Mi mehetett félre? – Kivonuló középosztály I.
2014. május 07. írta: Redakció

Mi mehetett félre? – Kivonuló középosztály I.

utelagazas.jpg

A Papp László Tamás cikkére reflektáló, Mi lesz veled, fiatal középosztály? című cikkünk sok visszajelzést, nagy visszhangot kapott az elmúlt napokban. Úgy döntöttünk: vitát, párbeszédet, beszélgetést indítunk a témáról egy cikksorozat formájában. Várjuk a személyes, szubjektív írásokat a mandiner kukac mandiner pont hu címre kedves olvasóinktól, különösen azoktól, akik a cikk kapcsán megszólítva érzik magukat. Beszélgessünk, vitatkozzunk, ki miben ért egyet és miben nem a kiinduló írások állításaival, kinek mi a személyes története és véleménye a közélet és a fiatal középosztály viszonyáról.

Sorozatunk első írása egy fiatal vidéki gazdálkodó olvasónktól érkezett.

*

Mi mehetett félre?

Nem szeretném bő lére ereszteni, meg amúgy sem szoktam így irkálni, de nagyon átérzem a cikkben írottakat. Rövid leírás magamról: vagyonos polgári családból származom, világéletemben városban éltem, két diplomám van (nemzetközi tanulmányok, közgazdasági). Tizenévesként még nagyon érdekelt a politika: minden vágyam a politikai pálya volt, majd valahogy egyre jobban kezdtem kiábrándulni, huszonévesen le is tettem erről az álmomról, túl idealista alkat vagyok hozzá. Később pedig vállalkozói ambícióim voltak, dolgoztam multinál is, családi vállalkozásban is, de valahogy nem találtam a helyem. Ma, 27 évesen ehhez képest vidéken élek, egy családi gazdaságot próbálok beindítani, és élvezem a paraszti lét szépségeit és kihívásait.

Családi neveltetésemet és értékeimet tekintve is konzervatívnak számítok, bár én nem szeretem a skatulyákat, meg inkább vallom magam „értékorientáltnak” ideológiáktól függetlenül, de tény, hogy az egész családom csont jobboldali. Gyerekkorom óta „Csak a Fidesz” ment, én is nagyon vártam már a 2010-es évet, de a nagy eufória után hatalmas csalódás ért, idén április 6-án már el se mentem szavazni (ezt korábban „bűnnek” tekintettem).

Csak néhány dolgot szeretnék megosztani, hogy miért is csúszhatott el így minden.

Az egy dolog, hogy a 2002-2010 közötti ballib kormányoknak se koncepciójuk, se hosszú távú elképzeléseik nem voltak az ország irányítását illetően, ezért is jutott oda a mai baloldal ahova: senki se szeretné még egyszer ezt a társaságot (értékeiket tekintve sem túl vonzó alternatíva, max ugye a városi lakosságnak). Amikor a Fidesz 2010-ben hatalomra került, akkor szerintem mindenki egy kis rendet és normalitást várt tőlük, ami többé-kevésbé meg is történt, de közben súlyos és aggasztó tendenciák kezdtek kialakulni:

1) Túlszabályozás – ez nem új keletű, már évtizedes probléma, én inkább azt vártam, hogy az új kormány egyszerűsíti és támogatja majd a vállalkozói létet, a fiatalokat is ebbe az irányba tereli, ehelyett egyre durvább szabályok, és egyre több falba ütközik az ember. A kreatív és ötlettel teli fiatalok pedig elhagyják az országot…ezen szerintem senki sem csodálkozik, lehet őket a médián keresztül támadni, hogy milyen hazafiak, de ha önmagukat nem tudják kiteljesíteni, akkor meg normális, hogy nem maradnak az országban. Ez nem csak a vállalkozásokat érinti, hanem sajnos már az élet szinte minden területét: amióta pl. a mezőgazdaságban egyre több jogszabályt kell elolvasnom, azt látom, hogy falak, falak, és mindenhol csak falak. Ez a fejlődés legnagyobb gátja! És a mindenkori kormányok emlőin élő államapparátus hivatalnokai pedig nagyon is érdekeltek ezeknek a falaknak a fenntartásában. Egy cikket szeretnék figyelmetekbe ajánlani.

2) Új kiskirályok – az sem fogja a fiatal középosztály kedvét meghozni, hogy egy olyan új, jobboldali gazdasági-politikai elit jön létre, amely egyre arrogánsabb, és amely nem érdekelt abban, hogy innovatív-kreatív fiatalok veszélyeztessék a pozícióikat. Teljesen megölik ezzel a vállalkozói kedvet, a szabad versenyt. Megmondom őszintén, valahogy nem ezt vártam Viktortól, hogy kvázi kiépít egy békebeli, gazdasági értelemben vett horthysta rendszert, ahol az ő holdudvara és elitje jól él, a többieket pedig lekenyerezzük egy rezsicsökkentéssel. És ezzé vált Magyarország: elit (és holdudvara) és a többiek. Szinte szembeköpte a középosztálybeli szavazóit, én is így érzem magam. Lehet, hogy túlzok, komplexebb azért a kép.

3) Aki nincs velünk, ellenünk van – egyre inkább ezt az üzenetet közvetíti a kormány; a jólétet és fejlődést gátolják azok, akik nem a kormányt támogatják (és most nem a szélsőségesekre és Jobbik-szavazókra gondolok), illetve összemossák őket az inkompetens baloldallal (ami ugye rossz üzenet). Lehet, hogy marhaság ez így leírva, de egy-egy Lázár János-megnyilatkozásnál mintha ezt érezném. Akkor most, akik elfordultak a politikától és a Fidesztől, azok a rendszer ellenségei? Mert nem úgy gondolkodom mint ők? És ugye a nép egyszerű gyermekei automatikusan egyet fognak érteni a kormánnyal, mert nem akarnak kirekesztődni. Hiába vagyunk demokrácia, a kommunikáció és gondolkodás terén egyáltalán nem vagyunk demokratikusak (kormány és magyar társadalom egyaránt – bocsi az általánosításért, ezt a többségre értem).

Amúgy a mezőgazdasággal kapcsolatban is riasztóak a tendenciák: a földosztás szinte csak a helyi nagygazdáknak kedvezett, az új földtörvény is csak nekik kedvez. Egyébként megmosolyogtat a Jobbik tiltakozása a törvénnyel kapcsolatban, miszerint a külföldiek földet vehetnek – ez igaz, de nincs az az épeszű külföldi, aki ebbe belemegy, annyira agyonszabályozott a törvény. Ebből látszik legjobban, hogy az egész Jobbik-jelenség csak a hangulatkeltésből áll, semmi tartalom. És vidéken most már egyre többen a helyi nagygazdáktól függnek, az ő jóindulatukon múlik sok minden. Létrejön egy új uram-bátyám Magyarország. És ez is a Fidesznek fog kedvezni: a nagygazdák megmondják, kire kell szavazni (mert ugye a büdös komcsikra tilos, ami nem Fidesz, az komcsi).

Még egy gondolat: a Kishantos körüli vita nem azért a legfájóbb, mert elveszik szegény biogazdaság földjét, hanem azért, mert ebből látszik, hogy ez a kormány sem a hosszútávú megoldásokat (környezetbarát mezőgazdaság) támogatja. Ha nem érted, mi a baj a hagyományos mezőgazdasággal: a hatalmas monokultúrák, vegyszerek és nagy teljesítményű traktorok erősen rombolják a talaj termőképességét és csökkentik a biodiverzitást.

