Időn kívül
2009. december 25. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Időn kívül

  Ma feltoltam a napszemüvegemet és egy szál pólóban lesétáltam a Balaton partjára. Enyhén fülledt idő volt karácsony napján. A tó új arcát mutatta nekem, pedig régi ismerősök vagyunk: gyerekkorom óta sétálgatok szabad óráimban a szülői házamtól pár száz méterre fekvő Ezüstparton, de most láttam először igazán ezüstnek. Mi több, szinte misztikus volt az élmény, ami nem csak a mai vadas mellé bőséggel fogyasztott villányi Cabernet Sauvignon-nak (Csányi pincészet, 2007) volt köszönhető. Nem csoda, hogy katkóként az idei furcsa karácsony körül kezdtek el keringeni gondolataim.

  Odalent, a Balaton partján csend volt, még a fák tetején ülő varjak sem kántáltak bele a levegőbe. Hozzám hasonlóan elcsendesült emberek sétálgattak, álldogáltak, fotóztak a tó partján, talán szavakat, gondolatokat keresve a látványhoz. A digitális fényképek is csak halvány utánzatai az élménynek. Fülledt volt a levegő, gyorsan vett lépteim után izzadni kezdtem, pedig a víz fölött téli színvilág uralkodott. A tó vizének állagát sem lehetett megállapítani, hol jég, hol jégkása, hol folyékony víz alkotta a felszínt, ami sok helyen a kékesfehéren ragyogó égboltot tükrözte. Teljes szélcsend állt be, a tó fölötti ködfoszlányok mégis mozogtak, és néha percekig hömpölyögtek a parti fák között, hogy aztán újra átadják a helyüket az izzasztó napfénynek.

  Kizökkent az idő karácsonykor, ahogy a többrendbeli válsággal sújtott Magyarország sem találja mostanában a helyét, nem is beszélve a komplett világról. Én viszont nem tartozom a világvége prédikátorai közé: távolságtartással figyelem a klímahisztérikusokat, fejemet csóválom a szabad világ ellen agitáló hazai megmondóembereket hallván, és még nagyobb derűvel szemlélem a kiábrándult balliberális véleményvezérek sirámait a jövő évben bekövetkező nemzethalálról. Érteni kezdem dühüket és szorongásukat: összeomlani látszik ember-konstruálta világképük, és a valóság nem akar megfelelni dogmatikus parancsaiknak és követelményeiknek. Sem itthon, sem a nagyvilágban. Pedig az ideológiák csak légvárak, összeomlásukkal nem pusztul el semmi: sőt, talán egy lépéssel közelebb kerülhetünk ezzel a valósághoz.

  Lám, a természet sem érti, hogy mi folyik a világban, inkább jótékony ködbe csomagolja magát, amíg helyre nem billen a dolgok rendje. A ködtől azonban nem kell félnünk: eltünteti előlünk az elérhetetlen távlatokat, a csábító fényeket, az éppen aktuális világmegváltó ideológiákat, és előtérbe helyezi azt, ami ott van közvetlenül körülöttünk. Van elég dolog saját házunk táján is, amit rendbe kell tenni. Derűvel, kitartással, sztoikus nyugalommal. Aztán majd tisztul a köd, jön a tavasz, és visszazökkenünk a saját időnkbe.

  Amíg a Balaton partján jártam, Daniel Lanois, a blues, az ambient és az elektromos zenék határvidékén alkotó kanadai gitáros-énekes egyik dala járt a fejemben. A Bonóval együtt írt Falling At Your Feet számomra a popzene egyik legjobb megközelítése a karácsony misztériumához, ahogy a széttöredezett 21. századi világ szereplői sorra leborulnak egy ismeretlen valaki elé, aki csendességre tanítja őket. Not my will, thy will.

 

„every chip from every cup
every promise given up
every reason that's not enough
is falling, falling at your feet

every band elastic limit
every race when there's nothing in it
every winner that's lost a ticket
is falling, falling at your feet
i've come crawling, falling at your feet

everyone who needs a friend
every life that has no end
every knee not ready to bend
is falling, falling at your feet
i've come crawling, now i'm falling at your feet

all fall down (all the manic dazed faces that you pull)
all fall down (all the action is not under your control)
all fall down (the graffiti rolling down off of your tongue)
all fall down (and the compromise you make for some)

every teenager with acne
every face that's spoiled by beauty
every adult tamed by duty
they're all falling at your feet

every foot in every face
every cop's stop who finds the grace
every prisioner in the maze
every hand that needs an ace
is falling, falling at your feet
i've come crawling, and i'm falling at your feet

all the books you never read
just started
all the meals you rushed
never tasted

every eye closed by a bruise
every player who just can't lose
every pop star howling abuse
every drunk back on the booze
all falling at your feet

(all fall down) all the information
(all fall down) all the big ideas
all the radio waves
on electronic seas
how to navigate
how to simply be
to know when to wait
explain simplicity
in whom shall i trust
how might i be still
teach me to surrender
not my will, thy will.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr701622675

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2009.12.26. 11:15:11

@Elpet:

Az olaj és a gáz éppúgy termeli a széndioxidot, mint a fa eltüzelése.

Több erdőt, több gyorsnövekedésű energianövényt!

Egyébként a szén-dioxid nemn olyan veszélyes, mint az - üvegházhatás szempontjából - 40-szer veszélyesebb metán.

Le a böfögő tehenekkel!

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.12.26. 11:17:35

@Alfőmérnök:
én hajlok arra, hogy veszedelmes amit művelünk, és nem tartom egészen hisztinek, és közben azt is tudom, hogy egy rendes méretű vulkánkitörés a pernyéjével füstjével száz évnyi galibát csinál, nagyságrendekkel nagyobat, mint az ipari szennyezés. és elfogadom azt is amit elpet mond. de azt hiszem senki nem lát, nem láthat tisztán. egyébként meg ha az ember kinyírja magát, akkor ez volt megírva az emberiségnek.:)

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2009.12.26. 11:28:11

@Grift:

Grift, ez így rossz érv a vulkánnal.
Ez olyan, mintha azt mondanád a hasnyálmirigyrákosnak (95%-os halálozási ráta), h fasznak a műtét, a drága gyógyszer, úgyis meghal.

Ilyen nagy vulkánkitörésnek alig van esélye, ezért addig is, amíg nem jön, jó lenne, ha mindenki megtenné, amit megtehet.

