Három éve
2007. december 05. írta: aba

Három éve

A magyar nemzet nem létezik.

Hogy a poszt-december ötödikei trauma okozta keménységet finomítsuk, inkább úgy fogalmazunk: immár három éve magyarságnak nevezett politikai közösségről csak fenntartásokkal beszélhetünk.

Elsősorban nem azért, mert az urnákhoz elfáradó magyar választópolgárok egy tekintélyes része a kettős állampolgárságról szóló törvény megalkotása ellen szavazott (noha nem ők voltak többségben, az igenek mégiscsak nyertek). Nyilván sokfajta magyarázata van a nemmel való voksolásnak, de meggyőződésem, hogy a primitív, kádári bendősoviniszta érvekre hajazó gyűlöletkampány nélkül jóval kevesebben húztak volna az ikszet ebbe a rubrikába. Ha pedig ez így van, a felelősség azoké, akik a magyar állampolgárokat munkahelyük, nyugdíjuk elvesztésével riogatták az igen győzelme esetén. Ha tetszik, a politikai elit egy része ilyen-olyan megfontolásoból (stratégiai kezdeményezés visszaszerzése, az új vezető pozíciónak megszilárdítása, ideológiai arcél erősítése) a magyar nemzeti szolidaritás még létező kötelékeinek szétvagdosásához látott neki.

S csak az idő mutatja meg igazán az akkori nem kampány álságosságát. Három évvel később Romániából minimális korlátozással jöhetnek hozzánk munkát vállalni, s nem emiatt van romokban a magyar államháztartás. A nyugdíjrendszert pedig 2004-ben sem fenyegette veszély (már aláírás előtt volt az egyezmény, amely szerint a Magyaroszágra áttelepülő román állampolgárok nyugdíját és sürgősségi betegellátását is a román állam fizeti).

A határontúliakban meg bennünk, igennel szavazókban azonban ottmaradt a tüske. A szolidaritás felrúgása, meg az idegengyűlölő kampány emléke még akkor is fájdalmas lesz, amikor a mostani miniszterelnök már régesrég nem lesz hivatalában, s csak a különösen lelkes politológia-hallgatók írnak majd működéséről szemináriumi dolgozatot.  

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr96253530

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szathmáry · www.mandiner.blog.hu 2007.12.05. 19:32:46

"Fehér zászlóval állunk előtted, Ismeretlen Végzet…!"
a Keleti Újság vezércikkének címe, 1918. december 23.

Őrnagy Őrnagy 2007.12.05. 19:46:13

Gyalázat volt, nagy gyalázat. Énazt hittem, simán meglesz.
És sokaknak persze mi volt a magyarázat: Orbán ne nyerjen....

2007.12.05. 20:29:54

/OFF/ Decemberi Reakció? :) /OFF/

szubjektív 2007.12.05. 20:34:59

Idegengyűlölő kampány? Az kérem kőkeményen a magyar nemzet ellen folyó kampány volt. De ez senkit nem ment, aki nemmel szavazott. Kár, hogy nem lehet név szerinti szavazást kérni, mert az lett volna a tisztességes. Én Kovács József a nevemet adom ahhoz, hogy magyar honfitársaim ellen szavazok.
Szerencsésnek vallhatom magam, hogy szűkebb környezetemből még nagyszájú szdsz szavazó és kitartó mszp-s barátnőim is elmentek és igennel szavaztak.
El nem tudok képzelni még egy nációt, amelyik egy trianon után ilyen gyalázatos döntést lenne képes hozni. Ugye, hogy különleges egy fajta a magyar?

Őrnagy Őrnagy 2007.12.05. 20:47:56

Most bezzeg nem jönnek a tegnapi nagyokosok.

Azért Kádár népének megjelenéséig meg lett volna a 90%-os részvétel.

táltos 2007.12.05. 21:29:51

És nem csak a kampány a probléma, hanem az emberi butaság. Ez az amit a kádár-rendszer itthagyott nekünk időzített bombaként: az emberi butaság, tájékozatlanság, tanulatlanság. Amikor egy erdélyi magyartól megkérdezik mi az anyanyelve, mert olyan jól megtanult magyarul,hogy az már csak na!
Ebben az országban még mindig nem tudják az emberek, hogy élnek az anyaországtól elszakítva magyarok. És nem azért mert ők elmentek.
És akkor csökkentik az óraszámokat, meg a tankönyvekben csak rövid szavak és rövid mondatok lehetnek.
Egyértelmű a cél: a buta embert könnyebb manipulálni, bármiről is legyen szó.

jbb 2007.12.05. 21:33:39

Szégyen, gyalázat, disznóság.
Hogy rohadna meg az összes nemmel szavazó ujj. Miért nem őket csatolták el...

TZ 2007.12.05. 21:55:10

A Gyurcsany kormany legnagyobb, legtovabb tarto, legtobbunket serto lepese volt. Ehhez kepest az egeszsegugyi reform elbaltazasa, vagy a koltsegvetes rombadontese aprosagnak tunik.

szubjektív 2007.12.05. 21:59:04

rohadna meg az összes ujj:
\\\"Apadjon el a szem, mely célba vevé,
Száradjon el a kar, mely őt lefejezte;\\\"
táltos:
A buta embert csak arra könnyű manipulálni, ami az ő ostoba agyában tárolt képzeteknek megfelel.
Eme képzeteket meg a jó kádár rendszer ültette el a gondolkodásra képtelen fejekben. Azt hiszem, ha egy mai filmet csinálnánk, akkor nem azt mondaná benne a szereplő, hogy vásároljon mosómedvét. Hanem, hogy ha unatkozik, már hitelre is vásárolhat mosómedvét.Hogy minek, az mindegy. Ez kicsit off volt.

dilike 2007.12.05. 22:14:08

és ha nyernek az igenek? most lenne egy csomó választópolgár, aki úgy szavazhatna, hogy tkp kibicel, mert őt a belpolitikai kérdések nem érintik annyira, mint az itt élőket
én azért szavaztam nemmel, hogy "kívülről" ne szólhassanak bele
ha jön, és letelepszik, az más, akkor szavazhasson

és az ujjam, köszöni, jól van

irrelevant 2007.12.05. 22:20:33

Igennel szavaztam.

Még úgy is, hogy a kettős állampolgársággal rohadt sok probléma volt. (Például, hogy akkor most szavazhatnának-e vagy nem. Lesz-e másodrangú állampolgárság vagy nem. Ha egyenrangúak lesznek, milyen alapon szavaznak a választáson? Ráadásul, ha jól tudom, az állampolgárságot bemondásra adták volna, tehát ha egy regáti román, aki két szót nem beszél magyarul, magyarnak vallja magát, akkor azt el kellett volna fogadni és állampolgárságot adni neki. Stb.)

Mindezek ellenére semmiképp nem lettem volna képes nemmel szavazni - ezt az érzést használta ki a MVSZ, amikor megalkotta ezt a szar népszavazási kérdést és a Fidesz, amikor melléállt. Asszem, ha győznek az igenek, most nagy alkotmányos gebasz lenne.

És ezzel nem akarom menteni Gyurcsányékat, felfordult a gyomrom az ellenkampánytól. De árnyaltan kell látni a dolgokat.

táltos 2007.12.05. 22:24:24

dilike 2007.12.05. 22:14:08
"egy csomó választópolgár, aki úgy szavazhatna, hogy tkp kibicel"

Van egy rossz hírem, így van egy csomó ember aki úgy szavaz, hogy tulajdonképpen kibicel (azaz fogalma sincsen, hogy mi történik körülötte) ld a fideszes-karácsonyos bejegyzést.

irrelevant 2007.12.05. 22:29:38

táltos

Ez igaz sajnos. Csak az a kérdés, hogy milyen alapon szól bele a javak újraelosztásába egy olyan ember, aki nem ad a közösbe semmit, és nem is részesül belőlük, magyarul nem él az országban.

És ez komoly kérdés, még akkor is ha szeretjük a HT magyarokat, mert egy nemzet vagyunk, etcetera.

Szathmáry · www.mandiner.blog.hu 2007.12.05. 22:31:38

"(...)Nagy, éjsötét átkot mondok magamra,
verset, mely nem zenél,
csak felhörög,
eget-nyitó, poklot-nyitó
átkot, hogy zúgjon, mint a szél,
bőgjön, mint megtépett-szakállú vén zsidó
zsoltáros jajgatása
Babylon vizeinél:
Epévé változzék a víz, mit lenyelek,
ha téged elfelejtelek!
Nyelvemen izzó vasszeget
üssenek át,
mikor nem téged emleget!
Húnyjon ki két szemem világa,
mikor nem rád tekint,
népem, te szent, te kárhozott, te drága!"
Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus

dilike!
Tudod ő is egy "román" volt aki, kívülről szólt bele a magyar irodalomba.

Szathmáry · www.mandiner.blog.hu 2007.12.05. 22:41:27

otvospeter

"Csak az a kérdés, hogy milyen alapon szól bele a javak újraelosztásába egy olyan ember, aki nem ad a közösbe semmit."
Például a 4 millió nyugdíjasra gondoltál?

Egyébként meg ki mondta azt, hogy a kettős állampolgársággal szavazati jog is járt volna? Ha jól tudom, azt csak azok kapták volna meg akik itt telepednek le, meg itt is adóznak, ergó, akik beleadnak a közösbe.

Ez egy gesztus lett volna, az összetatrozás érzésének erősítése.

jbb 2007.12.05. 22:44:02

Már bocsánat, de LÓFASZT. Itt sírtok, ríttok, hogy mi lett volna ha. Érdekes módon a világ összes államában meg tudják oldani ezt az állítólagos nagy gebaszt, mindenhol a kormányok maguktól megadják, nem cirkuszolnak ennyit vele. PLáne nem hergelik ellenük a határon belülre kerülteket a \"demokraták\". Pedig a többi államot nem csonkították így meg, nem került a lakosság fele \"külföldre\".
Ha mögötte legalább valami racionális dolog lett volna, valami magyarázat, amiért elfogadható, hogy várni kell még vele. De nem, EL-Qró és a többi agyhalott kommancs azért alázta meg testvéreinket, mert nem akarták, hogy szavazzanak. Itt kérdezném meg droidok, ki oszt meg kit? Hogy is van ez?

