (valószínűleg részegen már mindegy volt.)
Szerintem is lengjen a kétfejű sasos zászló inkább, mint a félholdas (a XIX. századi nacionalisták, pl Kossuth által romantikusan szemlélt török uralom katasztrófális eredményű volt, igaz sokszor inkább az ország fronthelyzete, és a többszörös adózás rendszer miatt, semmint az amúgy a helyi realitásokhoz igazodni akaró török megszállól hibájából, de a végeredmény lényegében mindegy.)
szóval legyünk a burkus király uralma alatt, de attól még kereskedhetünk a török császárral.Pláne ha a burkus király is ezt teszi, és minden más alattvalója is.

Cypriánus 2008.09.05. 15:29:50

Remélem Szibérija marad az Anyácska kebelén!!!
Szibírija -rosszijszkij i pravoszlávszkij!!!!

Abcúg Kína, wacht am Amur...

kendeffybotond 2008.09.05. 15:35:13

Azért az gáz, hogy a gázfüggéssel próbálják az oroszok felé a seggnyalást legitimizálni. Ennél már csak az a súlyosabb, hogy ha azt mondják, hogy azzal diverzifikálunk, hogy az orosz gáz két vezetéken jön. Sokkal inkább arról van szó, hogy néhány komcsi mogulnak jól jön az business. Pl.ha nincs elég gázunk, miért építünk megaerőművet Nyírtasson?

Mindent meg kell tenni, a diverzifikációért, legyen az Nabucco, vagy adriai LNG-terminál vagy akármi. Ja és nehogy már az orosz nagykövet mondja meg, hogy ki a frankó Magyaroszágon!

Ez magyar érdek. Persze ha FIDESZ kormányon lesz, akkor beszélni kell az oroszokkal. De nem a seggüket nyalni, és példálózni a kitűnő orosz demokráciával.

Különben jó ez a vita, mindenki eldöntheti, hogy a kurucinfó/Népszabadság/MNO vonal vagy a 'cionista-atlantista' Fidesz-vonal érvényesül!

Különben tanulságos az Oroszország-vitában, hogy Putyin és csapata mennyire leszarja az EU-t (a bizonyos hasznos idióták...) és csak igazából Washingtontól tart.

Tény az is, hogy a petrodollárból meggazdagodott KGB-művek azt pénzel K-Európában, akit akar.

Már csak a szépreményű Morvai Krisztinától várom 'emberjogi alapon', hogy milyen fasza is az orosz demokrácia.

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2008.09.05. 15:37:52

konzlib.blog.hirszerzo.hu/?todo=entry&vid=9722

Ez kb. a legjobb post, amit a témával kapcsolatban olvastam. Remélem moralista barátaink is élvezettel fogják olvasni. ;)

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.09.05. 15:53:44

Realisták meg olvashatnának figyelmesen:
"az egyetlen értelmes stratégia Oroszország erejének tudomásul vétele és a feltartóztatás."

Én valahogy nem olvasom realista barátaink érveit Oroszo feltartóztatása mellett, csak Oroszo lépéseinek elfogadása mellett. Hát, én eztet neveztem csatlós realizmusnak.

Btw, a nagyhatalmak nem voltak mindig azok és nem lesznek mindig azok. A Szu összecsuklott, amiben nagy szerepe volt az US-nek, és Oroszo megerősödhet nagyhatalommá, ha hagyják. Most az a kérdés, realista barátaink az orosz nagyhatalom mellett érvelve realisták, vagy a magyar érdekek mellett?
(Természetesen a hazaárulás morális kategória, így egy realista számára nem lehet szempont.)

No more morality!

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.09.05. 15:58:48

Na, Tokfalvi is a csatlós realizmust nyomja, csak más színekben. És persze a cári expanzióval mossa csak aprólékosan a bolsikat, ez is régi technikája a balnak.
Nodesebaj.

medve2 2008.09.05. 16:05:38

Zsögödbenő! A tárgyalások befagyasztása komoly kereskedelmi megállapodásokat, vízumkönnyítést jelent. Igenis komoly dolog. Persze nem jelenti oroszország megtámadását. Legitim-e felvetni a Fidesz magatartását. Mi az hogy? Csakhogy a Magyar nemzet nem ezt tette, hogy egy lepra cikket írt. Köszönöm, hogy azt elismered: gáz, nem megemlíteni Ovit.

medve2 2008.09.05. 16:07:50

Zsögödbenő! A nemzetközi közösség autonómiát biztosít a koszovói szerbeknek. Et nekünk JÓ!

medve2 2008.09.05. 16:13:05

No-Sol! Két megjegyzés:

1. Attól, hogy az USA nem makulátlan, nem kéne eljutni oda, ahová a Magyar Nemzet. Ezt már számosan elmondták: az USA hülyeségei nem mentik fel az orosz aggressziót.
2. Ha megépül a Déli áramlat, nem lesz Nabucco, ugyanis üzletileg ellehetetleníti azt. Nem bánnám, ha kilépnénk, legfeljebb a 85%-os függésünk nem nő tovább. Ez már nemzetbiztonsági kockázat, kurva nagy.

medve2 2008.09.05. 16:15:49

Jó Tündér! Egyetértek.

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2008.09.05. 16:17:14

Úlfhéðinn, miért nem mindjárt Hitetlen Tamáskából idézel? ;)

medve2 2008.09.05. 16:20:19

No-Sol! Van itt egy visszatérő elem, amit nem árt tisztázni. Olaszország új orosz vezetéket akar, de már tud gázt kapni Afrikából is. Németország Norvégiából, Franciaország mindkét irányból. Vagyis VAN ALTENATÍVÁJUK! Nekünk meg nincs, ezért kell egy ALTERNATÍVA. Addig tovább nöüvelni függőségünket és meggátolni az alternatívát ÖNGYILKOSSÁG. Ezért nem vagyunk összevethetőek a nyugati államokkal.

Cypriánus 2008.09.05. 16:25:02

ja, a baj csak az , ameddig nincs iráni gáz, addig az orosz van.
Azerbajdzsán nem elég önmagában.

Az hogy két vezetéken kapjuk az orosz gázt, az nem diverzifikáció.

Grúzia nem olyan fontos, ha Iránt sikerül bevoni Európa ellátásába, mehet Törökországon át is. Ha nem sikerül akkor meg miről beszélünk?
szóval szerintem, a Nyugat teendője: : megerősíteni Ukrajnát, ha kell gyorsítottan bevenni a NATO-ba, ejteni a déli Áramlatot, egy év múlva, ha megbukott Ahmadinedzsád gátlástalanul egyezkedni a perzsákkal.Tárgyalási alap: gazdagok lesztek, mint az állat, és biztos nem támadunk meg titeket, de cserében nincs iráni atombomba.

zsögödbenő 2008.09.05. 16:28:56

tölgy,
Oroszo. MÁR megerősödött, már nem az a kérdés, bárki hagyja-e nagyhatalommá válni...
medve2,
komoly kereskedelmi tárgyalások...ez az együttműködés olyan eu-tolvajnyelves, valójában semmirevaló és számunkra eu-tagként sem teljesen működő dolgokról szól, mint szabadságjogok, bel- és igazságügyi együttműködés, közös oktatási térség, közös kül- és biztonságpolitka. Ez az együttműkdödés, illetve az ebből esetlegesen pozitív fejleményként kiemelhető részek pedig inkább kellenek az eu-s államoknak, mint az oroszoknak. Mivel gazdasági függésben tartják az eu jó részét (ne szépítsük, így van), inkább ők azok, akik fenyegethetnek valós következményekkel. Amt az EU bejeelntett, az nem más, mint diplomáciai ejnyebejyne, valdi érdemi következménye 0 azaz nulla.

ÁrPi 2008.09.05. 16:32:59

Cypriánus 2008.09.05. 15:25:19

"" én is labanc vagyok!
Szerintem is lengjen a kétfejű sasos zászló inkább, mint a félholdas
szóval legyünk a burkus király uralma alatt, de attól még kereskedhetünk a török császárral.Pláne ha a burkus király is ezt teszi, és minden más alattvalója is. ""

"Erdély" az meg elveszett, vagy nem? (de.)
Rákóczi pl. fejedelme volt Erdélynek is, továbbá nem csupán "kurucok" vagymiféle "keletre-kacsintgatók" voltak oldalán illetve táborában, hanem nemesek is.

Persze az erdélyi fejedelmek ill. Erdély is kereskedett...
a Portával is az Udvarral is...

World Trade Organization :-)

odonkor (törölt) 2008.09.05. 16:34:36

Miért utálják itt ennyien az oroszokat?

Oroszország most nemzeti politikát folytat, szerintem helyesen teszi. Köti magához Európát, próbál minél több pénzt kisajtolni az olajából meg a gázából. Amerikát ugyanúgy önös érdekei mozgatják - ő is próbálja magához kötni Európát, ezért örülne neki, ha nem függnénk az oroszoktól energia tekintetében.

Grúzia meg megpróbált visszaszerezni pár területet, ami jogilag hozzátartozott - de nem etnikailag.

Szerintem ezek alapján nincs sok értelme rokonszenvet nyilvánítani bármely fél, de különösen nem az "áldozat" Grúzia iránt.

