A bizonytalanok és a mocsár
2011. május 17. írta: Doktor Kottász

A bizonytalanok és a mocsár

  Ha mostanában valamelyik vasárnap választások lettek volna, akkor az Ipsos felmérése szerint 53 százalék mondta volna azt, hogy inkább nem megy el szavazni, vagy nem tudja, kit választana. A kormánypártok megítélése kapcsán pedig joggal használják a zuhanórepülés szót: népszerűségük a teljes népességben a januári 34 százalékról májusra 24 százalékra esett, azaz a kezdeti 2,7 milliós szavazótábor mostanra 1,9 millióra csökkent.

  Brutális számok ezek, legutóbb, amikor a Medián állt elő hasonlóan kemény adatokkal, akkor kifejtetettem a véleményemet, miszerint a forradalmi hevülettel párosuló kapkodás és sutaság vezethetett ide. Bizonytalanból akkor egyébként mindössze 40 százaléknyi volt, ilyet már láttunk korábban, a mostani plusz 13 százalék azonban rekord.

  Nincs pártjuk kesereg Friss Róbert a Népszabadságban. Soha nem is volt – teszem hozzá cinikusan, mert az embernek focicsapata az speciel lehet, de pártja az már nem. Véleménye a világról, a közéletről már annál inkább, de az már elképzelhetetlen, hogy akár két olyan embert találjunk, aki (mai magyar) politikai életben mindenben egyet ért. (Oké: Gyurcsány Ferencet és Gréczy Zsoltot mondjuk tekintsük a szabályt próbára tevő kivételnek.) A választóknak a legkisebb közös többszörös jut – a politika legnagyobb közös osztóiról pedig Hunvald Györgynél kérdezősködjenek, ha már hazaengedték, de ez mellékszál, varrjuk is el gyorsan.

  Ezért szavaztak tavaly egyesek befogott orral, és lehet, hogy pont ezért fognak a másik oldalról ugyanígy tenni 2014-ben. És ezért lehetett 53 százaléknyi listás szavazattal kétharmadot elérni – hja elvtársak, ha nem megy a mozgósítás, akkor nézzenek magukba meg egymásba és vonják le a megfelelő, adott esetben személyi konzekvenciákat. Utóbbiból baloldalunk számos példát és módszert tud felsorolni, ennek ellenére per pillanat nagyon nem tudják eldönteni, hogy melyik pártkutya az erősebb. Csak hát húsz éve el tudják hitetni olyan egy-másfél millió emberrel, hogy egy új funkció kitalálása Lendvai Ildikónak és Kiss Péternek, az tulajdonképpen erkölcsi értelemben vett megújulás. Nem lepnék meglepve, ha ez a bravúr megint sikerülne. Ez ugyanis legalább akkora teljesítmény, mint Orbán Viktor megkérdőjelezhetetlen mozdíthatatlansága a Fidesz élén. Elég egy újabb, a 2002-es kampányhoz hasonló össznemzeti hiszti, és máris mindenki megtalálja a helyét az egyik, vagy a másik akolban.

  Friss szerint „a több mint négymillió bizonytalan egyelőre néma. Akad-e még a társadalom mélyén olyan új erő, amely hangot tud adni nekik? Ha igen, fenekestül felfordul a politika. Ha nem, akkor a magyar parlamentarizmus hosszú időre elmocsarasodik.Tóta W. szerint ez a hangadó akár még Ferenc is lehet, mert „élteti a remény, hogy őt is alul lehet múlni”, és Seres László szerint is van létjogosultsága egy Gyurcsány-pártnak. Ezt a képletet én csak Bajnai Gordonnal egészíteném ki, akinek válságkezelésnek nevezett, totálisan semmilyen politizálása sok bizonytalannak lehet megszépülő emlék a giccses országzászló-avatók, és a sokszor követhetetlen köztérátnevezések közepette. Közrejátszhat persze egyenruhás-bűnözéssel illusztrált nyugdíjmacera is, elfeledve, hogy ahhoz a bizonyos 13. havihoz Gordon is hozzápiszkált, a szocialista frakció őszinte sajnálatára.

  De hogy a parlamentarizmus elmocsarasodna? Ezt nem hiszem. Az persze lehet, hogy Parlamentet majd füstbe borítják még párszor. (És most írjam azt, hogy majd megunják és hazamennek? Hát lószart, mama! Menjenek, demonstráljanak, kordon sincsen, kollégáikon ellenben van azonosítószám. Kerepeljenek, kiabáljanak, vegyék fel egyenruhájukat a szankciókkal dacolva, hadd lássa őket ország-világ meg a fél hetes híradó nézője. Azt mondjuk nem értem, hogyan fogják meggyőzni a kedves adófizető nézőket, amikor tulajdonképpen az ő pénzére hajtanak, vagy ha úgy vesszük, a kedves adófizető nézőnek kell majd tovább dolgoznia azért, hogy ők az uniformis szögre akasztása után, negyvenvalahány évesen megkapják az egészen decens kis nyugdíjukat, hogy azt aztán a sarki közért biztonsági őreként, pénztáros csajokat fűzve egészítsék ki.)

  Szóval lesz egy jó kis füstös, ám dohánymentes Parlamentünk, benne pedig egészen biztos lesz legalább egy párt, amelyik úgy jutott be oda, hogy több pénzt ígért az embereknek és az önkormányzatoknak, esetleg azzal korteskedett, hogy kormányon majd történelmi szövetséget kötnek a szegények és középosztály között. De lehet, hogy olyan Országházunk lesz, amiben hemzsegni fognak az államférfiak, és azt hangoztatják majd, hogy nemzedékünk feladata, hogy újra megteremtsük a magyar középosztályt, mert ha nem, akkor nem lesz nyugdíj (nem korkedvezményes: semmilyen), nem lesz túlórapénz és nem lesz útiköltségelszámolás, bassza meg. Bevallom, utóbbi lehetőség kapcsán magam is bizonytalan vagyok, de abban sziklaszilárdan hiszek, hogy ha ez a számomra kedves forgatókönyv megvalósul, akkor is lesz majd legalább egy képviselő, aki majd a tehetősekről és az elesettekről fog magyarázni. És ez már parlamentarizmus, vagy valami olyasmi.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr382903044

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Retro-Liget | „EMLÉKEZZÜNK MEG A SZEGÉNYEKRŐL” 2011.05.18. 11:05:27

RETRO-LIGET Liget 1992/2  |  R. Várkonyi Ágnes - „EMLÉKEZZÜNK MEG A SZEGÉNYEKRŐL”  (részlet) Egyszer csak felfigyeltem, hogy a reformkor mennyit foglalkozott a szegénységgel. Európai méretekben. Kölcsey ugyanolyan s...