Sok minden van még bennem, sokszor sarkítok, meg nem teljes a felsorolás, de nem az volt a célom, hogy profi társadalom-kritika legyen. Egy csalódott Fidesz-szavazó gondolatait akartam megosztani, hogy utolsó mentsvárunk voltak ők, de cserébe csak fejsimogatást kaptunk, az égvilágon semmi sem lett jobb. Hátat fordítottak a középosztálynak, az értékeiknek, annak, hogy egyszer még tényleg jobb hely legyen Magyarország.

Egyre fuldoklóbb hellyé válik a hazánk, ennek ellenére nem akarom elhagyni (amúgy megtehetném, ráadásul édesapám francia, éltem is kint, de a világon sehol nem érezném magam annyira otthon, mint Magyarországon).

Ez nem Fidesz-fikázó cikk akart lenni, bármennyire is annak tűnik, de tény, hogy az „Új Magyarországban” nincs helye a cselekvőképes és gondolkodó középosztálynak…de a remény hal meg utoljára és addig is marad a munka.

Minden jót!

*

Civil olvasói sorozatunk második része itt olvasható: Elfordulnak, de mi az oka?

„Ha lennének megfelelő társadalmi hálózatok, azok kitermelnék a releváns politikai csoportokat, amelyek ezt a politikai ügyeskedést szükségtelenné tennék, de hát nincsenek.”

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr186120090

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mi mehetett félre? – Kivonuló középosztály I. 2014.05.07. 09:39:01

Az „Új Magyarországban” nincs helye a cselekvőképes és gondolkodó középosztálynak…de a remény hal meg utoljára és addig is marad a munka. Sorozatunk első írása egy fiatal vidéki gazdálkodó olvasónktól érkezett.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

is 2014.05.08. 12:17:07

@polgári kór: Hm. ez a teljes szellemi teljesítményed? akkor ezt a kommentet, annak is a gúnyolódós részt ajánlom figyelmedbe: @is:

citrix 2014.05.08. 12:17:45

@Kón Bandit: Fejtsd ki bővebben, részletesen! Mindig öröm a tárgyilagos és építő hozzászólások olvasása.

Kivlov 2014.05.08. 12:20:29

@citrix:
"Tény hogy töketlen, tehetetlen csapat volt. A fidesz ahol tudott keresztbe tett nekik és ezt bénán hagyták"

ez e kedvencem. látod, ezért van még most is, újra 2/3. mert az emeszpé kormányon is úgy viselkedett, mintha ő lett volna az ellenzék. impotens banda.
sz*rul csinálni tudták, ahoz megvolt a többságük. akkor tudták volna jól csinálni is! csak nem akarták vagy nem voltak rá képesek, mert dilettánsok..

is 2014.05.08. 12:23:48

@polgári kór: Értelmetlen kérdés. Elolvasod a szabályokat,amik hozzá tartoznak. Ebben annyi követelemény van, hogy rendesen kell adminisztrálni. Ezen túl az Eu tagoknak be kell tartania az EU-s szabályokat.

Tudom, hogy számodra felfoghatatlan a normatív, versenysemleges szabályozás gondolata is, neked a "ma én neked, holnap te nekem", meg "mit adsz érte cserébe" gondolatok vezérlik az agyad, de legalább annyit fogadj el, hogy van más élet is ezen kívül.

I_Isti 2014.05.08. 12:25:07

@citrix: mos' nem azér' de németó-ban lassan évszázados hagyománya van a széljobb és szélbal összecsapásoknak: ott ha a kopaszok tüntetni akarnak, akkor előfordul, hogy többször annyi, legalább annyira agresszív ellentüntetőtől kénytelenek a rendőrök elválasztani őket sorfallal....

is 2014.05.08. 12:27:06

@Kivlov: Azért ez látod elég erős csúsztatás, sőt, hazugság. 2006 után ugyanis NEM volt elég többségük a beindított reformokhoz, lévén ez a szar kétharmados rendszer, ami Magyarországon volt és van, sőt a FIDESZ erősíti.

Tehát a FIDESZ keresztbe tett, nekik meg NEM volt meg a szükséges többségük. Ja, ez így már nem lehetne a kedvenced, mert nem lehetne gúnyolódni tovább, meg akkor neked is el kellene gondolkodni a FIDESZ 2006 utáni felelősségén, ami ugye tabu.

citrix 2014.05.08. 12:30:53

@Kivlov: Dilettánsok és bénák voltak, a fidesz ezt vastagon ki is használta. Alájuk tett ahol tudott és bőven volt alkalma. Orbánnak könnyű "jól" uralkodni mert izomból letol mindent és mindenkit. Csekélyke ellenzék van (de minek?) széthúznak és egyébként sincs beleszólásuk semmibe. Karácsonyfadíszek. Így működik jól egy pártállam.

Ólevendula 2014.05.08. 12:32:59

@Szarazinda:

Én '64-ben, no ez is különbség kettőnk között.
Egy bizonyos!
Engem zavar, az erősen jelenleg is baloldali édesapának a jobboldali, helyi Fidesz elnök csemetéje!
S amikor megkérdezték a rendszerváltoztatásakor az apukát, hogy hogy fideszes lett a fiad?
Az volt rá a válasza, hogy most ezt láttuk célszerűnek!
No ezek engem végtelenül zavarnak, sőt, bosszantanak.
S ezek a csemeték jól megélnek abból, hogy volt gerincük köpönyeget fordítani!

Kivlov 2014.05.08. 12:35:40

@is:
Marhaság. Írom újra: ahogy sz*rul tudták csinálni mert megvolt a többség, úgy jól is tudták volna!!!
Meg volt a parlamenti többség. Itt a lényeg. Nehogymár az legyen a gond, hogy nem volt 2/3 és azért nem tudtak kormányozni. Akkor ’89 óta csak egyszer lehetett volna előttük. Vicc.
Hogy társadalmi támogatás 2006ban már nem volt azon meg nem kell csodálkozni Öszöd után…

polgári kór 2014.05.08. 12:37:57

@is: A bolsik is ilyen értelmetlen elmélettel+ideológiával kampányoltak.

De a durva az hogy most is...:)

freehckr 2014.05.08. 12:38:49

@rajcsányi.gellért (ergé): „Ausztriában kb. 30 százalékos a szélsőjobb támogatása”

Mondjuk ugye akkor mit nevezünk „szélsőségnek” (@citrix olvtársunk csak „szélsőséges, demagóg politikát” említett)?! Mert turbóliberálisan vett értelemben ha valaki kiáll, és fennhangon a magyar/osztrák nemzeti érdekek védelmét hirdeti, az már eleve „rasszista szélsőség”, de kisebbséget a többség kárára diszkriminálni és előnyökhöz juttatni egyfajta „turbóliberális erény”... holott a kettő „egykutya”, de azért mégis csak furcsa osztrákként/magyarként beilleszkedésre képtelen és így deviánsnak nevezhető társadalmi csoportokat előnyhöz juttatni a többség kárára csak amiatt, mert ők más etnikai/nemzeti csoporthoz tartoznak mint a többség... :)

Az mondjuk mennyire nem „szélsőséges politika”, hogy államosítunk egy piacot, vállalkozások, családok ezreinek okozunk anyagi/egzisztenciális hátrányokat, sőt, fogyatékosokat fosztunk meg egyetlen megélhetési forrásuktól, majd a piacgazdaság alapvető szabályaira fittyet hányva újraosztjuk a piacot, de már csak a haverok közt... a „papírmunkát” természetesen alaposan eldugva... Az, hogy idióták egy fura Benny Hill show keretein belül cigánybűnözés ellen tiltakozva egymást dobálják fejbe kövekkel, kétségkívül nevezhető szélsőségnek, de azon kívül, hogy egymásnak ártanak az ilyen baromságokkal, és a dolog kiinduló pontját tekintve igazuk is van (valamit tenni kellene a cigánybűnözés ellen), még nem okoznak a nemzetgazdaságnak milliárdos károkat... ellentétben trafikmutyikkal, földmutyikkal...

