Lakópark vs. Fák Deathmatch (1229. epizód)
2008. február 20. írta: AgentUngur

Lakópark vs. Fák Deathmatch (1229. epizód)

 „Réges-régen, még a nagy Lakópark-háborúk előtt voltak erdők Budán…” - kezdődnek majd sajnos nem is olyan sokára a mesék Budapesten, ha nem teszünk valamit. Ami az elmúlt húsz évben történt, katasztrófa. Pénzszűkében lévő önkormányzatok éltek, amiből tudtak, telkeket adtak el, olyan építési engedélyeket adtak ki, amiket nem lett volna szabad. Egyes vállalkozók és magánszemélyek pedig még az engedélyeken is messze túllépve irtottak mindent, ami zöld és szép. Azt hinnénk, hogy mára már eljutottunk odáig, hogy ezt nem lehet. De úgy látszik, előfordulhat: túl optimisták voltunk.

 Arról szól a fáma, hogy új lakópark fog hamarosan épülni a II. kerületben, a Budakeszi út közelében, ahol két - a kormány pénzelvonásai által megszorongatott - belvárosi önkormányzat árulja telkét.  Egyelőre ne nevezzük meg, hogy pontosan hol, mondjuk úgy, hogy közel ahhoz a lakóparkhoz, amiért nem is olyan régen letarolták a Ferenc-halom felét. Két hatalmas, összesen 10 hektáros, ősfás telekről van szó, amelyek néhány kisebb épülettől eltekintve Buda maradék zöldtakarójának szerves részét képezik. A 20-25 méteres, 50-100 éves gyönyörű hárs- és tölgyfák százai jogilag nem tartoznak a tájvédelmi körzethez, és mivel a fa magántulajdon, az új építkezés megkezdése előtt azt csinálnak vele, amit akarnak. Jogszerűen. A közegek tájékoztatása szerint még a tarvágás is megengedett.

 A törvény és a magántulajdon szentsége nagy úr, mindenkinek tiszteletben kell tartania. De van erkölcs és józan ész is a világon. A város fél tüdejét már kivették, a másik felét már nem lehet. Budapest élhetősége van veszélyben. Egy nagyobb belvárosi parknak megfelelő mennyiségű egészséges fát kivágni a már most is fuldokló fővárosunkban nem hiba lenne, hanem bűn.  Az már a kisebb baj, de nem apróság éppenséggel, hogy a  Budakeszi út forgalma egy rémálom, és ha megjelenik a környéken több száz új autó, még rosszabb lesz.

A kép a nyári állapotot tükrözi, mint látszik, az ősfás liget olyan sűrű, hogy a jelenleg minimális beépítettségű területet (a magasházaktól balra-felfelé) a János-hegyről nem lehet megkülönböztetni a mellette lévő erdőtől. Reméljük, néhány hónapon belül nem pusztaság lesz a fák helyén. Ez a jövőbeli befektetőn múlik, meg a második kerületi képviselő-testületen, amely módosíthatja a rendezési tervet. Különösen ez utóbbiaknak nem árt észben tartania, hogy a kerület polgárai számon tartják fáikat, de a befektetőnek sem mindegy, lesz-e botrány vagy sem. Mert szerencsére a magyar társadalom azért odáig már eljutott, hogy egy ilyen helyzetben ne üljön ölbe tett kézzel. Ez esetben nem is fog.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr60345680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Széna Tomi 2008.02.20. 08:14:17

Most nem írok semmi értelmeset. Csak ennyit:
MÉRHETETLENÜL ELEGEM VAN EBBŐL AZ ORSZÁGBÓL!

aranyhaj.blogspot.com 2008.02.20. 08:52:23

Pártállástól függetlenül be kellene látni minden embernek, hogy nem volna szabad tovább pusztítani a környezetet! Legalább a karácsony előtti szmogriadó után észbe kaphattak volna - na, nem a vállalkozók, a lakópark- vagy mélygarázsépítők - hanem az illetékesek!

Kniight 2008.02.20. 09:02:41

A történet másik fele, amit az utcák melletti fákkal csinálnak. Olyan szinten lekopasztják, visszavágják, torzót csinálnak a fákból, hogy a japán bonsai ezekhez képest kismiska.
Utána 1-2 évvel kivágják, mert elpusztul.

Aki ilyet csinál annak vágják le mindkét kezét láncfűrésszel.

Favédelmi törvény nincs?

