Újjáépítsük-e a Regnum Marianum-templomot?
2011. március 02. írta: dobray

Újjáépítsük-e a Regnum Marianum-templomot?

  Egy interneten keringő levél a Regnum Marianum-templom újjáépítése érdekében indított kezdeményezést. A templomot, ami a Felvonulási 56-osok terén a regnumosok központjának épült, Rákosi romboltatta le, ma kereszt áll a helyén (amit egyszer megrongált pár gimnazista). A felrobbantást anno élőlánccal próbálták megakadályozni, de az élőláncot az ÁVH feloszlatta. A templom helyén ezután a Sztálin-szobor és a kommunista dísztribün állt.

Váralja Szövetség

Kedves Támogatónk! A Váralja Szövetség 2011. február 25-én útjára indította legújabb kezdeményezését: a Regnum Marianum-templom visszaépítésének szorgalmazását.

A Regnum Marianum-templomot, amely a magyarság életében kiemelt történelmi szerephez jutott, 1951-ben romboltatta le Rákosi. 60 évvel a felrobbantás után lehetőség nyílhat a templom visszaépítésére.

A kezdeményezés sikere mindannyiunkon múlik. Ezúttal rajtunk a sor!
Kérjük, írja alá internetes petíciónkat Ön is:www.varaljaszovetseg.hu/02
Kérjük, küldje el ezt a hírlevelet minél több ismerősének! Kezdeményezésünket akkor tekintjük sikeresnek, ha a templom felépítéséért legalább tízezer aláírás összegyűlik.

Támogatására feltétlenül számítunk! Tisztelettel: Váralja Szövetség

  Nem áll távol tőlem a városjelképészeti kultúrkampf, nem tartozom azon szívbajosok közé, akik mindent úgy hagynának, ahogy van, valamiféle pacifizmus jegyében, és mert megszokták. A Szabadság téri szovjet emlékművet simán bevitetném a temetőbe (tudom, az oroszokkal ezt nehéz lenne lediplomáciázni), és akár még az országzászló helyreállítását is el tudnám képzelni a helyén, bár nem ezt gondolom az egyetlen lehetséges megoldásnak. Károlyi Mihály szobrát is szívesen odaadnám a szociknak, vigyék el beltéri dísznek a székházba, és minden teketória nélkül felállítanám a helyére Bethlen István szobrát, de természetesen más személyek is szóba jöhetnek. Bethlennél valószíbűleg konszenzusosabb megoldás lenne mondjuk Széchenyi vagy Deák, kérdés, nekik szükséges-e még egy szobrot állítani. Ugyancsak alapvetően támogatom a Vár rekonstrukciójának gondolatát, főleg ami a palota belső tereit illeti, az OSZK jelenlegi főlépcsőháza borzalmasan néz ki.

  A Moszkva tér visszanevezése is jobb, mint megtartani a Moszkva nevet, bár az Antall Józsefről való újrakeresztelést jobb ötletnek tartottam volna. A megszokást lehet emlegetni, akkor azonban a Ferenciek tere még mindig Felszab tér volna, és erről az elnevezésről nem csak szüleink, hanem mi sem szoknánk le. Bár a Kalef állapotához kétségtelenül a Moszkva név illik a leginkább.

  Viszont az 56-osok terén álló, Gyurcsány Ferenc által felavatott emlékművel, a rozsdás fémrudakkal már megbarátkoztam, és szerintem egész kifejező, ahogy ékként beletúr az aszfaltba, szóval nem egy érthetetlen absztraktkodás a dolog, és bár valami figuratívabb, szebb, nem rozsdásodó alkotást jobban el tudtam volna oda képzelni, nem érzem feltétlenül eltakarítandónak ezt sem.

  Visszatérve a Regnum-templomra: a délfrancia stílusban épült templomot 1925-ben kezdték el építeni, 1931-ben szentelte fel Serédi Jusztinián hercegprímás, és 1951-ben robbantották fel. A templom védőszentje a Magyarok Nagyasszonya volt. A templom plébániatemplom volt, emellett a Regnum közösség székhelye, kiemelten foglalkoztak a fiatalokkal, és tudtommal papi közösség is tartozott hozzá. Mivel 1990-ben még egy rendelet miatt itt nem lehetett újra templomot építeni, ezért döntött úgy Paskai László akkori prímás, bíboros, hogy a plébánia jogutódját a zuglói Zoborhegy téren építik fel. A Regnum Marianum-templom plébániájának területét pedig felosztották a szomszédos plébániák között.

