Izland nem bánt, Izland a barátod
2010. április 24. írta: pelikán*

Izland nem bánt, Izland a barátod

  Jobb ovis csoportokban amikor a kicsi és balek elrontja a többiek építőkockáit, vagy mondjuk véletlenül sót rak a müzlibe, az minimum fél óra sarokban állás, netán kiutálás, majd jelzésszerű verés a homokozóban.

  Nem lennénk most Izland helyében: a civilizált világ igen jelentős része szív a vulkánjuk miatt, az összgazdasági veszteségre (légitársaságok, utazási irodák, bedőlt konferenciák tokkal-vonóval) még csak tippek szállingóznak, de már látszik, hogy a hamu elültével a cech igen kemény lesz. Tallóztam a webes közönségben, a valahogyan érintett magyarok is csak szúrják Izlandot, mint a pengős malacot.

  Pedig – és eddig nyilván nincs újdonság – nem tehetnek róla. Viszont ha már ekkora reflektorfényt kaptak a szerencsétlen viking leszármazók, érdemes többet is megtudni róluk, túl azon, hogy tényleg semmiről nem tehetnek, ami a szigeten történik. Tavaly nyáron kb. egy hónapot töltöttem Izlandon egy gátépítésekről szóló nemzetközi tanácskozáson (Pelikán et, a díszelőadó, baszki!), így sikerült feltankolni északi tapasztalatokkal, melyekből az is megtudható, hogy Demszky Gábornak embertelen messzire elér a keze.

  Izland a maga kb. debrecennyi lakosságával a hatvanadik szélességi fok és az északi sarkkör között alapjáraton is elég sok megpróbáltatásnak van kitéve. Az év nagyobb részében néhány óra szürkületet, halvány világosságot kivéve egész nap tök sötét van, a rövid nyáron (mely május végén indul igazán, és a helyi szokásoknak megfelelően augusztus első felében már búcsúztatják is) viszont nem megy le a nap. Szélcsend gyakorlatilag nincs, ezért (és a vikingek egykori hajóépítéstől motivált sáskajárása miatt) fák sincsenek, csak amit mesterségesen ültettek. (Az igazsághoz hozzátartozik, hogy egyszer rövidebb ideig tartózkodtunk ugyan izlandi rengetegben, csak aztán fölálltunk.)

  A szigetet leginkább az utóbbi 100 év civilizációs fejlődése tette lakhatóvá – előtte csak az ment oda lakni, akinek muszáj volt, vagy akinek mondjuk nagyon jól ment a halászat. Így 2010-ben viszont maga a főváros, Reykjavík a legjobb példa, hogy mennyire élhető, sőt Európa más részeivel összehasonlítva olajozottabban és természetesebben működő épített környezetet lehet kialakítani. A szigeten a kocsikat leszámítva minden geotermikus és hidroelektromos energiával megy. A bőséges források miatt a vezetékes vízért fizetni sem kell (cserébe a melegvíz általában kicsit kénes szagú), csak a csatornáért, Reykjavíkban pedig telente csővezetékkel melegítik az összes fontos közlekedési utat. Bár épeszű ember nem a városi élményért megy a szigetre, először nézelődjünk a fővárosban.

  Három dologért nem érdemes Izlandig repülni: építészeti élményért, gasztronómiáért és nőkért. A fenti épület teljesen tipikus izlandi panel. Persze könnyen belátható, hogy náluk az egy évből kiszakítható nyugis építkezés időszaka igen rövid (ha csak nem akarnak sötétben, kétméteres hóban téglát pakolni), így mint sok minden másban, az építkezésben is a praktikusság elve érvényesül errefelé. Metró, villamos, vonat, egyáltalán: kötött pályás közlekedés, autópálya nincs.

  Ezt (vö. dombormű) viszont nem magyarázza meg senki. Izland az egyetlen ország, ahol úgy létezik a szocialista realizmus, hogy nem is volt szocializmus. Az izlandi köztéri szobrok egy-két kivételtől eltekintve rondák. (A lányokkal ugyanez volt a bajunk.)

  A tömegközlekedést leginkább a turistáknak tarják fenn, amúgy a bevett közlekedési eszköz a terepjáró. Kevés ország lehet a Földön, ahol Budapestnél nagyobb az egy főre jutó SUV-ok aránya, Izland ilyen. Itt viszont legalább megindokolható a dolog, mert már másodrendű utakon sem éli túl az ember lóbaszó batmobil nélkül.

  Ezt a figurát a főtéren fotóztuk, nagyjából úgy festett, mintha Szőke Andrást egy rosszabb pillanatában kereszteznénk Waszlavik Gazember Lászlóval. Egyben az egyetlen kerékpáros élményünk volt a nyári melegben (~17 Celsius). Amúgy az izlandiak nagyon kedves és életvidám emberek, a turistákat nagyon szeretik. Mivel a nyelvüket máshol a világon nem beszélik, minden film és könyv angolul van, nem éri meg fordításokra költeni. A legtöbb tévécsatorna is Anglia (Skócia) felől érkezik. Angolul tehát mindenki, még az utolsó buszsofőr is tud. Bűnözés pedig gyakorlatilag nincs: nincs hová menekülni, és mivel nincsenek fák, elbújni sem lehet. A kocsit, lakást sem mindig zárják az emberek. Indulás előtt olvastam valami statisztikát a Magyar Külügyminisztérium vonatkozó kimutatásában (amit asszem 1995 óta vezetnek), hogy még soha nem történt magyar turisták kárára vagyon elleni bűncselekmény a szigeten.

  Ez itt egy kínai gyorsétterem. Lám, a sárga veszedelem itt is megvetette lábát. (Dedicated to Kínai Kálmán) Amin viszont nagyobbat néztünk:

  Ali baba fast food! Pedig azt hittük, hogy ha van hely, ahol egy közel-keleti rosszul érezheti magát, akkor az Izland. A sornak nincs vége.

  Sushi-ból nem is csak ez az egy volt. Tapasztalataink után nem csoda, hogy egy 120 000 fős észak-európai város is hiánytalanul felvonultatja a tipikus gyorskajáldákat, hiszen a tősgyökeres izlandi konyha elég ócska, nagyjából hal hallal, amivel nincs is baj, csak hát a fűszereket nem nagyon ismerik (a szegedi csípőssel majdnem megöltünk egy izlandi kislányt), és minden édességbe ugyanazt a medvecukor-szerű ehetetlen szart teszik, hogy a végén Marson és Snickersen kívül mást nem mersz levenni a bolti polcról. Ráadásul ott van az izlandi unikum, a szárított hal, ami húsz réteg zacskón keresztül is szaglik, meg az a rohasztott cápahús, amit tényleg csak úgy bírsz ki, ha előtte három deci vodkával helyi érzéstelenítesz. (Kiegészítő érdekesség ehhez a részhez, hogy a válság járulékos következményeként a McDonald’s kivonult Izlandról.)

