Kubai napló (Csoóri Sándor, 1963)
2011. augusztus 19. írta: mr. pharmacist1

Kubai napló (Csoóri Sándor, 1963)

  Meghitt családi körben ünnepelte 85. születésnapját Fidel Castro, Kuba nyugdíjas diktátora a héten. Köszöntsük őt Csoóri Sándor veretes soraival!

  Biztos szép számmal akadtak olyanok is, akik Fidel Castro színre lépésében szintén a megtestesült új diktátort látták. Hogy tiszteletre méltóbbnak találták, mint elődeit: Machadót vagy Batistát? Ez elsősorban azért volt, mert ő nem puccsal győzött, mint errefelé szokás, hanem három évig tartó, komoly partizánháborúban, amihez ugyebár jellem kellett.

  Hogy mennyire diktátorcserére gyanakodtak még az Egyesült Államokban is, azt Fidel Castro ötvenkilences amerikai útja bizonyítja. Ahol megfordult és szónokolt, mindenütt ünnepelték. Remek fickónak tartották, akár egy magasugrót vagy bokszbajnokot. Ki törődött volna azzal, ha Batista után egy szép napon ő kezd vagyont gyűjteni? Az amerikaiak annyira ismerték már a hasonló „csínyeket”, hogy oda se figyeltek a kubai forradalom eredendően új természetrajzára. Castro hatalmas termetét észrevették, de eszméit nem, pedig nem árult zsákbamacskát. Vagy ha észrevették is, nemigen törődtek vele. Vajon mi mással kezdte Batista is ezerkilencszázharmincháromban, ha nem tőkésellenes kirohanásokkal? Maga mellé állította a katonaságot, a munkásokat, az egyetemistákat, remek szónok volt, sőt, még valamilyen földreformba is belefogott. És a végén mi lett belőle? Meg se fordult a fejükben, hogy ez az új regényes hős más pályára térítheti a történelmet.

  Pedig ez történt. Castro váratlanul új képletet állított föl. Hogy milyet, azt hamar megismerhették.

  Amilyen romantikusnak látszott szakállasan, fegyverrel s néhányadmagával a Sierrákban, ugyanolyan gyakorlatiasnak mutatkozott a cselekvésben, az apróbb munkákban. Kitűnően működő szellem képes csak ilyen jellegű energiaátalakításra. Társaival azonnal tudott feladatot adni a kubaiaknak. A földosztás történelmi programjával szinte egyenrangú feladatot jelölt meg, mikor megfogalmazta a legfölemelőbb jelszót: Ne higgy, hanem olvass!

  Államférfiak nem szokták ilyenre biztatni népeiket. A mondat második felére se nagyon, de ha mégis, többnyire úgy értelmezik, hogy olvass, de csak olyat, ami semminemű kétséget se támaszt irántunk.

  Ne higgy, hanem olvass! Aki ilyen jelszavakkal jelöli meg a feladatot, második személyben szólva mindenkihez, az a győzelemmel nem befejezi, hanem kezdi a forradalmat. (...)

  Castróban Közép- és Dél-Amerika Leninjét tisztelik.

  Túlzás ez, mivelhogy Castro nem elméleti ember? Gyakorlati döntéseiben eddig még mindig legforradalmibb lehetőségeket választotta. Az események fokozódó gyorsasága rég elsodorta volna, ha többnyire nem előzi meg őket például földosztással, államosítással, a milícia megszervezésével s más egyébbel. Vállalta még a legszélsőségesebb ellentmondásokat is; amit csak nagy jellemek oldhatnak föl. Közvetlenül a győzelem után úgy látogatott el néhány dél-amerikai országba – vállán elmaradhatatlan géppisztolyával –, mintha leplezetlenül hadseregszemlére menne.

  Nem titkolta, hogy a kubai forradalmat csak nyitánynak tekinti, Dél-Amerikát megrázó és megtisztító forradalom nyitányának. Később azonban volt ereje fölülvizsgálni szenvedélyeit. Ráébredt, hogy korunkban nemcsak egyféle forradalom, a tizenkilencedik századból ránk maradt forradalom változata létezik, de mint egymáson átcikázó parabolakörök, forradalomrendszerek futnak át egymáson. Elfér egymás mellett a szakállasok forradalmi és a rakétákat hazaszállító szovjeteké: az elszántságé, a vakmerőségé, a legmagasabb rendű türelemé és számításé, mert, aki a rakétákat hazaszállította a szigetről, a szocializmus kilövőállomásait hagyta ott cserébe.

  Ráébredt, hogy nemcsak az a forradalom a jó, amelyről megrázó, nagy regényt lehet írni, hanem az, amely nagyobb kenyeret ad. Ráébredt, hogy Kuba további forradalma az, ha bizonyít.

*

  Santiago de Cubában, a híres Moncada-laktanya előtt, ahol az 1953. július 26-i első felkelés vértanúi vágódtak el a betonon, s vérüket nem itta be a beton, később, kint a temetőben, a kinyomott szemű Abel Santamaria sírjánál, ki Castróhoz hasonló képességű férfiú volt, a fölkelés helyettes vezetője, s aztán a város fölé emelkedő Sierra Maestra láttán, a hegyvidék zöld legendáinak sugárzásában, a rombolásra ítélt santiagói nyomornegyed szétverése és az égre kiáltó nyomorúságos ágylábak rúgkapálása közben egyetlen gondolat keringett bennem: vajon tudták-e a laktanyát megrohamozó lázadók, hogy elzuhanó és állva maradó testükkel akkora rést ütnek a történelmen, hogy az egész világra nyíljék kilátás?

