Tényekből Bűn-Tények: bulvárdömping a híradókban
2012. szeptember 05. írta: st.Ella

Tényekből Bűn-Tények: bulvárdömping a híradókban

tv_hirado_bulvar.jpg

Egyre több a bulvárhír a híradókban, az aktuális belpolitikai történések pedig háttérbe szorulnak, nem beszélve a gazdasági és a külpolitikai témákról – vélik sokan, és megállapításaikat felmérések is igazolják: bizonyos vizsgált időszakokban a híreknek csupán nyolcada számolt be fontosabb hazai eseményekről. Az internet térhódítása ellenére még mindig a tévé az elsődleges hírforrás a polgárok 63 százaléka számára (főleg online forrásokból 20 százalék tájékozódik). Ezen belül a kereskedelmi televíziók esti híradóit általában kétszer-háromszor annyian választják, mint a 700 ezer fős táborral rendelkező M1-ét.

A tévéből még most is rendszeresen információkat gyűjtők több mint fele úgy véli: a nézettségnövelés érdekében alkalmazott szenzációhajhász, hatásvadász stílus az oka az egyre több színes tartalomnak. A válaszolók csaknem negyede szerint leginkább az ilyen típusú hírek érdeklik az embereket, míg 21 százalék gondolta úgy, hogy a közállapotokról alkotott pontos kép ismertetése vezérli a hírszerkesztőket.

Szabályok

A jogszabályok értelmében a jelentős befolyásoló erővel rendelkező lineáris audiovizuális médiaszolgáltatóknak, vagyis a jelentős tévécsatornának 18 és 21 óra között legalább 20 perces hírműsort kell szolgáltatniuk. Ezen belül „a más médiaszolgáltatótól átvett, illetve a demokratikus közvélemény tájékoztatását nem szolgáló, bűnügyi tematikájú híranyag vagy tudósítás a hírműsorszám időtartamának húsz százalékánál éves átlagban nem lehet hosszabb terjedelmű”. (...) „Másképpen fogalmazva, a két országos kereskedelmi televíziónak a törvény által előírt közérdekű kötelezettségeit úgy kell betartania, hogy a piaci viszonyokat figyelembe véve, a nézettségi  versenyben se maradjon el a konkurens csatornáktól. Ennek megfelelően a kereskedelmi hírműsorok szerkesztési elvét a tájékoztatás és a szórakoztatás kombinációja határozza meg” – foglalta össze az NMHH egy elemzése.

Tendencia

Az új médiatörvény 2011. január elsején lépett életbe, a médiahatóság elemzése szerint azonban a tendencia már 2010 nyarán változni kezdett: „a Tv2 hírműsor-szerkesztési elve gyökeresen megváltozott, a bulvárra korábban is nyitott Tények a bűntényeket, baleseteket, katasztrófákat, kis színes, érdekes híreket helyezte előtérbe a korábban megszokott bel- és külpolitikai, illetve társadalmi történésekkel szemben”. A struktúraváltás után egy hónappal a kereskedelmi csatorna hírműsorának nézettsége megugrott, és a mai napig lekörözi vele konkurensét. A dokumentum szerint az RTL Klub több mint egy évvel később követte a versenytárs példáját, annak ellenére, hogy Kotroczó Róbert korábban még azt mondta: „az RTL Híradó sosem fogja azt a stratégiát választani, amit a Tv2, hogy a Tényekből Bűn-Tényeket csináltak: kocsmai verekedésekkel és egyéb brutális bűncselekményekkel, sok gyerekhalállal”.

A Republikon Intézet tavaly őszi kutatása szerint a vizsgált időszakban egy átlagos híradó több mint felét tették ki a bulvárhírek, közel negyedét a bűnügyi beszámolók, míg csupán 12 százalék szólt politikáról, 10 százalék közéletről és alig 4 százalék a gazdaságról.

