Közép-európai együttműködés rendszerét!
2012. október 02. írta: pinter.bence

Közép-európai együttműködés rendszerét!

V4_visegradi_negyek.png

Félő, hogy Hoffmann Rózsa legutóbbi agymenése csak egy újabb gumicsont, így érdemes lenne az ezen való rágódás közben arra is figyelni, hogy nem törölték-e el közben az egyetemeket, vagy valami. Ha gumicsont, ha nem, a nyelvoktatással, valamint ezzel összefüggésben a nemzetpolitikával, külpolitikával és a közép-európai régió közös ügyeivel érdemes a kormány jelenlegi irányvonalának tükrében foglalkoznunk.

Mesüge kolléga, illetve más bloggerek viszonylag szépen összefoglalták, miért nem helyes út az oktatási államtitkár elképzelése a történelemoktatás szemszögéből. Hoffmann Rózsa hétről-hétre megjelenő megszólalásai szépen illeszkednek a kormány tevékenységében implikált képbe: sok elemében feltámasztani a Kádár-korszak feltételrendszereit, persze mindezt hazaffyas, nemzethyes előjellel. Rátelepíteni az államot az élet és a gazdaság minél szélesebb területeire, némi előnyhöz juttatni egy pártot (ópardon, kettőt) a következő választásokon, ezzel egy időben a megfelelő kamerádok kezébe adni a pénzeket.

Mindezt a „gazdasági szabadságharc” és a nemzet felemelésének konzervatív, jobboldalinak beállított zászlaja alatt. Úgy tűnik, hogy ezek a toposzok nem többek üres szavaknál, jelmondatoknál, mint pl. Gyurcsánynál a „demokratikus”, „baloldali” meg „antifasiszta” szavak. Az igény azonban olyan borzalmas szemellenzős külpolitikával párosul, ami valahogy a harmadik magyar köztársaság eddigi összes kormányának sajátja volt. Egy felelős, valóban ilyen kategóriákban gondolkozó kormányzat ugyanis ezeket az elveket, vagy inkább vágyakat nem a negyven év alatt jól megismert eszközökkel próbálná megvalósítani, tudva, hogy nem igazán működőképesek. 

Nem elvetendő igény a „gazdasági szabadság”, a nyugati függés csökkentése. Ezt azonban a legyengült, és továbbra is stagnáló gazdaságú, alig tízmilliós Magyarország egyedül soha a büdös életben nem fogja elérni. A francia-német vezetésű Unióban érdemes lenne megfontolni a visegrádi együttműködés sokkal komolyabbá tételét, kibővítve Romániával és régiónk más országaival. Mert, miközben eszméletlen sok a vita a térség országai között, az Unió szintjén az érdekeink nagyjából közösek. Az EU-n belül gondolkozva (és ezen kívül gondolkozni véleményem szerint a reális viszonyok teljes tagadása lenne) a régió közös érdeke az összefogás és a közös érdekérvényesítés. Orbán Viktor akarata és a sokat emlegetett kétharmados felhatalmazása semmire sem elég az EU politikai piacán. Kilencvenmillió közép-európai, illetve hat-hét kormányfő kiállása adott ügyek mellett azonban már nem figyelmen kívül hagyható dolog.

Történelmi tény azonban, hogy sosem sikerült összeműködni. A térség közös működését alapeszmévé emelő Dunai Konföderációs tervezetek mindig későn, irreális szituációkban merültek fel (Kossuth emigrációban, Jászi a Monarchia bukása előtt nem sokkal, Károlyi emigrációban, Benes az után, hogy végképp meggyűlölték egymást a szomszédos országok a húszas években). Kis helyen sokan vagyunk sokfélék, nem beszéljük egymás nyelvét, elnyomjuk a másik nemzetiséghez tartozó kisebbségeket: mindenki ismeri a problémákat. Az együttműködés azonban elengedhetetlennek látszik, ha el akarunk érni valamit, ehhez azonban rendezni kéne közös múltunk és jelenünk rengeteg kérdését. Felül kéne emelkedni, túl kéne lépni ezeken a fájó, rossz érzéseket ébresztő tapasztalatokon.

Egy felelős magyar kormányzat a bezárkózás, a hamis magyarságtudat melldöngetése és az ezzel párosuló örökös külpolitikai töketlenség helyett elkezdene foglalkozni ezzel a gondolattal. Földrajzilag egy ilyen együttműködés szempontjából – Apponyit is citálhatnánk – kiváló helyzetben vagyunk. Gondolkodási formákban viszont ugyanúgy el vagyunk maradva, mint a térség összes többi országa.

