Az új salemi boszorkányok − Európa a közel-keletiek szemében
2016. augusztus 04. írta: Redakció

Az új salemi boszorkányok − Európa a közel-keletiek szemében

boszorkanyok.jpg

Vendégszerzőnk, Bencsik Gábor írása

 

Ha máshonnan nem, Arthur Miller 1953-ban írt drámájából mindenki számára ismerős a salemi boszorkányperek története. Az USA mai Massachusetts államában lévő Salem városában és környékén 1692-ben közel nyolcvan embert vádoltak meg boszorkánysággal, közülük tizenkilencet kivégeztek és egyet halálra gyötörtek. Miller a saját korának Amerikája számára dolgozta fel a történetet, elsősorban a McCarthy szenátor vezette kommunista-üldözésekre reflektált.

A tragikus események azonban más, számunkra is aktuális tanulságokkal szolgálnak. Az emberi lélek olyan torzulására világítanak rá, amellyel mindenkor számolnunk kell.

Az eset a puritán vallási fanatizmus tragikus túlkapásaként vált ismerté, ekképpen máris saját korunk tragikus fejleményeivel állíthatjuk párhuzamba. Az új vallási fanatikusok az iszlám köréből jönnek, és nem kevésbé hisznek saját igazukban, sőt küldetésükben, mint Salem bírái és esküdtei, amikor akasztófára küldték a megvádoltakat. Az a per, azok a kivégzések azonban egy mély társadalmi válságnak csupán tünetei voltak – éppen úgy, mint ma az iszlám nevében jelentkező terrorizmus.

*

Salem és környéke a körülményeknek kiszolgáltatott, törékeny gazdaságú vidék volt a 17. század végén. Keményen dolgozó lakói erősen kapaszkodtak a vallásos hitbe, és mindent megtettek azért, hogy a felsőbb hatalmak támogatását elnyerjék, Isten neheztelését elkerüljék. A vallási normáiktól való legkisebb eltévelyedést is az életüket veszélyeztető cselekedetnek tekintették, életük központi kérdése a Gondviselés szakadatlan kiérdemlése volt.

A vidék azonban ekkor már megindult a felemelkedés útján. Vagyonok kezdtek gyarapodni, a jólét körei tágultak. Csakhogy ez a jólét, ez a vagyon legnagyobbrészt nem Salem régi lakóit gyarapította, hanem az újonnan jötteket. Miközben a város közéletében, vezetésében, igazságszolgáltatásában továbbra is megmaradt a régi családok befolyása, úgy tűnt, hogy a közösség kemény munkájának gyümölcsét az újonnan jöttek szüretelik le, ők élvezik a növekvő jólétet.

Salemben mély feszültség támadt. A régi családok tagjai nem értették, hogy lehet az, hogy nem ők gazdagodnak, hanem az újak, akik ráadásul nem is olyan vasszigorral szolgálják az Urat. Nem értették, és magyarázatot kerestek, mert valami okának lenni kellett, hogy ilyen, számukra igazságtalan helyzet állott elő. Az nem volt számukra elfogadható, hogy bennük van a hiba, hogy egész eddigi életvitelük tévedés. Hittek önmagukban, a magyarázatot tehát kívül kellett keresniük. És két egzaltált lány (nem véletlen, hogy egy puritán tiszteletes leányai) önkéntelenül szállította nekik ezt a magyarázatot.

A lányok egyszer csak a megbabonázottság összes tünetét kezdték produkálni, amivel hatalmas figyelmet keltettek, egy sor további lány is össze-vissza beszélni, fetrengeni kezdett, majd az összesereglett ismerősök kérésére elkezdtek neveket mondani, a megrontók nevét.

Boszorkányság! Erről van hát szó!

Salem régi lakóiban egyszerre összeállt a kép, magyarázatot nyert, ami addig érthetetlen volt. Elindultak a letartóztatások, a vallatások, a perek, majd a kivégzések. A tömeghisztéria egy éven át tartott, és csak az új kormányzó fellépése vetett neki véget.

*

Az emberi lélek egyik legfontosabb törvénye, hogy az egyén – helyesen – igyekszik jóban lenni önmagával. Ennek azonban az is a következménye, hogy nehezen látja be a saját hibáját, a bajok okát lehetőleg önmagán kívül akarja megtalálni.

Még a legelvakultabb muszlim számára is nyilvánvaló, hogy az európai kultúra az anyagi javak sokkal nagyobb tömegét teszi elérhetővé a tagjai számára, mint a közel-keleti vagy észak-afrikai, ráadásul békés, kellemes életkörülmények között. A közel-keleti kultúra – jelentős részben szó szerint – romokban hever, az európai kultúra azonban minden hibájával együtt is virágzik.

Egy muszlim sem teheti meg, hogy ne tegye fel a kérdést: miért van ez így? Talán vannak, akik azt mondják: mi arabok, mi muszlimok rontottuk el a dolgot. De ez nagyon nehezen elfogadható, hiszen személyiségromboló, az önértékelést kikezdő válasz.

A lélek működési törvényei szerint szükségszerű, hogy a legtöbben más választ keressenek. Ez pedig nem más, mint hogy az igaz vallás követőinek ez a hátravetettsége a Gonosz műve, Európa a Gonosz hatalmában van. Elég csak ránézni az erkölcstelenségükre, az önzésükre, a pénzimádatukra, a vallástalanságukra, a gyerektelenségükre.

Innen pedig már logikus a következtetés: a Gonoszt le kell győzni, az igazságot helyre kell állítani, Európa boszorkányait el kell pusztítani, és az ottani embereknek el kell vinni az igazság fényét: az iszlámot.

Ez a sors által hátravetett ember logikai útja – és most az arab iszlám növekvő hányadának útja is. Azoké, akik otthon próbálják túlélni a szakadatlan polgárháborút; azoké, akik eljönnek Európába azzal a reménnyel, hogy itt a fogyasztás ugyanolyan bősége várja őket, mint az európaiakat, de nem kapják meg a bőséget; azoké, akik már itt születtek, de átörökített kultúrájuk fogságában továbbra is hátravetettségben élnek. Mind-mind vesztesek, de nem akarnak beletörődni abba, hogy bennük van a hiba.

A fanatikus imámok gyújtó hangú beszédei fogékony lelkek előtt hangzanak el. Nem a te hibád, hogy szegény vagy, ez a Gonosz műve, menj és győzd le a Gonoszt, és dicsőséget nyersz a hátravetettség helyett.

*

Huntington egy dologban tévedett, amikor a kultúrák várható összecsapását jósolta: a teljes értékű kultúrák képesek a kompromisszumra, közöttük nem szükségszerű az összecsapás. A reménytelenül hanyatlónak mutatkozó kultúra az, amely számára az összecsapáson kívül nem látszik más kitörési mód.

A közel-keleti iszlám kultúra számára mi európaiak vagyunk a salemi boszorkányok, mi vagyunk az okozói az ott élők, az onnan jövők rossz életminőségének – tehát a mi legyőzésükben látják a megoldást.

Nem kétséges, hogy sokan az önfeladó integrálódás szándékával jönnek, de közülük a legtöbbnek nem fog sikerülni ez az önfeladás. Hogy csak egyetlen példát említsünk: az idő szerepe olyan mértékig különbözik a közel-keleti és az európai kultúrában, hogy az szinte áthidalhatatlannak látszik. Nektek órátok van, nekünk időnk – mondatja a szellemes bonmot a keleti emberrel, és ebben nem csak a szándékolt értelemben van igazság.

Mi itt Európában megszoktuk, hogy sok dolgunk van, és azt mind időben el kell végeznünk, megszoktuk, hogy az óra az életünk egyik irányítója – részben ezzel vásároljuk meg a javak fogyasztásának lehetőségét. A közel-keleti kultúra nem az idő köré szerveződik.

Rövid idézet C. G. Jungnak az Emlékek, álmok, gondolatok című kötetéből, az Észak-Afrika fejezetből: „Hirtelen űzött vadaknak láttam őket, akik nem látják a vadászt, ámde meghatározhatatlan elfogódottsággal megszimatolják, mármint az időistent, aki az ő, még az örökkévalóságra emlékeztető állandóságukat kérlelhetetlenül szétdarabolja, és napokra, órákra, percekre és másodpercekre aprózza”.

Űzött vadak már otthon is, már kilencven éve is. Ez a sors vár legtöbbjükre ma Európában. Idegen vagy, értéktelen vagy – ezt mondja nekik minden pillanat. Ám ha betérnek egy európai mecsetbe, a hátrahagyott országból érkezett imám mást mond: nem te vagy a hibás, hanem ők, az európaiak, nem te jársz tévúton, hanem ők, nem te vagy értéktelen, hanem ők. És ezt jó hallani, ezt jó elhinni.

És hideg fejjel hozzátenni: az európaiaknak kevés gyerekük van, nekünk sok gyerekünk van. Csak idő kérdése, és a miénk lesz ez a földrész. Akkor már a salemi boszorkányperekre sem lesz szükség.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr568932570

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Bencsik Gábor: Az új salemi boszorkányok − Európa a közel-keletiek szemében 2016.08.04. 08:39:01

A közel-keleti kultúra – jelentős részben szó szerint – romokban hever, az európai kultúra azonban minden hibájával együtt is virágzik. Egy muszlim sem teheti meg, hogy ne tegye fel a kérdést: miért van ez így?

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fehérfarkas 2016.08.05. 21:17:59

@$pi$: "Valahol kisiklottak a gondolataid. Mikor is mondtam én bárkire, hogy "nem elég muszlim"? Egyáltalán mikor mondtam, hogy egy kicsit is érdekel, hogy ki mennyire muszlim?
Ki a fene mondta egyáltalán, hogy lehet jobban meg kevésbé jobban muszlimnak lenni?! "

Én feltettem egy konkrét kérdést azok után, hogy te iszlám államozol, meg sáriázol, no go zónázól, meg a muszlimok iszlám államot akarnak Európában is.
Éppen ezért jó lenne, ha konkrétan leírnád mit értesz iszlám állam alatt. Csakhogy mi, akik veled kommunikálunk tudjuk mit értesz alatta. Mert nehéz úgy kommunikálni valakivel, hogy azt sem tudjuk mit ért a különböző kifejezések alatt.
Szóval mit értesz iszlám állam alatt?

És amit iszlám állam alatt értesz, az mennyire egyezik azokkal a példákkal, amikre hivatkoztál (a no go zónákat létrehozó, sáriáért tüntető salafik)?
Ezért kérdeztem, hogy vajon Jordánia és Marokkó eléggé iszlám államok, vagy sem?
Csak mert az általad emlegetett salafik/wahhabik példái alapján Jordánia és Marokkó nem igazi iszlám államok.
Egy kis történelem fiam. Nem is kell több mint 1000 évet visszamenni a történelemben. Elég csak egyetlen évszázadot, amikor a 20. sz. első felében a britek segítségével a wahhabita Szaúd törzs Arábiából elüldözte Mohamed próféta családjának egyenesági leszármazottait, a Mekkát és Medinát őrző Hasemita dinasztiát. A britek ezért cserébe a Hasemitáknak adták Jordánia és Irak trónját. Irakban a Hasemitákat egy puccsal leváltották fél évszázaddal ezelőtt, de Jordániában a mai napig a Hasemita dinasztia uralkodik.
Szóval Mohamed próféta családjának egyenesági leszármazottait elüldöző szalafik/wahhabik vagy Mohamed próféta családjának egyenesági leszármazottai, akik 13 évszázadon át őrizték a 2 szent várost (Mekkát és Medinát) képviselik az igazi iszlámot?