  Ezzel fizetsz, ez az izlandi korona. Tézisünk szerint mindenki a rá legjellemzőbb motívumokat pakolja a pénzére. Nos, náluk az összes fémpénzen halak vannak.

  Kiutazás előtt fogadásokat kötöttünk, hogy látunk-e négert a szigeten. Nos, egyet láttunk, gyorsan le is fotóztam, fent látható.

  Most pedig jöjjön az utolsó izlandi urbánus jelenség. Ezt a párhuzamot Budapest és Reykjavík között nem tudtuk hová tenni. (A kép megfejtése kurzorrátétellel.)

Demszky keze messzire ér

 *

  Izland ott kezdődik, ahol a városi élet véget ér. Egy-két nap természetjárás után tényleg elképesztő, hogy mind színeiben, mind hangulatában egy az egyben átjön az, amit az ember a szigetről szóló nagy könyvek tűéles képein lát.


 

Ez a holdbéli táj sokszor visszatérő látványelem. Az izlandi magyar konzul személyes mesélése alapján itt tesztelik a NASA Hold- és Mars-járóit bevetés előtt. Ez sokat elmond.

  A vulkanikus működést lépten-nyomon tapasztalni. A kénes kigőzölgésnél büdös van, de meleg. (BTW, a kép éjfélkor készült.)

  Az izlandi híres nagy gejzír nem működik, a kisebb viszont igen. Nagyjából ötpercenként kb. 10 méteres magasságba lövell. A tájat csak a sok telefonjával fotózó turista zavarja.

  Ha túráznánk errefelé, szinte kuriózum, hogy az ember már 700 méteres magasságban átéli a magashegység-életérzést: vagyis eléri a hóhatárt, sziklás talajon megy, néha embertelen szélben. A hegyekben nem könnyű sátrazni: csak kempingtől kempingig szabad menni, különben életveszélyes is lehet. Mivel nem lehet leszúrni a cöveket, ráadásul a szél sem gyenge, ilyen menedékeket szokás építeni, a sátor kötélzetére pedig sziklákat pakolni:

 

  Ezt az egyértelműen magyar felségterületet kijelölő pálcát véletlenül találtuk az út mellett. (Itt tenném hozzá, hogy a „Kis kece lányom” kezdetű dalnak van izlandi megfelelője is. Pilis-Eyjafjöll-tengely!)

*

  „Ismerd meg a helyet, amitől éppen nem tudsz repülőre ülni” című tájékoztató-közszolgálati bejegyzésünket olvasták. Annyit szeretnék még elmondani, hogy túl azon, hogy Izlandon rengeteget lehet tanulni – mondjuk úgy – civilizáció és természet együttéléséről, ez tényleg egyike azoknak a még viszonylag elérhető, beutazható országoknak, ahol a magyarországitól (vagy: közép-európaitól) gyökeresen eltérő környezetet lehet tapasztalni, az ittenivel össze nem vethető levegőt szívni, itt ismeretlen rendszerekkel (vízgazdálkodásban stb.) találkozni. A mostanihoz hasonló katasztrófák esélye Izlandon folyamatosan benne van a pakliban, olyannyira, hogy a sziget bizonyos részein a helyiek saját elmondásuk szerint sem tekintik örök időkre szólónak lakásukat, munkahelyüket, hiszen ha jön egy kitörés vagy rengés, és menni kell odébb, akkor nincs választás. A falu 100 km-rel odébb is felépíthető. (Talán ez is oka annak, hogy nem viszik túlzásba az építkezést.)

  A szigetnek nincs túl jó sajtója, mióta a válság nyomán náluk dőlt be először a gazdaság. (Volt is sosem látott tömegtüntetés a parlament előtt, mesélték: brutális, 2000 fővel!) Pedig alapvetően kedves, barátságos népek lakják, a látható tájakról giccses fordulatok mellőzésével beszélni pedig kifejezetten megerőltető. Mi Izlanddal vagyunk.

*a szerző tanú, gátőr.

A képekért köszönet P.CS.-nak.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr511946034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egy nik a sok közül 2010.04.24. 12:09:36

a szigetlakók jellemzően

degeneráltak

mj.:
a szellemi szigeteké is, mint pl.

A Holokauszt-szigetek lakói

szkeptikus_ · http://twitter.com/szkeptikus_ 2010.04.24. 12:13:43

Izland fless. De most a busztársaság tulajdonos szól belőlem: jó volt ez vulkánkitörés, mert amit a légitársaságok bebuktak, annak a forgalomnak egy része hozzám vándorolt. Thank You Island!!

pelikán* 2010.04.24. 12:27:54

@szkeptikus_: ja, ebben a "busz- és vonatlobbi áll a vulkán mögött" dologban van valami.

A swine flu-t meg a baromfimaffia találta ki. (vagy a zsidók, persze)

Higany 2010.04.24. 13:07:25

Szerintem az Lemmy azon a bicón!

soniq 2010.04.24. 13:41:07

Érdekes, hogy szerintetek az izlandi lányok rusnyák. Norvégiában (ahol nagyon helyes lányok vannak sztem) nekem azt mondták, hogy persze, helyesek a norvég lányok, de az izlandiak még jobbak. Örültek is kinti férfikollégáim, hogy a válság miatt egyre több izlandi megy Norvégiába dolgozni:-)

Egyébként a norvégok megértik állítólag az izlandiakat, a nyelv kb az ezer évvel ezelőtti ónorvégra hasonlít leginkább. Kb mintha nekünk valaki a halotti beszéd és könyörgés stílusában elkezdene magyarul beszélni:-)

rol8 2010.04.24. 13:57:24

javasolnék egy büdös nagy betonszarkofágot Izland fölé, túl sok a baj vele...:)

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2010.04.24. 14:29:41

Népfrontosodik a Mandiner: Doktor Kottász állami ítéletvégrehajtó után Pelikán Józsefet is sikerült meggyőznünk, hogy legyen a szerzőnk. Virág és Bástya elvtársakkal még folyamatban vannak a tárgyalások.

naveed 2010.04.24. 16:35:24

Jó kis írás ez, örömmel olvastam. Geysir-nél van egy hotel (talán Geysir Hotel is a neve) ott csak magyar felszolgálók dolgoztak amikor ott jártunk.
Amikor ott jártunk akkor is volt tüntetés a parlamentjük előtt (ami akkor, mint egy nagyobbacska családi ház). Ha jól emlékszem 3 vagy 4 tüntető volt.
Az ország amúgy csodálatos! Érdemes megnézni!

eN 2010.04.24. 16:52:04

Izland jó hely. Szúnyog volt?