  Mindez azt jelenti, hogy lelkipásztori igény nem mutatkozik a templomra. A hívek nem töltenék meg. Az újjáépítés gondolatára egyébként a püspöki kar titkárságának közleménye szerint az illetékes egyházmegye is szkeptikusan tekint:

A templomépítés az érintett egyház legbelsőbb ügye, nem civil kezdeményezés. A gyalázatosan lerombolt Regnum Marianum templom helyett az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye a '90-es években a Zoborhegy téren nagy templomot és plébániát épített Regnum Marianum néven. Az efféle Budapest más részére vonatkozóan terjesztett javaslatok – különös tekintettel arra a tényre, hogy nem a katolikus közösség, hanem civil kezdeményezés részéről indulnak ki – nem feltétlenül szolgálják a magyarság ügyét.
Ha a kormánynak szándékában áll ennek a lelkipásztori használat szempontjából nem nélkülözhetetlen, de tiszteletre méltó nemzeti jelképnek a megépítése és nem emlékműben, hanem templomban gondolkodik, úgy érdeklődéssel várjuk javaslatát.

MKPK Titkársága

  Nemzeti jelképnek meg felesleges volna helyreállítani, egyáltalán, az a húsz éves periódus, amíg állt, nem olyan nagy idő, hogy maradandó nyomott hagyott volna a városon. Tekintve, hogy a templom vélhetően fővárosi vagy állami tulajdon lenne, mivel az egyház nem fogja újjáépíteni, inkább javaslom a kezdeményezőknek, hogy fordítsák tekintetüket más, használatban lévő, de ramaty állapotban lévő templomok felé. Amiből újjáépítenék a Regnum Marianumot, abból többször fel lehetne újítani például az Erzsébet hídtól tíz centire lévő belvárosi templomot, amit ugyancsak a Magyarok Nagyasszonyának szenteltek, és fővárosi tulajdon (a templom és elődei a XI. századi első templom megépítésétől fogva sosem voltak egyházi tulajdonban). Egyébként ha jól sejtem, a jelképes ügyeket egyébként magáénak érző Tarlós István sem feltétlenül lehet elragadtatva az ötlettől a fővárosi költségvetés jelenlegi helyzetének ismeretében (kivéve persze, ha a civilek kezdeményezését az állam karolná fel, és így állami beruházás volna az újjáépítés).

  Persze, igen nagy antikommunista tett volna, ha a templom újra állna, ám talán például a Vár rekonstrukciója sokkal nagyobb művészeti értéket képviselne, és nemzeti jelképként is jelentősebb volna: ott is romboltak a komcsik, és nem húszéves, hanem sokkal régibb dolgokat. Csak okosan a kultúrkampffal.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr982698599

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kispufi 2011.03.02. 11:34:14

A történelmi tényről magáról persze már sokszor hallottam, de eszembe se jutott utánakeresni, hogy nézett ki maga a templom, ez az első kép, amit látok róla. Meg vagyok döbbenve. Ezt lerombolni felér azzal, amikor a tálibok szétlődözték a bámijáni Buddha-szobrokat, még ha azok a világörökség részét is képezték. És ennek helyére Sztálint, bazmeg, na jó, ez már más tészta, hogy pont azt - de akik ezt felrobbanttatták, hát azoknak közük nem volt soha ehhez az országhoz, ugyanplyan elvakult, fanatikusok voltak, mint az említett tálibok, és ugyanlyan érzéketlenke, mint utódaik.
Magára az újjáépítésre nem tudok még mit mondani, ha esetleg valóban komoly dolog is volna. Még a látvány hatása alatt vagyok.

kispufi 2011.03.02. 11:35:09

érzéketlenke=érzéketlenek (nem becézgetjük őket...)

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2011.03.02. 11:35:39

Tehát az első helyreállítás ellenes cikket épp a Mandiner közli a magyar netes nyilvánosságban.
Már meg sem lepődik az ember..

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2011.03.02. 11:37:58

A Zoborhegy téri templom, viszont nem lett egy remekmű, enyhénszólva.

regnum.synthasite.com/resources/uj_templom.JPG

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2011.03.02. 11:39:39

@gloire: nem ellene vagyok, csak nem tartom szükségesnek. Fontosabb rekonstrukciók is vannak. A zoborhegyi tényleg nem egy szépség.

ArmaGeddon Bácsi · http://ordoguzo.blogspot.com/ 2011.03.02. 11:45:16

Én híve lennék a templom és a királyi palota belseje helyreállításának is, csak kár, hogy épp összeomlóban a világgazdaság...

ArmaGeddon Bácsi · http://ordoguzo.blogspot.com/ 2011.03.02. 11:48:07

@gloire:

a modernista építészeket (beleérteve az állítólagos "poszt"-modernistákat) és a tőlük templomépületet rendelő egyházi bürokratákat kelllene felrobbantani!!!

A régi Regnum épületen amúgy apró esztétikai hiba a hatalmas terasz, nem igazán templomhoz való, hanem kastélyhoz, rendezvényközponthoz (vigadó-féle), de bár csak ilyen esztétikai problémáink lennének ma templomépületekkel.

Maisie MacKenzie 2011.03.02. 11:54:29

"Nemzeti jelképnek meg felesleges volna helyreállítani, egyáltalán, az a húsz éves periódus, amíg állt, nem olyan nagy idő, hogy maradandó nyomott hagyott volna a városon."

