Keretszámcsökkentés: hol a nemzeti sorsközösség?
2012. december 07. írta: dobray

Keretszámcsökkentés: hol a nemzeti sorsközösség?

gépsor.jpg

Négyen vagyunk testvérek. Én volnék a legidősebb. Mind a négyünk egyetemet végzett/egyetemre jár. Ha fizetni kellett volna egyetemi tanulmányainkért izibe’, biztos nem lehetett volna így. A Horn-kormány idején általános iskolás fejjel figyeltem, ahogy tüntetnek a hallgatók Fodor Gábor SZDSZ-es oktatásügyi miniszter tandíj-tervezete ellen. A 2000-es években egyetemi hallgatóként tüntettünk a szocialista kormány tandíjas ötletei ellen, volt, hogy fideszes segédlettel. Mit ne mondjak, nagyot fordult a világ.
Egykori pázmányos bölcsészként nézegetem a frissen meghúzott keretszámokat: 550 bölcsész az egész országban, mikor eddig csak az ELTE-nek volt ezer felvehető hallgatója állami finanszírozással? Az államnak persze nem kötelező feladata a felsőoktatás fenntartása, ahogy sok más sem, amit a nyakába vesz. De talán 2012-ben nem a felsőoktatás finanszírozásán kéne spórolni elsősorban.

A kormány alapvető elgondolása ismert (bár kétlem, hogy ez előre végiggondolt stratégia és alapvetés lenne, inkább a gazdasági kényszerhelyzet miatt bevezetett megszorítások megideologizálásának hat, főleg a Fidesz korábbi, mostanival gyökeresen ellentétes álláspontjának fényében): önfinanszírozó felsőoktatás, az állam pedig csak a gazdaságot reményei szerint fellendítő ágazatoknak munkaerőt termelő képzésekre szán nagyobb összeget (mérnöki, természettudományos, informatikai, agrár). Orbánék nincsenek egyedül a felsőoktatás ilyen irányú reformjával a világban, Cameronék ellen is tüntettek a diákok a tandíjemelés miatt, és Chilében is kiakadtak a népek, amikor a jobboldali kormány bevezette a tandíjat. (Érdekes egyébként, hogy a Tóta W. Árpád által írt Modern Képmesék 2008-ban éppen úgy érvelt, mint most a kormány, ehhez képest TWÁ mostani hvg-s cikkében teljesen ki van akadva egykori álma megvalósulásán).

A képzési költséget előteremteni nem tudó diákok felvehetik a diákhitelt, amit munkába állásuktól kezdve kell törleszteniük. Ne legyenek kétségeink, nem csak a kifejezetten szegény családokról van szó, hanem a tisztes középosztálybeliekről is. Szép-szép a diákhitel, még szebb csinos adóssággal nekivágni az életnek, munkának, főleg hogy mellé még jó eséllyel felvesz a friss munkavállaló egy lakáskölcsönt is, esetleg nemsokára meg is házasodik, és a gyerekeit is el kell tartania.

Viszont: mint azt anno Tóniék megírták, nem lehet csak úgy tologatni a pénzt a felsőoktatás egyik szegmenséből a másikba. Itt intézmények vannak, tanári karok meg akkreditációk. Ez a felsőoktatás nehézkedési ereje. Kiszámíthatóságra van szükség, mégis, ha van ágazat, amiben 1990 óta nincs kiszámíthatóság, csak párévenkénti „strukturális változások”, akkor az az oktatás. Mi lesz a tudomány művelőivel, ha drasztikusan lecsökken a hallgatói létszám, és nem lesz szükség annyi oktatóra? Vagy túl sok az országban a főállású irodalmár? Fenébe az egyiptológiával, minek nekünk évi néhány egyiptológus? Már nem is olyan fontos a soft power? Az első ránézésre felesleges, egyiptológia-jellegű szakok igenis fontosak a jó hírünk szempontjából a világban.

Másrészt van probléma a piaci logikával is. Az érvelés úgy fest, ha jól emlékszem tavalyról, hogy a közgazdászok és jogászok el tudnak helyezkedni, jól fizetett állásaik lesznek, és vissza tudják fizetni a képzés árát. A bölcsészekre nem hallottam semmilyen érvet, Orbán Viktor és Matolcsy György megszólalásaiból azonban az tűnik ki (tudom, ez csupán tapogatózás), osztják az egyszeri, sztereotipikus szoci nyugdíjas hőzöngését a lézengő bölcsészekről, akik csak a munkanélküliek számát gyarapítják. Hát, ez téves elképzelés, mint arról korábban írtam, a bölcsészekre egyáltalán nem jellemző nagyobb mértékben a munkanélküliség, mint más képzési területekre.

De most akkor hogy is vannak a piaci igények: a középiskolások részéről lenne igény közgazdásznak, jogásznak, bölcsésznek menni, ezekre pedig a munkaerőpiacon is van igény. A kormány mégis a mérnök-, természettudományos és informatikai képzést preferálja, mivel „ettől várja a gazdaság fellendítését”. Emellett a magyar gazdaság 60 százalékát teszi ki a szolgáltatószektor. Nem, ez nem torz szerkezet, a hőn imádott és követendő példaként állított német gazdaságban ez 70 százalék felett van (megint csak Tóniék adata). Nem hinném, hogy a kormánynak kötelező alapon finanszíroznia kellene bárki mániáját és tanulmányait, de ha piaci alapra akarjuk tenni a felsőoktatást, akkor hajrá, tegyük arra, és ne preferáljunk ilyen-olyan képzéseket azért, mert azoktól várjuk a gazdaság rendbetételét.

Ha tudásalapú társadalmat akarunk, meg nem akarjuk szabotálni az EU-s célkitűzést a 40 százaléknyi egyetemi/főiskolai végzettségű állampolgárról, akkor sürgősen felül kellene vizsgálni a mostani „önfinanszírozási” kísérletet. Meglehetőst materialista szemlélet az, hogy a kétkezi munkások meg a gyárak hozzák el a fellendülést, Heim Péter is arra hívta fel a figyelmet (pikáns módon pár oldallal Matolcsy rovata előtt) a november 29-i Heti Válaszban (48. oldal, a cikk vége), hogy Magyarországnak igazából csak a gógyija van, de láthatóan Orbánék el vannak határozva, hogy mi itten rácsatlakozunk a német gyáriparra kiszolgálórészlegként, futószalag mellett, és majd ebből lesz fellendülés. Nos, nem lesz, ráadásul egyetemi végzettséggel mindenki mobilisabb, rugalmasabb. 

Azt sem értem, hogy mitől függ, hogy valamit Orbánék piaci alapra helyeznek, vagy „nemzeti” (értsd: állami) kézbe vesznek a sorsközösség alapján: a nyugdíjpénztáraknál a közös nemzeti szolidaritás volt a jelszó a visszavétel mellett, miért pont a felsőoktatásban kell ezt megszüntetni, a gyermekeink egyetemi tanulmányai miért szorulnak kijebb a nemzeti szolidaritásból, közteherviselésből? Elvégre később ők tartanak majd el minket, és a tapasztalat szerint több diploma több GDP-t is termel. 

De mégis azt mondanám, hogy döntsön a tehetség, és a felsőoktatás elsősorban ne a vállalatok igényeinek kiszolgálásáról szóljon (lásd Lánczi András 2009-es, Magyar Nemzetben megjelent esszéjét vagy Török Attila 2010-es, kommentáros írását az egyetem eszméjéről). Kezd elegem lenni azokból a régóta hallható szólamokból, amelyek a szerintük túl elméleti és nem elég gyakorlatorientált képzéseket kritizálják, mivel azok nem igazodnak eléggé a munkaerőpiac igényeihez. Érdemes ezt párhuzamba állítani azzal az álláshirdetésekben megjelenő igénnyel, hogy a felveendő munkaerőnek legyen pár éves tapasztalata; mintha kezdőket sehol nem keresnének. Mintha az lenne a normális, hogy a frissen felvett munkaerőt nem kell betanítani. De, be kell, mióta világ a világ, az egyetemnek pedig nem dolga, hogy minden piszlicsáré apróságra megtanítsa a diákot, maximum arra kell megtanítania, hogy átlássa a területét, gyorsan utána tudjon nézni bárminek és tudjon alkalmazkodni, plusz lexikális és klasszikus tudás.Az egyetem elméleti képzést ad, ez a fő feladata, az elméleti tudás átadása, s persze nagyszerű, ha emellett gyakorlati képzést is nyújt, de ez másodlagos, amúgy is: ennek a bizonyos gyakorlati tudásnak számos területen olyan gyorsan változik a tartalma, hogy nem könnyű állandóan felzárkóznia hozzá még a felsőoktatás képzéseinek sem.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr134950155

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Keretszámcsökkentés: hol a nemzeti sorsközösség? 2012.12.07. 14:03:01

A nyugdíjpénztáraknál a közös nemzeti szolidaritás volt a jelszó a visszavétel mellett, miért pont a felsőoktatásban kell ezt megszüntetni?

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2012.12.07. 10:51:48

@Vhailor: Fidesz = Smer SD
Orbán = Fico

Egész szépen kialakultak ezek a káeurópai politikai típusok...