Cypriánus 2008.09.05. 16:40:22

Azért soha ne felejtsük Bismarck aranymondását:
Oroszország soha nem olyan erős, mint amilyennek látszik, és soha nem olyan gyenge , mint amilyennek látszik.


azért mert helyi törzsi segítséggel lezúzta egy 4,5 milliós kaukázusi nép 30 ezer fős hadseregét, még nem kéne a Szajnában csizmát mosó orosz bakát vizionálni (1814-ben sikerült előszőr és utoljára), de nem kéne egy sajátos játékszabályok szerint szerveződő bizánci udvartartás bojárjává sem válni. Amúgy a mindenáron való fenntartás és bekerítés politikája talán tényleg nem célszerű, Ukrajnát nem véletlen osztották föl évszázadokon keresztül...Ha Ukrajna nyugatorientált is marad, felhívnám mindenki szíves figylemét: nem csak gazdaságilag függ a Macitól, de a gyors ukrán fejlődés motorjai NEM a nyugati, nyugatbarát, nacionalista régiók, -mert azok döglődnek, hanem bizony a kétnyelvű, oroszbarát keletiek!!!
Ukrajnaesetében nem tudom mi lesz. Talán egy NATO-tag, de Oroszokkal gazdaságilag nyitott állam lenne az elfogadható kompromisszum?! Félek, egy egyoldalúan nyugati orientációjú Ukrajna egy perverz, természetellenes állapot lene, amely aztán szétesik.

No_Sol 2008.09.05. 16:45:25

medve!

A kaukázusi országokat nem tartom sokra, szerintem mostanában túlságosan nagy lett az arcuk, különösen a grúz elnöknek, pláne miután az amerikaiak elkezdték nyomni beléjük a pénzt. úgyhogy ha érzelemből nézném a dolgokat, kifejezetten boldog lennék, hogy valaki végre elp...ázta a nagypofájú Sakashvili-t.De ez reálpolitika, tényleg nem lenne jó, ha a Baku-Tbiliszi-ceyhan vezeték orosz kézbe kerülne. Nem is került ebben az esetben!!!Egyébként nyugodtan belemehetnénka ruszkikkal egy kis területi osztozkodásba..végülis ez z "Eurázsiai Balkán (Brezinsky), szilárd viszonyok nincsenek, az ottani népek képessége a felelős kormányzásra finoman szólva is kritikán aluli. Ezek után nekem aztán mindegy , hogy agresszió-é vagy nem.

Az amerikaiak terve, hogy majd Grúzia meg Azerbajdzsán tartóztatja fel oroszországot MEGBUKOTT!!!

A déli-áramlatról és a Nabucco-ról megoszlanak a szakértők között is a vélemények. Valaki azt mondja, hogy mindkettő megépülhet /meg kell épülnie, valaki azt , hogy csak az egyik reális, valaki szerint egyikre sincs szükség, és más olcsóbb megoldások kellenek. Az viszont tény, hogy a Testvériség helyett az oroszok akarnak más útvonalat is találni.

A Nabuccoval kapcsoaltban van egy sejtésem:az amerikaiak igazából azt szeretnék, hogy Azerbajdzsán és aKaukázus legyen minél közelebb hozzájuk.

A Nabucconál nincs biztos forrás még, a Déli áramlatnál meg a tengeri építkezés technikai buktatói illetve költségei lehetnek az akadályok.

Szóval az , hogy csak az egyik épül meg, az nem többségi vélemény!!!

Cypriánus 2008.09.05. 16:58:52

amúgy biztos hogy az amiknak annyira rossz, hogy Európának állat nehéz szénhidrogénhez jutni?! Nem összeesküvéselméletet kreálok, csak kérdezem, hátha van valaki, aki ért ehhez, mennyiben állhat Amerika , mint erőközpont érdekében Európa lenyomása, vagy éppen ellenkezőleg, felemelése.
Az "egymást egyensúlyozó gyengék, akik közül az egyik pro forma a barátunk, másik ellenségünk, a lényeg hogy mi legyünk felül " -politika pl. a Római Köztársaság Ázsia-stratégiájának a fő elve volt Kr. e 195-146 között. (Utána már Róma elég erős volt, hogy fokozatosan felmorzsoljon mindenkit. Ez persze nem analóg a jelen helyzettel, hisz Amerika éppen hogy relatíve tért veszt a világban.)

medve2 2008.09.05. 17:00:05

Cipriánus! Azeri gázzal el tud indulni a Nabucco, és már azt tervezik, hogy észak-irakival egészítik majd ki.

medve2 2008.09.05. 17:03:14

Zsögödbenő! Te teljesen figyelmen kívül hagyod, hogy oroszország jelenleg a magas olajárnak köszönheti hatalmát, nem gazdaságűának, hogy a jelenlegi készleteikből már alig tudják exporkötelességeiket teljesíteni, hogy a függőség kölcsönös és hogy az oorosz ipar mentes a technológiai fejlettségtől. oroszország nagy, fontos, bizonyos szabályok betartásával kell az együttműködés nagyon is, de az európai és amerikai pénzek és technológiák nélkül meghal.

medve2 2008.09.05. 17:05:10

No-Sol! A legtöbb külföldi elemzés szerint az.

medve2 2008.09.05. 17:08:37

No-Sol! Még egy gondolat: Szakasvili nem szimpatikus neked, OK. Ezért jogos ami Oszétiával és Abháziával történt? És jogos lesz Karabahban, Transznisztriában, a Krím-félszoigeten és Donyeckben is? És jogos Grúzia megszállása, a 6 pontos megállapodás be nem tartása, jogosak volt a konfliktust megelőző orosz provolációk, jogos a grúz infrastruktúra romnbolása, az oszétiai és abbháziai grúzok elüldözése?

No_Sol 2008.09.05. 17:20:27

medve!

Jogos-vagy nem jogos, ez történt, és nem csak az oroszok hibájából. A vesztesek azért sok háborúban ennél sokkal többet kaptak.

1) karabah-ott az azeriek meg az örmények halomra fogják gyilkolni egymást még jópárszor, nagyhatalmak beavatkozása nélkülis.Ehhez mi köze a ruszkiknak?

2) Transzdnisztria. ismereteim szerint ott nem várható összecsapás. ott azért elég sok az ellentét (román-orosz, román.ukrán, moldáv-román......), nem ennyire egyértelmű a felosztás.

3 Krím+Donyeck-Ukrajnában még 10 évig fog menni a cirkusz, hol az ameriakaik , hol a ruszkik cége lesz sikeresebb. Mondjuk itt azért több esélyt látok arra, hogy Ukrajna a Nyugat része legyen.

Transzdnisztia esetén közel a megegyezés, a Krím az nehezebb lesz, de nem hasonlítanám a grúz helyzethez.

Szerintem a nyugat egyébként örülhet, hogy putyin a vezér, mert ha orosz oldalon is egy ilyen Sakashvili lett volna, akkor a grúzokra sokkal rosszabb sors várt volna.

kendeffybotond 2008.09.05. 17:25:58

Medve!

Te aztán szorgalmas vagy. Mondhatnánk a mozgalom lelke. Ráadásul a legtöbb dologban egyetértünk. Szóval sokszor azt írod le amit éppen írni akarnék...

LG-LG-LG.

Szerinted miért vagyunk kritikusak Oroszországgal? Lehet, hogy túl fiatal vagy és nem emlékszel a vereshadsereg ideiglenes magyarországi állomásozására vagy a családodban nem meséltek neked a davájcssziról vagy a malenkíj robotról.

E mellett nem túl megnyugtató, hogy az orosz tankok rommá lőnek szomszédos országot mert nem tetszik neki az ottani elnök pofája. Talán nálunk is csak olyan miniszterelnök lehet, akit engedélyeznek az oroszok na Fletó ilyen Szilvásystól meg Laborcostól...

No_Sol 2008.09.05. 17:28:39

Mellesleg most jutott eszembe, hogy a történelmen alapuló oroszutálat lényegében egy grúz tevékenysége nyomán alakult ki!:-))

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.09.05. 17:33:09

Az oroszokkal szembeni viszketés sokkal régebbi. Már 1840 körül megvolt Deákéknál.
Nem voltak azok hülye gyerekek. A félelmeik bejöttek a 20. században.

No_Sol 2008.09.05. 17:46:47

kendeffybotond!

Isten hozott az eurázsiai Balkánon. Mint tudjuk, a Balkán volt az aterület, ahol bizony a nagyhatalmak kedvükre szivathatták egymást, és bizony a határok is gyakran változtak. Eért is mondom, nyugodtan rajzoljuk is át a térképet, nem kell feltétlenül ragaszkodni ahhoz a területi integritáshoz egy olyan régióban, ami nélkülözi a stabilitást!

odonkor (törölt) 2008.09.05. 18:02:49

kendeffybotond,

talán túl szofisztikált vagyok:), de azt a Szovjetuniónak és nem Oroszországnak rovom föl. Szerintem különbség van a kettő között.

Ami a rommálövést illeti, szerintem Oroszország azért háborúzott, hogy Grúziát kiszedje a nyugati befolyás alól, azaz ott biztos ne vezessen semmiféle gázvezeték.. Ha jól tudom, egyet le is bombáztak. Márpedig ha így van, akkor Oroszország azt tette lehetővé, hogy még tíz-húsz évig legyen pénze arra, hogy önmagát fejlessze. Ha így lesz, akkor helyesen tette.. védte a nemzeti érdekeit.

Félreértés ne essék, biztos, hogy egy csomó ártatlan ember meghalt. Sajnálom is őket.

hcrules 2008.09.05. 18:26:49

Hmm... azért ez a kuruc-labanc dolog számomra egyáltalán nem ilyen egyértelmű.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.09.05. 18:50:49

vki összefoglalná ez eddigiket? :P
persze ez naív kérés: végignéztem, de még mindig nem értem, miért nem a - sztem igazán fontos - dolgot emelte ki a poszt írója? hogy mn nem ov-t követi?
(azon túl h rugtunk egy feleslegeset a mnemzetbe)

medve2 2008.09.05. 19:50:30

No-sol!

