Barna veszedelem in da house
2008. június 22. írta: Kínai Kálmán és Trágár Tóni

Barna veszedelem in da house

 Riasztó hírek érkeznek mostanában kis hazánk minden olyan szegletéből, ahol jelentősebb cigány népesség él. Vagyis lényegében minden településről, amely valaha is szerepelt a Csepű, lapu, gongyola című vetélkedőben. (Emlékeznek még e műsorra? Ha nem, Rózsa György három köcsögöt akaszt a köcsögfájukra!) Bár a Barna Párducok egyelőre még nem jelentkeztek, lassan közeledni látszik az az idő, midőn a Matula második borzalmas jóslata is valóra válik. Ez pedig nem jó. A cigánykérdéssel – nevezzük így a cigányokkal kapcsolatos problémákat – valamit kezdeni kéne. Nem lesz könnyű.

***

 Először is tegyük meg az ilyenkor szokásos köröket, s szögezzük le: nem vagyunk rasszisták. Ha szembe jön velünk valaki az utcán, eszünkbe sem jut azon gondolkodni, hogy az illető milyen származású. Ha viszont tízen jönnek szembe, egytől egyig lila susogós mackót és aranyláncot viselnek, hangosak és éles kések vannak náluk, akkor bizony átmegyünk a túloldalra. Nem rasszizmusból, hanem önvédelemből. Ha valaki nem így tesz, az nem toleráns liberális, hanem hülye.

 Mi hiszünk az emberek és rasszok születéstől való egyenjogúságában, s abban, hogy egy ember jó- vagy rosszfejségét nem határozza meg a származása. Hiszünk abban is, hogy isteni és esztétikai szempontból a kultúrák is egyenlőek. Abban viszont nem hiszünk, hogy a kultúrák egyformák lennének. Tapasztalataink és Spektrum tévés élményeink azt mondatják velünk, hogy az eszkimó kultúrának szerves része a fókavadászat, a vietnaminak a rizspalántázás, a görögnek pedig a kecskékkel való intim kapcsolat. Nincs is ezzel semmi különösebb problémánk, s az sem zavarna túlságosan, ha egy eszkimó származású rendszergazda vagy közlekedési rendőr beköltözne a szomszédunkba. Az viszont határozottan idegesítene, ha frissen nyúzott fókabőröket terítene ki száradni a gangra. Annak se örülnénk, ha szorgos kezek teraszosítanák és rizzsel bevetnék a Gellért-hegy oldalát. És az se zavar kevésbé, ha nagyhangú emberek tüzet raknak a lépcsőházban, vagy különös kegyetlenséggel agyonvernek minket, amiért kocsink szele megcsapta az út szélén őgyelgő kislányukat.


***

  Meg kell jegyeznünk, hogy sok ember amikor azt mondja, cigány, általában nem roma/cigány származású és identitástudatú honfitársait érti alatta, hanem azokat, akik kiállhatatlan köcsög módjára viselkednek. Ezért a továbbiakban mi nem is cigányokról fogunk beszélni, hanem kiállhatatlan köcsögökről, vagyis olyan emberekről, akikkel gyakorlatilag lehetetlen együtt élni. Gyengeelméjűek, figyelem! Nem állítjuk (és nem is szándékozunk sugallni), hogy minden cigány kiállhatatlan köcsög; és azt se, hogy minden kiállhatatlan köcsög cigány lenne.

***

 A kiállhatatlan köcsögök és a magyarok találkozása olyan, mintha egy nagyon ősi és rendkívül érdekes történelmi helyzet ismétlődne naponta. Biztosan tudják, milyen az, amikor egy ősi hagyományokkal, kifinomult szabályrendszerrel, maguktól értetődőnek tűnő normákkal rendelkező, kissé elpuhult civilizáció találkozik egy teljesen más jellegű – nyersnek, frissnek, vadnak látszó – kultúrával. Az utóbbi izmosabb és hatékonyabb, de ezt nem is elsősorban fizikai erőfölényének köszönheti, hanem annak, hogy áldozata nem akarja elhinni, hogy ilyen is létezhet. Amikor a barbárok elözönlik Rómát, és nem egyszerűen csak elfoglalják és némi fosztogatás után átveszik a hatalmat, hanem – mivel nem is értik, honnan is érthetnék, hogy mi ez az egész – szétkúrják a teljes kócerájt. Amikor a precíz szabályrendszerű, korlátozott hadviseléshez szokott lovagi seregeket a tök más stílust követő ősmagyar lovasok halomra nyilazzák. Amikor a mongolok elhatározzák, hogy Kína elfoglalása után a több évezredes öntözési és földművelési rendszert szétverik, a lakosságot kiirtják, a rizsföldeketpedig legelőkké és vadászterületekké alakítják (erről a tervükről végül hagyták magukat lebeszélni). És aztán amikor pár száz évvel később a kínaiak ellepik Belső-Mongóliát, és az évezredek alatt kialakult bonyolult pusztai ökoszisztémát pár év alatt visszafordíthatatlanul felborítják. Amikor az orosz katonák középkori kódexszel törlik ki a seggüket, és darabokra hasítanak egy antik komódot, mert szükségük van egy ékre a fészerajtó kitámasztásához. Amikor Czinege elvtárs helikopterről géppuskával vadászik őzekre. Amikor a focipályán a Real Madriddal szemben egy szakasz szudáni kormánykatona áll fel.

 Na már most, ezekben a helyzetekben nem az van, hogy az egyik fél egyszerűen csak genya, és kicseszik a másikkal. Ilyenkor sokkal inkább az történik, hogy a két fél teljesen más paradigmarendszerben gondolkozik, s az egyik fél nem is érti, hogy az, ami a saját normarendszerébe belefér, miért megdöbbentő és elviselhetetlen a másik számára. Hát valami ehhez hasonló a szituáció a kiállhatatlan köcsögök és a magyarok találkozásakor, azzal a különbséggel, hogy ez a találkozás már évtizedek óta tart, és hosszan elhúzódik. (A PISA-teszten kevésbé jól szereplők kedvéért megint meg kell jegyezni, hogy a kiállhatatlan köcsög kultúra nem azonos a cigány kultúrával. Az előbbi éppen az utóbbi pusztulásával jöhetett létre, s pont az értékelhető kultúra hiánya a jellemzője.)

***

 Na már most, a konfliktus ilyen alapvető jellege miatt a megoldás különösen nehéz. Ha valaki beköltözik a házamba, ellopja a tyúkomat, vagy minden éjjel 10-től 3-ig ordít az ablakom alatt, az általában tudja, hogy normát szeg, s így van vele miről beszélni. Ha valaki nem tudja, vagy tudja ugyan, de nem igazán érdekli, akkor a kommunikáció megkísérlése értelmetlen. A helyzet mélyebb elemzése is.
 

***
  És itt kell röviden kitérnünk a kiállhatatlan köcsögök egy az eddig említettektől eltérő, ám még elviselhetetlenebb fajtájára, a balliberális értelmiségre. Nem szeretjük a gerillaélményeket, a közszereplés és a magánélet összekeverését, de a dolog annyira adja magát, hogy most muszáj engednünk a csábításnak. Ezeket a sorokat egy parkban írjuk, Pest talán legmenőbb, legpuccosabb játszótere mellett. Ide nemhogy kiállhatatlan köcsögök nem járnak, de még magyarok se nagyon: a tér az ír, amerikai, angol, német stb. expatok ápolt feleségeinek és tiszta gyermekeinek felségterülete. S tudják, ki ül a szomszédos padon, a homokozóban játszó gyermekét figyelve? Nem fogják kitalálni, ezért eláruljuk: Tamás Gáspár Miklós. Na már most, az égvilágon semmi közünk hozzá, hogy miért ide jár, és miért nem a Lövölde vagy a Teleki térre. Mi is ide járunk. De… – a mondatot nem fejezzük be, úgyis tudják, mit akarunk mondani a ballib megmondóemberek hitelességéről.

***

 Adott tehát több tíz- vagy százezer kiállhatatlan köcsög, akik megkeserítik környezetük életét, s akikkel, mivel más paradigmarendszerben élnek, nem lehet tárgyalni. Mit lehet velük tenni?

  Először is ki kell mondani, hogy mit akarunk elérni. Mondjuk ki, hogy Magyarország alapvetően nyugati típusú demokratikus jóléti állam akar lenni, s ehhez elengedhetetlennek tartja, hogy lakói kövessék az európai normákat – úgy mint magántulajdon szentsége, viták fizikai erőszak nélküli megoldása, a másik lehetőség szerinti békén hagyása stb. Aki nem fogadja el e szabályokat, azt nem megérteni kell, hanem a hatályos törvények alapján börtönbe dugni. Bűncselekményre nem adhat felmentést a származás; ha valaki mégis ezt próbálja sugallni, annak büntetésül a nyilatkozatai alá a híradókban konzervnevetést kell keverni. Ugyanez történjék azokkal is, aki szerint minden baj oka a többség fajgyűlölete. És azokkal is, akik azt mondják, hogy előbb jobb életkörülményeket kell teremteni a kiállhatatlan köcsögök számára, s csak utána várhatjuk el tőlük a normák követését.

  Újra kell gondolni az emberi jogok tartalmát. Az élet nem Kusturica-film, itt egyáltalán nem vicces, ha valaki csinál tizenhét gyereket, aztán élete hátralévő napjait a kocsmában tölti részegen. Az ehhez való jogot nem lehet elvenni, de a gyerekcsinálásért járó pénzjutalmat, s súlyos esetben a gyerekeket is, igen. A rendszer egyelőre kb. úgy működik, mint a híres birkaiskola, csak éppen nem akar magától megszűnni – hát szüntessük meg. Nem rasszizmus, ha a segélyeket munkához kötjük, ha nem pénzben, hanem természetben adjuk ki a támogatásokat.

 Aztán össze kell gyűjteni egy tucat pártok és hülyék fölött álló okos embert, bezárni őket egy szobába, s meghagyni nekik, hogy dolgozzanak ki egy mondjuk száz évre szóló stratégiát – mondjuk a „munka és tanulás” cím alatt – a kiállhatatlan köcsögökkel kapcsolatos problémák enyhítésére. Aztán e stratégia végrehajtására minden pártnak fel kell esküdnie, függetlenül attól, hogy éppen kormányon van-e. A megfelelő forrásokat minden kormánynak biztosítania kell, fővesztés terhe mellett, még ha ez nem is hoz túl sok népszerűséget. Az etnobizniszmeneket meg kell fertőzni undorító és nagyon kellemetlen nemi betegségekkel.

  A munkát most azonnal meg kell kezdeni. A helyzet fokozatosan rosszabbodik, s egyre több helyen ténylegesen elviselhetetlen. Érdemes-e oda jutnunk, hogy az emberek szorult helyzetükben a rendőrség helyett a Magyar Gárdát hívják? Nem érdemes, már csak azért sem, mert elég sok adót fizetünk azért, hogy az állam megvédjen bennünket a szomszédainktól. Nem szabad félni a kemény lépésektől sem: ha a kiállhatatlan köcsögök nem értenek más nyelven – márpedig a napi tapasztalatok azt mutatják, hogy nem értenek –, akkor az államnak kötelessége akár erőszakkal is érvényesítenie az érdekeinket. Ezért tartjuk, baszki.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr65532231

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.06.22. 08:34:49

Nekem nagyon olybá tűnik, hogy Magyarországon azért van cigánykérdés, mert igény van rá: na nem a kisebbségi vagy a többségi társadalom tagjainak, csupán a kisebbségi és a többségi társadalom választott képviselőinek.
Szerintem ha Magyarországon választott képviselőink részéről nem lenne igény cigánykérdésre, már megoldották volna.

hazaffy · http://mondjonle.blog.hu 2008.06.22. 08:48:17

Jó a szöveg, jók a képek is. Ezért olvaslak benneteket, backi! :)

Csak kérdést fűznék hozzá: lehet, hogy az állami irányváltásra is igaz: minél radikálisabb, annál hatékonyabb?

bs395: szerintem ez meg egy f*ság, de te biztos a cigókérdést is megoldanád, hisz mindenre tudsz gyors, egyszerű megoldást... :P

dolphin · http://adlibitum.hu 2008.06.22. 08:57:14

FYI:

Europe's Roma - Bottom of the heap
Jun 19th 2008 | BRUSSELS AND BUCHAREST
From The Economist print edition
The dismal lives and unhappy prospects of Europe's biggest stateless minority

www.economist.com/world/europe/displaystory.cfm?story_id=11579339

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.06.22. 08:58:25

hazaffy:
szavazatvásárlás?
többszörös országos kisebbségi szervezetek?
azok vezetőinek kormányközeli állások?
és az, hogy idejük nagy részében csak egymást fúrják, és igyekeznek a pénzt, amihez hozzájutottak, kreatívan eltüntetni?
pont, mint a nagyok. a nagyok meg hagyják, amíg megfelelő számú szavazat érkezik, amikor és amire kell.
a megoldás le van írva a posztban, én meg hozzákommenteltem, hogy miért nem lépik meg ezeket a megoldásokat.
(egyébként igen, erre is tudok gyors, hatékony, egyszerű megoldást. "you should listen to me, I know all." - foamy squirel)

Freetibet (törölt) 2008.06.22. 08:59:36

bs395: Szerintem meg k. nem vagy képben. Megkérdezhetem eletleg hol laksz, milyen közegből írod ezt az ormótlan baromságot?!
Először is, a cikk szerzői egy szót sem szóltak semmiféle cigánykérdésről, köcsögkérdésről beszéltek. Az csak egy mellékes adalék, hogy a köcsögök 80-90%-a általában cigány (ad abszurdum roma).
Másodszor, ha feltételezzük, hogy elolvastad a cikket és a köcsögök helyére romákat gondoltál; beláthatnád, hogy a velük kapcsolatban leírt problémák igenis valósak. És nem azért, mert valamelyik hülye pártból kiáll egy papagáj, és ezt szajkózza, hanem mert az adott köcsögökkel együttélni kénytelen emberekből a köcsögök viselkedése jogos, megalapozott ellenreakciókat vált ki.
Harmadlagos kérdés, hogy politikai oszályunk szerintem azért nem tesz semmit az ügyben, mert szellemileg képtelen reája'.

zoli27 2008.06.22. 09:00:46

Na és mi a véleményetek Kállai Ernő kirohanásáról, aki szerint a "munkáért segély" gondolat rasszista megoldás? Miközben a törvény (ha megszületik), mindenkire vonatkozna, függetlenül attól, hogy cigány vagy nem cigány.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2008.06.22. 09:17:59

Engem ez a dolog mindig elbizonytalanít kissé.

Napi életvitelem során nemigen találkozom cigányokkal, talán egyszerűbb is így az életem. Amit nagyon látok, az az, hogy a magyar társadalomban nagyon erősek a cigányellenes HANGOK. Ezt gyakorlatilag pártállás nélkül hallom mindenfelől. Azelőtt sokszor mondogattam, hogy a budapesti zöldövezeti villából könnyű védeni a cigányokat. Láss csodát azonban: akiktől a cigányellenes dumákat hallom, ugyanúgy nemigen találkoznak cigányokkal, mint én. Hiába, no be kell lássam, felébredt a magyar társadalom szolidaritása. Elhallatszott hozzájuk a borsodi nem cigány falulakók jajkiáltása. És a magyar már csak olyan szolidáris a magyarral, hogy ezt nem hagyhatja SZÓ nélkül. Ugyanolyan szolidárisak vagyunk, mint a határon túli magyarokkal. Vagy a belüliekkel, ha egy gyermekét toló kismama menne át a zebrán. Vagy ha balra kéne felkanyarodnom egy forgalmas útra. Szeretjük, segítjük egymást, kiállunk egymásért. A magyar összefog a magyarral. Történelmünk számolhatatlan esete igazolja ezt.

Nem, barátaim, a történet nem erről szól. Hanem arról, hogy üres a kassza, és mindenki vakarózik, hogy az egyéb jövedelemmel nem rendelkező cigányság segélyekkel való eltartását nem akarnánk tovább finanszírozni. Csakhogy, honfiak és honleányok, a helyzet az, hogy a segély megvonása csak még veszettebb helyzetet idézne elő. Menjenek dolgozni! - szól a kocsmai megmondó. Hova? Milyen szakmában? Hú, de el lett ez baszva már valamikor régesrég!

Persze lehetne megoldásokat találni. Ötleteim nekem is lennének a cigányság társadalmi integrációjának előremozdítására. De ez nekem nem dolgom. Annyit viszont látok, hogy a cigányság és a vele együtt élő magyar lakosság problémáival mindenki addig foglalkozik csak, amíg lehet egy jót hőbörögni rajta, förmedvényeket írni a zújságba, kormányhivatalt alakítani, fekete egyenruhában masírozni a falu főutcáján, EU-képviselőként nyávogni a szörnyű diszkriminációról. Ez jól megy. Együttélni meg azoknak az embereknek kell, ott. Problémákat megoldani kevesen költöznek Borsodba vagy a Nyírségbe. Magam sem teszem.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2008.06.22. 09:37:29

A "nem vagyok rasszista" kezdetű érvelés automatikusan generálja másban a gondolatot, hogy de bizony rasszista az illető, csak éppen próbálja levakarni magáról, mint kutya a bolhát, hogy szalonképesnek tűnjön.
Ezzel a magatartással ellentétben én kijelentem: rasszista vagyok.
Rasszista vagyok abban az értelemben, ahogyan a köznyelvi argóban annak szokás lenni. Rühellem mindkét magyarországi etnikumot. Az egyiket azért, mert hatalmi pozícióban szétcseszi az országot, a másikat meg azért, mert marginális helyzetben teszi ugyanezt. Az egyik alulról, a másik felülről pusztít.
Hogy tolerálnom kéne őket? - Ugyan miért?
Nem arról van szó, hogy ezek tesznek valamit, amit leginkább elvont fogalmakkal lehet magyarázni. ha így lenne, volna okunk eltérő paradigma-rendszerről, kulturális relativizmusról és hasonlókról lamentálni. Amit tesznek, az egyszerű ember fogalomkészletével is jól leírható, nincs benne semmi elvont, amit nehezen érthetnénk. Amiért mégis a meg nem értés övezi e két etnikum körüli gondolkodást, nem más, mint helytelen szabályalkotás. A "nem minden ilyen-olyan etnikumú gazember, hazaáruló és bűnöző" kivételre alapozzák a főszabályt. A kivételt főszabélyként használni értelmetlen. Ha ezerből 999 gazember, hiába rendes a fennmaradó egy, csupán kivétel a szabály alól. Nálunk az ilyen kivételek létezésére hivatkozva tagadják a szabályt. Ez a magatartás semmi másra nem alakalmas, mint a társadalmi ellentét mélyítésére.
A probléma gyökere ugyanis nem az, hogy én rasszista vagyok, hanem az, hogy rohadék gazember. Ha nekem megtiltják, hogy rühelljem a fajtájukat, attól ők még nem lesznek szalonképesek és elfogadhatóak az emberi társadalomban.

kill004 2008.06.22. 09:41:15

Elpet!
"Napi életvitelem során nemigen találkozom cigányokkal"

Jó neked!

"Nem, barátaim, a történet nem erről szól. Hanem arról, hogy üres a kassza, és mindenki vakarózik, hogy az egyéb jövedelemmel nem rendelkező cigányság segélyekkel való eltartását nem akarnánk tovább finanszírozni"

Itt B.A.Z. megyében ez már másodlagos: a túlélésre játszunk!

Hogy a helyzetet érzékeltessem:egyre többen vesznek errefelé fegyvert.

zoli27 2008.06.22. 09:42:29

Elpet,
Többek között éppen azért nem tesznek a politikusok semmit, mert túl sok az olyan hang, amit most te is megszólaltatsz:
Ha van egy probléma, ami nem kizárólag a cigánysághoz köthető, de legalább 70%-ban biztosan, és azt valaki szóvá teszi, az már cigányellenes. A politikusok pedig inkább nem vállalják azt a kockázatot, hogy rájuk süssék ezt a bélyeget.

És ismét hangsúlyozom: a "munkáért segélyt" nem csak a cigányokra vonatkozik, hanem mindenkire. És természetesen ez is csak akkot lehet elfogadható megoldás, ha az állás nélkülinek megadják a lehetőséget, hogy dolgozzon, de nem él vele.

kill004 2008.06.22. 09:49:02

zoki27,
Amikor kb 3 hete Kállai Ernö azt nyilatkozta, hogy meg kell vizsgálni, a monoki polgármester terve nem alkotmány ellenes-e, az első kérdés ami felmerült bennem a következő volt: hogy jön a képbe a KISEBBSÉGI ombudsman????

zoli27 2008.06.22. 09:49:10

Elpet,
Annak a falunak a lakóinak magyarázd meg, hogy nem szabad cigánykérdésről beszélni, ahol az asszonyok már nem mernek templomba menni, mert tudják, hogy betörnének hozzájuk; meg ahol az idős nénit a házában megerőszakolták, aztán feldarabolták.

Itt senki nem beszél faji kérdésről, a post szerzője sem azt állította, hogy a származása már önmagában predesztinál mindenkit, hogy milyen élete lesz - sőt kihangsúlyozta, hogy nem erről van szó.
De ha egyszer tény, hogy vannak régiók az országban, ahol nagy arányban vannak jelen cigányok, és ott emberek félelemben élik az életüket, akkor erről muszáj beszélni. És ez nem cigányellenesség.

kill004 2008.06.22. 09:50:26

Bocs,nem zoki,hanem zoli27

zoli27 2008.06.22. 09:54:27

kill004,

Ez abszurdum!!! Különösen, hogy a monoki polgármester már minden létező fórumon elmondta, hogy ebből nem szabad cigánykérdést csinálni. Meg ha jól emlékszem, még monoki cigányokat is megkérdeztek, és elmondták, hogy ők egyetértenek ezzel a szabállyal, mert szeretnének dolgozni.

Szóval Kállai Ernő hozzáállása egyszerűen infantilis. Egy ATV-betelefonálónak még elnézném, hogy ilyeneket mond, de egy ombudsmantól???

Téglagyári Megálló 2008.06.22. 10:11:22

Elpet,

jó, hogy újra látunk errefelé.

A borsodi falvakat tekintve az a kérdés merül fel bennem, hogy azok vajon még a magyar állam fennhatósága alatt vannak-e, vagy néhány erőszaktevő uralja a terepet?

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.06.22. 10:22:45

KK & TT
tényleg jó írás, de a megoldási javaslatotok gondolom ironikus, mint rendesen. :)

A rendfenntartást még gyengíti a rendőrök korrupciója, akik jól látják mi történik, de sápot kapnak. A kormányzat, főrendőrök azt tűrik, mert
cserébe évente egyszer pár hétig besegítenek nekik Bp-n.

bs szempontja, az olcsó szavazatvásárlás, bizony sok mindent magyaráz a politikai osztály töketlenkedéséből. Akkor lenne ez ügyben megoldás, ha vagy meg tudnának egymással egyezni, vagy ha az egyik annyira megerősödne, hogy nem kéne minden szavazatot besepernie.

Lacc78 2008.06.22. 10:35:01

Nagyon jó a cikk, csak az vele a gond, hogy Tomcat már több tucatnyi hasonlót írt, csak őt utálni kell, meg félni kell tőle, mert egy szélsőséges köcsög. Vagy mégsem?

A "kiállhatatlan köcsög" kifejezés helyett nyugodtan lehet a "cigány"-t használni, az ugyanis a magyar nyelvben pont azt jelenti, vagy inkább jelentette. Némi jelentésmódosuláson ment át ugyanis, köszönhetően annak, hogy a romák között magas volt a kiállhatatlan köcsögök aránya.

Lacc78 2008.06.22. 10:42:32

Off: A Csepű, lapu, gongyolát emlékeim szerint Déri János vezette. Tényleg, miért nincsenek manapság ilyen vetélkedők? A szocializmusban legalább a látszatra adtak, most már arra sem.

2008.06.22. 10:50:31

Van egy alapvető tétel: ha meg akarsz változni, sokan tudnak segíteni, de előszőr magad kell változtatnod.
És ha kitartasz, elismernek és megbecsülnek.
Ez igaz egyéni, közösségi és egyéb szinteken.
Naiv amit írok, de csak azért, mert ez alapvető elvárás. (Bár itthon nem dívik, ez tény.)
Nem kisebbségi, emberi jogi kérdés.

Tassadar 2008.06.22. 11:19:52

elpet:
Én Budapesten élek, és szinte 1 olyan ismerősöm sincs akinek ne lett volna valami incidense a cigányokkal(nekem több is volt).

Kata1988 2008.06.22. 11:40:09

nem értem miért nem öljük le őket, mint az állatokat? végülis csak cigányok, nem?

vagy áldozzuk fel szabolcsot! minden mocskos cigányt bezsuppolnánk nagy marhavagonokba és elvinnénk őket tirpák land-re, szabolcs területén meg kikiálthatnák a cigány köztársaságot, vagy kérhetnék indiai külterületként való elismerésüket!

segabor 2008.06.22. 11:43:00

A borsodi falvak mintha egy másik világhoz tartoznának, amit innen, Budapestről nem látunk.

Többször követtem el csoportos nyaralást előre megfontolt szándékból Szanticskán (aki teheti, nézzen el oda - de ne csak azért, mert Nyakó úrnak is van ott háza pihenésre!). Onnan próbáltunk a környező falvakban túristáskodni, de a buszvezető nem volt hajlandó megállni a faluban, hiába a szép templom, mert féltette a buszát. És a helyi történetek alapján nem véletlenül.

Én is azt gondolom, itt az ideje már ezzel a kérdéssel is foglalkozni, mert egyszerűen már azokon a területen a törvényes rend fenntartása forog veszélyben! És erre több mint szánalmas a Parlamentből leüzengetni.

A másik pedig a segélyek tarthatatlan állapota. Olvastam féléve egy cikksorozatot borsodi elcigányosodott falvakról. Az egyszeri cigányember a felvett segélyén gyorsan túlad, majd elfogadja a falut bejáró uzsorásoktól az 'ajándékot' (lisztet, de hifitornyot is), amit persze következő hónap elején tízszeresen vissza kell adnia. Így lesz a segélyből uzsorások pénze.

És a monoki ötlet nem elsősorban a csak segélyeken élni kívánók érdekeit sérti, hanem a rájuk felépült uzsora maffiáét. Nekik ez biznisz, ráadásul nem kicsi.

Egyetértek Nyírő ötletével, vigyük a fejlettséget el ezen távoli kis falucskákba. De ez sem segít azokon, akik már generációk óta úgy nőnek fel, hogy minek dolgozni, ha segélyekből is meg lehet élni és a lopás nem bűn.

Dr. Pelikán et. (ferológus) · http://ferologia.blog.hu 2008.06.22. 11:45:23

Sziasztok!
A dolog vége az lesz, hogy egyre többen érzik majd úgy, hogy meg kell védeni magukat mert a rendőrség erre nem képes, akkor jön majd el az ideje a rasszistázásnak, de sokan várják már a pillanatot.
A pillanat pedig rövidesen eljő, hogy aztán mi lesz?
Polgárháború, utcai gerilla harcok stb.
Üdv Pelikán

segabor 2008.06.22. 11:46:24

Kata1988: figyelmedbe ajánlom az általam említett cikksorozatot és akkor talán máshogy fogalmaznál:

Cigány világ Észak-Magyarországon

www.mno.hu/portal/543377
www.mno.hu/portal/544878

segabor 2008.06.22. 11:54:16

Pelikán: sajnos én is ezt tapasztalom a környezetemben. Forrnak az indulatok, a gyűlölet a felszín alatt. És ez szomorú. Nem kellene megvárni, míg gyakorlatilag polgárháború tör ki.

