Barna veszedelem in da house
2008. június 22. írta: Kínai Kálmán és Trágár Tóni

Barna veszedelem in da house

 Riasztó hírek érkeznek mostanában kis hazánk minden olyan szegletéből, ahol jelentősebb cigány népesség él. Vagyis lényegében minden településről, amely valaha is szerepelt a Csepű, lapu, gongyola című vetélkedőben. (Emlékeznek még e műsorra? Ha nem, Rózsa György három köcsögöt akaszt a köcsögfájukra!) Bár a Barna Párducok egyelőre még nem jelentkeztek, lassan közeledni látszik az az idő, midőn a Matula második borzalmas jóslata is valóra válik. Ez pedig nem jó. A cigánykérdéssel – nevezzük így a cigányokkal kapcsolatos problémákat – valamit kezdeni kéne. Nem lesz könnyű.

***

 Először is tegyük meg az ilyenkor szokásos köröket, s szögezzük le: nem vagyunk rasszisták. Ha szembe jön velünk valaki az utcán, eszünkbe sem jut azon gondolkodni, hogy az illető milyen származású. Ha viszont tízen jönnek szembe, egytől egyig lila susogós mackót és aranyláncot viselnek, hangosak és éles kések vannak náluk, akkor bizony átmegyünk a túloldalra. Nem rasszizmusból, hanem önvédelemből. Ha valaki nem így tesz, az nem toleráns liberális, hanem hülye.

 Mi hiszünk az emberek és rasszok születéstől való egyenjogúságában, s abban, hogy egy ember jó- vagy rosszfejségét nem határozza meg a származása. Hiszünk abban is, hogy isteni és esztétikai szempontból a kultúrák is egyenlőek. Abban viszont nem hiszünk, hogy a kultúrák egyformák lennének. Tapasztalataink és Spektrum tévés élményeink azt mondatják velünk, hogy az eszkimó kultúrának szerves része a fókavadászat, a vietnaminak a rizspalántázás, a görögnek pedig a kecskékkel való intim kapcsolat. Nincs is ezzel semmi különösebb problémánk, s az sem zavarna túlságosan, ha egy eszkimó származású rendszergazda vagy közlekedési rendőr beköltözne a szomszédunkba. Az viszont határozottan idegesítene, ha frissen nyúzott fókabőröket terítene ki száradni a gangra. Annak se örülnénk, ha szorgos kezek teraszosítanák és rizzsel bevetnék a Gellért-hegy oldalát. És az se zavar kevésbé, ha nagyhangú emberek tüzet raknak a lépcsőházban, vagy különös kegyetlenséggel agyonvernek minket, amiért kocsink szele megcsapta az út szélén őgyelgő kislányukat.


***

  Meg kell jegyeznünk, hogy sok ember amikor azt mondja, cigány, általában nem roma/cigány származású és identitástudatú honfitársait érti alatta, hanem azokat, akik kiállhatatlan köcsög módjára viselkednek. Ezért a továbbiakban mi nem is cigányokról fogunk beszélni, hanem kiállhatatlan köcsögökről, vagyis olyan emberekről, akikkel gyakorlatilag lehetetlen együtt élni. Gyengeelméjűek, figyelem! Nem állítjuk (és nem is szándékozunk sugallni), hogy minden cigány kiállhatatlan köcsög; és azt se, hogy minden kiállhatatlan köcsög cigány lenne.

***

 A kiállhatatlan köcsögök és a magyarok találkozása olyan, mintha egy nagyon ősi és rendkívül érdekes történelmi helyzet ismétlődne naponta. Biztosan tudják, milyen az, amikor egy ősi hagyományokkal, kifinomult szabályrendszerrel, maguktól értetődőnek tűnő normákkal rendelkező, kissé elpuhult civilizáció találkozik egy teljesen más jellegű – nyersnek, frissnek, vadnak látszó – kultúrával. Az utóbbi izmosabb és hatékonyabb, de ezt nem is elsősorban fizikai erőfölényének köszönheti, hanem annak, hogy áldozata nem akarja elhinni, hogy ilyen is létezhet. Amikor a barbárok elözönlik Rómát, és nem egyszerűen csak elfoglalják és némi fosztogatás után átveszik a hatalmat, hanem – mivel nem is értik, honnan is érthetnék, hogy mi ez az egész – szétkúrják a teljes kócerájt. Amikor a precíz szabályrendszerű, korlátozott hadviseléshez szokott lovagi seregeket a tök más stílust követő ősmagyar lovasok halomra nyilazzák. Amikor a mongolok elhatározzák, hogy Kína elfoglalása után a több évezredes öntözési és földművelési rendszert szétverik, a lakosságot kiirtják, a rizsföldeketpedig legelőkké és vadászterületekké alakítják (erről a tervükről végül hagyták magukat lebeszélni). És aztán amikor pár száz évvel később a kínaiak ellepik Belső-Mongóliát, és az évezredek alatt kialakult bonyolult pusztai ökoszisztémát pár év alatt visszafordíthatatlanul felborítják. Amikor az orosz katonák középkori kódexszel törlik ki a seggüket, és darabokra hasítanak egy antik komódot, mert szükségük van egy ékre a fészerajtó kitámasztásához. Amikor Czinege elvtárs helikopterről géppuskával vadászik őzekre. Amikor a focipályán a Real Madriddal szemben egy szakasz szudáni kormánykatona áll fel.

 Na már most, ezekben a helyzetekben nem az van, hogy az egyik fél egyszerűen csak genya, és kicseszik a másikkal. Ilyenkor sokkal inkább az történik, hogy a két fél teljesen más paradigmarendszerben gondolkozik, s az egyik fél nem is érti, hogy az, ami a saját normarendszerébe belefér, miért megdöbbentő és elviselhetetlen a másik számára. Hát valami ehhez hasonló a szituáció a kiállhatatlan köcsögök és a magyarok találkozásakor, azzal a különbséggel, hogy ez a találkozás már évtizedek óta tart, és hosszan elhúzódik. (A PISA-teszten kevésbé jól szereplők kedvéért megint meg kell jegyezni, hogy a kiállhatatlan köcsög kultúra nem azonos a cigány kultúrával. Az előbbi éppen az utóbbi pusztulásával jöhetett létre, s pont az értékelhető kultúra hiánya a jellemzője.)

***

 Na már most, a konfliktus ilyen alapvető jellege miatt a megoldás különösen nehéz. Ha valaki beköltözik a házamba, ellopja a tyúkomat, vagy minden éjjel 10-től 3-ig ordít az ablakom alatt, az általában tudja, hogy normát szeg, s így van vele miről beszélni. Ha valaki nem tudja, vagy tudja ugyan, de nem igazán érdekli, akkor a kommunikáció megkísérlése értelmetlen. A helyzet mélyebb elemzése is.
 

***
  És itt kell röviden kitérnünk a kiállhatatlan köcsögök egy az eddig említettektől eltérő, ám még elviselhetetlenebb fajtájára, a balliberális értelmiségre. Nem szeretjük a gerillaélményeket, a közszereplés és a magánélet összekeverését, de a dolog annyira adja magát, hogy most muszáj engednünk a csábításnak. Ezeket a sorokat egy parkban írjuk, Pest talán legmenőbb, legpuccosabb játszótere mellett. Ide nemhogy kiállhatatlan köcsögök nem járnak, de még magyarok se nagyon: a tér az ír, amerikai, angol, német stb. expatok ápolt feleségeinek és tiszta gyermekeinek felségterülete. S tudják, ki ül a szomszédos padon, a homokozóban játszó gyermekét figyelve? Nem fogják kitalálni, ezért eláruljuk: Tamás Gáspár Miklós. Na már most, az égvilágon semmi közünk hozzá, hogy miért ide jár, és miért nem a Lövölde vagy a Teleki térre. Mi is ide járunk. De… – a mondatot nem fejezzük be, úgyis tudják, mit akarunk mondani a ballib megmondóemberek hitelességéről.

***

 Adott tehát több tíz- vagy százezer kiállhatatlan köcsög, akik megkeserítik környezetük életét, s akikkel, mivel más paradigmarendszerben élnek, nem lehet tárgyalni. Mit lehet velük tenni?

  Először is ki kell mondani, hogy mit akarunk elérni. Mondjuk ki, hogy Magyarország alapvetően nyugati típusú demokratikus jóléti állam akar lenni, s ehhez elengedhetetlennek tartja, hogy lakói kövessék az európai normákat – úgy mint magántulajdon szentsége, viták fizikai erőszak nélküli megoldása, a másik lehetőség szerinti békén hagyása stb. Aki nem fogadja el e szabályokat, azt nem megérteni kell, hanem a hatályos törvények alapján börtönbe dugni. Bűncselekményre nem adhat felmentést a származás; ha valaki mégis ezt próbálja sugallni, annak büntetésül a nyilatkozatai alá a híradókban konzervnevetést kell keverni. Ugyanez történjék azokkal is, aki szerint minden baj oka a többség fajgyűlölete. És azokkal is, akik azt mondják, hogy előbb jobb életkörülményeket kell teremteni a kiállhatatlan köcsögök számára, s csak utána várhatjuk el tőlük a normák követését.

  Újra kell gondolni az emberi jogok tartalmát. Az élet nem Kusturica-film, itt egyáltalán nem vicces, ha valaki csinál tizenhét gyereket, aztán élete hátralévő napjait a kocsmában tölti részegen. Az ehhez való jogot nem lehet elvenni, de a gyerekcsinálásért járó pénzjutalmat, s súlyos esetben a gyerekeket is, igen. A rendszer egyelőre kb. úgy működik, mint a híres birkaiskola, csak éppen nem akar magától megszűnni – hát szüntessük meg. Nem rasszizmus, ha a segélyeket munkához kötjük, ha nem pénzben, hanem természetben adjuk ki a támogatásokat.