Míg korábban egyértelmű volt a munkamegosztás – a közszolgálati televíziók részletesebben tárgyalták a közéleti történéseket, a kereskedelmiek pedig szót ejtettetek például a jelentősebb palacsintaevő versenyekről is – addig mára ez is összemosódni látszik. A közmédia híradóinak – a saját műsorainak önreklámja mellett – a magyarságtudatot erősítő érdekességek is általános részévé váltak. A Nyilvánosság Klub elemzésében azt olvashatjuk: „teljesen egyértelmű a közszolgálati televízió hírműsorainak bulvárosodása”, bizonyos témákat, így Schmitt Pál plágiumügyét pedig feltűnően kerülte az M1. Mint írják: „az M1 Híradójában az elmúlt évek során radikálisan – 30 százalékkal – csökkent a komoly hírek aránya, és napjainkban a főműsoridőben sugárzott hírműsor minden második híre részben vagy teljesen bulvár jellegű”. Hasonló tendenciákat regisztráltak a Hír TV hírműsorának esetében is.

Összességében mindenhol csökkent a külföldi hírek aránya is: míg 2007-ben még 32 százalék, addig 2011-ben már csak 23 százalék volt, és ez az elmúlt időszakban tovább mérséklődött – olvasható a 2012 tavaszi tartalomelemzésben. E dokumentum szerint a gazdasági hírek az egyes médiumokban eltérő arányban kaptak szerepet: „az államadóssággal és a bérek alakulásával foglalkozó hírek – az ebben az időszakban a gazdasági helyzetet negatívan jellemző mutatók – jelentős része a Klubrádió és az ATV hírműsorában hangzott el. (...) A GDP-vel vagy annak bizonyos szegmenseivel (...) összefüggő események a jobboldalhoz köthető és a közszolgálati adókon jelentek meg”.

A híradók elfogultsága feltehetőleg nem változott: Bajomi-Lázár Péter egy korábbi tanulmányában arról írt, hogy a közszolgálati média jellemzően és érezhetően a mindenkori kormány szolgálatában áll e tekintetben is. A jobboldalhoz köthető HírTV és a baloldali ATV témaválasztása sem érhet senkit meglepetésként, az azonban, hogy – a felmérés szerint – az ellenzék álláspontját erősítő kommentárok leggyakrabban az RTL Klubon hangzottak el, érdekes adat lehet. A Republikon elemzése szerint az RTL-é a legobjektívebb, az M1-é a legelfogultabb híradó.

Általánosságban elmondható, hogy a jelenség kezdete óta az egyes adók nézői között a végzettség szerinti eltérések csökkenésnek indultak, még a köztévét nézők körében is csökkenni kezdett a magas végzettségűek aránya. Mást mutat a nézők foglalkoztatottság szerinti megoszlása: magas a vállalkozók és a tanulók aránya az RTL Klub; illetve jelentős a nyugdíjasok, fizikai munkások és eltartottak száma a Tv2 nézői körében.

De mi is a bulvár?

Az NMHH szerint bulvárhírnek számít minden olyan hír, amely nem szolgálja a demokratikus közvélemény tájékoztatását. Egy felháborodott újságíró, Szalay Tamás Lajos múlt héten a NMHH-t is felkereste az ügyben, hogy panaszt tegyen, és feltegye a kérdést: nem kellene-e hatóságilag fellépni a magyarság megfelelő tájékoztatása érdekében. Az Ezt így hogy? blog szerzője a médiahatóságtól kapott válaszából megtudta: az NMHH ellenőrzései során három eseménytípust nem sorol a bulváros bűnügyi hírekhez, mivel ezek „a demokratikus közvélemény tájékoztatását szolgálják”. Ilyen az, amikor a hivatalos személy (például: politikus), a közfeladatot ellátó személy és a külföldi hivatalos személy által vagy ellen elkövetett bűntetteket mutat be a média. Ugyancsak nem tartozik ezen kalapba a külföldi vagy hazai vonatkozású terrorcselekményeket, merényleteket, etnikai alapú bűncselekményeket bemutató híranyag, mivel ezek szerintük szinte kizárólag politikai vagy ideológiai indíttatásúak. Szintén elnézőek a szociális indíttatású bűncselekmények egyes fajtáit illetően (például: uzsora, lakásmaffia), mivel ezek szerintük a társadalmon belül meglévő feszültségekre hívják fel a figyelmet – magyarázta a blog, és ezzel egyértelművé tette, miért nem kapnak figyelmeztetést a kereskedelmi adók hírműsorai.

A Nyilvánosság Klub ennél jóval lazábban kezeli a fogalmi definíciót: bár tanulmányukban nem tettek kísérletet a bulvár körülírására, a hatóságéhoz képest rendkívül magasnak számító bulvárhír-számok kapcsán feltételezhető: minden olyan témát ide soroltak, amely nem közéleti vagy politikai jellegű.