Vagy egy olyan érzésem, hogy te a szalafikat/wahhabikat választod. Nem is csodálkozom ezen, mert a szélsőségesek vallástól és etnikumtól függetlenül mindig megtalálják egymást. Miért? A gyűlölet, utálat, frusztráció, kirekesztés, hatalmi gőg, felsőbbrendűségi érzés miatt, ami összeköt titeket, és amiben megegyeztek. Pont ezek miatt vagytok szélsőségesek. A te iszlamofóbiád és a wahhabik/szalafik között csupán nüansznyi a különbség: csupán a gyűlöletek és a kirekesztettek tárgyában van különbség.

pitcairn2 2016.08.05. 21:18:59

@$pi$:

pl. az általánosítás...

a szélsőségek összemosása a főárammal meg hasonlók...

$pi$ 2016.08.05. 21:20:52

@pitcairn2: "a darwini tanok megmentéséért, elvégre azok Gregor Mendel - Ágoston rendi apát - nélkül kb. a történelem szemétdombjára kerültek volna:)"

Kizárt. Darwin soha nem olvasta a Mendeli kísérletek leírását. Mendel feljegyzéseit jóval a halála után, cirka 1900-ban fedezték fel újra, mármint akkor olvasta el valaki olyan, aki felismerte a jelentőségüket.

Darwin az elméletei bizonyításához nem hasznáhatta fel a Mendel szabályokat, pedig nagy segítség lett volna. Ráadásul Mendel felvette vele a kapcsolatot, csak Darwin nem olvasta el a leveleit. Sok volt a spam. :)

$pi$ 2016.08.05. 21:22:44

@fehérfarkas: "Szóval mit értesz iszlám állam alatt?"

Leírtam. Azt értem alatta, hogy az államot (törvénykezés, hatalmi ágak, rendfenntartás) az iszlám vallás alapelvei alapján szervezik meg.

Ellentétben az európai szekuláris állammal.

pitcairn2 2016.08.05. 21:23:53

@$pi$:

"Szóval nem, nem volt szokatlan elképzelés.
"

el nem tűnik helytállónak, mivel korábban csak Alexander Friedmann állított effélét

en.wikipedia.org/wiki/Alexander_Friedmann

ő azonban 1925-ben elhalálozott és így nem tudta diadalra vinni az elméletet

pitcairn2 2016.08.05. 21:27:38

@$pi$:

a spamolást te kezdted a hülyeségeiddel a Darwin-i tanok meg kb. futóhomokon álltak a Mendelhez kötődő genetika nélkül...

nem véletlenül voltak a XX. század első felében folyamatos defenzívában...

The eclipse of Darwinism
en.wikipedia.org/wiki/The_eclipse_of_Darwinism

tetszik nem tetszik Darwin tanait egy Ágoston rendi apát mentette meg:)

$pi$ 2016.08.05. 21:28:07

@fehérfarkas: "Egy kis történelem fiam."

Próbálj meg normálisan társalogni. Nem vagyok a fiad.

"Ezért kérdeztem, hogy vajon Jordánia és Marokkó eléggé iszlám államok, vagy sem?"

De most komolyan ki a fenét érdekel ez? Marokkóban annyira csinálnak iszlám államot, amennyire akarnak. Annyi kezet vágnak, amennyit akarnak, ha annyira iszlám államot akarnak, hogy legyen kövezés az ő dolguk, ha a kövezést elhagyják az ő dolguk.

Én európában szekuláris államot akarok. Semennyi iszlám, egy darab sem. Ha ők is büntetni akarják a lopást meg mi is, az egy dolog, de vallási alapon levezetett, vallási okokból megtartott, vallási eredettel magyarázott államot nem akarok.

Sem iszlámot sem pedig keresztényt. Nem akarom, hogy vasárnap tilos legyen boltba menni vagy tejfölös csirkepaprikást enni.

pitcairn2 2016.08.05. 21:31:31

@$pi$:

Észak Koreában is szekuláris állam van, óh be szép is az:)

www.youtube.com/watch?v=JbEUFVAkM34

PS.: remélem érted a célzást:)

$pi$ 2016.08.05. 21:34:08

@pitcairn2: "a spamolást te kezdted a hülyeségeiddel a Darwin-i tanok meg kb. futóhomokon álltak a Mendelhez kötődő genetika nélkül..."

Nem, nem értetted. Annak idején Darwint spammolták. Híres lett és nagyon sok levelet kapott, így lehetett az, hogy Mendel leveleit felbontatlanul találták meg a hagyatékában.

"a Darwin-i tanok meg kb. futóhomokon álltak a Mendelhez kötődő genetika nélkül..."

Nem felejtődtek el Mendel segítsége nélkül sem.

"tetszik nem tetszik Darwin tanait egy Ágoston rendi apát mentette meg:)"

Hát ennek semmi értelme nincs. A fajok eredete c. könyv negyven évvel a Mendeli kísérletek közismertté válása előtt már nagyon népszerű volt.

És amúgy mit akarsz ezzel bizonyítani? Mivel Mendel ügyesen kíséletezett a borsóval ezért nyilván igaza volt, Jehova az isten és nem Hórusz vagy Jupiter?

Mendel biztos okos ember volt, Einstein is az volt. Egy csomó dologban nyilván mindketten tévedtek.

pitcairn2 2016.08.05. 21:36:27

@$pi$:

kb. annyit, hogy Darwin felvázolt egy elméletet amelyet egy Ágoston rendi szerzetes __igazolt__

Darwin képtelen volt erre...

érdekes ötletei voltak, ennyi:)

$pi$ 2016.08.05. 21:38:16

@pitcairn2: "Észak Koreában is szekuláris állam van, óh be szép is az:)"

Nem hiszem, hogy szekuláris vagy ateista állam lenne. Gyakorlatilag istenként tisztelik az állam csúcsvezetőit.

De: nem mondtam, hogy a szekuláris állam okvetlenül jó. Lehet azt rosszul is csinálni.

Ha főzöl egy bablevest és brikettet teszel bele, az rossz. De ha kihagyod belőle a brikettet még mindig lehet rossz, végtelenül sok dologgal el lehet rontani egy bablevest.

$pi$ 2016.08.05. 21:40:01

@pitcairn2: "kb. annyit, hogy Darwin felvázolt egy elméletet amelyet egy Ágoston rendi szerzetes __igazolt__

Darwin képtelen volt erre..."

Ez egészen biztosan nem igaz. Túlértékeled Mendel jelentőségét és nagyon alulértékeled Darwint. Mondom: történelmi tény, hogy Darwin képes volt megvédeni az evolúciós elméletet a Mendeli kísérletek nélkül is.

$pi$ 2016.08.05. 21:43:16

@pitcairn2: "mi több, igazi ateista Paradicsom:)"

Keress rá erre:

"Today, Juche is no longer just an ideology, but a full-fledged religion that worships Kim Il Sung as god, and his son, Kim Jong Il as the son of god. Whether or not Kim Jong Un is now worshipped as the grandson of god remains to be seen."

Mondom, elterjedt nézet, hogy a Juche már egy teljesen kifejlett vallás, az állam vezetőit istenként imádják.

pitcairn2 2016.08.05. 21:44:01

@$pi$:

a nagy monoteista vallások legfőbb értéke talán az volt, hogy leszámoltak a __földi istenekkel__

elvégre anno rengeteg volt ezekből, hisz minden valamire való uralkodó istennek titulálta magát...

és láss csodát ezek a földi istenek (vagy a demokratikus rendszerben a titokzatos isteni szikrával megáldott grémiumok...) újra előkerültek a naagy szekuláris hajcihő keretében...

$pi$ 2016.08.05. 21:50:18

@pitcairn2: "a nagy monoteista vallások legfőbb értéke talán az volt, hogy leszámoltak a __földi istenekkel__"

A kereszténység nem monoteista, földi isten is van benne.

Továbbá ha a kevesebb isten jobb, akkor az ateizmus a legjobb, nem? :D

"hülyeség..."

Hogy a fenébe tudsz tényekkel vitatkozni? Darwin "fajok eredete" című könyve negyven éven keresztül volt népszerű, ismert és sokak számára elfogadott, ugyanakkor persze rengeteget vitatott mire felfedezték, hogy hoppá, volt egy Mendel nevű vidéki szerzetes, aki az öröklődés szabályairól írt feljegyzéseket.

Hogy mondhatod, hogy a Darwini mű elfelejtődött volna Mendel nélkül, amikor Mendel nélkül került be a köztudatba és vetette meg a lábát tudományos körökbe.

$pi$ 2016.08.05. 21:52:37

@pitcairn2: "és láss csodát ezek a földi istenek (vagy a demokratikus rendszerben a titokzatos isteni szikrával megáldott grémiumok...) újra előkerültek a naagy szekuláris hajcihő keretében... "

Nehogy már az észak korai szörnyűség a szekularizáció miatt jöjjön ám létre! Az egyik vallás kiszorítja a többit, szörnyű szenvedéseket okoz és ezt te a szekularizációra akarod kenni?

Ugye nem vagy ennyire elvakult?

$pi$ 2016.08.05. 22:17:03

@pitcairn2: Itt egy érdekes video, most kezdtem el nézni:

www.youtube.com/watch?v=vCvUPlsixHQ

Az elején elmondja a csávó, hogy amikor a 20. sz. elején újrafelfedezték Mendel munkáját a Darwini evolúciós elmélet fura módon nagyobb kétkedéssel találkozott mint előtte.

Azaz nem növelte, hanem csökkentette a Darwini elmélet elfogadottságát.

Ezt mondjuk nem tudtam. :)

$pi$ 2016.08.05. 22:21:34

Viszont pont azt mondja a csávó, mint amire előtte pár perccel gondoltam. A Darwini elmélet fokozatos változásokra koncentrált, Mendel viszont diszkrét tulajdonságokat vizsgált.

Ha tanulmányozod a Mendeli szabályokat, akkor úgy tűnik, hogy azok a tulajdonságok, amiket Darwin a szelekcióval magyarázott valójában rejtetten benne voltak a szülőkben is.

Igazából abban a korban majdhogynem egy konkurrens elméletnek látszik Mendel munkája és nem bizonyítéknak az evolúciós elmélet mellett.

Erre pár perccel ezelőtt jutottam és tényleg ezt mondja a csávó. Jó dolog az indexen megvitatni dolgokat, mindig tanulok belőle valamit. :)

fehérfarkas 2016.08.05. 22:34:40

@pitcairn2: "a több milliárd éve táguló világegyetem elmélete egy katolikus lelkésztől indult a Leuven-i katolikus egyetemről..."

Pontosan :)
Sajnos kevés keresztény tudja ezt.
Ahogyan azt is csak kevés keresztény tudja, hogy milyen sok püspök és bíboros volt tudós is egyben, sőt az egyik pápa is az volt.