 Aztán össze kell gyűjteni egy tucat pártok és hülyék fölött álló okos embert, bezárni őket egy szobába, s meghagyni nekik, hogy dolgozzanak ki egy mondjuk száz évre szóló stratégiát – mondjuk a „munka és tanulás” cím alatt – a kiállhatatlan köcsögökkel kapcsolatos problémák enyhítésére. Aztán e stratégia végrehajtására minden pártnak fel kell esküdnie, függetlenül attól, hogy éppen kormányon van-e. A megfelelő forrásokat minden kormánynak biztosítania kell, fővesztés terhe mellett, még ha ez nem is hoz túl sok népszerűséget. Az etnobizniszmeneket meg kell fertőzni undorító és nagyon kellemetlen nemi betegségekkel.

  A munkát most azonnal meg kell kezdeni. A helyzet fokozatosan rosszabbodik, s egyre több helyen ténylegesen elviselhetetlen. Érdemes-e oda jutnunk, hogy az emberek szorult helyzetükben a rendőrség helyett a Magyar Gárdát hívják? Nem érdemes, már csak azért sem, mert elég sok adót fizetünk azért, hogy az állam megvédjen bennünket a szomszédainktól. Nem szabad félni a kemény lépésektől sem: ha a kiállhatatlan köcsögök nem értenek más nyelven – márpedig a napi tapasztalatok azt mutatják, hogy nem értenek –, akkor az államnak kötelessége akár erőszakkal is érvényesítenie az érdekeinket. Ezért tartjuk, baszki.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr82532231

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TFec 2008.06.22. 20:25:50

Épp most meg az Echon a riport erről az ügyről. Én liberális gondolkodású vagyok, szerintem ezt nem kell szégyelni, mint ahogy a konzervatív sem szitokszó. De most fogom a fejem, és nézek ki a fejemből, hogy úristen, hol vagyok, mi folyik itt???? Te jó Ég!!!!!!!!!

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.06.22. 20:54:27

Alapvetően jó írás, csupáncsak egy dolgot nem értek. A tényleg alapos és kielégítő körbeírás és elhatárolódást követően hogy jön össze a "kiállhatatlan köcsögök és a magyarok találkozása"? Ez így hangyafasznyit hiteltelen, ha érted, mire gondolok...

Kismacska (BELLA) 2008.06.22. 21:53:27

Kata1988!

Életemben először gondoltam, hogy azzal nyitok: anyád! Már bocs. Miért Szabolcsot? Menj már el jó messzire, rendben????

Áldozd fel te a saját szülővárosodat, de hagyd békén az én szülőhelyemet. A cigókat indiába vagy akármelyik olyan harmadik kontinensre kellene paterolni, ahol olyan szintű "emberek" élnek vagy inkább léteznek. Ott jól be tudnának illeszkedni.

Nemcsak én gondolom így. Merem állítani, hogy a rendes, adófizető polgárok 99%-a így gondolja, azok meg, akiknek van "szerencséjük" mellettük élni, a 220%-uk (itt utálat-hevességre is utalok).

Ésbanyeg, jogosan!!!!! Hétköznap döglenek. Ja...! Csak ha jó idő van, akkor ordibálnak hajnalig (valóban, itt a szomszéd házban is rontják a levegőt a cigók). Amikor aludnék.

És hétvége... hajj, azok (ezek) a nyári hétvégék...! Mert gondoljátok, hogy hagynak aludni???? Hétköznap tízig döglenek, hétvégén reggel hétkor-nyolckor már megy a kiabálás. A jó édes anyjukat!!!! Legalább a kenyéradóikra lennének tekintettel!

Nem voltam (ennyire) cigóellenes. De azzá válsz, ha a nyolcadik kerület lakója vagy. Remélem, nem leszek már sokáig nyolcadik kerületi lakos, mert ahelyett, hogy rehabilitálnák tényleg (pl. a Népszínház utcát), romániai cigók ülnek itt-ott, hogy a többit ne említsem...!

Tudnék még kisregényt írni, de valami hihetetlen, mennyire rühellem őket! Az a baj, hogy ŐK NEM AKARNAK BEILLESZKEDNI. Többet többségi társadalom kisebbségért nem tehet. Minden lehetőségük adott a kitörésre, és az emberekben még szánalom is ébredne, ha megpróbálnák tisztán tartani a portájukat, nem csak piára költenének, hanem vennének szappant meg mosószert és kicsutakolnák magukat is a koszból... komolyan, ha iskolába járatnák a purdékat, EGY NEMZEDÉK ALATT kitörnének a nyomorból!
Na jó, nem húzom a szót, de tény, nekik is tenni kellene!

smalladam 2008.06.22. 22:00:17

CrL

"hosszú távú program, sok pénz, türelem, gyakorlati tapasztalatokból kiinduló metódusokkal, oktatási, integrációs, jutalmazási megoldásokkal az egyik oldalon,(romapedellus programról hallott már valaki?) erős közbiztonsággal a másikon."

de mi van ha nincs rá 'sok pénz'?"

Akkor ülünk ölbetett kézzel, és nézzük, ahogy tölgy házát kifosztják, őt magát pedig agyonverik, ő meg csak hörgi, hogy de a balliberális értelmiség, a balliberális értelmiség a balliberális értelmiség...aztán minket is kifosztanak és agyonvernek.

olyan nincs, hogy nincs. a 200 milliós kormányszóvivői honlap árából egy kistérségi kaliberű integrációs projektet el lehetett volna indítani, vagy a roma pedellus program lecsökkentett állami támogatását visszapótolni.

egy kilométer autópálya árából nem is mondom, hogy mi mindent lehetne. de hát ezt mindenki tudja, csak a hőbörgésen nem jut tovább senki.

a hosszútávú programoknak meg az az előnyük van, hogy lehet őket ütemezni, és nem kell mindjárt előteremteni a teljes keretet.

amúgy meg egy piaci szemléletű program (értsd a segélyért cserébe az arcok dolgoznak valamit, tehát értéket termelnek) nyereséget is tud(na) termelni, vagy legalábbis visszahozná a belé fordított összegek egy részét.

ajánlom ehhez a témáhozz papp lászló tamás mai publicisztikáját a hírszerzőn. pont erről szól:

www.hirszerzo.hu/cikkr.a_vulgarszociologia_nyomorusaga_avagy_koveteljuk_a_naplopas_szabadsagat.70239.html

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.06.22. 22:43:23

SA,
engem nem kell félteni, mivel a mi környékünkön sok balnyik elit él (vonzódnak a jobber környékekhez, tisztaság, közbiztonság, viszonylag nevelt gyerekek, stb. ki érti?), ide nem engednek akárkit. Még házat bérelni se :P
És még melák is vagyok, és természetemnél fogva aggresszív fasiszta, mint a reakciósok általában.

Bár a Hírszerző publicisztikája mintha pontosan azt a szakértői pénzszerző stratégiát bírálná, amit én is. Vagy te nem is olvastad, csak belinkelted?

A Hírszerző magyarázatát még várom, hogy miért is Orbánhoz kapcsolja a Kékessy családot és ügyeit, amikor immár köztudottan MSZP-vel paktált le a fazon 2003-4-ben. Mijeza a libsi maszatolás?

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.06.22. 22:47:08

SA ilyen náci írást megtűrtök, és még be is linkeled?

zsögödbenő 2008.06.22. 23:18:21

calam 2008.06.22. 17:55:19
Bruce, egy kutatást hallottam erre nézvést:)

Na hát ez roppant érdekes, hiszen ma Mo-n arról sincs hivatalos statisztika, hogy milyen a cigányok/egyéb etnikumúak aránya a jogerősen elítéltek/bv intézet vendégszeretetét élvezők között...

smalladam 2008.06.22. 23:39:32

őrnagy, vegye már el a csövet a szeme elől...

tölgy. akkor várom a javaslatot egy azonnali rövidtávú megoldásra.

másrészt olvastam, nyilván azért linkeltem be. én is megkérdezhetem, hogy maga nem olvas se sajtót, se történelemkönyveket? mert ellenkező esetben nem állítaná, amit állít.

komolyabb ismereteim e téren főleg a kulturális-közoktatási szektorban vannak, ahol a legatyásodó vidéki tanárok, könyvtárosok és múzeológusok úgyszintén azt várják, hogy az állam indítson végre hosszú távú és világos programokat az oktatási és közművelődési rendszer szarból kihúzására. ezek szerint tehát ők is mind balliberális értelmiségiek, nemde?

másrészt eléggé felszínesnek kell lenni ahhoz, hogy egy elviekben vázolt megoldási módszert (amilyet én is tettem) összekeverjen azzal, amit ma magyarországon helyette, pláne a nevében a gyakorlatban alkamaznak. ez olyan, mintha az autózást hibáztatná azért, mert valaki béna és kocsiba ülve karambolt okoz.

azt pláne senki nem mondta, hogy a hosszútávú megoldás csak a "szeressük az elesett lumpeneket mert ők igazából jó fejek" elvi alapjából kell kiindulni.

olvasson vissza a inkább a kommentek között, tóni és kálmán saját maguk kommentelték ide, hogy e poszt mondanivalója alatt pont ugyanezt (hosszútáv, blalbla) értették.

segítek: "Smalladam, éppen erről szól a poszt, csak mi jobban szeretjük fosni a szót. Pedig mi flekkdíjat sem kapunk." na most akkor ők is balliberálisok vagy mi?

zobaal 2008.06.22. 23:47:08

egyszer elfog pattan itt valami és akkor akasztani fogják a férgeket ezt most kéne megakadályozni de csak naprol napra szarabb lesz a helyzet és nagyon ugy tünik hogy azok akiknek elegük van ebből tehát az összes normális ember fogja kezébe venni az ügyet és akkor biztos hogy nem békés befejezése lesz a dolognak mert ezt nem lehet annyiban hagyni

CrL 2008.06.22. 23:51:31

smalladam, sztem is lenne rá pénz de másra elb...ák

zoba, most eltekintve a stílusodtól, sajna sztem is el fog odáig menni a helyzet hogy csak egy nagyobb krízis vagy brutális sokk fogja szeretett politikusainkat és az országot felébreszteni édesded álmukból mert a helyzet már túl van azon, hogy tarthatatlan.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.06.22. 23:56:48

SA,
kálmán és tóni közül az egyik balos. De nem ez most a kérdés :)
Az ő hosszútávú ez-meg-azuk is vágyálom, széplelkek fabiánus/etatista reformizmusa (mert a megoldó reformok, intézmények az államtól jönnének).
Mert ők sem merik kimondani, hogy nincs megoldás, törvények kellenek és azok alkalmazása, kényszerítő eszközök - csakhogy, ebben egyetértek bs-sel - ez a nagy tömeg szavaz, ezért egy kormányzat sem mer a törvényekkel élni.