Bambano 2014.05.08. 12:38:51

ha szerinted Magyarországon hatalmas monokultúrák vannak a mezőgazdaságban, akkor neked rohadtul nem kellene kis gazdaság beindításával erőlködni, hanem vissza kellene költöznöd a betonra.

polgári kór 2014.05.08. 12:39:37

@is: Nem a szabályok érdekelnek hanem hogy mit akar az EU a 70ezer/hektár támogatásért.

Mert olyan hogy pénz semmiért, olyan nincs.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2014.05.08. 13:01:54

@tesz-vesz: Há' megmondta a Pintér, hogy itten rend lesz nem? Azt az is lett. Odafigyelünk, na.

turista a saját országában 2014.05.08. 13:14:22

A csökött, meghasonlott magyar társadalom egyik évtizedes kórtani tünete, hogy "csontjobboldali" családok rendre a valódi konzervatizmussal köszönőviszonyban sem lévő bolsevista Fideszre szavaznak.

polgári kór 2014.05.08. 13:17:26

@turista a saját országában: mér kire kellett vóna? vagy kire kellene most vasárnap?

never again 2014.05.08. 13:19:18

Szerintem meg maradj itthon és edd meg, amit főztél.

freehckr 2014.05.08. 13:21:14

@turista a saját országában: Sajnos a több évtizedes kádári szocialista agymosás nem múlik el nyomtalanul, ma már nyilvánvaló, hogy ezt csak az idő fogja megoldani kihalásos alapon... mondjuk szerencsésebb lett volna, ha ezen idő alatt már nem megy tovább ugyanez az agymosás, újabb generációkat is megfertőzve (lásd aktuálisan a fiatal mandineresek is milyen szinten mennek le bolsevik kutyába bolsevik pártjuk védelmében). Ezért lett volna szükség rendszerváltásra, hogy a szocialista cselédek már ne mételyezhessék tovább a közgondolkodást. Ezért lenne szükség még mindig a rendszerváltásra, mert tekintve az ország jelenlegi helyzetét, nincs újabb 25 évünk a „posztkommunista átmenetre”...

druppel 2014.05.08. 13:21:34

Voltaképpen egyetértek a szerzővel. Sajnos nem új keletű, amit ír, amit érez. Már Ady költészetében is megjelent Magyarországnak az a furcsa kettőssége, ami most is jellemzi. A keleti és a nyugati életfelfogás ütközőpontja vagyunk. Sikerült létrehoznunk egy korcs piacgazdaságot, amelyik a kapitalizmus gyengéit ötvözi az átkos legrosszabb vonásaival.

Már nem a szovjet megszállók azok, akik fenntartják a politikusok és az illegitim rendszer hatalmát, hanem a pénz, és az uram-bátyám viszonyok. Itthon valaki vagy beáll a sorba, felfelé nyal, lefelé tapos, és segít egy fél diktatórikus rendszer kiépítésében, vagy idővel lehúzza a mocsok, és a sok gáncsolás.

Magyarország nem szabad, semmiképpen sem a szó pozitív értelmében liberalista ország. Sajnos bárkit el lehet lehetetleníteni, ki lehet készíteni mondvacsinált indokokkal. Jelenleg nem a tehetség számít, hanem az ismeretségi viszonyok és a párthűség. A magántulajdon már nem szentség, hanem ha értékes, akkor potenciális politikai célponttá tesz (lsd.: EMIR rendszer, kishantos, stb).

Az látszik, hogy nem érdemes a jóra törekedni, annak, aki nem áll be a sorba, nincs jövője. Lehet robot egy gyárban, vagy egy multinál, kereshet annyi pénzt, ami arra elég, hogy vegetáljon, de arra nem, hogy fejlődjön. Idővel mindenki megkeseredett és begyepesedett lesz.

Anno 2010-ben az Orbán-kormány arra kapott felhatalmazást, hogy felszámolja ezt a rendszert, hogy végre egy valódi, tudásalapú piacgazdaságot hozzon létre. Egy olyan országot, ahol a munka érték, ahol nem azokat sarcolják meg, akik akarnak és tudnak is tenni, és nem azokat támogatják, akik soha nem is dolgoztak, nem tettek semmit a siker és az előre jutás érdekében. 2010-ben a FIDESZ jelentette a reményt a változásra, a reményt arra, hogy végre egy európai piacbarát demokráciában éljünk, egy olyan országban, ahol nem lopják el a jövőnket a hatalom érdekében, ahol belátják, hogy a jövőbeli fennmaradás záloga a tudás, az innováció.

A FIDESZ azonban visszaélt a 2/3-ával, és pont a fentiek ellentétét valósította meg. Kiépített egy oligarcha rendszert, ahol a helyi kiskirályok bármiről dönthetnek, ahol rájuk a törvények nem vonatkoznak. Egy országot építettek fel javarészt tehetségtelen embereknek. Egy szürke országot, jövőkép nélkül. A FIDESZ a jövőt éli fel, lopja el a saját hatalma érdekében. Elrabolta a fiataloktól a reményt. Teljesen nyilvánvalóvá tette, hogy a rendszerváltás, amiért a szüleink dolgoztak csak módszerváltás volt. Csak az arcok cserélődtek le, kiépült egy látszat demokrácia, de a mélyben a problémák ugyanúgy fennmaradnak.

A fiatalok azért menekülnek el, azért nem itt képzelik el a jövőt, mert nem érzik magukat biztonságban. Nem érzik sem a jog, sem a szociális, sem a közbiztonságot. Nem érzik azt, hogy lenne értelme a tisztességes munkának, a tenni akarásnak. Ebben minden eddigi kormányzó politikai erő egyaránt hibás, de a demokrácia koporsójába a FIDESZ verte bele az utolsó szöget. Ő tudatosította mindenkivel, hogy ez az ország egy a politikai klientúra számára következmények nélküli ország marad.

A fiatalok ebből nem kérnek. Nekünk jövő kell, fejlődési lehetőség, demokrácia és nem plutokrácia.

turista a saját országában 2014.05.08. 13:23:00

Posztolónak nyílik ki a szeme, de még mindig nem eléggé. Már képes meglátni a rendszer egyébként ordító visszásságait, de a megfelelő konzekvenciákat még nem képes levonni.

"Egyre fuldoklóbb hellyé válik a hazánk,...
...
Ez nem Fidesz-fikázó cikk akart lenni, bármennyire is annak tűnik..."

Nem is fikázni kell, annak pejoratív értelme van. Tényszerűen rámutatni a rendszer önellentmondásaira, és züllött voltára.