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.12.07. 10:58:48

" (Érdekes egyébként, hogy a Tóta W. Árpád által írt Modern Képmesék 2008-ban éppen úgy érvelt, mint most a kormány, ehhez képest TWÁ mostani hvg-s cikkében teljesen ki van akadva egykori álma megvalósulásán)."
Én sem értem, hogy a maszop-szadesz szavazók miért utálják ennyire a Fospumpát, sok területen az ő gazdasági programjukat hajtja végre.

"Hát, ez téves elképzelés, mint arról korábban írtam, a bölcsészekre egyáltalán nem jellemző nagyobb mértékben a munkanélküliség, mint más képzési területekre."
Most már csak az a kérdés, hogy a bölcsészek (és a többi büfé-ruhatár szakos) a képzésnek megfelelő állást töltenek-e be. Attól tartok, hogy ez kevésbé jellemző, mit a "hasznosabb" szakmák esetén.

"De most akkor hogy is vannak a piaci igények: a középiskolások részéről lenne igény közgazdásznak, jogásznak, bölcsésznek menni, ezekre pedig a munkaerőpiacon is van igény."
A piaci igény ebből csak a mondat második fele. Az első fele akkor lehetne piaci igény, ha a hallgató fizetne a képzésért.

"Emellett a magyar gazdaság 60 százalékát teszi ki a szolgáltatószektor. Nem, ez nem torz szerkezet, a hőn imádott és követendő példaként állított német gazdaságban ez 70 százalék felett van (megint csak Tóniék adata)."
Ha eljön majd az a vicces helyzet, hogy az EU-ban 100% lesz a szolgáltatás, akkor az egész szar összeomlik. Amúgy a szolgáltatószektorban dolgozik egy csomó mérnök, sőt az egészségügy is az.

"Ha tudásalapú társadalmat akarunk, meg nem akarjuk szabotálni az EU-s célkitűzést a 40 százaléknyi egyetemi/főiskolai végzettségű állampolgárról, akkor sürgősen felül kellene vizsgálni a mostani „önfinanszírozási” kísérletet."
Csak azt felejtik el megnézni, hogy a lakosság 40%-a alkalmas-e felsőoktatási tanulmányokra.

Steve the Great 2012.12.07. 11:20:02

"Csak azt felejtik el megnézni, hogy a lakosság 40%-a alkalmas-e felsőoktatási tanulmányokra. "

Ez valóban fontos kérdés, ám a megoldás szerintem inkább ott rejlik, hogy az alap- és középfokú oktatást kellene kijavítani, nem pedig a felsőoktatást szétbarmolni. Bár ez utóbbi kétségtelenül könnyebb.

Urfang 2012.12.07. 11:20:22

A lényeg, hogy Felcsútnak meglegyen a 3 milliárd focira.

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2012.12.07. 11:27:48

@TaTa86.: Inkább Orbán=Mečiar
Fidesz=HZDS

A Fico ennek a típusnak már egy valamivel szelídebb és pragmatikusabb változata, ő már a Next Generation-ba tartozik.

Orbánról viszont nekem egyre inkább Mečiar jut eszembe. Lerombolja a felsőoktatást, a fiatalokat elüldözi az országból, hatalmi bázisát az exszoci nyugdíjasok képezik, akárcsak az itteni exvezér annak idején ("babky demokratky" ugyebár, ha valakinek még eszébe jut), szélessávon nyomja a nemzeti populizmust meg az "unortodoxiát", mint Vlado a kilencvenes években a "saját szlovák utat", és van egy népes fanatikus zombikból álló rajongótábora, akik őrá úgy tekintenek mint a Nemzet Nagy Megváltójára...

Hányingerem van az egészből, pláne ha figyelembe veszem, hogy az ellenzék vagy futóbolondokból vagy egyszerű pitiáner kis tolvajokból áll.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2012.12.07. 11:36:25

@Vhailor: Valószínűleg igazad van. Meciarról nekem nincs túl sok élményem/infóm.

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.12.07. 11:37:59

@Vhailor: "hogy az ellenzék vagy futóbolondokból vagy egyszerű pitiáner kis tolvajokból áll."
Annyira nem pitiánerek. Egy részük tényleg nettó hazaáruló.

Samott 2012.12.07. 11:42:55

Akkora hulyeseg a Modern Képmeséket emlegetni a fidesz mostani huzasa kapcsan... ha csak a preferalt muszaki kepzesen lenne 10e allamilag finanszirozott hely az orszag szempotjabol meg az is keves lenne. Es akkor meg szo se volt az orvosokrol, tanarokrol.

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2012.12.07. 11:44:26

@TaTa86.: Lényegében ugyanaz a mindent szétbarmoló kötekedő stílus, csak egy picit bunkósabb, olyan "tótosabb" kivitelben, azaz volt több részeg képviselő a házban, bunyózások, stb. viszont valamivel kevesebb volt az abszurditásba hajló halandzsa, paragrafusok csűrése-csavarása, amely inkább a magyarokra jellemző.

A főbb dolgokban viszont 1:1-ben ugyanaz - nemzeti populizmus, nyugdíjasok mint a rendszer támaszai, bizalmatlanság a fiatalokkal, pláne a műveltebb fiatalokkal szemben, nyugatellenesség, bratyizás a keleti "bratokkal", és gazdaságpolitikai dilletentizmus + az állam "haveri" alapon való működtetése.

HToma 2012.12.07. 11:45:14

@Lavrentyij Pavlovics Berija:
"Most már csak az a kérdés, hogy a bölcsészek (és a többi büfé-ruhatár szakos) a képzésnek megfelelő állást töltenek-e be."

Történelem és könyvtár szakokon végeztem az ELTE-n. Könyvtár szakos évfolyamtársaim könyvtárosként dolgoznak. Én is. Töri szakosokkal kevésbé tartom a kapcsolatot, de többségük tudtommal nem pályaelhagyó. Két hete fedeztem fel, hogy az egyik töris csoporttársam a HM-ben sajtós. Ő pályaelhagyónak számít? És Maruzsa Zoltán?

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2012.12.07. 11:45:24

@Lavrentyij Pavlovics Berija: Nem vitatkozom, simán igazad lehet. A helyzet mindenképpen siralmas.

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.12.07. 12:02:46

@Samott: De az, mert a Fidesz a maszop-szadesz oktatásügyi elképzeléseit implementálja.

@HToma: Sajtósként dolgozó történész tényleg pályaelhagyó, de ez még mindig nem a legrosszabb helyzet. Egy rakat titkárnő, személyi asszisztens és recepciós diplomával rohangál, ezek többnyire nem mérnökök és orvosok (az orvolátogató egy másik eset, azt végképp hülyeség állami pénzen képezni).
Mi a helyzet a filozófusokkal? Attól tartok, hogy ők nem szakmában helyezkednek el, mert gyakorlatilag nincs nekik hely. Ráadásul a filozófia nem is büfé-ruhatár szak.
A diplomás munkanélküliek alacsonyabb aránya mögött részben az van, hogy az éretségi már szart sem ér, és ezért (kamu)diplomás emberkékkel töltik fel az igazából középiskolai végzettséget igénylő állásokat. Jobb lenne a középfokú képzést rendberakni, és akkor erre nem lenne szükség.

@Vhailor: Igen, siralmas, és nekünk még egy Dzurinda sem jutott.

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2012.12.07. 12:09:37

@Lavrentyij Pavlovics Berija: Na, és éppen ezt hiányolom ma Magyarországon. Lehet a liberális gazdaságpolitikát is okosan csinálni, lehet költségeket is okosan vágni, és lehet a Nyugattal is PRAGMATIKUSAN tárgyalni. Dzurinda erre képes volt, és valamilyen szinten Fico is az általa kijelölt keretek között mozog.

Kérdem én, hol vannak ilyen politikusok ma Magyarországon? Sehol. A valóban fontos gazdasági kérdések helyett megy a süket, agyonkommunikált propaganda mindkét oldalról, viszont senki sem hajlandó arról beszélni, hogy mit és hogyan csinálna másképp. Senki sem képes egy olyan koncepcióval előállni, amiről legalább egy félig-meddig értelmes ember el tudná hinni, hogy ha megvalósul X éven belül, akkor tényleg jobb lesz az országnak. Dzurindáék Szlovákiában erre képesek voltak.

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.12.07. 12:18:41

@Vhailor: Vagy lehet beszélni a lengyel analógiáról is: ide Tusk kellene, de csak egy Kaczynski jutott.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2012.12.07. 12:23:14

@Vhailor: Szvsz, amíg köztársaság vagyunk, erre esély sincs. Egyszerűen bele van kódolva a rendszerbe, hogy csakis demagóg, aljas szerencselovag győzhet, és maradhat hatalmon.

közösperonos átszállás 2012.12.07. 13:07:36

@Lavrentyij Pavlovics Berija: "Én sem értem, hogy a maszop-szadesz szavazók miért utálják ennyire a Fospumpát, sok területen az ő gazdasági programjukat hajtja végre."

Tandíjat akarni sokféleképpen lehet, nemakarni viszont csak egyféleképpen, talán ez lehet a dolog nyitja.

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.12.07. 14:06:37

@közösperonos átszállás: A Fospumpa nem a maszop-szadesz szavazóit (akik hangosan kiálltak a tandíj mellett) verte át, hanem a sajátjait.

capacete 2012.12.07. 14:07:55

@Lavrentyij Pavlovics Berija: Mi ez a nettó komcsi hozzáállás, hogy jó tervgazdaságnak megfelelően elő kell írni, hogy milyen szakmában hány személyre van szükség? Miért probléma, ha valaki máshol helyezkedik el, mint amilyen területen tanult?