És ezért az emberjogi nyálazásért bizony a ballib értelmesség felelős.

Invictus 2008.06.22. 23:57:59

Nagyon igaz a cikk, de azért az igazsághoz hozzátartozik, hogy a kiállhatatlan köcsögök között nem csak barna bőrűek vannak, hanem fehérek is szép számmal. Nagy részük persze egy-két fokkal elviselhetőbb, mint az életvitelszerűen bűnöző kisebbségiek, de ők is nagy ívben sz*rnak számos normára.

CrL 2008.06.23. 00:03:16

tölgy, manyira gondolt?

Pilgrim 2008.06.23. 00:06:30

A kurucoknak tetszett a poszt. Ez most jó vagy rossz? :)

kuruc.info/r/1/26381/

smalladam 2008.06.23. 00:17:30

tölgy, szerintem nem ilyen egyszerű a helyzet, hogy a hosszú távban gondolkodás vágyálom, amúgy meg mégicsak egy államban élünk, szóval elég nehéz úgy cselekedni akrá önállóan is, hogy az állam valami gyökeres mást csinál, és ez nem ugyanaz, mint az államtól várni mindennek a megoldását.

a közszférában meg pláne ez van: kitől várja a tanár a megoldást, ha nem az államtól, aki az oktatás szabályait és feltételeit megszabja, és a pénzügyi ügyekbe is beleszól?

sajnos bal, vagy nem bal, a hosszútávú problémamegoldásra ebben az országban jelen pillanatban kicsi a lehetőség. a választási harc miatt, és azért is, amiben magának tökéletesen igaza van, hogy az ilyen projektek megvalósítói a saját házuk kocsifelhajtójáig húzzák csak a csatornát meg az aszfaltot, hogy egy közérthető példával éljek.

ebben a cigánykérdésben viszont egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy ha nem ehhez a megoldáshoz ragaszkodunk, akkor mit lehet tenni? a törvények önmagukban nem elegek, hiszen most is arról van szó, hogy nem tartják be őket, és a börtönökat is csak pihenőnek használják...

a feszültség a szigortól nem fog elmúlni. kell oktatási, felzárkóztatási, akármilyen program. ami csak hosszútávú lehet. és kell, hogy ne a simlis "projektmanagerek" meg az álszent jogvédők tegyék rá a kezüket. van rá példa más országokból, hogy tud ez működni..

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.06.23. 00:20:41

sa,


bizony a szigor sok mindent megoldana. Lehet ezt "fasiszta" véleménynek minősíteni, de a mostani áldozatok (a pár, akik a saját! ingatlanukból kényszerültek menekülni) kimondták a lényeget: egy két elemisnél a diszkurzív stratégia nagyon nem fog működni. Viszont a csattanó gumibotot érzékelik.
Tudom, darutoll, meg egyebek, de működik.

Editor-in-chief · http://nehagydmagadkirabolni.blog.hu/ 2008.06.23. 00:21:23

Nagyon jó a cikk, tényleg gratula!

Annak ellenére, hogy szemmel láthatóan jókedvűen írtátok a cikket, benne van minden lényeges dolog. Ránézésre egy kabaré tréfa is lehetne az írás a stílusa miatt, de sajnos minden úgy van ahogy mondjátok. (A "köcsögölés" miatt az írás kicsit komolytalannak tűnik, ismétlem tűnik)

Megoldást is javasoltok, miszerint ha jól értem, azokat, akik normális, európai életmódot folytatni nem képesek, csak bűnözni, azokat rács mögé kell dugni. Egyetértek de sajnos csak egy bibi van, de erről ti (sem) nem tehettek:

egész friss adat szerint a magyarországi börtönök 17%-kal túltelítettek, ezt sajnos a bűnözők is tudják, így egy kis lopás-rablás miatt nem biztos, hogy igyekezni fognak az ügyészek-bírák mindenkit lesittelni.

Igen valóban ez a probléma gyökere, elég sokan egy egészen más dimenzióban élnek, mint a többség. Ezért szerintem 2 lehetőség van:
vagy nem sikerül a beilleszkedés, vagy csak és kizárólag erőszakkal lehetséges.

CrL 2008.06.23. 00:26:33

Editor in chief, na igen ez meg a másik, robbanásigzsúfoltak a dutyik. Ehhez jön még, hogy sokaknak élet a börtön, van kajapiamelegek meg minden. Nagyon durva a helyzet.

Editor-in-chief · http://nehagydmagadkirabolni.blog.hu/ 2008.06.23. 00:38:44

Hát, lehet, hogy nem plázákat kéne építeni, hanem börtönöket.

De az se mindig jó, mert még kigyúrtabb és még "okosabb" lesz ("börtönegyetem").

smalladam 2008.06.23. 01:30:37

gabrilo

ha olvastad a kommentjeimet, akkor láthattad, hogy én nem a szigor ellen beszélek, csak azt mondom, hogy pusztán a szigor féloldalas helyzetet teremt. kell a szigor. de az önmagában nem fogja megváltoztatni a kulturális-szociális szinten mélyen gyökerező problémákat.

aki szerint a vérbosszú ősi szokás, és nem bűncselekmény, az nem fogja meggondolni magát attól, mert becsukják.

ez történelmi tény, szó sincs semmilyen darutollról. a 2006-os rendőri fellépések után én különben is óvatosabban emlegetném a gumibotot..

Invictus 2008.06.23. 01:51:19

A ballib értelmiség meg tetszik vagy nem, nyakig sáros abban, hogy ide jutottak a dolgok. Nem tudok róla, hogy ilyen aktív cigányfajvédelem működne Szlovákiában, Romániában stb., mint Magyarországon. Nálunk meg az adófizetők százmillióit költik el a cigányfajvédők Audikra, irodákra, urizálásra. Van OCÖ, ombucmanók, kisebbségi önkormányzatok stb.
A cigányok elszemtelenedésében is vastagon közrejátszott a lépten-nyomon rasszizmust kiabáló liberális értelmiség, ők alakították úgy a közbeszédet, hogy adták alájuk a lovat. Már mind tudják, hogy ha balhé van, vagy csak el akarnak valamit érni, rasszizmust kell kiabálniuk, meg azt, hogy mennyire elnyomják őket... Az SZDSZ-es elitet börtönbe kellene csukni, mindegyiket más-más cellába, 7-8-10 kancigány közé.
Sajnos attól tartok a demokratikus jogállam keretei között a probléma kezelhetetlen. Ahogy a nyugat-európai társadalmak sem tudnak mit kezdeni a harmadik világból bevándorolt tömegek bizonyos kellemetlen mellékhatásaival, az USA sem a feka bűnözéssel (mert nagyrészt ők töltik meg a börtönöket, persze az ottani jogvédők - akiknek a szó- és érvkészletét használják az SZDSZ-esek - szerint csak azért mert diszkriminálják szegényeket). Sajnos az az igazság, hogy túl kulturáltak, elpuhultak vagyunk, "ők" pedig csak és kizárólag az erőt tisztelik. A többség toleranciáját a normaszegő magatartással szemben a gyengeség jelének tekintik (tulajdonképpen teljes joggal), és csak még durvább normaszegésre bátorítja őket. A rasszizmuskártya pedig csak eszköz a kezükben, semmi több.
Abból is látszik, hogy nem speciális cigány problémáról van szó (és nem genetikai okokra vezethető vissza a jelenség), hogy hasonló problémák vannak más országokban az afrikai (izé, afroamerikai), arab, török stb. etnikummal. Egyszerűen, ahogy a cikk is megállapítja, a normákat nem tisztelő, teljesen más civilizációs és szocializációs fokon álló népesség és a túlcivilizáltság miatt hozzájuk képest puhapöcsökké vált "fehérek" konfliktusáról. Kb. annyira tudunk mit kezdeni velük, mint a Pusztító című Stallone-film jövőbeli rendőrsége a Wesley Snipes által alakított kihibernált bűnözővel.
Nem látok reményt össztársadalmi megoldásra, lehet elkezdeni felfegyverkezni, megtanulni verekedni stb. Illetve akinek módja van rá, védett környékre, "biztonságos buborékokba" költözni. Hamarosan elterjedhetnek a fallal körülvett, őrzött lakóparkok, az állig felfegyverkezett izraeli telepeskolóniák mintájára.
Aki meg nem engedheti meg magának, készülhet a vadnyugati állapotokra. Csak az a baj hogy a vadnyugaton az embereknek volt joguk az önvédelemre, itt meg az állam azt üldözné, aki szembeszállna az őt terrorizáló bűnözőkkel (akikkel szemben az állam nem tud vagy akar tenni semmi hasznavehetőt).

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.06.23. 01:58:02

smalladam,

a gumibot márpedig fontos eszköz, és nagyon nem mindegy, mik a használat konkrét körülményei: azaz, nem mindegy, hogy valakivel szemben azért alkalmazzák, mert a kormánnyal szemben ellenvéleményt képvisel, vagy az ellenzéki párt gyűléséről készül hazamenni, vagy pedig kapával-kaszával vonul föl egy család háza elé.
Különbség tétessék.