Én pl. a faszát letekerném annak, aki a városokban 3000köbcenti fölötti autóban, vagy éppen egy SUV-ban egyedül ülve furikázik el a közeli Non stopba, h vegyen egy doboz cigit.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.12.26. 11:30:28

@Grift: Kedves Grift, el kell ismerjem hogy a blogolásnak és kommentelésnek vannak kézzelfogható előnyei és mindezeket a következtetéseket annak ellenére voltam képes levonni, hogy még 3 hónapja se kommentelek. Az egyik előny az, hogy 32 évesen rájöhettem, hogy hozzád hasonló patkányokat is hord a hátán a Föld, SOHA nem gondoltam volna, sőt eddig a kommentedig még arra is adtam esélyt (hibásan) hogy esetleg te is értékes ember vagy, csak maximum furcsa.
A másik előny (a tiéd) az, hogy a blogolás és kommentelés lehetőséget biztosít arra, hogy nagynak és jelentősnek érezheted magad legalább virtuálisan. Ugyanezeket a szavakat szemtől-szembe nem hiszem hogy ki mernéd mondani, de örülök, hogy kijött belőled.
További kellemes karácsonyt neked is.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.12.26. 11:34:25

@malac69 nemigazországi hisztidetektor (centi=106):
ó, ez egyáltalán nem érv volt, pusztán arra gondolás, hogy amin itten sírunk, annál sokkal jelentősebb dolgok történhetnek "véletlenül".

egyébként a hasnyálmirigyesnek azt mondanám, hogy mi a fasznak a műtét. tudod mekkora ökológiai lábnyoma van a felesleges rákműtéteknek?
el kezdtem olvasni a faszletekerőst, és egyre jobban szorongtam, de aztán jó vége lett, mert az én kétszázhatvan lóerőm, 3000 köbcenti alatt teljesítődik. lol

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.12.26. 11:35:59

@Talon Karrde:

simán kijönnének, és civilben is jelentős vagyok :))

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.12.26. 11:56:36

@Grift: Háhá, akkor te kb. egy C.V. Tudor kaliberű celeb lehetsz... LOL :))

gyz 2009.12.26. 12:21:53

te jó ég, ilyen csodálatos látványról neked a magyar politika jut eszedbe? foglalkozási ártalom lehet :)

Bonót meg azért divat ekézni, mert ha épeszű ember véleményt kíván róla mondani, csak rosszat tud. Úgyhogy én inkább nem véleményezem.

ArmaGeddon Bácsi · http://ordoguzo.blogspot.com/ 2009.12.26. 12:24:19

@Elpet:

"Hatmilliárd embert nem lehet ókori-középkori technológiával ellátni, alapvetően ez az összes ellentmondás alapja. "

Nincs itt semmilyen ellentmondás. Egy egyszerű ténymegállapítás van. Amint nem fog rendelkezésre állni a nem megújuló erőforrásbázis (ez pontosítható, hogy amint csökkenni kezd a kitermelhető, felélhető mennyiség), azután nem lesz hatmilliárd ember.

gyz 2009.12.26. 12:28:08

ökoügy: én azt várom már, amikor valamilyen szervezet elkezdi a propagandát a lábnyomcsökkentés egyetlen értelmes módja érdekében, ami nem más, mint a takarékosság.

Ne vegyük, ami nem kell, ne cseréljünk mobiltelefont, tévét, kocsit, amíg használható a régi, ne vegyünk kétajtós hűtőt, hogy telepakoljuk, aztán dobáljuk ki a kaját, ne járjunk azutóval, ha megoldható máshogy, oltsuk el a villanyt, zárjuk el a vizet akkor is, ha simán ki tudjuk vizetni a számláinkat, stb, stb.

ez mind olyan dolog, ami még nem csökkenti a kényelmünket, mégis hihetetlen mértékű energia spórolható meg vele.

Téglagyári Megálló 2009.12.26. 12:32:55

@Grift:

Nem kéne ezt a vulgárfreudista szöveget nyomnia...

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2009.12.26. 13:28:30

@a nyugalom megzavarására alkalmas: a képekről: nincs ezekben semmi művészi, csak egyszerűen lefotóztam, amit láttam, vagyis az életet adó H2O tucatnyi megjelenési formáját a hozzám legközelebb eső Balaton-parton.

@fakk blog.hu in di essz: ez nem U2, hanem Daniel Lanois. Vagy akkor Brian Eno-t sem lehet ajánlani, mert 25 éve együtt dolgozik Bonóékkal? :)

@Elpet: ökoügyekben nálad a pont, miért hirdetik annyian világ körüli high-tech konferenciákon és a web2 bugyraiban a kivonulást? akkor vonuljanak ki, és a tapasztalataikról legfeljebb írjanak egy könyvet :)

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2009.12.26. 13:44:55

@gyz: egyébként igen, a takarékosság lenne a legfontosabb, és ez az a pont, ahol a környezet terhelésén sokat lehetne csökkenteni. A takarékosság polgári erény, ugye.

Amit a klímahisztérikusokról írtam: nem a környezetszennyezést negligáltam, hanem azt, hogy millióan hinni kezdtek egy elméletben. Nem lehet tudni, mi az igazság, ezért maradok inkább szkeptikus.

A klímakonferencián egy erőszakos csoport tört-zúzott a klímaváltozás ellen, ez nem biztos, hogy célravezető...

fűzfavirág 2009.12.26. 14:13:27

@Alfőmérnök: ajánlanám Brian Fagan paleoklimatológiával foglalkozó könyveit. 1000 körül a franciák azon nyavalyogtak, hogy az angol szőlőből készült bor elárasztotta az ő piacaikat és tönkreteszi a gazdákat. Kérdés: hol van most az angol bor? Na annyival volt akkoriban melegebb Európában, mint most.

gyz 2009.12.26. 14:19:49

@rajcsányi.gellért (ergé):

a takarékosság a takarékos ember erénye, nem hiszek az ilyen hangzatos kategorizálásokban.
amúgy amit én jónak tartok – és igyekszem követni is –, az pontosan azért előremutató szerintem, mert nem az eddigi életnívó feladását jelenti, hanem az ésszerűtlen pazarlással való leállást.

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.12.26. 14:31:22

@rajcsányi.gellért (ergé):

>vonuljanak ki, és a tapasztalataikról legfeljebb írjanak egy könyvet :)

Belegondolt, hogy egy könyvhöz hány fát kell kivágni?

irrelevant 2009.12.26. 14:38:36

@rajcsányi.gellért (ergé): Brian Enót is lehet, ahogy U2-t is. Csak kurvára nem érdemes!

Alfőmérnök 2009.12.26. 14:41:03

@rajcsányi.gellért (ergé): "ökoügyekben nálad a pont, miért hirdetik annyian világ körüli high-tech konferenciákon és a web2 bugyraiban a kivonulást? akkor vonuljanak ki, és a tapasztalataikról legfeljebb írjanak egy könyvet"

Nyilván azért, mert szeretnének minél nagyobb nyilvánosságot kapni, és nyilvánoság legfontosabb szinterei most ezek és nem a nyomtatott könyv.
Különben tájékozatlanságra vall, hogy mindig ezt a "jajjtiishasználtokszámítógépet"-szöveget nyomjátok az általatok sötétzöldnek nevezett környezetvédőknek. Egy számítógép viszonylag kis energiát igényel, egy csomó felesleges papírtól kíméli meg az embert. A legtöbb környezetvédőnek pozitív a véleménye a számítástechnikáról, általában az internetről is.

bryan 2009.12.26. 14:45:49

@Elpet:
Nagyjából én is így látom. Nem tudom, mennyire "hiszti" ez a dolog, nagyon sok komoly tudományos tekintély hisz benne, ellenben kevesen vannak akik nem. A "hiszti" hatása viszont tényleg előnyös lehet.
@rajcsányi.gellért
(ergé): Az erőszakos csoportok azért törnek zúznak, mert ez a hobbijuk, nem hiszem, hogy igazán értenék, miért rombolnak. Ez ugyanúgy igaz a futballhuligánoktól, a black blockon keresztül a csikósnindzsákon át minden ilyen csoportra általánosságban.