A kommün bukása után magyar Sacré-Coeurként épült, mint jelkép zavarta Rákosit és pont emiatt - ki győz le kit, ki lesz a végső győztes? - jelkép értéket tulajdonítanak az újjáépítésének is.

Tehát nem "egyszerű, lelkigondozó templom", mert 1919-ben is a politika része volt, úgy ma is az.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2011.03.02. 12:03:35

@gloire: nem az első, hanem a második, már a témával foglalkozó posztomban is azt írtam:

"A másik felvetés a Regnum Marianum templom újjáépítése. Érthető, szimbolikus történet a templom húszas évekbeli felépítése majd a Rákosi-rendszer idején történő elbontása. A templomra ma egy mesterséges dombon álló, szikár de hatalmas kereszt emlékeztet. Az eredeti épület egyébként nem volt egy különleges alkotás: neoromán plébániatemplom volt, amelyhez hasonló nem egy épült az országban. Kérdés, hogy 2011-ben ennek a templomnak az újjáépítésére kell-e költeni a szűkös adóforintokat, vagy jobban megérné ezt a pénzt azokra a meglévő, de lerobbant állapotban lévő templomépületekre költeni, amelyek a román stílustól a modernizmusig a magyar építőművészetben szinte egyedül mutatják be az építészettörténet minden korszakát a jelennek és az utókornak."

mandiner.blog.hu/2011/02/16/muzeumi_almok_almodoi

A katolikus püspöki kar sem az újjáépítést favorizálja.

Mondom mindezt úgy, hogy a történelmi értékű templomok szerelmese vagyok, még az adóm egy százalékát is egy somogyi falusi katkó templom felújítására adtam (a másik egy százalékát meg az egyháznak magának :)

Valóban, költsenek inkább többet a pesti belvárosi plébániatemplomra, amelynek apszisa az egyetlen gótikus emlék a pesti oldalon, de a környékét leginkább ürítésre használják a hajléktalanok.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2011.03.02. 12:13:32

Budavári Palota. Mégis miből?
Regnum. Mégis minek, ha az egyház sem igényli?

Igen, a bolsik sokat romboltak, sokat ártottak. C'est la vie.

Ahogyan egyébkén még sokan mások is.

Itt halkan érdemes megjegyezni, hogy építészeti értelemben nem minden 45 utáni épület attól szar, hogy mer'akomcsik, hanem egyszerűen, és mondhatni kortól függetlenül a mindenkori kortárs építészet sokat bont, és sok nem időtállót épít. Sokmindenre az adott kortól távolodva máshogy nézünk, esztétikai és egyéb értelemben. Così è la vita.

Nem lehet mindent visszacsinálni.
És nem csak városépítészeti értelemben.

Ha van pénz bármiféle építészeti értékmegóvásra, akkor bőven van még létező és menthető épület, utcakép, átgondolt rekonstrukció után üvöltő városnegyed.. Ha van pénz nagyívű városépítészeti - adja isten: városszerkezeti - beavatkozásokra, akkor volna millió értelmesebb, jövőorientáltabb projekt.

Egyebekben a kezdeményezőknek lehetne annyi érzékük, hogy belássák, sokkal kifejezőbb a valahai templom helyére barmolt óriásJoszif helyén egy szerény kereszt. A kevesebb néha több.

Esetleg elképzelhetőnek tartom még az altemplom föltárását, és benne mondjuk a bolsevik rémuralom egyházügyi vonatkozásairól egy emlékhelyet. Az mondjuk szép volna, ha ezt meg az egyház finanszírozná, de közben a kiállítás nem mismásolná el az egyházra nézve kellemetlen történelmi tényeket.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.03.02. 12:28:26

Újjáépítsük-e a Regnum Marianum-templomot?"

igen

ez nem lehet kérdés egy magyar blogon

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.03.02. 12:32:11

(tudom, az oroszokkal ezt nehéz lenne lediplomáciázni),"

ez csak a fidesz(esek) buta, gerinctelen érve

mint:
azért nem ítéljük el biszkut mert a külföld már így is sápitozik, h diktatúra van, mi lenne, akkor ha tényleg lecsuknánk pket?

Bell & Sebastian 2011.03.02. 12:32:24

Még annyi eszünk sincs, mint az oroszoknak, a Megváltó Krisztust az állami olajcég fizette. Nem kérdés ez, csak a kufárkodás.