Szerintem minél nagyobb a nemzet, annál erősebb is, nem ők tehetnek róla, hogy a határon túlra kerültek, erkölcsi minimum, hogy elismerjük maygarságukat. BEzzeg a kínaiaknak (hogy mást ne is mondjak) sima ügy az állampolgáság. Náluk nem nagy gebasz a szavazatuk, ugye? (Néha azt érzem jobb lett volna, ha Budapestet csatolják el...)
Kapott volna egy-két seggberugást a sok kommer, tudná egyből mit jelent az anyaország és mit jelent ez a gesztus.

Szóval ne várjátok, hogy indulatok nélkül beszléjek erről a gyalázatról, testvérgyilkos vezíretek szélsőjobbos akciója példa nélküli a történelemben.

irrelevant 2007.12.05. 22:48:04

Szathmáry

"Például a 4 millió nyugdíjasra gondoltál?"

Nem, mert hozzátettem egy fél mondatot, amit levágtál, hogy "nem is részesülnek belőle". A nyugdíjasok egyrészt részesülnek belőle, másrészt elég sokáig beletették a maguk részét a közösbe. Szóval a hasonlatod sántít.

Egyébként nem volt az olyan biztos, hogy nem járt volna szavazati jog, emlékezz vissza Mikola kijelentésére a 20 éves Fidesz-uralomról. Egyébként ha pedig nem akartak nekik szavazati jogot adni, az pedig azt a kérdést veti fel, hogy mi az állampolgárság ismérve? Illetve akkor ők másodrendű állampolgárok? Nagyon súlyos problémákat vet fel ez a kérdés, így is, úgy is.

jbb 2007.12.05. 22:51:38

KÉrdezd meg őket, hogy vajon melyiket választották volna. A másodrendű nem szavazó, de magyar állampolgárságot vagy a semmilyet.

Van oylan az életben, hogy nem ideológiákat kell gyártani, hanem cselekdni. Na, ez pont olyan helyzet volt.

irrelevant 2007.12.05. 22:51:39

jbb

"BEzzeg a kínaiaknak (hogy mást ne is mondjak) sima ügy az állampolgáság. Náluk nem nagy gebasz a szavazatuk, ugye?"

Beletrafáltál.
Ott eleve a szavazás nem nagy gebasz. :)
Ráadásul a külhoni kínaiak kicsit máshogy viszonyulnak számban a kínai kínaiakhoz, mint a HT magyarok az itthoni magyarokhoz. Más szóval, ha egy 1,6 milliárdos ország 20 millió HT kínaija állampolgárságot kap, az nem sokat számít. Ha egy 10 millás ország 2,5 millió HT magyarja szavazati jogot kap, az igencsak megborítja az arányokat. Ezért nem olyan egyszerű kérdés ez nálunk mint a németeknél vagy akár a románoknál.

táltos 2007.12.05. 23:01:38

otvospeter 2007.12.05. 22:29:38
Éppen azt mondom, hogy országon belül is élnek olyanok akik "nem adnak semmit a közösbe" mégis eldönthetik a választást.
Szóval szerintem ez egy rossz érv az állampolgárság ellen.
És amúgy mi van azokkal akik Magyarországról mentek dolgozni nyugatra és ott élnek mondjuk 6-10 éve?

jbb 2007.12.05. 23:06:43

A kínaknál a magyar állampolgárságról beszéltem. A betelepítendőkről. A tökömtudjakikről, akik jönnek, jöhetnek, náluk nem számít a boruló arány.

Előbb makkoltál a 4 millió főről. Egy megjegyzés ehhez, hogy ki mit rak vele, mit vesz ki belőle kérdéshez. Szrencsétlen nagynéném 96 éves, 8 éve egy elfekvő gondozó lakója. Kb 6 éve azt se tudja, hogy őt hogy hívják, havonta egy napon tiszta és akkor felismer embereket. Na, az ő asztalán - meg fogsz lepődni - egy szekfűs kommancs fotója virított, aki a választások előtt meglátogatta a szeretett népét és kisebb figyelmességekkel, mint alma és egy A/6-os nyomat magáról látta el a magatehetetlen, összetöppedt felelős, itt élő, betevő - kivevő betegeket azzal a kedves felütéssel, hogy "..erre a helyes fiatalemberre kell szavarni, ahol a piros virág van.." (copyright Irma néni) Aztán persze jött a mozgó urna, meg a 4 évre lefelejtés.
Igazad van, ez nem vet fel kérdéseket. Ez a moralitás csúcsa. Nagyon is, miazhogy! Hisz a két kezükkel, és felépítették, és a romokból... hogy klasszikust idézzek. Félbolond magatehetelen emberekkel szavaztatni, hogy felelősen döntsenek, az ám a demokrácia csúcsa!

Ugye otvospeti?

És mi van akkor, ha véletlenül szasvazati joghoz is jutottak volna. Mi a baj ezzel? Én pl elvenném budapest szavazati jogát, mert szerintem károsan megváltoztatja az ország egészének arányait (hisz budapesten csak a lakosság 16%-a él, kit érdekelnek, amikor látszik, hogy az ország mást akar) A gúnyhatáron túl ragadtak ogyanolyan magyarok mint én, vagy te otvospeti (bár ezt nem tudom, nem akarlak megsérteni ezzel), azzal a különbséggel, hogy őket a komancsok és PC-be belebuzult droidok nem tartják annak. Én meg ezeket nem. 1-1

irrelevant 2007.12.05. 23:10:20

"Éppen azt mondom, hogy országon belül is élnek olyanok akik "nem adnak semmit a közösbe" mégis eldönthetik a választást."

Kik? Egyébként azt mondtam, hogy adnak a közösbe vagy kapnak belőle. A kapnak belőle részt mindig kihagyjátok.

"És amúgy mi van azokkal akik Magyarországról mentek dolgozni nyugatra és ott élnek mondjuk 6-10 éve?"

Szerinted mekkora arányban vannak ők a 10 millióhoz képest? És mekkora arányú a 2,5 millió HT magyar? Nagyon nem ugyanaz a kettő.

irrelevant 2007.12.05. 23:12:28

jbb

Mint mondtam, én igennel szavaztam. Most meg a szemedben én vagyok az ördög ügyvédje, mert rámutattam arra, hogy ez a kettős állampolgárság sok problémát vet fel. Pedig lehetne erről értelmesen is vitatkozni. Már úgy sincs tétje.

Szathmáry · www.mandiner.blog.hu 2007.12.05. 23:12:51

otvospeter

1. A mostani nyugdíjasok q**-ra nem termelték meg a mostani nyugdíjak értékét. De erről nem ők tehetnek, ugyanúgy mint a határon túli magyarok, hogy túl vannak a határon. Sőt a nyugdíjkasszába befolyó pénz a jelenlegi nyugdíjkifizetések 3/4-ére sem elég, ergó az adóból (az én adómból is) kell kipótolni a maradékot. De nem lázadozok ellene, mert ez a TÁRSADALMI SZOLIDARITÁS.

2. Borbély Imre, a külhoni magyar állampolgárságról szóló törvénytervezet (MVSZ) egyik kidolgozója mondta ezt: "A külhoni magyar állampolgárság nem teljes jogú, hanem annyiban gyengített állampolgárságot jelentene, hogy sem Magyarországon való letelepedési engedély, sem szavazáshoz való jog nem járna vele."

3. Egyébként az indexnek is volt egy összeállítása: Tények és hazugságok a kettős állampolgárságról
index.hu/politika/belfold/tenyhaz1125/?print
Ebben is benne van, hogy NEM JÁR SZAVAZATI JOG

4. A hülye Mikola meg össze-vissza beszélt. Szerintem még ma sem tudja, hogy miről is van szó.

5. Nekem egyébként az sem fájna, ha szavazhatnának.

irrelevant 2007.12.05. 23:16:37

Szathmáry

OK, akkor rosszul tudtam ezt a szavazásos dolgot.
Kösz a kiigazítást.

jbb 2007.12.05. 23:19:43

Nem, nem az vagy.
De egyetértek Herr Szathmáryval, vannak olyan kérdések, amik nem mérlegelendőek. LEgyen mondjuk 3 kapásból. Ilyen mondjuk az említett nyugdíj, a nem gyilkolunk csak úgy(pedig hirtelen ezer indokot tudnék felhozni miért is mgengedhető bizoonyos helyzetekben) és az állampolgárság a nagyon speciális, egyúttal pikáns helyzetbe került magyaroknak.

Hogy helyrehozzunk egy orbitális igazságtalanságot. HOgy jobb emberek legyünk. HOgy valami kis kárpótlást nyújtsunk az évekért. Hogy megint nemzetként tudjunk gondolni magunkra.

Na én off, holnap is van nap. Sziasztok.

Szathmáry · www.mandiner.blog.hu 2007.12.05. 23:20:17

otvospeter
Bocs az előbbi bejegyzésem elsősorban nem Téged érint. Te legalább igennel szavaztál.
Sokkal inkább dilikének, aki azt sem tudta és láthatóan mai napig nem tudja, hogy miről is szavazott.
Talán ezért is érdemes mielőtt szavazunk kinyitni egy-két újságot, elolvasni egy-két honlapot, nem csak a párt szórólapjait.

jbb 2007.12.05. 23:24:26

Dilike legalább nem palástolja letaglózó szellemi erejét, névválasztásának és gondolati világának eredője mesterien megkomponált.
De erről a zorbán tehet.

Őrnagy Őrnagy 2007.12.05. 23:41:31

Kell a szavazáshoz bejelentett magyarországi lakcím, a nélkül nem kerülnek névjegyzékbe.

Hozzánk régen be volt jelentve falból jó pár kanadai, amerikai 56-os magyar, jöttek a komcsik ellen szavazni. Sajnos már betegek, nem tudnak jönni többet :(

gloire 2007.12.06. 02:59:27


"MERT A BŰN AZ CSAK BŰN MARAD"

gloire 2007.12.06. 03:27:43

"MONDJAD KI VAGYOK, MONDJAD MI VAGYOK,
MONDJAD KI VAGYOK ÉN.....?"

dekoninckx (törölt) 2007.12.06. 05:42:49

Valami Mennyországból származó dicsőséges, nem? :)

Kieran Hayes 2007.12.06. 08:55:16

dilikének:

Logikád szerint a munkanélküliek, a feketén foglalkoztatottak, mind mind kibicek, merthogy adót nem fizetnek, mégis szavazati joggal rendelkeznek.