Megint csak máshogy állt a témához a Republikon Intézet: „Bulvár hírnek kategorizáltuk azokat a híreket, amelyek felszínes, egyszerűsített gondolati tartalmakat közvetítő hírek a szórakoztatóipar főszereplőivel (»celebek«), illetve hétköznapi emberek szokatlan történetei dramatizált tálalásban”.

Rossz, rosszabb, legrosszabb

Az NMHH tavalyi felmérése szerint a demokratikus közvélemény tájékoztatását szolgáló bűncselekmények között a Tv2-n találkozhattunk legtöbbször fizikai erőszakkal, és itt esett a legtöbb szó a balesetekről is. Ezek közé már akár az is beleszámított, ha két férfi összeverekedett egymással egy kályha miatt, ezzel szemben a köztévén csak a súlyos, rendszerint a halállal végződő szerencsétlenségek kaptak műsoridőt – írták.

A Tv2-n jelentek meg leggyakrabban a bulvárhírek is. A vizsgált időszakban a Tények esetében 28,4, az RTL Híradójában 23 százalék számított bulvárnak a médiahatóság szerint. A Nyilvánosság Klub – saját definíciója alapján – tavaly év elején 91 százalékos bulvárarányról számolt be a Tények esetében, amely azonban később 66 százalékra esett vissza. Az MTV csupán 7,6 százalékot ért el e téren. A Nyilvánosság Klub, amely emellett a HírTV-t és az ATV-t is vizsgálta, utóbbit hozta ki a legkevesebb bulvárhírt sugárzó adónak. „A komoly és a bulvár hírek arányát összevetve megállapíthatjuk, hogy tartalmilag a közszolgálati követelményeknek leginkább az ATV szerkesztési gyakorlata felel meg” – szögezték le.

Szórakoztató hírek tekintetében ugyanakkor az RTL vitte a prímet: híradónként átlagosan 2,6 celebekkel vagy állatokkal kapcsolatos érdekességet mutatott be. A szex-téma egyik csatorna hírműsorára sem volt jellemző, azt rendszerint inkább az azt követő magazinműsorokra, az Aktívra vagy a Fókuszra hagyták.

Okok

A bulvárosodás okaként a kertévék vezetői rendszerint a nézettségi versenyt nevezik meg. Az RTL Klub 2000 augusztusában készíttetett felmérése ezt részben alátámasztja: a célközönségnek számító 15-49 év közötti korosztályban a megkérdezettek kortól, nemtől és iskolai végzettségtől függetlenül a közbiztonságot, valamint a bűnözést tekintették a legfontosabb ügyeknek, ugyanakkor a pártpolitikát egyöntetűen a lista utolsó harmadába sorolták. Pontosan e csatorna alkalmazkodott leginkább az általa felmért közérdeklődéshez.

Egy évvel később a médiahatóság arra jutott: hogy „az emberek többségének figyelmét elsősorban az életkörülményeikkel közvetlen kapcsolatba hozható, a mindennapi életviszonyokat erőteljesen befolyásoló témakörök, így első helyeken kiemelkedően az áremelkedések és az infláció, valamint a közbiztonság és a bűnözés, majd jóval lemaradva a munkanélküliség, a környezet állapota, a korrupció és a természeti katasztrófák, balesetek, szerencsétlenségek kötötték le". Érdekes, hogy emellett a felmérések azt is kimutatták: az emberek szerint a kelleténél több szó esett a pártok ügyeiről, a természeti katasztrófákról, a korrupciós ügyekről, és az Európai Unióról, de helyenként a romákról és a határon túli magyarok helyzetéről is.

Az igények mellett bizonyos ellenzéki felvetések szerint az új médiaszabályozás, az egyes szabálysértések esetén kilátásba helyezett irreálisan magas pénzbírságok, az új törvény egyelőre még ismeretlen alkalmazási gyakorlata, illetve a médiatanács átpolitizált működése is a bulvár jelleg erősödésének irányába tereli a műsorszolgáltatókat.

A híradók átlagos hosszának változását tekintve megállapítható, hogy 2011-re az összes híradó hosszabban számolt be a világ történéseiről – írta az NMHH elemzése. Részben ez a megnövekedett időtartam is magyarázhatja a jelenséget, vagyis a kevésbé fontos hírek nagyobb arányát, különösen a nyári uborkaszezonban.

