Davaj, davaj!
2006. december 18. írta: TuRuL_2k2

Davaj, davaj!

Korrekt kis flash moszkvai híreket olvasgatni:
Ellenzéki nagygyűlésről távozók egy több száz fős csoportjának figyelmeztetés nélküli szétzavarása, állandóan alacsonyan köröző rendőrségi helikopter, vízágyúk, lovasrendőrök, law enforcement officers in full riot gear, whatever...
Egyébként hogy írják azt oroszul, hogy Gergényi?

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr7423090

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

smalladam · http://www.hirszerzo.hu 2006.12.18. 01:01:04

A közös ős....mondjuk kíváncsi leszek, mi lesz ha egyszer ide is elér a hangágyús, protonágyús, lézerpisztolyos, hánytatógázos, ultrahangágyús fénykardos tömegoszlatás-hájtek nyugatról, a demokrácia otthonából.

Mondjuk ott nem szokták elfelejteni a felszólítást.

Various (törölt) 2006.12.18. 01:16:05

Nemrég néztem körül a blog.hu-s blogok között alaposabban és találtam rá az Ufi blogjára, melynek sok kellemes percet és mosolyt köszönhetek. :P

Azért azt finoman megjegyezném, hogy a nagy hon és mellesleg nyelvmentő munka közben nem ártana épp odafigyelni, hogy ne egy ifjúpolgári blogon legyenek méteres angol szövegek, ezekre majd figyeljetek jobban, elvtársak.

Jobbos újságírónak, médiamunkásnak minimum illene tudni oroszul, de hát az ifjú jobberek azt már nem tanultak, én meg pali vagyok arra, hogy tudja az Ufi, hogy hogy írják oroszul a Gergényit.

Гергени

Így, ni.

tory · http://tory.hu/ 2006.12.18. 02:48:48

Nekem is ismerős volt a jelenet valahonnan...

ivcsek · http://balaton.blog.hu 2006.12.18. 07:52:19

Various: egy lágyságjel az n és az i közé?
(Bár tény, hogy nem a szlavisztika volt a kedvenc felvett tantárgyam!)

Dr. Minorka 2006.12.18. 10:31:16

Miért kellene tudni jobbos akárkinek oroszul? Kik sinkófálták el az orosz adóságot? Kik is forszírozzák, hogy Gazprom paradicsom legyünk?

Various (törölt) 2006.12.18. 13:48:48

ivcsek:

Az I lágyít, nem kell külön lágyságjel.


Dr. Minorka:

Azt hiszem, kevered a szezont a fazonnal. Nem a Gazpromról van most szó.

Dr. Minorka 2006.12.18. 13:59:35

Különféle!
Pontosan tudom hogy miről van szó! A maga szánalmasságában felettébb szórakoztató, amit sugallni akarsz. Erre hoztam fel a Gazpromot!

Various (törölt) 2006.12.18. 14:21:24

Kedves Dr. Minorka!

Elképzelhető, hogy valóban tudod, csak akkor meg baromijól titkolod. Sugallani meg nem akarok semmit, megmondtam neked magyarán, hogy szerintem mi van.

Persze neked bizonyára más a véleményed, de ez úgy látszik a szánalmasozás mellé már nem fért bele, hogy bővebben kifejtsd.

Dr. Minorka 2006.12.18. 15:00:22

"Jobbos újságírónak, médiamunkásnak minimum illene tudni oroszul,"
Vagyis nem az újságírónak általában, hanem a jobbos újságírónak. Vegyük hozzá az elvtárs megnevezést. Nekem ezek azt sugallják, hogy itten arra történik a célzás, hogy a jobboldal a moszkoviták valódi örököse - az álbaloldali médiamunkások egyik standard fordulata szerint. Ezért hívtam fel a figyelmet arra, hogy történetesen az álbaloldal az, természetesen néhány kiválasztott vezetőjén keresztül, amelyik bensőséges, meghitt viszonyt ápol a Nagy Földdel. Így az orosz nyelv ismeretének megkövetelése ottan célszerű.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2006.12.18. 16:17:32