Angliában nem kérdés, hogy pl. egy Cambridge-ben végzett asszirológus után két kézzel kapkodnak a multik, mert biztosak benne, hogy értelmes ember, aki átképzés után simán jó lesz szinte bármilyen pozícióra.

Az egyetemnek nem az a célja, hogy meghatározott helyre pontosan beilleszthető fogaskerekeket gyártson, hanem az, hogy a gondolkodást fejlessze és stabil általános hátteret adjon, amiből már bármerre tovább lehet menni...

capacete 2012.12.07. 14:09:25

@Lavrentyij Pavlovics Berija: Ha az MSZP-SZDSZ szavazók kiálltak volna a tandíj mellett, akkor messze nem ilyen aránnyal szavazták volna meg. A Fidesz mindenkit átvert, olvasd csak el pl. Orbán 2009-es levelét, amit a HÖOK-nak írt.

közösperonos átszállás 2012.12.07. 14:42:18

@Lavrentyij Pavlovics Berija: Hülyeséget beszélsz; a kérdés az volt, most a kormány az MSZP-SZDSZ gazdasági programját hajtja-e végre, ezt ugye pont te mondtad, erre a válaszod minden, csak nem kapcsolódó, értelmes válasz. És nem, nem azt hajtja végre, attól, hogy egyes elemek hunyorítva hasonlónak tűnnek, a két dolog még nem lesz ugyanaz. (Sőt ha más a koncepció, vagy az egyik esetben nincs is, akkor főleg nincs miről beszélni.)

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.12.07. 14:42:21

@capacete: A büfé-ruhatár szakot végzett hallgató semmire nem alkalmas, ugyanis nem azért megy oda, hogy tanuljon, hanem hogy papírja legyen.
Magyarország pedig nincs olyan gazdasági helyzetben, hogy l'art pour l'art módjára menjen a felsőoktatás (jó lenne, ha ez lehetséges lenne, de ehhez előbb rendbe kellene tenni a gazdaságot).

2010-re kb. 20%-nyi maszop-szadesz szavazó maradt. Nem hiszem, hogy a népszavazás idején sokkal többen voltak.
Aki 08-ban teljes mellszélességgel kiállt a posztkomcsik mellett, annak most nincs erkölcsi alapja, hogy szidja a Fospumpát. Ráadásul inkább örülnie kellene:
- az ő programjukat hajtja végre
- nyírja a Fideszt

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.12.07. 14:50:55

@közösperonos átszállás: Ne legyen telhetetlen: adót emel, az oktatás- és egészségügyből forrást von ki (itt van egy kis bibi, államosít, ami olyan maguknak, mint az ördögnek a tömjénfüst).

Egyébként erre válaszoltam:
"Tandíjat akarni sokféleképpen lehet, nemakarni viszont csak egyféleképpen, talán ez lehet a dolog nyitja."
Ergo ne hazudjon!

Bloodscalp 2012.12.07. 14:56:32

@TaTa86.: ne gyere már te is ezzel hogy az államforma a gond. kopp ez a banda maradna királyságnál is, ergo hiába változna a külsőség, a hulladék itt maradna és mérgezné tovább az országot. a lényeget kell eltakarítani. kezdetnek viktorkát.

Google 2012.12.07. 15:06:21

Talán annak kellene örvendeni, hogy eddig megúsztuk. Pedig a külföldi barátaink már évek hosszú sora óta erre kapacitálnak.
A szocializmus is összedőlt, nagyrészt ingyenessége miatt, ami nem megy, az nem megy. Tanulni kell, kalkulálni, tudatosan élni.
Aki pedig azt mondja, majd tanul a gyerek külföldön, ott ingyen van, nos, az majd meglátja!

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.12.07. 15:09:00

@Robinzon Kurzor:

telitalálat.

ha tényleg csak a spórolás lenne a cél, akkor nem a piacképes jogász/közgazdász képzés kicsinálásával kezdték volna, hanem a büfészakokkal, de neeeem... dögöljön először az a réteg, mely képes a két ujján végigszámolni a közjogi/gazdasági ámokfutás helytelen voltát

a bolseviktatúra támogatása = hazaárulás

capacete 2012.12.07. 15:09:21

@Lavrentyij Pavlovics Berija: Hülyeség, ha semmire nem lenne alkalmas, akkor sehol sem alkalmaznák.
A statisztikák egyértelműek: a büfé-ruhatár szakosokat is jóval nagyobb arányban foglalkoztatják, mint a diplomával nem rendelkezőket, ergo pénzt keresnek, adót fizetnek, nem kell őket segélyezni etc.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.12.07. 15:10:44

@capacete:

a gondolkodó embert képző magyar felsőoktatás a tételhúzós-magolós szocreál minta mentén ki lett végezve és a rendszerváltás után se sikerült visszacsinálni

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2012.12.07. 15:19:27

@Bloodscalp: A különbség( többek között), hogy lenne egy stabil pont, aki a pártok és a tőke fölött áll, akihez lehet viszonyítani, és aki számonkérheti a politikusokat is.

Szerintem igenis meglátszódna középtávon is a különbség, 22 éven belül meg egészen biztos vagyok benne.

Még akkor is, ha az "elit" kb ugyanazokból állna.

(Egyébként miért ne lehetne kipróbálni? Mit veszthetünk?)

Mikka-Makka 2012.12.07. 15:21:46

nem a tandíj elve ellen vagyok, hanem az ellen ahogy ezt a fidesz megvalósította
engem már nem érint, de azért el tudom képzelni milyen rossz lehet most érettségizni

Google 2012.12.07. 15:27:54

Akiknek eddig sem Orbán volt a szívük csücske, ezután sem ő lesz. Megmagyarázni pedig megtudják. A tandíj eddig egy modern lépés volt a reformok útján, innentől egy rosszul kommunikált szörnyűség. Hadüzenetnek illik felfogni.
És tessék mondani, ha majd a modernek visszajönnek, ingyenes lesz az oktatás? És azt is: miből?
Arról se tessék hallgatni, meddig tudjuk a művelt Nyugatnak a kiművelt emberfőket szállítani? És miért?

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.12.07. 15:29:08

@TaTa86.:

off

számos eu országban van ugyan királyság, de épphogy nem arról híresek, hogy számon kérhetnének bárkit, vagy akár morális viszonyítási pont lehetnének (tisztelet a kivételnek, ld. böske meg juan carlos)

az általad óhajtott funkcióra és minőségre egy félprezidenciális köztársaság lenne alkalmas, vagy kétkamarás parlament német precizitású alkotmánybírósággal

anno 89 tájékán habsburg otto valóban egy hiteles és méltó ember lett volna bürger king-nek, de nem véletlenül volt esze és nem fogadta el az ilyen jellegű megkereséseket

nekünk kell felnőni, nem mindig felülről a csodát várni

a lengyelek, szlovákok is megfutották köreiket a küldetéstudatos balfácánokkal, most éppen mi fizetjük a tanulópénzt... még mindig...

capacete 2012.12.07. 15:32:02

@Herr SturmLikudnik: Szerintem a te ideálod Magyarországon soha sem létezett.
A középkori egyetemen alapvető elvárás volt, hogy a professzorok előadásait kívülről meg kellett tanulni.
A felvilágosodás után nálunk a német felfogás honosodott meg (Lehrstuhl - tanszék), ahol a professzor hitbizománya egy-egy tárgy, és a tanszéken belül szigorú hierarchia van. A szocializmus ezen csak annyit rontott, hogy sok-sok párthű kádert pakoltak be az egyetemekre, ami persze nem tett jót a színvonalnak.
Ez azonban ma is alap: nézd meg pl. a Károli jogi karát, amit telepakoltak a fidesz tudományos kutatómunkát még véletlenül se végzett embereivel. A legdurvább egyértelműen az Alkotmányjogi tanszék, amit Cservák Csaba, Schmitt Pál 34 éves volt jogi főtanácsadója vezet, akinek se érdemi tudományos publikációja, se nyelvtudása nincs...
Itt "tanít" Borók György, aki 1998-2002 között a Miniszterelnöki Hivatalban volt, de megbízott oktató volt Gulyás Gergely, vagy éppen most Gaudi-Nagy Tamás.
Akinek van gyomra, olvasgassa az életrajzaikat: www.kre.hu/ajk/index.php/oktatok-dokumentumai/cat_view/104-oktatok-dokumentumai/138-alkotmanyjogi-tanszek

capacete 2012.12.07. 15:34:12

@TaTa86.: Igen, és ha pl. Orbán Viktor lenne ez a stabil pont? Mi garantálja, hogy a monarcha erkölcsileg feddhetetlen személy lenne?

Prof. Dr. Simon Templar 2012.12.07. 15:45:16

@Vhailor: "A legnagyobb disznóság, hogy úgy csökkentik a keretszámokat, és a felsőoktatásra költött pénzt, hogy közben emelik a nyugdíjakat és csökkentik a gáz és a villany árát..."

A következő épeszű kormány első dolga kell hogy legyen a radikális nyugdíjcsökkentés. Egyébként is, fokozatosan meg kell szüntetni az egész állami nyugdíjrendszert, kivéve az állami cégeket (MÁV, Posta stb.). A többi esetben fizesse a cég vagy az állampolgár gyűjtsön magának. Aki meg elb@ssza aktív korában a pénzt, öregkorában éhendöglik...ennyi.