Mi lenne, ha például a Hoffmann Rózsa szerint kivitelezhető négy idegen nyelv tanulását leszorítanánk háromra, vagy még inkább kettőre. Kikerülhetetlen, hogy az ember beszéljen angolul 2012-ben. Nyilván nem a villanyszerelőkre és kőművesekre gondolok, mert nekik nem kikerülhetetlen – bár nem egy esetben, például műszaki termékek használati útmutatója esetén kifejezetten hasznos –, hanem az ún. értelmiségre. A második kötelező nyelv pedig legyen egy régiós nyelv. Német, de még inkább szlovák, román, szlovén, cseh, horvát, lengyel. Mekkora stratégiai előnyt jelentene Magyarországnak egy fent vázolt együttműködésben, ha mindenféle diplomás főink bírnák valamelyik szomszédos ország nyelvét?

Közben a felsőoktatást inkább felpumpálni pénzzel, mint elvenni tőle. Nem azt mondom, hogy mindenki menjen egyetemre, és hogy minden városban legyen egyetem. Legyenek jó egyetemeink, legyenek eszméletlen jó egyetemeink, ahová nehéz bejutni, ellenben aki bejut az jó, versenyképes tudást kap. Képezzünk ezeken az egyetemeken minden területen – tehát bölcsészeti, közgazdasági, jogi területeken is – kiváló szakembereket. Akár többet is, mint amennyire az országnak szüksége van, olyan szakembereket, akik beszélik valamelyik közép-európai ország nyelvét. Aztán küldjük őket szét a régióban.

A jelenlegi kurzus azonban nem hogy nem ilyen irányba mozdul (miközben makacs akarata és törvényhozói ereje meglenne egy ilyen erős, éles váltás kivitelezéséhez), hanem a felsőoktatás, ezen belül is a humán, jogi és közgazdasági területek gyengítése felé, ami hiba. Hiba, mert villanyszerelők és gyári munkások, de még a fizikusok és kémikusok sem fogják önmagukban felvirágoztatni az országot. 

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr204803808

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Közép-európai együttműködés rendszerét! 2012.10.02. 12:48:01

Orbán Viktor akarata és a sokat emlegetett kétharmados felhatalmazása semmire sem elég az EU politikai piacán. Kilencvenmillió közép-európai, illetve hat-hét kormányfő kiállása adott ügyek mellett azonban már nem figyelmen kívül hagyható dolog.

Trackback: Unortodox Kaszinó: Faites vos jeux! 2012.10.02. 11:49:43

A nyerőgépek betiltása nem a vakszerencsének, hanem mint mindig, most is a nemzet felemelkedését célzó gondosan átgondolt stratégiának, a szegényekért és az elesettekért küzdő kormányzatnak köszönhető. Miközben a balliberális média egymást túlkiabálva ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

F. A. Hayek 2012.10.02. 11:22:09

"A fiatal konzervatív nemzedékből még lehet baloldali értelmiségi"

A cikk alapján ez már be is következett. Sikerült néhány jól ismert lózung köré egy olyan hoffmanrózsázós, kádárkorszakozós, "hazaffyas, nemzethyes" szdsz-es összekacsintásokat felvonultató ellenzéki pamfletet keríteni, hogy az bármelyik balliberális hecclapban megállná a helyét.

MézesRozi 2012.10.02. 11:24:03

hoffmann sok hülyeséget mondott már, ez nem az. senki nem tiltja meg ezeknek az iskoláknak, hogy emellett a másik nyelven is oktassanak történelmet.

azt szerintem a posztoló sem gondolta komolyan, hogy térségben még nem sikerült soha az együttműködés. felhívnám a figyelmét az osztrák-magyar monarhia nevű képződményre, előtte meg ausztriamagyarországra.

zseniális ötlet a tanuljunk második nyelvként szerbül, horvátul, csehül. ezt talán az érintettekkel is érdemes lenne egyeztetni.

fepe 2012.10.02. 11:41:08

"Német, de még inkább szlovák, román, szlovén, cseh, horvát, lengyel."
Hát a német még az idegenforgalomban csak-csak. De én még mérnököt nem láttam, aki az interneten teszem azt szlovénül találta volna meg valamelyik problémájára a választ.

A Csehek meg tanulnak angolul, aztán a magyar diplomásokkal majd angolul beszélnek. Bár lehet, hogy "diplomás" alatt nem ugyan azt értjük...

Teljes káosz...

S=klogW 2012.10.02. 11:41:24

ÚJRA LENGYEL-MAGYAR HATÁRT!

