Az új salemi boszorkányok − Európa a közel-keletiek szemében
2016. augusztus 04. írta: Redakció

Az új salemi boszorkányok − Európa a közel-keletiek szemében

boszorkanyok.jpg

Vendégszerzőnk, Bencsik Gábor írása

 

Ha máshonnan nem, Arthur Miller 1953-ban írt drámájából mindenki számára ismerős a salemi boszorkányperek története. Az USA mai Massachusetts államában lévő Salem városában és környékén 1692-ben közel nyolcvan embert vádoltak meg boszorkánysággal, közülük tizenkilencet kivégeztek és egyet halálra gyötörtek. Miller a saját korának Amerikája számára dolgozta fel a történetet, elsősorban a McCarthy szenátor vezette kommunista-üldözésekre reflektált.

A tragikus események azonban más, számunkra is aktuális tanulságokkal szolgálnak. Az emberi lélek olyan torzulására világítanak rá, amellyel mindenkor számolnunk kell.

Az eset a puritán vallási fanatizmus tragikus túlkapásaként vált ismerté, ekképpen máris saját korunk tragikus fejleményeivel állíthatjuk párhuzamba. Az új vallási fanatikusok az iszlám köréből jönnek, és nem kevésbé hisznek saját igazukban, sőt küldetésükben, mint Salem bírái és esküdtei, amikor akasztófára küldték a megvádoltakat. Az a per, azok a kivégzések azonban egy mély társadalmi válságnak csupán tünetei voltak – éppen úgy, mint ma az iszlám nevében jelentkező terrorizmus.

*

Salem és környéke a körülményeknek kiszolgáltatott, törékeny gazdaságú vidék volt a 17. század végén. Keményen dolgozó lakói erősen kapaszkodtak a vallásos hitbe, és mindent megtettek azért, hogy a felsőbb hatalmak támogatását elnyerjék, Isten neheztelését elkerüljék. A vallási normáiktól való legkisebb eltévelyedést is az életüket veszélyeztető cselekedetnek tekintették, életük központi kérdése a Gondviselés szakadatlan kiérdemlése volt.

A vidék azonban ekkor már megindult a felemelkedés útján. Vagyonok kezdtek gyarapodni, a jólét körei tágultak. Csakhogy ez a jólét, ez a vagyon legnagyobbrészt nem Salem régi lakóit gyarapította, hanem az újonnan jötteket. Miközben a város közéletében, vezetésében, igazságszolgáltatásában továbbra is megmaradt a régi családok befolyása, úgy tűnt, hogy a közösség kemény munkájának gyümölcsét az újonnan jöttek szüretelik le, ők élvezik a növekvő jólétet.

Salemben mély feszültség támadt. A régi családok tagjai nem értették, hogy lehet az, hogy nem ők gazdagodnak, hanem az újak, akik ráadásul nem is olyan vasszigorral szolgálják az Urat. Nem értették, és magyarázatot kerestek, mert valami okának lenni kellett, hogy ilyen, számukra igazságtalan helyzet állott elő. Az nem volt számukra elfogadható, hogy bennük van a hiba, hogy egész eddigi életvitelük tévedés. Hittek önmagukban, a magyarázatot tehát kívül kellett keresniük. És két egzaltált lány (nem véletlen, hogy egy puritán tiszteletes leányai) önkéntelenül szállította nekik ezt a magyarázatot.

A lányok egyszer csak a megbabonázottság összes tünetét kezdték produkálni, amivel hatalmas figyelmet keltettek, egy sor további lány is össze-vissza beszélni, fetrengeni kezdett, majd az összesereglett ismerősök kérésére elkezdtek neveket mondani, a megrontók nevét.

Boszorkányság! Erről van hát szó!

Salem régi lakóiban egyszerre összeállt a kép, magyarázatot nyert, ami addig érthetetlen volt. Elindultak a letartóztatások, a vallatások, a perek, majd a kivégzések. A tömeghisztéria egy éven át tartott, és csak az új kormányzó fellépése vetett neki véget.

*

Az emberi lélek egyik legfontosabb törvénye, hogy az egyén – helyesen – igyekszik jóban lenni önmagával. Ennek azonban az is a következménye, hogy nehezen látja be a saját hibáját, a bajok okát lehetőleg önmagán kívül akarja megtalálni.

Még a legelvakultabb muszlim számára is nyilvánvaló, hogy az európai kultúra az anyagi javak sokkal nagyobb tömegét teszi elérhetővé a tagjai számára, mint a közel-keleti vagy észak-afrikai, ráadásul békés, kellemes életkörülmények között. A közel-keleti kultúra – jelentős részben szó szerint – romokban hever, az európai kultúra azonban minden hibájával együtt is virágzik.

Egy muszlim sem teheti meg, hogy ne tegye fel a kérdést: miért van ez így? Talán vannak, akik azt mondják: mi arabok, mi muszlimok rontottuk el a dolgot. De ez nagyon nehezen elfogadható, hiszen személyiségromboló, az önértékelést kikezdő válasz.

A lélek működési törvényei szerint szükségszerű, hogy a legtöbben más választ keressenek. Ez pedig nem más, mint hogy az igaz vallás követőinek ez a hátravetettsége a Gonosz műve, Európa a Gonosz hatalmában van. Elég csak ránézni az erkölcstelenségükre, az önzésükre, a pénzimádatukra, a vallástalanságukra, a gyerektelenségükre.

Innen pedig már logikus a következtetés: a Gonoszt le kell győzni, az igazságot helyre kell állítani, Európa boszorkányait el kell pusztítani, és az ottani embereknek el kell vinni az igazság fényét: az iszlámot.

Ez a sors által hátravetett ember logikai útja – és most az arab iszlám növekvő hányadának útja is. Azoké, akik otthon próbálják túlélni a szakadatlan polgárháborút; azoké, akik eljönnek Európába azzal a reménnyel, hogy itt a fogyasztás ugyanolyan bősége várja őket, mint az európaiakat, de nem kapják meg a bőséget; azoké, akik már itt születtek, de átörökített kultúrájuk fogságában továbbra is hátravetettségben élnek. Mind-mind vesztesek, de nem akarnak beletörődni abba, hogy bennük van a hiba.

A fanatikus imámok gyújtó hangú beszédei fogékony lelkek előtt hangzanak el. Nem a te hibád, hogy szegény vagy, ez a Gonosz műve, menj és győzd le a Gonoszt, és dicsőséget nyersz a hátravetettség helyett.

*

Huntington egy dologban tévedett, amikor a kultúrák várható összecsapását jósolta: a teljes értékű kultúrák képesek a kompromisszumra, közöttük nem szükségszerű az összecsapás. A reménytelenül hanyatlónak mutatkozó kultúra az, amely számára az összecsapáson kívül nem látszik más kitörési mód.

A közel-keleti iszlám kultúra számára mi európaiak vagyunk a salemi boszorkányok, mi vagyunk az okozói az ott élők, az onnan jövők rossz életminőségének – tehát a mi legyőzésükben látják a megoldást.

Nem kétséges, hogy sokan az önfeladó integrálódás szándékával jönnek, de közülük a legtöbbnek nem fog sikerülni ez az önfeladás. Hogy csak egyetlen példát említsünk: az idő szerepe olyan mértékig különbözik a közel-keleti és az európai kultúrában, hogy az szinte áthidalhatatlannak látszik. Nektek órátok van, nekünk időnk – mondatja a szellemes bonmot a keleti emberrel, és ebben nem csak a szándékolt értelemben van igazság.

Mi itt Európában megszoktuk, hogy sok dolgunk van, és azt mind időben el kell végeznünk, megszoktuk, hogy az óra az életünk egyik irányítója – részben ezzel vásároljuk meg a javak fogyasztásának lehetőségét. A közel-keleti kultúra nem az idő köré szerveződik.

Rövid idézet C. G. Jungnak az Emlékek, álmok, gondolatok című kötetéből, az Észak-Afrika fejezetből: „Hirtelen űzött vadaknak láttam őket, akik nem látják a vadászt, ámde meghatározhatatlan elfogódottsággal megszimatolják, mármint az időistent, aki az ő, még az örökkévalóságra emlékeztető állandóságukat kérlelhetetlenül szétdarabolja, és napokra, órákra, percekre és másodpercekre aprózza”.

Űzött vadak már otthon is, már kilencven éve is. Ez a sors vár legtöbbjükre ma Európában. Idegen vagy, értéktelen vagy – ezt mondja nekik minden pillanat. Ám ha betérnek egy európai mecsetbe, a hátrahagyott országból érkezett imám mást mond: nem te vagy a hibás, hanem ők, az európaiak, nem te jársz tévúton, hanem ők, nem te vagy értéktelen, hanem ők. És ezt jó hallani, ezt jó elhinni.

És hideg fejjel hozzátenni: az európaiaknak kevés gyerekük van, nekünk sok gyerekünk van. Csak idő kérdése, és a miénk lesz ez a földrész. Akkor már a salemi boszorkányperekre sem lesz szükség.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr828932570

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Bencsik Gábor: Az új salemi boszorkányok − Európa a közel-keletiek szemében 2016.08.04. 08:39:01

A közel-keleti kultúra – jelentős részben szó szerint – romokban hever, az európai kultúra azonban minden hibájával együtt is virágzik. Egy muszlim sem teheti meg, hogy ne tegye fel a kérdést: miért van ez így?

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2016.08.04. 07:45:39

újrahasznosítás.

négy éve még a cigányok túlszaporodásáról cikkeztetek.

T.Jani 2016.08.04. 08:16:59

"iszlám kultúra számára mi európaiak vagyunk a salemi boszorkányok"
A mi kultúránk számára pedig az arabok a gyűlölt nép akik ellen uszító propaganda szöveget hallhatunk óránként 4-10 alkalommal.
De gondolom ott is úgy nevelik bele a népbe hogy "a züllött európai kultúra", hogy naponta többször is elmondják nekik.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2016.08.04. 08:18:40

de balfasz ez a faszi.
azért vagyunk ilyenen életképtelen faszok, mert már elvesztettük azt, ami az iszlámban megvan még. és az iszlám azért akar elpusztítani, hogy ne legyen olyan mint mink.
balfaszkám, az iszlám a liberális demokrácia nevű szart, meg a vatikáni gyurcsány töketlenkedését akarja elpusztítani. még csak azt sem érzem, hogy jogtalanul.
ha mi nem irtjuk ki a liberalizmust, meg a demokráciát, majd kiirtják ők.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2016.08.04. 08:37:05

@jose maria padilla: Így van.

Esetleg amolyan kuruc módra meg kéne találni velük is a szövetségkötés módját közös ősellenségünk ellenében.

Aztán idővel majd állhat szobrunk a Hősök terén.

Conchobar 2016.08.04. 08:46:00

Összehordunk tücsköt-bogarat salemi boszorkányoktól C. G. Jung-ig. Nem akarjuk meglátni, hogy a egyre perverzebb nyugati létforma nemcsak a mi társadalmunkat bomlasztja, hanem az behatol a muszlim társadalmakba is és azokat is bomlasztja. Ez pedig védekező reakciót vált ki, talán túlzó reakciót: a saríát akarják (újra?) bevezetni. Mindezek tetejébe a nyugatiak még be is avatkoznak a muszlim országok belügyeibe, sőt el is mennek hozzájuk bombázgatni, meg demokráciát csinálni. És ez végképp a nyugat ellen hergeli a muszlimok jó részét. És éppen ezt az ellenséges muszlim tömeget engedik be most Európába

Bell & Sebastian 2016.08.04. 08:51:11

Tágabb értelemben

Eddig három, magát kőkeményen felsőbbrendűnek tartó rasszal akadt dolgunk, nem kell sorolni, ugye?
De mi vagyunk a rasszisták.

Mondják előbbiek szálláscsinálói, a neoliberálisok, akik ebben a történetben maguk sem okok, hanem az okozat (hiszen teret kapnak) és áttétes eszközei a büntetésnek, mivel ők csalják ide a vadakat, akik annak rendje és módja szerint elvágják a torkukat.

Strigák márpedig vannak. Szerepelnek a tévében, futkosnak a FAZ -ba, kábítják a jónépet és még prájdolni is szoktak.

Hogy perek nincsenek, cseszd meg, inkább ez a baj!

Bell & Sebastian 2016.08.04. 08:53:42

@Counter: Azt maguk fel szokták robbantani. A könyörületesség meghozza jutalmát, Eisenbergerek képében.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2016.08.04. 09:00:30

@Conchobar: Háppersze, a szakrális világrend elleni bűneink zsoldja az iszlám.

@Bell & Sebastian: Maga ugye csak megjátssza, hogy fogalma sincs, melyik szoboralak mikor, miért, ki által került oda...?

Conchobar 2016.08.04. 09:01:23

"A közel-keleti kultúra – jelentős részben szó szerint – romokban hever, az európai kultúra azonban minden hibájával együtt is virágzik" - Az biztos, hogy a 'menekültek' azért mennek nyugatra, hogy ők részesüljenek az anyagi javakból, node az meg eléggé gyerekes és önhitt magyarázat posztírótól, hogy azért ellenségesek, mert irigykednek és fusztrálja őket a nyugatiak sikerei. Lehet, hogy ő úgy gondolja, hogy az algériai háborút is az irigykedés robbantotta ki 1954-ben, meg Abd el-Krimet is az irigység meg a fusztráció vitte bele a riff-háborúba 1920-ban. Fel se ötlik benne, hogy nemcsak az araboknak nincs keresnivalója Európában, de az európaiaknak sincs helye a Közel-Keleten. Különösen nem bombázgató harcigépek üléseiben

Conchobar 2016.08.04. 09:05:14

@Counter: "Háppersze, a szakrális világrend elleni bűneink zsoldja az iszlám" - Mi ez a baromság? Miféle szakrális rend elleni bűnökről beszélsz? 100 éve még mondhattad ezt, de manapság már csak a normalitás elleni dolgokról beszélhetünk

Bell & Sebastian 2016.08.04. 09:11:08

@Counter: Óriási esélyt kapott azzal, hogy megszülethetett, légszennyezésen kívül még mire használta?

Robinzon Kurzor 2016.08.04. 09:37:31

@Bell & Sebastian: "Hogy perek nincsenek, cseszd meg, inkább ez a baj!"

Egy rendes illeberális, szakrális keresztény államban ezért például még perek sem kellenének; az azonnali felnégyelés járna automatikusan, a maga természetességével.

Bayer Zsolt, az 5-ös számú Párttagkönyv büszke birtokosa írja:
"... pápa vagy egy demens vénember, aki teljességgel alkalmatlan a pápai poszt betöltésére, vagy egy gazember."

Még a Mandinert is be kellene tiltani az utóközlésért, nemhogy az eredeti médiumot.

(Itt tud megmerítkezni a szövegben az, aki nem fél az ördögtől: kereszteny.mandiner.hu/cikk/20160802_bayer_zsolt_a_papa_esze)

2016.08.04. 10:19:51

@Conchobar: Mondjuk ki őszintén mik is ezek.
Buzik, alkeszok, drogosok, metroszexuálisok, gyerektől irtózók, prostik.
Még biztos lehetne folytatni a felsorolást.

Bell & Sebastian 2016.08.04. 10:22:49

@Robinzon Kurzor: Elég egyértelmű, hogy miféle szereposztás szerint, melyik partitúró Bayeré.

Körülbelül annyit ér, amekkora a visszhangja. Ha például látná Ferenc pápát az út szélén kereket cserélni, vajon segítene-e neki Bayer. Valószínűleg igen és csak ez számít.

A szájkarate se ér semmit, ha valaki be van oltva ellenvélemény ellen, ugye. Mögmondta, hát mögmondta. Majd elszámol vele, alkalomadtán.

2016.08.04. 10:23:26

@Conchobar: Ami a perverzséget illeti .Az arabok nem basznak kisfiúkat és kislányokat meg kecskéket?Utóbbiról az európaiak legalább leszoktak nagyjából, erre felé a pasi legfeljebb egymást basszák.

Bell & Sebastian 2016.08.04. 10:26:27

@Diorella Queen: Ezek a tulajdonságok még csak hagyján, ha nem lennének randák, mint a bűn. Elmennek tiltakozni bármi ellen, mert nem iparművész tervezte őket.

Fene se érti ezt, amikor manapság bárki varrathat akár a hátára is csöcsöt.

2016.08.04. 10:26:37

Jav;Errefelé a pasik legfeljebb egymást basszák, meg a kiskorúakat és néha előfordul hogy a saját autóját is.
De az arabokat sem kell félteni ami a perverziót illeti.
Minden bűnök alapja a szex és az álladóan meredező hímvessző.:)

2016.08.04. 10:29:46

@Bell & Sebastian: A meleg pasik nem nagyon szoktak randák lenni azért. Általában elég jóképűek és végül is nincs velük gond míg egymás seggét túrják.
A pedofíliával már más a helyzet. A kecskebaszással is. Én azonnali hímvessző levágással orvosolnám eme problémát a férfiaknál és jelentősen csökkenne a börtönben eltartottak száma.