Prof. Dr. Simon Templar 2012.12.07. 15:55:55

@Lavrentyij Pavlovics Berija: "Ha eljön majd az a vicces helyzet, hogy az EU-ban 100% lesz a szolgáltatás, akkor az egész szar összeomlik. Amúgy a szolgáltatószektorban dolgozik egy csomó mérnök, sőt az egészségügy is az."

Ez soha nem jön el, mert a termelő gépek kezelésére mindig kell majd ember, de egyre kevesebb, viszont a gép nem mindig tudja úgy eladni a megtermelt terméket, ahogy azt sok ember szeretné (kereskedelem - szolgáltatás) illetve a kulturális szolgáltatások is egyre több embert igényelnek.

"A büfé-ruhatár szakot végzett hallgató semmire nem alkalmas, ugyanis nem azért megy oda, hogy tanuljon, hanem hogy papírja legyen.
Magyarország pedig nincs olyan gazdasági helyzetben, hogy l'art pour l'art módjára menjen a felsőoktatás (jó lenne, ha ez lehetséges lenne, de ehhez előbb rendbe kellene tenni a gazdaságot)."

Ebben maximálisan egyetértek.:)

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.12.07. 16:17:37

@capacete: jesszusom, ne mássz már vissza szemellenzősen a középkorig... 49 előtt igenis lényegesen gondolkodásra nevelőbb rendszer volt, még nem kilóra tömegképzés

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.12.07. 16:20:43

@Google: esetleg talán tenni kéne róla, hogy ne meneküljön mindenki nyugatra, nemde? szerénység, alázat a kormányzásban, becsületeseknek kedvező élhető világ, nem kell örök élet/ingyen sör, de valszeg nem a kis embertől a szart is lopó oligarchák rendszere lesz a gulyásnarancsizmus lényege, vagy mégis?

capacete 2012.12.07. 16:25:04

@Herr SturmLikudnik: Személyes tapasztalat, netalántán?

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.12.07. 16:39:58

@capacete: neked talán? (csak hogy hasogassam a szőrszálat, de alkalomadtán majd ollózok szívesen témába vágó czikkeket)

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.12.07. 16:54:50

@capacete: Mindössze azért alkalmazzák, mert van egy olyan (részben téves) képzet, hogy a büfé-ruhatár szakot végzett jobb munkaerő, mint akinek csak érettségije van. Erre az lenne a korrekt megoldás, hogy visszaállítanák az érettségi értékét (ez egyben a felsőoktatásnak is használna, nem kellene alapdolgokat tanítani az egyetemeken).

@Herr SturmLikudnik: A kilóra tömegképzés nem Rákosi-Kádár, hanem a módszerváltás sara.

capacete 2012.12.07. 17:07:01

@Herr SturmLikudnik: Családi barátunk 91 éves, 1939-ben kezdett Közgázra járni.
Elég sokat mesélt az akkori élményeiről, semmi sem utal arra, hogy akkoriban fantasztikus gondolkodás-központú órák lettek volna.

De kérlek, semjénezz be néhány cikket, irónia nélkül mondom, hogy komolyan érdekel a dolog!

capacete 2012.12.07. 17:08:12

@Lavrentyij Pavlovics Berija: Tehát akkor ugyanoda jutottunk: a büfé szak elvégzése is javít a munkaerőpiaci helyzetünkön...

capacete 2012.12.07. 17:09:43

@Lavrentyij Pavlovics Berija: Tehát akkor ugyanoda jutottunk: a büfé szak elvégzése is javít a foglalkoztatási esélyeken...

Andriana44 2012.12.07. 17:45:35

@bádogos:
De miért?
Kimegy külföldre melózni, és röhögve visszafizeti az ottani béréből a diákhitelt.

Andriana44 2012.12.07. 17:49:39

@batigol:
Ez érdekes, mostanában tényleg így van?
Mi anno vért pisáltunk már a bejutásért is, és a teremben, ahol vizsgáztunk, a légy zümmögését is hallani lehetett. A tanár járkált, akit puskázáson kapott (nemigen volt ilyen), az kivágta, és mehetett újra (már ha volt még lehetősége rá, mert egy tárgyból háromszor lehetett nekimenni, és 1,5 év alatt lehetett 8 uv.
Bár, a felsőoktatásnak nevezett tömegképzésben nem lepődök meg semmin.

Bloodscalp 2012.12.07. 18:16:52

@TaTa86.: most olvasd vissza mennyi a feltételes mód abban amit írtál. egyszerűen a lényeget hagytad figyelmen kívül abban amit mondtam neked, királyok jöttek és mentek mindig is, az elit viszont átmentette a hatalmát. simicska&kapolyi@co. hagyná hogy egy királyocska-legyen az akár egy habsburg keresztezze az érdekeit? nem. így könnyebb, közt. elnöknek betesznek egy majmot és dobálják neki a banánt persze, és megy a sírás hogy nem jó a köztársaság, kell az hogy eljátszák ezt egy habsburggal is(aki persze nem akarna asszitsztálni gondolom, de nem tudna mit tenni)?csak még jobban lejáratodna az ország.

a szennyet kell eltakarítani, egy királytól nem javul meg semmi.

Andriana44 2012.12.07. 18:32:40

@Lavrentyij Pavlovics Berija:
Igen, nagyjából 1998-tól napjainkig, ez volt a tömegképzés.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2012.12.07. 18:52:10

@Bloodscalp: Királyok jönnek, mennek? Nem. Nem mennek. Ez benne a lényeg. Ha meg is hal a király, a következő is a dinasztiából jön.

Elitek átmentik a hatalmukat? Úgy érted a széchenyiek, bethlenek, telekik, eszterházyk, hatvanyak ott ülnek valahol az elit páholyaiban? ^^

Egyébként elit van. Ezen nem lehet, nem is kell változtatni. Királyságban van fölöttük valaki, aki alapvetően érdekelt abban, hogy az ország működjön, köztársaságban senki. Talán a dualizmusban vagy a Horthy-érában olyan nagy gond volt, hogy létezik arisztokrácia?

Nem az a gond, hogy van Simicska, meg Kaponyi, meg Leisztinger, az a gond, hogy abszolút senki sincsen, aki rákoppinthatna a fejükre, ha csúnyán játszanak a homokozójukban.

(Abban igazad van, hogy pont azért igen nehéz, ha nem esélytelen a királyság helyreállítása, mert ezek a valódi urak nagyon nem érdekeltek benne. Most teljhatalmuk van, függetlenül attól, hogy a FidMSZP melyik feje kormányoz. De azt nem értem, hogy neked ez az állapot miért jó?
Meg igazából agyonütötted a saját érvedet. Tehát királyság tényleg f*sza lenne, és pont az ország legnagyobb gondjaira lehetne orvosság, csak nyilván nehéz odáig eljutni. De hát nem lóverseny ez...)

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2012.12.07. 20:36:47

@Prof. Dr. Simon Templar: Elég lenne, ha kiiktatnának a rendszerből olyan dolgokat, mint a nyugdíj automatikus inflációkövető emelése, az ingyenutazás és hosszabb távon bevezetnék a svéd-modellt - azaz annyi, és CSAK ANNYI pénzt osztanak szét a nyugdíjasok között, amennyit a mai aktívak befizetnek.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.12.07. 20:38:27

@TaTa86.: sokadszorra ismétlem - királyok (európában) ma már nem mozdítanak el senkit a hatalomból. ha megtehetnék, akkor se lenne rá garancia, hogy mindig bölcsen döntenének. szép számmal ismer a történelem saját és az ország érdekével ellentétesen cselekvő uralkodókat...

Robinzon Kurzor 2012.12.07. 20:48:34

@Herr SturmLikudnik: "dögöljön először az a réteg, mely képes a két ujján végigszámolni a közjogi/gazdasági ámokfutás helytelen voltát"

Ez teljesen egyértelmű üzenet.

Egy jogállamban működő piacgazdaságban ne legyen se jogász, se gazdász.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2012.12.07. 20:51:07

@Herr SturmLikudnik: Túlságosan is fekete-fehéren látod a kérdést, és nem akarsz nem azonnali megoldásokban gondolkodni...

Nem mondom, hogy a monarchia csodaszer, azt mondom, közép- és hosszútávon elindíthatna kedvező folyamatokat, amire a köztársaságunk láthatóan képtelen.

De majd jobban is kifejtem az álláspontomat.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.12.07. 21:00:39

@TaTa86.:

off

te látod fekete fehéren, betegesen kihagyod a "rossz uralkodó" lehetőségét a monarchia képletből

a "rossz uralkodó" ellen monarchiákban 2 recept van:

a) eleve nincs érdemi hatalma, ergo a bulvársajtóra tartozik
b) elűzöd (rendszerint kaszával-kapával)

minden egyéb a választott elnök kategória lenne

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2012.12.07. 21:06:51

@TaTa86.: Elméletileg én is egyetértek azzal, hogy legyen újból Magyar Királyság, de csak elméletileg, mert aztán azonnal felmerülne az a kérdés, hogy ki legyen a király, esetleg kormányzó. A Habsburgokat mindenesetre jó messzire tartanám a magyar tróntól...