Guderian 2007.12.06. 09:21:22

A népszavazási kérdés pontos arról szólt, hogy az Országgyűlés hozzon törvényt a határon túli magyarok kettős állampolgárságáról...Tehát hozzon törvényt róla és nem a tartalmi részeiről kellett dönteni (legyen-e választójog, stb.)

A "felelős nem" melletti kampány egyértelműen gy.f. rövidtávú politikai céljait szolgálta (legitimáció, Orbánnal szembeni pozicionálás, stb.).

Választójog:mo.-i bejelentett lakhely szükséges hozzá. egyébként ha nem kellene mo.-i bejelentett lakcím, akkor miért ne szavazhatnának a határon túli magyarok? miért ne szólhatnának bele annak az országnak a politikájába, ahonnan őket erőszakkal elszakították? Miért szólhat bele egy adót és járulékot nem fizető cigány, vagy éppen sikeres "vállalkozó" az ország dolgaiba?

Marianna · http://egerentyu 2007.12.06. 09:44:00

Szegyenteljes volt. Valoszinuleg az egesz rosszul es rosszkor szervezodott, de ha mar szavazni kellett, akkor nem ketseges, hogy igennel..Amit a kormany muvelt az pedig gyalazat. Es az meg inkabb, hogy a nem-mel szavazok utana kikertek maguknak, hogy ok politikai vagy anyagi megfontolasbol szavaztak ellene. Ennel a szavazasnal csakis es kizarolag a hataron tuli magyarok meltosaganak es legalabb elmeleti jogainak visszaadasa lett volna a cel. Nem sikerul.

AgentUngur 2007.12.06. 09:52:23

“Ebből a kormányzatból láthatólag a törzsi ösztönök is kivesztek, a nemzeti önvédelem legelemibb reflexei. (...) Ettől a rendszertől megkaptuk az üzenetet:

- Pusztulj, bozgor! (A bozgor a magyarok román csúfneve, hazátlant, jöttmentet, sehonnait jelent.)

Tamás Gáspár Miklós az mszmp NEMZETPOLITIKÁJÁRÓL (cö cö) 1988.

TGM persze egy idióta, de ezt nagyon eltalálta. Itt még a törzsi ösztönök is kivesztek, pontosabban kiirtották őket. A magyar baloldal 40 (80) évig szuggerálta magát, hogy a problémák alapja a térségben a magyar nacionalizmus, és a végén elhitte.Ezt láthatjuk az elmúlt öt, a Horn éra 4 évének külpolitikájában is. A népszavazáson, meg a 23 millió románozással a "fideszmaradifasizmus"-ba akartak nagyot rugni, az mellékes volt, hogy az erdélyi, felvidéki, délvidéki magyarokba rugtak kétszer akkorát.

Nem értik, és nem is akarják érteni, hogy mi a valóság, mit élt át a nemzet egy jelentős része 1920-óta és mit várna a szimbólumok szintjén (mert dec 5 nem az anyagiakról szólt, és a kedvezménytörvény sem) és ezzel egyébként ők ássák iszonyúan mélyre a szakadékokat a magyar társadalomban. Nálam 2002 dec 1 és 2004 dec 5 egy életre kiverte a biztosítékot, nem lehet annyira elegem a Fidesz bornírt hülyeségeiből (ld. most a népszavazás), hogy valaha is bármilyen körülmények között az MSZP-re vagy az ebből a szempontból még rosszabb SZDSZ-re szavazzak. (ezért vicces a gondolat, hogy az SZDSZ együttműködne egy Orbán nélküli Fidesszel, a magyar jobboldal számára az SZDSZ persona non grata, könnyebb elképzelni egy nagykoalíciót. Soha nem felejtem el, amikor a kedvezmény törvényt ünnepeltük a parlamentben, az MSZP vonakodva felállt és tapsolt, az SZDSZ ülve maradt és Eörsi vágta a pofákat.

Az MSZP-ben Pozsgay Imre és Szűrös Mátyás meg Tabajdi is más volt, mint Horn vagy Gyurcsány, persze hol vannak ők, de ott legalább valahol bujkál valami.

k|M · http://reakcio.blog.hu 2007.12.06. 09:56:05

Élénken emlékszem arra a hétfőre, ami az 5-ei vasárnapot követte. Ennyi megrendült, pillanatokra elbizonytalanodott és legalózótt embert sem előtte, sem azóta nem láttam magam körül.

dolphin 2007.12.06. 10:09:10

Na, akkor provokalnek egyet. Tegyuk hozza, hogy erintettkent teszem (bar tobb okbol is valszleg atipikus erintettkent).

Allitasom: amirol ritkan esik szo, pedig vastagon hozzajarul(t) ahhoz, hogy a nepszavazast sokan szemelyes tragediakent (is) megeltek, az az volt, hogy osszemosodott a politikai es kulturalis nemzet kozti kulonbseg. Ezaltal a "magyar allampolgarsagrol" valo szavazast a ht magyarok kozul sokan a magyarsagukrol szolo referendumkent eltek meg.* A kerdes persze, hogy ez szuksegszeruen lett-e igy, illetve, hogy egyaltalan miert lehetett igy, azaz miert kellett sok hataron tuli magyarnak "kulso" megerosites a magyarsagarol.


A szomoru persze, hogy tudomasom szerint azota sem keszult felmeres, amely egyaltalan megprobalta volna felmerni, hogy mi az amit a ht magyarok a "kettos allampolgarsagtol" akartak.

---------------
Hogy kontextusba tegyem, 2001-ben a kovetkezo sorok kerultek leirasra: "2.3. Továbbá a törvény elismeri, hogy a külföldi magyarok az adott államok állampolgárai, és világosan elutasítja azt a gondolatot, hogy a magyarként való önmeghatározás a kettős állampolgárságon alapulhasson."

BBGump 2007.12.06. 10:31:58

Néhány tartalmi pontosítás:

1. mint ahogy azt itt már más is bemutatta, nem volt szó szavazati jogró

2. akik a nemre buzdítottak, pontosan tudták, hogy aláírás előtt van az a rendelet, miszerint a román állampolgárok Romániától kapnak majd nyugdíjat, eü ellátást, stb.

Innentől kezdve sztem felesleges bármit felhozni...

Erdélyi magyarként (bár már jó régen itt élek) annyit tudok hozzátenni: szar volt látni a családomon, hogy mennyire megviselte őket ez az egész, de méginkább azokat, akik otthon (Erdély) maradtak

Szóval több jóérzést a nemlétező magyar nemzetbe!

Szathmáry · www.mandiner.blog.hu 2007.12.06. 10:46:49

Dolphin

Nem provokálsz. Szerintem jogosak a kérdések. Erről a nemzetbiztosnági szolgálatok biztos többet tudnának mondani. Már akkor is hír járt arról, hogy Patrubány (patru bani) Miklós, a népszavazás kezdeményezője kapcsolatban álhatott a román titkosszolgálatokkal. A kérdés az kérdés. Miért kellett belehajszolni a népet egy ilyen népszavazásba? Lehetett sejteni, hogy lesz elég bendősoviniszta aki ellenzi a kettős állampolgárságot? Lehetett. Lehetett sejteni, hogy nem lesz elegendő igen szavazat? Lehetett. Lehetett sejteni, hogy az esetleges érvénytelen népszavazás meggyengíti a határon túli magyarok anyaországba vetett hitét? Lehetett. És akkor itt jön az örök kérdés: Cui prodest?
Jómagam a népszavazás kiírtásáig reménykedtem abban, hogy valaki megakasztja a folyamot. (Lásd. OVB mostani kekeckedése). De miután ki lett írva a referendum, nem tehettünk mást mint, hogy teljes erővel kampányoljunk az igen mellett. És megpróbáltunk hinni a csodában. Nem jött be.

"Továbbá a törvény elismeri, hogy a külföldi magyarok az adott államok állampolgárai, és világosan elutasítja azt a gondolatot, hogy a magyarként való önmeghatározás a kettős állampolgárságon alapulhasson."
Persze mert a kettős állampolgárságot nem lehet kötelezővé tenni. Azért mert valaki a népszámláláson magyarnak vallja magát még nem feltétlenül 2-ős állampolgár. Mindenkinek a saját akaratán múlik, hogy kettős állampolgár lesz-e vagy sem. Sőt szerintem a ht magyarok nagy része nem is vette volna fel a 2-ős állampolgárságot, de a lehetősége meg lett volna rá. És ez a lényeg.
A népszavazásból érzelmi kérdés lett az anyaországban és a határon túl is. A fent említett okok miatt ennek ez is volt a célja.

Toma 2007.12.06. 10:47:22

1989-ben mintha még mindnyájan szerettük volna az erdélyieket.
Mi történt velünk, itteni magyarokkal?

Marianna · http://egerentyu 2007.12.06. 10:51:11

A helyzet az, hogy ezt nemigen lehet kimagyarazni. Megalaztuk azokat a magyarokat akik onhibajukon kivul kerultek el Magyarorszagtol. Kulturalis, politikai vagy akarmilyen indoklassal szavaztak nemmel az mindegy nekik. Itt a "nem" a lenyeg.

BBGump 2007.12.06. 10:53:47

Toma: mi 86-ban jöttünk át, és nagy szeretettel fogadott minket az anyaország.
A kérdésedről sokat beszélgetünk, mi romlott el?
Vagy mi hibáztunk valahol?

Szathmáry · www.mandiner.blog.hu 2007.12.06. 10:56:41

Toma

Nemrég látott napvilágot egy felmésérés.
www.magyarhirlap.hu/cikk.php?cikk=138299
Ez nagyban igazolja a prekoncepcióimat. A magyar egy rohadtul individualista nép. Mindenki csak saját magával törődik, mással nem.

Szerintem, ha '89-ben tartották volna a népszavazást még kevesebb lett volna az igenek száma. Emlékszünk még Hajdú Jánosra a Hét főszerkesztőjére, aki kerek perec a képünkbe mondta a 80-as évek közepén a határon túli magyarokról: "véreink, de nem testvéreink".

AgentUngur 2007.12.06. 11:18:15

Szathmárynak igaza van - bár a magyarokat individualistává tette a közössögromboló Kádár rendszer (amíg van kaja, trabi, meg víkendház, addig szarj mindenre), nem maguktól lettek azzá.

Az is igaz, hogy 89-ben az emberek többsége azt sem tudta, hogy léteznek magyarok a mai határokon túl is. A kádári oktatáspolitikának az volt a következménye, hogy egész nemzedékek teljesen tudatlanok maradnak a határon túlra került magyarságot illetően. Nemá, nézd eztet a románt milyen jó beszél magyarul...