Porcelán az elefántboltban 2008.02.20. 09:39:37

És akkor arról még nem is volt szó, hogy Buda alatt kiterjedt karszt-rendszer van, amely "érintetlensége" fontos tényező a később gyógy- és termálvízként funkcionáló esővíz megtisztításában.
De hát kit érdekel, majd megvesszük olcsón Kínából. Kretének.

:(

amondó (törölt) 2008.02.20. 09:51:46

„Az már a kisebb baj, de nem apróság éppenséggel, hogy a Budakeszi út forgalma egy rémálom, és ha megjelenik a környéken több száz új autó, még rosszabb lesz.”

Hát ez se kisebb probléma. Majd lesz itt lobbizás, és szélesítenek utat, újabb elkerülőket építenek. A szélesebb utak és elkerülők, és a köréjük épülő bevásárlóközpontok meg olyan forgalmat generálnak, hogy az emberek megint csak kijjebb költöznek, még több zöldterületet elpusztítva.

Közben a tömegközlekedés még reménytelenebb helyzetbe kerül, hiszen a város és a vonzáskörzet újabb távoli pontjait kéne ellátni drága buszokkal-villamosokkal. Úgy, hogy eközben magának a városnak csökken a lakossága.

Ha nem a pusztítás és a felélés lenne a célja az önkormányzatoknak, akkor elegendő tömegközlekedés nélkül semmilyen lakóparkot nem lenne szabad engedélyeznie. Ha máshogy nem, akkor az építtetőnek kellene hozzájárulnia ahhoz, hogy az odaköltözők autó nélkül is elérjék céljukat.

Dr. Panasz Muki 2008.02.20. 09:57:32

A Lipotrol van szo, ugye?
Teljesen egyetertek veled.
Szamomra a beruhazoi cel is erthetetlen; hogy miert csinalnak holdbeli tajakat sok penzert es kinek akarjak ezeket eladni.
Mintha azt felteteleznek a leendo tulajokrol, hogy penze ugyan van, de izlese, ertekrendje, vagyai nincsenek.
Aki meg fak es madarak kozott akar lakni, menjen videkre?
Idonkent nezegetem a lakoparkokat vevoi szemmel, nem talaltam meg olyat, amibe szivesen koltoztem volna. Gyakorlatilag fantaziatlan, szuk lakotepelepeket epitenek.

Papa Doc 2008.02.20. 09:58:29

Most akkor nem örülni kell annak, hogy jó kapitalista módra hasznosítják a tehetséges (hiszen vagyonos) telektulajdonosok a szent magántulajdonukat? Ehhez képest itt meg a kommentekben ömlik a balos-zöld szenny.

AgentUngur 2008.02.20. 10:06:05

"Ha nem a pusztítás és a felélés lenne a célja az önkormányzatoknak, akkor elegendő tömegközlekedés nélkül semmilyen lakóparkot nem lenne szabad engedélyeznie."

Az önkormányzatok célja aligha a pusztítás és felélés, ők is emberek. Forráshiány van, különösen most, hogy a kormány pénzmegvonással BÜNTET, mert a Fidesz nyert az önkormányzatin. Erre azok eladnak mindent, amit lehet, meg olyan dolgokat engedélyeznek, amit nem kéne.

Budapesttel a fő probléma az, hogy egy szükségtelen megaprojektbe folyik el a pénz (a Kétes metró), amit a város élhetőségére lehetett volna fordítani. Pl. az összeg minimális töredékébe került volna megmenteni megannyi ma már lakópark néven futó erdős ligetet budán, vagy átalakítani a két fent említett, lakóparkká áttranszformálandó telket erdei játszótérré, szabadidőparkká (most is van ott egy szép játszótér+sportpályák)Vagy park mondjuk a Corvin projekt fele helyén, a Népliget, Városliget felújítása, buszsávok, bicikliutak még több helyen.

Ehelyett a tipikus kommancs mentalitás van, építsünk valami baromi nagyot 500 milliárdért, mert az a jó, miközben Európa egyik legszebb fővárosa élhetetlenné válik.

