Mi mehetett félre? – Kivonuló középosztály I.
2014. május 07. írta: Redakció

Mi mehetett félre? – Kivonuló középosztály I.

utelagazas.jpg

A Papp László Tamás cikkére reflektáló, Mi lesz veled, fiatal középosztály? című cikkünk sok visszajelzést, nagy visszhangot kapott az elmúlt napokban. Úgy döntöttünk: vitát, párbeszédet, beszélgetést indítunk a témáról egy cikksorozat formájában. Várjuk a személyes, szubjektív írásokat a mandiner kukac mandiner pont hu címre kedves olvasóinktól, különösen azoktól, akik a cikk kapcsán megszólítva érzik magukat. Beszélgessünk, vitatkozzunk, ki miben ért egyet és miben nem a kiinduló írások állításaival, kinek mi a személyes története és véleménye a közélet és a fiatal középosztály viszonyáról.

Sorozatunk első írása egy fiatal vidéki gazdálkodó olvasónktól érkezett.

*

Mi mehetett félre?

Nem szeretném bő lére ereszteni, meg amúgy sem szoktam így irkálni, de nagyon átérzem a cikkben írottakat. Rövid leírás magamról: vagyonos polgári családból származom, világéletemben városban éltem, két diplomám van (nemzetközi tanulmányok, közgazdasági). Tizenévesként még nagyon érdekelt a politika: minden vágyam a politikai pálya volt, majd valahogy egyre jobban kezdtem kiábrándulni, huszonévesen le is tettem erről az álmomról, túl idealista alkat vagyok hozzá. Később pedig vállalkozói ambícióim voltak, dolgoztam multinál is, családi vállalkozásban is, de valahogy nem találtam a helyem. Ma, 27 évesen ehhez képest vidéken élek, egy családi gazdaságot próbálok beindítani, és élvezem a paraszti lét szépségeit és kihívásait.

Családi neveltetésemet és értékeimet tekintve is konzervatívnak számítok, bár én nem szeretem a skatulyákat, meg inkább vallom magam „értékorientáltnak” ideológiáktól függetlenül, de tény, hogy az egész családom csont jobboldali. Gyerekkorom óta „Csak a Fidesz” ment, én is nagyon vártam már a 2010-es évet, de a nagy eufória után hatalmas csalódás ért, idén április 6-án már el se mentem szavazni (ezt korábban „bűnnek” tekintettem).

Csak néhány dolgot szeretnék megosztani, hogy miért is csúszhatott el így minden.

Az egy dolog, hogy a 2002-2010 közötti ballib kormányoknak se koncepciójuk, se hosszú távú elképzeléseik nem voltak az ország irányítását illetően, ezért is jutott oda a mai baloldal ahova: senki se szeretné még egyszer ezt a társaságot (értékeiket tekintve sem túl vonzó alternatíva, max ugye a városi lakosságnak). Amikor a Fidesz 2010-ben hatalomra került, akkor szerintem mindenki egy kis rendet és normalitást várt tőlük, ami többé-kevésbé meg is történt, de közben súlyos és aggasztó tendenciák kezdtek kialakulni:

1) Túlszabályozás – ez nem új keletű, már évtizedes probléma, én inkább azt vártam, hogy az új kormány egyszerűsíti és támogatja majd a vállalkozói létet, a fiatalokat is ebbe az irányba tereli, ehelyett egyre durvább szabályok, és egyre több falba ütközik az ember. A kreatív és ötlettel teli fiatalok pedig elhagyják az országot…ezen szerintem senki sem csodálkozik, lehet őket a médián keresztül támadni, hogy milyen hazafiak, de ha önmagukat nem tudják kiteljesíteni, akkor meg normális, hogy nem maradnak az országban. Ez nem csak a vállalkozásokat érinti, hanem sajnos már az élet szinte minden területét: amióta pl. a mezőgazdaságban egyre több jogszabályt kell elolvasnom, azt látom, hogy falak, falak, és mindenhol csak falak. Ez a fejlődés legnagyobb gátja! És a mindenkori kormányok emlőin élő államapparátus hivatalnokai pedig nagyon is érdekeltek ezeknek a falaknak a fenntartásában. Egy cikket szeretnék figyelmetekbe ajánlani.

2) Új kiskirályok – az sem fogja a fiatal középosztály kedvét meghozni, hogy egy olyan új, jobboldali gazdasági-politikai elit jön létre, amely egyre arrogánsabb, és amely nem érdekelt abban, hogy innovatív-kreatív fiatalok veszélyeztessék a pozícióikat. Teljesen megölik ezzel a vállalkozói kedvet, a szabad versenyt. Megmondom őszintén, valahogy nem ezt vártam Viktortól, hogy kvázi kiépít egy békebeli, gazdasági értelemben vett horthysta rendszert, ahol az ő holdudvara és elitje jól él, a többieket pedig lekenyerezzük egy rezsicsökkentéssel. És ezzé vált Magyarország: elit (és holdudvara) és a többiek. Szinte szembeköpte a középosztálybeli szavazóit, én is így érzem magam. Lehet, hogy túlzok, komplexebb azért a kép.

3) Aki nincs velünk, ellenünk van – egyre inkább ezt az üzenetet közvetíti a kormány; a jólétet és fejlődést gátolják azok, akik nem a kormányt támogatják (és most nem a szélsőségesekre és Jobbik-szavazókra gondolok), illetve összemossák őket az inkompetens baloldallal (ami ugye rossz üzenet). Lehet, hogy marhaság ez így leírva, de egy-egy Lázár János-megnyilatkozásnál mintha ezt érezném. Akkor most, akik elfordultak a politikától és a Fidesztől, azok a rendszer ellenségei? Mert nem úgy gondolkodom mint ők? És ugye a nép egyszerű gyermekei automatikusan egyet fognak érteni a kormánnyal, mert nem akarnak kirekesztődni. Hiába vagyunk demokrácia, a kommunikáció és gondolkodás terén egyáltalán nem vagyunk demokratikusak (kormány és magyar társadalom egyaránt – bocsi az általánosításért, ezt a többségre értem).

Amúgy a mezőgazdasággal kapcsolatban is riasztóak a tendenciák: a földosztás szinte csak a helyi nagygazdáknak kedvezett, az új földtörvény is csak nekik kedvez. Egyébként megmosolyogtat a Jobbik tiltakozása a törvénnyel kapcsolatban, miszerint a külföldiek földet vehetnek – ez igaz, de nincs az az épeszű külföldi, aki ebbe belemegy, annyira agyonszabályozott a törvény. Ebből látszik legjobban, hogy az egész Jobbik-jelenség csak a hangulatkeltésből áll, semmi tartalom. És vidéken most már egyre többen a helyi nagygazdáktól függnek, az ő jóindulatukon múlik sok minden. Létrejön egy új uram-bátyám Magyarország. És ez is a Fidesznek fog kedvezni: a nagygazdák megmondják, kire kell szavazni (mert ugye a büdös komcsikra tilos, ami nem Fidesz, az komcsi).

Még egy gondolat: a Kishantos körüli vita nem azért a legfájóbb, mert elveszik szegény biogazdaság földjét, hanem azért, mert ebből látszik, hogy ez a kormány sem a hosszútávú megoldásokat (környezetbarát mezőgazdaság) támogatja. Ha nem érted, mi a baj a hagyományos mezőgazdasággal: a hatalmas monokultúrák, vegyszerek és nagy teljesítményű traktorok erősen rombolják a talaj termőképességét és csökkentik a biodiverzitást.

Sok minden van még bennem, sokszor sarkítok, meg nem teljes a felsorolás, de nem az volt a célom, hogy profi társadalom-kritika legyen. Egy csalódott Fidesz-szavazó gondolatait akartam megosztani, hogy utolsó mentsvárunk voltak ők, de cserébe csak fejsimogatást kaptunk, az égvilágon semmi sem lett jobb. Hátat fordítottak a középosztálynak, az értékeiknek, annak, hogy egyszer még tényleg jobb hely legyen Magyarország.

Egyre fuldoklóbb hellyé válik a hazánk, ennek ellenére nem akarom elhagyni (amúgy megtehetném, ráadásul édesapám francia, éltem is kint, de a világon sehol nem érezném magam annyira otthon, mint Magyarországon).

Ez nem Fidesz-fikázó cikk akart lenni, bármennyire is annak tűnik, de tény, hogy az „Új Magyarországban” nincs helye a cselekvőképes és gondolkodó középosztálynak…de a remény hal meg utoljára és addig is marad a munka.

Minden jót!

*

Civil olvasói sorozatunk második része itt olvasható: Elfordulnak, de mi az oka?

„Ha lennének megfelelő társadalmi hálózatok, azok kitermelnék a releváns politikai csoportokat, amelyek ezt a politikai ügyeskedést szükségtelenné tennék, de hát nincsenek.”

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr986120090

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mi mehetett félre? – Kivonuló középosztály I. 2014.05.07. 09:39:01

Az „Új Magyarországban” nincs helye a cselekvőképes és gondolkodó középosztálynak…de a remény hal meg utoljára és addig is marad a munka. Sorozatunk első írása egy fiatal vidéki gazdálkodó olvasónktól érkezett.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

közösperonos átszállás 2014.05.07. 09:12:19

"a 2002-2010 közötti ballib kormányoknak se koncepciójuk, se hosszú távú elképzeléseik nem voltak az ország irányítását illetően"

Ez amúgy nem igaz, bár időben nézve nyilván több ilyenjük is volt. :-)

"valahogy nem ezt vártam Viktortól"

Mert nem láttad, hogy ugyanez ment már 2006-tól az önkormányzatokban. Akkor voltál 19, tehát ez nem a te hibád, ugyanakkor ez kétségtelenül a nézőpontod egy elég jelentős korlátja.

(És hát persze, hogy nem csak földügyben van ugyanez, hanem mindenhol, amelyik szektort kinézték maguknak: dohányforgalmazás, tankönyvek, felszámolók, tévé- és rádióadók, takarékszövetkezetek, buszgyártás, nyerőgépek... Még akkor is bukhatsz, ha amúgy őket támogatod, a mottójuk inkább az, hogy aki nem mi vagyunk, az ellenünk van.)

freehckr 2014.05.07. 09:20:59

Korrekt... annyi megjegyzés, hogy

- ha már egyszer kiábrándultál a Fideszből, mert bár két diplomához képest feltűnően lassan de szerencsére végre rájöttél, hogy téged is csak átvernek, akkor ezt magadban próbáld földolgozni, emiatt ne más politikai szervezeteken vezesd le a frusztrációdat... gondolok itt a jobbikozásra, nem tudom nekik mi a franc közük van ahhoz, hogy az MSZP-Fidesz, akiket te is a szavazatoddal támogattál kifosztják és tönkreteszik az országot...

- bár lehet horthyzni, mert az ő rendszere sem volt igazán tökéletes, de ha a két büfészakod mellett kicsit a történelmünkbe is beástad volna magad, akkor tudhatnád, hogy abban a korban azon körülmények között az utóbbi másfél évszázadunk legkiemelkedőbb és leggyarapodóbb korszakát teremtették meg a „horthysták”, és ez így ebben a formában nem kis teljesítmény volt... tehát ha a jelenlegi helyzetre keresel példákat a múltból, akkor nem kell olyan messzire menni, Rákositól és utána bármelyik csöves szocialista rendszerrel és kommunistáikkal párhuzamba tudod állítani a Fidesz-MSZP kormányzásokat... a rendszerváltás hiánya miatt több évtizede szocialista/posztszocialista csapdában vergődünk.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.05.07. 10:20:59

0. "Gyerekkorom óta „Csak a Fidesz” ment, én is nagyon vártam már a 2010-es évet, de a nagy eufória után hatalmas csalódás ért, idén április 6-án már el se mentem szavazni (ezt korábban „bűnnek” tekintettem)."

Tehát már nem vagy fideszes. Akkor ne csodálkozz, hogy alkalomadtán a Fidesz veled is elbánik majd.
Amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten. Mindenki azt kapja, amit megérdemel – és aki megvonja a szavazatát, attól a közösség, a nemzet megvonja a támogatást, az elfogadást is.

1. Erre szavazott a nép, és a nép azt meg is erősítette. A szabály az szabály, azt be kell tartani, nem hőbörögni és nem pampogni. Aki nem akar, nem tud vagy nem képes megfelelni a szabályoknak, az ne vállalkozzon. A piaci lét az már csak ilyen.

2. Új elit kell, hogy a kommunisták és liberálisok ne jöhessenek vissza. Ha ez nem tetszik, akkor azt akarod, hogy jöjjenek vissza. Ez ilyen egyszerű.
A kommunisták egyébként 40+12 évig szabadon rabolhatták az országot. Ezt a versenyelőnyüket a nemzeti oldalnak be kell hoznia, amilyen gyorsan csak lehet. Hogy soha többé ne jöhessenek vissza a kommunisták és liberálisok.
Ahol fát vágnak, ott hull a forgács, igen.

3. Ha nem tetszik a turáni népek katonademokráciája, akkor érdemes volna alaposan megvizsgálni azt a családfát. Ez a magyaroknak ugyanis a vérükben van – ha a tiédben nincs, akkor az a vér nem magyar.

4. A kommunisták által lerabolt, tönkretett kulákréteg természetesen nem fog a kommunistákra szavazni, sőt mindenkit a legkövetkezetesebben antikommunista pártra, a Fideszre történő szavazásra biztat majd. Pláne ha megadjuk nekik az ehhez szükséges eszközöket: ők legyenek a munkáltatók, övék legyen a gazdasági erő.
Még szép, hogy megadjuk, hiszen nem akarjuk, hogy visszajöjjenek a kommunisták.

5. A kormány természetesen a hosszútávú megoldások pártján van. A Fidesz megoldás a problémákra, amíg hatalmon van – ezt kell minél hosszabb távon fenntartani, s akkor a hatalmi helyzet egyben hosszútávú megoldást is jelent, bármi is történik.
Csak a Fidesz!

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.05.07. 10:22:08

@Counter: A fenti hozzászólás természetesen nem a saját véleményemet tükrözi, ezt saját érdekemben le kell szögeznem.

en.wikipedia.org/wiki/Poe%27s_law

___________________________ (törölt) 2014.05.07. 10:26:45

@freehckr:

> abban a korban azon körülmények között az utóbbi másfél évszázadunk legkiemelkedőbb és leggyarapodóbb korszakát teremtették meg a „horthysták”

Azért ezt vitatnám, 1867-1914, a Dreher - Kandó - Ganz korszak csak jobb volt már.

Annyiban van igaza, hogy a bethleni konszolidáció alapból egy óriási hátránnyal indult Trianon miatt, mert hát direkt úgy húzták meg a határokat, hogy a vasút átkerüljön a túloldalra, olyan városok, mint Szeged, félig-meddig Debrecen, és persze főleg Sopron (elvileg az Őrvidék fővárosa lenne, ha lenne) elveszítették korábbi vidéküket, ezzel korábbi szerepüket, nem jött a nyersanyag az erdélyi, felvidéki bányákból és így tovább. AHHOZ KÉPEST, a hendikephez képest, nagyon komoly teljesítmény volt a bethleni korszak. De abszolút értelemben nem, a 19. századi Gründerzeithoz képest. Inkább úgy mondanám, hogy sikeres válságmenedzselés.

Matróz Kommandó 2014.05.07. 10:37:55

Részigazságok.
1. A szabályozás alapvetően eu követelmény, a túlszabályozás is. Ezt Orbán nyakába varrni hiba.
2. Az állami földbérleti pályázatok kérdése túldimenzionált, alapvetően nem befolyásolja a magyar mezőgazdaságot. (hiszti). A mezőgazdaság már rég nagyüzemi, nem most lett olyan amilyen, a birtokstruktúra is örökölt. Ezt szintén hiba Orbán nyakába varrni.
3. Kishantos, biomaffia. Kizárólag a német/dán multi érdekeit szolgálta. Élő emberrel még nem találkoztam, aki ott tanult volna biogazdálkodni. Az ott termelt vetőmagot mind egy szálig kivitték az országból. Hasznunk belőle semmi. Kinek is hiányzik?
4. a vállakozást indítóknak mindíg meg kell küzdeni a hivatalokkal, az élet már csak ilyan. Kár ezt a kormány nyakába varrni.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.05.07. 10:49:53

@Matróz Kommandó: A 4. pont azért már ordító hülyeség.

A kormánynak nincs befolyása a magyar közigazgatás működésére?
Akkor minek van befolyása rá és minek van a kormány?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.05.07. 10:53:14

@Shenpen: Hát kérem, mert azt bevándorló büdös svábok meg még büdösebb zsidók csinálták, elaltatva a törzsökös úri keresztény középosztály éberségét, lekenyerezve őket a Gorenje korabeli megfelelőjével, imígyen megalapozva Trianont.

A magyar népnek megfelelő, számára felvirágzást hozó létezésmód a szűkös nyomorral párosuló hadakozás.
Ekkor ugyanis egyetlen büdös svábnak és zsidónak se jut eszébe ide betenni a lábát, tehát
1) minden a miénk,
2) de ha mégis ide mernék tolni a képüket, akkor már lendületben vagyunk, s kapnak rá kettőt csak úgy .

Ma chi è questo Joker? 2014.05.07. 10:55:35

@Shenpen: "csak jobb volt már"
Mondjuk ez nem véleménykérdés.

www.ggdc.net/maddison/maddison-project/data.htm
Ez a legelfogadottabb történelmi GDP adatsor.
Nekem az jön ki, hogy gazdasági szempontból (GDP/fő) a Horthy-korszak legalább olyan sikeres volt, mint a dualizmus. Persze számít, hogy melyik két év között hasonlítjuk össze, pl. 1870-1913 vs. 1920-1939: utóbbi sikeresebb, 1870-1913 vs. 1925-1939: kb. egyforma (természetesen a korszak hosszát figyelembe vettem).
E szerint az adatbázis szerint egyébként 1936-ban és 1946-ban voltunk legközelebb Ausztriához (utóbbi nyilván kevésbé érdekes, mert még extrém év).

freehckr 2014.05.07. 10:56:38

@Shenpen: Hát ki-hogy ítéli meg az adott körülményeket, de abban akkor megegyezhetünk, hogy ha nem is az elmúlt másfél, de az elmúlt egy évszázad legsikeresebb korszaka volt... :)

wantaan 2014.05.07. 10:57:22

KORRUPCIÓ! Az állami szintre emelt KORRUPCIÓ!
Ma még meg tegnap is lehet-lehetett a ZEMÚT-ra fogni. .....de Lassan a ZEMÚT az bizony Orbán 2. 4 éve. Trafik mutyival, föld mutyival, lopásokkal, lenyúlásokkal.
1989-óta a legkorruptabb kormány volt 2010 és 2014 közt.
@Matróz Kommandó: persze meglehet enni a párt propagandát ,esetleg még terjeszteni is lehet ha haszon élvezője vagy ennek a korrupt rendszernek. .... de itt 9 millió elszenvedője van. S egyre többen háborodnak föl vagy még csak morognak.
S persze olyanok is mindig lesznek akik az aktuális hatalom seggét nyalják. .... mert a magyar már csak ilyen.

freehckr 2014.05.07. 11:12:55

@Matróz Kommandó: „1. A szabályozás alapvetően eu követelmény, a túlszabályozás is. Ezt Orbán nyakába varrni hiba.”

Az EU nyakába varrni a posztkommunista kormányaink dilettantizmusát már csak azért sem túl szerencsés, mert rajtunk kívül jelenleg 27 EU tagállam van, amelyek érdekes módon ha küszködnek is bizonyos nehézségekkel, de például bürokrácia terén magasan verjük az összeset... tehát van összehasonlítási alapunk. :) Ráadásul már 2010-ben is rekord volt a bürokrácia, nem utolsó sorban a hazai vállalkozások adózási- és adminisztrációs terhei, de erre sikerült még jó pár lapáttal Orbánéknak is rátenniük... annak ellenére, hogy radikális adócsökkentéssel és a bürokrácia leépítésével kampányoltak még 2010-ben. Az értelmetlen adminisztrációs terhekről külön említést is tettek a 2010-es választási programjukban... igen, akkor még volt nekik ilyen, bár azóta már kiderült, hogy az abban foglaltakat sem tartották be tehát érthető, 2014-ben már miért nem szenvedtek választási program készítésével... :)

Véleményem szerint az tartja vissza az egymást váltó posztkommunista kormányainkat, hogy a rendszerváltásnak nevezett szocialista cirkusz alatt az MDF-MSZP-SZDSZ-Fidesz-FKGP kormányok elkótyavetyéltek másfél millió munkahelyet (a nemzeti vagyon mellett), erre pedig nem akartak még rádobni 3-400 ezer felesleges közszolgát leépítéssel és az államigazgatás racionalizálásával, tehát most kénytelenek vagyunk közel félmillió léhűtőt eltartani egy szocialista struktúrájú államban (a Fidesz-MSZP cigányai mellett), akiket természetesen bizonyos feladatokkal is el kell látni ha már fizetést kapnak. Így építik inkább a bürokráciát az elvtársak az államreform helyett...

„Kishantos, biomaffia. Kizárólag a német/dán multi érdekeit szolgálta.”

Jujujuj... nem véletlenül „biooligarchia”? :) A békemenetes Fricz elvtárs már az USA-t is leoligarchiázta, mert Obama nem gratulált időben a felcsúti stadiontulajnak a választási győzelem után... :)

„a vállakozást indítóknak mindíg meg kell küzdeni a hivatalokkal, az élet már csak ilyan. Kár ezt a kormány nyakába varrni.”

Hát persze, végül is nem az aktuális posztkommunista kormányzat felel az országban zajló folyamatokért, így a világrekord adó- vagy az EU rekord adminisztrációs terhekért, hanem a Pókember vagy a húsvéti nyuszi... vagy elmúltnyócév... :)

VulpesVulpes (törölt) 2014.05.07. 11:28:11

"Az egy dolog, hogy a 2002-2010 közötti ballib kormányoknak se koncepciójuk, se hosszú távú elképzeléseik nem voltak az ország irányítását illetően, ezért is jutott oda a mai baloldal ahova: senki se szeretné még egyszer ezt a társaságot (értékeiket tekintve sem túl vonzó alternatíva, max ugye a városi lakosságnak). Amikor a Fidesz 2010-ben hatalomra került, akkor szerintem mindenki egy kis rendet és normalitást várt tőlük, ami többé-kevésbé meg is történt..."

haaa haha ha ha.. ha.. ... =(
viktornak és a fidesznek sikerült alulmúlnia a szocialistákat is, és ez azért nem kis teljesítmény. a koncepció, ami a fidesznek volt/van, az kimerült a közpénzek minél pofátlanabb lenyúlásában, a nepotizmus és mutyizás új dimenzióba emelésében. OV a legjelentősebb magyar politikus a rendszerváltás óta, és mint ilyen a leginkább felelős a(z amúgy sem topon létezett) politikai kultúra lezüllesztéséért, árokásásért, egymásnak ugrasztásért.

közösperonos átszállás 2014.05.07. 11:42:13

@Ma chi è questo Joker?: "E szerint az adatbázis szerint egyébként 1936-ban és 1946-ban voltunk legközelebb Ausztriához (utóbbi nyilván kevésbé érdekes, mert még extrém év)."

Az első meg egy osztrák hullámvölgynek köszönhető. Hát igen, ezek a Horthyék, tudtak ők, ha akartak!

(Az adatsor Ausztriára vonatkozó része, 1930-1940:
1930: 3 586
3 288
2 940
2 833
2 852
1935: 2 907
2 995
3 156
3 559
4 096
1940: 3 959)

Szindbad 2014.05.07. 11:44:10

Felületes, kamu írás. Velvetes párkapcsolatiblogolós szintű.