Trackback: Nyílt porovokáció 2011.05.17. 19:19:27

53 százalék a bizonytalan szavazók aránya az Ipsos felmérése szerint, ilyen magas ez a szám még sohasem volt. Pedig már azt hittük.Szinte biztos, hogy Gyurcsány is őértük aktivizálódott most.Már a 90-es években megfigyelték, hogy a magyar közgondolkodá...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Valandil 2011.05.17. 08:55:30

A 8 év sok emberrel megutáltatta a ballibet, az elmúlt 1 évben viszont a fityisz tántorított el sok szavazót - a legtöbb csalódott duplán az: egyikre sem fog szavazni.
Ha nem lát olyat, akire szívesen szavaz, akkor
a) nem szavaz,
b) olyanra szavaz, akit kevésbé utál.
K-Magyarországon a Fidesz alaposan felhozta a Jobikkot, és nem is látom, hogy ezt érdemben kezelné - legfeljebb majd jó betiltják a veszélyes ellenfelet, mert "nácikok".
Amúgy nekem úgy tűnik, hogy a Fidesznek nem volt elég a fülkeforradalom, igazit akar...

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2011.05.17. 09:08:58

"És ez már parlamentarizmus, vagy valami olyasmi."

Inkább csak olyasmi. Szvsz nem az a lényeg, hogy 1 vagy több párt ül a parlamentben. Hanem a közpénzek elköltése és a közvagyon működtetése. Átláthatóan, hatékonyan. Erről minden parlamenti pártunk mélységesen hallgat.

Ezért parlamentarizmusunk nem igazi demokrácia.

A módszerváltás előtti 20 évünkről és az azt követő 20 évünkről weblapomon kissé hosszasabban írtam:

h2o.ingyenweb.hu/keret.cgi?/tema/71.html

Azóta eltelt újabb 1 év, az eladósodási pálya változatlan!

Mr. Moody (törölt) 2011.05.17. 10:20:14

A legnagyobb gond, hogy az "Emberek ezt akarják" dumát teljesen magukénak tudják még most is. Minden esetben, minden javaslatnál, minden közpolitikai javaslatnál ezt használja a Fidesz. Ez pedig hiba. El fognak érni 1,5millió alá is hamarosan amikor meg egyszerűen röhejes lesz ez a magyarázat.

Pénteken kiáll Lázár és Balsai és beadnak egy javaslatot ami 600!!ezer emberre vonatkozna. Három napig mást sem lehet hallani, olvasni, látni mint hogy lámpavasra ezekkel.

Hétfőn pedig újra kiáll Lázár, hogy ja bocsi nem 600ezer hanem 30ra vonatkozik.

Hát lehet így kommunikálni egy kormánypártnak? Hát nem gondolkoznak, hogy egy hétvége alatt családtagokkal majdnem 1millió ember életét dúlják fel?

Gondolkozzunk már és vegyünk vissza ebből az örült lendületből.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.05.17. 10:35:08

@Doktor Kottász:!

Ez, kérem szépen, Kötcse!

Amit a Fidesz ma művel, annak ideológiai alapozása van, ez az ideológiai alapozás: Kötcse.

magyarido.blog.hu/2010/03/31/a_kotcsei_dilemma_bevezetes

Bizonyára hisznek még benne (akiken ez áll vagy bukik), mert ha nem hinnének, már rég nem erőltetnék.

Pedig: úgy járt a Fidesz (Kötcsével), mint az egyszeri utazó a székely viccben: felkéredzkedett egy szekérre és folyamatosan kérdezgeti:

- Messze vagyunk Kézdivásárhelytől?

Mire a gazda folyamatosan válaszol:

- Nem nagyon.

Mígnem egyszer a kérdésre a következő választ kapja:

- Most már igen, mert az ellenkező irányba megyünk.

Az ú. n. jobboldali-keresztény-nemzeti értelmiség iszonyatos nagy bűne, hogy már a kezdetektől nem szállt szembe Orbán kötcsei "koncepciójával", nem figyelmeztette a politikát annak veszélyeire. Mert --- ahogy a dolgok állnak --- ez egyre csak kínosabb és veszélyesebb lesz...

ü
bbjnick

jvizkeleti · http://mandiner.blog.hu/ 2011.05.17. 11:07:30

@bbjnick:

Egy dologra nagyon kivancsi lennek, te mit csinalnal<

Mi lenne a gazdasagpolitikad? Nem a reszletekre, hanem a filozofiara, a lenyegre vagyok kivancsi.

Lew Archer 2011.05.17. 11:23:47

@jvizkeleti:

bbjnick kultúrharcot csinálna.

A gazdaság ugyanis a kultúrában és a morálban gyökerezik. Ha az ország morális alapjai nincsenek rendben, lófasz lesz itt, nem gazdaság.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2011.05.17. 11:56:29

@Lew Archer: A kultúrharc az jó, mert exportképes.

Lew Archer 2011.05.17. 12:17:39

@Kettes:

A gazdaság akkor működik, ha egy ország népessége a munkájától várja a sorsának jobbra fordulását. Ez kultúra kérdése, az emberekben futó szoftver dolga, ha úgy tetszik.
Amikor az iskolában már az a kiindulás, hogy semmit nem csinálunk, amihez nincs kedvünk, amikor már gyermek és sihederkorban kiiktatják az emberek gondolkodásából a kötelesség fogalmát, amikor az élet céljaként a szórakozást jelöli meg a közkultúra, akkor kemény kultúrharc kell.

zxn · http://online-munka-file-feltoltes.blog.hu 2011.05.17. 12:26:41

Ha létezne egy "egyik sem" rublika az általában simán nyerne. :)
Belgiumban is milyen jól el voltak több, mint fél évig kormány nélkül.

jvizkeleti · http://mandiner.blog.hu/ 2011.05.17. 12:33:34

@Lew Archer:

Mikortol (19XY ev) van ez a kotelesseg kiiktatas? Marmint hol romlott el a dolog? Elotte mikor meg az emberek gondolkodasaban a kotelesseg volt a fontos es nem a sajat csalad anyagi jolete akkor mennyire volt jo?

Hol es mikor volt ilyen altalatok vizionalt jo vilag?

Tovabba a kulturharc hogyan biztositja a kotelessegtudatot es a kotelessegtudat hogyan biztositja a gazdasagi fellendulest?

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.05.17. 12:33:46

@Lew Archer:
ez valaha így volt. ma éppen a kultúrájuktól elszakadóban lévők a sikeresek. lásd ázsia. /bármennyire szörnyű is ez/
bbjnick egyszerűen nem tudja mit beszél. az ő igazságai ellenzéki, kocsmaideológiai busongáseszmék.

és megfordítanám a dolgot. ahhoz képest, hogy mi minden van a kormány mögött, micsoda ellenkampányra alkalmas dolgok, mikhez nyúlt hozzá, és miket jelentett be, hogy hozzá fog nyúlni, elképesztő, szótagolva is mondom, hogy az egykori fidesz szavazók, akikben annyi kitartás van, hogy megérdemelnének még egy gyurcsány kormányt, szóval nekik szótagolva: el-ké-pesz-tő siker a mostani közvélkut. hihetetlen dolog ez emberek. talán örülni kéne neki.
más dolog, hogy olyan szisztéma épül, amiben nem sokat számít nemhogy a kutatás, de az emberek tényleges véleménye sem. most a nép meg lesz váltva. akarata ellenére is. fáj majd? sokaknak igen. és ?
és ne jöjjenek azzal, hogy a kampány. egyetlen egy cél volt, a hatalom, és ha isten úgy akarja, a kétharmad. úgy akarta. ezzel orbánra olyan terhet ,feladatot rakott az úr, ami negyven oldalt tesz majd ki a történelemkönyvekben. elpet és bbjnick meg nyivákol, mint egy premenstruációs kurva. elég legyen, dolgozzanak!