Bár $pi$ nem igazán fog örülni annak, amikor megtudja, hogy az a tudós pápa, akire gondolok az II. Szilveszter pápa volt, aki a mi Szent István királyunknak a Szent Koronát adta. II. Szilveszter fiatal kori nevén Gerbert d'Aurillac néven az akkor a Cordobai Kalifátushoz tartozó Cordobában, Sevillában és a mai Marokkó területén található Fezben tanult.

A vallás nincs ellentétben a tudománnyal. A butaság van ellentétben a tudománnyal. De a butaság, tudatlanság vallásfüggetlen.

fehérfarkas 2016.08.05. 22:40:39

@pitcairn2:
Isten 6 nap alatt hozta létre a világot egy félremagyarázás. Eredetileg nem 6 db 24 órás napról van szó, hanem 6 korszakról. Hogyan is lehetne 24 órás nap akkor, amikor még Isten meg sem teremtette a csillag és bolygórendszereket, így a mi Földünket és Napunkat sem? :D
A Koránban az eredeti arab szöveg sem 24 órás napról ír, hanem korszakról, 6 korszakról.
És miután az Ószövetség eredetileg héberül lett írva, amit görögre, majd a görögből fordítottak latinra. Ezért érdemes megnézni, hogy zsidó rabbik hogyan értelmezik az eredeti héber alapján. Ugyanúgy, ahogyan a muszlimok a Korán alapján: 6 korszaknak értik és nem 6 db 24 órás napnak.

fehérfarkas 2016.08.05. 22:47:07

@$pi$: "Gondolom nem akarod azt sugallni, hogy az egész vallás igaz, ha ezt az egyet eltalálják. :D "

Mi van akkor, ha mégis igazak a monoteista vallások? Sőt még néhány politeista is, csak azok az évezredek során annyit torzultak, hogy már rá sem lehet ismerni az eredeti tanításra?

"A kereszténység nem monoteista, földi isten is van benne. "

Attól függ melyik irányzatában.
Meg fogsz lepődni, de a Koránban Jézus ugyanúgy Messiás mint a Bibliában. Csupán a Szentháromságot nem fogadja el az iszlám, ahogyan az őskeresztény egyházak, vagy a zsidók sem.
Az őskeresztény (niceai zsinat) előttiek többsége tagadja a Szentháromságot, és a Közel-Keleten a mai napig fennmaradtak ezen egyházak. Európában a katarok meg a vizigótok is tagadták a szentháromságot, de a római katolikus egyház a katarokat kiirtotta, a vizigótokat pedig az inkvizícióval rákényszerítette a szentháromság elismerésére.
A modernebb nyugati keresztény irányzatok közül pedig a Jehova Tanúi, Living Church of God, Oneness Pentecostals, Members Church of God International, Unitarian Universalist Christians, the United Church of God és a Church of God (Seventh Day) kisegyházak és szekták nem ismerik el a Szentháromságot.

Mint írtam, az őskeresztények nem tartják Jézust isten fiának, és nem ismerik el a szentháromságot.
Az őskeresztények közül kevés egyház vagy irányzat maradt fent, közülük a legismertebbek a monofizita keresztények sem fogadják el a szentháromságot (ők isten emberi megjelenésének tartják: Jézusnak csak egy isteni lényege van) - legnépesebb csoportjuk a kopt keresztények (Egyiptom, Szíria, Jordánia, Palesztina/Izrael, Libanon, Irak, Szudán),
ahogyan a nesztoriánusok sem (Jézus egyetlen személy, de két önálló természete van: egy emberi és egy isteni - az isteni természete nem isten fia, hanem maga az isteni, vagyis kezdet nélküli, ami az idők előttről származik, az emberi természete pedig az, ami Szűz Máriától származik) - őket asszir keleti egyháznak is szokták hívni, egészen Szent Tamás apostolig mennek vissza, aki még az 1. században alapított egy kis keresztény közösséget.
Az asszír keresztények a saját meghatározásuk szerint az egyetemes kereszténység egyetlen legitim örökösei, amely egyedüliként őrizte meg Jézus és a 12 apostol tanításait változtatás nélkül (jelenleg: Szíria, Libanon, Irán, Irak, Jordánia, Palesztina/Izrael, Szudán, Örményország, Oroszország).
Vannak még ennél a kettőnél kisebb őskeresztény egyházak és irányzatok Etiópiában, Eritreiában, Örményországban, Törökországban, sőt még Indiában is (Indiába Perzsián keresztül terjedt el a kereszténység).

Mint látható, a keresztények sem egységesek Jézust illetően.
Minél régebbre megyünk vissza az időben, minél közelebb megyünk időben Jézus korához, annál inkább az látjuk, hogy a Szentháromságot a korai keresztény közösségek még nem is ismerték (ott van Szíriában Maaula és Saidnaya, ahol a mai napig a krisztus korabeli arámi dialektust beszélik) - azt majd csak a 3. században Tertullianus használja először a Szetháromság kifejezést.
És a 4. sz-ban a konstanti (nikeai) zsinat után lett a Szentháromság hivatalosan beemelve a kereszténységbe, de nem mindenki fogadta el. Ezért jött létre az ariánizmus, akik tagadták a Szentháromságot (csak őket eretneknek nyilvánították, de a Toledói Gót Királyságban pár évszázadig államvallássá vált).

pitcairn2 2016.08.05. 22:49:35

@$pi$:

és mindez mit változtat azon, hogy végül Mendel eredményei segítségével igazolták Darwin elméletét?

"Mendel saw both randomness and reason in his results. In some ways, Mendel's genetics was similar to a dice game. Any roll of two dice could result in any of 11 different results, 2 through 12. But if you roll long enough you will see patterns. For instance, you might notice that 7 will come up 6 times as often as a 2. One of Mendel's innovations was to look at the inheritance of traits as a random event and analyze the results based on probabilities. This may have been one reason why his paper was ignored. ____Random events, statistics and probabilities were part of the language used by nineteenth century physicists, but not nineteenth century biologists.____"

www.scientus.org/Mendel-Darwin.html

pitcairn2 2016.08.05. 22:50:29

@fehérfarkas:

a vallás tudomány "ellentét" egy mesterségesen generált baromság:)

pitcairn2 2016.08.05. 22:55:40

@$pi$:

az meg már csak a hab a tortán, hogy a "racionális" Darwin lényegében "lírára" alapozta a érvelését, míg az Ágoston-rendi szerzetes már a XIX. században matematikai-statisztikai módszerekkel operált:)

fehérfarkas 2016.08.05. 22:56:22

@$pi$: "Leírtam. Azt értem alatta, hogy az államot (törvénykezés, hatalmi ágak, rendfenntartás) az iszlám vallás alapelvei alapján szervezik meg.
Ellentétben az európai szekuláris állammal. "

Az ISIS ennek megfelel? A no go zónákat létrehozó és sáriát követelő salafik/wahhabik elképzelései ennek megfelelnek?
Mert, ha igen, akkor az azt jelenti, hogy a több mint 40 muszlim ország közül egyik sem felel meg ennek. Sőt, még az egykori kalifátusok sem feleltek meg ennek.

Választhatsz: az ISIS és a szalafik/wahhabik képviselik az iszlámot, vagy a több mint 40 muszlim ország az 1,6 milliárd lakosságukkal? A kettő kizárja egymást.

Egyébként a no go zónákat létrehozó muszlimokat maguk az ottani muszlim vallási vezetők is elítélték, és a helyi rendőrség helyi muszlimok segítségével lép fel ellenük.

fehérfarkas 2016.08.05. 22:59:38

@pitcairn2: "a vallás tudomány "ellentét" egy mesterségesen generált baromság:) "

Pontosan. Vannak akik egyben pont olyan erősen hisznek, mint a vallásosak közül az ún. bigottak a saját vallásértelmezésükben.

Van egy muszlim mondás, ami nem pont ezzel van kapcsolatban, de ide is érvényes:
"Ha felvetted a vallást, és utána erőszakosabb, bezárkózottabb, nagyképűbb, önzőbb lettél, akkor te valójában nem Istenben hiszel, hanem a saját egódban"

fehérfarkas 2016.08.05. 23:18:45

@$pi$: "De most komolyan ki a fenét érdekel ez? Marokkóban annyira csinálnak iszlám államot, amennyire akarnak. Annyi kezet vágnak, amennyit akarnak, ha annyira iszlám államot akarnak, hogy legyen kövezés az ő dolguk, ha a kövezést elhagyják az ő dolguk."

Ember!!! Ez a vita tárgya, hogy vajon te mit értesz iszlám állam alatt. Hiszen te hoztad fel ezt a témát. De olyan példákkal támasztottad alá, aminek semmi köze egy iszlám államhoz.
Marokkót és Jordániát pedig nem véletlenül hoztam fel. Mohamed próféta az iszlám vallás egyik kulcs alakja. A 2 országot pedig Mohamed próféta családtagjainak közvetlen vér szerinti leszármazottai vezetik (sőt, Marokkó történelmében ez a 3. olyan uralkodó dinasztia, amelyik a próféta családtagjához tudja visszavezetni a vérvonalát). Vajon ők értelmezik helyesen az iszlámot, vagy az ISIS és a szalafi/wahhabi szélsőségesek?
De említhetném Egyiptomot is, ahol a kairói al-Azhar egyetem és mecset évszázadok óta a szunnita iszlám világ szellemi központja. Vajon ők értelmezik helyesen az iszlámot, vagy az ISIS és a szalafi/wahhabi szélsőségesek?

"Én európában szekuláris államot akarok. Semennyi iszlám, egy darab sem. Ha ők is büntetni akarják a lopást meg mi is, az egy dolog, de vallási alapon levezetett, vallási okokból megtartott, vallási eredettel magyarázott államot nem akarok.
Sem iszlámot sem pedig keresztényt. Nem akarom, hogy vasárnap tilos legyen boltba menni vagy tejfölös csirkepaprikást enni. "

Már megint hülyeségeket beszélsz. A vasárnapi boltzárás a kereszténységgel ellentétes. A vasárnap eredeti jelentése vásárnap. A keresztény középkorban vasárnap voltak a vásárok. Vagyis a vasárnap a kereskedelem napja volt.
Egyébként a kommunizmussal/szocializmussal, meg a munkásmozgalmi sztrájkokkal és szakszervezetek létrejöttével terjedt el Európában először a szabad szombat, majd a 2 szabadnapos hétvége.
A középkorban egyáltalán nem volt szabadnapos hétvége. Már csak azért sem, mert a mezőgazdasági szezon alakította a munkabeosztást a feudális társadalomban. Télen a parasztok alig dolgoztak, mert nem volt mit a téli időjárás miatt (nem volt mit vetni és szüretelni/aratni). Tavasztól őszig viszont vetni/ültetni, majd szüretelni/aratni kellett addig, ameddig az adott folyamatnak az ideje volt. A parasztok és jobbágyok számára voltak persze tavasztól őszig is szünetek. Messze több mint manapság: az összes vallási ünnep, a földesúr születésnapja, a földesúr új gyermekének születésének napja (ezt több napos szünet), meg a vásárnapok (akkor csak a kereskedők dolgoztak - de ők ebből éltek meg, amit eladtak). Sőt, akkoriban 1-1 ünnep nem 1 napig tartott, hanem több napon keresztül.
A heti 2 munkaszüneti napnak a feudalizmus lebontása utáni ipari korszakban lett értelme, amikor egész évben folyamatos volt a munka évszaktól és időjárástól függetlenül.

