Szobrot érdemel Ferenc József – Gerő András a Mandinernek
2016. október 05. írta: Redakció

Szobrot érdemel Ferenc József – Gerő András a Mandinernek

ferenc_jozsef_1.jpg

Igen, Ferenc József a magyar szabadságharc zsarnoki leverője volt; de rendkívül hosszú uralkodása miatt sok minden más is kötődik a nevéhez, amit a magyar történelem csúcsteljesítményének lehet nevezni – mondja Gerő András történész a Mandinernek. A Habsburgok történetével foglalkozó Gerő szerint Ferenc József valószínűleg kevesebb embert öletett meg, mint az államalapító Szent István; a Monarchia kora közmegegyezés szerint a legjobb történelmi korszakunk volt; és mindenki jobban járt volna, ha a Habsburgok az I. világháború után is tovább uralkodhatnak. Gerő András úgy látja: Ferenc József megérdemelne egy szobrot Magyarországon. Interjúnk.

„A történelemhez – mint mindenhez – arányérzékkel illene viszonyulni. A könyvemben is hangsúlyosan szerepel, hogy Ferenc József nevéhez kötődik az 1849-es megtorlás. Nem mentség, hogy 19 éves volt, tehát bizonyos fokig éretlen személyiség; hiszen a retorziókat foganatosító minisztertanácsi üléseken ő elnökölt, az ő nevéhez kötődik a magyar szabadság kivívásában részt vevők kivégzése. Ha Ferenc Józsefet 1853-ban Libényi Jánosnak sikerül megölnie, akkor ma fel sem merülne ez a kérdés, hiszen akkor Ferenc Józsefről a vérengző zsarnok képe maradt volna meg a magyar történeti emlékezetben. De Ferenc József 1916 novemberéig élt és 1861-től kezdve mégiscsak képesnek bizonyult arra, hogy korábbi álláspontját radikálisan felülvizsgálja és végül 1867-ben kiegyezést kössön a magyarokkal. Ha Deáknak, aki magyar részről alapozta meg ezt a kompromisszumot, szobrai vannak Magyarországon, akkor Ferenc Józsefnek is lehetne legalább egy, mert nem csak a kiegyezés, hanem sok minden más is kötődik a nevéhez, amit a magyar történelem csúcsteljesítményének lehet nevezni. (...)

Ha a történelemben tartós sikerben gondolkodunk, akkor nagyon kevés ilyen létezik. A katolikus egyház például ilyen. Egy olyan szervezet, ami kétezer éve létezik, az egy sikertörténet. De ebben is vannak azért kudarcperiódusok. A magyar állam létrejötte is sikertörténet, hiszen ezer éve létezik. Csehszlovákiáról viszont ugyanezt nem állítanám, hiszen 1918-as megalakulása után a második világháborúban egy puska sem dördült el a védelmében; és az 1990-es évek elején végül úgy szűnt meg, hogy az államot alkotó csehek és szlovákok a különválás mellett döntöttek. Ha a sikert nem egy emberi léptékkel beláthatatlan időtávba helyezzük, akkor az, hogy 11 nemzetet és 8 vallást Ferenc József egyben tudott tartani egy rohamosan modernizálódó, a virulens nacionalizmus korszakának tartott időszakban, amikor mindenki a maga nemzeti identitása alapján akarta a térséget újraszabni, ez kivételesen jelentős politikusi teljesítmény volt. Különösen annak tükrében, ha azt vizsgáljuk, hogy mi történt Ferenc József uralkodását követően a térségben, amikor ezek a nemzetek egymásnak estek és gyilkolták egymást.”

Gecse Géza interjúját Mandiner.történelem oldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr2711770911

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bloodscalp 2016.10.05. 13:00:59

Klassz lenne egy olyan elképzelt szituációban, ahol nyaktiló alatt van, akár ő akár károly. Na, egy ilyen szobrot én is támogatnék.

Tata86 2016.10.05. 13:09:08

Teljesen jogos. I. Ferenc Jóska megérdemli a szobrot.

