Hollywood nem szereti Trumpot. Nagyon nem.
2017. február 28. írta: Redakció

Hollywood nem szereti Trumpot. Nagyon nem.

liberal.jpg

Sayfo Omar írása



Hollywood nem szereti Donald Trumpot. Nagyon nem. Az amerikai liberális művészvilág számára Trump a rasszista, szexista, idegenellenes Antikrisztus megtestesítője.

Aligha meglepő, hogy a 89-ik Oscar gála célkeresztjében is az elnök állt. A jelöltek kék szalagot viseltek annak jeléül, hogy a Trump beutazási tilalma ellen harcoló American Civil Liberties Uniont támogatják, a házigazda Jimmy Kimmel pedig ontotta magából a Trumpon élcelődő poénokat. A politika ezúttal a díjazottak kiválasztásában is erősen szembetűnő volt.

Noha a művészek és alkotások érdemeit méltatlan lenne elvitatni, az idei Oscar gálának szinte minden fontosabb győztese felér egy Trump-ellenes állásfoglalással az akadémia részéről.

Íme:

Legjobb film: Moonlight. Egy homoszexuális fekete férfi keresi önmagát a maszkulin afro-amerikai társadalomban.

Legjobb férfi mellékszereplő: Mahershala Ali (Moonlight).  Emlékezetes, hogy a 2016-os Oscar-gála idején számtalan kritika érte a filmakadémiát a fekete jelöltek hiánya miatt. Mahershala Ali nem mellesleg az Oscar-történelem első muszlim győztese.

Legjobb női mellékszereplő: Viola Davis (Fences) Még egy fekete Oscar.
 

Legjobb külföldi film: The Salesman (Irán). Donald Trump beutazási tilalmát követően szinte a teljes amerikai művészvilág felhördült amiatt, hogy a film rendezője nem lehet jelen a gálán. Noha az elnöki rendeletet eltörölték, Asghar Farhadi tiltakozásul mégis lemondta az utat.

Legjobb rövidfilm: Mindenki. A magyar alkotás okos tanmese a felnőttek számára is példaértékű gyermeki szolidaritásról és arról, hogy nem szabad magukra hagyni a hatalom által diszkreditált társainkat. 

Legjobb rövid dokumentumfilm: The White Helmets. A szíriai kormányerők és orosz szövetségeseik által, a civilek ellen elkövetett túlkapásokat bemutató alkotás. Ismeretes, hogy Donald Trump többször kijelentette, hogy együttműködne Putyinnal Szíriában.

A legjobb animációs film: Zootopia. Az állatok metropolisában húsevők és növényevők békében élnek egymással. Egy napon azonban néhány ragadozó rejtélyes módon megvadul és növényevőket kezd falni. SPOILER ALERT: a húsevők áldozatok, az igazi bűnösök pedig a növényevő politikusok. A megértés legyőzi az ármányt és újra mindenki békében él egymással. Tanulság: az agresszív kisebbség miatt nem szabad elítélni a békés többséget.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr9112300969

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GNDL 2017.02.28. 17:32:43

Ha ebből az aspektusból akarod feldolgozni, akkor elég sokáig fog tartani, ráadásul sosem éred utol magad mert szinte naponta bővül a kör... egyszerűbb összefoglalni hogy ki kedveli Trumpot: Putyin, Putyin korrupt haverjai, Putyin megszállott alattvalói... ennyi, látod, kész is... :)

Yorik 2017.02.28. 20:16:53

És az, hogy a Mandiner posztolja az Omárt, az felér egy Trump-ellenes állásfoglalással?
Megannyi kínzó kérdés.

Sir Galád 2017.02.28. 23:34:22

Ti meg nem szeretitek a liberálisokat, ezért jön mindig a napi nyekergés. Ők hisztiznek valami miatt, ti meg miattuk. Uncsi.

Virág et. 2017.03.01. 07:43:15

A cím ugyan igaz,de ekkora marhaságot akkor is régen olvastam már. Ez az iskolapéldája annak, ha előbb van meg a konklúzió és csak azután próbáljuk hozzáigazítani az odavezető utat.

1. a 24 díjból 7 db-ot sikerült az agendához igazítania a szerzőnek. Ez kevesebb, mint egyharmada

2. az állítással ellentétben ezek nem "az idei Oscar gálának szinte minden fontosabb győztese(i)". Külföldi film? Rövidfilm? Dokufilm? Animációs film? Ezek a legfontosabb győztesek? Meg a mellékszereplők, tényleg? És akkor mi van a főszereplőknek járó díjakkal? Férfi, női? A legjobb rendezéssel, a legjobb forgatókönyv (eredeti, adaptált)? Az ember azt gondolná, hogy a rövidfilmeknél talán fontosabb, hogy melyik rendező kap Oscart meg hogy talán fontosabb az Oscar a főszerepért, mint a mellékszerepért ... Csak ugye ezek nem illettek még olyan nyakatekerten sem a cikkbe.

3. egyébként majdnem sikerült a szerzőnek a valódi okot megfejtenie, hogy miért lett ennyi fekete jelölt és nyertes. Nem, nem Trump miatt: a megoldás a tavalyi Oscarnál keresendő. Nyilván most túlkompenzált az akadémia, ehhez Trumpnak semmi köze. Egyébként a legtöbb nyerted megérdemelten vitte haza a szobrot. A feketék is. Tessék megnézni a filmeket, elérhető már szinte mindegyik.