Az az ébredés még mindig korai állapotát mutatja, hogy ugyan már ő is fullasztónak érzi maga körül a légkört, de azokat, akik miatt fuldoklik (másik több millió polgártársával együtt), még nem hajlandó kellőképpen ezért elítélni.

jégmama (törölt) 2014.05.08. 13:24:29

Eddig mi is Fideszes szavazók voltunk. Idén már nem. Mikor először voltak kormányon , nekünk jó volt. Láttuk a munkánk eredményét, elhittük, hogyha becsülettel, tisztességgel melózunk haladunk előre. Alsó középosztálybeli család voltunk. Azóta viszont, egyre nehezebb az életünk. Pedig ugyanannyit, sőt még többet is dolgozunk. De már hó végén nincs pénzünk. Azok az intézkedések amiket az előző ciklusban hoztak, nekünk nem segítettek. Pedig kitudjuk használni a családi adókedvezményt. Csak valahogy az a 20 ezer ft plusz eltűnik. Mintha nem is lenne. Volt ez a nagy rezsicsökkentés. Ez itt így néz ki. Önkormányzattal leszerződött szippantó cég eddig 5000 ft-ért vitte a trutyit. Jött a csökkentés 4500-ra csökkent. Kb félévig volt ennyi. aztán nagy hirtelenjében szerződést bontottak. Most 6000-ért viszik. A helyes válaszolónak jár egy piros pont.: Mennyivel csökkentették a rezsimet? Egyik kézzel adnak, másikkal elvesznek. Ilyen adó olyan adó, és évről évre rosszabbul élünk. Mi vagyunk azok akik becsületesen dolgoznak, és ugyanerre neveljük a gyerekünket is. Belőlük nem lesz naplopó, segélyért kuncsorgó emberke. Ha ehhez külföldre kell menjenek, hát mennek. Elvileg a Fidesz minket képvisel. valahogy nem érzem a fene nagy törődést. Pedig csak annyi kéne, hogy hagynának bennünket fellélegezni. Idén másra szavaztunk. Önkormányzati választáson is másra fogunk. Tőlünk teljesen elfordultak, minket senki nem képvisel.

polgári kór 2014.05.08. 13:28:00

@jégmama: köszönöm hogy a Jobbikot választottad!

2014.05.08. 13:37:06

Olvasom, hogy kaszinós koncessziós jogok kerültek zsidó kézből (Schreiber) zsidó kézbe (Vajna). Itt Magyarországon.

Segítsetek már elvtársak, ez tizes skálán hányadik szintű holokauszt?

És mennyiben rímel ez a cikkre, hogy itt csak kontraszelektáltak jutnak pozícióba?

turista a saját országában 2014.05.08. 13:37:50

@druppel: Egy dologgal egészíteném ki:

Írod: "Anno 2010-ben az Orbán-kormány arra kapott felhatalmazást, hogy felszámolja ezt a rendszert, hogy végre egy valódi, tudásalapú piacgazdaságot hozzon létre. "

Ezt józan fejjel már 2010-ben sem lehetett a Fideszről feltételezni. Épp' ellenkezőleg: a kényelmes bolsevik eszközökkel működtetett feudálkapitalista urambátyám-világ (igen: ez a zagyvalék az orbáni rendszer) tökélyre fejlesztésén dolgoznak, azt nagyon is. Kár, hogy az anno 2,7 millió szavazó értelmesebbje ezt előre nem látta.

gyalog.galopp 2014.05.08. 13:39:45

@Roan:

Abban igazad van, hogy hiperek helyett a szuperek valóban helyesebb lett volna. Általában véve a kereskedelmi láncokra gondoltam, ezek különösen a multik tudják az áru választékon , illetve az árképzésen manipulálni a fogyasztói szokásokat.

A fogyasztói igények változnak, vagy a kereskedelem gerjeszt ujabb és újabb igényeket ezen lehetne vitatkozni, de tömeg igény egy termékre akkor szokott megjelenni, ha már ismerik a terméket.

A multi kereskedelmi láncok üzletpolitikája a fenntartható fejlődésre épül, sajnos ennek ellent mond az ember véges fogyasztási kapacitása.
Élelmiszerről beszélünk ugye, egy 80 kg-os embernek szüksége van X kalóriára az egészségéhez, ha 2X-et etetsz vele, elhízik és beteg lesz, akkor már gyógyszert fog zabálni.

A másik, a termékek megvásárlásához fizetőképes kereslet kell, az árukínálat minősége a kereskedelmi láncoknál is a fizetőképes kereslet függvénye. Egyébként meg Etiópiában hiába halnak éhen ezrével az emberek, a multik nem fognak náluk kaviárt osztogatni.

A harmadik, minden így a multik pazarló gazdálkodását is mindig meg kell valakinek fizetni. Egy kávé ültetvényen dolgozó munkás egy napi béréből nem tudsz meginni egy kávét mondjuk Párizsban egy közepes kávézóban.

A megoldás valószínűleg az lesz, ha átértékeljük a fejlődés fogalmát. A fejlődést nem profit %-ban, hanem fizikai és mentális egészségi állapotban , ... meg ilyenekben mérjük.

polgári kór 2014.05.08. 13:41:51

@"No one was shot" - hazudta a tróger zsidó: Nem pontos.

De azért keretlegényezett egyet a tróger Schreiber, aki az utolsó kocsmai nyerőgépig mindenről sápot húzott a ballibek alatt. Ez legalább most nincs. De ajvék az van, meg lesz is..:)

2014.05.08. 13:52:37

@turista a saját országában:

Annyira sajnálom, hogy már nem a Cionista Cirkuszi Társulat, más néven Gyurcsány Bohóc és a Nagykörúti Kilincsorrúak vezetik Magyarországot. Náluk szakértőbben senki sem állt ki a cigánybűnözők jogaiért. Úgy hiányoznak, hüpp-hüpp :(((

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.05.08. 13:54:36

@gyalog.galopp: "A megoldás valószínűleg az lesz, ha átértékeljük a fejlődés fogalmát. A fejlődést nem profit %-ban, hanem fizikai és mentális egészségi állapotban , ... meg ilyenekben mérjük. "

Vannak ilyen irányú próbálkozások. Íme a Happy Planet Index, egy tipikusan kudarcos és fals mérés eléggé jogos kritikája:
kapitalizmus.hvg.hu/2014/04/28/a-fenntarthatosagi-statisztikakrol/

Alfőmérnök 2014.05.08. 13:58:37

@Counter: Na hát ezt is megértük, hogy szegény Editet lehaladározzák. Szerencséd, hogy nem tud róla, mert nagyon kikapnál tőle ezért.

NekemNemEzKell 2014.05.08. 14:05:41

@citrix: Honnan veszi ezt Orbán Viktor? Sehonnan. Ezt csak te mondod.Amúgy már nagyon eldönthetné a ballib, hogy Orbán mit akar ( szerintük!) Kádár rendszert, Rákosi rendszert, vagy Horthy rendszert.
Én remélem a legutóbbit, mert akkor a magát baloldalnak nevező párt, megy a helyére: a sittre! Ahol Horthy idején voltak!

Makkasz 2014.05.08. 14:14:03

Nem rossz a fejtegetes, de ami miatt a kozeposztaly kivonul (sok esetben szo szerint, elhagyva az orszagot), az a

PATERNALISTA allam, es az ETATIZMUS.

Megha lenne is jolet, az hogy kiskiralyok, pokhendi kis balfaszok akarjak meghatarozni eletunk minden teruletet, kozben allami szinten hivatalosan elfogadott a pazarlas, a semmitero dolgok felnagyitasa (alkotmany asztala, sportstrategia, stadionok), az ostobasag (stadionok), addig az onallo, eros kozepretegnek keresnivaloja nincs.