Mondjuk tény, hogy az uralkodásának kezdete és vége nem volt éppen 10/10.

vizipipa 2016.10.05. 16:08:09

Gerő szövege ápol és eltakar.

"1861-től kezdve mégiscsak képesnek bizonyult arra, hogy korábbi álláspontját radikálisan felülvizsgálja"

Mert ugye így is mondhatjuk, csak épp nem igaz. Akkor lenne igaz, ha belső megfontolásból változtat.
Csak erről szó nincs. Külső okok kényszerítették a változtatásra. Itália, Poroszország.
Ráadásul nem is ő kezdeményezett.

Ápolás és eltakarás nélkül ez kb. így szól:

1861-től alkalmazkodva a külső kényszerekhez képes volt módosítani korábbi álláspontján.

2016.10.05. 17:21:16

@vizipipa: ha az 1860-as években Ferenc József tovább forszírozza az elnyomást, akkor úgy esett volna szét a birodalom, hogy öröm nézni.
A poroszok tönkreverték a Habsburg hadsereget, egyszerűen kellett az osztrákoknak egy erős szövetséges, akivel stabilizálhatták a helyzetüket. A magyarokat választották. A Monarchia pedig addig tudott fennmaradni, amíg a történelem viharai és az antant által is szított nemzetiségi ellentétek szét nem vetették. Véget ért a népeket egyesítő birodalom kora Kelet-Európában és elkezdődött a kiskorú, gyereklelkű, indulatos kis nemzetek torzsalkodása.

Bell & Sebastian 2016.10.05. 17:22:30

Támogatom, mozgásérzékelővel felszerelve. Telihold idején, éjfélkor elé lép egy sunyi alak, tanácsot kérni, mire a hangszóró:

- Minden nagyon randa, minden nagyon rossz, semmivel nem vagytok megelégedve, Ferenc. Én ilyenkor lövettem.

Bell & Sebastian 2016.10.05. 17:34:07

@Tata86: Mondjuk Haynau is egészen másként néz ki Ausztriából, mint minálunk.

A jakobinusok hagyományos börtönében, Kufstein erődjében kettő, magyar nyelvű emléktábla van a körbástya előterében, egy teljesen rossz üvegből, amit egy gimnázium amatőr tanári kara szedett össze és egy, ezt kijavítandó hivatalos márványból, a rendszerváltozás haynaujából, amiről csak a sarló és kalapács hiányzik.

Komoly bajok vannak itt még a történelemszemlélettel, nem lesz ebből semmi.

Lucius Flavius Silva Nonius 2016.10.05. 19:44:47

@Redakcio & Gero Andras:

egy kicsit off-topic, de szinten hasonloan ertelmes felvetes, mint Gero Andras javaslata: lehet nekem is szobrom Masada varosaban (esetleg Jeruzsalemben, ha kerhetem)?

Az alabbiakat koszonheti nekem Judea:
www.youtube.com/watch?v=J2Bx19qJ_Vs

Udv,
Lucius Flavius Silva

kerekes pereces 2016.10.05. 21:04:12

Érdekes látni a jobboldalon, hogy egyszerre sírnak Trianon miatt, és szobrot akarnak állítani annak az embernek, akinek köszönhetjük Trianont. Zseniális a jobboldali agyhalottság.

annamanna 2016.10.07. 03:24:38

A cikkre ez a musicalrészlet olyan pontosan illik, mint Hamupipőkére az üvegcipő:
www.youtube.com/watch?v=PQ-r1CUj9FY (5:55-ig)

"Ez ritka drága kép: Elisabeth a trónon, és véle kisfia.
Ez még oly megnyerő, e képen szépen együtt a nagy família.
Itt összegyűlnek ők, e tálka dísze lám királyi pár.
Itt a szép Elisabeth, térdre hullva látni hagyja őt e csillogó pohár.
Bőven ömlik itt a téma, ez a ritka nagy varázs.
Hű, de herzig! Ugye tetszik? E holmi mégse más:
GICCS! (3x)