Bell & Sebastian 2014.05.07. 11:45:53

@Counter: Mi köze a svábnak a zsidóhoz? Mint kutyának a bolhához. Hogy a Monarchiában a bécsi cukrászdája után ide tette a másodikat egy németes nevű?

Az ostoba svábja inkább dolgozott, hogy eladja, amit termelt. Na kinek? Nem kellene Pilátust újra belerángatni a Crédóba, ha ott van az már, a maga helyén.

Az igaz, hogy a két náció jól tudott együttműködni, kiegészítették egymást. Mi több, ez még Németországban is így működött. Egészen a galíciai, kaftános invázióig.

Beer Ninja 2014.05.07. 11:46:11

Szerintem megmaradt a régi jó szovjetes mentalitás, ez az ami jottányit sem változott. Az állami szervek de akár a tudomány működése is eszerint folyik tovább. A sok 'jó' csinovnyik pedig előbb-utóbb akár unalmában teremt munkát magának, vagyis a bürokrácia csak dagad.

közösperonos átszállás 2014.05.07. 11:50:26

@Ma chi è questo Joker?: "Nekem az jön ki, hogy gazdasági szempontból (GDP/fő) a Horthy-korszak legalább olyan sikeres volt, mint a dualizmus. "

Egyébként '20 előttről csak tízévenként van adat (és minél régebbre megyünk vissza, annál inkább csak becsült). 1910 és 1870 között tízévenként kb. 16%-os növekedés jön ki; 1920 és 1940 köztre ez majd' 24%. 1950-1990: picit több, mint 27% (hoppá). Tologathatjuk még az időszakokat (Kádár's best: 1957-1977: 39%, persze aztán elfáradt, de hát a végén Horthyék se csillogtak), mindenesetre nem volt az gazdaságilag egy akkora nagy sikertörténet.

Bell & Sebastian 2014.05.07. 11:51:50

Maga a poszt nem sikerült túlságosan jóra. De abban egyetértek szerzővel, hogy O. Viktor most fogja harmadszorra átbaszni a választói többségét.

Az igazság megszabadít titeket. (János 8:32)

Bloodscalp 2014.05.07. 12:53:36

@Szindbad: Eegyetértek veled! Magyarország, komcsi rezsim 2014, és egy olvsói levél 1 nappal egy felhívás után? Régen az ilyeneket a szerkesztőségekben írták ugye:)

vizipipa 2014.05.07. 13:08:23

"Ma, 27 évesen .... a nagy eufória után hatalmas csalódás ért"

Ugyancsak fiatal vagy még és máris eljutottál oda (egyszer), hogy az élet nem a te elvárásaid szerint zajlik. Legfeljebb részben.
Mekkora ez a rész? A pohár félig üres, vagy félig tele van? Félig?

Tegnap mondta Kövér: már több tapasztalatom van mint amennyi illúzióm maradt.

" konzervatívnak számítok ... csont jobboldali ... Csak a Fidesz"

Meg tudod fogalmazni a jobboldaliságodat röviden, kb. 10 pontban?
És a Fidesz jobboldaliságát?
Mennyire fedi át egymást ez a kettő?

Javaslatom csak annyi, vizsgáld meg a saját nézetrendszered egy kicsit mélyebben. Próbálj elfogulatlanabb lenni.

Robinzon Kurzor 2014.05.07. 13:54:25

Ez az a típus, aki érzelmileg fogékony ifjú korszakában lényegében szerelmes volt a Fideszbe -- és bár a megcsalás tényével tisztában van, túllépni rajta talán soha nem fog tudni.

Mert ehhez azt kellene tudatosan felismernie, hogy amikor még javában tartott a szerelem, akkor is egy hazugság volt, akkor is csak kihasználták.

Ez pedig azért nem fog menni, mert ez a személyiség, az önértékelés totális megsemmisülését jelentené.

gyalog.galopp 2014.05.07. 14:15:49

Vidéki családi gazdaság!?

Egy vidéki családi gazda kb 15 éve megmondta nekem a tutit, hogy lehetsz állattartásból milliomos, úgy hogy előtte milliárdos voltál.

Egyébként igen, Orbánnak el kéne magyarázni, hogy ne kötögessen együttműködési szerződést holmi teszkókkal, mert az hazavágja a kistermelőket a kiskereskedőkkel együtt. Mer ugye a minimálbér, meg a segílyke még a rezsicsökkentés mellett is csak a teszkóra elég.

Mellesleg, megszámolta már valaki, hogy mennyi teszkó meg osan van pl. Olaszországban?
Mert én egyet se láttam.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.05.07. 14:21:53

@gyalog.galopp: A balfék Mészáros a disznaival, meg Csányi a teheneivel...

A tesco-s kérdésre választ találsz a neten:
uk.answers.yahoo.com/question/index?qid=20080324032629AAdi59q

Vannak multinacionális diszkontláncok Olaszországban, bár konkrétan a Tesco/Auchan ott nincs jelen.

Viszont ugye feltehető a kérdés úgy is, hogy "megszámolta már valaki, hogy mennyi Carrefour meg Smatch van pl. Magyarországon? mert én egyet se láttam.".
Azaz ez egy megtévesztő következtetést sugalló kérdés.

neeskens 2014.05.07. 15:08:00

A Fidesz győzött ezek nélkül a szavazatok nélkül is, megsúgom a következő választást sem ezek a szavazók fogják eldönteni.
Az én benyomásom az(magam is ebbe a korosztályba tartozom), hogy aki nem lett Jobbikos az gyakorlatilag vagy teljesen távol tartja magát (gyakran fizikailag is, azzal hogy kitelepül) a magyar közélettől.

Van egy másik szűk csoport, akik vagy valamilyen kormánypárti retyerutya, vagy maguktól rájöttek, hogy különösebb tehetség, vagy erőfeszítés nélkül pusztán a feltétlen lojalitással nagyon gyorsan, nagyon magas pozícióba lehet kerülni. Ismerjük ezt a típust, valódi munkahelye sosem volt, táskacipelőként kezdni aztán 30 éves korára helyettes államtitkár, valamilyen állami szervnél főosztályvezető, vagy igazgató lesz.

Amúgy meg mit is várnának a többiek a politikától? A magyar közélet színvonalának megismeréséhez elég csak ide feljönni néha. Magam mondjuk hetente egyszer idenézek, mondjuk 1-2 havonta hozzászólok. Értelmes vitát azonban szinte képtelenség folytatni, egyszer lezsidóznak, utána lenáciznak, segghülyéznek kb. 5 percen belül, gyakorlatilag bármit mondjon az ember. Csak és kizárólag személyeskedő viták vannak, érvek alig. Én ezért sem szoktam közéleti vitákba belemenni, kinek hiányzik, hogy sértegessék?

Szerintem sokan ezek miatt undorodik meg az egésztől, mert csak az látja, hogy nímandokból lesznek "valakik", közben meg minden közéleti kérdésben csak egymás anyázzák úton-útfélen az emberek.

gyalog.galopp 2014.05.07. 15:17:32

Hmm, a Carrefour olasz elterjedtsége most meglepett.

De könyörgöm, próbálj már megy egyszer nem azzal foglalkozni, hogy ki mit akar sugallni, hanem gondolkozz, azon, amit olvasol, nem biztos, hogy mindenki a torkodat akarja elvágni.

A hipermarket, mint kereskedelmi egység nagyon jó, kényelmes a vásárlónak , de nem tud kicsiben működni.
Tömeg igény kiszolgálására találták ki, amilyen szinten áll a tömeg, olyan szinten áll az áru minősége.
Egy árszint alatt a kiskereskedők nem veszik fel velük a versenyt, a kistermelők meg hiába próbálják a jobb minőségű áruikat értékesíteni a hiper árakkal nem tudnak versenyezni. A hiper tehát kiöli maga körül a kisvállalkozásokat.

Olaszország tele van elhagyott családi gazdaságokkal, a franciák, németek ezt óriási állami támogatásokkal, prémium termékre szakosított termelőkkel és felvásárlókkal oldják meg. A holland, dán, belga családi állattartó gazdaságok pedig valójában húsgyártó automatizált ipari nagyüzemek, ahol az ember csak a technikát felügyeli.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.05.07. 15:37:00

@gyalog.galopp: Nem volt szó a Carrefour olaszországi elterjedtségéről, hacsak nem a yahoo-s felsorolásban valamelyik brand az övék...

A hiperek egyébként valójában nem "a" kisvállalkozásokat ölték ki, pláne nem a "jobb minőségű" árukat értékesítő kisvállalkozásokat.

A culinaris pl. elég jól megy és kisvállalkozás, kisboltokkal.

Amit a hiper kiölt, az a hiper áruminőségével egy szinten lévő sarki kisbolt. Ez szomorú, de ez nem valami többletérték elvesztése.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.05.07. 15:39:40

@neeskens: 2002-ből a Fidesz érezhetően azt a tanulságot vonta le, hogy mivel akkor éppen nem nyert jelentős részben inkább polgárokból/magukat polgároknak hívő még-nem-polgárokból álló szimpatizánsokkal, ezért vigye el az ördög az egészet, innentől inkább klienseik lesznek.
Lettek, nyertek. Igazuk lett.

Kérdés, a fenti folyamatba hova, milyen hangsúllyal illesztendők be a "miért hagytuk" és a "jó-e ez nekünk" fordulatok.

andzsin 2014.05.07. 15:45:47

offtopic: de ha már szóba került, ne próbáljuk meg legitimmé tenni azt a véleményt, hogy a Horthy-korszak de fasza egy rendszer volt. Egyrészt, ott ahol zsidótörvények vannak, ott eleve valami bűzlik. Másrészt az már milyen társadalmi rendszer, ahol a 636 nagybirtokos család birtokolja az ország földterületének 90%-kát, a maradék 10%-kon osztozik az 5 millió mezőgazdaságból élő? Harmadszor ne próbáljunk meg tisztára mosni egy olyan rendszert, amely felelős azért, hogy emberek halnak meg százezrével tök feleslegesen. Negyedrészt a társadalomnak mindösszesen 20%-a tudott ún. középosztályi polgári létben élni, kb 60% nyomorgott.

on:

gyalog.galopp 2014.05.07. 15:53:18

@Counter:

Ez így nem igaz, mert nem mindegy hol, milyen közegben jelenik meg a hiper.
Más az amerikai, francia, német közeg, mint pl a magyar, arról nem is beszélve, hogy az adott üzlet honnan szerzi be az árut és még van néhány paraméter.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.05.07. 15:59:02

@gyalog.galopp: Mi nem igaz?

Hogy ma az országban a fékevesztetten tomboló hiperek között több jól menő kisbolt árul minőségi (a hiperekben kaphatónál messze jobb) árut, olyat, amilyet ezelőtt 20 évvel nem is lehetett egyáltalán kapni sehol?
Hogy a hiperek a puszta létezésen túl semmilyen érdemi, a fogyasztónak kedves tulajdonságot felvonultatni képes kisboltokat nyírták ki – hisz a vásárló nem hülye?
Hogy a hiperek a sztenderdizált minőség- és volumenkövetelményeik érvényesítésével a talpon maradó magyar beszállítókat rászorítják arra, hogy regionális, sőt kontinentális mércével mérve is alkalmas beszállítók lehessenek?

Hogy a magyar vállalkozói státus nem életjáradéki jogot, bratyizással leplezendő szinekúrát jelent, mint ahogy azt az úri középosztály debil utódai hiszik?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.05.07. 16:00:59

@andzsin:

:-D

Meg tudnád nekem mondani, hogy a ma Magyarországában hogyan oszlik el a javak birtoklásának aránya? A lakosok hány százaléka az az elit, amely a javak abszolút többségét birtokolja?

közösperonos átszállás 2014.05.07. 16:08:51

@Counter: Zárjuk rövidebbre: a kifejezés, amit gyalog.galopp keres, az erőfölénnyel való visszaélés. Más kérdés, hogy ha ez a baj, akkor kár multizni -- jellemzően azért a multi művel ilyet, mert neki van erőfölénye. Amikor a magyar izé, tájkúnnak van, akkor ő játssza pont ugyanezt. Nem kéne hagyni nekik, és case closed -- de hogy hagyjuk, az meg legkevésbé a multi hibája.

közösperonos átszállás 2014.05.07. 16:10:38

@Counter: "Amit a hiper kiölt, az a hiper áruminőségével egy szinten lévő sarki kisbolt. Ez szomorú, de ez nem valami többletérték elvesztése. "

Egyébként ez sem teljesen igaz; az, hogy nem kell autóba ülni egy tejfölért, bizony többletérték. Más kérdés, hogy láthatólag annyit azért nem ér a népnek, mint amennyibe kerül.

neeskens 2014.05.07. 16:11:12

@Counter: A jó-e ez nekünk kérdésre egyértelmű a válasz,elég megnézni, hogy hogyan hagytak le minket az ezredforduló után a visegrádi országok.
A "miért hagytuk"-ra nem tudom a választ, egyedül a radikális jobboldal tudott nemzedéki választ adni arra, ami itt történt 2000 után. Tekintve, hogy a Jobbik leváltotta a MIÉP-et, sőt nagyobb bázisa van, mint valaha Csurkának.
Most az egy más kérdés, hogy jók-e a válaszaik vagy sem, de szerintem tény, hogy olyan problémákra keresték a választ, amit a jóléti lózungokkal operáló nagy pártok észre sem vettek.
Eközben a Fideszben, meg az MSZP-ben olyan struktúrák merevedtek be, hogy csak a már említett szolgalelkűséggel lehetett előrejutni. Akinek volt egy kis esze, meg szorult belé némi erkölcsi tartás messze elkerülte ezeket a pártokat, inkább elment normál piaci állást vállalni. Maradtak azok, akik vagy gátlástalan törtetők, vagy minden másra alkalmatlanok, amivel versenyszférában pénzt lehet keresni. Tisztelet a kivételnek, mert biztos volt ilyen is. (Mostanában Csepreghy Nándor a kedvencem, aki töri-kommunikáció diplomával 29 éves korára az uniós fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár lett, úgy, hogy se gazdasági, se uniós szakdiplomája nincs, soha nem dolgozott az uniós intézményrendszer közelében sem.)
Különösen szembetűnő ez a baloldalon, ahol a 2010-es katasztrofális vereség ellenére sem sikerült hiteles, fiatal politikusokat kiizzadni. Holott a Milla, Szolidaritás stb. megalakulásakor úgy nézett ki, hogy onnan jöhetnek majd új arcok a szocik helyébe. Aztán meg nem jött senki, csak Gyurcsány Ferenc vissza.

közösperonos átszállás 2014.05.07. 16:12:07

@gyalog.galopp: "Olaszország tele van elhagyott családi gazdaságokkal, a franciák, németek ezt óriási állami támogatásokkal, prémium termékre szakosított termelőkkel és felvásárlókkal oldják meg. A holland, dán, belga családi állattartó gazdaságok pedig valójában húsgyártó automatizált ipari nagyüzemek, ahol az ember csak a technikát felügyeli. "

Úgy tűnik, annak, hogy a lakosság többsége csak képen lásson kapát, de mégis legyen mit ennie, ez az ára. Én személy szerint nagyon örülök, hogy nem kell naponta többször megetetnem a disznókat, nem tudom, te hogy vagy vele.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.05.07. 16:27:24

@neeskens: A visegrádiak GDP-ben és hasonló szemfényvesztő álmérőszámokban hagytak le.

Tessék a Boldogságkutató Osztályt megkérdezni, hogy mennyire félrevezetőek ezek.
Fenntarthatóság, elégedettség, életminőség, nemzettudat, önazonosság, nemzeti büszkeség: ezeket a GDP nem méri.

Íme, friss kutatások szerint inkább ezek az országok a földi paradicsom: kapitalizmus.hvg.hu/2014/04/28/a-fenntarthatosagi-statisztikakrol/

(Mostanában nagyon könnyen csúszok szarkazmusba.)

@közösperonos átszállás: Nem vagyok képben egész Mo. kiskereskedelmi elérhetőségeivel, de ahol élek, ott nem kell autóba ülni egy tejfölért. Megvehetem valamivel drágábban pár perc séta után.

(Egyébként, ha a Nemzeti Dohányboltok mellett komolyan vehető érv volt, hogy így a dohányosok majd megtervezik a fogyasztást, tudatosabban és ezért takarékosabban fognak költeni, mert nem fognak éjjelente leugrani egy dobozért, hát... meg lehet ezt fogalmazni autóútnyira lévő tejfölösdobozokkal is. Csak minek.)

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.05.07. 16:28:32

@neeskens: Én nem tudom, hogy szívesebben néznék-e Gy. F. helyett egy szoci kiadású Csepreghy Nándort, de ezek olyan dilemmák, amelyeket jobb helyeken napalmmal oldanak meg.

neeskens 2014.05.07. 16:35:01

@Counter: Az egészen apró probléma az, hogy az OECD szerint a "Life Satisfaction" kategóriában az összes OECD ország közül csak a törökök meg a görögök vannak mögöttünk.

www.oecdbetterlifeindex.org/topics/life-satisfaction/

Amúgy én Kókától ugyanúgy agyfaszt kaptam, mint Rogán "Luis Vutton" Tónitól, ha ez számít.

gyalog.galopp 2014.05.07. 16:37:01

@közösperonos átszállás:

Ez most hogy jön ide, mármint én mit csinálnék?
A posztoló fiatalember családi vállalkozásban gondolkodik, arra utaltam, hogy eleve reménytelen a helyzete, de nem Orbán miatt.

Egyébként jó nagy telkem van, szívesen hobbikapálok benne, de eszembe nem jutna ebből megélni.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.05.07. 17:53:42

@gyalog.galopp: Az egykor gloire néven kommentelő személy szokta harciasan elmagyarázni, hogy a családi vállalkozásban gazdálkodás az 500+ ha területet, ehhez mérhető gép- és állatállományt jelent, olyan gazdasági súlyt, hogy 1-1 faluban 2-3 ilyen családi vállalkozás lefedi a helybeli munkaerő-piacot, no meg a határt is.

Az ennél kisebb az nem családi vállalkozás, hanem beszántani való degenerált ábránd.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.05.07. 17:55:26

@neeskens: Unortodoxiában nem az OECD hazug számainak, hanem akaratunk teremtő erejének, a magyarság közmondásos találékonyságának hiszünk.

Tisztelettel megkérjük tehát az OECD-t, hogy ne pofázzon a mi dolgunkba; egyben pedig bemutatjuk a Boldogságkutató Osztály legfrissebb, úttörő módszertannal készült felmérést, amely igazolja, hogy jó magyarnak lenni, büszkék lehetünk magunkra.

(hosszan tartó, zúgó taps)

gyalog.galopp 2014.05.07. 18:48:38

@Counter:

Te nagytudású Nethuszár, egy dolgot értsél meg, lehetnek 20-150 hektáros családi gazdaságok, lehetnek hiperek, de a kettő együtt nem működik.

Ha minden ötödik faluban teszkó van, akkor 10-20 hektáron legfeljebb bukfencet lehet vetni, gazdaságosan termelni nem lehet, egy család eltartására semmiképen nem elég.

freehckr 2014.05.07. 19:11:18

@andzsin: „ott ahol zsidótörvények vannak, ott eleve valami bűzlik”

Magyarország és Európa elmúlt ezer évében többnyire mindenhol és mindenkor voltak zsidótörvények, erről az utóbbi pár évtizedben szoktunk csak le... ha minden így megy tovább, akkor vélhetően ideiglenesen. Nehogy már a 20. századunkban minden egyes történelmi korszakot aszerint ítéljünk meg, hogyan viszonyultak a vezetők egy bizonyos kisebbséghez, nevezetesen zsidókhoz... mert akkor már miért nem a svábokat tekintjük alapnak, jóval többen voltak/vannak és ők legalább beilleszkedtek, ráadásul nem szervezték magukat tömeggyilkos Lenin-fiúk vagy ÁVH nevezetű magyarellenes terrorista csoportokba.

„Harmadszor ne próbáljunk meg tisztára mosni egy olyan rendszert, amely felelős azért, hogy emberek halnak meg százezrével tök feleslegesen.”

Háborúban minden ember tök feleslegesen hal meg...

„a társadalomnak mindösszesen 20%-a tudott ún. középosztályi polgári létben élni, kb 60% nyomorgott”

Hát, ezért az adatért ma összetennéd a két kezed... :)

Sajnos el kellene lassan fogadnotok, hogy a körülményeket tekintve Horthy kormányzása volt az utóbbi száz évünk egyik legsikeresebb időszaka.

Bell & Sebastian 2014.05.07. 19:18:01

@Counter: Gloár mint referenciaforrás mezőgazdasági szakkérdésekben? Ajjaj.

Bell & Sebastian 2014.05.07. 19:25:53

@andzsin: Nocsak, a krumplibogárról is ugyanez a véleménye? Hadd zabáljon, mert kicsire nem adunk, a nagy meg nem számít! Különben is, a krumplinak sem a levelét esszük.

Maga pont ennyit ért a politikához és mezőgazdasághoz. Maga kis krumplibogár-tenyésztő.

gyalog.galopp 2014.05.07. 19:51:01

@andzsin:

Ezt kifejtené bővebben:

" Egyrészt, ott ahol zsidótörvények vannak, ott eleve valami bűzlik. "

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.05.07. 19:58:49

@Bell & Sebastian: Gloire mint referenciaforrás a fidesz birtokpolitikájának hivatalos belső használatú értékelésére nézve.

Szerintem erre pont jó jajongás nélkül is.

@gyalog.galopp: Tehát akkor a 20-150 ha-s családi gazdaságok földjeként lobogtatott Franciaországban nincsenek hiperek.
Vagy a francia hiperekbe titkos nagybirtokokról jön az áru, miközben a családi gazdaságokban pvc-növényeket lenget a szél, hogy minket meg a boche-okat megtévesszenek.

@freehckr: Kezdjünk bele abba, hogy a svábok milyen, a magyar szuverenitás alól kivont szervezetbe, majd később az ország pusztításában közreműködő fegyveres alakulatokba szerveződtek?

Bell & Sebastian 2014.05.07. 20:18:29

@Counter: Mérnem mingyá Elpet? Az üzembiztosabban tolta visszhang -üzemmódban.

Namármost.
Azt én elhiszem, hogy a Fidesz tud számolni, és hosszútávon megküzdünk a kaliforniai konglomerátumokkal. Csakhogy ott már eljutottak a vízhiányig, el lehet dönteni, hogy esznek vagy a csipájukat áztassák?

A politika alapfeladata, hogy a közjót tartsa szem előtt, ami / aki nem Csányi Sándor, újmagyar vállalkozó.

A kibaszott Fidesznek egy szava sincs (például) a baranyai térség gyors elsüllyesztéséhez. Ha majd minden romos és salétromos lesz, tárt karokkal fogadják Pécsen a visszatérő, francia lovagrendet?

Eltörték Páva gerincét, most szabad a vásár? Kibeszélt a nyájból, vagy mit vétett az a szerencsétlen, hogy ejtették? A kistérséggel együtt.

Nesztek bazmeg, itt egy NATO -radar, osszátok be!

Komolyan mondom, ha a szemüket veri ki, akkor sem látja ez a maréknyi balfasz, mi van Soroksáron túl!

Stadionot, ezeret!

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.05.07. 20:22:47

@Bell & Sebastian: Mi van Páva gerincével?