pitcairn2 2016.08.05. 23:50:11

@fehérfarkas:

mélyen egyetértek az alábbival:)

"Vagy egy olyan érzésem, hogy te a szalafikat/wahhabikat választod. Nem is csodálkozom ezen, mert a szélsőségesek vallástól és etnikumtól függetlenül mindig megtalálják egymást. Miért? A gyűlölet, utálat, frusztráció, kirekesztés, hatalmi gőg, felsőbbrendűségi érzés miatt, ami összeköt titeket, és amiben megegyeztek. Pont ezek miatt vagytok szélsőségesek. A te iszlamofóbiád és a wahhabik/szalafik között csupán nüansznyi a különbség: csupán a gyűlöletek és a kirekesztettek tárgyában van különbség.
"

annamanna 2016.08.06. 05:53:09

@Bell & Sebastian: Tény, hogy ezeknek a derék, szorgalmas, becsületes, áldozattudatú, keményen dolgozó muszlim terrorista kisembereknek a megélhetési forrása az uniós segíly: 444.hu/2016/08/05/a-parizsi-merenylok-szocialis-tamogatasbol-eltek-mikozben-a-terrortamadast-terveztek

"A Wall Street Journal cikke szerint ezek az esetek is jelzik, milyen súlyos problémákkal szembesül az európai jóléti rendszer. Egyrészt fontos szerepe van a szegénység elleni küzdelemben, és a bevándorlók integrálásában. Másfelől viszont egyelőre nem találták meg a módját annak, hogyan ne váljon a rendszer terroristák finanszírozójává is egyben."
"törvényt kellene módosítani, például Belgiumban, mert a jelenlegi szabályok szerint csak akkor lehet megvonni a támogatást, ha valakit már elítélték terrorizmus miatt, vagy elhagyja az országot.
A pénzügyi nyomozók szerint arra nincs bizonyíték, hogy a segélyekből közvetlenül finanszírozták volna a támadásokat. Az viszont biztos, hogy a támadók önmagukat ebből tartották fenn, ez pedig már közvetve a terrorista tevékenység támogatása."
"A nyomozók szerint a diákhitel-csalás, a biztosítási csalások és a rablás is a jellemző bevételi források között vannak.
Maga az Iszlám Állam is utalt arra, hogy az európai szociális hálót ki kell használni, mint bevételi forrás. A 2015-ös "Hogyan éljünk túl nyugaton"-kézikönyvükben is benne van, hogy lehetőség szerint minél több támogatást igényelni kell."

Mi van akkor, ha Bencsik nem zavarodott bele a mondókájába, hanem direkt ír ellentmondásosan?
"Az a fontos, hogy az ember mindig kétértelműen nyilatkozzék! Hogyan is érvényesülhetnénk, ha kötnének minket az elveink?" www.youtube.com/watch?v=lwI8sa9lhTo#t=03m26s

Nem olvastam el dobray cikkét, de valahol ez az értelme a dekonstrukciónak, ahogy azt Orwell is fejtegette az 1984-ben. Addig kell hígítani a szavak értelmét, amíg már nem jelentenek semmit, illetve mindig azt jelentik, amit a hatalom akar, hogy jelentsenek. Miért is ne lehetnének a muszlim terroristák a becsületes, szorgalmas, keményen dolgozó kisemberek, akik félik az Istent - miközben az európai keresztények a vérengző fenevadak, terroristák. Hiszen a jó pápa se állít mást, és őt a Szent Lélek választotta ki...
katolikusvalasz.blogspot.hu/2016/08/katolikus-terrorista-vagyok-papam.html "iszlamista terror merénylet kapcsán azt mondta tulajdonképpen, hogy vannak katolikus erőszaktevők is, pl. anyósgyilkosok, sőt szavakkal is lehet ölni, például a fundamentalista katolikusok. Ez természetesen az értelmes kategóriák értelmetlen összemosása" "(Csúsztatás 1: a kérdés kiforgatása)" "(Csúsztatás 2: a terrorizmus fogalmának értelmetlen kiterjesztése)" "Csúsztatás 3: a gyilkosság fogalmának teljesen abszurd (...) kitágítása)"
"Az a fontos, hogy az ember mindig kétértelműen nyilatkozzék! Hogyan is érvényesülhetnénk, ha kötnének minket az elveink?"

$pi$ 2016.08.06. 07:48:56

@fehérfarkas: "Mi van akkor, ha mégis igazak a monoteista vallások?"

Mi van, ha a csillagok háborúja mégis igaz?

$pi$ 2016.08.06. 07:50:44

@fehérfarkas: "Ember!!! Ez a vita tárgya, hogy vajon te mit értesz iszlám állam alatt."

Nonszensz! Miért vitatkoznánk azon, hogy én mit értek iszlám állam alatt. Hatszor elmondtam és még mindig megpróbálod bemesélni, hogy jobban tudod én mit értek alatta? Nagy zsákutca!

$pi$ 2016.08.06. 07:53:02

@fehérfarkas: "Az ISIS ennek megfelel?"

Ahelyett, hogy értelmesen próbálnál meg kommunikálni nekiállsz azon vitatkozni, hogy mit jelent az iszlám vallásra épülő állam. Ami tegyük hozzá olyan egyszerű fogalom, hogy nyilván mindenki érti.

$pi$ 2016.08.06. 07:55:09

@fehérfarkas: "Egyébként a no go zónákat létrehozó muszlimokat maguk az ottani muszlim vallási vezetők is elítélték, és a helyi rendőrség helyi muszlimok segítségével lép fel ellenük. "

A vallás ilyen. Bármit mondasz lesznek olyanok, akik elítélik, nem értenek vele egyet, vitatják.

Ez semmit sem jelent, ettől még egy csomó muszlim akarja őket, ettől még csak egyre több lesz belőlük.

$pi$ 2016.08.06. 08:00:27

@pitcairn2: "az meg már csak a hab a tortán, hogy a "racionális" Darwin lényegében "lírára" alapozta a érvelését, míg az Ágoston-rendi szerzetes már a XIX. században matematikai-statisztikai módszerekkel operált:) "

Darwin munkássága sokkal nagyobb, nagyobb a jelentősége, tudományos értelemben vetten mélyebb, mert magyarázatot ad.

Mendel egy öröklsi mechanist írt le. Előtte is tudtuk, hogy a tulajdonságok öröklődnek, különben nem állt volna neki borsót nemesíteni. Megfigyelt egy dolgot, azt tudományos alapossággal feltérképezte és feljegyezte. Az okokat nem ismerte, a mechanizmust nem ismerte, új tudományos elméletet nem alkotott.

Az evolúció elmélete nyilván sokkal magasabb szintű tudományos eredmény mint a mendeli öröklési szabályos, hiszen az egyik "elmélet", a másik meg "szabályok".

Ez tök nyilvánvaló. Ettől még Mendel egy korrekt tudós volt, aki olyan dolgokat írt le, figyelt meg, amit előtte évezredekig senki sem.

Ad Dio 2016.08.06. 08:01:25

Sok igazság van a leírtakban, de azt azért lássuk be, hogy a nyugat mindent meg is tett azért, hogy a közel kelet (arabok lakta részei) hátrányba kerüljenek: az olaj és a gázvagyont szépen elrabolta, aki pedig útban volt, azt legázolta és széjjelverte. Ha egy arab ezt ma nehezményezi, nem nagyon tudok neki nem igazat adni.

2016.08.06. 08:08:50

"Egy muszlim sem teheti meg, hogy ne tegye fel a kérdést: miért van ez így? Talán vannak, akik azt mondják: mi arabok, mi muszlimok rontottuk el a dolgot. De ez nagyon nehezen elfogadható, hiszen személyiségromboló, az önértékelést kikezdő válasz."

Egy mohamedán sose fogja beismerni, hogy a próféta valamint Allah által alkotott politikai ideológia egy rakás fos.
A saria a tökéletes, isteni jog, a Korán tökéletes, Mohamed a tökéletes ember volt. Pont a fejlődés, reform, haladás alapvető feltétele, a kritika, a kritizálhatóság, a logikus érvelés hiányzik az iszlámból. Miért? Mert tilos. Az az iszlám megsértése lenne, hitehagyás, amiért halál jár. Az iszlám pont azért lett így megalkotva, mert Mohamed nem akarta, hogy változtassanak rajta utódai. Tökéletesen zárt rendszer.

2016.08.06. 08:24:20

@Ad Dio: az iszlám ma is olyan alapvetően, mint a 7. században. Akkor is terjeszkedett, hódított, azóta a nyugat átment 3-4 gyökeres fordulaton. Reformáció, felvilágosodás, feudalizmusból
left kapitalizmus, imperialista birodalmak felbomlása, technológiai ugrások. Az iszlám világban önmagában sose jött létre semmi gyökeresen új. Terjeszkedő rablócivilizáció, hitetlenek adóiból éltek. Most van internetük, meg olajkútjaik, mert ezeket a fehér ember létrehozta. Az olajkitermelésben nem hajlandók öbölmenti országok polgárai melózni. Amerikai, indiai, kínai mérnököket kell odavinni. Az iszlám társadalom az nem egy munkaalapú társadalom. Ha nincs a fehér ember, akkor nincs olajalapú gazdaság se. Meg nincs védőoltás, röntgen se. Vissza kellene a mohamedánokat bombázni a kora középkorba, ahova visszavágynak.

Ad Dio 2016.08.06. 08:30:30

@fehérfarkas:

"Már megint hülyeségeket beszélsz. A vasárnapi boltzárás a kereszténységgel ellentétes. A vasárnap eredeti jelentése vásárnap. A keresztény középkorban vasárnap voltak a vásárok. Vagyis a vasárnap a kereskedelem napja volt. "

Lehet az iszlám teológiához értesz, de a kereszténységhez nem. Amihez meg nem értesz, arról kár nyilatkozni. :-/

A vásárokat az úr napján az egyház nem nézte jó szemmel, csupán praktikus okokból megtűrte, ugyanis ha másik napra kerül, akkor a 6 munkanapból még egy elveszik, ami a középkori termelési rendben nem volt kivitelezhető. Egyébként ennek ellenére néha olyan erős volt az egyház részéről a nyomás, hogy ennek ellenére is betiltották a vasárnapi vásárt és azt szombatra tették át, de ez nem volt életképes.

Ad Dio 2016.08.06. 08:33:35

@karandash:

Értem amit mondasz, de szerintem kicsit egyoldalúan látod a dolgokat. A nyugat nem "segíteni" ment oda, hanem erőszakkal megszerezni ami kell neki. És ebben nem menti fel még az sem, ha az ott élők esetleg tényleg úgy állnak a munkához ahogy leírod (egyébként nem, de ez itt most irreleváns).

Ad Dio 2016.08.06. 08:39:56

@fehérfarkas:

"A vasárnap eredeti jelentése vásárnap."

A szláv nyelvekben a feltámadás napja, a nyugati nyelvekben a "nap napja".
A magyar "vásárnap" - mint ünnepnap - minden bizonnyal a kereszténység előtti időkből származó kifejezés.