Ideje lenne eldönteni végre, tulajdonképpen akarunk-e felemelkedést?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.03.02. 12:34:05

bár az Antall Józsefről való újrakeresztelést jobb ötletnek tartottam volna"

Antall józsef egy balek volt.

kkbk.blog.hu/2010/12/07/rabar_ferenc_az_antall_kormany_penzugyminisztere

kkbk.blog.hu/2010/11/29/antalll

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.03.02. 12:38:36

Nemzeti jelképnek meg felesleges volna helyreállítani, egyáltalán, az a húsz éves periódus, amíg állt, nem olyan nagy idő, hogy maradandó nyomott hagyott volna a városon."

ilyet jobboldali nem írhat le.

nézz utána, miért is állították

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.03.02. 12:40:01

@kispufi: a kommunisták teljesen proli barbárok voltak

kb mint az állatok

vizipipa 2011.03.02. 12:47:16

Egy templomot nem csak felépíteni kell, de fenntartani is. A Rózsák téri templom Budapest második legnagyobb temploma. 20 éve javítgatják, mire kész lesz kezdhetik elölről. Mint a Parlament soha véget nem érő állagmegóvása, a kőfaragók örökös hitbizománya.
www.sg.hu/forumkepek/2008_03/Rozsak_terei_Szent_Erzsebet_Templom_12.jpg
Nem kéne a MKPK ellenére is felépíteni.

Foltozgassák inkább a budai várpalotát. Még most is szép. Hát ha tudnák milyen volt 45 előtt! Ilyen:
www.youtube.com/watch?v=V0El1Oa_Ivg

Maisie MacKenzie 2011.03.02. 12:48:55

@tesz-vesz:

Mondjuk ha megígérnéd, hogy a felépítését követően szépen csatlakozol az ottani közösséghez és jársz az alkalmaikra, rendes római katolikussá válsz és ebben még Téged követnek pár ezren a szélsőjobbról, akkor tényleg érdemes lenne visszaépíteni! :-)

Bell & Sebastian 2011.03.02. 13:05:17

Mindig akad egy, aki a leg-jobbnak esne borotvával, mercsak. Szeresd (óhitű) felebarátaidat, mint tenmagadat?
Gondolom a zsinagógában meg nyomassák ezerrel A gój is ember, nem illik átbaszni! -t.

aeidennis 2011.03.02. 13:57:52

Egy katolikus királyságban ez nem lenne kérdés. Újjá kell építeni a templomot az egyház és a hívek összefogásával. Magától értetődő lenne, hogy a Királyi Palotánál van jobb hely is egy könyvtárnak. Két eklektikus épület közé nem építünk panelt...
de egy erkölcstelen (szekularizált köztársaságban... áá..

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2011.03.02. 14:00:07

@rajcsányi.gellért (ergé): Ezek szerint szerkesztőségi álláspont? Gratulálok . )

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2011.03.02. 14:17:08

@gloire: nem, nem szerkesztőségi álláspont, hanem két szerzőnek erről nagyjából azonos a véleménye. Ahogy az egyház is nagyjából így gondolja.

Maisie MacKenzie 2011.03.02. 14:21:39

@rajcsányi.gellért (ergé):

Mondjuk az egyházat akár ki is lehetne hagyni a dologból, lehetne egy antikommunista, antirákosibandája, ősmagyar anyaistennő, Babba Mária szentély!

Lenne rá igény. :-(

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2011.03.02. 14:23:09

@Maisie MacKenzie: van olyan "templom" Verőcén, egyébként kedves kis épület, voltam ott ősszel.

JoeHorseDick · http://kifordultvilag.blog.hu 2011.03.02. 14:37:20

ez az igazi főző-videós tempó! Cayenne-i bors ültetvényt a ligetbe!

Samott 2011.03.02. 14:37:34

"Tarlós István sem feltétlenül lehet elragadtatva az ötlettől a fővárosi költségvetés jelenlegi helyzetének ismeretében (kivéve persze, ha a civilek kezdeményezését az állam karolná fel, és így állami beruházás volna az újjáépítés)"

Az fel se merul, hogy a hivek vagy az egyhaz finanszirozzon egy templomepitest?

"k" (törölt) 2011.03.02. 14:51:51

@Samott: olvasd el hogy az egyház akarja-e, cunci!

józan' 2011.03.02. 15:05:01

Beraktam ezt az izét egy linkrövidítőbe, erre automatikusan kibontja és így adja ki? Ej.

Maisie MacKenzie 2011.03.02. 15:05:50

@Dr. Zerge:

"Egyebekben a kezdeményezőknek lehetne annyi érzékük, hogy belássák, sokkal kifejezőbb a valahai templom helyére barmolt óriásJoszif helyén egy szerény kereszt. A kevesebb néha több."

Attól tartok, hogy számukra ez nem jelent ELÉGTÉTELT, ők leginkább kétszeres méretben építenék újjá a templomot. :-(

Az egyház szerintem túl van a történeten: a templom jogutódjaként épült fel Zuglóban a Zoborhegy téri Regnum Marianum templom és közösségi ház. A plébánia közösségi házát 1991. novemberében, templomát 1995. júniusában kezdték építeni. Az új templom építkezésének megkezdésekor, 3 méter mélyről Hajnal atya ásatta ki és szállíttatta az új plébánia kertjébe a városligeti templom néhány tartóelemét, az új templomba pedig két kövét mementóul.