2016.08.04. 10:31:23

Az a baj hogy bármennyire kegyetlen is a dolog, de vannak dolgok amiket nem lehet a börtönbüntetésekkel megoldani.No ezek is ilyen dolgok, meg még ezen kívül nagyon sok ilyen van. És sajnos vagy sem, nagyon nagy szükség lenne a halálbüntetés visszaállítására illetve az ilyen műtétekre.

Bell & Sebastian 2016.08.04. 10:31:49

@Diorella Queen: A tudomány hajtóereje a kíváncsiság. Ha ezek mind megvoltak, jöhetnek a szőke, kék szemű lányok, akikből minden kecskében elrejtett egyet Allah.

Bell & Sebastian 2016.08.04. 10:34:10

@Diorella Queen: Igen, tűzeső szokott rá pontot tenni, ha már nagyon elharapózott.

Robinzon Kurzor 2016.08.04. 10:41:07

@Bell & Sebastian: "Ha például látná Ferenc pápát az út szélén kereket cserélni, vajon segítene-e neki Bayer. Valószínűleg igen és csak ez számít"

Ez valami új vallás? Mi a neve? Bayer-hit?

Nagyonpolkorrekt kettősmérceügyileg is érdekes gondolatkísérlet, hogy ha a bayeri mondat nem egy fideszbérből és -fizetésből élő szellemi prostituált tollából szaladt volna ki, hanem, akkor 1 órán belül szállta volna meg azt a szerkesztőséget a médiahatóság (a TEK segítségével), vagy eltartott volna a művelet 70 percig is?

Conchobar 2016.08.04. 10:41:16

@Diorella Queen: "Ami a perverzséget illeti" - Amit esetleg kihagytál: az arabok is biztos basznak halottakat is. Bár én a perverzitást nemcsak szexuális célzattal mondtam. Én a perverzitáshoz sorolom a polgárpukkasztást célzó mindenáron ellenkezést is, amit a hagyományokkal és szokásokkal szemben vívnak egyesek. Mikor például az asztalra kirakott 12 rakás szart nem átallják műalkotásnak mondani és tetejébe még elnevezni utolsó vacsorának. Meg azt is, mikor Dubrovnik utcáin brit nő turisták anyaszült meztelenül beállnak a fagyizó előtti sorba. Meg azt is, mikor dalfesztiválon egy női ruhába bújt szakállas (transzvesztitának?) a dalát ítélik legjobbnak. Meg azt is, mikor a semmihez nem értő Való Világ győztest kérdezik a világ dolgairól (mert azt hiszik, hogyha ő furcsán fejezi ki magát, vagy szokatlan helyekre rak be a mondataiba különös szavakat, akkor egyszersmind rendkívül okosakat is mond)

Conchobar 2016.08.04. 10:44:54

@Diorella Queen: "A pedofíliával már más a helyzet. A kecskebaszással is." - A pedofíliával valóban más a helyzet, de a kecskebaszással kapcsolatban elsősorban a kecskét kellene kérdezni. Másodsorban meg a kecske gazdáját

2016.08.04. 10:49:35

@Conchobar: Alekoszra gondolsz?
Ő azért nyert, mert a nézők többsége is mind alkoholista,így a vele való azonosulás miatt rá szavaztak.
Na már most a pártokkal ugyan ez a helyzet.
Az a párt fog nyerni, melynek miniszterelnök jelöltjével a legtöbb magyar állampolgár tud azonosulni.
Vagy mert alkoholista, vagy mert egy törpe nagy hasú szalonnazabáló, vagy mert nagyon lentről kapaszkodott fel, vagy mert kissé dilinyós.
De semmiképpen nem egy jól fésült úri ficsúr aki még ráadásul értelmiségi is és látszólag maga a tökéletesség.

2016.08.04. 10:51:24

@Conchobar: A kekke nagyrészt kb azon a szinten van mint egy kisgyerek. Akkor ennyi erővel a kisgyerek szülőjét is lehetne kérdezni.
Sokkal egyszerűbb lenne levágni azt a fölösleges kis húsdarabot, mint ennyit kérdezgetni.

Conchobar 2016.08.04. 10:58:00

@Diorella Queen: "Sokkal egyszerűbb lenne levágni azt a fölösleges kis húsdarabot, mint ennyit kérdezgetni." Felesleges. Elég lenne rábeszélni a kecskebaszót, hogy próbálkozzék inkább az oroszlánnal

Bell & Sebastian 2016.08.04. 10:59:07

@Robinzon Kurzor: Ez csak smafu a bal-bib-lib jólmegmondók disznóságaihoz képest.

Jut eszembe, ha nem vagy tagkönyves a katkó felekezetben, mi közöd hozzá, hogy egy belsős mit pampog? Tessék szépen reformálódni tovább a lenini úton, mert a büdös életben nem nyertek több választást, ezek meg addig is a nyakunkon maradnak.

Kitanulja ám a nép is a politikai kultúrát, legkésőbb a saját kárán.

Conchobar 2016.08.04. 11:01:22

@Diorella Queen: "A kekke nagyrészt kb azon a szinten van mint egy kisgyerek" - Nem egészen. Politikával és művészettel kapcsolatos kérdésekben ugyan egyazon szinten vannak, viszont szexuális téren a kecske sokkal érettebb (feltéve, hogy nem gidáról van szó)

Robinzon Kurzor 2016.08.04. 11:25:35

@Bell & Sebastian: "ha nem vagy tagkönyves a katkó felekezetben, mi közöd hozzá"

Micsoda? Hogy a vallás magánügy?
Miféle liberális mételyt terjesztesz te itt?

Hogy a pápagyalázás, ami valójában keresztényüldözés (mi más lenne?) katkó belügy?

Másfelől pedig egyből érthetővé válik, hogy ezen az alapon miért foglalkozol állandóan a buzik belügyeivel. Ha nem lennél ott tagkönyves, akkor nyilván -- közöd nem lévén -- ... na ugye!

2016.08.04. 11:27:17

@Conchobar: Ugye nem pedofil gyilkosok védője vagy igazándiból?
Mert akkor tényleg megérett a világ a pusztulásra.:)

Bell & Sebastian 2016.08.04. 11:34:34

@Robinzon Kurzor: Elárulom a nagy titkot, miért nem lehet dinókat keltetni, ellentétben az amerikai média állításával.

Mert azóta alaposan megváltozott a levegő összetétele, nem maradnának életben.

Olyanok vagytok mint a döglődő dinoszaurusz, száján lélegeztető maszkkal. Ha elzárják az oxigént, utoljára még megnézhetitek életetek filmjét, majd villany leó.

Mentek apátokhoz, széles utat!

Conchobar 2016.08.04. 11:36:32

@Diorella Queen: "Ugye nem pedofil gyilkosok védője vagy igazándiból?" - Már miért lennék? Mert a gyerek helyett inkább a kecskére próbálom az érdeklődést irányítani

Robinzon Kurzor 2016.08.04. 12:21:09

@Bell & Sebastian:

Sebikém, ezek a gyűlölettől fröcsögő, gyilkos gondolatok a katkó tagkönyvedből következnek, vagy a sanyarú sorsodat kell okolni érte?

hacsaturján 2016.08.04. 12:44:46

na és tessék mondani, a mostani boszorkák is annyi claviceps purpureát fogyasztanak, mint a régiek?

GNDL 2016.08.04. 13:14:52

Van annak nem kicsi disszonáns tónusa, amikor Orbán lopott közpénzekből eltartott korrupt hasznos idiótái azt beszélik vagy írják, hogy „mi európaiak”... :)

Bencsik, a magatokfajta „félázsiai származékok” - nem én mondom hanem a főnököd - pontosan mióta európaiak?! Megtanultatok már végre késsel-villával enni? :)

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2016.08.04. 13:29:55

@GNDL:
szomorú az élet. mire megtanulnak késselvillázni /néhány nemzedék/ maguk még mindig el lesznek nyomva. szar helyzet.

Conchobar 2016.08.04. 13:46:31

@GNDL: " amikor Orbán lopott közpénzekből" - Csak sikerült a salemi boszorkányok meg az arabok közé berángatnod Orbánt. Nem is tudom mi lenne veled nélküle

GNDL 2016.08.04. 14:09:56

@Conchobar: ....vót tovább is a mondat. Nyugodtan olvasd végig „terjedelmes” hozzászólásom, már ha nem okoz gondot. :)

„Nem is tudom mi lenne veled nélküle”

Hát még Voldemort nagyurai és azok „alkotmányos költségei” nélkül... :)

Conchobar 2016.08.04. 15:00:19

@GNDL: "vót tovább is a mondat" - Vót. Avvót, hogy XY a kommentelő szerint nem európai (mert szerinte a "félázsiai származékok" nem európaiak). Hogy is mondják ezt? Kirekesztés?

GNDL 2016.08.04. 15:05:42

@Conchobar: „Hogy is mondják ezt? Kirekesztés?”

Idéztem töki... nem mástól mint a nagyvezírtől... :)

Conchobar 2016.08.04. 15:29:02

@GNDL: "Idéztem töki... nem mástól mint a nagyvezírtől." - Idéztél a szerelmedtől egy mondatot, a milliót meg feledted. Mert legalább milliószor elmondta, hogy ő bizony európai, meg a haverjai is Európához tartoznak. Arról már nem is beszélve, hogy nem zárja ki egymást az "félázsiai származék" meg az európai. Node, most már sikerült teljesen a szerelmedre terelned a diskurzust

GNDL 2016.08.04. 15:35:07

@Conchobar: „nem zárja ki egymást az "félázsiai származék" meg az európai”

Mesélj még... látom nagy szakértője vagy... gondolom egyszer már elmentél az MTA félázsiai tanszéke mellett, és már akkor tudtad hogy megértetted ezt a dolgot, amikor csak a körülötte terjengő levegőt szippantottad... :D

annamanna 2016.08.04. 15:53:31

Egészen meg vagyok döbbenve azon, hogy Bencsik úr fejében mindez hogyan állt össze összefüggő, kerek egésszé. A keményen dógozó salemi kisemberek, mint a muszlim terroristák analógiái, ezen párhuzam felállításának a belső összefüggésrendszerét épp annyira lehetetlen megfejteni, mint egy modernista műalkotást. Ezt a cikket úgy kell élvezni, ahogy van.

De! Ha Bencsik úr keményen dógozó amerikai kisemberes példát óhajtott hozni az elvakult, gyilkos gyűlöletre, akkor miért nyúlt vissza 1692-ig, közelebbi példát is találhatott volna.
Ha Arthur Miller 1953-ban írt drámája ugrott be neki, akkor miért nem inkább az 1969-es Szelíd motorosok c. film jutott eszébe videa.hu/videok/film-animacio/szelid-motorosok-dennis-hopper-easy-rider-ZJLeTIxYM6FF5ZR0
Vagy az 1976-os Taxisofőr videa.hu/videok/film-animacio/taxisofor-1976-teljes-film-dvd-ingyen-mozifilmek-7lGYmmhcIx9BomLS
Ezeknek sincs semmi közük semmihez, legfeljebb a keményen dógozó salemi kisemberekhez volna némi közük, az utóbbiaknak viszont semmi közük az Európában randalírozó terroristákhoz.

Keményen dógozó muszlim migránsok: www.vilaglato.info/dortmundi-migransok-eppen-integralodnak/

Az EU-ban (vagy a Közel-Keleten) élő, keményen dógozó muszlim kisemberekből elég valószínűtlen, hogy terrorista válik, egészen más karakterekből lesznek terroristák, nem a munkából élő, keményen dógozó kisemberekből.
Inkább ajánlanám az igazságügyi szakértők által felállított bűnözői profilok tanulmányozását, esetleg ennek a blognak az olvasgatását: ciganyokrol.blog.hu/ mint a keményen dógozó kisemberek összehozását az uniós segélyen élő muzulmán terroristákkal.

Conchobar 2016.08.04. 17:42:55

@GNDL: "Mesélj még... látom nagy szakértője vagy" - Ha nem tudod cáfolni, akkor legalább szapuljál

GNDL 2016.08.04. 17:44:31

@Conchobar: „ha nem tudod cáfolni”

Apropó... merrefelé is van félázsia?! :)

Conchobar 2016.08.04. 17:45:49

@GNDL: "„nem zárja ki egymást az 'félázsiai származék' meg az európai” - Hát hogy tudná kizárni egymást, te féleszű, az egyik a jelenre vonatkozik, a másik meg a múltban él ősökre

Conchobar 2016.08.04. 17:48:07

@GNDL: "Apropó... merrefelé is van félázsia?!" - Kérdezd a szerelmedet. Amúgy meg, a kizárás szempontjából irreleváns

GNDL 2016.08.04. 17:52:57

@Conchobar: „egyik a jelenre vonatkozik, a másik meg a múltban él ősökre”

Ez olyan mint a szenegáli bevándorlók Franciaországban? A félázsiai származékok bevándorlók? Orbán is esetleg? :)

chrisred 2016.08.04. 17:53:53

Sok eszement dolgot olvastam már itt de ez a már a kemény drogok közé tartozik... Meg is világosodtam: a muszlimok nem ám azért tartják a Gonosznak a... (kit is, Európát? Mármint a földrészt?), szóval nem azért, mert az agyalágyultabb Bush százezerszámra irtotta őket egy rossz bemondás miatt, á nem! Hanem mert a rossz életminőségük miatt lelki projekcióval élnek.

(Ha már szóba került Miller drámája, illik annyit ismerni a történetéről, hogy a kora kommunistaüldözésének volt a parabolája, ami viszont keményen az állami bűnbakképzés egyik iskolapéldája volt, olyasmi, mint amit a kormányunk nyomat éppen a "burnusz van a fején, tehát terrorista" vonalon.)

Conchobar 2016.08.04. 17:58:46

@GNDL: "Ez olyan mint a szenegáli bevándorlók Franciaországban?A félázsiai származékok bevándorlók? Orbán is esetleg?" - Próbáld a szerelmeddel megbeszélni ezeket a kérdéseket

GNDL 2016.08.04. 18:01:28

@Conchobar: Fent határozottabb voltál... nekem úgy tűnt kened-vágod a témát... :)

Conchobar 2016.08.04. 18:05:17

@GNDL: Egyáltalán minek teszel olyan dologban kijelentést, amelyben semmit nem értesz és amelyben csak kérdéseid vannak?

Conchobar 2016.08.04. 18:07:01

@GNDL: "Fent határozottabb voltál." - Amiben tudok, most is segíteni fogok neked. És teszem határozottan

GNDL 2016.08.04. 18:08:08

@Conchobar: Most kijelentésem vagy kérdéseim vannak?! :)

Conchobar 2016.08.04. 18:16:38

@GNDL: "Most kijelentésem vagy kérdéseim vannak?!" - Hát idejutottál, hogy magad se tudod. Segítek neked. Volt egy kijelentésed a 2016.08.04. 13:14:52.i kommentedben félázsiai származékokkal kapcsolatban, aztán meg ugyanezen témában már csak kérdéseid vannak 2016.08.04. 17:44:31-i kommenteddel kezdődően

tarackos 2016.08.04. 18:22:22

@annamanna: Nagyot akart aztán beszart.

Akkor lenne párhuzam, ha a keményen dógozó muclim az arany merdzsóban arany kalasnyikovval a vállán parádézó sejk ellen menne.

(Persze ez felvetne hazai párhuzamot is...;) )

GNDL 2016.08.04. 18:24:20

@Conchobar: Az egy kérdés volt, nem kijelentés... ha már "?" írásjel volt a végén... de ne aggódj, sokan összetévesztik... bár többnyire alsó tagozatban... :)

Conchobar 2016.08.04. 18:30:57

@GNDL: "Az egy kérdés volt, nem kijelentés... ha már '?' írásjel volt a végén..." - Te ma minden lehetségest bebuksz? Nem kérdőjel volt annak mondatnak a végén: "Bencsik, a magatokfajta 'félázsiai származékok' - nem én mondom hanem a főnököd - pontosan mióta európaiak?!"

GNDL 2016.08.04. 18:41:24

@Conchobar: Az egy kijelentés, töki?! Olvasd fel hangosan, megfelelő hanglejtéssel... remélem tanultatok már erről az isiben... :)

Herr Stacheldraht Leger 2016.08.04. 19:32:36

@tarackos: vizuális típus vagyok, ebből üvegtigris reboot/relaunch film lehetne

Bell & Sebastian 2016.08.04. 19:59:31

@Herr Stacheldraht Leger: @annamanna: Mi tagadás, a logikai ív kissé megbicsaklik. Vagy nem bontotta ki az igazság minden részletét, a libsiket védi, hiszen ebben az analógiában ők a boszik, esetleg és / meg a védenceik.

Ha úgy van vele, irtsuk ki mindet, majd utólag rehabilitáljuk, akkor ez bizony a klasszikus, kommunista felállás: most feláldozunk elvtárs az ügy érdekében, de majd később megbosszulunk.

Rajk és Nagy Imre, mint a neoliberális triptichon szárnyai, bele se merek gondolni, ki lehet középen?

