Medvefesztivál Moldvában: Kusturica vs Hieronymus Bosch élőben
2014. január 12. írta: dobray

Medvefesztivál Moldvában: Kusturica vs Hieronymus Bosch élőben

nyitokep.jpg

Mit nekem, te zordon Kárpátoknak fenyvesekkel vadregényes tája; mit nekem, hogy tél van; csak azért is bevetem magam hegyeid közé – Petőfi meg szárnyaljon csak az Alföldön, amit keresztülfúj a szél. Volt szerencsém a szilvesztert Gyimesben tölteni, és ha már Csík Hargita megye legszéléig mentünk, az egyik legkisebb magyar tájegységre (Gyimes tulajdonképpen egy völgy), miért is ne ugorjunk át Moldvába? Főleg, ha medvefesztivál van Kománfalván, ami olyan, mintha Emir Kusturica épp Hieronymus Bosch festményeiből forgatna filmet, és harci készülődés folyna. Persze a medvefesztivál nem épp egy riói vagy velencei karnevál; de a genius loci avagy a helyi mágikus realizmus, mint a fenti, igen autentikus román népviselet is mutatja, szépen kibontakozik. Képek, plusz videó.

Hivatalos határok ide vagy oda, az egykori határellenőrzések miatti frászt is beleértve, azért a Kárpát-medencében élők csak megborzonganak valamelyest, amikor átmennek a hegyeken, kifelé a Kárpátokból. Nyugatra csak messze Ausztriában kezdődik az Alpok, így ilyen érzés sincs olyan erősen; észak felé lengyelek vannak Krakkóval; de azért csak valami kiszabadultság-érzés, végül is az ott a nagy kelet-európai alföld, azt is átfújja a szél az Uráltól a La Manche-csatornáig. A Felvidéken és Erdélyben még nem érzi magát annyira külföldön az ember, azon túl már igen, így van ez Moldvával is. Észak felé csak van egy szlovák-lengyel határ, azonban Kárpátalján és Romániában nincs. Ott vagy egy ország közepén, és úgy érzed magad, mintha két ország szélén lennél, az egyik széléről átbattyogsz a másik szélére. Moldva meg mégis csak Moldva, oda átmerészkedik az ember, kivéve ha csángó, és ott született, akkor neki megvan az a luxusa, hogy ő nem merészkedik. Krakkó, Bécs, Belgrád, Zágráb még a Monarchiát idézi, kelet felé azonban Gyimesbükk az utolsó Monarchia-korabeli vasútállomás, utána jön az igazi külföld, Moldva.

Mivel úgyis Gyimesbe mentünk jó páran óévet búcsúztatni és újévet köszönteni, akkor már úgy döntöttünk, hogy megnézzük a közeli Kománfalva, azaz rendes román nevén Comănești híres év végi fesztiválját, a medvefesztivált. Kománfalva amúgy nem falu, hanem kisváros.

IMG_2334.JPG

Na de mi ez a medvefesztivál? Láttán még az olyan, összehasonlító tüntetéstudományi szakemberek is megnyalnák mind a tíz ujjukat, mint Kálmán és Tóni. Egy régi népszokás, amolyan óévbúcsúztató, amikor számos település képviselői medvének és más egyébnek öltözve felvonulnak Kománfalván. Medvének öltözni úgy lehet, hogy medvebőrt húz az ember. Igen, valódi medvebőrt, annyira, hogy helyi kalauzunk szerint minden évben lőnek egy medvét, hogy legyen egy új medvebőr; azt pedig, hogy az melyik, a színéről látja az ember. Innen már tudható, hogy habár a környék a természetszeretők és környezetvédők kedvelt paradicsoma lehetne, túlságosan széplelkű állatvédőknek nem ajánlatos a kománfalvi látványosság megtekintése.

