Peking segge, Gyurcsány nyelve és a dalai láma
2008. szeptember 05. írta: Kínai Kálmán és Trágár Tóni

Peking segge, Gyurcsány nyelve és a dalai láma

 Mint már korábban finoman utaltunk rá, a tibetieket nem tartjuk jobb fejeknek a világ egyik népénél sem - kivéve talán a szlovákokat -, s azt sem gondoljuk, hogy a tibeti kultúra mélyebb, magasabb vagy akármilyenebb lenne mondjuk a nyugatinál. És azt se gondoljuk, hogy kis hazánknak a globális emberi jogi mozgalom élére kéne állnia, megszakítani a kapcsolatait Kínával, persona non gratává minősíteni Hu Csin-taót, és megindítani a T-34-eseket Kunming ellen. Különösen egy olyan nemzetközi környezetben nem, amikor - talán Merkel kivételével - mindenki, aki a világon számít, ott oboázott az elvtársaknak Pekingben pár milliárd tévénéző szeme láttára.

 De itt most komolyabb dolgokról van szó, mint Tibet.

 Meggyőződésünk, hogy minden demokráciaféleségnek, így Magyarországnak is biztosítania kell a különféle sárga, barna, fekete, piros, zöld meg egyéb külföldi alakok szabad mozgását, beutazását, kiutazását stb., amennyiben azok nem veszélyesek vagy károsak ránk nézve. Nos, egy-két tibeti tanító egész biztosan nem fogja felrobbantani a Lehel téri csarnokot - pedig ezt speciel nem bánnánk -, és a magyar tébét sem fogja jobban taccsra vágni. Emiatt (is) a világ legtermészetesebb dolgának kéne lennie, hogy az Indiában élő százezres tibeti emigráció tagjai nyugodtan járkálhassanak ki-be országhatárainkon. Márcsak azért is, mert ezt valamennyi EU-tagországban megtehetik.

 A magyar kormány azonban ezt máshogy gondolja: 2007 decemberében elfogadott egy nem túl izgalmas, ám igen sunyi rendeletet (328/2007 [XII.11.], letölthető innen), amely lehetetlenné teszi, hogy az Indiában élő tibeti emigránsok a saját papírjaikkal beléphessenek Magyarországra. Persze ezt a kormányrendelet így nem mondja ki, de egyenesen következik belőle: a szöveg ugyanis leszögezi, hogy Magyarországra minden tisztességes útlevéllel rendelkező külföldi állampolgár beléphet, illetve felsorolja azokat a nem tisztességes úti okmányokat, amelyeket a magyar hatóságok szintén elfogadnak. Ilyen nem tisztességes okmányai vannak pl. a hongkongiaknak, a tajvaniaknak, a jordániai palesztinoknak, a dél-afrikai gyermekeknek meg egy csomó furcsa ország furcsa papírjait birtoklóknak. A felsorolásból azonban kihagyták az indiai tibetieket, akik nem indiai útlevéllel, hanem az India által külön nekik kiállított úti okmányokkal szoktak utazni. Így tehát kis hazánk lett az első nyugati ország, ahová például a dalai láma magánemberként sem teheti be a lábát, hacsak nem szerez magának hamis zimbabwei útlevelet.

 Az elfogadandó dokumentek listáját összeállító szakértői bizottság nagyon komoly emberekből állt, s bizonyára a rendelkezésükre álltak a többi EU-tagország hasonló vonatkozású szabályai, így nem túl valószínű, hogy - a folyton a világ figyelmének központjábal álló - Dharamszaláról egyszerűen megfeledkeztek volna. Már csak azért sem, mert figyelmük kiterjedt olyan fontos kérdésekre, mint a kelet-timori külföldiek úti okmánya, az etiópiai különleges útlevél, a guatemalai konzuli útlevél és a szingapúri személyi igazolvány.

  Nem, itt bizony egyszerű seggnyalásról van szó: nyilvánvaló, hogy a szoci-liberális (!) kormány szeretett volna Peking kedvére tenni egy itthon könnyen észrevétlen maradó, de a kínaiak számára nagyon fontos kérdésben. Megjegyzendő, a rendelet elfogadása idején a kínai magyar évad közepén jártunk, amikor a magyar potentátok többet jártak Kínába, mint a budai bordélyházakba.

 Hogy a nagy kínai segg ért el Pestig, vagy a mi nyelvünk Pekingig, az talán nem is fontos.