A felso kozepreteg es gazdagok vagy opportunistak es besimulnak a birkanyajba, vagy a kozeposztalyhoz hasonloan menekulnek.

A szegenyeknek nem maradt mas mint a kiszolgaltatottsag. A nagyobb szegenytomegrol, es nagyobb kiszolgaltatotti letszamrol orbankormany tudatosan gondoskodik.

Az orszag pusztulasa folytatodik.

Valodi jobboldali, versenyt preferalo, nem gondoskodo hanem racionalis, iciripiciri allam, szolgalo politikai elit valtoztathatna ezen. Na ilyen nincs, es nem is igenye a 90% gondolkodni nem kepes embernek.

2014.05.08. 14:14:54

@polgári kór:

A jelenség a lényeg: amikor kritika van, a zsidók megszűnnek létezni. Minden a zorbán és az urambátyám magyarok felelőssége.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.05.08. 14:15:20

@Alfőmérnök: Nem azt nézem, hogy ki mondja, hanem azt, hogy mit mond.

Nem tudom, ki ő, így nem is befolyásol a véleményem megalkotásában.

Zephyrous 2014.05.08. 14:15:55

"Egy csalódott Fidesz-szavazó gondolatait akartam megosztani, hogy utolsó mentsvárunk voltak ők, de cserébe csak fejsimogatást kaptunk, az égvilágon semmi sem lett jobb."

Miért utolsó mentsvár a Fidesz? Ott van még a Jobbik! Ők nem szerepeltek le, mint a Fidesz és a baloldali ámokfutás!
Lehetne nekik esélyt adni, de olvastam az írásban, hogy nem csak a baloldal, de a Jobbik ellen is zsigeri a cikkíró gyűlölete!

2014.05.08. 14:16:09

Az urambátyám kifejezés egyébként nagyon trendi lett a balliberális értelmetlenségieknél, ezt szajkózza az összes romkocsma-töltelék. Talán még a sajtószabadságot is megelőzi.

polgári kór 2014.05.08. 14:18:15

@Makkasz: 'Az orszag pusztulasa folytatodik.'

Ennek fő bizonyítéka a dupla 2/3 meg a nemsokára következő cucionista taknyolás az EU választáson.

Frídom for hángöri!!

2014.05.08. 14:18:16

@polgári kór:

Joav Blum szerintem egyszeri szereplő volt, mint a Ricsi Field meg a pedofil Kohn. Jöttek erősiteni a liberrált oldalt, meg is látszik a választási eredményeken.

laci_52 2014.05.08. 14:20:28

Miről szól ez a cikk? Egy elkényeztetett gazdag csemete nyafog és elégedetlenkedik, pedig két diplomával, jó családi háttérrel 27 évesen többféle karrierlehetőség is áll előtte.

Nem veszi észre, hogy a többség sokkal rosszabb esélyekkel indul, mint ő. Ne fogjon semmit a politikára, anélkül kezdjen valamit magával!

citrix 2014.05.08. 14:22:09

@NekemNemEzKell: Szólaljon már meg végre egy, csak egyetlen magát jobboldalinak tartó ember aki a demokrácián nem a sittet, koncentrációs tábort érti. Horthy jól tudjuk hová kormányozta az országot.

Makkasz 2014.05.08. 14:23:03

@polgári kór:

A dupla ketharmad = 4/3

Egyebkent nem tudom mire lenne bizonyitek az emberi tudatlansag, a nagy allam akarasan tul. Ugyszinten nem ertem hogy jonnek ide a szocik, akik idejen ugyanigy pusztult az orszag, max. az arrogancia es az arc volt kisebb.

Ha ossze akarod hasonlitani, orbankormany alarendelte az alkotmanyos rendet oligarchatabor gazdagodasi igenyenek, a szocialistak a demokracia hianyossagait kihasznalva gazdagitottak sajat oligarchaikat. Egyik 19 masik 1 hijan 20.

polgári kór 2014.05.08. 14:23:19

@"No one was shot" - hazudta a tróger zsidó: Azér azt levágod, hogy ezek szerint a cucionisták a parlamenti kampány tématizálását az eredmény fényében annyira sikeresnek találták, hogy most bátran folytatják ugyanazt.

Lehet hogy nem is Ron Werber hibája vót? Hisz őt már picsán rúgták.

polgári kór 2014.05.08. 14:24:00

@Makkasz: Az emberi tudatlanság valóban szomorú, jó hogy egyetértünk vmiben.

polgári kór 2014.05.08. 14:25:06

@citrix: 'Horthy jól tudjuk hová kormányozta az országot.'

Rákosi mondta?

civil polip 2014.05.08. 14:26:30

@Ólevendula: "Jó lenne, ha ezt az oldalt vezető politikusaink is olvasnák, a kommentekkel együtt!"

Olvassák (az embereik). És látják, hogy nincs ok az aggodalomra.

I_Isti 2014.05.08. 14:29:19

@laci_52: "többféle karrierlehetőség is áll előtte. "
ja, csak nem találja még azt a feneket, amit nyalni kellene neki...

2014.05.08. 14:29:37

@polgári kór:

Hát ez van, a szocionisták nagy játékosok. Retorikájuk jutalma ordenáré pofáraesés lett április 6-án, de sebaj gondolták, megtesszük megint ugyanarra a tétet.

gyalog.galopp 2014.05.08. 14:31:26

@Counter:

Van egy másik felmérés is - ne kérd a linket, nem tudom hol van - Kuba egészségi állapotát hasonlították össze az USA-val.
Kuba vezet, különösen a mentálhigiénés állapotuk jobb. A a szív, érrendszere betegségek, cukorbetegség és mindenféle pszichoszomatikus nyavaják tekintetében az USA torony magasan veri Kubát.
Kubában a gyógyszertár úgy néz ki mint nálunk egy gyógynövényes drogéria.

De valamit még mindig félreértesz, én nem a fejlődés ellen vagyok, hanem az önpusztító fejlődés ellen vagyok.
Igen, most magyarázzam el neked, hogy ez mit jelent, nem magyarázom ,gondolkozz.

lpt1 2014.05.08. 14:36:27

@Matróz Kommandó: Ja, ha túlszabályozás, akkor az EU sara, ha meg kivéd valami fertőzött kaját, akkor a Magyar Géniusz Gyöngyszeme...

LOL, minden, ami kényelmetlen, az úgy van eladva, hogy az EU miatt van, de ha egyszer kinéznél nyugatra, láthatnád, mennyivel lazább ott az élelmiszer kezelése... Lásd dinnyelékelés, sajtok, hústermékek a piacokon...

J.László 2014.05.08. 14:37:20

@citrix:
Nem is értem, akkor miért utáljátok annyira Orbánt.

I_Isti 2014.05.08. 14:38:50

@polgári kór: "Az index.hu adott hírt először 2012 tavaszán arról, hogy Finkelstein és _házas_ társa, George E. Birnbaum(wd) – aki 1998-ban Izraelbe költözött az Egyesült Államokból – legalább 2008 óta rendszeresen tanácsokat ad a Fidesznek a Századvég alapítványon keresztül.[14] Birnbaum cége, a GEB International honlapján büszkén említi, hogy 2010-ben ők segítették a Fideszt kétharmados győzelemhez a magyar választásokon.[15]
Finkelstein és Birnbaum a választások közötti időszakban is átlag 5-6 hetente járnak Magyarországon. Fő kapcsolattartójuk Habony Árpád. Magyarországi látogatásaik során csoportos találkozókat tartanak a Fidesz vezető politikusaival, Orbán Viktort is beleértve. A kutatások és a kampányok operatív szervezésével többnyire Birnbaum foglalkozik, Finkelstein az összefüggések feltárására az üzenetek megfogalmazására és azok célba juttatására összpontosít.[13]"

polgári kór 2014.05.08. 14:41:16

@I_Isti: Én is ezt mondom. Nem a kampánytanácsadókon múlt, hanem azon hogy Orbán okos, a cucik meg hülyék mint a segg.