Miért baj?

Domokos Lajos a populáris média és a minőségi média összehasonlítása során arra jutott, hogy a bulvármédia híreiben feladja „a tény és kitaláció közötti határozott megkülönböztetést és a moralizáló elvi álláspontot”, illetve „a populáris kultúra extrém értékeinek és normáinak a követésére buzdít”. És ha akad, aki ezzel nem is ért egyet, a demokratikus közvélemény teljes körű tájékoztatásának mellőzésébe senki nem nyugodhat bele.

A bűncselekmények, a közbiztonság létének tudatát gyengítő tudósítások torz, veszélyekkel teli valóságképet mutathatnak. Több kutatás is bizonyította már: az erőszakos hírek magas aránya hosszútávon általános félelmet szülhet, és meggyengítheti az emberek biztonságérzetét, közvetve pedig a többi emberbe vetett bizalmat, vagyis a társadalom összetartó erejét.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr54754567

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Bulvárdömping a híradókban – kiszorul a lényeg? 2012.09.07. 22:39:42

Bizonyos vizsgált időszakokban a híreknek csupán nyolcada számolt be fontosabb hazai eseményekről, holott a maga 63 százalékával a televízió még mindig a tájékozódás legmeghatározóbb médiuma.

Trackback: Bulvárdömping a híradókban – kiszorul a lényeg? 2012.09.07. 22:39:42

Bizonyos vizsgált időszakokban a híreknek csupán nyolcada számolt be fontosabb hazai eseményekről, holott a maga 63 százalékával a televízió még mindig a tájékozódás legmeghatározóbb médiuma.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2012.09.05. 09:02:33

Nem találják Irénke nénit
Nem találják Irénke nénit
Tények
Drágának tartják a tankönyveket
Drágának tartják a tankönyveket
Tények
Régi idők furcsa telefonjai
Régi idők furcsa telefonjai
Tények
Élve ásták el a kiskutyát
Élve ásták el a kiskutyát
Tények
Saját pisztolyával rabolták ki
Saját pisztolyával rabolták ki
Tények
Fürdőnadrágban tűnt el a férfi
Fürdőnadrágban tűnt el a férfi
Tények
Otthon égett halálra
Otthon égett halálra
Tények
Felgyújtott autók Pest közepén
Felgyújtott autók Pest közepén
Tények
Elviselhetetlen már a kánikula
Elviselhetetlen már a kánikula
Tények
Megvan a ketrecharcos gyilkosa
Megvan a ketrecharcos gyilkosa
Tények
Pórázzal kötözték az ágyhoz
Pórázzal kötözték az ágyhoz
Tények
Letarolta a kocsikat, meghalt
Letarolta a kocsikat, meghalt
Tények

media.mandiner.hu/cikk/20120824_tv2_hirek_jegyzettombben_instant_punk

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2012.09.05. 09:05:33

rtlk - blikk
tv2 - bors

kigyulladt, lelőtték, felrobbant, kétfejű csirke, kirabolták, elvált, megcsalták, kiöntött, túlélte, baleset, elfogták

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.09.05. 09:20:31

"Több kutatás is bizonyította már: az erőszakos hírek magas aránya hosszútávon általános félelmet szülhet, és meggyengítheti az emberek biztonságérzetét, közvetve pedig a többi emberbe vetett bizalmat, vagyis a társadalom összetartó erejét."

Itt a szerző arra gondol, hogy a nők félhetnek, mert szinte naponta gyilkolnak meg egyet közülük?

www.bama.hu/baranya/kek-hirek-bulvar/szerelemfeltesbol-olhetett-egy-mohacsi-ferfi-459723
"Kedd este tájékoztatót adott ki a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság, mely szerint egy férfi megölte élettársát Mohácson. Az elsődleges adatok szerint vélhetően szerelemféltés állhatott a háttérben. Információink szerint a férfi negyven éves, míg a párja harminc éves volt."

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.09.05. 09:28:24

"Az NMHH tavalyi felmérése szerint a demokratikus közvélemény tájékoztatását szolgáló bűncselekmények között a Tv2-n találkozhattunk legtöbbször fizikai erőszakkal ..."
És ezt így hogy?