Szakállas zsidó, ez eddig tuti, csak név szerint melyik?

Herr Stacheldraht Leger 2016.08.04. 20:15:11

@Bell & Sebastian: népszavazás lesz, hergelni kell az úri közönséget.

Bell & Sebastian 2016.08.04. 20:30:33

@Herr Stacheldraht Leger: Miért nem osztogat inkább géppisztolyt a sarkokon, rögtön önszabályozóvá válna a rendszer.

Herr Stacheldraht Leger 2016.08.04. 20:31:37

@Bell & Sebastian: dózsa óta nem szokás fegyvert adni a parasztnak. még élne vele, tűrhetetlen!

Robinzon Kurzor 2016.08.04. 21:16:14

@Herr Stacheldraht Leger: "népszavazás lesz, hergelni kell az úri közönséget."

Vajon fog-e a TEK migráncs terrortámadást lefülelni? Vagy inkább csinálnak egy robbantást?
Aki 98-ban alvállkozója volt Pintérnek, vajon visszadta már az ipart? Vagy be a kulcsot?

2016.08.04. 21:30:07

na mi van bencsik nem birizgálta meg az érzékszerveket?, vagy már ennyire hozzászoktatok a bárgyú hülyeségeihez?

mert a kérdésre itt egy válasz:

halál a betolakodókra.

az orosz beavatkozás egy újabb invázió, csak most nem a zsidók, nem az amerikaiak, nem az angolok, nem a franciák hanem az oroszok inváziója.

a jelenlegi helyzetben az isis mindenkivel harcban áll, kivel kevésbé kivel agresszívan.

a legkevésbé a francia-usa zsoldosokkal a nusra fronttal, aztán kicsit inkább az iraki(iráni) hadsereggel és jordán-izraeli buffer újszírekkel, méginkább a szír-hezbollah irregulárisokkal, agresszívan ellenséges a németek fegyverezte kurdokkal a leginkább pedig az oroszokkal.
kihagytam volna a törököket?, ááá dehogy, ott van az, ne mond hogy nem látod.

szóval az egész isis egy felszabadítási front, célpontjuk minden nyugati vazallus, az inváziós hadseregek, magánhadseregek és önkéntesek.

onnan nézve európa halálos ellenség míg az utolsó katonánk el nem hagyja a területüket, ami cseppet sem valószínű, valamiért nagyon értékes nekünk az a sivatag.

szóval, .........

beírtam aztán kitöröltem, az csak a figyelőknek szólt, ők pedig megkapták keyloggeren keresztül.

2016.08.04. 21:31:29

@Robinzon Kurzor:

érdekes felvetés, miből jött le?

Bell & Sebastian 2016.08.04. 21:33:39

@Herr Stacheldraht Leger: Magyar harci technika kell ide, a zsigó. Adósokkal és öregasszonyokkal szemben már bizonyított.

Robinzon Kurzor 2016.08.04. 22:03:06

@az igazmodó juhász:

Migráncs hiányában hogy fognak elegen és eléggé rettegni ahhoz, hogy eredményes legyen a népsavazás?

Orrba-szájba jön most mindenhol a Tudta? agymosás, de két hónapig ez nem fogja fenntartani az izgalmi állapotot, emelni kell majd a tétet.

annamanna 2016.08.05. 02:58:37

@tarackos: "(Persze ez felvetne hazai párhuzamot is...;) )"

A hazai párhuzamról Bencsik úrnak is eszébe juthatott volna valami, ezt a blogot ciganyokrol.blog.hu/ ugyanis elejétől a végéig ő írta. Az utsó bejegyzés: "Kétszázezer eladó szavazat"
A Münchenben lelőtt Rafael Robertónak ez volt az utsó bejegyzése: www.facebook.com/roberto.rafael.775?fref=ts
Mint látható, arab beceneve volt, muszlimokkal barátkozott, szegény csávót ez vitte a sírba.
Azt is lehet tudni, hogy a cigányok intenzíven beszálltak a migránsok utaztatásába és nőkkel való kiszolgálásába, az eldobált holmijaikkal való lomizásba.
Azt is lehet tudni, hogy jó néhányan egyszerűen felcsaptak migránsnak, és Németországban bejelentkeztek, mint háborús menekült - a kutya se bírja őket megkülönböztetni egymástól.
A segélyért síró és/vagy erőszakos viselkedésük is meglehetősen felidézi a velünk hatszáz éve együtt élő tezsvíreket.
De Bencsikben semmi, de semmi, de semmi deja vu - érzés nem merült fel. Neki a muszlim migránsokról a keményen dolgozó amerikai kisemberek ugrottak be. "Keményen dolgozó lakói erősen kapaszkodtak a vallásos hitbe, és mindent megtettek azért, hogy a felsőbb hatalmak támogatását elnyerjék, Isten neheztelését elkerüljék." " a közösség kemény munkájának gyümölcsét az újonnan jöttek szüretelik le"
Bencsik szövegét szerintem puszcsival köszönik meg Zsohár Zsuzsannáék, és hálát rebegnek a magasságos Soros Allahnak, hogy a fideszeseknek végre megjött az esze, és a migránsokat keményen dolgozó kisembereknek látják.

De azért én nem győzök bámulni és csak pillogok, hogy mindez hogy fér be a hivatalos kampányba, és Bencsik hogy engedheti meg magának, hogy a migránsok számára lenyúlja a Rogán-féle "keményen dolgozó kisemberek"-szlogent.
Már a pápával kapcsolatban is eltért a "hivatalos" állásponttól, legalábbis amíg az ötös számú párttagkönyv tulajdonosa így fogalmaz: "a pápa vagy egy demens vénember, aki teljességgel alkalmatlan a pápai poszt betöltésére, vagy egy gazember."
Addig Bencsik: "Ferenc pápának igaza van: ahhoz, hogy minden így maradjon, mindennek meg kell változnia. Ha fennmarad az elváltak áldozásának tilalma, a katolikus egyház előbb-utóbb a hívei felét elveszíti. Ha fennmarad a papi nőtlenség, nem maradnak papok – vagy növekvő részben csak olyanok, akik beleszorultak a papságba. A papi hivatást továbbra is elzárni a nőktől – fenntarthatatlan, védhetetlen, méltánytalan. És a sornak még messze nincs vége." - Ferenc pápának igaza van? Pláne ez nem fér bele a fidesz világképébe: "A papi hivatást továbbra is elzárni a nőktől – fenntarthatatlan, védhetetlen, méltánytalan." (na mondjuk ehhez tudni kell, hogy Bencsik 1979-től egy évtizeden át a Nők Lapja újságírója volt).
És tovább: "Szent Ferenc örökségéből megvan a kedvesség, a természetesség, a szerénység, az őszinteség, a hit" - ez nem éppen úgy hangzik, mint a demens vénember vagy gazember. ( kereszteny.mandiner.hu/cikk/20160613_bencsik_gabor_hova_tart_a_katolikus_egyhaz )

Arról pedig, hogy a muszlim terroristáknak mennyi közük van a keményen dolgozó kisemberekhez, innen lehet tájékozódni: "Külön örülnek a bűnözőknek, akik esetleg beépültek a szervezett bűnözésbe, tudnak hamis igazolványokat szerezni egy-egy országban." index.hu/kulfold/2016/08/03/isis_kikepzes_bortoninterju_nemetorszag/

Hát nem is tudom, Bencsik cikkéről ez a ritmustévesztő megjegyzés jut eszembe: www.youtube.com/watch?v=LYUQIEAd8II

annamanna 2016.08.05. 04:49:01

Feljebb írtam, hogy a keményen dolgozó amerikai kisemberekkel való párhuzam helyett inkább ajánlanám az igazságügyi szakértők által felállított bűnözői profilok tanulmányozását. Találtam is erre vonatkozó szakértői véleményt:

"A TERRORSZERVEZETEK KERESIK A MENTÁLISAN ZAVART EMBEREKET
Végh József kriminálpszichológus szerint tendencia lehet, hogy az utóbbi időben a terrorszervezetek könnyen befolyásolható vagy mentálisan zavart embereket keresnek, mert bennük sok az elfojtott agresszív indulat.
Végh József, akit a londoni késelés kapcsán kérdeztek az M1 aktuális csatorna műsorában csütörtökön, azt mondta: nem zárja ki egymást, hogy az elkövető mentális zavartsága áll a bűncselekmény mögött, és az, hogy terrorista indíttatású lenne a támadás.
A paranoiás kórformák, illetve a paranoid skizofrénia különösen alkalmassá tehet valakit arra, hogy terrorcselekményt kövessen el - mondta Végh József, hozzátéve: a beszervezők biztosan tudatosan "utaznak" az ilyen emberekre, mert bennük "fékezhetetlen agresszió" van, és ehhez kapnak egy leegyszerűsített világképet, valamint kiélhetik gyilkos szándékaikat, illetve "befejezhetik földi pályafutásukat".
Kitért arra is: ha több a rendőr az utcákon, az sem tántorítja el az elkövetőt tette végrehajtásától, csak előbbre hozza, vagy elhalasztja a terrorcselekményt."
alfahir.hu/a_terrorszervezetek_keresik_a_mentalisan_zavart_embereket

A romákkal való összevetéshez ennyit:
"Trifunovic hozzáfűzte, hogy a szélsőséges vallású iszlamisták a muzulmán vallású romákat is egyre gyakrabban környékezik meg. Pénzt adnak nekik és azt ígérik, az elithez tartoznak majd, ha szakállat növesztenek és naponta ötször imádkoznak Allahhoz. Napi szinten több tíz roma csatlakozik a dzsihadistákhoz nemcsak Belgrádban, hanem más nagyobb szerbiai városokban is.
Jovan Damjanovic, a Roma Világszervezet elnöke megerősítette, hogy a muzulmán vallású romák, akik eddig lojálisak voltak Szerbiához, egyre nagyobb számban állnak át a másik oldalra. Ez főleg Belgrádban, Zimonyban, Újvidéken, Szabadkán, Nisben és Vranjeban történik - mondta Damjanovic."
napimigrans.com/terroristak-a-horgosnal-levo-migransok-es-a-szabadkai-ciganyok-kozul-is-toboroznak-uj-tagokat/

Ez az ötlet már ebben a videóban is felmerült: www.youtube.com/watch?v=ZE8rGXEP73s#t=02m33s "Több ezer cigány csatlakozik a bevándorló bandákhoz"

Persze lehet, hogy Bencsik a cigányokkal való analógiát kifejezetten az Ady Endre-i művészi szimbolika talaján állva tartja elég kifejezőnek:

Ady Endre: Ha van Isten

Ha van Isten, ne könyörüljön rajta:
Veréshez szokott fajta,
Cigány-népek langy szívű sihederje,
Verje csak, verje, verje.

Ha van Isten, meg ne sajnáljon engem:
Én magyarnak születtem.
Szent galambja nehogy zöld ágat hozzon,
Üssön csak, ostorozzon.

Ha van Isten, földtől a fényes égig
Rángasson minket végig:
Ne legyen egy félpercnyi békességünk,
Mert akkor végünk, végünk.

Sőt József Attila-i magasságokba is emelkedhet ilyenformán:

Cigány vagy! Amit adtál hizelegve,
mind visszaloptad az utolsó órán!

Ez esetleg korrelál Orbán meghatározásával is: "„Az ilyen félázsiai származékoknál, mint mi, csak így megy. Itt mindenki okos, mindenki tudja, mindenkinek van jobb ötlete” – mondta." 24.hu/belfold/2012/07/26/orban-veszekedos-felazsiai-nep-a-magyar/
"„A leginspirálóbb élményem a kormányzás alatt, hogy sorban állnak az emberek a közmunkáért” – mondta. Bár az „igazi” munkahelyek azok, amelyeket a piac teremt, szerinte nagy kérdés, hogy mit kell tenni a népességnek azon részével, amely az elmúlt 15 évben nem dolgozott, esetenként írni-olvasni is alig tud, s társadalmi képességei is odáig terjednek, hogy be tudjon menni segélyért."

Persze az is lehetséges, hogy a romák abszolút páratlanok, teljesen egyedülálló civilizációval, kulturális szokásokkal rendelkeznek, azért nem jutottak Bencsik úr eszébe. A keményen dolgozó muszlim migránsok a keményen dolgozó amerikai kisemberekhez hasonló viselkedésformákat produkálnak: www.atv.hu/kulfold/20160803-sokkolo-felvetel-szekekkel-vertek-egymast-a-migransok-nemetorszagban

Bell & Sebastian 2016.08.05. 08:52:17

@annamanna: Észrevette, hogy nem osztottak partitúrát a csahosoknak, ezért mindegyik a saját feje után megy?

Van is abban ellentmondás, hogy míg a Páholy szervezi az előadást, az alrendező úr folyton belekiabál a darabba.

Húzzák az időt a következő nyálasztásig, oszt majd akkor kapjuk a nyakunkba, csőstől. Ha nem állítja meg a központ, vagy 200 millió színest akarnak importálni középtávon, akkor egyszerűen nem bírunk kimaradni a szórásból.

Ránk nézve -természetesen- végzetes következményekkel fog járni, hiszen még ezen feltételek mellett sem tudjuk megoldani a belső gondjainkat.

Tételezzük fel, hogy holnaptól Stop! -van és mindenkit visszapaterolnak. Csupán csak beengedik a törököt, mert van rá hajlamuk. Egyik jobb, mint a másik, de a legjobb: mindkettő, egyszerre.

ZX 2016.08.05. 09:33:41

Kicsit más átirata is lehetne a cikknek, ahol a magyarok a régi salemiek. Mindenki más a hibás, legfőképp a pirézek. Ezért aztán gyűlölünk mindent és mindenkit, legfőbb szellemi vezérünk a Kedves Vezető OV pedig ügyesen és gyorsan rámutat mindig az épp aktuális ellenségre.

Gyurcsany F. 2016.08.05. 10:45:59

Az arab terrorizmus, jogos vedekezes az orbanrezsim rasszizmusa ellen. Es a liberalisoknak mindenben segiteni kell az orbanrezsim levereset.

Bell & Sebastian 2016.08.05. 10:57:03

@Gyurcsany F.: Anyósod se makkabeus, te is hasmonéses maradtál.

na4 2016.08.05. 12:55:28

Engem meg qrvára nem érdekel a beteges, morbid kultúrájuk, ideológiájuk. Takarodjanak ki az országainkból és a kontinensünkröl. Óriásit tévednek a szemét migránsok, ha azt gondolják, hogy hagyjuk elvenni azt, amiért ez a kontinens megküzdött és magának megteremtett. Lóf..., kezdödik az újkori keresztes háború!

ZX 2016.08.05. 13:14:24

@na4: Ja, és attól ők majd pont jól hazamennek, hogy te itt a fórumon vered a nyálad.
Egyébként meg azt is kérdezd meg mi mit kerestünk a másik 4 kontinensen, és miért zsákmányoltuk ki az ott élő népeket?!

I_Isti 2016.08.05. 13:17:57

"elsősorban a McCarthy szenátor vezette kommunista-üldözésekre reflektált"

Összevetésképpen: ez az időszak volt Abel ezredes fénykora, meg amikor a Rosenberg házaspár atombombához juttatta Sztalin elvtársat, meg amikor tényleg egy csomó kommunista szórakoz(tat)ott az Usa-ban.

$pi$ 2016.08.05. 13:58:15

@ZX: "Egyébként meg azt is kérdezd meg mi mit kerestünk a másik 4 kontinensen, és miért zsákmányoltuk ki az ott élő népeket?!"

Mit adtak nekünk a rómaiak?!

Hol lennének az arabok, ha a fehér ember nem zsákmányolta volna ki őket?

ZX 2016.08.05. 14:19:31

@$pi$: Kb. a 12-13. századig ugyanolyan fejlettek vagy fejlettebbek voltak. Csak a tatárok kicsit odabasztak nekik, utána meg ezt a fehérek jól kihasználták. Néha nem ártana kicsit olvasgatni a hülye blogokon kívül mást is.

$pi$ 2016.08.05. 14:36:58

@ZX: "Kb. a 12-13. századig ugyanolyan fejlettek vagy fejlettebbek voltak."

"Néha nem ártana kicsit olvasgatni a hülye blogokon kívül mást is. "

Közismert legenda/közhely. A sötét középkorban amikor a keresztény egyház pusztított európában akkor éppen nem jártunk előttük.

Az antikvitásban előttük jártunk, a középkor után előttük jártunk és most is előttük jártunk.

De nem ezt kérdeztem: hol tartanának a nyugati tudományos fejlődés nélkül? Hányat vinne el a pestis meg az éhínség? Mekkora lenne a gyermekhalandóság?

chrisred 2016.08.05. 14:53:56

@I_Isti: "meg amikor tényleg egy csomó kommunista szórakoz(tat)ott az Usa-ban. "

Például az olyan felforgató elemek, mint Chaplin.