De mégse higgyed úgy, a földi lét valódi íze fontosabb netán.
A tény nem érdekel, mert a tény, ha árad, úgyis deprimál csupán!
Elisabeth a sztár, csak ő a téma jó sok éve már.
De azt, hogy ő ki volt, nem árulhatja el se könyv, se film, se jó tanár.
Mily tiszteletreméltó, mily fényes itt a kép,
mi más maradt a múltból, csak ósdi hulladék?!
GICCS!(3x)

Csak annyi még a lényeg, drága Sissikétek ócska érdekember, ó szegény!
Mily népszerű e nő, bár az ő bankja hízott a bécsi nép tején.
Bár önmagának élt, és gyermekéért Sophieval harcban állt,
És küzdött érte, csak azért, hogy pár éve múlva eltaszítsa drága kisfiát.
De mért is jár a szám itt, ha semmi haszna nincs?
Az álmok és a tények, a szar no és a kincs csak
GICCS!(5x)"

annamanna 2016.10.07. 15:31:11

"Tegnap megszavaztattuk önt Gerő András felvetéséről, most kihirdetjük az eredményt."
"645 nemmel szavazó
(...) meggyőző fölénnyel nyert a
484 igennel voksolóval
szemben."
valasz.hu/itthon/meg-fog-lepodni-hanyan-allitananak-szobrot-ferenc-jozsefnek-120764

annamanna 2016.10.08. 16:02:29

@annamanna: Közben átírták a számokat, egy lezárt szavazás adatait, ez igen érdekes. Most ez van a szövegben:

"Az

677 nemmel szavazó

azonban így is meggyőző fölénnyel nyert a

527 igennel voksolóval

szemben."

de Karatna · http://www.youtube.com/user/DeKaratna?feature=mhw4 2016.10.11. 17:19:43

Gerő Ernő , azaz Singer Ernő, illegális neve Szeges Ernő szegregálódott galuti moszkovita judeo-bolsevik zsidó kommunista vezér rokona, GERŐ ANDRÁS , mint a "Habsburg Intézet " vezetője mennyi prémiumot kap, ha ezt elintézi? Ha elintézi, kilobbizza a Habsburg szobrot?
Hiszen a jellemtelen, karrierista zsidók mindig fontos szerepet vállaltak a Habsburg érdekek magyarok elötté és elleni képviseletéről volt szó.
LÁSD a magyar gyilkos Julius Jacob von Haynaut, a bresciai hiénánát.
Úgy látszik a GERŐ-féle eredet és érdekközösség, hol a szovjetek, hol a Habsburgok érdekét képviselik, de következetesen mindig a magyarok ellenében.

Arany52 2017.10.09. 11:35:59

Szoborállítás előtti mérlegkészítés pozitív és negatív tettei(k)ről:
Pozitívum a cikkben leírva...: "...rendkívül hosszú uralkodása miatt sok minden más is kötődik a nevéhez, amit a magyar történelem csúcsteljesítményének lehet nevezni..."
Azt el kell ismerni, hogy ezen időszak alatt mind gazdasági, mind kulturális, tudományos...és egyéb területen Magyarország Európa élvonalába tartozott.