Samott 2011.03.02. 15:06:58

@"k": ha jol latom a hivek szervezik a dolgot, cunci :) De megprobalhatod altalanosabban is ertelmezni a felvetest.

"k" (törölt) 2011.03.02. 15:12:46

@Samott: esetleg hívek egy csoportja.
hamar jöttél a fizessenek a csuhások féle szöveggel, még nincs is címlapon a post

Maisie MacKenzie 2011.03.02. 15:16:29

@józan':

Nem az a lényeges, hogyan néz ki kívülről, inkább a belbecs, ha már keresztény templomról van szó.

Samott 2011.03.02. 15:21:59

@"k": a sajat eloiteleteidet ne vetitsd bele a mondandomba. Meg csak hasonlot se irtam. Plane nem ilyen taho stilusban.

józan' 2011.03.02. 15:26:21

@Maisie MacKenzie: Ha elolvastad volna a kép melletti szöveget, akkor láthatnád, hogy pogány barátainknak a "belbecs" is fontos. :)

Bell & Sebastian 2011.03.02. 15:27:06

Az hivatalos rk. egyházi Püspöki Konferencia nem annyira támogatja, a nemzeti katolikusok (hívők) annál inkább.

www.szentkoronalovagrend.hu/regnum.htm

Hogy miért így alakult, annak megválaszolása nagyon messzire vezetne. Pedig szép gondolat, olyan igazi forradalmi.

Maisie MacKenzie 2011.03.02. 15:46:04

@Bell & Sebastian:

Vajon melyik változatott kellene felépíteni, a Rákosi által leromboltat, vagy az eredeti, a meg nem valósult (pénz hiány) tervben szerepeltet?

Melyiktől várhatjuk Magyarország újjászületését?

Grabb 2011.03.02. 15:49:25

A cikkíró nagyon összekever dolgokat: az 56-ban ledöntött Sztálin-szobor és a dísztribün nem a Regnum-templom helyén állt, hanem a mai 56-os vasfésű-emlékmű helyén, a fasor torkolatában. A dísztribün a szobordöntés után is megmaradt, onnan integetett Kádár elvtárs és bandája a május elsejei fölvonulóknak még a 80-as években is. A Regnum viszont nem ott állt, hanem a Damjanich utca torkolatában, a helyére pedig a kidülledt szemekkel ordítva rohanó figurát építették, a Tanácsköztársaság emlékművét. Ennek a szobornak a talapzata látható ott ma is, azon áll a Regnum-emlékkereszt.

Alfőmérnök 2011.03.02. 16:06:57

"az Antall Józsefről való újrakeresztelést jobb ötletnek tartottam volna" pffff

Bell & Sebastian 2011.03.02. 16:09:14

@Maisie MacKenzie: Azt a sarokkőtől várhatjuk csak el, amire épül, a templom csak azért kell, hogy ránehézkedjen, ne tudják ellopni azok, akik nem restek arra sem, hogy minden dobozból kivegyenek egy szál cigarettát.

Nincs nagy kockázata, minálunk nem szokás szűzleány vérével locsolgatni Jákint és Boázt, ha esetleg arrafelé árulnád a petrezselymet.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.03.02. 16:39:38

@Maisie MacKenzie: én mióta vagyok szélsőjobb?
mióta jobb a mandiner és a fidesz?

IdomitottFoka 2011.03.02. 17:32:05

A katolikus (vagy bármelyik) egyház megterveztetheti és finanszírozhatja a templomépítést, a város vagy az állam meg ne folyjon ebbe bele a szükséges feltételek megkövetelésén és a szükséges engedélyek kiadásán kívül.

"Fizessenek a csuhások." - mármint a hívek, igen. Ha ez tényleg fontos nekik. Ingyen (mármint, ha nem én fizetem) kéne nekem is toronyóra meg lánc is hozzá.

Katolikus királyság??? Ébresztő, annak már lassan 100 éve befellegzett. Amúgy miért is lenne jobb tőle?

2011.03.02. 18:33:11

'A Regnum Marianum-templomot, amely a magyarság életében kiemelt történelmi szerephez jutott'

Mi is volt az a kiemelt történelmi szerep?

allegoria 2011.03.02. 18:37:27

Senkit se zavarjon mellesleg, hogy a Váralja Szövetség a templom visszaépítését KÖZADAKOZÁSBÓL képzeli el. Mit fáj ez itt bárkinek is?

Aki nem tudja, mi a templom történelme, az vegye a fáradságot és olvassa el: varaljaszovetseg.hu/02/index.php?option=com_content&view=article&id=8&Itemid=12

allegoria 2011.03.02. 18:38:31

A petícióban ez áll: "Mi, ezen petíció aláírói kezdeményezzük a Budapest, városligeti, 1931-ben felépült, majd Rákosi Mátyás rémuralma idején, 1951-ben lerombolt Magna Domina Hungarorum - közismert nevén Regnum Marianum – templom közadakozásból történő visszaépítését."

- a petíciót már 9.450-en aláírták. Méghogy nincs rá igény...