  Nem tudták.

  Egyetlen dolgot tudtak csak, hogy kishitűeknek eddig még sose volt szerepük a történelemben.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr33165068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.08.23. 08:27:36

@bbjnick:
egyetértek. hibernálva. aztán kiolvadásig olyan amilyent én írtam. :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.08.23. 08:34:32

@Gasper:

"...ez a bizonyos "jobb" értelmiség jelentős része mégiscsak Csoóri köpönyegéből bújt elő, aki viszont nem másnak, mint Illyés Gyulának a hátsójából jött elő. És ez kéremszépen nem nívó, vagy legalábbis édeskevés az üdvösséghez..." --- írod.

Nem szívesen mondok ilyet, de ez egész egyszerűen nem igaz! Mondj nekem csak három olyan figurát, aki most osztja az észt és a "népiből" jött! A Fideszben későkádári technokraták és '89-es menedzserek nyomulnak, a KDNP-ben egy a kádárkorban létrejött sajátos katolikus értelmiségi szubkultúra képviselői. Hol vannak itt bárkik is abból az áramlatból, amit Németh, Illés (hogy csak a legrondább veresf*szú ördögöket emlegessem) igyekezett képviselni?

ü
bbjnick

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2011.08.23. 09:32:52

@bbjnick: egy pillanat! Már régen nem a "népiekről" (egyáltalán, hol vannak itt népiek?), meg Illyésről van szó, hanem arról az egyszerű tényről, hogy a közepes képességű Csoóri gyakorlatilag a mai jobber magyar értelmiség (egyik) doyenje lehet.
Lehet hogy csak én látom így, de számomra Csoóri -néhány múltbéli fontos érdeme mellett, természetesen- ma inkább képviseli az áporodott Kádár-kor punnyadt népibalos ellenzéki attitüdjét, amit már réges-régen magunk mögött hagytunk.

Azért ha nem is népi, de egy népiesch, ráadásul acélosan csengő húzónév séróból beugrik, méghozzá Döbrentei Kornélé.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.08.23. 09:36:44

@bbjnick: írhat vki 40 évesen is gyerekverset, visszagondol a gyermeki évekre, érzelmekre pl

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.08.23. 09:40:24

@Bell & Sebastian: ez mi ez a pofánrúgás bajnainak? nem hallottam erről

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.08.23. 09:47:43

@rajcsányi.gellért (ergé): tizenéves, épp hogy Pestre került, nagypolgári családból származó kis dúvad volt

kontra:

"A Rákosihoz írt versemért legfeljebb a hiszékenység és az ártatlanság bűnét kell elvállalnom. Az elbutított fiatalságomét. Közben persze nem hallgathatom el, hogy az igazi bűnt azok követték el ellenem, akik hatalmasan félrevezettek."

+ gyerekvers

"Nála jóval idősebb és tapasztaltabb költők és írók is aktívkodtak a Tanácsköztársaságban. "

soroljuk fel őket

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.08.23. 09:51:52

@betyár: na végre felmutatsz már végre valamit.

a nagy autó rendszerváltáskor gyanús. mármint az biztos hogy volt vaj a fején a komcsi-rendszerben, de hogy a rendszerváltás árulója, a komcsik ügynöke 90-ben az kérdéses. nagy autóval. honnan volt az neki? mikor szerezte?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.08.23. 09:54:35

@málnási: a sötét bőr, sötét haj nekem is mindig gyanús volt...
zelk zoltán is írt rákosihoz verset, az tényleg élteti, nincs benne művészi-érzelmi visszatekintés

csak az nem gyerekvers

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2011.08.23. 11:24:03

@bbjnick: ami pedig a KDNP-ben mocorgó "kádárkorban létrejött sajátos katolikus értelmiségi szubkultúra képviselői."-t illeti, bizonyára így van, hiszen magam is ismerek, ismertem jónéhányat közülük. Csak hát ez a Kádár-korban kialakult, többnyire inkább zárványként működő katolikus értelmiségi közösségi lét a jelek szerint nem fejt ki igazán komoly hatást a társadalom egészére. Ráadásul manapság nem a Kádár-kor viszonyai között kell lavírozni.

Alfőmérnök 2011.08.23. 11:31:00

@Gasper: Amúgy szerinted kit kellene, lehetne követnie a jobber értelmiségnek? Hamvast? Ő egyrészt vitatott, másrész nem nagyon követhető, egyedi jelenség. Vagy a pöcs Márait? :) Bibó? Ő baller. Vagy esetleg korábbiakat, mint Szabó Dezső, meg Németh? Nézd meg ezt a bbjnicket, mi lesz valakiből, ha őket követi. :)

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.08.23. 11:31:24

@Gasper:

"kádárkorban létrejött sajátos katolikus értelmiségi szubkultúra képviselői." gyáva szarok voltak akiknek az egyik fele a másikról jelentett. a harmadik fele meg buzi volt. ne hülyítsük már egymást! :))

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.08.23. 11:35:13

@Alfőmérnök:
nem engem kérdez, de megmondom. senkit ne kövessen az értelmiség. illetve a foglárt aki a cellájába vezeti. az értelmiséget, a neki tulajdonított funkciókat, az egész lufit ki kell iktatni a magyar jövőből. amelyik szakértelmiségi általános megmondásra téved, azt le kell csukni.