Alfőmérnök 2009.12.26. 14:51:45

@fűzfavirág: Köszönöm, nem ismertem a fazont, de kigúgliztam, érdekesnek tűnik. Mondjuk amit írtál abból még nem következik, hogy a globális felmelegedés nem az emberi tevékenység eredménye.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2009.12.26. 14:54:56

Valaki kifejtené, h mi a baj Bonóval?

- Szar a hangja? Mihez képest?
- Szar a zenéjük? Mihez képest?
- Hülyeségeket beszél? Mit?
- Hiteltelen? Mitől?

Én komolyan kérdem, mert tényleg nem értem ezt az irdatlan erős bonóekézési divatot. Mondom, én lázadok. Hajrá Bonó!;-]]

Írjatok már néhány konkrétságot, pls. mert komolyan nem értem. Lehet, túl tájékozatlan vagyok:-(

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.12.26. 15:08:53

@Téglagyári Megálló:
ember, a szívem szakítja meg. a szemünk láttára fogy el szellemileg. ennyi? ezt tudta beszólni? nebaszamá'! :)))

irrelevant 2009.12.26. 15:08:55

@malac69 nemigazországi hisztidetektor (centi=106):

A zenéjük szar, unalmas, középszerű, herélt, kilúgozott, de a világ leginkább túlértékelt poprockja. Ez még nem is lenne baj, ha nem lenne oda a szirupos zenéjükért minden slágerrádióhallgató, zenéhez szart sem értő okostojás, ha nem dolgozná fel őket minden B-kategóriás sztár Santanától a Nickelbackig, és ha Bonónak nem lenne ilyen világmegváltó küldetéstudata. Ez így összességében viszont rendkívül irritáló. Ja, még annyit, hogy Bonót már csak a napszemüvegei miatt büntetni kellene.

Alfőmérnök 2009.12.26. 15:30:19

@Grift: Én is aggódom TM miatt. Újabban mintha csak veled és falafellel foglakozna. Lehet h most ez az életcélja, hogy megtisztítsa a fórumot a bűnös gondolatoktól?

Alfőmérnök 2009.12.26. 15:43:57

@bryan: "Az erőszakos csoportok azért törnek zúznak, mert ez a hobbijuk, nem hiszem, hogy igazán értenék, miért rombolnak. "

Ja. Az ötvenhatos pesti srácok is csak ilyen huligánok voltak.

Sebastian Knight 2009.12.26. 15:44:38

@malac69 nemigazországi hisztidetektor (centi=106):

Unalmas, nyálas, giccses zene, az én ítéletemhez képest.

Alfőmérnök 2009.12.26. 16:08:52

@rajcsányi.gellért (ergé): "A klímakonferencián egy erőszakos csoport tört-zúzott a klímaváltozás ellen, ez nem biztos, hogy célravezető... "

Komolyan kérdezem: AKKOR MI a célravezető? Blogokba írogatni? Bonoként majomkodni?
(Mert azt te sem tudod bebizonyítani, hogy ami az erőszakos cselekedetek mögött van, az tényleg csak hiszti.)

bryan 2009.12.26. 16:21:16

@Alfőmérnök:
Két alapvető különbség van:
1- '56-ban nem volt más lehetőség, totális diktatúra volt.
2. Jóval nagyobb kockázatot vállaltak, mint a mostani zavargók. Ők az életükkel játszottak, sokan el is vesztették azt. A mostaniakra ez nem jellemző, ők általában másnap bemennek dolgozni és hencegnek, hogy mekkora nagyot tettek.
Gyengébbek kedvéért: ez a komment természetesen nem jelenti azt, hogy támogatnám/helyeselném a rendőri túlkapásokat zavargók ellen. A törvényes, arányos fellépést viszont igen.

Alfőmérnök 2009.12.26. 16:25:39

@bryan: Nagyjából elfogadom. Azt mondjuk nem tudom, hogy mi lenne most a más lehetőség (mikor a "nagyok", legalábbis a zavargók logikája szerint a földi bioszféra jövőjéről döntenek).

bryan 2009.12.26. 16:32:14

@Alfőmérnök:
Igen, blogokba írogatni, meggyőzni másokat, hogy ésszel fogyasszanak, támogatni olyan rendeleteket, mint a pl. telefontöltő szabványosítása, nagyobb léptékben pedig a megújuló energiaforrásokból nyert energia és az energia hatékony felhasználásának állami támogatása, (persze ezeknél is figyelve a józan észre). Érdeklődni és másokat is erre buzdítani, hogy a politikusaink lássák, hogy nem kihagyható a kérdés a kampányokból. Az így elinduló folyamatok eredményesebbek lesznek, mint bármi, amit az utcai harcosok elérhetnek.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2009.12.26. 16:33:29

@otvospeter:
@Sebastian Knight:

Értem, akkor most már tudom, h valaki nem utálja, nem nézi szarba aU"-t és Bonót, akkor pocsék az ízlése, pfújjj!;-)

Különben én nem tartom feltétlen rossznak, ha valaki az elismertségét olyan célok elérésére használja, amit jobbára pozitívnak tarthatunk.

Miért is baj az, ha valaki küldetéstudatosan küzd az abortusz ellen? Vagy küldetéstudatosan szorgalmazza a környezetbarát csomagolást?

Ha nem lennének efféle küldetéstudatos küzdők, akkor attól jobb lenne a világnak, vagy rosszabb?

Különben érdekes a zenei ízlés kérdése, mert én még emlékszem, amikor az Abba-t is lenyálasozták, és azt mondták uncsizták a Led Zeppelin és Pink Floyd rajongók, s állították, nem marad fenn, húsz év múlva nagyjából mindenki elfelejti őket. Aszt az a helyzet, h 30 év eltelt, és még mindig fel-feltűnik itt-ott. Nem tűntek el, nem felejtették el őket, és soxor a mai fiatalok is rákattannak.

A maga korában szerintem Mozart is populáris volt, aszt mégsem gagyi, uncsi. A popularitás nem lehet értékmérő! Népszerű film is lehet jó, és alacsony nézettségű underground film is lehet ótvaros szar.

A maga idejében rongyosra hallgattam a Kontrollt, az URH-t, Laurie Andersont, az Albert Einstein bizottságot, aztán mégis, őket is meguntam. Minden megunható, ez sem értékmérő.

Azt hiszem a zenének kevés objektív mérője van, de talán az, h mennyire marad fenn, mennyire emlékszik rá az utókor, az talán mégis jelent vmit, vagy még az sem....