A Fidesz pedig le sem tagadhatja, hogy a szadesz seggéből bújt elő: "a demokratikus közvélemény tájékoztatását nem szolgáló"

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.09.05. 09:28:47

@st.Ella:

Nagy hibája a posztnak, hogy összemos két jelenséget: híradók ugyanis nincsenek: vannak kereskedelmi híradók és közszolgálati híradók.

Hogy a kereskedelmi hírműsorok mit és hogyan (bár, nyilván, bizonyosmértékű ellenőrzést és szabályozást igényelnek) nem különösebben érdekes téma, annál inkább a közszolgálati televíziózás (s így a közszolgálati hírszolgáltatás) magyarországi szétzüllesztése és felszámolása (ami manapság módszeresen folyik).

Szét kellene választani a két témát és külön tárgyalni azokat: már ha érdemben is szeretnénk mondani valamit a poszt témáját illetőleg.

ü
bbjnick

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.09.05. 09:41:19

Centrális erőtérben a a nemzet sorsát meghatározó kérdéseknek a centrális erőtérben a helyük, nem a kereskedelmi tévék híradóiban.

A cikk rövidebben és olvasmányosabban:
"Sűrű erdőben, lombos fák alatt,
Azt mondtad, hogy szedjünk ibolyát!
Node! Lófaszt!
Nincs is ibolya!
Baszni vittél engemet oda!"

Pont be is férne két argentin hangyász közé.

Éjszakai őrség · http://eo.blog.hu 2012.09.05. 09:56:49

Nem kell itt összeesküvést kiáltani. Egy félórás "hírblokk" előállítható abból, hogy minden nap elmennek a tűzoltókhoz, rendőrökhöz, mentőkhöz és a katasztrófavédelemhez. Egy kis stáb megoldja az egészet.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.09.05. 09:57:57

@Counter:
A nemzet sorsát meghatározó kérdés az is, hogy gyilkosok ólálkodnak körülöttünk. Természetesen a Birodalom és a deszakralizáció miatt.
tirpakbokretas-migrations.blogspot.hu/2012/04/gyilkosok.html
"Ti ott, a képernyő előtt. Boldogan habzsoljátok a nemzetárulásotokért odavetett júdáspénzért vásárolt mérgezett globálkonzumélelmiszert, közben nem is sejtitek, hogy a globálkonzumizmus ürülékével megfertőzött, szakralitásalapzatról letépett tiborcok közül néhányan a végső fegyverhez nyúlnak. Konyhakéssel, marólúggal, ipari robbanóanyaggal felszerelkezve már talán ott is lófrálnak az ablakotok alatt és csak egy érdekli őket: ölni! Minél többet, minél gyorsabban, minden áron!"

Alfőmérnök 2012.09.05. 10:01:15

@st.Ella:
Te szépnek tartod magad?

kispufi 2012.09.05. 10:02:57

hát a felmérő republikon kiegyensúlyozottságát ki méri fel?

Bell & Sebastian 2012.09.05. 10:28:32

Ki az a szemenszedett ökör, aki csak magyar híradókból tájékozódik? Sajnos a népség java.

A népség javának "igényesebb" része már régen átpártolt az ATV -re. Látszólag jól jártak, hosszabb, alaposabb, kitekintőbb és elemzőbb minden hírműsoruk.

Nagy kár, hogy egy épeszűnek perceken belül felfordul a gyomra, míg a Hír tévén ezen állapotba kerülés akár félórát is igénybe vehet.

A legegyszerűbb, ha propagandának, néphülyítésnek, agymosodának tekintjük az egészet, mert az is.

3sat, Duna (W) és ennyi pont elég is a politikából.

Célkereszt 2012.09.05. 10:42:03

Az miért van, hogy a hírekben a mentálisan és fizikálisan nyomorult vidéki lakosság szerepel főleg? Hasonló a hasonlónak örül?

Bell & Sebastian 2012.09.05. 10:56:11

@Célkereszt: Bezzeg azt a részt sosem adják le, amikor a suk-sükölő néni/bácsi behívja őket egy kávéra és süteményre, vagy áramot ad a lámpáikhoz.

Marad a retardáltnak ábrázolt falusi a festett, hulladékvas kerítése mellett a veszettül ugató, korcs kutyájával és a falhoz támasztott, negyvenéves túra Csepel drótszamarával.

