Ilyenek a mai márciusi ifjak
2017. március 16. írta: bakó.bea

Ilyenek a mai márciusi ifjak

marciusi_ifjak2.jpg

Mi, az Y generáció tagjai, éhezzük a példaképeket, és bevallhatjuk, hogy olykor rossz helyeken keressük őket. (...) Pedig itt vannak előttünk. Vasvári Pál, a 12 pont megalkotója ott hagyta a nyugodt és biztonságos hivatalnoki állást, hogy a forradalom élére álljon. (...) Szerintem a tisztesség és a bátorság a mi generációnkban éppen úgy megvan, mint ahogy annak idején megvolt azokban a fiatalokban.

A fenti mondatok Petneházy Dávid Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Fidelitas-elnök szájából hangzottak el egy március 15-i megemlékezésen, és azért idéztem be ilyen pontosan a Vasvári-párhuzamról meg bátorságról szóló elmélkedést, mert a megemlékezésről szóló videó utóélete ismeretében nem tudom eldönteni, hogy sírjak vagy nevessek-e rajta. 

Amint arról külön cikkben is beszámoltunk, az történt, hogy a Hegyvidéki Fidelitas kemény hangvételű levélben kérte tőlünk a videó levételét, mert abban szerintük visszaéltek a szervezet nevével. Így persze nekünk, újságíróknak is érdekes lett ez a zavaros ügy.

*

Egy súlytalan kerületi ifjúsági szervezet belharca  legyinthetne erre bárki egykedvűen, és ebben tulajdonképpen igaza is lenne. Amiért ezen a cicaharc önmagán túlmutató jelentőséggel bír az az, hogy rávilágít az ifjú politikus-utánpótlás minőségére és attitűdjeire. Legalábbis a jobboldalon. Az eredmény végtelenül csalódást keltő, ugyanis azt sugallja, hogy ha ezekből az emberekből (és ezt mindkét Hegyvidéki Fidelitas nyugodtan magára veheti) lesznek a jövő politikusai és hatalombirtokosai, akkor húsz-harminc év múlva se nagyon fog előrébb tartani ez az ország. 

A cikk megírásához két emberrel beszéltem telefonon: eggyel a videó készítői közül, és eggyel a magát igazinak tartó Hegyvidéki Fidelitas részéről, akik elhatárolódtak a videótól és kérték, hogy vegyük le. Mindketten korrektül elmondták az egymásnak ellentmondó álláspontjukat arról, hogy akkor most szerepelnek-e hegyvidéki fidelitasosok a videón vagy nem, és következetesen cáfolták, hogy bármilyen belharc lenne a szervezetben.

Sajnos azonban több kijelentésük szomorúan illusztrálja, hogy mit értenek a politikuspalánták, például a videóban elhangzott „bátorság” alatt:

„Figyelj, de a nevemet ne írd le a cikkben!”

„Nem szeretném, ha ez ilyen formában megjelenne. Ezt csak neked mondtam el háttérként.”

„Itt a videó és a megemlékezés a lényeg.”

„Nem hinném, hogy a sajtónak ezzel kellene foglalkoznia március 15-én.” (Egyébként március 14. volt)

„A lényeg, hogy kitettétek a videót, és ezt köszönjük.”

„A lényeg, hogy levettétek a videót, és ezt köszönjük.”

*

Már megszoktuk: a politikusok jobban tudják, mit, mikor és hogyan kellene írni az újságba. Persze az újságírók is mindig jobban akarják tudni, hogy mit kellene írni a törvényekbe és hogyan kellene kormányozni az országot, szóval eddig egálban vagyunk. Hogy ez most ebben a konkrét esetben is így legyen, adok én is egy tanácsot a Fidelitasnak, hogy mivel vagy mivel ne foglalkozzanak a legközelebbi március 15-én: találjanak ki valami jobb dumát annál, hogy Soros fizet, Juhász fütyül.

Az viszont már beszédesebb, hogy meddig állnak szóba a jövő politikusai a médiával. Nekünk az a fontos, hogy levettétek a címlapról a videót, a szövegbe meg beleírtátok a helyreigazítást. Innentől én nem akarok többet mondani. Azzal az ellenvetésünkkel, hogy ez nem Észak-Korea, és tartozunk az olvasóinknak annyival, hogy egy cikkben megmagyarázzuk, miért kellett levennünk a videót, már nem törődött a polgári oldal jövőbeli nagy reménysége. Amíg nekik fontos a nyilvánosság, addig keresik azt; amikor a nyilvánosság visszakérdez, akkor meg nincs ott semmi látnivaló és ne is írjunk semmiről.