A kérdést addig kellene kezelni, míg ki nem szalad a hatóságok keze alól. Utólag meg már elkésett mindenki.

És pont ezért elkeserítő az eddigi kormányzatok struccpolitikája. A távolról jövő segélykérésekre rasszistázással felelnek és hagynak mindent változatlanul tovább odázva a problémát. Ez pedig csak eszkalálódik és a végén ránk fog dőlni.

Mert a problémakörhöz hozzányúlni igen kényelmetlen, de ostobaságokat odamondogatni és mutogatni ingyen van. Csak a baj nem csökken ettől.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.06.22. 12:00:24

1984 körül Debrecenben nyaraltunk a családdal, és elmehettünk hárman szülők nélkül csatangolni. Fényes nappal jött szembe pár cigánygyerek és elszedték az összes zsebpénzünket. Elmentünk a rendőrségre, elküldtek. Ez volt az első találkozásom ezekkel a kiállhatalan köcsögökkel.

Remélem index címlap lesz ez a kiváló és bátor írás (hajrá kínai srácok) és jönnek a liberális köcsögök.

states 2008.06.22. 12:03:05

Én inkább úgy tenném fel a kérdést, ha jön szemben velem 10 cigány a járdán és abból kilencnek még az emberi értelem leghalványabb szikrája sem fedezhető fel a szemében, akkor annak mi az oka:
1. Az értelmesebbje az utca túloldalán jár...
2. Én járok rossz úton...
3. Náluk az értelem nem a szemben tükröződik...

Ypsilanti 2008.06.22. 12:08:04

tölgy, a rendőr inkább azért nem tesz semmit, mert -főleg vidéken- ismert a családja, elérhető és nem akarja, hogy baja essen nekik.

Tassadar 2008.06.22. 12:09:17

A Galgagyörkön történtek után szerintem már az ember elgondolkozik azon, hogy a rendőrséget vagy a Magyar Gárdát hívja ki...

kill004 2008.06.22. 12:21:39

2' 19" -től még "érdekesebb". Na szóval kedves Kata1988, miért is nem kéne ezeket kiírtani?

Rwindx 2008.06.22. 12:21:56

Az írás jó. A jelenlegi állapotok alapján én úgy érzem a következő pár éven belül konfliktus lesz, kemény konfliktus és nem az íróasztaloknál. Akkor is ha nem történik semmi, akkor is ha radikális átalakításokra kerül sor.

Egyébként tényleg egy őrület hogy a kormányzat és a rendfentartó szervek nagy ívben szarnak az egészre, sőt másra testálják a felelősséget.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2008.06.22. 12:24:33

Kata:
nem a cigányokat kéne kitelepíteni, hanem téged és családodat betelepíteni közéjük. Legalább lenne, aki megvédi őket a magyarok támadásaitól.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.06.22. 12:28:17

Ezt vastagbőréknél sütöttem el:
Szenzációs ötletem van.
Létre kell hozni egy alapítványt, mondjuk Társadalmi integráció elmélyítésért. Lakásokat venni szétszórva a Rózsadombon, Hűvösvölgyben, Újlipótvárosban, stb, stb. És igazi putris cigókat költöztetni be családostul. Fizetni nekik a rezsinek azt a részét, amit nem kapcsolhatnak ki. Persze a lakás marad az alapítvány nevén, a cigók csak mint szociális lakhelyet vehetik igénybe. Nagy vicc lenne az tuti :)

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2008.06.22. 12:31:11

Tassadar

Én persze szegedi önmagamról, meg az ismeretségi körömről beszéltem. Hogy mással mi történik, azt ő tudja. Arra próbáltam felhívni a figyelmet, hogy azok is vidáman cigányoznak, akiket szintúgy nem ér incidens mint engem, ilyen alapon TGM is védheti őket, ha akarja, én nem teszem egyiket sem.
Szegeden egyébként a piacon szoktam sok cigányt látni, az asszonyok cigicigiolcsócigit árulnak, a férfiak meg gondolom őrzik őket. Egyfajta kereskedelmi tevékenység. Soha nem ért incidens részükről. Nyilván nem érdekük a vevők elriasztása, emellett 100 kg vagyok. A szemkontaktust azért én is kerülöm velük :) Mindazonáltal érdekes probléma, hogy a város szívében, mindenki által tudottan űzik a jövedéki törvényt súlyosan sértő tevékenységüket. Elgondolkodtató.

Megálló! Üdvözöllek! Én is örülök, hogy látlak. Szép vasárnapot Neked és mindenkinek persze!

Zoli!

Ember, hát persze, hogy cigánykérdés ez! Mivel a hazai cigányság beilleszkedési problémáiról szól, arról, hogy nincs olyan helyük a magyar társadalomban, amit ők is jólesően elfoglalnának, és a magyar többség is elfogadja ott őket. Ez egy beilleszkedési probléma, súlyosbítva Északkelet-Magyarország gazdasági és társadalmi helyzetének gondjaival, ami együtt lassan elviselhetetlenné válik az ott élőknek. Ez eddig rendben. Ott kezd a dolog számomra irritálóvá válni, amikor csak a cigányok szapulásáról szól már. Mert ennek sem diagnózishoz, sem a megoldás kereséséhez nincs köze.
De nagyon ideillik még egy Bernanos-idézet:
"Amint azt egyszer egy öreg parasztasszony mondta nekem, akit részeges és lusta élettársa agyba-főbe vert: - Bizony uram, ahhoz, hogy a világ világ legyen, mindenféle emberre szükség van.- Mindenféle emberre szükség van, hülyékre, lustákra, sőt, még tékozlókra is. Úgy nézünk rájuk, mintha csodabogarak lennének, s csak fokozzák munkakedvünket. A dolgok rendje nem az, hogy eltűnjenek, hanem, hogy aminek el kell végeztetnie, az nélkülük is elvégeztessék. Végeredményben csak kis részét, majdnem elhanyagolható részét jelentik azoknak az ellenséges erőknek, melyek - mint a szél, eső, jég, fagy - folyton lerombolják munkánkat. Nem fogjuk megengedni, hogy a Világmegváltók, az Új Urak nekilássanak kiirtásuknak, a társadalmi sebészet racionális módszereivel. -Aki nem dolgozik, ne is egyék! - Ez a tétel számunkra készül, a mi lelkiismeretünk megnyugtatására.. Mihelyt kiejtettük a szánkon, már nem is gondolunk rá.Mi nagyon is megbecsüljük a munkát, tudjuk, hogy becstelen munka az, amit kényszerből végeznek. Alapjában véve nem is bánjuk, ha az élősködők a testünkön élnek; elég, ha köszönömöt mondanak és csendesen ülnek az asztalvégen. De abba semmiképp sem tudunk beleegyezni, hogy különbeknek tartsák magukat nálunk, ez ellenkezne az igazsággal. Egyszóval, mi bármibe beleegyezünk, csak abba nem, hogy a naplopás tiszteletreméltó dolog. "
Még valami. Teljes felelősségem tudatában kijelentem, hogy a cigányok és mélyszegénységben élők segélyezését teljes mértékben támogatom. Teszem ezt az adófizető, keményen dolgozó polgár jogán. Teszem ezt a cigányság mellett élők iránti felelősségérzetből. Mert az életösztön a segélyezés megszűntével is fennmarad, és ami a megélhetéshez kell, azt majd tőlük veszik el, nem tőlem. És ha kénytelenek lesznek a vagyonukat megvédeni, náluk lesz ostromállapot, nem itt, a nyugodt társasházi lakásomban.

kill004 2008.06.22. 12:44:36

Elpet:
"Mert az életösztön a segélyezés megszűntével is fennmarad, és ami a megélhetéshez kell, azt majd tőlük veszik el, nem tőlem. És ha kénytelenek lesznek a vagyonukat megvédeni, náluk lesz ostromállapot, nem itt, a nyugodt társasházi lakásomban."

Tévedsz! Abaújban most az történik, hogy egy falut kompletten lelaknak, majd jön a következő falu.
Kirabolnivaló itt már nemigen maradt( két hete a lillafüredi kisvasút síneit lopták). Szted mikor érnek el a nyugodt társasházi lakásodhoz?

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.06.22. 12:54:12

azt tudjátok, hogy a munkáért segély fasszág megvalósíthatatlan? Ez a 130-150 ezer ember Magyarország legszegényebb emberei közé tartozik. És tudjátok hol laknak? 3 db régióban, Na, és hol? Észak-Magyarországon? Tudjátok, hogy ott semmi munka nincs. Ez a fajta indulat, nem több mint a jobban szituáltak szegény ellenessége. Azon csodálkozom, hogy nem olvastatok számításokat, hogy ez a kényszermunka vajon mekkora nyereséget is hozhatna a költségvetésnek. Amit én olvastam az 5 milliárd forint. Remek, ennyiért kényszermunka. Nagyon emberi és nagyon európai. Azt sem számítjátok bele, hogy ezeknek az emberek nagy a része vagy fizikailag vagy lelkileg vagy mindkét módon alkalmatlan a munkavégzésre.
A problémának ezt a részét nem lehet kegyetlen sok pénz nélkül megoldani. Azt meg nem is értem, hogy miért gondoljátok, hogy az jó, hogy nem pénzben adni a segélyt, hanem kajában. Ez, szerintem, elveszi az emberi méltóságot. Még attól is aki, amúgy nem megy el és iszik. És aki meg elissza, az elissza. Ebbe szerintem nem szólhatunk bele.
Az meg mítosz, hogy azért csinálnak több gyereket, hogy több segélyhez jussanak. Azt lehet tudni, hogy a minél több gyerek egyre nagyobb esélyt ad a szegénység kockázatára. Tehát nem segélyért lesz egyre több gyerek.

Az okké, hogy nem csak a többségi társadalom tehet az előítéletekről, de fogadjuk el, hogy itt is nagyon komoly felelősség van. És a helyzetből fakadóan a többségi társadalomnak kell toleránsan kezelni a problémákat.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2008.06.22. 12:54:50

Őrnagy Őrnagy!

Up the Irons!

Figyelj csak ide, valamikor `95-96 táján lehetett, a Szenátor kocsmában részegen ultiztam, és egy székely gyerek kifosztott, valahogy kicsalta 10.000,- magyar forintomat, és az életben többet nem láttam, se a pénzt, se a góbét. Akkor most mi van? A baráti körömben van egy asszony, akit egymás után két élősködő székely élettárs juttatott a nyomorba. Akkor most ez alapozza meg a székelyekről alkotott véleményemet? Hát nem. És nem is állok olyan bayerzsoltisan, sznobmagyarosan hozzájuk, hogy azok csak az igazi emberek, meg igazán magyarok. Nem. Olyan emberek, mint én.


Másokhoz.
Kiirtani? Miket kell olvasnom? Tudjátok ti, hogy miről beszéltek? Helyettetek szégyellem magam.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.06.22. 12:57:00

" Tassadar 2008.06.22. 12:09:17
A Galgagyörkön történtek után szerintem már az ember elgondolkozik azon, hogy a rendőrséget vagy a Magyar Gárdát hívja ki... "

Ezzel az a baj, hogy nem tudok még linkelni, de egy van ennek egy másik olvasata is. A szerinte ott szombat éjjel a cigány család egyik kisgyerekét kicsit megdobálták az anyukára meg a másik gyerekre rágyújották a házat. Egy apukát meg egy érettségi bankettről haza térő gyereket megkergettek. És közben olyasmit kiabáltak, hogy nesze nektek cigányholokauszt.

kill004 2008.06.22. 13:01:37

Calam! Gyere el Miskolcra az Erzsébet kórház szülészeti járóbeteg ellátásáre. Na, ott hallhatod hova kell ütni a terhes cigány nőknek a saját hasukra, hogy szellemi fogyatékos legyen a gyerek.
Tudod, így több a családi pótlék!
Te melyik országban élsz??????

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.06.22. 13:13:17

Elpet. Van azért még tapasztalatom bőven.
neked is lehet, menj ki Dorozsmán a Buza utcába.

Több parabolaantenna van, mint paradicsomtő a kertekben...

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.06.22. 13:16:30

kill004!
ok, te saját tapasztra hivatkozol, én meg olvastam egy-két helyen szakembertől. Szóval attól, hogy te egyszer (10x) láttál vmit, attól az még nem lesz igaz! Ezt te is tudod.

kill004 2008.06.22. 13:24:33

Calam!

Kettőnk közt az(is) a különbség, hogy én naponta látom, hallom, szenvedem el ezeket a dolgokat.
Amikor a lányomat gerincen rúgja 2, 17 éves szar,(csak úgy) amikor a babakocsiban ülő kisfiam fekáliával dobálják meg,stb....
Még egyszer:melyik országban élsz?

Feketedisznóvágás1 2008.06.22. 13:28:29

Calam. Vertek már meg téged cigányok úgy isteniesen azért mert nem akartad nekik odaadni a mobilod?

Ismersz olyan kikabszkodott cigányokat akik szégyellik hogy cigányok, és megvetek a purdékat?

Könnyü ám Újlipótvárosból pofázni. Javaslom gyere le egyszer hozzánk Baranyába. emailcímem: vassyii@citromail.hu -ha gondolod körbeviszlek kocsival jópár 90-10%-ban lakott cigányfalun. Aztán nézhetsz nagyokat! írj ha gondolod

Feketedisznóvágás1 2008.06.22. 13:30:20

Egyébként szerintem Calam profokátor. Ép értelmű liberális sem gondolhatja azt amit ő.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2008.06.22. 13:33:34

Calam:
Te szoktál gondolkodni is, vagy csak úgy írkálsz a vakvilágba?
Elsőször: a szoctámos regisztrálva van, és ingyér jár neki a lóvé. A melóst meg be kell jelenteni, adminisztrációs költsége van, szabit kell neki adni, adót kell fizetni utána. Amely térségekről te is beszélsz, pont azok nem engedhetik meg maguknak, hogy munkaviszony jellegű jogviszonyban foglalkoztassanak. Ezért vennék igénybe az ingyenélőket. Mert nem a munka kevés, hanem a munkadíjra szánt állami támogatás. Példa: a közterületeseknek arra van keretük, hogy a hét három napján szedjék a szemetet. A többi napokon is van szemetelés, de nincs keret alkalmazottak felvételére. A közmunkást egyébként is fizeti az állam, hát miért ne vonnák be olyan munkákba, amelyekre az önkormányzatnak nincs egyéb kerete.

Másodszor: Nézz szét a munkaügyiben, még Budapesten is szinte csak cigányok vannak, nemhogy Miskolcon például. 4-5 purgyé után 100 ezer fölött kap támogatást a cigó. A gyerekre nem költ, iskolába nem járatja, ha elég nagy, elküldi lopni. A cigány putriban érzi jól magát. Akárhová költözteted, előbb-utóbb putrit csinál a lakásból. A putri rezsije nulla. Nem fizet semmilyen szolgáltatásért. A segélyből és némi lopásból megél a maga szintjén, ahonnan esze ágában sincs kitörni, hiszen természetes közege.

Harmadszor:A cigányság nem egy tolerálható probléma, hanem egy társadalmon belüli szubkultúra, amelyet kényszeríteni kell az alapvető emberi együttélési normák betartására. És nem azért kell kényszeríteni, mert cigány, hanem azért, mert megszegi a törvények által védett normákat, tehát a kényszer, vagyis a joghatás szükséges, ha jogállam akarunk lenni.

Negyedszer: az előítéletességet ráverni a "többségi társadalomra" rasszizmus. Ebből következik, hogy az előítéletesség, a rasszizmus nem köthető egyetlen néphez vagy bőrszínhez sem. S ha azt vesszük, hogy cigányok naponta követnek el erőszakos cselekedeteket kifejezetten magyarok ellen, akkor megállapíthatjuk, hogy Magyarországon a cigányok a rasszisták.

kill004 2008.06.22. 13:36:57

"Magyarországon a cigányok a rasszisták."

Pontosan!

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.06.22. 13:46:17

Balliberális pösti szociológus hallgatók mesélték, hogy kutatótáborban voltak, és a helyi kontakt vállalta, hogy végigviszi őket a cigánysoron, de azzal a feltétellel, hogy az autó nem áll meg, minden ablakot felhúzva tartanak.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2008.06.22. 13:52:18

Tölgy:
Nálunk elsőben kötelező gyakorlaton két csaj is "cigánytúrán" volt. A gyakorlatvezető tanár (Bódi László) a sajókazai cigók életét kutatta. Egész jó kis etnofilm lett belőle, köszönhetően a Gulyás testvéreknek. Igaz, ez közvetlenül a rendszerváltáskor történt, amikor a helyzet még nem volt ennyire súlyos.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2008.06.22. 13:55:44

Major Major

Dehogy megyek a Búza utcára, nincs ott nekem dolgom...
Ami igaz az igaz, magam is kerülöm a cigányokkal való találkozásokat. De afférom amúgy is talán csak egyszer volt velük, jellemzően ittasság volt az oka akkor is. :) De végül az is jól végződött.

kill004

Nemigen fognak ideérni a társasházhoz, elég sok igen jómódú ember lakik errefelé, és ők azért megvédik a magukét. Én meg elvagyok a szélárnyékban. De kerülhetek én még ennél szegényebb helyre is az életemben. Hát épp ezért szeretném, ha békesség lenne mindenfelé.

Elfogadom azt is: szükség volt figyelemfelhívásra, mert teljesen elhanyagolt kérdés volt ez, és a hivatalos verzió, miszerint minden problémáért a többségi társadalom intoleranciája a felelős, nos, ez akkora hazugság, hogy soha nem hitte el senki, az SZDSZ-es álhírlapírók, folyóirathamisítók, álruhás, jogvédőnek beöltözött agent provocateur-ök leginkább nem hitték el, akik maguk terjesztették.
Nehéz ma már ezekkel a sablonokkal sikert elérni, az elkeseredett kárvallottakat leszerelni. Azt már mindenki tudja, hogy baj van, és ez jó.
Csak épp a megoldás nem látszik, és ezek az indulatok nagyon nem kellenének. De tele vagyunk ezekkel a túlreagálásokkal az egész életben. Keresztül akarnak lőni, ha nem hajtok a megengedett sebesség kétszeresével a városban, az autópályán belém akarnak hajtani, dudálnak és villognak, ha csak 150-nel előzök, a kollégámat valami sávváltási ügy miatt a családja kiirtásával fenyegették meg... nem cigányok amúgy. Tele vagyunk olyan indulatokkal, amikre nem lenne szükség. Az üzleti életet kicsiben látva az ember arra jut, hogy nagyon kevés ügy van, amit erőből kell megoldani. Aki erőből old meg dolgokat azt később ugyanígy tapossák el. "Kard által vész..."
A békesség és kiegyensúlyozott üzletmenet mindig akkor jön el, amikor minden szereplő valamiképp elégedett a helyzetével, senkit sem győztek le, valahogy mindenki nyertesnek érzi magát.
Megoldás tehát kellene.
Csak épp nem fog történni semmi. Semmi, ami előrébbvinné a dolgokat. Elég régóta vagyok magyar ahhoz, hogy tudjam, ha mi egyszer azt mondjuk, hogy most már valamit tenni kell, olyankor semmit nem teszünk, aminek értelme lenne. De alakítunk bizottságot, kormányhivatalt, gárdát, polgári köröket, ahol rendszeresen megbeszéljük, hogy most már tenni kellene valamit. Csak az a valami, az nem mondatik ki soha senki által. Várunk rá, mint Godot-ra.

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2008.06.22. 14:02:51

Őrnagy! Őrnagy! Társadalmi integráció projektjét teljes szívből támogatom. Ha megszervezi valaki, pénzt, 1%-ot is szívesen adok bele.

calam 2008.06.22. 12:54:12
"Ez a fajta indulat, nem több mint a jobban szituáltak szegény ellenessége."
Lehet akár az is. Én meg bevallom, undorodom attól a követelőző, bazseváló, kertet, kocsit, lakást, embert kifosztó, másokat megalázó szegénységtől, ami egyes rossz helyzetű tűrsadalmi rétegeket jellemez. És ezért azért nem szégyellem magam, mert más hasonlóan szegény csoportokat (köztük igen sok cigányt) nem jellemez, még a hajléktalan koldusok nagy részét sem, pedig a nagyokosok szerint jellemezhetne. Frászt. Egyszerűen undorodom a "kiállhatatlan köcsög" típustól. Attól, aki dolgozni próbál, és nem teszi tönkre mások (méghozzá főleg más szegények!) életét, nem. Sem több, sem kevesebb.

tallian.miklos 2008.06.22. 14:10:49

"Mondjuk ki, hogy Magyarország alapvetően nyugati típusú demokratikus jóléti állam akar lenni" - Könyörgök, ezt az egyet ki ne mondjuk, baszki, és ne is akarjuk, titokban sem. Ezt a helyzetet ugyanis a jóléti állam generálja.

Másrészt meg mit tudnak a nyugati típusú demokratikus jóléti államok kezdeni az ottani kiállhatatlan köcsögökkel?

kocsog magyar 2008.06.22. 14:16:43

számomra ott lett mentegetőzés a "nem vagyok rasszista" frázis, amikor a kedves nemrasszista cikkíró a korábban deklaráltan nemcsak cigány "kiállhatatlan köcsögökkel" szembe a "magyarokat" állította....akkor hogy is van ez?
mert ugye tudjuk, hogy a "magyar" az már csak olyan fajta, hogy biztos nincs közte egy kiállhatatlan köcsög sem...
meg ezek a képek...pfff mintha nem tudnék fehérbőrű emberekről ugyanilyeneket egy perc alatt vadászni az iwiwről.
nem beszélve a cikk gusztustalan címéről. a "barna veszedelem" már foglalt nemrasszista barátom.

CrL 2008.06.22. 14:17:26

"Másrészt meg mit tudnak a nyugati típusú demokratikus jóléti államok kezdeni az ottani kiállhatatlan köcsögökkel?"

a fővárosban csak a rendőrök tudnának rendet tartani, csakúgy mint más fővárosokban - senki más. olyan nyomorral és falusi putrikkal mint itthon nagyon nem találkoztam nyugat eu-ban sehol. ezért egyszerűen a cigánykérdés számomra egy megoldhatatlan egyenletnek tűnik, és úgy látom nem vagyok egyedül.

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2008.06.22. 14:20:40

tallian.miklos · republican.blog.hirszerzo.hu 2008.06.22. 14:10:49

"Másrészt meg mit tudnak a nyugati típusú demokratikus jóléti államok kezdeni az ottani kiállhatatlan köcsögökkel?"

Na igen, ez is jogos. A franciák, németek, angolok, olaszok sem állnak túl jól...

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.06.22. 14:21:17

Feketedisznóvágás!
okké, akkor most mindenki elmondta a sérelmét. Mennyiben nem vagyok éppelméjű? Mindenki elmondta, hogy elmbeteg vagyok. Az indulataitokon kívül tudjátok cáfolni is amiket mondtam, vagy megmaradunk ezen a szinten? Azon csodálkozom, hogy senkivel szemben nem személykedtem és ti meg elkezdtetek, ez nekem fura, na mindegy.Honnan veszed, hogy Újlipótvárosi vagyok?:) Amúgy meglepődsz de elég sok jól szituált cigány ismerek. Nem vagyok benne biztos, hogy a megvetés és hasonló kategóriák bármin is segítenének.
Az, hogy megverik a kislányodat egy szimpla köztörvéynes bűncselekmény amit üldözni kell, mondjuk úgy, hogy több rendőrt teszünk az utcákra.
Falafellel nincs értelme vitatkozni, ez a putris érv kiírthatatlan, nem baj.

Demo · http://nepkoztarsasagot.blog.hu 2008.06.22. 14:22:03

Szerintem a gárda az annyira nem kapcsolódik szervesen a cigánysághoz, mint amennyire azt fújják: a tragikus közbiztonság egy másik probléma, más gyökerekkel, és nyilván a cigányság rendes integrálása nem fogja megoldani. Legalábbis nem valószínű.

Egyébiránt bs jól mondta: a fejeseknek nem érdeke megoldani ezt a problémát. Tulajdonképpen egy nagyon széles rétegnek eljátszották, hogy nem volt rendszerváltás, s így működik a kenyérrel betömjük a szájukat megoldás, amitől lesz jó sok 'ingyen' szavazat. Viszont helyi szinten az uzsorások mérgesítik a helyzetet, míg az egész gazdaság kezd csömört kapni ettől, no meg az egész nyugdíj- és távhő mizériától.

Különben Őrnagy Őrnagy alapítványos-ötletére reagálva, ez megér egy olvasatot:
forum.index.hu/Article/jumpTree?a=80114941&t=9179590
(:

CrL 2008.06.22. 14:22:13

azért valamivel jobban, de csak azért mert megtehetik

arta 2008.06.22. 14:22:36

Ahogy elnézem, kies kis hazánkban - nevezzük az egyszerűség kedvéért Abszurdisztánnak -, a népek többsége csak két dolgot gyűlöl igazán:
1. a rasszizmust,
2. a cigányokat.

CrL 2008.06.22. 14:22:48

előző Úlfhéðinn-nek ment

Rwindx 2008.06.22. 14:27:07

Na itt egy valaki aki a PISA teszteken gyengén produkálna.

"pfff mintha nem tudnék fehérbőrű emberekről ugyanilyeneket egy perc alatt vadászni az iwiwről."
- Mintha a szerző definiciója szerint azok nem tartoznának a "kiállhatatlan köcsög" kategóriába. LTR.

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2008.06.22. 14:29:27

CrL 2008.06.22. 14:22:13

"azért valamivel jobban, de csak azért mert megtehetik"

Ugye viccelsz? Gyújtogatások Párizs külvárosában? Szinte "sérthetetlen" fundamentalista muszlimok Angliában? Már bocs, de te valami másik műsort nézel...

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2008.06.22. 14:31:08

Őrnagy Őrnagy és a többi idióta baromnak a társadalmi integrációs ötletével.

Tájékoztatlak titeket, hogy szegregálódik a társadalmunk, mert kapitalizmus van!
Ergo, aki teheti az menekül a szar helyek (borsod, nyócker, stb.) elől olyan helyekre ahol nyugi van.

Namármost. Én rózsadombi vagyok, itt születtem, itt élek. Ugyanabba az országba járok tanulni/dolgozni, ugyanolyan kocsmákba megyek, mint mindenki más. Ugyanúgy raboltak már ki már cigányok, ugyanúgy létezik ötszáz ismerősöm, akit szintén. Pontosan tisztában vagyunk a problémával és ha hiszitek ha nem, az olyan környezetekből kerülnek ki a normális megoldások, mint a milyenk. Azért bazmeg' mer öt percig, mikor itthon vagyunk hideg fejjel át tudjuk gondolni a dolgokat.

Egy, azaz egy darab olyan tipusú (fiatal, végtére is azokkal szokásom beszélni) embert nem ismerek, akik a ballib tipusú baromságokat szajkózzák. Sőt, az elfogadott vélemény a reakció-konzervatórium vonalon fekszik, illetve az, amit én is szoktam írogatni.