Valaki emlékszik még az UFO együttesre, vagy a Picasso B. , vagy hasonlókra? Pedig a csapból is folytak, aszt mégse...

Hol a határa a sznobsággal fűszerezett ízlésterrornak, és az értelmes kritikának: ez érdekes kérdés, és eszembe jut M.J. halála utáni sok-sok vita, amely a munkássága értékét vitatta.

Üdv.
Ps.: nem foglaltam állást, ha tetszik érteni, hanem tele vagyok kérdőjellel...

fűzfavirág 2009.12.26. 16:34:48

@Alfőmérnök: amióta a Föld létezik, melegedési és jegesedési korszakok váltakoztak. Ezt, amíg itt élünk, tudomásul kell venni.
Viszont tehetünk annyit a Földünkért, hogy takarékoskodunk -- energiával, természeti kincsekkel, vízzel, mindennel. De elvárni, hogy (miután a legtöbb szennyező iparágat sikeresen áttelepítettünk a fejlődő világba) most aztán ők fogják vissza magukat, ne akarjanak központi fűtést, autót és légkondit, mert az kibírhatatlan teher a légkörnek, és mindezt autóból és klimatizált irodából harsogni, hááát...
A zavargók meg menjenek gyalog Koppenhágába, ha tenni akarnak valamit a Föld jövőjéért. Esetleg ússzanak.

bryan 2009.12.26. 16:35:40

@Alfőmérnök:
Így semmi, vagyis 0 lett az eredmény, ennél pedig az én javaslatom mindenképpen jobb. :)

bryan 2009.12.26. 16:38:19

@fűzfavirág: A stoppolás és a biciklizés kimaradt, pedig azoknál környezetbarátabb módszer kevés van. :)

Alfőmérnök 2009.12.26. 16:40:34

@bryan: Kétségeim vannak. Egy jó döntéssel egy nemztetközi egyezmény ennek az ezerszeresét tudná elérni. Naná, hogy tiltakozni kell, hogyha rossz döntéseket hoznak. Lekezelően semmiképpen nem szabad beszélnünk a tiltakozókról, főként ha nem tudjuk cáfolni, amit mondanak. És igen, a törés-zúzás is egy módja a tiltakozásnak.
Amiket leírtál, azok szerintem ilyen kis értelmiségi szélmalomharcok, nem igazán hatékonyak. Ami nem azt jelenti, hogy nem úgy kell cselekedni, csak önmagában kevés szerintem.

fűzfavirág 2009.12.26. 16:43:38

@bryan: tévedés, azokhoz hardver kell, annak az előállítása meg energiaigényes, és nagy lábnyomot hagy. A gyaloglás meg az úszás pedig ökológiai lábnyom nélkül megy ;)

fűzfavirág 2009.12.26. 16:44:56

@Alfőmérnök: "gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan"?

Alfőmérnök 2009.12.26. 16:48:55

@fűzfavirág: Ez az, lokálisan oda kell baszni a klímacsúcs résztvevőinek. :)

bryan 2009.12.26. 17:05:30

@Alfőmérnök:
Kétségeim vannak a nagy nemzetközi nekibuzdulással kapcsolatban. Alapvető mentalitásváltozás nélkül semmit nem érnek ugyanis. Kína és India ezeket nem támogatja, a nyugatiak,(mi is) megvesszük azokat a termékeket, amiknek előállításakor szartak a környezetvédelemre. Addig amíg ez nem változik addig kevés esély van bármilyen komolyabb változás elérésére.
deceiver.com/wp-content/uploads/2008/04/china-olypmic-hypocrite-cartoon.jpg
Kicsit ilyesmi a helyzet, a szöveget könnyen át lehetne írni.
Másik jellemző példa:
www.nytimes.com/2009/12/26/business/global/26rare.html?hp=&adxnnl=1&adxnnlx=1261843397-7g5YGFFNU5nAvYdmOnTC/w

Sebastian Knight 2009.12.26. 17:09:26

@malac69 nemigazországi hisztidetektor (centi=106):

Pl. az Abba-t nem tartom unalmasnak és nyálasnak, inkább igényes popzenének.

www.youtube.com/watch?v=kbo5omhfY0A

irrelevant 2009.12.26. 17:42:26

@malac69 nemigazországi hisztidetektor (centi=106): A zenének nincs objektív értékmérője, én fentebb a szubjektív véleményemet mondtam el a U2-ról, semmiképp sem kinyilatkoztatásnak szántam.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2009.12.26. 18:25:21

@Sebastian Knight:
@otvospeter:

Okés gyerekek, további szép estét Mindenkikeknek (és persze a senkiknek;-]] )

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.12.26. 18:46:34

@volkov:
áh, be szép is lenne! de ha csak nyolcadrész annyi eszem lenne, mint neki, akor nem ilyen frusztrált félhülye jobbos köcsőg lennék,hanem minimum a haladás embere. :)

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.12.26. 21:06:49

Nem tudom elképzelni, hogy Magyarország nemzetközi trendeket fordítana, de azért volna tennivaló. Két dolgot említenék, amellyel a nemzetközi rendszer működési zavarainak hatásától óvni tudnánk magunkat:

- Energiaszolgáltatás közösségi, önkormányzati kezelésbe vonása külföldi tulajdonosok helyett, alternatív energiatermelési formák lehetőségének megteremtése.

-Élelmiszer-ellátás térségi szinten történő megoldása helyi érdekeltségű feldolgozóiparral, kereskedelmi hálózatokkal.

Kissé túlzás lenne abban gondolkodnunk, hogy az globális ipari társadalom teljes értékű alternatíváját teremtsük meg, a fentiek bőven elég konkrét feladatot adnának rövid és középtávon. Ez a két ügy önmagában akkora jelentőségű, hogy egy új kormány és a mögötte álló társadalmi háttér szinte minden energiáját igénybe venné, figyelembe véve a várható ellenállást és az abból fakadó, valószínűleg minden képzeletet felülmúlóan aljas támadásokat. Ha ebben a két ügyben előre tudunk lépni, már elégedettek lehetünk.

Alfőmérnök 2009.12.27. 12:40:19

@bryan: A kép vicces, de egy karikatúra, azaz nyilvánvalóan túloz, kihangsúlyoz bizonyos elemeket, éspedig prekoncepciók mentén. Szerintem nem ilyen vészes a helyzet, és főként nem szükségszerű, hogy így legyen (nem csak kínai cipőben lehet tüntetni, stb.). A második példa érdekesebb, és fontos felhívni rá a figyelmet, és különböző módon arra ösztönözni a gyártókat, hogy – amennyire ez lehetséges – a környezetbarát technológiákat is környezetbarát módon állítsák elő. De nem hiszem, hogy egyedül a fogyasztói szokások megváltoztatásával át lehetne formálni a kínálatot, a „piacot” (elméletben persze igen).

