A Putyin-Tőkés tengely
2007. október 28. írta: Bozót.harcos

A Putyin-Tőkés tengely

Érdekes megjegyzést tett a minapi EU-orosz csúcs előtt minden oroszok elnöke, Vlagyimir Vlagyimirovics. Óvta Koszovó függetlenségének küszöbön álló nemzetközi elismerésétől az öreg kontinenst, felpiszkálva a lépést egyébként is ellenző egyes EU-tagállamokat. „Nézzék, mi történik Európában! Nem elegendőek Önöknek Spanyolország problémái? Nem elegendőek Önöknek azok a problémák, amelyek Romániában üthetik fel a fejüket, s csupán parányiak a bajok, amelyekkel Belguimnak kell éppen szembenéznie?” (Románba átültetett szószerinti itt, rövidített angol verzió pedig itt.)

A bukaresti sajtó értesülései szerint a mondatokat követően Putyin környezetéből úgy tájékoztatták az újságírókat, hogy az elnök Spanyolország esetében természetesen a baszkokra, Románia esetében pedig „az erdélyi magyarokra és a bolgár kisebbségre” utalt. Putyin ügyesen vágott némelyek elevenébe, mert ugyebár Koszovó tényleg félnivaló precedens bizonyos országok számára (az egykori Jugoszláviából kiszakadt utódállamokkal ellentétben nem tagköztársaság, hanem autonóm tartomány volt), még ha e precedens jelen történelmi pillanatban elvi jelentőségűnek is tűnik csupán – például Románia esetében.

A szerencsétlen bolgárok képbe hurcolása némileg persze rontja a figyelmeztetés komolyságát: a 2002-es népszámlálás szerint össze-vissza 8092-en élnek közülük délkeleti szomszédunknál, azok is Bulgáriától messze, nagyrészt Erdélyben (pl. Temes megyében). Az utalás nyilván Dobrudzsára vonatkozhatott, csakhogy annak 1940-ben Bulgáriához csatolt déli része a második világháború után – épp Moszkva közbenjárására – eleve odaát maradhatott (valakinek eszébe jut bármilyen analógia?), s volt némi humánus lakosságcsere is: jelenleg ezért pontosan 74 darab bolgár szeparatista veszélyezteti Románia területi integritását az érintett Constanta megyében.

Ha pedig Vlagyimir Vlagyimirovics tényleg egészen komolyan gondolta Bukarestnek szánt intését, azt is nyilván tudja, hogy a csavaros eszű romániai magyarságnak az Erdély elszakítására szőtt titkos terveiben most épp az a rész következik, amikor az ellenség megtévesztése érdekében kollektív politikai öngyilkosságot követnek el. Jelenleg ugyanis nagyon úgy tűnik, hogy a november 25-i európai parlamenti választáson képviselet nélkül maradnak, mert a magyar szavazatok megoszlanak majd az RMDSZ listája és Tőkés László független jelölt között. Utóbbi kampányában a Fidesz is besegít, Orbán Viktor a hétvégén immár másodszor volt Erdélyben megtolni a református püspök szekerét, és hírek szerint megy is még. A kérdés csupán az, hogy az a szekér a célvonal felé tart, vagy éppenséggel a szakadékba. A hidegfejű számítók azt mondják: csak semmi pánik, a mostani meccs alkalmas a belső erőviszonyok felmérésére, hiszen nem tragédia, ha úgy alakul, hogy a 2009 tavaszán várható következő EP-választásig nincs erdélyi magyar képviselet Brüsszelben/Strasbourgban. Ez jelentősen javítaná Tőkésnek az RMDSZ-szel szembeni alkupozícióit a jövő ősszel esedékes román parlamenti választásokra – így az optimisták. Az aggódók viszont azt mondják, a püspök nem csak összeférhetetlen személyiség, hanem politikai dilettáns is egyben. Ha sikerülne is most sárga lapot felmutatnia a korrupciós botrányaitól és oligarchikus összefonódásaitól megrogyott RMDSZ-nek, néhány félbolond kivételével (vö. Szász Jenő és a Magyar Polgári Szövetség) nem áll mögötte semmi és senki. A legerősebb ütőkártyája a Fidesz és Orbán Viktor (hmm…). Tőkés tehát jó eséllyel – szól az érvelés – akarva-akaratlanul nem is a mostani EP-képviselet, hanem az erdélyi magyarság bukaresti parlamenti jelenlétének szétverésén dolgozik. Erősítik e vélekedést azok a lépten-nyomon hallható hangok, miszerint a jelenlegi RMDSZ-nél már az is jobb, ha senki nem szólal meg a magyarok nevében odalent, a Dambovita partján.

Mindez a Fidesz vállára is óriási felelősséget rak: mostani húzásával vagy sikerül új lendületre noszogatni az erdélyi magyar politikai elitet, vagy mindenki megy a levesbe, és akkor ennek ódiumát le nem mossa magáról. Orbánék nem könnyű helyzetbe manőverezték magukat. Mondhatni, kutyaszorítóba. Mondhatni, szokás szerint.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr94210818

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Reakció - a polgári underground blogja 2007.11.24. 13:35:03

Tőkés László vs. RMDSZ - a fináléBozót.harcos kolléga témával foglalkozó posztja szép pályát futott be, de a végkifejlet és az eredményvárás bőven megér egy újabb bejegyzést. Ugyanis már csak egyet kell aludni, hogy kiderüljön, lesz-e képviselete a románi…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Prokofjev 2007.10.30. 13:39:18

Theo! Igen, jó lenne tudni, hogy mondott-e ilyet. Sajnos belefér.

Bummer 2007.10.30. 15:00:38

Mért? Ha mondott is ilyet, NINCS IGAZA???

Bummer 2007.10.30. 15:05:24

Haha, aki így csúsztat, mint Kelemen Magor, arról meg is van a véleményem. Orbán más források szerint ezt válaszolta arra a kérdésre, hogy lelkiismeretfurdalása lenne-e, ha EP-képviselet nélkül maradnak az erdélyi magyarok a megosztó politika miatt (nem a "verseny" miatt, Magor elvtárs, hanem az RMDSZ megosztó politikája miatt): "Miért nekem legyen? Legyen az erdélyi magyarságnak, amiért nem ment el kellő számban szavazni vagy rosszul szavazott!"

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.10.30. 16:48:21

dolphin 2007.10.30. 12:16:18
"Ezmilyenszep:"

És még ez:
www.hirado.hu/cikk.php?id=240004
"Frunda György, az RMDSZ EP-listájának első helyezettje elfogadhatatlannak nevezte, hogy a FIDESZ az RMDSZ ellenében indult független jelöltet, Tőkés Lászlót támogatja. A szenátor erkölcstelennek nevezte a magyar ellenzéki párt magatartását, véleménye szerint a FIDESZ és az RMDSZ is Európai Néppárt Tagja, ezért a magyar párt nem engedhetné meg magának a független jelölt melletti kampányolást."

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.10.30. 16:57:46

maszol.ro/maszol/buzlik_a_nemzet_2007_10_30.html
"Riporter: De hát a püspök úr az erdélyi magyarok képviseleténél is többre vállalkozott: reprezentálni kívánja az összmagyarság érdekeit. Mit gondol ön, mint külügyekben jártas politikus, nem teljesít jól a Szent-Iványi István, Tabajdi Csaba, Gál Kinga nevével fémjelzett brüsszeli magyar csapat?

Eörsi Mátyás: Üres duma, azt tudom mondani. Nagyon kevés területen lehet összmagyar fogalmakban gondolkozni. Én liberális politikus vagyok, nem szeretném, hogy a konzervatívok vagy a szocialisták képviseljenek bárhol is. Bizonyára tudja, hogy az Európa Tanács közgyűlésében dolgozom. Azon kívül, hogy sokkal több közös van egy dán vagy holland liberális és énköztem, mint nagyon sok magyar kollégával, megjegyzem, Frunda György például egy igazi demokrata. Vele nagyon jó a viszonyom, jól tudtunk együtt dolgozni."

medve 2007.10.30. 17:03:11

Ami nagyot lökhet Tőkésen az, ha az erdélyiek beazonosítját az rmdsz-t az mszp-vel. Ebből a szempontból Kelemen Hunor és Frunda hibáznak. Szerintem az egész Tőkés tábor arra vár, hogy Markóék nekimenjenek Ornánnak. Nagyjából sikerült nekik.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.10.30. 17:13:13

medve 2007.10.30. 17:03:11:
"Ami nagyot lökhet Tőkésen az, ha az erdélyiek beazonosítját az rmdsz-t az mszp-vel."

A vicces az, hogy Tőkésen nem kell nagyot lökni (bár ezt senki nem tudja biztosan). Lökni az RMDSZ-en kell. Pont erről szól Orbán megjegyzése.

Bummer 2007.10.30. 17:19:26

Az erdélyieknek (legalábbis akikkel én beszéltem) nagyon nem tetszik, hogy a magyarországi széthúzás megjelenik Romániában, de Tőkés Lászlót ennél is jobban becsülik.

dolphin 2007.10.30. 17:29:53

Bummer,

mert csak az RMDSZ folytat megoszto politikat, a Fotiszteletu Ur, az nem. Eszem azt a pozitivista kampanyat, amiben ugye negativ kampanynak a szele sincs (hogy is lenne, hiszen a Puspok Ur megmondta, hogy nem lesz)....
negativkampany.transindex.ro/

medve 2007.10.30. 17:45:11

Doomhammer, Bummer!

Szerintem Tőkésnek nagyon nehéz lesz bejutnia. Ezért röhögök az RMDSZ-en, végül is jó, ha mellettük kiállnak azok, akik 23 millió románoztak és december 5-én határon túli magyar-ellenes rasszista kampányt folytattak. Szóval csodálkozom.

Bummer 2007.10.31. 09:13:03

A negatív kampány meg a megosztó politika két különböző dolog.
Az RMDSZ indult abba az irányba 2003-ban, hogy "aki nincs velünk, ellenünk van", és ennek lett a következménye a megosztás.

dolphin 2007.10.31. 11:37:44

Ja, a negativ kampany az, ami igazan eggye tudja olvasztani a nemzettestet, ugye... :-DDD

Bummer 2007.10.31. 13:27:50

Minden kampány negatív (manapság pozitív kampánynak azt értik, hogy minden tökéletes, amit az ellenfél gondol, csinál, de mi még tökéletesebbek vagyunk).