Bell & Sebastian 2011.03.02. 18:43:19

@khamul: Fogadalmi templom, ha mond ez valamit. Na?

allegoria 2011.03.02. 18:47:15

Éppen most olvasom Mindszenty levelezéseiben, hogy a templomnak 15 ezer hívője volt.

Miért van egy olyan érzésem, hogy az egyház spekulatívan elhallgatja a templomra mutatkozó valós igényt?

Nagyon gyanúsak ezek...

2011.03.02. 18:49:35

@Bell & Sebastian:

Azt elhiszem, hogy a regnumosoknak fontos, de hogy 'kiemelt történelmi szerepe' lett volna, az nem igaz.

Kiemelt történelmi szerepe a Mátyás templomnak meg az esztergomi bazilikának volt.
Akár fogadalmi templomnak épültek, akár nem.

Plumper_ 2011.03.02. 18:52:15

szerintem Sztálin-szobrot tegyenek oda!!:-D

Bell & Sebastian 2011.03.02. 18:57:13

@khamul: Végül is kiváló erőpróba ez a huzakodás, megismerni róla az általam is beszavazott pártok valódi ideológiai hátterét, ennyi haszna kétségtelenül van a vitának.

Nem véletlenül végezzük a szemétdombon.

allegoria 2011.03.02. 18:58:05

Aki szerint nem volt kiemelt történelmi szerepe, az olvassa el a templom történelmét. Az előbb belinkeltem.

Aki pedig it vagy bárhol tiltakozik a közadakozásból való felépítés ellen, az kimeríti a hazaárulás fogalmát.

Ez vonatkozik az egyházra is, de ez ott hitszegéssel is párosul.

2011.03.02. 19:05:16

@Bell & Sebastian:

A huzakodáshoz két közel egyenlő erejű tábor kell.

Ha a regnumosoknak annyira fáj, hogy nincs meg az eredeti templomuk, akkor bizonyítsák az erejüket. Szervezzenek gyűjtést és építkezzenek.

Hasonló akcióra már volt példa: valamikor 1992-ben v. 93-ban Regőczi atya vette meg adományokból a Kútvölgyi kápolna mellett álló épületet.

ezüstérem 2011.03.02. 19:10:11

Végre egy cikk a mandineren, aminek minden szavával egyet tudok érteni.

2011.03.02. 19:15:30

@allegoria:

bocs, de rögtön a linkelt oldal első mondatán kiakadtam:

'A 80 éve épült Regnum Marianum-templom egyike a magyarság legismertebb szimbólumainak'

Szerintem ez NEM IGAZ.
Itthon sem, külföldön meg egyáltalán nem.

betyár (törölt) 2011.03.02. 19:28:11

@rajcsányi.gellért (ergé):

Nem az a kérdés, hogy egyedi építészeti alkotás volt-e. Ahogy szimbolikus volt a lerombolása, úgy szimbolikus lenne az újjáépítése is, akár más formában is, de itt és ezzel a névvel.

geniusgenie 2011.03.02. 19:28:13

Szerintem meg nem kell állandóan átnevezni, újjáépíteni, ide-oda helyezgetni. Ami történt megtörtént, a tényeken külsőségek változtatásával utólag nem lehet változtatni.
Maradjon a szovjet emlékmű, az Osztyapenko is maradhatott volna.(Tudom, helyesen Osztapenko.)
Mint ahogy maradhatott volna sok minden is, amit meg a kommunisták romboltak le.(Aztán mire mentek vele?)
Egyébiránt kik is énekelték: " A múltat végképp eltörölni...)

betyár (törölt) 2011.03.02. 19:30:07

@geniusgenie:
itt nem eltörlésről, hanem visszaállításról/újjáépítésről van szó. az meg ugye nem ugyanaz.

Бабаяга 2011.03.02. 19:31:38

@allegoria: Ez azt jelenti, hogy a plébánia területén 15 ezer katolikus hívő élt. Ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy ennyien jártak oda misére vasárnaponként. (A Teréz templomba például a szagos nagymisére kb. 10 ember járt stabilan.)

Egy katolikus templom nem lehet a magyarság szimbóluma, mivel a magyarság nem egységesen katolikus. Kíváncsi lennék, hogy a kezdeményezők egyáltalán keresztények-e? Ha igen, katolikusok-e? Ha annak lettek keresztelve, akkor fizetik-e az önkéntes hozzájárulást, ami ma a nettó jövedelem 1%-a. Mivel a templomot fenn kell tartani, és az csak pénzből megy, magyarkodásból nem.

Dr Kangörény 2011.03.02. 19:37:34

Templom.
Tehát egy fillért sem szabad rákölteni az adófizetők pénzéből.
Dobják össze a hívek az árát.
Vagyis, hoppá, hiszen az egyház sem akarja.. akkor mit akarnak az aláírásgyűjtők???

A szobordöntögetési ingerről és a Moszkva tér átnevezéséről csak undorral tudok véleményt formálni, megvetem azt, aki ilyesmit felvet.