JohnHenry 2010.04.24. 17:19:46

élmény volt olvasni!

most, hogy már meki sincs, halon kivül mit lehet ott enni? (nem szeretem a halat, de nagyon)

amerea 2010.04.24. 17:25:57

'neger'-gyorsan le is fotoztam.. te hogy egy mekkora suttyo vagy!!

arturg 2010.04.24. 17:41:40

"Kevés ország lehet a Földön, ahol Budapestnél nagyobb az egy főre jutó SUV-ok aránya"

Mi van!!!!?????
Kis túlzással csak körbe kell nézni bármelyik CEE régiós fővárosban.

economico 2010.04.24. 17:51:02

Az izlandi mekiben gondolom nem sajti, hanem fishmac akció volt. 2 halas szendó kávéval 200, a kávé simán 210.

A cikk tényleg nagyon élvezetes volt.

A néger gyerekes megmozdulás nekem sem volt szimpi. Nem vele, hanem rajta röhögtetek.

economico 2010.04.24. 17:52:14

Egyébként komolyan kedvet kaptam, hogy egyszer megnézzem ezt az országot.

economico 2010.04.24. 17:56:12

Az "Ali Baba" és a "Kína" nem magyar szavak?

nemzetiszocialista 2010.04.24. 18:06:54

Élnek ott nemzetiszocialisták?

egy maréknyi dollár 2010.04.24. 18:07:06

Hát ez nekem nagyon tetszett!Rövid,de velős,élvezetes stílus/a bicajos leírásánál hangosan röhögtem/.
És tképpen egy csomó mindent megtudtam erről a számomra nagyon vonzó országról.
Kösz!

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2010.04.24. 18:17:31

Gratulálok, remek összefoglaló! Annál is inkább, mert kedves idős ismerősöm orvosi kezelés okán Izlandon tartózkodik, nagyjából hasonló dolgokat írt (kivéve a hölgyeket, ebben talán nem az Ő véleményére adnék :-)).

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2010.04.24. 18:18:18

Ja, és a szocreál + traktoros szenzációs!

wwolf 2010.04.24. 18:26:37

" Izland az egyetlen ország, ahol úgy létezik a szocialista realizmus, hogy nem is volt szocializmus."

Látszik hogy nem jártál még sokfelé. Egyszer nézz el Tamperébe, Finnországban. Helsinki se kutya, de Tampere az maga az 50-es évek, a vasfüggöny rosszabbik oldalán:

images.google.com/images?um=1&hl=hu&safe=off&tbs=isch:1&sa=1&q=tampere+statues&aq=f&aqi=&aql=&oq=&gs_rfai=&start=0

Szintén ugyanott, Hervanta lakótelepe:

images.google.com/images?um=1&hl=hu&safe=off&tbs=isch:1&sa=1&q=hervanta&aq=f&aqi=&aql=&oq=&gs_rfai=&start=0

Szóval nem kellene nyilatkozni olyat, amit nem tudhatsz. ;)

vitaygeorgina 2010.04.24. 18:34:47

Élvezet volt olvasni, érdekes és tartalmas leírás. A képek is jók.
Gratulálok!

A néger-es dolgon nem értem, miért háborog két hozzászóló is. A túlzott polkorrektség szól belőlük vagy én hagytam ki olvasás közben egy olyan bekezdést, ahol a négerekre sértő dolgot lehetett találni?

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2010.04.24. 18:39:19

@wwolf: A finneknél ugyan nem volt kommunizmus, de nagyon erős volt a szovjet befolyás, amolyan átmeneti övezetként működtek.
Izland viszont fantasztikus, és a négeres dumát kivéve a leírás is tetszett.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2010.04.24. 18:39:55

@vitaygeorgina: Pl. a "néger" szó. Meg hogy látványosságként fotózta, mint az állatkertben a majmot.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2010.04.24. 18:44:54

'Az év nagyobb részében néhány óra szürkületet, halvány világosságot kivéve egész nap tök sötét van'

ez biztos, hogy így van? Ha jól tudom, Izlandon is ugyanakkor van napéjegyelőség, mint Budapesten. Én úgy tudom, hogy az északi országokban valóban sötétebb a tél, viszont sokkal világosabb a nyár, tavasszal pedig rohamosan világosodik, megelőzve a mérsékelt országokat (ősszel a fordítottja).
Szóval ez így egyáltalán nem igaz, a nyarat megelőzően is nagyon hosszúak már a nappalok, a nyár után is még egy jó ideig dettó.

economico 2010.04.24. 18:47:28

@vitaygeorgina: itt nem is a négerrel volt bajom. Fotózgathattak volna fül nélküli embert is, vagy egy szellemi fogyatékost, akinek csorog a nyála. Az a gond, hogy jó érzésű ember nem poénkodik mások kárára. Azt meg nem nehéz kitalálni, hogy csóringer néger gyereknek mi baja lehet azzal, hogy öt percenként fotózzák, és mindenki rajta röhög, mert ő az egyetlen fekete izlandon.

Mi az a polkorrekt?

vajdasagi 2010.04.24. 18:57:37

@bm613: A túlzott politikai korrektséget nyugodtan meghagyhatjuk az USA-nak. Nem volt ezzel a négerrel semmi baj. Izlandon hideg van, és tényleg felmerül, hogy oda is eljut-e még olyasvalaki is, aki a forrósághoz szokott. Tehát szerintem az is OK volt.

Köszönöm a cikket. Nagyon hasznos és élvezetes volt.

economico 2010.04.24. 19:01:06

Most néztem meg jobban a bicajos képet. Olyan, mintha a nőnek a hátára lenne felkötve a biciklista (mint egy hátizsák), és úgy cipelné. Másik aspektus: biciklis cipeli a csajt, aki a kosárban ül.
A padon ülő srác meg úgy néz, mintha bohóchaja lenne (kormányon lévő izé).

pelikán* 2010.04.24. 19:10:56

@kolbászoszsömle: köszönöm, pedig kivételesen nem is ittam előtte.