Akik a munka segélyhez kötését rasszistának tartják, azt költöztessék be egy cigány családba (legalább egy poén erejéig), oszt jóvan.

De viszont a jó kurva anyját annak, aki ide akarja a nyakamba költöztetni őket, mondván, hogy nem látjuk át a helyzetet!

Kurvára átlátjuk, a politikusaink is átlátják, csak valahogy az az egymillió szavazat sokat számit, amit meg lehet venni két sörér'.

Szóval anyád seggébe akarjál cigányokat telepíteni, ne az én hátsókertembe! Kösz.

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2008.06.22. 14:34:06

Hangnemért elnézést, de ezt a méretes baromságot, már sokadszorra olvasom és most már kikívánkozott a véleményem róla.

CrL 2008.06.22. 14:36:47

Úlfhéðinn: sehol nem írtam hogy nincsenek ott problémák de ott képesek kezelni azokat, itthon nem. Ha itthon fele annyira tartanánk mint Londonban vagy Párizsban az integráció terén, már a fennti poszt felét ki lehetne hagyni.

CrL 2008.06.22. 14:40:38

folyt: és azért írtam hogy megtehetik mert elképesztő összegekbe és harcba került nekik az, hogy a társadalmi integráció valamilyen szinten megtörténjen. itthon még nagyon sok krízisen és harcon át kell majd esni, hogy valami komolyabban meginduljon.

2008.06.22. 14:41:03

"Csakhogy, honfiak és honleányok, a helyzet az, hogy a segély megvonása csak még veszettebb helyzetet idézne elő."

Lószart. A leghatékonyabb szociális kiadás a gumilövedék, Szlovákiában ebből nagyon jó példát mutattak, nekünk is ezt kell követni.

A lumpenproletariátus segélyezése zéró hatékonyságú tevékenység. Az Amerikai Egyesült Államokban egy 65 év alattinak, ha nem dolgozik és nem fogyatékos még egészségbiztosítás sem jár, nemhogy segély.

Merthogy teljesen fölösleges segélyezni őket.

A liberálkapitalista állam által elengedett kezű detroiti feketéknél mennyivel nagyobb arányban polgárosodtak a mi segélyekkel agyontámogatott ózdi lumpenjeink?


Semennyivel, kedves barátaim, semennyivel.

Az ő szegénységük kizárólag rendészeti kérdés.

wh 2008.06.22. 14:47:34

Egy ilyen program alapja az lenne, hogy a bizonyíthatóan kitörni vágyókat akik tényleg iskolába járnak és jól tanulnak stb. ki kellene emelni abból a közegből amely visszaránthatja őket. Ez fair lehet. Bár az is, hogy az ő közegükből kell kiemelni azokat akik visszafoghatják őket.

Hiába várja el a munkát az állam, ha az általa nyújtott jogi alternatíva, segély+megélhetési bűnözés jövedelmezőbb.

A magyar gárda meg egyszerűen nevetséges, de sajnos szükséges. Mondjuk én másmilyen civilszervezeti formában erős jobbos felhang nélkül csinálnám.

kocsog magyarnak üzenem:

A cikkíró a normális európainak titulált embert rassztól függetlenül magyarnak mondja (legyen az származására nézve akár cigány, zsidó), a kiállhatatlan köcsögbe pedig azt a kvázi magyart is beleveszi akire ráillik. Olvasni meg meg kell tanulni. Bár te is jó példa lehetsz arra, hogy miért vagyunk hátul szövegértési feladatokban.

paulkemp · http://halfpecssquad.blog.hu/ 2008.06.22. 14:47:48

a "cigány" politikailog nem korrekt ha még nem szólt valaki (ja már megint elfelejtettem, hogy hol vagyok)...

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.06.22. 14:48:38

azon kellene elgondolkodnotok, hogy az jogos-e, hogy egy egész csoportból következtettek az egyénre?
Amiket itt leírtok, azt úgy is meg lehetett volna írni,hogy az izomagyu faszfes állatok, akik kiszállnak a kocsiból és megvernek. Namost ha így írjátok, akkor nem vagytok rasszisták.
Azt senki nem vitatja, hogy sok konfliktus van vidéken. Csak van aki szerint nem csoport szempontból kell megoldani (merthogy ezzel már próbálkotak elég véresen), hanem egyéni rendészeti kérdésként.

Büdös paraszt 2008.06.22. 14:48:57

Azért az mindent visz, hogy Budapest legelitebb homokozójából rühelled a "kiállhatatlan köcsögöket". Nagy szerencse, hogy a TGM-féle szétkultúrálódott agyú sznob köcsögök és antipárjaik kiegyenlítik egymás közt a nemzeti sorskérdések megoldására öszpontosuló energiákat, mert bárminő egyensúlytalanság végzetes következményekkel járna a fennálló univerzum további sorsára nézvést. Cikkíró és TGM közt annyi a különbség, hogy az egyik gyűlöli, másik meg kedveli a cigókat. Látni egyik se látott élő, lélegző példányt, csak a Spektrum TV-n, meg a zertéelbe a győzikét. Sok nemzetféltő rózsadombi idióta...

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2008.06.22. 14:49:01

CrL 2008.06.22. 14:36:47

"Ha itthon fele annyira tartanánk mint Londonban vagy Párizsban az integráció terén, már a fennti poszt felét ki lehetne hagyni."

Hát, maradjunk annyiban, hogy nagyon másképp látjuk ezeket a dolgokat. Londonban meg Párizsban sajnos épp mostanában derül ki, hogy a multikulturalizmus mégsem fenékig tejfel. Jól állnak integráció terén? :o

Franciao.-ban gész városrészek lángoltak hetekig, Angliában felrobbantották a metrót, Olaszországban ezrek élnek konkrét szemétdombokon a városok peremén...

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2008.06.22. 14:50:13

És hogy ne csak elveket írjak, elmondom, hogyan tudom elképzelni. Roma csávónak a putriban elege lesz abból, amiben eddig élt. Szerelmes az alvégről egy sukár fekete csajba, eldzsalnak a városba, ahol munkába állnak, kivesznek egy pici lakást, ahol azt a kis életet élik, amit maguknak elgondoltak. Hét közben dolgoznak, hét végén óvatosan szórakoznak picit, mert hát félreteszik a pénzt, gyarapodnak is szépen. A munkahelyen észreveszik, hogy szorgalmasak, a főnök úgy gondolja, érdemes lenne szakmát tanulniuk. Közben az asszonyka néhány évre kiesik a munkából, mert szül két gyereket (nem tizenhatot), de ahogy a kicsik óvodába mennek, szeretettel várják vissza a munkahelyre. A gyerekek már szakmát tanulnak, ahogy felnőnek, elhelyezkednek és családot alapítanak.
Közben példájukat látja sok falubeli cigány fiatal. Felmennek a városra, ahol a csávó csak titokban találkozik velük, mert szégyelli őket. Többen elgondolkoznak, és rájönnek, különb ez az élet, mint az otthoni, és sokan követik példájukat, míg végül elnéptelenedik a putri. Életük végére már meg tudnak bocsátani a szüleiknek is. A harmadik generáció jobb módú tagjai pedig elkezdenek házakat venni a faluban, ahonnan elindultak. Elkezdik összegyűjteni a cigány folklór elemeit, megkeresik gyökereiket, identitásukat. A gyerekek esténként magyar és cigány táncházba járnak, ahol az új szerelmek szövődnek, és így haladunk tovább egészen a világ végéig...
Na, jó kis családregény, ugye? És milyen szépen hangzik? Valahogy így kellene talán lennie. De mi kell hozzá?

Kell egyrész egy szubjektív elem, ami az egyén elhatározása, és kellenek objektív lehetőségek. Ha sorba vesszük annak alapján, mik a feltételei annak, amit fentebb írtam, láthatjuk, hogy csaknem lehetetlenre vállalkozik, aki ilyesmit szeretne. Gondolja végig bárki, erre jut. Százezerből egynek, ha sikerül, az már jó.

Amennyiben a lehetőségek adottak, a korszellem kitermeli azokat az embereket, akik lázadásukkal megnyitják az utat másoknak. De ha nincs a környéken uszoda, soha nem leszek úszóvilágbajnok, csak mondjuk kanász.

Nem kis jelentőségű, talán döntő elem az egyéni elhatározás, de legyünk annyira igazságosak, hogy belátjuk, nem könnyű abból az életformából kijutni. A szubjektív elemet meg agyonvágja, hogy az egész cigány közösséget arra dresszírozták a rendszerváltás óta eltelt 18 évben, hogy ők teljesen okék, csak a többség intoleráns.
Nem sok jóval kecsegtetnek ezek a dolgok.

patrona- · http://gumiketrec.blogter.hu/ 2008.06.22. 14:51:42

Nagyon-nagyon jó cikk. A kommentek meg olyanok, amilyenre egy ilyen után számítani lehetett. Sajnos.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.06.22. 14:52:52

Ja, Franciaroszág azért ázért lángolt, mert arabok, Angliában meg azért robbantok, mert arabok. Kicsit primkó ez a hozzászólás.

Az a baj a cikkel, visszatérve, hogy nem tudsz elvonatkoztatni attól, hogy cigány, mert az látható. Ugyanis lehet, hogy erre jobban odafigyelsz, mibtha nem-cigányok üvöltöznének a házad alatt, vagy ha a gyerekedet nem-cigányok verik meg, akkor máshogy vagy felháborodva.
Azért a római birodalmas zárlat kicsit gyengus...

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2008.06.22. 14:53:35

Büdös paraszt 2008.06.22. 14:48:57

"Nagy szerencse, hogy a TGM-féle szétkultúrálódott agyú sznob köcsögök és antipárjaik kiegyenlítik egymás közt a nemzeti sorskérdések megoldására öszpontosuló energiákat"

Így valahogy. :(
A budai konzervatív köcsögök köpködik a budai liberális köcsögöket, és fordítva, a cigók röhögnek a markukba, az átlagembernek meg tele van a töke mind a három csoporttal.

pwpw 2008.06.22. 14:53:35

azt leirhatná valaki, mert én nem vagyok tisztában vele, h amerikában pl. hogy működik ez a segélydolog. a filmeken azt látom, h odamennek a mexikoiak meg a puerto ricoiak, és elvállalnak mindenféle szenny munkát, hogy pénzt keressenek, és ez úgy tűnik működik.. mi van máshogy ott?

Zigomer Trubahin · http://ertedmar.blog.hu/ 2008.06.22. 14:56:00

calam, írod: "ott szombat éjjel a cigány család egyik kisgyerekét kicsit megdobálták az anyukára meg a másik gyerekre rágyújották a házat".

Ezt a hírt valóban lehozta az MTI meg egy csomó más sajtótermék, de a gond az, hogy másnap, amikor a falu már tele volt gárdistákkal meg rendőrökkel, a cigányok háza rohadtul nem volt leégve, sőt, megvert cigányokat sem találtak; megvert magyarokat annál inkább. A "rájuk gyújtották a házat", a "gárdisták lövöldöztek" stb.-féle hírek tehát szimpla hazugságok.

(Különben te komolyan elhiszed, hogy ha 300 gárdista lemegy falura, lövöldöznek, rágyújtják a cigányokra a házat + a fél faluban végigverik a cigányokat, mint a rongyot - ahogy a kezdeti hírek szóltak -, akkor ne születne ebből másnapra 500 büntetőfeljelentés, ne csődülne oda rögtön az egész média + 10 különböző nyomozó hatóság, és ne szervezne azonnal országos szimpátiatüntetést a szenvedő cigányság mellett a Gyurcsány-Gusztos-TGM-tengely? Érdekes módon ez most elmaradt, mint ahogy a sajtóban nyakló nélkül hazudozó, a gárdistákat pofátlanul rágalmazó cigány önkormányzati tótumfaktumok felelősségrevonása is.)

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2008.06.22. 14:58:03

calam 2008.06.22. 14:52:52

"Ja, Franciaroszág azért ázért lángolt, mert arabok, Angliában meg azért robbantok, mert arabok."

Ha nekem írtad, akkor nem értem, mert nem beszéltem arabokról. Muszlim =/= arab...
A hangsúly pedig a "fundamentalista" szón volt. V.ö.: a cikkben szereplő "kiállhatatlan köcsög".

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.06.22. 14:58:38

Én nem az MTI.s cuccot olvastam, hanem egy riportot, de link, csak csütörtökön lrsz. Bocsi. És lövöldözésről nem írtam. Az meg nem érv, hogy TGM-Gyurcsány mit nem vagy mit csinál. A gárdáról meg hazudni nem lehet, azok nácik, na. De ez félre visz.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.06.22. 15:00:25

Okké, de a kiálhatatlan köcsögge is az a baj, hogy egész végig cigányokról van szó, de ha ez nem lenne egyértelmű mindenkinek segítenek a képek!

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.06.22. 15:02:54

freetibet:
a rádió utcából írom. ne hidd, hogy a "köcsögkérdést" nem ismerem első kézből, nem akartak fényes nappal a nyílt utcán megkéselni, nem verekedtem össze velük még soha, nem loptak el tőlem semmit, stb. átmentem a ballib megmondóember teszten? beszélhetek tovább? faszkivan.
ha már kedvesen személyeskedünk: olvasni tudsz? mégis mit írtam? aztán mit mondtam még? hogy azért van "köcsögkérdés", mert kurvára nincs érdekében a politikusoknak ezen változtatni! nem neked vagy nekem nincs, hanem azoknak, akiket megszavazunk!
az öco választás megvolt?

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2008.06.22. 15:04:05

calam 2008.06.22. 15:00:25

"ha ez nem lenne egyértelmű mindenkinek segítenek a képek"

OK, de ezt azért ne rajtam kérd számon, nem én választottam a képeket.

Amúgy az első képen a fukszos benga szerintem valami örmény. :DDD

RIO 2008.06.22. 15:05:24

KK +TT:
néhol kicsit erős és sarkos a fogalmazás, ami csak azért nem jó, mert mögöttes érzelmet sejtet, abba meg könnyebb belekötni. Úgy összességében jó az írás, törikönyv kisbetűs lehet 15 év múlva.
Írnék mindenfélét, de hosszú volna. Egy dologra mindenesetre felhívja a figyelmet: a helyzet olyannyira fokozódik, hogy lassan nem lesz se helye, se ideje az analízisnek és cselekvési tervnek. És ha eljön a brutális tüneti kezelés, azt mindenki nagyon megszívja. Cigány, nem cigány, köcsög, nem köcsög, mindenki.
A társadalom mint rendszer vagy élő szervezet el se jut a megoldás lehetőségéhez, mert nem is néz szembe a morbidságaival, sőt kimondottan gátakkal zárja el és a tudalattiba száműzi. Ennek embernél rák vagy megőrülés és (ön)gyilkos dühöngés a vége.

MG42 2008.06.22. 15:14:57

Számomra, mint becsületesen dolgozó és (nem kevés-)adófizető magyar ember számára, aki akarata ellenére az adójával hozzájárul a bűnöző benszülöttek eltartásához (akinek nem inge, ne vegye magára) felmerül egy kérdés: mi lenne, ha mi magyarok, akik dolgozunk, adót fizetünk, tennénk valamit - a szócséplésen túl -, talán nem is olyan nehéz: 4 évente vannak parlamenti választások. Csak egyszer megtehetnénk, hogy egy Jobbik pártot választunk meg, ez ugyanis jogunkban áll. Elég lenne őket egy négyéves ciklusig megtartani, hogy rendet tegyenek végre benszülött-ügyben.

Engedni kell az egyre gyülemlő feszültséget kisülni, mint a villámot a sötét felhőben, hogy beálljon az egyensúly. Hiába várjuk a megoldást mástól sajnos.

Lacc78 2008.06.22. 15:16:26

Megvan az Index-címlap, szóval előre az ötszáz hozzászólásért, elvtársak! :-)

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2008.06.22. 15:17:29

Calam:
A csoportról az egyedre történő következtetés bevett dolog. Például mi lenne, ha a pitbullokat a néhány szelíd egyed alapján az öleb kategóriába sorolnánk. Ezzel nem akarom a pitbullokat bántani, de nem arról híresek, hogy nem harapnak az ember seggébe. A cigányoknál meg ezerből 999 bűnöző aljadék, így jobb az óvatosság velük szemben. Nem célszerű a kivétel alapján eldöntenünk, milyenek a cigányok.

De mondok én valamit, édes drága uraim! A cigányoknál veszélyesebb a ballib banda. És bár lehet, hogy tőlük egyelőre nem kell tartanunk, hogy megkéselnek, ha szembe jönnek velünk a Dohány utcában, azért jobb vigyázni velük.
Ha egy magyar rasszista, az azt jelenti, hogy működik még benne az önvédelmi reflex. Egyetlen népet sem bántanak annyit a saját hazájában, mint nálunk.

smalladam 2008.06.22. 15:18:34

hosszú távú program, sok pénz, türelem, gyakorlati tapasztalatokból kiinduló metódusokkal, oktatási, integrációs, jutalmazási megoldásokkal az egyik oldalon,(romapedellus programról hallott már valaki?) erős közbiztonsággal a másikon. no other way.

legyilkolók, szegregátorok, egyenlősítők, belvárosi nagyokosok, rasszisták, gárdisták raus.

félve jegyzem meg, (elvégre a post szerzői is utaltak ilyesmire) hogy az ököljog egyre jobban terjed kifejezetten nemcigány közegekben is (béemvés szubkultúra, vérmagyarok)

látom a kibírhatatlan köcsögökből pár azért a kommentelők között is megjelent, (kenjük az összes szart a cigókra, liberálisokra, rózsadombiakra) én javasolnám az ő tevékeny részvételüket is egy ilyen integrációs cuccban...

általános iskolás korom óta együtt éltem a "cigányproblémával", jártam az ország egyik legdurvább nyomortelepén (tomket elismerően nyilatkozott az erről írt cikkről muhaha) és "találkoztam boldog cigányokkal is". már csak a PISA-tesztesek miatt is mondom.

Feketedisznóvágás1 2008.06.22. 15:22:31

Calam. www.magyargarda.hu menjél már rá föl, ott van képekkel a Galgagyörki "magyarmentés", arra való ez a kurva internet hogy tájékozódj, ne csak az mti-ről, meg nol.hu-rol.

renato87 2008.06.22. 15:22:34

"paulkemp · colere.blog.hu 2008.06.22. 14:47:48 a "cigány" politikailog nem korrekt ha még nem szólt valaki (ja már megint elfelejtettem, hogy hol vagyok" Forrás? Rendelet, törvény? Mi az hogy polkorrekt? Ezt hülye amerikaiak találták ki, filmekből ismerheted. Nálunk nincs bevezetve. Semmi értelme sincs. És mi bajod a "cigány" szóval? Az OCÖ és a többi nevében is cigány szervezet akkor "nem polkorrekt"? Ez egy idegenből átvett szó a magyar nyelvben, semmi baj sincs vele. Miért ne lehetne a cigányt cigánynak nevezni? Minket se "magyar"-nak nevez az angol vagy a német, hanem a saját nyelvén a megfelelő szóval. Az összes cigány ismerősöm cigánynak nevezi magát, és nem sértődik meg, ha én is cigányembernek, cigánylánynak nevezem őket (és nekem legalább egy tucatnyi cigány ismerősöm van, neked mennyi, rózsadombi nagypofájúkám?). A roma szón csak röhögnek, még maguk közt se használják. Na, menjél vissza a babaszobádba, aztán osszad ahülyeségeidet a játékaidnak.

Kínai Kálmán és Trágár Tóni 2008.06.22. 15:23:54

"hosszú távú program, sok pénz, türelem, gyakorlati tapasztalatokból kiinduló metódusokkal, oktatási, integrációs, jutalmazási megoldásokkal az egyik oldalon,(romapedellus programról hallott már valaki?) erős közbiztonsággal a másikon. no other way."

Smalladam, éppen erről szól a poszt, csak mi jobban szeretjük fosni a szót. Pedig mi flekkdíjat sem kapunk.

Feketedisznóvágás1 2008.06.22. 15:25:11

a cigány szavunk a görög atsziganosz szóból származik, ami kitaszítottat jelent!

tothmari 2008.06.22. 15:25:13

A romák első betelepülő hulláma a 15. században érkezett Mo-ra. A 19. században a román (oláh) fejedelemségek területéről érkezett Magyarországra a romák második nagyobb hulláma, az oláh és a beás cigány csoportok. (Wikipédia).
Az államalapítás óta eltelt 1000 év alatt a magyarság létszámát többször sikerült harmadolni, megfelezni, pl. tatárjárás, török uralom. Ezeket a többszöri nagy létszámú betelepítésekkel ellensúlyozták.
Hazánk területére német, kun, jász, szláv, holland, olasz, szerb, bunyevác, horvát, zsidó, bosnyák, sokác, román, görög stb. betelepülők érkeztek nagy számban. És ezek a népek beilleszkedtek, és ők alkotják a magyar népet, amellett, hogy megtartottak hagyományaikból, nyelvükből, kultúrájukból, vallásukból is. A cigányságnak viszont nem sikerült SEMENNYIRE sem beilleszkednie 100 év alatt sem. Nem akarnak a magyar nép tagjai lenni. Néhány %-nak sikerült, és ezeknek az embereknek respect.
Európa más országaiban sem a bevándorlókkal van baj, hanem azokkal a bevándorlókkal, akik beteszik a lábukat, és onnantól erőszakos primitívséggel terjesztik a saját kultúrát, kiszorítani az ott lévőt. (pl. vallás)
Emellet ne feledjük, a számok törvényének ellentmondani nem lehet. Ezek a népcsoportok ugyanis mindig nagyobb számban nemzenek utódot. És ez pár évtized alatt kisebbségből többségbe csaphat át.
Persze volt már ilyen. Jöttek Keletről a magyarok, és kiszorították az avarokat stb. Kérdés, akarjuk-e ezt?

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2008.06.22. 15:27:13

"számomra ott lett mentegetőzés a "nem vagyok rasszista" frázis, amikor a kedves nemrasszista cikkíró "

Látod KK & TT ezért tök fölösleges olyanokat írni, hogy "nem vagyok rasszista", főleg hogy a társadalom 80-90%a tisztában van miről beszélsz, és néhány elvetemült idealista liberálison kívül senki nem tart rasszistának.

CrL 2008.06.22. 15:27:28

Úlfhéðinn 2008.06.22. 14:49:01

évekig éltem Londonban és Párizsban is sokszor voltam, barátnőm tanult ott, az integráció a hazai állapotokhoz képest mindkét helyen elképesztően jól sikerült. napi szinten főleg. de nem is állítottam, hogy tökéletes lett, az utópia lenne. rengeteg a probléma ez igaz, de azokon az ügyeken már túl vannak amik még csak itt kezdenek eszkalálódni a cigánykérdés miatt (segélyezés, ingyenélés, megélhetési bűnözés stb)

a terrortéma már egészen más szint, inkább politikai. épp az integráció miatt voltak képesek az Al-Kaida terrorsejtek beépülni és ezért fordulhatott elő, hogy bedfordi elvakult hülyegyerekek robbantgassanak Londonban. Ami egy igen kis szubkultúrája a muszlim közösségnek.

A szalagcímekből és hírekből pedig nem lehet levonni az összképre vonatkozóan semmit, az Tóta W szokása ;]

mingyá beszólok! 2008.06.22. 15:42:47

Üdv minden kedves hozzászólónak!

Az indulatos vagdalkozáson túllépve egy pillanatra visszakanyarodnék az első pár comment közül az egyikre. Az ország jelenlegi vezetése politikai értelemben vett elitje igenis érdekelt a cigányprobléma fenntartásában. Sőt a lehető legsúlyosabb elmélyítésében. Ugyanis: Akár tetszik, akár nem a FIDESZ-SZDSZ-MSZP-MDF gyakorlatilag tömve van magyar származású de dolgozni ugyancsak nem szerető egyedekkel. Annak elkerülése hogy Őket bármilyen formában bárki felelősségre vonja a Hazánkban kialakult helyzetért elemi érdekük. Amíg bármilyen eszközzel el tudják terelni magukról a tömegek figyelmét, addig még egy helyi összetűzésektől terhelt véres lassú-csendes polgárháború is tökéletes eszköz céljaik elérésére. Ismétlem! A helyzetért egyértelműen a politikai elitet terheli a felelősség. Az más kérdés hogy közvetlenül nem tudnak megoldást a problémákra, de a központilag kozmetikázott cigánybűnözési felmérések, a média egyértelműen cigányvédő viselkedése és a rendőrség döbbenetes tétlensége mind ezt igazolja. Igazamat a Magyar Gárda körüli félelmetes felhajtás bizonyítja a legjobban. Őket lehet támadni minden eszközzel. Könnyebb és divatosabb. Még ombudsmanuk sincs, hehe...

Más. Az EU tagjaként alapjogként kell szem előtt tartanunk a kisebbségek védelmét. Sajnos nem tudom megállapítani hogy a cigányság kisebség. Semmilyen kultúrális, nyelvi, vagy társadalmi norma szerint nem tudok tömegesen bűnöző életet élő "embereket" kisebbségnek tekinteni. Akkor sem ha elenyésző része még beszéli az ősi cigány dialektus valamely formáját, esetleg ősi rá jellemző viselkedésformát gyakorol. Az hogy a magyar vezetés retteg a gondolattól hogy Hazánk területén etnikai megkülönböztetés érjen valkit sajnos egy nagyon elbaszott Uniós csatlakozás következménye. Ha nem hason csúszva érkeztünk volna meg Brüsszelbe talán nem kéne fosni a helyes tetteink következményeitől.

Minden együttérzésem a cigányok által terrorizált lakosságé, sajnos lehet hogy pár év múlva valamilyen milícia vagy reguláris alakulat tagjaként leszünk kénytelenek együtt megoldani a kérdést.