Ettől függetlenül nem hiszem, hogy ez bármit is megoldana. Értem, sok magyarországi ismerősöm van, nagy az elkeseredettség odaát, és mindenki legszívesebben azonnal megváltoztatná a jelen helyzetet, viszont be kell látni, hogy gyors és hatékony megoldások nincsenek. Minden lehetséges megoldás sok időbe és szenvedésbe fog kerülni, ezzel pedig a magyar néplélek képtelen szembenézni. Mi magyarok nem vagyun se türelmesek, se kompromisszumkészek, ezér hajlunk ennyire az üres lózungokra.

Pelso.. 2012.12.07. 21:17:06

@TaTa86.: Kíváncsi lennék azokra a kedvező folyamatokra, melyek egy monarchia bevezetésének közvetlen hatásaként beindulnak, - semmi feltételes mód, tények-hatások-megvalósíthatóság-következmények.
Továbbá szó nem lehet közép s hosszú távról, 22 elb.. év után jogot formálok némi türelmetlenségre.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.12.07. 21:28:47

@Pelso..:

óóó, nem kell aggódni, 22 év alatt odáig jutottunk, hogy egy mindenki által elfogadott elnököt se tudna kiállítani a 10 milliós ország, pedig bármilyen monarchia békés bevezetése csak egy már alapból széles támogatottságú személy köré tud épülni

ui.: másfelől, amerika császára és abszurdisztán protektora ÉN vagyok

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2012.12.07. 21:33:24

@Herr SturmLikudnik: Mondj egy "rossz uralkodót" Nyugat-Európából... Ma azért mert nem úgy működnek a dolgok, mint 150 éve.

A kapa-kasza meg úgyis csak egy marxista mítosz.

Egyébként nem kell a dolgot túlkomplikálni: elég csak elképzelni, hogy Sólyom Lászlót nem lehetett volna leváltani. Díszpinty, hatalma sincs, de van méltósága, és legrosszabb esetben a 2. ciklus után minden droid rájön, hogy a pártszolgák helyett csak érdemes rá hallgatni.

@Vhailor: Ezért hasznos egy uralkodó, aki nem azt nézi miből lesz meg a gázszámla, vagy melyik üzletfelem akar éppen tönkretenni. Így tud türelmes lenni, kompromisszumkész, és hosszú távra tervező.

Ezen a Habsburg-ellenes sérelmi politikán meg túl kéne lépni végre. (Persze ki más ellen sérelmipolitizálhatnánk?) Mi volt a gond Ferenc Jóskával, IV. Károllyal vagy (II.) Ottóval?

@Pelso..: "Továbbá szó nem lehet közép s hosszú távról, 22 elb.. év után jogot formálok némi türelmetlenségre. "
Érthető. De a radikalizmus nem jó tanácsadó.

@minden3an: Nincs csodaszer. Magyarország azért akkor phos, mint amekkora, mert a zemberek átlagban ilyen phosok. De nincs jó meg rossz ember, csak gyarló. Mindenkit lehet jobbá, és rosszabbá tenni. A monarchia az egyetlen lehetőség, hogy legyen felül valaki, akinek rövid-, közép- és hosszútávú érdeke is az értékelvű "politizálás", aki így nem csak aljasságból mutathat példát.

Egyébként meg jobbat nem tudok. Aki igen az szóljon!

Pelso.. 2012.12.07. 21:37:00

@Herr SturmLikudnik:
"békés"? hahaha
széles támogatottság"? muhahaha
Majdnem nagybetűvel írtam a szélest, jaj..

Pelso.. 2012.12.07. 21:46:19

@TaTa86.: A fennálló türelmetlenségnek nem feltétlen következményei esetleges radikális megnyilvánulások.
Továbbra a sem világos, mi fog jobban működni, ha kreálunk egy bálványt.

capacete 2012.12.07. 21:47:39

@Herr SturmLikudnik: Kösz, de egyikben sincs benne, hogy 1945 előtt gondolkodni tanították volna a magyar felsőoktatásban a diákokat.

Az az igazság, hogy akkor már rég a poroszos hagyomány uralkodott: szépen bebiflázni az anyagot. Gyönyörű történeteket hallottam arról, hogyan kellett bemagolni a választ a kérdésekre, akkor is, ha senki nem értette se a kérdést, se a választ. Például az egyik tárgyból a Közgázon a kidolgozott kérdések/válaszok között szerepelt, hogy "Hát a pápa? Az is!"
Senki nem tudta, mit jelent, de magolták bőszen.

A te szép utópiád soha nem létezett. Az '50-es években tényleg volt egy nagy visszaesés, de utána visszaállt minden szépen a poroszos kerékvágásba...

bz249 2012.12.07. 22:05:34

@TaTa86.: "Mi volt a gond Ferenc Jóskával, IV. Károllyal vagy (II.) Ottóval?"

Hogy elbuktak az osszes haborut* amibe belekezdtek az gondnak szamit vagy nem?

Egyelore Gyurcsany Ferenc es Orban Viktor egyetlen negyzetcentimeter magyar teruletet sem veszitett el es Afganisztanban vagy Irakban is kevesebb magyar katona halt meg, mint mondjuk Schleswig-Holsteinert.

*na jo a danokat 1863-64-ben legyozte

pierre bayle 2012.12.07. 22:06:04

@Hattory Hanzo: nincs több kérdés, kösz, ez volt a hiányzó adat.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2012.12.07. 22:12:16

@bz249: "Hogy elbuktak az osszes haborut* amibe belekezdtek az gondnak szamit vagy nem?"

Csak az nem hibázik, aki nem dolgozik. :)

Nekem picit demagógnak tűnik az összehasonlítás... :S
De én is mondhatok ilyen statisztikát. :)
Számold ki mennyivel lett több magyar Ferenc József uralkodása alatt, aztán vesd össze Progresszív Köztársaságunkkal, és baráti szomszédainkkal.

@Pelso..: Nem bálvány, hanem origó.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.12.07. 22:13:42

@Hattory Hanzo: A Vastagbőr-grafikon volt a forrás? :)
vastagbor.blog.hu/2012/12/05/135_milliard_tokkal-vonoval
Ott olyan is van, hogy stadionépítések: 100 milliárd.

bz249 2012.12.07. 22:29:54

@TaTa86.: Ferenc Jozsef leginkabb csak hibazott a katonai dolgokban. A szabadsagharcot nemi orosz segitseggel leverte, meg egyuttmukodve a poroszokkal legyozte a danokat (hogy aztan megteremtse a jogalapot a porosz-osztrak haboruhoz). Szoval nem egy sikeres palya.

IV. Karolynak ugye ott vannak az ugyes bekeprobalkozasai majd a haboru vegen az uralkodoi tekintelye teljes sulyaval elve kinevezi Karolyi Mihalyt miniszterelnoknek. Namost innen ket eset van, vagy ez a Karolyi volt a leheto legjobb dontes, vagy Karoly eppen olyan szerencsetlen macskajancsi volt, mint a voros grof.

Mindekozben harommillio kitantorgo (bar a nem kis reszuk szlovacsek) es folyik a Monarchia politikai, gazdasagi es politikai eljelentektelenedese.

"Számold ki mennyivel lett több magyar Ferenc József uralkodása alatt, aztán vesd össze Progresszív Köztársaságunkkal, és baráti szomszédainkkal. "

Ketsegkivul novekedett a magyarsag osszletszama, nem olyan mertekben, mint Angliae vagy Nemetorszage, de novekedett.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.12.07. 22:30:17

Hümm. Felsőfokú oktatásra fordított összegek évente:

1999: 105 (I. Viktor)
2001: 148 (I. Viktor)
2003: 205 (Megyó)
2007: 235 (Fletó)
2009: 238 (Libás)
2011: 251 (II. Viktor)
2012: 232 (II. Viktor)

Forrás: kozokassza.hu powered by Haza és Lohadás Alapítvány (Bajnaiék)

Persze mindez nominálértéken, és a "felsőfokú oktatásban" a főiskolákon és egyetemeken kívül talán még mindenféle tanfolyamok meg Lezsák-féle agitprop-központok is benne vannak.

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2012.12.07. 22:45:01

@TaTa86.: A Habsburgok kérdésköre mindenképpen összetett, nem lehet egy vagy két posztban összefoglalni.

Hogy mi volt velük a baj? Olvasmánynak javaslom Grünwald Béla: A régi Magyarország - most adták ki 2005-ben újra. A 18. századról szól, de mintha a mai viszonyokat boncolgatná... Ott tökéletesen le van írva, hogy mi volt az ancién regimé rákfenéje, ill. rákfenéi. Esetleg ha bírod a szlovák nyelvet, akkor Daniel Rapant K počiatkom maďarizácie I. és II. kötet. A könyv lényegében ugyanarról szól, egy picit más szemszögből.

A Habsburgok nem voltak magyar királyok, pontosabban nem elsősorban magyar királyok voltak. A Birodalom érdekeit tartották szem előtt, nem a magyar államét. Ezek pedig néha egybeestek, néha pedig nem.

Amúgy is, ahogy mondtam - számomra a királyság vs. köztársaság egy nagyon elvont elméleti kérdés, értem, hogy Magyarországon hagyományosan képesek a népek ilyen szőrszálhasogatásokkal egész életeket elpazarolni, de ami engem illet, én a szlovákoktól eltanultam azt a pragmatikus világlátást, amely szerint éppen az ilyen marhaságok boncolgatása csak felesleges időpocsékolás.