 A rendelet már háromnegyed éve hatályban van, s nem is tűnt volna fel senkinek, ha a Buddhista Főiskola egy tibeti oktatójának nem most járnak le a papírjai, s a lelkiismeretes ügyintéző nem olvas Magyar Közlönyt. De így történt, úgyhogy az alattomos kormányrendeletre többen felfigyeltek. Megélénkültek a Free Tibet aktivisták, mint az észak-északnyugati szél, közleményt adott ki a -közeli Szabadság Kör, és az ügyről beszámolt a Magyar Nemzet, a Magyar Hírlap és a HírTV is, ami nagyon helyes. Online petíció indult, lehet kedvünkre bombázni e-mailekkel az illetékeseket, ami szintén nagyon helyes. Úgy néz ki, akár eredményes is lehet a tiltakozás, legalábbis a minisztérium ígéretet tett a probléma megoldására.

 A magyar liberális párt egyelőre nem határolódott el a saját miniszterei által is elfogadott határozattól.

  Mi mindennek a tanulsága? Egyrészt, újfent bebizonyosodott, hogy szocialistáink és liberálisaink külpolitikája lényegében abból áll, hogy szeretnek elvtelenül és gerinctelenül segget nyalni. Másrészt ugyancsak róluk az is kiderült, immár sokadszorra, hogy magasról szarnak szolidaritásra, egyetemes emberi jogokra, európai mintákra meg a hasonlókra. Na meg az is, hogy szeretnek alacsonyabb rendű jogszabályokkal szöszölni egy-egy fontos politikai ügy elsunnyogása érdekében.

 Az ügy iróniája az, hogy a tibeti oktatót egész biztosan nem fogják kiutasítani, s akár a rendelet módosításával, akár valamilyen kiskapu nyitásával lehetővé fogják tenni, hogy a tibeti emigránsok továbbra is ellátogathassanak Magyarországra. Mind a hazai, mind a külföldi közvélemény hiperérzékeny a tibeti ügyekre - a szabadságjogok felkent védelmezői könnyebben elfogadják pár ezer ellenzéki tüntető megbotozását, mint két-három kimondhatatlan nevű sárgaruhás kiutasítását -, s Gyurcsányék nem merik magukra haragítani a nyugati közvéleményt. Így viszont kénytelenek lesznek nyíltan kihirdetni, hogy Magyarország kész fogadni emigráns tibetieket - ahelyett, hogy ezt egy kormányrendeletbe bújtatva, mindenféle EU-harmonizációs izékre hivatkozva, szépen, feltűnés, sajtóvisszhang nélkül megtették volna korábban. Így a legjobban éppen az fog megharagudni rájuk, akinek önként és dalolva igyekeztek bebújni a seggébe: Kína.

 Na nem baj, marad még elég szabad segg a nemzetközi színtéren.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr39648262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Téglagyári Megálló 2008.09.05. 11:18:39

Kösz, Kálmán! Auch zum Toni.

Téglagyári Megálló 2008.09.05. 11:19:26

A tótellenes kirohanásért viszont én kérek elnézést

nénike · http://mandiner.hu 2008.09.05. 11:19:51

Ez lenne Drazsé rendészeti miniszter hintapolitikája? Bólogatás a Moszkva, Peking, Büsszel háromszögben? Csak le ne törjön a nyaka.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.09.05. 11:21:58

a dalai lámának nem is kell aggódnia, h mostanában meghívást kap ide..

klassz!

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.09.05. 11:22:42

Kálmán,
Fordult a szél? Mintha eddig más szellemben írt volna a Kína-Tibet viszonyról. :)

Zetek 2008.09.05. 11:23:15

Nyugodtan seggbe lehet rugni az összes hülye tibetit, nyirvogjanak máshol. Csak remélni tudom, hogy ez csak első lépés lesz.

tevevanegypupu 2008.09.05. 11:23:58

Ugyan mar, mifele emberi jogokrol beszelhetunk manapsag amikor mindent az uzleti erdek hataroz meg? Es meg en vagyok demagog.

Francois Pignon 2008.09.05. 11:24:24

tölgy,
hát nem érted, ezt most Tóni írta, kitűnik a sok trágárságból is. ;)

kispufi 2008.09.05. 11:25:44

azért egy-egy koki most már szépen lassan összejön azokra a haladó koponyákra, ennél finomabban, európaiabban tényleg nem tudom meghatározni a testi erőszak leglightosabb fajtáját. és tényleg, eszembe se jut a tálibok és a felső kapufák összefüggése, ezt is csak úgy, észbejutatlanul írtam ide.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.09.05. 11:26:40

Miért kellett férfiképeket is berakni? Nem értem. Tölgy, kérem magyarázza meg. Maga jobban ért a szimbólumokhoz.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.09.05. 11:29:27

Őrnagyom,
ez valami jin-jan dolog.
Olyan, mint Kálmán-Tóni.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.09.05. 11:32:51

Tölgy, Tóni épp evett egy szar kínai takonyöntets kaját, megy a hasa, + összejött egy helyes tibeti lánnyal (2. kép), + előjött az éves szentimenatlizmusa, és csöpög.. a tolla, de hamar elmúlik..

sprenczl 2008.09.05. 12:06:52

itt is elhatárolódtunk eme döntéstől: kuruc.info

szabiaki (törölt) 2008.09.05. 12:07:43

helyes, a lámák úgy is sokat köpködnek

WYW 2008.09.05. 12:08:27

Konkrétan melyik paragrafus okozza ezt a traumát?