Jobbat tenne, ha kissé megfésülné a gondolatfutamait, amelyekből szerintem kb. minden 10.-et veti bele a szövegdobozba, így teljesen érthetetlen.

A politika alapfeladata természetesen az, hogy a mieink (=aktív ránkszavazók) közjavát tartsa szem előtt.
No, az megvan. Kenyér ide, cirkusz oda, átlag és szumma egyenlő közjóság.

Ezért fogják a levél íróját, már ha létezik, kicsinálni, mert ő nem kért a közjóból. Akkor nem is kap.

gyalog.galopp 2014.05.07. 20:27:42

@Counter:
Nyomjad öreg, téged ezért fizetnek, én meg hobbiból csinálom, mint a kapálást, meg az ólpucolást.

Bell & Sebastian 2014.05.07. 20:28:51

@Counter: Hoppá, most látom, hogy piszkoskodik itten. Elmehetne gecihuszárnak, ló nélkül, ugyanis, ha a zsidó felvásárló (-orvos, -állatorvos, -szatócs, -ügyvéd, -uzsorás és -barátaik) nem basznak ki permanensen a svábbal (is), akkor nem jutott volna eszükbe lovaskocsira ültetni őket.

Az egy másik kérdés, hogy népi németnek lenni manapság is van akkora előny, mint diaszpóra-zsidónak.

Ez fáj, mi? De nagyon.

Bell & Sebastian 2014.05.07. 20:30:14

@Counter: Ne adja a hülyét, mert rosszul áll. Inkább váltson nicket, oszt folytassuk a kocsma előtt.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.05.07. 20:31:28

@gyalog.galopp: A személyeskedés már az utolsó mentsvár, vagy lesz még fenyegetőzés/melldöngetés a fantasztikus kádár-kori világraszóló sikerekkel is?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.05.07. 20:32:17

@Bell & Sebastian: Maga nem hiszi el, hogy nem érteni, amiket ír?

Pedig tényleg.

Mi van Páva gerincével?

gyalog.galopp 2014.05.07. 20:35:41

@Counter:
Má hol van itten személyeskedés, az én stílusom legfeljebb eufemisztikus, ahhoz képest, ahányszor Ön lehülyézett engem.

legeslegujabbkor 2014.05.07. 20:48:20

@Counter: Én értem, amit ír. Te miért nem olvasol? Vagy nem jut eszedbe semmi a kistérségekről?
Már a stadionokon kívül.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.05.07. 20:56:28

@Bell & Sebastian: Szerintem nem szűnt meg, csak szünetel. A kishantosos posztban megidézhetjük. Ha vége lesz az ügynek, lehet, hogy ott még kérdezek tőle. Mert szépen elmagyarázta, hogy a külföldi biodisznónak szánt eleség termelése félgyarmati tevékenység, és alá is írom, hogy akkor éljen és virágozzék a magyar biodisznó - de ha mégsem az lesz Kishantosból, hanem egyszerű búzaföld, akkor nem értem. (Azaz dehogynem.)

közösperonos átszállás 2014.05.07. 20:57:25

@Counter: "Nem vagyok képben egész Mo. kiskereskedelmi elérhetőségeivel, de ahol élek, ott nem kell autóba ülni egy tejfölért. Megvehetem valamivel drágábban pár perc séta után."

Nyilván Magyarország értelmes népsűrűségű területeit nem lehet lefedni max. párpercnyi sétányira elhelyezett, kábé ezer multi-üzlettel. Mostani lakhelyemnél például gyakorlatilag a lépcsőházajtóban van egy teszkó, nincs is kisbolt elérhető közelségben; az előzőnél viszont kb. tizenöt percre lehetett a legközelebbi multi-bolt. A rokonságot hirtelen felidézve is öt meg tizenöt percet mondanék, illetve úgy egy órát, mert közel s távol csak a szomszéd faluban (papíron város) van egy darab Penny Market.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.05.07. 20:57:35

@legeslegujabbkor: "Eltörték Páva gerincét, most szabad a vásár? Kibeszélt a nyájból, vagy mit vétett az a szerencsétlen, hogy ejtették? A kistérséggel együtt."

Esküszöm, nem értem, mire céloz.
Mi történt Pávával, nem lehet újra polgármester? Csődgondnokot kap a városa?
Melyik kistérséggel és mi történt, ami másikkal nem?

legeslegujabbkor 2014.05.07. 21:20:48

@Counter:
alfahir.hu/vademeles_a_pecsi_vizmu_ugyeben

Én utoljára erről olvastam.

Vitatkozhatnátok a vidékről az ott élők szemszögéből is. Futballakadémiákkal vagy térkövezéssel lehet segíteni a dolgozni akarókon. A pénzek rossz felhasználása mennyire akadályozza, hogy mindenki belesüllyedjen abba, hogy itt semmit sem lehet elkezdeni, működtetni meg pláne.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.05.07. 21:24:21

Az ügyészséghez fordult az a pincér, aki Orbán Ráhel lakodalmán dolgozott. A Tiborcz István családjának tükröspusztai birtokán tartott mulatság közben ugyanis eltűnt egy mobil, vagy ellopták azt. A felszolgáló elmondása szerint ezután őt és mind a hatvan ott dolgozó embert beidézte a rendőrség. Bár csak egy mobiltelefonról volt szó, a "rend"őrség pénzt és fáradságot nem kímélve minden dolgozótól DNS-mintát vett. Két hónappal az eset után, hogy a telefon tokján maradt esetleges nyomok alapján beazonosíthassák az elkövetőt.

További részletek: kuruc.info/r/53/127563/#ixzz313kWA0ux

Bell & Sebastian 2014.05.07. 21:24:46

@Counter: Counter, azt én elhiszem, hogy Izraelből maga leszarja, miket irkálnak itten és még azt sem tudja, hol van Pécs, mik az előzményei a kulturális fővárosságnak és mi az utóélete a talmi csillogásnak, milyen botrány alakult ki a francia szolgáltató körül, akit jó pénzért beengedtek majd kivertek, hogyan szaporodott fel a kisebbség, aminek jeles képviselője elégtételt vett, pont a polgármester lányán, hová szivárog a lakosság az egykor virágzó, valódi multikulti térségből, mert a maga egyetlen feladata a zavarkeltés és a zsidó propaganda terítése.

Ezért is fullad bele itt minduntalan a saját mocskába.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.05.07. 21:27:42

@Holger Hartland: glór gyáván elmenekült a kishantosi posztról. emellett semmit se igazolt, linket nem mutatott. kulákképzés, az.

gyalog.galopp 2014.05.07. 21:30:30

@Counter:

Te tényleg azt hiszed, hogy a franciák a nagyi tyukjainak tojásából sütik a rántottát, hogy azokat a bazi nagy traktorokat, mezőgazdasági gépeiket Jean bácsi nadrágszíj parcelláira találták ki?

Tényleg ne égesd tovább magad, hidd el azért nem mindenki a gugliból okoskodik.

gyalog.galopp 2014.05.07. 21:35:19

@közösperonos átszállás:

Azért a dologhoz hozzátartozik, a hiperek iszonyatosan pazarlók, hosszútávon fenntarthatatlanok.
Eljön még a kicsik reneszánsza.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.05.07. 21:37:34

csont jobboldali össze se veti a horthyzmust, meg az orbánizmust.
nagyatádi szabó istván.
kkbk.blog.hu/2013/11/20/nagyatadi_szabo_istvan

nincsenek új kiskirályok, ezek mindig is gazdagok voltak, simicska már a kiszben is gazdag kölök volt, de ez csak tipp. a lényeg, hogy nem most gazdagodtak meg, hanem a rendszerváltással, a kommunisták ellopták a nép vagyonát.

"megmosolyogtat a Jobbik tiltakozása a törvénnyel kapcsolatban, miszerint a külföldiek földet vehetnek - ez igaz, de nincs az az épeszű külföldi, aki ebbe belemegy, annyira agyonszabályozott a törvény"

hát én meg ezen "mosolygok", neked agyonszabályzott, a kiskomcsi kulákoknak meg pályáztatás előtt is tudvalevő az eredmény. nekik nem agyonszabályzott, a csányival üzletelő rothschildnak és a benettonnak sem agyonszabályzott, mit hittél? hogy beállnak a sorba a hivatalban?
ahogy a nav-os multiknak sem agyonszabyálzott.

Bell & Sebastian 2014.05.07. 21:45:05

@Holger Hartland: Akkora paraszt nem vagyok, hogy Kishantos ügyében bármelyik oldalra álljak, amíg nincsen elég információm, ám addig is a harmadik oldalt támogatom, azokat, akik birtokba vették a bérelt földjeiket.

És úgy általában: a jogszerűség híve vagyok, kivéve a visszamenő törvénykezést. Mondom ezt úgy, hogy pont ezeket sikerült alaposan megszívnom, a jogot, ami a csaló oldalán áll, és az előre fizetendő ÁFÁ -t, amit ugyan már töröltek (még nem egészen, hogy pontos legyek), de amit addig benyeltek, még az Unió nyomására sem adják vissza. Miközben naponta lopnak ki ebből az országból ötmilliárdot -törvényesnek álcázva- mindazok, akiknek ez megengedett. Elsősorban maguknak engedik és egypár kedvezményezett multinak, akiktől ezért sápot szednek, szintén maguknak.

Az ezzel a módszerrel összegyűjtött fekete pénzekből pedig szépen és csöndben, olcsón felvásárolják a lezüllesztett Magyarországot, Perec orra elől, amit szintén csak gondolok.

Szóval, az állami erőszak nem barátom. Ugyanis gyakrabban használják jól rossz célért, mint rosszul a jóért.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.05.07. 21:45:12

@tesz-vesz: Nekem válaszolgatott... Nem lehet, hogy csúnyán beszéltél vele? :)

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.05.07. 21:47:33

@Matróz Kommandó:

"Kishantos, biomaffia. Kizárólag a német/dán multi érdekeit szolgálta. Élő emberrel még nem találkoztam, aki ott tanult volna biogazdálkodni."

hoppá hoppá hoppá, orbán ráhel férje ott tanult, miért nem kérdezed meg mi vót ott, biztos gyakran találkozol vele, mert ilyen buta emberekkel ritkán találkozom, aki önként ostoba.
innen nem tudtok kitiltani, ahogy a polgárdáról:
polgarda.blog.hu/2013/11/25/az_igazsag_kishantosrol?fullcommentlist=1#comments

" Az ott termelt vetőmagot mind egy szálig kivitték az országból. Hasznunk belőle semmi. Kinek is hiányzik?"

ez tényszerűen nem igaz, a vetőmagokat pont itthon is felhasználták nagy számban, én amúgy úgy tudom, hogy speckó a vetőmagokat csak itthoni, bio terményt adtak külföldre is, de azt áron alul adták? vagy ingyen? mer az hazaárulás!

"mezőgazdaság már rég nagyüzemi, nem most lett olyan amilyen"
ja, csak nem ilyen volt régen, és az volt a fidesz programjában, hogy családi gazdálkodásokat csinálnak, de hoppá, ők azt is mondják hogy azt is csináltak a kormányzásuk alatt, tehát akkor hazudnak? vagy te hazudsz, ostoba?

Bell & Sebastian 2014.05.07. 21:55:02

A multit csak azért személyesítettem meg (akit), mert végső soron mindnek ugyanaz a pár amerikai a tulaja, ahonnét az összes, kereskedelmi know-how származik, az erre adott hitellel. Ha a zavartalan ügyködés érdekében a helyi törzsfőnökök közt szétosztogatott, pár százalékos részvénycsomagoktól eltekintünk.

Hogy aztán járnak-e ezek zsinagógába, azt én nem tudhatom, mert mi nem oda járunk.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.05.07. 22:05:23

@Counter: végre már valami okos kontentet tolsz. jó sokat kellett rá várni.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.05.07. 22:07:33

@neeskens: Értelmes vitát azonban szinte képtelenség folytatni, egyszer lezsidóznak, utána lenáciznak, segghülyéznek kb. 5 percen belül"

és ez persze minden egyes alkalommal tök véletlenül történik meg veled és a környezeteddel.
aki nem bírja a bort, ne igyon! maradjon csak szürke kisegér

vizipipa 2014.05.07. 22:09:26

@tesz-vesz: ez a matróz nem az első nick, aki ilyen hülye kishantosi szöveggel jön. Vagy teljesen járatlan az ügyben - és akkor minek szól bele - vagy fizetett bértollnok.

Idézek egy tavaly októberi parlamenti felszólalásból:

"Na most, ön azt is mondta, hogy bioboltokban sétálgatva nem talál hantosi termékeket, pedig Hantos nagyon is jelen van a bioboltokban, úgy itthon, mint külföldön egyébként, mert a biogazdaság vetőmagokat, kenyérgabonát, napraforgót, takarmánynövényeket termel. Gyűjtöttem is belőle egy kosárnyit, és szeretném, hogyha államtitkár úr megízlelné ezeket a finom péksüteményeket vagy a hantosi tönkölyből készült biokenyeret, hogy a saját szemével is lássa azt, mekkora képtelenségeket állít, amikor ön azt mondja, hogy bioboltokban nem lehet Hantosról származó élelmiszert kapni. (Az államtitkár asztalára helyez egy péksüteményeket tartalmazó kosarat"

parlament.hu/internet/plsql/ogy_naplo.naplo_fadat_aktus?p_ckl=39&p_uln=317&p_felsz=99&p_felszig=106&p_aktus=31&utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201405

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.05.07. 22:13:21

@andzsin: ott ahol zsidótörvények vannak, ott eleve valami bűzlik"

miért? mert ezt az országot a zsidók irányítják ma már? kit érdekelnek a zsidók? nem kellett volna vörös terrort aplikálni se, nem lett volna zsidótörvény se, okoska. ha nme tetszik el lehet menni izraelbe

kkbk.blog.hu/2013/10/21/martonyi_es_a_nemzet

ja Horthy-föld, volt már:
kkbk.blog.hu/2013/11/20/nagyatadi_szabo_istvan

"felelős azért, hogy emberek halnak meg százezrével tök feleslegesen"

végülis ez a sok százezer virágot is szedhetett volna a réten, ehelyett ez a csúnya Horthy a halálba küldte őket, meg a saját fiát is! micsoda ez gazember ez, még a saját fiának se kegyelmez.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.05.07. 22:16:13

@vizipipa: a mandi főoldala tele van ilyen félhülye kreténekkel. de ide a blogra nem merészkednek tartósan, ez se fog válaszolni, csak elővesz otthon egy fidesz-újságot, aztán majmolja az értelmes embert.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.05.07. 22:20:18

@gyalog.galopp: hát mit mondjon egy zsidó? csak erre képes. degeneráltak.

neeskens 2014.05.07. 23:11:15

@tesz-vesz: látod, megint kezded. Fasz ki van a jótanácsaiddal, vagy tartalmi vitát folytass velem, vagy hagyjál békén.
Tele van a tököm azzal, hogy azt hiszitek, hogy ti akkor rendkívül műveltek vagytok, mert naponta írjátok a hülyeségeket a netre.Meg 500 kommentet írtok a Mandira per nap.

neeskens 2014.05.07. 23:13:07

@tesz-vesz: Te vagy az a barom, aki folyamatosan a saját blogját reklámozza, hátha elolvassa valaki?
Gratulálok

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2014.05.07. 23:31:12

@Bloodscalp: ez a levél a felhívás, vitaindítás előtt érkezett a szerkesztőségünkbe, olvasónk maga gondolta úgy, h megosztja a véleményét velünk a vitaindító cikk után. ez a levél volt az egyik ötletadója a sorozatindításnak.

Bloodscalp 2014.05.08. 00:55:08

@neeskens: ott még vannak érdekes írások, érdemes megnézned, index is emelte már ki főlapra nem véletlen.

bbnikre gondolsz szerintem, na ő már súlyos eset.

@rajcsányi.gellért (ergé): csakugyan? fogadjuk el igaznak és ne menjünk bele a mandi szerkesztőség becsületszintjébe:) Ebben az esetben minnél nagyobb aktivításra kellene rábírni a levélíró(kat). Ha már vitáról van szó akkor több kéne annál, hogy beküldi és nézi a kommenteket, vagy csupán egyiket se tartja arra érdemesnek hogy reflektáljon rá? Fájóan röviden beszél egy fiatal jobber gazda Kishantosról, és konkrét példákat is nyugodtan leírhatott volna - mert mennek ennél sokkal durvább földlopások is (bár az írásban elismeri hogy erősen sarkít - hát bontsa ki kommentben, engem a földügyek pl érdekelnének mire/kire gondolhat). So, vagy neki vagy Ángyánnak vagy valakinek ki kell mondania neveket akik összecsaltak földeket...Neked mint somogyiként -Somogy/mezőgazdság elválaszthatatlan a kettő-lehet fogalmad minderről, de a földügyeket csak példaként emeltem ki. Viszont mint "újságíró" tudhatod hogy beszélhetünk akármennyit a témában, a lopások jó eséllyel mennek majd tovább-törvényesen.

Alfőmérnök 2014.05.08. 05:42:28

@Bloodscalp: " So, vagy neki vagy Ángyánnak vagy valakinek ki kell mondania neveket akik összecsaltak földeket..."

kielegyenafold.hu/angyan_jelentesek.php

Anticommunist Hungarus 2014.05.08. 08:35:40

"Rövid leírás magamról: vagyonos polgári családból származom, "

Lefordítom: szülei elvtelen mszmp-s tolvaj párttikárok voltak.

Én 2006 óta nem szavazok a Fideszre, egy olyan fideszre, akik cserben hagyták a felkelést az mszp ellen!
Akinek a vezetője Győri Gábor néven III/III-as kiszes besúgó vamzer volt.

Aki egy fél zsidó-fél cigány családból származik, apja mszmp-s tsz pártitkár volt!

I_Isti 2014.05.08. 08:39:09

Kettő diplomával ennyi ész jár, és még csodálkozunk, hogy az itt tart az ország? Mégis mi a francot vár az ilyen?

béla a görög (törölt) 2014.05.08. 08:41:27

Ezt szeretem a skizofrén jobbolali gazdag polgári család sarjaiban:
"vagyonos polgári családból származom, világéletemben városban éltem, két diplomám van"

"(értékeiket tekintve sem túl vonzó alternatíva, max ugye a városi lakosságnak)"

Te magát polgárinak nevező önimádó akinek agyára ment a vasárnapi családi ebéd - nem az értéket imádod, hanem önmagad, mert értékesnek véled magad pedig nem vagy az:
- Magyarország 75-80%-a városlakó így végül is csak 10 emberből 8-nak jelent alternatívát egy ballib eszmerendszer
- Te meg döntsd el, hogy városlakó vagy vagy falusi
- Dolgozzál előbb egy pár évet, mert 2 diploma mellett eddig még nem sok értéket állítottál elő - jaja, te a 2 hófehér polgári kezeddel.

gyalog.galopp 2014.05.08. 08:43:40

@Alfőmérnök:

Andrásfalvynak tökéletesen igaza van, sőtt még annál is jobban igaza van.
De az ügyben nem Orbán, meg a hazai földbirtokos oligarchák az illetékesek, ők ha akarnának se tudnának tenni semmit.
A kereskedelmi láncok generálnak olyan fogyasztási szokásokat és árakat, amit csak a nagyipari technológia tud kielégíteni.
A kisüzem nem rúghat labdába a piacon a multi kereskedelmi láncok árpolitikája mellett.

A labda a fogyasztónál, a kereskedelem által elhülyített fogyasztói szokásoknál pattog.

Nzoltan 2014.05.08. 08:51:47

@gyalog.galopp: Miért? A teszkó egy kifejezetten drága hely.

szonár 2014.05.08. 08:53:18

Van egy naaagy téveszme, ami főleg a vállalkozói körökben népszerű: nevezetesen, hogy "csak" le kell bontatni a válallkozások útjában álló "adminisztratív akadályokat", és máris menni fog minden, mint a karikacsapás...

Ezzel több baj van:
1. Objektíve nem igaz. Sőt, pl. a 2008-as válságot az angolszász bankszektor alulszabályozottsága okozta.
2. A valóságban, az adminisztratív akadályok eltörlése nem működik. Időnként fel-fel kapják, a dolog népszerűsége miatt még politikusok is hangoztatják, sőt, időnként látványos programokat indítanak a megvalósítása érdekében. Ezzel szemben azonban a valóság az, hogy a szabályok száma és bonyolultsága trendszerűen és megállíthatatlanul nő. Miért? Mert egyre bonyolultabb a világ.

Szóval, lehet szídni a "falakat", de attól még azok állni fognak. Senkinek nincs hatalma ugyanis arra, hogy ezeket eltörölje, és ez nem is lenne kivánatos. Persze, nem azt mondom, hogy minden szabály jó és helyes, de igenis látni kell, hogy a szabályok mennyisége mindig csak nőni fog, és mindig lesznek rossz szabályok is.

Magyarán, azt mondanám a csávónak, hogy tessék felnőni végre. Ezt nem lehet megúszni. Még küldföldre távozással sem (annál is inkább, mert a külföld egy darabig szép és romantikus, aztán rájön az ember, hogy ott is vannak hibák, ott sem fenékig tejfel).

polgári kór 2014.05.08. 09:00:56

Mi mehetett félre?

Hogy világbajnok módon 2x szerez ugyanaz a párt alkotmányopzó többséget egymás után?

jájájáj, ezt a szart koma

szonár 2014.05.08. 09:02:13

Más: van egy pont, ahol megkérdőjelezem, hogy a fickó VALÓBAN fidesz-szavazó volt-e, és ez a földosztás kérdése.

Objektíve ui. nem igaz, hogy a 2010 óta zajló földosztás a "nagybirtokosoknak" kedvezett volna, ez egyébként baloldali rágalom. Voltak helyek és helyzetek, ahol a nagybirtokosok valóban kiszorítottak mindenki mást. Ez tehát létező probléma. De valóság az is, hogy SOKEZER, FŐLEG FIATAL gazda kapott földet az elmúlt években. Ha ezzel a posztíró nem találkozott, az elég baj, bár nehezen kerülhette el a figyelmét...

A másik, Kishantos ügye. Kishantos egy kóklerség története, egy kirakatgazdaságé, amelyet teljes tévedés egyébként a biogazdálkodással azonosítani. Ahogy tegyük hozzá: a biotermékek iránti kereslet nem egyéb, mint divat. Soha, sehol, senki nem bizonyította, hogy a biogazdálkodás egészségesebb, vagy akár környezetkimélőbb (!) lenne, mint az ipari agrárkultúra. Másrészt soha, sehol, senki nem igazolta, hogy miért is volt nagyszám ez a Kishantosi gazdaság, miért is lenne tragédia a megszűnése. Hozzáteszem, a kishantosi földeket NEM nagybirtokosok, és NEM fideszhaverok kapták... (mielőtt valami hibbant alak nekiállna anyázni...).

Úgy vélem, hogy posztíró problémája a kishantos-üggyel van, abban lehetett érintett, netán a vesztes oldalon. Azt gondolom, hogy ez esetben azonban a posoztíró álláspontja kevésbé fejezi ki egy generáció, vagy egy réteg valódi vélekedését.

polgári kór 2014.05.08. 09:09:07

mi mehetett félre?

- hogy a 10 éve minden falusi selejtezőn pofára eső cuci megmondóemberek pont azóta aggódnak folyamatosan a demokráciáért, meg a középosztályért mindenféle légbőlkapott hazudozásokban?

