LMP-sből kétfarkús, MSZP-sből DK-s – A Mandiner olvasói 2012-ben IV.
2012. május 19. írta: TuRuL_2k2

LMP-sből kétfarkús, MSZP-sből DK-s – A Mandiner olvasói 2012-ben IV.

  Idén először arra is rákérdeztünk, hogy a legutóbbi választáson melyik pártra szavaztak olvasóink. Ebben a posztban azt nézzük meg, hogy mennyit és milyen irányban változtak 2010 óta válaszadóink pártpreferenciái.

  2010-ben olvasóink körében a parlamenti pártok közül a Fidesz-KDNP 58, az LMP 18,5, a Jobbik 9, az MSZP 6,7 százalékos eredményt ért el. 

  Ahogy a jelenlegi pártszimpátiából (sorok) és a 2010-es választásból (oszlopok) készített kereszttáblánk mutatja, jelentős változások történtek az elmúlt 2 évben olvasóink politikai preferenciáiban. És nem csak jelentősek, de sokszor meglepőek is. Ki gondolta volna például, hogy az LMP és az MSZP volt legkevésbé képes megtartani korábbi támogatóit?

  Bár táblázatunkból első ránézésre kicsit máshogy látszik (mivel 2010-re vonatkozóan együtt kérdeztük a Fideszt és a KDNP-t, 2012-ben meg külön-külön), a kormánypárt(ok) és a Jobbik támogatói tartottak ki leginkább 2010-es választásuk mellett, négyből hárman ma sem szavaznának másként. Az LMP viszont ma 5-ből csak 3 2010-es szavazójára számíthat, nem is beszélve az MSZP-ről, aki a Mandiner olvasói körében két évvel ezelőtti támogatói 70%-át elvesztette.

  A lemorzsolódó 2010-es kormánypárti szavazókból az LMP profitált a legtöbbet, 7,7%-ot, és közel ugyanannyian lettek jobbikosok, mint kétfarkúsok (kb. 4-4%). A Jobbiktól a legtöbb szavazót a Fidesz tudta átcsábítani, melléjük most vasárnap 9 százalékuk rakna ikszet. A Kétfarkú Kutya Párt és egy önálló KDNP egyforma vonzerőt gyakorol a volt jobbikosokra, 3,6-3,6%-uk szavazna rájuk. (Két ex-jobbikos olvasónk vagy vicces kedvében volt, vagy az anonimitást kihasználva coming outolt, hogy ő bizony a Demokratikus Koalíció híve – ezzel a két szavazóval a DK több jobbikost szerzett, mint az LMP és az MSZP együtt.)

  Az MSZP számára a Mandiner olvasótáborában eddig sem sok babér termett, de még így is nagyon erős, hogy többen, 42%-nyian szavaznának a DK-ra a volt támogatók közül, mint a pártra (30%). E körben számottevő elszívóerővel bír még az LMP (5,9%) és az MKKP (4,7%) is – igaz, hozzá kell tennünk, hogy a 2010-es MSZP-szavazók meglehetősen kis részhalmazát teszik ki válaszadóinknak, így nagyok a hibahatárok. Legalább ilyen meglepő az olvasóink körében az országost messze meghaladó népszerűségnek örvendő LMP szavazómegtartó képességének gyengesége. Az alternatív-zöld-újbalos-kitudjamilyen ellenzéki párt elől a Fidesz kormányzása igazán nem szívja el a levegőt, mégis sikerült csalódást okoznia korábbi támogatói kétötödének. A 14,3%-nyi kétfarkússá, a 6,3%-nyi civil mozgalmassá és a 3,6%-os 4K!-ssá lett ex-LMP-s mutatja, hogy nagy a verseny, nem könnyű megfelelni a politikaellenes közönség politikai igényeinek.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr684525407

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2012.05.19. 13:40:34

Komolytalan dolog szerepeltetni nemlétező pártokat a pártok mellett, így persze hogy fura lesz az eredmény. Egyébként meg igen, az LMP szavazóinak harmada kicserélődött.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2012.05.19. 14:14:00

@iii:
Melyik nemlétező? És miért komolytalan? A kedves választópolgár nem találja meg a kedvenc pártját, ha sok közül kell választani?

Carlos> · http://banana-daiquiri.blog.hu 2012.05.19. 14:37:49

@TuRuL_2k2:
x% "...ex-LMP-s mutatja, hogy nagy a verseny, nem könnyű megfelelni a politikaellenes közönség politikai igényeinek."

Az LMP nem politikaellenes. Ezzel a csúsztatással a populista kategóriába toltad az lmp-t. Persze ezt épp jobboldali pozícióból teszed, aminek a pártképviseletei jelentik ma a populizmus csúcsát Magyarországon.
Kompenzálni szeretnél?