1. Karabahban a ruszkik az örményeket támogatják.
2. Transznisztria megoldódik? Ezt rajtad kívül senki sem látja?
3. Ukrajnáűban én is több esélyt látnak, ha Moszkva nem gátolná.

Szerintem nagyon veszélyes a putyinizmus, és a nyugat egyáltalán nem örülhet.

medve2 2008.09.05. 19:52:33

LgLgLg! te most pontosan azt fejtetted ki, miért kell megállítani az oroszokat és miért ez a nemzeti érdekünk.

medve2 2008.09.05. 19:54:17

Szamárfült! A poszt indítója pontosan leírta a lényeget: ez a cikk egy alpári geciség volt, aminek semmi köze az újságíráshoz. Csak a cikk annyira gáz, hogy a jobbos droidok nem nagyon védhetik. Amúgy Oroszországról van mit vitázni, kezdünk átvedleni.

medve2 2008.09.05. 19:59:54

Hűha! Ha Dhorváth látta volna ezt, hogy Németh Zsolt írt a Szombatban is, akkor még jobban antlantistanácizhatott volna: www.szombat.org/forum/forum.php?id=1&szombatSession_sid=cb8ec55417827985a0dcacfb1c399508

medve2 2008.09.05. 20:02:02

Kendeffybotond! Csak mindenkit megtiszztelek azzal, hogy válaszolok neki:-)

medve2 2008.09.05. 20:03:41

Na, itt meg majd Ukrajna fogja megtámadni Oroszországot: www.stop.hu/articles/article.php?id=378401

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.09.05. 20:06:53

Medve, én sem védem: csak itt ma sztem mki túlzásokba esett...
ja, és én sem vagyok putyinista. (amúgy McCain-ista sem - bár itt az mki - de ez más poszt..)
Droid viszont lehet hogy igen, csak nincs öntudat-procim :P

odonkor (törölt) 2008.09.05. 20:10:39

medve2, nekem az az oroszutálat vagy félelem nem tetszik, amit néhányan éreznek vagy keltenek. Abban is egyetértenék veled, hogy az oroszok "megállítása" nemzeti érdekünk volna, csakhogy a tehetetlen EU-val én ennek semmi realitását nem látom. Akkor már inkább pragmatikusan barátkozni kell Oroszországgal.

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2008.09.05. 20:18:52

tölgy · konzervativok.blogspot.com 2008.09.05. 15:53:44
"Realisták meg olvashatnának figyelmesen:
"az egyetlen értelmes stratégia Oroszország erejének tudomásul vétele és a feltartóztatás.""

Hint: rollback vs. containment.

Többet nem segítek. ;)

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2008.09.05. 20:28:19

Gabrilo · konzervatorium.blog.hu 2008.09.05. 15:58:48

"És persze a cári expanzióval mossa csak aprólékosan a bolsikat, ez is régi technikája a balnak."

Ühü, gondolom Tocqueville is ezt tette a "Democracy in America" című jelentéktelen fércmunkájában. Sztem gondold ezt át, ez nem jobb-bal kérdés szvsz. Bár tudom, hogy neked csábító erre leredukálni a dolgot. :(
Remélem azért van BÁRMI ezen a világon, amiről nem a bolsik jutnak eszedbe... XD

medve2 2008.09.05. 20:30:04

Szamárfül! Szerintem meg nincs az a túlzás, ami sok lenne egy ilyen újságírói stílus elutasítására.

medve2 2008.09.05. 20:31:10

LgLgLg! Az oroszokat én nem, utálom. Szeretm kultúrájukat, irodalmukat. Azt is mondom, egyxütt kell velük működni. De.....És ez a de lényeges, mert párszór betettek.

zahira 2008.09.05. 20:51:13

Azért mi van gázabb, hogy a sok nyomoronc egy percig se' bírja rabiga nélkül?!
Alíg, hogy megszabadultunk az oroszoktól, reszketve, a saját árnyékutól megijedve, gyorsan az amcsi járomba dugjuk a fejünket?!
És rögtön, majdnem utoló csatlósként, beleugrani, a mocskos válalhatatlan iraki népírtásba!
Ez kell nekünk?!
Hát nincs bennünk egy csöpp tartás sem?!
Rögtön beszaladni, valamelyik rohadák "védőszárnyai alá", hogy aztán belerángassanak a saját mocskukba?!
Tényleg erre van szükségünk?!

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2008.09.05. 20:57:09


medve2,

nem is olyan régen beszélgettem egy fiatal orosz mérnökkel. sokkal képzettebb mint bárki Magyarországon, kiválóan beszél angolul, és erősen szimpatizál Putyinnal. mert úgy érzi, hogy visszaadta a hazája becsületét. ez az amit mi nem érzünk. az itteni beírásokból egyfajta megvetést érzek Oroszországgal és az oroszokkal kapcsolatban. Oroszország elképesztő agyakat adott a világnak, csak az én szakmámból Kolmogorov, Malcev, Margulis, Kazhdan, Novikov, Gromov, Perelman mind mind oroszok és bizony nem a földi halandók szintje. meg kell próbálni egy kicsit megérteni az oroszokat, és el kell szakadnunk a sztereotíipiáinktól. miközben egyszer és mindenkorra tisztáznunk kellene, hogy mi ahhoz a családhoz tartozunk ahová az Obama meg a McCain, a Kennedy meg a Ronald Reagan, a Brandt az Adenauer, a Pápa, a canterbury érsek és a John Lennon (igen tölgy, a John Lennon) meg a sok névtelen izlandi, norvég vagy izraeli. akár konzi akár baller akármilyen, mi hozzájuk tartozunk. lehet véleményünk arról, mindenféle, hogy mekkora ötlet Tschinvalit ágyúzni, hogy mennyire demokratikus állam Grúzia meg mitomén de az nem megy amit DHG és a Manem művel.

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2008.09.05. 21:06:34

Jo Tunder · eg.nol.hu 2008.09.05. 20:57:09
"és erősen szimpatizál Putyinnal. mert úgy érzi, hogy visszaadta a hazája becsületét."

Az a helyzet, hogy ilyet én is tapasztaltam. Nem mondom, hogy túl szimpatikus a dolog, de létezik. Az oroszok nagyon büszke népség...

Kicsit off, de érdemes megnézni ezt a filmet:
en.wikipedia.org/wiki/Brother-2
Jól illusztrálja a fenti dolgot. És kurva jó film.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.09.05. 21:07:39

"Democracy in America" - Tocqueville tudott amerikaiul? Azt hittem eddig franszia volt a lelkem.
Ebben az amerikaiul írt műben hol van az a rész, amivel az orosz expanzió igazolható lenne?

(Olyat viszont sokat tudok idézni belőle, ahol csúnyán moralista.)

CrL 2008.09.05. 21:16:34

JT, te bedőltét egy Putyinista mérnöknek." Hazája becsületét adta" vissza muahaha.

tewton 2008.09.05. 21:23:22

ó, be fura.
ha egy magyar miniszterelnök akarna valamiféle becsületet visszaadni ebben az országban, akkor az meg populista nacionalista ... netán még antiszemita is volna.

A vad szláv barbároknak lehet nemzeti becsülete?

Republikánus Péter 2008.09.05. 21:27:19

A poszttal kapcsolatban: hát igen, lesz itt mit rendet raknia Orbánnak, ha hazajön...

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.09.05. 21:27:25

tewton,
becsülete mindenkinek lehet, de nem a magyaroknak. Ez egy veszélyes, kötekedő nép.
Ha Oroszország követi az érdekeit, jól teszi.
Ha Magyarország követné az érdekeit a szomszédaival szemben, akkor békebontó, soviniszta, stb, stb. lenne.
Van jó erőpolitika, és van rossz. Magyarország feltétlenül az utóbbi eset lenne, de Ferenc testvérünk ezt nem engedi!

tewton 2008.09.05. 21:32:00

na ugye. milyen jó, hogy le lett űllítva ez a kettősállampolgárság-dolog is. Először csak magyar útleveleket osztogattal volna a magyaroknak, aztán hipp-hopp, máris magyar zászló lengett volna újvidéken, pozsonyban meg brassóban is. Ahogy a ruszkik csinálták d-oszétiában.

igen, kellenek ezek az államférfiak, akik lefogják atyaian az önveszélyes nemzet kezét.

medve2 2008.09.05. 21:37:20

Zahira! Amerikai rabuga, utolsó csatlós, stb...Te jó ég!

medve2 2008.09.05. 21:39:26

Jó Tündér! Az a bajom veled, hogy most nem tudok mivel vitatkozni. Legfeljebb egy kiegészítés: az a bajom a DHG félékkel, hogy ők viszont kiírnák a hazámat az európai kultúrából.

CrL 2008.09.05. 21:40:53

tewton, jogos felvetés. nem az a baj hogy a nép becsültetétt adja vissza egy vezető. Putin féldiktatúrája nem a nép becsületet adta vissza, hanem azt a fajta kultuszt és imádot amihez sokan hozzászoktak a kommunizmusban. és milyen áron, azt is tudjuk.

medve2 2008.09.05. 21:41:09

Republikánus Péter! Azt rebesgetik a madarak, hogy a Fidesz hétfőn lép. Szerintem mi még találkozunk ezen a poszton:-)

medve2 2008.09.05. 21:43:42

Mondjuk CrL, azért az kétségtelen, hogy Putyin egy széthullást állított meg. Az is kétségtelen, hogy Oroszország megerősödött. Még az is elfogadható, hogy érvényesíteni akarja érdekeit. A gond az, hogy mire használja Moszkva megnövekedett erejét.

