Cum ira et studio
2008. augusztus 27. írta: szamárfül/pável

Cum ira et studio

KISZELY GÁBOR - SZELLEM A CÉLKERESZTBEN  Kiszely Gábor történész szerencsés, mert a legjobb témákat kutathatja, s egyetlen nap alatt is annyi érdekes, sőt médiaszenzációnak („XY is ügynööök!!!”) beillő levéltári leleltre bukkanhat az Eötvös utcában*, mint kevesen a szakmájában. A szerzőnek régóta kutatási területe a kommunista-szoci idők állambiztonsága, titkosrendőrsége, erőszakszervezetei, vagy épp ügynökhálózata.** Ám ahogy eredményeit tálalja, az nem vall történészi erényekre. Legújabb, a Csoóri Sándor körüli megfigyelésekről szóló kötete (Szellem a célkeresztben. Csoóri Sándor és a politikai rendőrség ügynökei, 2007) nem csak szerkesztői, lektori utómunkáért kiált, de minden szakmai alázatnak, fegyelemnek híján van. Az még rendben van, hogy mintegy jellemkarakterológiai jellemzést nyújt bevezetőjében a valóban alávaló kommunista embertípusról, de aztán tobzódik a sértegetésekben, alázásokban, amikor konkrét személyekről szól: persze, ezek ez alakok mind megérdemlik a szitokszót - bár életükben még azt sem kaptak soha, hiszen nem volt a testületben igazi átvilágítás -, de mindezt a káromláshalmazt egy történész tollából olvasni több mint meglepő.

 Úgy felhergeli magát szidalmai közben, hogy nem ritkán saját nyelve is megbicsaklik olykor - miközben azért is minősítgeti a szolgálat embereit, a jelentésírókat, a hálózat rendőrtisztjeit, mert azok trehányul, sokszor valóban primitív magyartalansággal „fogalmaznak”. Szóval néha bizony komikus a nagy hevület, visszaüthet.

 Ha Kiszely nem is egy pannon Tacitus, de görögös epiteton ornans-okkal bőven él: pl. (Szirmai István) „szellemi bélpoklos” (p39.), (Aczél György pedig) „spirituális parázna. Még hosszabb szusszal ilyeneket vág ki: "náciból fajzott kommunistává vedlett tetemfasiszta” (Király István, p55), vagy „nyelvi inaszkadt” (Schmidt Gábor tanársegéd, p74), stb stb., akad ilyen bőven. Szinte látni az írót, ahogy beleveri írógépébe pl. ezt: „(...) Vagyoczky ezredes és társai, akiknek agysejtei épphogy elérték a belügyes tevékenységhez szükséges minimumot s ezzel azt a fokot, amelyen homo sapiensként való fejlődésük lezárul, nem érthetik, hogy e sorok [Csoóri egy leveléről van szó - murci] a szellem elleni hadjárat kudarcát tárja fel.

 Vagy egy oldallal alább ezt: „Az 1983. szeptember 20-án kelt[,] Aczél Györgynek, az egykori érdemteljes ÁVH-s terrorista vezetőből állambiztonsági főtisztté vedlett, a tájt igazságügy-miniszterként garázdálkodó Korom Mihálynak nevű [sic!] és még három másik vezető elvtársi élőlénynek [!] megküldött összefoglaló jelentéséből kiderül, hogy Csoórit felháborította hajdú [!] cikke. Nem elgépelés, kedves olvasó: Kiszely legnagyobb alázása az, hogy bármiféle szitokáradat helyett, jelzők nélkül, egyszerűen csak kisbetűvel írja le egyesek nevét. Pl. „hajdú jános-ét”... Aki nem tudni, miért alábbvalóbb még „Péter Gábor”-nál is - na mindegy. Szubjektív történetszemlélet, de legalább őszinte. Nem kell a sorok közt olvasni: minden le van írva. És a Magyar Egyetemi Kiadó-nál a nyomdafesték is extra tűrőképes.   

 Azt hiszem, nem lehet vita arról, hogy a történész egy erősen elragadtatott műfajú könyvet adott ki a kezéből. Olvasás közben találtam ki: ha én írok majd egyszer a '45 utáni erőszakszervezetekről egy archontológiát, az lesz a címe:

Kádár 
Apró
Dögei

 Nem új, és nem is saját poén, de talán utal a lényegre, az ötvenes évek túlélőinek keserű humorát tükrözi ez az '56-os jelszó... Ja és szárazon, némi iróniával többet ér el egy könyv, mint ezzel a riasztó hangnemmel.

 A szerző sajnálatosan túl sok helyett elvett a recenzióból a téma kárára: s ezért a recenzens is érez némi felelősséget.