Antikommunista tettről elmélkedni a XXI. századi Európában, amikor kommunizmus csak Észak Koreában van, az a posztoló szánalmas lelkiállapotát tükrözi. Kb. annyi értelme van, mintha ma valaki küzdeni akarna az inkvizíció ellen.

2011.03.02. 19:40:58

És mi lenne, ha a tribünt újítanák fel? Ahogy nézem, szükség lehet rá.

venszivar 2011.03.02. 19:52:29

Egyből az után,miután dédszüleim házát +gazdasági épületeit+lovait,teheneit+apró jószágait,földterületit újjá "építve"ÁTVEHETEM !!!!

Бабаяга 2011.03.02. 19:56:14

@khamul: Nem a regnum közösség akarja újjáépíteni. A regnum mai is élő közösség, mint ahogy az ötvenes, hatvanas, stb. években is működött. A lerombolt plébániának, mint az a cikkben is szerepel van jogutódja. Ettől függetlenül az aláírásgyűjtők akár alapítványt is létrehozhatnának, ahová sok-sok pénzt tolnak be, hogy megvegyék a területet, majd felépítsék a templomot. Aztán ott állhatna üresen, mivel a katolikus egyháznak nem kell. De a vágyuk teljesülhetne.

allegoria 2011.03.02. 20:05:07

A templom területén pontosítok, kb. 45-50 ezer katolikus vallású ember élt. 15 ezer volt hívő.

És akkor mi van, ha a templom közvetlen közelében csak néhány 100 hívő van? Attól még nem telhet meg a templom?

Csíksomlyón hány millióan laknak? 1800-an, apukám! Mégis félmillióan zarándokolnak oda.

Ez a templom egy zarándoktemplom lenne, ZARÁNDOKTEMPLOM, amely felekezeti, világnézeti különbségektől eltekintve fogadja az érdeklődőket.

allegoria 2011.03.02. 20:07:39

Hadd engedjük már meg a keresztényeknek, hogy közadakozásból felépíthessék egyik legkedvesebb zarándoktemplomukat!

altimus 2011.03.02. 20:12:45

persze, kozadakozasbol lehet epitkezni.

talan persze kicsivel hasznosabb lenne mondjuk a kutyaszart osszeszedni orszagszerte.

Бабаяга 2011.03.02. 20:13:42

@allegoria: Reformátusok és a többi protestáns elmegy zarándokolni egy Mária templomba. Bár tudom, hogy ez ma trendi Csíksomlyó esetében, de azért vicces. És kié lesz a templom? Melyik felekezeté? A magyarok temploma már elkészült Verőcén. Az talán minden vasárnap tömve van?
Olyan pedig nincs, hogy zarándoktemplom. Vannak plébániák, szerzetesek olyan kápolnái, templomai, amelyek nyilvánosak, tehát bárki bemehet oda. Aztán vannak lelkészségek. A zarándoklat nem az épülethez kötődik, hanem valamilyen kegytárgyhoz. Itt mi lenne a kegytárgy? Zarándokhellyé pedig az illetékes püspök nyilvánít egy helyet.
Száz éve a javadalomhoz készült a templom, ma már a közösségnek van temploma. Tehát közösség nélkül nincs templom.

Szerintem csak az szólhatna bele ebbe a vitába, aki fizeti az önkéntes hozzájárulást és minden vasárnap ott üdögél egy katolikus templomban.

Bell & Sebastian 2011.03.02. 20:20:16

@khamul: Máig naponta kettő ilyen templom árát engedi ki a kezéből a bűnüldözés, független jog- vagy igazságszolgáltatás, a fehérgalléros bűnözéssel összefonódva, de erre linket nem adok.

1.000 MRD (hivatalosan) évenként, de van az a duplája is (látencia), egy ilyen építmény maximum 3 MRD.

A közbeszerzési- és csődtörvényt valamikor év végén szedik csak elő! Napi 2db Regnum Marianum!

Hagyjuk a lovakat, menjünk inkább... (A bohóc és a műlovarnő esete)

altimus 2011.03.02. 20:25:38

@allegoria: hat ha a 10ezer alairo mindegyike leperkal egymillio forintot akkor maris 10milliardnal tartunk.

mondjuk azt, hogy also hangon 100milliard lenne a templom felepitese. marcsak 90ezer embernek kellene fejenkent tovabbi egymilliot leperkalni oszt indulhatnak is a markolok.

altimus 2011.03.02. 20:27:40

@Bell & Sebastian: tevedsz, egy ilyen templomot nem lehet 3 milliard forintbol megepiteni, lenne az 100 milliard is.

allegoria 2011.03.02. 20:32:29

Számítások szerint annyiba kerülne a templom, mint 20-25 km autópálya. NA, melyiket válasszuk?