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2012.05.19. 15:12:10

@Carlos>:
Bár én nem az LMP-ről beszéltem, hanem a választóiról, a pártnak mintha már a névválasztása is egyfajta finom politikaellenességet sugallna, nem?

Alfőmérnök 2012.05.19. 15:13:09

Na, hajrá, Rozi, mondjál valami okosat!

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2012.05.19. 21:36:05

Dehogynem. Az LMP gyökerei éppúgy a civil tisztaságot a politika mocskával szembeállító közegben erednek, mint a Civil Mozgalomé, a 4K!-é, vagy éppen a Milláé. A Lehet Más a Politika elnevezés üzenete annyival megengedőbb, hogy a politikát megjavíthatónak tartja, míg a civilcivilcivilek éppen politikánkívüliségüket hangoztatják megállás nélkül (akkor is, amikor éppen beneveznek a politikai versenybe).

2012.05.19. 22:54:40

@TuRuL_2k2: A KKP nem létezik, az egy vicc. Ne gyere lsz azzal, hogy de igen.

Adolf Eichmann Bizottság 2012.05.20. 06:19:47

@iii: Az LMP szavazóinak harmada nem kicserélődött, hanem lemorzsolódott. Óriási különbség.

mement 2012.05.20. 07:56:30

@TuRuL_2k2: `Dehogynem. Az LMP gyökerei éppúgy a civil tisztaságot a politika mocskával szembeállító közegben erednek, mint a Civil Mozgalomé`

Tehat ha egy part a transzparenciat, hangsulyos korrupcio elleneseget, es az elszamoltathatosagot tuzi a zaszlajara, akkor az politika ellenese valik:)?

Maximum a Fidesz vagy mas balvanyimadas aspektusabol.

2012.05.20. 08:55:15

@Adolf Eichmann Bizottság: Tévedés. Már abból is látszik, hogy a kutatóintézetek felmérese szerint a támogatottsága minimum nem változott, de inkább nőtt 1-2%-kal.

De ha a Mandiner eredményeiből indulok ki, ott is látszik, hogy 18.5-ről 17.2-re csökkent csak (miközben a nemlétező kutyapártnál 14% volt LMP szavazó jelent meg, akik egy valós szavazási helyzetben nagy valószínűséggel az LMP-t választanák.)

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2012.05.20. 08:58:30

@iii:
Gyűjtöttek ajánlószelvényt? Igen, Indultak választáson? Igen.
kutyopressz.blog.hu/2010/08/09/nyilvantartasba_vett_minket_az_ovb

Viccpártnak viccpárt, de az LMP-nél szerintem nem lenne olyan nagy a vidámság, ha beneveznének (és pláne országos listát is bírnának állítani) 2014-re.

2012.05.20. 09:00:25

@TuRuL_2k2: Tévedés. A felsoroltak közül a Civil Mozgalomra mondható el a politika- és politikusellenesség (ami amúgy meglehetős nonszensz), se az LMP, se a Milla vagy a 4K nem használt politikaellenes szövegeket. Az LMP megváltoztatni akarja a politikát, nem megszüntetni. Például még a visszahívhatóság se szerepelt az LMP választási programjában, ellenben:

"A demokrácia működését illető jogos elégedetlenségre válaszul népszerűvé lett a közjogi rendszer gyökeres megváltoztatását ígérő populista nagyotmondás – ilyen például
a meghatározatlan tartalmú új alkotmány ígérete, a képviselői visszahívhatóság emlegetése, vagy a kisebb parlament népszerű, de a választójogi rendszer valóban bénító
visszásságaiból semmit meg nem oldó követelésének ismételgetése. Mi úgy látjuk,
hogy ezzel szemben arra van szükség, hogy azonosítsuk azokat a hatalmi központokat
a közjogi rendszerben, amelyeknek az ellenőrzése, átláthatósága, számon kérhetősége
gyenge, és ezen változtassunk a közjogi rendszerben egymás ellensúlyát képező különböző intézmények között szétosztott jogosítványok kiigazításával."

2012.05.20. 09:07:36

@TuRuL_2k2: Ez igaz, de a szavazólapokon már nem szerepeltek. Tehát míg az egyik szempont szerint (2010-es választások) nem szerepelnek, addig a másikban meg igen. Ezért fals.