az értelmiségi olyan az életben a sok vélt tudományával, mint az az ember, aki egyik szemüveget a másik után teszi fel, hogy minél jobban lásson, aztán ahogy szaporodnak a szemüvegek az orrán, annál kevésbé lát.
/ez mekkora megmondás már megint! :))/

VI. Béla 2011.08.23. 12:11:26

@Gasper:

Igen, és ezek az értelmiségiek nem értik, hogy őnekik miért nincsen befolyásuk. Hát mert nem értenek a médiához.

betyár (törölt) 2011.08.23. 12:20:32

@bbjnick:

sajnálom, ha nem fogalmaztam érthetően: a lényeg az lett volna, hogy a felelősséget az ember vállalja a tetteiért, ma ez nem lenne több, mint a beismerés: igen, írtam dicsőítő verset, mert....-és itt jöhet, ha szükséges az indokok sora, de a slusszpoén nem lehet az, hogy a másik tehet róla-azért mert ellene bűnt követtek el, az nem jelenti azt, hogy amit tett, azért nem felelős.

ez lenne a lényeg az 57-es levélnél is: ha nem írta alá, mondja azt: nem írtam alá, de odaírta más a nevemet. de nem ezt mondja, hanem azt hogy:"nem is, de ha mégis akkor nem volt másra mód".

szóval érti: legyen tökös 81 évesen is, vagy végre:)

Alfőmérnök 2011.08.23. 12:29:47

@rajcsányi.gellért (ergé):
Én elsősorban olyanokra gondoltam, akik a Kádár-korszakban is éltek/alkottak, (az általam felsoroltak közül csak Szabó D. kivétel), tehát elvileg valamennyire képben lehetnek a XX. század második felének magyar történelmével kapcsolatban is.

Kekes és Molnár Tamás jogos. Molnárral az a bajom (az alapján, amit olvastam tőle), hogy túlságosan radikális következtetésekhez vezetnek a gondolatai, és nem nagyon látom, hogy hogyan lehetne ezeket gyakorlati politikai "tettekre" váltani.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.08.23. 12:31:09

@Gasper:

Az a probléma, hogy nem látjátok, hogy nincs visszafelé más bejárat a magyar kultúrába (a hagyományba), mint a népieken keresztül. Ez húsz-harminc évvel ezelőtt még mindenkinek világos volt. Mit gondolsz, miért őrültek meg kilencvenben annyira a liberálbolsik és az urbánlibsik, mikor az MDF-fel a népiek is hatalomközelbe kerültek?! (Nézd csak meg a mai húszasok, koraiharmincasok kínlódását, hogy nem találnak fogást a hagyományon (nem csak a népi, de a történeti hagyományom sem)! És azért nem, mert az átkötés a múlt és a jelen között (a népimozgalmas-népibalos kultúra) kimaradt a műveltségükből.)

Ugyanez igaz a kereszténydemokráciára is --- akkor fog működni, ha fel- és megismeri --- és fel meri vállalni --- önnön előzményeit!

ü
bbjnick

betyár (törölt) 2011.08.23. 12:32:36

@tesz-vesz:
olvass ember! nem rendszerváltást írtam, hanem a 90-es évek elejét. világszövetség, mdf:)

betyár (törölt) 2011.08.23. 12:36:37

@málnási:
hogy meg tudja magát örvendeztetni:)))

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.08.23. 12:39:30

@bbjnick:

És, @Gasper:, majdnem elfelejtettem:

Döbrenteinek hol van ma befolyása a ménsztím kultúrában, pláne a mai kultúrpolitikában? Egyébként pedig bevallom neked férfiasan, azt gondolom róla, hogy legalább olyan erős, amilyen erősen utánlövés.:-)

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.08.23. 12:45:35

@tesz-vesz:

Csoóri Rákosi-verse olyan népiesch valami akarna lenni, szerintem. Abban az időben ez egy bevett stíl volt: nekem van olyan (az ötvenes évek legelején kiadott) orosz irodalmi antológiám, amiben szibériai népek Sztálint dicsőítő népi eposzai (is) olvashatóak. (Ez a kemény, nem a f*szom, de ez így volt!)

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.08.23. 12:54:38

@betyár:

Hát, úgy látszik Csoóri nem t*kös. (Simán el tudom képzelni, hogy komolyan is gondolja-hiszi, amit mond --- őszintén neheztel azokra, akik anno megvezették.)

Ha pedig t*kös öregemberre vágyik, ott van a másik kádárbérenc, a Csurka Pista bácsi:-)

ü
bbjnick

Alfőmérnök 2011.08.23. 13:09:31

@betyár: Ha látná, hogy én mekkorát szokok röhögni azon, amin maga megbotránkozik... :)))

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.08.23. 13:31:23

@Gasper: miért rúgták ki semjént a kndp-ből? sehonnan nem tudok rájönni, aztán átment a mdf-be
vissza a kdnp-be és elnök lett, na őt inkább a komcsik küldték, mint csoórit és antallt.

de miért rúgták ki először? és kik? a magyarok?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.08.23. 13:33:33

@Alfőmérnök: én tudom hogy kit kellene követnie.
egy olyan korból kellene követni,ahol még a magarok uralkodtak, az biztos.

ez a jobboldali értelmiség követendő korszaka. csakhogy a politikai "polgáriaknál" ez szalonképtelen, ahogy szalonképtelen örsinek a nagy-magyar zászló

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.08.23. 13:37:26

@málnási: :)

@rajcsányi.gellért (ergé): jaj, rajta van Pezenhoffer Antal. na ne hülyéskedjünk már, márai, pilinszky