HalivudEstevez · http://www.halivud.hu 2008.09.05. 12:09:08

Elhülyéskeditek.

Addig is tessék ellátogatni a tari és a zalaszántói sztupához.

hcrules 2008.09.05. 12:23:14

Így van, szép emigráns tibeti lányokat akarunk látni!!!

szpal 2008.09.05. 12:23:49

úgy kell nekik, minek kellett hepajkodni NARANCSSÁRGA ruhában, még szép, hogy kitiltják őket, van így is elég fideszes ebben az országban :-)

_tx_ 2008.09.05. 12:27:34

egyrészt a szlovákokkal nincs semmi baj - egy-egy szlovákkal van max., de ez a magyarokról is elmondható,

másrészt a tibetiekkel szoros kapcsolatot ápolunk, mi magyarok - szorosabbat, mint más népek, ezért is szégyen, ami történik

szpal 2008.09.05. 12:28:10

amúgy + örülök, hogy az Erekció bölcsész fiúcskái képezik magukat, és ilyen remek linkeket tesznek be, mint a www.magyarkozlony.hu.

Zetek 2008.09.05. 12:30:24

tx! A magánügyeket - tibeti kapcsolatokat - kéretik a portán leadni. ha ápolsz, akkor légy szíves csenden tedd!

Francois Pignon 2008.09.05. 12:36:07

Amúgy a dalai lámát nem kell félteni, fiatalon szerzett már gyakorlatot a hegyekben, amikor átszökött Tibetből Indiába.
Ha jönni akar, majd belóg Tarjánnál a zöldhatáron.

füredi (törölt) 2008.09.05. 12:36:26

Ha jól értem, akkor az indiai tibetiek ugyanúgy jöhetnek mint eddig, nem? K-vízum kell hozzá.

szpal 2008.09.05. 12:41:05

na azért ez a láma se semmi sebaj tóbiás ám:

"1982 szeptember 26-ról 27-ére virradó éjszakát a Magyar Népköztársaság kormányának vendégházában töltötte, ahol a kormány részéről Marjai Józsefet fogadta. A repülőtéri váróban a mongol nagykövet mellett találkozott dr. Hetényi Ernővel a Magyarországi Buddhista Misszió alapító-vezetőjével. 1990 április 25-30. között Tendzin Gyáco több magyar buddhista egyház meghívására Budapestre látogatott. Ittléte alatt Csenreszi beavatást adott a Marx Károly közgazdasági Egyetemen, valamint a Bazilikában közös szertartáson vett részt Paskai László bíborossal, és a történelmi egyházak képviselőivel. 1992 július 20-25. többek között a Csan Buddhista Egyház meghívására ismét hazánkba látogatott őszentsége. A Sportcsarnokban 4000 ember előtt tartott nyilvános előadást, a Közgazdaságtudományi Egyetemen pedig buddhista tanítás adott. őszentsége ellátogatott Tarra ahol felszentelte a Karma Ratna Dargye Ling Egyház Kőrösi Csoma Sándornak szentelt (a nagy magyar tudós halálának 150. évfordulójára készült) 13 méter magas sztúpáját /sz: stūpa, t: mchod-orban-rten/. 1993-ban a XIV. Dalai Lama fölszentelte a Bop Jon buddhista szerzetes jóvoltából Zalaszántón felépített 36 méter magas sztúpát, amely akkor, Európában a legnagyobb ilyen építmény volt. 1996 október 27-28-án a Budapest Klub meghívására újra hazánkba látogatott, és több humán politikus, vallási vezető, tudós és művész társaságában aláírta a Planetáris Tudat Kiáltványát. Másnap az Építők Kongresszusi Központjában tartott nyilvános előadást. 2000 október 12-14. között a Közép-Európa Egyetem és Tibetet Segítő Társaság meghívására érkezett hazánkba őszentsége. Ez alkalomból őszentségét Orbán Viktor miniszterelnök is fogadta (és valószínűleg egymásba petéztek - SZ.P.). Első nap a CEU-n tartott sajtótájékoztatót, majd magyarul megjelenő könyvét mutatta be a Libri Könyvpalotában. 13-án a Nemzeti Sportcsarnokban tartott egy előadást, másnap pedig ugyanott buddhista tanítást adott. 14-én délután Pannonhalmán a bencés apátságban találkozott Várszegi Asztrik főapáttal, és beszédet mondott az kolostor templomában."

címszavak: Magyar Népköztársaság kormánya, Marx Károly közgazdasági Egyetem, több humán politikus, Orbán Viktor, Bazilika, pannonhalmi bencés apátság.

füredi (törölt) 2008.09.05. 12:45:05

Tényleg nagyon zavaros ez a cikk, lehet, hogy én nem értek valamit. kezdtem után nézni, csak arra jövök rá, hogy eddig is vízum kellett a tibetieknek, ezután is az kell. És szerintem Nyugat-Európába is vízummal mennek. Tud valaki ezzel ellentétes infót?