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2014.05.08. 09:11:29

@gyalog.galopp: erre tökéletes ellenpélda (mármint hogy lehet ezt másképp csinálni) Olaszország, ahol a nagyüzemi gazdálkodás mellett regionális szinten jelentős szerephez jutnak a családi-, ill. kisgazdaságok. Ha bemész egy fullextrás olasz Coop-üzletbe, akkor nagy valószínűséggel a közelben megtermelt és előállított alapvető élelmiszereket fogod megkapni a friss zöldségektől a pecorinón és a szalámikon át egészen az olivaolajokig és a borokig. Természetesen a polcokon ott találod az olasz multik cuccait is (ami mondjuk minőségben többnyire nem ugyanaz, mint amit hozzánk importálnak), de az egyszeri digó, legyen az emilia-romagnai, vagy umbriai, tutkóra a saját regionális élelmiszereit részesíti előnyben.

Szóval a dolog éppenséggel lehet működőképes, csak irgalmatlan kemény meló, valamint hosszú idő a leharcolt magyar társadalmban végigvinni egy ilyen méretű szemléletváltást, ill. mezőgazdasági szerkezetváltást. Főként ha az ellenérdekelt multik, és tőkeerős szereplők – legyenek azok külföldi, vagy honi játékosok – mindezen szándékoknak ahol tudnak, ott keresztbe tesznek.

♔bаtyu♔ 2014.05.08. 09:15:56

@Bell & Sebastian: A nagybeteget az orvos is átbassza, a lényeg azonban az, hogy meggyógyítja e, vagy meghal.

A 2002-ben szakértőként piros ruhában sürgölődő Gyurcsányéktól 2010-ben az IMF lélegeztetőgépére kötve kellett átvenni Orbánéknak a haldokló "beteget".

Ehhez képest 2014-ben ugyan még nem egészséges, de egyre jobban van.

polgári kór 2014.05.08. 09:16:56

Érdekes módon nem emléxem semmilyen gazdasztrájkra 2010 utánról, ami 2010 előtt rendszeres volt.

A falvakban (is) valahogy harmatgyengén szerepeltek a cuci vonyítók, ki érti eztet.

Alick 2014.05.08. 09:22:23

@Counter: "Ahol fát vágnak, ott hull a forgács, igen."

Ja, Rákosi pajtás is ezt hajtogatta...

_Epikurosz_ 2014.05.08. 09:22:57

Te is csak akkor veszed észre, hogy baj van, ha a te lábadra lépnek rá. Önző, hisztis, hülye. Adatpontnak épp hogy csak megteszi.

Kivlov 2014.05.08. 09:28:12

Ehhez semmi köze a fityisznek. pontosabban nem csak neki van köze hozzá.
A dolog lényege inkább az, hogy most telt be igazán a pohát a balkáni bérek-nyugati árak viszonylatban. Itt ez EU, szabad a vándorlás. A fiatalok egyre felvilágosultabbak, sőt már az ő szüleik se lovaskocsin nőttek fel és nem visszafelé húzzák a gyereket, hanem inkább biztatják a lelépésre. Beszélnek nyelveket, belevágnak, ennyi.

ingyenebed 2014.05.08. 09:36:34

kedves fiatal vidéki gazdálkodó,

te nem konzervatív vagy, hanem liberális.
csak valószínűleg a keresztény családod jól átmosta az agyad, és erre most kezdesz rájönni.
több százezer ilyen van itt, mint te.
ha nem egyirányból tájékozódtál volna gyerekkorod óta, akkor már 2010-ben is pontosan tudtad volna, mire számíthatsz a fidesztől. persze akkor nem is szavaztál volna rájuk.
mi ugyanis, az "alkalmatlan" liberálisok tudtuk.
és mondtuk is.
csak te nem hallottad meg.

♔bаtyu♔ 2014.05.08. 09:38:47

@ingyenebed: Szerintem a liberálisokat ne nagyon reklámozd. Mert azok "megmondani" valóban nagyon tudtak, aztán hatalomra jutván bármihez nyúltak, vagy ellopták, vagy tönkrement.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2014.05.08. 09:42:03

Rohadtul nem igazolják a tények ezt a bejegyzést, ez van.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.05.08. 09:43:40

@Alick: Figyelmedbe ajánlom: @Counter:

A kifogásolt hozzászólásom: paródia. Valóban jeleznem kellett volna, sajnos.

@Alfőmérnök: Azért azt gondolom tudja/sejti, hogy földbirtok-politikát illetően nem tudom helyeselni Ángyánnak és körének az ősiség, a (falusi vagy nemzetségi) földközösség és az önellátás céljait idealizáló, a tapasztalásait rendszeresen csodákkal és hasonló izékkel magyarázó, valójában viszont országrontó és néphülyítő elképzeléseit.

Még akkor se, ha egyébként teljesen igazuk van abban, hogy a Fidesz földpolitikája hogyan simlis. Attól még az ő javaslatuk nem lesz helyesebb.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.05.08. 09:47:52

"vagyonos polgári családból származom, világéletemben városban éltem, két diplomám van (nemzetközi tanulmányok, közgazdasági). {...}Ma, 27 évesen ehhez képest vidéken élek, egy családi gazdaságot próbálok beindítani, és élvezem a paraszti lét szépségeit és kihívásait."

Releváns szakmai képesítés és/vagy SOKéves szakmai tapasztalat nélkül ezt így hogy? Hiszen földet se vehet, aki végzettséget nem tud igazolni hozzá, a bérelt földre meg nem lehet számítani, mert egyszer ennek adják bérbe, egyszer meg annak.

szonár 2014.05.08. 09:49:37

@ingyenebed: A szűlői nevelés, mint agymosás? :) Te nem liberális vagy, hanem bolond. :)

Az ember nem "születik" liberálisnak, vagy kereszténynek, hanem azzá válik. Először a neveltetése határozza meg az ember nézeteit, aztán jobb esetben felnőve maga alakítja azokat, személyes tudása és tapasztalatai alapján.

Persze, vannak kivételek. Hogy Orbán liberálisból konzervatív lett, az ugye szélkakaskodás és árulás. :)

gyalog.galopp 2014.05.08. 09:49:48

@tauglich:

Örülök, hogy találkoztunk!:)
Valami ilyesmivel kezdtem:
gyalog.galopp 2014.05.07. 14:15:49

A magyar Coop elődje az ÁFÉSZ üzletek, még a 80-as évek végén is átvette a helyi termelők áruit, legalábbis a zöldségféléket. Ma ez már nincs, nem tudok róla.

Amiről én beszélek az az egységnyi főre jutó multi üzletek száma, illetve ennek hatása a helyi mezőgazdasági kultúra elsorvadására.

Fekete Pestis 2014.05.08. 09:51:59

@freehckr: "gondolok itt a jobbikozásra,"

ha megfigyelted volna, a cikk a KÖZÉPOSZTÁLY szempontjából gyakorol rendszerkritikát.
Namármost: a jobbik mióta a középosztály pártja ?!

Az egyedüli amit ebben a dologban mondott, az az, hogy az adócsökkentést vissza kell csinálni.
A többi az nettó cigányozás meg EU ellenesség [ami a középosztálynak szintén nem fexik, mert az EUból jön a pénz és a technológia + knowhow, és a középosztály ennek a háromnak a lineáris kombinációja. ]

" tehát ha a jelenlegi helyzetre keresel példákat a múltból"

1. Ötszáz évvel ezelött pesitsjárványok voltak, ezer évvel ezelött meg viking pusztítás. Ami a múltban jó vagy rossz volt, azt nem lehet kritikátlanul isteníteni. A hibákól le kell vonni a tanulságot - és ennyi.
2. A multban való búvárkodás MELLETT hatványozottan többet kéne foglalkozni a jövö trendjeinek felmérésével és stratégia kialakításával.
A zsjobbik nemzetállamosdija és cigányellenessége pedig nem ebbe az irányba megy.

@Counter:

"Ha nem tetszik a turáni népek katonademokráciája, akkor érdemes volna alaposan megvizsgálni azt a családfát. Ez a magyaroknak ugyanis a vérükben van – ha a tiédben nincs, akkor az a vér nem magyar."

Olvasgattam azt amit írsz, és elsö körben azt gondoltam, hogy valaki trollkodik, és kiforgatja amit a fidesz mond.
Sajnos nem. Úgy néz ki, hogy momolyan gondolsz mindent.
Nos, ez ijesztö. A középosztály ugyanis nem a "turáni vér" meg a "kötelesség" stb. dimenziókban gondolkodik.
Hanem a
a. innováció
b. verseny
c. fenntartható fejlödés
d (...)
És megsúgom, pont ezért utáljuk a kommunistákat (is, rajtatok kívül). Mert ök is pont ezek ellen vannak, mint ti.

Egyébként valóban - az én vérem TÉNYLEG nem magyar, hanem (a) nagy részben germán és (b) kisebb részben török [meg zsidó ;)].
És sajnos a magyarok felhönézése, csodavárása, tervezésre való képtelensége, és néha az elemi logikával való szembemasírosáza elképeszt.
Tényleg - ha visszalovasod azt amit írtál p.l. egy holland vagy egy dán szemével, te is el fogsz képedni.

Egyébként áruld el - te a jelenlegi rendszreböl valami [anyagi vagy karrier] hasznot húzol ? csak úgy kérdezem.

Fekete Pestis 2014.05.08. 09:54:26

@Counter: " fékevesztetten tomboló hiperek között"

A CBA is idetartozik? ;)

"Tehát már nem vagy fideszes. Akkor ne csodálkozz, hogy alkalomadtán a Fidesz veled is elbánik majd."

:D :D :D

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.05.08. 09:57:37

"Még egy gondolat: a Kishantos körüli vita nem azért a legfájóbb, mert elveszik szegény biogazdaság földjét, "

A biogazdaságnak a szóban forgó föld nem volt a tulajdona, ebből adódóan senki nem is vett el tőlük semmit. Bérlők voltak, akikkel nem hosszabbította meg a tulajdonos a bérleti szerződést.

Ha komolyan gondolták volna a gazdálkodást a lelkes bio-szakemberek, az elmúlt évtizedekben azon lettek volna, hogy földtulajdont szerezzenek a gazdaságuk alá. A bevételeikből nyilván futotta volna erre a célra, hiszen a bioterméket igen jó áron lehetett eladni nyugaton, míg a termőföld ára csak az utóbbi 2-3 évben kezdett látványosan emelkedni, azelőtt nevetségesen olcsó volt.

randomuser1 2014.05.08. 09:59:44

ha fityesz szót kicserélem mikulásra, ugyanojjan ütős írás, csak nem egy huszonhét, hanem egy tizenkétévestől.
felnőttél, kistáska
:)

polgári kór 2014.05.08. 10:01:42

Ez a 'fiatal gazdálkodó' lehet avgy 6-7 éves, hogy visszasírja a régi szép időket, amikor addig jártak traktorral Pestre, amíg a demszki nevü ki nem tiltotta őket...:)

Kakimaki0123456789 2014.05.08. 10:05:56

Ez nem szimplán tehetetlenség vagy alkalmatlanság, ez szándékos, előre megfontolt pusztítás, rombolás, a keleti oligarchák piacszerzésének az előkészítése...

♔bаtyu♔ 2014.05.08. 10:06:49

@Fekete Pestis:

1. A Jobbik eléggé a középosztály pártja. Sőt előbb volt a középosztály pártja, mint ahogy ezt felismerték és ennek a korrekciója történt meg kora tavasszal.
A Jobbik anyagi támogatói vidéken nem Soros, hanem a középosztályt képviselő kis vállalkozások.

Oka: A középosztály terjeszkedését, gazdagodását, javainak hasznosítását a cigánybűnözés nagyon erősen gátolja.

A középosztályt nem kellene keverned a belvárosi zsidósággal.

2. A magyar gyűjtőfogalom, nem a véredtől vagy magyar, mint a zsidóknál. Magyar az, aki annak vallja magát.

3. Engem pedig a zsidó megmondó emberek opportunizmusa, pofátlansága döbbent meg, akik az adófizetők erőforrásai nélkül kukáznának, de már reggel azzal kelnek, hogy mekkora az antiszemitizmus és Orbánék (akik az apanázst biztosítják nekik), mekkora nácik.

Fekete Pestis 2014.05.08. 10:08:34

@Counter:
"A kifogásolt hozzászólásom: paródia."

én is erre gondoltam, bocs a megjegyzésemért.

♔bаtyu♔ 2014.05.08. 10:09:41

@polgári kór: Pontosabban csak egyszer jártak és kitiltotta őket. Ő ugyanis ezt hitte, az emberek odamennek a Városligetbe meglincselni őket. E helyett eléggé el nem ítélhető módon, haverkodtak velük.

Még külön KRESZ táblát is gyártott nekik ez a hatalmas "demokrata", amivel a többi "demokrata" mélységesen egyetértett.

polgári kór 2014.05.08. 10:09:59

@Kakimaki0123456789: már véget ért ez a kampány. nagy siker volt..:)

polgári kór 2014.05.08. 10:11:37

@♔bаtyu♔: a magyar paraszt soha nem fog a bolsikra szavazni. ahogy a határon túli magyar se, meg a középosztálybeli se.

- nehéz ezt megemészteni, így jól jön az ilyen kamu levél, meg hát a kattintást is hozza.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.05.08. 10:12:26

@Fekete Pestis: Hú, a mindenségit. Baj van, már ketten is nem csak elhitték, de szóvá is tették. Azok száma tehát, akik elhitték, ennek _minimum_ tízszerese.

Akkor neked is, közvetlenül az inkriminált paródia alatt: @Counter:

"@Counter: A fenti hozzászólás természetesen nem a saját véleményemet tükrözi, ezt saját érdekemben le kell szögeznem.

en.wikipedia.org/wiki/Poe%27s_law "

OK? Béke van? :-)

---

Azért hadd duplázzak rá a paródiára, ha igen:

"Tehát már nem vagy fideszes. Akkor ne csodálkozz, hogy alkalomadtán a Fidesz veled is elbánik majd."

Igen. Van az úgy, hogy a nemzet – végveszélybe kerülve – egyetlenegy pártban összpontosul a fennmaradás érdekében.
Az pedig nem gond egy nemzetállamban, ha a nemzeten kívüli elemek rosszabbul járnak.

>>> Ez is egy paródia volt ám. Igen, amit az előbb olvastál, épp az. Nem gondolom komolyan. <<<

polgári kór 2014.05.08. 10:14:45

@♔bаtyu♔:'' 3. Engem pedig a zsidó megmondó emberek opportunizmusa, pofátlansága döbbent meg, akik az adófizetők erőforrásai nélkül kukáznának, de már reggel azzal kelnek, hogy mekkora az antiszemitizmus és Orbánék (akik az apanázst biztosítják nekik), mekkora nácik.''

A tegnapi megvan?

„Úgy éreztem magam, mint Királyhegyi Pál, amikor a munkaszolgálaton fenékbe rúgta a keretlegény. Ő is azt mondta: Tudják, mit? Most lett elegem az egészből!” – mesélte Schreiber az Origónak.

Vágod? Nyíhahaha. Neki elege van. A senki által meg nem választott zsidó hamiskártyásnak. Priceless.

gyalog.galopp 2014.05.08. 10:15:34

@polgári kór:
Nem is a levélről vitázunk, arról nincs mit, hanem egymással. :)

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.05.08. 10:16:09

@♔bаtyu♔: Ad 3.

A gyakorlatban természetesen csak az a magyar, aki annak vallja magát – és a magyar vérből származók ezt jóváhagyják.
Ha nem hagyják jóvá, akkor ugyan lehet az anyanyelve magyar, űzheti a mesterségét magyar nyelven, élhet Magyarországon, kötheti az élete ezer szállal ehhez a földhöz és ehhez a közösséghez, de nem lehet magyar.
A jóváhagyásnak pedig diszkrecionális, s bármikor szintén diszkrecionálisan visszavonható.

♔bаtyu♔ 2014.05.08. 10:23:53

@polgári kór: Némely zsidó nagyon el tud szállni magától. Keveri a hírest a hírhedt-el.

Mindig jókora kárörömmel konstatálom, hogy amikor bejelenti, hogy csomagol, költözik majd várja a hatást, semmi sem történik. Még saját társai is magasról szarják le, hiszen külföldön már nem jár az apanázs, ott már nem dugnak hat mikrofont az orra alá, ha megszólal.

Szarazinda 2014.05.08. 10:24:39

Imádom ezeket a megtért jobbosokat, az ismertebb közgazdász Mellár Tamástól a kevésbé ismertekig, mint a poszt szerzője.

Ezt a kormányzati stílust, a kirekesztő nemzetfelfogást, blődli, infantilis és a kisember szorongásaira építő populizmust és az urambátyám visszajövetelét minden épeszű ember látta pontosan ugyanilyen tisztán 2010-ben és azelőtt is.

Tehát értem én, hogy a családod csont jobbos, de tényleg nem történt más, mint a fidesz úgy kormányzott, sőt még úgyabbúl, ahogy 98-2002 között, nem tudom, hogy ezen mit nem lehetett látni 2010-ben. Sorry, de ez van.

♔bаtyu♔ 2014.05.08. 10:25:37

@Counter: Ezt a jogot minden ország fenntartja magának.

"A jóváhagyásnak pedig diszkrecionális, s bármikor szintén diszkrecionálisan visszavonható. "

Erre példát is tudsz mondani, mondjuk az utóbbi 50 évre?

♔bаtyu♔ 2014.05.08. 10:27:37

@Szarazinda: "kirekesztő nemzetfelfogást"

Biztos nagyon könnyedén tudsz rá példákat is. Orbán, Szájer, Kövér, csak mondott ilyesmit az utóbbi 20 évben, hiszen elég magabiztosnak tűnsz.

Parasztlengő az imperialistáknak 2014.05.08. 10:28:03

@♔bаtyu♔: fenn kell tartani a mítoszt, bármi áron.

itt a legújabb hiánypótló zsidó szenvedéstörténet:

http://port.hu/fuss,_fiu!_lauf_junge_lauf/pls/fi/films.film_page?i_where=2&i_film_id=149069&i_city_id=3372&i_county_id=1&i_topic_id=0

a Zsindex és a zsidó mozi=cinema city promóciójában..:)

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.05.08. 10:29:12

@♔bаtyu♔: Miért pont csak az utóbbi 50 évből fogadod el a példát?

(Elnézést, a mondatomban egy "-nak" fölösleges, most látom.)

freehckr 2014.05.08. 10:29:36

@Fekete Pestis: „ha megfigyelted volna, a cikk a KÖZÉPOSZTÁLY szempontjából gyakorol rendszerkritikát”

Igen, és akkor te magyarázd el nekem, hogy kerül a képbe a Jobbik?! A posztíró barátnőd szellemileg kissé elmaradott fideszes családban nőtt fel, maga is bevallja, azt is, hogy a Fideszt támogatta 2010-ben a szavazatával... aztán rájött, mint említettem is a két diplomájához képest kissé lassabb észjárással, hogy őt is átverték mint azt az izét, tudod, a palánkon... aztán frusztrált lett, el sem ment szavazni, belesz*rik az egészbe... de a Jobbik...

BTW, szerintem ha megvizsgálnánk a Jobbik szavazótáborát, kevesebb rezsiharcos suttyó proli és ködös tekintetű kádárista nyugdíjas jönne ki mint a Fidesz tábora esetében... tehát a Jobbik közelebb állhat a középosztályhoz mint a Fidesz-KDNP... :)

„mert az EUból jön a pénz és a technológia”

Te figyelj már, azt a pénzt mi többszörösen megfizetjük, nem a középosztály ácsingózik az EU forrásokra, hanem a balfék prolik és az éppen kormányon lévő posztkommunista politikusbűnözőik népes gazdasági holdudvara... Ha csak ennyit tudtok mondani az EU tagságunkkal kapcsolatban, hogy „onnan jön a pénz”, az piszok primitív hozzáállás... mondjuk nem csoda, a Fidesz-MSZP tíz évnyi EU tagságunk alatt egy centivel sem volt képes felzárkóztatni az országot Európa felé, így más érvük nem is lehet a tagságunk mellett.

„A multban való búvárkodás MELLETT hatványozottan többet kéne foglalkozni a jövö trendjeinek felmérésével és stratégia kialakításával.”

...és ez mennyiben jellemzi a Fidesz-MSZP posztkommunista kormányokat?! :)

♔bаtyu♔ 2014.05.08. 10:30:55

@Counter: Mert ha 50 évig nem fordul ez elő, akkor ez egy marhaság.

Parasztlengő az imperialistáknak 2014.05.08. 10:34:20

@Fekete Pestis: 'ha megfigyelted volna, a cikk a KÖZÉPOSZTÁLY szempontjából gyakorol rendszerkritikát.'

komoly figyelemmel kísérem a névtelen leveleket

rendszerkriti-kacc

Parasztlengő az imperialistáknak 2014.05.08. 10:35:50

@Szarazinda: 'Ezt a kormányzati stílust, a kirekesztő nemzetfelfogást, blődli, infantilis és a kisember szorongásaira építő populizmust és az urambátyám visszajövetelét minden épeszű ember látta pontosan ugyanilyen tisztán 2010-ben és azelőtt is.'

Aztán leszavazott a fideszre. Nyiha-haha

♔bаtyu♔ 2014.05.08. 10:36:28

@Kón Bandit: Én ezt maximálisan megértem, olyan ez, mint pld. nekünk az Egri csillagok, vagy a Koppányi aga testamentuma, csak erre rengeteg pénz áll rendelkezésre.

Csak a téma engem annyira nem érdekel, hogy kettőnél többet megnézzek. Amúgy is jópár sztoriba annyira erőltetetten szövik bele a történetbe a koncentrációs táborba hurcolt szülőt, vagy a náci nagybácsit, hogy kilóg a lóláb, a támogatásra hajt. Sok a csalódás itt.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.05.08. 10:36:44

@♔bаtyu♔: A Halley-üstökös 75-76 évenkénti megjelenése pl. egy marhaság?

A magyarságdefinícióm többi részével, tehát hogy a magyarság nem csak önbevalláshoz, de jóváhagyáshoz is kötött, nincs vitád, csak a jóváhagyás és visszavonása módjával?

Parasztlengő az imperialistáknak 2014.05.08. 10:38:46

@♔bаtyu♔: 'Csak a téma engem annyira nem érdekel, hogy kettőnél többet megnézzek'.

- szerencsére kötelező iskolai tananyag hogy ne hemzsegjenek a nácikok a nálad fiatalabbak között

2014.05.08. 10:39:17

valahogy nem tudom sajnálni a 2002 után is orbánra szavazókat

Ólevendula 2014.05.08. 10:40:46

Gyerekek!

Én nem a Ti korosztályotok vagyok, lényegesen idősebb, de a cikk nagyon megfogott, mivel sok igazságot tartalmaz!
Én és családom is mindig jobboldali érzelmű volt oly annyira, hogy az átkosban sem voltunk párttagok soha!
Ma is a Fideszre szavaztam és fogok is szavazni, mert nem látok jobb alternatívát náluk.
Viszont, tehetnék a gazdagodásukat szerényebben, s a baráti körüket is tehetnék kevésbé látszó prominens helyekre...
Egyszóval, látom én is a hibáikat.
Megérteni viszont nem tudom a külföldre elmenő fiatalokat, és nem is akarom őket megérteni!
Itt, saját hazánkban kellene nagyobb odafigyeléssel, nagyobb kitartással kiharcolni azt, hogy ők is tudjanak érvényesülni jobban idehaza!
S még egy mondat, azután tovább már nem is okoskodom!
Jó lenne, ha ezt az oldalt vezető politikusaink is olvasnák, a kommentekkel együtt!