(Apropó, mit is csinál izrael népe Palesztinában a saját hazájából elüldözött palesztin néppel? Ebben ŐK a profik, majd TŐLÜK kérünk segítséget, akkor biztosan jó lesz nem igaz Ferikém?)

hunkor (törölt) 2008.06.22. 15:45:05

Nagyon egyszerű! Önvédelemben az arányoság elvét kell megszüntetni. Ha bemásznak a keritésen a tulaj üthet, vághat, lőhet (!).
Vagy a halálbüntetést visszaállitani. Egyből fogynának az antiszociszociális elemek.
.
Plusz az állam ne támogasson segélyből 6-8-10 gyereket. Max 2-3-at. Ez különben a gyerekek érdeke is. A 2-3 gyereknek is több esélye lesz a normális életre.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.06.22. 15:46:15

nem gondolod, hogy a magyargarda.hu-t hírforrásnak fogom tekinteni. Nem olvasok nol.hu-t. Képzeld vannak emberek akik képesek nem csak szélsőséges dolgokat olvasni és magukévá tenni. Fura mi?
Azért az 1000-ből 999, nem gyenge:D

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.06.22. 15:47:46

Értsétek már meg, hogy nem azért van több gyerek, mert több pénzt akarnak kapni. Ez szociológiai képtelenség! Több gyerek= nagyobb szegénység!

renato87 2008.06.22. 15:48:43

Smalladamtól kérdezem: hogyan képzeled el az erős közbiztonságot? Azhhoz kellene egy kis kriminalisztikai háttér is, mert anélkül a rendőr intézkedése csak helyszíni, tüneti marad. A kriminalisztikában bűnözéstípusokkal, elkövetési módokkal, reprezentáltsággal is foglalkoznak. Vannak fogalmak pl. fiatalkorú bűnözés (és senki nem hiszi azt, hogy a szakemberek ezalatt minden fiatalkorút bűnözőnek tartanak), van fehérgalléros bűnözés (itt sem mondja senki, hogy minden elitszakmában dolgozó bűnöző). A cigánybűnözés is pontosan ilyen fogalom. Ennek régi irodalma van, szakemberek foglakoznak vele. Amíg nem mondjuk ki, hogy sajnos, a hazai cigányság jelentős részére (IQharcosoknak: nem az egészére!) jellemzőek bizonyos antiszociális viselkedések, bűnelkövetési módok és bűncselekmények, addig nem jutunk sehova. Azt is figyelembe kellene vennie a kriminalisztikának, hogy a törvénykezési rendszerünk értelmes emberekre készült, akiknek valamilyen szinten megbélyegzés, ha bűnt követ el és ezért becsukják és a büntetés elviselése sem könnyű, tönkremegy az élete. Ez társadalmi dolog. A cigányok bűnöző részének számára viszont ez nem ilyen, náluk egészen más ezeknek a dolgoknak a megítélése, csak ezt a rózsadombi köcsögök és a fajvédők vagy nem tudják, vagy pedig elhallgatják. A bűnöző cigányok számára a bűncselekmények elkövetése nem jelent szégyent, sőt. A büntetés náluk nem megbélyegzés, ha valamelyikük lehúz a sitten pár évet, azt nem közösítik ki, hanem elismeréssel tekintenek rá. Nincs semmiféle elrettentő hatása annak hogy esetleg kaphat a tettéért pár évet. A mi jogrendszerünk, törvénykezésünk teljesen csődöt mond ennél az antiszociális társadalmi csoportnál (a bűnöző cigányoknál). Ezért butaság, amikor fajvédők a móri mészárlással és nem cigány bűnelkövetőkkel jönnek. A rendőrségi szakembereknek és maguknak a cigányoknak is egybevágóan az a véleménye, hogy a fehér ember papír jogszabályai, törvényei, börtöne számukra gyenge és abban is megegyeznek hogy a bűnöző cigány a testi túlerőt tiszteli, azt feltétel nélkül elismeri. Rendőrök mondták, hogy lincselés veszély esetén mindig a legerősebb, legnagyobb darab férfit kell a csoportból leütni vagy azt a nőt, aki a leghangosabban tüzeli őket. A kötél is visszatartó erő volt bizonyos fokig, de meg kell jegyezni, hogy kevésbé, mint a túlerő. Ja és még valamitől félnek: a kutyáktól. Börtöntől, bírságtól, társadalmi megvetéstől nem. A rendészet, a rendőrség, az eljárásjog nincs arra az agresszív, gátlástalan, eltúlzott reagálási és viselkedési módra felkészülve ami a cigánybűnözőket jellemzi és nem is tud ellenük hatékony eszközt emelni, aminek lenne visszatartó ereje. Esetleg a büntetéssel kombinált foglalkoztatás, azaz kihajtás nehéz fizikai közhasznú munkára naponta, a teljes büntetési idő alatt, fegyveres őrrel, a börtönben a kedvezmények teljes megvonása, a büntetési tételeknek pedig a viszaesőssel arányos fokozatos emelése, a tényleges vagy többszörös életfogytiglanig bezárólag. Ne legyenek illuzióink, amíg ezeket a kérdéseket így át nem gondolják, addig a rendőr kimegy, ha kimegy egyáltalán, ott körbeveszik, megígérik neki, hogy lóbőrbe varrják a családjával együtt, aztán kijön az ombudsman, botrányt rendez és a rendőrt a végén még meg is büntetik. Nem csoda, hogy Galgagyörkön is inkább a gárdistákat baszogatták, mert tudták, hogy azok nem fognak a családjukon bosszút állni. Féltik az életüket, az ország sok lakójával együtt mert nincs mögöttük speciálisan a cigánybűnözésre is felkészült, szakszerű törvény ami megvédené őket. A fajvédők ezt az életveszélyes helyzetet rontják még tovább, vagy azért mert semmit nem tudnak a cigányokról, a fent leirtakat se vagy pedig azért, mert szándékosan ártani akarnak az embereknek. Talán azt hiszik hogy ezáltal ők majd megmenekülnek, de tévednek.

Feketedisznóvágás1 2008.06.22. 15:50:06

Calam, könyörögve kérem olvasd el azt a cikket. Énis elolvasom a nol.hu-t. Calam, menj rá föl, rögtön az első cikk. kérlek olvasd végig. Lehet hogy egy cseppnyit sem fog változni a véleményed, de legalább megérted mit történt abban a faluban. Mert az amit lehozott az mti kurvára nem felel meg a valóságnak. a cikkben elmondja a kiköltöztetett magyar család a viselt dolgait a 3évi együttéléséről a cigány családdal, kérlek szépen menj fel az oldalra és olvasd el.

Előre is köszi, és ha gondolod még áll az ajánlatom, lejössz pécsre, és végigviszlek a baranyai cigányfalukon. Gondolom még nem láttál olyat..

smalladam 2008.06.22. 15:50:44

"Smalladam, éppen erről szól a poszt, csak mi jobban szeretjük fosni a szót. Pedig mi flekkdíjat sem kapunk."

tóni, kálmán ezt most nem értem:) akkor kb egyetértünk, nem? én alapvetően a kommentekben vázolt radikális (ál)megoldásokra utaltam, hőzöngés, másrakenés, kiírtás etc.

ja, flekkdíjat én sem kapok, btw a flekkdíj ugyanazon az elven kontraproduktív, mint a gyerekért segély:)

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.06.22. 15:51:24

Láttam már cigány telepet, mondjuk nem Baranyában.
Okké, akkor kezdjem el idézgetni a Varró Szilvia írását az eheti narancsból? A gárdát meg nem vagyok hajlandó elolvasni.

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2008.06.22. 15:54:21

CrL 2008.06.22. 15:27:28

"Párizsban is sokszor voltam, barátnőm tanult ott, az integráció a hazai állapotokhoz képest mindkét helyen elképesztően jól sikerült."

Anélkül, hogy kötekedni akarnék, megkérdezhetem, hogy a barátnőd Clichy-sous-Bois melyik patinás egyetemére járt? ;)

"épp az integráció miatt voltak képesek az Al-Kaida terrorsejtek beépülni és ezért fordulhatott elő, hogy bedfordi elvakult hülyegyerekek robbantgassanak Londonban."

Öööö, most akkor jó dolog az integráció, vagy nem? Az előbb pont azt állítottad, hogy ott milyen jól megoldották a problémákat...

mingyá beszólok! 2008.06.22. 15:54:54

Kedves calam!

Te is próbáld megérteni hogy egy soha nem dolgozott, írni-olvasni nem tudó primitív felfogóképességű "ember" nem azért nemz 6-8-10 gyereket mert annyira szeretne, hanem mert az óvszer használatához is túl hülye baszki! Ösztönök által vezérelt lealjasult életvitelükben nem azért lopnak-ölnek-rabolnak mert bármilyen túlélésbeli céljuk van vele. Ez egyszerűen menő! Attól igazi cigány valaki ha már volt sitten. Próbálj kicsit mozogni közöttük, beszélgess el velük. Ha túléled, biztosan sokkal bölcsebben hallgatnál amikor ez a téma szóba kerül.

Amúgy meg milyen szociológiáról beszélsz itt?! Szerinted a miskolci fővajda által 1,8 millióra becsült magyarországi cigányok közül hányan értenék meg azt a kifejezést hogy "szociológia"...?

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.06.22. 15:57:43

A miskolci fővajda ezek szerint faszságot mondott.
Mond csak te mennyit jártál "köztük"? Az írásodból süt a tudatlanság és előítéletesség!

Feketedisznóvágás1 2008.06.22. 15:58:09

Calam, kérlek szépen olvasd el a gárda honlapján azt a cikket, az egyik szaktársam a baranyai magyar gárda kapitánya. nem fasiszta, nem kirekesztő, normális történelem-francia! szakos hallgato. A gárda kurvára nem arrol szól aminek a média beállítja. Kérlek menj fel az oldalra. Köszi

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.06.22. 15:58:17

és te érted azt a kifejezést, hogy szociológia?

renato87 2008.06.22. 16:00:53

calam, te nagyon buta vagy sajnos.

Mi megértjük és te is érted, hogy a több gyerek több kiadást, nagyobb szegénységet eredményezne. Ezért van az, hogy a magyar ember átgondolja az anyagi helyzetét és családot tervez, óvszert használ, tablettát szed, védekezik a nem kívánt gyerekáldás ellen és nem szaporodik bele a világba felelőtlenül.

A cigányok jelentős részénél (ostobáknak: nem mindegyiknél!) ez nem így van, azt se tudják, mi az a családtervezés, mi az a pénzgazdálkodás. A szocializációnak olyan alacsony fokán állnak, hogy nem is hiszed. Hatéves gyerek szellemi képességei középkori viszonyok között.

Te ott tévedsz hogy azt hiszed, a cigányok mind pont ugyanúgy felmérik a helyzetüket, ugyanolyan részei a társadalomnak mint egy nemcigány, csak éppen valahogy véletlenül szegény lett.
Nem így van. Arra szoktak hivatkozni hogy régen volt munka pl. Borsodban) most meg nincs, és ez az oka mindennek.

LÓFAXT, már bocsánat. A rendszerváltás előtt volt 2 dolog, ami ma nincs: egy, az állam támogatta a teljesen ráfizetéses nagyipar fennmaradását és kettő, közveszélyes munkakerülés fogalma, a munkanálküliség hivatalos tilalma.
Ezek vezettek oda, hogy a nagyipar, az építőipar felszívta a képzetlen munkaerőt. A cigányok jelentős része (idiótáknak: nem mindegyik!) már akkor is csak a segédmunkási vagy betanított munkási feladatokra volt alkalmas, és sokan (barmoknak: nem az összes) ott se nyújtották a legjobb teljesítményt.
Ezek a szerencsétlen emberek nem tudták, mi vár rájuk, és amikor a szocializmus blöffje kipukkadt, összeomlott a teljesen haszontalan ipari rendszer és ezek a "munkaerők" már nem kellettek az új világban. Ma sem kellenek.
Hova menjenek el dolgozni? A munka szót hajtogatja minden fajvédő, de azt nem teszik hozzá hogy milyen munkahelyekre gondolnak. Hova vegyék fel a rengeteg, sokszor sajnos fogyatékos, műveletlen, írni olvasni alig tudó, néha még a vécét használni se tudó tömegeket? Mercedes gyárba preciziós műszerésznek?

Ezeket is végig kellene gondolni sürgősen.

Feketedisznóvágás1 2008.06.22. 16:02:00

Calam, szerintem te burokban élsz ha nem látod ezeket a dolgokat. A "putris"cigány azért szüli a 8-10gyereket mert tudja hogy ezért ő pénzt kap, vagy arra is hülye hogy legalább védekezzen. Sok szociologus, szocmunkás hallgató társamtol hallom a dumát hogy a putricigány sokkkal jobban tiszteli az életet ezért nem megy el abortuszra stb.. szerintem ez marhaság. Kitalálnak a "fajvédők" érveket a cigányok védelmében, azzal beetetik a fősodratú médiát, és azt utána az istenért se lehet kiírtani a liberális gondolkodok agyából.

SCD.HU 2008.06.22. 16:02:41

calam Ezt Te tudod. Ok nem. Nem veletlen a "faszombol megelek" kifejezes.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.06.22. 16:04:01

ja, mert a kutatók úgy működnek, hogy kitalálnak vmit. Véletlenül nem vagy alultájékozott?

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2008.06.22. 16:05:18

renato87

calam tipusúnak ezt magyarázhatod basszus... mondja tovább a "szegény cigányok nem szabad őket diszkriminálni szöveget".

Csak azt nem fogja fel, hogy az elmúlt húsz év ilyen tipusú gondolkodása az, ami diszkriminálta őket, kivetette őket a társadalomból.

Mi bazmeg' segíteni akarunk nekik, nem pedig diszkriminálni. Visszapakolni őket a társadalomba. Erőszakosan (munkára, tanulásra kényszerítéssel), de vissza.

Miközben a nagy "úúúúristen fasiszta az ország" megmondók hagynák őket évszázadokig fetrengeni a saját fekáliájukban.

Na erről ennyit. calam gondolkozz!!!!!!!!

A szerelő 2008.06.22. 16:05:48

Üdvözlöm az alkotót, remek írás (a többieket is ofc.). Pár gondolat a cigány problémakörhöz. A cigánykérdéssel kapcsolatban tudatosan csúsztatnak, amikor előitéletről beszélnek. Sajnos az emberek többségének a cigányokkal kapcsolatban nem előitéletei hanem tapasztalati vannak, amik szinte kizárólag mind rosszak. Tehát amikor én a cigányokkal kapcsolatban fejezem ki a véleményemet, akkor a saját tapasztalataimra alapozok és ezt senkinek sincs joga elvitatni tőlem. Az itteni hozzászólók kevés kivételtől eltekintve a cigányoknak "csak" a többségét itélik meg negatívan, nem pedig mindet kivétel nélkül. Arról pedig nem a nem cigányok tehetnek, hogy a "kiállhatatlan köcsögök" többsége cigány.
nem akarok személyeskedni, de ezért mégis: calam 2008.06.22. 12:54:12, te egy kiállhatatlan köcsög vagy.

tibor2 · http://e-karpatalja.blog.hu 2008.06.22. 16:06:04

Gratula a cikkhez, nagyon sok igazság van benne

smalladam 2008.06.22. 16:06:12

renátó bazihosszú amit írtál, de alapvetően arról van szó, amit te is írsz, hogy kell bűnözési típusok jellegzetességeire való specifikáció. (a cigány rendőrök ötlete szerintem nem rossz, a roma pedellusoknál is bejött, jobban szót értenek egymással)

amellett úgy általában a rendőri szakma stabilitása és biztonsága: magas fizetés, jó felszereltség, képzettség, a családi háttér védelme és biztonsága, és a rendőri korrupció kíméletlen letörése.

a börtön is problémás dolog, mert látszik, hogy sok bűnöző számára egyáltalán nem visszatartó erő fél évet, vagy pár hónapot ücsörögni, addig max gyúrnak meg pihennek odabent.

az se megoldás magában, ha mindenkit évtizedekre lecsukunk, ahhoz több és drágább börtönök kellenek, aztán ilyen szociális hulladék emberek jönnek ki belőle 20 év múlva, akik mást nem tudnak kezdeni magukkal, csak bűnözni.

börtönt is úgy érdemes, ha odabent van valamilyen munka, vagy bármi, ami akár némi kényszerrel de arra kapacitálja az arcot, hogy hasznosabb tevékenységeket folytasson, és van előtte a szabadulás utánra pozitív lehetőség.

én elhiszem, hogy nem úgy oldódik meg a probléma, hogy adunk nekik pénzt, meg jobb életfeltételeket oszt jónapot, de szerintem tény, hogy a kulturális problémák mellett a szociális problémák is a bűnözést erősítik.

ilyen tekintetben ugyanaz a cigánykérdés, a hajléktalankérdés, a rendőrkérdés és a gördeszkáskérdés:

addig, amíg nincs megteremtve az a lehetőség, ami biztosítja a dolgok békés mederbe terelését és a feszültségek levezetését, addig a törvényi szigor, erőszak, gárda whatever csak a szar status quo fenntartására jó, vagy még tovább élezi a helyzetet.

mingyá beszólok! 2008.06.22. 16:07:52

Kedves calam!

Személyeskedő hangvételedből itélve te mazochista vagy, esetleg borzasztóan primitív. Sajnálom hogy nincs jobb dolgod. Amúgy az érvelésed tipikusan a ma divatos "ballib" stílusjegyeit viseli magán. Akivel nem értesz egyet az csak előítéletes és tudatlan lehet ugye?

Nem vagy Te véletlenül hivatásos félelemkeltő?
Megvan már a csak oda szóló jegyed Tel-Avivba ugye? A haverjaid meg a kis kedvenceitek igazán leszophatnák már a Nagy Véreres Magyar Batyufaszt nem gondolod?

Amúgy gyermekkorom jó része a 80-as években a Dzsumbuj néven ismert Illatos út - Gubacsi út kereszteződésénél állt sorházak közt telt. Akkor is hirhedt cigány tanya volt, mára a nagyobb részét elbontották mert a jobb érzésűek már elmenekültek onnan. Ha gondolod nyugodtan látogass el oda.

De csak ha gondolod. Bulldózert ne vigyél az egyelőre csak a Gáza-övezetben divat...

bergeroth 2008.06.22. 16:08:42

Egyetlen egy gond van velük. Méghozzá hogy azt hiszik hogy ők itt nem a kisebbség.
A nagy részük pont ezért tesz magasról a szabályokra, előírásokra.
A nagy részük csak sír hogy segély kell nekik, de dolgozni, na azt nem.
A nagy részük ha valamit ingyen kap, akkor nekiállnak még többet követelőzni, de hogy megköszönje az még véletlenül se jut eszébe.
A nagy része még ahhoz is alkalmatlan hogy a saját ganéját kipucolja, meg lehet nézni pl. B.A.Z megyében a sok-sok 1000 lelakott házat. Védőruhában lehet csak bemenni kifertőtleníteni, különben elkapsz valami szart.
A nagy részük pont ezért alkalmatlan arra hogy együttéljen azokkal, akikről azt hiszi, hogy azok a kisebbség.
Ki-ki döntse el maga, hogy kell-e ez nekünk.

Rézemről semmi bajom azzal a részével, amelyik dolgozni AKAR, és tesz olyan dolgokat, ami elvárható egy normális társadalomban. A baj az hogy ez maximum 6-8% lehet a teljes Magyarországi cigány kisebbségre nézve.
Na, ez a szégyen.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.06.22. 16:10:16

na, cigány is rég vótam, de akkor most ezt is szívesen vállalom.
Szerelő, te a hozzászólásodat mit gondolsz, az általános iskola 1. vagy 2. osztályának szintjén számítana menőnek?

Feketedisznóvágás1 2008.06.22. 16:11:19

A szerelő, "remélem" egyszer calamot és megállítják egyszer az utcán és jol elverik a cigányok, csak azért mert nem akarja nekik odaadni a mobilját, vagy mondjuk megpakolják egy sörözőben csak azért mert nem tetszika az ott lévő cigányoknak. Kíváncsi leszek hogy mennyiben változik meg a véleménye. Én tanár szakos hallgato vagyok, és sajna már rengeteg pedagogus barátom mondta hogy ne menjek tanítani semmiképpen, mert a cigányok miatt már nem lehet tanítani. Az a kisebbik rész aki elvégzi a 8 osztályt az se azért végzi el mert olyan a tudása. Egyik barátom mesélte hogy 10-ben szakmunkásképzőben, olvasni tanította a cigány többségű osztályt.

juanhu 2008.06.22. 16:11:31

Calam, te egyszerüen nem vagy hajlandó tájékozódni. Struccpolitikát folytatsz: amit nem olvasok el, az nincs is.

És abban is tévedsz, hogy nem a pénzért szülnek több gyereket. Söt, még szörnyübb, vannak olyan esetek, hogy azért ütik a hasukat, hogy nyomorék legyen a születendö gyerek, mert azért több pénzt kapnak.

Aztán ott van a gyerekcsere-programuk: szül egy gyereket, beadja intézetbe. Néhány hónap múlva az unokatestvére örökbefogadja ezt a gyereket, ezért kap rendes fizetést (kb. havi 80ezret). Majd a gyereket az eredeti szülö neveli tovább (a rokonoknál nyaral az örökbefogadott gyerek). És persze mindezt kölcsönösen megcsinálják. Igy gyakorlatilag a saját gyerekét neveli mindkét fél, csak épp kapnak érte +80ezer körüli pénzt.

Sok sikert a további fej-homokbadugáshoz.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2008.06.22. 16:12:15

Calam: "Az írásodból süt a tudatlanság és előítéletesség!"

A tiedből persze nem... Amit a Magyar Gárdáról gondolsz írsz, a színtiszta tudatlanság és előítéletesség. Akkor most te ezeket elítéled vagy nem?
Mi úgy szidjuk a cigányokat, hogy igencsak van tapasztalatunk a velük való érintkezésben, te mégis hány Gárdistát ismersz, vagy "az MÁÁÁÁÁÁSSS"?

bergeroth 2008.06.22. 16:12:21

sok-sok 100 lakást, na.

Feketedisznóvágás1 2008.06.22. 16:12:31

helyesebben próbálta tanítani őket...

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.06.22. 16:12:56

na, retteg! köszi, erre vártam. persze az állításaimat nem sikerült vitatnod, ellenben személyeskedtél (hol is volt indulat a mondataimban?) azért örülök a zsidózás megjelenésének, üdvözlöm a Gárdát!

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2008.06.22. 16:13:59

calam/libike

"Ez szociológiai képtelenség! Több gyerek= nagyobb szegénység!"
Nem, egy szinten alul törvényszerűen fordítva működik, ezt tudhatnád ha már ilyen nagy
szociológus vagy.

CrL 2008.06.22. 16:14:17

Úlfhéðinn 2008.06.22. 15:54:21

nagyon offolunk

"Öööö, most akkor jó dolog az integráció, vagy nem? Az előbb pont azt állítottad, hogy ott milyen jól megoldották a problémákat..."

nem az integráció hibája a terror megjelenése, leginkább a hibás külpolitika és egyéb tényezők vezettek ide. az integrációs folyamatok elindításakor nem lehetett számolni azzal, hogy egyszer majd észrevétlen be fognak épülni terrorsejtek és szervezkedésbe fognak, elvakítanak eszetlen fiatalokat vagy akár dolgozó már integrált mondjuk arab orvosokat, akik képesek lesznek a jihad nevében robbantgatni. az ott élő iszlám többség nagyon nem egyenlő velük. épp ezért ágálnak most, hogy az új terrortörvények diszkriminálják őket, de ez már megint nagyon off.
egy másik topikban egyszer mehet erről vita de ;]

renato87 2008.06.22. 16:15:25

d.z.

De el kell magyarázni. Az én cigány ismerőseim között van melós, van vállalkozó és mindegyik teljesen normális, eszébe nem jutna, hogy meglincseljen valakit az út szélén, de az se jutna eszébe hogy 15 gyereket csináljon és kicsiket kieressze az útra felügyelet nélkül.

Calam tipusuak céljait nem értem.
Mit akarnak elérni? Ez nem segítség a cigányok leszakadtabb részének (gy.k. nem az egészének), ez árt. Ezzel pontosan azt csinálják, hogy addig feszítik a húrt, addig hergelik egymás ellen a cigányokat és a magyarokat, amíg tényleg előáll valami őrült fasiszta népvezér és egy skinhead csorda élén pogromokat rendez. Akkor aztán meg majd lehet mutogatni és hazudozni hogy a magyar nép teljes egésze, beleértve 50 évre előre az újszülötteket is, mekkora fasiszta.

Pedig itt a megoldást akarja az értelmes többség és senki nem akar se marhavagont, se gázkamrát, ezt csak paranoiások képzelik maguknak meg pár provokátor irja a fórumokra.

A cigányok közül sokan olyan ostobák szegények hogy fel se fogják hogy segíteni akarnak rajtuk, nem folyamatos pénz töméssel hanem felemeléssel és a társadalomellenes magatartások megtörésével. Hogy ők nem értik és meg lehet őket vezetni, ezt is értem. De hogy a Calam félék mit akarnak, azt nem tudom.

Nagyon érdekelne ha leírná Calam is hogy ő hogyan képzeli el a cigányság helyzetének megoldását, közte a bűnözési problémák visszaszorítását. További egyre több pénzt ne kérjen, mert nincs, "egyéni rendészet" pedig amiről írt fentebb, egy társadalomban nem létezik, ezt neki mint szociológusnak illene tudnia.

Feketedisznóvágás1 2008.06.22. 16:19:11

Calam, az istenért! meséld már el eddig milyen atrocitást követtett el a magyar gárda? akit én ismerek baranyában gárdistát, mindegyik tanul, dolgozik, családod nevel, éli a nyugdíjas életét. Könyörgöm, ezek normális emberek! nem olynaok akik verekednénkek, ölnének, rabolnának.

Nem tudom felfogni azt hogy te nem látod azokat a dolgokat, amikről itt már órák ota pofázunk a 30 fok melegbe.. és füvet kénye nyírnom mert hétfőn nyírtam de azota annyi esett hogy már nagy, és ehelyett rohadok a gép előtt. A cigány"fajvédők" miatt. váá ::)

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.06.22. 16:20:16

renato, amit írsz azon kívül, hogy, primitív : "Calam félék" nem veszed észre, hogy nem cigánykérdésről van szó, hanem egyéni kérdésekről és szegény kérdésről. Szerintem mi lenne a megoldás?
Oktatás, több rendőr, ösztöndíj, kollégium, stbstb...

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2008.06.22. 16:21:15

renato87

Minden másnap kinn van egy ilyen tipusú cikk indexen. Minden nap többször valaki ír ebből egy posztot. Minden nap százan írják le azt, amit te meg én kommentekben. A calam tipusúak elolvassák mindegyiket, illetve nem, mert az olvasás megértést is feltételez, majd visszaír, hogy "úúúúúristen előitéletesek vagyunk és jééééééééézus mi lesz itt?!"

Századszorra írsz neki, akkor is.

Én ezt unom. Aki eddig megértette, megértette aki nem az nem. Ha sokan nem értik meg, akkor majd húsz év múlva, mikor már nincs miről beszélni: megértik.

Adja Isten, hogy még elébb meg fogják..

Feketedisznóvágás1 2008.06.22. 16:21:58

Calam ,kérlek vázold fel saját szavaiddal hogy szerinted hogy lehente megszüntetni a cigánybűnözést, hogy lehetne megszüntetni az óriási cigány népszapurolatot, hogy lehetne megszüntetni a cigányok mélyszegénységét?

kíváncsi vagyok rá hogy te ezeket a bajokat hogy tudod kezelni.

( ne gyere azzal hogy nincs cigánybünözés, és hogy a cigányok nem szülnek sokkal többet mint az átlag)

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2008.06.22. 16:22:33

CrL 2008.06.22. 16:14:17

"nagyon offolunk"

&

"egy másik topikban egyszer mehet erről vita de ;]"

Tudom, de én direkt offolok. :) A legtöbb hozzászólás nem üti meg azt a szintet, ami egy konstruktív beszélgetéshez szükséges, ezért próbáltam más szálat forszírozni. Szóval majd máskor. ;)

BTW, a "fősodorban" kialakult "vita" egyszerűen szánalmas. Abban sztem tök felesleges résztvenni. Bár előre borítékoltam, hogy ez lesz. Nem kellett hozzá prófétának lenni. :/

mingyá beszólok! 2008.06.22. 16:22:57

Kedves calam!

Mivel ennyire átlátszóan ostobán provokáltál, gondoltam ne kelljen már tovább feszengened. :)Tessék. Megkaptad. Minden cionista álma egy kiprovokált, tiszta szívből jövő zsidózás. Ugye jó volt...