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.08.23. 13:40:40

@betyár: majom

már megint visszamásztál a csatornába, jó lenne eldönteni már hogy hova tartozol, nem?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.08.23. 13:42:19

@bbjnick: Döbrenteit tényleg jobbosnak tartom, mint Lakatos Pál, revizionista, magyarszívű, minden ami kell.

verseit nem szeretem, de a mai átlag feletti

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.08.23. 13:45:06

@bbjnick: akkor igaz, hogy csurka kádárbérenc? őt a komcsik küldték? mint torgyánt?
torgyánék, csurkáék kimentek trianonozni is, és őket a komcsik küldték.

a fideszesek nem trianonoznak, milyen jól látszik, hogy őket is küldték.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.08.23. 13:47:23

@málnási: az értelmiségi olyan az életben a sok vélt tudományával, mint az az ember, aki egyik szemüveget a másik után teszi fel, hogy minél jobban lásson, aztán ahogy szaporodnak a szemüvegek az orrán, annál kevésbé lát."

ezért kell józan paraszt ésszel gondolkodni.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2011.08.23. 13:54:05

@Alfőmérnök: én sem gondolom, hogy manapság célravezető ez a feltétlen követősdi, ráadásul bárkit bedob az ember, az a másik vélelmezett brancsbelinek ilyen-olyan okokból úgysem lesz kóser.

@málnási: értem. Csak azt nem értem, hogy ez a válasz miért nekem lett címezve. :)

@VI. Béla: nem csak a média, sokszor a kraft is kevés.

@rajcsányi.gellért (ergé): érdekes ez a lista. Az első helyen egy olyan személy neve szerepel, aki a párizsi Grand Orient-ből egyenesen a magyar kir. miniszterelnökségig szárnyalt 1867-ben, majd később közös külügyminiszter is lett. Persze engem ez a tény a legkevésbé sem izgat. :)

@bbjnick: oké, de hol vannak ma a népiek? Mert én nem látom őket sehol, idézetekből meg ugye tele van a padlás. És hiába kerültek 90-ben tűzközelbe az ún. népiek, az Antall-kormányt gyakran a fatális elbaszarintások sorozata jellemezte, többek között a kultúra területén. Döbrentei meg azóta közkedvelt megmondóember a jobber féltekén. Brrrrr...

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2011.08.23. 13:58:27

@tesz-vesz: Giczy Györgyék picsázták ki annak idején a KDNP Fideszhez húzó szárnyát, élükön a tiszteletre méltó Varga Lászlóval. Évekkel később egy bírósági döntés alapján semmisítették meg a kizáró határozatot, majd Giczyék repültek, immár véglegesen. Pont Semjénnek semmi köze nincs a kommancsokhoz, Giczynek, Füzessynek és a többi jómadárnak annál több volt.

betyár (törölt) 2011.08.23. 14:38:19

@bbjnick:
"Ha pedig t*kös öregemberre vágyik,"- vágyik rájuk a fene, tökkel vagy töketlenül:) de hát hogyan diskuráljak a dzsonnidípről vagy a brettpítről, ha egyszer nem róluk szól a poszt?:))

betyár (törölt) 2011.08.23. 14:46:27

@Alfőmérnök:

röhögni? maga? dehisz nincs is humora.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2011.08.23. 15:04:46

@Gasper: most látom, hogy az az ifjabb gróf Andrássy Gyula, úgyhogy revideálom magam. Viszont a lutheránus Berzsenyi kikerült a kánonból, azonban a református gróf Tisza és gróf Bethlen még erőst tartja magát. :)

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2011.08.23. 15:07:22

@Gasper: ó, iszom inkább egy teát ebben a kánikulában: még Berzsenyi is megvan.

Alfőmérnök 2011.08.23. 15:27:36

@betyár: A röhögéshez csak passzív humorérzék kell. Azom meg van.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.08.23. 16:13:26

@tesz-vesz:

"Döbrenteit tényleg jobbosnak tartom (...) verseit nem szeretem..." --- írod.

Pedig nem rosszak azok a versek. :-)

"akkor igaz, hogy csurka kádárbérenc? őt a komcsik küldték?" --- kérdezed.

Nem tudom. Tényleg nem! :-)

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.08.23. 16:15:19

@betyár:

" 'Ha pedig t*kös öregemberre vágyik,' - vágyik rájuk a fene, tökkel vagy töketlenül:)" --- írja.

:-)

ü
bbjnick

Alfőmérnök 2011.08.23. 16:54:06

@tesz-vesz: Csurkát nem küldték. 99%. Ilyen.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.08.23. 17:05:32

@Gasper:

Nagyon kemény munka van abban, hogy a "népit" kiszorították a kultúrából, perifériára szorították, elhallgattatták. Melyik fiatal merne olyan tematikát, olyan narratívát használni, ami diszkvalifikálva van?! Nagyon kevesen és (mivel tilosban járnak), nem is kaphatnak a közmédiumokban teret. Most tényleg csak a meglévő munkák újrafelfedezésére, feldolgozására van mód. A hatalomnak (a kultúrpolitikának) rehabilitálnia kellene a "népi"-t. A népibalosokból megérthetjük a népimozgalmat, abból értelmezési segítséget kaphatunk a keresztényszociális mozgalomhoz, ill. Bartókhoz, Kodályhoz, Adyhoz. Adyból visszaláthatunk...