Még ha egy értelmes emberből is csinálnának királyt, ami egyáltalán nem garantált, mert hiszen lehet a király is egy értelmetlen kretén, akkor sem tudná egyedül eltávolítani azt a morális fertőt, amely itt a rendszerváltás óta uralkodik. Ugyanis ennek társadalmi beágyazottsága rendkívül mély, és bár senki sem akarja ezt nyíltan beismerni, a helyzet gyökeres megváltoztatása bizonyos néprétegek és társadalmi csoportok számára áldozatokkal járna.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2012.12.07. 22:49:23

@bz249: Te kivel akarsz jelenleg háborúzni? ^^

Nekem bőven elég, ha egy békeidőben prosperáló országot összehozunk.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2012.12.07. 23:01:27

@Vhailor: A pragmatikusság sosem árt, meg gondolom felvidékiként pláne nem ez az első kérdés, ami eszedbe jut.

Én azt láttam, hogy királyságként működött Magyarország(, ha nem is volt tökéletes, de hát melyik állam az?), köztársaságként pedig nem. Ez persze eléggé leegyszerűsített nézőpont, de attól még a tények makacs dolgok.

A Habsburgok meg birodalmat irányítottak, nyilván sokszor ez szembe ment a magyar érdekekkel. (Másrészről kicsit olyan, mint a horvátok viszonya a Szent Koronához. Nyilván nem ők voltak az elsők, de nélkülünk nem ott lennének, ahol. Ugyanez a Habsburgokra. Önerőből azért elszórakozunk volna még a törökkel, és a széthulló magyar állammal is. Azt pedig Kóka után tudjuk, hogy nincs ingyenleves.) Most nincs birodalmuk, ráadásul mégis ki lehetne helyettük? Én magyart tuti nem akarok. :P

bz249 2012.12.07. 23:17:38

@TaTa86.: hat ha a haborus teljesitmeny nem szamit, akkor mar inkabb Horthy. Akkor tenyleg fejlodtunk sot nemi esely volt a nyugati szinvonal utoleresere.

A Monarchia idejen egyszeruen annyi tortent, hogy akkortajt zajlott a masodik ipari forradalom es ebben periferiakent ugyan, de Magyarorszag is reszt vett. Olyan sok szerepe nem volt a kiralyainknak benne.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2012.12.08. 00:30:33

@bz249: Szerintem itt félreértés van az alkotmányos uralkodó szerepéről. Én nem egy zseni Führert akarok, aki mindent megold, hanem egy egyszerű, de stabil uralkodót, aki kb úgy áll a nemzet felett, mint a sörnyitó a Gellér-hegyen.

(Ennél jobb hasonlathoz fáradt vagyok. :S)

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2012.12.08. 02:10:27

@TaTa86.: Elvileg ott van az a skót Drummond nemzetség, amely alapítója a hagyomány szerint árpádházi I. András egyik törvénytelen fiá volt...

Figyelmedbe ajánlom, hogy már Zrínyi is a skótokat javasolta, mint katonai példaképeket a magyaroknak :)

Ilyen apróságokat félretéve - elvileg én is királyságpárti vagyok, de tényleg csak elvileg. Ha királyságról beszélsz nem árt pontosítani, hogy melyik korszakra gondolsz, mert való igaz, hogy a középkorban a körülményekhez képest jól működött a magyar királyság, viszont a dualizmus 50 évét virágkornak beállítani szerintem badarság.

MézesRozi 2012.12.08. 08:23:09

Az utóbbi években egyre inkább az volt a búbánat, hogy a felsőoktatás színvonala folyamatosan romlik. az ehhez vezető út magyar bálint és pokorni miniszterségén vezet keresztül. kétszintű érettségi bevezetése, felvételi eltörlése, az eredetileg tervezettől eltérően középszintű érettségivel való bekerülés lehetősége, keretszámok drasztikus növelése anélkül, hogy felkészültek volna az intézmények erre, a főiskolák gomba mód való elszaporodása az állami támogatások elnyerése reményében, ebből következően az oktatás és hallgatók teljesítményének rohamos csökkenése, bekerültek tömegével a felsőoktatásba olyanok, akik alkalmatlanok a hagyományos szintű képzés elvégzésére, öreg káderoktatók megtartása nyugdíjazás helyett, ami gátolja a fiatal oktatók megjelenését. a diákok jelentős része melegedni jár az egyetemekre, főiskolákra, évekkel lépik túl a képzési időt. eredmény: kritikán aluli színvonal. ez aztán lefelé is hat a képzési rendszerben: zuhant a középiskolák színvonala, hiszen miért is tanulni, ha a középszintű érettségit 20%-kal teljesíteni lehet, és így tovább. ez mind állami költségen.

világos, hogy ezzel mindenki elégedetlen volt. ha a mostani tandíjhoz (vagy nevezzék, aminek akarják) egy tisztességes feltételekkel adott diákhitel és egy állami finanszírozás a legkiválóbb 10-20%-nak járul, ez rendben van. amennyiben igaz, hogy az állami munkahelyek átveszik a hitelfizetést a végzett diplomásuktól, aki pedig a magánszektorban helyezkedik el az maga fizet, ez is rendben van.

persze a kivitelezésen sok minden múlik.

Bloodscalp 2012.12.08. 11:07:03

@TaTa86.: bocs, lehet én látom nagyon másképp, de a királyság itthon sosem működött. ha csak épp nem volt nagyon tökös királyunk (ami már 500 éve nem volt).
Különben a rendszer nem müködött, a nemesek felfalták az országot (ahogy most is teszik, de most még kontroll sincs rajtuk).

Ne történelmi családokat mondj, én mindig egy adott korszakra gondoltam '89, 1. és 2. vh után, stb.

Nem értem még mindig, miért hódolnának be egy királynak? A kiskirályok a rendszer csúcsán állnak, adnak egy népvezért (Viktor) aki ugyan elhasznált és unalmas már, de betolnak mögé egy tömeget hogy meglegyen a népszerűség illúziója. Ha valaki föléjük törne akár gazdaságilag/jogilag/hierarchiában vagy bárhogy - hopp egy szexbotrány, korrupciógyanú stb ahogy más uralkodócsaládoknál szokott történni időről időre:) véletlen?

Te valami idealista módon varázsütésszerüen várod a csodát egy lehetséges királytól:)

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2012.12.08. 14:22:05

@Bloodscalp: "bocs, lehet én látom nagyon másképp, de a királyság itthon sosem működött."

Úgy érted, vagy legyünk Német-Római Császárok vagy sz*rjunk az egészbe? ^^

Nekem pl az az évenkénti átlagos 8%-os GDP növekedés, oktatás fejlesztése, Európához való felzárkózás, mindezt lehetetlen körülmények között, amire Horthyék alatt képes volt az ország bőven elég lenne. Különösen a közelmúlt 22 évéhez viszonyítva.

"Te valami idealista módon varázsütésszerüen várod a csodát egy lehetséges királytól:)"
Nem. Első lépés a felvilágosítás, úgyhogy most ez van. Igyekszem a többi monarchistával együtt bogarat ültetni minél többek fülébe. Nem holnap akarok ellenforradalmat, most bőven megelégszem azzal, ha te is belátod, valóban lehet a dologban valami, neked is érdeked lenne a dolog, csak hát az oligarchák...
Ez most bőven elég.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2012.12.08. 14:25:14

@Vhailor: Nem virágkornak állítom be, azt mondom, hogy működött. Nyilván ezer és ezer hibát lehet találni(, ami egyébként ugyanúgy ott lett volna köztársaságként, sőt még inkább), de akkor is 67-41ig békeidőben (és összeadva is zárkóztunk fel Európához.

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2012.12.08. 14:36:30

@TaTa86.: "...de akkor is 67-41ig békeidőben (és összeadva is zárkóztunk fel Európához."

Éppen ez az a pont, amiben a mandineresekkel sem értek egyet. Igen, felzárkóztunk, de a magyar és a nemzetiségi emberek tömegei ebből a felzárkóztatásból kimaradtak. Az 1918-ig tartó felzárkóztatás legnagyobb nyertesei egyértelműen a zsidók voltak.

Persze - kiépült Budapest, és Budapestről nézve tényleg közeledtünk Európához, viszont az ország peremterületei leszakadtak. Az általad említett időszakban több millió magyar és nem magyar ember vándorolt ki az országból, mert egyszerűen nem talált sehol megélhetést. A szociálpolitika lényegében nem létezett és az 1848-előtt kasztrendszer, bár módosult, de 1918-ig, Magyarország területén pedig 1944-ig, fennmaradt.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2012.12.08. 15:12:56

@Vhailor: Még egyszer: senki nem mondta, hogy tökéletes volt. Ha a reformkori Magyarország népességének a nagyrésze írástudatlan zsellér volt, akkor egyszerűen nem várható, hogy 50 év alatt egy polgárháborútól, passzív rezisztenciától sújtott országban ezen réteges problémája megoldódik.
Egyáltalán nem tudom, volt-e ország/nemzet, amely ezt képes volt végigvinni? Én kételkedem benne...

Az pedig nem igaz, hogy a felzárkózásból teljesen kimaradtak ezek a rétegek. Elég ha csak az analfabetizmus felszámolását említem, a Horthy-érában pedig erőn felül támogatták a közoktatást. (A Horthy-barokk, a tekintélyelvűség megerősítése persze valóban nem ebbe az irányba vitt, de én amondó vagyok, hogy ezek inkább formaságok, a műveltség az, ami valóban fel tudja emelni az alsóbb néprétegeket, nem pedig mindenféle felülről rájukaggatott jogok.)

