Muzsikás 40: átzenélt életek
2014. január 18. írta: dobray

Muzsikás 40: átzenélt életek

HamarDaniel_ff.jpg

„Én láttam kemény férfiembereket, akik, ha kellett, vasvillával támadtak a medvének, de tudtak úgy zokogni is, mint egy kisgyerek. És ez nem volt szégyen! A mi városi világunkban be van szorítva az érzelmi skálánk: nem ildomos a megengedettnél jobban kifejeznünk a bánatunkat, örömünket. A két végletet nem igazán élhetjük át. Mulatni sem merünk, sírni sem. A gyász a földig lesújt, de ott nem maradhatunk, fel kell kelni. Ebben segít a zene”mondja a Mandinernek adott interjújában Hamar Dániel, a negyven éves Muzsikás nagybőgőse. 

A Muzsikás a Művészetek Palotájában adott év végi koncertet december 28-án. A négytagú együttes újra fellépett a Szigeten, de eközben a Fonó táncházában is megfordultak, és iskolákban adnak népszerűsítő énekórákat. 2008-ban a BBC Proms fesztiváljának addigi 114 éves történetében ők voltak az egyetlen, akik nem angolszászok voltak és nem komolyzenét játszottak, mégis meghívták őket a Royal Albert Hallba. Ősszel Jávorszky Béla Szilárd tollából jelent meg könyv a történetükről.

JBSZMuzsikas40_1.jpgA kötet a táncházmozgalom indulásának, ős- és hőskorszakának felidézésével indul – nem csoda, hogy rengeteg a szó szerinti átfedés Jávorszky előző kötetével, a Mandiner által szintén ismertetett A magyar folk történetével. A kötet dizájnja, felépítése is ugyanolyan, tulajdonképpen egy egyelőre kétkötetes sorozatot alkot az elődjével. De akár a Jávorszky Béla-Sebők János szerzőpáros Sebők halála miatt csonkán maradt, eddig négykötetes rocktörténeti sorozatával is egy sorba állíthatjuk (a négy kötet: A rock története 1-2. – ötvenes-hatvanas évek, hetvenes évek; – MagyaRock 1-2.).

Ahogy a korábbi köteteknek, úgy ennek is erénye a kiváló arányérzék: könnyen olvasható, információdús, érdekes; ráadásul rengeteg, máshol meg nem jelent visszaemlékezés van benne, amelyek direkt a kötet megírásának alkalmából készült interjúkból származnak. A könyv gazdagon illusztrált, és számos keretes írás segíti a főszereplők életútjának külön megismerését. Bennfenteseknek kikapcsolódásként és a kötelező szakirodalmi tájékozódás okán; kezdőknek, kívülálló érdeklődőknek a könnyed, átfogó betekintés miatt ajánljuk. Külön kincs a kötet melléklete, a 2013-as szigetes fellépésről készült (bár erősen vágott) dvd. Lábjegyzeteket ismeretterjesztő köteteken nem kérünk számon, ám egy képjegyzék és egy teljes diszkográfia hasznos lenne a kötet végén, ha már a fontosabb fellépésekből össze tudtak állítani egy katalógust a szerkesztők.

A Muzsikás 1973-ban alakult meg ezen a néven. Tagjai: Sipos Mihály, az együttes prímása, szellemi vezére, az MTA Pszichológiai Intézetének volt matematikus munkatársa; Éri Péter, népzene-román szakon végzett az ELTE-n, egy időben Palotai Zsolttal vezetett népzenei műsort a Tilos Rádión; Hamar Dániel, az ELTE Geofizikai és Űrtudományi Tanszékének kutatója, egyetemi doktor, a földtudományok kandidátusa, zenekari szervező és szóvivő; és Porteleki László, aki ugyan Budapesten született, de gyerekként 14 évet élt Ozorán, és amikor mások falura igyekeztek a „tiszta forrásért”, ő a városba igyekezett a faluról. De aztán ő is a népzenénél kötött ki, szinte családtag az egyik legismertebb falusi zenekarban, a Magyarpalatkai Bandában. Porteleki 1998-ban érkezett Ifj. Csoóri Sándor helyére. Csoóri megszállottan kutatta a széki Ádám István „Icsán” hegedűjátékának titkát, a „varázshegedülést”, tíz évig hallgatta a muzsikus zenéjét. A kilencvenes évek közepén távozott a zenekarból, majd megalapította az Ifjú Muzsikást. A Muzsikással énekelt együtt 2008-ig Sebestyén Márta, ekkor azonban megszakadt a kapcsolat, azóta Petrás Mária csángóföldi énekes a zenekar állandó vendége.

A Muzsikásnak kilenc sorlemeze jelent meg a negyven év alatt, de némelyik többféle kiadásban is kapható volt. Az elveszettnek hitt, máramarosi zsidó népzenét feldolgozó lemezükre azt mondták egyes zenetudósok, hogy átértékeli minden eddigi tudásukat a témában.

A zenekar először táncegyüttest kísért, két tagjuk konkrétan táncosból lett zenész, de a másik kettőt is beállították a csapatba, hogy tanulják meg, mire húzzák. Majd táncházakban is zenéltek, és szép lassan kerültek át a színpadra. De miközben a világ legtekintélyesebb koncerttermeiben játszanak, itthon iskolákban csinálnak népszerűsítő, interaktív énekórákat. Reméljük, a könyvet idővel lemez követi.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr425712213

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tevevanegypupu 2014.01.18. 12:17:45

Fantasztikusak..még mindig és maradnak is.