♔bаtyu♔ 2014.05.08. 10:40:55

@polgári kór: Én ezt nem osztom, mert az MSZP-sek nagyon is jól beépültek a magyar vidék szövetébe, volt rá eleve 50 olyan évük, amikor nem lehetett őket elzavarni.

Csak éppen a liberálisok jól tönkrevágták őket, el lehet képzelni mit szólt a magyar gazda, amikor a cigány letarolta csemetéivel a cseresznyefáit, majd a rendőr még őt baszta le, hogy mit szórakozik ilyen 20.000 Ft alatti ügyekkel.

Most már az MSZP-s sem áll meg, ráadásul Gyurcsány nap mint nap "reklámozza" őket.

freehckr 2014.05.08. 10:41:51

@h.kovacs: „a 2002 után is orbánra szavazókat”

Főleg ha ezt arra hivatkozva teszik, hogy ők jobboldaliak, azért szavaznak Fideszre, akkor még egy nagyobb verést is megérdemelnének... :)

T mint T 2014.05.08. 10:43:20

Most erre mit mondjak? Engem ez nem ert meglepeteskent 2010-ben, es nincsenek illuzioim most sem.
Naiv volt aki bevette, hogy Viktorekat (a hosszu bajtok ejszakaja, a HirTv stiklijei, a korona usztatasa es hasonlok utan) csak a joerzes es a hazaszeretet vezerli majd.
A baloldalon is csuoa balf...sz es tolvaj van. De senki soha nem kerdojelezte meg a demokraciat, a jogallamot.
Most egy leepitett jogallamban egy kizsakmanyolo es eros allammal szemben lehetetlenseg megvedeni a jogaimat, a tulajdonomat, gyakran az eletemet (Welt2000). Nem mindegy, hogy ki mikor kerul sorra, de elobb utobb barki sorra kerulhet. Es akkor nem mindegy, hogy egy putyinista vagy egy lukasenko-fele al-demokraciaban kell ellenallnia es vedekeznie, vagy egy jogallamban.
Ez a Fidesz-KDNP bune! A nagyuzemi lopas kisebb bun.

♔bаtyu♔ 2014.05.08. 10:45:30

@Counter: Miért lenne? Ha valaki nem magyar állampolgárságú szülőktől született, nem lesz automatikusan magyar, kérvényeznie kell.

Értem én mit szeretnél, de marhaság, nem fognak Orbánék sem a dunábalőni, sem kitiltani az országból. Eddig sem tették.

♔bаtyu♔ 2014.05.08. 10:46:39

@Kón Bandit: Nem attól lesz valaki szerintem a szemedben náci, hogy nem néz meg egy holokauszt filmet, hanem attól, ha észrevételez pár dolgot.

freehckr 2014.05.08. 10:46:49

@Ólevendula: „Én és családom is mindig jobboldali érzelmű volt ... Ma is a Fideszre szavaztam és fogok is szavazni”

A kettő között semmi összefüggés... A Fidesz egy posztkommunista baloldali politikai szervezet, ügynököket, besúgókat rejtegetnek, szabotálják a rendszerváltást, az állambiztonsági múlt feltárását, 56 egyik gyilkosát temetik közpénzből állami tiszteletadással... baloldali, egyes esetekben erősen kommunista intézkedéseket hoznak, óriási méretű szocialista típusú államot tartanak fenn az egyre kevesebb adófizető pénzéből, mindezek tetejébe korruptabbak mint az MSZP-SZDSZ, ami azért valljuk meg őszintén nem kis teljesítmény... a Fideszben csak kommunikációs szinten vannak jelen jobboldali ideológiák, na de pofázni a legkönnyebb...

polgári kór 2014.05.08. 10:47:00

@♔bаtyu♔: 'Én ezt nem osztom, mert az MSZP-sek nagyon is jól beépültek a magyar vidék szövetébe, volt rá eleve 50 olyan évük, amikor nem lehetett őket elzavarni.'

Hogy mi?

Az Mszmp kinyírta a vidéki gazdálkodókat, előre megfontoltan. Főképp a családi kis és középüzemeket meg az arisztokrata nagyüzemet.

Hívei vidéken max. a kommunistává lett zsellér-ivadékok között vannak. Bukott is, vidéken még nagyobbat, falun meg még nagyobbat.

♔bаtyu♔ 2014.05.08. 10:48:40

@polgári kór: Mutatok én azonnal olyat, aki még a szocializmus idején is nagy gazda volt, pedig én tipikus városi gyerek vagyok, a vidék nekem mindig is a balcsi volt.

Parasztlengő az imperialistáknak 2014.05.08. 10:48:59

@♔bаtyu♔: Ne relativizálj!

A holokauszt film nem egy film a sok közül hanem az igazság és a valóság egyedi esszenciája!

polgári kór 2014.05.08. 10:49:46

@♔bаtyu♔: 'Mutatok én azonnal olyat, aki még a szocializmus idején is nagy gazda volt'

Mivan? Milyen országban?

Blogger Géza 2014.05.08. 10:50:17

Tök mindegy, mit mond a nagygazda, a fülke magányában mindenke oda ikszel, ahova akar. A túlszabályozottság forrása pedig sokszor Brüsszel, a mezőgazdaság területe ebben különösen érintett.

Az biztos, hogy 2018-ben a rezsicsökkentés nem lesz elég (valószínűleg akkor nem is lesz), az ismételt győzelemhez egy sikeresebb 4 év kell. Mondjuk erre minden esély meg is van.

"Márciusban 10,6 százalékkal nőtt az ipari termelés év/év szinten."

www.napigazdasag.hu/cikk/11994/

Ólevendula 2014.05.08. 10:55:05

@freehckr:

A pofázást nem tudom mire értette, a többi pedig?
Minden bizonnyal van valóságalapja.

Blogger Géza 2014.05.08. 10:55:11

@Szarazinda: A kirekesztő nemzetfelfogás ezerszer inkább a baloldal sajátja. lásd a "23 millió román" nyilatkozatot. De a baloldali sajtó is borzasztóan kirekesztő sok tekintetben. (Jobbik, jó hírek, cigánysággal kapcsolatos őszinte kérdések stb.)

Alfőmérnök 2014.05.08. 11:00:08

@Counter: Sejtettem, hogy nem helyesled, mert egy vérbeli szellemi éhenkórász vagy.

Amúgy tényleg vannak utópisztikus elemei Ángyán programjának, szóval abban a formában, ahogy ő elképzeli, nem megvalósítható. De 1. a fidesz azt hirdette meg, 2. lehetne korrigálni; de Orbánék nem korrigálják, hanem pont az ellenkezőjét csinálják, mint amit meghirdettek.
Ilyet nem lehet csinálni.
És persze nem az a baj Ángyán programjával, amit általában olvasni lehet a médiákokban és amit te is beszopsz. Ha érdekel, Illyés Edith itt elég jól összefoglalta a lényeget:
delphoijosda.blog.hu/2012/11/03/xxiv_786/fullcommentlist/1#c18329065

freehckr 2014.05.08. 11:00:45

@Ólevendula: „a pofázást nem tudom mire értette”

„... a Fideszben csak kommunikációs szinten vannak jelen jobboldali ideológiák...”

Szarazinda 2014.05.08. 11:02:10

A haza nem lehet ellenzékben, Orbán Viktor Magyarország örökös miniszterelnöke, ne csináljatok úgy, mintha nem értenétek. Mind az explicit, mind az implicit kommunikáció folyamatosan erről szól. Aki magyar, velünk van, aki nincs velünk, nem része a közösségnek. Mindez leggyakrabban becsomagolva egy paternalista, a társadalom "még meg nem világosodott" tagjai felé mutatott kicsit lenéző, atyáskodó stílussal.

p543hp 2014.05.08. 11:03:26

ja, en is csak arra varok h a politikai garnitura lecserelodjon. Alomkep: egy piacbarat, modern, konszenzus-kereso, tolerans jobboldali part, 50%+1 szavazati tobbseggel.

A fidesz sztem allambarat, a mikszathi mutyit ujratermelo, arrogans szocialista part. Egyenlore szavazok az LMPre es irom kuldfoldrol a kommenteket...

polgári kór 2014.05.08. 11:03:40

@freehckr: „... a Fideszben csak kommunikációs szinten vannak jelen jobboldali ideológiák...”

Ezt nagy hatékonysággal kamunikálta a baloldal a gatáron túliak felé

mandiner.hu/cikk/20140410_megszamoltak_az_osszes_levelszavazatot_tarolt_a_fidesz

99,49%

vagy a nemzetegyesítés baloldali ideológia?

Ólevendula 2014.05.08. 11:04:07

@freehckr:

Köszönöm!
Sajnos, ezzel is egyet kell értenem!
Részben.

MACISAJT 2014.05.08. 11:04:07

Hagyjuk kérem a púdert.
Mondja akkor a szerző a bezzegpéldát.

Mert arra mindenképpen rájöhetett felsőfokú tanulmányai közben után/hogy kormányoznia mindenképpen kell valakinek.
Akkor hát:kinek?

Mondja, iszom a szavait.

U.I. A többi hablatyot, a horthyzással etc. azt hagyjuk is a fenébe.
Mint ahogy az állandó demagóg óbégatást is a kivándorlásról.
Mert mindenki tudta/tudja hogy az EU csatlakozásnak ez az egyik falova,velejárója, képzett munkaerővel és agyelszívással.És ezt a 2008-ban kirobbant(ott) gazdasági világválság csak fokozta.

Ráadásul Magyarország a pár százezer eltávozottal még sereghajtó is ebben a kategóriában, ahol a románok és lengyelek milliói léptek le, a balti államokból meg a komplett lakosságok távoztak...

_most_ 2014.05.08. 11:04:34

nagyon egyet tudok érteni a cikkel, persze ezt egy átlag fidesz szavazó úgyse fogja érteni, hisz az átlag fidesz szavazó nem kreatív, nincsenek ötletei, nem szereti ha gondolkodnia kell, örül, hogy megmondják miről, mit gondoljon, szívesen lesz az oligarchák szolgája.

citrix 2014.05.08. 11:05:13

Aki nincs velünk, az ellenünk van. Honnan is veszi ezt Orbán? Bizony, Rákosi pajtástól. Államosítás, centralizálás, pártkatonák és lekáderezett tisztviselők a közigazgatásban, megfélemlítés, asszonynak szülni kötelesség, lánynak dicsőség, harc az imperialisták ellen ám testvériség Moszkvával: mind-mind a Rákosi rendszert idézi. A szép nagy vörös csillag, csak az hiányzik a történetből.

Ólevendula 2014.05.08. 11:05:14

@freehckr:

Köszönöm!
Sajnos, ezzel is egyet kell értenem!
Részben.

Kivlov 2014.05.08. 11:06:38

@citrix:
"Aki nincs velünk, az ellenünk van. "
érdekes, ezt a logikát épp a baloldal nyomta a választás előtt is. :D

polgári kór 2014.05.08. 11:07:17

@_most_: 'átlag fidesz szavazó nem kreatív, nincsenek ötletei, nem szereti ha gondolkodnia kell, örül, hogy megmondják miről, mit gondoljon, szívesen lesz az oligarchák szolgája.'

- frídom for hángöri, plíz, miszter böszmesterházi gordon!

_most_ 2014.05.08. 11:07:44

@Blogger Géza: ezt tudod, hogy nem így van, az oligarcha megmondja a szolgáinak, ha nem a fidesz nyer, akkor nem kaptok semmit, hidd el működik.

jog-ász 2014.05.08. 11:09:11

szerintem a posztírója tipikus példája a tipikus magyar fiatalnak..hagyományosan, vagy családi okokból "jobboldali" de valós életfelfogásában, értékrendjében liberális(nem Szdsz-es!!) fontos az egyéni szabadság, az innováció, az ötletesség, a szabad vállalkozás, személyében és gazdasági felfogásában is a kevés korlát, a világra nyitottság,a tehetség kibontakoztatása stb stb.

aki tényleg ilyen az tud valóban csalódni bármilyen irányú politikában, és sokszor több erőt kell befektetnie ha az álmait meg akarja valósítani, hát hajrá.

kewcheg 2014.05.08. 11:09:39

A magyar jövő csenyétén van. Aki nem hiszi, menjen el, nézze meg, minden politikusnak kötelező lenne így a ciklus elején....Aztán ha látta, másnap már remélhetőleg nem ugyanaz az ember lesz mint eddig....

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.05.08. 11:10:08

@♔bаtyu♔:
1. Van olyan, hogy valaki magyar, de nem állampolgár?
2. Van olyan, hogy valaki állampolgár, de nem magyar?

Akkor meg minek érvelsz olyasmivel, amit magad se tartasz igaznak?

polgári kór 2014.05.08. 11:11:28

@_most_: 'ezt tudod, hogy nem így van, az oligarcha megmondja a szolgáinak, ha nem a fidesz nyer, akkor nem kaptok semmit, hidd el működik.'

- írdekes módon a szocik szerint ha nem a szocik nyernek, akkor gyün az apokalipszis most (is). frídom for hángöri!

MACISAJT 2014.05.08. 11:11:45

Az un. "rendszerváltás" óta eltelt 23 év alatt a két fajta igazgatás között mégis kimutatható a lényegi különbség.

Éspedig az hogy míg a 8(+4) év ballibák kormányzása alatt mindig "suchmannositottak", eladtak szinte mindent, MOL-tól párnagázig,MÁV Cargo-tól Postabankig, Posta székháztól az Airportig (de még a Malévot is egy abramovicsnak, áldassák érte a neve)ez a pénz is eltűnt(ahogy a többi is) és az ország mégis a tönk szélére került, amit már egy Lehmann Brothers bedőlés is elfújt......jöhetett az államcsőd előtt a magasságos IMF hitel.

ehhez képest Orbánék visszavásárolják az elkotyavetyélt állami tulajdont és még jut is
pénz fejlesztésekre.
Ha zongorázni tudnám a különbséget, én volnék Chopin.

Olyanok ezek az érdekes "igazgatási" különbségek, mint a Magyar Nemzeti Banknál, ahol egy simor-karvalits-király júlia trojka "harcolt" évekig 7%-os alapkamattal a 3%-os inflációéért(nekik soha nem jött össze.)
Ahogy eltakarodtak, láss csodát: infláció is 30 éve nem látott alacsony szintre zuhant, no meg az alapkamat is..És a napokban kiderült hogy eltűnt 206 milliárd forintos , ez évre tervezett(!) MNB veszteség is, ami jövőre az állami költségvetésnek kellett volna pótolnia...

A titok a lopások természetében rejtőzik.
Mert abban nincs vita hogy mindkét oldal (és holdudvara) lop (csal, hazudik.)

Csakhogy míg Orbánék ezt házon(illetve:hazán) belülre művelik...
addig a másik(sötét) oldal komprádorai nem elégszenek meg azzal hogy a saját zsebeiket megtömködik...
hanem még a külföldi maffiákat is etetniük kell.
Így jutott alattuk Magyarországon szinte minden a külföldi ebek harmincadjára.
(Lásd blum esetét a böszmével.amikor már ilyen piti "telekcserés" csontoknak sem bírtak ellenállni.)

Nos, míg a Fidesz és holdudvara éhségét és lopásait még képes elviselni az ország...
utóbbiakét már nem, ezekbe rendre tönkrement.
De ha valaki tud, nevezzen meg egy sikeres utódkommunista kormányzást az EU-ban.
Egyet.

A poszt szerzőjétől meg kérdezem.
Konkrétan így néz ki a választék:

1. Fidesz-Orbánék
2. Összefogdosás.
3. Operettnácik
4. Zöldek.

Ezek közül mondja nekem a kormányzás képeseket.
Iszom a szavait.

És ne "jobbikozzon".
Hanem mondja meg konkrétan mit tenne az ország alatt ketyegő cigánybomba hatástalanítására( a TGM
fedőnevű éppen azt írja(reméli?) a HVG-ben hogy 2050-re Magyarország fele már cigány lesz).

kewcheg 2014.05.08. 11:12:04

@MACISAJT: a komplett lakosság távozása nem lenne olyan nagy baj, csak valahogy nem azok távoznak, akik, hát hogyismondjam..khmm..

Szarazinda 2014.05.08. 11:12:27

@Ólevendula: "Én és családom is mindig jobboldali érzelmű volt oly annyira, hogy az átkosban sem voltunk párttagok soha!"

Na, ha idősebb vagy, akkor nyilván azt is tudod, hogy a csúcson sem volt néhány százezernél több tagja az MSZMP-nek, így aztán még a nagykorú lakosságnak is vagy 80% nem "olyannyira jobboldali" volt, már az ükapja is. Legalábbis így visszatekintve. Csak valahogy volt mégis egy-két generáció, akik 40 évig mind kommunista partizánoknak vallották magukat, Árpád vezérig visszamenőleg.

Ne vedd személyeskedésnek, mert minden családtörténet más, de ez a mindig azt akarjuk bebizonyítani, hogy mik voltunk, meg nem voltunk egy rendszerrel korábban, kicsit röhejes. Ez is része ennek az állandó történelem újraírásnak. Csináljuk egyéni/családi szinten, meg csináljuk nemzeti szinten is.

Ne vedd személyeskedésnek, de ez

szonár 2014.05.08. 11:12:46

@_most_: Hát csak egy szoci polgármester szüntette be a segílyezést sértődöttségében...

Parasztlengő az imperialistáknak 2014.05.08. 11:13:51

@jog-ász: a csalódás le van szarva. alternatíva nincs.

a csalódott 'fiatal' gazda (kacc) ma ugyanúgy a fideszre szavazna. A fidesznek ennyi kell, pont. Vagy szerinted most már Gyurcsányra szavazna vagy a cucikra, megvilágosodott vagy mi?

frídom for hángöri

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.05.08. 11:16:58

@Alfőmérnök: Elolvastam. Tipikus haladárduma, fejlődés helyett fejleszteni akar, persze laborban (kizárni a konkurenciát), állami társadalommérnökösködéssel.

Életképtelenebb a kritika, mint amit kritizál.

freehckr 2014.05.08. 11:18:50

@polgári kór: „vagy a nemzetegyesítés baloldali ideológia?”

Ennek nemzeti stratégiai kérdésnek, tehát „mindenoldalinak” kéne lennie, de a határon túliak szavazataival kapcsolatban csak annyi a lényeg, hogy mindösszesen 4-5%-uk vett részt a magyarországi választáson... a határon túliak nyilvánvalóan belesz*rtak az magyarországi belpolitika kellős közepébe. :)

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2014.05.08. 11:21:02

Tyű, szóval ezt a cikket egy büdös komcsi írta???

Naná hogy az, hiszen a fityeszre merészelt rosszat mondani!!!!!!!!!!

MACISAJT 2014.05.08. 11:21:36

@kewcheg: (" a komplett lakosság távozása nem lenne olyan nagy baj, csak valahogy nem azok távoznak, akik, hát hogyismondjam..khmm..")

Sajnos, valóban nem.
Nem hiába csapta be törvényekkel rémületében a világ egyik legnagyobb, főleg bevándorlókra építő gazdag országa Kanada az ajtót azonnal alig néhány ezer cigány láttán...

De ismétlem, a "szabad személy- és munkaerő vándorlás" ezzel jár.
Tudhatta mindenki hogy háromszoros, négyszeres bérekre naná hogy útra kell majd egy csomó jól képzett k-európai munkavállaló...
Az angolok most sápítoznak, miközben a társadalombiztosításuk nettó profitban van a bevándorlók befizetései nyomán.

citrix 2014.05.08. 11:24:31

@Kivlov: Az szomorú lenne. A Kádár rendszerben "aki nincs ellenünk az velünk van"-ra változott a pártvezetés viszonya a lakossághoz. Nagy különbség a meglehetősen fenyegető és ellenséges Rákosi-féle pártpropagandához képest. Két évtized demokratikus "útkeresés" után sikeresen visszatalált a szavazók többsége a gyökerekhez. Szó szerint a gyökerekhez.

polgári kór 2014.05.08. 11:24:43

@freehckr: 'Ennek nemzeti stratégiai kérdésnek, tehát „mindenoldalinak” kéne lennie'

Tehát akkor a fidesz csak szavakban joboldali? Ezt a 2s áo tv-ből sikerült kikövetkeztetni?

'mindösszesen 4-5%-uk vett részt a magyarországi választáson.'

Pontosabban a szavazásra jogosultak több mint 25%-a

polgári kór 2014.05.08. 11:26:28

@citrix: A szavazóknak nem kellenek a bolsi libsi csődhuszárok. Brühühü

Még valami?

is 2014.05.08. 11:28:15

@Counter: most olvastam, hogy egy hektárra az EU vagy 70 ezer forint támogatást ad. ha azt mondom, hogy egy 4 tagú családnak kell olyan 10 millió forint évente (nam lesznek belőle gazdagok, de bőven a magyar átlag fölöttről beszélünk), akkor az 140 hektárból megvan, és lehet a földbe bukfencet vetni, semmiféle termelést, meg nyereséget nem kell belőle kihozni. esetleg hobbiból, nullszaldóra valamit parasztkodni.

freehckr 2014.05.08. 11:29:51

@polgári kór: „a fidesz csak szavakban joboldali?”

Pontosan ezt írtam fentebb... Lásd már a nem túl sudár beteges stadiontulaj is magyarázkodik: hvg.hu/vilag/20140508_Orban_Viktor

„győzött az európai közép Magyarországon”

„Pontosabban a szavazásra jogosultak több mint 25%-a”

Még pontosabban az egyszerűsített állampolgársággal rendelkezők 25%-a... :) De a „választókorú lakosság” tekintetében maradhatunk a 4-5% környékén... tehát elhanyagolható...

polgári kór 2014.05.08. 11:30:38

@is: 'most olvastam, hogy egy hektárra az EU vagy 70 ezer forint támogatást ad.'

És mit akar érte?

Kivlov 2014.05.08. 11:31:39

@citrix:
tetszettek volna kormányozni...

Ólevendula 2014.05.08. 11:32:22

@Szarazinda:

Nem vettem annak, sőt!
Imponáló itt a kulturált hangnem, amit köszönök mindenkinek!
Arra értettem volna többek között, hogy a jelenlegi és már jó ideje meglévő fideszes polgármesterünk családja baloldali.
Akkor kérdem én, neveltetés okán lett jobboldali?
Sorolhatnám az ilyen példát!
Fiam is már felnőtt, Ő is jobboldali érzelmű.
Viszont neki is éppen ez a véleménye, mint itt sokaktól és főként a cikkben elhangzott!

is 2014.05.08. 11:33:16

@p543hp: Nem akarlak elkeseríteni, de a programja alapján az LMP egy még szocialistább párt, még nagyobb állammal, és még szocialistább erkölcsökkel (nem abból indul ki, hogy az ember esendő és olyan, amilyen, hanem kitalál valami ideális embereszményt, aki majd az ő magasztos céljai érdekéhez fog igazodni teljes valójában). Ha piacpárti pártot keresel, még mindig Bokros, illetve Bajnai.

polgári kór 2014.05.08. 11:33:51

@freehckr: 'De a „választókorú lakosság” tekintetében maradhatunk a 4-5% környékén.'

Ezt fejtsd már ki barátom.

'„Pontosabban a szavazásra jogosultak több mint 25%-a”

Még pontosabban az egyszerűsített állampolgársággal rendelkezők 25%-a..'

- ugyanaz a halmaz.

Na akkor a fidesz azért nem jobboldali, demokrata mert 128000-el több magyar szavazott most (és több mint fél millióval több szavazhatott), mint ha a kérdés a bolsikra lett volna bízva?