A kádári Magyarországon a megkérdezett érettségizők 27%-a tudott arról, hogy a határokon túl is élnek magyarok, de a lélekszámukról csak 4%-uk rendelkezett viszonylagos ismeretekkel. Nem tudok mai adatokat mondani, de ennyire nem lehet rossz a helyzet.

Elmerülhetünk egy depi-orgiában, de az igazság az, hogy azok után, amit a kádári kultúrpolitika, a gyurcsányi cinikus elveszikanyugdíjadmagyarozás művelt, a 2004-es nem rossz eredmény. Én attól rettegtem, hogy nem lesz meg a többség sem.

Toma 2007.12.06. 11:27:33

Kösz a linket.
Egy kiegészítés csak ha más is elolvassa a cikket.
A "kicsi vagy kocsi", nem jelszó, hanem vita volt, talán a 60-as években.
Az individualizmushoz meg annyit, én pl. zenei fórumokban látom, hogy közös hobbi gyönyörűen össze tudja hozni az embereket, közösséget tud teremteni. Lehet hogy csak virtuális, de létező.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.12.06. 11:27:46

Szathmáry 2007.12.06. 10:56:41:
"Ez nagyban igazolja a prekoncepcióimat. A magyar egy rohadtul individualista nép. Mindenki csak saját magával törődik, mással nem."

Ez nem prekoncepció, tudományos vizsgálatok alapján is ez állítható.
epa.oszk.hu/00000/00035/00108/2006-11-ta-Molnar-Hagyomanyos.html
"A magyar értelmiség körében az első kapcsolatok – a szomszéd kultúrák fejleményeivel – Hankiss Elemér üres individualizáció fogalmában jelentek meg. Azonban Hankiss is inkább elméleti szinten vezette be a fogalmat. Például az Európai Értékrendszer Kutatásból – 13 nyugat- és egy kelet-európai országra vonatkozóan – arra a következtetésre jutott 1982-ben, hogy „a magyar társadalom a mai Európában a legindividualistább, illetve a legegoistább társadalom” (Hankiss 1989)."

1982-es ill. 1989-es eredmények. Gyurcsány volt mire építsen. Mondjuk jellemző, hogy ennek a jól ismert ténynek a kihasználásához csak ő volt elég gátlástalan.

Toma 2007.12.06. 11:33:37

BBGump

Szerintem nem ti hibáztatok. Talán a 90-es évek gazdasági összeomlása hozta ki az emberek rosszabb énjét.
Három éve igennel szavaztam, de egy olyan országban, ahol erdélyi magyarokat lerománoznak, nem tudtam csodálkozni a végeredményen.
Mikola múlt évi hülyesége meg sok nemmel szavazó számára utólagos felmentést adott, a dec. 5 utáni lelkiismeretfurdalásuk alól. Már akinek volt.

Google 2007.12.06. 11:43:06

A kettős állampolgárság problémákat vet fel, írta valaki, lehet, többen is. Persze, hogy, de az egész élet folyamatosan problémákat vet fel. És igyekszünk megoldani őket, nem? A politikai problémákat is meg kell oldania valakinek, a politikusoknak, gondolom. Ahogy a BKV buszok is benzinnel mennek,vagy valamilyen üzemanyaggal, ugyanúgy az állami feladatokat állami alkalmazottak pénzért látják el. Sőt, parlament is van, képviselők is, többség is, tehát ha akarták volna, megoldották volna. Ippeg csak az akarás hiányzott, DE AZ FÁJÓAN. (A tudás is hibádzik, azóta már látjuk.)
És még valami, aztán tovább nem Offkodom: a társadalmi szolidaritásba lassan, de elkezdtünk beletanulni, ugyanígy ránk vár még a nemzeti szolidaritás érzésének a megtapasztalása.
Messziről jövünk, de nem hiszem, hogy reménytelen esetek lennénk!
Még kiköszörülhetjük a csorbát, vagy nem?

AgentUngur 2007.12.06. 12:01:43

Lehett volna úgy is ellene kampányolni: hogy most még nem érett meg rá a helyzet, inkább maradjunk távol, szükségtelen majd az Eu megoldja, stb. De nem ezt tették, az emberek legrosszabb ösztöneire játszottak. És voltak akik öszintén azt hitték, hogy ezzel a magyar nacionalizmus ellen harcolnak. Iszonyú magyarfóbiák vannak egyes agyakban, el sem hinnétek. A nemzeti érzés, büszkeség egyenlő antiszemitizmus, eltörlendő, rossz. És tágra nyílt szemekkel csodálkoznak ezután, hogy miért gyűlölik őket ennyire. Meg van egy óriási tudatlanság is, ld. amikor Gyurcsány azon filozofált, vajh egy Bukarest melletti faluban magyar-szász vagy román volt az útszélén látott öreg nénike. Magyar baloldal a nemzeti kérdésben: fóbia, naivitás, tudatlanság, cinizmus valami nagyon különleges, de rendkívül irritáló egyvelege.

Elpet 2007.12.06. 12:10:03

Természetesen elmentem és igennel szavaztam.

Mindamellett a mai napig azt mondom, hogy kár volt ezt a szavazást kierőltetni, éppen az eredmény miatt. Vagy talán mégsem? Ez is fölmerült bennem, elvált legalább a szar a májtól.

A népszavazás idején egy munkahelyi társaságban voltam kénytelen piálni. Nem szívesen tettem, nem az ivást, hanem velük. Szóbakerült az aktuális, persze. Okádnom kellett tőlük. Üvöltve ömlött belőlük a gyurcsányi duma, agresszív hangon szidták a külhoni magyarokat, akik a pénzünket akarják szerintük, meg hogy azért van csak, hogy ennek a mocskos kis gecinek több szavazója legyen, no, hát minősíthetetlenül rosszindulatú hangnemben és tartalomban. Nagyon megundorodtam tőlük. Elképzelem mondjuk azokat a határon túli öregeket, akiknek életük nehézségei után egy ilyen gesztus nagy örömet szerezhetett volna... A székely ősök, akik az ország határait védték egykor, eljönnek az ítélet napján, és megkérdezik majd: Miért löktétek el magatoktól a gyermekeinket?
Tették mindezt, mert akkoriban ez nagyon trendi és kúl volt. Ferenc volt az ő nagy reménységük, a nagy szoci vágyak letéteményese, The seventh Son of the seventh Son, már az ő alpári megközelítésükben. És boldogok voltak, hogy valaki végre ki merte mondani, amit eddig senki: szarunk mi nemzetre, határon túliakra, a fontos a mi jólétünk. Hát most megkapták. 1,2 %; 1 % növekedés, mikor mennyi. Feri meg nagyon elégedett volt, büszkén nézett körül, hogy ekkora társaságban ilyen büdöset még nem mert fingani senki.
Itt nem az a lényeg, hogy ilyen, olyan, amolyan problémát vetne-e föl a kettős állampolgárság, hanem, hogy a magyar társadalom sok mindenből elégtelenre vizsgázott.
Józan észből például. Egy esetleges magyar gazdasági terjeszkedés a Kárpát-medencében keményen támaszkodhatott volna a határon túli magyarokra, különösen, ha azok bizalommal vannak irántunk. Iszonyatos szükségünk lenne az ottani piacokra, mert már nagyjából fizetőképesek, de még nem igényelnek annyira magas színvonalat, mint a nyugat-európaiak. De hát ez sem kell. Merjünk kicsik lenni, mondotta Kovács Laci bácsi. Hát ők mertek.
Nem látom be, hogy kevesebben miért vagyunk erősebbek, mint többen. De úgy látszik vannak, akik értik ezt.

dolphin 2007.12.06. 12:25:46

Szathmary,

ha mindazt lehetett sejteni, amit felsoroltal, akkor talan nem logikusabb lett volna a kiiras _utan_ is annal maradni, hogy ez egy ilyen formaban kezelhetetlen kerdes? Miert nem lehetett, akkor hangsulyozni, hogy a MVSZ kezdemenyezese egyszeruen karos es egy ilyen referendum csak rosszul sulhet el?
Hiszen a (jobboldali) kormanynak sikerult mar addig egyszer lesopornie a napirendrol, az akkor RMDSZ altal eroltetett KAP temat. Es most hirtelen Patrubany elott megadtak magukat? Mennyiben szolt ez a dontes belpolitikarol (hiszen a nepszavazasi kampany is kampany) es mennyiben tavlati, strategiai gondokozasrol...?

Joe Pass · http://vegyes.blog.hu 2007.12.06. 12:36:03

Csak egy kis stil(l)áris észrevétel:
"szétvagdosásához látott hozzá" vagy "szétvagdosásának látott neki"

Szathmáry · www.mandiner.blog.hu 2007.12.06. 12:42:22

dolphin

Teljesen jogos a kérdésed. Sajnos azt látom, hogy mind a két oldal csak belpolitikai kérdéssé tette a KÁP-ot. Sőt olyan értelemben is rosszul sült el, hogy a Fidesz december 5-e után lehátrált mindenfajta nemzetpolitikai témáról. A vezetői azt szűrték le a népszavazásból, hogy ilyen témákkal nem lehet választást nyerni. Sőt két évre rá, a Fidesz már teli torokból üvöltötte, hogy ne nyissuk meg a munkaerőpiacot a román munkavállalók előtt. Teszi ezt azért, hogy tetszelegjen a kádári bendősovinisztáknak.

Megint csak Sólyom elnök urat tudnám idézni:
"Borzasztóan fáj nekem, hogy nincs magyar nemzetstratégia, másrészt nem is ismerjük igazán a határon túli magyar résztársadalmakat."
Sólyom talán az egyetlen felelős közszereplő, aki komolyan gondolja a kérdést. A többiek csak a szavazatokért csatáznak.

dolphin 2007.12.06. 12:56:34

Szathmary,
hogy tovabb feszitsem a hurt ;-).
Ugy erzem, hogy damage-controlkent meg most is vissza lehetne terni, a korai konszenzusos magyar identitas =/= magyar allampolgarsaggal gondolathoz. Nem kecsegtetne rovid tavu eredmennyel, de megis jobb lenne mint a status quo. De a baloldal fel a tematol, mint a tuztol es/vagy tul hulye ezt belatni (vagy csak buntudata van), a jobboldal meg ugy ertekeli, hogy a baloldalnak tenne vele szivesseget, igy marad az uj felallasnal.