☉ ☾ 2008.09.05. 12:49:19

"Mi mindennek a tanulsága? Egyrészt, újfent bebizonyosodott, hogy szocialistáink és liberálisaink külpolitikája lényegében abból áll, hogy szeretnek elvtelenül és gerinctelenül segget nyalni."

- oly gagyin vagy primitív...

"Na nem baj, marad még elég szabad segg a nemzetközi színtéren."

- Szerintem a Fideszébe éppen most nyaltál bele egy lédúsat.

A Nép Te vagy (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2008.09.05. 12:49:54

Abszolút jó írás. Nagy örömmel látom. Ritka az ilyen világos, tárgyszerű megközelítés a magyar sajtóban (blogokat beleértve). És persze jól is látják a dolgot a szerzők. Gratuláció.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.09.05. 12:49:55

Az a vicc, hogy a Buddhista Főiskolára szerintem leginkább szdszközeli hippik járnak.

states 2008.09.05. 12:53:19

Egy olyan országban, ahol azért lesz valakiből külügyminiszter, mert a papit Árpi bácsinak hívták, meg mert még a Vörös Október ruhagyár eladatlan készleteiből konfekcionál, ott bizony a dalai lámát a diplomáciai protokoll szerint megelőzi Mao szelleme...

füredi (törölt) 2008.09.05. 12:54:12

Az van az index főoldalán, hogy

"Hazánk az első nyugati ország, ahová a dalai láma magánemberként sem teheti be a lábát."

Beteheti. Vízum kell hozzá. Ahogy eddig...

Artie 2008.09.05. 12:57:17

"Abszolút jó írás. Nagy örömmel látom. Ritka az ilyen világos, tárgyszerű megközelítés a magyar sajtóban (blogokat beleértve). És persze jól is látják a dolgot a szerzők. Gratuláció."

Ritka az ilyen tájékozatlan hozzászólás, még blogolók között is. Ahogy a többi huszonvalahány schengeni országba, pontosan úgy teheti be hozzánk is a lábát, ha megszakadunk is. Schengen-vízumnak hívják az ilyet. Ha egy schengeni országba érvényes vízumod van, az az összesre érvényes. Vagyis inkább ha egy schengeni országtól vízumot kérsz, az az összes többire érvényes. Tehát ha a dalai láma - szerinted - bemehet Ausztriába és oda kér vízumot, akkor mehet Liechtensteinbe, Izlandra és Norvégiába is. Meg Magyarországra is.

Igaz, ehhez picit tájékozottnak kéne lenni.

Invictus 2008.09.05. 13:06:04

Azért ez nem feltétlenül így van, pl. Szlovákia úgy döntött, hogy nem ismeri el Koszovót, és a koszovói útlevelet sem, hiába van benne schengeni vízum. A gyakorlatban persze nem ellenőrzik a másik EU-országból belépőket, bár erre is van ellenpélda, Ausztria is visszaállította az ellenőrzést átmenetileg a foci eb idején pl. Erre szuverén joga van minden tagállamnak.

smidgen 2008.09.05. 13:06:10

mi bajod van a szlovákokkal? majd kapsz egy kis semtex-et aztán nem poénkodsz ilyennel

Invictus 2008.09.05. 13:06:59

szpal, 1478 97 277 ténes innen a kapcsolat.hu-ra vagy a klubhálóra :)

Bakter 2008.09.05. 13:10:03

"...amely lehetetlenné teszi, hogy az Indiában élő tibeti emigránsok a saját papírjaikkal beléphessenek Magyarországra. Persze ezt a kormányrendelet így nem mondja ki, de egyenesen következik belőle..."

Szóval a kormányrendelet nem mondja ki, a szövegből következtetni meg a maóniksóban kell. Viszont az új határviszonyom miatt kiakalult helyzetben vízumot kell kérnie, amit a dalai láma azonnal megkapna, ha kérné - lásd a külügyi álláspontot.

Egyébként meg nem értem ezt a marha nagy tibeti mizériát. Fél évszázada elnyomják, ütik-verik-ölik őket (ahogy még kismillió egyéb népcsoportot szerte a világban), és erre mindenki most jött rá az olimpiai láng elindításakor? Álszent cirkusz az egész, amit persze a média is alposan felfokoz. Pár hónap múlva a kutyát sem fogja érdekelni Tibet sorsa, mert jön valami újabb szenzáció. Sokan szerintem azt sem tudják, hol a picsában is van az a bizonyos Tibet...