Invictus 2008.06.23. 01:58:39

Aki akarja tudni, merre haladunk, az nyugodtan megnézheti Latin-Amerikát (Brazíliát főleg). Vagy pár filmet, pl. az Isten Városát. Sajna sokkal reálisabb forgatókönyv, mint hogy sikerülne integrálni a cigányságot.

smalladam 2008.06.23. 02:18:48

gabrilo

tudtam, hogy ez fog következni:D először is ugye 2006-ban őszén nem csak a babakocsis anyukákkal csapott össze a rendőrség, hanem virtigli kődobálókkal is, szóval a kép differenciáltabb.

másodszor pedig én csak arra utaltam, hogy a 2006 őszi (nem csak okt 23 délutáni) események szépen megmutatták a gumibot veszélyeit, minden politikai preferenciától, vélt vagy valós szándéktól eltekintve.

Bölcs Lázadó · http://bolcslazado.blogspot.com 2008.06.23. 04:15:25

Ott rontod el a gondolatmenetet, kedves cikkíró, hogy nem analizálód ki, mi vezet a kiállhatatlan köcsöggé váláshoz. A képlet szerintem egyszerű: adott szocialis háttér X kulturális környezet X agykapacitás. Ezt csak azért mondom így el, a képletet, mert bizony sok olyan becsületes, fehér magyar embert ismerek, aki valami hihetetlenül kiállhatatan nagy köcsög. A legtöbb persze tanulatlan suttyó, büszke városi paraszt, első-másodikgenerációs fővárosi, aki kultúrálisan ugyanúgy el van tévedve, a szolis-dokkos életérzésével, a neonhasú hondájával, mint a cikk mellékletében szereplő képeken megfigyelhető gondosan unszimpatikusra összeválogatott roma származású személyek némelyike. Kedves cikkíró finoman fogalmaz, de mégis olyan érzése van az embernek miközben olvassa, hogy nekifutásból ugrott rá a dobbantóra, és az ugrás után már állíthatjuk is fel a táborokat meg a kemencéket. Nem állítom, hogy rasszista lenne a kedves cikkíró, de az irányvonal, az óvatoskodás ellenére is, világos. Ennél erősebben is oda lehet mondani, érthetően, úgy, hogy még az alja paraszt is megértse, ne csak a K-infóról tájékozódhasson, hanem mindjárt rögtön helyből innen is. Ezzel a finomkodással csak a magukat értelmiséginek képzelő városi bunkókat tudod magad mellé állítani. Az intelligens emberek fintorogva fordulnak el egy ilyen üres, fércelt írástól.

Bölcs Lázadó · http://bolcslazado.blogspot.com 2008.06.23. 06:05:52

A nagy sietségben kis híján el is felejtettem idézni Magyar Árpád megoldási javaslatát - éppen a témába vág! bolcslazado.blogspot.com/2008/05/revenge-of-magyars.html

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2008.06.23. 06:52:22

Bölcs Lázadó:
Ne szégyelld, hogy gumicsizmás trágyatologató paraszt vagy, de főleg ne a városiakat okold ezért. Megpróbálod úgy csavarni a poszt alapvetését, mintha egy bicskás cigány horda egyenértékű lenne a kiglancolt ócska Hondáját bőgető fiatallal. Öreg, itt egy bűnöző életmódot folytató szubkultúráról beszélgetünk, nem lenyalt hajú diszkópatkányokról. A "kiállhatatlan köcsög" elnevezést a poszt írója kizárólag a bűnöző életmódot folytatókra alkalmazta. Amennyiben szerinted, falusi paraszt, át kell konvertálnunk az értelmezést falu-város, vidék-főváros ellentétre, ám legyen. Biztos frusztrál, hogy a szomszéd Julist valami városi ficsúr lenyúlta előled, ez érthető. Aki olyan balfasz, hogy nem tudja, mi a különbség a Dokk előtt menősködő fiatal és a bárkit, bárhol, bármikor, bármilyen okból leszúrkáló, agyonverő cigányok között, az lehet, hogy a pöcsét sem tudja, mire kell használni. Érthető téhát a Julis döntése, hogy nem a buta, trágyatologató parasztnak dugta oda a farát, hanem a városi jampecnak.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2008.06.23. 07:22:28

Na, éppen most volt a Mokkában egy magyar család ügye, akit rendőrség odavetett koncnak 30-40, kaszával, kapával felszerelkezett cigány elé, de a Magyar Gárda megmentette az életüket. Az ulrta ballib műsor ultra ballibes műsorvezetője csupán arra volt kíváncsi, hogy mit keresett a helyszínen a MG, és a család ugyan miért félt a kedves cigányoktól. Persze, nem tudom, ő mit tenne, ha a kutyája fejét levágnák, az utcán megvernék, az autóját összetörnék, majd a háza előtt felfegyverkezve éppen lincselésre készülnének, de a rendőrség nem védené meg.

Nzoltan 2008.06.23. 07:32:41

Volt tegnap a naplóba a kisebbségi ombucman, és szlovákiai éhséglázadást vizionált.

Miféle éhség? A ezekben a körökben tányérostévé kelendőbb mint a kenyér.

Nzoltan 2008.06.23. 07:35:09

Akarom mondani olyat mint ami szlovákiában volt.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.06.23. 07:43:03

SA
Hosszútávú programok...
mégis milyen hosszúak? És ki vállal felelősséget a reformmus kudarcáért? Mert 40 év reformizmusa ez ügyben bizony kudarc.
Bizony államban élünk. Az meg erőszakszervezet. Akkor éljen a kapott hatalommal, és ne csak elvegye a pénzem, hanem védjen is meg.
A "mélyebb" és "strukturális" okoka keresőknek pedig még nem sikerült megtalálniuk azokat, noha ölég nagy erőforrásokat kaptak. Talán rossz helyen keresték azokat? Talán nincsenek is ilyen "mélyebb" okok?

Kopiás Attila Steve 2008.06.23. 07:46:38

Nah, nekem szépen megállt az eszem és ácsorog.
A "köcsögökről" szóló cikk minden illusztrációja cigány. A cikk egyértelműen a szerző cigányokról alkotott véleményét írja le. A commentekben hemzsegnek azok a commentek, amik képesek per "a cigányok" megfogalmazást használni, azaz íróik addig az alapvető információig nem jutottak el, hogy a cigányság (mint a zsidók, autósok, melegek, szőkék vagy menedzserek) nem homogén, azonos módon működő tömb. A megoldási javaslat explicit módon a cigányok megrendszabályozása.
Oké, ez eddig világos.
De mi a rézfánfütyülőért kéritek ki magatoknak, hogy rasszistának néznek? Lehet gyengeelméjűzni, de attól ez még per definíció rasszizmus. Ha egy székre kiírod, hogy hülye aki ezt széknek nézi, attól az még ha megfelel a definíciónak, akkor szék lesz. Át lehet venni a kurucinfo és tomcat által rendszeresen felemlegetett "nem vagyok rasszista, csak a bűnöző/zajos/nemszimpi cigányokkal van bajom" szöveget, de ez az, amit rasszizmusnak hívnak.
És igen, a problémák létezőek és valósak. Németországnak tényleg jót tett eleinte gazdaságilag a zsidók deportálása és a diktatúra, része volt a megoldásnak arra a szarra amiben voltak. De attól még, hogy a "véráldozatot bemutató", "nemzetünkön élősködő" fertőző elemeknek hívták a zsidókat, ez nyilván rasszizmus.
Ez nekem kicsit ilyen válaszútnak tűnik. Rasszok alapján definiálni a köcsögöket, de mellette verni a mellem, hogy nem vagyok rasszista, hosszú távon nehéz. Valamelyik irányba mindig elindul az ember. Vagy tomcathez hasonlóan egy idő után belátja, hogy ő bizony rasszista és az is akar lenni, hajrá; vagy rájön, hogy ő semmiképpen nem akarja ezt az utat járni és jusztis elkezd alternatív megoldásokat keresni. Az, hogy az mszpszdsz szarik az országra (including cigányság) és nincs semmire megoldási javaslata, azért nem érv arra, hogy akkor innentől etnikai alapon hozzunk szabályozást, csak épp figyeljünk oda, hogy ne legyen leírva, hogy a cigányokra gondolunk...

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2008.06.23. 07:58:10

KA Steve:
A rasszizmus nem ez, ha a szónak nem hétköznapi, vulgáris értelmét nézzük. Az, hogy egy másik kultúra, szubkultúra megnyilvánulása számomra elfogadhatatlan, csupán etnocentrizmus. Akkor lesz rasszizmus, ha az én unszimpátiám kapcsán tevőlegesen is hátrányt okozok az adott kultúra, szubkultúra tagjainak. Márpedig nálunk a tevőlegesség az ő oldalukról valósul meg, ergo ők a rasszisták.
Arról már nem is szólva, hogy fentebb írtam le: én rasszista vagyok. Igenis rühellem a ciágnyokat. 1000-ből 999 bűnöző. A bűnözés nem lehet a kultúra része. A bűnözés deviáns magatartás, amit nem vagyok kötelező elviselni. Törvényeink köteleznek, hogy elítéljen a cigányokat. Ha ettől rasszista vagyok, akkor büszkén vagyok az.

Zetek 2008.06.23. 08:12:03

Előítéletem legfeljebb az ausztrál őslakókkal szemben lehet, hiszen még nem találkoztam eggyel sem. Cigányokkal viszont igen. Másrészt minden demokrácia alapja a jogok és kötelességek összhangja. Ez a alól kívánnak kultúrára, múltra, régi elnyomásra hivatkozva, felmentést adni egyes csoportoknak.

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2008.06.23. 08:21:09

Sokat elárul, hogy a poszt igazán tetszett a kurucinfo-nak:

"Az amúgy polkorrekt, az Index tulajd Reakció Blog egy nagyon kellemes CIKKEL örvendeztetett meg bennünket cigányügyben."