Thasaidon · http://zothique.blog.hu 2012.10.02. 11:48:53

Szimpatikus cikk. Szerintem sem lenne marhaság egy régióbeli nyelvet megtanulni második idegen nyelvként. Az elsődleges cél az esetlegesen kint tanulni
/dolgozni vágyóknak nyilván továbbra is a Nyugat, de azért a kelet-közép-európai régió is tartogathat lehetőségeket. Örömmel fogadnék bármilyen olyan fejleményt, ami az itteni országok közelítéséhez vezet, és mindamellett, hogy büszke vagyok az anyanyelvemre és a magyarságomra, jó gondolatnak tartom egy olyan nyelv elsajátítását, ami a közvetlen szomszédságunkban is hasznosítható.

S=klogW 2012.10.02. 11:55:51

@Thasaidon: aha ... és a szomszédok tanulnák-e a magyart? még akkor sem, ha a rabolt földet féltő gyűlöletüket félretennék, mert a magyar nyelv nagyon más -
szépen kikopnánk a te álmodta egymás nyelvét tanuló nagy együttműködősdiből

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.10.02. 12:13:24

@S=klogW: Jól megmutatjuk a büdös románoknak, ha csakazértse tanuljuk meg a szutykos nyelvüket. Ez a virtus, hülyék maradunk! Mindenről a románok tehetnek, nem lennék most a helyükben!

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2012.10.02. 12:17:53

Több marhaság is van ebben a cikkben:

"...érdemes lenne megfontolni a visegrádi együttműködés sokkal komolyabbá tételét, kibővítve Romániával és régiónk más országaival."

Meg is írta, ez sosem működött eddig. A jelen magyar kormány számtalan baklövést követetett el ugyan, de ebben az egy esetben elsősorban a szomszédokon a sor. Az ő térfelükön pattog a labda. A V4-es együttműködést is eddig mindig csak Magyarország hajtotta, a többieknek megfelel a nyugati félgyarmat státusz.

"A második kötelező nyelv pedig legyen egy régiós nyelv. Német, de még inkább szlovák, román, szlovén, cseh, horvát, lengyel. Mekkora stratégiai előnyt jelentene Magyarországnak egy fent vázolt együttműködésben, ha mindenféle diplomás főink bírnák valamelyik szomszédos ország nyelvét?"

Vajon nincs elég határon túli magyar, aki beszéli ezeket a nyelveket? Van. Ahogy fent említettem, a gond itt a "felvevőpiaccal" van - nincs igény szorosabb együttműködésre Magyarországgal a szomszédok részéről.

jan 2012.10.02. 12:43:37

Kedves, bájos gondolat ez, hogy tanuljunk szlovénul, de teljesen fölösleges két okból:

1) Egy-két generáció múlva mindenki fog beszélni angolul: mi is, a szlovénok is.

2) Mint Vhailor írta is, többszázezer magyar van, aki prímán beszéli a szomszéd országok nyelveit.

Persze passzióból tanuljon bárki nyugodtan szerbül, sőt becsülendő is ez, de nem kell ezt oktatáspolitikai célként, tömegekre kiterjeszteni.

gordiusz 2012.10.02. 12:50:16

Angol, német mellé harmadiknak tényleg hasznos egy szláv nyelv.
Aki tud németül, annak nem kell magyarázni, hogy a német nyelv ismeretével a magyar kultúra is sokkal érthetőbbé válik. De harmadiknak tényleg hasznos legalább alapfokon gagyogni mondjuk szlovákul; Dubrovniktól Gdanskig otthon érzi magát az ember.

Atisz 2012.10.02. 12:52:32

Vihar a biliben. Tényleg nem tudom miért nem lehet angolul vagy németül tanulni a magyar történelmet, legalább többekkel meg lehetne ismertetni pl. a trianoni tragédiát.

Atisz 2012.10.02. 12:56:30

A cikkhez: a lengyelnek van némi értelme (1. 40+ millióan beszélik, 2. baráti nép, 3. hasonlóan jó ellátottsággal rendelkezik jó nők tekintetében, mint hazánk ;))

De a román, cseh, horvát, szlovák, szlovén (lol), kb. arra jó, hogy valami call center-es munkatársnak vagy néprajkutatónak menj. Tudjuk már megkülönböztetni a komoly és vicces dolgokat... legalább egy smiley-val.

Kandeláber 2012.10.02. 13:09:02

Ez sok Jászi Oszkárt olvasott.