A felvonuló medvék a bőr alatt többnyire egy darab pólót viselnek, a medvebőr nem mindenhol véd a zordon hideg ellen. Állítólag gyakran félmeztelenül veszik magukra a medvebőrt a felvonulók, ami a mostani mínusz egy, plusz két fok közti időben is figyelemre méltó teljesítmény; hát még akkor, amikor normál menetrend szerint mondjuk mínusz tíz fok van. A medvéket megtáncoltatják, az érdeklődőket pedig éktelen harci zaj fogadja, ugyanis a dobosok monoton módon végigdobolják az egész fesztivált, emellett ereszcsövek segítségével durrogtatnak a résztvevők; igen kellemes, amikor a gyanútlan érdeklődő mellett sül el egy ilyen izé. 

IMG_2379.JPG

A gyimesiek és moldvaiak kemény emberek, és még hírből sem ismerik a politikai korrektséget. Így elmondták ugyan, hogy másnap az egész cirkusz megismétlődik Dormánfalván (Dărmănești); de hozzá is tették: senkinek nem ajánlják, hogy odamenjen, mivel ott a cigányok fesztiváloznak, és amit viszünk, azt nem hozzuk haza. Így mi is maradtunk a kománfalvi verziónál. De egyébként számos moldvai településen van ilyen show.

Mélyebb folklorisztikai kutatásokra nem volt lehetőségünk, de képekkel tudunk szolgálni. Mindenesetre én úgy éreztem magam, mintha Emir Kusturica Hieronymus Bosch festményeiből csinálna filmet, és a forgatásra látogattunk volna el. 

IMG_2385.JPG

IMG_2370.JPG
Nagy az érdeklődés:

IMG_2433.JPG

Mintha egy pártvezetőség ácsorogna a tribünön:

IMG_2450.JPG

IMG_2319.JPG

IMG_2315.JPG

IMG_2361.JPG

IMG_2363.JPG

Ha baj történne, nem szaroznak a mentővel:

IMG_2307.JPG

IMG_2409.JPG

Medvetáncoltatás:

IMG_2357.JPG

Egy fáradt medve leveti bőrét:

IMG_2320.JPG

IMG_2317.JPG

IMG_2344.JPG

IMG_2313.JPG

IMG_2369.JPG

Itt a népviseleten természetszerűleg a román nemzeti színek jelennek meg:

IMG_2323.JPG

Vannak Johnny Depp-rajongók is:

IMG_2346.JPG

IMG_2383.JPG

IMG_2348.JPG

IMG_2347.JPG

Baj van, he?!

IMG_2349.JPG

Konzílium:

IMG_2350.JPG

Ha el akarsz vegyülni, vehet álarcot:

IMG_2458.JPG

Ha mégis elugranál Dormánfalvára, itt egy hotel, nem tudom, hány csillagos:

IMG_2469.JPG

IMG_2465.JPG

IMG_2466.JPG

IMG_2459.JPG

IMG_2444.JPG

Fontos a népi erotika:

festivalursilor.jpg

A gyülekezés és felvonulás után színpadi fellépések jönnek, majd az egész társaság beveszi a kocsmákat, hogy felkészüljön a folytatásra.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr475732136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

S=klogW 2014.01.12. 13:42:04

A csángókat vissza kellene hozni Erdélybe:
mégpedig Marosvásárhelyre, ott segíteni a letelepedésüket.

S=klogW 2014.01.12. 13:55:31

@jose maria padilla: Bosch akkor egy hazug volt, ha a középkor állítólag mégsem volt sötét?

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2014.01.12. 14:58:39

@tauglich: Bosch elképesztő vizionárius volt, a legbetegebb szürrealisták elbújhatnak mellette. A Pokol ábrázolásában meg nagyjából megfestette a világháborús bombázások látványát.

S=klogW 2014.01.12. 15:30:39

@tauglich: Egy hazugságnak az ellentéte is lehet hazugság.