Kihez képest kéne jobboldalinak lenni a fidesznek?

citrix 2014.05.08. 11:35:30

@polgári kór: A szavazók (aki elment és szavazott) visszatértek a gyökerekhez. Pávatánc, harc az unió ellen, békemenet: kész sikersztori és még csak most jön a móka java.

polgári kór 2014.05.08. 11:35:51

@is: 'Ha piacpárti pártot keresel, még mindig Bokros, illetve Bajnai.'

Amint kirepülnek/tek a parlamentből tüstént megmutathatják mit tudnak a piacon..:))

polgári kór 2014.05.08. 11:36:44

@citrix: Jaja, Rákosit is ezért választották meg demokratikusan te idióta fasz.

citrix 2014.05.08. 11:40:59

@Kivlov: Tény hogy töketlen, tehetetlen csapat volt. A fidesz ahol tudott keresztbe tett nekik és ezt bénán hagyták. Ma ez nem történhet meg, esélye nincs senkinek hogy Orbán valamiről is egyeztessen. Minden úgy lesz ahogy a vezér akarja. Sőt: minden úgy volt, ahogy a vezér akarja.

freehckr 2014.05.08. 11:42:57

@polgári kór: „Ezt fejtsd már ki barátom.”

Miért is?! Nagyjából 3.5 millió határon túli magyarról tudunk. A Fidesz folyamatosan azt kommunikálja, hogy a határon túliak őket választották. Nos, a határon túliak kevesebb mint 4%-a választotta őket... Ha Magyarországon 4-5%-os lett volna a részvétel a választáson, nincs az a hatóság amely elismerte volna az érvényességét és eredményességét... :)

„akkor a fidesz azért nem jobboldali, demokrata”

A „demokratát” lesz*rom, elcsépelt baromság lett mára (ahol egy Gyurcsány-kaliberű fickó demokratának állíthatja be magát ott számos súlyos probléma van), de a Fidesz azért nem jobboldali, csak legfeljebb szavak és szlogenek szintjén, mert baloldali, szocialista kormányzást folytatnak... tekintve egyes intézkedéseiket még a kommunista is jellemző rájuk. :) Csak pörgesd végig a Fidesz-KDNP intézkedéseit az elmúlt négy évből, és nézd mondjuk a végeredményt, a jelenlegi helyzetet... ha négy évig jobboldali kormányunk lett volna, annak számos jele lenne mára, mondjuk legfőképp pénzügyi, gazdasági és rendvédelmi téren...

citrix 2014.05.08. 11:43:22

@polgári kór: "Idióta faszt" láthatsz a tükörben ha belebámulsz a marha pofáddal. Rákosit kékcédulás "választással" választották, ismerős a sztori, ugye?

polgári kór 2014.05.08. 11:46:38

@freehckr: 'Miért is?! Nagyjából 3.5 millió határon túli magyarról tudunk.'

Az hogy te mit tudsz nem alapja szavazati jognak.

A fidesz a gazdaságpolitikában baloldali, jobboldali elemeket kever, a nemzetpolitikában meg jobboldali mérsékelt.

Lényeg hogy jobboldalibb párt nincs így nem tudom miről beszélünk.

polgári kór 2014.05.08. 11:47:12

@citrix: takarocc anyád picsájába

Ólevendula 2014.05.08. 11:47:16

Még egy nem egészen apróság!
800 ezer MSZMP tagról beszélnek az átkosból!
Nem beszélnek viszont a munkásőrökről és egyéb bújtatott baloldali beosztásokról, tagság nélküliekről.
S ennek a közel egymilliónak a közvetlen családtagjairól, gyerekeiről, akik szintén ebben a szellemben éltek és nevelkedtek!
Nem beszélnek a KISZ-esekről, és egyebekről!
Tehát volt honnan kiépülnie a jelenlegieknek!
Ez alatt értem bármely jelenlegi párttagot, nemcsak a Fideszt!

Ólevendula 2014.05.08. 11:48:45

@citrix:
Hmmm, talán így ebben a formában azért mégsem kellene?
Méltatlan az eddigiekhez!

citrix 2014.05.08. 11:51:22

@polgári kór: Ha a többi fidesz hívő is hozzád hasonlóan alpári,trágár és mocskos szájú, kocsmatöltelék és veletek nyert 2/3-ot Orbán, ez nem túl szívderítő. Remélem van a jobboldalon is néhány ember, aki nem Rád hasonlít hanem intelligens, tanult és értelmes.

Netuddki. 2014.05.08. 11:53:33

"Gyerekkorom óta „Csak a Fidesz” ment, én is nagyon vártam már a 2010-es évet, de a nagy eufória után hatalmas csalódás ért"

2000-ben mennyi volt a levélíró? 14? Akkor elhiszem, hogy csalódott.
Az I. orbán ténykedése után én soha nem szavaztam a fideszre, nem is ért csalódás. Sajnos...

freehckr 2014.05.08. 11:54:49

@polgári kór: „Az hogy te mit tudsz nem alapja szavazati jognak.”

Alapot ahhoz ad, hogy tételesen cáfolhatóak legyenek a fideszes kommunikációs ostobaságok...

„fidesz a gazdaságpolitikában baloldali, jobboldali elemeket kever”

Vannak jobboldali intézkedéseik, az szja csökkentés például ebbe az irányba mutatott, de azokat többnyire négy-öt baloldali intézkedéssel hatástalanítják tökéletesen. :) Azt is meg kell jegyeznünk, hogy intézkedéseik javát például kifejezetten a közpénzek lenyúlása és a fideszes gazdasági holdudvarnak szétosztása teszi ki, ezt meg nem sorolhatjuk egyetlen oldalhoz sem, ez konkrétan bűncselekmény... megkockáztatom nettó hazaárulás...

„a nemzetpolitikában meg jobboldali mérsékelt”

A Fidesznek nincs nemzetpolitikája.

citrix 2014.05.08. 11:54:56

@Ólevendula: Teljesen igazad van, ez a legjobb kifejezés. Egyszerűen méltatlan és felesleges, sehová sem vezet.

Szarazinda 2014.05.08. 11:56:14

@Ólevendula: egyetértünk, a jelenlegi polgármesteretek is tipikus példája annak, amiről beszéltem. Azért a munkásőrök, KISZ vezetők és a párttagok között meglehetősen nagy volt az átfedés, a sima KISZ tagság meg kábé annyira táplálkozott ideológiai meggyőződésből, mint a kisdobos, meg úttörő lét. Alsóban kisdobos voltál, felsőben úttörő, középiskolában KISZ tag. Családtagjai, leszármazottai pedig mindenkinek voltak/vannak, a jobboldaliaknak is, ennek tehát semmilyen aritmetikai jelentősége nincs :-)

Petyat 2014.05.08. 11:56:42

"Aki nincs velünk, az ellenünk van."
Ősi kommunista mondás.

A kádár rendszerben élünk. Meg kell a alapítani azt a pártot, ami nem a kádári normákat követi és akkor az a rengeteg ember, akik azért nem mennek szavazni, mert az összes párt vállalhatatlan, rögtön tud kire szavazni.

Jól gondolta kádár, gyurcsány és orbán is. Abszolút ellenük vagyok. És nekem ne köszöngessen semmit óriásplakátról az a rohadt tahó!

is 2014.05.08. 11:56:45

@poszt: Minden kibárándultság oda megy vissza, hogy 2010 előtt elfogadta az illető a teljes FIDESZ narratívát, hogy minden szar, minden rossz, mindenki szar alak, aki nem FIDESZ. 2008-ban lelkesen leadta a szavazatát az egészségügyi reform eltiprására (halló, nem az volt a szavazólapon, hogy 'utálod-e Gyurcsányt?'!!), és azóta ebből a szarból, amibe akkor Orbán belekergette, nem tud kiszabadulni.
Ez a poszt is leírja, hogy a 2002-2010, "emútnyócév", pedig 2006-ban Gyurcsány meghúzta a cezurát, onnantól 180 fokosan más gazdaságpolitika jött, ez egyértelmű, csak Orbán minden erejével ezt elhazudta. Az emútnyócévvel azonban meg is van az a tabu, amivel az illető sosem fog már saját öntudatra ébredni, ez fogja örök kómában tartani.

Az induló cikk (a PLT-s) nagyon jól leírja, hogy aki nem a politikából él, az nem követi a dolgokat, nincs rá ideje, csak a gondolatmankókból táplálkozik. 1995-től, az első diáktüntetéstől kedzve a FIDESZ egy szisztematikus világképet ad mankóként ezen emberek kezébe. Sajnos ez a világkép hamis, de annyira szép, hogy sokan nagyon el akarták hinni. Hogy hát komcsik voltak és vannak közöttünk (ejha, hát nem a rákosi-féle belső ellenség van közöttünk duma ez?), de ha azokat kiírtjuk, na onnantól jön a Kánaán, hiszen mi jobbak vagyunk.

Sajnos (érdemi mennyiségben) nincsenek komcsik közöttünk, és a FIDESZ nem jobb, hanem rosszabb. Lehet, hogy Szájer nagy jogi koponya, Rogán IQ-ja valószínűleg bőven a felső 10%-ban van, de a párt _vezetésének_ derékhadát azok a "lekes idióták" adják, Lázárral, sőt Orbánnal, az élen, akik még csak véletlenül sem teljesítmény (persze, teljesítmény az is, hogy erőszakos vagyok, meg tudok helyezkedni, meg ki tudok csinálni másokat, de most ezt hagyjuk figyelmen kívül) alapján kerültek helyzetbe. Ezeknek a fiúknak a politika nem eszköz, hanem cél, mert többet fel sem fognak belőle.

És még 20 évig lesz Orbán, és aki 2008-ra belesétált az ő csapdájába, annak nagyon nehéz dolga lesz onnan kijönni. Kb. meg kell tagadnia azt a 10 évet 2000 és 2010 között, újra szét kell néznie a világban, az alapoktól kezdve. Lásd a piacról szóló igényt az állami paternalizmussal szemben. Nem nehéz felismerni, hogy azt ki képviseli ma Magyarországon, ha az ember nem előítélkezik: Bokros, Bajnai, sőt a 2006 utáni Gyurcsány. Na persze, a FIDESZ kánonban ezek az emberek páriák, csak gúnyolódni, meg undorodni szabad tőlük. Hát tessék, mindenkinek egy élete van, ott a könnyű, gyors és hamis válasz, tessék csak gúnyolódni, meg undorodni, a haverok úgyse fognák fel, ha erről az álláspontról elmozdulnál.

polgári kór 2014.05.08. 11:59:10

@freehckr: 'Alapot ahhoz ad, hogy tételesen cáfolhatóak legyenek a fideszes kommunikációs ostobaságok...'

A kommunikációs ostobaságok nálad állnak fenn. Mo-n sem 10 millióból számoljuk a szavazók arányát.

'az szja csökkentés például ebbe az irányba mutatott, de azokat többnyire négy-öt baloldali intézkedéssel hatástalanítják tökéletesen. :)' - mivel hatástalanították? újabb 2/3-dal?...:DDD

'Azt is meg kell jegyeznünk, hogy intézkedéseik javát például kifejezetten a közpénzek lenyúlása és a fideszes gazdasági holdudvarnak szétosztása teszi ki' - majd ha kiderül vmi szólsz, jó?

'A Fidesznek nincs nemzetpolitikája.' - a 2s állampolgárság vajon mi?

freehckr 2014.05.08. 11:59:33

@citrix: „Remélem van a jobboldalon is néhány ember, aki nem Rád hasonlít hanem intelligens, tanult és értelmes.”

A jobboldalon van, de a fideszesek nem jobboldaliak... :)

Pont ezért próbálom védeni a „jobboldali mundér becsületét”, mert azzal, hogy a Fidesz-KDNP és megszállott szavazóik tévesen jobboldalinak nevezik magukat, a jobboldali ideológiákat járatják le, ezáltal megmételyezve a közéletet. Mint ahogyan az MSZP járatta le a baloldali, az SZDSZ pedig a liberális ideológiákat. Holott a Fidesz-MSZP-SZDSZ csak posztkommunista bűnszervezetek, a rendszerváltás kerékkötői, közpénzek elherdálói, az ország tönkretevői...

Szerintem ma Magyarországon egy baloldali szavazzon az LMP-re vagy Thürmerékre, egy jobboldali a Jobbikra vagy JESZ-re, és így kéne eltüntetni az elmúlt 25 év minden mocskát és végre lezárni a rendszerváltást... :)

is 2014.05.08. 12:02:22

@polgári kór: "A fidesz a gazdaságpolitikában baloldali, jobboldali elemeket kever,"

Én szívesen meghallagatnám, hogy tételesen ez nálad mit jelentsen. Nem elvekben, hanem konkrétan: ez az intézkedés jobboldali elem, ez meg baloldali. Választék:
- trafik iparág és Lázár
- nyerőgépek és Vajnai
- földosztás, klienturás nagybirtokrendszer kialakítása
- adónemek számának növelése, bürokrácia növelése
- oktatási központosítás, egy tankönyv
- AB jogainak korlátozása a gazdasági döntésekre
- 24 óra alatti einstandja a legnagyobb alumíniumgyárnak
- a gázipar államosítása
- a bankszektor lefagyasztása, államosítása, klienturaépítés
- minden forint becsatornázása az állam alá, ahol lehet nézni, hogy hívekhez kerüljenek a pénzek

természetesen magad is hozhatsz tételeket, de örülnék, ha ezekről mindenképpen szó esne.

Ólevendula 2014.05.08. 12:02:30

@Szarazinda:
Tévedsz esetemben!
Nem voltam egyik sem, sőt a fiam sem!
Sem kisdobos, sem úttörő, sem KISZ tag sem!
Talán éppen ezért nem vagyok Fidesz tag sem?
Lehet!

Ólevendula 2014.05.08. 12:03:38

@Szarazinda:
Tévedsz!
Nem voltam sem kisdobos, sem úttörő, sem KISZ tag!
Fiam sem!
Talán ezért nem vagyunk Fideszesek sem?
Könnyen lehet!

is 2014.05.08. 12:05:06

@Petyat: ott volt és van Bajnai. neked is sikerült bemagyarázni, hogy nem, pedig elsőre te is láttad? látod, látod, nem megy neked ez a saját érdekeid felismerése és a mellettük való kitartás sem.

Roan 2014.05.08. 12:05:57

@gyalog.galopp: A kereskedelem esetében szerintem kevered az okot az okozattal. A hipermarket egy válasz a fogyasztói igényre, és nem kiváltó oka annak. Tudod, hogy az elmúlt egy évben melyik lánc tudta a legtöbb piacrészt szerezni Mo-n? A Spar! És nem a 31 db hiper miatt - ezek száma évek óta változatlan -, hanem a szupermarketjei miatt. A fogyasztói trend változik, és a láncok ennek megfelelően nyernek vagy vesztenek, mint most is. (Egyébként egész Európában a kényelmi boltok törnek előre a nagy formátumú üzletek rovására.)

polgári kór 2014.05.08. 12:07:30

@is: ezek se nem jobboldali, se nem baloldali intézkedések, Németországban és Franciaországban jóval nagyobb az állami tulajdon aránya mint Mo-n.

Semmi közük a kommunista fizetés nélküli terrorállamosításhoz.

citrix 2014.05.08. 12:07:37

@freehckr: Van benne igazság. Ha rajtam múlna akkor Magyarország olyan lenne mint Ausztria vagy Németország, esetleg Svájc. Unalmas, kiszámítható és élhető. Szélsőséges, demagóg politikától, Vezértől és holdudvarától mentes. Ezzel szemben maradt a harc és a pávatánc politikája személyi kultusszal fűszerezve további 20-40 évre. Ennek vastagon megágyazott az szdsz-mszp koalíció tehetetlen és ostoba garnitúrája, köszönet érte.

is 2014.05.08. 12:08:22

@Ólevendula: jajajajaj. 800 ezer volt valamikor 197x-ben. 1989-ben már jóval kevesebb volt, az MSZP-nek meg sose volt 100 ezer tagja sem.

aztán a 800 ezerből legalább 600 ezer nem volt semmilyen értelemben elkötelezett. opportunista volt.

már 1990-ben nem jelentett semmit az a 800 ezer. ma már pláne nem. hagyjuk már ezt.

Petyat 2014.05.08. 12:08:39

@is: Ebből egy szót sem értek. Ha megfogalmazod érthetően, akkor szívesen válaszolok.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2014.05.08. 12:08:54

@citrix: Kedves Citrix, Ausztriában kb. 30 százalékos a szélsőjobb támogatása :)

Ólevendula 2014.05.08. 12:09:26

@Szarazinda:

Utóirat!
Szüleim sem voltak semmilyen pártnak sem a tagja!
Igaz viszont, volt szegény apám viszont az Ő idejében hadifogoly, mert neki ez jutott!

freehckr 2014.05.08. 12:10:36

@polgári kór: „Mo-n sem 10 millióból számoljuk a szavazók arányát.”

Tegnap ezt már lejátszottam egy fideszes matekzseni megszállottal... :) Igen, Magyarországon a kevesebb mint 10 milliós lakosból kb. 8 millió a választókorú, tehát a 80%. Ezt az arányt felhasználva a 3.5 millió határon túliból 2.8 millió szavazókorú lesz (a 3.5 millió 80%-a 2.8 millió), így jön ki, hogy a határon túliak által leadott kb. 130 ezer szavazat a határon túliak 4-5%-a. Szólj, ha kell még segítség, szívesen... :)

„mivel hatástalanították? ”

Több tucat lakosságra áthárított újonnan bevezetett szektoradóval, új és egzotikus fogyasztási adókkal, világrekord áfával és egyéb adminisztrációs terhekkel. Itt jönne képbe az, hogy milyen jobboldali kormányról beszélünk ami a rekord adóterheken felül még tovább sarcolja a lakosságot, legfőképp a vállalkozásokat... és mindemellett rekord szociális kiadásokkal inaktívak százezreit tartja el, nem említve a rekord nagyságú szocialista típusú bürokratikus államapparátust...

„majd ha kiderül vmi szólsz, jó?”

Napi szinten buknak a csontvázak a fideszes szekrényekből, bár ez a már javarészt fideszes apparatcsikok által uralt média ingerküszöbét nehezen éri el. Lásd mondjuk csak egy tegnapi, de rekord botrányos történés: hvg.hu/itthon/20140507_Rogan_ellen_nem_nyomoznak_az_ot_feljelent

„a 2s állampolgárság vajon mi?”

Pontosan mi jár a kettős állampolgársághoz, azon kívül, hogy a csekély szavazataikat besöpörve próbálja legitimálni a Fidesz-KDNP a további korrupciós ügyeit, a kommunista politikáját, és az eddigi inkompetens intézkedéseiket?! Mert jól láthatóan autonómiatörekvések támogatása nem jár a kettős állampolgárság mellé, magyarok érdekképviselete, sőt, határon túli magyar állampolgárok testi épségének vagy egyéb polgári jogainak védelme főleg nem jár hozzá, magyar nyelvű oktatás, magyar helységnévtáblák, magyar feliratok, magyar nemzeti jelképek... ezek védelme és támogatása sem jár a magyar állampolgársággal. Akkor pontosan mire való a határon túli magyar állampolgárság?

Parasztlengő az imperialistáknak 2014.05.08. 12:11:45

@citrix: 'Magyarország olyan lenne mint Ausztria vagy Németország, esetleg Svájc. Unalmas, kiszámítható és élhető. Szélsőséges, demagóg politikától, Vezértől és holdudvarától mentes.'

Megoldottad basszameg.

Voltál a faludon kívül? Németország holdudvartól mentes? Te ostoba fasz.

is 2014.05.08. 12:12:55

@polgári kór: akkor várom a te jobboldali és baloldali intézkedéseidet, amiket állítottál.

egyébként miért is semmilyen oldaliak? amit írtál, hogy belekeverted a konkrét némt és francia helyzetet egy elméleti kérdésbe, ráadásul valami állami tulajdoni arányt is belekeversz, az annyira zavaros, hogy arra hadd ne reagáljak. a konkrét, magyar intézkedésekről beszélünk, nem tulajdoni hányadokról, meg németekről és franciákról.

Szarazinda 2014.05.08. 12:13:30

@Ólevendula: ahogy írtam, személyeskedni nem akartam, konkrétan a te családodról nem állítanék semmit.

Készségesen elhiszem, hogy Ti valahogy megúsztátok, de én kisdobos és úttörő is voltam "hivatalosan", de egyik sem volt opcionális.

A kisz tagság már opcionális volt, de csak azért, mert 1988-ban kezdtem a gimnáziumot, és akkor már oszladozott a rendszer elég jelentősen.

Szarazinda 2014.05.08. 12:14:39

ja, a félreértések elkerülése végett: természetesen az opcionális kisz tagság felmerülésekor, a "nem"-et húztam be én is.

is 2014.05.08. 12:14:51

@Petyat: " Meg kell a alapítani azt a pártot, ami nem a kádári normákat követi és akkor az a rengeteg ember, akik azért nem mennek szavazni, mert az összes párt vállalhatatlan, rögtön tud kire szavazni."

Bajnai megalapította, sőt, már Gyurcsány is megalapította, de Gyurcsányt hagyjuk. Innentől az előző kommentem.

is 2014.05.08. 12:15:36

@Petyat: ja, Bokros is megalapította. Három választása is van a nem-kádári szavazónak.

is 2014.05.08. 12:17:07

@polgári kór: Hm. ez a teljes szellemi teljesítményed? akkor ezt a kommentet, annak is a gúnyolódós részt ajánlom figyelmedbe: @is:

citrix 2014.05.08. 12:17:45

@Kón Bandit: Fejtsd ki bővebben, részletesen! Mindig öröm a tárgyilagos és építő hozzászólások olvasása.

Kivlov 2014.05.08. 12:20:29

@citrix:
"Tény hogy töketlen, tehetetlen csapat volt. A fidesz ahol tudott keresztbe tett nekik és ezt bénán hagyták"

ez e kedvencem. látod, ezért van még most is, újra 2/3. mert az emeszpé kormányon is úgy viselkedett, mintha ő lett volna az ellenzék. impotens banda.
sz*rul csinálni tudták, ahoz megvolt a többságük. akkor tudták volna jól csinálni is! csak nem akarták vagy nem voltak rá képesek, mert dilettánsok..

is 2014.05.08. 12:23:48

@polgári kór: Értelmetlen kérdés. Elolvasod a szabályokat,amik hozzá tartoznak. Ebben annyi követelemény van, hogy rendesen kell adminisztrálni. Ezen túl az Eu tagoknak be kell tartania az EU-s szabályokat.

Tudom, hogy számodra felfoghatatlan a normatív, versenysemleges szabályozás gondolata is, neked a "ma én neked, holnap te nekem", meg "mit adsz érte cserébe" gondolatok vezérlik az agyad, de legalább annyit fogadj el, hogy van más élet is ezen kívül.

I_Isti 2014.05.08. 12:25:07

@citrix: mos' nem azér' de németó-ban lassan évszázados hagyománya van a széljobb és szélbal összecsapásoknak: ott ha a kopaszok tüntetni akarnak, akkor előfordul, hogy többször annyi, legalább annyira agresszív ellentüntetőtől kénytelenek a rendőrök elválasztani őket sorfallal....

is 2014.05.08. 12:27:06

@Kivlov: Azért ez látod elég erős csúsztatás, sőt, hazugság. 2006 után ugyanis NEM volt elég többségük a beindított reformokhoz, lévén ez a szar kétharmados rendszer, ami Magyarországon volt és van, sőt a FIDESZ erősíti.