Az sajnos nincs a homlokára tetoválva, hogy eddig mindent ő fizetett, többek között a mikronos picsa taníttatását is.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.09.05. 10:59:30

@Célkereszt: Azért, mert Magyarországon több, mint 8 millióan nem a fővárosban, és kb. 4-5 millióan nem is városban* élnek.

* Lehet, hogy közjogilag az, mint pl. Pétervására, Rákóczifalva (ilyen névvel város...), de amíg egy bolt és két kocsma van egy településen, addig nem város.

Bell & Sebastian 2012.09.05. 11:08:00

@Counter: Ha nem város, akkor beérik kevesebbel is.
Vagy fordítva, nem kell rájuk költeni, majd elhurcolkodnak.

Furcsa közállapotokra vall, ha a túlélés záloga a városi rangra emelkedés. Hulljon csak a férgese!

Célkereszt 2012.09.05. 11:17:08

@Bell & Sebastian: Csak azt akartam jelezni, hogy az a kép legalább reális. Siralmas állapotban van Magyarország. És még meg sem kapartuk a vidék szociális viszonyait. Lassan visszatérnek a feudális viszonyok. Új földesurak, akik egy cseppet sem jobbak a régiektől.

libertard 2012.09.05. 11:42:18

véletlen, hogy az új mediatörvény óta lett Kékfény a kereskedelmi híradókból? Szerintem nem.

Alfőmérnök 2012.09.05. 12:38:19

@Hepci: Hát az, hogy téved. :)
De a szépség nem minden, úgyhogy ettől még lehet jó nő.
Csak azért kérdeztem, mert úgy tűnik, hogy egyfajta konzi nőideál megtestesítőjének tartja magát a hölgy, vagy valami ilyesmi imidzset akar kialakítani. De lehet, hogy rosszul látom.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.09.05. 12:43:40

@Alfőmérnök: milyen egy konzi nőideál, a liberális ellentéte?
Tán a liberálisok készségesebben sz*pnak.
Vagy ez csak 1 urban leged?
:D

neeskens 2012.09.05. 12:55:15

Itt igen nagy dilemma, hogy a kínálat alakítja a keresletet, vagy fordítva. Magyarul, ha az embereknek egész nap Lagzi Lajcsit játszunk, akkor kár számonkérni, hogy miért nem Mozartot szeretnének. Szerintem.

Mások szerint meg azért adnak Lagzi Lajcsit, mert arra van igény. Ezt nehéz eldönteni.

Másfelől érezhető, hogy a kertévék azért is kerülik a kényes politikai témákat, nehogy megüssék a bokájukat a Médiahatóságnál, vagy más felettes szervnél.

Harmadrészt senkinek nem áll érdekében, hogy itt a végeken (mások szerint khmm gyarmatokon) értelmes, közéleti érdeklődésű emberek jelenjenek meg. Még a végén szerelő-üzem ország elkezdenek értelmesen beszélgetni, gondolkodni saját magukról. Annak meg nem lenne jó vége. :)

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2012.09.05. 13:02:04

Ez valami borzasztó kérem, ami itten a médiában zajlik!

" Az Országgyűlés kinyilvánítja, hogy az áprilisi választásokon új társadalmi szerződés született, amellyel a magyarok egy új rendszer, a Nemzeti Együttműködés Rendszerének megalapításáról döntöttek.” (Szíjjártó Péter)

erre szavaztatok 2010-ben.
ogy. határozat is van róla.

Vagy tán nem tetszik a Nemzeti Együttműködés Rendszere? szar ügy... de azért az orbanviktor.hu karbantartása 2 milláért belefér, mi?

Ezt hallottátok?

"Kilencmillió-százezer forint prémiumot kapott Böröcz István, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója a 2011-es munkájáért – közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH)."

További részletek: kuruc.info/r/2/100848/#ixzz25ajGkf92

Kötelező elolvasni!

__________

Egyszóval minden rendben, nem kell aggódni, lényeg hogy a megbízható káderek ki vannak fizetve.

Nem értem, miért kell ilyen átlátszó és alantas támadásoknak kitenni a Nemzeti Együttműködés Rendszerét, mint amit a mandiner is véghezvisz.

Lehet hogy a jobbklikkes Schiffer-interjú áll a háttérben?:)

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2012.09.05. 13:17:11

@Doomhammer: halvány lepkefing a náczivadász bármelyik cikkéhez képest.

pedig láthatóan minden talmudi bölcsességet sikerült beleírnod. Viszont a gólem sikerületlen maradt. :(
Hagyd a fenébe.