A világ zavargói vigyázó szemüket Pestre vethették, mert a hétvégén Koppenhágában is balhé volt:

"A békés demonstráció végén álarcot viselő tüntetők kövekkel dobálták a rendőröket, kirakatokat zúztak be, és barikádokat emeltek az utcán. A rendőrök erre kemény fellépéssel válaszoltak, amelyet a szóvivő azzal is indokolt, hogy a rendbontók megszegték a demonstrációkra vonatkozó törvényt. Ennek értelmében utcai megmozdulások résztvevői nem takarhatják el az arcukat. Az összecsapásokban négy tüntető és két rendőr megsebesült. Az őrizetbe vett 213 tüntető közül vasárnap 186-ot - az összes dán állampolgárt - elengedték."

index.hu/politika/kulhirek/?main:2006.12.17.&292583

Various (törölt) 2006.12.18. 17:58:31

Dr. Minorka:

Jajdejó, van kifejtés, mindjárt más.

„Vagyis nem az újságírónak általában, hanem a jobbos újságírónak.”

Naná. Tartom is a véleményt, de nem azért, mert a jobboldal a moszkoviták örököse volna, ilyet épeszű ember nem mond, mert a jobboldal kicsit tág fogalom, millió féle eszmét, politikai formációt, miegymást takar.

De ha most ezt leszűkítjük hazai viszonylatra, akkor az jön ki, hogy a jobbos magyar újságíró éppenhogy a moszkovita-kommunista eszmerendszerrel szemben határozza meg magát. Ez még nem a dolog kulcsa, merthogy baloldali magyar újságírók többsége is így van ezzel, azzal a különbséggel, hogy jobboldali társaiknak ez nem csak az alapvető erkölcsi világképük része, hanem szüntelenül hangoztatandó momentum, de hangoztassák, nem baj az. Itt jön a képbe az orosz nyelv és ismerete, avagy nem ismerete.

Ma Oroszországban csak formálisan van demokrácia, a valóságban jó kis kommunista diktatúra van, Putyin elvtársastul, és ellenzékitüntetés szétverésestül, erről szólt a föntebbi poszt. Más kérdés, hogy Oroszországban kicsit más a helyzet, mint hazánkban, és ott a kirekesztő, idegen- és bevándorló ellenes, antiszemita, nacionalista, stb. métely nem a szélsőjobb, hanem a neoleninista szélsőbal sajátja. Elég megnézni a képeket, és rögtön látszik, hogy ami nálunk az árpádsáv, az náluk a sarló és kalapácsos vörös zászló. Ebből a szempontból az elv ugyanaz, és teljesen mindegy, hogy a pöcegödörből kurkászott elvek szélsőjobbról, vagy szélsőbalról érkeznek-e.

Más szempontból meg korántsem mindegy, mert Moszkvában kormány és az utcán megjelenő ellenzéke ugyanúgy elutasítandó. Egy tőről fakadnak; a hatalmon lévő, neokommunista, liberalizáló piacfelfogású elit, erős államosító beütéssel (lásd Hodorkovszkij esetét), ugyanakkor a nemzetközi piacban sok fronton jelenlévő gazdaságpolitikával, és a hatalomképtelen, leninista, nacionalista, neobolsevista tömeg, akit a soros abszurd fintorából adódóan egy ugyancsak neobolsevista hatalom ver szét. Tisztességes ember egyik féllel sem vállalhat közösséget.

A jobber újságíró csak nagyon alapos piaci-gazdasági, politikai, morális és országismerettel vághat bele ebbe a témába úgy, hogy az ellenzék oldalán foglal állást, anélkül, hogy tisztességtelenné és/vagy szakmaiatlanná válna, amihez elengedhetetlen az orosz nyelv ismerete. (Pl. orosz sajtószemle, Gergényi… :) )

Az elvtárs megnevezésbe máskor mennék bele, ezt számos szokás, politikai hagyomány, ellenzéki hozzáállás, stb. árnyalja. Lesz erről is szó, később.