Invictus 2008.09.05. 13:10:15

Szlovákia kiutasíthatja a magukat koszovói útlevéllel igazolókat HIÁBA VAN SCHENGENI VÍZUMUK. Ha jól értem Mo. is ki kellene utasítsa azokat a tibetieket, akik az indiaiak által a tibeti menekülteknek kiállított útlevéllel tartózkodnak itt, schengen ide vagy oda. Mivel kimaradtak a rendeletből. Ha jól értem, erről szól a cikk, csak segítségül annak, akik nem fogták fel.

Deuce Bigalow 2008.09.05. 13:10:24

appám, hogy ez a f@szszopó most már seggnyaló is lett! és, hogy pont kína seggét nyalja, az már aztán tényleg mindennek a teteje!remélem ha legközelebb megy seggetnyalni hozzájuk, bezárják valami rideg kínai gulágba ezt a xarházit, és alaposan megkínozzák!

Invictus 2008.09.05. 13:12:22

Bakter, a Freetibet az régóta divat, mint a Greenpeace, meg ők a buddhasta paradicsom, a kék hold völgye stb.
Kőrösi Csománk meg ott kereste az ősmagyarokat, innen ered a tibeti-magyar lelki liezon...

Hans Lopkowitz 2008.09.05. 13:21:15

Tudtommal én is kérvényezhetem, hogy visszaadhassam a magyar állampolgárságomat... meg is teszem, semmi értelmét nem látom, hogy megtartsam. Nincs mire büszke lennem...

nénike · http://mandiner.hu 2008.09.05. 13:25:04

Az EU szabályozás nem magasabb jogforrás, mint a hazai rendelet?
A generál Schengen szabály magyar finomhangolására ad mozgásteret a közösségi jogszabály, vagy itt is koherenciazavar mutatkozik?
Ez a fő kérdés.

nénike · http://mandiner.hu 2008.09.05. 13:27:26

Kedves nincs mire büszke lennem!

(Kicsit törni magyar.) És mit felvenni helyette te?

én, a robot 2008.09.05. 13:30:04

úgy van, tüntetééés!
tibetiek, mars haza!

nyomasek 2008.09.05. 13:32:33

Kultúrális forradalom itt is.
Seggnyalásban jók a vezetőink, ld. EU. Semmi baj, jönnek még az oroszok is, azoknak is be lehet nyalni. Kis ország - nagy nyelv.
Jövőre állítólag bevezetik a magyar újszülötteknél, hogy ki kell műteni a gerincet és egy nyersgumit fognak bevarrni, így már gyermekkorban sem okoz majd gondot a féreggé válás.

füredi (törölt) 2008.09.05. 13:34:16

Na, itt van, hogy kik mentesülnek a vízum alól az EU-ban:

eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:C:2008:074:0040:0061:HU:PDF

ha jól látom - de megmondom őszíntén, csak átfutottam - Indiaiaknak gyakorlatilag miondenhová kell vízum. Lejjebb görgetve van egy táblázat, ami azt mutatja, hogy melyik országoknak fogadják el a menekültjeit és a hontalanjait - India nincs köztük... Tehát az indiai tibetieknek vízum kell az EU-ba. Nem jönnek-mennek csak úgy...

(Kutakodok még, bár pontosan tudom, hogy perceken belül hazaáruló komcsi leszek itt a hozzászólásokban. Valaki érveket, és tényeket gyűjt akkor, amikjor a jobboldali közvélemény már kimondta, hogy Gyurcsány a hibás, ez általában megengedhetetlen...)

Bakter 2008.09.05. 13:35:05

"Bakter, a Freetibet az régóta divat, mint a Greenpeace, meg ők a buddhasta paradicsom, a kék hold völgye stb.
Kőrösi Csománk meg ott kereste az ősmagyarokat, innen ered a tibeti-magyar lelki liezon..."

Pontosan tudom, hogy régóta "divat" (a divat múlandó), csak éppen az utóbbi hetekben van ez a marha nagy fellángolás, nemde, addig meg szinte semmi. Aminek szerintem heteken belül nyoma sem lesz, a divattiltakozók nagyrésze tovább megy a dolgára.
Kőrösi az ősmagyarokat, ja, meg hitler is az árja őseit...
Majd ha a dalai láma ott áll a határon, és Gyurcsány nem engedi be az országba, akkor jogos lesz ez a balhé. Mellesleg régebben személyesen is láttam az öreget, amikor elhozták a szomszéd faluba egy egyházi intézménybe, mert már járt nálunk néhányszor.