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.10.31. 13:36:45

Hogyhogy negatív kampány?
Ez negatív kampány?
Kép:
www.sepsiszentgyorgy.ro/index.php?k=0&ak=1&article_id=30320
Háttér:
www.sepsiszentgyorgy.ro/index.php?k=0&ak=1&article_id=30321
"Gyurcsány Ferenctõl lekoppintott kampányfogással, hatalmas óriásplakáttal igyekszik meggyõzni választóit az RMDSZ. Tájainkon eddig ilyen méretû hirdetés nem volt, de a tavalyi kampány során láthattuk, amint a magyar miniszterelnök hatalmas toronyházakat, épületeket elfedõ képe telepedett rá Budapestre.

Sepsiszentgyörgyön mindenképpen újdonság, hogy öt RMDSZ-es jelölt borítja be a városközpont egyik reprezentatív épületét, és ,,új honfoglalásuk"-kal eluralkodnak az itt élõk hétköznapjain. S mivel a szokatlan jelenségre eddig nem volt példa, érthetõ, hogy törvény sem tiltja az ilyen jellegû kampányfogást.

A választási jogszabály elõírja, csak a meghatározott helyeken reklámozhatóak a jelöltek, más esetben a tulajdonos vagy gondnok beleegyezése szükséges. A tulajdonos jelen esetben a megyei önkormányzat, amely ugyan közintézmény, de ez nem jelent akadályt számára, hogy egyik vagy másik párt kedvébe járjon, és rendelkezésére bocsássa épületét. Joghézag van, és ezt ügyesen kihasználta az RMDSZ. Úgy vélik, a jó ízlés és jóérzés kampányban mellõzhetõ."

dolphin 2007.10.31. 15:39:13

Persze, minden kampanyban vannak negativ elemek (ezert volt mar eleve rohejes deklaralni, hogy "nem lesz negativ kampany"). De meg mindig nem ertem, hogy a negativ kampany (es velejaroi) miert is nem megoszto ereju/jellegu...

Bummer 2007.10.31. 15:41:29

Mert ezzel az erővel minden kampány (a pozitív is) megosztó erejű, hiszen arról szól, hogy aki a másikra szavaz, az hülye.

dolphin 2007.10.31. 16:19:20

Mondjuk ugy, finoman: nem gyoztel meg...

m.á. 2007.10.31. 16:32:16

Egyszer elmagyarázhatnátok, miért tekintitek Szász Jenőt félbolondnak.

Bummer 2007.10.31. 16:38:06

Oké, dolphin, mondj egy olyan kampánymondatot, ami nem megosztó erejű. Csak egyet. A kritériumok:
- kampánymondat legyen, tehát valamelyik párt felé terelje a szavazókat
- ne legyen megosztó, tehát ne terelje különböző pártok felé a szavazókat

Robin Masters · http://www.robinmasters.blog.hu 2007.10.31. 17:18:07

dowNload:

"itt Európában nehogy má az USA mondja meg, hogy mi legyen, ez az EU dolga meg Putyiné"

Erről a gondolkodásról egy hidegháborús mondás jut eszembe:

"Amerika a világ legagresszívabb állama, mert a világ minden pontján beavatkozik a Szovjetunió belügyeibe."

dowNLoad 2007.10.31. 18:20:08

Képzeld el, hogy Kanadában orosz katonai bázisok épülnének, mi lenne a válaszlépés? (grúziában ez van, +az összes oroszok körüli kisebb-nagyobb országgal próbálják)
Én már unom ezt az egymás elleni kijátszást, te nem? Irreális, hogy az Oroszok szomszédját amerikai érdekszférába akarja vonni. Én egyik érdekszférát sem szeretem, ill. ha lehet akkor svájci szeretnék lenni.

dolphin 2007.10.31. 18:36:23

Bummer, kvazi valaszoltal arra amibol elindultunk: a kampanyok megosztok, a negativak meg meginkabb. Aki negativan kampanyol ergo megoszt.

medve 2007.11.01. 13:27:58

A Tőkés kampány elemeit leginkább a tokeslaszlo.ro hinlapon lehet követni.

dolphin 2007.11.01. 20:15:59

"A legutóbbi közvéleménykutatás szerint, az RMDSZ 4%-on áll, Tőkés 2.5%-on áll."

A CURS legutobbi merese szerint 2%-4% az allas.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.11.01. 20:27:08

dolphin:
2%-on áll az RMDSZ és 4%-on áll Tőkés?

medve 2007.11.02. 00:39:37

Ezt tényleg tisztázni kéne. Meglepne.

medve 2007.11.02. 00:44:04

Nem, 4% az RMDSZ-é és 2 Tőkésé. A gond, hogy az ő esetükben számítanak a töredékek, továbbá eléggé nehéz mérni, mert kis arányoknál nagyobb a hibaszázalék.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.11.02. 00:56:53

Erre utal:
maszol.ro/porta/Tokes_Laszlo_RMDSZ_europarlament_valasztas_CURS_2007_11_01.html
"A CURS legújabb kövélemény-kutatása szerint a kampány első napjai után a független jelölt Tőkés 2 százalékos támogatottsággal rendelkezik, míg az RMDSZ mellett 4 százalék körül voksolnának, egy százalékkal a választási küszöb alatt. Ilyen körülmények között szinte irreleváns, hogy bejut-e Tőkés László az EP-be, vagy sem, amennyiben az RMDSZ-nek nem sikerül egyetlen képviselőt sem Brüsszelbe juttatnia – írja a Gândul román napilap.

A lap szerint éppen ettől tartott az RMDSZ akkor, amikor Tőkéssel közös lista állításáról tárgyaltak. Ha az RMDSZ nem éri el a választási küszöböt, kénytelen lesz komoly engedményeket tenni Tőkés Lászlóéknak, hogy ne veszítse el jövő évben esedékes önkormányzati és parlamenti választásokat. Egyébként Tőkés be is jelentette, hogy szándékában áll a 2008-as választásokig párttá alakítani a Magyar Polgári Szövetséget.

RMDSZ csökkenő népszerűsége a Gândul annak tulajdonítja, hogy a romániai magyarok elégedetlenek a szövetség által az utóbbi években folytatott monopolista politikával, amihez hozzájárulnak még Traian Băsescunak a székelyföldi látogatása után tett durva megjegyzései is, aki megállapította, hogy a magyarság szegénységben él, ellentétben a vezetőivel.

Egyelőre Markó kemény nacionalista diskurzussal igyekszik visszanyerni szavazóbázisát – írja a Gândul."

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.11.02. 00:59:41

És ha már.
maszol.ro/maszol/basescu_keresztapa_puccskiserlo_berezelt_2007_11_01.html
"Băsescu az RMDSZ vezetőit Ion Iliescu politikai partnereinek nevezte, s azt fejtegette, hogy a félretájékoztatásuk ellenére, a romániai magyarság név szerint szeretné megválasztani a képviselőit. „Írásba adom, hogy a székelyek nem küldenék többé a parlamentbe sem Verestóy Attilát, sem Markó Bélát. Az RMDSZ vezetőinek radikális megnyilvánulásai csupán elkeseredett kísérletek arra, hogy elvesztett szavazóbázisukat visszaszerezzék” – mondta az államfő. "

dolphin 2007.11.02. 13:59:02

Az fasza lesz, ahogy Base elmagyarazza, hogy a formalis logika ellenere, valojaban az altala eroltetett valasztasi rendszer jo lesz az erdelyi magyarsagnak...

Bozót.harcos 2007.11.02. 15:07:16

Base nagyon jól tudja, hogy az általa javasolt variációból (amit az EP-választások napjára népszavazásra erőltetett), nem lesz semmi. A népszavazás Romániában véleménnyilvánító, és a PNL-RMDSZ kormány fogja majd figyelmen kívül hagyni, Base pedig széttárja majd a kezét. Sőt, maga Base sem akarja a tisztán egyéni választókerületi rendszert, mert a pártja esetleg szívna ebben a felállásban - a PD saját politikusgárdja nímandokból áll, és sokuknak semmi esélye nem lenne a helyi PSD-kiskirályokkal szemben. (Magyar szindróma: a PD-ben a népek Basescut szeretik, listás választás esetén gyakorlatilag rá szavaznak.) Az egész hajcihő arról szól, hogy Base köztársasági-elnökként is tudjon kampányolni november 25-ig, amit egyébként az Alkotmány tilt neki.

Base tavaszi nagy ötletéből mára annyi lett, hogy a román pártok szép suttyomban megegyeztek a háttérben egy mindenki számára megfelelő vegyes rendszer megalkotásában. (Egyfordulós egyéni választókerületi + kompezációs lista). Ebben a felállásban az RMDSZ csak kicsit szívna. A 2004-es választásokat átmodellezve: a mai 22 képviselőházi mandátumból abban a rendszerben is megkapnának 19-et: 10-et egyéni választókerületben (Hargita 2, Kovászna 2, Maros 3, Szatmár 1, Bihar 1, Szilágy 1 vk.), töredékszavazatokból pedig további 9-et. Neolatin nyelvekben jók megnézhetik az erről szóló elemzést is:
www.apd.ro/noutati.php?id=5.
Persze igaz, hogy a szimuláció nem veszi figyelembe a politikai dinamika lehetséges megváltozását a nyelvhatáron (pl. közös román jelöltek állítását az RMDSZ-szel szemben a marosvásárhelyi választókerületben).

Bozót.harcos 2007.11.02. 15:09:46

Ja, és ezt a vegyes rendszert - ha jól tudom - a román parlament egy sajátos bizalmi eljárásban jóváhagyta.

medve 2007.11.02. 16:25:52

Ma a Népszabadaságban van egy elemzés, mely szerint több szavazatra számíthat Székelyföldön Tőkés, mint az RMDSZ, bár ez is kevés neki a bejutáshoz, még ha közelebb is áll ahhoz, a pártnál. Tibori írta. Hogy mire alapozza, azt nem tudom.

medve 2007.11.02. 16:26:58

Bozót! És ha elintulnak az RMDSZ jelöltjeivel szemben a független magyarok, mint most?

medve 2007.11.03. 19:28:06

Várom a választ.