A „polgári oldal” utánpótlás-generációja ugyanis láthatóan nem igazán érti, hogy mi az a felelősségvállalás. Sem azt, hogy ha készít egy videót más szervezet nevével gyakorlatilag visszaélve, akkor ezt névvel, arccal kiállva meg kellene magyarázni; meg azt sem, hogy ha megjelenik egy ugyanolyan nevű szervezet, mint az övé, akkor talán ki kellene állnia a saját szervezetéért és bevédeni az övéit – szintén névvel és arccal.

Hogy ne csak a Fidelitast kritizáljuk, hozzá kell tenni, hogy ez a hozzáállás az ellenoldali üdvöskéktől sem teljesen idegen. Bár a márciusi ifjak-metaforát egy fokkal szerényebben toló momentumosok március 15-i buliján profi sajtózással és általában szívesen nyilatkozó párttagokkal találkoztunk, azért ott is akadt olyan, aki nem akart szerepelni a videónkban, mondván: kirúgják a munkahelyéről. Eközben viszont a színpadon óránként beszélt, és a momentumos rendezvényen elmondott beszédei is elérhetők az interneten.

Persze azt is tudjuk, hogy a jelenlegi politikusok közül sem túl soknak jut eszébe a hatalomról a felelősség, de a felelősségvállalási hajlandóság azon minimumának a hiánya, amit egy névvel vállalt nyilatkozat jelent, egészen kiábrándító képet fest a jövő Magyarországáról, vagy legalábbis a politikai elitjéről. Az önbizalmuk szerencsére már megvan hozzá: tisztesség, bátorság, párhuzam a márciusi ifjakkal. 

Mindkét hegyvidéki fidelitasos csapatnak és az összes politikuspalántának ajánlom, hogy képzeljék el a következőt: Petőfiék kihirdetik a 12 pontot március 15-én, aztán március 16-án azt mondják, hogy ja, nem mi voltunk, többet erről nem akarunk mondani, és különben se ezzel kéne most foglalkozni”. Ha ezt végiggondolták, utána vágjanak bele a nagy politikai hevületbe. Vagy inkább akkor se.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr3012340219

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GNDL 2017.03.16. 10:54:16

Tényleg pont ideje lenne ha valamelyik félnótás fideszes bértollnok a saját szavaival definiálná, hogy szerinte mit jelentenek a „polgári értékek” vagy akár a „jobboldal”... és ez szerinte mennyiben jellemzi a Fidesz, vagy a még náluk is retardáltabb Fidelitas tagjainak és törzsközönségüknek a politikai nézeteit... mert most megmondom hogy kurva nagy tévedésben vagytok. :)

annamanna 2017.03.16. 10:55:03

A márciusi ifjak után következő nemzedék:

RUDOLF: Nos, eljöttem én, s fejemre ez komoly veszély!
Ez a dolog remélem, köztünk marad,
különben az életem már mit sem ér!

Félek, a császár átka sújt rám, --- ÖSSZEESKÜVŐK: Mert, ha ez csak trükk,
ha rájön, hogy éppen én, a sarja, --- végleg elvesztünk,
a Habsburg főherceg, itt gyámolítom --- elbukunk véresen!
e pár magyart, ki rátör! ---- Ám, ha ő vélünk,
nincs miért féljünk,
új Magyarhon leszen!
(...)

ÖSSZEESKÜVŐK: Mily példátlan ez, hogy értünk tesz, hitünkre áll!
Csoda ez itt? Elhagyva rokonait
a herceg nekünk segít - magyarbarát!
Üljön csak trónra - egy-két év múlva úgyis elhajtjuk majd!
Ám, ha most bukna, lépjünk túl rajta -
ránk ő nem hozhat bajt!

F. JÓZSEF: Igaz tehát? A saját fiam árul el!

RUDOLF: Apám!

F. JÓZSEF: Én sem menekülhetek!

GRÜNNE, RAUSCHER, SCHWARZENBERG, KEMPEN:
Szörnyű hír, hogy ön, a herceg így tett -
önből áruló lett, ám ezt senki nem tudhatja meg!
www.youtube.com/watch?v=QD-mSfJhjQw

Sok a bátor ifjú, divat lett a heves vér,
meg a lázas eszmék!
Ugyan hagyja! Mitől fél?
Nagyon kérem, halkan!
Csupa fül itt minden fal!
Ez már így van, kérem,
az udvar mindent hall!
Mi csak éljünk napról-napra hát,
talán egy nap átlátjuk a nagy terv célját!