Az pedig, hogy nincs semelyik partnak lenyegi strategiai programja, valoban abbol adodik, hogy nem nagyon van eletszeru kepuk a ht magyarsag igenyeirol, szokasairol, stb. Valaki irta, hogy '89 elott sokan nem is tudtak, hogy elnek a hataron tul magyarok. A baj, hogy most hiaba tudjak, nagyon sokan csak egy Duna-TVs, skanzenszeru elkepzelessel rendelkeznek roluk. Ez pedig ahhoz eleg, hogy legyen egy vallakozoi reteg a hatar mindket oldalan, aki ezt ugyesen kihasznalja, ahhoz viszony nem, hogy a ht magyarsagot, mint elo entitast lassuk.

BBGump 2007.12.06. 13:01:03

Ha már a politikai motíváció szóba került:

a Fidesz határon túli elkötelezettsége, mégha ezt politikai haszonszerzésre IS használják, megkérdőjelezhetetlen (úgy a pontos hogy egyes fidesz tagok elkötelezettsége). Lásd. státusztörvény, önnálló magyar egyetem, Bálványosi Szabadegyetem története, vannak köztük erdélyiek, stb.

A népszavazás után valóban leálltak ezekkel a témákkal, az utóbbi időben pedig újra felvették a tematikába (Orbán Tőkés melletti kiállása az eu választások kapcsán).

A másik oldalon talán Szili az, aki valamennyire hiteles ebben a témában, a többiek meg sem próbálnak valamit javítani a saját megítélésükön ezügyben.

u.i.: ha már Kovács Laci: nagyformátumú és rendkívül felkészült eu-s biztosunk temesvári származású...

Szathmáry · www.mandiner.blog.hu 2007.12.06. 13:31:35

dolphin

Ebben is egyetértünk. De sajnos az a baj, hogy a mai magyar politikusok még az anyaországi társadalmi mozgásokat sem érzékelik, nemhogy a határon túli résztársadalmakét.
Attól meg nekem is herótom van, hogy magyarországi turisták erdélybe mennek "mellet döngetni".
Megtörtént eset, már egyszer valahol leírtam. A Szent Anna-tónál egy magyar turistabusz egyik utasa, aki talpig terepruhába öltözött nyitott ajtónál búcsúzásként kiüvöltötte a székely parkolójegyszedő fiúnak: "Tartsatok ki testvéreim!"

A folyamat úgy kellene kinézzen, hogy készül egy alapos, mindent átfogó elemzés, majd ennek felhasználásával készülne egy, a stratégiai pontokat kijelölő terv és ezután a program megvalósítása. Ezekből csak a helyzetelemzést kezdte el egy-két kutató (pl. Bárdy Nándor, vagy a Mobilitás iroda 2001-ben), de azóta semmi.
És azt látom a mostani politikusainktól, hogy rövid időn belül nem is lesz ebben a kérdésben (sem) megegyezés.

BBGump
Neked is igazad van, a Fidesznek voltak eddig a legjobb kezdeményezései: a magyar egyetem, a státuszigazolvány, de ide lehet sorolni a stratégiai befektetéseket támogató Corvinus Rt.-t is.
De sajnos mióta a kormányrudat kiütötték a kezükből, ht kérdésben is heti szintű paradigmaváltások vannak.

Google 2007.12.06. 13:34:14

Sajnálom, de nem állhatom meg szó nélkül. Teljesen mindegy, milyen kezdeményezés volt, e mellé az ügy mellé oda kellett állni. Mert képzeld csak el, ha a Fidesz is azt mondja: dehogy, mit nekünk most ez a -rossz kérdés, rossz helyen-, nincs dolgunk vele (á la Daróczi). Az lett volna csak az arculcsapás. Így, így mi lett, győztek az igenek, ebben a mostohaanyaország környezetben. Ez egy kicsit megédesítette az oly keserű helyzetet, mondjon bárki bármit, mert mi lett volna ha?
Munkája, sok munkája lenne ebben a kérdésben, a nemzeti szolidaritás kérdésében, a nemzeti értelmiségnek. Mert a szolidaritás alapja is az, hogy tudd te ki vagy, és csak egy része vagy az egésznek, de vagy. Egy nemzet, amelynek ugyanolyan hely van a nap alatt, akárcsak a többieknek.

Szathmáry · www.mandiner.blog.hu 2007.12.06. 14:03:33

Ez nem kérdés, hogy oda kellett állni. Én is, mi is (Ufi) odálltunk:
www.ufi.hu/index.php?site=cikkr&c0id=137

Ha már kint vagy a focipályán, nem mondhatod azt, hogy nincs kedvem játszani.

ch 2007.12.06. 14:50:50

A kettős állampolgárság egy soha nem beteljesülő mese a nemzet újraegyesítéséről. A beteljesülés szempontjából irreleváns volt a népszavazás eredménye, ez nem szimbolikus állampolgárságon múlik, hanem a határok lebontásán, kulturális és gazdasági kapcsolatokon, regionális önrendelkezésen - ezek a szlovákiai és a romániai magyarság esetén az EU által fognak megvalósulni.

Sajnálom, hogy a határon túli magyarok szegényebbek lettek egy illúzióval, de az állampolgárság komolyabb dolog, mint hogy a szívünk alatt hordozhatjuk vagy bekeretezhetjük az útlevelünket. Az állampolgárság jogokkal és kötelezettségekkel jár, de akik nem az állam határain belül élnek, azok hogyan lesznek integráns részei az államnak, hogyan kényszerít ki az állam velük szemben kötelezettségeket?

A népszavazáson a többség igennel voksolt. Kár lenne az mszp-s demagóg ellenkampányt okolni az eredménytelenségért, hiszen sokan közületek, akik igennel szavaztak, elismertétek, hogy a népszavazási kérdés több szempontból problematikus. Amiatt meg senkinek nem kell szégyelnie, hogy ha nem válaszol problémás kérdésre.

Google 2007.12.06. 15:25:56

Az őszödi beszédben (milyen szép csokor, Istenem, be szép, a baloldaliaknak mennyit kellett mélyanalizálni, vágni, ollózni, hogy valami orbáni nagyot tudjanak előadni, úgy kell nekik!)szóval a Nagy Őszödi Bőszmeséggyűjteményben írva vagyon:
"Nem beszélek az Új Magyarországról, a fejlesztésekről, határon túli magyarokról, egyházakhoz fűződő kapcsolatról és még ezer dologról, mert a nagyhoz képest ma nem ez a legfontosabb."
Ma sem. Talán egy szép napon, de már Gyurcsány nélkül, fontos lesz. Mert ha egy annyira sem vagyunk képesek, hogy ettől az embertől megszabaduljunk, akkor olyanok vagyunk, mint Mátyás lustái, inkább bennégünk, vagy benn égünk. Lassan már magunkra gyújtjuk a házat, ott tartunk.

LT 2007.12.06. 15:28:27

Az állampolgárság jogokkal és kötelezettségekkel jár, de akik nem az állam határain belül élnek, azok hogyan lesznek integráns részei az államnak, hogyan kényszerít ki az állam velük szemben kötelezettségeket?

szerinted máshol miért műküdik kettős állampolgárság?

persze hogy politikai harccá degradálni a kérdést nagy hiba volt mindkét oldal részéről.

de azt elfogadni nem lehet, hogy egy kormány szembe ment egy ilyen kérdéssel és esetleges megoldási javaslattal amikor egy ország egyetértése többet ért volna ebben a dologban mint bármilyen gazdasági vagy eu csatlakozás majd megoldásként hozhat in the future.

Szathmáry · www.mandiner.blog.hu 2007.12.06. 15:38:37

ch
"regionális önrendelkezésen - ezek a szlovákiai és a romániai magyarság esetén az EU által fognak megvalósulni."
Hál'istennek. Ez az egy szerencse, hogy az Eu szívén viseli az autonómia kérdését. Most, hogy már megalkult a Székelyföldi Magyar Autonóm Tartomány és megkezdte a munkáját a Felvidéki Magyar Autonóm Tartomány, már csak az a kérdés, hogy jövő héten vagy a jövő hónapban alakulhat meg a kárpátaljai és a vajdasági magyar autonómia.

Már elnézésedet kérem, de az Eu nem fogja egy cseppet sem előmozdítani az autonóm területek létrejöttét.
Az önálló erdélyi magyar egyetem létrehozását mindössze 100 eu parlamenti képviselő támogatta a 786-ból. Botrányos!!!
ahet.ro/content/view/3207/50/

Csepi · http://www.ittasellato.hu 2007.12.06. 15:57:17

"(noha nem ők voltak többségben, az igenek mégiscsak nyertek)"

ez a zárójeles megjegyzés pont rossz következtetést próbál a buksinkba verni, mert egy csomó ember pontosan azzal szavazott, hogy nem ment el, és ezzel kifejezi, hogy ő bizony pont leszarja a határontúli magyarokat.
ch, ha valami problematikus, akkor azt mondom NEM, gondoljuk át mégegyszer. a nem szavazat nálam ezt fejezte ki, nem a határontúliak vesztére törtem (ezt nem is akarom a szádba adni, félreértés ne essék)

BBGump 2007.12.06. 16:05:04

Ch: reagálnom kell a felvetéseidre!

"A kettős állampolgárság egy soha nem beteljesülő mese a nemzet újraegyesítéséről. A beteljesülés szempontjából irreleváns volt a népszavazás eredménye, ez nem szimbolikus..."

Ezt mivel támasztod alá?
Látjuk, hogy az EU nem támogatja a kisebbségek önrendelkezését, ahol pedig elfogadja (csendben kussol), ott ezek a kisebbségek maguk érték el az önrendelkezést, külső (nem anyanemzet) segítsége nélkül. Szlovákia azóta eu tag, amióta mi, és mi történt? Semmi. Sőt ha lehet még jobban támadják a felvidéki magyarokat.
(Határok lebontása? Te miről beszélsz? Jah tényleg, Barcelonaban is az a pár százezer ember ezért tüntetett, nem a szabad Katalóniáért…)

"Sajnálom, hogy a határon túli magyarok szegényebbek lettek egy illúzióval, de az állampolgárság komolyabb dolog, mint hogy a szívünk alatt hordozhatjuk vagy..."

Így van, hüjeség ez az egész, mekkora barmok a szerbek, a portugálok, a moldávok, stb. Ők meg tudták oldani, rendezve a jogi státuszokat (eü ellátás, nyugdíj, stb.)