Visszatérve a zavargókra, kicsit elgondolkoztam a dolgon és a következőkre jutottam: mi beszélünk róluk, és nem ők rólunk. Rólad sem beszél senki, hiába írogatsz értelmes dolgokat egy fórumba. A törés-zúzás figyelemfelkeltési technika. Gesztus-kommunikáció. Persze az erőszakot el kell ítélni, de hát ők pl. embert azért nem öltek. A gesztus-kommunikációnak nagy hagyományai vannak a görög cinikusoktól kezdve a dadaistákig, vagy általánosságban az avantgardeig. De a zen mesterek is néha lekevertek egyet a tanítványaiknak, sőt néha az ujjukat is kitörték a megvilágosodás reményében. Stockhausen szerint meg a WTC elleni terrortámadás a legnagyobb műalkotás, amit valaha készítettek...

Alfőmérnök 2009.12.27. 12:41:47

@Elpet: Stimmt. Ezzel kár lenne vitatkozni.

bryan 2009.12.27. 14:11:07

@Elpet:
Inkább az alternatív energiahordozók, szigetelés állami támogatását javasolnám, mint az önkormányzati tulajdont. Nem azért, mert az önkormányzat semmiképpen nem lehetne jó gazda, hanem mert a politikai célok elérése így magasabbrendű maradna, mint a takarékosság, vagy a környezetvédelem. Lásd távhő. Ha mesterségesen alacsonyan tartjuk a gáz árát, akkor nem éri meg spórolni, nem éri meg korszerűsíteni, hiszen így is megfizethető. De ez a kérdés magában szétfeszíti egy komment kereteit.
A helyi érdekeltségű élelmiszerellátás gyakran környezetvédelmi szempontból sem éri meg, (vö. melegházak és egy szállítóhajó energiafelvételét). Ettől még nem lesz feltétlenül rossz az egész ötlet, de ez sem csodaszer.
@Alfőmérnök:
Nem arról beszélek, hogy csak a fogyasztói szokások megváltoztatásával célt lehet érni, sőt, szerintem egyáltalán nem lehet célt elérni, csak egyre jobban közelíteni hozzá. Azért bízom jobban a mentalitásváltozásban, mint a felülről generált változtatásban, mert ameddig ez nincs, addig az egyezmények nincsenek ellenőrizve, tehát a rövidtávú érdekek könnyen felülírhatják a hosszútávúakat.
A zavargókról: nem mindegy, milyen ostoba egy gesztus, ha már ilyennel kell célt érni, inkább az odaláncolós, ülősztrájkolós, flashmobos verziót szeretem. Azt is felkaphatja a média ráadásul ott azok érdekei sérülnek, akik felelősek a vélt károkozásért. Az üzenet sokkal inkább átjön, mint így. Ha a koppenhágaiak ilyesmit tettek volna, sokkal
nehezebben tüntethették volna fel őket rossz színben. Van rossz reklám, még akkor is ha a marketingesek ezt nem is szeretik elismerni. :)
Stockhausen meg bekaphatja, remélem akkor is ezt mondta volna, ha egy rokona ott hal meg. Próbálom elképzelni a gondolatatit, mikor először látta a felvételeket:
Olyan szépen ugrott ki a harmincadikról, mint egy madár, ami elszállni készül, aztán, ahogy az agyveleje kiloccsant, mintha neo-expresszionista stílus jegyeit véltem volna felfedezni, a mintában az aszfalton. Hihetetlen élmény volt a művészet nagyon sokat köszönhet bin Ladennek.
Pfuj. Néha undorodom a modern művészettől.

Alfőmérnök 2009.12.27. 14:38:38

@bryan: Mondjuk, hogy minkettő (felülről jövő és mentalitás-) változás kéne, csak a mentalitáűsváltozásért többet tudunk tenni, úgymond rajtunk múlik (meg a többieken).

Nem vagyok meggyöződve, hogy az odaláncolós happeningekkel többet lehet elérni, nem hiszem, hogy akkora nyilvánosságot kapnának, mint a zavargók, és ez a döntő, nem az, hogy "mennyire jön át az üzenet", vagy kinek az érdekei sérülnek(kicsit). Hogy az zavargók többnyire unintelligens emberek, az másodlagos kérdés. A forradalmárok is sokszor ösztönösen cselekednek, ösztönösen van igazuk.

Stockhausen beteg, ez egyértelmű, bár nyilvánvalóan provokációnak szánta a kijelentését, ami be is jött, aztán jöhetett a magyarázkodás. Ha a provokatív szándékot lehántjuk róla, anyi értelmes gondolat van benne, hogy ez egy ördögien (azaz zseniálisan) megtervezett performance volt, egy hatalmas pofon a nyugati civilizációnak.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.12.27. 20:24:16

@bryan:

Örülök, hogy nem akarod elkezdeni a "Jó gazda-e az önkormányzat" című bezápult diskurzust. Én bizony önkormányzati kezelésbe venném az energiaszolgáltatást, pontosan azért, hogy az emberi életközösségek megtanulják az energiával való gazdálkodást, és számos egyéni megoldással egészíthessék ki a központi rendszereket. Az állami támogatású Nikecell homlokzati rendszereknek sem vagyok ellensége, de meg kell mondjam, hogy az energiahatékony épületrendszereknek ezer változata lehetséges, a megfelelő megoldás kiválasztását megint csak a közösségek és családok döntésére kellene bízni.
Azt pedig a világ legnagyobb abszurditásának tartom, hogy a Föld másik feléről ideszállított paradicsomot meg gyökeret egyem, amikor Mórahalmon és Apátfalván is termelnek.

Rikki Harcos 2009.12.27. 22:13:06

@malac69 nemigazországi hisztidetektor (centi=105):

ugye? szerintem napjaink egyik legnagyobb személyisége, már-már intézmény, szupersztár, de sztárallűrök nélkül

ha egy lakatlan szigetre vihetnék 20 lemezt, akkor tíz U2 lenne, és tíz Pink Floyd

szegény Bonót a South Parkban is megtámadták, hogy ő a Világ Legnagyobb Szarja, de néha ők is tévedhetnek

némelyik kép díjnyertes nálam...grat

cserenkov 2009.12.28. 14:30:47

Gyerekek! Lanois volt a legjobb U2 lemezek producere Eno-val társban. Természetes, hogy meghívja Bono-t a saját szólólemezére.

ÁrPi 2009.12.29. 10:46:19

@cserenkov:

A nagy U2-barát testvér is tudja ezt, mégis mintha úgy beszél azt mondaná

(( Makroökonomizáljunk, gazdaság-politizáljunk egy pillanatra (amíg felismerjük hogy nem vagyunk időn belül) :-) ))

,szóval mintha azt mondaná:

:Nem IMF-hiteltörlesztési-kiskáté,
hanem BokrosLajos.