Igény szerint folytatom:-)

ü
bbjnick

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.08.23. 17:07:47

@bbjnick:
a "népi" a múzeumé. a jelen a fornetti.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2011.08.23. 19:25:33

@bbjnick: ne haragudj, de én meg úgy látom, hogy az a bizonyos "népi", amit és ahogyan te favorizálsz, jelenleg múltidőbe tehető, ahogyan málnási is utal rá. Egész egyszerűen nincs, nem létezik, nem élő, jelenleg igény sincs rá, mert a valóság ma egészen másról szól. Nem mondom, hogy ez így rendjén van, de mégiscsak ez a helyzet. Szerintem.
Persze ugyanígy nincs rendes polgárság, nincsenek vegytiszta konzervatívok és igazi szocdemek sem.

VI. Béla 2011.08.23. 19:25:37

@Gasper:

Valamint azt hitték, hogy ha szabadság lesz, akkor majd automatikusan mindenki rájuk fog hallgatni.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.08.23. 20:14:07

@málnási:

"a 'népi' a múzeumé. a jelen a fornetti." --- írod.

Akkor nincs más hátra, mint előre: a deportált értelmiségieket, az egésznapi jól végzett munka jutalmaként, 'népi' estiszemináriumokban kell részesíteni.

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.08.23. 20:21:22

@Gasper:

"a valóság ma egészen másról szól" --- írod.

Miről szól a valóság ma egészen másról?

"ugyanígy nincs rendes polgárság, nincsenek vegytiszta konzervatívok és igazi szocdemek sem" --- írod.

Amit nem csinálunk meg, az nem lesz. Nézd meg a liberálbolsi-urbánlibbant kombót, nem vicceztek, szívós, állhatatos, következetes munkával húsz év alatt mivé voltak képesek tenni ezt az országot?! Emlékszel még, milyen volt a közgondolkodás, a közbeszéd 1990-ben? Emlékszel mennyire volt "liberális"? És most? Oda kell tenni és akkor oda lesz téve.

ü
bbjnick

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2011.08.23. 20:32:00

@bbjnick: "Miről szól a valóság ma egészen másról?"

Hát, ha már elhangzott a fornetti, azt javaslom, hogy olvasgasd ekkerjozt, mert sajnos az maga a posztkádári rögvalóság:

ekkerjoz.tumblr.com/

"Oda kell tenni és akkor oda lesz téve."

Volt rá kísérlet '90-ben. Úgy baszarintották el a dolgot, ahogyan az a nagy könyvben meg vagyon írva. Persze legyen igazad!

Bell & Sebastian 2011.08.23. 21:44:46

Elfogyott a kolbász, maguk már a madzagot eszik.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2011.08.23. 22:30:44

@málnási: "a "népi" a múzeumé." Ez félreértés (és már elhangzott itt a kommentek közt egyszer, hogy "népi romantika").

A népi-bal politikai értelemben egyáltalán nem valami múzeumi népieskedést jelentett, hanem annak pont az ellentétét. Pontosan azt, hogy a viselet az már legyen a múzeumba való, a népzene a hangversenyterembe. Ezek mellett persze elsősorban egy modernizációs igénnyel fellépő mozgalomról van szó.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2011.08.24. 06:19:12

@gloire: szerintem itt senki nem a népiek egykori jelentőségét vonja kétségbe. Fel sem merül senkiben a népieskedés vádja, hiszen nem is erről szól a történet. Az egykor nagyhatasú harmadik utasságról van szó, aminek jelenleg nincsen meg a hátországa, hiszen azt a tsz-világgal kezdődően bendő-Magyarországon át a mai teszkós szubkultúráig bezárólag szinte teljesen tönkrevágták. De hiányoznak a jelentős koponyák is, akik mai gondolatokkal, korszerű módon közelítenék meg a problémát. Az állandó idézgetés meg valóban múzeumi, de legalábbis levéltári jelleget ad az egész történetnek. ?)

Ezt viszont ajánlom:

www.xxszazadintezet.hu/rendezvenyek/1956_os_megemlekezes/salamon_konrad_a_harmadik_ut_f.html

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.08.24. 07:15:28

@Gasper:

„Csak törpe nép felejthet ős nagyságot,
Csak elfajult kor hős elődöket;
A lelkes eljár ősei sírlakához,
S gyújt régi fénynél új szövetneket.
S ha a jelennek halványúl sugára:
A régi fény ragyogjon fel honára!”

Garay János: AZ ÁRPÁDOK. VEZÉRHANG (részlet)
(itt:www.mek.oszk.hu/00600/00655/00655.htm#90)

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.08.24. 07:45:18

@Bell & Sebastian:

"Elfogyott a kolbász, maguk már a madzagot eszik." --- írja.

Hát, én inkább rágom a madzagot, mint harapom a semmit:-)

ü
bbjnick

Alfőmérnök 2011.08.24. 09:09:52

@Gasper: Az a baj, hogy szerintem olyan mértékű átrendeződések folynak a világban, amiket még harminc évvel ezelőtt is csak nagyon kevesen láthattak előre. Csak közhelyekben lehet felsorolni, de hát tényleg döntően ezek határozzák meg a hétköznapi életünket és a világpolitikát is: telekommunikációs eszközök, számítástechnika, közlekedés az élet minden szintjére kiható fejlődése, internet, környezetszennyezés, írott és képi kultúra (viszonyának) megváltozása stb. stb.. Tök mindegy minek hívjuk, poszt-posztmodernnek, vagy globalizációnak, de végül is ezek a XXI. század kihívásai. Lehet idézgetni, meg szemezgetni, de ilyen alapon szerintem saját kútfőből is ki tudnánk találni valami okosat. Kétlem, hogy elődeink annyival okosabbak lettek volna nálunk, plusz még a jövőt is előre látták. :)

A Salamon-könyvet a könyvudvarban láttam fillérekért, ha valaki arra jár, érdemes benézni. ;)

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.08.24. 09:41:34

@gloire:
nem azt mondom, hogy azt jelentett, hanem, hogy ma azt jelenti. nincs nép, nincs népi igény, nincs népi képviselet, nincs népi elnyomás, nincs népi népi, nincs népi mittudomén. nép nincsen, nincs népi érdek, nincs népi politizálás. fornetti meg teszkó van, és vidéken élő dzsankfúdzabáló ellumpenesedett egykori parasztok vannak.