ZX 2016.08.05. 15:18:51

@$pi$: Hát hallod, tiszta szeretetszolgálat volt az európaiak ottléte. Igazából nem is értem miért vannak lemaradva ennyi jócselekedet után. :P

$pi$ 2016.08.05. 15:34:48

@ZX: "Hát hallod, tiszta szeretetszolgálat volt az európaiak ottléte."

Nem mondtam ilyet. Nem is céloztam rá. Ezt te találtad ki, nem tőlem származik.

Én csak annyit mondtam, hogy az európaiak "kizsákmányolása" nélkül a háromnegyedük nem élne. Mit is hoztunk el onnan cserébe? Mivel is zsákmányoltuk ki? Megesszük a datolyát? Elhajtottuk a tevéiket?

Ha mindenáron bűnösnek akarod tartani magad tőlem tartsd, de összességében szerintem jól jártak az arabok európával.

$pi$ 2016.08.05. 15:39:32

@ZX: "Igazából nem is értem miért vannak lemaradva ennyi jócselekedet után."

Nos, ezt viszonylag könnyű megmagyarázni: ha beteg a gyereked és adsz neki gyógyszer, akkor meggyógyul, ellenben ha imádkozol, az nem segít.

Ha nincs termés és öntözöl, az segít, ha legyilkolod a szomszédod, hogy legyen eső, az nem.

Ha megvitatod a véleményeket és megpróbálod kiválasztani a legjobb megoldást, az segíthet, ha simán agyondobálod a másikat mert szerinted nincs igaza az biztos nem fog segíteni.

Ha könyvet olvasol, akkor hosszú távon jobb lesz, ha könyvet égetsz, akkor rosszabb. Ha tanítod a lányod, akkor jobb lesz neked, ha nem engeded megtanulni olvasni sem, akkor nyomorult lesz az életed.

Ha a tudományhoz fordulsz, akkor van esélyed megtudni a válaszokat, működőképes megoldásokat is találhatsz, ha a valláshoz meg a babonasághoz, akkor eszement, butaságokat fogsz hallani, amik nem segítenek.

Hát ezért!

ZX 2016.08.05. 15:42:17

@$pi$: A nafta meg csak úgy terem ugye? Ja, tök jól jártak. Főleg mikor az angolok meg franciák helyett harcolhattak mindkét vh alatt. Meg gyárthatták a hadianyagot, termelhették ki az olajat, amíg függetlenné nem váltak. Azért modern gyógyszerek nélkül is nőtt a népesség, ahogy Európában is nagy volt a gyerekhalandóság még a II. vh körüli időkben is.

$pi$ 2016.08.05. 15:54:31

Namost aurópának sikerült elhajtani a vallásos embereket a hatalom közeléből és a tudományra hagyatkozik. Elment rá majdnem kétezer év, de nem 30 év a várható életkor és azt a harminc évet nem a fájdalomtól nyüszítve kell leélnünk.

Az fent nevezett muszlimok ezt akarják visszacsinálni, azt hiszik, hogy a penicilinre meg az ultrahangos vesekőzúzóra a koránból is rá lehetett volna jönni, ha adunk nekik még pár évet.

Kitalálták, hogy ha ők a kecskékkel élnek egy fedél alatt és rendszeresen gyilkolják egymást, akkor nekünk is így kellene élni, ellenkező esetben a képzeletbeli barátjuk megharagszik rájuk. Szomorú, hogy ezt sokan közülünk is támogatják. :(

ZX 2016.08.05. 16:01:11

@$pi$: Szerintem te valami középkori könyvet olvastál utoljára. Merthogy a legtöbben nem így élnek az biztos. Tudom, mert én legalább nem a fotelből tájékozódom.

$pi$ 2016.08.05. 16:01:39

@ZX: "A nafta meg csak úgy terem ugye? Ja, tök jól jártak."

Ingyen vettük el tőlük? Azokon a részeken, ahol van olaj és nem eszeveszetten idióták olyan életszínvonalat biztosítunk nekik az olajért cserébe, amilyenről a legtöbb európai csak álmodhat.

"Főleg mikor az angolok meg franciák helyett harcolhattak mindkét vh alatt."

Mert amúgy ők nem harcoltak volna? Dehogynem, most is gyilkolják egymást.

"Meg gyárthatták a hadianyagot, termelhették ki az olajat, amíg függetlenné nem váltak."

Munka. A munkáért cserébe kaptak egy csomó dolgot. Amelyik nem akart dolgozni, az ment vissza a tevéjével a sivatagba, nem volt kötelező dolgozni.

"Azért modern gyógyszerek nélkül is nőtt a népesség, ahogy Európában is nagy volt a gyerekhalandóság még a II. vh körüli időkben is. "

A II. világháborúban már volt egy csomó modern gyógyszer! Pont azért csökkent a gyermekhalandóság és nőtt a várható életkor. Persze a fejlődéssel fokozatosan javult a helyzet, sőt most is javul.

$pi$ 2016.08.05. 16:03:52

@ZX: "Szerintem te valami középkori könyvet olvastál utoljára. Merthogy a legtöbben nem így élnek az biztos."

Irreleváns, amit állítok azt nem cáfolja, hogy jobban élnek. Abból élnek jobban, amit a nyugati kultúra csinál. Ha lenyomják a nyugati kultúrát mint ahogyan le akarják nyomni, akkor ők is visszasüllyednek a kőkorszakba.

HaCS 2016.08.05. 16:14:24

A cikk érvelése jórészt helytálló, csak olyan ismerőseknek tűntek a jelenetsorok.

Éppen azon gondolkodtam mi lenne, ha Európát a szövegben Magyarországgal helyettesíteném?

Egy magyar sem teheti meg, hogy ne tegye fel a kérdést: miért van ez így? Talán vannak, akik azt mondják: mi magyarok rontottuk el a dolgot. De ez nagyon nehezen elfogadható, hiszen személyiségromboló, az önértékelést kikezdő válasz.

A lélek működési törvényei szerint szükségszerű, hogy a legtöbben más választ keressenek. Ez pedig nem más, mint hogy az igaz nézetek követőinek ez a hátravetettsége a Gonosz műve, Magyarország a Gonosz hatalmában van. Elég csak ránézni az erkölcstelenségükre, az önzésükre, a pénzimádatukra, a vallástalanságukra, a gyerektelenségükre.

Innen pedig már logikus a következtetés: a Gonoszt le kell győzni, az igazságot helyre kell állítani, Magyarország boszorkányait el kell pusztítani, és a magyar embereknek el kell vinni az igazság fényét: ............

Nagyon furcsa érzésem támadt. Mintha egy kép lenne a közeli múltból.

ZX 2016.08.05. 16:30:04

@$pi$: "Ingyen vettük el tőlük? "

Kb. igen. Csak a függetlenség után lett a sajátjuk, abból van a mostani életszínvonal, de az is inkább csak '70-től kezdődően.

"Mert amúgy ők nem harcoltak volna?"

De igen, a saját céljaikért lokálisan, nem a fehérekért 4-5.000-km-re onnan ahol semmi keresnivalójuk nem lett volna.

"A munkáért cserébe kaptak egy csomó dolgot."

Ja. Néhány gombot meg takarót. A mágnások még a saját népük is kisemmizték, nemhogy a gyarmatokét.

"A II. világháborúban már volt egy csomó modern gyógyszer! "

Hát persze, hogy volt. De leginkább a gazdagoknak. A párom nagyanyja 10-ből csak 5 gyereket nevelt fel, a többiek meghaltak, az én dédnagymamám is jópár gyereket elvesztett. Most jobb a helyzet, de az 5es évekig nem volt ilyen jó világ.

"Ha lenyomják a nyugati kultúrát mint ahogyan le akarják nyomni,"

Ki mondta, hogy bárkit is le akarnak nyomni? Ez a terroristákra igaz, de az csak egy kisebbség. Nehogy megmagyarázd már nekem, hogy az összes sok millió arab ilyen mesüge.

$pi$ 2016.08.05. 16:37:23

@ZX: "Ki mondta, hogy bárkit is le akarnak nyomni?"

Ők maguk!

ZX 2016.08.05. 16:40:06

@$pi$: Nem, a terroristák mondták maguk. A nagy többségnek ehhez semmi köze. Milyen vallásos az aki még a saját vallása szent helyeit is felrobbantja? Olyan mintha egy keresztény a Vatikán ellen tervezne merényletet. A nagy többség teljesen normális akkor is ha vallásos. A terroristák meg vallással vagy anélkül egy kiirtandó patkányhorda.

$pi$ 2016.08.05. 16:40:51

@ZX: "Nehogy megmagyarázd már nekem, hogy az összes sok millió arab ilyen mesüge. "

Hát pedig de: vallásosak és a vallási törvényeiket akarják bevezetni. ezért tüntetnek, ezt követelik.

csak a liberális politikusok becsukják a szemüket és hazudnak helyettük, azt hazudják, hogy be akarnak illeszkedni.

ZX 2016.08.05. 16:48:34

@$pi$: Azért járnak át Marokkóból Spanyolországba sörözni, mert annyira betartják a vallásukat ugye?
Te egy kisebbségi csoportról beszélsz folyamatosan. Állj már fel a fotelból baszki és utazz el csak Egyiptomba, vagy Jordániába vagy ahova akarsz aztán beszélgess emberekkel. Garantálom ledöbbensz. Egyébként is a menekültek jelentős része még csak nem is muszlim, hanem keresztény.

$pi$ 2016.08.05. 16:58:29

@ZX: "Azért járnak át Marokkóból Spanyolországba sörözni, mert annyira betartják a vallásukat ugye?"

Nem mondtam, hogy minden vallási szabályt betartanak. A vallásos emberek általában nem tartanak be egy csomó szabályt. Te ismersz olyan keresztényt, aki elosztogatta a vagyonát?

"Te egy kisebbségi csoportról beszélsz folyamatosan."

Nem, az elsöprő többség nem akar beilleszkedni, hanem iszlám államot akar.

"Állj már fel a fotelból baszki és utazz el csak Egyiptomba, vagy Jordániába vagy ahova akarsz aztán beszélgess emberekkel."

Nem vagyok közvéleménykutató, vannak arra cégek, akik sok-sok munkatárssal csinálják.

"Egyébként is a menekültek jelentős része még csak nem is muszlim, hanem keresztény. "

Persze, persze. Az európai parlamentben azért beszélnek az iszlám fontosságáról, ugye?

Google -> islam eu és már nézegetheted is, hogy mennyire igaz, amit mondok.

ZX 2016.08.05. 17:03:09

@$pi$: "Nem mondtam, hogy minden vallási szabályt betartanak"..."a vallási törvényeiket akarják bevezetni"

Na akkor most melyik igaz?

Úgy látom nem fogjuk egymást megyőzni, mert én azt mondom nem, te meg azt, hogy de igen. Ez így sehova nem vezet.

$pi$ 2016.08.05. 17:18:10

@ZX: "Na akkor most melyik igaz?"

Mind a kettő! Az európai keresztények is azt mondják, hogy a keresztény erkölcsök szerint élnek, hogy a keresztény értékek határozzák meg az európai értékrendet mégsem osztogatják el a vagyonukat és néha dolgoznak vasárnap.

A bevándorlók azok szerint a törvények szerint akarnak élni ami törvények szerint otthon éltek. Nem azért jönnek ide, mert meg akarnak változni, azért jönnek ide, mert jobban akarnak élni. Ott nyomorult társadalmat hoztak létre, itt is olyat hoznak létre.

Egy vallásos embernek simán belefér, hogy bizonyos vallási szabályok miatt idegeneket is megölne, más vallási szabályokat meg egyszerűen nem tart be.

"Ez így sehova nem vezet. "

Nekem voltak bizonyítékaim. Európában a bevándorlók tömegtüntetéseken követelik a sharia bevezetését, transzparenseken mondják, hogy nem kérnek a demokráciából, hangosan fogadkoznak, hogy európából iszlám államot csinálnak. Ez tagadhatatlan tény.

Te azt mondod, hogy ez csak egy jelentéktelen kisebbség. Bizonyítsd be!

$pi$ 2016.08.05. 17:26:20

@ZX: Tessék, olvasd el:

soerenkern.com/2011/08/22/european-%E2%80%98no-go%E2%80%99-zones-for-non-muslims-proliferating/

Vannak kerületek, részek, ahová már be sem engednek nem muszlimokat. Ezek felett a területek felett már az állam is elvesztette a hatalmát.

Nem csak iszlám államot akarnak létrehozni, de bizonyos helyeken már létre is hozták.

Nézd meg a képeket:

www.barenakedislam.com/2009/10/26/eu-thought-police-seek-to-make-speaking-the-truth-about-islam-a-crime/

megmondják, hogy lenyomják európát, ezt akarják, ezért küzdenek, ez a céljuk.

Tessék, nézd meg és szörnyülködj:

www.youtube.com/watch?v=K0hD7IffTJs

NagyVonalakban 2016.08.05. 17:38:22

@ZX: "... A nagy többség teljesen normális akkor is ha vallásos. ..."
Egyetértek veled, èn szinte az összes arab országban jártam, és mindenhol jól èreztem magam; akár azt is mondhatnám, hogy jó fejek az arabok, legalábbis a saját országukban..,
Èn az alapvető problémát az integràció nehèzsègèben látom: a bevándorlók és azok leszármazottai nem tudják elérni a nyugat-európai középosztály szintjét, ès emiatt frusztráltakká válnak....és főleg a màsod-harmad generációs bevándorlók, akik már alanyi jogon megkapták pl. a francia állampolgárságot, szóval ezek a fiatalok maguknak vindikálják a jogot, hogy megváltoztassák a társadalmi viszonyokat- akár erőszak árán is...és ehhez kapóra jön az iszlám....
Ennyi a sztori.

fehérfarkas 2016.08.05. 17:41:24

@$pi$: "Közismert legenda/közhely. A sötét középkorban amikor a keresztény egyház pusztított európában akkor éppen nem jártunk előttük.
Az antikvitásban előttük jártunk, a középkor után előttük jártunk és most is előttük jártunk.
De nem ezt kérdeztem: hol tartanának a nyugati tudományos fejlődés nélkül? Hányat vinne el a pestis meg az éhínség? Mekkora lenne a gyermekhalandóság? "

Az antikvitás idején ugyan nem voltak még muszlimok, de voltak arabok (Palmyra, nabateusok, jemeniek), perzsák, egyiptomiak, asszírok, babilóniai, főiskolaiak, filiszteusok. Biztos, hogy ők olyan elmaradottak voltak? Biztos vagy benne?

Hol tartanának a nyugati tudományos fejlődés nélkül? És mi nélkülük?
Algebra, camera obscura, stb... mond neked valamit?

A gyarmati időszakban a muszlim országokat teljesen kizsákmányolták, kifosztották. és a függetlenedésükkor totál szegények voltak. Azóta viszont elkezdtek újra fejlődni. Persze országonként más-más eredménnyel. Ahogy a keresztény és ateista országok között is nagy különbségek vannak. Pl. a keresztény USA meg a keresztény Bolívia között is hatalmas a különbség. Vagy az ateista Svédország és ateista Észak-Korea közt is nagy a különbség.

A világ 700 legjobb egyeteme között (QS World University Rankings 2014) 50 muszlim országbeli egyetem van:
Törökország 8 egyetem
Malajzia 7
Egyesült Arab Emírségek 7
Kazahsztán 6
Szaúd Arábia 5
Indonézia 3
Libanon 3
Jordánia 2
Egyiptom 2
Irán 2
Bahrein 1
Katar 1
Omán 1
Pakisztán 1
Azerbajdzsán 1

Összehasonlításul:
Magyarországnak 3 egyeteme (Szegedi Egyetem, Debreceni Egyetem, ELTE) van bent a top 700 között
www.topuniversities.com/university-rankings/world-university-rankings/2014#sorting=rank+region=+country=+faculty=+stars=false+search=

Az Egyesült Arab Emirátusok a teljes kormányzati költségvetésének 25%-át oktatásra költi.
Szaúd Arábiában pedig jelenleg 1,2 millió szaúdi jár a 25 állami és 30 magán egyetem valamelyikére, valamint ezen felül több mint 160 ezer szaúdi tanul külföldön. A Szaúdi Királyság a GDP kb 10%-át költi oktatásra. Ez a világon az egyik legmagasabb arány.
Irán a kormányzati költségvetés 20%-át, a GDP-jének pedig 5%-át költi oktatásra. És jelenleg Iránban 4,5 millió egyetemista van, és 60%-uk lány.
Malajzia a GDP 5,93%-át (2011-es adat) költi az oktatásra, de volt olyan év is (2002-ben), amikor a GDP 7,66%-át költötte oktatásra.
Törökország a GDP 6%-át költi oktatásra, a teljes kormányzati közkiadásoknak pedig a 13%-át.
Jordánia a GDP 5%-át költi oktatásra.
Indonézia a délkelet-ázsiai régió országainak többségénél többet költ az oktatásra, de a fentebb említett országokhoz képest kevesebbet: a kormányzati költségvetés 16%-át (ezt a jövőben 20%-ra tervezik emelni), a GDP-jének pedig a 3,4%-át.