Bozót.harcos 2007.11.03. 20:08:24

Sürgetsz, medve?
Független magyar jelöltek: Székelyföldön nem veszélyes, ha egymás ellen indulnak magyar jelöltek. Bejuthat egy-két nem eremdéeszes képviselő, akik majd nyilván valamiféle modus vivendit alakítanak ki az RMDSZ-képviselőcsoporttal. Ahol gáz lehet, az a nyelvhatár (Marosvásárhely), meg a Partium. Ez igaz.

medve 2007.11.03. 21:06:05

Tehát:

1. Tőkés szív (RMDSZ bejut, ő nem), akkor vélhetően egyéni körzetekben is az emberek RMDSZ-re fognak szavazni.
2. RMDSZ szív (most nem jut be az EP-be Tőkéstől függetlenül), akkor ki kell egyezniük, mert a Partiumban és Marosvásásrhelyen szívás lesz.

Theo 2007.11.04. 09:59:22

Apró adalék: az rmdsz szerint Tőkésék bukaresti, azaz román, kampánytanácsadóval dolgoznak. Van erről egy jó kis cikk a Transidexen.
Azt próbálják suggalni, hogy Tőkés kártyáit Basescu keveri nem csak áttételesen (Szász Jenőn) keresztül, hanem konkrétan (pl. Sziszen át) is.
Ha igaz, akkor még segíthet is a dolog Tőkésnek, mert kedvelik az elnököt, ha jól látom.

medve 2007.11.04. 17:17:48

Az RMDSZ egy következő hibája: egy marosi falu RMDSZ-es polgármestere megtiltotta a helyi lelkésznek, hogy fogadja Tőkést. Elvégre még áldozatot is lehet belőle kreálni.

Bozót.harcos 2007.11.04. 21:34:11

A Theo mester által említett cikk a Transindexen, amely tényleg tanulságos - érdekes pl., hogy Tőkés nem "románozik" a kampányban:

politika.transindex.ro/?cikk=6291

Doomhammer jól vette észre Basescu hirtelen RMDSZ-gyalázását, ami azért különösen érdekes, mert megbízható információk szerint a legutóbbi időkig az államelnök és pártja a színfalak mögött a két magyar jelölt közül az RMDSZ-t pátyolgatta a kampányban. Ez most valami miatt megváltoz(hat)ott, ez az infó azonban nem száz százalékban megerősített ugyanabból a forrásból. Mindenesetre a Transindex-cikkben foglaltak is ebbe az irányba mutatnak.

Összefoglalva: izgalmas kis balkáni perpatvar, igazi román típusú cselvetésekkel és pálfordulásokkal.

Theo 2007.11.04. 22:04:35

Valahogy így. Magyar részről a Fidesz bánik el az RMDSZ kampányával, román részről az elnökék. Szerintem, ha Tőkés nyer, az RMDSZ összeroppan. Markónak vége. Ha ő bukik, bukik a többi is. Orbán végül is érthető, értelmezhető bizonyos keretek között: Markó és pártja bukásával kinyírja Gyurcsányék immár egyetlen kárpát-medencei szintű legitimizációs kollaboránsát. Markóék még dec. 5. ellenére is könnyebben megtalálják El Quróval a hangot, mint Orbánnal és galerijával. Ezek után már nemzeti kérdésben, "nemzeti vonalon" nem lesz kivel fellépnie Gyurcsánynak vagy éppenséggel Szilinek. Aztán lesz valahogy... A románok esetleg egy lépéssel tovább gondolkodnak, mint Orbán. Elvégre csak meg kell torolni azt a sok disznóságot, amit a magyarok művelnek odaát keleten, a román érdekszfére legszentebb zúgában a Prúton túl... Koprodukciós alapon kinyomják a magyar pártot a parlamentből egy év múlva és akkor a mérleg nyelvét már Vadim pártja fogja megjátszani (vö. Szlovákia a csatlakozás után). Erre kell majd lapot húznia a magyar kormánynak. Hajrá..

Bozót.harcos 2007.11.04. 22:14:14

Fidesz-PD-együttműködés az RMDSZ ellen? Román részről egyértelmű a nyereség, magyar részről nem annyira...Gyurcsányék utolsó nemzeti legitimációs bázisának kinyírása nem tűnik olyan átütő eredménynek...Ha ez tényleg így van, az gáz...

Theo 2007.11.04. 22:31:26

Persze, most hajráznak Tőkésnek, de ez még nem jelenti egyúttal azt, hogy be is jut. Nemde. Az lesz csak az igazi a románok számára. Szétlőni az udmr-t és még Tőkés sem jut be.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.11.04. 22:54:48

www.erdely.com/hirek.php?id=29256
"Nézeteltérés alakult ki az RMDSZ csúcsvezetősége és a szövetség európai parlamenti jelöltlistájának második helyén szereplő Sógor Csaba szenátor között az Erdélyben kampányoló Orbán Viktor miatt. Sógor a Krónikának nyilatkozva kijelentette, elhatárolódik a Kelemen Hunor és Frunda György által megfogalmazott, a volt magyar kormányfő személye ellen irányuló bírálatoktól. Az RMDSZ-szenátor elmondta: annak ellenére, hogy az RMDSZ vezető politikusai tiltakoznak Orbán Viktornak a függetlenként induló Tőkés László korteshadjáratában történő jelenléte ellen, őt személy szerint egyáltalán nem zavarják a Fidesz-elnök erdélyi látogatásai. „Nem értek egyet kollégáimmal. Velük ellentétben én nem találom cinikusnak vagy tisztességtelennek Orbán Viktor Erdélyben elhangzott kijelentéseit, és nem is aggódom amiatt, hogy Magyarország egykori miniszterelnöke a független jelöltnek kampányol” – fogalmazott az európai parlamenti képviselőjelölt. Sógor szerint Orbánnak igaza volt, amikor kijelentette: voksoláskor nemcsak ésszel, hanem szívvel is kell dönteni. „Rendkívül értékelem, hogy a volt miniszterelnök nekünk is kampányolt. Magam is azok közé a politikusok közé tartozom, akik nemcsak az eszükkel, hanem a szívükkel is tudnak dönteni, ahogy azt a Fidesz elnöke megfogalmazta” – hangsúlyozta az RMDSZ-es politikus.
...
A Krónika értesülései szerint Sógor Csaba és Frunda György az RMDSZ-es EP-jelöltek napokban zajló kampánykörútjának egyik állomásán, a kőrösfői lakossági fórumon is összeszólalkozott. A közönségtalálkozón Antal János helyi polgármester felszólalásában arra emlékeztette a jelenlevőket, hogy voltak idők, amikor a választásokon az RMDSZ több mint egymillió szavazatot gyűjtött be, mire Frunda György kijelentette: a szervezet ennyi voksot egyetlen alkalommal sem kapott. Sógor Csaba azonban kijavította Frundát, mondván, hogy az 1990 májusában megszervezett parlamenti választásokon az RMDSZ egymilliónál több szavazatot tudhatott magáénak. „Egy hete zajlik az RMDSZ kampánykaravánja, nagyon elfáradtunk már, és ilyenkor nyilván elhangzik egy-egy pontatlan kijelentés” – magyarázta Sógor."

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.11.04. 23:01:09

www.szabadsag.ro/szabadsag/servlet/szabadsag/template/article%2CPArticleScreen.vm/id/1817
"A 3% hibaszázalékos közvélemény-kutatás 1188 romániai magyar telefonos megkérdezésével készült, akik Erdély 14 megyéjének 64 településéről kerültek ki. A négy régió a következő: Dél-Erdély (Brassó, Hunyad megyék) Közép-Erdély (Kolozs, Fehér, Szilágy, Beszterce-Naszód megyék) Székelyföld (Hargita, Kovászna, Maros megyék), valamint a Partium-Bánság (Bihar, Máramaros, Szatmár, Temes és Arad megyék). A megkérdezettek 55%-a városlakó, 45%-a pedig falusi környezetben él.

Az alanyok túlnyomó többsége (76%) nagyon fontosnak tartja az EP-képviseletet, ennek ellenére a voksoláson való részvételi szándék meglehetősen alacsony (49%). Ennyien válaszolták azt, hogy biztosan elmennek szavazni, míg 32% azt válaszolta, hogy csak „valószínűleg” adja le a voksát. A teljes mintában az RMDSZ a romániai magyar szavazatok 51%-át szerezné meg, Tőkés László pedig a 28%-át kapná meg. Az alanyok 14%-a még nem döntött, 7% pedig nem válaszolt. A magukat biztos szavazónak mondó megkérdezettek 65%-ban az RMDSZ-re és 35%-ban Tőkés László független jelöltre adnák szavazataikat.

A felmérés készítői szerint ezek az arányok azért mérvadóak, mert egy májusban végzett hasonló felmérés szerint is majdnem ugyanilyen arányban oszlott meg a romániai magyarok választási opciója.

A közvélemény-kutatást végzők szerint a két jelöltnek gyakorlatilag semmi esélye nincs arra, hogy bejusson az EP-be, ha a romániai magyarok ugyanolyan arányban vesznek részt a választáson, mint a többségi lakosság. Nagy a lehetősége annak, hogy még a legoptimistább forgatókönyv esetében is mindkét jelölt a számára megszabott 5%-os, illetve 2,85%-os bejutási küszöb alatt marad.

Ha feltételezzük, hogy a románok 50%-a megy el voksolni, miközben a magyarok 60% járul az urnák elé, akkor is az RMDSZ 0,4%-al marad a bejutási küszöb alatt, míg Tőkésnek a szükséges szavazatok 0,2 százaléka fog hiányozni. Nem lehet teljesen kizárni azt a lehetőséget sem, hogy mindkét jelölt bejut majd az európai törvényhozásba. Viszont ez a „mutatvány” csak úgy lehet sikeres, hogy mindkét jelöltnek hajszálon múlik a bejutása. Az RMDSZ ebben az esetben 0,08 százalékkal haladná meg például az 5%-ot.

Jelentős eltérést mutat a felmérés a régiók között. Az RMDSZ-nek a gyenge pontja egyértelműen Székelyföld, ahol a szövetségre a magyarok mindössze 40,3%-a voksolna. Ezzel szemben Tőkés a székelyek szavazatának a 41,2 százalékát szerzi meg a felmérés szerint. Dél-Erdélyben, Közép-Erdélyben, a Partiumban és a Bánságban viszont az RMDSZ-re a magyarok 60–62%-a szavazna, míg Tőkésre csak 17%.

A választási kampány hátralevő részében döntő mértékben befolyásolhatja a felek esélyeit a bizonytalan szavazók meggyőzése."