Gondolom most éppen papírzsepivel törölgeted a monitort, nehogy Anyukád meg ne lássa hogy megint a faszodat verted a gép előtt a kisszobádban.
Remélem ha itt elfáradtál átmész valami pedofil oldalra, megbeszélni az aberrált haverjaiddal hogy mekkora fasizmus van Magyarországon. Te szegény áldozat. Most mi lesz? Kiküldöd a REBISZT címre, hogy tessék itt van egy újabb terrorista-gyanús elem? Jobbat mondok. Gyere személyesen. Leülünk egy sörrel és megbeszéljük.

Shalom...

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.06.22. 16:25:33

Te d.z. miről beszélsz? Mindent értek abból amit írtok, nem sokszor írtam, hogy előítéletes, még ha amúgy az is. Ha olvastad volna, amit írok volt némi konkrét javaslatom is, de ez-úgy tűnik-lényegtelen.

Feketedisznóvágás1 2008.06.22. 16:27:12

Kedves calam! Egyébként nézz utána hogy Faddon milyen szívélyesen üdvözölte a falu lakossága, a polgármester és a helyi civil szervezetek is a Gárda ottani felvonulását. Nem csináltak semmi mást, csak egy beszéd és egy felvonulás. De a falusiak érezték hogy végre értük lejöttek, értük meneteltek. a falu cigányönkormányzati vezetője is védelmébe vette a gárdát.

Kezd nagoyn kidurranni ez a gárda= fasiszta,pfujj,be kell tiltani lufi..

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2008.06.22. 16:27:25

utoljára

"Oktatás, több rendőr, ösztöndíj, kollégium, stbstb... "

Igen BAZMEG ERRŐL BESZÉLÜNK EGY ÉVE, AZ ISTEN MEGÁLDJON!!!!!!!

A gyerekeknek. A felnőtteknek meg felnőttképzés, munkába bezavarás. De először is BEZAVARÁS, iskolába, vagy munkahelyre: tökmindegy, mert amíg csak a lehetőség van, nem fogja fel, hogy neki ez érdeke.

Miután végigcsinálta az iskolát, dolgozott 5 évet, rájön, hogy az érdeke volt, addig nem, mert így szocializálódott: a munkának, dolgozásnak nincs értelme.

(Még mindig nem cigányokról beszélek!!!)

Az ország elsődleges problémája az emberek mentalitásában rejtőzik, azaz abban, ahogy a dolgokhoz viszonyulnak. Mint, felelősség, civil-kurázsi, jogok, kötelességek, stb. Az elsődleges feladat a mentalitás olyanná formázása, hogy az hasznos legyen.

A faszkalap ápolóktól/sofőröktől az ingyenélőkig a külföldre szegődő friss orvosi diplomásokon át.

Btw. rasszizmus ellen is sorozatosan kirohanok, volt már posztom is kinn indexen ilyesmivel kapcsolatban, szóval rám aztán tényleg ne mondja senki, hogy rasszista vagyok.

Amúgy meg megint úgy érzem magam, mint aki a falnak beszél.

renato87 2008.06.22. 16:29:42

Én nem szeretem a paramilitáris csoportokat, voltam katona és szerintem hülye az aki önként még egyszer egyenruhát húz, a Gárda leginkább pincér csapatra hasonlít, de azt el kell ismernem hogy eddig sehol semmilyen fasiszta vagy ilyesmi erőszakos dolgot nem csináltak. Már tele lenne vele a hiradó. Direkt úgy csinálnak mindent hogy ne lehessen beleküötni.

A hisztériás polgárok az árpádsávos címer miatt mozdultak rájuk, ez nagy ziccer volt. A Gárda okosabban tette volna, ha nem ilyen szerencsétlen ruhát és szimbólumrendszert választ. A talpig fekete ruha mindig erőszakot sugall vagy kéményseprőt, a címerről és az árpádsávról pedig hiába tudja az értelmes ember, hogy nem nyilas, mert a nyilasok hasonló jelképe pár hónap alatt bemocskolta a több száz éves hagyományt. Kell pár évtized még, amikor a társadalomban már nem lesz jelentős averzió és a jelképek megtisztulhatnak.

De a Gárda egyelőre tényleg semmi olyat nem csinált és nem írt le, ami kifogásolható lenne. Előítéletes, rasszista ember az, aki kijelenti, hogy nem is hajlandó tájékozódni, és inkább az előítéletei és mások bemondásai alapján alkot képet magának. Sajnos, Calam is ilyen ember ezek szerint.

A Gárda tünet, a társadalmi stabilitás és a biztonságérzet megroppanásának tünete. Normális társadalmakban a rendőr rendet tart és védelmez, tehát nincs szükség önjelölt rendfenntartókra. Örülnék, ha a cigánykérdést, gördeszkáskérdést stbkérdést sikerülne úgy megoldani, állami szinten, rendőrségi szinten hogy a Gárdára már nem lenne szükség. Akkor biztosan meg is szünne.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.06.22. 16:30:37

te figyelj rettegegérfog, tudod mit. valamelyik este vmi nyugis helyen sörözhetünk. Benne vagyok.
Kicsit nevetséges lesz a vita, de rendben. Kést ne hozz!
Ja, semmi provokáció nem volt a mondataimban, se ballib nem vagyok, se provokátor. Mégcsak cionista sem.
Mi lehet a fejedben milyen katyvasz? Cigánybűnözés+abberáció+cigány túlszaporulat+aberráció+pedofília+cionizmus+zsidóbűnözés+mit hagytam ki?

TFec 2008.06.22. 16:30:50

Szűkebb családom Zemplénből származik. Nagymamám és néhány távolabbi rokon még mindig ott lakik, mi már rég elköltöztünk. A következőt mondták a cigányok: amint eggyel többen lesznek mint a fehérek (ők magyaroknak hívnak minket), egyesével fogják a magyar fejeket a kerítésekre húzni. Ez nem olyan régen volt. A rablások, lopások mindennaposak. Kimegy a kőrzeti megbízott, és nagyon gyorsan elsunnyog, de előtte még széttárja a kezét. Ez ma Kelet-Magyarország.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.06.22. 16:32:55

d.z. · masikmagyarorszag.blog.hu 2008.06.22. 16:27:25
Nincs vita. Kibaszott sok baj van szerintem is. Amiket írsz azok kb. oké, az írásod nagy részével egyet értek. Ha nincs mögötte előítélet, akkor teljesen egyetértek veled.

mingyá beszólok! 2008.06.22. 16:33:39

d.z.

Ne kapd fel a vizet. Szegény, nem tehet róla hogy nehéz felfogású. Különben pont ezért durrant el az agyam. Ha csak azért provokál hogy zsidózni is kezdjünk, akkor egyértelmű hogy a rettegő ballib vagy valami emberjogi cég melósa. Kőkeményen szondáznak mindenhol hogy meddig lehet feszíteni a húrt. Tudod, ez a cigányok körüli helyzet csak egy kis játék nekik. A célja viszont valóban érthetetlen.

TFec 2008.06.22. 16:34:10

Renatonak igaza van szerintem.

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2008.06.22. 16:34:15

calam előitéletesség terén pontosan egy szinten vagy rettegegérfoggal, miután kijelentetted, hogy nem olvasol el valamit, mert csak.

(Istenem, ez tényleg kezd szokásommá válni...)

masikmagyarorszag.blog.hu/2008/06/02/zsidocigany

Ezt kérlek olvasd el, csak hogy értsd miről beszélek. A cím ne riasszon el, a kritikát szolgálja..

Feketedisznóvágás1 2008.06.22. 16:38:30

Kedves Calam, ha lessz időd kérlek olvasd el ezt:www.magyargarda.hu/node/1753

már harmadszorra mondom ma:) - három a magyar igazság, talán most sikerül:) Csak azért hogy tisztán láss a galgagyörki esettel kapcsolatban. Ha nem óhajtod elolvasni, legalább a képeket nézzd meg alul. köszi

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2008.06.22. 16:39:48

Nincs előítélet amúgy. Se itt, se máshol. Van egy pár ezer hülyénk, akik túl nagy hangot kapnak a médiában és ezért például Te azt gondolod, hogy tömve vagyunk előítéletes fasisztákkal.

Nem vagyunk. Kevés van belőlük, az internetet meg csak elvétve használják. Minden kommentelésbe beszabadul egy-kettő valamelyik oldalról, de amúgy közel sem olyan az ország gondolkodása, mint ahogy az a tévéből, vagy az utcán sétálásból lejön.

Ne legyünk paranoiások az Isten szerelmére!

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.06.22. 16:41:05

amúgy megnéztem azt a gárdás linket. azért ha valakinek baja a gárdával a beszédeid és viselkedések alapján az tény. Ha csoportból vissza vagy fordítva következet az különbség Szóval ezt nagyon határozottan visszautasítom.

mingyá beszólok! 2008.06.22. 16:42:37

Kedves calam!

Nagyon szívesen leülök veled beszélgetni bárhol-bármikor. Bár ha szerinted nevetséges lesz a beszélgetés akkor előítélet terén még mindig Te vezetsz. Én biztosan nem hozok magammal kést. Nincs szükségem rá, nélküle is ki merek menni az utcára és nem érzem magam tőle sokkal többnek okosabbnak vagy halhatatlannak. Amúgy meg borzasztóan érdekes a hozzászólásaid kivonata. Mintha kicseréltek volna. Mi ez a hirtelen önfeladás. Leváltott a főnököd vagy mi? :)

Na pá, megyek elolvasom d.z. blogját, kicsit értelmesebb és szimpatikusabb szórakozás mint egy droiddal veszkődni.

Szép napot!

Demo · http://nepkoztarsasagot.blog.hu 2008.06.22. 16:44:25

Calam!
Amit már szóban kifejtettél, az alapján mégis a vonal ugyanazon oldalán állunk.

Akkor induljunk ki abból, hogy van magyarországon egy nagyon, nagyon leszakadozott réteg, akik nem dolgoznak. Miért nem dolgoznak? Mert az a munka, amire alkalmaznák őket, alig fizet többet, mint amennyit a segéllyel kapnak. Nem azért, mert nincs munka, hanem mert hülye lesz dolgozni, ha így is megkapja szinte ugyanazt a pénzt: ez egyrészt egy gazdasági hiba, másrészt a segélyezési rendszer hibája. Ebből fakadnak olyan jelenségek ( változó elterjedtségben ), hogy gond nélkül bevállalnak négy+ gyereket, avagy mivel a pénzt effektíve ingyen kapták, avval nem bánnak rendesen, s a nyerőgépben vagy az uzsorosáknál végzi.

A monoki kényszermunka-kezdeményezés ha mást nem, legalább azt véghezvitte volna, hogy tiszteljék azt a pénzt, amit megkapnak, és ne elszórják, hanem a gyerekre költsék.

A közbiztonság tragikus. A rendőrség nem csak vidéken, de még Pesten is olyannyira le van terhelve, hogy a kisebb ügyekkel nem foglalkoznak: ha betörik az orrod, ha kizsebelnek, ha ellopnak ezt-azt, akkor a tettes sosem kerül elő. Erre egy önvédelmi reflex a gárda, amit jelképvilága miatt a média és ugyanazok az emberek, akik az elmúlt lassan húsz évben semmit sem tettek a mélyszegénységben élők helyzetének javításán ( részben azért, mert nem akarnak, részben azért, mert egyszerűen idióták és nem értenek hozzá ), lefestettek minden gonosznak. Itt arról van szó, hogy minden embernek joga van megvédenie a saját és szerettei életét és értékeit, de ezt a jogrendünk és a rendőrségünk jelenleg nem tudja biztosítani. Én sem tartom jónak, hogy szükség van a gárdára, s nem tartom őket szenteknek: de ha másért nem, hát azért olvasd el az ő beszámolójukat, mert ők legalább bemutatták az elüldözött házaspár szemszögéből is az eseményeket, szemben az MTI-vel ( a mancsot meg még nem olvastam, majd ha felkerül netre ).

Itt nem cigányokról és nem-cigányokról van szó: de az OCÖ és a politikai elitünk azt akarja, hogy arról szóljon.

Uff.

bergeroth 2008.06.22. 16:44:56

"A következőt mondták a cigányok: amint eggyel többen lesznek mint a fehérek (ők magyaroknak hívnak minket), egyesével fogják a magyar fejeket a kerítésekre húzni."

Ez ilyen direkt csináljunk feszültséget dolog a részükről szerintem. Ha komolyan gondolják, akkor villamosszék, nincs vita.

kill004 2008.06.22. 16:47:29

"ők magyaroknak hívnak minket" Bocs, de nem: Parasztoknak.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.06.22. 16:47:40

milyen főnök? milyen kivonat? milyen önfeladás?

TFec 2008.06.22. 16:48:34

Mondom, a betörések, rablások mindennaposak. Pontosan tudja mindenki, hogy ki/kik volt(ak) az(ok). Még sem történik semmi. Semmi! Ilyen környezetben nem csoda, hogy megszülethet a Gárda. Rendkívül aggasztó!

Critmiss 2008.06.22. 16:48:45

Calammal értek egyet. Szerintem elég érdekes, hogy a cikkben jelzett kiállhatatlan köcsögök alatt cigányokat kell értenünk. Miért nem a szegénységről, és ennek siralmas hozadékairól beszélünk?

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2008.06.22. 16:50:54

Oktatás, rendőrség, munkahelyek...

Most akkor jöjjön erre az amúgy nem baromság libsi toposz: Miből?

Valóban, több pénz kéne az alapfokú oktatásban, a cigányok felzárkóztatására, meg a rendőröknek is, meg olyan munkahelyek ahova a cigány is elmenne dolgozni. Honnan, miből??? Az állam megint vegye el a pénzt azokból akik dolgoznának, kreatívak, innovatívak, fejlesztenének, vállalkoznának, azért, hogy ezt mind odaadják egy életképtelen parazita bandának?
Szarban van az ország. Választhatsz: mindent átfogó cigányprogram kétes sikerrel, vagy a közép és kisvállalkozók támogatása. (Esetleg ha az említett réteg, amelynek egyébként a saját pénzének szétosztásáról van szó esetleg emiatt cigányellenes lenne, az megint csak nehezen róható fel nekik.)

Demo · http://nepkoztarsasagot.blog.hu 2008.06.22. 16:52:15

Mert a mélyszegények túlnyomó része roma szármázasú, és ha egy putris körülmények között élő ember bűnt követ el, akkor amennyiben magyar, elmeszelik, teljes joggal, amennyiben viszont cigány, úgy már beleveri a büdös nyálát az OCÖ, és rasszizmus van meg vészkorszak.

Értem?

kill004 2008.06.22. 16:53:08

ZaZie,

Azért, mert a probléma nem(csak) a szegénységből fakad!

bergeroth 2008.06.22. 16:54:10

Szerintem az van, hogy a cigányok vagy megpróbálnak beilleszkedni, vagy nem. De ha nem, akkor magukra vessenek, minden következményével együtt. Ez van.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.06.22. 16:54:11

tuti nem fogjátok elhinni, de nem jellemző már az a baromi nagy gyerekszám. A születési ráta 1,9 a cigányok körében...

bergeroth 2008.06.22. 16:55:32

Nem vagyok populista, de ez itt még mindig Magyarország, és nem Cigányország.

Peace.

TFec 2008.06.22. 16:55:34

Zazie! Kirándulj el Kelet-Magyarországra. Én ott nőttem fel. Hihetetlen, hogy 10 év alatt hogy leépült. Nincs perspektívájuk, és ha mindez nem lenne elég, akkor még a cigánybűnözés is egyre aggasztóbb méreteket ölt. Igen, cigánybűnözés. Ebben nincs semmi előítélet, sem rasszizmus, ez tiszta tény. Lásson már mindenki tisztán! Nem, nem minden cigány bűnöző, és nem, nem tehetnek róla, hogy annak születtek. De könyörgöm ne legyünk már vakok! Az ország azon részén csak a cigányok balhéznak, a magyarok meg rettegnek. És ebben semmi túlzás nincs. Sajnos.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.06.22. 16:56:35

Az tévedés, ma Mo-on a szegény kérdés még nem cigány kérdés. Ezt Ferge Zsuzsa rendszeresen elmondja/leírja.
Amúgy ne tegyél úgy mintha csak a cigányok miatt lenne szar a közbiztonság és csak miattuk kellene pénzt pumpálni az oktatás ügybe! Ez kicsit átgondolatlan. Az oktatás úgy szar ahogy van, szar tanárokkal, szar egyetemi képzéssel.

kill004 2008.06.22. 16:57:17

Calam,

Lehet, de pont a putris, buta, erőszakos cigányok közt van a sok gyerekes, ami csak újratermeli a munkanélküli, gyerekből-megélő típust

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.06.22. 16:57:53

Ahol meg a gárda balhézik a cigányok rettegnek.

De mikor megyek sörözni mostmár nem is tudom kivel?
Mikor és hol?

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2008.06.22. 16:59:49

Az első képet a tízkilós fukszis csávóval de sokszor láttam már - többnyire ilyen "nem vagyok rasszista, de..." kezdetű posztokon
Mi más oka lehet, mint indulatgerjesztés: megadni az alaphangot???????


uborkaszezon van, kis szaloncigányozás (hiába a gyengeelméjűzés, épp az a gyengeelméjű, aki nem lát át rajtatok) meg kommentvihar kell

mert ennek így más okát nem látom

TFec 2008.06.22. 17:00:12

A Gárda rossz. Mármint rossz, mint megoldás. Ezt mindenki tudja. De a ők nem vernek meg senkit, nem rabolnak ki senkit. A cigányok igen.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2008.06.22. 17:01:08

Kérlek linkelnél ide valamit, hogy mikor hol "balhézott" a Magyar Gárda, pl: lincselek cigányokat ok nélkül, megerőszakoltak 12 éves cigánylányokat stb.

TFec 2008.06.22. 17:05:44

Hannibal! Budapestről meg Nyugat-Magyarországról könnyű odavetni, hogy szaloncigányozás folyik. Ja. Neked is javaslom: költözz egy évre Borsod megyébe. Akkor talán majd a te segélykiáltásod meghallja valaki. Mert most senki nem (akarja hallani) hallja az ott élőkét.

mingyá beszólok! 2008.06.22. 17:06:48

Kedves calam!

Látom hiányzom. Most pont ráérek. Ha gondolod a Pozsonyi úton a Jászaitól nem messze van pár hangulatos söröző, étterem. Fél órán belül ott vagyok, válassz.

Respect

Feketedisznóvágás1 2008.06.22. 17:07:30

Hannibal. Szerintem a képen egy cigány uzsorás van, aki abbol gazdagodott meg, hogy a putriscigányoknak 100-200%os kamatra ad pénzt. Tehát nemcsaka putriscigány bűnözik, hanem látod, a gazdagja! Mult hét pénteken bent ülünk egy szegényes kocsmában, éshát odajön hozzánk egy 20 és egy 45év körüli cigány hölgy, az idősebb cigire kért tőlünk pénzt- (adtunk)- de aztán megkérdeztük hogy azért a lánya (később kiderült zogy az unokája) nyakában lévő fél milliós fux-ra miből tellett...? szegénykéim szóhoz sem jutottak:) Majd egyik barátom, nagyon nem akart neki pénzt adni, mi meg poénból mondtuk: "azért nem ad magának mert ő zsidó"- erre a cigányasszony : " hát akkor te testvír vagy, együtt vótunk áusviccba" .....

Tíz kicsi indián 2008.06.22. 17:08:12

Calam, továbbra is várjuk, szerinted MI A MEGOLDÁS?? Ne egy Fergével, az egy idióta.

tallian.miklos,
mint írtad, nyugaton sem megoldott az integráció. És? Most akkor mi is itt ülünk ölbetett kézzel, mert a nagy Nyugat sem tud mit tenni?

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.06.22. 17:08:27

A ma tuti nem jó nekem, a többit meg majd megbeszéljük. Valamelyik nap lehet, de ma bocsi nem. Azok amúgy jó helyek, nem annyira olcsóak mint lehetnének, de egyszer kibírjuk:)

mingyá beszólok! 2008.06.22. 17:09:32

Oksa! Egy darabig még biztosan él ez a blog, majd felnézek a héten párszor hátha... :)

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.06.22. 17:09:46

Indián, látom te meg tudod ítélni Ferge Zsuzsa munkásságát, grat:D

ikszel 2008.06.22. 17:11:09

Egy kicsit leegyszerűsítve a problémát, lenne megoldás: segélyek azonnali megvonása a munkaképes polgároktól, SOKKAL szigorúbb törvények és azok következetes betartatása fajra való tekintet nélkül, ha kell, új börtönök létesítése, a kiemelkedés és integráció támogatása. Igaz, hogy lenne néhány elégedetlenkedő :)

CrL 2008.06.22. 17:13:18

Hanni: ha Karamel képe van ott, nem lenne kommentvihar? ne viccelj

kill004 2008.06.22. 17:13:37

ikszel,

Ezt nem lehet megtenni. Másnap BAZ -és Szabolcs megye Magyar lakossága halott lenne.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.06.22. 17:14:20

na, kill ezzel van a baj. Szerinted ők nem magyarok.

kill004 2008.06.22. 17:15:08

Magyar állampolgárok, cigány nemzetiségűek.

ikszel 2008.06.22. 17:18:53

kill,

Persze, egyszerűsítettem, de az áldozatok nélküli, mindenkinek elfogadható megoldás egyszerűen utópia. Lassú reformoknak itt nincs helye, mert eredendően hatástalanok.

renato87 2008.06.22. 17:21:56

Calam,
ne haragudj, hogy megint megszólítalak, de megint nincs igazad.

Először is:
Egy értelmes, tisztességes ember ilyet nem írhat le, hogy "szar tanárok", mint ahogy azt sem, hogy "büdös cigányok". Van olyan cigány, aki büdös. Van olyan tanár, aki tanárnak szar.
De nem veheted magadnak a bátorságot, hogy így leminősítsd a magyar oktatást, ami messze földön híres zenei oktatást, műszaki tudományos szakemberképzést tudott és tud felmutatni, még a szűkös körülmények között is! Ezt, hogy szar tanárok, a tanárok nevében is vissza kellene utasítanod, ha valahol hallod! Magadban kérj bocsánatot azoktól, akiket így megsértettél, akiknek te is köszönheted a tudásodat.

Másodszor:
Megint olyasmihez szólsz hozzá rosszul, amiről lövésed sincs. Az oktatási rendszer maradékát buta politikusok verték szét az utóbbi években, a tanárok ennek ellenére próbálkoznak.

Például az általános iskolákban, ahol a legtöbb konfliktus van. Érdekes, hogy régen mi sose támadtunk tanárra, pedig akkor még füleseket is osztogattak. Rosszalkodtunk de sose támadtunk. A szüleink se verték össe a tanárainkat.

A mai iskolai konfliktusoknál nézd már meg, hogy mekkora a cigány és a nem cigány elkövetők aránya, aztán utána próbáld azt bemagyarázni, hogy azért veri a cigánygyerek a tanárt, mert a tanár rossz. Hogy lehet, hogy fehér gyerekek többsége nem veri a tanárt, eszébe se jutna?

Talán úgy lehet, hogy a fehér gyerekek többsége azon a szocializációs fokon áll, hogy nem fizikai erőszakkal reagálunk minden vélt vagy valós sérelemre, hogy az iskolába tudást szerezni járunk és aki ezt nekünk adja, azt megtiszteljük azzal, hogy odafigyelünk rá.

Valamelyik elmebeteg fajvédő azt hozta fel ezzel kapcsolatban, hogy milyen jó nálunk a helyzet, hiszen nálunk még iskolai lövöldözésről nem jött hír. Ezt így bele a kamerába. Ez neki a jó. Hogy "csak" megveri a tanárt a diák meg a szülő. Ezek a bolond emberek túl sok amerikai filmet néznek és azokból vesznek mintát, azokhoz mérnek mindent. Ez szerintem nagy baj.

Megint csak oda lyukadunk ki, hogy eltérő szocializáltsági fokon álló csoportokat nem jó összeengedni, mert abból konfliktusok lesznek. Szakértő, származásukban is cigány tanárok kellenek, mert cigányt a cigány ért meg igazán, attól fogadja el a fegyelmezést is, és igenis cigány iskolák.
De nem a gyogyós kisegítő iskolák, elfekvő C osztályok. alkoholista állatokkal a tanári karban!
Hanem minőségi iskolák, cigány oktatókkal, speciális szocializációs felzárkóztatással (igen, ahol megtanítják péell tisztálkodni is a diákot, sőt ahol tisztálkodhat), ahol megtanítják nekik, hogyan lehet helytállni a többségi társadalomban, ahol nekik adnak tudást, rájuk szabott mértékben ütemben.

Nem beszabadítani őket egy idegen szocializációs közegbe, ahol megrettennek, amivel nem tudnak lépést tartani, ahol a kellemetlenebb sajátosságaikat senki nem segít kezelni, csak viszolygnak tőlük. Mert ilyen közegben előjön belőlük az egyetlen univerzális eszköz, az agresszió, és ha felismerik hogy ezzel a társaikat megfélemlíthetik, akkor már nincs megállás, jön a zsarolás, a fosztogatások. Ezekhez pedig a szintén antiszociális otthoni környezet még megerősítést is ad sokszor, mert "paraszt" azaz nem cigány gyerekekkel vagy tanárokkal bánnak el. Aki nem hiszi hogy ez így működik, nézze meg bármelyik ilyen eset lefolyását.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.06.22. 17:28:33

Na: Hát valóban a szar tanár kifejezés erős. Azonban a messze földön híres magyar oktatás olyan remek, hogy a Pisa felmérésekben rendre szarul végeznek a diákok. És ez nem egy új tendencia, ez tart az 1970-es évektől. Kíváncsi lennék a tanárok hogyan szerepelnének a Pisa-felméréseken. Mondjuk csak a saját töri könyveim tanulságai alapján is.
És bocsánat, a többit amit írtál nagyon nem értek egyet de nincs már erőm vitatkozni vele, meg előkeresni cikkeket. (Röviden annyit, hogy pl anyukám még általánosban korrepetáált cigányokat, csak kedvességből és mindenkinek jó volt: anyukám jobban megtanulta az anyagot, a cigány srácok nem buktak meg és még jó barátok is lettek) Amúgy pont Baranyában volt sikeres program, ahol az integrált oktatásban nagyon jó eredmények születtek.

Feketedisznóvágás1 2008.06.22. 17:34:00

renato, mint leendő tanár teljesen egyetértek veled. Teljesen más programmal kell kezelni a cigánygyerekek oktatását mint a többéségét. Nem az a megoldás hogy mindegyiket betesszük a kisegítőbe. Most ott tartunk hogy egy 9-10.osztályos cigány gyerek nem tud írni, olvasni. Egy tanárnő márcsak gázspray-vel mer bemenni az órára. tanítani gyakorlatilag nem tud. Ezek a fiataloknak így semmi esélyük nem lesz munkát kapni, ha igen, akkor max segédmunka, de ugye annak összege nagyjából egyenlő a segéllyel. A kör bezárult. Jah, és az nem integárció ha a cigánygyerekeket beteszik a magyar többségű osztályba, azzal azt érik le hogy onnantól kezdve a magyar gyerek se fog rendesen tanulni. Sajna ma pedig az integráció "fő vívmánya" az hogy egy osztályba járjanak és akkor nekik is jó lesz- hát kurvára nem lesz jo se a cigánynak, se a magyarnak.

renato87 2008.06.22. 17:35:05

A "ki magyar és ki nem "kérdést hagyjuk Calam.
A cigányok közül sokan a magyarokról beszélnek többes szám harmadik személyben, egyértelműen kinyilvánítva, hogy ők nem tartják magukat magyarnak.
Magyar az, aki magát magyarnak vallja, akit a közvetlen környezete magyarnak tart stb. Nem Pesten döntik ezt el karosszékből mások.