2016.08.06. 08:41:59

@fehérfarkas: "Mohamed próféta az iszlám vallás egyik kulcs alakja. A 2 országot pedig Mohamed próféta családtagjainak közvetlen vér szerinti leszármazottai vezetik (sőt, Marokkó történelmében ez a 3. olyan uralkodó dinasztia, amelyik a próféta családtagjához tudja visszavezetni a vérvonalát). Vajon ők értelmezik helyesen az iszlámot, vagy az ISIS és a szalafi/wahhabi szélsőségesek?
De említhetném Egyiptomot is, ahol a kairói al-Azhar egyetem és mecset évszázadok óta a szunnita iszlám világ szellemi központja. Vajon ők értelmezik helyesen az iszlámot, vagy az ISIS és a szalafi/wahhabi szélsőségesek?"

Olyan ez az érvelés, mint azon vergődni, hogy melyik az igazabb, helyesebb bolsevista ideológia, Lenin, Trockij vagy Sztálin irányzata. A baj ott kezdődik, hogy mind egy Marx nevű léhűtő irományaira épül. Az iszlám is szar ahogy van. Ki kellene dobni az összes Koránt a szemétdombra. Nem értem minek ragaszkodnak a buzulmánok egy 7. századi begombázott analfabéta rablógyilkos látomásaihoz. Ami alapvetően rossz, azt nem javítgatni kell, hanem kivágni a picsába.
Ha az iszlám helyét a világban hirtelen átvenné a Repülő Spagettiszörny Egyháza, akkor sok probléma megoldódna. És semmi hátránya nem lenne belőle senkinek. Call pár százezer imámnak el kellene menni rendes munkát végezni...

2016.08.06. 08:49:28

@Ad Dio: hülyeség. Olyan az érvelésed, mint akik azt böfögik, hogy az amerikai indiánoktól elvette a gonosz fehérember a földet, pedig milyen békésen éltek ott korábban...
A nyugat a helyiek közreműködésével semmit se tudott volna elvinni onnan. Lásd Afganisztán és Irak, amik nettó sok billió dolláros ráfizetést "termeltek" a nyugatnak. Ahol a helyiek együttműködtek, ott ma gazdagság van, Saudi, Qatari, Kuwait

2016.08.06. 08:52:42

@Ad Dio: a nyugat odamegy és rájuk erőlteti a modern, kényelmes, biztonságos életet. Védőoltás, kórházak, infrastruktúra, ingyen pornó a neten.

Bell & Sebastian 2016.08.06. 08:57:01

@karandash: Konkrétan Afganisztán esetében ez nem olyan biztos. Geopolitikailag fontos, vetődésen van, ezért nehézfém-lelőhely és onnan megy a zizipor nagyobbik része Amerikába. Igazán megérte legyakni, nem?

Ad Dio 2016.08.06. 09:36:24

@karandash:

Értem én, hogy mit adtak nekünk a rómaiak, de azért - ahogy a rómaiak úgy a mai nyugat is egy hódító és NEM azért megy oda, hogy védőoltást meg kórházat adhasson, hanem mert kell az olaj meg a földgáz. A kórház csupán az urak asztaláról lehulló morzsákból lesz. Felőlem védheted a védhetetlen napestig. Még valahol meg is értem. Erről szól a cikk is: az emberek nem szeretnek magukban hibát találni. A hibás az mindig más :-/.

Én viszont magammal szemben nem engedhetem meg azt a becstelenséget, hogy a dolgokat ne árnyaltan lássam. Biztos bennem van a hiba :-).

Ad Dio 2016.08.06. 09:44:33

@karandash:

"Lásd Afganisztán és Irak, amik nettó sok billió dolláros ráfizetést "termeltek" a nyugatnak. "

Nagyon nem értesz a gazdasághoz, ha azt hiszed, hogy abban egy cent "ráfizetés" is volt. A hadipari "kiadások" egy zárt csúcsgazdaságban legrosszabb esetben is csupán az újraelosztás egy formái. De akkor nagyvonalúan eltekintettünk az ott keletkező technikai innovációtól vagy épp a bel-, és külpolitikai haszontól. Az USA nem véletlenül "érzett együtt" a szegény sanyargatott irakiakkal és szintén nem véletlenül ejtett magasról a tényleg szenvedő ruandaiakra. Ez egy ilyen játszma.

Ja, és az indiánokat TÉNYLEG kiírtották. Ezt ki lehet és ki is kell mondani. Más néven meghódították a földjüket. Szinte az összes mai ország valamikor így kezdte. Ezen én lelkizni nem fogok. Maximum azt nem fogadom el, amikor az amik elkezdik mentegetni magukat mindenféle álságos mesével. Kb. a mi fehér ló mondánkhoz hasonlóan (á, mi kérem nem meghódítottuk, hanem megVETTÜK ezt a földet!) ;-). Kapis?

pitcairn2 2016.08.06. 10:03:29

@$pi$:

a Mendel nyomdokában járó genetikusok - piaci alapon!!! - egy valag pénzt keresnek a felettébb keresett munkájukkal, míg a jórészt politikai aktivizmusban utazó darwinisták jó sansszal úgy végzik mint az alábbi interjúalany:)

www.youtube.com/watch?v=kXpwAOHJsxg

pitcairn2 2016.08.06. 10:17:27

@karandash:

az "iszlám" szélsőségesek térnyerését a Brit Birodalom "Oszd meg és uralkodj" játékainak köszönhetjük...

Britain & Wahhabism

youtu.be/-dcPTeRv5rI?t=158

pitcairn2 2016.08.06. 10:26:07

@karandash:

anno az iszlám világ nyugati alapú modernizálását az __nyugatmajmoló__ oszmán kalifát évtizedeken át ebből a __nyugatmajmoló__ palotából irányították:)

dolmabahce palace
www.google.hu/search?q=dolmabahce+palace&sa=X&rlz=1C1AVNE_enHU682HU682&espv=2&biw=1093&bih=514&tbm=isch&tbo=u&source=univ&ved=0ahUKEwj29rSdrqzOAhWDiiwKHV0DBb0QsAQIGQ

e legutolsó kalifa - aki később Párizsba emigrált - tehetséges festőként pedig valósággal tobzódott a római pogány jelentekben:)

www.google.hu/search?q=Abd%C3%BClmecid+II+paintings&rlz=1C1AVNE_enHU682HU682&espv=2&biw=1093&bih=514&tbm=isch&source=lnms&sa=X&ved=0ahUKEwjqpezZrqzOAhVCVSwKHd4zDPUQ_AUIBigB#imgrc=vIjMEPW3yZxNsM%3A

pitcairn2 2016.08.06. 10:31:06

@karandash:

a kora középkorban nem éreznék magukat jól az anglo-amerikai elit által futtatott "iszlám" szélsőségesek, mivel az kibírhatatlanul __liberális__ világ lenne számukra

gondolj itt pl. egy Mohamed nevű 25 éves koldusszegény mekkai alkalmazottra, aki a nála 15 évvel idősebb munkaadójához - Hadidzséhez - a dúsgazdag kereskedőasszonyhoz ment férjül:)

en.wikipedia.org/wiki/Khadija_bint_Khuwaylid

Berborosz 2016.08.06. 10:40:37

Ami RÉGEN volt, az megváltoztathatatlan.
Engem az érdekel, ami lehet, ami lesz.
Ezért a múltra hivatkozva MOST - és a jövőben - se
jöjjön lehetőleg senki.
Iszlám hitű pedig SOHA, egy se.

pitcairn2 2016.08.06. 11:29:59

@Berber Oroszlán:

a jelen kb. arról szól, hogy az alábbi oxford-i szoftverfejlesztő lenne az iszlám kalifa titulus büszke örököse:)

america.pink/orhan-murad-osmanoglu_3346010.html

a brazil feleségével és a szőke germán kisfiával együtt:)

a potenciális kalifa rokonsága pedig akár Izlandon is elvegyülhetne:)

en.wikipedia.org/wiki/Osmano%C4%9Flu_family#/media/File:Ay%C5%9Fe-G%C3%BClnev-Osmano%C4%9Flu-Issue.jpg

$pi$ 2016.08.06. 12:20:30

@Ad Dio: "az olaj és a gázvagyont szépen elrabolta"

Nagyon úgy tűnik, hogy fizettek érte. Nagyon úgy tűnik, hogy annyit, hogy ahol nem *teljesen* elmebetegek, ott jobban élnek belőle mint bárki a világon.

Nagyon úgy tűnik, hogy ahol olaj van, ott meg is vannak belőle, nem is jönnek európába és hamarabb kirugdossák a menekülteket mint hogy Merkel azt tudná mondaná, hogy Willkommenskultur.

2016.08.06. 12:26:03

@Berber Oroszlán:

semmi baj azzal a képpel, utcai ima, erőt és tartást ad, nincs elég mecset, majd építenek, úgy dukál.

vallásszabadság van.

ők legalább hisznek valamiben, még mindig jobbak mint te, (valóságshowkra recskázni, meg bután uszítani, az nem élet)

talán ha megismernéd az emberiség történelmét, látnád hogy egyre szervezettebben egyre nehezebb célokért egyre többet áldozunk. a tv függők azok a vesztesek akik ebben a valós életben alulmaradva, virtuális bámulásba menekülnek. ezért lesz itt millió migráns, nem muszlim hanem ukrán-román aztán akkor meg az orthodox felvonulásokra uszulhatsz. az eredmény ugyanaz, a gyengék kihalnak, az erősebbek győznek, neked tökmindegy, vesztes vagy így is úgy is.

pitcairn2 2016.08.06. 12:30:47

@$pi$:

speciel a britek által kreált

How Zionism helped create the Kingdom of Saudi Arabia - See more at: mondoweiss.net/2016/01/zionism-kingdom-arabia/#sthash.82WaDjOV.dpuf

és az amerikaiak által futtatott

JP Morgan Chase & The Saudi Oil Colony
hendersonlefthook.wordpress.com/2014/09/30/jp-morgan-chase-the-saudi-oil-colony/

- vallási fanatizmusra épülő - Szaúd Arábiánál kevés bolondabb hely van a világon...

Saudis "turning Mecca into Las Vegas"
www.youtube.com/watch?v=TGHDwXm6YEU

pitcairn2 2016.08.06. 12:40:33

@Berber Oroszlán:

talán nem kellett volna anno a britek és az amerikaiak által dominált antantnak eltakarítani a __nyugatimádó__ iszlám kalifákat...

akik igen furcsa világot kreáltak anno a __kereszténytöbbségű__ fővárosukban...

pl. tudtál arról, hogy a XX. század elején Isztambul Európa egyik "operafővárosa" volt?

OPERA IN TURKEY

"Opera was the favorite form of theatre in 19th century Istanbul. A troupe from Italy performed for an entire season at one theatre, while French operas were staged at another. Istanbul was one of a handful of opera capitals in Europe. Indeed, Verdi’s ‘Il Trovatore’ was performed in Istanbul before it was staged in Paris and sometimes the same opera was performed at several theatres on a given evening. On the evening of 8 July 1899, for example, three productions of ‘Aida’ were running simultaneously. "

www.turkishculture.org/performing-arts/opera-in-turkey-93.htm

és a legfőbb operarajongó személyesen a kalifa-szultán volt:)

külön operaházat épített magának a Yildiz palotában...