Makkasz 2014.05.08. 14:43:38

@polgári kór: Szerinbtem abban is, hogy valasztasi eredmenyek nem legitimaljak az utana elkovetett bunoket, es nem teszik elfogadhatova maganvagyonok lenyulasat, korrupciot, elkotelezodest oroszorszag fele.

Ha ezzel nem ertesz egyet, akkor azzal hogy a negyharmad nem teszi elfogadhatova a burokracia tehetetlenseget, mindenek fole tornyosulasat es agyonszabalyozast sem.

A fekek es ellensulyok rendszere? Rogan vagyongyarapodas nyomozasan meg "gondolkodnak", de az ot tettenero ellen mar folyik az eljaras :).

Pipas 2014.05.08. 14:44:32

@gyalog.galopp: "A a szív, érrendszere betegségek, cukorbetegség és mindenféle pszichoszomatikus nyavaják tekintetében az USA torony magasan veri Kubát.
Kubában a gyógyszertár úgy néz ki mint nálunk egy gyógynövényes drogéria."

Jah, de ez alapján a 14. századi magyar orvoslás veri mindkettőt, akkoriban egyetlen érrendszeri megbetegedést, cukorbeteget és pszichoszomatikus beteget sem regisztráltak hazánkban.

Az USA-ban a várható életkor 78.1 év, kubában 78.6, ez szerintem nem jelentős különbség a "toronymagasan veri" kifejezés mindenképpen indokolatlan.

polgári kór 2014.05.08. 14:44:36

@Makkasz: Jó, ezt már április előtt is mondtad. Akkor is elhittem.

Most is a fideszre szavaznék. Te kire?

citrix 2014.05.08. 14:49:45

@J.László: Sajnálom hogy nem érted. De mondj olyan tulajdonságait amiért Te szereted!

Makkasz 2014.05.08. 14:50:04

@polgári kór:

Ahogy eddig se szavaztam soha a fideszre vagy az mszp-re, most sem tettem volna. Egyebkent a fidesz enyhen megnehezitette a szavazasomat (8 ora utazas, annak koltsege, nyilvantartasba vetel, elozetes nehezitett regisztracio), ill. nem volt egyetlen vonzo alternativa sem, igy nem utaztam 8 orat hogy szavazhassak.

Ha kotelezo lenne szavazni, akkor LMPre szavaztam volna. A gond csak hogy a baloldalisagtol irtozom, de ok legalabb egy vallalhato politikai vonal. 2010 ben rajuk szavaztam, felesegem megbeszelten a fideszre. Szurkoltam a fidesznek, eveken keresztul minden tusnadi rendezvenyen ott voltam. Az elso intezkedesek utan (konnyitett allampolgarsag, egykulcsos szja) felhivtam bennfentes fideszes barataimat, gratulaltam.

Ami ezutan jott az remalom. Elhagytam az orszagot, uj, szabad eletet kezdtem mashol.

Robinzon Kurzor 2014.05.08. 14:50:15

@is: "És még 20 évig lesz Orbán, és aki 2008-ra belesétált az ő csapdájába, annak nagyon nehéz dolga lesz onnan kijönni. Kb. meg kell tagadnia azt a 10 évet 2000 és 2010 között, újra szét kell néznie a világban, az alapoktól kezdve."

Szinte pont ezt írtam én is.
Viszont aki érzelmileg ennyire beleállt, az nem fogja saját maga számára sem bevallani, hogy nem 2010 után változott meg valami, hanem már az is hamis volt, amibe az rajongásának tárgya volt.

polgári kór 2014.05.08. 14:54:23

@Makkasz: Akkor mit pofázol ha nem szavaztál?

'Egyebkent a fidesz enyhen megnehezitette a szavazasomat (8 ora utazas, annak koltsege, nyilvantartasba vetel, elozetes nehezitett regisztracio)'

Mit nehezített meg a fidesz te birkaszar? 90 óta szavaznak így a Mo-n lakhellyel rendelkező külföldiek..:DD

citrix 2014.05.08. 15:00:25

@polgári kór: Annyira szépen, szabatosan foglalod össze gondolataidat hogy "élmény" olvasni.

polgári kór 2014.05.08. 15:04:09

@citrix: Kibaszott priceless amikor évekkel előre lehet tudni hogy fog lebonyolódni a szavazás külföldön.....

....200 kommentben szidja Zorbán választás előtt, meg után, de szavazni nem megy el mer Qrvaorbán megnehezítette kacc, most meg szidja tovább...

kurva szánalmas emberek vannak

Makkasz 2014.05.08. 15:04:30

@polgári kór: Latom kibujt beloled a negyharmados verfideszes.

Azert nem szavaztam, mert nem volt kire. Csupa baloldali part ul a parlamentben (Jobbik nem vallalhato).
Egyebkent, a valaszto racionalis (vagy nem racionalis) donteset kar megkerdojelezni, az csak a butasagodrol bizonyitvany. A demokracia fokmeroje az is, mennyire konnyu szavazni. Minden nehezites ellene van (vajon miert bukott el az elozetes regisztracio kezdemenyezese, mire tippelsz?).

Mivel kb. 400.000 embernek volt lehetosege nyilvantartasba vetel, es engedelyeztetes nelkul szavazni, nem lett volna nagy dolog megadni a lehetoseget azoknak, akik kozul sokan (ugye moi lakhellyel rendelkezok, nem 10-20-50 eve mentek el) fidesz miatt hagytak el az orszagot. Nyilvanvalo hogy az eljaras, a nagykovetsegek hozzaallasa teljesen tudatos volt.

Nem attol lesz valaki hazafi hogy nagy a pofaja, vagy mert elment szavazni.

Birkaszar:))) Cutie pie.

Latom, a stadionokat szereted, az elvett nyugdijmegtakaritasod helyetti igeretet is.
A nyomort es tudatlansagot is kedvelheted.

Szomoru, hogy a fideszrol lefordulnak a tehetseges, gondolkodni kepes emberek (Holoda, tegnap szerencsejatek Rt. embere), es maradnak az opportunista talpnyalok es az agyhalottak.

Azt en ertem, hogy nem faj masok sorsanak megnyomoritasa, de amikor te szegenyedsz, te gyermeked jovojet adjak el, az sem erdekel?

durbintss 2014.05.08. 15:04:46

@citrix: nektek semmi se lenne jó. Inkább ezzel kellene már szakítani, minek svájcot vízionálni. Jobb lenne tudomásul venni, hogy ennyi van és kész. Lassú javulásra lehet csak errefelé számítani, ez viszont nem lesz annyira érezhető javulás. Aki azt hiszi, hogy a bére megduplázódhat rövid időn belül, az nagyokat téved.
De ezért nem a fidesz legyen már a hibás.

polgári kór 2014.05.08. 15:05:48

@Makkasz: Ja hogy nem volt kire. Akkor kussolj bazdmeg, vagy indulj a választáson.

polgári kór 2014.05.08. 15:11:01

@Makkasz: 'Mivel kb. 400.000 embernek volt lehetosege nyilvantartasba vetel, es engedelyeztetes nelkul szavazni, nem lett volna nagy dolog megadni a lehetoseget azoknak, akik kozul sokan (ugye moi lakhellyel rendelkezok, nem 10-20-50 eve mentek el) fidesz miatt hagytak el az orszagot.'