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.05.17. 12:35:58

@Lew Archer:
a kultúra munkaellenes. aki kulturált, az nem szeret dolgozni. mondjuk ez világos nem? az embereknek kényszerre, ha kell belső kényszerre van szüksége a munkához. ha tetszik erre jó a vallás, meg a polgári éthosz, meg minden ilyen. de a kultúra? :)
persze értem mit mond.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.05.17. 12:46:37

@jvizkeleti: @Lew Archer: @Kettes:

Nekem olyanjaim nincsenek: nincs sem gazdaságpolitikám, sem filozófiám, én római katolikus keresztény vagyok:-)

A kultúrharc pedig természetes dolog. Mindig volt/van/lesz, ha beismerjük, ha nem, a társadalmi élet egyik alapeleme. A kérdés az, hogy: milyen is az a kultúrharc?

Ha kultúrharc alatt azt értjük, hogy döntéseinkhez ad hoc ideológiákat gyártunk és ezekkel igazoljuk cselekedeteinket, abból (nemhogy hosszútávon, de már középtávon sem) nem lehet jól kijönni. De ha kultúrharc alatt azt értjük, hogy egy világos és következetes értékrendnek rendeljük alá a politikai cselekvést, akkor legalább az esélyt megteremthetjük ahhoz, hogy felismerhető (s így elfogadható, támogatható vagy elvethető) és tartós formát adjunk hatalmunknak (azaz a hatalom egyfajta rend jelleget öltsön).

Kötcsével az (az egyik legnagyobb) bibi, hogy Orbán elveti az értékvitákat, de helyébe nem egy világos értékrendet állít, hanem a hatalmi logikát. Természetesen, a Fidesz is ideologizál (mi az hogy, nagyon is), de nála a demokratizmus a hatalmi logika eszköze (s, így, annak alárendelve alkalmazza). Ez a fajta kormányzás, a Zemberek felől nézve, leginkább, mint kiszámíthatatlanság és kiszolgáltatottság érzékelhető --- és azt ki szereti?! (Jó, biztos van, aki bírja, ha éppen uszítják és kegyetlenül utálhat valakit, de ha éppen ellene uszítanak másokat, akkor az már neki is kellemetlen --- márpedig a Fidesz rendre él ezzel az eszközzel (is).)

Ha engem kérdez valaki gazdasági/társadalmi/szociális ügyekben (hál' Istennek, nem kérdez:-)), akkor, azt mondom, ott az Egyház szociális/társadalmi tanítása. Nem ideológia, nem társadalmi és/vagy közgazdasági "rendszer" stb., hanem egy világos értékrend mentén meghatározott keretszabály(zat). Olyan, mint egy barokk kotta: tartalmaz ütemmutatót, megadja a hangnemet, jelzi a basso continuot, felvázolja a dallammenetet, de nagyon sok lehetőséget biztosít az improvizációra. Nem hagyja, hogy eltévedj, de mindennél nagyobb szabadságot biztosít.

Szerintem.

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.05.17. 12:50:35

@málnási:

"a vallás, meg a polgári éthosz, meg minden ilyen" nem a kultúra részét képezik?

ü
bbjnick

bz249 2011.05.17. 12:52:11

@málnási: ha a kulturat kiterjesztett ertelemben hasznalja, akkor mar lehet olyat mondani, hogy skandinav meg azsiai munkakultura. (Azsia sikeressege meg egy jo kerdes, az biztos, hogy jonnek fel, mint a talajviz... merthogy mindent, de szo szerint mindent a gazdasagi sikereknek rendelnek ala, termeszeti kornyezet, csalad, hagyomanyok mind megy a levesbe).

@jvizkeleti: hogy mikor romlott el arrol lehet beszelni. Azonban mondjuk nezze meg a szaz leggazdagabb magyar listajat. Mennyi olyat talal kozottuk, aki peldakepnek allithato, hogy igen ezt igy kell csinalni. Mert persze, hogy sok mindent el lehet mondani teszem azt Bill Gatesrol vagy Alfred Krupprol, de azert azt, hogy a tehetsegnek es a munkanak komoly szerepe volt a karrierjuknek az elvitathatatlan.

sztd 2011.05.17. 12:55:37

Én azért nem esnék hasra a közvéleménykutatási adatoktól.

- Először is egy csomó mindenbe belekezdtek, aminek a végére is fognak jutni, és ami jobbá teszi az országot.
- Másodszor belekezdtek egy csomó mindenbe, ami más, aminek a végére fognak jutni, és ami nem teszi jobbá az országot, de legalább el lehet mondani, hogy most jobb.
- Harmadszor belekezdtek egy csomó mindenbe (egészségügy és oktatás) aminek nem fognak a végére jutni, de elmondhatják, hogy jobbá tették az országot.

Végül elmonhatják, hogy ellenfeleink nem csináltak semmit, ellenben mi ezt meg ezt meg ezt is megtettük, és a bizonytalan is azt mondja, hog végül is csak megtették ezt meg ezt meg ezt is, és 2015-ben megint fogja a fejét.

Tulajdonképpen az egész fenti leírásba egy potens ellenzék rondíthatna bele, aki elhiteti magáról a többséggel (és a bizonytalanokkal), hogy deőennéltöbbésjobb. Csakhogy jelenleg nincsen EGY potens ellenzék, és amíg nincs egy (csak mondjuk három), addig a bizonytalan a potens kormányra szavaz élesben.

vizipipa 2011.05.17. 12:56:41

Országgyűlési választások részvételi adatai.

1990. I. forduló: 65,1%
1994. I. forduló: 68,9%
1998. I. forduló: 56,3%
2002. I. forduló: 70,5%
2006. I. forduló: 67,8%
2010. I. forduló: 64,4%

Vagyis miért keres a szerző 53%-ot? Harmincat nyugodtan vonjon le belőle, akár harmincötöt is.
Keresni a 18-23 %-ot kell, a többi soha nem is volt!

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.05.17. 12:59:58

@bbjnick:

válasszuk ketté. legyen egy rövidtávú kultúra, és beszéljünk olyan kultúráról ami elveszett és vissza kell adni, a rövidtávú kultúra az hogy könyvet a kézbe, korbácsot a hátba, aztán eredj fiam, okosodj, de dolgozzál is, aztán van egy hosszú távú amihez kellene száz év /vallás, polgári feneség/. na ezt a száz éveset számonkérni a kormány egy évén, ez huncutság.

jvizkeleti · http://mandiner.blog.hu/ 2011.05.17. 13:02:14

@bbjnick:

Amit irsz, azzal kb 80-90%-ban egyetertek. Martmint az orbani "demokratizmus", es a kormany okozta bizonytalansag teren.