A fenti 1. _6._ és mondjuk a 7. képekből kérhetnénk nagyítást, háttérképnek? :--)

ÁrPi 2009.12.29. 10:52:04

@bryan:

Hé Blájen, dehát Elpet sem csodaszerárus !
Egyébént hogyan "vö." azaz veted vetetted össze (értsd: hogyan, hol volt helyesen összevetve) a hazai melegházas élelminövénytermesztés és a "szállítóhajó energiafelvétele", ez miféle magabiztos kételyeskedés? :-)

Engem nem a kiwi-gyümölcs magyarországi melegházi termesztése és az ideszállíttatásos beszerzése/fogyasztása
ill. annak ökolábnyom-összehasonlítása érdekelne.

ÁrPi 2009.12.29. 10:54:25

@ÁrPi:
Elnézést a bryan-idézetet kihagytam még:
"" A helyi érdekeltségű élelmiszerellátás gyakran környezetvédelmi szempontból sem éri meg, (vö. melegházak és egy szállítóhajó energiafelvételét). ""

bryan 2009.12.29. 12:11:29

@ÁrPi:
A HVG-ben volt erről egy érdekes cikk, amit sehogy se találok, ami ezzel foglalkozott. Nem kiwiről, hanem mondjuk télen a paradicsomról, meg hasonlókról volt szó. Meg arról, hogy nem minden országnak hasonlóan jók az adottságai egy adott élelmiszer termelésére, tehát azonos energiabefektetéssel tudnak máshol többet termelni, még a környezeti szempontok figyelembevételével is.

pannonfunk 2009.12.29. 16:44:19

Ez csodálatos volt, rg, köszi!

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.12.29. 17:12:06

@bryan:

Amikor a piacon veszek paradicsomot, ha nem vigyázok, összetörik, mire hazaérek.Amelyik összetört, abból főzök lecsót. Amelyiket sikerült épségben hazavinnem, azt megeszem gerezdekre vágva, sózva. Oszt jó.

A SPAR-ban a holland paradicsom Hollandiától idáig nem törik össze, hazáig se. Felvágom, kemény belül, és alig van íze. Nem jó. És nem tudom, mi az, amitől nem törik össze, csak sejtem, hogy az se lehet valami nagyon jó.

Na ezért kell közel termelt élelmiszert fogyasztani. Életminőség, nemzeti tradíció, falu és város organikus egysége. Paradicsom Pista meg nálam javíttatja a mezőgazdasági gépek hidraulikahengereit. Ilyen egyszerű az élet, ha jól csináljuk.

jo tunder 2009.12.29. 17:48:13

@Elpet: Jol ertem, hogy azt javaslod hatmilliard embernek, hogy ne vasaroljon magyar elelmiszert ? Hanem probalja ugy megszervezni az eletet, hogy nekunk magyaroknak lehetoleg egyaltalan ne legyen mezogazdasagi exportunk ? Pontosan azt irtad le, hogy senki ne vegyen tolunk semmit, hanem termelje meg helyben. Ugyanis minden erved ami magyar viszonylatban igaz a masik hatmilliard emberrel szemben, az a masik hatmilliardra nezvest is igaz velunk szemben. A masik fontos dolog amit mondasz, az a kovetkezo : Ha van a kertemben kivalo paradicsom, akkor nem fogok rosszizu izlandi paradicsomot vasarolni. Gratulalok a felismereshez, ehhez erdemes volt komolyabb tanulmanyokat folytatni. Ha valamiben a magyar termek jobb mint a kulfoldi termek es megis kulfoldi termeket vesz valaki, az idiota. Ha valamiben a magyar termek nehezen elerheto es rosszabb minosegu mint a kulfoldi es megis azt veszed, akkor talan nem vagy idiota, de ne probald meggyozni az igazadrol a tobbseget, mert nem fog menni. Ha kicsit jobb a kulfoldi, de a magyar is elerheto es azert majdnem olyan jo akkor egy pontig a patriotikus jellegu enyhe protekcionizmus tunik optimalisnak, aztan meg nem. Es az elet akkoris kurvara bonyolult, ha jol csinaljuk.

Tehetetlen Dodó 2009.12.29. 18:02:04

@jo tunder: Te érted is, amit leírtál?
Itt pont arról van szó, hogy megetetik veled a rosszabb külföldit, mert vannak, akik nagyobb erejüket felhasználva, a hazait tönkretéve így tudnak nagyobb haszonhoz jutni.
Ha tanulmányozod az elmúlt 20 év gazdasági történetét, talán még egy-két felismerésre és összefüggésre is juthatsz szomorú állapotainkat illetően.

@Elpet: Ilyen egyszerű is lesz újból, mihelyt elérjük az erőforrásoknak azt a szűkülő állapotát, amikor már nem lesz érdemes húszezer kilométereket utaztatni mindenféle holmit, hogy néhány tucat rövidlátó, de kapzsi idióta minden szál hagymán vagy tornacipőn vagy klottgatyán 2 centtel többet keressen.
És ezt az eszelős, hülye pazarlást erős eufémizmussal korszerű globális gazdaságnak becézik.

jo tunder 2009.12.29. 18:09:17

@Elpet: Mult heten Izraelben voltam. Hajnali haromkor szedik le a zoldseget, gyumolcsot, a konterekben belul folyik a csomagolas a repuloterre menet, es meg aznap az europai szupermarketben van a termek. Erre valahogy nagyon buszke volt egy oregur aki egyszer vitt minket A pontbol B pontba. Az lenne jo, ha egyszer mi lennenk arra buszkek, hogy a Dr Paradicsom Istvan farmer es a szinten kivalo mezogazdasagi egyetemet vegzett fia a vilag legjobb minosegu zoldseget szureteli le es viszi ki Szaudi Arabiaba vagy a kibaszott Antarktiszra. En arra szeretnek buszke lenni, hogy megnyerjuk a globalis versenyt, de legalabbis tovabbjutunk a selejtezobol. Nehogy mar az legyen a patriotizmus, hogy nyifogunk.

Tehetetlen Dodó 2009.12.29. 18:23:00

@jo tunder: Na, ehhez nem kell nagy ész.
100 éve még nem volt teherszállító repülő, de az anyósomék kárpátaljai birtokán leszedett áru másnap reggel már a pesti piacon volt.
Erre ma is képesek lennének sokan, ha a torz globalista erőfölény segítségével nem nyomnák agyon őket.

bryan 2009.12.29. 18:24:36

@jo tunder:
Az a baj, hogy ez nem csak a tehetséges mezőgazdákon múlik, hanem a nyugati országok mezőgazdasági támogatásának radikális csökkentésén is pl. Addig nem fogunk Szaúd-Arábiába exportálni, amíg egy francia farmer háromszor akkora támogatást kap a terményeire, mint egy magyar gazda. Ha pedig nincs mezőgazdasági támogatás, akkor nem tudjuk felvenni a versenyt a jóval kevesebb szabály által kötött, alacsonyabb bérekkel operáló pl. kínai mezőgazdasági terményekkel. Elpet véleménye és a te álláspontod is kicsit dogmatikus nekem.

ÁrPi 2009.12.29. 18:37:21

@jo tunder:

Tudod megérdemelnéd hogy megemlítsem kötözködően hogy nem hatmilliárd hanem 6,8 Mrd, de te úgyis átsiklasz ilyenen :)
Baromi furmányos pihentagyú kötözködés részederől hogy vádolod Elpetet egy 6,8 Milliárdos fogyasztói létszámú exportpiacról való lemondással.