„Amiatt meg senkinek nem kell szégyelnie, hogy ha nem válaszol problémás kérdésre.”
Na ez szép volt!
Kerüljük ki a problémás kérdéseket, így szép és nyugodt ez a világ, megoldódik minden magától... Písz end láv end juniti...
A probléma nem ott van, hogy a kettős állampolgárság jogilag problematikus, hanem az, hogy egyik párt sem akarta ezt tisztázni, inkább ment az erősemberkedés.

Google 2007.12.06. 16:38:59

Továbbra sem értem. Ha egy kérdés problémákat vet fel, gondolkoznunk kell még rajta, akkor azt válaszolom, hogy: NEM?
Amikor azt mondom valamire, hogy : NEM, akkor azt a problémát nem megoldottam, hanem elvetettem, félredobtam, sutba vágtam, azon már nem sokat fogok töprengeni. Az igened legyen igen, és a nemed legyen nem, ne sutyorogj itt össze-vissza!
Senki sem kért lehetetlent, precedens létezik, tehát nem lehetett volna a szokásás magyarkodás pecsétet ráütni, de hát...
Csak hát az van, hogy először a határon túliak, aztán a határon belüliek egy része, aztán az ellenzék (na, nem a normális, hanem a másik), aztán a koalicíós társ, aztán a belső ellenzék, szóval valaki (a Zorbán) mindig büdös. Ha ez nemzetpolitika...

Csepi 2007.12.06. 16:54:02

Google, ismered a játékot általános isiben, hogy odamész a megszopatás előtt álló emberkéhez (csapatosan) és megkérdezed igen vagy nem? mi, miről van szó? nem, ne kérdezz vissza igen vagy nem, válaszolj vagy megjárod. persze bármit válaszol annak rossz vége lesz mert a kérdést úgy alakítom utána. mi játszottuk ezt, mert kis szemetek voltunk. Ezt arra mondom, hogy ha nem tudom mi a pontos eredménye a válaszomnak, mivel itt a nem jelentette a "status quo"-t, az igen meg az ismeretlent, a problémást, ezért a nemmel szavazni nem sutyorgás. Persze lehet hangos IGEEEEN ordíással csatába rohanni csak számítsunk a farkasveremre...

Csepi · http://www.ittasellato.hu 2007.12.06. 16:56:36

persze a nemmel szavazás nem megoldás, szóval anyázás és "nem felejtünk" helyett kellene új, elfogadható, átlátható törvényjavaslat a határon túliak állampolgárságára. mert más országok tényleg meg tudják oldani jól.

ch 2007.12.06. 17:47:24

LT: Nem tudom, hogy a bezzegországokban hogy működik a kettős állampolgárság a gyakorlatban. Én a letelepedés nélküli állampolgárságot elméleti okokból ellenzem. Az, hogy az egész ország egyetértve, kéz a kézben állampolgárságot ad minden magyarnak szép gesztus, de szimbólumoktól nem lesz jobb a határon túliaknak.

Szathmáry: Nem kell etnikai autonómia ahhoz, hogy a kisebbségek több joghoz jussanak. Elég ha az önkormányzatiság erősödik, és a magyar többségű területek nagyobb önrendelkezéshez jutnak. Pl. akkor majd alapítanak egy magyar egyetemet.

BBGump: Szlovákiának és Romániának (meg nekünk is) is szocializálódni kell még az EU-ban. A problémás kérdéseket nem kikerülni kell, hanem addig fel sem tenni, amíg nem tisztáztuk, mit is akarunk (\"Akarja-e ön, hogy az Országgyűlés törvényt alkosson arról, hogy a határon túli magyaroknak jobb legyen?\")

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2007.12.06. 18:19:30


Kedves Szathmáry, én nem beszélek románul, de ezt mondjuk értem :

ARTICOLUL 1
(1) România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil.

Tehát "Románia nemzetállam, szuverén és független, egységes és oszthatatlan " az alkotmányuk első cikkelye szerint.
.........

Ez a francia modell, ahol prefektúrák vannak és nem autonómiák. Az EU nem kényszerítheti ki Románia alkotmányának megváltoztatását, akkor sem, ha szerintem még a románoknak is jobb lenne ha megváltoztatnák, nemhogy a magyaroknak.

hmm 2007.12.06. 18:25:47

Sok hozzászólást ovlastam, ami az én véleményemet is tükrözi. Csak annyit mondanék, hogy egyik (kicsit vad) barátom is nemmel szavazott. Kérdeztem, hogy miért? \"Hát nehogyár a románok megkapják a magyar állampolgárságot...\" Most erre mit lehet mondani? Természetesen köze nincs az egész témához, ami rendkívül elszomorító.
Őt sosem érdekelte a politika vagy hasonlók. Hallotta, hogy ez rossz lesz nekünk, és nem akarta. Így lett NEM.
Ezért én egyrészt szintén az \"átkost\" hibáztatom, másrészt az elképesztően gyenge fidesz kampányt. Hogyan lehet ennyire amatőrre megcsinálni állandóan? Számomra rejtély. És nem először esnek ebbe a csapdába. A tvb-en egyszerűen alig lehetett arról valamit hallani, hogy nem is igazak az MSZP vádjai, vagy hogy nem kapnak szavazati jogot, nem árasztják el Magyarországot. Az ellenkezőjét bőven! És mennyi, de mennyi ember szavaz a tv-ben látottak alapján...!

hmm 2007.12.06. 18:33:41

Csepi, de átlátható javaslat létezett, csak utána kellett volna nézni. És a Fityesz hibája, hogy nem ismertette meg az emberekkel. Ahelyett, hogy igent sulykol, meg kellett volna magyarázni, hogy miért jó is nekünk, és mennyire nem jár azokkal a hátrányokkal, amitől félünk.
Ez persze nem menti fel az ellenkampányt, de nekem az a véleményem, hogy simán meg tudtuk volna szavazni, ha nem hiszünk a sok butaságnak. PErsze ha az egyik csak azt modnja, h szavazz igennel pajtás, a másik meg, hogy szavazz nemmel, mert mittomén elveszted a munkád, akkor lehet, hogy arra hallgat az illető, ami mögött legalább valami érvet lát. És nem tudom ezért hibáztatni, mégha az érv ostoba is. Talán nem is az átlagember feladata, h átlássa ezeket a kérdéseket.

Csepi · http://www.ittasellato.hu 2007.12.06. 18:51:13

a problémás kritikára nem azt mondta a fidesz, hogy jaj, a részletkérdéseket utólag megtárgyaltuk volna a Parlamentben ez csak egy szándékfelmérő népszavazás lett volna? utólag legalábbis ezt mondták
de nekem mint átlagpolgárnak, főleg, mivel akkor voltam első szavazó, bele kell tolni az arcomba, hogy kisgyerek, ez lesz ha igennel, ez ha nemmel szavazol. az ilyen egymondatos jelszavakra építő népszavazásokat veszélyesnek tartom, bármilyen kérdésben, mégha az alapgondolat teljesen oké is.

Google 2007.12.06. 19:51:58

Most belegondoltam abba, hogy mondjuk, a népszavazás ebben a kérdésben sikeres és az igenek győznek. Akkor meg kellett volna alkotni a törvényt, mondjuk, az is megvan. Előtte, közben és utána is a határontúliakat okolták volna mindenért és persze az ellenzéket. Sokba kerül, elveszi az időt, energiát a fontosabb kérdésektől, a reform és bukástól stbla-bla.
Ezzel az emberrel úgysem jutunk sehova. No way, barátaim, no way, és most már időnk sincs.

Szathmáry · www.mandiner.blog.hu 2007.12.06. 20:06:15

Jo Tunder!

"Hál'istennek. Ez az egy szerencse, hogy az Eu szívén viseli az autonómia kérdését. Most, hogy már megalkult a Székelyföldi Magyar Autonóm Tartomány és megkezdte a munkáját a Felvidéki Magyar Autonóm Tartomány, már csak az a kérdés, hogy jövő héten vagy a jövő hónapban alakulhat meg a kárpátaljai és a vajdasági magyar autonómia."
Ezt szerinted komolyan írtam? Ez ma a helyzet? Ha igen a válaszod akkor nem csak a román tudásod hiányos.
Pont azt mondtam reagálva ch véleményére, hogy az eu nem fogja (nem is akarja) kikényszríteni az autonómiát. Sőt nagy ívben tojik a magyar kisebbségekre.

ch.
"Nem kell etnikai autonómia ahhoz, hogy a kisebbségek több joghoz jussanak. Elég ha az önkormányzatiság erősödik, és a magyar többségű területek nagyobb önrendelkezéshez jutnak. Pl. akkor majd alapítanak egy magyar egyetemet."
Persze, világos Székelyudvarhely önkormányzata egyetemet nyit. Ez komolytalan felvetés. Egyetem létrehozása és működtetése állami feladat és nem önkormányzati.

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2007.12.06. 20:44:38


Én tökéletesen megértettem amit írtál.

Az EU nem kényszerítHETi ki a magyar autonómiát. Nem kényszerítheti tagállamait alkotmányos rendjük megváltotatására. Rákényszeríthette Romániát a kettős állampolgárságot szankcionáló törvényük megváltoztatására, de azzal, hogy a csatlakozás megtörtént további eszközök nincsenek.

Szathmáry · www.mandiner.blog.hu 2007.12.06. 21:19:58

Kedves Jó Tündér!

Ezt mondom én is. Az eu nem TUD, nem AKAR és nem is FOG beleszólni semmibe.