 A könyvről tehát, röviden: természetesen még jobban megismerjük általa a Rákosi- és Kádár-kor embertelen miliőjét, és nem akarok kiszelys képekkel élni, de a homo kádáricus fajtáját is... A kötet ömlesztve - bár olvasmányosan - tálalja a Csoóri körüli megfigyelési ügyeket, és mint kalácsban a mazsolák, rejtőznek a szövegtestben az ügynökök: Kiszely előszeretetel ír róluk először az álnevükön, beígérve nekünk a leleplezést a későbbi oldalakon... S némelyikükről, gyanítom e kötetben derül ki, hogy azok voltak. Nekem több ilyen meglepő név is akadt. És kéretik nem elfelejteni, hogy a legtöbben ők is áldozatok! Pl.: Pomogáts Béla irodalmár, Bollobás Enikő amerikanista [Cs. angol tolmácsaként jelentett], Passuth László író, Annus József lapszerkesztő [Tiszatáj] stb.

 Egy dolgot nem értek Kiszely módszerében, egyet meg elítélek: K.G. lábjegyzetekben olykor elszór egy maréknyi ügynöknevet, vegyesen nevesincs iparosokat és nevesebb irodalmárokat egyszerre. S ezeknél nem tesz több megjegyzést - pedig maga is tudatosítja olvasóiban a kötet higgadtabb hangú első részében: az ügynökök maguk is áldozatai a rendszernek, és nem tudni, mekkora hányaduk volt önkéntes „csahos kutya”, és mennyit szerveztek be pl. azzal fenyegetve meg az illetőt, hogy édesanyjának fognak ártani, vagy éppen gyermekeit tiltják el a továbbtanulástól... (Így járt pl. Pomogáts Béla, mint „Acél Gábor”.) További érdekesség, hogy ezzel a néhol uszuló hangnemmel párhuzamosan a legkisebb zökkenő nélkül, ám a legnagyobb tisztelettel emlegeti néha Konrád György nevét („egyik legjelesebb magyar író” stb.), akihez azért bizonyos balsejtelmek máig levakarhatatlanul hozzátapadtak e témában...

 Egyszóval, a kádárista-aczéli kultúrpolitika történetéhez egy többszörösen is érdekes olvasmányt kaptunk - olyan anekdotának beillő sztorikkal, mint pl.: Déry Tibor egyszer magának Aczélnak telefonált az éjszaka közepén, hogy küldjék ki a tűzoltókat (ehhez akkor egy potentát kellett), mert zavarja egy macska a fán az ablaka alatt... Kérése teljesült - mert ekkor éppen a jó gazda keze tartotta a pórázt - a rendszer teljesen kiszámíthatatlanul hol simogatta, hol megfenyítette pórázon tartott embereit.

* Kevesen tudják, hogy nem az Andrássy út 60-ban kezdődött Péter Gáborék helyfoglalása: 1945 januárjában, mikor a fenti címet még a nyilasok uralták, a közelben, a túloldal egy kis utcájában, a mai levéltár épületében állt fel a kommunisták politikai rendőrségének első csapata, a PRO (az ÁVO 1.0) [Még korábban a Magyar Királyi Államrendőrség Útlevélosztálya működött az Eötvös u. 7. szám alatt. Az épület története itt, alul.] Genius loci - mondanám, de ezzel csak az ott dolgozó levéltárasokat bántanám meg...

** Bennfentes recenzió egy korábbi művéről: Az ÁVH. Egy terrorszervezet története ill. ennek folytatása: az Állambiztonság 1956-1990.)

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr36632383

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Syr Wullam 2008.08.27. 09:23:51

Nagyon jó, de

amerikanisztikus = amerikanista
hosszabb = hosszabb ...

Ugye, tudjuk, hogy maga K. G. sem ment át a C típusú nemzetbiztonsági átvilágításon ... Miért is? ;-)

Syr Wullam 2008.08.27. 09:24:30

Eh ...

hosszab = hosszabb

:-/

Czelder Orbán 2008.08.27. 11:55:47

epiTHeton ornans, ha szabad kérnem. θ mint θῆτα, csak hogy kukacoskodjak a színvonal miatt.:-)
Egyébként némiképp érthető, hogy az előző rendszerrel kapcsolatban ilyen írások születnek, csak szomorú dolog.
Ja, és klassz cikk!

hiba 2008.08.27. 13:58:46

Láttam már a szerző vehemenciáját élőben is. Nem értem miért nem hiszi el nekünk, olvasóknak, hogy eléggé megdöbbenünk a rendszer abszurditásán és kellően utáljuk a csicskásait az elmebetegség határait súroló stílusa nélkül is. Nagyjából ez utóbbi miatt teljesen hiteltelen ez a fickó számomra. Nem tőle szeretném megismerni az amúgy kicsit átélt kádárizmust, de főleg nem annak besúgóit.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.08.27. 14:46:12

Remek poszt.

Sajnos a könyv írójával elszaladt a lovacska, és írástudó létére nem érti, hogy gyalázkodás nélkül is ugyanolyan erős lenne a sztori, sőt...

OutsideRB 2008.08.28. 11:38:11

ergé,

a sőt-höz: részemről több mint fejcsóválás. Ez a stílus annyira idegesítő, hogy tökéletesen olvashatatlanná teszi KG könyveit. Az ÁVH-t 4x oldalig bírtam.
süti beállítások módosítása