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.08.24. 09:42:52

ja, látom gasper megmondta már. :)

Alfőmérnök 2011.08.24. 10:21:55

@málnási: Azt kell, hogy mondjam, TGM is valami hasonlót ír. :)
" Nemcsak a magyar nép tűnik el, a többi is eltűnőben van. Talán lesz helyette, helyettük új közösség, talán nem. De a rousseau-i, tolsztoji, móriczi nép nincs többé."

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2011.08.24. 10:55:37

@Alfőmérnök: a könyvudvar az Astoriánál? Ott jó dolgokat lehet megcsípni, nagyon jó áron.

VI. Béla 2011.08.24. 16:50:01

Nem lehet, hogy a népet valaha idealizálták?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.08.24. 20:29:28

@Alfőmérnök: legtöbbször szerintem se, de sokan utaltak már rá, pl bbj is fenn

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.08.24. 20:32:23

@Gasper: áhá.
ma nem azt látjuk, hogy semjén olyan nagyon követelné a parlamentben a kommunista gyilkosok bíróság elé ráncigálását.

én nem vennék rá mérget, nem-e két küldött veszett-e össze

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.08.24. 20:37:32

@bbjnick: ha nem tudod mit vádaskodsz? :) poénkodni ezzel???? :)

lehet hogy vannak jó versei, amit olvastam mai átlagon felül voltak, mondtam...

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.08.24. 20:39:57

@bbjnick: na mondd el már végre türmerhez milyen a viszonyod? :)

hogy 56-ot ellenforradalomnak tartják, mit szólsz?
mennyire vagy te magyar, na :) mondd, honfi és komolyan vess öszve jelenkort

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.08.24. 20:58:53

@Gasper: de a népire mindig van igény, tán kissé átalakult, és nem kéne bulvárosan kecsegtetni feléje, ahogy pl a Napló teszi sima szájjal.

én megkíséreltem már ábrázolni a mai állapotokat:

kkbk.blog.hu/2009/08/14/nepi_irok_urbanusok_konzervativok_emberek_a_bertalan_rendszer_erdely

teljesen vakvákány is lehet, céltalan elméleti okoskodással a rajz, de lehetnek érdemi részek a szövegben.

kkbk.blog.hu/2010/12/26/keresztenyszocialista_konzervativ

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2011.08.24. 21:40:17

@VI. Béla: ugyan kicsoda? A két háború közötti falukutató mozgalmak az egyik legfontosabb alapját adták a harmadik utasoknak. Természetesen a Horthy-korszak hivatalos kultúrpolitikája erőteljesen propagálta a magyar falu giccsbe hajlóan idealizált, sosem volt világát, de az megint egy másik történet és semmi köze a népiekhez.

@tesz-vesz: őszintén szolva én ezt nem tudom megítélni. Az egyébként nem túl nagy kaliber Semjén a velejéig antikommancs Varga László személyes kiválasztottja volt az utódlásban.

És ha nincs meg, hogy ki volt Varga:

hu.wikipedia.org/wiki/Varga_L%C3%A1szl%C3%B3_%28politikus,_1910%29

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.08.25. 00:07:49

@tesz-vesz:

"ha nem tudod mit vádaskodsz? :) poénkodni ezzel???? :) (...) na mondd el már végre türmerhez milyen a viszonyod? :)" --- kérdezed.

Szerinted?:-)

ü
bbjnick

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.08.25. 06:25:28

@Alfőmérnök:

„egyébként Eörsi sem azért volt szarember, mert Rákosihoz írt verset”

nagysztalinhoz, de kurva mindegy. ha egy ugyanilyen post kijött volna eörsivel, nyilvánvalóan nem gyártasz több tucat kommentet, hogy nebáncsák, sőt, talán tercelsz is, hogy demegmondta. mert nincs kettősmérce, jaj, dehogy. és innen kezdve kibaszott mindegy az egész, és kibaszottul súlyba kellene baszni a pofátokat, mert ordas nagy szemétládák vagytok ordas nagy pofával.

de hogy kicsit ironikusan mentegesselek: a többi vérjobber se különb.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.08.25. 06:28:59

@bbjnick:

„Az a probléma, hogy nem látjátok, hogy nincs visszafelé más bejárat a magyar kultúrába (a hagyományba), mint a népieken keresztül.”

az a baj kiccsávó, hogy nettó elmebeteg vagy. a magyar kultúra köszöni szépen, és jól érzi magát, és istennek hála a hozzád hasonló nettó rosszindulatú őrülteknek nincs beleszólásuk a sorsába.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.08.25. 06:41:41

@Gasper:

hát ja, salamon konrád az a tökös kis geci, aki a rendszerváltásig hősiesen ellenforradalmazott, utána meg legszabályosabbforradalmazik, mert most már az a degecimenő. igazi tökös hazaffy, remélem, lesz szobra még, két vasalbi mellé befér, kit érdekel.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.08.25. 06:43:35

@Alfőmérnök:

a sárvérűek vették át a hatalmat, sóhaj, sóhaj.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.08.25. 06:50:23

@mavo:

:-D (...) :-D (...) :-D ...