A kulturharccal viszont nem ertek egyet. Van ugyanis az az eset, hogy nem erolteti senki senkire a kulturalis nezeteit allami eroszak segitsegevel. Ekkor csak az eletkepes kulturalis mintak maradnak fenn, mert nem lesz ott az allam, hogy akkor is penzelje az embereket, ha

1) azok nem hajlandoak szocializalodni, vagy legalabb a templomba eljarni es mutatni, hogy szeretnenek egy kozossegnek a reszei lenni, megfelelni az elvart viselkedesi mintaknak. (eltartottak)

2) a termek, szolgaltatas amit eloallitanak nem kell senkinek sem, csak az allam penzeli, mert "haveri kutya" (kulturkempfer ertelmisik)

En azt gondolom, hogy pont a joleti allam all annak a tarsadalomkepnek az utjaban, amelyet te el szeretnel erni, mert az teszi lehetove, hogy az eltartott retegek hatarozzak meg a tarsadalmi normakat, az allami eroszak eszkoze altal. Az eltartott retegeknek pedig nem lesz igenye sem protestans munkaerkolcsre, sem katolikus szolgalatra, sem semmi hasonlora.

AlexM1983D 2011.05.17. 13:02:18

@Mr. Moody: Lehet fújolni rám, de én egy-két kivétellel (közbiztonság terén) tényleg ezt akarom, amit tesznek/tettek. Sőt! Néhány dologban még túl enyhék is voltak.

Lew Archer 2011.05.17. 13:06:46

@málnási:

Ha akarja, terjessze ki a kultúra értelmezését az emberekben működő viselkedési mintákra.

A rendszerváltozás után a későkádári ügyeskedés gondolatmenetére ráépülő, a nyugati konzumkultúra felületes értelmezésével kialakított magatartásmodellek nem alkalmasak egy gazdaságilag ütőképes társadalom mozgatására sem.

A dimitrovtéri értelmiség pedig azon az alapon sajnálja le a magyar közgondolkodást, hogy nem sajátította még el az East Coast értelmiség kultúráját, amivel magát lényegileg egynek tekinti. Holott az a szűk amerikai klikk is egy lényegileg kötelességközpontú, protestáns keresztény, általuk mélyen lenézett tömegkultúra vállain áll.

Lew Archer 2011.05.17. 13:12:26

@jvizkeleti:

A dolog addig működik, amíg az emberek hajlandóak a kötelesség nevében az egyéni érdekeik egy részéről lemondani. Amint ez eltűnik, a felhalmozás helyébe lép a segélyből élés meg a hitelből fogyasztás.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.05.17. 13:23:31

@málnási:

Ebben nincs vitánk (szerintem).

Hacsak annyi nem, hogy én azt a bizonyos kultúrát, egy év után, nem a társadalom egészén kérem számon, hanem csak magán a Kormányon:-) Az pedig, szerintem, nem egy lehetetlen elvárás:-)

ü
bbjnick

Alfőmérnök 2011.05.17. 13:37:53

@bbjnick: Önnek nem a Kormánnyal van baja, hanem a Hatalommal.
Ön egy anarchista, aki látványosan túlkompenzál.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.05.17. 13:40:35

@Lew Archer: @jvizkeleti: @málnási:

Demonstráció következik:-)

Emlékeznek-e erre az urak?

magyarido.blog.hu/2011/02/19/ez_jelen_pillanatban_nem_mas_mint_a_magyar_rendszervaltozas_masodik_elsikkasztasa_vazlat

Mondom, idézem:

„…egy szempontból - és ezt egy kereszténydemokrata közösség mindig vallani fogja - mindannyian egyenlők vagyunk: az emberi méltóság szempontjából. Nagyon sok ember van, aki már csak ebből a szempontból egyenlő, és ezt nem lehet tőle elvitatni, nem lehet tőle elvenni. Ha úgy tetszik, szociálisan, erkölcsileg, filozófiailag nem fogadható el olyan megoldás, amely az emberi méltóságot megkérdőjelezi, akkor sem, ha egyébként egy közegben bizonyos, számunkra hátrányos, nemkívánatos, sőt brutális magatartások elterjedtek.”

Ezeket a szavakat Orbán Viktor mondta 2010. szeptember 13-án.

Ha Orbán az Egyház szociális/társadalmi tanítására alapozná kormányzását, akkor tudná, hogy mit mondott/írt erről a kérdésről XXIII. János pápa PACEM IN TERRIS kezdetű enciklikájában:

„…a legszélesebb rétegekben elterjedt és megerősödött az a nézet, hogy az emberek egymás közt természetük méltóságánál fogva egyenlőek. Emiatt legalább a józan ész és az elmélet síkján semmi sem bizonyítja, hogy különbséget tegyünk az emberek közt faj szempontjából (…) Ha az emberben jogainak tudata megszületik, szükséges, hogy megszülessék benne kötelességeinek a tudata is: úgyhogy akinek valamilyen joga van, hasonlóképpen legyen meg benne kötelezettsége is jogainak ellenértékeként, mint méltóságának a jele; a többiekben pedig legyen meg a kötelesség, hogy ezeket a jogokat elismerjék és tiszteletben tartsák.”

Tehát, a jelenlegi állapotokra nem az a helyes (katolikus keresztény) válasz, hogy "szociálisan, erkölcsileg, filozófiailag nem fogadható el olyan megoldás, amely az emberi méltóságot megkérdőjelezi, akkor sem, ha egyébként egy közegben bizonyos, számunkra hátrányos, nemkívánatos, sőt brutális magatartások elterjedtek.", hanem az, hogy "ha az emberben jogainak tudata megszületik, szükséges, hogy megszülessék benne kötelességeinek a tudata is: úgyhogy akinek valamilyen joga van, hasonlóképpen legyen meg benne kötelezettsége is jogainak ellenértékeként, mint méltóságának a jele; a többiekben pedig legyen meg a kötelesség, hogy ezeket a jogokat elismerjék és tiszteletben tartsák".

Ha Orbán így lép fel, akkor nincs Gyöngyöspata, akkor nincs közmunka-válság stb., mert világos, hogy miről beszél. Szavait el lehet fogadni vagy el lehet utasítani, de azt nem lehet mondani, hogy nem tudjuk, hányadán állunk.

És: itt a tavasz. Lehet, hogy csak én maradtam le róla, de nem hallom, hogy a munkanélküliek tömegeinek, állami földeken, közmunkaként, a kormányzat lehetőséget biztosított volna a legszükségesebb termények megtermelésére. Ha a betakarítás után, a megtermelt terményeket elosztanák az ott dolgozók között, erős a gyanúm, hogy (cigány vagy nem cigány) mindenki nagyon a magáénak érezné azokat és nagyon rossz szemmel nézne a dézsmálókra.

Következetesnek kell lenni, ennyi és nem több.