Kandeláber 2012.10.02. 13:15:37

Amellett a cikk egy baromság, már miért ne lehetne tanulni szomszédos ország nyelvét?
Valamikor tanultam szerb-horvátul, éppen hogy gagyogok, de egészen más szemmel néznek rám akár mondjuk a horvát tengerparton, akár Újvidék olyan részén ahol nem beszélnek magyarul, mintha angolul vagy németül hadoválnék.
A szerzőből süt a lenézés Közép-Kelet Európa iránt, amellett - mint egy hozzászóló megjegyezte - nyilván nem hallott még az Osztrák-Magyar Monarchiából.
Bírja már ki azt a pár évtizedet, utána úgyis csak pidgin-angolt beszélnek majd a rabszolgák milliói a Világállamban.

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.10.02. 13:24:20

@Kandeláber: A cikk épp arról beszél, hogy régiós nyelvet kellene _kötelezően_ tanulni. Meg arról, hogy régiós összefogás kell a Brüsszel-Berlin-Párizs-tengely ellen. Ami egyébként nem fog menni, mert a szeriőz országok közül egyedül a lengyelekkel vagyunk tényleg jóban.

Poszthoz: HR már tényleg 4 idegen nyelvnél tart?

tamareaf 2012.10.02. 13:40:15

@Lavrentyij Pavlovics Berija: hát volt olyasmi, hogy túl sokat fordítanak a diákok angol tanulásra, így ahelyett, hogy egyet megtanulnának rendesen, inkább tanuljanak négyet rosszul.

A másik részéhez, a horvátokkal, szerbekkel, szlovénekkel is elég jóban tudunk lenni.
Van román-magyar együttműködés is.

bz249 2012.10.02. 13:46:14

@feamatar: amugy elviekben tenyleg igaza van Rozsanak, mert az, hogy valaki tud angolul az onmagaban szep es jo, csak mivel mindenki mas is tud ezert nem versenyelony... szoval legalabb egy masik nyelvet tudni nem hulyeseg.

Persze jelen allapotban atlag nulla nyelvet tanulnak meg a diakok az oskolaban, tehat el kellene jutni oda, hogy legalabb egy idegen nyelv mukodjon.

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.10.02. 13:46:20

@feamatar: Én háromról tudtam, de ezek szerint most már 4 az aktuális.

A lengyelekkel közel ezer éves barátság fűz össze minket. A horvátokkal és a szlovénekkel tényleg elég jó a kapcsolat, de ezek kicsik (5 és 2 millió lakos). A szerbekkel és a románokkal viszont rossz a kapcsolat, nem véletlenül.

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.10.02. 13:49:02

@bz249: Anno én négy nyelvet tanultam kb. két évtizeden keresztül (ebből az egyik az obligát orosz volt), ebből kettőt sikerült megtanulnom. Nyelvzsenik kivételével a négy nyelv baromság.

pinter.bence 2012.10.02. 13:56:25

@Lavrentyij Pavlovics Berija: A hat- és nyolcosztályos gimnáziumok ügyében volt szó kötelezően három, vagy akár négy idegen nyelvről még 2010 decemberében.

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.10.02. 14:00:25

@pinter.bence: Köszönöm, azt hittem, hogy ez egy új baromság. Anno nekem a 3 nyelv ötlete maradt meg.

bz249 2012.10.02. 14:02:37

@Lavrentyij Pavlovics Berija: a negy nagy valoszinuseggel az, mert akkor mit tanul mellette. De ketto nyelvnek azert mukodnie kell. Anno nekem heti 5 angol es 3 francuz volt hat evig... es az utobbi is megy azert annyira, hogyha egy kicsit megszokom, akkor viszonylag keves nemet szot keverek bele a mondandomba. persze a kvantummechanika filozofiai vonatkozasairol (mondjuk veletlen es szabad akarat) inkabb nem nyilvanulnek meg franciaul.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.10.02. 14:06:28

@bz249: Nem tud mindenki más, legfeljebb bizonyos, eleve jócskán a nagy átlag felett képzett rétegekben. De még ott se mindenki tud jól (sőt).

@Lavrentyij Pavlovics Berija: Ahhoz eleve többnyelvű környezet kell, hogy több nyelven beszéljen az átlagember.

Beszéljen más nyelven a szomszéd, a boltos, az orvos, az ügyvéd, a rendőr, a tanító, a barátok, a szülők, később az ügyfél, az üzletfél, a tulajdonos, az állam. Akkor lesz valami abból a többnyelvűségből. De tanórák keretében taníthatja az atyaúristen is azt a négy nyelvet.
Viszont a Monarchiában ez ment magától, Hoffmann Rózsák nélkül.

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.10.02. 14:10:11

@bz249: Szerintem is kell a kettő. Reálképzésben a három szerintem már túlzás, bölcsészeknél OK.