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.11.04. 23:03:03

Október 12–20 között készült a felmérés.

medve 2007.11.05. 11:14:33

Tőkés is hibázik! Állandóan az RMDSZ-t szídja. Ez vissza fog ütni!

aranyhaj.blogspot.com 2007.11.05. 12:05:16

Nem lehet könnyű nekik arrafelé. Amikor átlátogattunk a határon túlra, anyám sírva fakadt. A kinti magyarok csóróbbak, mint nálunk a legelmaradottabb vidékeken élők. Az infrastruktúra botrányos.

Ács Feri · http://reakcio.blog.hu 2007.11.05. 14:18:45

Aranyhaj: na, ez már régen lehetett. Ma inkább fordítva van ez a sírva fakadás. Kérdezd meg a Romániába járó magyar vendégmunkásokat.

medve 2007.11.05. 14:48:17

Nem, Ács Feri, te tévedsz. Nem sírnak, mikor hozzánk, hanem röhögnek rajtunk.

Bozót.harcos 2007.11.05. 18:49:45

Pontosabban sok erdélyi magyar értelmiségi települ haza, akik az elmúlt öt-tíz évben jöttek át. Ez nem feltétlenül rossz folyamat, sőt. Ha a magyarországi braindrain teljesen elszívja az ottani értelmiséget, és - bocsánat - csak a székely favágók maradnak, akkor gyorsan olthatják odaát a villanyt.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.11.05. 20:57:48

Bozót.harcos 2007.11.05. 18:49:45:
"Pontosabban sok erdélyi magyar értelmiségi települ haza, akik az elmúlt öt-tíz évben jöttek át."

www.sepsiszentgyorgy.ro/index.php?k=0&ak=1&article_id=30330
"Kívülálló számára egyelõre eldönthetetlen, hogy az Eugen Nicolãescu egészségügyi miniszter és csapata által javasolt és beindított reform jó vagy rossz irányban befolyásolja a rendszer alakulását.

Egy azonban bizonyos: az egészségügyben dolgozók bérezése szégyentelenül alacsony, ezért százszámra hagyják el az országot a rosszul fizetett orvosok, egészségügyi asszisztensek. S bár adminisztratív eszközökkel a minisztérium megpróbál ennek gátat vetni, az elvándorlás tart, s hamarosan a közepesen gyenge ellátás és felszerelés mellett a kóros orvoshiánnyal is meg kell küzdenie a romániai egészségügynek.

Mifelénk sajnos nem új ez a helyzet — mondja Deme Judit, a megyei egészségügyi igazgatóság vezetõje. Az elvándorlás nem most kezdõdött, jó öt-hat vagy még több éve tart. Sok tekintélyes magyar orvos, teljes végzõs évfolyamok már az uniós csatlakozás elõtt Magyarországra telepedtek át. Hasonló a helyzet az egészségügyi szakiskolák diákjaival. Mind Magyarországon, mind Nyugat-Európában nagy az egészségügyiszakember-hiány, a bérek és más kedvezmények is kecsegtetõek, így hát itthon meg sem próbálnak munkát vállalni, veszik a diplomáikat, batyuikat, és mennek. Ma már Olaszországba, Írországba vagy Angliába is."

medve 2007.11.05. 21:42:21

Domnule Bozót! Az is bíztató hír, hogy a statisztikák szerint Sztékelyföldről megszűnt a végleges kivándorlás.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.11.06. 09:36:52

Érdemes az egészet elolvasni, de nem fogom bespammelni.
szabadsag.ro/szabadsag/servlet/szabadsag/template/article%2CPArticleScreen.vm/id/1913;jsessionid=0BF8F65F9C120BB1F6FDEA6CA91B5583
"Sógor Csaba szenátor, az RMDSZ EP-jelöltlistájának második helyezettje úgy látja, hogy megfelelő mozgósítás esetén az erdélyi magyarság a szövetség jelöltjeit és Tőkés László független jelöltet is bejuttathatja a brüsszeli fórumba.
...
– Azt akarja mondani, hogy a siker nálunk is a részvételi arányon múlik?

– Erdélyben az utolsó, 2002. évi népszámlálás szerint 1 137 149 felnőtt korú szavazó volt. Ez a szám azóta kis mértékben változhatott, de mindenképpen van nekünk 1,1 millió szavazójoggal rendelkező magyarunk. Az ország lakosságának mintegy tíz-tizenöt százaléka külföldön dolgozik, bár ez a magyarok esetében kisebb arányú lehet. De ha nem így lenne, mintegy 900 ezer szavazati joggal rendelkező magyar még mindig biztosan él Erdélyben. Ha 50 százalékos részvételre számítunk, s a 18 millió szavazati joggal rendelkező román állampolgárból hiányzik 2,5–3 millió, aki külföldön dolgozik, reálisnak látszik a hétmilliós részvétel a november 25-i választásokon. Ilyen részvétel mellett az RMDSZ-nek 350 ezer szavazatra lenne szüksége a bejutáshoz, azt pedig simán össze lehet gyűjteni. A független jelölt kampánystábja azt állítja, nekik megvan a 200 ezer szavazatuk, a kettő összesen még mindig csak 550 ezer szavazat. A 900 ezerig van tehát tartalékunk is... Arra számítok tehát, hogy az RMDSZ bejut az EP-be, és hogy folytatódik a párbeszéd is, mert felelősen gondolkodó emberek nem kívánhatják a másik fél pusztulását. Ez nem keresztényi gondolkodás! Hogy úgy vigyek át néhány embert a túlsó oldalra, hogy az RMDSZ hajója – amely állítólag „léket kapott”, hogy szó szerint idézzem a szeptemberi sajtónyilatkozatát a független jelöltnek – süllyedjen el 500-600 ezer tisztességes szavazóval, akikre igazán nincs miért haragudnia sem a független jelöltnek, sem az őt támogatóknak. Ha megnézem az RMDSZ kiadványát a szövetség által elért megvalósításokról, azt tudom mondani, hogy ez nem léket kapott, süllyedő hajó. Tehát, hogy a szövetséget érdemes támogatni. Magam is azért vállaltam el ezt a mások szerint lehetetlen helyzetet...

– Nehéz helyzetben lehet, hiszen református lelkészként a Királyhágómelléki Református Egyházkerület rendelkezési állományában van. Erkölcsi szempontból hogyan oldja fel azt, hogy az RMDSZ színeiben gyakorlatilag egyházi elöljárója ellen kell kampányolnia?

– Nézze, ez számomra nagyon nehéz kérdés volt. Amikor szeptemberben a felek eldöntötték, hogy nem egyeznek meg, s az akkori felmérések azt mutatták, hogy mindkét fél kiesik, barátaimnak, rokonaimnak, mindenkinek azt mondtam: nem várhatjátok el tőlem, hogy a fotelből egy sörrel a kezemben végignézzem, amint az erdélyi magyarság elpusztítja önmagát. Nem volt más lehetőségem, mint a két fél által középre tolt problémahalmaz közepébe csapnom, ezt a meg nem egyezett egyezséget szét kellett vernem, és új lehetőséget kellett teremtenem. Fel kell ráznunk az embereket, hogy itt olyan helyzet előtt állunk, amelyet a történelem során már többször átéltünk. Az első december 5-ét mi erdélyiek produkáltuk, amikor Mohácsnál végignéztük, hogy leágyúzzák és lemészárolják a magyar királyi sereget. Persze, igazuk volt, haragudtak II. Lajosra, féltékenyek voltak a magyarországiakra, dehát megérte? Magyarország, de bizonyos mértékben Erdély is, százötven évre törökké, aztán csaknem kétszáz évre németté vált. Vagy a másik példa: igazuk volt a székelyeknek, mert csalódtak az erdélyi fejedelmekben, utálták a Báthoriakat. De aztán Mihály vajda jobb volt? Ami utána következett, Erdély számára tragédia volt. És ez az, amit nagyon sokan nem ismertek fel, vagy nem akarnak észrevenni. Az RMDSZ-t magam szidom a legtöbbet, házon belül, a jobbítás szándékával. Keresztény emberként senki ne állítsa azt, hogy lehetetlen, hogy az RMDSZ nem tud megjavulni, megváltozni, nem képes megújulni. Ezután is fogjuk szidni és bírálni a szövetséget, de az nem felelős gondolkodás, hogy azért, mert a szervezetnek van egy-két olyan vezetője, aki nem tetszik az RMDSZ-en kívüli szervezetek vezetőinek, pusztuljon mindenki. Ez nem felelős gondolkodás!
...
– Ebből a szempontból az Orbán Viktor jelenlétét az erdélyi kampányrendezvényeken hogyan értékeli?

– Orbán azt mondta, nemcsak észre, szívre is szükség van. Itt már a sajtó is mosolygott, mert mindenki tudja, hogy nekem rengeteg városban, faluban vannak rokonaim, ismerőseim, akik engemet ismernek, s én is ismerem az ő gondjaikat. Az Orbán Viktor kampányolását úgy értékelem, hogy az nekünk is segít. Nyilvánvaló, hogy ő a független jelöltet kíséri el a kampányban, s ez valószínűleg a független jelöltnek hoz majd több szavazatot. Van az úgy, hogy a vezető emberek rossz tanácsot fogadnak meg, s valószínűleg ezúttal Orbán Viktor is rossz tanácsot fogadott meg. De nagyon bízom abban, hogy az RMDSZ, vele vagy nélküle, ezt a számításaink szerinti 350 ezer szavazatot képes összegyűjteni."

medve 2007.11.07. 08:51:44

Tőkés rendezvényein nagyon sokan vannak!