@eN: na igen, ez tudott kellemetlen lenni. Nem is szúnyogok vannak, hanem ilyen minilegyek (a túravezetőink "fly"-ra fordították), amik az ember szemére, szájára és fülére mennek. Kurvaidegesítő. Viszont az ellenszél blokkolja őket, így többnyire a helyzet azért elviselhető.

@JohnHenry: amúgy azóta a pizzahut is kivonult, nekik asszem egy darab éttermük volt a szigeten. Bárányból még elég sokat láttunk, szóval túl lehet élni.

@economico: De, konkrétan oda az van írva, hogy "Kína husid", vagyis "Kína, a te kis darab húsod" (szmájli)

@nemzetiszocialista: Nem. Viszont Izlandon nem volt holokauszt, ha ez a lelkivilágodnak jót tesz.

@egy maréknyi dollár: (L)

@wwolf: Igazad van, Finnországban voltam is, ott tényleg vannak szocreál elhajlások. Ettől még marhára nem értem, hogyan teszi be a lábát Vera Ignatyeva Muhina Munkás és kolhozparasztnő c. szobrának stílusa egy izlandi vízerőmű környezetébe (mert a dombormű egy vízerőművön volt Ulfljotsvatntól nem messze).

@Rékuc: igazán a július-augusztusról tudok beszélni. Augusztus első hetében búcsúztatták a nyarat (akkor mindenki berúg), akkor már sötétedett esténként. Egy izlandi forma mondta, hogy számára igazán elviselhető idő május végétől van, ebből dekódoltam a többit, de előfordulhat, hogy ez a része tényleg pontatlan.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.04.24. 19:11:13

AZONNAL megleltem a kakukktojást a képen! Izlandon vannak traktorok? Mit művelnek?

Sushin szerintem nem érdemes csodálkozni. Ahol halat esznek hallal....

Bálnaevés megvolt?

@Higany: Izlandon nem menő a Harley... :(

economico 2010.04.24. 19:25:20

@neccharisnyás útonálló:
Jaj jaj, nem vágod a lényeget. Izland egy elszigetelt mini ország, csak ők ismerik saját nyelvüket, viszont szeretik a túristákat. Ezért igyekeznek a kedvükben járni, mindenki számára érthető piktogrammokkal üzennek nekik.
A két tábla jelentése:

"Ezen a településen 60 ember el. Még traktorunk sincs."

vagy

"60-nál gyorsabban még traktorral sem szabad hajtani." (ez így gondolom a képpel is illusztrált őrült biciklistáknak szól)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2010.04.24. 19:28:54

@Pelikán József *: csak mert a világon mindenhol nullára jön ki a világos és sötét percek egyenlege, ha egy évre kivetítjük: ugyanannyi nappali és éjszakai óra van az Egyenlítőnél, mint Izlandon és Párizsban. Csak másként oszolnak el az év folyamán.
Augusztusban pedig otthon is szép sötétek már az éjszakák.

TREX · http://polarmacko.blog.hu 2010.04.24. 19:38:42

@bm613: Mi baj azzal a szóval, hogy néger? o.O Legyen mindenki mesztic, vagy mi? ^^

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2010.04.24. 19:38:56

@Rékuc: Így van. Méghozzá itt sötétebbek, mint Izlandon. A tavaszi napéjegyenlőségtől az ősziig minél közelebb megyünk az Északi-sarkhoz, annál hosszabbak a nappalok, az őszitől a tavasziig viszont fordítva. Az Egyenlítőn mindig 12 óra a nappal meg az éjszaka is, nálunk kb. 8,5-15,5, a sarkkörön már 0-24 között ingadoznak.
Az Egyenlítő környékén nem azért van átlagban melegebb, mert többet sütne a Nap, hanem azért, mert meredekebb szögben érkezik a sugárzás (a szög sinusával arányos a szállított energia, ha jól emléxem).
Még egy apróság: Izlandon igazából mindig van napnyugta és napkelte, mivel a parányi Grímsey sziget északi felét leszámítva a sarkkörön innen fekszik az ország. De a nyári napforduló környékén az "éjszaka" olyan rövid, hogy az alkonyat és a pirkadat összeér, ezért ugyan sötétedik valamennyire, de nem teljesen.

economico 2010.04.24. 19:39:46

Rákerestem a wikiben az országra. Elég megdöbbentő dolgot vettem észre, ha nem értettem félre semmit.

Az ország lakossága 300.000 fő. A GDP pedig 12 milliárd(!) dollár!! Hacsak nem a halászat, vagy a geotermikus energia ennyire profitábilis, de sztem ez még így is nagyon durva.

Egy közepes méretű magyar város...

Összehasonlításképpen, a csődbement görögök most 45 milliárd-ért könyörögnak a Világbanknak, mely szerintük megmentené a komlett országot.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2010.04.24. 19:41:32

@TREX: A mesztic éppenséggel a fehér-indián keveréket jelenti :-)
A "néger", bár eredetileg simán feketét jelent (lásd Negro cukorka), sértő szóvá alakult. Ezért nem illik használni.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.04.24. 19:42:44

@economico: Á. Értem. Köszönöm a felvilágosítást. Gondolom a táblákat a Demszky Műveknél gyártatták le. Vagy D. így stipistopizza le a szigetet, hogy amikor megy oda nyögdíjba, kitilthassa a népeket a "Traktorral tilos" által behatárolt területekről.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2010.04.24. 19:44:15

@economico: 40 000 USD/fő egy gazdag országban normális. A CIA World Factbook is megerősíti ezt az adatot, és ezzel szerintük Izland csak 20. a világon. A durva inkább Liechtenstein és Katar 120 000 dollár fölötti értéke.

flippant 2010.04.24. 19:52:52

Tényleg szép vidék ahhoz képest, hogy pár éve még rezgett a léc alattuk az államcsődtől.

economico 2010.04.24. 19:55:05

@bm613: Na most meg Katarra kellett rákeresnem :) Végén még müvvelt ember lesz belöllem :)

Valami tudhatnak ezek a kis országok. A svéd-modell már amúgy is elavult, főleg h elöregedik a világ társadalma. Lehet, hogy az ilyen megye méretű országoké a jövő? Kevés ember, kisebb káosz, jobban átláthatóak a dolgok, kevesebb pénz tűnik el? A reykjaviki parlament akkora, mint a nagymuter háza.

economico 2010.04.24. 19:56:01

@neccharisnyás útonálló: Jah, nehogy má' a magyar "parasztok" utána menjenek. :)

pelikán* 2010.04.24. 19:59:31

Nabaszki, akkor pont ideje lezárni a négerkérdést. Nem rossz indulatból írtam a négerről, nem rasszizmusból fotóztam le, és nem azért írtam le, hogy néger, hogy le legyen írva, hogy néger.