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2012.12.08. 15:33:41

@TaTa86.: Inkább az volt a probléma, hogy az elbukott szabadságharc után lefejezték az egész magyar reformkori elitet, akik pedig a helyükre léptek 20 évvel később már nem áltak a helyzet magaslatán, bár kétségtelenül nagyon tehetséges politikusok is voltak közöttük. Ezért hosszútávon a társadalmi/nemzetiségi/szociális feszültségek nőttek, amelyek végül a lehető legalkalmatlanabb pillanatban (Trianon) szétfeszítették az országot.

Tudod mi maradt el? Mit hiányolok a leginkább? A földreformot, a zsellérek földhöz juttattását. Ha valamivel szélesebb néprétegek szert tehettek volna némi kis vagyonra, akkor később a rendszer támaszául szolgáhattak volna. A föld-kérdésben lényegében ugyanazt a politikát követték mint most a Fidesz/MSZP - haveri nagybirtokokra és rajtuk dolgozó agrágmunkásokra van igény a hatalom részéről, önálló, a saját lábukon álló középbirtokosokra viszont semmiképpen.

Ami a közoktatást érinti, itt egyetértek. Viszont Horthyval szemben ezek a maiak tényleg az ország elzüllesztésén dolgoznak. Borzalom... hányingerem van tőlük.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2012.12.08. 17:37:41

@TaTa86.: Legalább két különböző húron próbálsz hegedülni.

Egyrészt: a király szimbólikus legyen, mint a sörnyitó, a politikától mentes, elvonatkoztatott személy.

Mástészt: tudjon hosszú távra tervezni, tehát valamiféle hatalma mégiscsak legyen.

És akkor máris elérkeztünk a gordiuszi csomóhoz: milyen jogköre legyen a királynak? Mibe szólhasson bele? Mert az észak-európai királyok nagyon szépen tudnak mosolyogni a fotókon, de beleszólási joguk konkrétan nulla a dolgok folyására. Négyévente "kinevezik" a kormányt. ennyi.

Tehát minek a király , azon kívül, hogy legyen, aki alkalmanként a Sándor-palota erkélyéről integet? Ez önmagában lófasz, erre a KE is jó.

"bogarat tenni az emberek fülébe"
Hogy fogsz bogarat tenni az emberek fülébe, amikor minden egyes királypárti posztnál csak annyit kell tennem, hogy felteszem ezeket a kérdéseket? Hm?:)

"mit veszthetünk vele? csak nyerhetünk"

1 percnél kicsit hosszabb gondolkodási idő alatt lehet olyan dolgokat találni, amivel veszthetünk a dolgon:
-mi van, ha király nepotista, a saját haveri körét részesíti előnyben(és ez közfelháborodást vált ki)?
-mi van ha király valamiféle súlyos erkölcsi hiányosságban szenved, pl. rossz a házassága (lásd: Charles-Diana, szintén közbotrány)?

Miért éppen egy akármilyen király lenne alkalmas, hogy hosszútávú tervet rajzoljon fel? A nemzetstratégia bonyolult feladat, nem úgy megy mint párszáz éve, hogy pár átmulatott éjszaka, aztán vagy megjött az isteni szikra (pl. krumplit kell termeszteni, lásd Poroszo. esetét), vagy nem jött meg, és akkor boldogan rohadt a rendszer tovább.

Aztán: a királyi udvar költségei belekerülnének pármilliárd forintba, és egyáltalán nem törvényszerű, hogy ezt az emberek csak úgy nagyvonalúan elnéznék, különösen nem a liberálisok, hvg-sek, szocialisták, stb

Gondolkodásod együgyű és ostoba: a ma uralkodó értékhiányt akarod egy _személlyel_ "bepótolni". De mi van, ha ez a személy hiteltelen? akkor máris bukott a projekt.

Menj vissza szerepjátékozni, ott képzelődhetsz kedvedre.

Bloodscalp 2012.12.08. 17:41:44

@TaTa86.: egyre álomszerűbb amit mondasz. és révedezel a múltban. ki se térek a röhejes király nélküli királyságra, mikor el lett zavarva károly mikor visszatért volna.

ha jól veszem le, lesarkítva a dolgot, egy fölülről vezérelt megtisztulást szeretnél. ilyen nem lesz, ahhoz már túl korrupt minden, teljesen átszövi a komcsi múlt. és nincs olyan hatalmi potenciával rendelkező ember mint az oroszoknál putyin aki rendet vágott az oligarchák között.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2012.12.08. 17:54:19

@Schwerer Gustav: "Egyrészt: a király szimbólikus legyen, mint a sörnyitó, a politikától mentes, elvonatkoztatott személy.

Mástészt: tudjon hosszú távra tervezni, tehát valamiféle hatalma mégiscsak legyen."

Igen kérlek, ennek a kettőnek az összeegyeztetése az alkotmányos monarchia. Nem a király irányít közvetlenül, de őrködik afelett, hogy alapvetően ne térjen le a politika túl messze a helyes irányról.

" milyen jogköre legyen a királynak? "
Nem vagyok jogász...

"-mi van, ha király nepotista, a saját haveri körét részesíti előnyben(és ez közfelháborodást vált ki)?"
Mi érdeke lenne egy királynak haverok gyűjtése? ^^ Horthynál ez még játszott is, de Ferenc József, IV Károly milyen haverjait juttatta pozícióba?

"-mi van ha király valamiféle súlyos erkölcsi hiányosságban szenved, pl. rossz a házassága"
Jó kérdés, meg fogom kérdezni olyantól, aki a témát jobban körüljárta.

"Aztán: a királyi udvar költségei belekerülnének pármilliárd forintba, és egyáltalán nem törvényszerű, hogy ezt az emberek csak úgy nagyvonalúan elnéznék, különösen nem a liberálisok, hvg-sek, szocialisták, stb"
Igazából az a vicc, hogy mostanában ők is nagyban kussolnak, ha felvetem, hogy Orbán teljhatalmához bizony köztársaság kellett, és monarchiában nem tehetne meg akármit.
(De egyébként nyilván jogos felvetés, már csak azért is, mert a monarchiákban tényleg ezt csinálja a baloldal.)

"Gondolkodásod együgyű és ostoba"
Ellenben te árnyalt és intelligens vagy. :D
Legalábbis a szalmabábudhoz képest.

"De mi van, ha ez a személy hiteltelen?"
Ferenc József, IV. Károly, Horthy, Mindszenty, (II.) Ottó. Ők voltak az ország élén (, ill Ottó lett volna) az utóbbi 150 évben. Melyik személye volt hiteltelen?

Az a helyzet, hogy az uralkodóházak sokkal jobban megválogatják, a családon belül is akár, ki képviselje őket, és gondot fordítanak a nevelésére, mint az ecce nép választottja.

"Menj vissza szerepjátékozni, ott képzelődhetsz kedvedre."
Jujj, valaki oltogat rendesen! :D

Na, az egódra! Kocc!

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2012.12.08. 18:04:10

@Bloodscalp: " lesarkítva a dolgot, egy fölülről vezérelt megtisztulást szeretnél."

Nem jól veszed. :( A lényege pont az, hogy nincs közvetlen vezérlés, hanem egy lassú tisztulási folyamat. Demokratikus választás van, demokratikus, mocskos pártokkal. Annyi hogy van fölöttük egy autoritás, aki egyébként az autoritásával tényleg csak a legvégsőbb esetben él.
(Pl most nem írná alá az új választási rendszert. De attól még Viktor lenne, mert legitim miniszterelnök, csak éppen fékeznie kéne magát. Ez egy nem kimagasló díszpinty-uralkodó is meg tudja tenni.)

Annyiban történik a dolog felülről, hogy az Isten adta nép láthat legalább egy értékelvű szereplőt az elit fölött.

Bloodscalp 2012.12.08. 18:34:17

@TaTa86.: szarba se vennék. és miértne válasszon inkább az istenadta nép önmagából akár elnököt?
azzal szemben ahogy most kineveznek egy dróton rángatott bábot, lehetne közvetlen elnökválasztás(ahogy van máshol is), pártok kihagyásával. előszűréssel, csak komoly és fajsúlyos jelöltek, pártok (és fantomszervezeteik)eleve nem jelölhetnek.

ne származás alapon kerüljön valaki hatalomba.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2012.12.08. 18:42:31

@Bloodscalp: 1) Mert a nép csak bábot tud választani, lévén a kampányhoz párt kell.
2) Egy pártos elnök, hogyan lehetne "örökké" az egész nemzet elnöke?
3) Az elnök tekintélyét pont az rombolja, hogy csak 5 évig elnök. Le lehet sz*rni, 5 év múlva renonc. A királlyal viszont nem jó huzamosabb ideig rosszban lenni, mert már csak pozíciójánál fogva is népszerű.

"ne származás alapon kerüljön valaki hatalomba."
Miért ne? És még egyszer: az irányítás operatív része nem a király feladata.