Amit szerintem félreérthettél, hogy beidéztem egy sort ch-tól. Ezt:
"regionális önrendelkezésen - ezek a szlovákiai és a romániai magyarság esetén az EU által fognak megvalósulni."
De ezt nem én írtam, hanem ch. Én pont erre reagáltam, hogy nem érdemes a megoldást az Eu-tól várni.

mildi 2007.12.07. 21:17:11

én voltam dilike, de nem játszásiból, apró malőr történt, bocs
most reagálnék, mert eddig nem voltam gépközelben (kérek mindenkit, mielőtt elkezdi ütni a klavit, hogy olvassa végig):
mondtam, nemmel szavaztam, mert nem szeretném, ha kívülről szólnának bele belpolitikai kérdésekbe a szavazatukkal. ötvöspeti volt az egyetlen, aki értette, mire gondolok, és az egyetlen, aki nem értette direkt félre, csak azért, hogy szavaim kifordításával feljogosítva érezze magát sértegetésre.
kezdjük veled, Szathmáry, az egyetlennel, aki megbántott, a fentebb leírt aljas indokból: mégis mit képzelsz? hol olvastál te az én kommentemben románozást?! erről szó se volt, idecitálni egy Dsida részletet, mert hogy ő is kívül...pontosan tudod, hogy ennek a szavazati joghoz semmi köze.
tőlem mi sem áll távolabb, mint amit te éreztetni akartál. ha az volt a cél, hogy bánts, gratula, sikerült! :(
azoknak, akik azzal érveltek, hogy itthon is sokan szavaznak kibicelve, mert vagy tökhülyék, vagy nem adóznak (nyugger, munkanélküli, htb stb). asszem súlyos gondotok van demokráciaügyileg, ha azt hiszitek, egy ország dolgába csak az szólhat bele, aki le is tesz vmit az asztalra, és azzal érveltek, hogy ha az itthoni ingyenélők beleszólhatnak, akkor a ht magyarok is megtehetik. tleg nem érzitek a különbséget? ha nem itt élő is szavazhat, akkor beleszólása van közvetve pl a családi pótlék, vagy a tandíj ügyébe is, amiben ő nem érintett. szerintem annak legyen szavazati joga, aki a honi politika történéseiben közvetlenül is érintett, ő érzi a bőrén, és ebbe beletartoznak az itteni "ingyenélők", de külhoni magyarok nem. ht magyar jöjjön át, hozza a mamát, írassa be a gyereket suliba, kérje a teljes körű állampolgárságot, és kapja is meg.
(lehetne persze vitázni, hogy akkor a vendégmunkások, meg egyebek, de ez itt most irreleváns, máskor szívesen)
azoknak, akik a nicken élcelődtek, na ilyenek a blogteren is szoktak lenni, és egy vitában az érvkészletük ki is szokott merülni abban, hogy nomen est omen-az ilyesmi nem az én észbeli képességeimről tesz bizonyságot ;)
azoknak, akik tkp le pártfunkciztak, hogy kádárpolgári módón féltem a nehezen kiharcolt kis egzisztenciámat a "betolakodóktól", vagyis beszoptam a szoci kampányt, amiről ergé írt ma. hát nem! ilyen nettó baromságoknak nem szoktam felülni (persze, van aki igen, de én nem). most kezdjek fejtegetésbe, hogy külhoni ingyenélő nem fog ugyse családostul átcuccolni, mert segélyt otthon is kap, meg hogy az állásunkat sem veszélyezetetik, mert csak annak éri meg átcuccolni, aki jól képzett, ő pedig gazdasági szempontból nyereség az országnak, nem pedig veszteség, hogy a határon túlról átjáró betanított munkások azért járnak át, mert a multi nem tudott elég mo-i munkást keríteni, mert az inkább várja a segélyt? ezek közgizda tények.
(ráadásul a szocikhoz is csak annyi közöm, amennyi feltétlen muszáj)

miért bukott el az egész ügy? talán a teátrális, mesterségesen túlhevített érzelmek söpörték el. talán az embereknek elegük lett abból, hogy egyesek mások szívügyét saját kis belpolitikai pozíciójuk erősítésére használják ki, unták a nagyszavakat, a nemzethalált vizionálókat. igen, orbánozok. a fidesz vastagon sáros az igaz ügyben, hogy a szoci kampányra nem volt világos, érthető válasza, hogy nem nyomtam kókon a nemzet doktorát, az ő ámokfutása a 1,5millió fideszszavazó belengetésével többet ártott, mint a szocik kampánya, mert gyönyörűen igazolta a szociszimpik legrosszabb rémálmát. a fidesznek (ha a puszta politikai zavarkeltésnél fontosabb lett volna neki az egész), ki kellett volna állnia, és elmagyaráznia, mit jelent a kettős állampolgárság, mit nyerünk vele, tételesen megcáfolnia minden ellenvetést-akár úgy is, hogy fizetett politikai hirdetést tesz közzé a népszabiban, mancsban meg a blikkben (és akkor talán én is tudtam volna, hogy szavazati jog csak annak jár, aki át is települ, az otthon maradóknak nem).
de az emberek csak a szabadjára engedett mikolát, patrubányt, neves építészt, és még nevesebb színészeket, meg a sajátjait féltő patrubányt látták, a túloldalon meg azt, hogy másfélmillió éhes románnal ijesztgetik a gyerekeket. és az embereknek felfordult a gyomruk az egésztől, és szépen otthon maradtak, azok is akik szívük szerint igennel szavaztak volna. és magukban a nappaliban bocsánatot kértek a kinti magyaroktól, hogy ez nem ellenük szól, hanem azok ellen, akik felosztották az országot igaz hazafiakra meg nemzetárulókra, meg azok ellen, akik hagyják (sőt!), hogy így legyen.
és én is bocsánatot kérek az egész ország nevében a kintiektől, amiért a mi kis mocskos belpolitikai csatározásainkhoz őket használtuk élő pajzsként, amiért az ország egyik fele velük ijesztgette a másikat. nem ezt akartam.
sokan nem ezt akarták, ezért maradtak otthon 3éve. sokan most sértettek, sokaknak van lelkiismeretfurdalása.
tleg jobb lett volna bele sem kezdeni az egészbe.

ps: nem tudtam, hogy nem jár szavazati jog, tévedtem (nem vagyok rá büszke)

irrelevant 2007.12.07. 21:40:14

Mennyi igazság van ebben a hsz-ben...

Főleg ez tetszik:
"miért bukott el az egész ügy? talán a teátrális, mesterségesen túlhevített érzelmek söpörték el."

és ez:
"a 1,5millió fideszszavazó belengetésével többet ártott, mint a szocik kampánya, mert gyönyörűen igazolta a szociszimpik legrosszabb rémálmát."

Az MSZP-SZDSZ gyomorforgató kampányáról megemlékeztek itt már elegen. Meg is kell. Ahogy a Fidesz gyomorforgató kampányáról is meg kellene...

Szathmáry · www.mandiner.blog.hu 2007.12.08. 12:30:32

Kedves mildi!

Nem állt szándékomban megbántani Téged, de szeretném ha egy két dolgot tisztáznánk:
1. Mikola határon túli szavazatainak belengetése a Fidesz 2006. március 19-i kongresszusán történ, a népszavazás 2004. december 5-én volt. Mikolára kenni a dolgot ésszerűtlen, ő az egész népszavazási kampány során egy mukkot sem mondott.
2. A határon túli magyarok önhibájukon kívül rekedtek az országhatáron túlra. Ugyanígy több százezer honfitársunk van, aki önhibáján kívül került olyan helyzetbe, amilyenbe van (pl. mozgássérültek, munkanélküliek stb.) Természetes, hogy ez utóbbiakkal törődünk, segítjük őket. Miért nem természetes az, hogy az előbbiekkel is tegyük ugyanezt, ha már a környező államok kormányai nem teszik meg helyettünk.
3. Dsida Jenő, Tamási Áron, Bánffy Miklós, Kós Károly stb. ugyanúgy a magyar nemzet számára alkottak (nem kicsit), mint a szajoli paraszt és a miskolci munkás. Miért ne szólhatnának bele ők is az anyaországi kérdésekbe?
4. Az egész vita, amit indítottál tárgytalan, mert a KÁP nem járt volna szavazati joggal. Ugye milyen jó, hogy olvasod a blogot.

irrelevant 2007.12.08. 12:45:19

"Az egész vita, amit indítottál tárgytalan, mert a KÁP nem járt volna szavazati joggal. Ugye milyen jó, hogy olvasod a blogot."

Ezt valóban jó tudni (én a blogról tudtam meg), de akkor van egy kérdés: ha nem volt ilyen tétje, akkor miért ment a népszavazási kampány életre-halálra (mindkét fél részéről)? Miért kellett úgy felkorbácsolni az érzelmeket, hogy a finisben már úgy tűnt, aki nemmel szavaz, az egy ocsmány hazaáruló féreg (sokan ezen a blogon is így gondolják), aki igennel szavaz, az pedig eladja a saját, sőt unokái jólétét egy többmilliós román rablócsürhének? Mert a két oldal "érve" körülbelül ez volt, ha egy kicsit túloztam is.

Más.
Arra senki sem válaszolt, hogy jól tudom-e, hogy az állampolgárságot, ha megvalósult volna a törvény, bemondásra adták volna. Ugyanis manapság nem illendő sem nyelvvizsgával, sem egyéb úton felmérni, hogy valójában ki magyar és ki nem (megjegyzem: nem is nagyon lehet). Az magyar, aki annak vallja magát. És ha egy regáti román, aki két szót sem tud magyarul, papíron, érdekből magyarnak vallja magát, akkor kapott volna kettős állampolgárságot.

Valóban így van vagy ez is téveszme?
És ha valóban így van, akkor vajon annak is örültetek volna-e, hogyha pár tízezer oláhcigány kérvényezte volna a magyar állampolgárságot, aztán jöttek volna ide pereputtyostul segélyért?

irrelevant 2007.12.08. 13:06:07

Egyébként a vita meg nem a szavazás-nemszavazás kérdése miatt tárgytalan, hanem azért, mert ezt a HT magyar dolgot már régen elkúrtuk (még inkább: elkúrták mások).

Az antalli 15 millió magyar már rég nem érvényes, a 12,5 milliót is valószínűleg alulról súroljuk, a HT magyarok esetében a fogyás meg még nyilvánvalóbb. Most jelent meg a HVG-ben egy cikk, ami szerint 25 év múlva már csak 1 millió magyar fog élni Erdélyben, a mai 1,4 millió helyett. Sajnos senki sem menti már meg a határon túli magyar területeket az asszimilációtól, szerintem még az autonómia is csak lassítaná a folyamatot, de nem állítaná meg.

Ez végtelenül szomorú, mert ezáltal a történelmünk egy nagyon fontos darabját veszítjük el, és olyan tájakon, olyan falvakból és városokból pusztul ki a magyarság, ahol ezer évig éltek magyarok, stb., stb. Szomorú, de tény.

És most nem leszek népszerű, de megkérdezném: mi a frászt akarunk a határon túl ha még a határokon belül sem tudunk egy rendes országot összehozni, csak a szarkupacon tapicskolunk és habosítjuk egyre jobban? Még az itthoni népességfogyást sem tudjuk megállítani! Még itthon sem tudunk egységes nemzetpolitikát kialakítani, mit várunk a külképviselettől?