GRATULA a szerzőknek!

Tartsátok az irányt!

(:irónia, és :( )

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.06.23. 08:40:20

A hírszerzőt is dicséri a kuruc kuruc.info/r/1/26382/
Mindenki náci lesz mégis SA?:DDD
A röhögéstől nem tudom levenni a látcsövet a szememről:DDDDD

Kopiás Attila Steve 2008.06.23. 08:45:51

attitűd: hát ezaz... kurucinfo nagyon korrekt iránytű vallás- és faki tolerancia esetén...

Falafel: Jaja, az vagy, erről beszéltem, hogy egy idő után eldönti az ember merre megy. Persze mindig irányt válthat ha úgy látja ezek a motivációi alapvetően nem olyan világ felé vezetnek, mint amiben ő élni szeretne. Mindenkiben van rasszizmus, ez szerintem nem kérdés, rasszizmus-mentes ember utópia mint a tökéletes pasi/nő. A kérdés itt az, hogy mindennapi cselekedeteinkkel növeljük magunkban ezt vagy azon dolgozunk, hogy szolidáris irányba mozduljunk el. Rasszistának (homofóbnak, antiszemitának meg mittoménmég minek) nem csak azért rossz lenni, mert tudatosan az a célod, hogy más emberek életét rontsd annak érdekében, hogy neked jobb legyen, de visszaüt. A Barna Párducok eredetileg vicc volt, de lesz ez még komoly is. Aztán ott állunk, mint a palesztín-izraeli konfliktus, ahol mindenkinek hűdenagyon igaza van, csak mégis mindkét oldalon civilek százai halnak meg. Mert a másik, hát persze. Ez olyan mint a Gárda téma. Szerintem ugyan mélységesen embertelen tudatosan létrehozni egy szervezetet arra a célra, hogy megfélemlítsen más embereket (nem verést, zaklatást, hanem a felvállalt megfélemlítő célt mondom), de ez csak az egyik oldala. A másik az a fegyverkezési verseny logikája, ami mindenhol működik. Ha bekeményítesz, be fog az ellenfél is. Amire te is. Amire ők is. Közben meg persze a "civilek" isszák meg a levét. És tök mindegy, hogy kinek reális érv, hogy "ők" még mélyebben vannak. Nyilván nekem nettó baromság, 999 bűnöző, mi? De neked meg ez a világképed. ÉS akkor szerinted merre tart ez a dolog? Szerinted a Gárda megjelenése csökkentette a bűnözést? Csökkentette a "magyarok gyűlölnek minket, csak magunkra számíthatunk" hangulatot? Vagy neadjisten éppen erősíti? Mert ha mondjuk pont hogy fenyegetettség érzést kelt, azt érezteti, hogy szerintünk úgyis bűnözők vagytok akármit csináltok (999 ugye), akkor ez nyilván majd a magyarok iránti empátiát fogja növelni? Véletlenül sem lehet, hogy éppenhogy bekeményítenek és innentől annak is elkenik a száját - megelőző önvédelem ugye, ezt mindenki mindig mondhatja - aki amúgy megúszta volna.
Szóval szerintem ha valaki attól vár bármiféle integrációt és együttműködési készséget, hogy bűnözőként kezel egy egész népcsoportot, igyekszik megfélemlíteni, megregulázni, majd etnikumspecifikus törvényeket hozni, hát, az nagyon el van tévedve...
Fontos, nem a problémák tényét vitatom, sőt. Szerintem pont hogy nagyon erős jelenleg az etnikai-kulturális alapú konfliktus megdobva a szociális- és vidékproblémával. És a rasszizmus az egyszerűen ezt erősíti, mintha magában nem lenne elég. Nem vagyok vátesz, fingom sincs, mi lehetne az épkézláb megoldás, de hogy nem ez, az fix... Az a gyanúm amúgy, hogy amíg az energiáink és gondolataink nem is abba mennek, hogy a) elvetjük a jelenlegi helyzetet mint elfogadhatatlant; b) elvetjük a rasszista törekvéseket, mint ön- és közveszélyes irányt; c) tényleg nekiállunk valami értelmes megoldást keresni; nos addig maradunk ezen a gettóháborúm szintem, ami senkinek nem jó...

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.06.23. 08:48:51

Hannibál, nem sok energiát fordítottál a cikk gondolatmenetének kritikájára, helyette egy szokásos (elharapott) leszalonrasszistázással oldottad meg a dolgot :(

KálmánTóni a legégetőbb problémák egyikéről írt, józanul, világosan. Alapvető felvetéseivel teljesen egyetértek.

Kopiás Attila Steve 2008.06.23. 08:52:03

Őrnagy: a hírszerző mindenféle szociális támogatás csökkentési lehetőségének örül, neoliberális irányultságú lévén szerintük az ideális világban végre nem akadályoznak minket ilyen posztkommunista dolgok amik hátráltatják a gazdag családba születetteket a további gazdagodásban. Részükről ez gazdasági probléma, nem etnikai, a kuruc meg mindenre ráugrik, ami csak megtetszik neki.
De itt konkrétan etnikai kérdésként van kezelve a téma, csakúgy, mint a kurucéknál. Gazdasági-globálpolitikai kérdésben van, hogy velem is egyetért a kurucinfó mert nem egymáshoz viszonyítva határozzuk meg nézőpontunkat, de más, amikor konkrétan tolerancia terén kerülsz velük egy platformra, nem?

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.06.23. 09:03:32

Igazad van Steve, csak soha nem tudom megállni, hogy ne pukkasszam a liberálisokat, főleg ha ziccer adódik :DDD

Zetek 2008.06.23. 09:04:48

KA_Steve! Mi a javaslatod? Hogyan állítod le a szaporodási spiráljukat? Mi a számukrakidolgozott oktatási, muknahelyteremtésim, stb. elképzelésed? Mert ugye azt zseniálisan igazolod, hogy mi miért nem jó, de mi az ellenjavallatod?

IHCS 2008.06.23. 09:17:05

Nem értem Zetek, te társadalom mérnök vagy?

Szerintem ha már egyszer felhagyna a többségi társadalom a kisebbség felemelésével és hagyná őket, azok maguktól többre lenne képes, mint a mi áldásos tevékenységünkkel.

Kemény munkával és sok sok erőforrással sikerült megakadályoznunk, hogy perspektívikus megoldás legyen a számukra a munka és a tanulás.

Ugye milyen jól megy ez nekünk jó, szándékú népboldogítóknak?

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.06.23. 09:17:08

nalám. előkerült egy két végletekig polkorrekt arc, aki a jelek szerint képtelen különbséget tenni a "társadalomból önként disszidáltak néven nevezése" és a "kinyírom mindet" attitűd között.

legyél mindig ilyen hidegvérű, nyitott liberális. akkor is, ha majd téged, vagy a családodat éri egy olyan attrocitás, amiről eddig csak a médiában olvastál.

a jelenlegi kisebbségi politika ezt a területet egy 3 éves gyerek hozzáállásával és profizmusával kezelni: becsukom a szemem, és enkem se látnak. nem látom, nincs.

riszpekt a kínai-trágár duónak. mondjátok ki, fiuk.
(már ha ketten vagytok és tényleg fiúk)

Zetek 2008.06.23. 09:26:25

IHCS Miről beszélsz? Ki a társadalom-mérnök?
Nincs it semmi népboldogítás, tiszta választási matematika. A kormánypártok olcsón megvehető szavazói, ezért görcsölnek ennyire a mostani, mindfen szempontból megbukott segélyrendszer fenntartása mellett. S ezért próbálnak minden vitát rasszizmus váddal ellehetetleníteni.
Ugyankkor a probléma adott. Pl. Gunnar Heinsohn munkássága szerint az egyik, pl. a már emlegetett palesztin, vagy afrikai konfliktusokban a feleslegesen nagy számú, teljesen jövőtlen fiatal férfi.

IHCS 2008.06.23. 09:37:54

Egy falukutatás kapcsán januárban M.o. egy aprófalvas vidékén interjúztam polgármesterekkel. A mintegy 10-11 polgármester (köztük 3 szocialista) egytől egyig üdvözölte a Magyar Gárda megjelenését, "akik végre foglalkoznak a mi problémánkkal és megvédenek minket".

Először ijesztő volt, de tulajdonképpen az MG-vel szembeni megoldás is benne volt az ő véleményükben.

Meglepő módon a megoldás az, amit jelen cikk szerzőpárosa is mond.

Ha a magyar állam nem garantálja a falvakban a tulajdonjogot és nem nem véd meg a fizikai attrocitásoktól, akkor ezen védelem iránt megjelenik a kereslet. Előbb utóbb erre a keresletre meg fog jelenni a kínálat is: vagy egy helyi polgárőrség képében, aki majd molotov koktélokkal megoldja a kérdést vagy egy országosan szervezett Magyar Gárdával. (Az utóbbi legalább egyenruhát visel és a TV nyomon tudja követni az előbbi egy fokkal még veszélyesebb is, mert csak utólag értesül mindenki a helyi megoldásról.)

Ha nem akarod, hogy a helyi kereslet termelje ki a maga kontrolálatlan kínálatát, akkor állami szinten kell megszervezni a tulajdon és az élet védelmét.

Sokba kerül és nem költséghatékony, de társadalmi értelemben sokkal biztonságosabb, ha az állam működtet minden faluban egy-két fős körzeti megbízottat, mintha a helyi társadalom állítja fel a saját polgárőrségét.

A baj az, hogy a szemellenzősök szerint (és kedves KA_Steve te is ebben az értelemben nyilatkozol) a probléma akkor kezdődött, amikor a Magyar Gárda létrejött vagy amikor a polgárőrök molotov koktélt dobtak két helyi ember házára. Pedig ezek már csak következmények. A probléma ott kezdődött, amikor az állam kivonult a helyi közbiztonság fenntartásából.