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.11.10. 11:45:41

Business as usual. Na, ez vajon kinek az akciója?
www.sepsiszentgyorgy.ro/index.php?k=0&ak=1&article_id=30352
"Bûnvádi eljárás indult Tõkés László királyhágó-melléki református püspök, az egyetlen független európai parlamenti jelölt ellen, mert fellépett a sikkasztás, a korrupció ellen — jelentette be Szilágyi Zsolt kampányfõnök tegnapi sajtótájékoztatóján.
...
Antal János külügyi tanácsadó ugyanakkor elmondta, ,,ökumenikus módon" egy ortodox és egy református lelkész jelentette fel a püspököt. Az elõbbi rongálás és illetéktelen behatolás címén tett korábban feljelentést, mert a reformátusok behatoltak a tõlük elorzott sportpályára, de a Legfelsõbb Ügyészség bûncselekmény hiányában úgy döntött, nem emel vádat — ezt támadta meg az ortodox pap.
...
Radu Chiº, a nagykárolyi rendõrség parancsnoka korábban azt nyilatkozta, hogy Tõkés László református püspök ellen bûnvádi eljárás indult azt követõen, hogy a felfüggesztett Bátori Gyula református lelkész panaszt nyújtott be a rendõrségre. A sajtóértekezleten részt vett Tõkés László is, aki beszámolt székelyföldi kortesútjáról. Elmondása szerint az ellenkezõjét tapasztalta azon RMDSZ-es manipulált közvélemény-kutatásoknak és újságcikkeknek, melyek azt híresztelik, nincs esélye. "

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.11.10. 11:50:15

medve 2007.11.07. 08:51:44:
"Tőkés rendezvényein nagyon sokan vannak!"

www.3szek.ro/modules.php?name=3szek&id=4438
"Fél hétkor több mint százan várták Tőkés Lászlót Kézdivásárhelyen Márton Áron főtéri szobránál, ahol koszorút helyezett el, majd átment a Vigadó nagytermébe, ott kétszázötvenen várták."

dolphin 2007.11.12. 10:54:01

"Nem lép vissza az európai parlamenti jelöltségtől az RMDSZ színeiben induló Sógor Csaba, aki jelezte: az egyházi kánon alapján nem kérhetnek tőle ilyesmit. A Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) rendelkezési állományában lévő Sógor Csabát a KREK lelkészi értekezlete múlt héten szólította fel a visszalépésre."
belpol.transindex.ro/?hir=16068

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.11.12. 11:54:09

www.szabadsag.ro/szabadsag/servlet/szabadsag/template/article%2CPArticleScreen.vm/id/2289;jsessionid=D1E400554123EE81D1EA071175135533
Interjú Tőkés László püspökkel, független EP-képviselőjelölttel.

Továbbra is ajánlom az egész cikk elolvasását, ezek itt részletek.
"– Hogyan értékeli a bejutási esélyeit?

– Nagyon nehéz prognózist mondani, reális becslésekbe bocsátkozni, mert egyfelől, a minták magyar vonatkozású reprezentativitásának a hiányában az országos felmérések a magyar sajátosságokat nem képesek megragadni. Másfelől pedig nagyfokú manipulációt érzékelek a pártként működő RMDSZ részéről. Nyilvánvaló, arról akarják az én potenciális, lehetséges szavazóimat meggyőzni, hogy ha rám szavaznak, akkor kárba vész a szavazatuk. Így aztán egyfelől felbecsülni eléggé nehéz, másfelől ennek a fajta manipulációnak a következményeit belátni nagyon nehéz. Bízom benne, hogy végre olyan fokú kijózanodáson ment át a romániai magyarság, hogy nem hagyja magát becsapatni, és az egyéni jelölt személyi hitelének az elve és érvényesülése alapján elnyerem a mandátumhoz szükséges szavazatokat.

– A kolozsvári egyetem szociológusai által készített októberi felmérés szerint a Székelyföldön a jogosultak 41,2 százaléka szavazna önre és csupán 40,3 százaléka az RMDSZ-re, viszont Dél-Erdélyben, Közép-Erdélyben, a Partiumban és a Bánságban ön a szavazatoknak mindössze 17-20 százalékára számíthat, mert ezekben a térségekben a magyar voksok 60-62 százalékát az RMDSZ kapná meg. Ismeri-e ezt a felmérést, és hogyan értékeli ezeket az eredményeket?

– Hallottam a felmérésről, de mivel részleteiben nem ismerem, nem tudok róla megalapozott véleményt mondani. Mindennapi tapasztalataim azonban azt mutatják, hogy a többségi területeken – nemcsak Székelyföldön, hanem a Partiumban is –, ahol a magyarság többségben vagy viszonylag nagy számban él, ott erősebb a támogatottságom. A kisebbségi területeken viszont máig hat az RMDSZ egységdemagógiára alapozott ellenkampánya, és a pszichológiai megfélemlítés módszerei fejtik ki hatásukat, vagyis, hogy képviselő nélkül maradunk, hogy mindenáron össze kell fognunk, még hogyha nem is értékek mentén történik ez az összefogás.

– Sok ember tanácstalan, nincs felkészülve a két fél közötti választásra, és olyanok is vannak, akik azt mondják, mind az ön nevére, mind pedig az RMDSZ jelöltlistájára ráütik majd a pecsétet, mert nem kívánnak ebben a vitában dönteni. A reakciók tükrében: nem bánja, hogy nem jött létre a közös lista?

– A közös nemzeti lista kezdeményezése hozzánk kapcsolódik. Ez ténykérdés, nem szubjektív állítás, dokumentálni tudjuk. Nagyon sajnáljuk, hogy az RMDSZ csak akkor lett volna hajlandó a közös listába belemenni, amikor már megvolt a száznegyvenezer aláírásnyi támogatottságom. Az utóbb kialakított közös lista is pártlista, hiszen nézze csak meg a harmincöt jelöltet, ezek – tisztelet a kivételnek – mind pártfunkcionáriusok, pártemberek. Nagy különbség van szerintem egy nemzeti lista és egy pártlista között. A felelősséget tehát, a rosszértelmű felelősségáthárítás szándéka nélkül, az RMDSZ-re hárítom.

– Nemrég ön azt nyilatkozta, hogy az RMDSZ utáni korszakra összpontosít. Mit értett ezalatt: hogy eltűnik az RMDSZ, vagy hogy a választások után teljesen új helyzet áll elő?

– Ez utóbbira gondoltam. Fizikai lehetetlenség, hogy az RMDSZ eltűnjön. De kártékony dolog is volna feláldozni azt, ami kiépült, ami jó benne, és szélnek ereszteni egy nemzetileg elkötelezett tagságot. Véleményem szerint, akárhogy is végződjön a november 25-i választás, mindenképpen új helyzet fog előállni. Erre fel kell készülnünk, nehogy valamely tevékenységbeli – hogy ne mondjam: „hatalmi” – hiátus, nehogy valamilyen űr keletkezzen, és az romboló hatást fejtsen ki a magyar nemzeti közösségre nézve. Tehát terveket készítünk arra nézve, hogy miként legyen azután. Ebben a tekintetben a kezdő lépéseket már megtettük, hiszen azzal álltunk fel szeptember 6-án a tárgyalóasztaltól, hogy folytatjuk a megbeszéléseket. Sőt, megegyeztünk egy erdélyi egyeztető fórum létrehozatalában. Hogyha az RMDSZ tartja ezt a szóbeli megegyezést, akkor bizakodom, hogy zökkenőmentesen tudjuk folytatni az átalakítást.

– Ezt az átalakítást konkrétan milyennek képzeli el?

– Abban a szellemben, hogy rendszerváltozásra van szükség az erdélyi magyar politikai – és közéletben. Ez volt a megfogalmazásom. Másfelől volt egy olyan jelszó jellegű célkitűzésem, hogy önvizsgálat-tisztulás-újulás. Ebben a szellemben tudnám az átalakulást elképzelni."

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.11.13. 22:09:50

www.sepsiszentgyorgy.ro/index.php?k=0&ak=1&article_id=30360
"Észrevétlenül csúszott át a parlamenten Voiculescu pártjának két, tanügyi törvényt módosító kezdeményezése, RMDSZ-es honatyáink csak a sajtóhírek megjelenése után vették észre, hogy valójában mi történt.

Nem csoda, hisz intenzív kampányban vannak, mindenki EP-jelöltjeik népszerûsítésével foglalatoskodik, sportcsarnokokat avatnak, gyûléseken vesznek részt, nem érnek rá parlamenti teendõikre figyelni. Egy héttel azután, hogy a két igen káros kezdeményezést hallgatólagosan elfogadta a felsõház, archívumok mélyérõl kellett elõkeresniük, pontosan mirõl is van szó. Nem voltak jelen, nem tudtak róla, így szóvá sem tehették, kampányban egyébként is az eredményekrõl kell beszámolni, nem a kudarcokról."

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.11.13. 22:13:46

Ez a törvény csúszott át a kampány hevében:
www.erdon.ro/hirek/im:erdon:romania/cikk/voiculescu-a-tanuegyi-toerv233ny-sz233lss233ges-fasiszta-m243dos237t225s225t-javasolja/cn/news-20071003-01410702
"Voiculescu a Tanügyi törvény „szélsőséges, fasiszta módosítását” javasolja
Kelemen Hunor az RMDSZ ügyvezető elnöke szerint a Dan Voiculescu szomorú emlékű totalitárius-exkluzívista meggondolásból a Tanügyi törvény extrémista, fasiszta ízű módosítását javasolja a Parlamentnek."

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.11.15. 12:43:35

Fletó persze rá is repült a témára.
www.szabadsag.ro/szabadsag/servlet/szabadsag/template/article%2CPMainArticleScreen.vm/id/149;jsessionid=B4AE0973B0B3BCA51FE512C5A093D1E8
"A magyar miniszterelnök már a kora reggeli órákban találkozott a RMDSZ vezető politikusaival, akik a kormányüléssel kapcsolatos kérdések mellett az Európai Parlamenti választásokat megelőző kampányról is tájékoztatták. A megbeszélést követően Gyurcsány kijelentette: „a legrosszabb következhet be”, ha „az egységes magyar képviselet lehetősége és esélye” megszűnik.

– Az egység megbontása a képviselet ellehetetlenüléséhez vezet. Ma egyre kevésbé az a kérdés, hogy hogyan lehet egymással szemben valaki sikeres a magyar kisebbség képviseltében, hanem az, hogy hogyan lehet összefogni annak érdekében, hogy Brüsszelben megjelenhessenek ennek a közösségnek a képviselői. Ezért nyugodtam mondhatom, károsnak tekintjük, és kifejezetten rossz szemmel nézzük azt a folyamatot, amelyben az a legfontosabb, hogy hogyan lehet megosztani ezt a közösséget. Nem jó az, ha ilyen törekvések uralják el a magyar közösségen belüli politikát – mondta.

Ezt kiegészítve, Markó Béla a magyarországi pártokat be nem avatkozásra szólította fel. – Azt kérjük a magyarországi pártoktól – az MSZP-től, az SZDSZ-től, a Fidesztől és az MDF-től, mindenkitől –, hogy ne próbáljanak beleszólni és beavatkozni a mi választási kampányunkba, hanem azt fogadják el, amit az erdélyi magyarság eldönt, és ezt az álláspontot támogassák – fogalmazott az RMDSZ elnöke."

gloire 2007.11.15. 13:35:19


Markó szószerint ezt mondta tegnap:
- Az a baj, hogy nő ..a...a.. nacionalizmus..