ü
bbjnick

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.05.17. 13:56:17

@bbjnick:

nézze, orbán mit sem tud gondolom ezekről a dolgokról. övé a lényeg, a népnek való máz meg a vadászgörény dolga lenne, de annak a fasznyaknak a szalonkákon jár a szégyentelen feje, a társai meg csak szigerettáznának. :)

jvizkeleti · http://mandiner.blog.hu/ 2011.05.17. 14:00:44

@bz249:

Hat ezzel, hogy a mai magyar "tokesek" nem vallalkozasbol, hanem politikai okok miatt vannak ott, ahol vannak, azzal maradektalanul egyet ertek. Nem mondanam, hogy kifejezetten rajongok Demjanert vagy Csanyiert.

@Lew Archer:

Ez mind OK. Csak azt is eszre kellene venni, hogyha kimented a hitelbol fogyasztot, vagy folyositod a segelyt, csaladi potlekot annak ellenere, hogy nincs valtozas a magatartasban, akkor azzal igazolod nekik a kotelessegszegest, sot, attol veszed el az ezekre forditott osszeget, akik pont hogy termelnek, dolgoznak, megtakaritanak. Ez a joleti allam lenyege.

@bbjnick:

Ezt anno asszem olvastam, mert linkelted talan, ugy emlekszem. Megint ugyanaz az eset, problemak meglatasaban megint egyet ertunk, de az az igazsag, hogy az utolso reszben az "allami foldeken magunknak termelunk" mar megint jonnek a problemak. Miert vegzodne ez mashogy, mint ahogy a marxista-leninista kolhozokban vegzodott? "nagyon rossz szemmel nézne a dézsmálókra", vagy dezsmalna a kozost mindenki ahol eri. Ezer es egy sebbol verzik a dolog.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.05.17. 14:18:23

@málnási:

:-D (...) :-D (...) :-D ...

ü
bbjnick

bz249 2011.05.17. 14:26:25

@jvizkeleti: "Hat ezzel, hogy a mai magyar "tokesek" nem vallalkozasbol, hanem politikai okok miatt vannak ott, ahol vannak, azzal maradektalanul egyet ertek. Nem mondanam, hogy kifejezetten rajongok Demjanert vagy Csanyiert."

Akkor mar csak ossze kell rakni, ha a tokesek/sikeres emberek olyanok, hogy mindenfele gyanus ugyletekbol gazdagodtak meg... akkor ez milyen uzenetet juttat el azon mai fiataloknak, akik szeretnenek gazdagok/sikeresek lenni. Nem hinnem, hogy egeszsegeset.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.05.17. 14:33:52

@jvizkeleti:

Nos, ilyen eseteket konkrétan ismerek. Egy időben (a kilencvenes évek vége felé, a kétezres évek elején) sokat dolgoztunk civil szervezetekkel (is) és kisebbségi önkormányzatokkal (is): pályázatok szakmai részének elkészítésben segítkeztünk. Sokat beszélgettem azidőtájt különféle cigány vezetőkkel. Több olyan esetről tudok, amikor egy-egy településen önkormányzati földek közös művelésével próbáltak enyhíteni a hatalmas munkanélküliségen. Volt, ahol rövid úton bebuktak, de volt, ahol sikerrel jártak. Ahol a helyi cigányvezető és a polgármester is olyan figura volt (és persze, a falubeliek is), ott el tudták érni, hogy működjön a prodzsekt és egy-két év alatt kialakult az a kör, akikkel lehetett és érdemes volt dolgozni. (Aki nem tudott vagy nem akart dolgozni, az kihullott, aki komolyan tudta venni, az maradt.) Magyarok és cigányok krumpliztak, tormáztak stb. közösen (a tormázásnál gyilkosabb meló nem sok van, de jól fizet) és a terményen, ill. a bevételen osztoztak.

Szóval, ez egy létező modell. Van, ahol bevált, van, ahol nem, de hogy képtelenség volna megvalósítani, az nem igaz.

És: Szükséghelyzet van. Valamit csinálni kell. De ha te tudsz jobbat, @jvizkeleti:, akkor ne rejtegesd, elő a farbával!

ü
bbjnick

devuscka 2011.05.17. 14:59:34

@bbjnick:
"itt a tavasz. Lehet, hogy csak én maradtam le róla, de nem hallom, hogy a munkanélküliek tömegeinek, állami földeken, közmunkaként, a kormányzat lehetőséget biztosított volna a legszükségesebb termények megtermelésére. Ha a betakarítás után, a megtermelt terményeket elosztanák az ott dolgozók között, erős a gyanúm, hogy (cigány vagy nem cigány) mindenki nagyon a magáénak érezné azokat és nagyon rossz szemmel nézne a dézsmálókra."

"Ha majd a bőség kosarából
Mindenki egyaránt vehet,
Ha majd a jognak asztalánál
Mind egyaránt foglal helyet,
Ha majd a szellem napvilága
Ragyog minden ház ablakán:"

egyébként:
"A rászorulók élelmiszerek termeléséhez megművelhető földet és tizenötezer forint értékű vetőmagcsomagot kapnak Lábatlanon, a lehetőségért jelentkezni kell az önkormányzatnál - mondta el a Komárom-Esztergom megyei település jegyzője az MTI-nek."
hvg.hu/itthon/20110330_elelmiszer_vetomag_labatlan

15.000 család jut egész éves zöldség megtermeléséhez elegendő vetőmaghoz – videókkal
Nem hallott róla?

mindengyereklakjonjol.hu/akciok/otezer-kiscsibe-es-kiskacsa-matraverebelynek/

mindengyereklakjonjol.hu/akciok/hal-helyett-halo-a-tv2-naplo-riportja-tiszaburarol/

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.05.17. 15:39:33

@devuscka:

Láttam Hegedűs Zsuzsát a tévében, mikor erről az akcióról mesélt. Volt is a beszélgetés után egy videobejátszás, amiben egy szép, nagy, kövér cigányember egy veteménymagos zacskó feliratát betűzgette.

- Valamilyen paradicsom, megyek is és elültetem - mondta.

A probléma, ugye, csak az, hogy a paradicsomot, ha enni is szeretnénk róla, akkor palántoljuk.

Szépek az ilyen akciók, csak mielőtt, nagylelkesen, belevágnak a Hegedűs-féle szélbalos aktivisták, jó volna szakmailag is megalapozni.

Bizonyára lesznek sokan, akiknek ez az akció nagyon jól jön. Akiknek a családjában hagyománya van a háztájinak, az tud majd mit kezdeni a vetőmagokkal is és a baromficsibékkel is. De mi lesz azokkal, akiknek semmiféle tapasztalata nincs? Lesz az önkormányzatoknak pénze és emberei ahhoz, hogy az akcióban résztvevőket folyamatosan látogassák, szakmai tanácsokkal lássák el (és, igen, ellenőrizzék)? Mert enélkül kidobott pénz az egész akció.