Elpet miatt tehát Mórahalom elesik egy HÉTmilliárdos fogyasztói piactól!

Neeem, abszolút nem jól érted tunder bácsi!
Itt fentebb írja Elpet hogy s mint töpreng:

""Nem tudom elképzelni, hogy Magyarország nemzetközi trendeket fordítana, de azért volna tennivaló. Két dolgot említenék, amellyel a _nemzetközi_rendszer_működési_zavarainak_ hatásától_óvni tudnánk magunkat""

reakcio.blog.hu/2009/12/25/idon_kivul/fullcommentlist/1#c8108691

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.12.29. 18:51:38

@jo tunder: ezt, így tényleg nem kellett vóna!:DDDD

ps.
akár most, klaviaturával basznám szét a fejét minden narancsszínű és műátrágyaízű "paradicsom"-importőrnek.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.12.29. 19:15:30

@jo tunder: "tovabbjutunk a selejtezőből"
Oda vagyunk beosztva. Sokáig külzdöttünk, míg bekerültünk...

(ja, fentebb, pável is én vagyok)

jo tunder 2009.12.29. 21:51:55

@szamárfül: Azt mi döntjük el, hogy hová leszünk beosztva.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.12.29. 22:58:23

@jo tunder:

Ha nem vetted volna észre, a patriotizmus dicsérete mellett arról is beszéltem, hogy a magyar paradicsom jobb, és hozzáteszem, hogy ráadásul olcsóbb, tehát nálam győzött az ár-minőség versenyben is.

A szar paradicsom azért szar, mert az egyébként romlékony árut olyan mesterséges technológiával kezelik, hogy bírja a szállítást, amitől szar lesz. Tehát attól szar, hogy messzire szállítják.

Majd még magyarázd meg ilyen módon a német gyártulajdonosnak, hogy szingapúri CNC gépet vegyen, mert a német iparnak az a jó. Meg a francia ínyencnek, hogy egyen magyar trappista sajtot.

De te egyél holland paradicsomot, megérdemled.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.12.29. 23:05:19

@Elpet: Elpet uram, a matematikusok internacionalisták :)

jo tunder 2009.12.29. 23:24:28

@Elpet: Én úgy tudom, hogy a magyar friss paradicsom export a teljes fogyasztásnak kevesebb mint a negyede, és ebből Hollandia részesedése igen csekély, a huszada lehet a teljes importnak. Magyarországon leginkább ebben az időszakban versenyképes az importárú.

jo tunder 2009.12.29. 23:28:08

nem export, hanem import !!

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.12.29. 23:29:43

@szamárfül:

:) A mérnökök pedig élvetegek, szeretik a friss paradicsomot, uborkát, aznap hajnalban szedett zöldhagymát ropogós fehér kenyérrel, házi vajjal, tejjel. Meg plasztikázott öregasszonyok helyett a fiatal hölgyeket, pedig a felvarrt bőr is a civilizáció és az orvostudomány csodája, egyben munkát ad a plasztikai sebészeknek LOL

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.12.29. 23:31:39

@jo tunder: Értettük, ezt én is írtam már el :))

jo tunder 2009.12.29. 23:42:41

@Elpet: Mindenki a friss paradicsomot szereti. Ugyanis sokkal jobb. Általában a magyar paradicsom, zöldség jó, de nem tudják megbízhatóan termelni, és ezért a nagy áruházláncok olyankor is preferálják a külföldit, amikor még a magyar paradicsom versenyképes lehetne. Ez olyan két-három hónap lehet egy évben ha jól értem, nem vagyok paradicsomszakértő (sem) csak utánaolvastam.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.12.30. 00:40:41

@jo tunder: "Mindenki a friss paradicsomot"
- A bökkenő ott van, hogy... pl. úgy nőnek fel egész korosztályok, hogy nem tudják, milyen a jó paradicsom íze... én is gyerekkoromban ettem igazán jót utojára... ugyan fater még termelget, de az, megmondom, mert nem blogol :) , hát szar a sok műizé miatt... én már készen állok rá, hogy MrSavage legyek ebben a szép új világban. (Korbácsolni azért nem fogom magam...)

ÁrPi 2009.12.30. 08:54:35

@jo tunder:

"Magyarországon leginkább ebben az időszakban versenyképes az importárú."

Való igaz, és én is találkoztam (Pesten az ecseri úti K.-ban) már olyan mórahalmi t.é.sz. csomagolású paradicsommal most december elején amelyre származási országként egyéb ország (konkrétan spanyol) volt feliratozva.(Gondolom fenn akarnak maradni a k.üzletlánc polcain...)

Ilyenkor az év fordulóján decemberben januárban akár az olasz paradicsomot is megkóstolnám ha finom: :-)

www.easycelebritys.com/m/manuela_arcuri_01/pics/manuela_arcuri_01.jpg

Itt van a paradicsomárus amikor piac után hazafelé indul a kertbe:

www.easycelebritys.com/m/manuela_arcuri_01/pics/manuela_arcuri_08.jpg

iá! :-)

Gabe2 2009.12.30. 10:01:15

Azért a német üzletekben (pl. Aldi) én mindig magyar tv-paprikát vettem, és a kacsa is magyar volt (Junge Ente aus Ungarn).

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.12.30. 10:40:41

@jo tunder: Óh, érteni vélem, Izrael az etalon, LOL.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.12.30. 10:47:25

@szamárfül: Bmeg, felétek nincs piac, ahol a néni meg a bácsi árulja a friss, házi, húsos, lila paradicsomot?

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.12.30. 10:49:19

@ÁrPi: nem mennek a linkek
Forbidden

You don't have permission to access /m/manuela_arcuri_01/pics/manuela_arcuri_08.jpg on this server.
Apache/2.0.59 (Unix) Server at easycelebritys.com Port 80

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.12.30. 11:10:07

@ÁrPi:

Mérnök vagyok,így bizonyos mértékig hivatalból globalista. De!

Amit lokálisan meg lehet oldani, ahhoz fölösleges globális erőforrásokat igénybe venni. Világos, hogy autót, mikroprocesszort, hűtőgép-kompresszort nem fogunk minden kistérségi központban gyártani, nem lenne értelme és irtózatosan drága lenne ilyesmit kis szériában előállítani.

nyarspolgar.blog.hu/2009/11/16/tomegtermek

Amit azonban lehet helyileg előállítani és fogyasztani, és ennek tipikus példája az élelmiszer, azt fölösleges utaztatni kontinenseken át.
Hozzájárul ehhez, hogy az élelmiszer esetén a rövid értékesítési lánc speciális minőségi előnyökkel jár, ezt próbáltam a paradicsom esetében egy gyakorlati példán bemutatni.

Ily módon nem vagyok híve az élelmiszer nagy kereskedelmi láncokon keresztül való elosztásának, mert a logisztikai lánc még térben közeli fogyasztó esetén is hosszú időt iktat termelés és fogyasztás közé.