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2008.09.05. 21:44:28

tölgy · konzervativok.blogspot.com 2008.09.05. 21:07:39

" "Democracy in America" - Tocqueville tudott amerikaiul? Azt hittem eddig franszia volt a lelkem.
Ebben az amerikaiul írt műben hol van az a rész, amivel az orosz expanzió igazolható lenne?"

Köszönöm az érdemi, egyáltalán-nem-csak-ostobán-kötekedő hozzászólást, Fa úr!

"Igazolhatóságról" ugyan nem beszéltem, csak REALITÁSOKRÓLl, dehát a szövegértési problémái nem újdonságok a számomra. A kért idézet pedig így hangzik (nem franciául van, a kurva bolsik lefordították "amerikaira"):

"There are at the present time two great nations in the world which started from different points, but seem to tend towards the same end. I allude to the Russians and the Americans. Both of them have grown up unnoticed; and while the attention of mankind was directed elsewhere they have suddenly placed themselves in the front rank among nations, and the world learned of their existence and their greatness at almost the same time.
All other nations seem to have nearly reached their natural limits, and they have only to maintain their power; but these are still in the act of growth. The American struggles against the obstacles that nature opposes to him; the adversaries of the Russians are men. The former combats the wilderness and savage life; the latter civilization with all its arms. The conquests of the Americans are therefore gained by the plowshares; those of the Russians by the sword. The Anglo-American relies upon personal interests to accomplish his ends and gives free scope to the unguided strength and common sense of the people. The Russian centers all the authority of society in a single arm. The principal instrument of the former is freedom; of the latter, servitude; yet each of them seems marked out by the will of heaven to sway the destinies of half of the globe."

Forrás: "Democracy in America" (U of Chicago Press, 2000) gy.k. "De la démocratie en Amérique" XD

"(Olyat viszont sokat tudok idézni belőle, ahol csúnyán moralista.)"

Hát, hajrá!

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.09.05. 21:44:50

Medve,
khm, khm. JT itten DHG-t fikázza. Rendben.
De jelenleg 6 éve nincs jobbos kormány, és DHG a hatalom közelébe sincs.
Viszont van Szabad Nép, és mintha nem kicsit oroszbarát lett volna ez ügyben. Ferkó meg a fene tudja mit csinál egy Csajka hátsó ülésén Putyinnal.
Hogy-hogy nem ez JT témája és problémája?!

odonkor (törölt) 2008.09.05. 21:48:01

medve2, akkor osztozunk az orosz kultúra tiszteletében:)

CrL 2008.09.05. 21:53:49

LG, még mielőtt: de én sem az orosz kultúrát kritizálom. örök Bulgakov fan vagyok, Dosztojevszkij csak azért nem mert ahhoz kevés vagyok.

medve2, persze ez más kérdés, hogy az kellet oda egy féldiktátor, hogy rend legyen a nagy oligarchák világában. De ha ez adja vissza a nép becsületét, akkor egézségükre. Az pedig, hogy mire használja Putyit és Medvegyev a hatalmat, az másik történet.

tewton 2008.09.05. 22:04:57

nyihihi, csak nem egy pikáns személyeskedés lesz itt készülőben?

*kezét dörzsöli*

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2008.09.05. 22:07:47

tewton 2008.09.05. 22:04:57

Hehe. Ma már nem. Mennem kell. Viszont hétfőn még feltétlenül visszanézek. :)

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.09.05. 22:10:11

Úgy általában, egy szöveget az eredeti címén szokás idézni, vagy ha van magyar fordítása, akkor magyarul. Az angol cím megadás mire utalhat?

Igazán nehezemre esik ingyér oktatni, de lássuk: Ha valaki a deliberatív vagy a törvényszéki retorikában a REALITÁSRA hivatkozik, akkor azzal mindig valami mellett érvel, valamely cselekvést akar elfogadhatóvá tenni előzetesen vagy utólag.

Természetesen, hogy mi a REALITÁS, az mindig a viták lényeges része. Ha most ezt kérdezném, hogy az erőszak miért valóságosabb a szeretetnél, akkor kötekedőbbne látni, de azért egyszer ezt is gondolja végig.
Még egyszer: a politikai realisták a skolasztikus „realizmus” fogalom felől érthetők meg, és nem azért, mert a „valóságot” másnál jobban látják. (Minden filozófus másnál jobban látni vélte a valóságot, ennyiben akkor mind realista lenne?)

Tocqueville az idézett szövegben az orosz terjeszkedésről ír, és cseppet sem helyeslően, hanem elítélően. Ő ugyanis keresztény volt, noch dazu, katolikus. És mivel a szabadság az egyik legfontosabb szempontja, ezért az idézet szerint az oroszok a csúnya fiúk:
„The principal instrument of the former is freedom; of the latter, servitude; yet each of them seems marked out by the will of heaven to sway the destinies of half of the globe."
Tocqueville bizony az erő, hatalompolitika ellen érvelt. A demokráciával pont az a baja, hogy benne „az erőszak tűnik a jelen egyetlen értelmének és a jövő egyedüli biztosítékának”. (AD 33) A demokráciában „csak egyetlen hatalom létezik, az erő” (AD 366). Ezek nagyon keserű és kritikus szavak a többségi (hatalmon alapuló) demokráciával, azaz a nyers erőpolitikával szemben.

Annyi erkölcsi-vallási hivatkozása van, hogy most 1000 oldalt kéne hivatkoznom, de csak pár jellegzetes, csak most, és csak magának:
„be kell látnunk, hogy a szabadság uralmát nem lehet megvalósítani az erkölcsöké nélkül, ahogyan az erkölcsökét nem lehet lerakni a hit nélkül”. (AD 34)
„az isteni törvények betartása juttatja el az embert a szabadsághoz”. (AD 72)
„egy szabad közösség sem létezett még morál nélkül”
„bár a törvény lehetővé teszi az amerikai népnek, hogy mindent megtegyen, a vallás nem engedi, hogy bármit elképzeljen, és tiltja, hogy bármit merjen. A vallást tehát, mely az amerikaiaknál soha nem avatkozik be közvetlenül a társadalmi kormányzásba, úgy kell tekintenünk, mint politikai intézményeik legfőbbikét”. (AD 419)
„Vajon mi maradt mára azokból a kötelékekből, melyek hajdan gúzsba kötötték a zsarnokságot? A vallás elvesztette hatalmát a lelkek felett, s így kidőlt a jelzőoszlop, mely elválasztja a jót a rossztól: az erkölcs világában minden kétséges és bizonytalan... és senki meg nem mondhatja, hol húzódnak a zsarnokság meg a szabadosság természetes választóvonalai” (AD 446)
„Amikor egy nép a vallást rombolja le, kétkedés keríti hatalmába az értelem legmagasabb szintjeit, a többit pedig félig megbénítja. Mindenki beletörődik, hogy felebarátait és önmagát leginkább érintő matériákról csak zavaros és ingatag fogalmai legyenek; rosszul védelmezi vagy feladja nézeteit, és mivel már nem reméli, hogy meg tudja oldani az emberi sors állította legnagyobb problémákat, gyáván nem is gondol rájuk. Ez az állapot... szolgaságra kárhoztatja a polgárokat. Tehát nemcsak az történik, hogy az emberek hagyják elvenni a szabadságukat, hanem gyakran ők maguk mondanak le róla. Ha már nemcsak a politika, hanem a vallás viszonylatában is megszűnik a tekintély, az emberek hamarosan megriadnak a korlátok nélküli függetlenségtől... hajlamos vagyok azt gondolni, hogy ha nincs hite, akkor szolgálnia kell, és ha szabad, akkor hinnie” (AD 616)

medve2 2008.09.05. 22:19:28

Tölgy! Én nem tudom, ki JT.

medve2 2008.09.05. 22:20:14

LgLgLg! Én nagy csodálója vagyok az orosz kultúrának, irodalmuk a kedvencem.

medve2 2008.09.05. 22:21:11

CrL! Azt hiszem, ebben köztünk nem lesz vita.

medve2 2008.09.05. 22:21:54

Hát akkor azt nem tudom, ki Jó Tündér. Vagyis miért kéne neki a Népszabadsággal törődnie.

medve2 2008.09.05. 22:22:49

Tewton! Majd meglátjuk.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.09.05. 22:25:56

Medve,
azért, mert JT egy kedves liberós barátunk. Egészen az utóbbi időkig kormánypárti volt (most éppen nem tudom mi?), talán még a cuclib jelzőt is vállalja.

medve2 2008.09.05. 22:43:05

Értem. A Népszabadság is gáz orosz ügyben, de még ők sem személyeskednek 3 fideszes politikussal. Csak manipulálnak:-)

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2008.09.05. 22:43:58


CrL,

Nem Putyinista hanem orosz. Ott él, jól él, élvezi a kapitalizmus áldásait, és van egyfajta orosz nemzeti büszkeség benne. Tudomásul kell vennünk, hogy másoknak is vannak nemzeti büszkeségei, és nem úgy gondolkoznak mint mi. Én erősen viszolygok Putyintól.

tölgy,

cuclib inkább a kedves mamikád. én jobban tolerálom a ballerokat a jobbereknél, legalábbis Magyarországon. sőt nagyjából csak Magyarországon. és ? ha valakinek nem tetszik lehet kijönni a hóra.