A jobb szárny képében azért sokkal inkább rá lehet ismerni a középkor útonállós-felkoncolós-kerékbetörős valóságára, mint a másik két képben. Persze néhány itáliai vagy délfrancúz főnemesnek nyilván volt része ilyesmiben, de nem ez volt a jellemző (nemeséknél is inkább csak a reneszánsztól, az meg már nem is igazán középkor). Talán érdemes a sötét középkor képének kritikáját kritikával fogadni.

S=klogW 2014.01.12. 15:45:06

@rajcsányi.gellért (ergé):

Bosch vizionaritása és a világháború? Ugyan kérem, kedves Gellért!
Csupán annyiról van szó, hogy a háború arca a következmények, a pusztítás és az ember fizikai szenvedése tekintetében valójában nem sokat változott.
Az öldöklés tömeges, jellemzően háború keretében gyakorolt - kivéve kommunizmus - módszerei mindig általában véres, de mindenképp fájdalmas folyamat révén okoztak halált. Ezt az eddigi történelemben egyedül a nácik tették ez humánusabbá.

S=klogW 2014.01.12. 15:46:14

@S=klogW:
jav.:
módszerei általában véres, de mindenképp fájdalmas folyamat révén

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2014.01.12. 16:02:02

@S=klogW: mondjuk már ott borul a dolog, hogy Bosch nem is abban a virtigli középkorban élt, amiről azt szokás mondani, hogy sötét volt. Ami úgy egyébként nem is volt sötét. Bosch festészetének vizionárius volta pedig vitathatatlan, úgyhogy teljes mellélövés, ha kordokumentumként "olvassuk" a képeit. Bosch olyannyira időtlen, hogy éppen mindenkori aktualitása miatt képes bármely kor emberét megszólítani. Ahogyan egyébként ez történt is festményei esetében az évszázadok során. Az "útonállós-felkoncolós-kerékbetörős" témával meg az a helyzet, hogy soha nem szabad a múltra vetítenünk a jelen kor értékrendjét.

S=klogW 2014.01.12. 16:51:21

@tauglich:

"mondjuk már ott borul a dolog, hogy Bosch nem is abban a virtigli középkorban élt"

Igen, Bosch kora a reneszánsz volt, ami már nem igazán középkor, ezt említettem is. Maga Bosch aligha tekinthető reneszánsz festőnek téma és képi világ tekintetében. Persze a reneszánsz kor mind művészetében mind a napi élet tekintetében jelentősen különbözött Toszkána és Provansz kies lankáin és Németalföld homokos, szomorú, vizes síkján.

Esetleg ő is sötétközépkor-propagandista volt? Netán az első kommunista, aki érzékenyen reagált művésszetében az alsó néprétegek mindennapjai és a főnemesi palazzok üde világa közötti különbségre? ( :) )

A Caspar David Friedrichet most felfedező britbuzi kedves Gellért bedobta vizionaritást felejtse el. Ad primum Bosch még nem trippelt gombával meg LSDvel, ezek a képek nagyon is a mindennapi tapasztalatban gyökereznek. Ad secundum mint azt kedves Gellértnek kifejtettem (@S=klogW: ), a tömeges erőszakosság arculata történelmi kortól függetlenül nagy mértékben állandó - mely konfliktusosság Bosch korának kifejezetten sajátja volt.

Persze ha maga Bosch képei által ihletetten akar tripelni, az természtesen szíve joga. :)

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2014.01.12. 17:58:50

@S=klogW: köszönöm kitüntető érdeklődésedet, Caspar David Friedrichet a német gimnáziumbeli művészettörténeti elemzések óta kedvelem, a britmánia később jött :)

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2014.01.12. 19:05:20

@S=klogW: Bosch festészetét is a reneszánszhoz kell sorolni. Természetesen a németalföldi reneszánsz festészethez, ami a kulturális különbözőségek okán eltér az itáliaitól. Festészetének moralizáló jellege pedig tipikusan reneszánsz attitüd. A prekomcsi ötletelés pedig azért nem állja meg a helyét, mert északon (németalföld, németek, kissé másképp a franciák) alapvető sajátosság a naturalizmus. Mindenhol és mindenkor. Igen, még a szakrális műalkotások esetében is, már Boscht megelőzve közel száz évvel. Persze ez az olaszoktól sem volt idegen, bár ez náluk inkább realizmusként értelmezhető. A vizonárius festészetet meg azért nem feledhetem, mert ordas nagy igazság Bosch kapcsán.