Francois Pignon 2008.09.05. 13:38:20

Mondjuk Tóni írásában egy szó sincs vízumról. Az útlevélről van szó, hogy magát az okmányt nem ismerik el.
(Amire ennek folytán nyilván vízumot sem adhatnak.)

füredi (törölt) 2008.09.05. 13:38:33

Ja, ezt én sem értem. mIvel valaki rossz helyen kereste az ősöket, ezért van liezon?

rolika 2008.09.05. 13:38:34

mostmér kellett elrontani a szlovákellenes kitétellel a cikket??!

füredi (törölt) 2008.09.05. 13:40:47

Valóban Pignon. Ha viszont elolvasod a belinkelt cikket, ott azt mondják, hogy továbbra is van lehetőség vízumkérésre, úgy, ahogy eddig.

Zetek 2008.09.05. 13:40:49

Örülük, hogy nincs más gondotok, mint a néhány lökött tibetiért aggódni. Ha nem jöhetnek be, akkor is megleszünk valahogyan.

füredi (törölt) 2008.09.05. 13:41:52

A vonatkozó kormányrendelet értelmében magyarországi beutazás céljából jelenleg nem elismerhető a tibetiek esetében India által külföldiek részére kiállított úti okmány, azonban a Magyarországra történő beutazás jelenleg is engedélyezhető az ilyen okmánnyal rendelkezők esetén. Ilyen esetben a vízum kiadható – ún. K-lapon – az érintett tagállam által el nem ismert útiokmányok birtokosai részére a tagállamok által kiadott vízumok beillesztésére szolgáló űrlapok egységes formátumáról szóló 333/2002/EK tanácsi rendelet (2002. február 18.) alapján. Ennek alapján a hivatkozott kormányrendelet jelenleg sem képezi akadályát annak, hogy tibetiek szabadon beléphessenek Magyarország területére

csárli hárper 2008.09.05. 13:43:26

magyar nemzet , magyar hírlap , hír tv , mind mértékadó és hiteles orgánum......

Francois Pignon 2008.09.05. 13:45:36

Én is nagyon örülök, hogy végül nem fogják az indiai-tibetieket repülőre rakni, hogy kínai átnevelelőtáborokba szállítsák őket.

Viszont látom sikerült az írás lényegét megragadni. ;)

Bakter 2008.09.05. 13:50:06

Van egy javaslatom:
Ha tisztáztuk Tibet státuszát, és verbálisan kiűztük a kínaikat onnan, akkor lássunk hozzá a következő feladathoz.
Sebtében elvégzett számításaim szerint még legalább 70 ezer népcsoport elnyomása ellen kell tiltakoznunk és tüntetnünk, tehát dologra fel!

kispufi 2008.09.05. 13:58:14

megjöttek a kedves vendégek, fogadjuk süteménnyel az index címlapistáit. hát mindjárt tudtam, honnan a sok új nick és a sok okos, meg egyébként is nagyszámú hozzászólás.
hosszú napom lesz ma még, nem idegelném tovább magamat velük...

szuper titkos nikk · http://www.flickr.com/photos/haazee/ 2008.09.05. 14:03:50

De jó... ez egy december óta ismert rendelet és csak most jut eszetekbe nyáladzani... ennyire lassú a Párt? Ej, ej...

utazások szkenneren 2008.09.05. 14:04:58

komment szerzőjének: igazi gyöngyszem...

index újságíróinak: olvasgassátok, tanuljatok...

kínaiaknak: szopjatok lovat... de tényleg...

GodBadka 2008.09.05. 14:06:38

Mert Kínát biztosan az érdekli, hogy egy idehaza is kb. senki által nem ismert rendelet (amíg fel nem fújta valkai a nem létező lufit), miről szól. Így jó benyalni, ha akinek nyalnak nem is tud arról, hogy megtörtént. Gratulálok, hogy sikerült ilyen mélyenszántó összefüggéseket összehozni.

Ettől persze a politikánk egy nagy rakás, és nem csak a külföldi.

azigazivideki 2008.09.05. 14:09:51

figyi helo!

tik mind nem veszitek észre, hogy ezt az egész blogos cuccot az indexen valójában mind az indexes újságírók csinálják nicknevek alatt (már volt példa a lebukásra...), csak mivel nincs idejük és kedvük igényesen utánajárni a tényeknek, mindezt rendszerezni, értékelni és egy mértékadó véleménnyel tálalni, inkább csak odabasznak jól valamilyen blog álcája alatt (plusz tartalom, lúzerdzsenerétidkontent, érted!) egy-egy milennehamaarrólírnánkpölöhogy típusú bárakármit (de télleg má mindegymit), ti meg bírkák jól előkeresitek neki/helyette, pro és kontra bebizonyítjátok egymásnak, hogy ki is a hülye, közben jól el is külditek egymást, stb., szórakoztatjátok magatokat (autocircus et panem-nem), ügyesen, okosan, csillogtatjátok tik is nagyon!
ezzel mellesleg szánalmas aszisztott adtok a mai magyar bulvárújságírás önjelölt nonpluszultrájához. nájsz.
hát ez.
inkább én is lemondok az állampolgárságomról. ez már tumacs.
lécci – viszont télleg, ez most komoly, na – ezt kutassátok mán ki lécci, hogy ezt hogy kell precízen, mert biztos én is megtalálnám előbb-utóbb, de most se kedvem, se időm, junó:
a termelőnépet szolgálom!
előre a hátra!
éljen a monnyonle és mindenkinek a kuvaanyádat! (tuggyátok a petőfis-hagyós, na az!)