Bell & Sebastian 2011.03.02. 20:34:30

@altimus: EU -s pályázattal még nem is elég a százas! :)))

Viccet félretéve, szerkezetkészen azért kijön belőle, ha a szokásos költségvetés-tupírozási technikákat -csak most az egyszer- kihagyjuk.

Бабаяга 2011.03.02. 20:42:57

@allegoria: Az autópályán lehet utazni, sőt adott esetben még a helyi gazdaságra is jó hatással lehet. De egy üres templom, amit fenn kell tartani nem kevés pénzből, felesleges. Tudod, mennyibe kerül egy templom fűtése, hogy ne fagyjon oda a lábad a kőre?

allegoria 2011.03.02. 20:51:14

"Felesleges"... Ezt nevezem. Mikor mondják meg a keresztények bárkinek, hogy ezt vagy azt NE építsen, mert szerintünk felesleges?!

A drezdai Frauenkirche katedrális visszaépítése 35-40 mrd forintba került átszámítva. Ez alapján a mi kis Regnumunk felépítése max. 8-10 milliárdba kerülne. Ez kinek fáj?

Áhhh, tudom már. Inkább építsünk PLÁZA-HIDAT a Dunára a Széchenyi-tervből.

Ha Széchenyi tudta volna, hogy ilyen baromságok fognak az égisze alatt épülni, pályafutását azzal kezdte volna, hogy mindjárt az elején a Dunába ugrott volna.

Dendrobatidae 2011.03.02. 21:46:54

Így van! Nem kell a templom! Plázahíd kell a Duna felett! Hosszában, Mohácsig! Ez élénkíti a gazdaságot. Előre!

altimus 2011.03.02. 22:32:43

@Dendrobatidae: a templom maganugy, ha egy kozossegnek van ra penze, hogy felepitse, mukodtesse ... akkor tegye. az allam meg epitsen infrastukturat, iskolat, gatakat.

jan 2011.03.02. 22:35:04

Hasonló történet Moszkvából a Megváltó Krisztus székesegyház.
en.wikipedia.org/wiki/Cathedral_of_Christ_the_Saviour_%28Moscow%29

Ők újjáépítették. Persze különbség, hogy ez jelentősebb, nagyobb, központibb stb. templom volt, mint a Regnum Marianum.

Murad Tefvik 2011.03.02. 22:46:32

" Mindez azt jelenti, hogy lelkipásztori igény nem mutatkozik a templomra. A hívek nem töltenék meg. Az újjáépítés gondolatára egyébként a püspöki kar titkárságának közleménye szerint az illetékes egyházmegye is szkeptikusan tekint:"

II. János Pál pápa : Regnum Marianum templom újjáépítése jelképe lesz a magyar egyház és a magyar nemzet feltámadásának.

Ki a nagyobb személy méltóság a MKPK Titkársága vagy egy pápa?

Örülök ennek a cikknek. Az ellen kampány is
kampány. Hisz ennyivel többen fognak utána nézni, hogy mi is az a Regnum Marianum és erről a kezdeményezésről.

Murad Tefvik 2011.03.02. 23:03:19

@Бабаяга: Egy ilyen szép templom is lendítene a gazdaságon (pl.: Tihanyi Apátság).

Bell & Sebastian 2011.03.02. 23:36:20

Sztálin elvtárs tartalék ötlete is csak az volt, -amikor már Moszkva alatt csörömpöltek a Panzerek- hogy körbehordozza a kazanyi Szűz Mária ikonját, a Vörös téri parádéról egyenesen a frontra induló csapatai előtt.
Pedig Marxszal is tehetett volna egy próbát.

lexikon.katolikus.hu/K/kaz%C3%A1nyi%20Sz%C5%B1z%20M%C3%A1ria-ikon.html

Bell & Sebastian 2011.03.02. 23:46:01

@jan: Ha kiszűrtél, akkor most ezt sem látod, így be sem tudod vallani. :))

Maisie MacKenzie 2011.03.03. 08:11:18

@Bell & Sebastian:

Tudod, a szelíd és a vad olajfa.

Maisie MacKenzie 2011.03.03. 08:13:44

A Habsburg szobrokat kellene visszarakni a Hősök terére, ha már mindenáron hozzáakarunk nyúlni dolgokhoz! Pl. Pozsonyba visszahelyezik Mária Terézia szobrát, a pozsonyiak megelőznek minket!

tibor. 2011.06.12. 21:00:00

Kedveseim! A Regnum templomot a budapesti nép a Magyarok Nagyasszonya iránti hálából építtette a Tanácsköztársaság vörös terrorjától való megszabadulásáért! Nem tekinthető ez tehát a "20 éves" fennállás jelentéktelenségének! Amiként a párizsiak felépítették a Sacre Court, hálából a "nagy" forradalomtól való szabadulásukért, akként történt ez nálunk is. A Regnum Mariánum Templom tehát nem egy "plébánia templom", hanem egy hálaemlékmű, melynek visszaállítása szibolikus gesztusa lenne sokat szenvedett nemzetünknek!
süti beállítások módosítása