Srínél olvasom, hogy a gesztenyét előbb megfőzi, megszabadítja külső héjától, s csak aztán következik a sütés. Első felindulásból szentségtörést kiáltottam volna, aztán elgondolkoztam - így még sosem próbáltam, akár jó is lehet.
Mióta az eszemet tudom, az október-november mindig a sült gesztenye jegyében telt számomra. Kőszeg mellett, Velemben éltek dédszüleim. Ma nagybátyámék laknak a házban: kocsiszín, kapuszín, óriási udvar, néhány méterre hegyi patak. Idill az egykori határsávban. A kertben és a Hajlatomnak nevezett hegyoldalban gesztenyefák, ősszel össznépi gesztenyeszedés. Minden októberben Gesztenyeünnep, idén többek között Berecz Andrással és Folktarisznyával (és két év után sajnos először nélkülünk).
Velemben az autentikus sültgesztenye nagy, fanyelű , alul lyukacsos serpenyőkben készül, nyílt láng felett. A sütés előtt a gesztenyét megvágjuk, hogy könnyebb legyen leszedni a leperzselődő gesztenyehéjat. Otthon nagymamám és édesanyám gáztűzhelyen szoktak sütni: a gesztenyét nem csak bevágják, de egy kicsit be is áztatják (hogy ne égjen meg), majd egy lábasban a tűzhelyre teszik (nem a sütőbe). Időnként meg kell rázni, hogy egyenletesen süljön. A pucolásnak sosem voltam nagy mestere, mindig csak kézzel és lassan haladtam, míg a hozzáértő családtagok késsel és gyorsan tisztogattak. A forró gesztenyéhez hideg tej dukál, bármilyen furcsán is nézzenek emiatt az emberre.
Kereskedelmi sültgesztenye-élményeim közül egyértelműen a lisszaboni viszi a prímet. Hatalmas szemű, mediterrán gesztenyét sütnek, amit valami sós lébe áztatnak. A külső héjon finom sóréteg rakódik le, maga a gesztenye viszont kifejezetten édes. Fura még, hogy nincs sültgesztenye-illat az utcai sütödék környékén. Nápolyban nagyon rosszat ettem, Bécsben jó átlagosat. Az itthoni tapasztalataim vegyesek, nagyon ingadozó a minőség. Ha emlékeim nem csalnak, tavaly Budapesten a Délinél lehetett a legjobbat enni, az Oktogont pedig jobb volt elkerülni. Persze egyik sem mérhető a velemi vagy az otthoni sütésekhez...
Ennyit a sültgesztenye iránti szerelmemről. Ha az elkészítést néhol pontatlanul írom le, mentségemül szolgáljon, hogy leginkább enni szoktam. Ráadásul a legkevésbé sem vagyok bűvös szakács.
A bejegyzés trackback címe:
https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr16224075
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Srí 2007.11.10. 01:04:28
Playmobil Soldat nagyon fog örülni a posztodnak, Turul:) Ő a nagy gesztenye rajongó, bár alig hiszem, hogy akad valaki, aki ne szeretné. Bevallom, amikor nem főztem meg nekem bizony gyakran kemény maradt és nem volt finom. Később alakult ki a tuti módszer, de a legfinomabb az utcai árusoknál és természetesen Velemben:) Jó egészéget kívánok a fáknak és hosszú életet, mert sok kárt okoztak az aknázómolyok, rengeteg gesztenyefát elpusztítottak pár éve, a szívem szakadt meg értük.
Nagyon, nagyon hangulatos a posztod, így a fotókkal együtt, lélekmelengetős:) Köszi, Turul.
Nagyon, nagyon hangulatos a posztod, így a fotókkal együtt, lélekmelengetős:) Köszi, Turul.
Őrnagy Őrnagy 2007.11.10. 10:52:25
Egy kis segítséget kérnék. Komoly viták folynak, hogy mennyire kell bevágni a gesztenyét sütés előtt. Szerintem nagyon mélyen, majdnem szétvágva, mások szerint ez barbaritás. Szerintetek?
Srí 2007.11.10. 11:01:41
Nem kell nagyon. Éppen annyira, amennyire az ujjadat fogod elvágni ha nem ügyeskedsz:)
Playmobil Soldat 2007.11.10. 11:49:46
Srínek és Turulnak is köszönöm a posztot, tényleg nagy gyesztenye-rajongó vagyok. :) Srí tanácsára legutóbb már én is megfőztem sütés előtt a gesztenyét, és nem bántam meg.
A bevágásról: szerintem csak annyira kell bevágni, hogy felszakadjon a gesztenye és ne a sütőben, edényben robbanjon.