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.11.15. 14:36:51

gloire 2007.11.15. 13:35:19:
"Markó szószerint ezt mondta tegnap:
- Az a baj, hogy nő ..a...a.. nacionalizmus.."

Muhahahaha! Új Honfoglalás!

dolphin 2007.11.15. 14:58:42

Szerintem lesz mirol beszelgetni Bocekkal Gal Kingaeknak az EPP-ben...:

\"Emil Boc PD-elnök a magyar kormányfő nyilatkozatát úgy kommentálta, a kisebbségi törvénytervezet ellentétes a hatályos alkotmánnyal,\"
politika.transindex.ro/?cikk=6350

Egyebkent mi varhato, a PD csapata nagyobb lesz-e mint a Fidesze?

dolphin 2007.11.15. 15:06:15

gloire,

mivel Szasz Jeno uj baratjanak, Dan Voiculescunak (vagy nevezzuk egyszeruen csak szekus neven Felixnek) a kis frakcioja eppen a nacionalizmus jegyeben igyekszik soviniszta torvenyeit elfogadtatni (tegyuk hozza, a tobbi roman part csendes beleegyezesevel) ez tenyleg baj.
Ketsegtelen, hogy a nacionalizmusnak van egy egeszseges verzioja is, de ez sajnos ma meg a parlamentben ulo roman honatyak szamara ismeretlen. (Fel lehet turni az almanachokat, de nem igen fogsz talalni olyan esetet, amikor valaki is nacionalista hevtol futve epp ne a kisebbsegeknek akart volna betartani.)

dolphin 2007.11.15. 15:14:14

Doomhammer,
"Észrevétlenül csúszott át a parlamenten Voiculescu pártjának két, tanügyi törvényt módosító kezdeményezése, RMDSZ-es honatyáink csak a sajtóhírek megjelenése után vették észre, hogy valójában mi történt."

A dolog egy masik olvasata (bar ketsegtelen, hogy abban nem lehet elegge szidni az RMDSz-t):
"A tervezeteket hallgatólagosan fogadta el a képviselõház, miután tegnap lejárt a megvitatásukra megszabott határidõ. Mindkét indítványt elõzõleg elutasításra javasolta az alsóház oktatásügyi szakbizottsága.

Asztalos Ferenc RMDSZ-képviselõ, a szaktestület alelnöke a Krónikának elmondta, a két tervezet plenáris vitáját a múlt héten kedden kellett volna elkezdeni, a konzervatívok frakciója azonban Valer Dorneanu ülésvezetõvel összejátszva addig húzta-halasztotta a procedúrát, hogy a zsúfolt napirend miatt már nem maradt idõ a vitára."
www.kronika.ro/nd.php?name=Sh&what=16343

gloire 2007.11.15. 16:14:35

dolphin

Igen, így a kérdés (konteksztus) nélkül félreérthető.
Az erdélyi magyar nacionalizmusra értette.

Bummer 2007.11.15. 16:14:53

"azt fogadják el, amit az erdélyi magyarság eldönt, és ezt az álláspontot támogassák"

Remélem, ezt Markó és Gyurcsány is elfogadja, ha majd senkit nem juttatnak be a magyarok az EP-be :-))))

medve 2007.11.15. 16:17:43

Van már olyan felmérérs, mely komoly meglepetést jósol. Nem merik közzétenni.

dolphin 2007.11.15. 17:04:29

En ugy tudtam, hogy ez az utolso, de mivel Tokest nem mertek, a vita szempontjabol nem sokat er:
href.hu/x/3ycl

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.11.15. 17:04:33

www.kronika.ro/nd.php?name=Sh&what=16516
"„Elmegyünk szavazni, de lelkiismeretünk szerint választunk a november 25-i európai parlamenti választásokon, hogy megmutassuk: vagyunk” – szögezték le az egerbegyiek, akiknek álláspontját a szomszédos aranyosgyéresi találkozó résztvevői is megerősítették. „Amúgy az erdélyi magyarságnak, de főleg a politikusainak nem ártana egy kijózanító pofon. Mert elszakadtak a valóságtól, a négyévenkénti választási kampányokat leszámítva nem is érdekli őket, hogy milyen gondokkal küszködünk. Érvényesíteni kéne Eckstein-Kovács Péter szenátor mondatát, miszerint a felelősöknek nem ártana egy lépést visszakozni” – fejtette ki Deák József nyugalmazott technikus. Az aranyosgyéresi RMDSZ választmányának a találkozón megjelent tagjai is megerősítették a Deák által megfogalmazottakat, mondván: a szövetség több „menő”, de arrogáns politikusával, köztük az EP-jelöltlistát vezető „Frunda Györggyel már szóba sem lehet állni”. A gyéresiek szerint lesújtotta őket, amikor az RMDSZ, valamint a Tőkés László királyhágómelléki református püspököt támogató szervezetek munkacsoportjainak reménykeltő tárgyalássorozata nem vezetett megegyezéshez. „Az RMDSZ-esek túl gazdagok már ahhoz, hogy kiengedjék kezükből a pozíciót, a másik oldal pedig túl makacs ahhoz, hogy érezze: hol van az okos és a romániai magyar közösség számára hasznos kompromisszum határa” – hangzott a gyorselemzés."

Na igen, a birka nép, akik nem értik meg a mély politikai összefüggéseket.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.11.16. 15:10:19

www.hirlap.ro/mh/cikk.php?id=12906
"Markó Béla kitért Magyarország és a határon túli magyarság viszonyaira is. Leszögezte: Magyarország ma egymagában nem tudja megoldani a szomszédos országokban élő magyar közösségek helyzetét, mi több, a magyar pártok eszközként használják fel kisebbségi magyarság kérdését a belpolitikai küzdelmeikben. A helyzetet rontja az is, hogy az állandó belpolitikai konfliktus sokat rontott az ország külső megítélésén. Úgy látja, félő, hogy ma a magyar politika „nincsen olyan helyzetben, hogy kifelé is lásson, ne csak nézzen”, félő, hogy miközben a két tábor egymással néz farkasszemet, „ismét elmegy mellettünk a történelem”. Úgy fogalmazott, az MSZP és az SZDSZ nem tud mit kezdeni a határon túli magyarsággal, a Fidesz pedig „Erdélybe menekíti minden búját-baját, és legalább itt győzni szeretne”. Legyőzni az egyetlen magyar szervezetet, amelynek csak egy bűne van: megtartotta az önállóságát baloldallal, jobboldallal szemben egyaránt — hangsúlyozta. Markó Béla leszögezte, a magyarországi politikai pártoknak nincs joga beleszólni az erdélyi magyarság dolgaiba – mint ahogy ez fordítva is igaz – mindaddig, amíg nem képes valóban megoldást a közösség helyzetére, céljaira, tetteinek utólagos következményeit pedig nem ő, hanem az erdélyi magyarság viseli.
Leszögezte, nem jött el az ideje annak, hogy magyarországi politikusok segédletével tönkretegyék az RMDSZ-t, nem lehet „egyetlen ember messianizmusával behelyettesíteni egy hatalmas érdekvédelmi szervezetet. Egy emberre nem lehet jövőt építeni! – mondta Markó Béla, aki végezetül leszögezte: Trianon önállóságra ítélte a közösséget, éppen azért kell most a magyarságnak paradox módon önállónak lennie, hogy magyarságát megőrizhesse – mutatott rá a Szövetség elnöke."

medve 2007.11.16. 15:14:17

Dolfon! Nem nyilvános felmérérsek vannak, hozzák nyilvánosságra az illetékesek. Káét felmérérs van. Az egyik szerint Tőkés bejut, az RMDSZ nem. A másik szerint egyik se, de Tőkés jön feljebb, az RMDSZ megy le. Ehhez annyit, hogy az erdélyi magyarság nehezen mérhető, módszertanilag nagyon nehéz megoldani a kérdést, mivel módszertanilag áthidalhjatatlan gyakorlatilag a szórvány, pontosabban fogalmazva a Székelyföld kivételével mnden.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.11.16. 15:17:23

www.sepsiszentgyorgy.ro/index.php?k=0&ak=1&article_id=30371
"Gyurcsány az RMDSZ-nek kampányol

A mostani — európai parlamenti választások előtti — kampány során először nézhetünk szembe azzal a fenyegetettséggel, hogy megszüntetve az egységes magyar képviseletet, a legrosszabb következhet be — jelentette ki Gyurcsány Ferenc tegnap, miután megbeszélést folytatott Markó Béla RMDSZ-elnökkel.
...
Az RMDSZ-elnök egyúttal megismételte azt a kérését, hogy a magyar pártok ne próbáljanak beleszólni, beavatkozni a választási kampányba. v A Fidesz magyar szempontból sikertelennek tartja a nagyszebeni magyar―román kormányülést, amelynek időzítése az ellenzéki párt szerint azt jelzi, hogy Gyurcsány Ferenc az RMDSZ mellett beszállt a romániai EP-választási kampányba, noha a magyar kormány az elmúlt időszakban számos intézkedéssel (támogatás-megvonással) sújtotta a határon túli magyarokat ― mondta Balla Mihály, a külügyi bizottság fideszes tagja, aki az RMDSZ által is üdvözölt magyar munkaerő-piaci nyitást pikánsnak minősítette, hiszen ,,Gyurcsány Ferenc annak idején értelmi szerzője volt a 23 millió románnal fenyegető szocialista kommunikációnak". A Fidesz üdvözli a nagyszebeni kormányülésen kötött megállapodásokat ― például a schengeni és oktatási programokat ―, de Balla szerint ezeknek egy részét miniszteri szinten is rendezni lehetett volna."

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.11.16. 15:22:51

www.sepsiszentgyorgy.ro/index.php?k=0&ak=1&article_id=30373
"A Magyar Polgári Szövetség kovásznai szervezetének kérésére Tõkés László királyhágó-melléki református püspök, EP-képviselõjelölt november 19-én, hétfõn 16 órától Kovásznán a központi református templomban találkozik a választókkal — tájékoztatott Cseh Béla, az MPSZ orbaiszéki elnöke.