A mai muszlim tudományos eredményekkel kapcsolatban érdemes ezeket elolvasnod:
islam.wikia.com/wiki/Inventions_in_the_modern_Islamic_world
newsrescue.com/13-muslim-countries-produce-higher-percentage-women-science-graduates-than-united-states-unesco-report/#axzz3wJHZdGC7

fehérfarkas 2016.08.05. 17:42:32

@$pi$: @fehérfarkas:

Érdemes megnézni, hogy a muszlim országok felsőoktatási intézményeinek száma hogyan változott a gyarmatosítás vége óta.

Marokkóban 27 egyetem van, és itt volt a világ első mai napig folyamatosan működő egyeteme (itt tanult II. Szilveszter pápa (eredeti neve: Gerbert d'Aurillac) is, aki a mi István királyunknak a szent koronát adta, és ő vezette be európában a római számok helyett az ún. arab számokat): az al-Karaouine (1947-ben modern egyetemmé tették, viszont 1975-ben a modern tudományos oktatást áttették az újonnan létrehozott Fezi Egyetembe),
a gyarmati időszakban 2 tudományos intézet épült

Egyiptomban van a világ 2. legrégebb óta folyamatosan működő egyeteme a 972-ben Kairóban alapított al-Azhar (iszlám vallástudományokat valamint a filozófiát és logikát ugyanúgy tanítottak itt, mint pl. csillagászatot vagy orvostudomnyokat, de egy rövid ideig még Alhazen, az optika atyja is tanított itt; Szaladin idejében pedig az orvosképzése volt messze földön híres),
jelenleg 46 egyeteme van,
az 1952-es nasszeri puccs előtt a királyság korszakában 5 egyeteme volt (a királyság idején Egyiptomban még az államtitkárokat is Anglia nevezte ki)

Irakban 54 felsőoktatási intézmény van, köztük Bagdadban a középkorban 2 is működött már: 1065-ben a Nizammiya (ma University of Bagdad néven működik) és 1233-ban az al-Mustansiriya Egyetem, ami viszont a mai napig működik, és a középkorban neves muszlim matematikusok, fizikusok, mérnökök és csillagászok tanultak és tanítottak itt (pl. az algebra atyjának tarzott al-Khwarizmi, a modern korban pedig Indonézia 4. miniszterelnöke tanult itt)

Szíriában 26 felsőoktatási intézet van,
a gyarmati időszakban csupán 1 egyetem volt volt

Jordániában felsőoktatási intézmények száma: 50
(Jordánia nem volt gyarmat, hanem a britek hozták létre Nagy-Szíria, Irak és az arábiai-félsziget csücskének területeiből, ezért a gyarmati időszaka max Irak és Nagy-Szíria gyarmatosítása részeként értelmezhető)

Pakisztáni egyetemek száma: 127
a gyarmati időszakban 8 egyetem volt Pakisztánban (de oda csak a briteket kiszolgáló indiai arisztokrácia gyermekei járhattak - akkoriban Pakisztán még nem létezett, hanem India része volt)

Indonéziai felsőoktatási intézmények száma: 179
az első indonéz egyetem 1948-ban jött létre (a gyarmatosítók kivonolása előtti utolsó évben)

Malajziai felsőoktatási intézmények száma: 68
a gyarmati időszakban nem volt felsőoktatási intézet a Malajziát létrehozó államokban

25 felsőoktatási intézmény van Palesztinában (Gázában és a Nyugati Parton/Ciszjordániában)

Persze a mennyiség önmagában semmit nem mond el a minőségről, de Afrikában több egyiptomi egyetem is bent található a 10 legjobb afrikai egyetem között.

Iránt meg Törökországot nem említem meg, mert azok nem voltak gyarmatok - így náluk a gyarmatosítás oktatással kapcsolatos hatásáról nem lehet beszélni.

NagyVonalakban 2016.08.05. 17:49:37

@$pi$: ha a bevándorlók segge alá tennél egy BMW-t, adnál nekik zsetont meg kéglit, meg valami normális munkát, akkor 99,99%-uk magasról tojna a shariára, de még az iszlámra is.
Ha pedig nem érzékelnék azt, hogy a többségi társadalom lenézi, és másodrendű állampolgárnak tartja őket, akkor már 100%-ot is irhatnèk....
Ennyi a sztori...

fehérfarkas 2016.08.05. 17:51:56

@$pi$: "Én csak annyit mondtam, hogy az európaiak "kizsákmányolása" nélkül a háromnegyedük nem élne. Mit is hoztunk el onnan cserébe? Mivel is zsákmányoltuk ki? Megesszük a datolyát? Elhajtottuk a tevéiket?"

Gyapot, tea, kávé, ami Britanniát és az olyan nagyvárosait mint London, Liverpool, Manchester gazdaggá tette, de az ezt termelő népeket elszegényítette. Ha azok lázadni mertek a britek által diktált túlságosan alacsony ár ellen, akkor fegyveresen nagyon brutálisan leverték a fellázadókat. De ugyanez a gyapot, kávé, tea a brit kereskedők tulajdonába kerülve akár 1000%-kal drágábban lett továbbadva.
Persze voltak ezeken kívül más nyersanyagok is (sőt, már akkor ott volt az olaj!!!), de ez a 3 a legismertebb, amelyek a brit gyarmatosítás szimbólumaivá váltak.

fehérfarkas 2016.08.05. 17:58:48

@$pi$: "Namost aurópának sikerült elhajtani a vallásos embereket a hatalom közeléből és a tudományra hagyatkozik. Elment rá majdnem kétezer év, de nem 30 év a várható életkor és azt a harminc évet nem a fájdalomtól nyüszítve kell leélnünk.
Az fent nevezett muszlimok ezt akarják visszacsinálni, azt hiszik, hogy a penicilinre meg az ultrahangos vesekőzúzóra a koránból is rá lehetett volna jönni, ha adunk nekik még pár évet.
Kitalálták, hogy ha ők a kecskékkel élnek egy fedél alatt és rendszeresen gyilkolják egymást, akkor nekünk is így kellene élni, ellenkező esetben a képzeletbeli barátjuk megharagszik rájuk. Szomorú, hogy ezt sokan közülünk is támogatják. :( "

Te honnan szedsz ekkora butaságokat? A negró világít a szádban, vagy mi?

Tudom, hogy egy másik blogban azt hazudtad nekem, hogy már láttál élő hús-vér muszlimot, meg jártál muszlim országokban, de a kommentjeid alapján azt csak hazudtad nekem tavaly. Mert aki járt már muszlim országokban, az ekkora baromságot nem ír le.

fehérfarkas 2016.08.05. 18:31:02

@$pi$:

Néhány mai muszlim nagyváros a teljesség ígénye nélkül:
Kuala Lumpur:
encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSdMhzqQWCCMtjVhle3YgcMtiL-grlJnKCFlO2pwfxvk6QvxxG5
Rijád:
th01.deviantart.net/fs70/PRE/i/2013/165/a/8/riyadh_city_by_saudixjapan-d68zc7e.jpg
Dubaj:
dubaimetro.eu/wp-content/uploads/2014/09/122.jpg
Rabat:
civilhetes.net/images/2016-06/14/rabat_lkyc3ms.jpg
Casablanca:
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/06/Subditos.jpg

Afrikában jelenleg csak az arab országokban van metró és villamos: Kairóban (metro, villamos), Algírban (metró, villamos), Oránban (lrt, villamos), Constantine-ban (villamos), Rabatban (villamos), Casablancában (villamos), Alexandriában (villamos).

pitcairn2 2016.08.05. 18:39:48

@$pi$:

a vahabita fanatizmus előretörése a Brit Birodalom __Oszd meg és uralkodj__ játékainak köszönhető...

Britain & Wahhabism
youtu.be/-dcPTeRv5rI?t=158

How Zionism helped create the Kingdom of Saudi Arabia - See more at: mondoweiss.net/2016/01/zionism-kingdom-arabia/#sthash.o6V5JaGf.dpuf

a britektől később a Wall Street-i cimbik vették át a stafétabotot:)

JP Morgan Chase & The Saudi Oil Colony
hendersonlefthook.wordpress.com/2014/09/30/jp-morgan-chase-the-saudi-oil-colony/

pitcairn2 2016.08.05. 18:43:48

@$pi$:

ez kb. az un. "jóléti" állam kudarca lenne...

pitcairn2 2016.08.05. 18:44:33

@$pi$:

tisztában vagy azzal, hogy globalista propagandát nyomsz? :)

fehérfarkas 2016.08.05. 18:54:43

@$pi$:

Nyugat-Európában él 15-20 millió muszlim. Ebből akar pár ezer sáriát bevezetni, az ún. salafik/wahhabik. A többi muszlim is, és a valódi muszlim vallási vezetők is ellenzik.

Iszlám állam alatt pedig fejtsd ki mit értesz. Csak mert nagyon sok iszlám állam van, és nem egyformák.
Szerinted az Emirátusok, Marokkó, Malajzia, Irán, Tunézia, Kuvait, Jordánia, Egyiptom, Omán, Pakisztán vagy Szaúd Arábia nem eléggé iszlám országok? Ráadásul mindegyik más.
Szerinted Marokkó, ahol a király Mohamed próféta egyenes ági leszármazottja és Mohamed lányáig Fatimáig és férjéig Aliig vezeti vissza magát, és az ország legfőbb vallási vezetője is egyben neked nem eléggé muszlim?
Vagy Jordánia, amit Mohamed próféta dédapjának (Hashim ibn 'Abd Manaf) a leszármazottja/vérvonala vezet nem eléggé muszlim neked?

$pi$ 2016.08.05. 19:38:05

@fehérfarkas: "jártál muszlim országokban, de a kommentjeid alapján "

Miket hazudozol it össze-vissza rólam?

$pi$ 2016.08.05. 19:39:56

@fehérfarkas: "Iszlám állam alatt pedig fejtsd ki mit értesz. Csak mert nagyon sok iszlám állam van, és nem egyformák. "

Európában az állam és az egyház el van választva egymástól. Az iszlám államon azt értem, hogy az iszlám vallás szerint megszervezett állam.

Tök mindegy, hogy sokféle van, lópikulából is sokféle van.

$pi$ 2016.08.05. 19:45:06

@fehérfarkas: "Nyugat-Európában él 15-20 millió muszlim. Ebből akar pár ezer sáriát bevezetni, az ún. salafik/wahhabik."

A 19 990 000 meg ahogy bejött európába el is felejtette, hogy ő muszlim. Hirtelen már nem is muszlimok, nem hívők, nem a régi szokásaik, régi törvényeik alapján akarnak élni.

Az a pár ezer vonulgat ide-oda európába, ők alakítják ki a no-go zónákat, csak ők hangoskodnak.

Ugyan már, ha csak ilyen buta hazugságokkal tudsz jönni, akkor hagyjuk, jó!

pitcairn2 2016.08.05. 19:49:02

@$pi$:

az államba vagy a demokráciába vetett hit és a tradicionális vallások között minden további nélkül lehet párhuzamot vonni

pl. már a szekularizmus élharcosai is egy "kissé" keményvonalasan startoltak...

French revolution, matrix of the future genocides : Vendée, 1793
www.youtube.com/watch?v=Gndjj-8Dz-U

pitcairn2 2016.08.05. 19:49:48

@$pi$:

a "no-go" zónák felé a "jóléti" államhoz kapcsolódó szakpolitikák vezetnek

$pi$ 2016.08.05. 19:52:32

@fehérfarkas:

"Most European Muslims want Sharia – not European laws"

muslimstatistics.wordpress.com/2015/11/28/most-european-muslims-want-sharia-not-european-laws/

"Europe: Islamic Fundamentalism is Widespread"

www.gatestoneinstitute.org/4092/europe-islamic-fundamentalism

"Nearly a quarter (23%) supported the introduction of sharia law in some areas of Britain"

www.theguardian.com/uk-news/2016/apr/11/british-muslims-strong-sense-of-belonging-poll-homosexuality-sharia-law

"In Denmark, Muslims are calling for areas with large Muslim populations like Copenhagen's Tingbjerg to become Sharia law zones patrolled by Muslim religious police modeled after Saudi Arabia's muttawa"

"In Austria, the government is convicting even non-Muslims of violating Sharia law. In 2011, Vienna High Court upheld the lower court conviction of Elisabeth Sabaditsch-Wolff for making this factual statement about Muhammad:"

www.billionbibles.org/sharia/sharia-europe.html

"Religious fundamentalism is not a marginal phenomenon in Western Europe. This conclusion is drawn in a study published by Ruud Koopmans from the WZB Berlin Social Science Center."

www.wzb.eu/en/press-release/islamic-fundamentalism-is-widely-spread

Pár ezer, mi? Rosszul látom a dolgokat, csak pár ezren akarnak shariát meg iszlám államot ugye?

$pi$ 2016.08.05. 20:01:15

Nem csak, hogy be akarják vezetni a Shariát európában, de már be is vezették! Most még persze csak imitt-amott, helyileg, de nem nyíltan és nem kevésbé fontos helyen mint Angliában:

metro.co.uk/2015/12/09/the-truth-behind-sharia-courts-in-britain-and-are-they-actually-helping-muslim-women-5550427/

Félreértés ne essék, akik ott élnek, azoknak nincs választási lehetőségük, mert a helyi iszlám közösség nem hagy nekik.

Eljöttek angliába és bevezették a saját törvényeiket, a saját erkölcseiket. A hazug liberális politika pedig még ma is azt kántálja, hogy beilleszkedni akarnak, hogy majd az európai értékek szerint élnek. Saját törvényt ülnek, ti pedig azt hazudjátok, hogy csak páran akarnak közülük ilyet, nyilván nem lesz belőle semmi.

Nem hiszem, hogy ennyire naívak vagytok!

$pi$ 2016.08.05. 20:01:43

@$pi$: de nem nyíltan -> de nyíltan

$pi$ 2016.08.05. 20:04:53

@pitcairn2: "pl. már a szekularizmus élharcosai is egy "kissé" keményvonalasan startoltak...

French revolution, matrix of the future genocides : Vendée, 1793"

Startoltak? Normális vagy?! Görögországban i.e. az 5. évszázadban már voltak keményvonalas ateisták. A francia forradalom említésre sem érdemes az ateizmus történetében.

Olyan ez, mintha azt mondanám, hogy a kereszténység keményen startolt Adolf Hitlerrel. :D

$pi$ 2016.08.05. 20:07:49

@fehérfarkas: "Vagy Jordánia, amit Mohamed próféta dédapjának (Hashim ibn 'Abd Manaf) a leszármazottja/vérvonala vezet nem eléggé muszlim neked?"

Valahol kisiklottak a gondolataid. Mikor is mondtam én bárkire, hogy "nem elég muszlim"? Egyáltalán mikor mondtam, hogy egy kicsit is érdekel, hogy ki mennyire muszlim?

Ki a fene mondta egyáltalán, hogy lehet jobban meg kevésbé jobban muszlimnak lenni?!

$pi$ 2016.08.05. 20:12:57

@pitcairn2: "az államba vagy a demokráciába vetett hit és a tradicionális vallások között minden további nélkül lehet párhuzamot vonni"

Párhuzamot vonni Adolf Hitler és a lépegető exkavátor közt is lehet, csak túl nagy jelentőségű következtetéseket kár levonni az ilyen párhuzamokból.

A vallásos hit lényege, hogy elfogadunk olyan dolgokat valóságosnak, amikre semmiféle bizonyíték nincs. Ez az, amit hitnek nevezünk.

A demokráciában vetett hit nyilván valami olyasmit jelent, hogy "hiszem, hogy a demokrácia működik". Mivel rengeteg bizonyíték van arra, hogy működik (azaz tudjuk, hogy bizonyos környezetben bizonyos hatékonysággal működött már) ezért ez nem ugyanaz a hit, nem dolgok bizonyíték nélkül való elfogadása.

Azt hiszem, hogy ha elengedem a poharam, akkor leesik.

Egy vallásos ember azt hiszi, hogy a föld hatezer éves, egy nap alatt teremtette egy isten.

A két hit közt vonhatsz párhuzamot ugyan, de ettől még két nagyon különböző dologról van szó.

2016.08.05. 20:15:04

@$pi$:

segíthetek?

az 2vh utáni európai törvények a talmudból erednek, a talmudista gondolkodást jelenítik meg. a muszlimok pontosan tisztában vannak vele, náluk ennek megismerése vallásfilozófiai követelmény. az európaiak nem tudják és nem érzékelik, a propaganda meg nem beszél erről. a keresztények hangoskodnak hogy elnyomják az eu régi jogrendjében még meglévő keresztény normákat de a média ezt is semlegesíti. (még a fidesz média is, itt van az orrod előtt a "mandiner keresztény" mint tökéletes példa)

szóval ha shariát szeretnének akkor nagyon igazuk van, a sharia a torából nőtt ki, ahhoz áll közel. a talmudizmus európai normákkal elfogadhatatlan, ezért lázad ma már mindenki a jog uralma ellen mert a felvilágosodás reformáció humanizmus igazság elveknek nem felel meg. a sharia tud igazságos lenni, nem az extrém kivételeket kellene nézned hanem a shariára épült muszlim jogrend másfél milliár emberének boldog életét. mert annyira azért nem rossz ott, különben nem millió hanem milliárd jönne.