Csak furcsa, hogy még Izlandon is látni feketéket (vagyis: egy feketét), pedig ha valahol, akkor itt tutkó (mondanám: hótzicsi), hogy nem érzik otthon magukat. (nem a vendégszeretet hiánya: az objektív környezeti faktumok miatt) Ugyanúgy fotóztam volna, ha mondjuk pulit, rövidgatyás rasztafárit, magyar kormányellenes tüntetőt, vagy hasonlóan kevéssé tájbaillő dolgot látok.

(Pl. egy német turista magyar vizslával túrázott valahol a felföldön, csak ott nem volt nálam a gép.)

Négerkérdés lezárva, zsíroskenyér?

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2010.04.24. 19:59:33

@economico: Katarnak olaja van, az meg most nagyon drága. Anélkül terelgethetnék a tevéiket az 50 fokban, mint 100 évvel ezelőtt.

economico 2010.04.24. 20:11:33

Izlandnak annyi a geotermikus energiája van, hogy küldtek egész Európának belőle.
Katarnak üzenem: küldhetitek az olajat! :D
Nehéz lesz kinyerni a légkörből, de mindegy.

TREX · http://polarmacko.blog.hu 2010.04.24. 20:15:47

@bm613: Mikor alakult sértő szóvá? :oO

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.04.24. 20:17:53

@economico: Hát, ezt akkor megszívta. Félig földművesek az őseim, és vagyok olyan szemét, mint a piaci légy, hogy utána menjek és egyfolytában a képibe döngicséljek. Traktorom pedig nincs.

Kopiás Attila Steve 2010.04.24. 20:29:23

@wwolf: Attól még mert valaki nem járt Tamperében még lehet, hogy elég sok helyen járt. Vagy fordítva, mert én meg pont ott jártam, pedig nem vagyok egy világutazó.
De mindegy. Amit mondani akartam, hogy Finnországnál nem szabad elfelejteni, hogy nem egy városát előbb a németek, aztán gyorsan a ruszkik is porig bombázták, azaz piszok gyorsan piszok sok lakóhelyet kellett felhúzniuk, amire eléggé adta magát a megoldás, amikor épp a legnagyobb panelgyártó ország közvetlen közelében vannak...
Mondjuk amilyen tapasztalataim voltak a házak minőségével, én bármikor szívesen laknék olyan színvonalú panelben, ami mondjuk Rovaniemi környékén átlag. Házanként szaunával...

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2010.04.24. 20:33:12

nem is értem, egy Izlandról szóló cikkből hogyan maradhatott ki a történelem első izlandi zavargásának kulcsembere,

GAS MAN!

www.youtube.com/watch?v=UTXpXesMcKE

:DDD

Kopiás Attila Steve 2010.04.24. 20:33:24

@TREX: Hát, eléggé az volt mióta a niggerek a rabszolgák voltak. Ha az a kérdés, hogy ezt mióta nem szokás használni, akkor kábé azóta mióta a feketék nem rabszolgák... :+)

De szerintem tök kontextusfüggő. Másra utal amikor a kurucon olvasod, és más amikor a betépett raszta haverod sztorizik valami néger példaképéről...

economico 2010.04.24. 20:39:13

@TREX: @TREX: Olyan világban élünk, ahol bizonyos szavakat nem szabad kiejteni. A szopás (kisgyerek az anyatejet), dugás (valaminek az elrejtése) és az anális (pszichológiai szakkifejezés) már rég nem tabu. Ezért találni kellett új szavakat, amitől megpironkodhatunk.
A "néger" szót ma már csak Spike Lee filmekben, a "cigány" szót pedig csak romalagzikban lehet hallani.

economico 2010.04.24. 20:55:16

@Pelikán József *: Szerintem ez a fiatal gyerek valami eminens rendőrtiszti főiskolás lehetett, akit jutalmul egy napra beraktak a kommandóba, hogy gyakorlatban is kipróbálja, amit a tankönyvben tanult. Valószínűleg ő Izland legfiatalabb nyugdíjasa, miután 2 héttel a diploma megszerzése előtt kényszernyugdíjazták. A kincstári paprikakoncentrátum felét elhasználta.
:)

TREX · http://polarmacko.blog.hu 2010.04.24. 21:08:54

@KA_Steve: @economico: Mivel eszembe sem jutott, hogy lehet úgymond pejoratív értelme, sosem használtam így, és nem is hallottam így senkitől, néhány Zs-kat filmet kivéve. Most mennyivel jobb, ha feketének hívom a négereket? Ez itt nem vmi LA külterületi gettó, hanem Magyarország. A néger szó miatt pironkodni, azt tabunak tekinteni, szövegben megkerülni, polkorról beszélni miatta alig több egy elvakart pattanásnál vmi elsőbálos lány orra tövében. Sőt, szerintem körülírni, vagyis álságos módon körüludvarolni a szót sokkal rosszabb, mint szépen kimondani, minden felesleges felhang és mellékzönge nélkül: az ilyesmi nem csak képmutatás, de direkt feszültséget is kelt. A négerrel nincs semmi baj, ugyanolyan jó szó, mint a rozsomák, a bérlet, a ballon, a zokni, a zöld, a mákony, a méla, a bögre, a gerlice és a tenger.

economico 2010.04.24. 21:32:52

@TREX: Az előző irományomat ironikusan írtam.
Írted? :)

Spike Lee-vel (néger rendező, asszem Oscar-díjat is kapott) pont arra céloztam, hogy csak négereket szerepeltet a filmjeiben, akik 90 percen keresztül poénból niggerezik egymást. Cigányozni meg a cigányok szokták egymást a legjobban, a roma szón meg csak röhögnek.
Mi viszont attól leszünk ejrópaiak, hogy ilyen szavakat nem ejtünk ki. Csak gondoljuk.