Te idióta faszcibáló!

A 400.000 ember anélkül vesztette el az állampolgárságát, hogy 1 méterel odébb ment volna.

Te meg elmentél innen, mert el akartál menni, és nem jelentkeztél ki, mert nem akartál kijelentkezni. Ezek után szavazni se akartál, de itt sírni azt akarsz.

Mekkora hugyosjóska vagy bazdmeg?

Arrius (ex-Nathan D'Xantine) 2014.05.08. 15:24:27

Hm.
Azért az, hogy egy roppant óvatos és finom kritika leírójában felmerül hogy "fidesz-fikázó"-nak minősülhet, szerintem tökéletesen minősíti a rendszert.

A rokkant is ember · http://arokkantisember.blog.hu 2014.05.08. 15:25:23

"...a nagy eufória után hatalmas csalódás ért, idén április 6-án már el se mentem szavazni (ezt korábban „bűnnek” tekintettem)...."

Tudod, ez nem bűn, hanem hiba. Annak viszont olyan komoly, hogy ezt az egész szép hosszú irományodat, annak minden okfejtésével együtt komolytalanná teszi. Aki látja, hogy nem jól mennek a dolgok, és ennek ellenére nem akar/tud másképp dönteni, az felelőtlen és döntésképtelen, pipogya alak, aki meg is érdemli, amit kap a sorstól. Nem igaz, hogy "nincs alternatíva" Az mindig van. Csak az úgynevezett "szakértői" kormány mondogatta ezt... szóval, kedves posztoló, gondolkodj picit, mielőtt legközelebb telesírod az internetet:

arokkantisember.blog.hu/2014/04/04/hat_en_immar_hogy_valasszak

Behajtó70 2014.05.08. 15:41:27

Ha kamu az egész, akkor csak egy szokásos ballib hazugság. Ha nem kamu, akkor megint bebizonyosodik, hogy a legostobabb emberek is a diplomások közül kerülnek ki...mint ez állitólagos nemszavazó.

Inkább az elsőre fogadnék.

Petyat 2014.05.08. 15:44:18

@is: Ugye csak viccelsz

Bokros egy elvtelen köpönyeg forgató. Kinek nem feküdt még le?

MSZMP
MSZP (1990–1991)
MDF (2009–2011)
MoMa (2013–)

Gyurcsány az elkúró kinek alternatíva?

Bajnai? Erre már nem is reflektálok.

Egy viszont tény. Mindhárman gazdasági szakemberek és mindháromnak volt lehetősége bizonyítani de csúnyán elbukott. Többször is.

Minden olyan erőt kizárok, akik valaha részt vett a kormányzásban és/vagy tagja volt az ellenzéki kerekasztalnak, ami a közhiedelemmel ellentétben nem társadalmi kezdeményezés volt, amire meghívták az MSZMP-t, hanem fordítva. Az egész rendszerváltás a pufajkás MSZMP hatalomátmentése volt.

Két párt marad, és bennük reménykedtem egy hónappal ezelőttig. Mára azokról is kiderült, hogy az anyjukat is eladnák egy bizottsági helyért. Egész áprilisban azzal agitáltam mindenkit, hogy csak egy Jobbik-LMP együttműködés mentheti meg az országot. Sajnos tévedtem ebben is.

Szóval kell egy új erő, de nem elég a bizonytalanokat megnyerni. Fel kell ébreszteni a kiszes kézcsókoltatók (orbán és gyurcsány) megtévesztett rajongóit is.

Csapdában vagyunk. Ugyanazokat a köröket futjuk és ahogy látják ezek a mocskok a vergődésünket egyre pofátlanabban. Azt a korrupciót és mutyihalmot, ami most következik nem tesszük zsebre. ŐK IGEN! :D

Hanyok mindegyiktől. Ha rajtam múlna száműznék párat közülük, a többit pedig örökre eltiltanám a közügyek gyakorlásától is! Pár éve még ki akartam végeztetni őket, de az örökös száműzetés sokkal jobb megoldás.

Tyreo 2014.05.08. 15:44:24

Ezzel a sorozattal most olyan hangok szólalhatnak meg végre ebben az országban amire nagy szükség lenne.
Gratula!

polgári kór 2014.05.08. 15:45:33

@Behajtó70: Már a választás előtt is szokásos volt....

....posztban/kommentben ez a 'fideszre szavaztam 2010ben, de csalódtam' panel, ezek szerint sikeresnek találták az emeszpében..:DD

Megint ugyanazokat a lovakat tesik meg kínjukban.

_most_ 2014.05.08. 15:46:58

@Behajtó70: imádom az ilyen egybites fidesz szavazókat, nyilván bárki aki kritizálja a nagyszerű Orbán kormányt az biztos hazudik vagy ostoba, csak hát az ostobák a fideszre szoktak szavazni, így nyilván hazudik a posztoló :D

lavór 2014.05.08. 16:25:11

"Egy férfi, akinek a családja mindig a Fidesz-tábort erősítette, idén el sem ment szavazni. Vajon miért?"

Lehet munkanélküli lett... És mint az köztudott, akkor annyit is ér.

♔bаtyu♔ 2014.05.08. 16:25:20

Úgy tűnik, viszont a volt ballibsi pedig a fideszre szavazott. Esetleg a jobbikra.

(Persze én örülök, hogy vele is többen lettünk).

♔bаtyu♔ 2014.05.08. 16:34:24

@_most_: Te akkor is ostoba vagy, ha nem kritizálsz. Tudod a gének:)

Roan 2014.05.08. 16:42:05

@gyalog.galopp: Ha innovációra gondolsz új termék esetén, akkor azt nem a kereskedők, hanem a gyártók szokták kifejleszteni, tehát ugyanaz az új termék elérhető a szuperben és a sarki kisboltban egyaránt. Az ár pedig leképezi a működési költségeket, a magas működési költségű független kisbolt nagyobb árréssel dolgozik, tehát a pazarló multi ebből a szempontból nem igaz, sőt.
A fenntartható fejlődéssel egyetértek, de ez, mint ahogy a kereskedelemben sem érvényesül igazán, úgy máshol sem. Egyébként Fair Trade árut lehet vásárolni már itthon is, de, mint látható, akkora igény van rá, amekkora.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.05.08. 16:58:53

@gyalog.galopp: A középkorban jobbágynak jobb volt lenni, mint nemesúrnak, mert a jobbágyok között ismeretlen volt a köszvény.

Ne haragudj, de ha eddig nem tanultál meg statisztikát értelmezni, akkor most már úgyse fogsz.

A közelmúlt sajtócikkeiről való felületes ismereteim szerint Bogár László rendszeres olvasója lehetsz, hogy épp ez ugrott be – bogáristákkal pláne nincs értelme bármit is kezdeni.
Egyetek ontológiát, s ne hagyjátok, hogy a globaloböllér leölje a lokalomalacot.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.05.08. 17:02:05

@Makkasz: A bolseviknek nem fáj semmi... ezek már azok.