A cigányember, aki elszórja a kertben a paradicsommagot, ami ki sem kel, mert elöli a gaz, majd arra fog hivatkozni, hogy ő, lám-lám, mindent megtett, de biztos rossz magot kapott. Becsapták. Nekik arra volna szükségük, hogy valaki megmondja, hogy, barátom, ezt így, azt meg úgy, el ne felejts megkapálni az akármit (arra vigyázz, hogyha kapálsz... no, figyelj, a kapát így kell tartani... stb.).

Ezért szerencsésebb a közös gazdálkodás, mert az szakmai felügyelet mellett zajlik (így lehetősége van a résztvevőknek szakember irányítása mellett megtanulni az adott termény gondozásának minden csínját-bínját).

De ha biztosítanak szakmai támogatást és felügyeletet egy ilyen akció is lehet sikeres.

Szerintem.

ü
bbjnick

VI. Béla 2011.05.17. 15:41:55

@málnási:

Ez a száz év, ez nem egy program. Csak a most van, a száz éveket hagyjuk meg az elmélészeknek. A kormányt, ha mérjük, ez alapján kell megítélni. Meghozta-e azokat a döntéseket, amiket meg kellett?

Tündér_Lala 2011.05.17. 15:42:47

@bbjnick: Kérem, dehát most megy az iszonyatos ordítás a valódi stratégiai váltás miatt.
Eddig ha kevés volt a pénz bevezettek egy-két új adót. Most nem így operálnak, hanem a teljességgel elszabott és kontraproduktív szociális hálót próbálják úgy átszabni, hogy jobban megérje dolgozni és ne az így úgy megszerezhető potyapénzekre alapozzák az emberek az életüket. Az nem megy, hogy a segély biztonsága mögül az emberek bizonyos munkákat egyszerűen nem vállalnak el, mert nem éri meg.
Ez az a struktúrális átalakítás, ami fenntarthatóvá teszi az államot, a nagy ellátó rendszereket, és az ÁTMENETI nehézségek esetére fenntartott szociális hálót.
Természetesen nagyon komoly érdeksérelmekkel jár, amikor a jogok és kötelességek arányát megváltoztatják, de ez az egyetlen út.

Tündér_Lala 2011.05.17. 15:48:24

@Tündér_Lala: A legjobb tudomásom szerint kapnak szerszámot is (remélhetőleg felirattal, hogy az ásó nem ütésre, hanem ásásra való) és kapnak szaksegítséget is.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.05.17. 16:12:21

@Tündér_Lala:

A strukturális váltással szerintem, akinek egy szemernyi esze is van, annak nincs baja. Az viszont, legalábbis, kínos, hogy a kormányzat összevissza beszél. Ma ezektől vonják meg a korkedvezményes nyugdíjat, holnap azoktól, ma csak ez kaphat ilyen-olyan segélyt, holnap meg az. "Visszavágják" a közmunkaprogramok kereteit, a segélyek megvonásával fenyegetőznek, de azt, hogy hogyan is képzelik el a jövőben ezt a közmunkáért segély és/vagy bért koncepciót egy árva szót sem szólnak.

Ezzel a magatartással a bizonytalanságot hizlalják, amiből pedig semmi jó nem sülhet ki. Minél nagyobb az általános bizonytalanság, annál nagyobb az ingerültség és a feszültség (és a bizalmatlanság és az apátia). Mindenki szorong, aggódik, ugyan, holnap megint mi a lóf*sszal állnak elő?! Egyszer mondjanak végig egy mondatot, ha már elkezdték! Ha valami nem stimmel, korrigálni még közben is lehet, de ne tartsák bizonytalanságban a Zembereket.

ü
bbjnick

devuscka 2011.05.17. 16:17:02

@bbjnick:
"a közös gazdálkodás" - a kibuc, nálunk tsz.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.05.17. 16:21:58

@devuscka:

Ezt írtam volna?

Jó, akkor osszon puskát olyanoknak, akik nem tudják, melyik végén sül el és gyönyörködjön az eredményben.

ü
bbjnick

devuscka 2011.05.17. 16:32:47

@bbjnick: "Az viszont, legalábbis, kínos, hogy a kormányzat összevissza beszél"- látja ez a legnagyobb baj. Erre utal mindig '@teve..' is. Nem is értem. Ezektől ha minden átgondolatlannak, és így bizonytalanságot terít. (pl: a 98%- ezt miért kellett 3x-ra 'így' erőltetni? Értetetlen.) Ha pedig határozottaknak akarnak mutatkozni, az meg hatalmi arroganciának hat.
(Pl: felvették a fidesz-frakció szóvivőjének/sajtósának a Krakkó Ákost. Szinte nem is szólalt még meg. Tehetséges ember. Miért mindig a Lázár nyilatkozik?)

devuscka 2011.05.17. 16:36:33

@bbjnick:
"Ezt írtam volna?" nem? :-))
Miért gondolja, hogy gyönyörködni szeretnék? A puskák állnak a legtávolabb tőlem.
Csak hiányolta az ilyen tevékenységet, pedig szemmel láthatóan próbálkoznak. Az eredmény nem megy egyik napról a másikra.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.05.17. 17:12:22

@devuscka:

A mezőgazdaság nagyon komoly szaktudást igényel. Régen ez nemzedékről nemzedékre öröklődött. Az a kisgyerek, aki porbaf*ngó korától ott lebzselt a szülei körül, miközben azok dolgoztak, az a napi élettapasztalat szintjén elsajátította ezt a szaktudást. De aki nem így nőtt fel, annak is meg kell tanulnia valahogy, ha ezzel akar foglalkozni. Erről beszéltem/írtam.

Nem elég hálót adni a kínainak, meg is kell tanítani halászni vele:-)

ü
bbjnick

Google 2011.05.17. 17:18:05

@devuscka:

Nem a kommunikációval van feltétlenül baj. Ne essünk már ebbe a baloldali csapdába bele. Érdekeket, megszerzett, sokszor jogosulatlan, kielégíthetetlen előnyöket szereznének vissza. Nem rosszindulatból, hanem azért, mert nincs pénz. Ezeket a dolgokat nem lehet sztaniolba csomagolva sem szaloncukorkaként eladni.
Inkább veszítsék el a következő választást, mint ebben az elfuserált spirálban maradjunk, hogy akinek nagyobb a szája, azé az igazság!

devuscka 2011.05.17. 17:56:18

@Google:
Sajnos nagyon jól tudom, hogy nincs pénz. (4000 milliárdot kell idén előteremteni adósságtörlesztésre - a lenyúlt 'manyup' mennyi volt? 2800 milliárd? egy éves törlesztést sem fedezi.) Pont ezért kellene 'ezt' is kommunikálni. ha elindítanak egy programot reklámozzák. (www.portfolio.hu/vallalatok/penzugy/beinditjak_a_lakashitelezest_uj_kamattamogatas_modositott_bankado_johet.149284.html- a hasonló egyszer már előzetesen is beindította az első O-kormány idején az építőipart. Most is azt kellene) egyérelmű üzenetek, és határozott lépések kellenének. helyette kivonulnak-sajtóban üzengetnek. egymás a kormánypártok(tiszta 2008) 800 milliárd a BKV adóssága, kigyulladnak a mertok, e helyett utcákat neveznek át. Mondja, nem bírta volna ki a Moszkva -tér név 2013-at? (első O-kormány jól elvolt vele.) Ennek az az üzenete,mintha ez lenne legnagyobb bajunk.