Tehát a FIDESZ keresztbe tett, nekik meg NEM volt meg a szükséges többségük. Ja, ez így már nem lehetne a kedvenced, mert nem lehetne gúnyolódni tovább, meg akkor neked is el kellene gondolkodni a FIDESZ 2006 utáni felelősségén, ami ugye tabu.

citrix 2014.05.08. 12:30:53

@Kivlov: Dilettánsok és bénák voltak, a fidesz ezt vastagon ki is használta. Alájuk tett ahol tudott és bőven volt alkalma. Orbánnak könnyű "jól" uralkodni mert izomból letol mindent és mindenkit. Csekélyke ellenzék van (de minek?) széthúznak és egyébként sincs beleszólásuk semmibe. Karácsonyfadíszek. Így működik jól egy pártállam.

Ólevendula 2014.05.08. 12:32:59

@Szarazinda:

Én '64-ben, no ez is különbség kettőnk között.
Egy bizonyos!
Engem zavar, az erősen jelenleg is baloldali édesapának a jobboldali, helyi Fidesz elnök csemetéje!
S amikor megkérdezték a rendszerváltoztatásakor az apukát, hogy hogy fideszes lett a fiad?
Az volt rá a válasza, hogy most ezt láttuk célszerűnek!
No ezek engem végtelenül zavarnak, sőt, bosszantanak.
S ezek a csemeték jól megélnek abból, hogy volt gerincük köpönyeget fordítani!

Kivlov 2014.05.08. 12:35:40

@is:
Marhaság. Írom újra: ahogy sz*rul tudták csinálni mert megvolt a többség, úgy jól is tudták volna!!!
Meg volt a parlamenti többség. Itt a lényeg. Nehogymár az legyen a gond, hogy nem volt 2/3 és azért nem tudtak kormányozni. Akkor ’89 óta csak egyszer lehetett volna előttük. Vicc.
Hogy társadalmi támogatás 2006ban már nem volt azon meg nem kell csodálkozni Öszöd után…

polgári kór 2014.05.08. 12:37:57

@is: A bolsik is ilyen értelmetlen elmélettel+ideológiával kampányoltak.

De a durva az hogy most is...:)

freehckr 2014.05.08. 12:38:49

@rajcsányi.gellért (ergé): „Ausztriában kb. 30 százalékos a szélsőjobb támogatása”

Mondjuk ugye akkor mit nevezünk „szélsőségnek” (@citrix olvtársunk csak „szélsőséges, demagóg politikát” említett)?! Mert turbóliberálisan vett értelemben ha valaki kiáll, és fennhangon a magyar/osztrák nemzeti érdekek védelmét hirdeti, az már eleve „rasszista szélsőség”, de kisebbséget a többség kárára diszkriminálni és előnyökhöz juttatni egyfajta „turbóliberális erény”... holott a kettő „egykutya”, de azért mégis csak furcsa osztrákként/magyarként beilleszkedésre képtelen és így deviánsnak nevezhető társadalmi csoportokat előnyhöz juttatni a többség kárára csak amiatt, mert ők más etnikai/nemzeti csoporthoz tartoznak mint a többség... :)

Az mondjuk mennyire nem „szélsőséges politika”, hogy államosítunk egy piacot, vállalkozások, családok ezreinek okozunk anyagi/egzisztenciális hátrányokat, sőt, fogyatékosokat fosztunk meg egyetlen megélhetési forrásuktól, majd a piacgazdaság alapvető szabályaira fittyet hányva újraosztjuk a piacot, de már csak a haverok közt... a „papírmunkát” természetesen alaposan eldugva... Az, hogy idióták egy fura Benny Hill show keretein belül cigánybűnözés ellen tiltakozva egymást dobálják fejbe kövekkel, kétségkívül nevezhető szélsőségnek, de azon kívül, hogy egymásnak ártanak az ilyen baromságokkal, és a dolog kiinduló pontját tekintve igazuk is van (valamit tenni kellene a cigánybűnözés ellen), még nem okoznak a nemzetgazdaságnak milliárdos károkat... ellentétben trafikmutyikkal, földmutyikkal...

Bambano 2014.05.08. 12:38:51

ha szerinted Magyarországon hatalmas monokultúrák vannak a mezőgazdaságban, akkor neked rohadtul nem kellene kis gazdaság beindításával erőlködni, hanem vissza kellene költöznöd a betonra.

polgári kór 2014.05.08. 12:39:37

@is: Nem a szabályok érdekelnek hanem hogy mit akar az EU a 70ezer/hektár támogatásért.

Mert olyan hogy pénz semmiért, olyan nincs.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2014.05.08. 13:01:54

@tesz-vesz: Há' megmondta a Pintér, hogy itten rend lesz nem? Azt az is lett. Odafigyelünk, na.

turista a saját országában 2014.05.08. 13:14:22

A csökött, meghasonlott magyar társadalom egyik évtizedes kórtani tünete, hogy "csontjobboldali" családok rendre a valódi konzervatizmussal köszönőviszonyban sem lévő bolsevista Fideszre szavaznak.

polgári kór 2014.05.08. 13:17:26

@turista a saját országában: mér kire kellett vóna? vagy kire kellene most vasárnap?

never again 2014.05.08. 13:19:18

Szerintem meg maradj itthon és edd meg, amit főztél.

freehckr 2014.05.08. 13:21:14

@turista a saját országában: Sajnos a több évtizedes kádári szocialista agymosás nem múlik el nyomtalanul, ma már nyilvánvaló, hogy ezt csak az idő fogja megoldani kihalásos alapon... mondjuk szerencsésebb lett volna, ha ezen idő alatt már nem megy tovább ugyanez az agymosás, újabb generációkat is megfertőzve (lásd aktuálisan a fiatal mandineresek is milyen szinten mennek le bolsevik kutyába bolsevik pártjuk védelmében). Ezért lett volna szükség rendszerváltásra, hogy a szocialista cselédek már ne mételyezhessék tovább a közgondolkodást. Ezért lenne szükség még mindig a rendszerváltásra, mert tekintve az ország jelenlegi helyzetét, nincs újabb 25 évünk a „posztkommunista átmenetre”...

druppel 2014.05.08. 13:21:34

Voltaképpen egyetértek a szerzővel. Sajnos nem új keletű, amit ír, amit érez. Már Ady költészetében is megjelent Magyarországnak az a furcsa kettőssége, ami most is jellemzi. A keleti és a nyugati életfelfogás ütközőpontja vagyunk. Sikerült létrehoznunk egy korcs piacgazdaságot, amelyik a kapitalizmus gyengéit ötvözi az átkos legrosszabb vonásaival.

Már nem a szovjet megszállók azok, akik fenntartják a politikusok és az illegitim rendszer hatalmát, hanem a pénz, és az uram-bátyám viszonyok. Itthon valaki vagy beáll a sorba, felfelé nyal, lefelé tapos, és segít egy fél diktatórikus rendszer kiépítésében, vagy idővel lehúzza a mocsok, és a sok gáncsolás.

Magyarország nem szabad, semmiképpen sem a szó pozitív értelmében liberalista ország. Sajnos bárkit el lehet lehetetleníteni, ki lehet készíteni mondvacsinált indokokkal. Jelenleg nem a tehetség számít, hanem az ismeretségi viszonyok és a párthűség. A magántulajdon már nem szentség, hanem ha értékes, akkor potenciális politikai célponttá tesz (lsd.: EMIR rendszer, kishantos, stb).

Az látszik, hogy nem érdemes a jóra törekedni, annak, aki nem áll be a sorba, nincs jövője. Lehet robot egy gyárban, vagy egy multinál, kereshet annyi pénzt, ami arra elég, hogy vegetáljon, de arra nem, hogy fejlődjön. Idővel mindenki megkeseredett és begyepesedett lesz.

Anno 2010-ben az Orbán-kormány arra kapott felhatalmazást, hogy felszámolja ezt a rendszert, hogy végre egy valódi, tudásalapú piacgazdaságot hozzon létre. Egy olyan országot, ahol a munka érték, ahol nem azokat sarcolják meg, akik akarnak és tudnak is tenni, és nem azokat támogatják, akik soha nem is dolgoztak, nem tettek semmit a siker és az előre jutás érdekében. 2010-ben a FIDESZ jelentette a reményt a változásra, a reményt arra, hogy végre egy európai piacbarát demokráciában éljünk, egy olyan országban, ahol nem lopják el a jövőnket a hatalom érdekében, ahol belátják, hogy a jövőbeli fennmaradás záloga a tudás, az innováció.

A FIDESZ azonban visszaélt a 2/3-ával, és pont a fentiek ellentétét valósította meg. Kiépített egy oligarcha rendszert, ahol a helyi kiskirályok bármiről dönthetnek, ahol rájuk a törvények nem vonatkoznak. Egy országot építettek fel javarészt tehetségtelen embereknek. Egy szürke országot, jövőkép nélkül. A FIDESZ a jövőt éli fel, lopja el a saját hatalma érdekében. Elrabolta a fiataloktól a reményt. Teljesen nyilvánvalóvá tette, hogy a rendszerváltás, amiért a szüleink dolgoztak csak módszerváltás volt. Csak az arcok cserélődtek le, kiépült egy látszat demokrácia, de a mélyben a problémák ugyanúgy fennmaradnak.

A fiatalok azért menekülnek el, azért nem itt képzelik el a jövőt, mert nem érzik magukat biztonságban. Nem érzik sem a jog, sem a szociális, sem a közbiztonságot. Nem érzik azt, hogy lenne értelme a tisztességes munkának, a tenni akarásnak. Ebben minden eddigi kormányzó politikai erő egyaránt hibás, de a demokrácia koporsójába a FIDESZ verte bele az utolsó szöget. Ő tudatosította mindenkivel, hogy ez az ország egy a politikai klientúra számára következmények nélküli ország marad.

A fiatalok ebből nem kérnek. Nekünk jövő kell, fejlődési lehetőség, demokrácia és nem plutokrácia.

turista a saját országában 2014.05.08. 13:23:00

Posztolónak nyílik ki a szeme, de még mindig nem eléggé. Már képes meglátni a rendszer egyébként ordító visszásságait, de a megfelelő konzekvenciákat még nem képes levonni.

"Egyre fuldoklóbb hellyé válik a hazánk,...
...
Ez nem Fidesz-fikázó cikk akart lenni, bármennyire is annak tűnik..."

Nem is fikázni kell, annak pejoratív értelme van. Tényszerűen rámutatni a rendszer önellentmondásaira, és züllött voltára.

Az az ébredés még mindig korai állapotát mutatja, hogy ugyan már ő is fullasztónak érzi maga körül a légkört, de azokat, akik miatt fuldoklik (másik több millió polgártársával együtt), még nem hajlandó kellőképpen ezért elítélni.

jégmama (törölt) 2014.05.08. 13:24:29

Eddig mi is Fideszes szavazók voltunk. Idén már nem. Mikor először voltak kormányon , nekünk jó volt. Láttuk a munkánk eredményét, elhittük, hogyha becsülettel, tisztességgel melózunk haladunk előre. Alsó középosztálybeli család voltunk. Azóta viszont, egyre nehezebb az életünk. Pedig ugyanannyit, sőt még többet is dolgozunk. De már hó végén nincs pénzünk. Azok az intézkedések amiket az előző ciklusban hoztak, nekünk nem segítettek. Pedig kitudjuk használni a családi adókedvezményt. Csak valahogy az a 20 ezer ft plusz eltűnik. Mintha nem is lenne. Volt ez a nagy rezsicsökkentés. Ez itt így néz ki. Önkormányzattal leszerződött szippantó cég eddig 5000 ft-ért vitte a trutyit. Jött a csökkentés 4500-ra csökkent. Kb félévig volt ennyi. aztán nagy hirtelenjében szerződést bontottak. Most 6000-ért viszik. A helyes válaszolónak jár egy piros pont.: Mennyivel csökkentették a rezsimet? Egyik kézzel adnak, másikkal elvesznek. Ilyen adó olyan adó, és évről évre rosszabbul élünk. Mi vagyunk azok akik becsületesen dolgoznak, és ugyanerre neveljük a gyerekünket is. Belőlük nem lesz naplopó, segélyért kuncsorgó emberke. Ha ehhez külföldre kell menjenek, hát mennek. Elvileg a Fidesz minket képvisel. valahogy nem érzem a fene nagy törődést. Pedig csak annyi kéne, hogy hagynának bennünket fellélegezni. Idén másra szavaztunk. Önkormányzati választáson is másra fogunk. Tőlünk teljesen elfordultak, minket senki nem képvisel.

polgári kór 2014.05.08. 13:28:00

@jégmama: köszönöm hogy a Jobbikot választottad!

2014.05.08. 13:37:06

Olvasom, hogy kaszinós koncessziós jogok kerültek zsidó kézből (Schreiber) zsidó kézbe (Vajna). Itt Magyarországon.

Segítsetek már elvtársak, ez tizes skálán hányadik szintű holokauszt?

És mennyiben rímel ez a cikkre, hogy itt csak kontraszelektáltak jutnak pozícióba?

turista a saját országában 2014.05.08. 13:37:50

@druppel: Egy dologgal egészíteném ki:

Írod: "Anno 2010-ben az Orbán-kormány arra kapott felhatalmazást, hogy felszámolja ezt a rendszert, hogy végre egy valódi, tudásalapú piacgazdaságot hozzon létre. "

Ezt józan fejjel már 2010-ben sem lehetett a Fideszről feltételezni. Épp' ellenkezőleg: a kényelmes bolsevik eszközökkel működtetett feudálkapitalista urambátyám-világ (igen: ez a zagyvalék az orbáni rendszer) tökélyre fejlesztésén dolgoznak, azt nagyon is. Kár, hogy az anno 2,7 millió szavazó értelmesebbje ezt előre nem látta.

gyalog.galopp 2014.05.08. 13:39:45

@Roan:

Abban igazad van, hogy hiperek helyett a szuperek valóban helyesebb lett volna. Általában véve a kereskedelmi láncokra gondoltam, ezek különösen a multik tudják az áru választékon , illetve az árképzésen manipulálni a fogyasztói szokásokat.

A fogyasztói igények változnak, vagy a kereskedelem gerjeszt ujabb és újabb igényeket ezen lehetne vitatkozni, de tömeg igény egy termékre akkor szokott megjelenni, ha már ismerik a terméket.

A multi kereskedelmi láncok üzletpolitikája a fenntartható fejlődésre épül, sajnos ennek ellent mond az ember véges fogyasztási kapacitása.
Élelmiszerről beszélünk ugye, egy 80 kg-os embernek szüksége van X kalóriára az egészségéhez, ha 2X-et etetsz vele, elhízik és beteg lesz, akkor már gyógyszert fog zabálni.

A másik, a termékek megvásárlásához fizetőképes kereslet kell, az árukínálat minősége a kereskedelmi láncoknál is a fizetőképes kereslet függvénye. Egyébként meg Etiópiában hiába halnak éhen ezrével az emberek, a multik nem fognak náluk kaviárt osztogatni.

A harmadik, minden így a multik pazarló gazdálkodását is mindig meg kell valakinek fizetni. Egy kávé ültetvényen dolgozó munkás egy napi béréből nem tudsz meginni egy kávét mondjuk Párizsban egy közepes kávézóban.

A megoldás valószínűleg az lesz, ha átértékeljük a fejlődés fogalmát. A fejlődést nem profit %-ban, hanem fizikai és mentális egészségi állapotban , ... meg ilyenekben mérjük.

polgári kór 2014.05.08. 13:41:51

@"No one was shot" - hazudta a tróger zsidó: Nem pontos.

De azért keretlegényezett egyet a tróger Schreiber, aki az utolsó kocsmai nyerőgépig mindenről sápot húzott a ballibek alatt. Ez legalább most nincs. De ajvék az van, meg lesz is..:)

2014.05.08. 13:52:37

@turista a saját országában:

Annyira sajnálom, hogy már nem a Cionista Cirkuszi Társulat, más néven Gyurcsány Bohóc és a Nagykörúti Kilincsorrúak vezetik Magyarországot. Náluk szakértőbben senki sem állt ki a cigánybűnözők jogaiért. Úgy hiányoznak, hüpp-hüpp :(((

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.05.08. 13:54:36

@gyalog.galopp: "A megoldás valószínűleg az lesz, ha átértékeljük a fejlődés fogalmát. A fejlődést nem profit %-ban, hanem fizikai és mentális egészségi állapotban , ... meg ilyenekben mérjük. "

Vannak ilyen irányú próbálkozások. Íme a Happy Planet Index, egy tipikusan kudarcos és fals mérés eléggé jogos kritikája:
kapitalizmus.hvg.hu/2014/04/28/a-fenntarthatosagi-statisztikakrol/

Alfőmérnök 2014.05.08. 13:58:37

@Counter: Na hát ezt is megértük, hogy szegény Editet lehaladározzák. Szerencséd, hogy nem tud róla, mert nagyon kikapnál tőle ezért.

NekemNemEzKell 2014.05.08. 14:05:41

@citrix: Honnan veszi ezt Orbán Viktor? Sehonnan. Ezt csak te mondod.Amúgy már nagyon eldönthetné a ballib, hogy Orbán mit akar ( szerintük!) Kádár rendszert, Rákosi rendszert, vagy Horthy rendszert.
Én remélem a legutóbbit, mert akkor a magát baloldalnak nevező párt, megy a helyére: a sittre! Ahol Horthy idején voltak!

Makkasz 2014.05.08. 14:14:03

Nem rossz a fejtegetes, de ami miatt a kozeposztaly kivonul (sok esetben szo szerint, elhagyva az orszagot), az a

PATERNALISTA allam, es az ETATIZMUS.

Megha lenne is jolet, az hogy kiskiralyok, pokhendi kis balfaszok akarjak meghatarozni eletunk minden teruletet, kozben allami szinten hivatalosan elfogadott a pazarlas, a semmitero dolgok felnagyitasa (alkotmany asztala, sportstrategia, stadionok), az ostobasag (stadionok), addig az onallo, eros kozepretegnek keresnivaloja nincs.

A felso kozepreteg es gazdagok vagy opportunistak es besimulnak a birkanyajba, vagy a kozeposztalyhoz hasonloan menekulnek.

A szegenyeknek nem maradt mas mint a kiszolgaltatottsag. A nagyobb szegenytomegrol, es nagyobb kiszolgaltatotti letszamrol orbankormany tudatosan gondoskodik.

Az orszag pusztulasa folytatodik.

Valodi jobboldali, versenyt preferalo, nem gondoskodo hanem racionalis, iciripiciri allam, szolgalo politikai elit valtoztathatna ezen. Na ilyen nincs, es nem is igenye a 90% gondolkodni nem kepes embernek.

2014.05.08. 14:14:54

@polgári kór:

A jelenség a lényeg: amikor kritika van, a zsidók megszűnnek létezni. Minden a zorbán és az urambátyám magyarok felelőssége.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.05.08. 14:15:20

@Alfőmérnök: Nem azt nézem, hogy ki mondja, hanem azt, hogy mit mond.

Nem tudom, ki ő, így nem is befolyásol a véleményem megalkotásában.

Zephyrous 2014.05.08. 14:15:55

"Egy csalódott Fidesz-szavazó gondolatait akartam megosztani, hogy utolsó mentsvárunk voltak ők, de cserébe csak fejsimogatást kaptunk, az égvilágon semmi sem lett jobb."

Miért utolsó mentsvár a Fidesz? Ott van még a Jobbik! Ők nem szerepeltek le, mint a Fidesz és a baloldali ámokfutás!
Lehetne nekik esélyt adni, de olvastam az írásban, hogy nem csak a baloldal, de a Jobbik ellen is zsigeri a cikkíró gyűlölete!

2014.05.08. 14:16:09

Az urambátyám kifejezés egyébként nagyon trendi lett a balliberális értelmetlenségieknél, ezt szajkózza az összes romkocsma-töltelék. Talán még a sajtószabadságot is megelőzi.

polgári kór 2014.05.08. 14:18:15

@Makkasz: 'Az orszag pusztulasa folytatodik.'

Ennek fő bizonyítéka a dupla 2/3 meg a nemsokára következő cucionista taknyolás az EU választáson.

Frídom for hángöri!!

2014.05.08. 14:18:16

@polgári kór:

Joav Blum szerintem egyszeri szereplő volt, mint a Ricsi Field meg a pedofil Kohn. Jöttek erősiteni a liberrált oldalt, meg is látszik a választási eredményeken.

laci_52 2014.05.08. 14:20:28

Miről szól ez a cikk? Egy elkényeztetett gazdag csemete nyafog és elégedetlenkedik, pedig két diplomával, jó családi háttérrel 27 évesen többféle karrierlehetőség is áll előtte.

Nem veszi észre, hogy a többség sokkal rosszabb esélyekkel indul, mint ő. Ne fogjon semmit a politikára, anélkül kezdjen valamit magával!

citrix 2014.05.08. 14:22:09

@NekemNemEzKell: Szólaljon már meg végre egy, csak egyetlen magát jobboldalinak tartó ember aki a demokrácián nem a sittet, koncentrációs tábort érti. Horthy jól tudjuk hová kormányozta az országot.

Makkasz 2014.05.08. 14:23:03

@polgári kór:

A dupla ketharmad = 4/3

Egyebkent nem tudom mire lenne bizonyitek az emberi tudatlansag, a nagy allam akarasan tul. Ugyszinten nem ertem hogy jonnek ide a szocik, akik idejen ugyanigy pusztult az orszag, max. az arrogancia es az arc volt kisebb.

Ha ossze akarod hasonlitani, orbankormany alarendelte az alkotmanyos rendet oligarchatabor gazdagodasi igenyenek, a szocialistak a demokracia hianyossagait kihasznalva gazdagitottak sajat oligarchaikat. Egyik 19 masik 1 hijan 20.

polgári kór 2014.05.08. 14:23:19

@"No one was shot" - hazudta a tróger zsidó: Azér azt levágod, hogy ezek szerint a cucionisták a parlamenti kampány tématizálását az eredmény fényében annyira sikeresnek találták, hogy most bátran folytatják ugyanazt.

Lehet hogy nem is Ron Werber hibája vót? Hisz őt már picsán rúgták.

polgári kór 2014.05.08. 14:24:00

@Makkasz: Az emberi tudatlanság valóban szomorú, jó hogy egyetértünk vmiben.

polgári kór 2014.05.08. 14:25:06

@citrix: 'Horthy jól tudjuk hová kormányozta az országot.'

Rákosi mondta?

civil polip 2014.05.08. 14:26:30

@Ólevendula: "Jó lenne, ha ezt az oldalt vezető politikusaink is olvasnák, a kommentekkel együtt!"

Olvassák (az embereik). És látják, hogy nincs ok az aggodalomra.

I_Isti 2014.05.08. 14:29:19

@laci_52: "többféle karrierlehetőség is áll előtte. "
ja, csak nem találja még azt a feneket, amit nyalni kellene neki...

2014.05.08. 14:29:37

@polgári kór:

Hát ez van, a szocionisták nagy játékosok. Retorikájuk jutalma ordenáré pofáraesés lett április 6-án, de sebaj gondolták, megtesszük megint ugyanarra a tétet.

gyalog.galopp 2014.05.08. 14:31:26

@Counter:

Van egy másik felmérés is - ne kérd a linket, nem tudom hol van - Kuba egészségi állapotát hasonlították össze az USA-val.
Kuba vezet, különösen a mentálhigiénés állapotuk jobb. A a szív, érrendszere betegségek, cukorbetegség és mindenféle pszichoszomatikus nyavaják tekintetében az USA torony magasan veri Kubát.
Kubában a gyógyszertár úgy néz ki mint nálunk egy gyógynövényes drogéria.