1903 | The Sultan's Players
www.google.hu/search?q=abd%C3%BClhamid+opera&rlz=1C1AVNE_enHU682HU682&espv=2&biw=1093&bih=514&tbm=isch&source=lnms&sa=X&ved=0ahUKEwiJwpGty6zOAhUGfiwKHSUuAmcQ_AUIBigB#imgrc=_HaVybdHsLRvTM%3A

Berborosz 2016.08.06. 13:16:36

@az igazmodó juhász: Recskázás valóságshow-ra? Ilyen is van.
Meg olyan is, hogy évekig éltem (és dolgoztam, megvetett páriaként) iszlám-arab országban. Ahol a vallásszabadság annyit jelentett, hogy nekem nem kellett járnom a mecsetbe.
Úgyhogy jöhetsz nekem az emberiség történelmével. Annyi igaz belőle, hogy a gyengék mindig kihalnak. Ha még gyengítik is magukat hülye elméletekkel, akkor hamarabb.

@pitcairn2: Igen, nem kellett volna. De emiatt már hiába sírunk. Inkább azzal kellene foglalkozni, hogyan védekezzünk most.

Ad Dio 2016.08.06. 13:59:12

@$pi$:

Ahol erős helyi társadalmat találtak, ott fizettek... valamennyit. Ahol azonban ilyen nem volt, ott raboltak. Ne ne mond hogy nem, mert de :-). Gyerekkori cimborám a Molnál dolgozik és évekig járt ki a közelkeleti telepekre. A sztorijai hajmeresztőek :-o. De nem azért hoztam fel, hogy most ezen lelkizzünk. Így működik ez. A jólétünk ára az, hogy valahol valakiket kihasználunk/meglopunk. Evvan. Ráadásul messze nem csupán az olaj lelőhelyei az érdekesek, hanem a tranzit útvonalak is. Mint például épp Szíria, ahol ugye... csak azt szeretném megértetni veletek, hogy ha az arab azt gondolja, hogy tolvajok vagyunk, akkor abban van igazsága. Anno amikor a törökök jöttek ide vendégeskedni, ők is így jártak el. Btw ők sem csupán elvittek, hoztak is. Valahogy mégsem sírjuk vissza azt az időt (ahogy a habsburgokat vagy épp az oroszokat sem).

Ad Dio 2016.08.06. 14:03:57

@pitcairn2:

"talán nem kellett volna anno a britek és az amerikaiak által dominált antantnak eltakarítani a __nyugatimádó__ iszlám kalifákat..."

Papíron olcsóbb egy "demokrata" erőt pénzelni és hatalomba segíteni, ráadásul megfelelően menedzselve a helyzetet elkerülhető, hogy egyes politikusok túlságosan megerősödjenek. Mindennek a tetejében otthon is el lehet adni az egész szarkavarást, mint "demokrácia exportot".

Sajnos az egész leginkább papíron működik. A demokráciához ui nem alkotmány meg urnák kellenek, hanem demokraták. Az meg arrafelé mint a fehér holló...

272_1 (törölt) 2016.08.06. 14:26:34

@Berber Oroszlán:

...(és dolgoztam, megvetett páriaként)

nem lehet hogy már eleve kívülállóként érkeztél és amikor kaptál meghívást akkor nem tudtad kezelni a helyzetet? családlátogatásra vagy közös imára sem hívtak? megmutatni a kertet, a házat, a feleséget, a családot? sohasem hívtak helyi rendezvényekre? gyerekek közé, elbeszélgetni? vagy csak késő esti vendéglőzésre, táblajáték késő ejjelig? utcai partikra? kirándulni a hegyekbe? vagy csak nézni a csillagos eget és beszélgetni az időtlenséget?

a helyfüggőket kihagytam, szaúdban puszta kézzel gyíkot fogni vagy éjszakán át tevegelni, libanonban szépszemű lányok táncoltatása, pakisztánban krikettezni, etiópiában sárfürdőzni?

tényleg nem érted, azért nézel tv-t mert nem élsz.

se itt se ott.

nem az ő hibájuk.

Berborosz 2016.08.06. 15:42:36

@az igazmodó juhász: Meghívni közös imára egy hitetlent? Miket beszélsz, te jó ég!
Megmutatni a feleséget - na, ez a csúcs.

$pi$ 2016.08.06. 15:46:46

@Ad Dio: "azt szeretném megértetni veletek, hogy ha az arab azt gondolja, hogy tolvajok vagyunk, akkor abban van igazsága. "

Nekem nem az a bajom, hogy a műveletlen arab azt gondolja, hogy tolvaj vagyok, nekem az a bajom, hogy te is azt gondolod.

Azért szegények, mert ötven éve elvették tőle az olajat?

A nyugati kultúra nélkül azt sem tudná, hogy mi az az olaj vagy hol van. Tőlünk is elvettek, minket le is bombáztak, el is foglaltak, mégis jobban vagyunk mint ők.

Nem üvöltözni kellene meg allahozni, nem mecsekbe kéne járni dumcsizni a haverokkal, hogy Allah mekkora májer már, hanem kéne valamit kezdeni magukkal. Akkor talán nem lógna ki a senekük a gatyából.

Fel lehet itt emlegetni évszázados sérelmeket meg lehet itt keresni a nagy igazságot, akinek kedve van rá tegye. Én csak annyit mondok, hogy napjában hatszor mekka felé leborulni, meg asszonytverni nem elég a modern világba.

Lehet a korán iskolák mellett valami használhatót is elsajátítani különben a világ pöcegödre maradnak hiába próbálnak letarhálni minket is. Merthogy maximum annyit érhetnek el, hogy mi is nyomorultul élünk majd.

272_1 (törölt) 2016.08.06. 16:26:56

@Berber Oroszlán:

nem tilos egyik sem.

imán részt részt venni megtisztelő és megtiszteltető. nem muszáj a rituálét lekövetned, az imáknak amúgy is különböző értelme és spirituális szintje van, lehetsz benne könnyű érdeklődő vagy akár elmélyült résztvevő. még egyéb hithűek is részt vehetnek, csak nem követik le a szertartást. (hasonlóan a többihez, sem a zsidók sem a katolikusok nem dobnak ki)

a családfő engedélyével jogosult vagy a feleséget látni, az otthonában tartózkodókra más szabályok vonatkoznak, a feleségnek ettől függetlenül joga van nem mutatkozni, veled nem beszélni, de mivel a családfő megbízik benned, ezért MÉRTÉKKEL, de részt vesz a vendéglátásodban.

látod, mondom én, sok év semmi eredmény. és nem tanultál belőle, így legközelebb is elhalasztod az esélyt a megértésre.

dolgoztál, számkivetődtél, elfelejtettél élni, megkeseredtél.

attól hogy ateista vagy még nem tilos a vallás megismerése, végképp nem tilos vallásos emberekkel kapcsolatba kerülni, aztán legfőkép ajánlatos muszlim nőkkel összejönni, a burka alatt csodálatosan karbantartott testek vannak. (na talán itt jön elő a frusztrációd, sokévi matyizás, aztán persze hogy antimuszlim fanatikus lett belőled)

de ez még mindig nem az ő hibájuk.

pitcairn2 2016.08.06. 16:39:45

@Berber Oroszlán:

az iszlám mintha térítő vallás lenne...

isztambuli emlékem alapján bizton állíthatom, hogy minden nagyobb mecsetben egy rakás angol nyelvű (ingyenes...) kiadvány várta a mecsetlátogató turistákat hátha kedvet kapnak a muzulmán élethez:)

("keményvonalasabb" környékeken még "köpenyekkel" és leplekkel is készültek a miniszoknyás/ rövidnadrágos látogatók fogadására, a frekventáltabb helyeken azonban ezt is meglehetősen lazán kezelték)

pitcairn2 2016.08.06. 16:46:41

@$pi$:

az olajat fő profilban az oszmán kalifa-szultántól és a körülötte felsorakozó __német__ befektetőktől - jelesül a __Deutsche Banktól__ - vették el:)

"As part of the railway concession, the shrewd negotiators of the ___Deutsche Bank___, led by Karl Helfferich, negotiated subsurface mineral rights twenty kilometers to either side of the proposed __Baghdad Railway___ line.[22] Deutsche Bank and the German government backing them made certain that included the ___sole rights to any petroleum___ which might be found. The Germans had scored a strategic coup over the British, or so it seemed. Mesopotamian oil secured through completion of the Berlin-Baghdad Railway was to be Germany’s secure source to enter the emerging era of oil-driven transport."

Oil and the origins of the
‘War to make the world safe for Democracy’
www.engdahl.oilgeopolitics.net/History/Oil_and_the_Origins_of_World_W/oil_and_the_origins_of_world_w.HTM

pitcairn2 2016.08.06. 16:49:12

@Ad Dio:

a fenti cikket (Oil and the origins of the
‘War to make the world safe for Democracy’) neked is ajánlom

+ azt is jó tudni, hogy kitalálta ki ezt a demokrácia izébizé mémet:)

Edward Bernays 2: Selling War
www.youtube.com/watch?v=JQZFTbPh4jM

pitcairn2 2016.08.06. 16:51:14

@Berber Oroszlán:

ismered az alábbi mondást? :)

"a háború első áldozata az igazság"

Ad Dio 2016.08.06. 18:14:57

@$pi$:

Én nem szólok bele hogy milyen hazugságokra építed a világképedet. Te dolgod. Ha így a kis lelked békésebb, felőlem hidd hogy a szent nyugat ártatlan és mindenről csupán csak a gonosz lusta arab tehet.

Ha nem haragszol, én azért ezt továbbra is - a tényeknek megfelelően - árnyaltabban látom a dolgokat. Ami a közel keleten az elmúlt 150 évben történt, az Anglia, Franciaország az USA és Oroszország érdekeit szolgálta 90%-ban. Mi nyugatiak vindikáltuk magunknak a jogot, hogy felforgassuk az életüket fenekestül ha az érdekeink azt kívánták meg: elkergettük/leváltottuk az uralkodóikat (aka "diktátorok"), leuraltuk a piacukat, elvettük az ásványkincseiket, beleugattunk a világnézetükbe. Cserébe kaptak kis aprót alamizsnaként.

Mindezt továbbra sem önostorozásképpen vagy éppen gyónásképp mondom, mert ilyen az élet. Az erősebb kutyára hasonlítanak a kölykök. Csak azt szeretném ismételten megértetni veled, hogy a puskacsőnek van egy boldogtalanabb vége is, és ott is áll valaki. És ez a valaki némi joggal morog.

Hogy mi a megoldás? Én is ellene vagyok az illegális migrációnak - mint ahogy 1000x elmondtam. Nem old meg problémát, de legalább generál újakat.

A megoldás felé az mutatna, ha a nyugat végrehajtana egy kis önreflexiót és jobban tiszteletben tartaná az arab világot, ami elsősorban az araboké. Békive' hagyná őket élni úgy ahogy ők akarnak. Nem ugatna bele a politikájukba, a belügyeikbe, pláne nem a világrendjükbe. Tenné mindezt ha másért nem, jól felfogott önérdekből. Mert különben senki nem állítja meg a mostani folyamatot és Európa 20-30 év alatt úgy lezüllik, hogy ihaj.