Ha egy cigány azt mondja, hogy ő cigány és nem magyar, ha a magyarokról mint másokról beszél, akkor fogadd el, hogy ő nem magyar. Akkor sem az, ha magyarul beszél. Legfeljebb magyar állampolgár, de ez csak egy igazgatási kategória.

renato87 2008.06.22. 17:45:09

Calam, ne keress cikkeket, mert neked csak az anyukád korrepetált cigányokat, én viszont ténylegesen tanítottam is őket, iskolában, nagyon szegény helyen, a rendszerváltás előtt. Nagyon sok odafigyelést igényeltek, de sose féltem tőlük, mert nem is hallottunk olyan esetről, hogy megtámadták volna a tanárt.

A PISA teszteken mostanában rosszul szereplő diákokat se keverd ide, mert elfeledkezel azokról a hatásokról, amik a gyerekeket az iskola mellett érik. Közben volt egy információs forradalom, megváltoztak az ismeretszerzési szokások, például a gyerekek egyre kevesebbet olvasnak, mert beléptek az elektronikus eszközök, emiatt nehezebben tanulnak és így tovább. Ez régen, 2 tévécsatorna, hétfői adásszünet, olcsó és támogatott könyv és lapkiadás idején más volt, ez változott meg, világjelenség. Amerikában évtizedek óta küszködnek ezzel, ott korábban tapasztalták, mert a technikában is előrébb járnak.

Pedig az ABC ma se áll több betűből mint régen. Ha ezeket a mai jelenségeket egy mozdulattal csak a tanárok nyakába varrod, hibát követsz el és a saját hozzá nem értésedet bizonyítod. Ezek összetett, hosszú távú folyamatok, nem lehet így felmutatni a végét, hogy itt szaros.

De ott van neked is igazad hogy a mai tanárok is voltak diákok és most azok diplomáznak tanárként 22-23 évesen, akik a 80as években születtek. Az informatikai robbanás a 90es évek elején volt. Lehet számolgatni.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.06.22. 17:51:22

Nem értelek, anyukám csak egy példa volt, ami cikket a végén úgy is meg fogok keresni az meg egy programról szóló riport.
Az, hogy valaki tud-e olvasni illetve érti-e amit olvas annak semmi köze nincs a környezethez. Vagy tud vagy nem. Namármost Finnországban, Németországban hatamas gondok voltak a 90-es években tettek vmit, javul az olvasási készség. Az, hogy a gyerek nem tudnak olvasni az a tanárok hibája nagyon nagy részt, sajnálom. És az, h ma nem tudnak az egy hosszú folyamat eredménye.

BruceTheHoon 2008.06.22. 17:51:30

calam: "tuti nem fogjátok elhinni, de nem jellemző már az a baromi nagy gyerekszám. A születési ráta 1,9 a cigányok körében..." - nyert, nem hiszem el. Ugyanis a kíváncsiság majd' elemészt, hogy honnan lehetne ma Magyarországon ilyesmit tudni. Valakinek van egy adatbázisa, amiben családonként benne van a gyerekszám és egy 'Cigány?' mező, Igen/Nem értékek tárolására felette alkalmas?

Szalahadin 2008.06.22. 17:51:52

Gratula a cikk íróinak, bátor és fontos tettet hajtottak végre, ráadásul valóban igyekeztek, hogy a legrosszindulatúbb rohadt liberális gyűlölködőnek se adjanak támadási felületet.
calam, te
1. hülye vagy.
2. nem vagy hülye, csak azért fizetnek, hogy hülyeségeket beszélj
hogy mi a valódi ok, azt te döntsd el, ha senkitől nem kapsz egy huncut garast sem ezért a ténykedésedért, akkor ne akarj a Mensa Hungarica tagja lenni.
A médiacsőcselék véleményével ellentétben, a magyar lakosság elsöprő többségének nem a Magyar Gárdától van reális félnivalója, hanem a kiállhatatlan köcsög módjára viselkedő cigányoktól, ha pedig szórakozni vagy jobboldali rendezvényekre jár, akkor a magánhadseregként funkcionáló In-Kal valamelyik evolúcióban megrekedt sameszétől, vagy valamely agyoniskolázott rendőrtől. Ezen esetekben a tettlegesség bőven elképzelhető, a Magyar Gárda csak pofázik, attól pedig még senkinek nem esett ki a foga, de még csak meg sem vakult.
A MG csak arra kell, hogy a megélhetési gyűlölködő "nácivadászok" sivár létük igazolására valamit fel tudjanak hozni.
Tényleg, tudja valaki, hogy az elmúlt 60 évben mit csinált a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége?
Valakinek csak szólni kéne már nekik, hogy vége a háborúnak, Németország békés állam, jelenleg egyetlen náci módra működő állam van, ez pedig Izrael. Legalábbis fogócskázó arab kislányok a legteljesebb állami segédlettel, a hadsereg által, nem háborús helyzetben történő legéppuskázása legutóbb csak valamelyik nácik által létrehozott gettóban volt elképzelhető. Természetesen ez is az is aljas és semmivel nem indokolható gaztett.
Visszakanyarodva, amíg fenntartható az az aljas liberális hazugság, hogy a cigánységnak nincs köze és ebből fakadóan felelőssége a saját kilátástalanságához, addig nem várható javulás. Márpedig ez az aljas állítás TGM egyik legutóbbi NOL-ban található írásában is felbukkan. Ezt a kérdést kellene rendbe tenni, mert aki látott már cigányt, az nagyon is tudja, hogy ez a szemét élősködés nekik jó, NEM AKARNAK ezen változtatni, legalábbis a döntő többség nem. Bosszantó, hogy miért nem kérdezi meg senki valamelyik liberális mocskot, hogyan lehet valakit úgy kiemelni a szarból, hogy ő maga pont jól érzi magát, mert mindennél fontosabb, hogy dolgozni ne kelljen, ráadásul van kitől hozzálopni, így ez a dolog nekik tulajdonképpen gömbölyű.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.06.22. 17:55:19

Bruce, egy kutatást hallottam erre nézvést:)

Repülő Majom · http://www.kutyushop.hu 2008.06.22. 18:01:00

Nem az a baj, ha valaki nem akar magyar lenni, hanem az, hogy az itt elfogadott normarendszert nem akarja átvenni. Mert kényelmesebb parazita moszatként élnie, kapni az elhibázott szociális politika miatt magas segélyeket a sok gyerek után, akik aztán a "jó" példát látva szintén hasonló életutat járnak be.
Tényleg nincs más mód, a gyerekeket iskolába kell járatni, ha apu-anyu nem hagyja, akkor a kezükre csapva állami gondozásba adni, ahol megtanítják őket a társadalmi normákra. Előbb-utóbb csak kikerül egy olyan roma értelmiségi réteg, akik a folyamatot önjáróvá tudják tenni (a roma értelmiségi réteg alatt nem a Száva-féle megtért "kiállhatatlan köcsögöket" értem, hanem a ténylegesen iskolázott, a normákat átvenni és átadni akaró cigányokat).
Erre kell rengeteg pénzt áldozni, meg arra, hogy a munkát ne kerüljék, ha meg mégis, akkor igenis tegyenek valamit a közért, nem csak a markukat tartság. Németországban pl. teljesen természetes, hogy a segélyért cserébe közmunkát végeznek az emberek, és senki nem ágál ellene. Itthon elég lenne csak a szemetet összeszedetni velük, az elég munka lenne mindenkinek, és talán a szemetelés is megszűnne (Budapestet járva gyakran támad hányingerem az utcák állapotát nézve).

BruceTheHoon 2008.06.22. 18:02:47

calam: "Bruce, egy kutatást hallottam erre nézvést:)"

[citation needed]

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.06.22. 18:03:28

d.z. kikérem magamnak a hangnemet. Vicc volt, nem tudod mi az a irónia?
De gondold bele, mekkora vicc lenne Gusztos vagy Magyar Bálint vagy TGM mellé igaz putris kiállhatalan köcsögöket telepíteni.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.06.22. 18:03:35

az lehet, hogy de nincs, sajnos

Repülő Majom · http://www.kutyushop.hu 2008.06.22. 18:05:21

Persze sajnos az állami gondoskodás is csak 1 hangyabokányival jobb, mint az otthoni körülmények. Ismerősöm diplomamunkája keretében állami gondozott gyerekekről készített tanulmányt (kb. 90% cigány), és látta, hogy a szociális munkásoknak milyen a hozzáállása és a "szakértelme" (idézőjel, mert gyakorlatilag nem létezik, vagy ha igen, akkor csak nem érdekli őket, ami még rosszabb).

renato87 2008.06.22. 18:15:33

Calam, a diszlexia és diszgráfia, problémája, kutatása és kezelési módszertana mond neked valamit?

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2008.06.22. 18:19:51

Őrnagy Őrnagy

Egyesek ezt, amit te mondtál halál komolyan mondják és többek közt három naponta lehet olvasni kurucinfón. Most akadtam ki rajta és pont neked. Te ironikusan használtad, a másik kétszáz esetben ilyesmiről szó se volt. Mellélőttem, bocsánat.

Mondom, ne melléjük költöztessünk, mert lehetnek szomszédaik is, hanem TGM-et kéne beköltöztetni egy olyan családba egy hétre. (még a vicc szintjén is, mert a vicc kétélű dolog) ÉS nem jöhet ki. Kíváncsi volnék a véleményére. Amúgy én nem feltételezem azt, hogy ennyire nincsenek tisztában a dolgok folyásával, elvégre ugyanabban az országban élünk. Amit feltételezek az a pénzéhség és az ebből fakadó rosszindulat.

CrL 2008.06.22. 18:26:38

smalladam:

"hosszú távú program, sok pénz, türelem, gyakorlati tapasztalatokból kiinduló metódusokkal, oktatási, integrációs, jutalmazási megoldásokkal az egyik oldalon,(romapedellus programról hallott már valaki?) erős közbiztonsággal a másikon."

de mi van nincs rá 'sok pénz'?

CrL 2008.06.22. 18:27:17

jav: de mi van ha nincs rá sok pénz?

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2008.06.22. 18:36:49

d.z.: Amúgy érdekel a világon valakit is, hogy TGM mit mond vagy gondol? Vagy TGM az értelmiségi Maunikasó?

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.06.22. 18:43:29

dz. többet kéne kurucot olvasnom:) mióta tudom, hogy nem matulás poén, már nem olyan szórakoztató, bár néha azért még ügyesek.

TGM-et putriba akkor

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.06.22. 19:02:37

"hosszú távú program, sok pénz, türelem, gyakorlati tapasztalatokból kiinduló metódusokkal, oktatási, integrációs, jutalmazási megoldásokkal az egyik oldalon,(romapedellus programról hallott már valaki?) erős közbiztonsággal a másikon."

Ez a ballib értelmiség kedvence. Egyikőjük mondta, hogy minél nagyobb a szar (pl. menekült ügy), annál nagyobbat lehet kaszálni rajta a szagértőknek. Annyit, hogy Herendin esznek a szakmai megbeszéléseken, és lakberendezőt hívnak az iroda bebútorozásához, vagy a medence vizében tartják a workshopokat, stb. (Ezek megtörténtek.)
Hatás meg csak hosszútávú lehet, tehát a legjobb: "Ne kérjetek számon semmit rajtunk! Ne türelmetlenkedjetek!"
Mondjuk a cigány- és szocpol-szakértőket úgy 30-40 évre el lehetne számoltatni, mert a helyzet csak szarabb lett a szakma kialakulása és elterjedése ellenére.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2008.06.22. 20:00:11

Indián:
Olyan jó, hogy nem nekem kell idiótának neveznem Fergét, megteszed te helyettem. A diplomavédésemnél ő volt a külsős elnök. A nő totál korlátolt. Ki volt akadva, hogy új szociológiai fogalmat vezettem be, miközben még csak a diplomámat védtem, tehát nem voltam a tudomány avatott ismerője. Egyszerűen nem engedte, hogy ötöst kapjak, sőt, szerette volna elérni, hogy írjam át a szakdolimat. Végül a többiek meggyőzték, hogy nem kéne ennyire fasznak lennie, és kaptam egy négyest. Prof. Borsányi László tanszékvezető lejött a váróba elnézést kérni, amiért csak a négyest tudták kiharcolni ennél a gyökérnél. Szerinted ki volt az első, aki lenyúlta az újításomat? Természetesen Zsuzsa banya. Ő pontosan az az ember, aki a szemináriumi dolgozatokból rezümézve ír tudományos értekezést, amivel növeli a cication indexét. Egy buta féreg, semmi több.

Exe Géza · http://igyjartal.blog.hu/ 2008.06.22. 20:20:14

Hát én azt gondolom, hogy az első lépés a cigánysággal való konfliktusok rendezésében a budapesti liberális értelmiség partvonalra szorítása. Be kell őket csukni a saját kis klubjaikba, aztán ott szépen elménckedhetnek.
Ezt a lépést egészen sok normális életvitelre törekvő cigány (és meleg!) megköszönné.
Ugyanis abban, hogy ma itt tartunk, hogy ezt a postot is azzal kell kezdeni, hogy előre definiálja a szerző, hogy milliméterre pontosan kivel van baja, sajnos ennek a mentálimpotens, de annál önteltebb és arogánsabb gittegyletnek ksözönhető.
Amely az elmúlt 18 évben minden ilyen problémafelvetést azzal söpört le a közbeszéd asztaláról, hogy aki erről akar beszélni, az rasszistanáci, rasszistanácikkal meg nem kell beszélni.
Ma meg ott tartunk ahol tartunk. Köszönhetően Kuncze Gábor belügyminiszternek, aki feltalálta "megélhetési bűnöző" kifejezést menlevelet adva minden falvakban és a városi slum-ban erőszakoskodó "kiállhatatlan köcsögnek", köszönhetően a liberál-gittegylet akcionista köcsögjeinek, akik zámolyi roma és hasbaszúrt Józsika ügyben azonnal nácizmust ordítanak, hogy csak úgy zeng bele Európa. A legbosszantóbb persdze az, hogy mindezt még véletlenül sem azért csinálják, mert annyira ellenükre vana nácizmius (az izraeli követég előtt nem szoktak tüntetni), hanem csak azért, mert a magukj kis hatalmi érdekei azt kívánják meg, hogy lehetőleg a világ végezetéig a kukoricán térdepeltessék Magyarországot.
Szóval amíg ezeket vissza nem csukjuk a maguk Pandora szelencéjébe, itt ezekről a dolgokról nehéz lesz érdemben és értelmesen beszélni. NIncs annyi összevert (vagy meglincselt) tanár, ami elgondolkodtatná őket, mert nem érdekük elgondolkodni, de főleg nem érdekük hagyni, hogy érdemi beszélgetések bontakozzanak ki a problémáról.
18 év alatt sikerült kinevelni a kiállhatatlan köcsögök egy olyan generációját, akik már csak így akarnak, tudnak és hajlandóak viselkedni. El tudjátok képzelni, hogy mennyi ideig fog tartani leszoktatni őket erről? Meg a gyerekeiket, akik már csak ezt a mintát látják? Azt hiszem a Talmudban van az a mondás, hogy egy buta zsidó is tud akkora követ lökni a tóba, amit aztán hét okos zsidó sem tud onnan kihúzni. Hát így állunk.

TFec 2008.06.22. 20:25:50

Épp most meg az Echon a riport erről az ügyről. Én liberális gondolkodású vagyok, szerintem ezt nem kell szégyelni, mint ahogy a konzervatív sem szitokszó. De most fogom a fejem, és nézek ki a fejemből, hogy úristen, hol vagyok, mi folyik itt???? Te jó Ég!!!!!!!!!

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.06.22. 20:54:27

Alapvetően jó írás, csupáncsak egy dolgot nem értek. A tényleg alapos és kielégítő körbeírás és elhatárolódást követően hogy jön össze a "kiállhatatlan köcsögök és a magyarok találkozása"? Ez így hangyafasznyit hiteltelen, ha érted, mire gondolok...

Kismacska (BELLA) 2008.06.22. 21:53:27

Kata1988!

Életemben először gondoltam, hogy azzal nyitok: anyád! Már bocs. Miért Szabolcsot? Menj már el jó messzire, rendben????

Áldozd fel te a saját szülővárosodat, de hagyd békén az én szülőhelyemet. A cigókat indiába vagy akármelyik olyan harmadik kontinensre kellene paterolni, ahol olyan szintű "emberek" élnek vagy inkább léteznek. Ott jól be tudnának illeszkedni.

Nemcsak én gondolom így. Merem állítani, hogy a rendes, adófizető polgárok 99%-a így gondolja, azok meg, akiknek van "szerencséjük" mellettük élni, a 220%-uk (itt utálat-hevességre is utalok).

Ésbanyeg, jogosan!!!!! Hétköznap döglenek. Ja...! Csak ha jó idő van, akkor ordibálnak hajnalig (valóban, itt a szomszéd házban is rontják a levegőt a cigók). Amikor aludnék.

És hétvége... hajj, azok (ezek) a nyári hétvégék...! Mert gondoljátok, hogy hagynak aludni???? Hétköznap tízig döglenek, hétvégén reggel hétkor-nyolckor már megy a kiabálás. A jó édes anyjukat!!!! Legalább a kenyéradóikra lennének tekintettel!

Nem voltam (ennyire) cigóellenes. De azzá válsz, ha a nyolcadik kerület lakója vagy. Remélem, nem leszek már sokáig nyolcadik kerületi lakos, mert ahelyett, hogy rehabilitálnák tényleg (pl. a Népszínház utcát), romániai cigók ülnek itt-ott, hogy a többit ne említsem...!

Tudnék még kisregényt írni, de valami hihetetlen, mennyire rühellem őket! Az a baj, hogy ŐK NEM AKARNAK BEILLESZKEDNI. Többet többségi társadalom kisebbségért nem tehet. Minden lehetőségük adott a kitörésre, és az emberekben még szánalom is ébredne, ha megpróbálnák tisztán tartani a portájukat, nem csak piára költenének, hanem vennének szappant meg mosószert és kicsutakolnák magukat is a koszból... komolyan, ha iskolába járatnák a purdékat, EGY NEMZEDÉK ALATT kitörnének a nyomorból!
Na jó, nem húzom a szót, de tény, nekik is tenni kellene!

smalladam 2008.06.22. 22:00:17

CrL

"hosszú távú program, sok pénz, türelem, gyakorlati tapasztalatokból kiinduló metódusokkal, oktatási, integrációs, jutalmazási megoldásokkal az egyik oldalon,(romapedellus programról hallott már valaki?) erős közbiztonsággal a másikon."

de mi van ha nincs rá 'sok pénz'?"

Akkor ülünk ölbetett kézzel, és nézzük, ahogy tölgy házát kifosztják, őt magát pedig agyonverik, ő meg csak hörgi, hogy de a balliberális értelmiség, a balliberális értelmiség a balliberális értelmiség...aztán minket is kifosztanak és agyonvernek.

olyan nincs, hogy nincs. a 200 milliós kormányszóvivői honlap árából egy kistérségi kaliberű integrációs projektet el lehetett volna indítani, vagy a roma pedellus program lecsökkentett állami támogatását visszapótolni.

egy kilométer autópálya árából nem is mondom, hogy mi mindent lehetne. de hát ezt mindenki tudja, csak a hőbörgésen nem jut tovább senki.

a hosszútávú programoknak meg az az előnyük van, hogy lehet őket ütemezni, és nem kell mindjárt előteremteni a teljes keretet.

amúgy meg egy piaci szemléletű program (értsd a segélyért cserébe az arcok dolgoznak valamit, tehát értéket termelnek) nyereséget is tud(na) termelni, vagy legalábbis visszahozná a belé fordított összegek egy részét.

ajánlom ehhez a témáhozz papp lászló tamás mai publicisztikáját a hírszerzőn. pont erről szól:

www.hirszerzo.hu/cikkr.a_vulgarszociologia_nyomorusaga_avagy_koveteljuk_a_naplopas_szabadsagat.70239.html

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.06.22. 22:43:23

SA,
engem nem kell félteni, mivel a mi környékünkön sok balnyik elit él (vonzódnak a jobber környékekhez, tisztaság, közbiztonság, viszonylag nevelt gyerekek, stb. ki érti?), ide nem engednek akárkit. Még házat bérelni se :P
És még melák is vagyok, és természetemnél fogva aggresszív fasiszta, mint a reakciósok általában.

Bár a Hírszerző publicisztikája mintha pontosan azt a szakértői pénzszerző stratégiát bírálná, amit én is. Vagy te nem is olvastad, csak belinkelted?

A Hírszerző magyarázatát még várom, hogy miért is Orbánhoz kapcsolja a Kékessy családot és ügyeit, amikor immár köztudottan MSZP-vel paktált le a fazon 2003-4-ben. Mijeza a libsi maszatolás?

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.06.22. 22:47:08

SA ilyen náci írást megtűrtök, és még be is linkeled?

zsögödbenő 2008.06.22. 23:18:21

calam 2008.06.22. 17:55:19
Bruce, egy kutatást hallottam erre nézvést:)

Na hát ez roppant érdekes, hiszen ma Mo-n arról sincs hivatalos statisztika, hogy milyen a cigányok/egyéb etnikumúak aránya a jogerősen elítéltek/bv intézet vendégszeretetét élvezők között...

smalladam 2008.06.22. 23:39:32

őrnagy, vegye már el a csövet a szeme elől...

tölgy. akkor várom a javaslatot egy azonnali rövidtávú megoldásra.

másrészt olvastam, nyilván azért linkeltem be. én is megkérdezhetem, hogy maga nem olvas se sajtót, se történelemkönyveket? mert ellenkező esetben nem állítaná, amit állít.

komolyabb ismereteim e téren főleg a kulturális-közoktatási szektorban vannak, ahol a legatyásodó vidéki tanárok, könyvtárosok és múzeológusok úgyszintén azt várják, hogy az állam indítson végre hosszú távú és világos programokat az oktatási és közművelődési rendszer szarból kihúzására. ezek szerint tehát ők is mind balliberális értelmiségiek, nemde?

másrészt eléggé felszínesnek kell lenni ahhoz, hogy egy elviekben vázolt megoldási módszert (amilyet én is tettem) összekeverjen azzal, amit ma magyarországon helyette, pláne a nevében a gyakorlatban alkamaznak. ez olyan, mintha az autózást hibáztatná azért, mert valaki béna és kocsiba ülve karambolt okoz.

azt pláne senki nem mondta, hogy a hosszútávú megoldás csak a "szeressük az elesett lumpeneket mert ők igazából jó fejek" elvi alapjából kell kiindulni.

olvasson vissza a inkább a kommentek között, tóni és kálmán saját maguk kommentelték ide, hogy e poszt mondanivalója alatt pont ugyanezt (hosszútáv, blalbla) értették.

segítek: "Smalladam, éppen erről szól a poszt, csak mi jobban szeretjük fosni a szót. Pedig mi flekkdíjat sem kapunk." na most akkor ők is balliberálisok vagy mi?

zobaal 2008.06.22. 23:47:08

egyszer elfog pattan itt valami és akkor akasztani fogják a férgeket ezt most kéne megakadályozni de csak naprol napra szarabb lesz a helyzet és nagyon ugy tünik hogy azok akiknek elegük van ebből tehát az összes normális ember fogja kezébe venni az ügyet és akkor biztos hogy nem békés befejezése lesz a dolognak mert ezt nem lehet annyiban hagyni

CrL 2008.06.22. 23:51:31

smalladam, sztem is lenne rá pénz de másra elb...ák

zoba, most eltekintve a stílusodtól, sajna sztem is el fog odáig menni a helyzet hogy csak egy nagyobb krízis vagy brutális sokk fogja szeretett politikusainkat és az országot felébreszteni édesded álmukból mert a helyzet már túl van azon, hogy tarthatatlan.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.06.22. 23:56:48

SA,
kálmán és tóni közül az egyik balos. De nem ez most a kérdés :)
Az ő hosszútávú ez-meg-azuk is vágyálom, széplelkek fabiánus/etatista reformizmusa (mert a megoldó reformok, intézmények az államtól jönnének).
Mert ők sem merik kimondani, hogy nincs megoldás, törvények kellenek és azok alkalmazása, kényszerítő eszközök - csakhogy, ebben egyetértek bs-sel - ez a nagy tömeg szavaz, ezért egy kormányzat sem mer a törvényekkel élni.


És ezért az emberjogi nyálazásért bizony a ballib értelmesség felelős.

Invictus 2008.06.22. 23:57:59

Nagyon igaz a cikk, de azért az igazsághoz hozzátartozik, hogy a kiállhatatlan köcsögök között nem csak barna bőrűek vannak, hanem fehérek is szép számmal. Nagy részük persze egy-két fokkal elviselhetőbb, mint az életvitelszerűen bűnöző kisebbségiek, de ők is nagy ívben sz*rnak számos normára.

CrL 2008.06.23. 00:03:16

tölgy, manyira gondolt?

Pilgrim 2008.06.23. 00:06:30

A kurucoknak tetszett a poszt. Ez most jó vagy rossz? :)

kuruc.info/r/1/26381/

smalladam 2008.06.23. 00:17:30

tölgy, szerintem nem ilyen egyszerű a helyzet, hogy a hosszú távban gondolkodás vágyálom, amúgy meg mégicsak egy államban élünk, szóval elég nehéz úgy cselekedni akrá önállóan is, hogy az állam valami gyökeres mást csinál, és ez nem ugyanaz, mint az államtól várni mindennek a megoldását.

a közszférában meg pláne ez van: kitől várja a tanár a megoldást, ha nem az államtól, aki az oktatás szabályait és feltételeit megszabja, és a pénzügyi ügyekbe is beleszól?

sajnos bal, vagy nem bal, a hosszútávú problémamegoldásra ebben az országban jelen pillanatban kicsi a lehetőség. a választási harc miatt, és azért is, amiben magának tökéletesen igaza van, hogy az ilyen projektek megvalósítói a saját házuk kocsifelhajtójáig húzzák csak a csatornát meg az aszfaltot, hogy egy közérthető példával éljek.

ebben a cigánykérdésben viszont egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy ha nem ehhez a megoldáshoz ragaszkodunk, akkor mit lehet tenni? a törvények önmagukban nem elegek, hiszen most is arról van szó, hogy nem tartják be őket, és a börtönökat is csak pihenőnek használják...

a feszültség a szigortól nem fog elmúlni. kell oktatási, felzárkóztatási, akármilyen program. ami csak hosszútávú lehet. és kell, hogy ne a simlis "projektmanagerek" meg az álszent jogvédők tegyék rá a kezüket. van rá példa más országokból, hogy tud ez működni..

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.06.23. 00:20:41

sa,


bizony a szigor sok mindent megoldana. Lehet ezt "fasiszta" véleménynek minősíteni, de a mostani áldozatok (a pár, akik a saját! ingatlanukból kényszerültek menekülni) kimondták a lényeget: egy két elemisnél a diszkurzív stratégia nagyon nem fog működni. Viszont a csattanó gumibotot érzékelik.
Tudom, darutoll, meg egyebek, de működik.