Nagyon sok LMP-s tapsikolt a kutyapártnak, én személy szerint mélyen demokráciarombolónak tartottam az ajánlócédula-gyűjtésüket. Ajánlócédulát bárki tud gyűjteni, ettől még ez a párt nem létezik. Ennyi erővel a Kalózpártot is felsorolhattad volna, oda szerintem még többen ikszelnének.

bruhahahahihihi 2012.05.21. 07:08:54

A ROHADÉK FELCSÚTI KIS HAZUG SUTTYÓ, Chicágóban "koldult" a szavazatokért,.. az ott élő " tudatlan magyaroktól. AZÉRT MERT TÁVOL VANNAK, AZOK IS OLYAN HÜLYÉK MINT AZ ITTHON BÉGETŐ..Birkák????
Azt hiszi a KIS NEMZETI SZAR TÖRPE???
EL LESZ KAPVA EZÉRT IS A HAZUG TOLVAJ!

Carlos> · http://banana-daiquiri.blog.hu 2012.05.21. 14:27:33

@TuRuL_2k2:
Figyelj már ide TuRuL_2k2!

A populizmust fogyasztó egyszeri célközönség, akinek kondicionálására a futballszurkolói típusú kétpólusú, fekete-fehér, érzelmi (főként gyűlölet) alapú manipuláció az egyetlen hatékony módszer,
megengedheti magának (lévén nincs választási lehetősége), hogy saját fogyatékait kérje számon mindenki máson.

Na most - ha te ennél több vagy, azaz értelmi alapon is képes vagy közelíteni a témához (amit bizonyítani látszik, hogy gyakran kritikát fogalmazol meg a kormánnyal szemben), akkor neked ez az út már nem járható.

A fidesz (orbán) mást sem tesz, mint az "oszd meg és uralkodj" elvét hasznosítva két csoportra próbálja osztani az univerzumot - JÓRA (ami ő és hívei) illetve ROSSZRA (mindenki más), akiknek lefedésére kitalálta a balliberális műszót, gazdagítva a szó jelentési körét "komcsi"-val, "nemzetáruló"-val, stb.

Ha te a "tisztaságot" a "mocsokkal" szembeállító populista politikai demagógiát keresed, akkor ne engedd már meg magadnak azt a luxust, hogy nem saját választottad (illetve a jobbik), mint a technika legmagasabb szintű kiaknázóit tanulmányozod!

Az LMP nem a "civil tisztaságot a politika mocskával szembeállító" ideológiai populizmusban érdekelt, ahogy azt értelmezni szeretnéd, mint ahogy nem is tekintett el soha AZ EMBERI GYARLÓSÁG LÉTÉTŐL.
Amit képvisel, az a politika demokratikus társadalmi kontrolljának nem egyszerűen visszaállítása (hiszen az mszp alatt sem volt ez kielégítő), hanem MEGHONOSÍTÁSA (aminek oka épp a hatalomba kerülő ember gyarlóságának kiküszöbölhetetlensége, a realitással tudomásul vétele).
Mintája nem idealisztikus, hanem konkrét, gyakorlatban létező, a legfejlettebb demokráciákban működő szisztémák megértésén, elsajátításán alapul. Persze nem tökéletes, mint ahogy semmi sem az, csupán a létező legjobb társadalmi modell.
Ennyit jelent a "lehet más".

Ezzel szemben, aminek semmilyen, zavaros ideákon túlmutató, valóságban létező, mintaként felmutatható, bármilyen realitással bíró momentuma sincs, az az Orbán által hajszolt, a nemzetgazdaságot felemésztő, a szakmai hozzáértést elsöprő, hosszútávra kiható, tehát a gyerekeink jövőjét is tönkre tevő ámokfutás, mellyel kapcsolatban te is gyakran fogalmazol meg kritikát.

Mutass egy mai társadalmat, aminek jót tett, hogy felszámolta a demokratikus kereteit, ami attól, hogy egyetlen ember dönthet bármiről, boldogabb, gazdagabb, élhetőbb országgá vált! Ahol a nacionalizmus egészségesebb társadalmi közeget teremtett, a populizmus megoldást hozott problémákra. Merthogy az LMP társadalmi üzeneteinek konkretizálására én fel tudok neked sorolni néhány fejlett demokráciát.

Értem én, hogy egy gondolkodó embernek ma nehéz szembe néznie azzal, hogy csupán két éve egy olyan folyamathoz adta a nevét (sőt még lelkesedett is érte), ami ma már itt tart. Pláne, hogy a folyamat akkori állapotába pontosan bele volt kódolva ez a pálya. Akkor egyszerűbb volt lekomcsizni azokat, akik ezt tudták, látták, ma már kreatívabbnak kell lenni az önfelmentési kényszer-játékban. De tisztességesebb lenne, ha fájdalmasabb is, végre bevállalni.
süti beállítások módosítása