A püspök kíséretében jelen lesz Orbán Viktor, a Fidesz — Magyar Polgári Párt elnöke és Németh Zsolt fideszes képviselõ, a magyar parlament külügyi és a határon túli magyarok bizottságának elnöke is."

dolphin 2007.11.16. 15:35:37

medve,

ha ennyire jo infoid vannak, akkor miert titkolozol, miert nem irod le a konkret szamokat? De nem vilagos, hogy az altalad vazolt esetben mi a nagyon meglepo, hiszen a ket emlitett szcenario a harom legeselyesebb variacio kozul ketto. Az egyeduli "komoly meglepetes" az lenne, ha mindket fel bejutna.
(Azt meg mar csak koltoi kerdeskent, hogy hogyan "nem nyilvanosak" a felmeresek, ha te mar itt egy blogban terjeszted az eredmenyeiket...?)

medve 2007.11.16. 17:47:29

Hozzák nyilvánosságra akik kérték és akik kapták. De ha nem akarod elhinni, nem kell. Tőkés bejutása azért meglepetés lenne. Én nem bánnám.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.11.19. 14:32:26

www.sepsiszentgyorgy.ro/index.php?k=0&ak=1&article_id=30380
"A romániai magyarságnak azért kell összefognia, hogy sokszínűségét megőrizze ― mondta tegnap Marosvásárhelyen Markó Béla, az RMDSZ elnöke.

A politikus a helyi sportcsarnokban a november 25-i európai parlamenti választások előtti eddigi legnagyobb RMDSZ-es kampányrendezvényen tartott beszédet. Felolvasták a közel ezer erdélyi magyarlakta település nevét, amelynek képviselői részt vettek a vasárnapi eseményen.

Markó kijelentette, számos jó verset olvasott már, de a világ legszebb költeménye ez a településnév-felolvasás volt, amelyet Szent István királytól kezdve, az erdélyi fejedelmeken át a magyarság vezetői alkottak ezer év alatt. A politikus hangsúlyozta: jövő vasárnap az erdélyi magyarságnak választania kell egyebek között az egység és a széthúzás, az együttműködés és a viszály, az autonómia és a kiszolgáltatottság, illetve a megmaradás és az elsorvadás között. Rámutatott: az RMDSZ nem párt, nem ideológiai szervezet, hanem egy nép, hiszen ― mint fogalmazott ― ,,itt Erdély magyar népe van jelen".

A rendezvényen Antonio Lopez Isturiz, az Európai Néppárt (EPP) főtitkára is részt vett, aki az RMDSZ-t az EPP teljes mértékű támogatásáról biztosította.

Markó Béla kifejtette: lesz még egy fontos névsorolvasás Brüsszelben, amelyen az erdélyi magyarságnak a dél-tiroliakhoz, a korzikaiakhoz, a finnországi svédekhez és a bulgáriai törökökhöz hasonlóan ,,jelent" kell tudnia válaszolnia a néma csend és az otthon lesütött fejek helyett. Ú Az eseményen közfelkiáltással elfogadtak egy kiáltványt is. A 12 pontos dokumentum Erdély közel ezer településének magyar közössége nevében kinyilvánítja, hogy a romániai magyarságot államalkotó tényezőként kell elismerni, minden kisebbségi közösségnek biztosítani kell a kulturális autonómiát, és át kell szervezni a jelenlegi romániai gazdasági régiókat. A kiáltvány szerint Romániában biztosítani kell az önrendelkezést minden nemzeti közösség számára, beleértve a magyar többségű régiók területi autonómiáját. Emellett a dokumentum leszögezi: helyi vagy regionális szinten hivatalos nyelvként kell elismerni a kisebbségek anyanyelvét, minden korlátozás nélkül biztosítani kell az anyanyelvű oktatást, és vissza kell állítani az önálló állami magyar egyetemet. A kiáltvány szerint lehetővé kell tenni a csángók anyanyelvű oktatását és templomaikban az anyanyelvű misézést, ezenkívül meg kell szüntetni Erdély hátrányos helyzetét. A dokumentum végül leszögezi: az RMDSZ brüsszeli küldöttei a romániai reformokért, a kisebbségi jogokért, a megfelelő autonómiamodellek romániai alkalmazásáért és a magyar nemzet határok nélküli együttlétéért fognak küzdeni. "

medve 2007.11.19. 14:36:35

Olyan román közvéleménykutató cégek, melyek Tőkéssel nem foglalkoztak, az RMDSZ-t 5%-ra taksállják.

Orbán-Tőkés Baróton 3000 embert vonzott.

ergé 2007.11.19. 14:37:30

hogy áll most az RMDSZ és Tőkés népszerűsége?

medve 2007.11.19. 15:09:41

Az országos román közvéleménykutatások szerint RMDSZ a befutó. Azok a felmérérsek, melyek mindkét jelöltre rákérdeznek és a magyarok szavazati arányaira vonatkoznak, ott Tőkés esélyei jobbak. Erre mondják azt, hogy bizonytalan a helyzet.

medve 2007.11.19. 19:09:39

Itt a Tőkés stáb által közzétett felmérés:

Tőkés Lászlóra szavaz az erdélyi magyarok többsége
Amint azt Szilágyi Zsolt kampányfőnök november 15-én tartott sajtótájékoztatóján a közvélemény-kutatás előzetes adatai alapján bejelentette, biztosan vezet a választási versenyben Tőkés László.
A közvélemény-kutatás a kampánystáb megbízásából készült 2007. november 8–11 között, Erdély nyolc megyéjére – Hargita, Maros, Kovászna, Kolozs, Szilágy, Szatmár, Máramaros és Bihar megyére – kiterjedő 800-as, véletlenszerűen kiválasztott mintán, Romtelecom telefon-előfizetéssel rendelkező, magyar nemzetiségű választópolgárok körében. Az adatok részletes feldolgozása után a következő eredményeket kaptuk: a megkérdezettek nagy többsége (96%) tud arról, hogy november 25-én európai parlamenti választásokat rendeznek Romániában, és szintén magas azok aránya is, akik elmennek szavazni (80%), a válaszadók 91%- a tud arról, hogy Tőkés László független jelöltként indul.

A kérdőívre válaszolók 33% még nem tudja, hogy kire adná szavazatát, Tőkés Lászlóra a válaszolók 37,5%-a, az RMDSZ-re pedig 29% adná a voksát.

Hargita megyében a megkérdezettek több mint 40%-a szavazna Tőkés Lászlóra, míg Kovászna megyében a mintába került személyek több mint 48%-a tenné ugyanezt, Maros megyében 41%-os az arány, Kolozs megyében pedig 25%-os Tőkés László támogatottsága.

Tőkés László kampánystábja

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.11.19. 20:18:58

medve 2007.11.19. 19:09:39:
"Amint azt Szilágyi Zsolt kampányfőnök november 15-én tartott sajtótájékoztatóján a közvélemény-kutatás előzetes adatai alapján bejelentette, biztosan vezet a választási versenyben Tőkés László."

Érdekes, hogy ennek nincs nyoma se itt:
www.tokeslaszlo.ro/be.html
se itt:
www.tokeslaszlo.ro/szoba.html

dolphin 2007.11.20. 10:59:24

medve,
igy retrospektive elarulhatnad, hogy ha ez volt a misztikus felmeres, akkor miert "nem mertek kozzetenni"...?

Egyebkent idevalo:
politika.transindex.ro/?cikk=6373

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.11.21. 12:55:11

www.szabadsag.ro/szabadsag/servlet/szabadsag/template/article%2CPArticleScreen.vm/id/2770;jsessionid=AF1973F9F516B673BCEB4920A7C735B3
"Toró T. Tibor

Tisztelt Elnök Úr (Markó Béla, dh)!
Szomorúan olvastam a Járosi Andor Keresztyén Kulturális Műhely által szervezett értelmiségi találkozó alkalmával egy kérdésre adott válaszod („Az elnök és az értelmiségiek – Hogyan lehet formális pluralizmusból működő pluralizmust csinálni?”, Transindex, 2007. november 13.), melyben tőled szokatlanul meredek szófordulattal nevezel hazugnak. Választási kampányban szokás meredeken fogalmazni, nincs idő és lehetőség az árnyalatokra és még a harsány csúsztatás is a megszokott eszközökhöz tartozik. Megpróbáltam ekként elkönyvelni ezt a becsületsértés határán mozgó kijelentésedet.


Nem sikerült. Nemcsak azért nem, mert barátok és ismerősök sokasága jelezte, hogy választ várnak tőlem kijelentésedre, hanem főleg azért, mert a napok teltével egyre erősödött bennem a meggyőződés, hogy hallgatásommal én is részese leszek annak a dübörgő propaganda-gépezetnek, amely – az RMDSZ választási kampányának egyik főcsapásán nyomulva – a megegyezés kudarcának teljes felelősségét Tőkés Lászlóra és tárgyalócsapatára próbálja hárítani, sajnos, nem is sikertelenül.
...
Tény, hogy a tárgyalások végén az RMDSZ vezetőség által elfogadhatónak ítélt dokumentumokból hiányoztak az erdélyi magyar politikai képviselet valós reformjának feltételeit megteremtő és azt visszafordíthatatlanná tevő konkrét lépések, úgy-mint:

•a kisebbségek jogállásáról szóló törvénytervezethez hivatalosan iktatott, a kulturális autonómia közjogi feltételeit erősítő módosító indítványok egyértelmű felvállalása,

•konkrét szövetségi állásfoglalás elfogadása a Székelyföld sajátos jogállására vonatkozó népszavazás kiírásáról,

•a Székelyföld területi autonómiájára vonatkozó törvény parlament elé terjesztése

•közös brüsszeli lobbi-út az autonómiáért és a magyar egyetemért Markó és Tőkés részvételével,

•kormányhatározat kezdeményezésének felvállalása a BBTE és a MOGYE magyar tanszékeinek létrehozásáról,

•konkrét garancia az egyházaknak nyújtandó támogatások depolitizálására,

•a választási törvények diszkriminatív előírásaira vonatkozó módosítások felvállalása,

•a de jure egységes, de facto közös választási párt – Erdélyi Magyar Koalíció Pártja – létrehozása a parlamenti választásokon való közös indulás céljából,

•a státus-irodák felügyelő testületeinek újraalakítása ás működtetése az irodák közszolgálatiságának biztosítása érdekében,