Editor-in-chief · http://nehagydmagadkirabolni.blog.hu/ 2008.06.23. 00:21:23

Nagyon jó a cikk, tényleg gratula!

Annak ellenére, hogy szemmel láthatóan jókedvűen írtátok a cikket, benne van minden lényeges dolog. Ránézésre egy kabaré tréfa is lehetne az írás a stílusa miatt, de sajnos minden úgy van ahogy mondjátok. (A "köcsögölés" miatt az írás kicsit komolytalannak tűnik, ismétlem tűnik)

Megoldást is javasoltok, miszerint ha jól értem, azokat, akik normális, európai életmódot folytatni nem képesek, csak bűnözni, azokat rács mögé kell dugni. Egyetértek de sajnos csak egy bibi van, de erről ti (sem) nem tehettek:

egész friss adat szerint a magyarországi börtönök 17%-kal túltelítettek, ezt sajnos a bűnözők is tudják, így egy kis lopás-rablás miatt nem biztos, hogy igyekezni fognak az ügyészek-bírák mindenkit lesittelni.

Igen valóban ez a probléma gyökere, elég sokan egy egészen más dimenzióban élnek, mint a többség. Ezért szerintem 2 lehetőség van:
vagy nem sikerül a beilleszkedés, vagy csak és kizárólag erőszakkal lehetséges.

CrL 2008.06.23. 00:26:33

Editor in chief, na igen ez meg a másik, robbanásigzsúfoltak a dutyik. Ehhez jön még, hogy sokaknak élet a börtön, van kajapiamelegek meg minden. Nagyon durva a helyzet.

Editor-in-chief · http://nehagydmagadkirabolni.blog.hu/ 2008.06.23. 00:38:44

Hát, lehet, hogy nem plázákat kéne építeni, hanem börtönöket.

De az se mindig jó, mert még kigyúrtabb és még "okosabb" lesz ("börtönegyetem").

smalladam 2008.06.23. 01:30:37

gabrilo

ha olvastad a kommentjeimet, akkor láthattad, hogy én nem a szigor ellen beszélek, csak azt mondom, hogy pusztán a szigor féloldalas helyzetet teremt. kell a szigor. de az önmagában nem fogja megváltoztatni a kulturális-szociális szinten mélyen gyökerező problémákat.

aki szerint a vérbosszú ősi szokás, és nem bűncselekmény, az nem fogja meggondolni magát attól, mert becsukják.

ez történelmi tény, szó sincs semmilyen darutollról. a 2006-os rendőri fellépések után én különben is óvatosabban emlegetném a gumibotot..

Invictus 2008.06.23. 01:51:19

A ballib értelmiség meg tetszik vagy nem, nyakig sáros abban, hogy ide jutottak a dolgok. Nem tudok róla, hogy ilyen aktív cigányfajvédelem működne Szlovákiában, Romániában stb., mint Magyarországon. Nálunk meg az adófizetők százmillióit költik el a cigányfajvédők Audikra, irodákra, urizálásra. Van OCÖ, ombucmanók, kisebbségi önkormányzatok stb.
A cigányok elszemtelenedésében is vastagon közrejátszott a lépten-nyomon rasszizmust kiabáló liberális értelmiség, ők alakították úgy a közbeszédet, hogy adták alájuk a lovat. Már mind tudják, hogy ha balhé van, vagy csak el akarnak valamit érni, rasszizmust kell kiabálniuk, meg azt, hogy mennyire elnyomják őket... Az SZDSZ-es elitet börtönbe kellene csukni, mindegyiket más-más cellába, 7-8-10 kancigány közé.
Sajnos attól tartok a demokratikus jogállam keretei között a probléma kezelhetetlen. Ahogy a nyugat-európai társadalmak sem tudnak mit kezdeni a harmadik világból bevándorolt tömegek bizonyos kellemetlen mellékhatásaival, az USA sem a feka bűnözéssel (mert nagyrészt ők töltik meg a börtönöket, persze az ottani jogvédők - akiknek a szó- és érvkészletét használják az SZDSZ-esek - szerint csak azért mert diszkriminálják szegényeket). Sajnos az az igazság, hogy túl kulturáltak, elpuhultak vagyunk, "ők" pedig csak és kizárólag az erőt tisztelik. A többség toleranciáját a normaszegő magatartással szemben a gyengeség jelének tekintik (tulajdonképpen teljes joggal), és csak még durvább normaszegésre bátorítja őket. A rasszizmuskártya pedig csak eszköz a kezükben, semmi több.
Abból is látszik, hogy nem speciális cigány problémáról van szó (és nem genetikai okokra vezethető vissza a jelenség), hogy hasonló problémák vannak más országokban az afrikai (izé, afroamerikai), arab, török stb. etnikummal. Egyszerűen, ahogy a cikk is megállapítja, a normákat nem tisztelő, teljesen más civilizációs és szocializációs fokon álló népesség és a túlcivilizáltság miatt hozzájuk képest puhapöcsökké vált "fehérek" konfliktusáról. Kb. annyira tudunk mit kezdeni velük, mint a Pusztító című Stallone-film jövőbeli rendőrsége a Wesley Snipes által alakított kihibernált bűnözővel.
Nem látok reményt össztársadalmi megoldásra, lehet elkezdeni felfegyverkezni, megtanulni verekedni stb. Illetve akinek módja van rá, védett környékre, "biztonságos buborékokba" költözni. Hamarosan elterjedhetnek a fallal körülvett, őrzött lakóparkok, az állig felfegyverkezett izraeli telepeskolóniák mintájára.
Aki meg nem engedheti meg magának, készülhet a vadnyugati állapotokra. Csak az a baj hogy a vadnyugaton az embereknek volt joguk az önvédelemre, itt meg az állam azt üldözné, aki szembeszállna az őt terrorizáló bűnözőkkel (akikkel szemben az állam nem tud vagy akar tenni semmi hasznavehetőt).

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.06.23. 01:58:02

smalladam,

a gumibot márpedig fontos eszköz, és nagyon nem mindegy, mik a használat konkrét körülményei: azaz, nem mindegy, hogy valakivel szemben azért alkalmazzák, mert a kormánnyal szemben ellenvéleményt képvisel, vagy az ellenzéki párt gyűléséről készül hazamenni, vagy pedig kapával-kaszával vonul föl egy család háza elé.
Különbség tétessék.

Invictus 2008.06.23. 01:58:39

Aki akarja tudni, merre haladunk, az nyugodtan megnézheti Latin-Amerikát (Brazíliát főleg). Vagy pár filmet, pl. az Isten Városát. Sajna sokkal reálisabb forgatókönyv, mint hogy sikerülne integrálni a cigányságot.

smalladam 2008.06.23. 02:18:48

gabrilo

tudtam, hogy ez fog következni:D először is ugye 2006-ban őszén nem csak a babakocsis anyukákkal csapott össze a rendőrség, hanem virtigli kődobálókkal is, szóval a kép differenciáltabb.

másodszor pedig én csak arra utaltam, hogy a 2006 őszi (nem csak okt 23 délutáni) események szépen megmutatták a gumibot veszélyeit, minden politikai preferenciától, vélt vagy valós szándéktól eltekintve.

Bölcs Lázadó · http://bolcslazado.blogspot.com 2008.06.23. 04:15:25

Ott rontod el a gondolatmenetet, kedves cikkíró, hogy nem analizálód ki, mi vezet a kiállhatatlan köcsöggé váláshoz. A képlet szerintem egyszerű: adott szocialis háttér X kulturális környezet X agykapacitás. Ezt csak azért mondom így el, a képletet, mert bizony sok olyan becsületes, fehér magyar embert ismerek, aki valami hihetetlenül kiállhatatan nagy köcsög. A legtöbb persze tanulatlan suttyó, büszke városi paraszt, első-másodikgenerációs fővárosi, aki kultúrálisan ugyanúgy el van tévedve, a szolis-dokkos életérzésével, a neonhasú hondájával, mint a cikk mellékletében szereplő képeken megfigyelhető gondosan unszimpatikusra összeválogatott roma származású személyek némelyike. Kedves cikkíró finoman fogalmaz, de mégis olyan érzése van az embernek miközben olvassa, hogy nekifutásból ugrott rá a dobbantóra, és az ugrás után már állíthatjuk is fel a táborokat meg a kemencéket. Nem állítom, hogy rasszista lenne a kedves cikkíró, de az irányvonal, az óvatoskodás ellenére is, világos. Ennél erősebben is oda lehet mondani, érthetően, úgy, hogy még az alja paraszt is megértse, ne csak a K-infóról tájékozódhasson, hanem mindjárt rögtön helyből innen is. Ezzel a finomkodással csak a magukat értelmiséginek képzelő városi bunkókat tudod magad mellé állítani. Az intelligens emberek fintorogva fordulnak el egy ilyen üres, fércelt írástól.

Bölcs Lázadó · http://bolcslazado.blogspot.com 2008.06.23. 06:05:52

A nagy sietségben kis híján el is felejtettem idézni Magyar Árpád megoldási javaslatát - éppen a témába vág! bolcslazado.blogspot.com/2008/05/revenge-of-magyars.html

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2008.06.23. 06:52:22

Bölcs Lázadó:
Ne szégyelld, hogy gumicsizmás trágyatologató paraszt vagy, de főleg ne a városiakat okold ezért. Megpróbálod úgy csavarni a poszt alapvetését, mintha egy bicskás cigány horda egyenértékű lenne a kiglancolt ócska Hondáját bőgető fiatallal. Öreg, itt egy bűnöző életmódot folytató szubkultúráról beszélgetünk, nem lenyalt hajú diszkópatkányokról. A "kiállhatatlan köcsög" elnevezést a poszt írója kizárólag a bűnöző életmódot folytatókra alkalmazta. Amennyiben szerinted, falusi paraszt, át kell konvertálnunk az értelmezést falu-város, vidék-főváros ellentétre, ám legyen. Biztos frusztrál, hogy a szomszéd Julist valami városi ficsúr lenyúlta előled, ez érthető. Aki olyan balfasz, hogy nem tudja, mi a különbség a Dokk előtt menősködő fiatal és a bárkit, bárhol, bármikor, bármilyen okból leszúrkáló, agyonverő cigányok között, az lehet, hogy a pöcsét sem tudja, mire kell használni. Érthető téhát a Julis döntése, hogy nem a buta, trágyatologató parasztnak dugta oda a farát, hanem a városi jampecnak.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2008.06.23. 07:22:28

Na, éppen most volt a Mokkában egy magyar család ügye, akit rendőrség odavetett koncnak 30-40, kaszával, kapával felszerelkezett cigány elé, de a Magyar Gárda megmentette az életüket. Az ulrta ballib műsor ultra ballibes műsorvezetője csupán arra volt kíváncsi, hogy mit keresett a helyszínen a MG, és a család ugyan miért félt a kedves cigányoktól. Persze, nem tudom, ő mit tenne, ha a kutyája fejét levágnák, az utcán megvernék, az autóját összetörnék, majd a háza előtt felfegyverkezve éppen lincselésre készülnének, de a rendőrség nem védené meg.

Nzoltan 2008.06.23. 07:32:41

Volt tegnap a naplóba a kisebbségi ombucman, és szlovákiai éhséglázadást vizionált.

Miféle éhség? A ezekben a körökben tányérostévé kelendőbb mint a kenyér.

Nzoltan 2008.06.23. 07:35:09

Akarom mondani olyat mint ami szlovákiában volt.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.06.23. 07:43:03

SA
Hosszútávú programok...
mégis milyen hosszúak? És ki vállal felelősséget a reformmus kudarcáért? Mert 40 év reformizmusa ez ügyben bizony kudarc.
Bizony államban élünk. Az meg erőszakszervezet. Akkor éljen a kapott hatalommal, és ne csak elvegye a pénzem, hanem védjen is meg.
A "mélyebb" és "strukturális" okoka keresőknek pedig még nem sikerült megtalálniuk azokat, noha ölég nagy erőforrásokat kaptak. Talán rossz helyen keresték azokat? Talán nincsenek is ilyen "mélyebb" okok?

Kopiás Attila Steve 2008.06.23. 07:46:38

Nah, nekem szépen megállt az eszem és ácsorog.
A "köcsögökről" szóló cikk minden illusztrációja cigány. A cikk egyértelműen a szerző cigányokról alkotott véleményét írja le. A commentekben hemzsegnek azok a commentek, amik képesek per "a cigányok" megfogalmazást használni, azaz íróik addig az alapvető információig nem jutottak el, hogy a cigányság (mint a zsidók, autósok, melegek, szőkék vagy menedzserek) nem homogén, azonos módon működő tömb. A megoldási javaslat explicit módon a cigányok megrendszabályozása.
Oké, ez eddig világos.
De mi a rézfánfütyülőért kéritek ki magatoknak, hogy rasszistának néznek? Lehet gyengeelméjűzni, de attól ez még per definíció rasszizmus. Ha egy székre kiírod, hogy hülye aki ezt széknek nézi, attól az még ha megfelel a definíciónak, akkor szék lesz. Át lehet venni a kurucinfo és tomcat által rendszeresen felemlegetett "nem vagyok rasszista, csak a bűnöző/zajos/nemszimpi cigányokkal van bajom" szöveget, de ez az, amit rasszizmusnak hívnak.
És igen, a problémák létezőek és valósak. Németországnak tényleg jót tett eleinte gazdaságilag a zsidók deportálása és a diktatúra, része volt a megoldásnak arra a szarra amiben voltak. De attól még, hogy a "véráldozatot bemutató", "nemzetünkön élősködő" fertőző elemeknek hívták a zsidókat, ez nyilván rasszizmus.
Ez nekem kicsit ilyen válaszútnak tűnik. Rasszok alapján definiálni a köcsögöket, de mellette verni a mellem, hogy nem vagyok rasszista, hosszú távon nehéz. Valamelyik irányba mindig elindul az ember. Vagy tomcathez hasonlóan egy idő után belátja, hogy ő bizony rasszista és az is akar lenni, hajrá; vagy rájön, hogy ő semmiképpen nem akarja ezt az utat járni és jusztis elkezd alternatív megoldásokat keresni. Az, hogy az mszpszdsz szarik az országra (including cigányság) és nincs semmire megoldási javaslata, azért nem érv arra, hogy akkor innentől etnikai alapon hozzunk szabályozást, csak épp figyeljünk oda, hogy ne legyen leírva, hogy a cigányokra gondolunk...

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2008.06.23. 07:58:10

KA Steve:
A rasszizmus nem ez, ha a szónak nem hétköznapi, vulgáris értelmét nézzük. Az, hogy egy másik kultúra, szubkultúra megnyilvánulása számomra elfogadhatatlan, csupán etnocentrizmus. Akkor lesz rasszizmus, ha az én unszimpátiám kapcsán tevőlegesen is hátrányt okozok az adott kultúra, szubkultúra tagjainak. Márpedig nálunk a tevőlegesség az ő oldalukról valósul meg, ergo ők a rasszisták.
Arról már nem is szólva, hogy fentebb írtam le: én rasszista vagyok. Igenis rühellem a ciágnyokat. 1000-ből 999 bűnöző. A bűnözés nem lehet a kultúra része. A bűnözés deviáns magatartás, amit nem vagyok kötelező elviselni. Törvényeink köteleznek, hogy elítéljen a cigányokat. Ha ettől rasszista vagyok, akkor büszkén vagyok az.

Zetek 2008.06.23. 08:12:03

Előítéletem legfeljebb az ausztrál őslakókkal szemben lehet, hiszen még nem találkoztam eggyel sem. Cigányokkal viszont igen. Másrészt minden demokrácia alapja a jogok és kötelességek összhangja. Ez a alól kívánnak kultúrára, múltra, régi elnyomásra hivatkozva, felmentést adni egyes csoportoknak.

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2008.06.23. 08:21:09

Sokat elárul, hogy a poszt igazán tetszett a kurucinfo-nak:

"Az amúgy polkorrekt, az Index tulajd Reakció Blog egy nagyon kellemes CIKKEL örvendeztetett meg bennünket cigányügyben."


GRATULA a szerzőknek!

Tartsátok az irányt!

(:irónia, és :( )

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.06.23. 08:40:20

A hírszerzőt is dicséri a kuruc kuruc.info/r/1/26382/
Mindenki náci lesz mégis SA?:DDD
A röhögéstől nem tudom levenni a látcsövet a szememről:DDDDD

Kopiás Attila Steve 2008.06.23. 08:45:51

attitűd: hát ezaz... kurucinfo nagyon korrekt iránytű vallás- és faki tolerancia esetén...

Falafel: Jaja, az vagy, erről beszéltem, hogy egy idő után eldönti az ember merre megy. Persze mindig irányt válthat ha úgy látja ezek a motivációi alapvetően nem olyan világ felé vezetnek, mint amiben ő élni szeretne. Mindenkiben van rasszizmus, ez szerintem nem kérdés, rasszizmus-mentes ember utópia mint a tökéletes pasi/nő. A kérdés itt az, hogy mindennapi cselekedeteinkkel növeljük magunkban ezt vagy azon dolgozunk, hogy szolidáris irányba mozduljunk el. Rasszistának (homofóbnak, antiszemitának meg mittoménmég minek) nem csak azért rossz lenni, mert tudatosan az a célod, hogy más emberek életét rontsd annak érdekében, hogy neked jobb legyen, de visszaüt. A Barna Párducok eredetileg vicc volt, de lesz ez még komoly is. Aztán ott állunk, mint a palesztín-izraeli konfliktus, ahol mindenkinek hűdenagyon igaza van, csak mégis mindkét oldalon civilek százai halnak meg. Mert a másik, hát persze. Ez olyan mint a Gárda téma. Szerintem ugyan mélységesen embertelen tudatosan létrehozni egy szervezetet arra a célra, hogy megfélemlítsen más embereket (nem verést, zaklatást, hanem a felvállalt megfélemlítő célt mondom), de ez csak az egyik oldala. A másik az a fegyverkezési verseny logikája, ami mindenhol működik. Ha bekeményítesz, be fog az ellenfél is. Amire te is. Amire ők is. Közben meg persze a "civilek" isszák meg a levét. És tök mindegy, hogy kinek reális érv, hogy "ők" még mélyebben vannak. Nyilván nekem nettó baromság, 999 bűnöző, mi? De neked meg ez a világképed. ÉS akkor szerinted merre tart ez a dolog? Szerinted a Gárda megjelenése csökkentette a bűnözést? Csökkentette a "magyarok gyűlölnek minket, csak magunkra számíthatunk" hangulatot? Vagy neadjisten éppen erősíti? Mert ha mondjuk pont hogy fenyegetettség érzést kelt, azt érezteti, hogy szerintünk úgyis bűnözők vagytok akármit csináltok (999 ugye), akkor ez nyilván majd a magyarok iránti empátiát fogja növelni? Véletlenül sem lehet, hogy éppenhogy bekeményítenek és innentől annak is elkenik a száját - megelőző önvédelem ugye, ezt mindenki mindig mondhatja - aki amúgy megúszta volna.
Szóval szerintem ha valaki attól vár bármiféle integrációt és együttműködési készséget, hogy bűnözőként kezel egy egész népcsoportot, igyekszik megfélemlíteni, megregulázni, majd etnikumspecifikus törvényeket hozni, hát, az nagyon el van tévedve...
Fontos, nem a problémák tényét vitatom, sőt. Szerintem pont hogy nagyon erős jelenleg az etnikai-kulturális alapú konfliktus megdobva a szociális- és vidékproblémával. És a rasszizmus az egyszerűen ezt erősíti, mintha magában nem lenne elég. Nem vagyok vátesz, fingom sincs, mi lehetne az épkézláb megoldás, de hogy nem ez, az fix... Az a gyanúm amúgy, hogy amíg az energiáink és gondolataink nem is abba mennek, hogy a) elvetjük a jelenlegi helyzetet mint elfogadhatatlant; b) elvetjük a rasszista törekvéseket, mint ön- és közveszélyes irányt; c) tényleg nekiállunk valami értelmes megoldást keresni; nos addig maradunk ezen a gettóháborúm szintem, ami senkinek nem jó...

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.06.23. 08:48:51

Hannibál, nem sok energiát fordítottál a cikk gondolatmenetének kritikájára, helyette egy szokásos (elharapott) leszalonrasszistázással oldottad meg a dolgot :(

KálmánTóni a legégetőbb problémák egyikéről írt, józanul, világosan. Alapvető felvetéseivel teljesen egyetértek.

Kopiás Attila Steve 2008.06.23. 08:52:03

Őrnagy: a hírszerző mindenféle szociális támogatás csökkentési lehetőségének örül, neoliberális irányultságú lévén szerintük az ideális világban végre nem akadályoznak minket ilyen posztkommunista dolgok amik hátráltatják a gazdag családba születetteket a további gazdagodásban. Részükről ez gazdasági probléma, nem etnikai, a kuruc meg mindenre ráugrik, ami csak megtetszik neki.
De itt konkrétan etnikai kérdésként van kezelve a téma, csakúgy, mint a kurucéknál. Gazdasági-globálpolitikai kérdésben van, hogy velem is egyetért a kurucinfó mert nem egymáshoz viszonyítva határozzuk meg nézőpontunkat, de más, amikor konkrétan tolerancia terén kerülsz velük egy platformra, nem?

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.06.23. 09:03:32

Igazad van Steve, csak soha nem tudom megállni, hogy ne pukkasszam a liberálisokat, főleg ha ziccer adódik :DDD

Zetek 2008.06.23. 09:04:48

KA_Steve! Mi a javaslatod? Hogyan állítod le a szaporodási spiráljukat? Mi a számukrakidolgozott oktatási, muknahelyteremtésim, stb. elképzelésed? Mert ugye azt zseniálisan igazolod, hogy mi miért nem jó, de mi az ellenjavallatod?

IHCS 2008.06.23. 09:17:05

Nem értem Zetek, te társadalom mérnök vagy?

Szerintem ha már egyszer felhagyna a többségi társadalom a kisebbség felemelésével és hagyná őket, azok maguktól többre lenne képes, mint a mi áldásos tevékenységünkkel.

Kemény munkával és sok sok erőforrással sikerült megakadályoznunk, hogy perspektívikus megoldás legyen a számukra a munka és a tanulás.

Ugye milyen jól megy ez nekünk jó, szándékú népboldogítóknak?

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.06.23. 09:17:08

nalám. előkerült egy két végletekig polkorrekt arc, aki a jelek szerint képtelen különbséget tenni a "társadalomból önként disszidáltak néven nevezése" és a "kinyírom mindet" attitűd között.

legyél mindig ilyen hidegvérű, nyitott liberális. akkor is, ha majd téged, vagy a családodat éri egy olyan attrocitás, amiről eddig csak a médiában olvastál.

a jelenlegi kisebbségi politika ezt a területet egy 3 éves gyerek hozzáállásával és profizmusával kezelni: becsukom a szemem, és enkem se látnak. nem látom, nincs.

riszpekt a kínai-trágár duónak. mondjátok ki, fiuk.
(már ha ketten vagytok és tényleg fiúk)

Zetek 2008.06.23. 09:26:25

IHCS Miről beszélsz? Ki a társadalom-mérnök?
Nincs it semmi népboldogítás, tiszta választási matematika. A kormánypártok olcsón megvehető szavazói, ezért görcsölnek ennyire a mostani, mindfen szempontból megbukott segélyrendszer fenntartása mellett. S ezért próbálnak minden vitát rasszizmus váddal ellehetetleníteni.
Ugyankkor a probléma adott. Pl. Gunnar Heinsohn munkássága szerint az egyik, pl. a már emlegetett palesztin, vagy afrikai konfliktusokban a feleslegesen nagy számú, teljesen jövőtlen fiatal férfi.

IHCS 2008.06.23. 09:37:54

Egy falukutatás kapcsán januárban M.o. egy aprófalvas vidékén interjúztam polgármesterekkel. A mintegy 10-11 polgármester (köztük 3 szocialista) egytől egyig üdvözölte a Magyar Gárda megjelenését, "akik végre foglalkoznak a mi problémánkkal és megvédenek minket".

Először ijesztő volt, de tulajdonképpen az MG-vel szembeni megoldás is benne volt az ő véleményükben.

Meglepő módon a megoldás az, amit jelen cikk szerzőpárosa is mond.

Ha a magyar állam nem garantálja a falvakban a tulajdonjogot és nem nem véd meg a fizikai attrocitásoktól, akkor ezen védelem iránt megjelenik a kereslet. Előbb utóbb erre a keresletre meg fog jelenni a kínálat is: vagy egy helyi polgárőrség képében, aki majd molotov koktélokkal megoldja a kérdést vagy egy országosan szervezett Magyar Gárdával. (Az utóbbi legalább egyenruhát visel és a TV nyomon tudja követni az előbbi egy fokkal még veszélyesebb is, mert csak utólag értesül mindenki a helyi megoldásról.)

Ha nem akarod, hogy a helyi kereslet termelje ki a maga kontrolálatlan kínálatát, akkor állami szinten kell megszervezni a tulajdon és az élet védelmét.

Sokba kerül és nem költséghatékony, de társadalmi értelemben sokkal biztonságosabb, ha az állam működtet minden faluban egy-két fős körzeti megbízottat, mintha a helyi társadalom állítja fel a saját polgárőrségét.

A baj az, hogy a szemellenzősök szerint (és kedves KA_Steve te is ebben az értelemben nyilatkozol) a probléma akkor kezdődött, amikor a Magyar Gárda létrejött vagy amikor a polgárőrök molotov koktélt dobtak két helyi ember házára. Pedig ezek már csak következmények. A probléma ott kezdődött, amikor az állam kivonult a helyi közbiztonság fenntartásából.

Ez a falusi probléma. A városi egészen más eset és ezt a cikkírók is elfeljtik szétválasaztani.

IHCS 2008.06.23. 09:41:15

Ja igen és akkor az aprófalvakból kiárazott kisiskolákról még nem is beszéltem.

Reszpekt SZADESZ. Ezt a két hasznos költséghatékonyságot mind neked köszönhetjük.

nénike · http://mandiner.hu 2008.06.23. 10:34:49

A Magyar Gárda a magyar származású közösség OCÖ-je; hasonló verbális vehemenciával és hatékonysággal.

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2008.06.23. 10:44:28

ergé, a kezdő kép után már valóban csak átfutottam

és azt kaptam, amit vártam

részemről a :(((

Bobby Newmark 2008.06.23. 10:50:02

Steve: úgy tűnik, hogy az elbaszott rasszizmus-definíciód szerint rasszista vagyok.

Akárhogy csűröd-csavarod a faszságokat, nem fogom elfogadni, hogy ezt nekem el kéne tűrnöm. Hogy ha véletlenül a társasházba beköltöznek, ahol lakom, akkor az én lakásom értéke is a felére esik (pesze az övék majd' nuillára). Hogy a fejem fölött táncolnak fapapucsban hajnal háromkor. Hogy beverik a szomszéd pofáját, mert rájuk mert dudálni a parkolóban. Hogy a liftben elhányom magam, ha velük/utánuk szállok be. Hogy csak úgy poénból, a saját háza előtt verik meg a haverom. Hogy megszállnak bizonyos utcákat/tereket a városban, amerre aztán háromszor meggondolom, hogy akarok-e menni. És ezek az atrocitásoknak -hogy, hogy nem- véletlenül mindig pont barnabőrűek az okozói. Hogy soha nem volt még fizikai konfliktusom fehér emberrel, ellenben már kényszerültem verekedni -nahát!- cigányokkal.