úgy általában: mindig jössz a kivételekkel meg extremitásokkal és próbálod általános jellemzőként felhozni. ez mucsán biztos nagyon bejön neked, de itt sokunk utazik rendszeresen a világban, tudjuk látjuk tapasztaljuk, szóval ilyenekkel nem fogsz célt érni.

pitcairn2 2016.08.05. 20:22:04

@$pi$:

"Egy vallásos ember azt hiszi, hogy a föld hatezer éves, egy nap alatt teremtette egy isten."

a több milliárd éve táguló világegyetem elmélete egy katolikus lelkésztől indult a Leuven-i katolikus egyetemről...

A táguló Világegyetem és az Ősrobbanás elméletének kidolgozása
hu.wikipedia.org/wiki/Georges_Lema%C3%AEtre#A_t.C3.A1gul.C3.B3_Vil.C3.A1gegyetem_.C3.A9s_az_.C5.90srobban.C3.A1s_elm.C3.A9let.C3.A9nek_kidolgoz.C3.A1sa

XII. Pius pápa pedig olyan szinten fellelkesült az elmélet kapcsán, hogy majdnem egyházi doktrína szintjére emelte:)

"By 1951, Pope Pius XII declared that Lemaître's theory provided ___a scientific validation for Catholicism___. However, Lemaître resented the Pope's proclamation, stating that the theory was neutral and there was neither a connection nor a contradiction between his religion and his theory"

en.wikipedia.org/wiki/Georges_Lema%C3%AEtre

a pápát a jelek szerint nem zavarták az évmilliárdok...

pitcairn2 2016.08.05. 20:24:37

@$pi$:

Einstein számára azonban kezdetben nagyon meredek volt ez az elmélet...

youtu.be/xhLQ_b3bKdI?t=33

évekig küzdött ellene, fantasztának titulálva Lemaitre-t...

oszt mégis Lemaitre elmélete lett a mainstream tudományos álláspont...

pitcairn2 2016.08.05. 20:29:07

@$pi$:

a demokrácia is csak mítoszokra épül:)

I. A demokrácia mítoszai
libertarius.info/beydem/chap01

pitcairn2 2016.08.05. 20:37:34

@$pi$:

"Azt hiszem, hogy ha elengedem a poharam, akkor leesik."

tisztában vagy azzal, hogy a gravitációs elmélet egy vallásos révületbe és miszticizmusba süllyedt elme szüleménye? :)

Isaac Newton's occult studies
en.wikipedia.org/wiki/Isaac_Newton%27s_occult_studies

Secret Life of Isaac Newton (HD) - Full Documentary
www.youtube.com/watch?v=HdXM8-KASQc

$pi$ 2016.08.05. 20:43:09

@az igazmodó juhász: "az 2vh utáni európai törvények a talmudból erednek, a talmudista gondolkodást jelenítik meg. "

Jah, azért tanítanak most is talmudot a jogi egyetemeken és nem római jogot... ó várj csak!

Ember! Hogy mondhatsz ilyet?!

pitcairn2 2016.08.05. 20:43:34

@az igazmodó juhász:

az ezoterikus bibliai próféciák lazán megférnek a természettudományos munkássággal:)

In 1704, Isaac Newton Predicts the World Will End in 2060
www.openculture.com/2015/10/in-1704-isaac-newton-predicts-the-world-will-end-in-2060.html

$pi$ 2016.08.05. 20:46:25

@pitcairn2: "a több milliárd éve táguló világegyetem elmélete egy katolikus lelkésztől indult a Leuven-i katolikus egyetemről..."

Az nem elmélet volt, hanem csak egy ötlet. Indiában már idétlen idők óta vallási tanítás.

namost három dolog lehet: vagy tágul, vagy zsugorodik vagy állandó. ha véletlenszerűen választasz, akkor cirka 33%-os eséllyel eltalálod.

Gondolom nem akarod azt sugallni, hogy az egész vallás igaz, ha ezt az egyet eltalálják. :D

$pi$ 2016.08.05. 20:48:05

@pitcairn2: "Einstein számára azonban kezdetben nagyon meredek volt ez az elmélet..."

Einstein a komplett kvantummechanikát nem fogadta el. És? Tévedett.

2016.08.05. 20:51:12

@$pi$:

a jog és a jogfilozófia nem ugyanaz. a római jogot tanítják nem alkalmazzák, megismerik a múltat.

az egyes jogok lehet hogy kötődnek a rómaihoz, természetes ilyen kontinuitás, a jogrend filozófiája viszont megváltozott, talmudista lett. egyszóval mondva "értékalapú", de ez erősen sántít, szóval módjával.

oké, oké, most hallottad először, olyan mint barlangi halnak a napfény.
azaz: nem érted.
de talán elindul egy gondolatsor benned amikor már tudod hogy mit lehet ott látni.

ez nem azt jelenti hogy beszélgetni akarok veled, szóval most kiszálltam

pápá.

pitcairn2 2016.08.05. 20:56:17

@$pi$:

a betű szerinti és a képletes Biblia-értelmezés közötti különbség megvan?

az utóbbi esetében semmilyen ellentét sem áll fenn a tudományos munkássággal...

pl. ha már tudományos előfutárokat keresel Darwin előképét sokan Szent Ágostonban vélik megtalálni:)

"Mivel Ágoston nem ismerte az ’evolúcióelmélet’ kifejezést, Ő a teremtés folytonosságáról beszélt: „Amint a fa magvát szemlélve azt mondjuk, hogy benne van a gyökérzet, a törzs, az ágak, a gyümölcsök és a levelek, de nem azért mert már léteznek, hanem mert ebből lesznek, a Szentírás is ily módon mondta, hogy kezdetben alkotta Isten az eget és a földet, mintegy az ég és a föld magvát, midőn még kúszaságban volt az ég és a föld anyaga.”
Hogy Ágoston valamilyen értelmes fejlődéselméletről, észcsirákról beszél az világosan látható a következő részből is „..A természetben zajló valamennyi folyamatnak megvannak a maguk természeti törvényei, s mivel az értelemmel nem bíró lélek is teremtmény, a benne munkáló törekvéseket is ilyen törvények határozzák”. Azaz léteznie kell egyfajta törvényszerűségnek ami alapján az almamagból almafa lesz és nem, mondjuk körte."

Szent Ágoston tanítása a világ teremtéséről
hu.wikipedia.org/wiki/Szent_%C3%81goston_tan%C3%ADt%C3%A1sa_a_vil%C3%A1g_teremt%C3%A9s%C3%A9r%C5%91l

pitcairn2 2016.08.05. 20:57:46

@$pi$:

és egy katolikus papnak volt igaza

ne feledjük innen indítottál:

"Egy vallásos ember azt hiszi, hogy a föld hatezer éves, egy nap alatt teremtette egy isten."

már megbocsáss de ez ebben a formában egy ménkű nagy bullshit...

pitcairn2 2016.08.05. 21:02:14

@$pi$:

és ez a gyönyörű ágostoni gondolat se sikkadjon el:)

"A Teremtés Könyvét, de az egész Szentírást sem szabad szó szerint értelmezni mivel ez, Ágoston szerint, egyenlő lenne az __istenkáromlással__. Az egész Szentírás az ember gyöngeségeihez mérten, emberi nyelven beszél, ezért elbeszéléseit ennek a fényében kell értelmeznünk."

hu.wikipedia.org/wiki/Szent_%C3%81goston_tan%C3%ADt%C3%A1sa_a_vil%C3%A1g_teremt%C3%A9s%C3%A9r%C5%91l

azért az vhol aranyos, hogy az Ágoston rendi szerzetesek később is ringbe szálltak a darwini tanok megmentéséért, elvégre azok Gregor Mendel - Ágoston rendi apát - nélkül kb. a történelem szemétdombjára kerültek volna:)

Mendel, Darwin and Evolution
www.scientus.org/Mendel-Darwin.html

pitcairn2 2016.08.05. 21:08:30

@$pi$:

tudtommal még Einstein is statikus rendszerben gondolkodott, szóval a Lemaitre-i __táguló__ világegyetem meglehetősen szokatlan elképzelés volt, a kedves papbácsi is Einstein relativitás elmélete mentén jutott el erre a következtetésre...

$pi$ 2016.08.05. 21:11:48

@pitcairn2: "már megbocsáss de ez ebben a formában egy ménkű nagy bullshit... "

Azt írtam példaképpen, hogy "egy vallásos ember azt hiszi". Vannak ilyen keresztények úgy hívják őket, hogy "young-earth creationists" és amerikában van belőlük vagy 31 millió:

"In short, then, the hard core of young-earth creationists represents at most one in ten Americans—maybe about 31 million people"

ncse.com/blog/2013/11/just-how-many-young-earth-creationists-are-there-us-0015164

Akkor most ebben mi a bullshit?

$pi$ 2016.08.05. 21:15:50

@pitcairn2: "tudtommal még Einstein is statikus rendszerben gondolkodott, szóval a Lemaitre-i __táguló__ világegyetem meglehetősen szokatlan elképzelés volt"

Nem volt szokatlan, másoknak is eszükbe jutott. Sőt, igazából Einsteinnek ki is jött az egyenleteiből, egy külön konstanst kellett bevezetnie az egyenletekbe, hogy kijöjjön a statikus világegyetem.

Ezt később mint a "legnagyobb tévedése" emlegette (Einstein's biggest blunder).

A dolog pikantériája, hogy az uralkodó vélemények szerint a konstansra szükség van, az a világegyetem sajátossága akkor is, ha a világegyetem tágul.

Szóval nem, nem volt szokatlan elképzelés.

pitcairn2 2016.08.05. 21:17:28

@$pi$:

Görögországban i.e. az 5. évszázadban tán általános választójogon alapuló demokratikus szavazással jutottak hatalomra az ateisták?!

erősen kétlem...

nem túlzottan mély ismereteim szerint arrafelé meglehetősen veszélyes volt az ateizmussal kacérkodni...

"Szókratész azt hirdette, hogy a törvény ellen lázadni nem szabad, és a rossz törvényt is meg kell tartani. Csak egyszer került konfliktusba önmagával, mikor irigyei és ellenfelei ___halálra ítélték istentelenség___ vádja miatt, mivel azt állította, hogy a bálványok nem istenek."
hu.wikipedia.org/wiki/Sz%C3%B3krat%C3%A9sz#Sz.C3.B3krat.C3.A9sz_hal.C3.A1la

"Arisztotelészt a makedón-ellenes párt – köztük olyan akadémisták, akik régebben a legközelebbi barátai voltak, illetve egyes szakmai ellenfelei – azonnal üldözőbe vette és ___istensértés___ (ασεβεια = aszebeia, „istentelen cselekedet”, szentségtörés) ürügye alatt a bírák elé állította"

hu.wikipedia.org/wiki/Arisztotel%C3%A9sz#K.C3.A9s.C5.91i_.C3.A9vek

fehérfarkas 2016.08.05. 21:17:59

@$pi$: "Valahol kisiklottak a gondolataid. Mikor is mondtam én bárkire, hogy "nem elég muszlim"? Egyáltalán mikor mondtam, hogy egy kicsit is érdekel, hogy ki mennyire muszlim?
Ki a fene mondta egyáltalán, hogy lehet jobban meg kevésbé jobban muszlimnak lenni?! "

Én feltettem egy konkrét kérdést azok után, hogy te iszlám államozol, meg sáriázol, no go zónázól, meg a muszlimok iszlám államot akarnak Európában is.
Éppen ezért jó lenne, ha konkrétan leírnád mit értesz iszlám állam alatt. Csakhogy mi, akik veled kommunikálunk tudjuk mit értesz alatta. Mert nehéz úgy kommunikálni valakivel, hogy azt sem tudjuk mit ért a különböző kifejezések alatt.
Szóval mit értesz iszlám állam alatt?

És amit iszlám állam alatt értesz, az mennyire egyezik azokkal a példákkal, amikre hivatkoztál (a no go zónákat létrehozó, sáriáért tüntető salafik)?
Ezért kérdeztem, hogy vajon Jordánia és Marokkó eléggé iszlám államok, vagy sem?
Csak mert az általad emlegetett salafik/wahhabik példái alapján Jordánia és Marokkó nem igazi iszlám államok.
Egy kis történelem fiam. Nem is kell több mint 1000 évet visszamenni a történelemben. Elég csak egyetlen évszázadot, amikor a 20. sz. első felében a britek segítségével a wahhabita Szaúd törzs Arábiából elüldözte Mohamed próféta családjának egyenesági leszármazottait, a Mekkát és Medinát őrző Hasemita dinasztiát. A britek ezért cserébe a Hasemitáknak adták Jordánia és Irak trónját. Irakban a Hasemitákat egy puccsal leváltották fél évszázaddal ezelőtt, de Jordániában a mai napig a Hasemita dinasztia uralkodik.
Szóval Mohamed próféta családjának egyenesági leszármazottait elüldöző szalafik/wahhabik vagy Mohamed próféta családjának egyenesági leszármazottai, akik 13 évszázadon át őrizték a 2 szent várost (Mekkát és Medinát) képviselik az igazi iszlámot?

Vagy egy olyan érzésem, hogy te a szalafikat/wahhabikat választod. Nem is csodálkozom ezen, mert a szélsőségesek vallástól és etnikumtól függetlenül mindig megtalálják egymást. Miért? A gyűlölet, utálat, frusztráció, kirekesztés, hatalmi gőg, felsőbbrendűségi érzés miatt, ami összeköt titeket, és amiben megegyeztek. Pont ezek miatt vagytok szélsőségesek. A te iszlamofóbiád és a wahhabik/szalafik között csupán nüansznyi a különbség: csupán a gyűlöletek és a kirekesztettek tárgyában van különbség.

pitcairn2 2016.08.05. 21:18:59

@$pi$:

pl. az általánosítás...

a szélsőségek összemosása a főárammal meg hasonlók...

$pi$ 2016.08.05. 21:20:52

@pitcairn2: "a darwini tanok megmentéséért, elvégre azok Gregor Mendel - Ágoston rendi apát - nélkül kb. a történelem szemétdombjára kerültek volna:)"

Kizárt. Darwin soha nem olvasta a Mendeli kísérletek leírását. Mendel feljegyzéseit jóval a halála után, cirka 1900-ban fedezték fel újra, mármint akkor olvasta el valaki olyan, aki felismerte a jelentőségüket.

Darwin az elméletei bizonyításához nem hasznáhatta fel a Mendel szabályokat, pedig nagy segítség lett volna. Ráadásul Mendel felvette vele a kapcsolatot, csak Darwin nem olvasta el a leveleit. Sok volt a spam. :)

$pi$ 2016.08.05. 21:22:44

@fehérfarkas: "Szóval mit értesz iszlám állam alatt?"

Leírtam. Azt értem alatta, hogy az államot (törvénykezés, hatalmi ágak, rendfenntartás) az iszlám vallás alapelvei alapján szervezik meg.

Ellentétben az európai szekuláris állammal.

pitcairn2 2016.08.05. 21:23:53

@$pi$:

"Szóval nem, nem volt szokatlan elképzelés.
"

el nem tűnik helytállónak, mivel korábban csak Alexander Friedmann állított effélét

en.wikipedia.org/wiki/Alexander_Friedmann

ő azonban 1925-ben elhalálozott és így nem tudta diadalra vinni az elméletet

pitcairn2 2016.08.05. 21:27:38

@$pi$:

a spamolást te kezdted a hülyeségeiddel a Darwin-i tanok meg kb. futóhomokon álltak a Mendelhez kötődő genetika nélkül...

nem véletlenül voltak a XX. század első felében folyamatos defenzívában...

The eclipse of Darwinism
en.wikipedia.org/wiki/The_eclipse_of_Darwinism

tetszik nem tetszik Darwin tanait egy Ágoston rendi apát mentette meg:)

$pi$ 2016.08.05. 21:28:07

@fehérfarkas: "Egy kis történelem fiam."

Próbálj meg normálisan társalogni. Nem vagyok a fiad.

"Ezért kérdeztem, hogy vajon Jordánia és Marokkó eléggé iszlám államok, vagy sem?"

De most komolyan ki a fenét érdekel ez? Marokkóban annyira csinálnak iszlám államot, amennyire akarnak. Annyi kezet vágnak, amennyit akarnak, ha annyira iszlám államot akarnak, hogy legyen kövezés az ő dolguk, ha a kövezést elhagyják az ő dolguk.

Én európában szekuláris államot akarok. Semennyi iszlám, egy darab sem. Ha ők is büntetni akarják a lopást meg mi is, az egy dolog, de vallási alapon levezetett, vallási okokból megtartott, vallási eredettel magyarázott államot nem akarok.