4. ezeket a filmeket még a Trump-jelenség előtt kezdték el papírra vetni és forgatni. Ha valódi Trump-ellenes filmeket szeretne látni a szerző, akkor azokkal 1-2 évet legalább várnia kell.

Mindezeken túl, az tény, hogy Hollywood rühelli Trumpot. De mondok valamit: egész California rühelli Trumpot. Még a gyenge jelölt HRC is kétharmaddal tarolt Californiában Trumppal szemben. California pedig a legnagyobb, leggazdagabb és legerősebb amerikai állam. Állam az államban. Nemcsak a filmipar központja, de a techiparé is (Szilícium-völgy, SF öbölvidék) és mellesleg a legnagyobb mezőgazdasági termelő állam is egyben. Sokan vágynak Californiában más államokból, de igen kevesen vágynak onnan el mondjuk Georgiába vagy Arizonába.
Az állam mindig is liberális volt, ennek okai történelmiek. Egész Amerika, de California hatványozottan bevándorlókból áll. Amerikában mindenki máshonnan érkezett. Trump is, nagyszülei Németországból. Obama apja meg Kenyából. Még JFK dédapja is Írországban született. Sokan ezt egy-két generáció után szeretik elfelejteni. Califronia viszont folyamatosan belső vagy külső migrációs célpont volt és ma is az. Nemcsak Mexikóból jönnek oda emberek, hanem Amerika és a világ más részéből is. Egymás elfogadása ezért ott alapvető része a napi életnek. Ezen Trump sose fog tudni változtatni, de más sem.

Larry Silverstein 2017.03.01. 18:09:35

Nagyon helyes hogy megjelölik magukat kék szalaggal.

Igy nem kell se csillagot varrni rájuk, se tetoválni őket, közpénzből.

Mordechaj 2017.03.01. 18:59:26

Amúgy eléggé undorító a feltűnési viszketegségtől szenvedő hollywoodi megmondóemberek kirohanás sorozata Trump ellen. Egy ilyen kiszólással 5 perc hírnévhez lehet jutni az ultraliberális sajtóban, és ez mindent legalizál számukra. Különben is, az hogy valaki celebritás, nem jelenti azt, hogy az ismertséggel arányosan okosabb is az átlagembereknél az illető. Sőt..

conchita wurst 2017.03.01. 19:06:47

@Mordechaj: Hát ez qrvára nem így müködik.

A halivúdi celebritások vagyontárgyak, akiknek a felépítésére dollártízmilliókat költenek a stúdiók. Akiknek pont ugyanazok a tulajdonosai, mint a liberálnáci sajtónak. Csak egyszer kell olyat mondani, ami nem oké, és 15 évig nem kapnak munkát, lásd Mel Gibson.

Virág et. 2017.03.02. 07:45:29

@Mordechaj: Ja, nagyon vágyhatott arra az 5 perc hírnévre a kétszeres Oscar-díjas Meryl Streep. Minden álma ez volt, nyilván.
Egyébként meg nekik van véleményük és elég nagy közönségük, akik fogékony is erre a véleményre. Trump meg maga egy élő karikatúra, szóval elég nehéz nem leütni a magas labdát. Conan O'brien mondta még az előválasztások előtt, hogy ha Trump lesz az elnök 4 év aranykor vár a stand-uposokra, annyi lesz a téma. Igaza volt.

@conchita wurst: Ja, ez mind egy nagy-nagy összeesküvés.
Azt azért megsúgom, hogy Mel Gibson nem a liberálnáci sajtónak szólt be, hanem a zsidózott tajtpicsarészegen egy rendőrnek. A filmipart meg - mit ad Isten - zsidók működtetik, akik nem szeretik, ha elküldik őket a p.csába. Mindezzel együtt, Gibson 2006-os műsorakor már vagy három éve nem szerepelt mozifilmben színészként. Egyébként 2010-ben szerepelt újra, mint színész egészestés filmben. Közben pedig producerként és rendezőként is egész jól muzsikált. Az viszont tény, hogy a díjak elkerülték és a hollywood-i eseményekről kiközösítették. Ezt nehéz vitatni.

Ha Trumptól várod ebben a változást, akkor óriásit fogsz csalódni. Trumpnál pro-Izraelebb és pro-zsidóbb elnök még nem volt a Fehér Házban.

Kandeláber 2017.03.03. 15:55:27

@conchita wurst: És hogy ünnepelték azt a levitézlett ribancot, amikor "beszólt" Trumpnak...
Akkor megint Meryl Streeptől volt hangos a libbant sajtó.

Mordechaj 2017.03.05. 23:04:23

@Virág et.: Egyrészt a jó bornak is kell a cégér. Másrészt nem csak Meryl Streep kaliberű celebek szóltak be Trumpnak (vagy Pence-nek), hanem másod és harmad vonalbeli csepűrágók is.
A liberálnáci sajtóval kapcsolatban egyetértünk, Trump megítélésében nem. Amikor idiótának kiáltod ki őt, akkor az általad is utált liberálnáci sajtónak dőlsz be, ami idáig érezteti a hatását. Szerintem az utóbbi idők legrátermettebb amerikai elnökét tisztelhetjük benne - de pár év múlva többet fogunk látni. Egyébként, ha mást nem tett volna, mint hogy kiüti a boszorkányt az elnöki székből, és véget vet a liberálnáci álszenteskedő polkorrekt dumának, már megérdemli, hogy megsüvegeljük.
süti beállítások módosítása