CrL 2008.09.05. 22:46:21

JT ok, én is. akkor a mérnök dőlt be Putinnak. Abramovich pl már megtapaszlja mi is orosznak lenni egy igazi kapitalizmusban - bálványimádás nélkül.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.09.05. 22:49:15

JT,
anyáz?
Eléggé stílustalan szájkarate. :(

CrL 2008.09.05. 22:49:47

Khodorkovsky már nem annyira

tewton 2008.09.05. 22:49:58

Azért "független humanista" szempontból nehéz lehet egy felhőtlen orosz nemzeti érzés. Gondolom nekik is odateszik minden Dosztojevszkij- meg Puskin-említéshez a pogromokat meg Sztálin orvospereit. Vagy ha nem, akkor irigykedek egy sort most.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.09.06. 00:03:57

Ulf,


Valóban sok mindenről eszembe jutnak a bolsik, de nem Tocqueville-re, hanem a Tokfalvi nevezetű bloggerre gondoltam, akit linkeltél.

medve2 2008.09.06. 08:32:52

Úgy látom, a Magyar Hírlap próbál betölteni egy űrt. Íme, rögtön jöttek egy interhjúval: www.magyarhirlap.hu/cikk.php?cikk=152404

medve2 2008.09.06. 08:35:06

persze, ma már a Népszava is boncolgatja az ügyet. Ebben Németh Zsolt már személyesen elküldi a pébe dhg-t: nepszava.hu/default.asp?cCenter=OnlineCikk.asp&ArticleID=1091449

medve2 2008.09.06. 08:36:39

Voltak, akik nem tudták, ki Bába Iván és mire ztal személyeskedő cikkében. Ime: budapestanalyses.hu/docs/Hu/Elemzések_Archívum/analysys_199_hu.html

medve2 2008.09.06. 08:41:13

Fukuyama cikket írt: Magyarország 1956, Grúzia 2008-címmel. Te jó ég!

kendeffybotond 2008.09.06. 10:32:30

Medve 2!

Vajon mit fog lépni a Fidesz hétfőn?

LG! Ezt írtad: "talán túl szofisztikált vagyok:), de azt a Szovjetuniónak és nem Oroszországnak rovom föl. Szerintem különbség van a kettő között."

Igen van különbség, de a KGB -Putyin és a szilovikiak az összekötő kapocs. És a ha végig gondoljuk, Putyin két kijelentését, miszerint a 20.század legnagyobb geopolitikai katasztrófája a SZU bukása volt, és Sztálin a legnagyobb államférfi, akkor látog folytonosságot...

A mai Népszabóság hozza a formáját, lehozzák NZS atlantista szövegét, utána meg Sz.Bíró Zolika grúz gyalázását, utána meg Szvák Gyuszi bácsi opuszát a mi russzofóbiánkról.

kiskakuk 2008.09.06. 13:15:10

LÁtjátok ez a ti bajotok, hogy még mindig a Szovjetunióval harcoltok. Utazzatok Moszkvába és meglátjátok hogy tombol a kapitalzmus. Ami pedig Német Zsoltot illeti lehet hogy mégis a Manemben lenne helye annak a cikknek? vagy netán fél a szakmai vitától?
Nincs értelme haragszomrádot játtszani...

medve2 2008.09.06. 14:08:18

Kiskakuk! A MN retteg a szakmai vitától a Fidesszel, ezért személyeskedett egy végtwelenül alpári vezércikkel és ezért felejtette ki Orbán Viktort a cikkből. Tényleg: szerinted hogyan maradt ki Orbán Viktor neve? Te, mint "olvasó" bizonyára tudod.

medve2 2008.09.06. 14:13:52

Hűha, tényleg van a Népszabiban egy NZS cikk. Én nem olvasok nébszabit, oszt látni: lemaradok. Íme: nol.hu/cikk/506017/

medve2 2008.09.06. 14:14:24

Kiskakuk, ugye nem fogsz elmenekülni és válaszolsz?

kiskakuk 2008.09.06. 14:20:38

Medve! jól sejted hogy Orbán Viktor miért maradt ki de úgy tűnik Németh Zsolt bárorsága sem nagyobb mint a Manemé. Igenis ott kellett volna leközölni ezt a ckket mint ahogy a válság elején sem az ATV-n keresztül üzenni a Magyar Nemzetnek...

kendeffybotond 2008.09.06. 14:26:02

Kiskakuk!
Nem értetted vagy nem akartad érteni amit írtam. Moszkvában természetesen kapitalizmusnak egy speciális fajtája van amelyet a szilovikiak vezetnek, ha valaki nem tetszik nekik, mint mondjuk Berezovszkij vagy Hodorkovszkij, azt elűzik vagy börtönbe zárják, rossz esetben kinyírják mint Politkovszkaját vagy Litvinyenko-t.

Még egy dolog, Putyin tényleg rendkívül népszerű az oroszok körében, mert a SZU elveszett prezstízsét akarja visszaállítani, ezt lehet, hogy orosz érdek, de nekünk ez miért jó?

Az oroszok rendesen beleszólnak a magyar belpolitikába, és kijelölik a számukra kedvező kormányt. Az oroszokkal kereskedni kell és közben megtenni mindent, hogy a magyarországi orosz energiamonopólium megszűnjön. Mert a kapitalizmus egyik ismérve, hogy a monopóliumokat próbálja szabályozni.

kiskakuk 2008.09.06. 14:40:52

Botond!
Ezzel én is tisztában vagyok és lényegében igazad is van csak ott hibázol a Fidesszel együtt, hogy ideológiai alapon közelítesz Oroszországhoz. Hodorkovszkijt meg ne sajnáld már annyira mert minjá elsirom magam én is hiszen felemelkedésének utja ugyancsak kelet-közép-európai. Azt is mondhatnám, hogy nagyon is gyurcsányi...Tévedés ne essék, nem azért mondom ezt mert Hodorkovszkij zsidó, hanem mert lopott..persze nyugodtan mondhatod, hogy a többi oligarcha miért nem ül ot mellette, a rácsok mögött...eben igazad van .
Ez a szilovikozás egyébként elég liberális mantra hiszen ennél bonyolultab a dolog..a nem szilovik Medvegyev is nagy és erős Oroszországo akar ...bárcsak nálunk is ilyen egység lenne a nemzeti kérdésben..persze ez a megerősödés nem okvetlenűl jó nekünk, ezért aztán ijesztő hogy a Fidesz oroszországi politikája a porcelánboltba tévedt elefántra emlékeztet...
A vezetékek ...jó lenne ha lenne Nabuco (ja de hol van még??)és mellette még vagy 3 alternatív másik benne akár orosz is..
P.s. olvasd ..lehet még azeri gáz sem biztos?

medve2 2008.09.06. 16:28:07

Kiskakuk! Mit sejtek jól? Nem tudnád pontosan leírni véleményedet? Amúgy az MN bármikor megkérheti, hogy írjon nekik. Szokott. Bár emlékeztetnélek, főszerkesztő helyettesük egy primitív, alpári személyeskedő cikket írt ellene, vagy nem így látod?

medve2 2008.09.06. 16:29:19

Na, Dhorváth legjobb tanítványai megszólaltak: www.barikad.hu/node/17865

kiskakuk 2008.09.06. 17:03:30

Medve!
az a véleményem hogy egy betanított papagáj vagy..újdonságot nem tudsz felhozni és már unalmas a lózungod...majd ébreszetek fel ha hír van...

medve2 2008.09.06. 17:14:11

Kikskauk! Akkor te most azért nem mondod ki, mit gondolsz arról, hogy Orbánt elfelejtették beírni és hogy személyeskedett-e D. Horváth Gábor, mert félsz, hogy felismernek? Pedig csak olavasó vagy, nem? És most azért kezdesz személyeskedni, mert így vezeted le az egész tehetetlenségedet.. Én segítek:

1. Véleményed szerint miért nem említit D. Horváth Gábor Orbánt írásában?
2. Vélemányed szerint a cikk szakmai vagy személyeskedő?

Két egyszerű kérdést kéne megválaszolnod.

medve2 2008.09.06. 17:34:33

Látom kiskakuk, menekülőre fogtad.

kiskakuk 2008.09.06. 17:45:28

Na ne aggodj, nem szabadulsz olyan könnyen a karmaimból kismaci!!!
a vezércikk személyeskedő amit kicsit ront az íráson de a lényeget tekintve igaza van :))) A Fidesz ez esetben ideológiai és nem szakmai alapon közelít egy problémázoz és ezért mondandója csak néha találkozik a valósággal...Látod nem vagyok én csőlátó mig te csak egy leckét tudsz felmondani :D
Atlantizmusodról pedig csak annyit : akkor száltál fel erre a szekérre amikor annak éppen törnek ki a kerekei...Hol vannak már a nagy elvek?
Orbánt miért nem említi? Nem gondolod hogy vannak olyanok akik úgy gondolják, hogy Orbánt lehet bírálni de azért bántani nem kell.Egyébként a Fidesz nehezen bírja a kritikát, sikerült maga körül elmarni olyan koponyákat mint pl Tölgyessy, és maradtak az olyan lojális seggnyalók mint te:D

medve2 2008.09.06. 17:45:34

Szegény Kikakuk! Tegnap regisztrátattak, hogy védd meg DHG-t, most meg már menekülsz is?

medve2 2008.09.06. 17:50:56

Rendben Kiskakuk! Akkor odáig eljutottunk, hogy a személyeskedés egy kicsit ront a színvonalon. Ez nagy haladás. Orbánt illetően, szerinted DHG azért nem említi, mert humanizmusa nem engedi bántani, pedig szídná? Kiskakuk? Ugye ezt nem gondolod kmolyan? Szóval még egyszer: szerinted miért nem említi Orbánt? Nem gondolod, mert fél? Vagy esetleg nem olvasta Orbán gúziai kijelentéaseit? Vagy tényleg humánus? Szóval tényleg kiváncsi vagyok, mi a meglátásod az ügyben.