Negatívum: Ferenc József Habsburg uralkodó volt. A Habsburgoknak (részben) nem csak a török elnyomás alóli felszabadítást köszönhetjük, de váraink elpusztításának és később a lerombolt várak ujjáépítésének elmaradását is. A súlyos emberveszteséget átélt országunk betelepítésekor külön szabályozás történt a lerombolt várak, erődítmények még megmaradt romjainak széthordására, beépítésére. Ez, mintegy megalapozta a történelmi "felejtés", majd a hamisítással felérő fin-ugor elmélet uralkodóvá válásának máig tartó korszakát! A mai napig vitatott, hiányzik Ősbuda, a koronázó Székesfehérvár holléte, Attila, Árpád és egyes Árpádházi királyaink sírhelyének fellelhetési helye. Ez az előzőeknek is köszönhető első sorban... Az osztrák fővárosban és Ausztria különböző múzeumaiban találhatók a Történelmi Magyarország területéről a Habsburg uralom alatt elhurcolt Corvinák, kincsek, vagyonok nagy része. Tavaly láttam Bécsben a Kunszentmiklósról elhurcolt aranykincseket...Mit keresnek ott? Miért nem adják vissza Magyarországnak?!
Az első világháború a Habsburg trónörökös meggyilkolása miatt tört ki , melynek Trianon és az országvesztés lett a következménye. Amelynek következtében Őrvidék is ("Burgerland") elcsatolásra került Megyarországtól. Ausztria kapta ...
Előzőeket mind a Habsburg uralomnak, többek között Ferenc Józsefnek is köszönhetjük.
Ha a mérleget nézzük, lényegesen több a negatív dolog, amely miatt nem szobor, de nagyköveti beosztás sem "járna" a Habsburgoknak. A szoborállítást egy nagy-nagy "MEA CULPA"-nak és történelmi kincsek visszaadásának kellene megelőznie!

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2017.10.09. 20:12:09

@Arany52:
Már egyszer ledöntötték a Habsburgok szobrait, mire ez az újbóli állítgatás?

tireless treehugger 2017.10.11. 09:40:19

@Doomhammer:

Aztan majd ujbol ledontik. A nepnek cirkusz kell. A medianak tema amit aztan propagandava formalhat. A politikanak meg barmii eltereles jol jon csak ne a tenyleges problemak keruljenek elo.

Hol itt a problema?

tireless treehugger 2017.10.12. 16:11:37

@Doomhammer:

Az mas okbol van. Orszagimazs. Orbanek ugy arusitjak az orszagot mint ahol nincsnenek bajkeverok, nincsenek szakszervezetek, a rendorseg ugyeszseg birosag pedig poltikusok iranyitasa alatt van. Es ezert jonnek a zuros cegek, mert kicsi penzert teljes vedelmet kapnak. Szoval barki barmiben elter a hivatalostol az hivatalbol uldozendo.

50 ev tavlataba helyezve: (maroz imadni fogja) a nyugaton nem voltak vallatokra cegekre vonatkozo erdekeiket serto torvenyek. Majdnem szabadon tevekenykedtek, csak erovel lehetett kordaban tartani. A legerosebb kontrolt a szakszervezetek adtak, sokszor allami erdeket is ok ervenyesitettek. Aztan ahogy a (neoliberalis) allam elkezdte torvenyileg szabalyozni a gazdasagot ugy lettek a szakszervezetek es a baloldal osszessegeben feleslegesek. A nyugati ugyeszsegek es birosagok meglehetosen fuggetlenek, tarsadalmi erdeket szolgalnak nem hatalmi erdeket. Mivel mi egyenlo korulmenyek kozott versenykeptelenek vagyunk, leerteke!tuk a jogalllamot hogy valamennyire vonzok legyunk. Es bizony ez azzal jar hogy allamilag uldozott baloldal es ellenzek, ellensegnek kikialtott ugribugrik, na meg a folyamatos tisztitotuz mert az ordog meg az allamhatalomba is beferkozik.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2017.10.12. 19:31:01

@tireless treehugger:
"Mivel mi egyenlo korulmenyek kozott versenykeptelenek vagyunk, leerteke!tuk a jogalllamot hogy valamennyire vonzok legyunk."

Megmondták már a késő Kádár-rendszerben is az elvtársak, hogy a szabadság és a Nyugathoz való felzárkózás egymással nem kompatibilis.

Orbán most megvalósítja.

Ugyanakkor érdemes meggondolni, hogy a nyugati pénzből épített nemzeti bajnokok programját a '70-es években kezdték és a rendszerváltásig terjedő 20 évig teljesen sikertelennek bizonyult, még az országot is tönkretette. Ez utóbbi nem fenyeget addig, amíg az EU ingyenpénzéből vigéckednek, de aztán már nem így lesz.
süti beállítások módosítása