Berborosz 2016.08.06. 18:26:52

@az igazmodó juhász: "ajánlatos muszlim nőkkel összejönni, a burka alatt csodálatosan karbantartott testek vannak"
Köszönöm a jótanácsot. Nagyon tapasztalt vagy.

@pitcairn2: Igaz, hogy téríteni akarnak, és a turisták által frekventált helyeken a mecsetlátogatás eltűrése vagy akár támogatása is ehhez tartozik.
De elmaradottabb környékeken ilyen nincs, és meghívásról közös imára soha nem hallottam.

Bell & Sebastian 2016.08.06. 19:18:55

@Berber Oroszlán: Ossza őket, mert csak a szájuk jár, nem szagoltak ezek még muzulmán... baklavát, mert ha igen, nem élnének.

A térítés nagyjából azt jelenti, megölni mindet!
Ha konszolidált időszak van, ilyet csak gyereken hajtanak végre vagy olyan, karizmatikus ellenfélen, akit másként nem lehet kiherélni, például zsidón vagy keresztényen.

272_1 (törölt) 2016.08.06. 19:58:03

@Bell & Sebastian:

na már megint sok rieslinget vedeltél, délután is van meg hétvége, dupla adag volt, dupla gyűlöletre jött össze belőle.

muszlimot nem szagolgatjuk, nem zsidó az hogy büdös legyen.
nem tudom feltűnt-e de baklavát a kopók használnak meg ugribugrik.

baklava nem a muszlim felszerelése, szelfiznek, mosolyognak a kamerákba, nagy csinnadrattával elköszönnek, még útlevelet is hordanak maguknál amit mindig gondosan otthagynak, ha így megy tovább még kitúzőt is fognak használni, opsz, akarom mondani zászlót a vállukon:

i.sli.mg/fXGG0E.jpg

ez meg az életedet védő kopó lenne, csak névtelen-arctalan assasinnak öltözött, ki tudja miért?

www.hindustantimes.com/rf/image_size_640x362/HT/p2/2016/01/15/Pictures/tottenham-court-road_55eaff04-bbb4-11e5-a7d6-da9f15ff8fbb.jpg

fogadjunk hogy nem érted, ezért itt egy muszlim keményfiú, figyeld a gonoszságot rajta, a rossz embert mutató szemet, a hazudós száját:
cp91279.biography.com/1000509261001/1000509261001_2044065854001_Biography-Notorious-Osama-Global.jpg

pitcairn2 2016.08.06. 21:21:45

@Bell & Sebastian:

"A térítés nagyjából azt jelenti, megölni mindet! "

1390 éves projekt? :)

We are Jordanian Christians!
www.youtube.com/watch?v=W_zkKral8w8

pitcairn2 2016.08.06. 21:26:04

@Bell & Sebastian:

az "üldözött keresztény" topic-ban különben a cirka 36 milliárd USD fölött diszponáló egyiptomi (kopt) Sawiris család a kedvencem:)

en.wikipedia.org/wiki/Sawiris_family

pitcairn2 2016.08.06. 21:29:14

@Bell & Sebastian:

a szekuláris demokrácia pedig sokkal veszélyesebb volt a teokratikus rendszerben nyomuló muzulmán hittérítőknél...

1955- Istanbul pogrom

www.pappaspost.com/unbelievable-photos-turkish-riots-greek-community-istanbul-1955/#slide-1

11110000 2016.08.06. 22:07:19

@az igazmodó juhász:
Igen, ez egy szép verseny lesz,és kétesélyes, hogy ki nyeri. A cigányok vagy a muszlimok.

Az összecsapást a végén jó lenne nézni egy sör mellől, csak kár, hogy akkorra a fehér ember már nagyjából kihal Európából.

Berborosz 2016.08.06. 22:20:22

@11110000: A muszlimok nyerik, mert nekik van egy felsőbbrendűséget hirdető és hódítást követelő ideológiájuk is, a Koránban lefektetve.

Bell & Sebastian 2016.08.06. 23:18:17

@az igazmodó juhász: Nem lehetne valami mást innom, mert a rizlinget már kurvára unom, főleg szóda nélkül.

Bell & Sebastian 2016.08.06. 23:27:09

@pitcairn2: Én azt értem, hogy örmény népirtás, csak azt nem, mi hájcsá? Valahogy erről sosem esik szó. Nem véletlenül klopfoltatta ki a pápa mindhárom lovagrendet, üzlet és vallás, avagy üzlet és politika kombinációja mindig végzetes a hordozójára nézve..

fehérfarkas 2016.08.07. 05:54:37

@$pi$: "Nonszensz! Miért vitatkoznánk azon, hogy én mit értek iszlám állam alatt. Hatszor elmondtam és még mindig megpróbálod bemesélni, hogy jobban tudod én mit értek alatta? Nagy zsákutca!
(...)
Ahelyett, hogy értelmesen próbálnál meg kommunikálni nekiállsz azon vitatkozni, hogy mit jelent az iszlám vallásra épülő állam. Ami tegyük hozzá olyan egyszerű fogalom, hogy nyilván mindenki érti."

Nem mondtad el mit értesz alatta pontosan. Ezért kérdem. Ugyanis az az érzésem, hogy nem ugyanazt értjük alatta. Az az érzésem a kommentjeidből, hogy te iszlám állam alatt a szalafik/wahhabik és az iszlamofóbok értelmezését érted (korábban már leírtam, hogy egy szalafi/wahhabi és egy iszlamofób között csupán a gyűlölete, a kirekesztésének a tárgya a különbség, de maga a másik gyűlölete, lenézése, kirekesztése, és a mi náluk felsőbbrendűek vagyunk mentalitás ugyanaz).
Én pedig jó néhány hozzászólóval egyetemben pedig a több mint 40 muszlim ország, és az 1,6 milliárd muszlim általit értjük alatta.

fehérfarkas 2016.08.07. 06:10:48

@pitcairn2: "pl. tudtál arról, hogy a XX. század elején Isztambul Európa egyik "operafővárosa" volt?"

Ehhez kiegészítésül annyit, hogy Kairóban nyitott meg Afrika első operaháza, aminek a megnyitóján Verdinek az Aida premierelőadása lett volna, csak mivel Verdi nem készült el a megnyitásra, így helyette a Rigoletto lett előadva.
Mivel ez évtizedekkel később leégett, így 1988-ban adták át az új operaházat, ami Afrika egyik legnagyobbja, és a Royal Philharmonic Orchestra 2007-ben itt tartotta első afrikai koncertjét. (Az új Operaház kapacitása: a fő teremben 4 emeleten 1300 ülőhely, a kis teremben 500 ülőhely, a szabadtéri színház részen 600 ülőhely van)
A 19. sz-ban és a 20. század első felében (az 1952-es nasszeri szocialista forradalomig) Kairó a nemzetközi arisztokrácia egyik központja volt az operaházával, színházaival, moziaival (számos korabeli filmcsillag New York, Párizs és London után Kairót tartotta kedvenc helyének).

Az Alexandria Operaházat (más néven Sayyid Darwish Színház) 1921-ben nyitották meg Teatro Mohamed Ali néven.
Vagy ott van Alexandriában a Cecil Hotel (ma Sofitel Hotel), ahol olyan vednégek szálltak meg, mint Winston Churchill, W. Somerset Maugham, Noel Coward, illetve Lawrence Durell itt írta az Alexandriai négyes c. művét.
Alexandriában épült meg Afrika legelső, és egyben az egész világ legelső villamosainak egyike. De nem sokkal később már Kairóban is közlekedett villamos.
És, ha már villamos. Egész Afrikában jelenleg csak az arab országokban működik villamos (Egyiptom, Tunézia, Algéria, Marokkó) és metró (Egyiptom, Algéria). Illetve Nigéria egyik nagyvárosában épül egy városi magasvasút.

fehérfarkas 2016.08.07. 06:16:26

@pitcairn2: "a kora középkorban nem éreznék magukat jól az anglo-amerikai elit által futtatott "iszlám" szélsőségesek, mivel az kibírhatatlanul __liberális__ világ lenne számukra"

Meg a jelenlegi muszlim országok is azok lennének nekik. Még a legbigottab muszlim ország Szaúd Arábia is túlságosan liberális és világias a szalafi/wahhabi szélsőségeseknek,

fehérfarkas 2016.08.07. 06:25:13

@karandash: "Vissza kellene a mohamedánokat bombázni a kora középkorba, ahova visszavágynak. "

Mivel vagy te különb az ISIS-nél? Ők pont ugyanezt csinálják az általuk megszállt területek Irakban, Szíriában, Líbiában.
(bombák helyett robbanóanyagokkal, rakétákkal, gépfegyverekkel)
De az USA/NATO viszont tényleg a sötét középkorba bombázta vissza Irakot és Líbiát.

fehérfarkas 2016.08.07. 06:43:51

@karandash: "Ki kellene dobni az összes Koránt a szemétdombra. Nem értem minek ragaszkodnak a buzulmánok egy 7. századi begombázott analfabéta rablógyilkos látomásaihoz. Ami alapvetően rossz, azt nem javítgatni kell, hanem kivágni a picsába."

Az intolerancia, gyűlölet, a másik lenézése, a felsőbbrendűségi gőg, a szellemi sötét és tudatlanság nem a vallásból jön. Te is az egyik legjobb példa vagy rá, hogy ateistaként a kommentjeid teli vannak az előbb említett negatív jelentésű érzelmekkel.

fehérfarkas 2016.08.07. 06:52:04

@karandash: "A nyugat a helyiek közreműködésével semmit se tudott volna elvinni onnan. Lásd Afganisztán és Irak, amik nettó sok billió dolláros ráfizetést "termeltek" a nyugatnak. Ahol a helyiek együttműködtek, ott ma gazdagság van, Saudi, Qatari, Kuwait"

Az érvelésed szépséghibája, hogy Szaúd Arábiát, Katart, Kuvaitot nem bombázta szét az USA/NATO, míg Irakot és Afganisztánt igen.
(Afganisztánban a szovjetek is sárosak, mert ők meg 1979-89 között bombázták és lőtték szét az országot)

Akármennyire véreskezű diktátor volt Szaddam, de alatta fejlődött az ország, modernizálódott, az ókori műemlékeket restauráltatta (és jó néhány újjá is építtetett). Aztán 1991 után az Nyugat nemzetközi szankciókkal sújtotta, és a 90-es években 3x is bombázta, amiknek következtében elszegényedett az ország, és több mint félmillió gyermek halt éhen. Majd 2003-ban újra bombázta az országot, a rezsimet megdöntötte, majd megszállta. Azóta lett Irak a nemzetközi terrorizmus melegágya, mert az USA képtelen volt működő rendszert felállítani, csak az olajtermelés érdekelte, az olajkutak védelme.