AgentUngur 2008.02.20. 10:21:23

Papa Doc, Európa nem Amerika. Nézd meg, hogy ott mi történik a városokkal, mennyi értéket rombolnak ne a szent magántulajdon nevében. De itt egyébként nem is erről van szó, a majdani vevő tőlem kihasználhatja a telket, bár jobb lett volna, ha visszadják a területet erdőnek, mert onnan kerítették el és 90%-ban ma is az. De úgy használja, hogy ne vágja tarra, próbálja megőrizni a fák nagyrészét. Lehet, hogy kevesebb lakásra futná, de exkluzívabb lenne. attól tartok, nem ez fog megvalósulni.

Az meg nagyon nagy ostobaság, hogy a vagyonos egyenlő a tehetségessel. Lehet, de az is lehet (ebben a térségben), hogy csak sokat lopott az állami vagyon kiárusításakor, jó brancsban volt a kilencvenes évek elején.

Egyébként nem a lipótról van szó, de ebbe ne menjünk bele ki-mit-kinek, mert a jelenség a fontos.

moda liza 2008.02.20. 10:23:54

de nem az van, hogy a második kerületben már nem lehet építkezni? és hol lehet ilyenkor tiltakozni?

Széna Tomi 2008.02.20. 10:47:03

AgentUngur, igazad van.
Inkább megyek 5 perccel többet egy szép és élhető városban villamossal, mint gyorsabban metróval egy lakhatatlan lepratelep alatt.

AgentUngur 2008.02.20. 11:10:53

Én íppenséggel a 2. kernél érdeklődtem meg, nagyon kézségesen elmodta a szaki, hogy a 2002-es rendezési terv szerint lehet. Azt is elmondta, tarvágás is lehet akár, meg hogy lehet trükközni a beépíthetőséggel, stb. A területen ma is vannak épületek, de belesimulva a környezetbe, a legnagyobb közvetlenül egy út szélén. Engem az zavarna de nagyon, ha a Jánoshegyről lenézve egy jó nagy üres tér lenne a fák helyén. Már elnézést, de a tetőkert nem ugyanaz, mint 150 20 méteres fa. A Védegyletnek már szóltak a helyi pógárok, kérdés, mi lesz belőle.

dekoninckx (törölt) 2008.02.20. 11:31:41

Ma frászfene az a fa, mit kell érte nyavalyogni? Szemetel, söpröni kell utána azokat a barna rongyokat ősszel, felpúposítja a dizájnkövezetes járdát, szárnyas kis démonok ülnek rajta, amik leszarják a béemwémet. Lassan nő, nem modern, se eper, se borszőlő nem terem rajta, nincs rá szükség. Oxigént majd termel az oxigéngyáram, jó pénzért; a lakások tiszta levegője pedig megoldható egy bizonyos cég high-tech porszűrős łégkondijával, persze c$ak annak, aki meg tudja fizetni, ¥eah, yeee!

...
Nem vigasztalna nagyon, de hátha az ilyen áron felépülő lakóparkban lakást vásárló milliomosok (akik, ha tetszik, ha nem, nyilván aktív szerepet játszanak a fák kivágásában, hiszen megveszik a lakást) kisebb-nagyobb légző- és egyéb szervi problémákkal fognak küszködni. Adná az Isten! Bár asszem, a gyereküket amúgy se a svábhegyi tüdőkorházba vinnék, hanem valami sokkal jobb helyre.

AgentUngur 2008.02.20. 13:51:28

Dekoninck, ebben ne reménykedj, Buda romlása elsősorban Pestnek árt. Mindig azt nézd, mi van ézsaknyugatra tőled, mert az időd nagy részében azt szívod.

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.02.20. 15:40:31

"a város és a vonzáskörzet újabb távoli pontjait kéne ellátni drága buszokkal-villamosokkal."

Hajdanán volt villamos még a libegőnél is.
hampage.hu/kozlekedes/58-as/index.html

sőt, libegőhálózatot tervezett az egykori BKV-előd a hegyi közlekedés megkönnyítésére.
www.libego.hu/tori_szuletes.html

de nekünk metró kell. mindenhova.
egyébként ezeket a területeket nem lehet természetvédelmivé nyilvánítani?