Ez a falusi probléma. A városi egészen más eset és ezt a cikkírók is elfeljtik szétválasaztani.

IHCS 2008.06.23. 09:41:15

Ja igen és akkor az aprófalvakból kiárazott kisiskolákról még nem is beszéltem.

Reszpekt SZADESZ. Ezt a két hasznos költséghatékonyságot mind neked köszönhetjük.

nénike · http://mandiner.hu 2008.06.23. 10:34:49

A Magyar Gárda a magyar származású közösség OCÖ-je; hasonló verbális vehemenciával és hatékonysággal.

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2008.06.23. 10:44:28

ergé, a kezdő kép után már valóban csak átfutottam

és azt kaptam, amit vártam

részemről a :(((

Bobby Newmark 2008.06.23. 10:50:02

Steve: úgy tűnik, hogy az elbaszott rasszizmus-definíciód szerint rasszista vagyok.

Akárhogy csűröd-csavarod a faszságokat, nem fogom elfogadni, hogy ezt nekem el kéne tűrnöm. Hogy ha véletlenül a társasházba beköltöznek, ahol lakom, akkor az én lakásom értéke is a felére esik (pesze az övék majd' nuillára). Hogy a fejem fölött táncolnak fapapucsban hajnal háromkor. Hogy beverik a szomszéd pofáját, mert rájuk mert dudálni a parkolóban. Hogy a liftben elhányom magam, ha velük/utánuk szállok be. Hogy csak úgy poénból, a saját háza előtt verik meg a haverom. Hogy megszállnak bizonyos utcákat/tereket a városban, amerre aztán háromszor meggondolom, hogy akarok-e menni. És ezek az atrocitásoknak -hogy, hogy nem- véletlenül mindig pont barnabőrűek az okozói. Hogy soha nem volt még fizikai konfliktusom fehér emberrel, ellenben már kényszerültem verekedni -nahát!- cigányokkal.

Igen, tényleg _csak_ azért van velük bajom, mert más a bőrük színe. Igen, tényleg a rasszizmus a helyes kifejezés erre. Nyilvánvalóan.

És nyilván az én hibám, hogy általánosítok, hogy egyetlen pozitív élményt nem tudnék mondani az életemben velük kapcsolatban.

Igen, ezek mind-mind az én köcsög intoleráns viselkedésem, és rasszizmusom hibája, és egy szar ember vagyok. Akár még a börtönt is megérdemelném a súlyosan kirekesztő nézeteim, magatartásom miatt, ugye?

Ideje lenne felfogni, hogy bár külsőségeiben nagyon hasonló, de homlokegyenest különböző dolog az előítélet, és a tapasztalat. A rasszizmus színtiszta előítélet. Ami itt magyarországon folyik, az minden, csak nem előítélet.

És még én értsem meg, hogy nekik milyen rossz.
Én fizessem a segélyezésüket.
Értsem meg, hogy nem _mindegyik_ ilyen.

Lófaszt.

CrL 2008.06.23. 10:54:33

előbb láttam TGM-t az expat játszótéren egy laptoppal és Reakciót olvasgatott...közben hangosan kacagott.

Tassadar 2008.06.23. 11:10:06

nénike: Mért lenne a magyar ocö? Talán lopnak?Talán csalnak? Vagy mert nem segítenek az övéiken?Nos meik illik rájuk?

Tassadar 2008.06.23. 11:17:59

IHCS :
"polgárőrök molotov koktélt dobtak két helyi ember házára."
azt a cigányok állíjták, hogy ők dobták a házukra, hogy a cigányok nem az igazmondásról híresek az is biztos, szóval én ezt nem tényként mondanám.
Emlékszel amikor felgyújtottak egy putrit és rasszista feliratokat írtak a falra?
Telekürtölték a világgal, hogy szegíny romákat báncsák, aztán kiderült, hogy az ott lakó cigánylány gyújtotta fel, és írta oda a szöveget.

smalladam 2008.06.23. 11:19:40

Őrnagy

"soha nem tudom megállni, hogy ne pukkasszam a liberálisokat, főleg ha ziccer adódik :DDD"

csak az a baj, hogy ezektől a "ziccerektől" szerintem nem pukkadnak meg a "liberálisok", max a droidok (nekik meg úgyis mindegy), maga viszont jól leégeti önmagát... főleg ha a kurucinfó "értékrendje" felől alkot íréletet a dolgokról:DDD

tölgy

de akkor mit lehet tenni rövidtávon? akkor legyen sok rövidtávú program egymás után. ha az egyik megvan, jöhet a másik. belátható idő, körülhatárolható forrás, számontartható felelősök. így megfelel?

abban meg továbbra sincs ellentét köztünk, hogy az állam védjen meg. csak tegye hatékonyan, meg ésszel. mint arra a gabrilonak is írt kommentemben utaltam, abban nem sok jót látok, ha ma a szamurájkarddal fegyverkező cigányokat gumibotozza szét, holnap a nuncsakus béemvés "vállalkozókat", holnapután meg engem, meg magát.

jegyzem meg, ezt sem sikerült az elmúlt 40 évben..

borsikm 2008.06.23. 11:26:41

Sajnálatos, hogy a radikális jobboldal az antiszemitizmus mellett Magyarországon sajátos vonásként cigányellenes is. Még sajnálatosabb, hogy a polkorrektségéért általam annyira tisztelt reakció esetében is kibújt a szög a zsákból!

A Magyar Gárda galgagyörki felvonulása kifejezetten cigányellenes megmozdulás volt. Hasonló vonulásokkal fenyegetnek másutt is. Amellett, hogy ideológiájuk elvetendő, ezek az akciók gyakorlatilag is mérhetetlenül károsak.

Olyan légkört teremtettek, amely csakis nehezíti a cigányság társadalmi beilleszkedésének előrehaladását. Vegyétek már észre!

Tassadar 2008.06.23. 11:29:39

Borsikm reménytelen vagy, vitatkozzon veled aki akar, de egy betonfallal nem túl jó vitatkozni :DDDDDDDDD

Tassadar 2008.06.23. 11:33:09

Najó ezaz 1 gondolat csak példaként:
"A Magyar Gárda galgagyörki felvonulása kifejezetten cigányellenes megmozdulás volt."
No és a 50fős kaszával, kapával felvonuló cigány horda, az nem kifejezetten magyar ellenes megmozdulás volt?
+ A gárda nem a cigányok ellen ment, hanem a magyar csakád kimenekítésért, aki ott úszított azaz OCÖ képviselő.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2008.06.23. 11:33:12

borsikm:
Persze, de Kálmánék nem is állították, hogy a Magyar Gárda a roma hagyományok iránt érzett aggodalom miatt vonulgat. Azt írták, hogy az állam által biztosított közrend kudarca a gárda megalakulása, s pláne a fogadtatása a falvakban.

kispufi 2008.06.23. 11:38:57

hát igen, ezek a galgagyörkiek megakadályozták a "szomszédság" szépen alakuló beleilleszkedését a saját nyári konyhájukba. a polkorrektségnél meg egyre kevésbé látok nagyobb szemforgatást és -hunyást, mondhatni, életideneséget. ami a mai magyarlibearlizmus legnagyobb sajátja: gőzük sincs, önmaguk beltenyészetén kívül mi is veszi körül őket. sosem látták, tapasztalták, csak homályos elméleteiket böfögik vissza.

IHCS 2008.06.23. 11:45:02

Kedves borsikm!

Van a történetben egy apró párhuzam.

A budapesti Magyar Gárdát lehívó helyi magyarok és a budapesti balliberálisokat lehívó helyi romák két a helyi probléma megoldásában teljesen inkompetens társoságot hoztak a falujukba.

Az egyik mellett felsorakoztak azok, akik szerint minden rosszért a bűnöző cigányok a felelősek a másik mellett felsorakoztak azok, akik szerint minden rosszért a az intoleráns és rasszista magyarok.

Szerinted melyik segíti jobban a két társadalom harmónikus együttélését vagy ahogy fogalmaztál a "cigány társadalom harmónikus beilleszkedését"?

borsikm 2008.06.23. 11:47:35

Fasiszták vs Sólyom László 6:0

Eléggé megaláztuk az itt nemrég még istenített Elnök Urat, vagy szeretnétek még hosszabbítást?

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.06.23. 11:59:40

Kedves SA.
Kurucinfo? Értékrend? Még nem sikerült kihámoznom, de igyekszem a Maga kedvéért SA. Túl zavaros nekem az említett portál, bevallom.
És az, hogy lenáciztam magukat, miért kuruc értékrend? Nem értem. És lehet hogy a pukkasztásom szánalmas, de valahogy mégis reagál rá, védekezik. Azért csinálom, nem jött még rá :DDDD

Magával egy a fő baj, jó fej lenne alapból, de rossz társaságba keveredett.
Így ha van a fején sapka az a baj, ha meg nincs akkor az.
Ennyi. Ebből soha nem mászik ki. Mindig ott lesz a bűn a fején.

Téglagyári Megálló 2008.06.23. 12:00:00

Nekem a "rasszizmus" hangoztatása azért zsenáns, mert ugye ezen kivül van még ezer és egy bűn, amik felett a rasszistázók hajlamosak szemet hunyni.

Zetek 2008.06.23. 12:09:26

borsikm! Ki az a mi, akik megalázták Sólymot? Másrészt Sólyom jogász a szakma minden korlátjával. Harmadrészt a beilleszkedési problémák Mária Terézia óta tartanak, azért ki a felelős?

IHCS 2008.06.23. 12:18:17

Egy ideig eltartott mire leesett borsikm kommentje.

Tévedtem, borsikm-mel nem kell vitatkozni, ugyanis ő egy robot.

Egy robot, akit arra programoztak, hogy
ni=n(i-1)+1":0" kommenteket generáljon és random módon elé és utána írjon egy teljesen off topic szöveget.