Na mindegy...

Szathmáry · www.mandiner.blog.hu 2007.12.08. 13:26:51

otvospeter

Nem a szavazatok miatt volt tétje a dolognak. Ebben a kérdésben is a két, egymástól teljesen elütő világnézet csapott össze. Sokszor mondjuk, hogy két Magyarország van, de ez nem csak ránk igaz, mert két Franciaország, két Amerika, két Németország stb. létezik.
A KÁP népszavazás azért korbácsolt nagy indulatokat, mert nemzeti kérdésről, ilyen tisztán, addig még nem kellett számot adni. Visszatérő elem ugyebár az antall-i mondás: 15 millió magyar miniszterelnöke vs. Horn Gyula 10 millió magyar miniszterelnöke. Akkor, 2004-ben arről szavaztunk, hogy most mi 10 vagy 15 milliós nemzet vagyunk. Egyébként az én meglátásom az, hogy a törésvonalak akkor nem a pártszimpátia mentén szakadtak. Hanem az emberek belső nemzetképe szerint. Nagyon sok szoci és libsi ismerősöm is igennel szavazott és volt jónéhány fidesz szavazó, sőt áttelepült ht magyar is aki nemet nyomott.

"Arra senki sem válaszolt, hogy jól tudom-e, hogy az állampolgárságot, ha megvalósult volna a törvény, bemondásra adták volna. Ugyanis manapság nem illendő sem nyelvvizsgával, sem egyéb úton felmérni, hogy valójában ki magyar és ki nem (megjegyzem: nem is nagyon lehet)."
A magyar állampolgárságot ma is vizsgára adják. Mielőtt megkapja valaki az állampolgárságot, állampolgársági vizsgát kell tennie. Megalázó módon a ht magyaroknak is. Megtörtént eset: egy ma is élő erdélyi magyar írót (aki a magyar érettségi tételekben is szerepel) közhivatalnokok szivatták magyar irodalomból. Na erre ő sarkonfordult és azt mondta, hogy akkor inkább tartsák meg maguknak az állampolgárságot.
Nem hiszem, hogy a regátiak vették volna a fáradtságot, ha meg igen, akkor szeretettel várjuk őket is.
A magyar nemzet mindig is befogadó volt. Soha nem vérségi, vagy faji alapon lehetett valaki magyar. Ha valaki magát magyarnak vallotta (hungarus öntudat) Zrinyitől Bél Mátyásig, Petőfi Sándortól Radnóti Miklósig, Hunyadi Jánostól Janics Natasáig akkor az magyar volt és ezt nem kérdőjelezte meg senki.
Mit veszítene a nemzet, ha 10ezer román magyarnak vallaná magát?

irrelevant 2007.12.08. 13:29:40

Na még egy eresztés. Teleírom a topikot.

"A határon túli magyarok önhibájukon kívül rekedtek az országhatáron túlra. Ugyanígy több százezer honfitársunk van, aki önhibáján kívül került olyan helyzetbe, amilyenbe van (pl. mozgássérültek, munkanélküliek stb.) Természetes, hogy ez utóbbiakkal törődünk, segítjük őket. Miért nem természetes az, hogy az előbbiekkel is tegyük ugyanezt, ha már a környező államok kormányai nem teszik meg helyettünk."

Természetes, hogy az állam segíti saját hibájukból vagy önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került állampolgárait, hiszen az államnak a redisztribúció értelmében ez a feladata.

Csakhogy a HT magyarok más államok állampolgárai, más országokban adóznak, más helyen adják el a munkaerejüket, röviden: munkájukkal más országokat segítenek. (Hadd tegyem hozzá, mielőtt DowNLoad lebüdöszsidózna, hogy ez egy tragédia.)

A magyar állam számára elsődleges prioritás, hogy saját állampolgárait segítse, másodlagos (és csak másodlagos!) pedig azt, hogy az "elképzelt közösség", a nemzet kívül rekedt tagjait istápolja. Amíg pedig itthon nincs elviselhető életszínvonal, normális bérszínvonal, élhető ország, hanem csak egy nagy banánköztársaság, addig az elsődleges prioritásra kéne koncentrálni, nem? Sajnos ez a realitás.

(És higgyétek el, most olyan vagyok mint Peti a ház előtt. Szíve jobbra húzza őt, az esze meg balra.)

irrelevant 2007.12.08. 13:36:25

"A magyar állampolgárságot ma is vizsgára adják. Mielőtt megkapja valaki az állampolgárságot, állampolgársági vizsgát kell tennie."

Ez a megvalósuló kettős állampolgárság esetében is így lett volna? Levizsgáztattak volna több százezer magyart? És aki mondjuk sosem járt magyar iskolába, az hogy vizsgázott volna le?

Nekem nagyon úgy rémlik, hogy nem ezt mondták 2004-ben... Persze lehet, hogy tévedek.

Szathmáry · www.mandiner.blog.hu 2007.12.08. 13:57:38

otvospeter

Annyi mindent írtál, hogy alig bírok válaszolni.
1. Állampolgársági vizsga. A törvény nem volt részletesen kidolgozva, a végrehajtási rendelete sem. A népszavazási kérdés ez volt:
"Akarja-e, hogy az Országgyűlés törvényt alkosson arról, hogy kedvezményes honosítással - kérelmére - magyar állampolgárságot kapjon az a magát magyar nemzetiségűnek valló, nem Magyarországon lakó, nem magyar állampolgár, aki magyar nemzetiségét a 2001. évi LXII. tv. 19. § szerinti "Magyar igazolvánnyal" vagy a megalkotandó törvényben meghatározott egyéb módon igazolja?"
A legjobb megoldás az lett volna, ha elkészül egy határon túli magyar kataszter. Ezt 90 óta próbálják elkészíteni, de egyik ht kisebbségnek sem sikerült. Ez több szempontból is előnyös lenne pl. előválasztások a magyarok körében stb.

2. "A magyar állam számára elsődleges prioritás, hogy saját állampolgárait segítse, másodlagos (és csak másodlagos!) pedig azt, hogy az "elképzelt közösség", a nemzet kívül rekedt tagjait istápolja. Amíg pedig itthon nincs elviselhető életszínvonal, normális bérszínvonal, élhető ország, hanem csak egy nagy banánköztársaság, addig az elsődleges prioritásra kéne koncentrálni, nem? Sajnos ez a realitás."

Ha így vesszük nincs értelme az oktatást, a kultúrát, a kutatást támogatni. Amíg nem kerül jobb állapotba az ország addig költsük azt a pénzt gázárkompenzációra vagy osszuk szét csirkelábak formájában.

3 "(Hadd tegyem hozzá, mielőtt DowNLoad lebüdöszsidózna, hogy ez egy tragédia.)"
Ha már Izraelnél tartunk. Miért van az, hogy a zsidó állam, a zsidó nagytőkések nagy öszegekkel támogatják a zsidó közösségeket szerte a világban? Mert a saját nemzeti érzésük az identitásuk része. A magam részéről csak csodálni tudom az ő közösségi összetartásukat. És ugyanilyet kívánnék saját magunknak is. (Ugyanígy az írek példáját is fel lehetne hozni.)

4. "mi a frászt akarunk a határon túl". A történelem megtanított minket arra, hogy egy nemzet sorsa azon múlik mennyire tud saját magáért küzdeni. Úgy kell felfognunk, hogy a 2,5 millió ht magyar az anyaország előörse. Az meg katonai alapszabály, hogy senkit nem hagyunk védtelenül a harctéren, az utolsó katonáért is küzdeni fogunk (lásd. még amerikai katonai filmek, a kedvencem a Sólyom végveszélyben). Ez sokkal fontosabb alapelv annál, hogy mi kerül az asztalra: zsíros kenyér vagy kaviáros szendvics.

Téglagyári Megálló 2007.12.08. 16:26:32

Kicsit off és ingyen reklám:

Irredenta lelkemnek jót tett, midőm látám: már nemcsak bookline.hu, hanem bookline.sk isa bookline.ro vogymuk. Ez kell a nemzetnek, és nem is kell hozzá népszavazás. Remélem, megélnek majd a felvidéki és erdélyi piacon.

Szathmáry · www.mandiner.blog.hu 2007.12.08. 18:07:08

Teljesen egyetértek veled. Én is úgy vélem, hogy a megoldás erre felé keresendő:
bookline.ro, otp.ro, mol.ro, trigranit.ro, stb.

irrelevant 2007.12.08. 19:43:45

Szathmáry

"Ha így vesszük nincs értelme az oktatást, a kultúrát, a kutatást támogatni."

Ez hülyeség. Az oktatás, a kultúra is az életszínvonal része, nem csak a zabálás. Kutatásra meg így is alig költünk :D

"Ha már Izraelnél tartunk. Miért van az, hogy a zsidó állam, a zsidó nagytőkések nagy öszegekkel támogatják a zsidó közösségeket szerte a világban?"

Ezt csinálhatnánk mi is. Sokszor és sok helyen elhangzott már, hogy úgymond "gazdasági revíziót" kellene végrehajtani, magyarul befektetni Székelyföldön, Dél-Szlovákiában, stb. ezzel szorosabbra fűzve a kétoldalú kapcsolatokat a szomszédos országokkal és a HT magyarsággal is.

Csakhogy ehhez egy normális, gazdaságilag erős ország kellene első lépésben. Az meg nincsen.
Pótcselekvésként ilyen problémás jogi félmegoldásokkal szarakodunk, mint a kettős állampolgárság, amiben persze a HT magyarok a legkevésbé fontosak, a lényeg hogy Feri legyőzze Viktort és fordítva. (Bár szerintem még ez a legyőzősdi is csak látszat).

mildi 2007.12.08. 20:26:12

szathmáry,
nem akartam én vitát indítani, csak kiírtam magam
1.ne védd mikolát, nem érdemli meg. mondta, amit mondott, és sokaknak csak az maradt meg. hidd el, ha csendben marad, jobb lett volna
2. ezt én is tudom, nem rémlik, hogy azt mondtam volna, hogy ne segítsük őket, persze, hogy segítsük őket, amivel csak tudjuk
3. beleszólhatnak, külhoni magyarok között is sok van, aki véleményformáló erővel bír. de én szavazati jogot csak annak adnék, aki le is akar telepedni az országban
4. és nem tudtam, hogy nem kapnak szavazati jogot! ha tudtam volna, igennel szavazok (3éve még nem volt netem se)
süti beállítások módosítása