@Counter: Mo-n a kisebbségek kivételével nincs meg a többnyelvű környezet, egy kivétel a netről letöltött filmek, amik miatt talán ragad valamennyi angoltudás.
Nem hiszem, hogy a Monarchiában túl soknak ment volna a 4 nyelv.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.10.02. 14:21:34

@Lavrentyij Pavlovics Berija: Nehéz precíz információkhoz jutni, bizonyosan hat az idealizáció is, de az az érzésem, hogy városi környezetben jóval több nyelvnek kellett élnie a mindennapokban (mezővárosiakban is).

Mucsán, persze, egy nyelv is jónak számít ma is, akkor is.

2012.10.02. 14:23:59

te jó ég, a fülkeforr óta talán legértelmesebb cikk született meg. igazából egy szép utópia.

jah, és ki tanítja majd ezt a tök mindegy melyik régiós idegen nyelvet?

www.origo.hu/itthon/20121002-most-mar-biztos-lottek-a-pedagoguseletpalyamodellnek.html#

Susie Q · http://couleurlocale.blog.hu/ 2012.10.02. 14:25:12

A nyugat-európai gimnáziumokban 4 idegen nyelv a kötelező. Hollandiában például egy gimnazista angolul, németül, franciául, latinul és ógörögül tanul.

jan 2012.10.02. 14:31:33

@Susie Q: Ez így általában biztosan nem igaz. Egy átlag angol gimnazista legfeljebb kettő, de inkább egy idegen nyelvet tanul, de természetesen ezen az egyen sem tanul meg használhatóan beszélni.

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.10.02. 14:34:37

@Counter: Azt elhiszem, hogy a német és a magyar ment a M.kir. területén a helyi "kisebbségi" nyelven túl, de az gyakorlatilag 2 idegen nyelvet jelentett. Pl. nem hiszem, hogy túl sok magyar beszélt volna szlovákul és szerbül Bp-n.

@Susie Q: Ez már öt. Bölcsészek kivételével az ógörög felesleges szivatás, a latin is elég necces.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.10.02. 14:49:27

@Lavrentyij Pavlovics Berija: Latinul és ógörögül általában csak olvasni tanulnak meg a középfokú oktatásban résztvevők a világ minden pontján. Egy nyelv ugye írás, olvasás, beszéd, hallás után értés képességekből áll (legalább), tehát a kettő együtt "ér" egyet, talán.

Szlovákul alighanem elég sokan értettek valamennyit, tudtommal meglehetősen sok szlovák nyelvű vendégmunkás volt a fővárosban (cselédek, fizikai munkások főleg).
S ha jól tudom, egyes kereskedelmi ágazatokban domináltak a szerb kereskedők, egészen hosszú ideig. A főváros környékén ma is élnek kisebb szerb kolóniák.

Mindenesetre ez a "legfeljebb kettő" is jobb, mint a mai állapotok, és legalább lokális nyelvet is ismertek.

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.10.02. 14:54:31

@Counter: Reálképzésben résztvevő diáknak még az olvasás is felesleges időpazarolás, ógörög esetén biztosan, a latin egy kicsit praktikusabb, de ennek sincs túl sok értelme.

Nem véletlenül írtam a szlovákot és a szerbet, tudom, hogy relatíve sokan voltak Bp.-n. Azonban nem hiszem, hogy az átlag bp-i magyar tudott volna beszélni rajtuk.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.10.02. 14:59:07

@Lavrentyij Pavlovics Berija: Az átlag budapesti magyar – német volt :-)

Bogyi bácsi 2012.10.02. 15:06:27

"de még inkább szlovák, román, szlovén, cseh, horvát, lengyel. Mekkora stratégiai előnyt jelentene Magyarországnak egy fent vázolt együttműködésben, ha mindenféle diplomás főink bírnák valamelyik szomszédos ország nyelvét?"

És mi lenne ha a szlovákok, románok, szlovének, csehek, horvátok és lengyelek (is) megtanulnának magyarul? Szvsz, ha 2012 elkerülhetetlen, hogy az "értelmiség" tudjon angolul, akkor a szomszédos országok értelmisége is tud angolul. Már van is tehát egy nyelv, amin kommunikálhatunk egymással... Tehát fölösleges megtanulni egymás nyelvét; elég csak egyetlen közvetítőt. (Már persze, ha a szerző logikáját követjük és nem dőlünk az utópisztikus gondolatvilágának)

Bloodscalp 2012.10.02. 15:10:25

@Atisz: na, például te lehagytál pár smájlit, mert röhejes amit írtál.

Bloodscalp 2012.10.02. 15:20:08

@MézesRozi: ja, képződmény volt, belekódolva a feloszlása.