„Így az orosz nyelv ismeretének megkövetelése ottan célszerű.”

Föntiek ismeretében: ottan is.

kisgyerek 2006.12.18. 18:27:19

Nem hiszem, hogy a post szerzője az orosz ellenzék mellett foglalt volna állást, szerintem inkább a tüntetés szétverés itt is ott is párhuzamra hívta fel a figyelmet. (Turul, javíts ki, ha tévedek)

Various: hányan írnak elemzést kínáról úgy, hogy nem tudnak kínaiul? Az orosz helyzetről balos újságírók nem írnak? Érvelésed itt bicsaklik meg.

Szép dolog a nyelvismeret, csak ne politikai alapon követeljük meg.

Dr. Minorka 2006.12.18. 18:45:36

Hááát. Szerintem TuRuL_2k2 nem az ellenzék, hanem a jogállam mellett foglalt állást (Oroszországban és Magyarországon, egyaránt). Csak megjegyzem, hogy az orosz ellenzék összetétele nagyságrendekkel bonyolultabb!

Dr. Minorka 2006.12.18. 18:47:01

Bocsánat, nem olvastam kisgyerek véleményét....

Various (törölt) 2006.12.18. 19:51:32

Ezért írtam, hogy az utcán megjelenő ellenzék. A teljes orosz politikai ellenzék, az más tészta.

Various (törölt) 2006.12.18. 19:53:56

Ja, másik kérdés, hogy ezt a leninista, nacionalista bandát nem tudom szívből sajnálni, ha szétverik őket. Más kérdés, hogy a polgári konzervatívokat, liberálisokat, szociáldemokratákat ugyanúgy szétverték volna.

Various (törölt) 2006.12.18. 19:58:18

Meg pontosítok is, várjatok: jobber, baller újságíróra egyaránt vonatkozik a vonatkozik. (kisgyerek észrevétele)

Dr. Minorka 2006.12.18. 20:07:21

1. A jogállam csak állampolgárt ismer, jelző nélkül. Nem verünk pl. egy fekvő megkötözött embert, akkor sem ha szélsőséges.
1.a. Akiket szétvertek, azok jobboldali nacionalisták voltak (nacionálbolsevikok), és nem leninisták.
"Riot police quickly descended on a number of young members of the right-wing National Bolsheviks, who shouted "The NatsBols are coming!" as they were ushered off by police."
rawstory.com/news/2006/Banned_Russian_opposition_march_dra_12162006.html
en.wikipedia.org/wiki/National-Bolshevik_Party
2. A tüntetés egyáltalán nem csak az extrémisták műve volt:
"A half-dozen speakers from across the opposition spectrum followed Kasparov on Moscow's Triumph Square, demanding everything from fair elections and a free press to higher educational standards and better wages for oil workers."

Various (törölt) 2006.12.18. 21:18:25

Dr. Minorka:

Senki sem mondta, hogy ami történt, az jogszerű volt. Én csak azt mondtam, hogy a nyilvánvaló jogellenességtől függetlenül nem tudom sajnálni az efféle népséget, ami persze nem azt jelenti, hogy helyeslem, ami történt.

A leninistát azért írtam, mert ugyanez a bagázs nem is olyan régen Leninért tüntetett, mert felmerült, hogy felszámolja a mauzóleumot Putyin, de a pontos kiváltó körülményekre már nem emlékszem.

Amúgy meg azt vallom, hogy akármilyen nemes a közös cél, vannak olyan csoportok, akikkel nem lehet közösséget vállalni. Egészen pontosan úgy értem, hogy hiába van tele a … x-szel és y-nal, ha megjelenik a nacionálbolsevik, fasiszta, stb. banda, akkor simán lelépek.
süti beállítások módosítása