KA_Steve-nek van igaza: kontextusfüggő, mikor sértő, mikor nem.

TREX · http://polarmacko.blog.hu 2010.04.24. 21:34:01

@economico: Ööö... Én kérek elnézést. ^^

Jedlik 2010.04.24. 22:19:50

Rohadt rasszista vagy. Belefojtalak egy raklap négercsókba bazmeg.

Amúgy milyen az árfekvés Izlandon?

Kravver 2010.04.24. 22:24:34

Jó kis poszt.

@economico: te mennyi sületlenséget tudsz összeírni egy pár soros kommentben
a 40k$/fő GDP re már felhívták a figyelmedet, ezen túl ott zizeg még a
"közepes méretű magyar város" - 300e fős város (a vízfej Bp-et leszámítva) nincs Mo-on.

valamint:
"Összehasonlításképpen, a csődbement görögök most 45 milliárd-ért könyörögnak a Világbanknak, mely szerintük megmentené a komplett országot." - 45mrd USD a görög GDP cca 1/7-e összesen.
további megjegyzés, hogy a "komplett ország" kifejezést Görögországra használni erős túlzás, kb annyira komplettek mint mi. Semennyire.

gyémánttengely (törölt) 2010.04.24. 22:39:13

@TREX: Ezt én sem értem soha. Fekázni bezzeg lehet. Pedig az sokkal pejoratívabb.

dzsokijujing 2010.04.24. 23:05:11

A következő bejegyzés remélem egy fröcsögős hagyó-szidás lesz.

Tuvalu 2010.04.24. 23:13:14

"itt ismeretlen rendszerekkel (vízgazdálkodásban stb.) találkozni."

Ez alatt mit kell érteni? Kicsit általános a kérdés, de mégis...

2010.04.25. 00:35:56

hat ez egyszeruen felhaborito! vegre egy skurumpulusok nelkuli cikk, kimond par dolgot, amik nekem kimaradtak, mivel minden iranyado olvasmany tul PC volt (es emiatt kisebb sokkot kaptam a noktol). Szoval vegre valami, amibol latszik Izland, erre a helyi gasztronomiai elmenyek kozul kimarad a gyongyszem, ami nem csak a szagaval, de mar latvanyaval is gyilkol - foleg, ha van olyan szerencsed, hogy vegignezheted amint az egyik bennszulott elfogyasztja.
Igen, az egyben fott birkafejrol van szo.
Hat amikor egy foszer a mellettem ulo asztalnal ette az onkiszolgalo etteremben es lattam, hogyan szakitja le az allkapcsat, meg hogyan ugrasztja ki a szemet a kese hegyivel, hat akkor a rizibizit majdnem visszapakoltam a tanyeromra...

2010.04.25. 00:37:30

"a mellettem ulo asztalnal"
ezert hatbaveregetem magam. szerintetek ezzel felvesznek a velvethez ujsagironak?

fogyókúra 2010.04.25. 00:48:17

Tavaly voltam Izlandon. Tévedés, hogy nem jó a saját kajájuk. Isteni kajákat ettünk, mindenféle halakat különböző tejszínes szószokkal, vajpuha báránybordákat, azóta is csorog a nyálam. Egészséges, de tartalmas ételeket kaptunk, bárhol, bármit rendeltünk. Csokitorta néven pedig különböző falukban/városokban, mindennap másféle csoki-költeményt hoztak ki.

Néger srác pedig Húsavik-ban is él, ő az egyik bálnanéző hajó matróza. :-)

Az ország egyébként a gyakorlatiasság és a logikus működés csodája, a gyönyörű környezettel, és az élhető közeggel nekem nagyon bejött. :-)))

valójábannemberci 2010.04.25. 01:01:26

Nekem az jön be, hogy itt van a világ egyik legmenőbb temploma a Þjóðkirkjan szolgálatában, a Hallgrímskirkja.

gyémánttengely (törölt) 2010.04.25. 01:25:26

@Shermes Hollock: Azért nem, de a skurumpulus szerintem már jó lesz.

havasi gyopárka 2010.04.25. 01:53:35

@berciXcore:
Hú, bakker, tényleg micsoda templomuk van!
Köszi, hogy írtál róla!
Itt van egy csomó kép róla:
www.google.hu/images?hl=hu&safe=off&tbs=isch%3A1&sa=3&q=Hallgr%C3%ADmskirkja&btnG=K%C3Micsoda fennséges alkotás!%A9pek+keres%C3%A9se
Micsoda fennséges alkotás!
A templom szárnyai: mint a vulkáni bazaltoszlopok! Nyilván nem véletlenül :o)
Wikipédiában: hu.wikipedia.org/wiki/Hallgr%C3%ADmskirkja
Jut eszembe erről, a cikkből és a hsz-okból is kimaradt: a világ legrégebbi parlamentje az izlandi! Már több mint 1000 éves........

economico 2010.04.25. 01:54:03

@Kravver: "te mennyi sületlenséget tudsz összeírni egy pár soros kommentben".
Ez személyeskedés, ezt hivatalból törölnie kellett volna a modinak.

A cikk azzal kezdődött hogy Debrecen méretű ország. Debrecen 200ezres. Izland pedig 300ezres. Ez nem hiszem, hogy nagyságrendi különbség lenne. De osszuk el másféllel Debrecen GDP-jét, nem hiszem h megütné a 8 milliárd dollárt.

A 40k$/fő GDP-re nem látom, hogy hol hívták fel a figyelmemet, a kommentemet megelőzően. De még ha fel is hívták rá, akkor sem ott a bibi, hogy a 12 milliárdot nem tom leosztani 300ezerrel, hanem ott, hogy kurva soknak tartom, egész egyszerűen azért, mert láttam már jópár amcsi filmet, ahol elhangzott, hogy például egy értelmiségi (mondjuk doktor háuz) haza visz évi 30 rugót, akkor az már menő. Izlandon pedig ez az átlag, tehát gondolom a kőműves visz haza 15 rugót, az orvos meg 60-at. Ez nem tűnik kevésnek.

"komplett ország" - azaz a teljes ország, az egész ország. Nem pedig a szellemi képességeikre értettem, inkomplett barátom.

havasi gyopárka 2010.04.25. 02:06:23

@havasi gyopárka:
Ajaj!
Most látom, hogy a templomos link kissé összecsúszott a következő mondatommal :o(
Tehát a link újból:
images.google.hu/images?hl=hu&q=Hallgr%C3%ADmskirkja&um=1&ie=UTF-8&source=og&sa=N&tab=wi

baba jaga 2010.04.25. 02:28:26

én 2x egy hetet voltam ott,s szerintem többre értékelem,min te.
jö lehet neked,ha egy hónapig tart egy ilyen-olyan konferencia,ahol te voltál.