S=klogW 2014.01.12. 19:14:34

@tauglich: Közelítsük máshonnan: mit ért maga - legalább is Boschnál - vizionárius festészeten? Maguk itt Mister G-vel a világháborút emlegetve hozták fel a vizionaritást, ami szerintem ostobaság: elég háborúskodás volt Bosch idejében is, éppen eléggé véresek és kegyetlenek, nem volt szüksége Boschnak vizionaritásra ilyen képek festéséhez.

S=klogW 2014.01.12. 19:16:48

@S=klogW:

kieg.: nem volt szüksége Boschnak vizionaritásra ilyen képek festéséhez, hisz saját korában is ugyanezt láthatta.

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2014.01.12. 20:51:49

@S=klogW: szerintem jelentősen túltoltad magadnak ezt a háborús tripet. Sebaj, tán reggelre elmúlik.

S=klogW 2014.01.12. 21:39:31

@tauglich:

Ez nem igazán érdemi válasz.
A világháborút és vizionaritást maguk keverték ide, ez a kontextus kicsit módosítja a vizionárius szó látomásos értelmű használatát, mely értelmet önmagában el tudok fogadni, de amint ez afféle jövőbelátó, jövőt megjósoló értelembe transzponálódik a világháborús kontextussal, azzal legkevésbbé sem értek egyet.

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2014.01.13. 11:58:57

@S=klogW: érdemi választ csak érdemi felvetésre várj.
Máskülönben ergé helyett nem beszélhetek, azonban én biztos hogy nem hoztam képbe a világháborút, legfeljebb reagáltam egy Bosch-részlettel, ami emléztet az 1945-ös drezdai pokolra. Ez legfeljebb analógia kívánt lenni, semmiképpen nem Bosch jóstehetségének bizonygatása.

Bell & Sebastian 2014.01.13. 12:04:31

Berlin (és Bern) medvét jelent, ősi totemállat, ezért csak körbeírni volt szabad, neve tabu (= méztaláló /szláv/).
Plüssmedvében Steiff -védjegygombbal ellátottat vegyenek, örök érték.

Komoly státuszt fémjelzett egy ép medvebőr, a dunyhán túli élet, azaz a gazdagság beköszöntét adta hírül mindenkinek - címerre felfestve (rablólovagok = pernehajderek).

Ősi, fideszes címerállat (Winnie, a Fing), feje kóccal tömött, legjobb barátja Malatzka, aki egy kisebb disznó.

Együtt túrják ki a gombát, amitől vízióik támadnak. Hogy például Berlin fölött kék az ég, de legalább csökken a rezsi.

bandigyerek 2014.01.13. 18:51:43

Ez a bosch randa képeket fest, de meg kell hagyni, fasza akkus csavarbehajtókat csinál.

üregi 2015.08.18. 08:14:47

@S=klogW: A csángókat (és bárki mást) hagyjuk ott élni, ahol szeretnének. Ne akarjunk jót senkinek, a kérése, pláne a beleegyezése nélkül! Láttunk már elég rossz példát!
Inkább arra kellene törekedni, hogy élhetőbbé váljon a környezetük. És nem csak az övék!
Ehhez meg józanul, felelősségteljesen kell(ene) gondolkodni, viselkedni és cselekedni, nem lózungokat kiabálni! (Óhajtó mód.)
süti beállítások módosítása