De valamit még mindig félreértesz, én nem a fejlődés ellen vagyok, hanem az önpusztító fejlődés ellen vagyok.
Igen, most magyarázzam el neked, hogy ez mit jelent, nem magyarázom ,gondolkozz.

lpt1 2014.05.08. 14:36:27

@Matróz Kommandó: Ja, ha túlszabályozás, akkor az EU sara, ha meg kivéd valami fertőzött kaját, akkor a Magyar Géniusz Gyöngyszeme...

LOL, minden, ami kényelmetlen, az úgy van eladva, hogy az EU miatt van, de ha egyszer kinéznél nyugatra, láthatnád, mennyivel lazább ott az élelmiszer kezelése... Lásd dinnyelékelés, sajtok, hústermékek a piacokon...

J.László 2014.05.08. 14:37:20

@citrix:
Nem is értem, akkor miért utáljátok annyira Orbánt.

I_Isti 2014.05.08. 14:38:50

@polgári kór: "Az index.hu adott hírt először 2012 tavaszán arról, hogy Finkelstein és _házas_ társa, George E. Birnbaum(wd) – aki 1998-ban Izraelbe költözött az Egyesült Államokból – legalább 2008 óta rendszeresen tanácsokat ad a Fidesznek a Századvég alapítványon keresztül.[14] Birnbaum cége, a GEB International honlapján büszkén említi, hogy 2010-ben ők segítették a Fideszt kétharmados győzelemhez a magyar választásokon.[15]
Finkelstein és Birnbaum a választások közötti időszakban is átlag 5-6 hetente járnak Magyarországon. Fő kapcsolattartójuk Habony Árpád. Magyarországi látogatásaik során csoportos találkozókat tartanak a Fidesz vezető politikusaival, Orbán Viktort is beleértve. A kutatások és a kampányok operatív szervezésével többnyire Birnbaum foglalkozik, Finkelstein az összefüggések feltárására az üzenetek megfogalmazására és azok célba juttatására összpontosít.[13]"

polgári kór 2014.05.08. 14:41:16

@I_Isti: Én is ezt mondom. Nem a kampánytanácsadókon múlt, hanem azon hogy Orbán okos, a cucik meg hülyék mint a segg.

Makkasz 2014.05.08. 14:43:38

@polgári kór: Szerinbtem abban is, hogy valasztasi eredmenyek nem legitimaljak az utana elkovetett bunoket, es nem teszik elfogadhatova maganvagyonok lenyulasat, korrupciot, elkotelezodest oroszorszag fele.

Ha ezzel nem ertesz egyet, akkor azzal hogy a negyharmad nem teszi elfogadhatova a burokracia tehetetlenseget, mindenek fole tornyosulasat es agyonszabalyozast sem.

A fekek es ellensulyok rendszere? Rogan vagyongyarapodas nyomozasan meg "gondolkodnak", de az ot tettenero ellen mar folyik az eljaras :).

Pipas 2014.05.08. 14:44:32

@gyalog.galopp: "A a szív, érrendszere betegségek, cukorbetegség és mindenféle pszichoszomatikus nyavaják tekintetében az USA torony magasan veri Kubát.
Kubában a gyógyszertár úgy néz ki mint nálunk egy gyógynövényes drogéria."

Jah, de ez alapján a 14. századi magyar orvoslás veri mindkettőt, akkoriban egyetlen érrendszeri megbetegedést, cukorbeteget és pszichoszomatikus beteget sem regisztráltak hazánkban.

Az USA-ban a várható életkor 78.1 év, kubában 78.6, ez szerintem nem jelentős különbség a "toronymagasan veri" kifejezés mindenképpen indokolatlan.

polgári kór 2014.05.08. 14:44:36

@Makkasz: Jó, ezt már április előtt is mondtad. Akkor is elhittem.

Most is a fideszre szavaznék. Te kire?

citrix 2014.05.08. 14:49:45

@J.László: Sajnálom hogy nem érted. De mondj olyan tulajdonságait amiért Te szereted!

Makkasz 2014.05.08. 14:50:04

@polgári kór:

Ahogy eddig se szavaztam soha a fideszre vagy az mszp-re, most sem tettem volna. Egyebkent a fidesz enyhen megnehezitette a szavazasomat (8 ora utazas, annak koltsege, nyilvantartasba vetel, elozetes nehezitett regisztracio), ill. nem volt egyetlen vonzo alternativa sem, igy nem utaztam 8 orat hogy szavazhassak.

Ha kotelezo lenne szavazni, akkor LMPre szavaztam volna. A gond csak hogy a baloldalisagtol irtozom, de ok legalabb egy vallalhato politikai vonal. 2010 ben rajuk szavaztam, felesegem megbeszelten a fideszre. Szurkoltam a fidesznek, eveken keresztul minden tusnadi rendezvenyen ott voltam. Az elso intezkedesek utan (konnyitett allampolgarsag, egykulcsos szja) felhivtam bennfentes fideszes barataimat, gratulaltam.

Ami ezutan jott az remalom. Elhagytam az orszagot, uj, szabad eletet kezdtem mashol.

Robinzon Kurzor 2014.05.08. 14:50:15

@is: "És még 20 évig lesz Orbán, és aki 2008-ra belesétált az ő csapdájába, annak nagyon nehéz dolga lesz onnan kijönni. Kb. meg kell tagadnia azt a 10 évet 2000 és 2010 között, újra szét kell néznie a világban, az alapoktól kezdve."

Szinte pont ezt írtam én is.
Viszont aki érzelmileg ennyire beleállt, az nem fogja saját maga számára sem bevallani, hogy nem 2010 után változott meg valami, hanem már az is hamis volt, amibe az rajongásának tárgya volt.

polgári kór 2014.05.08. 14:54:23

@Makkasz: Akkor mit pofázol ha nem szavaztál?

'Egyebkent a fidesz enyhen megnehezitette a szavazasomat (8 ora utazas, annak koltsege, nyilvantartasba vetel, elozetes nehezitett regisztracio)'

Mit nehezített meg a fidesz te birkaszar? 90 óta szavaznak így a Mo-n lakhellyel rendelkező külföldiek..:DD

citrix 2014.05.08. 15:00:25

@polgári kór: Annyira szépen, szabatosan foglalod össze gondolataidat hogy "élmény" olvasni.

polgári kór 2014.05.08. 15:04:09

@citrix: Kibaszott priceless amikor évekkel előre lehet tudni hogy fog lebonyolódni a szavazás külföldön.....

....200 kommentben szidja Zorbán választás előtt, meg után, de szavazni nem megy el mer Qrvaorbán megnehezítette kacc, most meg szidja tovább...

kurva szánalmas emberek vannak

Makkasz 2014.05.08. 15:04:30

@polgári kór: Latom kibujt beloled a negyharmados verfideszes.

Azert nem szavaztam, mert nem volt kire. Csupa baloldali part ul a parlamentben (Jobbik nem vallalhato).
Egyebkent, a valaszto racionalis (vagy nem racionalis) donteset kar megkerdojelezni, az csak a butasagodrol bizonyitvany. A demokracia fokmeroje az is, mennyire konnyu szavazni. Minden nehezites ellene van (vajon miert bukott el az elozetes regisztracio kezdemenyezese, mire tippelsz?).

Mivel kb. 400.000 embernek volt lehetosege nyilvantartasba vetel, es engedelyeztetes nelkul szavazni, nem lett volna nagy dolog megadni a lehetoseget azoknak, akik kozul sokan (ugye moi lakhellyel rendelkezok, nem 10-20-50 eve mentek el) fidesz miatt hagytak el az orszagot. Nyilvanvalo hogy az eljaras, a nagykovetsegek hozzaallasa teljesen tudatos volt.

Nem attol lesz valaki hazafi hogy nagy a pofaja, vagy mert elment szavazni.

Birkaszar:))) Cutie pie.

Latom, a stadionokat szereted, az elvett nyugdijmegtakaritasod helyetti igeretet is.
A nyomort es tudatlansagot is kedvelheted.

Szomoru, hogy a fideszrol lefordulnak a tehetseges, gondolkodni kepes emberek (Holoda, tegnap szerencsejatek Rt. embere), es maradnak az opportunista talpnyalok es az agyhalottak.

Azt en ertem, hogy nem faj masok sorsanak megnyomoritasa, de amikor te szegenyedsz, te gyermeked jovojet adjak el, az sem erdekel?

durbintss 2014.05.08. 15:04:46

@citrix: nektek semmi se lenne jó. Inkább ezzel kellene már szakítani, minek svájcot vízionálni. Jobb lenne tudomásul venni, hogy ennyi van és kész. Lassú javulásra lehet csak errefelé számítani, ez viszont nem lesz annyira érezhető javulás. Aki azt hiszi, hogy a bére megduplázódhat rövid időn belül, az nagyokat téved.
De ezért nem a fidesz legyen már a hibás.

polgári kór 2014.05.08. 15:05:48

@Makkasz: Ja hogy nem volt kire. Akkor kussolj bazdmeg, vagy indulj a választáson.

polgári kór 2014.05.08. 15:11:01

@Makkasz: 'Mivel kb. 400.000 embernek volt lehetosege nyilvantartasba vetel, es engedelyeztetes nelkul szavazni, nem lett volna nagy dolog megadni a lehetoseget azoknak, akik kozul sokan (ugye moi lakhellyel rendelkezok, nem 10-20-50 eve mentek el) fidesz miatt hagytak el az orszagot.'

Te idióta faszcibáló!

A 400.000 ember anélkül vesztette el az állampolgárságát, hogy 1 méterel odébb ment volna.

Te meg elmentél innen, mert el akartál menni, és nem jelentkeztél ki, mert nem akartál kijelentkezni. Ezek után szavazni se akartál, de itt sírni azt akarsz.

Mekkora hugyosjóska vagy bazdmeg?

Arrius (ex-Nathan D'Xantine) 2014.05.08. 15:24:27

Hm.
Azért az, hogy egy roppant óvatos és finom kritika leírójában felmerül hogy "fidesz-fikázó"-nak minősülhet, szerintem tökéletesen minősíti a rendszert.

A rokkant is ember · http://arokkantisember.blog.hu 2014.05.08. 15:25:23

"...a nagy eufória után hatalmas csalódás ért, idén április 6-án már el se mentem szavazni (ezt korábban „bűnnek” tekintettem)...."

Tudod, ez nem bűn, hanem hiba. Annak viszont olyan komoly, hogy ezt az egész szép hosszú irományodat, annak minden okfejtésével együtt komolytalanná teszi. Aki látja, hogy nem jól mennek a dolgok, és ennek ellenére nem akar/tud másképp dönteni, az felelőtlen és döntésképtelen, pipogya alak, aki meg is érdemli, amit kap a sorstól. Nem igaz, hogy "nincs alternatíva" Az mindig van. Csak az úgynevezett "szakértői" kormány mondogatta ezt... szóval, kedves posztoló, gondolkodj picit, mielőtt legközelebb telesírod az internetet:

arokkantisember.blog.hu/2014/04/04/hat_en_immar_hogy_valasszak

Behajtó70 2014.05.08. 15:41:27

Ha kamu az egész, akkor csak egy szokásos ballib hazugság. Ha nem kamu, akkor megint bebizonyosodik, hogy a legostobabb emberek is a diplomások közül kerülnek ki...mint ez állitólagos nemszavazó.

Inkább az elsőre fogadnék.

Petyat 2014.05.08. 15:44:18

@is: Ugye csak viccelsz

Bokros egy elvtelen köpönyeg forgató. Kinek nem feküdt még le?

MSZMP
MSZP (1990–1991)
MDF (2009–2011)
MoMa (2013–)

Gyurcsány az elkúró kinek alternatíva?

Bajnai? Erre már nem is reflektálok.

Egy viszont tény. Mindhárman gazdasági szakemberek és mindháromnak volt lehetősége bizonyítani de csúnyán elbukott. Többször is.

Minden olyan erőt kizárok, akik valaha részt vett a kormányzásban és/vagy tagja volt az ellenzéki kerekasztalnak, ami a közhiedelemmel ellentétben nem társadalmi kezdeményezés volt, amire meghívták az MSZMP-t, hanem fordítva. Az egész rendszerváltás a pufajkás MSZMP hatalomátmentése volt.

Két párt marad, és bennük reménykedtem egy hónappal ezelőttig. Mára azokról is kiderült, hogy az anyjukat is eladnák egy bizottsági helyért. Egész áprilisban azzal agitáltam mindenkit, hogy csak egy Jobbik-LMP együttműködés mentheti meg az országot. Sajnos tévedtem ebben is.

Szóval kell egy új erő, de nem elég a bizonytalanokat megnyerni. Fel kell ébreszteni a kiszes kézcsókoltatók (orbán és gyurcsány) megtévesztett rajongóit is.

Csapdában vagyunk. Ugyanazokat a köröket futjuk és ahogy látják ezek a mocskok a vergődésünket egyre pofátlanabban. Azt a korrupciót és mutyihalmot, ami most következik nem tesszük zsebre. ŐK IGEN! :D

Hanyok mindegyiktől. Ha rajtam múlna száműznék párat közülük, a többit pedig örökre eltiltanám a közügyek gyakorlásától is! Pár éve még ki akartam végeztetni őket, de az örökös száműzetés sokkal jobb megoldás.

Tyreo 2014.05.08. 15:44:24

Ezzel a sorozattal most olyan hangok szólalhatnak meg végre ebben az országban amire nagy szükség lenne.
Gratula!

polgári kór 2014.05.08. 15:45:33

@Behajtó70: Már a választás előtt is szokásos volt....

....posztban/kommentben ez a 'fideszre szavaztam 2010ben, de csalódtam' panel, ezek szerint sikeresnek találták az emeszpében..:DD

Megint ugyanazokat a lovakat tesik meg kínjukban.

_most_ 2014.05.08. 15:46:58

@Behajtó70: imádom az ilyen egybites fidesz szavazókat, nyilván bárki aki kritizálja a nagyszerű Orbán kormányt az biztos hazudik vagy ostoba, csak hát az ostobák a fideszre szoktak szavazni, így nyilván hazudik a posztoló :D

lavór 2014.05.08. 16:25:11

"Egy férfi, akinek a családja mindig a Fidesz-tábort erősítette, idén el sem ment szavazni. Vajon miért?"

Lehet munkanélküli lett... És mint az köztudott, akkor annyit is ér.

♔bаtyu♔ 2014.05.08. 16:25:20

Úgy tűnik, viszont a volt ballibsi pedig a fideszre szavazott. Esetleg a jobbikra.

(Persze én örülök, hogy vele is többen lettünk).

♔bаtyu♔ 2014.05.08. 16:34:24

@_most_: Te akkor is ostoba vagy, ha nem kritizálsz. Tudod a gének:)

Roan 2014.05.08. 16:42:05

@gyalog.galopp: Ha innovációra gondolsz új termék esetén, akkor azt nem a kereskedők, hanem a gyártók szokták kifejleszteni, tehát ugyanaz az új termék elérhető a szuperben és a sarki kisboltban egyaránt. Az ár pedig leképezi a működési költségeket, a magas működési költségű független kisbolt nagyobb árréssel dolgozik, tehát a pazarló multi ebből a szempontból nem igaz, sőt.
A fenntartható fejlődéssel egyetértek, de ez, mint ahogy a kereskedelemben sem érvényesül igazán, úgy máshol sem. Egyébként Fair Trade árut lehet vásárolni már itthon is, de, mint látható, akkora igény van rá, amekkora.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.05.08. 16:58:53

@gyalog.galopp: A középkorban jobbágynak jobb volt lenni, mint nemesúrnak, mert a jobbágyok között ismeretlen volt a köszvény.

Ne haragudj, de ha eddig nem tanultál meg statisztikát értelmezni, akkor most már úgyse fogsz.

A közelmúlt sajtócikkeiről való felületes ismereteim szerint Bogár László rendszeres olvasója lehetsz, hogy épp ez ugrott be – bogáristákkal pláne nincs értelme bármit is kezdeni.
Egyetek ontológiát, s ne hagyjátok, hogy a globaloböllér leölje a lokalomalacot.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.05.08. 17:02:05

@Makkasz: A bolseviknek nem fáj semmi... ezek már azok.

@Alfőmérnök: Annak hiszi magát, de ne a címkékből induljon ki, hanem azt nézze, amit mond.
Az meg társadalommérnökösködés.

na4 2014.05.08. 17:13:07

A poszt telitalálat. Én már nem vagyok ennyire lojális, már keresem az uticélokat. Kár itthon erőlködni.

Ólevendula 2014.05.08. 17:23:58

@civil polip:

Akkor viszont szükségük lenne szemüvegcserére.
Köszönöm a soraim észrevételét!

-

civil polip 2014.05.08. 14:26:30
@Ólevendula: "Jó lenne, ha ezt az oldalt vezető politikusaink is olvasnák, a kommentekkel együtt!"

Olvassák (az embereik). És látják, hogy nincs ok az aggodalomra.

Ólevendula 2014.05.08. 17:25:14

@Counter:

Hmmm.
Több, mint érdekes!

MAXELL birkaman buzizó \\http.birkafing.org 2014.05.08. 17:32:32

A középosztályt csak a megfelelő sávokkal kitalált, háromkulcsos adó tarthatná az országban!

Alfőmérnök 2014.05.08. 17:35:55

@Counter: Egyrészt jobban ismerem, mint te (ajánlom figyelmedbe pl. a femináci Gerle Éváékkal való küzdelmeit csakazolvassa.hu/2013/04/22/a-no-ha-dolgozik/ ), másrészt ezt az egy kommentjét sem sikerült értelmezned (nem azt írja, hogy le kell, vagy le lehet zárni a határt az EU-s konkurencia elől, hanem, hogy a szövetkezeti modell csak akkor lenne működőképes, ha le tudnánk).

gyalog.galopp 2014.05.08. 17:42:47

@Roan:
Ebben teljesen igazad van, egyébként gyártó és kereskedő egymás nélkül nem létezhet. Minél magasabbak a fejlesztés költségei annál nagyobbnak kell lennie az értékesítő hálózatnak.

De én élelmiszerekről beszéltem, az azért nem ugyanolyan mint. az elektronikus kütyük.
A telefonom lehet egyre okosabb, de a szervezetem nem biztos , hogy követni tudja az "inteligens" tápanyagok bevitelét.
A lényeg, a mezőgazdaság jelenlegi fejlődési iránya zsákutca, szerintem.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.05.08. 18:24:44

@Alfőmérnök: A jó és tartós ismeretség torzíthatja is a megítélést, ez köztudott.

Hogy nekiesik a feministáknak, az nem garantálja, hogy más témában nem haladárkodhat vagy társadalommérnökösködhet.

Megnézte, mire válaszolva kezdi úgy az írását, hogy "igen, de"? Erre:
"Node, Jóska, mit fog csinálni az a négyszázezer max. 50 hektáros gazda a birtokán, mert, hogy megélni nem fog belőle, az biztos?!" --- így Gőgös.

De, bizony, abból élne meg, ha rengeteg munkával is és nem is sokkal magasabb életszínvonalon, mint az eddigi "hol van munkám, hol nincs, hol kapok segélyt, hol nem annyira"-viszonyok között. És, bizony, az államnak minden erejével azon kellene lennie, hogy ez a világ mihamarább eljöjjön, mivel a régi, mivel élhetetlenné, így tarthatatlanná vált. Persze, az a világ nem fog keveseknek sem olyan lehetőségeket nyújtani, mint az eddigi nyújtott (keveseknek), de élhető és fenntartható lesz. Persze, hogy tönkremegy a szociális bolthálózat, ha a szabadpiacon (multicégekkel) versenyeztetjük, de hát mi azért tartjuk az államot, hogy protekcionosta legyen az övéi érdekében. Stb., stb., stb.

Ángyán látja ezt, ott van, egyben, a fejében: van víziója:-) Ángyánnak van igaza!"

Tehát ezzel ért egyet, csak megvalósíthatónak nem látja.

Más helyütt pl. diszkrecionális állami pénzkibocsátási jog mellett kardoskodik, emlékeim szerint az se épp ultrakonzervatív programpont, inkább balos.

gyalog.galopp 2014.05.08. 19:59:31

@Counter:

Te jámbor lélek, ez nem statisztika volt, hanem valamelyik amcsi egyetem felmérése, tanulmánya, mifene.
Azért csinálták tudod, mert nem hülyék, keresik a megoldást. Az élelmiszer termelés már olyan , mint az atombomba, óriási energia, óriási lehetőség, csak el lehet vele pusztítani a világot.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.05.08. 20:13:10

@gyalog.galopp: "Kuba egészségi állapotát hasonlították össze az USA-val.
Kuba vezet, különösen a mentálhigiénés állapotuk jobb. A a szív, érrendszere betegségek, cukorbetegség és mindenféle pszichoszomatikus nyavaják tekintetében az USA torony magasan veri Kubát."

A "felmérés, tanulmány, mifene" műfaj, a statisztika meg módszertan... kíváncsi volnék, milyen más módszertant választottak helyette.

Alfőmérnök 2014.05.08. 20:27:43

@Counter: "A jó és tartós ismeretség torzíthatja is a megítélést..."

A hülyeség meg még annál is jobban.

gyalog.galopp 2014.05.08. 20:31:11

@Counter:
A dolog lényeg Kedves Counter, hogy nem valami közvéleménykutató, vagy statisztikai hivatal végezte, hanem egy egyetem a saját szempontjai szerint és nem a bulvár média kiszolgálására készült.

Én naiv, azt hittem az atombombába fogsz belekötni...

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.05.08. 20:48:14

@gyalog.galopp: Áhá! Tehát statisztikai adat csak az, amit közvéleménykutató vagy statisztikai hivatal állít elő.
Más – így egyetem sem – nem állít elő statisztikai adatot.

Te ne haragudj, de foglalkozásodra nézve rendőrpostásvasutas, esetleg katona voltál?

@Alfőmérnök: Elmondtam, miért tartom a véleményét társadalommérnökösködésnek és miért tartom megalapozatlan a sommás "ultrakonzervatív" minősítést is.

Erre nekiáll hülyézni?

gyalog.galopp 2014.05.08. 20:58:15

@Counter:
mi az, hogy voltál? már nem is lehetek?

Bloodscalp 2014.05.09. 15:13:07

@Alfőmérnök: hát nem ilyen horváth András szerű kiállásra gondoltam.

Magnifico 2014.05.10. 07:55:29

Ért ez a földműveléshez a két nem odapasszoló diplomájával, ráadásul városiként?
Én nem értek hozzá, pedig én ebben benne vagyok.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.05.10. 10:19:55

@Magnifico: Nyista dókument? Dáváj, dáváj!

Földműves bizonyítvánnyal nem rendelkező tulajdonosok földjét kisajátítani, a bérlők bérletét rendeletileg azonnal megszüntetni, bumáskás földművesnek odaadni, lacafacázást befejezni.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.05.11. 11:03:46

@neeskens:

mit vitázzak azzal a véleménnyemmel hogy ne ide gyere nyafogni? húzzad ki magad! ne írjál unalmas kommenteket!

a saját blogomat nem csupán reklámozom, ott jól összeszedett tartalmak is vannak, amiket nem másolhatok be ide, 2: unom mindig elmondani egyesével mindekinek ugyanazt, így egyzserűbb linket bemásolni, pl ilyet:
kkbk.blog.hu/2013/10/21/martonyi_es_a_nemzet
te ostoba szürke kisegér.

magad is rájöhettél volna egyedül, ha nem lennél mérhetetlenül buta, de csak ilyen gyenge riposztra telik tőled.
süti beállítások módosítása