A bevágásról: szerintem csak annyira kell bevágni, hogy felszakadjon a gesztenye és ne a sütőben, edényben robbanjon.
Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2007.11.10. 14:33:35
Na akkor piszmogjon el vele valaki, főzze-vágja-áztassa-süsse-pucolja. Utána egye fene, meg én, engedélyezem, hogy megkínáljatok úgy félkilónyival...
szejler 2007.11.10. 14:55:43
Hejj Turul, felcsapott bennem a nosztalgia lángja. Velemben nyaraltam a rokonoknál párszor, vadnyulat fogtam, fazekasnapokon korongoztam.
(ősszel nem voltunk, gesztenyézés kimaradt)
Gyönyörű az a hely!
(ősszel nem voltunk, gesztenyézés kimaradt)
Gyönyörű az a hely!
TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.11.10. 15:09:53
Őrnagy Őrnagy:
A családunk a majdnem-kettévágjuk iskolát képviseli. Én úgy szeretem a gesztenyét, ha szép sárgára van sütve, sőt, néhol már pörkölődik. Tehát kicsit szárazon, keményen.
A családunk a majdnem-kettévágjuk iskolát képviseli. Én úgy szeretem a gesztenyét, ha szép sárgára van sütve, sőt, néhol már pörkölődik. Tehát kicsit szárazon, keményen.
Őrnagy Őrnagy 2007.11.10. 16:17:21
Hmm úgy látom akkor itt is megoszlanak a felvégási technikák. Dettó, mint a halászlé.
Na majd tesztelek, láttam a Bosnyákon, zsákból árulják, elég jól néz ki.
Na majd tesztelek, láttam a Bosnyákon, zsákból árulják, elég jól néz ki.
kappel 2007.11.10. 21:33:54
Turul
idén átruccantam helyettetek a gesztenyeünnepre kőszegről.most voltam először.
berecz most nem szólt akkorát, nikola parov inkább.
a gesztenyés palacsinta viszont üt!
nem beszélve a kékfrankosról
idén átruccantam helyettetek a gesztenyeünnepre kőszegről.most voltam először.
berecz most nem szólt akkorát, nikola parov inkább.
a gesztenyés palacsinta viszont üt!
nem beszélve a kékfrankosról
Playmobil Soldat 2007.11.10. 22:00:57
Én puhán, omlósan szeretem. Talán éppen ezért volt jó ötlet Srítől a főzési módszer, mert így nagyobb az esély, hogy a végeredmény ilyen legyen. :)
zsoka · http://zsokaliveshow.blogspot.com 2007.11.11. 15:54:14
Én X-be szoktam bevágni, úgy a legkönnyebb sütőben sütni (Ilyenkor beáztatni kötelező). De a legjobb az udvaron tűzrakós sütögetés, mikor egy vasdrótra fűzik fel a gesztenyét. A parázson sül meg a legfinomabbra. A hangulatról nem is beszélve.
Éljen a zalai gesztenye...
Éljen a zalai gesztenye...
szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2007.11.11. 16:13:58
én Zorró jelet vágok rá... :)
De komolyabban: Srínek megint egy marék üdv, mert megint tanultunk tőle.
Az az előfőzés érdekes volt első hallásra, de talán kipróbálom én is. (Érsdemes ám nála kiolovasni a témát - mert pl. ott arra is tanács van, hogy tisztísd utána a főzőewdényt!)
És tök jó h. egyáltalán eszembe juttattátok a gesz-t - még mindig sírom vissza a dinnyeszezont.
legalább van ami felváltja :)
De komolyabban: Srínek megint egy marék üdv, mert megint tanultunk tőle.
Az az előfőzés érdekes volt első hallásra, de talán kipróbálom én is. (Érsdemes ám nála kiolovasni a témát - mert pl. ott arra is tanács van, hogy tisztísd utána a főzőewdényt!)
És tök jó h. egyáltalán eszembe juttattátok a gesz-t - még mindig sírom vissza a dinnyeszezont.
legalább van ami felváltja :)
Istvan 2007.11.11. 16:24:09
OFF
Az anyosom a rantott csirket fozi elore, az is finom
ON
Az anyosom a rantott csirket fozi elore, az is finom
ON
exit 2007.12.12. 15:01:10
ezt most találtam ahogy böngésztem flickrt,
torinó melletti kis faluban füstölög a gesztenye, ők vajon megvágják e?
flickr.com/photos/orhantsolak/1579307994/
flickr.com/photos/orhantsolak/1579098386/in/datetaken/
torinó melletti kis faluban füstölög a gesztenye, ők vajon megvágják e?
flickr.com/photos/orhantsolak/1579307994/
flickr.com/photos/orhantsolak/1579098386/in/datetaken/