Urfang 2014.01.18. 12:56:27

Minden tiszteletem Jávorszky úré és a Muzsikás együttesé, de ha a mandiblog nem hajlandó írni arról, hogy mi a véleménye az ifjúkonziknak a fidesz újabb 180 fokos fordulatáról, akkor ide kell beraknom ezeket a nem is olyan rég még büszkén vallott szilárd erkölcsi alapokat:

A fideszesek meg mit csinálnak akkor? "Nem akarunk a Gazprom legvidámabb barakkja lenni.
Orbán Viktor (Magyar Demokrata, 2007. január 4.)

Európában bizony elszaporodtak Putyin pincsijei, és ezt most már mindenki kezdi veszedelmesnek látni.
Orbán Viktor (Orbánviktor.hu, 2007. október 1.)

Nyugaton van keresnivalónk, Keleten semmi keresnivalónk nincs.
Orbán Viktor (Magyar Hírlap, 2007. november 17.)

Mi nem hidat képezünk Kelet és Nyugat között, hanem a Nyugat rendíthetetlen része vagyunk.
Orbán Viktor (Lánchíd Rádió, 2007. december 2.)

A Fidesz készült rá, hogy négy évtizednyi hallgatás után végre kimondjuk: oroszok haza, diktatúra a szemétdombra, kommunisták nyugdíjba!
Orbán Viktor (Magyar Nemzet, 2009. június 20.)"

"Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Oroszország expanziója, újraerősödése egy valóságos kihívást jelent a Nyugat számára. Olyan fenyegetést, olyan kihívást, amely Közép-Európából kiindulva elérheti az Európai Uniót, sőt elérheti a szövetségesek katonai erejét is. Európában bizony elszaporodtak Putyin pincsijei, és ezt most már mindenki kezdi veszedelmesnek látni" - mondta Orbán Viktor 2007. október 1-én.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2014.01.18. 13:05:12

@Urfang: nagyon élvezzük a mindennapi kívánságműsorodat, de nem tudom, mit hiányolsz, te magad is kommenteltél a paksi bővítésről szóló, kiváló Turul-poszt alá: mandiner.blog.hu/2014/01/15/mindorokke_moszkva

Urfang 2014.01.18. 13:18:03

@rajcsányi.gellért (ergé):

Tényleg :D

De többszázas kommentkupac végére nem jó írni, mert ott már nincs pezsgés, kéne egy új topik :) Idehoztam ezt a kiváló gyűjtést amiben csak úgy dübörögnek a meggyalázott elvek, nyugodtan felhasználhatjátok, ez az elvtelenség manifesztuma.

Legyen az új poszt címe: "Felköp, alááll, szembetalál." A törzsszöveg legyen a fentebbi gyűjtés, de te is írj hozzá néhány reflexiót erkölcsről, igazmondásról, elvekről, és hitről.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.01.18. 13:24:30

Nekem a Muzsikás túl popos, kompromisszumos zene (amikor autentikus zenét játszanak, az rendben, de amikor smiszmájzolnak, az gáz); én Sebő-együttes rajongó vagyok:-)

tevevanegypupu 2014.01.18. 14:21:09

@bbjnick:

Sebő is nagyon..Voltak itt mindketten a könyvnapok alkalmából, csudás volt mindegyik..:)

Alfőmérnök 2014.01.18. 16:28:32

@tevevanegypupu: Mikor a kalálkával játszik, attól hányingerem van.
A fia meg egy libi faszkalap.

marko11 2014.01.18. 17:05:37

Csoóri évtizedeket játszott a Muzsikásban. 1998-ban távozott.
1999-ben Kossuth díjat kapott a Muzsikás. Csoóri nélkül.

tevevanegypupu 2014.01.18. 18:16:32

@Alfőmérnök:

Sebő pár zenésszel volt itt, meg Petrás Máriával meg jó sok hangszerrel. Nekik, ezeknek az öregeknek szerencséjük van, nem muszáj liberálisnak lenni, megalapoztak mindent a hatvanas-hetvenes években, de ha fiatal akar manapság érvényesülni a művészetek területén, annak muszáj..és tökmindegy, hogy Orbánék vannak kormányon, akkor is.

tevevanegypupu 2014.01.18. 18:17:43

@marko11:

Csoóri az Csoóri. Díjjal vagy anélkül..:)

marko11 2014.01.18. 19:12:40

@tevevanegypupu: Igen, de nagyon szerencsétlen történet.
Nem hiszem, hogy inkorrekt lett volna, ha Csoóri is megkapja a Kossuth díjat.
Sokkal inkább ÍGY, inkorrekt.

tevevanegypupu 2014.01.18. 20:41:56

@marko11:

Hát ez így van..és ha 1999-ben kapták meg, akkor erről Orbánék tehetnek.

kispufi 2014.01.18. 22:52:31

@Urfang: többszáz komment alá nem jó írni, hosszú sorba nem jó beállni, üres helyre beállni és ordítani, hogy miért nincs pénztáros, az jó, trollkodni, fórumot szétbuherálni, az megintcsak jó, sőt, progresszív és mélységesen elkötelezetten demokratikus-demokrata.
bocsánat, nyilván bennem, bennünk a hiba, hiszen ki másban is lehetne.

Joejszaka 2014.01.18. 23:06:14

@marko11: A Kossuth díj már csak ilyen. Annó a Huzella sem kapta meg a Kalákából.

Meg Kispál a Kispálból, ami aztán tényleg sok.

Ez egy politikai díj, nem minősít senkit sem, aki valami tévedés miatt nem kapta meg.

Jajdoni Ábel 2014.01.19. 20:47:09

@marko11: ezt kifogásolják is a könyvben a többi tagok. Nem rajtuk múlt, túl későn tudták meg, túl későn szóltak.
süti beállítások módosítása