Bence György (1941-2006)
2006. október 30. írta: Oli bácsi

Bence György (1941-2006)

"Terézvárosi textiles vagyok" - mondta nemrég egy értelmiségi konferencián, ahol mindenki jött a nagyképű meghatározásaival, hogy tulajdonképpen minek is tartja magát, liberálisnak, konzinak, szoclibnek, meg a jó ég tudja mi mindennek.

Felesleges volna végigzongorázni a lapokban feltűnt nekrológokat: származás, Lukács-óvoda, Marc Rakovsky néven közös könyv Kis Jánossal, szabadúszás, demokratikus ellenzék, Bibó-emlékkönyv, ötven éves kora előtt egyetemi tanári kinevezés. Meg ilyenek.

Jókedv, kiegyensúlyozottság, méltányosság: három tulajdonság, ami róla eszünkbe jut, és amelynek rettentően híjával vagyunk. Leszünk. Persze lehetett tudni, hogy sokszor volt szomorú, vagy dühös; bár nem tartotta magát semmilyen "istának", azért ha valaki figyelte a Metazin anyagait, tudhatta, hogy a konzervativizmus alakváltozatai izgatták. Kételyek gyötörték, s ha feldühítették, volt, hogy csakazértis az ellenkezőjét mondta annak, amit hallani akartak tőle. Érthetően fogalmazott, kerülte a részrehajlást, nyakkendőt hordott a rögbisdzsekihez, és mindez jól állt neki. Saját előítéleteire sem adott, és őszintén örült minden dialógusnak. Nem képzelte magát esszéistának, költőnek vagy politikai vátesznek. Elemzett és mérlegelt.

Ki tudná őt helyettesíteni? Eggyel kevesebb esély a konszenzusra.

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr2416838

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: http://www.benameur-promotion.de/?option=com_k2 2017.12.06. 04:22:47

Valami logika a német főnevek nemében? Mi lehet az oka, hogy egy főnév milyen nemű? - Webnyelv

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2006.10.30. 17:00:19

Bence írásait és megnyilatkozásait mindig érdemes volt figyelemmel kísérni. Sajnálatos korai halála.

Olyan értelmiséginek láttam, aki - mint Hankiss Elemér vagy jobb pillanataiban Popper Péter (sőt, mint nagynéha TGM) - képes felülemelkedni a lövészárkokon. Bár az árok túloldaláról jött (vagy oda szorult), képes volt minden oldal indokait, pozitív és negatív szerepléseit mérlegelni. Vajon mi képesek leszünk egyszer erre?

TuRuL_2k2 · http://ufi.blog.hu 2006.11.01. 16:15:45

Nyugodjon békében... :(

Dr. Minorka 2006.11.03. 13:13:17

1989 körül történt. A filozófusok költöztek, és megnézték a kiutalt egyetemi szobákat. Némelyeknél nagy volt a hiszti, jön az MDF, megesznek. Valaki vigasztalta a társaságot: Gondoljatok arra, hogy csak egyszer lőhetik a Dunába az embert. Khm, az én esetemben ez másodszor lenne, jegyezte meg halkan Bencze.
süti beállítások módosítása