Igen, tényleg _csak_ azért van velük bajom, mert más a bőrük színe. Igen, tényleg a rasszizmus a helyes kifejezés erre. Nyilvánvalóan.

És nyilván az én hibám, hogy általánosítok, hogy egyetlen pozitív élményt nem tudnék mondani az életemben velük kapcsolatban.

Igen, ezek mind-mind az én köcsög intoleráns viselkedésem, és rasszizmusom hibája, és egy szar ember vagyok. Akár még a börtönt is megérdemelném a súlyosan kirekesztő nézeteim, magatartásom miatt, ugye?

Ideje lenne felfogni, hogy bár külsőségeiben nagyon hasonló, de homlokegyenest különböző dolog az előítélet, és a tapasztalat. A rasszizmus színtiszta előítélet. Ami itt magyarországon folyik, az minden, csak nem előítélet.

És még én értsem meg, hogy nekik milyen rossz.
Én fizessem a segélyezésüket.
Értsem meg, hogy nem _mindegyik_ ilyen.

Lófaszt.

CrL 2008.06.23. 10:54:33

előbb láttam TGM-t az expat játszótéren egy laptoppal és Reakciót olvasgatott...közben hangosan kacagott.

Tassadar 2008.06.23. 11:10:06

nénike: Mért lenne a magyar ocö? Talán lopnak?Talán csalnak? Vagy mert nem segítenek az övéiken?Nos meik illik rájuk?

Tassadar 2008.06.23. 11:17:59

IHCS :
"polgárőrök molotov koktélt dobtak két helyi ember házára."
azt a cigányok állíjták, hogy ők dobták a házukra, hogy a cigányok nem az igazmondásról híresek az is biztos, szóval én ezt nem tényként mondanám.
Emlékszel amikor felgyújtottak egy putrit és rasszista feliratokat írtak a falra?
Telekürtölték a világgal, hogy szegíny romákat báncsák, aztán kiderült, hogy az ott lakó cigánylány gyújtotta fel, és írta oda a szöveget.

smalladam 2008.06.23. 11:19:40

Őrnagy

"soha nem tudom megállni, hogy ne pukkasszam a liberálisokat, főleg ha ziccer adódik :DDD"

csak az a baj, hogy ezektől a "ziccerektől" szerintem nem pukkadnak meg a "liberálisok", max a droidok (nekik meg úgyis mindegy), maga viszont jól leégeti önmagát... főleg ha a kurucinfó "értékrendje" felől alkot íréletet a dolgokról:DDD

tölgy

de akkor mit lehet tenni rövidtávon? akkor legyen sok rövidtávú program egymás után. ha az egyik megvan, jöhet a másik. belátható idő, körülhatárolható forrás, számontartható felelősök. így megfelel?

abban meg továbbra sincs ellentét köztünk, hogy az állam védjen meg. csak tegye hatékonyan, meg ésszel. mint arra a gabrilonak is írt kommentemben utaltam, abban nem sok jót látok, ha ma a szamurájkarddal fegyverkező cigányokat gumibotozza szét, holnap a nuncsakus béemvés "vállalkozókat", holnapután meg engem, meg magát.

jegyzem meg, ezt sem sikerült az elmúlt 40 évben..

borsikm 2008.06.23. 11:26:41

Sajnálatos, hogy a radikális jobboldal az antiszemitizmus mellett Magyarországon sajátos vonásként cigányellenes is. Még sajnálatosabb, hogy a polkorrektségéért általam annyira tisztelt reakció esetében is kibújt a szög a zsákból!

A Magyar Gárda galgagyörki felvonulása kifejezetten cigányellenes megmozdulás volt. Hasonló vonulásokkal fenyegetnek másutt is. Amellett, hogy ideológiájuk elvetendő, ezek az akciók gyakorlatilag is mérhetetlenül károsak.

Olyan légkört teremtettek, amely csakis nehezíti a cigányság társadalmi beilleszkedésének előrehaladását. Vegyétek már észre!

Tassadar 2008.06.23. 11:29:39

Borsikm reménytelen vagy, vitatkozzon veled aki akar, de egy betonfallal nem túl jó vitatkozni :DDDDDDDDD

Tassadar 2008.06.23. 11:33:09

Najó ezaz 1 gondolat csak példaként:
"A Magyar Gárda galgagyörki felvonulása kifejezetten cigányellenes megmozdulás volt."
No és a 50fős kaszával, kapával felvonuló cigány horda, az nem kifejezetten magyar ellenes megmozdulás volt?
+ A gárda nem a cigányok ellen ment, hanem a magyar csakád kimenekítésért, aki ott úszított azaz OCÖ képviselő.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2008.06.23. 11:33:12

borsikm:
Persze, de Kálmánék nem is állították, hogy a Magyar Gárda a roma hagyományok iránt érzett aggodalom miatt vonulgat. Azt írták, hogy az állam által biztosított közrend kudarca a gárda megalakulása, s pláne a fogadtatása a falvakban.

kispufi 2008.06.23. 11:38:57

hát igen, ezek a galgagyörkiek megakadályozták a "szomszédság" szépen alakuló beleilleszkedését a saját nyári konyhájukba. a polkorrektségnél meg egyre kevésbé látok nagyobb szemforgatást és -hunyást, mondhatni, életideneséget. ami a mai magyarlibearlizmus legnagyobb sajátja: gőzük sincs, önmaguk beltenyészetén kívül mi is veszi körül őket. sosem látták, tapasztalták, csak homályos elméleteiket böfögik vissza.

IHCS 2008.06.23. 11:45:02

Kedves borsikm!

Van a történetben egy apró párhuzam.

A budapesti Magyar Gárdát lehívó helyi magyarok és a budapesti balliberálisokat lehívó helyi romák két a helyi probléma megoldásában teljesen inkompetens társoságot hoztak a falujukba.

Az egyik mellett felsorakoztak azok, akik szerint minden rosszért a bűnöző cigányok a felelősek a másik mellett felsorakoztak azok, akik szerint minden rosszért a az intoleráns és rasszista magyarok.

Szerinted melyik segíti jobban a két társadalom harmónikus együttélését vagy ahogy fogalmaztál a "cigány társadalom harmónikus beilleszkedését"?

borsikm 2008.06.23. 11:47:35

Fasiszták vs Sólyom László 6:0

Eléggé megaláztuk az itt nemrég még istenített Elnök Urat, vagy szeretnétek még hosszabbítást?

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.06.23. 11:59:40

Kedves SA.
Kurucinfo? Értékrend? Még nem sikerült kihámoznom, de igyekszem a Maga kedvéért SA. Túl zavaros nekem az említett portál, bevallom.
És az, hogy lenáciztam magukat, miért kuruc értékrend? Nem értem. És lehet hogy a pukkasztásom szánalmas, de valahogy mégis reagál rá, védekezik. Azért csinálom, nem jött még rá :DDDD

Magával egy a fő baj, jó fej lenne alapból, de rossz társaságba keveredett.
Így ha van a fején sapka az a baj, ha meg nincs akkor az.
Ennyi. Ebből soha nem mászik ki. Mindig ott lesz a bűn a fején.

Téglagyári Megálló 2008.06.23. 12:00:00

Nekem a "rasszizmus" hangoztatása azért zsenáns, mert ugye ezen kivül van még ezer és egy bűn, amik felett a rasszistázók hajlamosak szemet hunyni.

Zetek 2008.06.23. 12:09:26

borsikm! Ki az a mi, akik megalázták Sólymot? Másrészt Sólyom jogász a szakma minden korlátjával. Harmadrészt a beilleszkedési problémák Mária Terézia óta tartanak, azért ki a felelős?

IHCS 2008.06.23. 12:18:17

Egy ideig eltartott mire leesett borsikm kommentje.

Tévedtem, borsikm-mel nem kell vitatkozni, ugyanis ő egy robot.

Egy robot, akit arra programoztak, hogy
ni=n(i-1)+1":0" kommenteket generáljon és random módon elé és utána írjon egy teljesen off topic szöveget.

Szóval azt hiszem ignorálható a vitában. Mivel robot, ezért nem vitaképes. Még akkorsem, ha biorobot.

CrL 2008.06.23. 12:21:58

borsikm de ezt nem KK és TT írta, tudtommal ez nem egy egoblog ahol folyamatosan egységesek és kötelezően konzekvensek vélemények, az évtizedek óta tartó egységes véleményfalat leginkább a magyar baloldal húzta fel védekezésképpen a következő nagybetűs felirattal: Rasszisták, Nácik! és akkor ezzel el is intézték az ügyeket egymás közt.

CrL 2008.06.23. 12:26:32

folyt: és miután odaáig fajult a helyzet, hogy ordenáré és abszurd alakulat, az MG jött létre a megoldatlan és vészesen súlyosbodó ügy válaszaként, még igazolva is látják a folyamatos rap szövegüket:

Ugye mi megmondtuk, rasszisták és nácik! nácik és rasszisták!

Francois Pignon 2008.06.23. 12:31:49

borsikm,
és most mit lepleztél le? Hogy politicus, Kínai Kálmán és Trágár Tóni három különböző személy?

borsikm 2008.06.23. 12:44:23

Basszameg, nem értitek.

"A radikális jobboldal az antiszemitizmus mellett Magyarországon sajátos vonásként cigányellenes is. A Magyar Gárda december 9-i felvonulása kifejezetten cigányellenes tüntetés volt. Hasonló vonulásokkal fenyegetnek másutt is. Amellett, hogy ideológiájuk elvetendő, ezek az akciók gyakorlatilag is mérhetetlenül károsak. Olyan légkört teremtenek, amely csakis nehezíti a cigányság társadalmi beilleszkedésének előrehaladását."

Kiragadott idézet, módosítottam rajta, és persze árnyaltabb a kép, ha Sólyom teljes levelét nézzük. Ugyanakkor hibátlanul rámutattam arra, hogy ahhoz képest, amikor a meghatározó szerzők és a kommentelők közül majdnem mindenki lelkesen tapsolt Sólyomnak, hogy beszállt az elhatárolósdiba, most alig fél év után ugyanezen kommentelők és társszerzők kommentjeit is figyelve kicsit mintha máshová került volna a hangsúly.

Ami az ügyet illeti: lehet, hogy a MAgyar Gárda nem A megoldás. Sőt, szerintem sem az. Ugyanakkor -legalábbis a sértettek szerint- megmentették két magyar család életét. A sólyom-féle hűdenygyon bölcs és ésszerű és célszerű megoldási javaslatok megtöltöttek ugyan pár megabájtnyi tárat a belvárosi értelmiség számítógépein, ellenben sem a megvalósításuk irányába nem történtek lépések, sem a szándék nem érzékelhető cselekvési potenciállal megáldott közéleti tényezők (párt, minisztérium, rendőrség, stb) részéről, hogy ilyen lépések majd valamikor (választások után, tegnap, 10 év múlva) meg fognak történni. Továbbá nulla darab élet megmentéséhez járultak hozzá.

"Ugye mi megmondtuk, rasszisták és nácik! nácik és rasszisták!" - hát pontosan ezaz, még mindig itt tartunk

execute 2008.06.23. 12:45:08

Steve! Az energiák nagyrésszét ti tékozoljátok el azzal, hogy egy mindenki számára kötelező iskolalátogatási és közmunkaprogram esetében elkezdtek rasszizmust kiálltani. Milyen alapon?

Méghogy rossz a Gárda meg a kuruc?? Höhöhö... Nagyon úgy néz ki, hogy már a szélliberók is egyre inkább magukévá teszik a gondolatot. (példul az indexes TWA)

A Gárdával meg mi a gond? Már az is baj, ha egy magyar család úgy akar elköltözni otthonról, hogy közben ne támadjanak rá a cigányok? Tehát az a PC viselkedésmód, ha rábízza a rendőrségre (magyarul nem töörténik semmi) és hagyja magát agyonveretni? Hát egy lótütyit!

Megjegyzem nagyon beszédes, hogy a nagyonmagyar liberálisainknak már ez a vérnélküli menekülés is fáj.

execute 2008.06.23. 12:52:30

igazad van borsik! Hagyni kellett volna, hogy a rendőrség tegye a dolgát. (MUHAHA)

Így agyonverhettetek volna még egy magyar családot, ami csak apróbetűs hír a t9öbi gyilkosságotok mellett. Bezzeg magyar fiatalok segítenek a költözésben! Az világraszóló skandallum! :-)

Tényleg az az érzése az embernek, hogy ebben az országban nem a cigányok átnevelésével kell kezdeni a dolgot, hanem a tiátekkel. Ami be is fog követlezni, ne félj.

borsikm 2008.06.23. 13:07:05

Ezt most miért is nekem írod? Funkcionális analfabéta-e vagy/vagyok?

DArchAngel 2008.06.23. 13:33:11

Sokan valamiért képtelenek felfogni, hogy a Magyar Gárda, illetve a cigányellenesség csak válasz a többségi társadalom részéről arra, hogy a tisztelt kisebbséget több évtizede iszonyatos áldozatokkal támogatjuk, de semmi látszatja nincs, attól eltekintve, hogy megtanulták maximálisan kihasználni mind a támogatási rendszert, mind (vélt vagy valós) előnyös megkülönböztetésüket.
Ennyi. Egy átlagembert nem a bőrszíne érdekel, az se nagyon, ha büdös. De legalább valamilyen minimális szinten alkalmazkodjon a társadalmi elvárásokhoz, és dolgozzon! Vagy legalább próbálkozzon.
Ehelyett az ingyenélők bizonyos csoportjai mára annyira elszemtelenedtek, hogy azt gondolják, bármit megtehetnek büntetlenül.
Ez pedig bárkiből ellenérzés váltana ki.

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2008.06.23. 13:40:13

borsikm: a Magyar Gárda jelentéktelenné válik, amint a rendőrség képes és hajlandó lesz biztosítani a hazai falvak közrendjét.

Ez egy segélykiáltás a sok közül, amit meg kellene hallani.

hiba 2008.06.23. 13:42:48

Na belekiabálom én is sörszagú panaszom a kocsma setétjébe: Kedves ombuccman, mi afaszé nem bírta azt az egy kiegészítést tenni nyilatkozatához miszerint alkotmányellenes a monoki modell, hogy viszont bármikor szívesen segít az önkormányzatoknak megkeresni azt a megoldást amivel, csökkenthető a segély-uzsorakamat maffia uralma, a törvényen kívüliség, a megélhetési gyerekszülés stb. nyilatkozatával így csak azt üzente amit mindig: jó ez így ahogy van. TGM meg tényleg költözzön most már Sajóládra.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.06.23. 13:42:49

KA_Steve 2008.06.23. 07:46:38

Hát ez ölég szar duma vót:(( Ugyanis szerintem senki sem azért botoztatná ezeket az arcokat, mert cigányok. Hanem azért, mert bűnözők.
A most elmenekülő házaspár is azt mondta, voltak a faluban cigány-és félcigány barátaik (utóbbit a maradék "korcsnak" nevezte - az nem rasszizmus?), akiknek szintén menedéket kellett keresniük, hogy föl ne koncolják őket.
Nagyon egyszerű a képlet: az állam és annak bizonyos szervei azért vannak, hogy engem és a tulajdonomat megvédjék. Ha erre nem képes, mia facért tartunk államot?:(( Azért, hogy lehessen bőkézzel osztogatni a segílyt a családom meg az én keresetem bruttó-nettó különbségével? Kösz, arra nem kell.
Most azt kellett végignéznem, ahogy a rendőrség(!) asszisztál ahhoz, hogy egy pár a saját (!!!) ingatlanából kényszerül menekülni. Ez bőven túlvan a montipájtonos abszurditáson, ez már tragikus.

dr. Wilbur Swain 2008.06.23. 15:58:42

a maguk falujában van rasszizmus?
az nincs, de igény vóna rá...
Gárda se lenne, ha nem ilyen impotens lenne a rendőrség

smalladam 2008.06.23. 16:38:25

őrnagy

"Magával egy a fő baj, jó fej lenne alapból, de rossz társaságba keveredett.
Így ha van a fején sapka az a baj, ha meg nincs akkor az.
Ennyi. Ebből soha nem mászik ki. Mindig ott lesz a bűn a fején."

esetleg a tanítónéninek nem akar megmondani?

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2008.06.23. 17:39:47

KA Steve:
Valahogy úgy alakult, hogy etnológusi, magyarul kulturális antropológiai diplomát szereztem. Az egyetemen a más kultúra megértése kapcsán a "más" jelentését boncolgattuk interpretíve-kognitíve. Ezért a cigány szubkultúra megértése számomra nem okoz gondot. A cigány kultúrával semmi bajom. Én magama ugyan nem vagyok nagy cigányzene kedvelő, de elismerem. A bajom a cigánysággal van. A kultúráját megjeleníteni egyáltalán nem óhajtó, bűúnöző cigánysággal. A magyar cigányság kompletten ilyen. Ezen nincs mit szeretni, tolerálni és értelmezni. Annak sincs értelme, hogy ezeket a bűnöző, aljanépeket ne hívjuk cigánynak, hiszen azok, és a bűneiket minduntalan azzal magyarázzák, hogy ők cigányok. Ők annak tartják magukat, én annak tartom őket, tehát azok.
(Erre még visszatérek)
Füzesabonyban van egy hatalmas dobozgyártó üzem. Naponta 60-70 cigányt foglalkoztattam ott éveken át. Alig-alig volt velük problémám.
vissza az előbbi eszmefuttatáshoz: a melósaim is cigányok voltak. Cigány az is, amelyik bűnözik, meg az is, amelyik nem. Olyan meg nincs, hogy csak a rendes cigányt lehet cigánynak hívni ,a bűnözőt meg nem.
Ez az én rasszizmusom. Azonban velük ellentétben én nem támadok rájuk késsel, kapával, kaszával. Nem tervezem a kivézésüket sem, de az integrálásukat minden törvényes eszközzel véghez vinném.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2008.06.23. 17:53:28

borsikm:
Tudod, mi rosszabb egy cigánynál? - Te.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.06.23. 19:23:17

SA
Maga viczes. Csak azt magyaráztam meg, miért szoktam piszkálgatni.
De tényleg, ha ilyen náci, rasszista írásokat raknak fel, magukat is egy kalap alá fogják venni a kuruccal, azt pedig nem venném a szívemre. Engem csak az aggódás vezérel, kiváló független portáljuk jövője miatt.

Zetek 2008.06.23. 19:45:05

borsikm! Hiába próbálkozol látszat ellentmondások felmutatásával. A probléma leírása is valós és az az állítás is, hogy az MG nem jó megoldása problémának. De, ha sokat tökölnek - pl. a monoki kezdeményezés ellehetetlenítésével - akkor erről egyre nehezebb lesz meggyőzni a helyi erőket.

borsikm 2008.06.23. 20:06:42

Döbbenetesen felületesten olvassátok a hozzászólásaimat, ez a reakciókból is látszik. Nincs mit hozzátennem, mert minden kérdésetekre vagy felvetésetekre konkrétan benne van a válasz a sólyom-idézetes megszólalásban.

Ellentmondás a kommentelők fél évvel korábbi véleménye és a nyilvánvaló tények által revidálásra késztetett jelenlegi álláspontja között van. Ez elég jól látszott abból, ahogyan reagáltak Sólyomtól kölcsönzött szavaimra. De ez amúgy nem egy lényeges körülmény, csak nekem feltűnt, és tettem egy próbát, majd baromi jól szórakoztam.

A Magyar Gárda valóban nem jó megoldása a problémának. Ugyanúgy, ahogyan a robbanómotor sem jó megoldása mondjuk a közlekedésnek. De erre nem az a válasz, hogy akkor járjunk gyalog, amíg nem sikerül jobb alternatívát piacképesíteni.

gored · http://seologik.blog.hu 2008.06.23. 20:58:35

Kiskorom óta kapcsolatban vagyok a "kiálhatatlan köcsögökkel". Lopták már el biciklimet többször is, verték már el barátaimat is stb. Volt, hogy én is azoknak a táborát gyarapítottam, akik azt mondták; vagonra velük, vissza indiába.

Erőszakkal a legegyszerűbb mindent megoldani... Tudom, közhely, de az erőszak nem old meg semmit. És ez itt is így van. Sokat gondolkoztam és gondolkozok még most is a témán, van ismerősöm aki cigány tanítónak tanul, van skinehead, úgy gondolom mindkét oldalról kellő információt, kellő tapasztalatot gyűjtöttem és még remélem fogok is.

És szerintem, megoldás erre a helyzetre pedig, NINCS.

Sok ötletet hallottam, itt és ott is, jót s rosszat. Megoldás az oktatásban, a segélyezésben van? Vagy majd a Magyargárda? Talán. De én akkor is úgy látom, hogy külső ráhatásra LEHETETLEN bármit elérni. Ez a probléma, csakis akkor fog megoldódni, ha belülről indul meg a változás. Aminek a, valjuk be őszintén, még a halovány jelét se látjuk.

Tassadar 2008.06.23. 21:10:09

Főleg mert a cigány vezetőknek ez nagyon megfelel, mert, ha nem állna rendelkezésükre buta könnyen íránytható tömegek, akkor a cigány maffiának is leáldozna, és mivel nyakig benne vannak ezt nem akarják.

Google 2008.06.23. 22:38:16

Az a baj, hogy ki vagyunk szolgáltatva a kibiceknek, akik jelen esetben az ország vezetői is. Ők nem az előttünk tornyosuló problémákkal, hanem saját túlélésükkel vannak nagyon, de nagyon elfoglalva, pajzsként tolva maguk előtt a kisebbségeket, s kiabálva, mint a fába szorult féreg.
A túlélési programjuk egy fontos, ha nem a legfontosabb része a megosztás. Hol a románokkal (23 millió),szlovákokkal (terroristák), hol a jobboldallal, hol a liberálisokkal, aztán ismét a jobboldallal riogatnak. A valódi problémákat nem nevezik meg, mert a Tóni és Kálmán "köcsögei" jó szavazóknak bizonyulnak, nem vetik meg az "ingyenebédet", mely minden ellenkező hiresztelés ellenére, van, létezik.
Vannak "köcsögök" igen, igen, de a legnagyobb gondunk mégis a vezetőink, akik, nem akarják tudni/nem vállalják/nem értik, mi a gond!
Nem a "köcsögökkel", a vezetőinkkel élünk más dimenziókban!

antal.daniel · http://antaldaniel.blog.hu/ 2008.06.23. 22:59:36

Ha valaki jár újságárusnál, vegye meg az eheti Economist magazint, talál benne egy némileg konstruktívabb cikket. A cikkben emlegetett probléma megoldásához elég sok pénz kéne, és még több intézményi kapacitás. Az államnak nem csak a rendőrsége az egyetlen szerve (az a rendőrállam). Kiváncsi volnék, hogy mit tartanak a cigányok az ilyen cikkek szerzőiről, és ők milyen szervhez fordulnának.

CrL 2008.06.23. 23:07:32

adaniel, kösz h említed, nincs online fennt a cikk?

Kopiás Attila Steve 2008.06.24. 04:56:51

adaniel: erre gondolsz?
www.economist.com/world/europe/displayStory.cfm?source=hptextfeature&story_id=11579339

Volt kérdés, hogy miért is jövünk a rasszizmussal, amikor itt egy mindenkire vonatkozó törvényről lenne szó. "Igenis rühellem a ciágnyokat. 1000-ből 999 bűnöző.", "A bajom a cigánysággal van.", illetve a cikk illusztrációi stb. Én egy szóval se mondtam, hogy mindenki, aki rasszista börtönbezárandó náci, sőt jeleztem, hogy szerintem mindannyiunknak vannak ilyen hajlamaink. De a fentiek nettó rasszizmus kategóriába esnek, ilyen irányú megoldási javaslatokat szülnek.

A kérdés, hogy szeretnénk-e ezt meghaladni? Igen, gáz van. Társadalmi, szociális, etnikai, gazdasági, kulturális kakiban ülünk, ennek része ez a konfliktus is. A Gárda népszerűsége nyilván tünet, tünete annak, hogy ami eddig volt, nem fenntartható. Ettől még az etnikai alapon történő rendezkedés nem lesz oké. Igen, a jelenlegi balliberális kormány töketlen lúzerek gyülekezete, nyilván semmilyen épeszű javaslatuk nincs, de eleve kormányszinten nem foglalkoztunk a problémával a rendszerváltás óta. Nem volt semmilyen társadalmi párbeszédre, valós integrálásra irányuló projekt. Különböző kultúrájú embereket összecsapni egy suliba és azt mondani, hogy akkor innentől le van a gond, nettó baromság, nyilván. Igenis el kell kezdeni keresni új lehetőségeket, el kell kezdeni egy széles körű párbeszédet azokkal, akik legalább egyes cigánycsoportokkal napi kapcsolatban vannak és nyilván a rendőrségnek is fel kell lépnie minden olyan esetben, amikor bűncselekmény történik. De azt mondani, hogy szartunk egy problémára húsz évig, most meg gebasz van, akkor rendszabályozzuk meg a cigányokat, ez nekem elég neccesnek tűnik.
No de eszem ágában nincs nekem bárkivel is vitázni. Ha valaki eleve elkötelezte magát az ilyesmi "problémamegoldás" mellett, akkor nyilván oda se figyel az ellenérvekre. Inkább azokhoz akartam szólni, akik látják a problémát de forog a gyomruk ettől az iránytól.

Zetek 2008.06.24. 13:19:41

KA_Steve! A történetben azért nem állítható, hogy semmi sem történt. Ma már kedvenc igazgatónőnk - 1989-ig a város MSZMP titkára - visszasírja a Fidesz korszakot, amikor legalább a segélyek részleges megvonásával lehetett ösztönözni az iskolalátogatásukat. Vagy a szintén nem éppen jobboldali jegyzőnőnk, aki azon búsong, hogy miként lenne megvonható a szaporodási prémiumuk, erre volt jó az adókedvezmény. Csak hát nagyjából a lumpenek az utolsó stabil választói csoportosulásuk.

Téglagyári Megálló 2008.07.09. 09:39:02

Egy érdekes cikk a hvg-ben az uzsorakamatokról, vigyázat, nem píszí, megnevezi az elkövetők és az áldozatok hovatartozását!

hvg.hu/itthon/20080708_uzsora_kamatos_penz.aspx?s=200878nl

Téglagyári Megálló 2008.07.09. 11:34:57

Szerintem ez a durva:

"Mivel a Büntető Törvénykönyv az uzsora fogalmát nem tárgyalja"

és a folytatás:

" a rendőrség a – néha tettlegességig fajuló – fenyegetések alapján vagy a jogusulatlan pénzügyi tevékenység gyanújával indíthatna eljárást, ám a sértettek ritkán tesznek feljelentést, mint ahogyan nyilvánosan nem is igen beszélnek ügyeikről. Ennek két oka van: kiszolgáltatottak, tehát félnek, és mivel kiszolgáltatottak, szükségük van az uzsorás kölcsöneire, még ilyen kilátásokkal is.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.02.16. 19:20:21

ezt a posztot kéne olvasgatnia minden ballibbantnak , hetente egyszer.
amíg meg nem értik.

velorex-vezető 2014.07.20. 20:10:10

@Bobby Newmark:
Előítélet az is, ha valaki meleg vizet akar és a piros csapot nyitja meg. nagyon elítélendő attitűd!
süti beállítások módosítása