devuscka 2011.05.17. 18:05:24

@bbjnick:
Hegedüs Zsuzsa szerint tanítják. De hogy megszeressék, ahhoz idő kell. Ráadásul, (biztos emlékszik) ami 'kötelező', közös, rögtön értékét veszti - így szocializálódtunk a 'szocializmusba'. Ez megmaradt.
Az alulról jövő kezdeményezésnek jobb lehet a hatásfoka, még ha állami támogatás áll mögötte, akkor is.
Ha új életet kezdhetnék, földdel foglalkoznék. Tudom mi az. :-)

devuscka 2011.05.17. 18:08:05

@devuscka:
egymás a = egymásnak a
mertok =metrók / @bbjnick: :-))

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.05.17. 20:13:14

@devuscka:

"Hegedüs Zsuzsa szerint tanítják. De hogy megszeressék, ahhoz idő kell." --- írja.

Nem kell, hogy megszeressék, csak csinálják jól! Ehhez kellenek segítő, támogató, ugyanakkor, ha kell, s*ggberugó emberek, akik tanítják, ellenőrzik, koordinálják a termelést. Ha ezt a hátteret jól megszervezik Hegedűsék, akkor már tettek valamit.

ü
bbjnick

stratez 2011.05.17. 21:15:41

Megszorítások+színvonaltalan kormányzás+csapnivaló káderpolitika=jövő ilyenkorra a szocik megelőzik a Fideszt. És még mindig lesz hátra 2 év...

kifli 2011.05.17. 21:44:55

@stratez: aha. milyen szocik? :)

fedkvas 2011.05.17. 22:26:47

@devuscka: a támogatott lakáskölcsön ugyan beindította az építőipart, de bizony volt szerepe a duzzadó államadósságban (aminek felelősségét ráadásul ráörökítették a következő kormányokra), sőt, mivel költségvetésileg egyre inkább tarthatatlan volt, így főösszege folyamatosan csökkent, azonban társadalmi igényt támasztott, bizony a lakossági devizaadósság növekedéséért is okolható.
sokkal jobb ötletnek tartanék egy átfogó bérlakás-programot, változatos kategóriájú bérleményekkel, a magántulajdon-szerzés állami támogatása jóval inkább luxus, mint mondjuk a 16 ezer exbányász nyugdíjának további finanszírozása.

fedkvas 2011.05.17. 22:44:34

@Google: ez azért nem egészen igaz, egyrészről relatíve van pénz, másrészről nem nézegetünk ki a spirálból, az államadósság nem csökken, az olcsó hitelt felváltottuk drágával (igaz, ez, azaz a piacról történő finanszírozás 98-02-ig működött, mára azonban nem éppen kellemes kamatokkal kell szembesülnünk - közel 8%-kal), az öregségi nyugdíjak reálértéken történő befagyasztása helyett pedig infláció feletti nyugdíjemelést ígérnek, a nyugdíjreform pedig eddig egy régebbi reform visszacsinálását jelenti (magántulajdonhoz való jog súlyos megsértésével, kisstílű zsarolással, bicskanyitogató kommunikációval - ráadásul úgy, hogy azon kívül, hogy lesz virtuális egyéni számla majd egyszer, nem sok mindent mondtak arról, hogy mi is lesz az a strukturális reform, ami miatt az előző visszavonása, illetve ezen jogsértések megérnék - egy büdös szó nem volt arról, hogy akkor a magánszféra helyett az állam kezd tőkefedezeti nyugdíjhányad kialakításába, a demográfiai tendenciák meg központi utasításra maximum papíron fognak javulni), illetve persze megléptük a nem öregségi nyugdíjak felülvizsgálatát. utóbbinál a probléma, hogy nominális befagyasztással, racionalizálással (átrendezéssel, mindkét szélsőséget közelítve az átlag felé), illetve a további visszaélések megakadályozásával (előrefelé ható törvényhozással) kb. hasonló összeg megtartható (szvsz, persze nem rövid, hanem középtávon), mint ezzel a hibrid és komolyabb érdeksérelmeket okozó, rapid és kétséges sikerű megoldással.

(tf. egy 3 éve, 55 évesen 80%-kal rokkantosított szalagmunkásról kiderül, hogy csak 45%-ban rokkant, ergo regisztrált munkanélkülivé válik. ki a francnak kell egy 58 éves, 45%-ban rokkant szalagmunkás? ergo marad a 3 havi segély, aztán közmunkaprogram, aztán szépen ráköltjük - részben - az illetőre a spórolást - - - mennyivel egyszerűbb lenne, ha annyit lépnénk, hogy mondjuk 70 e rokkantnyugdíj helyett pl. ezentúl csak 60-65 e forintot kapna)

stratez 2011.05.18. 05:06:05

@kifli: A legnagyobb tévedés azt hinni, hogy a mostani bizonytalanok egy év múlva is ennyien lesznek. Nem, szép lassan átáramlik egy részük a szocikhoz Függetlenül attól, hogy ezek milyen állapotban vannak, lesznek. Ez törvényszerű, erről szólnak a protestszavazatok.

devuscka 2011.05.18. 11:28:38

@fedkvas:
"átfogó bérlakás-programot"-én is jó ötletnek tartanék, de ez állami támogatást igényel. Vannak kezdemények: www.budapest13.hu/hirek/20100413/szerkezetkesz-a-zsinor-utcai-berhaz
(www.ingatlanbefektetes.hu/cikkek/mukodo-berlakas-epitesi-program)
Múlt század első felében megérte bérházakat építeni, magán embernek is.
"Állami és önkormányzati bérlakásépítések újraindítása úgy, hogy az új lakások mintegy 25%-a legyen ilyen fejlesztés. Matolcsy szerint ez egy megfelelő arány lenne. "
penzcentrum.hu/cikk/1027337/1/matolcsy_dinamizalni_kell_a_lakaspiacot

devuscka 2011.05.18. 11:53:55

@fedkvas:
Csaba László és a ló másik oldala
"A közgazdász szerint nem lehet tíz év teszetoszaságait nagyon hamar behozni. Hiába hirdette meg a kormány a reszkessetek egerek programot, eredményt csak lassabban lehet elérni."
www.fn.hu/belfold/20110518/csaba_laszlo_lo/

fedkvas 2011.05.18. 12:06:54

@devuscka: :) durva, egy platformra helyezkedett velem az akadémikus úr, mint Gyurcsány Gyurcsánnyal!

öleg büszke lettem most, köszi!