Susie Q · http://couleurlocale.blog.hu/ 2012.10.02. 15:27:07

@Lavrentyij Pavlovics Berija: Igen, ez öt. Plusz még egy nyelv, ami választható, így lehet akár 6 is. De ez csak az igazi gimnáziumra igaz, az a fajta középiskola, amit mi magyarul gimnáziumnak hívunk, a hollandok meg athéneumnak, ott csak 3 idegen nyelvet tanítanak kötelezően, és még egy választható.

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.10.02. 15:42:51

@Counter: Ez oxymoron.

@Susie Q: És mi értelme van akár 3 nyelvet kötelezően tanítani Realgymnasiumban? A magyar egyetemeken legalább egy évtizede panaszkodnak, hogy a hallgatók természettudományos képzetsége nagyon rossz. Ha az a cél, hogy mérnökország legyünk (ld. egyetemi keretszámok), akkor HR-t el kell csapni, mert csak még rosszabb lesz az emberanyag.

Kandeláber 2012.10.02. 16:01:27

Pár éve nyaralás során (belföldön) megismerkedtünk egy német családdal. A 13 éves srác mesélte, hogy angolul, franciául és latinul (!) tanul az iskolában.
A latin nálunk is kötelező volt a háború előtt, aztán a különös anyagból gyúrt emberek uralma idején jött ugye az orosz, cirill betűkkel, mint a provincia gyermekei által kötelezően tanulandó nyelv.
Mivel a magyar nem indoeurópai nyelv, a latin nyelv oktatása is fontos lenne, mert általa sokkal könnyebben sajátíthatnák el a gyerekek akár a latin, akár a germán, de talán még a skandináv nyelveket is.
Ezért vannak hatalmas előnyben a nyugatiak, de még a románok is velünk szemben.

2012.10.02. 16:03:58

@Susie Q:
jaja, de ha nem, akkor egy hülye :) világnyelvet(lásd fra, spa,ang)

node ott meg is tanulja, és nem csak taniccsák hoffman józsikák. lásd a mi a tosznak szinkront(kivéve bud spencert és terence hillt) egyébként most dobták kia tanárok béremelését, amire esetleg tutotta volna, ha: nem egykulcsos az adó, nem basszák ki játékgépeket, megállapodtak volna az Imf-el már rég.

bz249 2012.10.02. 16:19:43

@Susie Q: hat itt Munsterben mondjuk tudnak a fiatalok angolul... meg nemelyek meg ismerik a helyi Münsterische Plattot (ami mar majdnem holland, csak csunyabb) es kifujt.

Tanulni egyebkent tanultak latinul meg franciaul/spanyolul/olaszul epp csak nem beszelnek vele. Bar lehet, hogy rossz szurofeltetelt alkalmazok es a fizika PhD jeloltek nem reprezentaljak az atlagsokasagot.

bz249 2012.10.02. 16:25:54

@bz249: opardon Münsterländer Platt (vagy Mönsterlänner Platt)

MézesRozi 2012.10.02. 17:03:56

@Belpo:
végig is olvasta a saját linkjét? itt a vége:

"Hoffmann Rózsa állítása szerint egyébként nem tud róla, hogy kormányzati döntés született volna az életpályamodell bevezetésének elhalasztásáról, és nem is tartja azt elképzelhetőnek, mert "egy ilyen döntés a köznevelési rendszer megújítására tett kormányzati többi lépés elhalasztásával érne fel".

MézesRozi 2012.10.02. 17:05:13

@Bloodscalp:
istenem. amihez lövése sincs a pártbrossúraszinten túl, abba miért?

ZOH 2012.10.02. 17:12:02

a nemet jo otlet es oszinten tanacsolni tudom mindenkinek, en tizensok eve abbol elek europai mercevel merve is atlag felett, hogy tudok nemetul (a mernokok tobbsege ugyanis altalaban csak angolul tanul meg ugy-ahogy, igy itt van egy versenyelonyom plusz van is elegendo fizetokepes nemet ceg Magyarorszagon)

a szlovak-roman-satobbi marhasag, mert ugyis angolul vagy nemetul vagy esetleg fanszoaul fogsz a szlovakkal-romannal-satobbivel kommunikalni, plusz a viszonossag sem alakulna ki soha: egyikuk sem valasztana sajat orszagaban a magyart masokdik idegen nyelvkent

passziobol persze nem rossz, de nemzetstrategianak kisse matolcsys-tundermeses

amit meg fontos lenne tudatositani: mindenfele tanulas (beleertve a roman irodalmat meg a mediakommunikacio-marketing-hr-bufe-ruhatar jellegu poen foiskolakat is) jobb es hasznosabb dolog a nemtanulasnal

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.10.02. 17:14:12

@MézesRozi: És akkor mi van, ha ezt mondja? Hoffmann Rózsáról már bebizonyosodott, hogy nem igazmondó típus.