@Alfőmérnök: Annak hiszi magát, de ne a címkékből induljon ki, hanem azt nézze, amit mond.
Az meg társadalommérnökösködés.

na4 2014.05.08. 17:13:07

A poszt telitalálat. Én már nem vagyok ennyire lojális, már keresem az uticélokat. Kár itthon erőlködni.

Ólevendula 2014.05.08. 17:23:58

@civil polip:

Akkor viszont szükségük lenne szemüvegcserére.
Köszönöm a soraim észrevételét!

-

civil polip 2014.05.08. 14:26:30
@Ólevendula: "Jó lenne, ha ezt az oldalt vezető politikusaink is olvasnák, a kommentekkel együtt!"

Olvassák (az embereik). És látják, hogy nincs ok az aggodalomra.

Ólevendula 2014.05.08. 17:25:14

@Counter:

Hmmm.
Több, mint érdekes!

MAXELL birkaman buzizó \\http.birkafing.org 2014.05.08. 17:32:32

A középosztályt csak a megfelelő sávokkal kitalált, háromkulcsos adó tarthatná az országban!

Alfőmérnök 2014.05.08. 17:35:55

@Counter: Egyrészt jobban ismerem, mint te (ajánlom figyelmedbe pl. a femináci Gerle Éváékkal való küzdelmeit csakazolvassa.hu/2013/04/22/a-no-ha-dolgozik/ ), másrészt ezt az egy kommentjét sem sikerült értelmezned (nem azt írja, hogy le kell, vagy le lehet zárni a határt az EU-s konkurencia elől, hanem, hogy a szövetkezeti modell csak akkor lenne működőképes, ha le tudnánk).

gyalog.galopp 2014.05.08. 17:42:47

@Roan:
Ebben teljesen igazad van, egyébként gyártó és kereskedő egymás nélkül nem létezhet. Minél magasabbak a fejlesztés költségei annál nagyobbnak kell lennie az értékesítő hálózatnak.

De én élelmiszerekről beszéltem, az azért nem ugyanolyan mint. az elektronikus kütyük.
A telefonom lehet egyre okosabb, de a szervezetem nem biztos , hogy követni tudja az "inteligens" tápanyagok bevitelét.
A lényeg, a mezőgazdaság jelenlegi fejlődési iránya zsákutca, szerintem.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.05.08. 18:24:44

@Alfőmérnök: A jó és tartós ismeretség torzíthatja is a megítélést, ez köztudott.

Hogy nekiesik a feministáknak, az nem garantálja, hogy más témában nem haladárkodhat vagy társadalommérnökösködhet.

Megnézte, mire válaszolva kezdi úgy az írását, hogy "igen, de"? Erre:
"Node, Jóska, mit fog csinálni az a négyszázezer max. 50 hektáros gazda a birtokán, mert, hogy megélni nem fog belőle, az biztos?!" --- így Gőgös.

De, bizony, abból élne meg, ha rengeteg munkával is és nem is sokkal magasabb életszínvonalon, mint az eddigi "hol van munkám, hol nincs, hol kapok segélyt, hol nem annyira"-viszonyok között. És, bizony, az államnak minden erejével azon kellene lennie, hogy ez a világ mihamarább eljöjjön, mivel a régi, mivel élhetetlenné, így tarthatatlanná vált. Persze, az a világ nem fog keveseknek sem olyan lehetőségeket nyújtani, mint az eddigi nyújtott (keveseknek), de élhető és fenntartható lesz. Persze, hogy tönkremegy a szociális bolthálózat, ha a szabadpiacon (multicégekkel) versenyeztetjük, de hát mi azért tartjuk az államot, hogy protekcionosta legyen az övéi érdekében. Stb., stb., stb.

Ángyán látja ezt, ott van, egyben, a fejében: van víziója:-) Ángyánnak van igaza!"

Tehát ezzel ért egyet, csak megvalósíthatónak nem látja.

Más helyütt pl. diszkrecionális állami pénzkibocsátási jog mellett kardoskodik, emlékeim szerint az se épp ultrakonzervatív programpont, inkább balos.

gyalog.galopp 2014.05.08. 19:59:31

@Counter:

Te jámbor lélek, ez nem statisztika volt, hanem valamelyik amcsi egyetem felmérése, tanulmánya, mifene.
Azért csinálták tudod, mert nem hülyék, keresik a megoldást. Az élelmiszer termelés már olyan , mint az atombomba, óriási energia, óriási lehetőség, csak el lehet vele pusztítani a világot.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.05.08. 20:13:10

@gyalog.galopp: "Kuba egészségi állapotát hasonlították össze az USA-val.
Kuba vezet, különösen a mentálhigiénés állapotuk jobb. A a szív, érrendszere betegségek, cukorbetegség és mindenféle pszichoszomatikus nyavaják tekintetében az USA torony magasan veri Kubát."

A "felmérés, tanulmány, mifene" műfaj, a statisztika meg módszertan... kíváncsi volnék, milyen más módszertant választottak helyette.

Alfőmérnök 2014.05.08. 20:27:43

@Counter: "A jó és tartós ismeretség torzíthatja is a megítélést..."

A hülyeség meg még annál is jobban.

gyalog.galopp 2014.05.08. 20:31:11

@Counter:
A dolog lényeg Kedves Counter, hogy nem valami közvéleménykutató, vagy statisztikai hivatal végezte, hanem egy egyetem a saját szempontjai szerint és nem a bulvár média kiszolgálására készült.

Én naiv, azt hittem az atombombába fogsz belekötni...

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.05.08. 20:48:14

@gyalog.galopp: Áhá! Tehát statisztikai adat csak az, amit közvéleménykutató vagy statisztikai hivatal állít elő.
Más – így egyetem sem – nem állít elő statisztikai adatot.

Te ne haragudj, de foglalkozásodra nézve rendőrpostásvasutas, esetleg katona voltál?

@Alfőmérnök: Elmondtam, miért tartom a véleményét társadalommérnökösködésnek és miért tartom megalapozatlan a sommás "ultrakonzervatív" minősítést is.

Erre nekiáll hülyézni?

gyalog.galopp 2014.05.08. 20:58:15

@Counter:
mi az, hogy voltál? már nem is lehetek?

Bloodscalp 2014.05.09. 15:13:07

@Alfőmérnök: hát nem ilyen horváth András szerű kiállásra gondoltam.

Magnifico 2014.05.10. 07:55:29

Ért ez a földműveléshez a két nem odapasszoló diplomájával, ráadásul városiként?
Én nem értek hozzá, pedig én ebben benne vagyok.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.05.10. 10:19:55

@Magnifico: Nyista dókument? Dáváj, dáváj!

Földműves bizonyítvánnyal nem rendelkező tulajdonosok földjét kisajátítani, a bérlők bérletét rendeletileg azonnal megszüntetni, bumáskás földművesnek odaadni, lacafacázást befejezni.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.05.11. 11:03:46

@neeskens:

mit vitázzak azzal a véleménnyemmel hogy ne ide gyere nyafogni? húzzad ki magad! ne írjál unalmas kommenteket!

a saját blogomat nem csupán reklámozom, ott jól összeszedett tartalmak is vannak, amiket nem másolhatok be ide, 2: unom mindig elmondani egyesével mindekinek ugyanazt, így egyzserűbb linket bemásolni, pl ilyet:
kkbk.blog.hu/2013/10/21/martonyi_es_a_nemzet
te ostoba szürke kisegér.

magad is rájöhettél volna egyedül, ha nem lennél mérhetetlenül buta, de csak ilyen gyenge riposztra telik tőled.
süti beállítások módosítása