Nézd, hogy súg, nézd, hogy búg -
rajta, rajta bábocskák!
De ha azt mondom, hogy "Csendet!",
bizony volt nincs bátorság!
Jár a száj, mennyi báj,
ám az erkölcs csupa folt!
Kell hát a Mester és a drót!
(...)

Suttogj hát, ordíts hát,
hisz csak bégetsz birka mód!
Jól tart a Mester és a drót!
www.youtube.com/watch?v=lwI8sa9lhTo

Úgy tűnik, mifelénk ez a történelem normál üzemmenete.

Bell & Sebastian 2017.03.16. 11:06:08

„Megújul a természet is, régi gyökér új szóvirágot hajt.”
/ Nostradamus - Centuriák, pótkötet /

Továbbá, lásd még: a kutyák is párosával szaladgálnak.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.03.16. 11:34:00

@GNDL:

A lényeg más: a Fidesz jelenleg az az erő, mely meggátolja, hogy:
- az ország liberális modellje erősödjön,
- a nyugati integráció elmélyüljön,
- a nagytőke hatalmas nőjön.

Ezt nevezheted jobboldalnak, baloldnak, polgárinak, parasztinak, mindegy, a lényeg a tartalom.

GNDL 2017.03.16. 11:47:30

@MaxVal BircaMan ELEMZŐ: Amit leírtál azt szocializmusnak lehet nevezni. :) De nem ez volt a kérdés...

Ktinka 35 2017.03.16. 11:57:13

Március 15. 2017. Magyarország:

youtu.be/63kBR6p5Wfw

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.03.16. 12:06:51

@GNDL:

Nevezheted majomkenyérfának is, nem a szón a hangsúly.

GNDL 2017.03.16. 12:11:24

@MaxVal BircaMan ELEMZŐ: Azért majd a legközelebbi proli fideszes rezsifórumon vesd fel az elvtársaidnak, hogy bár szerinted nem a szón van a hangsúly és hát végül is téged nem az eszközök érdekelnek amellyel elérik hanem maga a cél, de tulajdonképpen a Fidesz-KDNP szocializmust csinál... majd készíts videó- vagy képfelvételeket is a közönségről, kíváncsi leszek az arcukra. :)

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2017.03.16. 12:17:04

"bevédeni az övéit "

Ahhoz kell bátorság, hogy egy újságíró a "bevédeni" szót le merje írni. Néhány éve még stigma volt, ekkora karriert futott be?

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.03.16. 12:33:15

@GNDL:

Tisztázzuk mit értesz szocializmus alatt! Enélkül nem tudok érdemben válaszolni neked.

Az eszközök ugyanolyan fontosak, mint a cél, de ez hogy jön eleve ide? Sehogy.

Te is jól tudod, nem vagyok fideszes, így fideszes gyűlésekre se járok soha.

GNDL 2017.03.16. 12:36:32

@MaxVal BircaMan ELEMZŐ: „Tisztázzuk mit értesz szocializmus alatt”

Már tisztáztuk, fent röviden néhány alapvető jellemzőjét leírtad...

Robinzon Kurzor 2017.03.16. 12:39:35

@Doomhammer:

Na, ezen én is fennakadtam.

Bevédeni ... a potyázó kapus, amikor lövést nem kifelé, hanem a saját kapujába üti, arra mondják, hogy bevédte.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2017.03.16. 15:17:36

@Robinzon Kurzor:
"Bevédeni ... a potyázó kapus, amikor lövést nem kifelé, hanem a saját kapujába üti, arra mondják, hogy bevédte. "

Először kubatovista szintű fideszes hecclegényektől hallottam 4-5 éve. Aztán a hierarchiában lejjebb álló fideszes aktivistáktól 2-3 éve és íme, megérkezett a Fidesz-sajtóba is.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2017.03.16. 15:57:06

@bakó.bea:

A mai márciusi ifjak összehasonlíthatatlanul konszolidáltabbak és megbízhatóbbak, mint a '48-as márciusi ifjak voltak. Mondjuk ki, úgy ahogy volt: egy nagy rakás ravaros fejű fantaszta és szélsőséges féleszű formálisan soha meg nem szerveződő gyülekezete voltak, köztük szélhámosok éppúgy megfordultak, mint középszerű önjelöltek és nagy formátumú tehetségek is. Lapjuk a Márczius tizenötödike a korban vonalasabban elszálltnak számított, mint ma a Kettős Mérce és mocskosabbnak és uszítóbbnak, mint a 444.hu. Mindazonáltal, nagy idők nagy tanúi voltak, ami a mai ifjakról egyáltalán nem mondható el. Hogy mit hoz a holnap, természetesen, nem tudhatjuk.