Szóval azt hiszem ignorálható a vitában. Mivel robot, ezért nem vitaképes. Még akkorsem, ha biorobot.

CrL 2008.06.23. 12:21:58

borsikm de ezt nem KK és TT írta, tudtommal ez nem egy egoblog ahol folyamatosan egységesek és kötelezően konzekvensek vélemények, az évtizedek óta tartó egységes véleményfalat leginkább a magyar baloldal húzta fel védekezésképpen a következő nagybetűs felirattal: Rasszisták, Nácik! és akkor ezzel el is intézték az ügyeket egymás közt.

CrL 2008.06.23. 12:26:32

folyt: és miután odaáig fajult a helyzet, hogy ordenáré és abszurd alakulat, az MG jött létre a megoldatlan és vészesen súlyosbodó ügy válaszaként, még igazolva is látják a folyamatos rap szövegüket:

Ugye mi megmondtuk, rasszisták és nácik! nácik és rasszisták!

Francois Pignon 2008.06.23. 12:31:49

borsikm,
és most mit lepleztél le? Hogy politicus, Kínai Kálmán és Trágár Tóni három különböző személy?

borsikm 2008.06.23. 12:44:23

Basszameg, nem értitek.

"A radikális jobboldal az antiszemitizmus mellett Magyarországon sajátos vonásként cigányellenes is. A Magyar Gárda december 9-i felvonulása kifejezetten cigányellenes tüntetés volt. Hasonló vonulásokkal fenyegetnek másutt is. Amellett, hogy ideológiájuk elvetendő, ezek az akciók gyakorlatilag is mérhetetlenül károsak. Olyan légkört teremtenek, amely csakis nehezíti a cigányság társadalmi beilleszkedésének előrehaladását."

Kiragadott idézet, módosítottam rajta, és persze árnyaltabb a kép, ha Sólyom teljes levelét nézzük. Ugyanakkor hibátlanul rámutattam arra, hogy ahhoz képest, amikor a meghatározó szerzők és a kommentelők közül majdnem mindenki lelkesen tapsolt Sólyomnak, hogy beszállt az elhatárolósdiba, most alig fél év után ugyanezen kommentelők és társszerzők kommentjeit is figyelve kicsit mintha máshová került volna a hangsúly.

Ami az ügyet illeti: lehet, hogy a MAgyar Gárda nem A megoldás. Sőt, szerintem sem az. Ugyanakkor -legalábbis a sértettek szerint- megmentették két magyar család életét. A sólyom-féle hűdenygyon bölcs és ésszerű és célszerű megoldási javaslatok megtöltöttek ugyan pár megabájtnyi tárat a belvárosi értelmiség számítógépein, ellenben sem a megvalósításuk irányába nem történtek lépések, sem a szándék nem érzékelhető cselekvési potenciállal megáldott közéleti tényezők (párt, minisztérium, rendőrség, stb) részéről, hogy ilyen lépések majd valamikor (választások után, tegnap, 10 év múlva) meg fognak történni. Továbbá nulla darab élet megmentéséhez járultak hozzá.

"Ugye mi megmondtuk, rasszisták és nácik! nácik és rasszisták!" - hát pontosan ezaz, még mindig itt tartunk

execute 2008.06.23. 12:45:08

Steve! Az energiák nagyrésszét ti tékozoljátok el azzal, hogy egy mindenki számára kötelező iskolalátogatási és közmunkaprogram esetében elkezdtek rasszizmust kiálltani. Milyen alapon?

Méghogy rossz a Gárda meg a kuruc?? Höhöhö... Nagyon úgy néz ki, hogy már a szélliberók is egyre inkább magukévá teszik a gondolatot. (példul az indexes TWA)

A Gárdával meg mi a gond? Már az is baj, ha egy magyar család úgy akar elköltözni otthonról, hogy közben ne támadjanak rá a cigányok? Tehát az a PC viselkedésmód, ha rábízza a rendőrségre (magyarul nem töörténik semmi) és hagyja magát agyonveretni? Hát egy lótütyit!

Megjegyzem nagyon beszédes, hogy a nagyonmagyar liberálisainknak már ez a vérnélküli menekülés is fáj.

execute 2008.06.23. 12:52:30

igazad van borsik! Hagyni kellett volna, hogy a rendőrség tegye a dolgát. (MUHAHA)

Így agyonverhettetek volna még egy magyar családot, ami csak apróbetűs hír a t9öbi gyilkosságotok mellett. Bezzeg magyar fiatalok segítenek a költözésben! Az világraszóló skandallum! :-)

Tényleg az az érzése az embernek, hogy ebben az országban nem a cigányok átnevelésével kell kezdeni a dolgot, hanem a tiátekkel. Ami be is fog követlezni, ne félj.

borsikm 2008.06.23. 13:07:05

Ezt most miért is nekem írod? Funkcionális analfabéta-e vagy/vagyok?

DArchAngel 2008.06.23. 13:33:11

Sokan valamiért képtelenek felfogni, hogy a Magyar Gárda, illetve a cigányellenesség csak válasz a többségi társadalom részéről arra, hogy a tisztelt kisebbséget több évtizede iszonyatos áldozatokkal támogatjuk, de semmi látszatja nincs, attól eltekintve, hogy megtanulták maximálisan kihasználni mind a támogatási rendszert, mind (vélt vagy valós) előnyös megkülönböztetésüket.
Ennyi. Egy átlagembert nem a bőrszíne érdekel, az se nagyon, ha büdös. De legalább valamilyen minimális szinten alkalmazkodjon a társadalmi elvárásokhoz, és dolgozzon! Vagy legalább próbálkozzon.
Ehelyett az ingyenélők bizonyos csoportjai mára annyira elszemtelenedtek, hogy azt gondolják, bármit megtehetnek büntetlenül.
Ez pedig bárkiből ellenérzés váltana ki.

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2008.06.23. 13:40:13

borsikm: a Magyar Gárda jelentéktelenné válik, amint a rendőrség képes és hajlandó lesz biztosítani a hazai falvak közrendjét.

Ez egy segélykiáltás a sok közül, amit meg kellene hallani.

hiba 2008.06.23. 13:42:48

Na belekiabálom én is sörszagú panaszom a kocsma setétjébe: Kedves ombuccman, mi afaszé nem bírta azt az egy kiegészítést tenni nyilatkozatához miszerint alkotmányellenes a monoki modell, hogy viszont bármikor szívesen segít az önkormányzatoknak megkeresni azt a megoldást amivel, csökkenthető a segély-uzsorakamat maffia uralma, a törvényen kívüliség, a megélhetési gyerekszülés stb. nyilatkozatával így csak azt üzente amit mindig: jó ez így ahogy van. TGM meg tényleg költözzön most már Sajóládra.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.06.23. 13:42:49

KA_Steve 2008.06.23. 07:46:38

Hát ez ölég szar duma vót:(( Ugyanis szerintem senki sem azért botoztatná ezeket az arcokat, mert cigányok. Hanem azért, mert bűnözők.
A most elmenekülő házaspár is azt mondta, voltak a faluban cigány-és félcigány barátaik (utóbbit a maradék "korcsnak" nevezte - az nem rasszizmus?), akiknek szintén menedéket kellett keresniük, hogy föl ne koncolják őket.
Nagyon egyszerű a képlet: az állam és annak bizonyos szervei azért vannak, hogy engem és a tulajdonomat megvédjék. Ha erre nem képes, mia facért tartunk államot?:(( Azért, hogy lehessen bőkézzel osztogatni a segílyt a családom meg az én keresetem bruttó-nettó különbségével? Kösz, arra nem kell.
Most azt kellett végignéznem, ahogy a rendőrség(!) asszisztál ahhoz, hogy egy pár a saját (!!!) ingatlanából kényszerül menekülni. Ez bőven túlvan a montipájtonos abszurditáson, ez már tragikus.

dr. Wilbur Swain 2008.06.23. 15:58:42

a maguk falujában van rasszizmus?
az nincs, de igény vóna rá...
Gárda se lenne, ha nem ilyen impotens lenne a rendőrség

smalladam 2008.06.23. 16:38:25

őrnagy

"Magával egy a fő baj, jó fej lenne alapból, de rossz társaságba keveredett.
Így ha van a fején sapka az a baj, ha meg nincs akkor az.
Ennyi. Ebből soha nem mászik ki. Mindig ott lesz a bűn a fején."

esetleg a tanítónéninek nem akar megmondani?

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2008.06.23. 17:39:47

KA Steve:
Valahogy úgy alakult, hogy etnológusi, magyarul kulturális antropológiai diplomát szereztem. Az egyetemen a más kultúra megértése kapcsán a "más" jelentését boncolgattuk interpretíve-kognitíve. Ezért a cigány szubkultúra megértése számomra nem okoz gondot. A cigány kultúrával semmi bajom. Én magama ugyan nem vagyok nagy cigányzene kedvelő, de elismerem. A bajom a cigánysággal van. A kultúráját megjeleníteni egyáltalán nem óhajtó, bűúnöző cigánysággal. A magyar cigányság kompletten ilyen. Ezen nincs mit szeretni, tolerálni és értelmezni. Annak sincs értelme, hogy ezeket a bűnöző, aljanépeket ne hívjuk cigánynak, hiszen azok, és a bűneiket minduntalan azzal magyarázzák, hogy ők cigányok. Ők annak tartják magukat, én annak tartom őket, tehát azok.
(Erre még visszatérek)
Füzesabonyban van egy hatalmas dobozgyártó üzem. Naponta 60-70 cigányt foglalkoztattam ott éveken át. Alig-alig volt velük problémám.
vissza az előbbi eszmefuttatáshoz: a melósaim is cigányok voltak. Cigány az is, amelyik bűnözik, meg az is, amelyik nem. Olyan meg nincs, hogy csak a rendes cigányt lehet cigánynak hívni ,a bűnözőt meg nem.
Ez az én rasszizmusom. Azonban velük ellentétben én nem támadok rájuk késsel, kapával, kaszával. Nem tervezem a kivézésüket sem, de az integrálásukat minden törvényes eszközzel véghez vinném.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2008.06.23. 17:53:28

borsikm:
Tudod, mi rosszabb egy cigánynál? - Te.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.06.23. 19:23:17

SA
Maga viczes. Csak azt magyaráztam meg, miért szoktam piszkálgatni.
De tényleg, ha ilyen náci, rasszista írásokat raknak fel, magukat is egy kalap alá fogják venni a kuruccal, azt pedig nem venném a szívemre. Engem csak az aggódás vezérel, kiváló független portáljuk jövője miatt.

