Gyaloglás Gulágföldön
2008. március 17. írta: Skrabski Fruzsina (lelkylola)

Gyaloglás Gulágföldön

 Lehet, hogy a filmgyártás területén a magyarok labdába se rúghatnak, de én azért reménykedem, hogy egyszer lesz egy olyan amatőr kategória (mondjuk „a legkisebb költségvetésű, legötletesebb, legeredetibb film”), amit mindig mi nyerünk. Itt van ugye ez az Underdog által készített Bukás, ami ugyan nem film, hanem fricska, de annak kiváló.

 Ugyanakkor van egy másik kedvencem: Szalkai Zoltán. (Egyébként 2002-ben elnyerte az „egyéni teljesítmény” díját a Médiawave Fesztiválon) A gulag.hu -n akadtam rá, megrendeltem a filmjeit, amelyek meg is érkeztek (másolt dévédén, a tokra kézzel írták rá a filmek címeit). Ez a fickó elindult a Gulágon, gyalog - egy-egy magyar túlélő leírásának nyomában. Megpróbálta megkeresni azokat a helyszíneket, ahol Rózsás János, Bien György Zoltán raboskodott. Az expedíciónak az a különlegessége, hogy Szalkai egyedül ment. Magára erősített egy kamerát és hosszan nézzük, ahogy ballag és magában beszél Szibéria teljesen néptelen tájain. De a film nem unalmas, inkább vagány. Általában hosszú keresgélés (napok, hetek) után néhány deszkát talál csak a korábbi barakkok helyén, vagy még annyit se. De talált olyan tábort is, ami még mindig börtönként működik, besétált oda is, a börtönőröknél keresett szállást magának. Máskor pedig rénszarvasvadászokkal kokettált.

 Szalkai elég egyszerűen gondolkodik, a bölcsességei ilyesmik, hogy: „Ez borzalmas, felfoghatatlan. A demokrácia jobb, mint a diktatúra, mert a véreskezű vezér leváltható.” De miért ne fogalmazhatna egyszerűen? Ez az ő filmje, az ő teljesítménye, az ő ötlete.

 Érdekes még az is, hogy a médiában kevesen foglalkoztak vele. Találtam két Népszabadság-interjút és egy PR Herald cikket, azt annyi. Tehát, ha valaki kíváncsi az „egyéni teljesítményre”, nézzen utána.

 Várom a további ajánlatokat. Gyűjtsük össze dokumentumfilmjeinket!

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr47380415

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

EÖ (törölt) 2008.03.17. 07:52:56

na ez biztos érdekes lehet? Hanyadik egyébként? :)

nas 2008.03.17. 08:50:56

szalkai gulág filmje zseniális!

egyébként a figura is elképesztő. sok filmje van, de a gulág 1-2 kiemelkedőek.

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.03.17. 09:19:59

egyéves, nem értem mit értesz azon, hogy hanyadik. A Gyaloglás Gulágföldön mind az öt része kitünő. Én megrendeltem az összes filmjét - a többi inkább természetfilm -, de azok is nagyon érdekesek.

nas, te honnan találtál rá?

osztovata 2008.03.17. 09:23:10

Sajnos csak részleteket láttam, hát elég borzasztó amit bemutat. Kalapot emelek előtte, hogy végigcsinálta a filemzést.

domakowsky 2008.03.17. 09:33:23

hát, én pedig nem voltam lenyűgözve a dologtól - a Duna tévén láttam belőle egy részt. Szerintem egy kis szerkesztői munkával ki lehetett volna hozni valamit a dologból, de ebben a formaban ez teljesen anti-film, fogyaszthatatlan. Félek, hogy történetileg se feltétlenül mindig hiteles; sokszor maga is felismeri korábbi tévedéseit.

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.03.17. 09:33:48

osztava, nagyon nehéz lehetett, teljesen ismeretlen tájakon gyalogol egyedül. Egyszer félt, amikor egy szökött rab volt a környéken, de nem találkozott vele. Furcsa az is, hogy mennyire felemészti a természet 50 év alatt ezeket a lágereket, sok helyen alig van nyoma, hogy több ezer ember raboskodott ott. Szerintem, ha érdekel Te is rendeld meg a honlapján a filmeket.

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.03.17. 09:36:02

domakowsky, az igaz, hogy anti film - a szerkesztéssel nem igazán foglalkoztak, és az is igaz, hogy kevés benne a háttér anyag (információ), de ha ráhangolódsz a stilusra, akkor nagyon érdekes. Olyan mintha ott kirándulnál vele.

dr. Wilbur Swain 2008.03.17. 09:36:28

na, ezt se fogjuk tévében látni...

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2008.03.17. 09:41:49

Ha minden igaz, Budapesten, a Ráday utcában nyílt egy dokumentumfilm-archívum és mozi (nem tudom, működik-e már, majd megnézem a napokban):
docuart.hu/

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.03.17. 09:43:34

Turul, megnyílt és állítólag nagyon jó hely. Itt van a megnyitóról cikk:
index.hu/kultur/cinematrix/ccikkek/dokmozi0305/

sufi 2008.03.17. 10:13:20

Egyéves,
ez a harmadik rész. Öt rész készült el eddig, most készülnek a hatodik rész utómunkái.
Gulág-témában készült még egy riportfilm is, interjúk két gulág-túlélővel.

Nas,
mely filmjeit ismered?

Osztovata,
köszönjük az elismerést!

Domakowsky,
hidd el, hitelesek. Mind. Sok kutatás van mögötte, levéltárakban, múzeumokban, gulág-kutatókkal.

Lola,
az az egyszer félt, amikor szökött rab kolbászolt a környéken, az az volt, amikor működő börtönt talált a gulág-tábor helyén - és a rabok ott dsolgoztak, őrizetlenül. Na akkor gondolkozott, h mit is keres ő ott - mikor itthon várja a családja.

dr Swain,
most ment a Dunán. Folyamatban vannak a tárygalások a királyi tv-vel is a sorozatról.

Attól tartok, ha a antifilm lenne, nem igazán kapna rá évek óta pénzt az mmk-s és nka-s döntnököktől... Nyilván nem olyan, mint egy "hétköznapi" dokumentumfilm, épp ez adja a zamatát, a zsenielitását, a különlegességét.

Sufi
(Szalkai asszisztense)

sufi 2008.03.17. 13:07:26

média még1x:

www.papiruszportal.hu/site/index.php?lang=1&f=8&p=29&n=879&e=16


Díjak:

Ismeretterjesztő Filmek Miskolci Szemléje 2001:

Kudrjávij expedíció – Közönségdíj


„Fényírók fesztiválja” - Mediawave Nemzetközi Filmfesztivál 2002:

Gyaloglás gulágföldön – Észak-Ural - a zsüri „Egyéni teljesítmény” különdíja


Vagabond - Magyar Kalandsport és Természetfilm Fesztivál 2003: Gyaloglás gulágföldön – Észak-Ural - Legjobb expedíciósfilm


SlowFilm Festival 2007: Gulág-sorozat - Különdíj


A European Documentary Network – IDF, prágai Ex Oriente dokumentumfilm műhelyébe 2004-ben egy filmötletével meghívják. 2007-ben az MMK Tudományos-ismeretterjesztő Szakkollégiuma által támogatott Vándorok – Hanti világ filmjét a Dialektus Fesztivál Európai Dokumentum- és Antropológiai Filmfesztivál versenyprogramjába beválogatják.

És ezzel befejezem a reklámot :).
süti beállítások módosítása