A menekülős bejegyzésemet visszavonom, elnézést.

kiskakuk 2008.09.06. 17:57:39

Medve! Úgy beszélsz mint aki nincs tisztában a magyar jobboldallal, és örülj neki hogy "személyeskedik" Orbánnal...ugy tünik te csak a kritikátlan lojalitást ismered..egyébként pedig nem Németh Zsolt, Martonyi János, Bába Ivánról nem is beszélve a lényeg hanem az hogy a Fidesz most éretlen zöldségeket beszél. A cikk pedig ha jól látom éppen Németh Zsolt előző napi mondandójára reagál...persze lehetne bírálni Orbánt is de nem tudom te mennyire örülnél neki..
elfelejtettél reagálni az atlantizmusra...nézzél már meg 1-2 felmérést, hogyan gondolkodik a magyar lakosság Irak után Amerikáról?

medve2 2008.09.06. 18:04:30

Kikakuk! Továbbra sem értem, hogy miért hagyta ki Orbánt, erről mi a véleményed. Ha Németh Zsolt sajtájra reagál, hogy jön be Martonyi és Bába. Ha a Fideszre reagál, hogy marad ki Orbán? Nem értem a logikádat. Olyan nehéz kimondani: egy beszari szaralak DHG? Mondjuk úgy, ahogyan másik idekülkdött kollégád tette: ő annyit mondott, ok, be kellett volna venni. Ennyi.

kiskakuk 2008.09.06. 18:12:26

"Ideküldött kollégám"?? jellemző a gondolkodásodra,,,csak nem ez a fideszes módszer? ti is" küldöttek vagytok"? azt hittem hogy ez egy szabad véleményt nyílvánító blog de csalódtam...ideküldött??? hát ilyet még nem hallottam...az a baj hogy Orbán Viktoron lovagolsz és nem a lényegen...persze Orbán Viktor is ideologikusan közelít ehez a témához.
Egyszer már mondtam neked, DHG a nevét adta a cikkhez és vállalja érte a felelősséget miközben te felelőtlenül és papagájszerüen ugyanazt ismételgeted a topic kezdete óta. Teged ezért fizetnek?

medve2 2008.09.06. 18:29:40

Kiskakuk! Nem válaszolsz. Miért hagyta ki DHG Orbánt szerinted?

medve2 2008.09.06. 18:30:51

Kérlek, ne személyeskedj. És egy bloggoló vagyok, nem fősuerkesztő-helyettes. Amúgy ne temesd az atlantizmust: www.hirszerzo.hu/cikk.nemzetkozi_vizsgalatot_surgetnek_gruz-orosz_ugyben_az_eu-kulugyminiszterek.78816.html

kiskakuk 2008.09.06. 18:45:13

mennem kell vacsizni..medvetalpot aszem:)))) majd még jövök ...szép jó estét :D

medve2 2008.09.06. 18:47:36

Na, telihassal remélem rá tudsz jönni, miért hagyta ki DHG Ovit.

kiskakuk 2008.09.06. 18:52:55

jóvanna kihagyta mert imádja és szereti és tiszteli de mostmár fejezd be a papagájoskodást mert tényleg uncsi..talán tőle kellene megkérdezned ..erre én nem tudom a választ...na jó estét jó szurkolást kezdődik a meccs szurkoljatok a magyar focistáknak és ne politizájatok ...UNCSI már:Dmeg menjetek levegőzni és kulturálódni no meg moziba vagy egyszerűen vigyétek vacsizni a feleségeiteket...haggyjátok a politikát, összevesznek oszt kibélülnek, oszt jónapot

medve2 2008.09.06. 18:57:30

Kiskakuk! Kihagyta mert szereti? Na necsináld már! Amúgy jó szurkolást, én is megyek!

kiskakuk 2008.09.06. 19:04:16

ja hát persze hogy Őt szereti:)) nem is a fletót :(((
jó szurkolásd Maci:))

ÁrPi 2008.09.06. 19:14:48

kiskakukk,

Oké hogy nyilván nem szereti gyurcsányt DHG, de az nem érdekes ténymegállapítás. :-)

Abban amiről szó van ,

az oroszoknak való euro-atlantista szellemiségü "beszólás"-ban viszont Orbán - Németh - Martonyi egyhangúan kommunikálnak.

( A DHG -féle MN vezércikkben csak Orbán megemlítése nélkül
kritizálják személyeskedve ugyanőket.)

medve2 2008.09.06. 20:16:38

Árpi! Kiskakuk pontosan tudja, hogy DHG írása egy személyeskedő gyáva frátet műve, csak nem mondhatja ki.

odonkor (törölt) 2008.09.07. 00:56:58

Zárójelben mondom, hogy senki nem fogja "megállítani" Oroszországot.. a kifejezés értelmét is vitatnám.. Mindenesetre a nagy elköteleződést a Nyugat mellett hibás meglátások eredményének látom.. szerintem semmi keresnivalónk Irakban vagy Afganisztánban. Az atlanti szövetség nekünk mit hoz a konyhára? ...

kendeffybotond 2008.09.07. 07:56:06

LG!

Ha nem lett volna az atlanti szövetség, még lehet, hogy ma is gondolkodhatnánk, hogy ki lenne jobb MZSMP-vezér vezér az ifjú titán Gyurcsány vagy az öreg Berecz. Például azt, hogy utazhatsz, nem kell figyelni a vereshadsereget, nem kell János bácsi nagyságát dicsőíteni. Trabant helyett, ha tudsz vehetsz Opel-t, és négyévenkét (?) mehetsz választani.

Lehet, hogy ez nem, sok, de nekem ezek sokat jelentenek. Neked?

medve2 2008.09.07. 08:06:24

LgLgLg!

1. Úgyse tudja senki megállítani oroszországot. Mi ez az új logika, ahogy bozótharcos is fogalmazott: akkor önként vállaljuk az "úkj gyarmatosítást", ha ők így akarják. Mióta ilyen kibaszott defetista egy rakás jobboldali?
2. Irakban nem vagyunk ott. Afganisztánban fontos, hogy ott vagyunk, mert:
a) Nemzetközi felhatalmazással vagyunk ott, NATO akció keretében.
b) A NATO sikere nekünk fontos, mivel a legfontosabb biztonságpolitikai szövetség, melynek tagjai vagyunk.
c) Globális világban élünk, így Közép-Ázsia stabilitása minket is befolyásol.
3. Miért olyan nagy baj, ha valaki, mondjuk Orbán szeretné egy esetleges Fidesz-kormányzás előtt rendezni viszányát a volág legnagyobb gazdasági és katonai hatalmával? Miért nagy baj, ha Orbán Viktor - a többi közép- és kelet-európai jobboldali politikushoz hasonlóan - szeretné felrázni a közvélemény figyelmét arra, hogy Moszkva a kapcsolatainkat nem a küölcsönösség elvei alapján képzeli el?

Végezetül: én, mint polgári gondlkodású, úgy gondolom, hazámnak érdeke az EU és a NATO-tagság, és akik valami homályos érzelmi alapon mindkettőből törölnék Magyarországot, és alternatívakén Putyin-Chavez-Ahmedinezsád-Csian Cö Min szövetséget ajánlanak (ezt teszi Lovas István, aki befolyásolja a külügyekhez segg Dhorváthot) azokat felelőtlen kalandornak tartom. Szerencsére, a szélsőjobbos portálokat leszámítva ennek a gondolkodásnak azért Magyarországon minimális a hatása.

medve2 2008.09.07. 08:09:57

Jó reggelt Kendeffy koma! Már reggel 8-kor nyomjuk, hát ez kóros:-) Na, most délelőtt el kell mennem, de délben visszatérek, addog tartsd a frontot.

odonkor (törölt) 2008.09.07. 14:14:51

kendeffy:
Azt, hogy itt most nincs Szovjetunió vagy 'kommunizmus', vagy Ronald Reagan-nek vagy senkinek sem köszönhetjük. Az a magyarázat, hogy a Szovjetunió azért bukott meg, mert nem tudott lépést tartani az USA hadiköltekezésével, elég gyenge lábakon áll. Az elnyomást attól még simán fönn lehetett volna tartani, és katonailag ugyanúgy sebezhetetlenek maradtak volna a jónéhány atomtengeralattjárójukkal. Szóval nem inkább arról volt szó, hogy a kommunista elitnek megtetszett a külföldi gazdagság, gondolta, ez neki is jár?

medve2:
1.Defetizmus.. :) Ezzel a kifejezéssel úgy állítod be, mintha Oroszország az ellenségünk lenne. Szerinted az?
2.
a)
A nemzetközi felhatalmazás - úgy őszintén - kit érdekel? Én csak azt látom, hogy magyar katonák vannak a világ másik felén, egy olyan felén, amihez túl sok közünk nincs.
b) Ezzel az érvrendszerrel azt is meg lehet indokolni, hogy anno a Don-kanyarnál is ott voltunk.. akkor is egy biztonságpolitikai szövetség keretében 'védtük a hazát' .. külföldön. BTW milyen fontos nyugati érdek kötődik Afganisztánhoz? Mi az, ami olyan érdekes arrafelé?
3.
Amerika a kapcsolatainkat a kölcsönösség alapján képzeli el? Na ne..