A "nem tud róla" amúgy is a szubjektum észleléséről szól, nem az objektív valóságról. Azaz egyáltalán nem zárja ki, hogy létezne ilyen döntés.

2012.10.02. 17:22:03

@MézesRozi:

mi a gond?

maga a hoffmann némbernek egy szavát is elhiszi?????

akkor maga vagy fidesznyik vagy segghülye

(igen, végigolvastam, és magával ellentétben meg is értettem)

Bloodscalp 2012.10.02. 17:40:05

@MézesRozi: nem fogtam fel elsőre mit írtál. :)
azt tudod hogy egy blogon írtál? ez egy nyilvános fórum, érted? mellesleg nem olvasok pártkiadványokat. (a Hazai pályát beteszik kéretlenül, de hálistennek jól ég.)

Susie Q · http://couleurlocale.blog.hu/ 2012.10.02. 17:56:03

@bz249: A holland fiatalok (már amelyik főiskolára, egyetemre megy) kiválóan beszélnek angolul, és konyhanyelven németül, franciául és/vagy spanyolul is.

A másik meg az, hogy ha valaki normálisan tanul egy nyelvet gimnáziumba, később, ha tegyük fel szüksége lesz rá a munkája miatt, rövidebb idő alatt el tudja sajátítani magasabb szinten, mint ha soha nem tanulta volna.

Szerintem nem az ötlettel van itt a gond (3-4 idegen nyelv magyar középiskolákban), hanem majd a kivitelezéssel lesz.

MézesRozi 2012.10.02. 18:00:33

@Belpo:
világos.
szóval maga hisz egy újságírónak.
:)) jó a humora:)

MézesRozi 2012.10.02. 18:05:21

@Bloodscalp:

mi a baj? már hogy írnám egy nőnek azt, amire maga gondolt? mert én a maga orrára gondoltam, amit beleüt olyasmibe, amihez nem ért. tanulság: sokadjára olvasva sem értette meg.

"a Hazai pályát beteszik kéretlenül, de hálistennek jól ég"
nem mondták magának, hogy nem kell mindent meggyújtani, amire nincs szüksége? sokkal egyszerűbb, ha kidobja a szemétbe. próbálja ki. egész európai szokás. szemétbe vele, ha nem kell:)

bz249 2012.10.02. 18:19:17

@Susie Q: "Szerintem nem az ötlettel van itt a gond (3-4 idegen nyelv magyar középiskolákban), hanem majd a kivitelezéssel lesz."

Mivel a magyar iskolak helyzete (ideertve a tanari allomanyt is) olyan amilyen, raadasul tapasztalatbol tudjuk, hogy a modern generaciokban is csak kis szazalek helyez hasznalhato nyelvtudast az egesz otletet leginkabb a legvar jelzovel lehet illetni. Igaz ott meg nem kell sporolni a teglakkal, tehat akar azt is kituzhetnek, hogy huszonhat nyelven tanuljanak meg.

"A másik meg az, hogy ha valaki normálisan tanul egy nyelvet gimnáziumba, később, ha tegyük fel szüksége lesz rá a munkája miatt, rövidebb idő alatt el tudja sajátítani magasabb szinten, mint ha soha nem tanulta volna. "

Nyilvan... sot ha mar megvan ket nyelv, akkor a harmadik is lenyegesen konnyeben fog jonni, mert az is csak egy uj szerkezet amibe hulyen leirt szavakat lehet pakolni. Viszont emiatt az uj nyelveknek sokkal ertelmesebb felmeno rendszerben bejonni, hogy az egyik kimegy, a masik bejon.

Bar azert, ha a munka azt jelenti, hogy azt a nyelvet gyakran kell hasznalni, akkor nemi tanfolyas plusz gyakorlas segit. Nalunk a kinai, szudani, algeriai, francia stb. is megtanult ~3 ev alatt annyira nemetul, hogy mind a mindennapi eletben, mind szaktudomanyos beszelgetesben kepesek alkalmazni.

"A holland fiatalok (már amelyik főiskolára, egyetemre megy) kiválóan beszélnek angolul, és konyhanyelven németül, franciául és/vagy spanyolul is."

Lehet, nyilvan ok eleve kereskedo/tengeresz nep voltak tehat mashogy vannak kondicionalva, mint a birodalmi nemetek.