1./ igen jó bárányt is lehet enni,nem csak halat.amúgy mindenféle tengeri eledel /pl. homár,kagyló / igen finom,merthogy különösen friss.
a melegházaikban mindenféle gyümölcs megterem,s szintén friss.
négert én 2 hét alatt legalább 10-et láttam,nem kell ezzel szörakozni.izland is a világ része.

nem csak fa nincs,fű sincs, csak moha.
a 2000-es tüntető tömegről sincs mit tréfálkozni,a 200.000.-es reykjavikban az igenis tömeg.
miért nem arról írsz,hogy ott minden sarkon nem kocsma,hanem templom van.

mondjuk messziről jött ember azt mond,amit akar.....
hacsak nem járt ott más is.

bocs,azt tudod,hogy a ktsgvetésük nem kevés százalékátaz usaállja,az ott lévő tengeri támaszpontok fejében?

baba jaga 2010.04.25. 02:34:38

@Jedlik:
drága ország,nagyon drága.
de messze is van mindentől,nagyon messze.
csak az energia van helyben,az viszon majdnem ingyen van.

2010.04.25. 03:44:17

@gyémánttengely: tenyleg? en meg azt hittem az mar tul sok oda. Csak kineznenek onnan...

gareet 2010.04.25. 05:48:26

@ Shermes Hollock
ennél csak az izraeliek csinálják a birkás dolgot durvábban, ugyanis a vendégé a megtiszteltetés, hogy elfogyassza a szemet és óriasi sértés ha nem teszi.

@ economico
ezt az értelmiségi keres 30 rugot egy hülyeség főleg a példa mint dr háuz aki ha kalibert nézzük évi több 100 ezer dollárt vinne haza, kb egy az egyetemről frissen kikerült orvos keres annyit vagy egy hivatásos katona is 3 rongy körül keres/hó de egy pincérnő is kb 25 ezret visz haza egy évben.

@ TREX
hát igen itthon nem látjuk mögötte azt a hátsó jelentést amit kint képvisel, pedig azon szavak köz tartozik amik könnyen kórházba juttathatnak ha nem megfelelő időben és helyen használod, anno nagyon megszivattunk egy német havert hogy használja egyik fekete ismerősünk jelenlétében a nigger és a porch monkey kifejezéseket a feka srác bevolt avatva persze meghát nem is az a "fajta" volt, de ahogy eljátszotta dolgot az a mai napig feljtehetetlen élmény ráadásként a német srác majd' hogy becsokizott a nadrágjába.
szóval jó tudni kint a the n word-öt csak feketék használhatják különben a testi épségedet kockáztatod

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2010.04.25. 07:39:34

@economico: "például egy értelmiségi (mondjuk doktor háuz) haza visz évi 30 rugót, akkor az már menő. Izlandon pedig ez az átlag, tehát gondolom a kőműves visz haza 15 rugót, az orvos meg 60-at."

Ó, te jó ég... ez most itt komoly, hogy te a GDP-t átlagfizetésnek veszed? Nagyon sokat kell még tanulnod...

Hell0 · http://csaladinapkozibudapest.hu/ 2010.04.25. 07:49:22

Izland jó hely. Gyakorlatilag pedig nem az számít, hogy az ember mennyit keres, hanem hogy a keresetéhez képest mennyi a kiadása, és mennyi marad hó végén..

is 2010.04.25. 07:56:17

@Pelikán József *: rögtön átálltál 'feketére'. tudod te miről van szó, csak jobb a beszólás stílus. lásd még ergé és társai.

@TREX: akkor, amikor a feketék azt mondták, hogy ez rájuk nézve sértő. valamikor 1960 környékén. és mondom neked, hogy mozgássérült sincs, hanem mozgáskorlátozott, meg társai. tudod, a magyar is dzsentri ugye, meg rasszista alapból, mi lenne ebben a sértő? mit kell sértőnek tartani szegény Slotat, amikor rólunk beszél?

is 2010.04.25. 08:13:16

@economico: akkor legyen egy kis gazdasági kiegészítés a poszthoz :-)

Izland halászatból élt kb. 1950-ig, és tök szegény volt. aztán rájöttek, hogy alumíniumot (aminek előállítása sok energiát igényel) tudnak csinálni, mert náluk az energia ingyér' van. erre van egy iparuk. ezen kívül se érdemi mezőgazdaság, se érdemi más ipar, amiből pénzt kereshetnének, viszont mindent oda kell vinni hajón vagy repülőn, ami meg nagyon drága. mindettől az ország még kb. a magyar szintet tudná csak megütni.

amivel megugrottak, az a bankrendszer, amivel ráültek a Greenspan-féle olcsó hitelre, és elképesztő (Izlandhoz mért) spekulációt hajtottak végre. az ország GDP-jénak ötszörösét tette ki a három legnagyobb bank hitelállománya. 1%-kal magasabb kamatra hollandok és britek euromilliárdokat tettek az IceSave bankba.

2007 végén összeomlott a spekuláció (a 38400-as adat onnan van), és a GDP azóta minimum 20%-kal beesett, és még fog; a valuta volt, hogy harmadát érte az egy hónnappal azelőttinek (kb. 240->700ft-os euro egy hónap alatt); a hollandoknak és briteknek még az unokáik is hitelt fognak visszafizetni; az újautó eladás 90%(!)-kal esett vissza; McDonalds kivonult (nálunk mi volt 2008 őszén? hallottál valamit a Mekiről? akkor megvan az össehasonlítás).

szóval irány a 25 ezer dolláros GDP, ha el nem basszák. és abból a 25 ezresből nem lehet jobban élni, mint a magyarok, mert továbbra is mindent hajón és repülőn kell odaszállítani, és az elviszi a többletet.

gpetersz 2010.04.25. 09:00:46

@egy nik a sok közül:
a degenerált az te vagy. Hogy Izlandról is a zsidókra köt valaki vissza, az már szinte mulatságos...

gpetersz 2010.04.25. 09:02:48

@amerea: Hagyjuk ezt a PC faszságot plz. Mióta az eszemet tudom a néger az néger (a nigger, meg nigger, vagyis a két szó NEM ugyanaz).
Mintha nekünk lenne ráhatásunk, hogy minket meg magyarnak hívjanak, vagy annak amit mi nem tartunk bántónak...