Az Uniót is érdemes volna végiggondolni. Szerintem magunk alól rúgtuk ki vele a létrát. De ez itt és most off.

medve2 2008.09.07. 14:42:02

lgLgLg!

1. Oroszország nem ellenségünk, kivéve ha akaratrunk ellenére próbál terjeszkedni a régiónkban. Szerinted nincs ilyen?
2. Ezek furcsa válaszok, lglglg, nem gondolod?
3. Inkább, mint az orosz. Nem gondolod?

Nyílván, ma a legbölcsebb, ha kilépünk az EU-ból. De ez tényleg off legyen, mert feláll a fülem.

odonkor (törölt) 2008.09.07. 15:03:10

medve,
1.
Oroszország távol van a természetes határaitól. Fehéroroszország, Ukrajna maga vagy a keleti fele, Kazahsztán északi sávja, ezek olyan területek, amelyeknek Oroszország részének kéne lennie. Helytelennek tartom, hogy Ukrajnát be akarják venni a NATO-ba, ez Oroszország érdekszférájának nyílt és tudatos megsértése. Provokáció, casus belli, nevezd ahogy akarod. Ne legyünk már annak áldozata, hogy egy-két neokon körbe akarja keríteni Oroszországot.
2.
Nem:). A te kettes pontod a furcsa. Mi az, hogy
"a NATO sikere nekünk fontos, mivel a legfontosabb biztonságpolitikai szövetség, melynek tagjai vagyunk"? Ezt anno a hitleri katonai szövetségre is el lehetett volna mondani.. bármelyik katonai szövetségre. Egy szuverén országnak a saját érdekei védelmében kell részt vennie katonai szövetségekben - Afganisztánban kinek az érdekeit védjük?
3.
Amerika nem fog megvédeni minket, ha baj van, sőt, szokásos módon csatlósként nekünk kell védeni őket. Magyarországnak svájci jellegű semlegességre van szüksége.

+1
az EU-val ironizálsz vagy tényleg? :)

medve2 2008.09.07. 16:03:05

LG.LG.LG!

1. Ha Ukrajna tagja akar lenni a NATO-nak, ő dönthesse el. Nem?
2. Hagyjuk.
3. A Balkánban Milosevics megállításához ők kellettek. Svájc! Értem. hatalmas realitással bír e meglátás.

Irónia.

medve2 2008.09.07. 16:04:05

Orbán szavai: "hogy szükségesnek és fontosnak tartja az orosz energiát Magyarország számára, de véleménye szerint először olyan energiavezetéket kell kiépíteni, amely nem Oroszországból jön, s amely csökkenti az oroszoktól való függőséget."

Most ezen mi a túrót nem lehet megérteni, hogy a diverzifikáció az érdek?

medve2 2008.09.07. 16:05:09

Bízom benne, hogy dhorváth elküldi a pékbe most orbánt is és kiderül, hogy egy tökös csávó, nem pedig egy gyáva féreg.

odonkor (törölt) 2008.09.07. 16:16:12

medve.
1. Persze, dönthesse el ő. Ahogy dönthessük el mi is.
2. Mi értelme van Afganisztánban lennie a Nyugatnak és nekünk?
3. Lefagyasztottak egy konfliktust, majd ha elmennek a békefenntartók, akkor újra balhé lesz. Közben létesült egy új muzulmán állam Európában, a koszovói szerb menekülteket meg a Délvidéken telepítik le. Ez szerinted 100%-os siker? Egyébként nem az eredeti pontomra válaszoltál.

odonkor (törölt) 2008.09.07. 16:17:27

A diverzifikáció jó törekvés. De ameddig Oroszországtól függünk, és ez most így van, előreláthatólag így is lesz - ismerjük milyen tehetetlen az EU - akkor nincs szükség harcos nyilatkozatokra.
Káros.

medve2 2008.09.07. 16:53:51

Na, állítólag Kötsén, zárt ülésen az MN keményen el lett küldve a picsába Ovi által.

medve2 2008.09.07. 16:54:41

Lglglg! Akkor tenni kell a diverzifikációért, nem pedig tovább növelni a függést. Vagyis nem kell Déli áramlat.

odonkor (törölt) 2008.09.07. 17:00:53

Ha nincs Nabucco, kell. Márpedig - nincs.
Amúgy mindkettőnél célszerűbb volna megújuló energiába fektetni a pénzt.

kendeffybotond 2008.09.07. 18:19:01

LG/Medve!

Miért kell dialektikusan gondolkozni? Persze, hogy kell az alternatív energia. Esetleg atom? Ettől még szükség van a NABUCCO-ra is természetesen.

Déli Áramlattal ugyanabból a forrásból jönne a manna... Na ez aztán a diverzifikáció... Ugyanaz a gáz, más csőből. A pénz meg ugyanazoknak az uraknak a zsebébe...

Persze az tény, hogy szükség lesz az orosz gázra a következő 20 évben, de nekik is szükségük van az európai piacra. Szóval bármi jöhet, akár atom is, amely nem orosz forrásból jön. Jó lenne, ha az atomtechnológia sem kizálólag orosz technológiából jönne kizárólag.

Hogy OV-t idézzük, ez a magyar érdek,

odonkor (törölt) 2008.09.07. 19:08:55

kendeffy,
ha két csőből jön ugyanaz az orosz gáz, az is jobb, mintha csak egy csőből jönne. csökkenti a politikai kockázatot.

és Gyurcsánynak igaza volt - a Nabucco egy álom. nem építik, hanem beszélnek róla. ha egy álom Nabucco vagy egy valós Déli Áramlat közül kell választani, akkor jobb a valóságot választani.

medve2 2008.09.07. 19:38:14

Na, itt van bővebben Ovi:

"Orbán Viktor felhívta a figyelmet arra, hogy az oroszok két olyan kijelentést is tettek az elmúlt hónapokban, amelyre Magyarországnak is oda kell figyelnie, és nem szabad a szokásos módon legyintenünk rá, mondván, hogy "ők messze vannak". Az első kijelentés az orosz elnöktől származik, aki a Grúzia megtámadását követő napon azt nyilatkozta: Oroszországnak legitim, biztonsági zónái vannak. Ez a régi "ütközőzónák" elmélete - mutatott rá Orbán Viktor -, vagyis Oroszország azt állítja, hogy bizonyos országok a térképen az ő érdekeit kell érvényesítsék, és ő diktálhat abban, hogy az adott ország milyen politikát kövessen. "Ez elfogadhatatlan mindenkitől" - jelentette ki a Fidesz elnöke, hozzáfűzve, hogy mindez hozzánk nagyon közel történik, mert a szomszédos Ukrajna is érintett a kérdésben.

A második figyelmeztető jel, hogy az oroszok olyan üzleti ajánlatot tettek Türkmenisztánnak, Azerbajdzsánnak és más országoknak is, mely szerint a náluk található nyersanyagokat vagy megvásárolnák, vagy az oroszok által birtokolt vezetékeken keresztül kellene kijuttassák a türkmének és azerbajdzsánok a saját országukból. Az oroszok tehát más országok energiaforrásait is úgy akarják felhasználni, hogy az kizárólagos monopol helyzetet tegyen lehetővé a számukra, és ez szintén elfogadhatatlan. "Közép-Európában ezt mindenki megértette - kivéve minket" - mutatott rá Orbán Viktor.

A Fidesz elnöke beszélt a közép-európai együttműködés kiépítésének szükségesséről is, amely egy lengyel-magyar tengelyre épülve fontos gazdasági előrelépést jelenthetne az Európai Unión belül. Az Észak-Európában lévő energiamezők egyelőre elérhetetlenek Közép-Európa és Magyarország számára, amely állapot egy Észak-Dél tengely kiépítésével megváltoztatható volna. Orbán Viktor szükségesnek és fontosnak tartja az orosz energiát Magyarország számára, de véleménye szerint először olyan energiavezetéket kell kiépíteni, amely nem Oroszországból jön, s amely csökkenti az oroszoktól való függőséget. "

medve2 2008.09.07. 19:38:58

LgLgLg! Fletó, a népszabi és a szélsőjobb mondja, hogy álom, mindenki más, itthon és külföldön azt, ha elkezdik, akkor nem állom.

medve2 2008.09.07. 19:53:28

kendeffy koma! Vélhetően holnap megtudjuk, mit mondott Ovi a Magyar Nemzetről Kötsén. Vélhetően nem a Magyar Nemzettől. De lehetnek csodák: gondolom a bátor DHG most ír majd egy cikket, melyben elhjajtja Orbánt is a halál tutyijába., és akor nem fog gyáva kukacnak látszódni!!!

odonkor (törölt) 2008.09.07. 20:04:14

Ha elkezdik, nem álom. Ha, ha, ha.. Hol van a probléma? Miért nem kezdték már el rég? Mi az akadálya?

medve2 2008.09.07. 20:31:54

LgLgLg! Ugye tudod, hogy sokkal előrébb tart a Déli áramlatnál, melynek komoly akadály, hogy ukrán vizeken keresztül kéne haladnia, de hát....

1. Már Azeirbadzsán össze van kötve Törökországgal. Tehát a Nabucconak az európai szakjasz hiányzik.
2.Jjanuárban aláírják a kormányközi megállapodást.
3. Van német szakmai befektető.
4. EBRD ad megfelelő hitelt.