Eszembe juttattál, buksi @mavo:, egy történetet:

Egy barátom mesélte, hogy (valakivel) épp hazafelé tartott, amikor (velük szemben) a járdán feltűnt egy fogyatékos gyerekekből álló kis csoport, akiket gondozók sétáltattak. Mivel a csapat elég rapszodikusan haladt, ezért barátom (és társa) megpróbált félrehúzódni és a járda szélén ellenirányban elhaladni mellettük. A barátom észrevette (megérezte), hogy (miközben elhaladnak egymás mellett) az egyik kisfiú erősen fixírozza. Ránézett és ahogy a szemkontaktus létrejött köztük (abban a pillanatban) a kisfiú (gyilkosan szúrós tekintetével barátomat szinte átszúrva) rábődült: HŰŰŰŰŰŰŰLLLYYYEEEEEEE!!!!!!!

ü
bbjnick:-)

Alfőmérnök 2011.08.25. 07:47:54

@mavo: Barom. Azért tök jó, hogy tudod, hogy mi a véleményem szerencsétlen Eörsi Pistáról, és mi lenne a reakcióm, ha róla írnának posztot. De tényleg, és ha kevesebb kommentet írnék róla, akkor mi van? Miért kéne védenem ugyanúgy Eörsit, mikor Csoórit jobban kedvelem. Egyébként meg idős korában is felvállaltan Marxista-Lukácsista volt. Ha érdekel, Eörsit szimplán egy baromnak tartom(tartottam), e mellett egy elég jó tollú írónak. Nem fogom előkeresni, de egész biztos találnék olyan kommentemet ahol ballib értelmiségieket védek. Csak röhögni tudok azokon a szerencsétlen lúzereken, akik az összes ballib értelmisiben a sátán küldöttjét látják (ennek a típusnak az állatorvosi lova aristo).

Lew Archer 2011.08.25. 08:18:52

@málnási:

Horváth Zsolt jobbos értelmisi? Ezt honnan lehet tudni?

"Páva Zsoltot viszont megdöbbentették a történtek.

– Semmi kifogásom nincs a Fölszállott a páva című népdalra írt variációkkal szemben, mint ahogyan az állatkertben sétálva sem veszem magamra, ha látok egy pávát – jelentette ki a Blikknek Páva. A polgármester el nem tudta képzelni, mi vezérelhette Horváth Zsoltot.

– Biztos vagyok benne, hogy a kettejük közötti szakmai vitának nincs köze hozzám. Peskó Zoltánnal jó a viszonyom, tisztelem és nagyra becsülöm, a távozását sajnálom. Az intézményvezetőinkkel kifejezetten harmonikus viszonyt ápolunk, teljes szakmai függetlenséget és önállóságot élveznek a területeiken, a maximális szólás- és véleményszabadsággal együtt. Ezért fordulhat elő, hogy időnként hülyeségeket beszélnek, amelyet éppen Horváth Zsolt kijelentése támaszt alá – jegyezte meg Páva Zsolt. "

Az idézet az index cikk alapjául szolgáló Blikk írásból.

www.blikk.hu/blikk_aktualis/pava-zsoltnak-nem-jatszhattak-pavat-2062484

Lew Archer 2011.08.25. 08:20:31

Tipikusan az a hír, aminek a második interpretációja már úgy szól, hogy Páva Zsolt betiltatta Kodályt.

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.08.25. 08:24:33

@Lew Archer:
tudja, nem olvastam a blikk cikket. és halvány esélyt adtam arra hogy igaz.
maga nem tudja milyen beteg igazodási kényszerek, rettegések, és beteg reakciók és retorziók vannak a hatalom tájékán.

Alfőmérnök 2011.08.25. 08:28:30

@betyár: OFF
A goldenblog szavazás eredményeinek okát szvsz a facebookos szavazásban kell keresni. A korábbi szavazások alkalmával lehetett kattintgatni (vagy csak ki kellett szedni a sütiket a böngészőből, és újra kattintani), a facebookon ezt szerintem nehezebb megcsinálni. Szóval a mostani eredmény szerintem jobban tükrözi a valóságot, mint a korábbi szavazások. Igaz, a kormányváltással megváltoztak az erőviszonyok is, de nem hiszem, hogy ennyire.

tewton 2011.08.25. 09:25:04

@Lew Archer:
haha. malnasinak is van igaza, lehetnek elkepeszto szervilis reflexek is, de -- amikor pecsett szilikati vagy pava kozt kellett valasztani (es szilikatika kampanyanak voltak kimondottan inkorrekt elemei, pl. pavaehoz megtevesztoen hasonlito szorolapok nyomtatasa) ... szoval a gonosz pava-aktivistak azzal is kampanyoltak, hogy szebb a pava mint a pulyka :))))

tewton 2011.08.25. 09:32:31

@Alfőmérnök:
"jobban tükrözi a valóságot" -- legalabbis azon internethasznalok valosagat, akik benne elnek a facse virtualitasaban. gondolom, a naci-horthyfasiszta antiszemita rasszistak (azon tul, hogy a betuket se ismerik es olban elnek mucsa-kulson) hamarabb mennek el egy orban-csurka-vona dzsemborira, minthogy online demokratikusan nyilvanisanak velemenzt.