•nyilatkozat elfogadása a közösségi ingatlanok közös használatáról,

•a közpénzkezelő kuratóriumok összetételének felülvizsgálata a pártsemlegesség, a közszolgálatiság és a szakmaiság szempontjai szerint.
...
"

dolphin 2007.11.21. 17:10:03

Kelemen Hunor
VÁLASZ TORÓ T. TIBORNAK
Ördögi terv
[20.11.2007]


„Az utolsó pillanatban is csak ismételgette: László, nézd ez is benne van, az is benne van, esetleg még itt lehetne árnyalni, javítani, de vállalható dokumentum ez. (...) az udvarhelyi polgármester durván rászól: hagyd abba, Tibor, ne erőltesd, itt most hagyd abba, nem lesz megegyezés.”
reply.transindex.ro/?cikk=44

dolphin 2007.11.22. 12:09:08

BCS felmeres: Tokes 2.1, RMDSZ 4
hotnews.ro/arhiva_avt/4538.pdf

medve 2007.11.22. 12:51:43

Egy nagyon érdekes elemzést olvashattok a www.budapestanalyses.hu honlapon.

dolphin 2007.11.22. 14:12:30

Vajon ilyenkor Nemet Zsolt felvihja Sorin Frunzaverdet...?
www.fn.hu/kulfold/0711/hazakuldte_erdelyi_magyarokat_176750.php

medve 2007.11.22. 15:25:45

Miért Németh Zsolt? Miért nem a kedvenc Fletód nem veti fel a 4. magyar-román kormányülésen? vagy ott az RMDSZ, mely minden megold.

dolphin 2007.11.22. 16:40:09

Hogy miert pont Nemeth Zsolt? Mert ugy erzem, ez egy jo alkalom lenne a "parbeszedre", ill a "kapcsolatok elmelyitesere".

"Az egymás közötti párbeszéd folyamatossá tételéről állapodott meg a Fidesz és a román Demokrata Párt (PD) - közölte csütörtökön az MTI-vel Németh Zsolt, a Fidesz külügyi kabinetjének vezetője.

A politikus beszámolt arról, hogy találkozott Sorin Frunzaverdével, a PD főtitkárával. Megbeszélésüknek két célja volt: egyrészt egymás kölcsönös tájékoztatása a magyarországi, illetve a romániai belpolitikai és pártpolitikai eseményekről, másrészt a két párt közötti kapcsolat elmélyítése.

Németh Zsolt kifejtette: tekintettel arra, hogy a PD már az Európai Néppárt tagja, a Fidesz számára kézenfekvő feladat, hogy "legjelentősebb európai néppárti román testvérpártjával" szorosabbra fűzze a viszonyt. Megjegyezte: saját hazájában mindkét politikai erő toronymagasan vezeti a közvélemény-kutatások népszerűségi listáját.

A felek abban állapodtak meg, hogy folyamatossá teszik a párbeszédet, és kölcsönösen meghívták egymást budapesti, illetve bukaresti látogatásra.
Forrás: fidesz.hu"

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.11.23. 15:17:02

www.szabadsag.ro/szabadsag/servlet/szabadsag/template/article%2CPArticleScreen.vm/categ_id/3;jsessionid=96C9F4C4E46A43659F5605C1BBD37798
"Mit üzenek Tőkés Lászlónak?

Dr. Gálfy Zoltán prof.

I. 1966–1973 között Dávid Gyula, 1973–1978 között Rap Károly volt a Kolozsvári Protestáns Teológia Rektora. A rektori feladat mellett viselték a ,,protokollfőnöki” megbízást is. Nem tudom, hogy milyen feladatot jelentett. Amikor később a rektori feladatot végeztem, ez nem létezett. Ez utóbbi megbízás alapján a rektor minden évfolyamfelelőstől jellemzést kért az évfolyam hallgatóiról. Ezt ellenőrizni lehet, hogy miért kérték, nem tudom. Lehet, hogy kérették és ezeket tovább kellett adni.


Tőkés László 1970–1975 között volt hallgató. Bizonyosan ő is szerepelt évfolyamában. Úgy tudom, hogy egy időben évfolyamfelelőse is voltam. Bármennyire próbálok visszaemlékezni, – nem tudom, hogy mit írtam róla 32 évvel ezelőtt. És azt sem tudom, hogy ez a szöveg most hol van. Feltehetően tovább lehet kutatni a többi évfolyamfelelős anyagával együtt.

II. A Református Szemle főszerkesztői feladatára, – a Szerkesztőbizottság tagjaival együtt, – az Erdélyi Református Igazgatótanács kért fel. Ebben szerepe lehetett Nagy Gyula akkori püspöknek. A váltásra 1983-ban azért került sor, mert élessé vált a feszültség a megelőző szerkesztő és a püspök között. Ennek okát nem ismerem.

III. Mivel magyarázható Tőkés László Krasznán történt vádaskodó fellépése?

1.1990-ben bizottságok tagjaként Tőkéssel szemben én Csiha Kálmán püspökké választását támogattam.

2.1990–2000 évtizedben a két kerület viszonyában feszültségek támadtak. Elvi egyházjogi kérdésekben a feszültségeket szító rögtönzésekkel szemben a tradicionális erdélyi álláspontot képviseltem.

3.Nem fogadtam el propaganda jellegű zsurnálizmusát, az érett és reális szempontok érvényesítése helyett.

4.Igazat adtam egy 7 gyermekes családapának egy familiáris vitában, – noha ennek nem kellett volna reám tartoznia.

5.Nagy Gyula püspök tévedhetett dolgokban, de egy idős székely embernek ultimátummal való lemondatását a püspökségről méltatlannak és példanélkülinek ítélem.

6.Hogyan lehetséges, hogy az együttműködéssel vádolt Tőkés Lászlóból vádló lett?

7.Igaza van Cs. Gyímesi Évának, Visky Bélának és sokaknak: az erdélyi magyarság megosztása történelmi bűn. Nem magasztos ideológia, hanem érdek, hatalom és pénz diktálta tévedés.

Ezeket mind tudja Tőkés László és mégis…

Nekem sem nyerni, sem veszíteni valóm nincs a fentiek elmondásáért.

Tisztelet az olvasónak!

2007. november 19., Kolozsvár

November 16-án, Nagyváradon Tőkés László arról tájékoztatta a sajtót: sikerült egy személyt azonosítania egykori besúgói közül, aki nem más, mint Gálfy Zoltán professzor, volt teológiai tanár. Tőkés elmondta: Gálfy 1983-tól a Református Szemle főszerkesztőjeként is tevékenykedett, a professzort véleménye szerint a Szekuritáte „tette oda” (Tőkés leleplezte egyik besúgóját, Szabadság, 2007. november 17.)"

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.11.23. 15:19:45

dolphin 2007.11.22. 16:40:09:
""Az egymás közötti párbeszéd folyamatossá tételéről állapodott meg a Fidesz és a román Demokrata Párt (PD) - közölte csütörtökön az MTI-vel Németh Zsolt, a Fidesz külügyi kabinetjének vezetője."

www.sepsiszentgyorgy.ro/index.php?k=0&ak=1&article_id=30399
"
PD-RMDSZ: totális háború

Ha a Demokrata Párt (PD) hatalomra kerül, akkor az RMDSZ végérvényesen ellenzékbe kerül – ezt Emil Boc, a PD elnöke jelentette ki szerdán Marosvásárhelyen.

Amint várható volt, az európai parlamenti választás elõtti utolsó száz méteren eldurvul a kampány, és a pártok hangzatosabbnál-hangzatosabb nyilatkozatokkal rukkolnak elõ.

Emil Boc nyíltsisakos ütközetre való felhívással felérõ hadüzenetet küldött az RMDSZ-nek kijelentve: ideje már, hogy „az RMDSZ visszakapja azt, amit megérdemel, az ellenzéki padsorokat”.

A PD elnöke Cãlin Popescu Tãriceanu miniszterelnököt is élesen támadta hangsúlyozva, az RMDSZ-szel kötött „testvérszövetsége megalázza Romániát és az összes románt”, hiszen a kormányfõ nem mondott semmit az RMDSZ-es minisztereknek, amikor egy nyilvános rendezvényen a magyar himnuszt énekelték.

Boc szinte szó szerint megismételte azt a korábban már elmondott gondolatait, miszerint a PD soha nem fog az alkotmány elõírásairól tárgyalni az RMDSZ-szel, és hogy a kisebbségi törvénytervezetrõl nem változtatták meg álláspontjukat sem akkor, amikor kormányban voltak, sem akkor, amikor az ellenzék padsorait foglalták el.
Az autonómiával kapcsolatos nyilatkozatokat illetõen elmondta: az RMDSZ-eseknek meg kell érteniük, hogy „ahányszor átesnek a ló túlsó oldalára, megbüntetik õket, és ott tartják, ahol a helyük van, vagyis ellenzékben”.

A PD elnöke nem elõször tesz ilyen hangzatos kijelentéseket. 2004 nyarán a helyhatósági választások elõtt kolozsvári polgármesterjelöltként egy televíziós mûsorban Gheorghe Funar akkor még tisztségben lévõ városvezetõ kérésére Bibliával a kezében esküdött meg arra, hogy soha nem mûködött együtt, és nem is fog együttmûködni a magyarokkal.
Ehhez képest néhány nappal késõbb az országban elõször megalakult a PD-PNL-RMDSZ alkotta koalíció Kolozs megyében, majd a 2004 végi általános parlamenti és államfõi választás után létrejött az akkor még a PD-t is magában foglaló D.A. Szövetség-RMDSZ-PC felállású koalíció. A PD idén áprilisig, vagyis majdnem két és fél évig volt kormányon az RMDSZ-el együtt."

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.11.23. 15:35:21

Szabadság, nov. 21:
"Tőkés kampánystábja délután Marosvásárhelyen lakossági fórumon vett részt. A körülbelül ötszáz-hétszáz fős közönség előtt Orbán aratta a legnagyobb sikert, de Tőkést is többször állva megtapsolta a hallgatóság. A Fidesz elnöke szerint a romániai magyarok az autonómia felé teszik meg az első lépést, ha minél nagyobb arányban elmennek szavazni vasárnap. Arra kérte a jelenlevőket, hogy ne politikust, hanem „igazi szellemi-lelki vezetőt” küldjenek Brüsszelbe."

medve 2007.11.23. 16:02:51

A legutóbbi felmérérsek szerint, 50% alatti részvétellel mindenki bejutna. Akkor már minden volt.
süti beállítások módosítása