pámára:
vb

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2008.09.05. 14:17:32

A Magyar Köztársaság - ellenreakció formájában ugyan - nagyot lendített, hogy a Tibet-kérdés szélesebb körben legyen ismert. Ezzel - ha volt olyan szándék, hogy Csájnának nyaljanak - pont az ellenkezőjét érték el.
Grat. Hozzáértés. M int mindenhez.

A szerelő 2008.09.05. 14:21:59

FREE TIBET!
Én még áldozatokat is képes vagyok hozni, hogy Tibet újra szabad lehessen. Például feláldoznám ezt a blogot is érte, ugye milyen nemes gondolat? :)
Sőt, még az itt kommentezők is kimehetnek Tibetbe, szerintem, és ott is véleményt nyílváníthatnak, ezzel megmutatva, hogy Tibet tényleg szabad :)
és hogy én mennyire "free" párti vagyok, ezt az is bizonyítja, hogy az email címem is freemail :)

Breitkopf 2008.09.05. 14:23:50


kijár a faszkorbács a cikk félművelt, demagóg szerzőjének...egyszerűen nem ért hozzá.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2008.09.05. 14:27:14

azigazivideki:
:)
Indexes újságírónk ugyan nincs, de az állampolgárságról való lemondásnak utánanézünk.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2008.09.05. 14:28:34

Breitkopf:
Lehet, hogy Kálmánék minden egyéb kérdésben félműveltek (talán maguk sem vitatnák ezt), de Kína-ügyekben ezzel nagyon megsértheted őket. Érzékenyek, na.

azigazivideki 2008.09.05. 14:41:35

TuRuL_2k2:

bocs, hogy pontidesikerült, csak úgy általábankonkrétanértettem.
nemcélzottütés, bekalkuláltveszteség!

pátéllegbocs

vébé

Bejjja 2008.09.05. 14:41:48

Ha már seggnyalásról van szó, az én seggemet is nyalhatná már Állam bácsi. Azaz, magyar segget. Foglalkozhatna 60 éves, beteg, munkaképtelen apámmal is, akit Állam bácsi el akart zavarni munkát keresni, amikor a leszázalékolást igényeltük. Foglalkozhatna a házunkkal, amely megrepedt, amikor izraeli kapitalista karvalytőke fúrta a mélygarázst a leendő luxus lakóparkja számára?

Szóval, ezek után hol érdekel engem per pillanat Tibet?

Csalán 2008.09.05. 14:45:32

Egyeseknél nagy a baj! A felső végbélnyilásuk jóval büdösebb, mint az alsó. Rohanjanak orvoshoz!

czvik 2008.09.05. 14:46:20

Eb ura fakó, tökös gyerek a Magyar, ugorjunk neki Kínának. Csak 130 Magyarország és 10 éven belül gazdasági szuperhatalom. Mi már üzentünk hadat az USÁ-nak és a Szovjetúniónak is. Meg is szívtuk rendesen. Hülyék.

huta9020 2008.09.05. 15:15:51

Mert, ha merünk olyat mondani, ami a nagy Kínának nem tetszik, akkor majd nem lehet olcsó hamisított Nike pólót venni a piacon? Na, ezért tényleg érdemes óvatosnak lenni...

Reisz Manfréd 2008.09.05. 15:20:39

Egy biztos, a magyar kormány ezzel a rendelettel lehetetlenné tette a szíriuszi nagykövet belépését az országba. Ezt ugyan szó szerint nem mondják ki, de a rendeletből egyenesen következik. És mivel a szíriuszi civilizáció tudvalevőleg 3 millió évvel idősebb a földinél, a hadüzenetért és a Föld azt követő megsemmisüléséért is Gyurcsány a hibás.

Bejjja 2008.09.05. 15:32:09

Csalán szívem, attól, mert nem mondod ki, a segg az még segg marad :-) Neked is van, nekem is :-) Tudod, én akkor szappanoznám ki valakinek a száját, ha hazudik, mint a vízfolyás. Aztán vicces szavakkal is lehet ám olyan közönséges, vagy szörnyű dolgokat mondani, amik mellett fel se tűnik ha valaki seggezik.

states 2008.09.05. 15:38:38

Lehet, hogy egy kicsit offtopic, de a helyzet fokozódik, Fletónak az SZDSZ ma megint elküldte a selyemzsinórt, azzal a HVG-címlappal pedig, amelyen mellig süllyed a programtengerben szerintem már a saját tábor is üzent. Holnapra lehet, hogy már csak a szája látszik ki, vagy még az sem...