Lófaszt mama!

gpetersz 2010.04.25. 09:08:47

@bm613: Na EZ volt rasszista kijelentés.

Kravver 2010.04.25. 09:19:43

@economico:
Jóbarát, személyeskedés akkor lett volna, ha téged illettelek volna vmi jelzővel. ezzel szemben én egy egyszerű tényt közöltem, amit indokoltam is.

A 40kusd/éve DDPre bm613 szíveskedett rávilágítani neked.

Debrecen GDP-jét nem nagyon mérjük külön, de ha akarod mérni akkor sem a város költségvetése lenne az (OMG LOL), hanem a Debreceniek (cégek és magánszemélyek, def=??) által Debrecenben elköltött, befektetett és beruházott érték + Debrecen exportja (??) - Debrecen importja. Valahol a magyar átlag felett saccolnám, cca 25-30kUSD/év, azaz 5-6MrdUSD.

Ez a doktor hauz os példa meg -ne haragudj- de téged minősít. A GDP nem a fizetést jelenti sehogy sem. (OMG ROTFL)
Gondolj arra az egyszerű esetre, hogy 4 ember él egy országban, egész évben semmi már termelésük/kereskedelmük, befektetésük/stb nincs, minthogy A vesz B-től 1000-ért valamit, amiből B vesz C-től 800-ért valamit, majd C a kapott 800-ből 500-at elkölt D-nél, aki elbattyog A hoz és 300-ért vesz tőle valamit. A GDP ebben az évben 2600USD (650usd/fő), és a fizetésükről semmit sem tudunk. Vili ez?

JohnHenry 2010.04.25. 09:19:47

azért az siralmas, hogy egy egyszerű útileírás alatt is egymást szapulják a "hozzászólók".

a lényeg, hogy birka is van, nem csak hal - akkor egyszer elmegyek oda én is, nem fogok éhenhalni :)

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2010.04.25. 09:41:42

elsőként és talán utolsóként: nagyon jó írás. igazán könnyed, szórakoztató, nem utolsó sorbaN tartalmas.
kedves Pelokán et! nem gondolt még rá, hogy a gátügyeket néha félretéve utikalauzt vessen wordlapra? az első olvasója megvolna.

ha a biciklis a vikingek leszármazottja, akkor nemcsodálom, hogy a korabeli ojrópa meg volt rémülve tőlük :o))

blacklord 2010.04.25. 10:23:51

Szerintem is jó írás amúgy, kösz hogy képernyőre vetetted, posztoló! A feka gyerekes dolog szerintem is hangyányit fura, én is igen irritálónak tartottam, ahogy Kínában mindenki megbámult. Azaz neked ez kuriózum, neki viszont tényleg lehet idegesítő. Ha viszont dumáltál volna vele 3 percet, akkor simán kérhettél volna egy közös fotót is vele, és akkor semmi gond nem lenne az egésszel.

Karvaly 2010.04.25. 11:42:58

Mindig is imádtam az északi országokat, köszönöm az útleírást.

Karvaly 2010.04.25. 11:46:58

@gareet: ez hülyeség. Azért ne lehessen Magyarországon, Izlandon és Németországon használni a néger szót, mert az amerikai feketéket zavarja? Ha nem tetszik nekik, akkor húzzanak haza, és otthon kérjék ki maguknak, ott még el is várhatják, hogy respektálják a dolgot. Idegenben meg mindenki alkalmazkodjon a helyi szokásokhoz.

ezanicknevem 2010.04.25. 22:18:50

Olyan csúnyák azért nem lehetnek az ottani lányok, ha olyan kerül ki közülük, mint Unnur Birna Vilhjálmsdóttir:
www.google.hu/#hl=hu&source=hp&q=Unnur+Birna+Vilhjalmsdottir&meta=&aq=f&aqi=&aql=&oq=&gs_rfai=&fp=1b79e99af988ca65

A néger szón felháborodni nevetséges. A magyar nyelv része, és ebben a nyelvben nincs semmilyen negatív konnotációja. Lefényképezni pedig... ha az ember olyan diszkréten csinálja, hogy azt a lefényképezett ne vegye észre, és nincs a képben semmi lealacsonyító, csak egy tényt rögzít, akkor ezzel sincs baj.

ezanicknevem 2010.04.25. 22:59:02

Nem lehetnek csúnyák az izlandi lányok, ha olyan kerül ki közülük, mint Unnur Birna Vilhjálmsdóttir:

www.google.hu/#hl=hu&q=Unnur+Birna+Vilhj%C3%A1lmsd%C3%B3ttir&meta=&aq=f&aqi=&aql=&oq=&gs_rfai=&fp=ed291c276282d8ee

economico 2010.04.26. 14:47:52

@Kravver: Hát ha azzal nem engem illettél, hogy "te mekkora sületlenségeket hordasz össze", akkor én kérek elnézést. Vadidegen embert megválogatott szavakkal szokás megszólítani, ha csak nem akarjuk konkrétan megsérteni. Ezt mindenkinek az anyja tanítja meg 4-5 éves korában, de ezzel véletlenül sem akartam mindenkinek az anyját megsérteni.

Az első kedves, és véletlenül sem személyeskedő mondatod után jönnek az érvek, amiket önmagában is le lehetett volna írni. A "te mekkora hülye vagy, mert..." kezdetű mondatok azokra az emberekre jellemzők, akik vagy túl sokat, vagy túl keveset képzelnek magukról.

A doktor háuzos hasonlatom azért akkora hülyeség nem lehetett, ha 4-5 ember is komoly számításokba bocsátkozott ennek cáfolatára, míg valaki le nem írta egyetlen mondatban, hogy a GDP-t és a fizetést egyáltalán nem is szokták összehasonlítani.
Én ezt a 4-5 embert azért nem hülyézném le a helyedben.

Egyébként valóban van még mit tanulnom.

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2010.04.27. 06:38:25

akit zavar a néger, az mondjon afroamerikait! de a kenyaiakra is! LOL
vagy maradjon a szép magyar szaracénnál!

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.04.27. 16:31:28

@vero: Böszörmény, ha már magyarul akarjuk mondani.

Tehetetlen Dodó 2010.04.27. 19:14:57

@vero: A szerecsen is szép magyarrá vált szó.
süti beállítások módosítása