Alfőmérnök 2011.08.25. 09:43:33

@tewton: Én nem hiszem, hogy sokkal több baller használná facsét, mint jobber.
A kurucinfóra is a facséről kommentelnek.
Az eddigi versenyek szerintem inkább kattintgatás-versenyek voltak.

Alfőmérnök 2011.08.25. 10:35:50

Ha jól látom, tavaly nem is indult a mandiner. (Vagy nem jutott be az első 10-be. Nem találom egyik kategóriában sem.) Tavalyelőtt, amikor a harmadik lett, 14000-en szavaztak. Idén, ha jól számoltam, kb 7300-an. Azaz kb. feleannyian.

tewton 2011.08.25. 10:53:50

@Alfőmérnök:
lehet, hogy kipukkan az internetlufi? :)

meg: tavalyelőtt még más volt a világ. a mandi is szinvonalasabb volt. a kommentek is.

Alfőmérnök 2011.08.25. 12:05:04

@tewton: "a mandi is szinvonalasabb volt. a kommentek is. "

Ez sajnos igaz. Egyes szerzők eltűntek, egyesek elszürkültek, mások meg (például betyár:)) kiégtek, nem írnak új posztokat.
A törzskommentelők meg eljátszották a magánszámaikat, kiismerhetőkké váltak, már csak ismételni tudják magukat. :)
Tulajdonképpen csak azért hoztam fel a témát, mert úgy vettem észre, hogy mandarinpártos összeesküvés-elméletekkel próbálják magyarázni az idei eredményeket. És szerintem ez nem igaz, vagy legalábbis leegyszerűsítés.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.08.25. 12:51:37

@bbjnick: szerintem találsz szimpatikusat a programjában, de remélem elfogadhatatlan 56-os nézete, nemzeti nézetei.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.08.25. 12:57:40

@Gasper: nem hallottam róla sajnos, nem ugrik be.
valahogy úgy érzem többet kellett volna beszélni és többeknek kellett volna rá odafigyelnie

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.08.25. 13:13:14

@tesz-vesz:

No, ne, no, ne, no, ne, no, ne h*lyéskedj velem! :-D

ü
bbjnick

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.08.25. 13:34:10

@tewton: ja, ne felejtsük el a mandi botrányokat

@rajcsányi.gellért (ergé): lázár védése pl

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.08.25. 13:35:33

@bbjnick: akkor a program nem szimpatikus, de egyetértesz az ellenforradalommal?:)

van vörös kitűződ?:) az eu-bírósági ítélet után ki is szoktad tűzni?

Alfőmérnök 2011.08.25. 14:33:29

@rajcsányi.gellért (ergé): Speciel a te bejegyzéseid kábé pont olyanok, mint régen.
De pl. KK&TT mintha már nem lenne a régi.

Abban meg azért van valami komikusch, mikor egykori és ma is potenciális szerzők (betyár, tölgy, stb) a mandiner színvonalcsökkenéséről elmészkednek és sápítoznak.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2011.08.25. 14:53:30

@Alfőmérnök: minden eddigi szerzőnk akkor és arról ír, amiről szeretne, ma is. Írhatnak minden nap, vagy sohanapján, a saját döntésük :) Vitázhatnak is más szerzőkkel. A Mandiner pezsgő vitafórum, nem kaszárnya :)

tewton 2011.08.25. 16:34:09

@Alfőmérnök:
"ma is potenciális szerzők (betyár, tölgy, stb)"
:))))
na de alfi, maga el tud képzelni egy bbjnick-posztot itt? nevicceljen! :))))

meg benne van az öregedés is és az idő tellése. a mandarinerek is meg mink is idősebbek lettünk, biztos sokaknak lett egzisztenciája ... meg az öregedéssel az ember már csak legyint olyan dolgokra, amikre hektikus válaszkommentet írt volna 3 éve. vagyis: akikkel érdemes lenne vitázni, az inkább a gyerekével játszik offline vagy melózik, aki meg van (kiv. a törzsgárda), az ált. indextroll.

amúgy a hanyatlás univerzális trend, az elit teakör is szünetel :))))

Alfőmérnök 2011.08.25. 17:18:43

@tewton: "maga el tud képzelni egy bbjnick-posztot itt?"

Őszinte legyek? :) Igen. Politikai jellegűt nem nagyon, de művészetit simán. Nem hiszem, hogy radikálisabb lenne, mint aristo. :)

"a mandarinerek is meg mink is idősebbek lettünk"

Igen, ez is igaz. Jöttek helyettük újak, de valahogy ők sem igazán frissek. Ok, van köztük egy-két jó csaj, de ez más tészta. :)
Meg aztán a főmumus, a közös ellenség (maszop-szadesz), ami kovászként működött, mégiscsak elment a csába.
A mandiner.hu pedig egy pöcegödör, néhány kivételtől eltekintve, de azok miatt fárasztó odajárni (az érdekesebb nickeket meg nem lehet visszaolvasni). Falafelt szoktam látni néha Biomechanoidként, gondolom azért ír oda, mert nem tartja kommentelésre méltónak a blogot.

Alfőmérnök 2011.08.25. 17:31:24

@tewton: A teakört sajnálom, bár nem az én világom, nem is olvastam rendszeresen, de kétségkívül színvonalas blog volt.
Az eredeti tirpák is megszűnt, Doomhammer átvedlett gecivé, gizike meg kiszállt a buliból. :)
süti beállítások módosítása