Egyetlen egy ország van a világon, amelyik a Nyugat szankcióit kibírta úgy, hogy nem szegényedett el, hanem fejlődött, gazdagodott. Ez pedig Irán.
Iránon kívül az összes ország elszegényedett, és az emberek életszínvonala nyomorba süllyedt, amelyeket a Nyugat szankciózott.

chrisred 2016.08.07. 07:00:57

@karandash: "A nyugat a helyiek közreműködésével semmit se tudott volna elvinni onnan. Lásd Afganisztán és Irak, amik nettó sok billió dolláros ráfizetést "termeltek" a nyugatnak. Ahol a helyiek együttműködtek, ott ma gazdagság van, Saudi, Qatari, Kuwait"

A helyi elit közreműködésével. A nyugatiak bűne az volt, hogy a haszonszerzés érdekében konzerválták a középkori viszonyokat, hogy a velük együttműködő uralkodó réteg hatalomban maradhasson. A felsorolt országokban a kibányászható nyersanyagok értékéhez képest a lakosság olyan minimális szintű, hogy a töredékéből jó életszínvonalat lehet biztosítani.

fehérfarkas 2016.08.07. 07:01:07

@Berber Oroszlán: "Meg olyan is, hogy évekig éltem (és dolgoztam, megvetett páriaként) iszlám-arab országban. Ahol a vallásszabadság annyit jelentett, hogy nekem nem kellett járnom a mecsetbe."

Ez konkrétan melyik ország volt és mikor?
Egyébként ha valóban igaz amit írtál, akkor csak annyit: senki nem kényszerített rá, hogy ott dolgozz. Dolgozhattál volna itthon is a saját szülőhazádban - sokkal kevesebb fizuért, vagyis annyiért, amennyiért a honfitársad dolgoznak idehaza. De te a több fizut választottad. Te választottad, senki nem kényszerítette rád. Senki nem tartott fegyvert a fejedhez, hogy menj oda dolgozni magasabb fizuért.

"Ahol a vallásszabadság annyit jelentett, hogy nekem nem kellett járnom a mecsetbe."
Emiatt is konkrétan érdekel, hogy melyik országról van szó. Szaúd Arábia? Mert a többiben szabadon gyakorolhatod a vallásodat.
(még Iránban is - vannak ott keresztény templomok és zsidó zsinagógák, és bemehetsz oda imádkozni. Ami tilos ott tilos: az iszlámon kívül más vallás terjesztése, propagálása térítés céljából)

fehérfarkas 2016.08.07. 07:12:13

@Berber Oroszlán: "Meghívni közös imára egy hitetlent? Miket beszélsz, te jó ég!
Megmutatni a feleséget - na, ez a csúcs. "

Muszlim ismerőseim idehaza és külföldön egyaránt hívtak meg az imáikra, amikor úgy jött ki az idő. Ők imádkoztak én meg addig csendben elfoglaltam magam (ami könyvet találtam, azt olvasgattam, vagy ha nem értettem a nyelvet, akkor a képeket nézegettem).
Szaúd Arábiában még nem jártam, de Jordániában voltam egy ott kempingező szaúdi családnál (ebből rájöhetsz, hogy nem a hercegek közé tartoztak, ha luxus szálló helyett kempingeztek), ahová a gyerekeik hívtak meg, de a felnőttek elfogadták a jelenlétemet, és a családtagokat bemutatták. Nem csak a férj feleségét, hanem a lányát (aki akkor volt egyetemista - jól olvasod: szaúdi, lány, egyetemista) és a nagymamáját is. (az egész nagy család együtt kempingezett)
De ha már Jordánia, akkor az ottani taxisunk is úgy kezdte, hogy elvitt minket a lakására, ahol bemutatta a családját, a feleségével és a gyerekével együtt.
De más muszlim országban is mutattak be a feleségüknek. Sőt, az itteni Magyarországon muszlim ismerőseim közül is többnek ismerem a feleségét.

Ha neked ott abban a muszlim országban senki nem akarta bemutatni a családját, és sehova nem hívtak el, és semmit nem akartak megmutatni a hazájukból és a kultúrájukból, akkor a hiba benned van. Valószínűleg azért, mert velük is ugyanezt a bunkó, gőgös, lenéző, kioktató stílust alkalmazhattad, amit itt a honfitársaiddal a poszt alatti kommentjeidben. Így nem csoda, ha nemcsak mi, hanem ők sem kértek belőled és a stílusodból.

fehérfarkas 2016.08.07. 07:19:33

@$pi$: "A nyugati kultúra nélkül azt sem tudná, hogy mi az az olaj vagy hol van. Tőlünk is elvettek, minket le is bombáztak, el is foglaltak, mégis jobban vagyunk mint ők."

Nézd meg Marokkó, Törökország és Magyarország fejlődését a hidegháború vége óta. Magyarország már az EU csatlakozás előtt kapott a felzárkózási alapból pénzeket. A csatlakozás óta pedig több mint 10 ezer milliárd Ft-nyi EU-s támogatást kaptunk (ez nagyobb összeg, mint amennyit a Marshall segélyként kaptunk volna, ha a KGST helyett a nyugati blokkba tartoztunk volna). Marokkó és Törökország EU-s támogatás nélkül érte el a mai szintjét. És nem nekik kell szégyenkezniük, ha most 2016-ban a 3 országot egymással összehasonlítod.

Berborosz 2016.08.07. 09:06:05

@fehérfarkas: Értettem.
Tehát az arab-iszlám országokban vallásszabadság van, a keresztények számára is.
A helyiek pedig szívesen látják a hitetleneket családjuk körében, bemutatván feleségüket, lányaikat. Akár
imádkozás közben is.
Akkor itt befejezem...

pitcairn2 2016.08.07. 12:54:01

@Berber Oroszlán:

az "arab-iszlám országokban" mindig is vallásszabadság volt a keresztények számára is...

en.wikipedia.org/wiki/Constitution_of_Medina

pitcairn2 2016.08.07. 12:57:52

@Berber Oroszlán:

speciel a kalifa székhelyén ez volta a helyzet az 1890-es években

"a török birodalom fővárosa, a szultánnak, a legfőbb török hatóságoknak, a sejk-ül-iszlamnak, görög, örmény és örmény-katolikus patriárkának, r. kat. érseknek és nagy rabbinusnak székhelye....

.873,565 lak., akik közt 384,910 török, illetőleg mohammedánus, 152,741 görög, 149,590 gregor. örmény, 6442 kat. örmény, 4377 bolgár, 44,361 zsidó, 819 protestáns, 1082 katolikus török alattvaló és 129,243 idegen alattvaló"

Pallas Nagy Lexikona - Konstantinápoly
mek.oszk.hu/00000/00060/html/059/pc005947.html#10

így működött anno az iszlám teokrácia...

pitcairn2 2016.08.07. 12:58:46

@Berber Oroszlán:

ez pedig a szekuláris demokrácia diadala lenne...

Istanbul Pogrom
www.youtube.com/watch?v=lhpvNmQuB04

pitcairn2 2016.08.07. 13:35:18

@Bell & Sebastian:

az örmény népirtás a "szabadság, egyenlőség, igazság" jelszavak alatt nyomuló ifjútörökökhöz kapcsolódott, akik szekuláris, liberális progresszívként definiálták magukat...

en.wikipedia.org/wiki/Committee_of_Union_and_Progress#War_and_Genocide

pitcairn2 2016.08.07. 14:22:11

@Bell & Sebastian:

jut eszembe, az ifjútörök párt neve (UNIÓ és HALADÁS bizottsága) is nagyon cuki:)

fehérfarkas 2016.08.07. 15:15:45

@Berber Oroszlán: "Tehát az arab-iszlám országokban vallásszabadság van, a keresztények számára is.
A helyiek pedig szívesen látják a hitetleneket családjuk körében, bemutatván feleségüket, lányaikat. Akár
imádkozás közben is.
Akkor itt befejezem..."

Képzeld el, hogy igen. Lehet, hogy jobb lett volna, ha ezt már a munkavállalásod előtt tudod, mert akkor talán emberibben közeledtél volna hozzájuk (nem ezzel az utálattal, gyűlölettel, arroganciával, lenézéssel, civilizációs felsőbbrendűségi érzéssel, mint amik a kommentjeidből sütnek), és ők is jobban megbíztak volna benned.

Természetesen nem imádkozás közben mutatja be egy muszlim férfi a családját, hanem az imádkozáson kívüli időben.
A muszlimok nem szokták használni a hitetlen kifejezést, mert nem a vallása, hanem a viselkedésük alapján ítélik meg a másikat. Egyébként pedig a zsidók és a keresztények a Korán tanításai szerint a Könyv népei, akiket védeniük kell.

A több mint 40 muszlim ország közül csak 2-ben tilosak a más vallások, és mindkettő évszázadok óta 100%-ban muszlim lakosságú: az USA egyik legnagyobb szövetségese Szaúd Arábiában, és egy parányi szigetországban, a Maldív-szigeteken.
Indonéziában (a világ legnagyobb muszlim országa) majdnem Lengyelországnyi nem muszlim él (majdnem 40 millió), keresztények, buddhisták, hinduk, animista törzsi vallásúak.
Egyiptomban, a legnépesebb arab országban Magyarországnál több keresztény él (kb 13 millió keresztény).
360 millió arab él a világon, abből kb 40 millió keresztény.
Libanonban és Malajziában a nem muszlimok aránya kb 40% (Libanonban különböző keresztény irányzatok, Malajziában keresztények, buddhisták, hinduk)
Dubajban 0 keresztény őslakos él, mind csak bevándorló vendégmunkás, mégis 13 keresztény templomuk van.
Iránban a keresztény, zsidó és zoroasztriánus vallási kisebbségeknek alanyi jogon jár a parlamenti képviselet, és a vallásukat is szabadon gyakorolhatják. Csak a zsidóknak csak Teheránban 20 működő zsinagógájuk van, ami több mint Magyarországon jelenleg működő összes zsinagóga.
Pakisztánban tavaly adták át a világ legnagyobb keresztény keresztjét (így az idei évtől kezdve a világ legnagyobb keresztje nem a keresztény Brazíliában van, hanem a muszlim többségű Pakisztánban).
Irakban 2003-ig, az amerikai megszállásig 1,2 millió keresztény él (Prága lakossága), az amerikai megszállás óta már csak 200 ezer (Debrecen lakossága). Csak Bagdadban 48 keresztény templom van.
Isztambulban a keresztény kisebbség számára több mint 120 templom van, és a zsidó kisebbség számára is több mint 20 működő zsinagóga (vagyis Isztambulban is több zsinagóga működik a zsidók számára mint egész Magyarországon).
Szíriában a háború kitöréséig Damaszkuszban 14, Aleppóban pedig 44 keresztény templom van, ezen kívül ott van a Keresztények-völgye, ahol a mai napig keresztények laknak, vagy Maaloula és Saidnaya, ahol a mai napig Jézus arámi nyelvét beszélik, és a keresztnyek számára zarándokhely.
Ésmég hosszab lehetne sorolni a példákat...

Talán nem ártott volna felkészülnöd abból az országból, ahová magasabb fizuért elmentél dolgozni, és az arroganciából, gőgből, felsőbbrendűségi tudatból, mások lenézéséből, meg a szellemi sötétségből vissza vehettél volna, és akkor téged is barátságosabban fogadtak volna, mint sok más nyugatit, akik tudnak normálisan viselkedni :)
süti beállítások módosítása