A Nabucco 2012-re meglehet. A Nabucco be tud indulni, a kétségtelen bizonytalansága az, hogy idővel növelni kéne a betáplált gáz, és itt jöb az Irán-porblematika (bár vélhetően azt akarják majd kiváltani az iraki, pontosabban kurd gázzal).

medve2 2008.09.07. 20:32:34

LgLgLg! Azért más forrásokat is néz, mint a kurucinfó és a gyáva DHG.

odonkor (törölt) 2008.09.07. 22:02:47

medve2, ha lesz belőle valami, támogatom.
csak legyen.

ki az a DHG?

medve2 2008.09.07. 22:49:39

LgLgLg!

Figyelj, akkor egyetértünk. Lehjet, hogy kevesebb esélyt adsz rá, de akkor is egyetértünk: az lenne a legjobb.

D. Horváth Gábor, a Magyar Nemzet főszerkesztő helyettese, aki írta a cikket és aki betámadott 3 embert, de bezzeg Orbán meg se merte említeni, pedig ők mindhárom betámadottnál keményebbeket nyilatkozott.

medve2 2008.09.08. 08:48:01

Na. A Magyar Hírlap és a Népszabadság szerint Ovi elhajtotta a Magyar Nemzetet, a Magyar Nemzet pedig azt vezette le, hogy velük ért egyet. Szerintetek ki mond igazat?

Hiohetetlen, mekkora presztízsvezsteségbe megy bele a Magyar Nemzet. Most még Ovit is meghazuttolják, vazeg!

medve2 2008.09.08. 09:15:48

Itt a Magyar Hírlap írása:

"Orbán Viktor kérdésre válaszolva kitért a múlt héten kipattant, a Fidesz külpolitikai irányultságát elutasító sajtóvitára is. A Magyar Nemzet vezércikkben támadta meg a Fidesz atlantista külpolitikai irányvonalát megjelenítő Martonyi Jánost, Németh Zsoltot és Bába Ivánt, a Gáz című írásban túlzott Amerika-barátságukat kérték rajtuk számon. Forrásaink szerint Orbán Viktor úgy értékelte, hogy a lapnak lehet ez a véleménye és abba nem is kíván beleszólni, de ettől még a Fidesz mást gondol az ügyről. A pártelnök elfogadhatatlannak tartotta viszont, hogy az újság megpróbálja személyükben hitelteleníteni a Fidesz politikusait. "

medve2 2008.09.08. 09:31:21

Na! A kuruc jobban megértette az MN-nél, mit mondott Ovi.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.09.08. 10:46:18

ok fiúk, megbeszéltétek, hogy undorító. De miért volt az egész?! még mindig u.az a kérdéesm...
(és Ov is kiáll a szolgái ("miniszter") mellett: nol.hu/cikk/506190/)

medve2 2008.09.08. 11:22:24

Szamárfül! Én továbbra is hasonlóan látom: a magyar nemzet nem ért egyet a Fidesszel. Ennek okairól beszéltünk, de egy legitim vélemény. csakhogy a Magyar Nemzet ezt D. Horváth Gáboron keresztül próbálta kommunikálni, aki szimplán egy tahó. És ő neki erre tellett. Ebből lett az, ami: a Magyar Nemzet lejáratódott (az a vezércikk a személyeskedés miatt és Ovi kihagyása miatt védhetetlen), a Népszabi és a Magyar Hírlap lecsapott egy magas labdára, Ovi nyilvánosan megvédte a megtámadottakat akik ezáltal megerősödtek pártjukon belül. Miért volt? Meglátásom szerint nem kell összeesküvéseket keresni: D. Horváth és Lovas sötétsége miatt.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.09.08. 11:26:22

Medve,
én csak kisbocs vagyok a nagy magyar ármányisztikában, de azt hittem, a lap 110% fideszhű... hogy lehetséges egy ilyen eset?

vagy egy pl.: mikor fog nekimenni a Hírtv Orbánnak (nem a kolompárnak..)? azért meglepődnél, nem?

Cypriánus 2008.09.08. 11:38:30

kÖSZÖNÖM AZ INFÓT A kURD GÁZRÓL!

ez ígyx megnyugtatóbb, bár nagyon oda kéne figyelni, mi lesz, ha tényleg Muktada asz_szadr kezébe kerül Irak, előre le kéne vele zsÍrozni a gázbizniszt.

medve2 2008.09.08. 11:42:01

Kedves Szamárfül: Lovas István, aki valójában az írás hátterében már több Demokrata cikkben basztatja Németh zsoltot, és rajta keresztül Orbánt. Ez nem új keletű. A Hír Tv az egész orosz ügyben más hangnemet visz. Ez a kicsit zsidózó és valójánban Amerika-gyűlölő hangnem ezen a palettán két ember vonala: HHG és Lovas. Ezzel kifújt. Szóval nagy a sötétség.

medve2 2008.09.08. 11:43:41

Kedves Cypriánusz! Hát éppenséggel ha siita fundamentalista hatalomátvétel lesz Irakban, akkor a kurdok válnak (sőt, már most is teljesen külön vannak gyakorlatilag).

kendeffybotond 2008.09.08. 13:45:17

Háát már kezd kicsit túl tárgyalt lenni a téma. OV jól szólt a témában, egyelőre le van zárva az ügy. Érdekes kérdés, mit fog lépni az MNO. Ma rendesen félremagyarázták Orbán-beszédét, mondván nem is azt mondta, amit mondott, meg hogy köll az orosz gáz.

Jelzem, Orbán-beszédéből sokan csak erre, mármint, hogy köll az orosz gáz, emlékeztek.

Megjegyzem, a mai Népszabóságban Aczél Endre még jobban nyalja Vlagyimir Vlagyimirovics seggét mint valaha...

medve2 2008.09.08. 13:51:54

Kendeffybotond! Rosszul látod, sokkal többen emlékeznek arra, hogy rendre utasította az MN-t. Na mindegy. Úgy hírlik, a Fidesz részéről még nincs lezárva az ügy, hivatalos lépés történt a lap irányába.

kendeffybotond 2008.09.08. 13:56:44

Ok. OV világossá tette, hogy mi a szitu. De mit léphet erre a MN? Kirúgják az érintett újságírókat? Vagy változtatnak a vonalukon? Szerintem sokan a jobboldalon nem értik a helyzetet. Persze jogos, hogy valamit lépni kellett. Túlzás volt eddig is a vonalvezetés, ezzel a DHG-cikkel tényleg átlépték a Rubicon-t.

Viszont a FIDESZ-nek kell a Nemzet a következő kampányokban.

medve2 2008.09.08. 14:13:37

Kell! De a nemzetnek nem az a dolga, hogy két sötét munkatársa ámokfusson. Ezt sűrgössen le kellett állítani, mintha meg is történt volna. De még hallunk a kérdésről.

medve2 2008.09.08. 14:25:56

Na Kikakuk, milyen következtetéseket vonsz le a konkrét ügyről?

kiskakuk 2008.09.08. 14:33:02

Majd este megírom, most rohannom kell:)))

medve2 2008.09.08. 14:33:13

Hűha, a nemzetközi helyzet tényleg fokozódik. www.mno.hu/portal/583724

medve2 2008.09.08. 14:34:12

Kiskakuk, egyszer vacsoram aztán focimeccs, most meg a rohanás. Ez így árt az egészségnek!

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.09.08. 14:43:23

szerintem a Fidesz ne rúgasson ki senkit egy újságtól, bármennyire is baráti a lap és a párt kapcsolata.

kiskakuk 2008.09.08. 14:44:32

Medve ! nyugi még élek:D

medve2 2008.09.08. 14:45:15

Nem is tudna, ergé! Az egészben az a szomorú, hogy az MN szerkesztősége egyre jobban érzi, mekkora gáz a DHG-Lovas tandem, de nem merik leállítani ezt az ámokfutást.

medve2 2008.09.08. 14:45:51

Haja, kiskakuk, tudom én...

kiskakuk 2008.09.08. 14:46:18

ergé! ez nem a kádár-korszak, barátok közt vannak...majd megbeszélik oszt jónapot, forró ösz közeledik, szükségük van egymásra.

medve2 2008.09.08. 14:56:58

Kiskakuk! Erről nem ártana, ha felvilágosítanád azt a féleszű DHG-t és a puhapöcsű Lovast sem, hogy most személyeskedések helyett inkább foglalkozzanak Fletóval. Így is nagy kárt okoztak, különösen a MN-nek.

kiskakuk 2008.09.08. 14:59:33

Nem tudom a telefonszámukat:(((( tudja valaki?

medve2 2008.09.08. 15:04:25

Ergé! Pedig jót tenne az MN-nek, ha elkerülnének azok ketten.

Cypriánus 2008.09.08. 16:23:54

Hát, ha a kurdok kilépnének Irakból, ahhoz a Türkiye Cumhuyeti-nek is lesz néhány szava...

Cypriánus 2008.09.08. 16:24:36

mármint Cumhuryeti, bocs. (arab erdetű szó)

medve2 2008.09.09. 08:31:03

Azért még mindig nincs vége a témának. Itt egy érdekes elemzés az fn.hu-ról: www.fn.hu/belfold/20080908/jobboldali_sajto_is_tamadja/

Tokfalvi 2008.09.10. 08:43:48

re Gabrilo 2008.09.05. 15:58:48

Néhány ütős példát arra, pls, amikor a baloldal (vagy akárki a Curzon-vonaltól nyugatra ) a cári expanzióval mosta a bolsikat.

CrL 2008.09.11. 00:59:11

kicsit visszatérve az orosz nemzeti büszkeséghez amiről fennt beszéltünk, ezt érdemes elolvasni, hosszú és angol de megéri ha valakit érdekel a Putyinokrácia és háttere.

money.cnn.com/2008/09/04/news/international/powell_KGB.fortune/index.htm
süti beállítások módosítása