Google 2011.05.18. 13:05:58

@fedkvas:

Gondolja, hogy minden mehet tovább úgy, ahogyan eddig volt?
Ténylegesen ki tudja fizetni ez az ország a sok segélyt, előrehozott nyugdíjakat, mindent?
A környezetemben azt látom, fiatalok a nyugdíjas szüleiktől várnak segítséget, mert vagy kevés a fizetésük, vagy éppen állásuk nincs. Tehát azt akarom mondani, hogy nem normális helyzet az, hogy egy nyugdíjasnak biztos a holnapja, a gyerekeket nevelő családoknak pedig nem.
És sokan milyen türelmetlenek, de vajon komolyan gondolták-e azt, hogy hitelből flottul lehet majd élni - úgy család-, mint országként?

Google 2011.05.18. 13:21:19

@devuscka:

Adósa maradtam egy válasszal.
A kormánykritikát az ellenzékre bízom: láthatóan jól megy nekik.
Talán 2002-ben is voltak sokan, akiket az MSZP a több pénzzel, eva-val, a nemzeti szimbólumok iránt felkeltett ellenszenvvel nyert meg, de aztán megkapták/megkaptuk, azt hiszem.
Nekem mindennap ünnep (pedig anyagilag aztán tényleg nem fényes a helyzet), mert tudom, bármelyik ellenzéki párt még a felét, negyedét sem tenné meg annak, ami jelen pillanatban megtehető és meg kell lépni.
Miért verődnék én azokhoz, akik egy percig nem szimpatizáltak ezzel a kormánnyal, akik mindig találnak botot, indokot ha verni akarnak.
A főváros nevezgeti egyébként az utcákat, nem?
Később még jobban fognak kiabálni - ez csak a kezdet.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2011.05.18. 14:04:15

Ez a klerikálnemzeti konglomerátum, amit ti a kormányotoknak neveztek, semmi mást nem csinál, mint sarcol. Teszi mindezt úgy, hogy közben a megsarcoltakat Döbröginek, önmagát pedig Lúdas Matyinak tűnteti fel. A társadalom fontos csoportjait uszítja egymásnak. Ha megláttok egy rokkantat, azonnal rendőrért kiabáltok, balfaszok, mert a führer megmondta, hogy a rokkantak csalók, és majd jól ellátják a bajukat. A rendvédelmisek meg felzabálják a nyugdíjatokat, a 23 millió román meg jön. Vagyis nem, a románok már voltak. Mindegy, majd jönnek mások, és mindenki gonosz, de a Jó Kormány majd elbánik velük a zemberek érdekében. Pontosan hány ember érdekében is? És, hát lassan az is kérdés, azok az emberek milyen nemzetiségűek.

devuscka 2011.05.18. 14:07:21

@Google:
Nem adósom, de köszönöm. :-)
"Nekem mindennap ünnep (pedig anyagilag aztán tényleg nem fényes a helyzet), mert tudom, bármelyik ellenzéki párt még a felét, negyedét sem tenné meg annak, ami jelen pillanatban megtehető és meg kell lépni. "
Valahol én is így élem meg, s így vélekedek.
A kiabálás: szerintem is, ez csak a kezdet, mert fogy a türelem. És nem egyértelműek az üzenetek. Adócsökkentés: most töltik ki a bevallást és itt azt mondják /pedagógusok/ nem jártak jól. Nem értem miért nem? (Orbán egy évről beszélt)

devuscka 2011.05.18. 14:18:47

@fedkvas:
Magával a professzor, vagy maga a professzorral?
És miben?
"Csaba László és a ló másik oldala
A közgazdász szerint nem lehet tíz év teszetoszaságait nagyon hamar behozni. Hiába hirdette meg a kormány a reszkessetek egerek programot, eredményt csak lassabban lehet elérni.

2011. május 18. 08:49
Szóljon hozzá!
Csaba László szerint a korábbi időszakot az jellemezte, hogy a belső fogyasztás nagyobb volt, mint amit a termelés megengedett, de megindult egy szerkezetátalakítás, ami olyan, mint egy lakásfelújítás, az elején költségekkel jár, ezt érezzük most"- ezzel? (ez igaz)
"Nyilvánvaló, hogy embereket semmittevésért nem lehet fizetni" - ezzel? (ez igaz)
"ugyanakkor a nyugdíj egy szerzett jogosítvány, ami a társadalmi szerződés része "- ezt igaz, és ezt senki sem vitatja. az egészséges munkaképes emberek korai nyugdíjazását vitatják.(ráadásul nyugdíj mellett mellékállásban is dolgoznak. (traffipax mögé állhat egy 50 éves rendőr is)
A nyugdíjjogosultsági kortól 'mindenki' nyugdíjat kap. Mi a a baj vele? Ha nem képes dolgozni fiatalon, jöhet a leszázalékolás..stb. Csak akkor éves ellenőrzés van és ez nem tetszene? Esetleg kiderül,hogy nem is olyan beteg?

doki1981 2011.05.18. 21:53:34

Az a gond, hogy a Fidesz nagy hanggal nekilát valaminek, maga ellen fordít csomó embert - nem csak a tervvel, hanem annak kommunikációs módjával - aztán nem fejezi be. Ezzel csak bizonytalanságot termel ki. Hagyják a fenébe a szimbolikus sz@rságokat, csinálják végig a reformokat, és jó pályára állíthatják az országot!

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2011.05.19. 17:08:08

@doki1981:
Óvaintenék minden bírálót, a fidesz nem hülye, csak nem látjuk át, mit miért csinál. Például a korkedvezményesek aktivizálása egyáltalán nem hozna a konyhára, mitöbb, pénzt vinne el. Mert mit csonálnának ezek? Milyen státuszuk lenne? Termelnének hasznot? Tegyük fel csokigyárba lennének csokiöntők, és a svájciakat lepipálva átvennénk a világ csokipiacát? Mert enélkül egyenruhába bújtatni, és velük semmit nem csináltatni, de a nyugdíjnál lényegesen több fizetést adni, értelmetlenségnek tűnik. Ezért a társadalom egyes csoportjait egymásra uszítani nem túl logikus. Én nem tudom, mit akarnak, nem is értem, de ettől még lehet érteme a sok baszakodásnak.

Lew Archer 2011.05.19. 21:16:46

@Mr Falafel:

Gondolkodtam én is rajta, de ez szerintem jól ki van találva, összezavarják a politikai törésvonalakat. Az "öngondoskodó" aktív réteg például, amelyik a magánnyugdíj miatt orrol a kormányra, ez ellen aligha tiltakozik, a rokkantnyugdíj felszámolása ellen pláne nem. Az MSZP-nek és az LMP-nek így most nem könnyű a dolga, vagy ellenzi, és akkor szembekerül azokkal, akiknek a társadalmi súlyára számít a kormány ellen, vagy támogatja ebben a kormányt, de az meg már milyen. Ebbe a gereblyébe beleléptek és fejbe verte őket: nekik kellett volna ezt meglépni még pár év előtt - gondolom erre már most biztos rájöttek.
Ez politikailag így elég hatásosan működik, jól ki van találva.

csi szi 2011.05.19. 23:19:32

@doki1981: Valahogy így, nagyon a szoci kormányokra emlékeztet ez a viselkedés. Gyurcsányosodás jelei látszanak itt, sajna.
süti beállítások módosítása