Zetek 2008.06.23. 19:45:05

borsikm! Hiába próbálkozol látszat ellentmondások felmutatásával. A probléma leírása is valós és az az állítás is, hogy az MG nem jó megoldása problémának. De, ha sokat tökölnek - pl. a monoki kezdeményezés ellehetetlenítésével - akkor erről egyre nehezebb lesz meggyőzni a helyi erőket.

borsikm 2008.06.23. 20:06:42

Döbbenetesen felületesten olvassátok a hozzászólásaimat, ez a reakciókból is látszik. Nincs mit hozzátennem, mert minden kérdésetekre vagy felvetésetekre konkrétan benne van a válasz a sólyom-idézetes megszólalásban.

Ellentmondás a kommentelők fél évvel korábbi véleménye és a nyilvánvaló tények által revidálásra késztetett jelenlegi álláspontja között van. Ez elég jól látszott abból, ahogyan reagáltak Sólyomtól kölcsönzött szavaimra. De ez amúgy nem egy lényeges körülmény, csak nekem feltűnt, és tettem egy próbát, majd baromi jól szórakoztam.

A Magyar Gárda valóban nem jó megoldása a problémának. Ugyanúgy, ahogyan a robbanómotor sem jó megoldása mondjuk a közlekedésnek. De erre nem az a válasz, hogy akkor járjunk gyalog, amíg nem sikerül jobb alternatívát piacképesíteni.

gored · http://seologik.blog.hu 2008.06.23. 20:58:35

Kiskorom óta kapcsolatban vagyok a "kiálhatatlan köcsögökkel". Lopták már el biciklimet többször is, verték már el barátaimat is stb. Volt, hogy én is azoknak a táborát gyarapítottam, akik azt mondták; vagonra velük, vissza indiába.

Erőszakkal a legegyszerűbb mindent megoldani... Tudom, közhely, de az erőszak nem old meg semmit. És ez itt is így van. Sokat gondolkoztam és gondolkozok még most is a témán, van ismerősöm aki cigány tanítónak tanul, van skinehead, úgy gondolom mindkét oldalról kellő információt, kellő tapasztalatot gyűjtöttem és még remélem fogok is.

És szerintem, megoldás erre a helyzetre pedig, NINCS.

Sok ötletet hallottam, itt és ott is, jót s rosszat. Megoldás az oktatásban, a segélyezésben van? Vagy majd a Magyargárda? Talán. De én akkor is úgy látom, hogy külső ráhatásra LEHETETLEN bármit elérni. Ez a probléma, csakis akkor fog megoldódni, ha belülről indul meg a változás. Aminek a, valjuk be őszintén, még a halovány jelét se látjuk.

Tassadar 2008.06.23. 21:10:09

Főleg mert a cigány vezetőknek ez nagyon megfelel, mert, ha nem állna rendelkezésükre buta könnyen íránytható tömegek, akkor a cigány maffiának is leáldozna, és mivel nyakig benne vannak ezt nem akarják.

Google 2008.06.23. 22:38:16

Az a baj, hogy ki vagyunk szolgáltatva a kibiceknek, akik jelen esetben az ország vezetői is. Ők nem az előttünk tornyosuló problémákkal, hanem saját túlélésükkel vannak nagyon, de nagyon elfoglalva, pajzsként tolva maguk előtt a kisebbségeket, s kiabálva, mint a fába szorult féreg.
A túlélési programjuk egy fontos, ha nem a legfontosabb része a megosztás. Hol a románokkal (23 millió),szlovákokkal (terroristák), hol a jobboldallal, hol a liberálisokkal, aztán ismét a jobboldallal riogatnak. A valódi problémákat nem nevezik meg, mert a Tóni és Kálmán "köcsögei" jó szavazóknak bizonyulnak, nem vetik meg az "ingyenebédet", mely minden ellenkező hiresztelés ellenére, van, létezik.
Vannak "köcsögök" igen, igen, de a legnagyobb gondunk mégis a vezetőink, akik, nem akarják tudni/nem vállalják/nem értik, mi a gond!
Nem a "köcsögökkel", a vezetőinkkel élünk más dimenziókban!

antal.daniel · http://antaldaniel.blog.hu/ 2008.06.23. 22:59:36

Ha valaki jár újságárusnál, vegye meg az eheti Economist magazint, talál benne egy némileg konstruktívabb cikket. A cikkben emlegetett probléma megoldásához elég sok pénz kéne, és még több intézményi kapacitás. Az államnak nem csak a rendőrsége az egyetlen szerve (az a rendőrállam). Kiváncsi volnék, hogy mit tartanak a cigányok az ilyen cikkek szerzőiről, és ők milyen szervhez fordulnának.

CrL 2008.06.23. 23:07:32

adaniel, kösz h említed, nincs online fennt a cikk?

Kopiás Attila Steve 2008.06.24. 04:56:51

adaniel: erre gondolsz?
www.economist.com/world/europe/displayStory.cfm?source=hptextfeature&story_id=11579339

Volt kérdés, hogy miért is jövünk a rasszizmussal, amikor itt egy mindenkire vonatkozó törvényről lenne szó. "Igenis rühellem a ciágnyokat. 1000-ből 999 bűnöző.", "A bajom a cigánysággal van.", illetve a cikk illusztrációi stb. Én egy szóval se mondtam, hogy mindenki, aki rasszista börtönbezárandó náci, sőt jeleztem, hogy szerintem mindannyiunknak vannak ilyen hajlamaink. De a fentiek nettó rasszizmus kategóriába esnek, ilyen irányú megoldási javaslatokat szülnek.

A kérdés, hogy szeretnénk-e ezt meghaladni? Igen, gáz van. Társadalmi, szociális, etnikai, gazdasági, kulturális kakiban ülünk, ennek része ez a konfliktus is. A Gárda népszerűsége nyilván tünet, tünete annak, hogy ami eddig volt, nem fenntartható. Ettől még az etnikai alapon történő rendezkedés nem lesz oké. Igen, a jelenlegi balliberális kormány töketlen lúzerek gyülekezete, nyilván semmilyen épeszű javaslatuk nincs, de eleve kormányszinten nem foglalkoztunk a problémával a rendszerváltás óta. Nem volt semmilyen társadalmi párbeszédre, valós integrálásra irányuló projekt. Különböző kultúrájú embereket összecsapni egy suliba és azt mondani, hogy akkor innentől le van a gond, nettó baromság, nyilván. Igenis el kell kezdeni keresni új lehetőségeket, el kell kezdeni egy széles körű párbeszédet azokkal, akik legalább egyes cigánycsoportokkal napi kapcsolatban vannak és nyilván a rendőrségnek is fel kell lépnie minden olyan esetben, amikor bűncselekmény történik. De azt mondani, hogy szartunk egy problémára húsz évig, most meg gebasz van, akkor rendszabályozzuk meg a cigányokat, ez nekem elég neccesnek tűnik.
No de eszem ágában nincs nekem bárkivel is vitázni. Ha valaki eleve elkötelezte magát az ilyesmi "problémamegoldás" mellett, akkor nyilván oda se figyel az ellenérvekre. Inkább azokhoz akartam szólni, akik látják a problémát de forog a gyomruk ettől az iránytól.

Zetek 2008.06.24. 13:19:41

KA_Steve! A történetben azért nem állítható, hogy semmi sem történt. Ma már kedvenc igazgatónőnk - 1989-ig a város MSZMP titkára - visszasírja a Fidesz korszakot, amikor legalább a segélyek részleges megvonásával lehetett ösztönözni az iskolalátogatásukat. Vagy a szintén nem éppen jobboldali jegyzőnőnk, aki azon búsong, hogy miként lenne megvonható a szaporodási prémiumuk, erre volt jó az adókedvezmény. Csak hát nagyjából a lumpenek az utolsó stabil választói csoportosulásuk.

Téglagyári Megálló 2008.07.09. 09:39:02

Egy érdekes cikk a hvg-ben az uzsorakamatokról, vigyázat, nem píszí, megnevezi az elkövetők és az áldozatok hovatartozását!

hvg.hu/itthon/20080708_uzsora_kamatos_penz.aspx?s=200878nl

Téglagyári Megálló 2008.07.09. 11:34:57

Szerintem ez a durva:

"Mivel a Büntető Törvénykönyv az uzsora fogalmát nem tárgyalja"

és a folytatás:

" a rendőrség a – néha tettlegességig fajuló – fenyegetések alapján vagy a jogusulatlan pénzügyi tevékenység gyanújával indíthatna eljárást, ám a sértettek ritkán tesznek feljelentést, mint ahogyan nyilvánosan nem is igen beszélnek ügyeikről. Ennek két oka van: kiszolgáltatottak, tehát félnek, és mivel kiszolgáltatottak, szükségük van az uzsorás kölcsöneire, még ilyen kilátásokkal is.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.02.16. 19:20:21

ezt a posztot kéne olvasgatnia minden ballibbantnak , hetente egyszer.
amíg meg nem értik.

velorex-vezető 2014.07.20. 20:10:10

@Bobby Newmark:
Előítélet az is, ha valaki meleg vizet akar és a piros csapot nyitja meg. nagyon elítélendő attitűd!
süti beállítások módosítása