Sem iszlámot sem pedig keresztényt. Nem akarom, hogy vasárnap tilos legyen boltba menni vagy tejfölös csirkepaprikást enni.

pitcairn2 2016.08.05. 21:31:31

@$pi$:

Észak Koreában is szekuláris állam van, óh be szép is az:)

www.youtube.com/watch?v=JbEUFVAkM34

PS.: remélem érted a célzást:)

$pi$ 2016.08.05. 21:34:08

@pitcairn2: "a spamolást te kezdted a hülyeségeiddel a Darwin-i tanok meg kb. futóhomokon álltak a Mendelhez kötődő genetika nélkül..."

Nem, nem értetted. Annak idején Darwint spammolták. Híres lett és nagyon sok levelet kapott, így lehetett az, hogy Mendel leveleit felbontatlanul találták meg a hagyatékában.

"a Darwin-i tanok meg kb. futóhomokon álltak a Mendelhez kötődő genetika nélkül..."

Nem felejtődtek el Mendel segítsége nélkül sem.

"tetszik nem tetszik Darwin tanait egy Ágoston rendi apát mentette meg:)"

Hát ennek semmi értelme nincs. A fajok eredete c. könyv negyven évvel a Mendeli kísérletek közismertté válása előtt már nagyon népszerű volt.

És amúgy mit akarsz ezzel bizonyítani? Mivel Mendel ügyesen kíséletezett a borsóval ezért nyilván igaza volt, Jehova az isten és nem Hórusz vagy Jupiter?

Mendel biztos okos ember volt, Einstein is az volt. Egy csomó dologban nyilván mindketten tévedtek.

pitcairn2 2016.08.05. 21:36:27

@$pi$:

kb. annyit, hogy Darwin felvázolt egy elméletet amelyet egy Ágoston rendi szerzetes __igazolt__

Darwin képtelen volt erre...

érdekes ötletei voltak, ennyi:)

$pi$ 2016.08.05. 21:38:16

@pitcairn2: "Észak Koreában is szekuláris állam van, óh be szép is az:)"

Nem hiszem, hogy szekuláris vagy ateista állam lenne. Gyakorlatilag istenként tisztelik az állam csúcsvezetőit.

De: nem mondtam, hogy a szekuláris állam okvetlenül jó. Lehet azt rosszul is csinálni.

Ha főzöl egy bablevest és brikettet teszel bele, az rossz. De ha kihagyod belőle a brikettet még mindig lehet rossz, végtelenül sok dologgal el lehet rontani egy bablevest.

$pi$ 2016.08.05. 21:40:01

@pitcairn2: "kb. annyit, hogy Darwin felvázolt egy elméletet amelyet egy Ágoston rendi szerzetes __igazolt__

Darwin képtelen volt erre..."

Ez egészen biztosan nem igaz. Túlértékeled Mendel jelentőségét és nagyon alulértékeled Darwint. Mondom: történelmi tény, hogy Darwin képes volt megvédeni az evolúciós elméletet a Mendeli kísérletek nélkül is.

$pi$ 2016.08.05. 21:43:16

@pitcairn2: "mi több, igazi ateista Paradicsom:)"

Keress rá erre:

"Today, Juche is no longer just an ideology, but a full-fledged religion that worships Kim Il Sung as god, and his son, Kim Jong Il as the son of god. Whether or not Kim Jong Un is now worshipped as the grandson of god remains to be seen."

Mondom, elterjedt nézet, hogy a Juche már egy teljesen kifejlett vallás, az állam vezetőit istenként imádják.

pitcairn2 2016.08.05. 21:44:01

@$pi$:

a nagy monoteista vallások legfőbb értéke talán az volt, hogy leszámoltak a __földi istenekkel__

elvégre anno rengeteg volt ezekből, hisz minden valamire való uralkodó istennek titulálta magát...

és láss csodát ezek a földi istenek (vagy a demokratikus rendszerben a titokzatos isteni szikrával megáldott grémiumok...) újra előkerültek a naagy szekuláris hajcihő keretében...

$pi$ 2016.08.05. 21:50:18

@pitcairn2: "a nagy monoteista vallások legfőbb értéke talán az volt, hogy leszámoltak a __földi istenekkel__"

A kereszténység nem monoteista, földi isten is van benne.

Továbbá ha a kevesebb isten jobb, akkor az ateizmus a legjobb, nem? :D

"hülyeség..."

Hogy a fenébe tudsz tényekkel vitatkozni? Darwin "fajok eredete" című könyve negyven éven keresztül volt népszerű, ismert és sokak számára elfogadott, ugyanakkor persze rengeteget vitatott mire felfedezték, hogy hoppá, volt egy Mendel nevű vidéki szerzetes, aki az öröklődés szabályairól írt feljegyzéseket.

Hogy mondhatod, hogy a Darwini mű elfelejtődött volna Mendel nélkül, amikor Mendel nélkül került be a köztudatba és vetette meg a lábát tudományos körökbe.

$pi$ 2016.08.05. 21:52:37

@pitcairn2: "és láss csodát ezek a földi istenek (vagy a demokratikus rendszerben a titokzatos isteni szikrával megáldott grémiumok...) újra előkerültek a naagy szekuláris hajcihő keretében... "

Nehogy már az észak korai szörnyűség a szekularizáció miatt jöjjön ám létre! Az egyik vallás kiszorítja a többit, szörnyű szenvedéseket okoz és ezt te a szekularizációra akarod kenni?

Ugye nem vagy ennyire elvakult?

$pi$ 2016.08.05. 22:17:03

@pitcairn2: Itt egy érdekes video, most kezdtem el nézni:

www.youtube.com/watch?v=vCvUPlsixHQ

Az elején elmondja a csávó, hogy amikor a 20. sz. elején újrafelfedezték Mendel munkáját a Darwini evolúciós elmélet fura módon nagyobb kétkedéssel találkozott mint előtte.

Azaz nem növelte, hanem csökkentette a Darwini elmélet elfogadottságát.

Ezt mondjuk nem tudtam. :)

$pi$ 2016.08.05. 22:21:34

Viszont pont azt mondja a csávó, mint amire előtte pár perccel gondoltam. A Darwini elmélet fokozatos változásokra koncentrált, Mendel viszont diszkrét tulajdonságokat vizsgált.

Ha tanulmányozod a Mendeli szabályokat, akkor úgy tűnik, hogy azok a tulajdonságok, amiket Darwin a szelekcióval magyarázott valójában rejtetten benne voltak a szülőkben is.

Igazából abban a korban majdhogynem egy konkurrens elméletnek látszik Mendel munkája és nem bizonyítéknak az evolúciós elmélet mellett.

Erre pár perccel ezelőtt jutottam és tényleg ezt mondja a csávó. Jó dolog az indexen megvitatni dolgokat, mindig tanulok belőle valamit. :)

fehérfarkas 2016.08.05. 22:34:40

@pitcairn2: "a több milliárd éve táguló világegyetem elmélete egy katolikus lelkésztől indult a Leuven-i katolikus egyetemről..."

Pontosan :)
Sajnos kevés keresztény tudja ezt.
Ahogyan azt is csak kevés keresztény tudja, hogy milyen sok püspök és bíboros volt tudós is egyben, sőt az egyik pápa is az volt.

Bár $pi$ nem igazán fog örülni annak, amikor megtudja, hogy az a tudós pápa, akire gondolok az II. Szilveszter pápa volt, aki a mi Szent István királyunknak a Szent Koronát adta. II. Szilveszter fiatal kori nevén Gerbert d'Aurillac néven az akkor a Cordobai Kalifátushoz tartozó Cordobában, Sevillában és a mai Marokkó területén található Fezben tanult.

A vallás nincs ellentétben a tudománnyal. A butaság van ellentétben a tudománnyal. De a butaság, tudatlanság vallásfüggetlen.

fehérfarkas 2016.08.05. 22:40:39

@pitcairn2:
Isten 6 nap alatt hozta létre a világot egy félremagyarázás. Eredetileg nem 6 db 24 órás napról van szó, hanem 6 korszakról. Hogyan is lehetne 24 órás nap akkor, amikor még Isten meg sem teremtette a csillag és bolygórendszereket, így a mi Földünket és Napunkat sem? :D
A Koránban az eredeti arab szöveg sem 24 órás napról ír, hanem korszakról, 6 korszakról.
És miután az Ószövetség eredetileg héberül lett írva, amit görögre, majd a görögből fordítottak latinra. Ezért érdemes megnézni, hogy zsidó rabbik hogyan értelmezik az eredeti héber alapján. Ugyanúgy, ahogyan a muszlimok a Korán alapján: 6 korszaknak értik és nem 6 db 24 órás napnak.

fehérfarkas 2016.08.05. 22:47:07

@$pi$: "Gondolom nem akarod azt sugallni, hogy az egész vallás igaz, ha ezt az egyet eltalálják. :D "

Mi van akkor, ha mégis igazak a monoteista vallások? Sőt még néhány politeista is, csak azok az évezredek során annyit torzultak, hogy már rá sem lehet ismerni az eredeti tanításra?

"A kereszténység nem monoteista, földi isten is van benne. "

Attól függ melyik irányzatában.
Meg fogsz lepődni, de a Koránban Jézus ugyanúgy Messiás mint a Bibliában. Csupán a Szentháromságot nem fogadja el az iszlám, ahogyan az őskeresztény egyházak, vagy a zsidók sem.
Az őskeresztény (niceai zsinat) előttiek többsége tagadja a Szentháromságot, és a Közel-Keleten a mai napig fennmaradtak ezen egyházak. Európában a katarok meg a vizigótok is tagadták a szentháromságot, de a római katolikus egyház a katarokat kiirtotta, a vizigótokat pedig az inkvizícióval rákényszerítette a szentháromság elismerésére.
A modernebb nyugati keresztény irányzatok közül pedig a Jehova Tanúi, Living Church of God, Oneness Pentecostals, Members Church of God International, Unitarian Universalist Christians, the United Church of God és a Church of God (Seventh Day) kisegyházak és szekták nem ismerik el a Szentháromságot.

Mint írtam, az őskeresztények nem tartják Jézust isten fiának, és nem ismerik el a szentháromságot.
Az őskeresztények közül kevés egyház vagy irányzat maradt fent, közülük a legismertebbek a monofizita keresztények sem fogadják el a szentháromságot (ők isten emberi megjelenésének tartják: Jézusnak csak egy isteni lényege van) - legnépesebb csoportjuk a kopt keresztények (Egyiptom, Szíria, Jordánia, Palesztina/Izrael, Libanon, Irak, Szudán),
ahogyan a nesztoriánusok sem (Jézus egyetlen személy, de két önálló természete van: egy emberi és egy isteni - az isteni természete nem isten fia, hanem maga az isteni, vagyis kezdet nélküli, ami az idők előttről származik, az emberi természete pedig az, ami Szűz Máriától származik) - őket asszir keleti egyháznak is szokták hívni, egészen Szent Tamás apostolig mennek vissza, aki még az 1. században alapított egy kis keresztény közösséget.
Az asszír keresztények a saját meghatározásuk szerint az egyetemes kereszténység egyetlen legitim örökösei, amely egyedüliként őrizte meg Jézus és a 12 apostol tanításait változtatás nélkül (jelenleg: Szíria, Libanon, Irán, Irak, Jordánia, Palesztina/Izrael, Szudán, Örményország, Oroszország).
Vannak még ennél a kettőnél kisebb őskeresztény egyházak és irányzatok Etiópiában, Eritreiában, Örményországban, Törökországban, sőt még Indiában is (Indiába Perzsián keresztül terjedt el a kereszténység).

Mint látható, a keresztények sem egységesek Jézust illetően.
Minél régebbre megyünk vissza az időben, minél közelebb megyünk időben Jézus korához, annál inkább az látjuk, hogy a Szentháromságot a korai keresztény közösségek még nem is ismerték (ott van Szíriában Maaula és Saidnaya, ahol a mai napig a krisztus korabeli arámi dialektust beszélik) - azt majd csak a 3. században Tertullianus használja először a Szetháromság kifejezést.
És a 4. sz-ban a konstanti (nikeai) zsinat után lett a Szentháromság hivatalosan beemelve a kereszténységbe, de nem mindenki fogadta el. Ezért jött létre az ariánizmus, akik tagadták a Szentháromságot (csak őket eretneknek nyilvánították, de a Toledói Gót Királyságban pár évszázadig államvallássá vált).

pitcairn2 2016.08.05. 22:49:35

@$pi$:

és mindez mit változtat azon, hogy végül Mendel eredményei segítségével igazolták Darwin elméletét?

"Mendel saw both randomness and reason in his results. In some ways, Mendel's genetics was similar to a dice game. Any roll of two dice could result in any of 11 different results, 2 through 12. But if you roll long enough you will see patterns. For instance, you might notice that 7 will come up 6 times as often as a 2. One of Mendel's innovations was to look at the inheritance of traits as a random event and analyze the results based on probabilities. This may have been one reason why his paper was ignored. ____Random events, statistics and probabilities were part of the language used by nineteenth century physicists, but not nineteenth century biologists.____"

www.scientus.org/Mendel-Darwin.html

pitcairn2 2016.08.05. 22:50:29

@fehérfarkas:

a vallás tudomány "ellentét" egy mesterségesen generált baromság:)

pitcairn2 2016.08.05. 22:55:40

@$pi$:

az meg már csak a hab a tortán, hogy a "racionális" Darwin lényegében "lírára" alapozta a érvelését, míg az Ágoston-rendi szerzetes már a XIX. században matematikai-statisztikai módszerekkel operált:)

fehérfarkas 2016.08.05. 22:56:22

@$pi$: "Leírtam. Azt értem alatta, hogy az államot (törvénykezés, hatalmi ágak, rendfenntartás) az iszlám vallás alapelvei alapján szervezik meg.
Ellentétben az európai szekuláris állammal. "

Az ISIS ennek megfelel? A no go zónákat létrehozó és sáriát követelő salafik/wahhabik elképzelései ennek megfelelnek?
Mert, ha igen, akkor az azt jelenti, hogy a több mint 40 muszlim ország közül egyik sem felel meg ennek. Sőt, még az egykori kalifátusok sem feleltek meg ennek.

Választhatsz: az ISIS és a szalafik/wahhabik képviselik az iszlámot, vagy a több mint 40 muszlim ország az 1,6 milliárd lakosságukkal? A kettő kizárja egymást.

Egyébként a no go zónákat létrehozó muszlimokat maguk az ottani muszlim vallási vezetők is elítélték, és a helyi rendőrség helyi muszlimok segítségével lép fel ellenük.

fehérfarkas 2016.08.05. 22:59:38

@pitcairn2: "a vallás tudomány "ellentét" egy mesterségesen generált baromság:) "

Pontosan. Vannak akik egyben pont olyan erősen hisznek, mint a vallásosak közül az ún. bigottak a saját vallásértelmezésükben.

Van egy muszlim mondás, ami nem pont ezzel van kapcsolatban, de ide is érvényes:
"Ha felvetted a vallást, és utána erőszakosabb, bezárkózottabb, nagyképűbb, önzőbb lettél, akkor te valójában nem Istenben hiszel, hanem a saját egódban"

fehérfarkas 2016.08.05. 23:18:45

@$pi$: "De most komolyan ki a fenét érdekel ez? Marokkóban annyira csinálnak iszlám államot, amennyire akarnak. Annyi kezet vágnak, amennyit akarnak, ha annyira iszlám államot akarnak, hogy legyen kövezés az ő dolguk, ha a kövezést elhagyják az ő dolguk."

Ember!!! Ez a vita tárgya, hogy vajon te mit értesz iszlám állam alatt. Hiszen te hoztad fel ezt a témát. De olyan példákkal támasztottad alá, aminek semmi köze egy iszlám államhoz.
Marokkót és Jordániát pedig nem véletlenül hoztam fel. Mohamed próféta az iszlám vallás egyik kulcs alakja. A 2 országot pedig Mohamed próféta családtagjainak közvetlen vér szerinti leszármazottai vezetik (sőt, Marokkó történelmében ez a 3. olyan uralkodó dinasztia, amelyik a próféta családtagjához tudja visszavezetni a vérvonalát). Vajon ők értelmezik helyesen az iszlámot, vagy az ISIS és a szalafi/wahhabi szélsőségesek?
De említhetném Egyiptomot is, ahol a kairói al-Azhar egyetem és mecset évszázadok óta a szunnita iszlám világ szellemi központja. Vajon ők értelmezik helyesen az iszlámot, vagy az ISIS és a szalafi/wahhabi szélsőségesek?