Pelso.. 2017.03.16. 16:37:51

@GNDL: Ideológiailag nem vagy elég képzett.
A polgári értékek, pontosan napjainkban zajló események alapján állapíthatók meg.
Utóbbiak akár hetente változhatnak elvet s irányt, ilyenkor tessék átlagolni, s a definiciót igazítani a vélt-neked tetsző etc. valósághoz. Képzelj egy éttermet, a kaják hangzatos elnevezései mögött silány ételek rendelhetők. De ott legalább van panaszkönyv.

TG69 2017.03.16. 17:03:43

@bbjnick: Ez a poszt szerintem nem erről szól. Van itt egy Pintér Bence nevű szerző, aki elkezdett komolyabban foglalkozni a menekültüggyel és a rezsim erre láthatóan demagóg politikával válaszol. Bakó Bea újságíróként, néha jogászként akar szakmai alapon tevékenykedni és azt látja, hogy a mai rezsim ezekben a pontokban sorra alulteljesít. Ha a mandin lenne még egy-pár komolyabban vehető figura (nem posztmodern bölcsész doktoranduszok :)), akkor ez a működik- nem működik dichotómia már sokkal régebben és sokkal sarkosabban felmerült volna a szerkesztőségben. Most egyelőre vannak ezek a rácsodálkozások, de a historizáláson túl ényegében tényleg arról van szó, hogy amit csinálnak a műxik-e vagy sem. 99%-ban (mármint komoly dolgokban) nem.

2017.03.16. 17:04:29

@Doomhammer:

Nyilvánvalóan Habony Árpád találmánya, aki a közelgő gazdasági és politikai összeomlást a "bevéd" ige elterjesztésével próbálja megakadályozni - természetesen sikertelenül.

Majd ha a Blikk és a Bors bűnügyi rovata után marad egy kis idő, tessék olvasgatni:

www.nytud.hu/oszt/nyelvmuvelo/gyik/be-igekoto.html
seas3.elte.hu/delg/publications/modern_talking/30.html
ladanyi.web.elte.hu/LM_Rendszer_norma.pdf

A kifejezés amúgy igénytelen még egy ilyen blogposztban is, de ezt a fidesszel összekötni egészen extrém megnyilvánulás.

GNDL 2017.03.16. 18:52:28

@Pelso..: Nem ezek a polgári értékek, ennél azért jóval konkrétabb a dolog és "időtállóbb"... annyit segítek hogy a Fidesz úgymond attitűdje és politikája többnyire ellentétes a polgári értékekkel. Persze kommunikációban néha beletrafálnak, de ugye nem azt kell nézni amit mondanak. :)

Herr Schnapsidee Lieferant 2017.03.16. 21:21:58

@TG69: Nem müxik? Cserébe szórakoztató, csak kissé drága a mutatvány.

Virág et. 2017.03.17. 07:32:58

Ezt a mintát látják a nagy fidesztől, mégis mit vártok? Ha fentről tisztességtelenséget tapasztalnak, mutyizást, intrikát és egymás fúrását, akkor ők mégis mitől lennének mások? Életemben egyszer beszélgettem 5 percnél tovább egy vidéki fidelitasos vezetővel. Úgy beszélt a mostani fideszes elitről, mintha félistenek lennének, konkrétan a szeme is bepárásodott.

Ezektől észt, pozitív változást ne várj.

Az meg azért messze nem ugyanaz a kategória, ha a momentumos nem akar nektek nyilatkozni és valami kifogást talál ki. Egyelőre még közhivatalt nem visel, akkor nyilatkozik, ha akar, nincs elszámolási kötelessége. Orbán lassan egy évtizede szóba sem áll az ellenzéki médiumokkal. Pedig ő közhivatalt visel, közpénz felett diszponál, ellentétben egy névtelen szónokkal egy egynapos szervezet rendezvényén.

Robinzon Kurzor 2017.03.17. 15:23:18

@Virág et.:

Aki nem elég kitartó, hogy az FLP-ben, vagy valami hasonló MLM-rendszerben legyen eredményes, az próbálkozik a Fidelitas-szal.
Buták, szorgalmasak és bármit megcsinálnak, amit mondanak nekik.
süti beállítások módosítása