Bloodscalp 2012.12.08. 18:52:14

@TaTa86.: nem hiszem hogy csak bábok vannak a piacon, csak jobban körbe kell nézni.

nem is kell hogy örökké az legyen. akinek sokáig van a kezében nagy hatalom, megkísérti a korrupció. ezért is jó a limitálás(ez kurvára ránkférne amugy, senki nem akar 3. orbán kormányt). lehet persze mellényúlni-nézd meg a németeket. ha beválik lehet újrázni.
ha nem válik be a király, mit lehet tenni?

a pozicíóhoz jár a tisztelet?pff. Orbán Gazsi is hamarosan feltűnik a bkv-nál, jó lesz az?

ha jól vettem ki a regnumosok fejtegetéseit, ők tényleges hatalmat adnának egy új magyar királynak, ami nagyon hajmeresztő.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2012.12.08. 18:56:29

@TaTa86.:

"Igen kérlek, ennek a kettőnek az összeegyeztetése az alkotmányos monarchia. Nem a király irányít közvetlenül, de őrködik afelett, hogy alapvetően ne térjen le a politika túl messze a helyes irányról."

Most a KE őrködik efelett. Hogy milyen szinten az egy kérdés, de ha pl. menetközben megváltoztatják az alkotmányt, akkor az AB sem tud mit csinálni, át kell hogy engedje a törvényt.

Egyébként a történelemben- ha ismernéd- mindig úgy volt, hogy ha a király és a parlament nem tudtak megegyezni, akkor a király _föloszlatta_ az országgyűlést, lásd pl. utoljára 1905-ben. Tehát nem borultak le és csókolták meg a ferencjóska kezét a hű alattvalók, inkább összetörték az ülésterem bútorzatát. Ennyit az uralkodó és a politikai réteg felhőtlen kapcsolatáról... (ha pedig már veszekedés van: akkor mi értelme az egésznek? akkor csak olyan a dolog, mint bármilyen más rendszerben...)

Aztán: a király önmagában senki és semmi. Kell minimum egy baráti média, aki "felépíti" őt politikailag. Ki vagy mi lenne ez?

Mi garantálja, hogy az ellenzéki médiák is elfogadnák őt, és mondjuk nem támadnák meg azon nyomban, teljes erőbedobással?

Igazából az egész fals elméleted paradox, ezen bujkik meg:
Hogy tisztelhet az egész ország olyasvalakit, akinek csak szimbolikus hatalma van, (ráadásul nem vallási vezető)? Mit lehet egy ilyen emberben tisztelni? Azt hogy "ő a király" és kész?

Mit oldana meg ez a helyzet? Lehetne újra a király egészségére üríteni a söröskorsókat? :DD

Mondom, a szerepjáték könnyebb. Dobsz egy kockával, aztán ha több jön ki mint másiknak, akkor te nyertél. Ilyen egyszerű. A való élet kissé összetettebb.

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2012.12.08. 19:04:08

@TaTa86.: Nézd, ezt a morális fertőt, ami most van Magyarországon nem tudná egy király felszámolni. Lehetne ő még egy akármennyire erős személyiség is, ennek a szarnak, amiben az ország már legalább a kommerek eljövetele óta fetreng sokkal mélyebb a társadalmi beágyazottsága, hogy ezt egy ember egy vagy két generáción belül fel tudja számolni.

Tudod mi lesz itt, ill. odaát nálatok Magyarországon? Lassú hanyatlás, olyan rohadás-féle. Nem lesznek semmilyen forradalmak vagy erőszakos megmozdulások, esetleg a cigányok csinálnak majd valamit. Az emberek ugyanis annyira ki vannak merülve, annyira közömbösek mindennel szemben, hogy képtelenek megszervezni magukat. Amúgy is, az egész ország nagyon el van öregedve, a nyugdíjasok pedig nem mennek a barikádokra harcolni.

Ez az egész rohadás eltarthat mondjuk akár 100 évig is. Rákóczi után is kellett egy 120 év, amíg jött a reformkor.

Még egyszer javaslom olvasásra Grünwald Bélától a Régi Magyarországot. Nagyon jól rámutat a problémákra.

Bloodscalp 2012.12.08. 19:36:34

@Vhailor: érdekes hogy rögtön polgárháborút viziónálsz, nagyon sok módja van annak hogy térdre kényszeritsen a nép egy kormányzatot erőszak nélkül is, szervezni ma már pedig semmiség.

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2012.12.08. 19:41:56

@Bloodscalp: "...szervezni ma már pedig semmiség."

Látva, hogy Magyarországon a népek képtelenek elzavarni a kommereket már vagy 20 éve a húsosfazéktól, akkor tényleg erősen kételkedek ebben....

Bloodscalp 2012.12.08. 19:55:10

@Vhailor: nem csak itt, a környéken mindenhol "képtelenek" ennyiből.

a szándék hiánya, a közömbösség - főleg a 40+ generációkban döbbenetes.

net,mobil, személyes bejárás, mi ebben a csoda? ha van szándék valamire, tényleg megoldható.

biszkuval kaptak egy gumicsontot a fideszes hordák, de mekkora szégyen hogy wittner félék köpönyeget váltottak 2010ben és nem vadásszák le a vörös ördögöket-csak szavakban.

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2012.12.08. 20:14:38

@Bloodscalp: Na, és itt vagyunk, szépen szlovákul mondva "padla kosa na kamen".

Magyarországon a fiatalok a népességen belüli aránya nagyon alacsony, míg az inaktívaké magas. Olyan népek, ahol ez fordítva van, ott jellemzően forradalmak, lázadások törnek ki, ha valami nem tetszik nekik - lásd. pl. az arab tavaszt vagy 56-ot. Viszont ott, ahol már a felnőtt lakosság majdnem fele nyugdíjas, ott már minden lelassul és a nép tűrőképessége is megnő az ilyen ügyekben. Mégiscsak mi érdekli a nyugdíjasokat? A nyugdíj meg az egészségügy! Nem a határontúl, nem a beruházások, nem a felsőoktatás és nem a munkahelyteremtés. Magyarországon demokrácia van, a demokráciában pedig a nép dönt, a nép a királycsináló. Mivel a nép egy jelentős része nyugdíjból él, akkor magától értetődő, hogy egyetlen politikai párt sincs ma a parlamentben, amely nyíltan szembe merne menni érdekeikkel. Ezért vonnak ki pénzt a felsőoktatásból, de ugyanezért csökken a gáz és a villany ára. Van benne logika, rövidtávon maximalizálni a szavazatokat és a támogatottságot, hosszútávon viszont romba döntik az országot és évtizedekre bebetonozzák Magyarország lemaradását.

Bloodscalp 2012.12.09. 10:45:39

@Vhailor: nem értem a szlovák szöveged

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2012.12.09. 10:55:18

@Bloodscalp: Közmondás - a "kasza kőre esett."

Ezt olyan helyzetekben szokták mondani, amikor az elmélet és a realitások összeegyezhetetlenek.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.12.09. 17:38:11

gyerekek, egyszerű ez:

a barroso, a kónbandita, meg a gusányi a hibás

2014-ben újra finessz!!!!

no

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2012.12.11. 22:52:01

„Ami pedig a tandíjat illeti: Miniszterelnök Úr, kérem, az nagyon sok gyermek számára és család számára egy felesleges és nehéz teher. Ha egyetértünk abban, hogy az a 2 milliárd forint nem föltétlenül innen kellene, hogy bekerüljön a felsőoktatásba, mert a magyar költségvetés – az előbb csak egyetlen példát említettem, többet is tudnék – tudna segíteni és forrást teremteni erre a 2 milliárd forintra, akkor miért kell, miért kell főiskolát és egyetemet végző diákoknak tandíjat fizetniük?

Én a Fidesz programjában a legfontosabbnak, a szívemhez legközelebb állónak éppen azt érzem, hogy az első diploma megszerzéséig legyen az oktatás ingyenes! Legyen tandíjmentes! Én akkor leszek elégedett bármelyik kormánynak a működésével, hogyha az egyszerű családokból meg faluról származó emberek, ha tehetségesek meg szorgalmasak, akkor ugyanúgy kiemelkedhetnek, mint ahogyan jónéhánynak talán közülünk a sors ezt lehetővé tette. Ez a legfontosabb, ha úgy tetszik, az én részemről a legszemélyesebb elkötelezettségem, amit a következő kormány működése során mindenképpen szeretnénk érvényesíteni. A tandíjat szeptembertől ne kelljen befizetni!

Ezzel azt üzenjük meg Magyarország minden családjának, hogy velük van a kormány. Nem tesz a vállukra felesleges terheket. Igenis akarja, hogy a tehetségesek és a szorgalmasak boldoguljanak. Azt üzenjük meg, hogy a kormány tudja, hogy tehetség, szorgalom és vagyon nem azonos arányban osztattak szét közöttünk. Ezért egy olyan oktatási rendszert kell teremteni, ahol nem a családok vagyoni helyzete szabja meg, hogy kiből mi lesz. Ez a célunk. Szeptembertől nagyon remélem, lesz módunk arra, hogy meg is valósítsuk ezt a célt.”
Orbán Viktor, Horn-Orbán vita, 1998.

HToma 2012.12.17. 14:39:07

@Lavrentyij Pavlovics Berija: Bocs, hogy csak ilyen későn reagálok, csak amikor eszembe jutott nem voltam gépközelben.
Hány év után "megengedett" a pályaelhagyás? Mondjuk valaki néderlandisztika szakon végez az ELTE-n. Az állam szempontjából nézve az a jó ha hollandot megy tanítani egy középsuliba v. vmi állami helyen hasznosítja a tanulmányait. De ha ő az ING-nél akar dolgozni irodistaként?
süti beállítások módosítása