Thasaidon · http://zothique.blog.hu 2012.09.05. 13:23:42

A cikk számomra nem sok újat mond abból a szempontból, hogy eddig is kétségbeejtőnek találtam a balesetes, celebes, stb. hírek arányát. Már ha nagy ritkán véletlenül bekapcsolt tévé előtt haladtam el híradó közben. :-)

Az internetes hírforrásoknak - legalábbis az írottaknak - pedig még mindig megvan az a hátránya, hogy olvasni kell őket, és egy alapos, széles látókörű cikk elég hosszú tud lenni. (Az igaz, hogy vannak videók, de azt nem tudom, az internetezők milyen arányban tájékozódnak videókról. Én személy szerint gyűlölöm ezt a fajta médiumot.) A gép előtti olvasás ráadásul kényelmetlen is. Szóval nem sok reményt látok a pozitív változásra.

Kandeláber 2012.09.05. 14:16:34

A Győzikén, Való Világon, X Faktoron stb... szocializálódott néptömegek két pofára zabálják a bűnügyi tudósításokat, szívesen nézik a baleseteket. No azért dagadhat a mellünk a büszkeségtől, ezen a téren trendik vagyunk, betagolódtunk a globalista tájékoztatás gépezetébe.

vizipipa 2012.09.05. 14:34:29

Itt se lesz >300 komment.

-----------------------------------------

Az "alkotás" összeszedett pár tényt arról, amit az erre járók amúgy is jól tudnak. Közölte, hogy Szalai (Annamariska) szerint: minden nagyon szép, minden nagyon jó, mindennel meg vagyok elégedve. Ezt is tudtuk, mert nap mint nap nem hallunk (az erre járók számára persze inkább nem látunk) semmit arról, hogy tenne bármit is - ez ügyben.

Igen. És? Ettől politikus blog a Mandiner? Legalább kezdte volna el elemezni a retek klub/vörös 2 nézettsége és a regisztrációs hajlandóság közötti jól nem ismert összefüggéseket.

Egyébként a környezetemben nő a 2 fő szemét tv-t szidók aránya. Amiből nem következik, hogy nem nézik továbbra is. Rendületlenül. Csak nem olyan lelkesen.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2012.09.05. 14:52:43

@Kandeláber: egy pár évvel ezelőtti európai felmérés szerint az átlagos magyar 260 percet nézi a tévét naponta, ennél csak a szerb/macedón átlag a rosszabb, 280 perc.

A "Médiaegyensúly"-kötetben olvastam (Antal Zsolt-Kitta G. tollából)

napi négy óra 20 perc.

Kandeláber 2012.09.05. 15:01:45

@Schwerer Gustav: Aról gondolom nincs adat, hogy az átlag magyar állampolgár mennyi időt tölt naponta olvasással...

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2012.09.05. 15:12:10

@Kandeláber: az idézett könyvben nincs adat róla...

meg hát mi az olvasás, ugye. pl. a blogolvasás is "-olvasás"....:)

Venyigeszu 2012.09.05. 20:22:51

Ez a poszt bizony nagy öngól!

Nemrég interjút adott az egyik, itt megtámadott csatorna egyik prominense, és elmagyarázta, hogy ez miért van így.
Azóta van ez a helyzet, amióta nem készíthetnek saját politikai hírt, csak az MTI-tól vehetik az ilyen híreket. Nem lehet kormánytagot kérdezni, kormányintézkedésről "MTI- ellenesen" tudósítani, ott sem lehetnek egy- egy kormányzati eseményen, azokról csak a fizetett csicskák, a kormány által meghatározott módon tudósíthatnak, és nekik azt kell(ene) átvenni.
Ők pedig úgy döntöttek, hogy akkor inkább nem lesznek a kormány szócsövei ( pláne, hogy még nekik kéne fizetni érte), hanem ilyen bulvár-szarokkal töltik ki az időt.

Prof. William · http://profwilliam.wordpress.com/ 2012.09.07. 09:07:20

Vajon mennyi időp amíg elérjük a 90-es évek közepének színvonalát az akkori...

"Ufó gyereket fogadott örökbe Bill Clinton"

"Megerőszakolta a Yeti a kóristafiót."

Címekhez...
süti beállítások módosítása