Francois Pignon 2008.09.05. 15:47:48

states,
a fokozódással kapcsolatban a kulcsszót te is kimondtad: megint.

CrL 2008.09.05. 15:50:59

hát igen, a szadesz már annyirszor fordult, hogy nem akarják a szocik sem felfogni, pedig most Ferinek tényleg game over. Majd leesik nekik, lassan de biztosan.

Francois Pignon 2008.09.05. 15:57:46

Ja, hát éppen a kötársaságielnök-választásnál is elég későn esett le, hogy komolyan gondolják.
Azért a szükséges három embert még könnyen összekapirgálhatják valahogy a szocik.

states 2008.09.05. 16:06:56

Jó de azért a szocik sem bírják ezt már sokáig cérnával , azért az elég macerás lehet, hogy az egész közélet csak arról szól, hogy mikor megy már Fletó. Még a Napkelte is ezzel kel és nyugszik...

CrL 2008.09.05. 16:09:37

FP: igen, a szocik is ebben hisznek Ferivel az élen, hogy az a nagy vízválasztó. Pedig már rég nem erről van szó. A cselekvési program és Feri kapásból negligálva lett, egy új szagértő vezetőről akarnak tárgyalni. Ha Feri nem enged és maradni akar - semmilyen támogatás nem lesz szadesztől szinte semmiben. Ezt még persze nem akarják realizálni MSZP-ben (bár lehet már kezdik).

states 2008.09.05. 16:26:26

Mindenesetre Kiss Péter és a MAZSIHISZ már levajazta a cserét...

Kínai Kálmán és Trágár Tóni 2008.09.05. 17:33:09

Úgy tűnik, itt többeknek súlyos szövegértési problémái vannak, így tennünk kell néhány megjegyzést:
- Minket a tibetiek nem érdekelnek túlságosan, a poszt a magyar kormány eljárásáról szól.
- A kínaiakat viszont nagyon érdeklik a hasonló gesztusok. Ennél sokkal lényegtelenebb ügyekre is nagyon odafigyelnek. Aki nem hiszi, járjon utána, de talán majd egyszer mi is sztorizunk róla.
- A poszt nem a vízumról szól, hanem az útlevélről, amelybe a vízumot bepecsételik. Ha az útlevelet Magyarország nem ismeri el, vízumot sem adhat bele. (Ha elismeri, még mindig gecizhet a vízummal, de az már egy másik kérdés.) El nem ismert útlevéllel rendelkezők a minisztériumi nyilatkozat által említett K-lapon kaphatnak mégis beutazási engedélyt, ilyen K-lapot viszont még senki sem látott. A hivatal például, amely a buddhista főiskolás oktató hazaküldéséről rendelkezett, még nem hallott róla.
- A hivatkozott rendelet szerint hiába van egy indiai tibetinek schengeni vízuma, Magyarországra akkor sem jöhet be, mivel az útlevele érvénytelen. A nyáron Szlovéniába látogató tibeti lámák útlevelébe a vízumhoz a következő volt belepecsételve: "Érvényes minden schengeni tagországba, kivéve a Magyar Köztársaságba".

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.09.05. 17:55:37

Kálmán,
korábban nem merült fel Tibet kapcsán a szolidaritás, emberi jogok fogalma Önnél. Érzi az eltolódást? Megcsúszott :)

híve

Többek

Kínai Kálmán és Trágár Tóni 2008.09.05. 22:40:03

Kedves Tölgy! Ön bizonyára nagyon okos ember, például ismer egy csomó izmust és külföldi szerzőt. Ennek ellenére írásainkat makacs következetességgel félreérti. Sokat gondolkoztunk ennek az okán, s csak arra tudtunk jutni, hogy a meg-nem-értés oka az lehet, hogy nekünk van nőnk, Önnek pedig nincsen. Ha gondolja, segíthetünk Önnek ezen probléma megoldásán, bár az ilyesmi egyedül jobban szokott működni.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.09.05. 22:46:43

Látja Kálmán,
ez sem a Maga napja. Megint tévedett. De a segítőkészségének örülök. Jó jó nickekkel is találkozni ebben a mai, kemény blogtérben.
Mindazonáltal, ezt a problémát inkább nővel oldja meg a jövőben, ne egyedül.

vattafák 2008.09.06. 10:58:35

tölgy, zseniális ez a lecsapás. én észre sem vettem a magas labdád
:D
süti beállítások módosítása