gróf macskássy adalbert 2008.04.21. 23:58:01

"közel ahhoz a lakóparkhoz, amiért nem is olyan régen letarolták a Ferenc-halom felét" - itt konrétan a Szépilona Lakóparkról van szó. A Budakeszi út 51. beépítése közel ötszöröse a környéken szokásosnak. Annak idején a beruházók oly bátrak voltak, hogy a rendezési tervről szóló döntést másfél hónappal megelőzve elkezdték hirdetni és értékesíteni a lakásokat. Tehették, az akkori II. kerületi polgármester egyengette a beruházás útját. Például a cég fennállásának tizedik évfordulóját 2001 március elsején sajtótájékoztatóval egybekötve ünnepelték meg. Az eseményen ez a talpig becsületes polgármester is jelen volt. (Ekkor mutatták be a lakópark reklámanyagát) A polgármester nyilvánvalóan nem azért adta be a derekát (és fogadtatta el a vállakozó számára előnyös rendezési tervet) mert az akkori Orbán-kormány annyira megszorongatta az egyébként ugyanolyan színű önkormányzatot. Szó sincs erről. Vélhetően ennél önösebb érdekek álltak a háttérben.

Mindenesetre enyhén szólva gyanús, hogy ebben a lakóparkban ez a drága expolgármester két lakásnak is boldog tulajdonosa.

Persze a csókának nem ez volt az egyetlen ügye, úgy is mondhatnánk a lakóparkok nagy batátja:
www.origo.hu/itthon/2003103052milliot.html
www.pesthidegkut.hu/?t=kuzd_6

dowNLoad 2008.04.22. 11:23:39

Na ilyenkor előjön belőlem a TOTENKOPF STURBANFÜHRER, mert ez is az elqúrt, degenerált, kontraszelektált "magyar" klán-elit szegénységi bizonyítványa, akik a PÓTOLHATATLANT (VÍZ, ERDŐ, FÖLD, TISZTA LEVEGŐ) is eladnák egy kisebb összegért, mert nekik nincs igényük a környezetükre, lehetett volna egy olyan BUDA is az utóbbi 15-20évben, ahol CSAK MILLIÁRDOSOK laknak, de legalább teljesen zöld lenne, és környezetbarát.
(pl.telek beépítési hányad max:5%) Lakóparkot lehet építeni bárhol. EZ SEM VILÁGOS: a népesség csökken, de egyre több lakópark épül. KINEK????????? MINDENKI ugyanott akar lakni?? Bp lakossága is csökken, csak az ingázók lettek többen. KIKNEK ÉPÜLNEK EZEK??? Demszkáj city-ben is sokkal fontosabb a büszkebuzi vonulás, mint a környezetvédelem, FAKIVÁGÁSI Tilalmat is bevezethetnének, AKÁR MAGÁNTERÜLETRE IS, KÖZÉRDEKBŐL. Ez nem az a hely, ahol szabad fakitermelni. (arra ott van Szibéria, meg Skandinávia)

gróf macskássy adalbert 2008.04.22. 20:31:33

"Egyelőre ne nevezzük meg, hogy pontosan hol.."

Nem értem miért nem lehet megnevezni. Ez a hárshegyi napközistábor területe. (Ott avattak kisdobossá). Amit Verók hatkeres szoci, meg Rogán ötkeres fityeszes a legnagyobb egyetértésben dobra ver. Két jómadárról van szó: az előbbi többek közt egy vesztegetési botrány főszereplője, utóbbi pedig az aki segített elbukni a Fidesznek a 2006-os választásokat+ önko lakásokat szavaztatott meg nemcsak a szoci alpolgármestereknek de különféle haveroknak is.

Volt vagy van egyáltalán Budapesten tisztességes polgármester? Kerületi vezetőkre, önko képviselőkre én már rég nem szavazok.

dowNLoad 2008.04.22. 23:49:05

AZ ORSZÁG IGAZI VEZETŐI:
kilepo.freemail.origo.hu/i/0804/20080422maffia.jpg
DE, a SAJÁT LAKÓKÖRNYEZETÜKRE még ők is igényesek, ott ha szemetelsz, akkor a karodat levágják,
ha kivágsz 1db fát, amivel rontod a környezetük minőségét, és elásnak valamelyi erdőben, vagy mész a halak közé, BIG PUSSY mellé!

dekoninckx (törölt) 2008.04.23. 06:48:03

dowNLoad, ez illusztráció vagy valós magyar személyek?
Egyébként ez jó meglátás. Nekik jár a szép környezet: ami azonban művi, és legtöbbször köze nincs az élő természethez. Nem mondom, hogy dzsungel legyen mindehol, de számukra egy igazi erdő nem érték. Dizájnpark, azigen. Az esztétika miatt, mint egy drága dizájnbútor.
Jut eszembe, vesd össze: Túl a sövényen c. film.
:D
süti beállítások módosítása