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.10.02. 19:13:45

@bz249: Ah, a Plattdüütsch. Legalább olyan szörnyű, mint a Switzerdütsch.

Bloodscalp 2012.10.02. 19:22:00

@MézesRozi: ez egyre zavarosabb:) persze próbálsz vicces lenni de nem jön össze. téged nem értelek-ezt nem láttad a gondolataim közt?talán ezért írtam le.

nő?

és egyszerűbb elgyújtani sztem. de meguntalak. trollkodj másfele.

hill billy 2012.10.02. 20:16:15

@Bloodscalp: "trollkodj másfele" - mondta a kakukkfióka.

Dr. GGG77 2012.10.02. 20:55:27

A poszt nagy részével egyetértek, de ez nagyon gáz:

"Kikerülhetetlen, hogy az ember beszéljen angolul 2012-ben. Nyilván nem a villanyszerelőkre és kőművesekre gondolok, mert nekik nem kikerülhetetlen"

Tévedsz, nekik is kikerülhetetlen. Egyenesen kötelezővé tenném az angol alapfokú elsajátítását, már 14 éves korra.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.10.03. 13:19:37

A német teljesen felesleges nyelv annak aki nem foglalkozik kifejezetten német ügyekkel. A német nem világnyelv kb. 100 éve, s 50 éve már regionális nyelv sem, magyarul haszontalanabb, mint az orosz, mely legalább regionális nyelv. Szóval lebeszélnék mindenkit a német tanulásáról.

Oké, persze jó egy szomszédos nyelvet megtanulni, de ez inkább hobbi. Egy románnak magyarul tanulni vagy egy magyarnak szerbül - ez alapvetően haszontalan, maximum hobbi.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.10.03. 13:35:37

@Counter:

A Monarchiában is csak egynyelvű volt az átlag. Többnyelvűség olyan helyeken volt, ahol eleve sok volt a többféle anyanyelvi beszélő, pl. Budapesten szinte mindenki beszélt németül és magyarul.

Két nyelvnél több egyes extrém helyeken volt. Dédnagymamám Kárpátalján német anyanyelvén kívül beszélt magyarul, jiddisül, csehül, szlovákul és ruszinul. Jiddisül csak beszélni tudott, olvasni-írni nem (nem ismerte a héber betűket). S helyesen írni meg csak németül tudott, mert német iskolába járt gyerekként. Bár aztán 91 éves koráig Mo-n élt, sosem tanult meg magyarul helyesen írni. (Kisgyerekként emlékszem, hogy amikor kijött a boltból vásárlás után, mindig ellenőrizte a blokkot, s furcsán motyogott, amit nem értettem. Megkérdeztem, ő meg elmondta, hogy magyarul nem tud összeadni, így kénytelen németül ellenőrizni a blokkot.)

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.10.03. 13:42:06

@Gondolkodni Próbáló Birca: Annyira ebben nem vagyok biztos, az Alföldet leszámítva sokfelé előfordult, hogy a szomszéd falu éppen más nyelvű volt, vagy hogy a mindennapi élet valamely megkerülhetetlen szereplője volt az.

Az biztos, hogy a négy nyelv akkor is kivételes kellett hogy legyen (bár talán nem olyan mértékben, mint ma). De hogy két nyelven többen beszéltek, az valószínű.

kIára 2012.10.08. 21:55:10

Mellékes jegyzet.
Romániában a komcsikortól a közelmúltig (de talán ma is [az elmúlt 10-12 év kiesett]) a nemzetiségi (tehát nemcsak magyar) iskolákban csak két tantárgyat kell(ett) románul tanulni és oktatni: Románia földrajzát és Románia történelmét. Az összes tantárgyat az adott kisebbség nyelvén tanították/tanítják.
Akiket ismerek -- erdélyi magyarok -- senki sem állította, hogy ez – a tizenkét évnyi románul történő román történelem és földrajz tanulás – bármilyen formában befolyásolta volna az „anyaországhoz” (hehe) való viszonyt, erősítette volna a …-t (nemzeti identitást?!).
________________

Tökmindegy, hogy milyen nyelven tanítják a kéttannyelvű iskolában a történelmet. Nekem van egy egyszerű hon-/nemzetismereti tesztem:
„Áruld csak el Petike, szerinted kicsoda Bendegúz a Himnuszban?”
kb. 20-ból 19 ember: „Nem tudom.”
kb. 50-ből 15 ember: „A Himnuszban nincs is Bendegúz.”
Hogy anyanyelven, vagy világnyelven butulunk ki a történelemből, nem olyédestökmindegy?
süti beállítások módosítása