Téglagyári Megálló 2009.12.30. 11:24:34

@Elpet:

Kedvenc példám a twin peaks-i Teszkó áruház. Tucatnyi ásványvizet lehet kapni, egyfélét nem: amit a legközelebb palackoznak, és ami amúgy országosan ismert.

Tehetetlen Dodó 2009.12.30. 13:46:45

@Elpet: Ugyan, kedves Elpet, miért kellene egy mérnöknek okvetlenül globalistának lennie?
Én ismerek teljesen antiglobalistákat is...:o)
Egyébként elég, ha a jó örec Ricardo-féle komparatív előnyök elvét elővesszük és máris ki lehet szortírozni, hogy mi nem tartozik ide.
És itt válik el az ésszerűség a globalista mindent-akarástól.

bz249 2009.12.30. 13:54:28

@Tehetetlen Dodó: igaz a vas és acél országát is biztosan támogatta pár mérnök (mert mérnökök nélkül még a fejlett szovjet tudomány sem tudott gyárat építeni). Nincs jobb az import vasércen és szénen alapuló termelésnek. :D

Érdekes állat ám az optimális pálya.

Tehetetlen Dodó 2009.12.30. 14:13:05

@bz249: Én nem vetnék rájuk követ: vagy támogatod vagy szabotálsz.
Az ávéhá meg szeretettel csókoltat.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.12.30. 14:27:28

@Tehetetlen Dodó:

Attól függ, hogy definiáljuk a globalizmust.
Ha úgy, hogy hipermarketben vásároljuk a kínai fokhagymát és a chilei bort, és Karácsonykor a legújabb világsiker hipergagyi ezoterikus pornóthrillert nézzük a plazmatévén, hogy újabb és újabb hitelek felvételével cseréljük kétévente az autót és az összes műszaki cikkeket, akkor antiglobalista vagyok.

De ha azt nézzük, hogy szívesen eszem francia sajtot, spanyol narancsot, kedvelem a német autókat, japán magnókat ( Grift, figyelsz?? ), az amerikai hot-melt ragasztógépeket és membránszivattyúkat, nVIDIA GeForce videokártyát használok és Nokia telefonom van, valamint nagyon örülök, amikor Németországba vagy Kínába tudunk gépet eladni, akkor globalista vagyok. Ugyanis van egy sor dolog az életünkben ma már, amit globális piacok nélkül nem lehet megoldani.

A dolog lényege ott van, amit írtál. A helyesen értelmezett komparatív előnyök ésszerű felhasználása ott, ahol szükséges és indokolt. És önállóságra törekvés, amiben csak lehet.

bz249 2009.12.30. 15:12:08

@Tehetetlen Dodó: nem kovetesi celzattal szurtam ide a megjegyzest, de nem hiszem, hogy ne lett volna olyan arc abban az idoben, aki tenyleg hitt az "onellatasban". Elelmiszerfronton egyebkent en is hiszek benne (bar toredelmesen be kell vallanom, hogy en a vizzel teleszivatott kemeny husu paradicsomot szeretem), merthogy ehezesbe mar haltak bele emberek, mobiltelefonhianyba meg meg nem. Ezert szerintem a mezogazdasagot nem feltetlen a maximalis gazdasagi hatekonysagnak kell jellemeznie.

Téglagyári Megálló 2009.12.30. 15:13:06

@Elpet:

Sajnos a francia sajthoz csak annak az árán juthatunk hozzá, hogy még a tejet is Németországból hozzuk, vagy legalábbis most ez a helyzet.

Tehetetlen Dodó 2009.12.30. 15:15:48

@bz249: Nem, én sem úgy gondoltam.
De akkoriban azért voltak kényszerítő erők is, hehe.

Tehetetlen Dodó 2009.12.30. 15:23:36

@Téglagyári Megálló: Ez azért nem így van.
Német- meg olasz tejet (mármint ilyen illetőségű cégek termékét) azért kell vennünk, mert anno (kezdve néhai Antall Józseffel) el lett kótyavetyélve a komplett magyar élelmiszer-feldolgozóipar. Ehhez jön még az, hogy egyedüli új-EU-országként nálunk nem jelentkeznek a támogatások előnyei, valami érdekes módon nálunk nem jutnak le a támogatások az átlag gazdákhoz, hehe, nem csoda, hogy az osánteszkó tót tejjel meg polák krumplival van tele.
A feldolgozóipart már fújhatjuk, de az utóbbi téren egy új kormány még sokat tehet.

bz249 2009.12.30. 15:39:34

@Tehetetlen Dodó: es micsoda szerencse, hogy nem kellett nemet munkaerot elbocsatani az ujabb cukor-tultermeles miatt, hanem lehet exportalni, van is egy tippem a lehetseges felvevopiacokra :(

www.flex-news-food.com/pages/26765/Germany/Sugar/germany-heads-big-sugar-crop-exports.html

Tehetetlen Dodó 2009.12.30. 15:43:43

@bz249: Cuki dolgok ezek.
A mutter idén már nem főz be, csak jövő nyáron.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.12.30. 15:47:13

Hozzátenném hogy a román Kaufland-okban magyar tejet árulnak (Vian márka).

pannonfunk 2009.12.30. 16:45:12

Én meg Szarajevóban láttam Medve sajtot, meg körcikkelyes Karavánt.

ÁrPi 2009.12.30. 19:01:12

@Talon Karrde:

Hohoho hát most én is észrevettem...úgytűnik tiltják a közvetlen rámutatást :)
Elnézést innen nyílik a két belinkelni szándékozott kép
( a 01. és a 08. képre gondoltam az előbbiben :-)

www.easycelebritys.com/m/manuela_arcuri_01/01.html

Naszóval mégegyszer :)
Ilyenkor az év fordulóján decemberben januárban akár az olasz paradicsomot is megkóstolnám ha finom: :-)

manuela_arcuri_01.jpg

Itt van a paradicsomárus amikor piac után hazafelé indul a kertbe:

manuela_arcuri_08.jpg

Iá! :-)

ÁrPi 2009.12.30. 22:48:14

@Tehetetlen Dodó:

Áá..ugyan bahhátom, a két képen ez az aligöltözött hölgy csak egy kellemes ábránd az ideális zöldséges kofámról akinek rövid logisztikai lánca van :--)

Persze nem az adóterhek és a piacrakerülés nehézségei miatt ilyen "gatyátlan" :-) és a kétkezi munka sem látszik :)

greybull 2010.01.04. 15:02:49

Amondó vagyok, hogy csapoljuk le a Balatont. Télen hideg, nyáron nem meleg, a néhány kánikulai napon nincs hely megszállni mellette, legalább megtudjuk mennyi hekk terem benne, vessük be a helyét búzával, arassunk mulassunk, igyunk echte magyar pancsbort (mindegyik pancs ne mondja senki, hogy nem!)oszt húzzunk el a balfenéken!
süti beállítások módosítása