"Én európában szekuláris államot akarok. Semennyi iszlám, egy darab sem. Ha ők is büntetni akarják a lopást meg mi is, az egy dolog, de vallási alapon levezetett, vallási okokból megtartott, vallási eredettel magyarázott államot nem akarok.
Sem iszlámot sem pedig keresztényt. Nem akarom, hogy vasárnap tilos legyen boltba menni vagy tejfölös csirkepaprikást enni. "

Már megint hülyeségeket beszélsz. A vasárnapi boltzárás a kereszténységgel ellentétes. A vasárnap eredeti jelentése vásárnap. A keresztény középkorban vasárnap voltak a vásárok. Vagyis a vasárnap a kereskedelem napja volt.
Egyébként a kommunizmussal/szocializmussal, meg a munkásmozgalmi sztrájkokkal és szakszervezetek létrejöttével terjedt el Európában először a szabad szombat, majd a 2 szabadnapos hétvége.
A középkorban egyáltalán nem volt szabadnapos hétvége. Már csak azért sem, mert a mezőgazdasági szezon alakította a munkabeosztást a feudális társadalomban. Télen a parasztok alig dolgoztak, mert nem volt mit a téli időjárás miatt (nem volt mit vetni és szüretelni/aratni). Tavasztól őszig viszont vetni/ültetni, majd szüretelni/aratni kellett addig, ameddig az adott folyamatnak az ideje volt. A parasztok és jobbágyok számára voltak persze tavasztól őszig is szünetek. Messze több mint manapság: az összes vallási ünnep, a földesúr születésnapja, a földesúr új gyermekének születésének napja (ezt több napos szünet), meg a vásárnapok (akkor csak a kereskedők dolgoztak - de ők ebből éltek meg, amit eladtak). Sőt, akkoriban 1-1 ünnep nem 1 napig tartott, hanem több napon keresztül.
A heti 2 munkaszüneti napnak a feudalizmus lebontása utáni ipari korszakban lett értelme, amikor egész évben folyamatos volt a munka évszaktól és időjárástól függetlenül.

pitcairn2 2016.08.05. 23:50:11

@fehérfarkas:

mélyen egyetértek az alábbival:)

"Vagy egy olyan érzésem, hogy te a szalafikat/wahhabikat választod. Nem is csodálkozom ezen, mert a szélsőségesek vallástól és etnikumtól függetlenül mindig megtalálják egymást. Miért? A gyűlölet, utálat, frusztráció, kirekesztés, hatalmi gőg, felsőbbrendűségi érzés miatt, ami összeköt titeket, és amiben megegyeztek. Pont ezek miatt vagytok szélsőségesek. A te iszlamofóbiád és a wahhabik/szalafik között csupán nüansznyi a különbség: csupán a gyűlöletek és a kirekesztettek tárgyában van különbség.
"

annamanna 2016.08.06. 05:53:09

@Bell & Sebastian: Tény, hogy ezeknek a derék, szorgalmas, becsületes, áldozattudatú, keményen dolgozó muszlim terrorista kisembereknek a megélhetési forrása az uniós segíly: 444.hu/2016/08/05/a-parizsi-merenylok-szocialis-tamogatasbol-eltek-mikozben-a-terrortamadast-terveztek

"A Wall Street Journal cikke szerint ezek az esetek is jelzik, milyen súlyos problémákkal szembesül az európai jóléti rendszer. Egyrészt fontos szerepe van a szegénység elleni küzdelemben, és a bevándorlók integrálásában. Másfelől viszont egyelőre nem találták meg a módját annak, hogyan ne váljon a rendszer terroristák finanszírozójává is egyben."
"törvényt kellene módosítani, például Belgiumban, mert a jelenlegi szabályok szerint csak akkor lehet megvonni a támogatást, ha valakit már elítélték terrorizmus miatt, vagy elhagyja az országot.
A pénzügyi nyomozók szerint arra nincs bizonyíték, hogy a segélyekből közvetlenül finanszírozták volna a támadásokat. Az viszont biztos, hogy a támadók önmagukat ebből tartották fenn, ez pedig már közvetve a terrorista tevékenység támogatása."
"A nyomozók szerint a diákhitel-csalás, a biztosítási csalások és a rablás is a jellemző bevételi források között vannak.
Maga az Iszlám Állam is utalt arra, hogy az európai szociális hálót ki kell használni, mint bevételi forrás. A 2015-ös "Hogyan éljünk túl nyugaton"-kézikönyvükben is benne van, hogy lehetőség szerint minél több támogatást igényelni kell."

Mi van akkor, ha Bencsik nem zavarodott bele a mondókájába, hanem direkt ír ellentmondásosan?
"Az a fontos, hogy az ember mindig kétértelműen nyilatkozzék! Hogyan is érvényesülhetnénk, ha kötnének minket az elveink?" www.youtube.com/watch?v=lwI8sa9lhTo#t=03m26s

Nem olvastam el dobray cikkét, de valahol ez az értelme a dekonstrukciónak, ahogy azt Orwell is fejtegette az 1984-ben. Addig kell hígítani a szavak értelmét, amíg már nem jelentenek semmit, illetve mindig azt jelentik, amit a hatalom akar, hogy jelentsenek. Miért is ne lehetnének a muszlim terroristák a becsületes, szorgalmas, keményen dolgozó kisemberek, akik félik az Istent - miközben az európai keresztények a vérengző fenevadak, terroristák. Hiszen a jó pápa se állít mást, és őt a Szent Lélek választotta ki...
katolikusvalasz.blogspot.hu/2016/08/katolikus-terrorista-vagyok-papam.html "iszlamista terror merénylet kapcsán azt mondta tulajdonképpen, hogy vannak katolikus erőszaktevők is, pl. anyósgyilkosok, sőt szavakkal is lehet ölni, például a fundamentalista katolikusok. Ez természetesen az értelmes kategóriák értelmetlen összemosása" "(Csúsztatás 1: a kérdés kiforgatása)" "(Csúsztatás 2: a terrorizmus fogalmának értelmetlen kiterjesztése)" "Csúsztatás 3: a gyilkosság fogalmának teljesen abszurd (...) kitágítása)"
"Az a fontos, hogy az ember mindig kétértelműen nyilatkozzék! Hogyan is érvényesülhetnénk, ha kötnének minket az elveink?"

$pi$ 2016.08.06. 07:48:56

@fehérfarkas: "Mi van akkor, ha mégis igazak a monoteista vallások?"

Mi van, ha a csillagok háborúja mégis igaz?

$pi$ 2016.08.06. 07:50:44

@fehérfarkas: "Ember!!! Ez a vita tárgya, hogy vajon te mit értesz iszlám állam alatt."

Nonszensz! Miért vitatkoznánk azon, hogy én mit értek iszlám állam alatt. Hatszor elmondtam és még mindig megpróbálod bemesélni, hogy jobban tudod én mit értek alatta? Nagy zsákutca!

$pi$ 2016.08.06. 07:53:02

@fehérfarkas: "Az ISIS ennek megfelel?"

Ahelyett, hogy értelmesen próbálnál meg kommunikálni nekiállsz azon vitatkozni, hogy mit jelent az iszlám vallásra épülő állam. Ami tegyük hozzá olyan egyszerű fogalom, hogy nyilván mindenki érti.

$pi$ 2016.08.06. 07:55:09

@fehérfarkas: "Egyébként a no go zónákat létrehozó muszlimokat maguk az ottani muszlim vallási vezetők is elítélték, és a helyi rendőrség helyi muszlimok segítségével lép fel ellenük. "

A vallás ilyen. Bármit mondasz lesznek olyanok, akik elítélik, nem értenek vele egyet, vitatják.

Ez semmit sem jelent, ettől még egy csomó muszlim akarja őket, ettől még csak egyre több lesz belőlük.

$pi$ 2016.08.06. 08:00:27

@pitcairn2: "az meg már csak a hab a tortán, hogy a "racionális" Darwin lényegében "lírára" alapozta a érvelését, míg az Ágoston-rendi szerzetes már a XIX. században matematikai-statisztikai módszerekkel operált:) "

Darwin munkássága sokkal nagyobb, nagyobb a jelentősége, tudományos értelemben vetten mélyebb, mert magyarázatot ad.

Mendel egy öröklsi mechanist írt le. Előtte is tudtuk, hogy a tulajdonságok öröklődnek, különben nem állt volna neki borsót nemesíteni. Megfigyelt egy dolgot, azt tudományos alapossággal feltérképezte és feljegyezte. Az okokat nem ismerte, a mechanizmust nem ismerte, új tudományos elméletet nem alkotott.

Az evolúció elmélete nyilván sokkal magasabb szintű tudományos eredmény mint a mendeli öröklési szabályos, hiszen az egyik "elmélet", a másik meg "szabályok".

Ez tök nyilvánvaló. Ettől még Mendel egy korrekt tudós volt, aki olyan dolgokat írt le, figyelt meg, amit előtte évezredekig senki sem.

Ad Dio 2016.08.06. 08:01:25

Sok igazság van a leírtakban, de azt azért lássuk be, hogy a nyugat mindent meg is tett azért, hogy a közel kelet (arabok lakta részei) hátrányba kerüljenek: az olaj és a gázvagyont szépen elrabolta, aki pedig útban volt, azt legázolta és széjjelverte. Ha egy arab ezt ma nehezményezi, nem nagyon tudok neki nem igazat adni.

2016.08.06. 08:08:50

"Egy muszlim sem teheti meg, hogy ne tegye fel a kérdést: miért van ez így? Talán vannak, akik azt mondják: mi arabok, mi muszlimok rontottuk el a dolgot. De ez nagyon nehezen elfogadható, hiszen személyiségromboló, az önértékelést kikezdő válasz."

Egy mohamedán sose fogja beismerni, hogy a próféta valamint Allah által alkotott politikai ideológia egy rakás fos.
A saria a tökéletes, isteni jog, a Korán tökéletes, Mohamed a tökéletes ember volt. Pont a fejlődés, reform, haladás alapvető feltétele, a kritika, a kritizálhatóság, a logikus érvelés hiányzik az iszlámból. Miért? Mert tilos. Az az iszlám megsértése lenne, hitehagyás, amiért halál jár. Az iszlám pont azért lett így megalkotva, mert Mohamed nem akarta, hogy változtassanak rajta utódai. Tökéletesen zárt rendszer.

2016.08.06. 08:24:20

@Ad Dio: az iszlám ma is olyan alapvetően, mint a 7. században. Akkor is terjeszkedett, hódított, azóta a nyugat átment 3-4 gyökeres fordulaton. Reformáció, felvilágosodás, feudalizmusból
left kapitalizmus, imperialista birodalmak felbomlása, technológiai ugrások. Az iszlám világban önmagában sose jött létre semmi gyökeresen új. Terjeszkedő rablócivilizáció, hitetlenek adóiból éltek. Most van internetük, meg olajkútjaik, mert ezeket a fehér ember létrehozta. Az olajkitermelésben nem hajlandók öbölmenti országok polgárai melózni. Amerikai, indiai, kínai mérnököket kell odavinni. Az iszlám társadalom az nem egy munkaalapú társadalom. Ha nincs a fehér ember, akkor nincs olajalapú gazdaság se. Meg nincs védőoltás, röntgen se. Vissza kellene a mohamedánokat bombázni a kora középkorba, ahova visszavágynak.

Ad Dio 2016.08.06. 08:30:30

@fehérfarkas:

"Már megint hülyeségeket beszélsz. A vasárnapi boltzárás a kereszténységgel ellentétes. A vasárnap eredeti jelentése vásárnap. A keresztény középkorban vasárnap voltak a vásárok. Vagyis a vasárnap a kereskedelem napja volt. "

Lehet az iszlám teológiához értesz, de a kereszténységhez nem. Amihez meg nem értesz, arról kár nyilatkozni. :-/

A vásárokat az úr napján az egyház nem nézte jó szemmel, csupán praktikus okokból megtűrte, ugyanis ha másik napra kerül, akkor a 6 munkanapból még egy elveszik, ami a középkori termelési rendben nem volt kivitelezhető. Egyébként ennek ellenére néha olyan erős volt az egyház részéről a nyomás, hogy ennek ellenére is betiltották a vasárnapi vásárt és azt szombatra tették át, de ez nem volt életképes.

Ad Dio 2016.08.06. 08:33:35

@karandash:

Értem amit mondasz, de szerintem kicsit egyoldalúan látod a dolgokat. A nyugat nem "segíteni" ment oda, hanem erőszakkal megszerezni ami kell neki. És ebben nem menti fel még az sem, ha az ott élők esetleg tényleg úgy állnak a munkához ahogy leírod (egyébként nem, de ez itt most irreleváns).

Ad Dio 2016.08.06. 08:39:56

@fehérfarkas:

"A vasárnap eredeti jelentése vásárnap."

A szláv nyelvekben a feltámadás napja, a nyugati nyelvekben a "nap napja".
A magyar "vásárnap" - mint ünnepnap - minden bizonnyal a kereszténység előtti időkből származó kifejezés.

2016.08.06. 08:41:59

@fehérfarkas: "Mohamed próféta az iszlám vallás egyik kulcs alakja. A 2 országot pedig Mohamed próféta családtagjainak közvetlen vér szerinti leszármazottai vezetik (sőt, Marokkó történelmében ez a 3. olyan uralkodó dinasztia, amelyik a próféta családtagjához tudja visszavezetni a vérvonalát). Vajon ők értelmezik helyesen az iszlámot, vagy az ISIS és a szalafi/wahhabi szélsőségesek?
De említhetném Egyiptomot is, ahol a kairói al-Azhar egyetem és mecset évszázadok óta a szunnita iszlám világ szellemi központja. Vajon ők értelmezik helyesen az iszlámot, vagy az ISIS és a szalafi/wahhabi szélsőségesek?"

Olyan ez az érvelés, mint azon vergődni, hogy melyik az igazabb, helyesebb bolsevista ideológia, Lenin, Trockij vagy Sztálin irányzata. A baj ott kezdődik, hogy mind egy Marx nevű léhűtő irományaira épül. Az iszlám is szar ahogy van. Ki kellene dobni az összes Koránt a szemétdombra. Nem értem minek ragaszkodnak a buzulmánok egy 7. századi begombázott analfabéta rablógyilkos látomásaihoz. Ami alapvetően rossz, azt nem javítgatni kell, hanem kivágni a picsába.
Ha az iszlám helyét a világban hirtelen átvenné a Repülő Spagettiszörny Egyháza, akkor sok probléma megoldódna. És semmi hátránya nem lenne belőle senkinek. Call pár százezer imámnak el kellene menni rendes munkát végezni...

2016.08.06. 08:49:28

@Ad Dio: hülyeség. Olyan az érvelésed, mint akik azt böfögik, hogy az amerikai indiánoktól elvette a gonosz fehérember a földet, pedig milyen békésen éltek ott korábban...
A nyugat a helyiek közreműködésével semmit se tudott volna elvinni onnan. Lásd Afganisztán és Irak, amik nettó sok billió dolláros ráfizetést "termeltek" a nyugatnak. Ahol a helyiek együttműködtek, ott ma gazdagság van, Saudi, Qatari, Kuwait

2016.08.06. 08:52:42

@Ad Dio: a nyugat odamegy és rájuk erőlteti a modern, kényelmes, biztonságos életet. Védőoltás, kórházak, infrastruktúra, ingyen pornó a neten.

Bell & Sebastian 2016.08.06. 08:57:01

@karandash: Konkrétan Afganisztán esetében ez nem olyan biztos. Geopolitikailag fontos, vetődésen van, ezért nehézfém-lelőhely és onnan megy a zizipor nagyobbik része Amerikába. Igazán megérte legyakni, nem?

Ad Dio 2016.08.06. 09:36:24

@karandash:

Értem én, hogy mit adtak nekünk a rómaiak, de azért - ahogy a rómaiak úgy a mai nyugat is egy hódító és NEM azért megy oda, hogy védőoltást meg kórházat adhasson, hanem mert kell az olaj meg a földgáz. A kórház csupán az urak asztaláról lehulló morzsákból lesz. Felőlem védheted a védhetetlen napestig. Még valahol meg is értem. Erről szól a cikk is: az emberek nem szeretnek magukban hibát találni. A hibás az mindig más :-/.

Én viszont magammal szemben nem engedhetem meg azt a becstelenséget, hogy a dolgokat ne árnyaltan lássam. Biztos bennem van a hiba :-).

Ad Dio 2016.08.06. 09:44:33

@karandash:

"Lásd Afganisztán és Irak, amik nettó sok billió dolláros ráfizetést "termeltek" a nyugatnak. "

Nagyon nem értesz a gazdasághoz, ha azt hiszed, hogy abban egy cent "ráfizetés" is volt. A hadipari "kiadások" egy zárt csúcsgazdaságban legrosszabb esetben is csupán az újraelosztás egy formái. De akkor nagyvonalúan eltekintettünk az ott keletkező technikai innovációtól vagy épp a bel-, és külpolitikai haszontól. Az USA nem véletlenül "érzett együtt" a szegény sanyargatott irakiakkal és szintén nem véletlenül ejtett magasról a tényleg szenvedő ruandaiakra. Ez egy ilyen játszma.

Ja, és az indiánokat TÉNYLEG kiírtották. Ezt ki lehet és ki is kell mondani. Más néven meghódították a földjüket. Szinte az összes mai ország valamikor így kezdte. Ezen én lelkizni nem fogok. Maximum azt nem fogadom el, amikor az amik elkezdik mentegetni magukat mindenféle álságos mesével. Kb. a mi fehér ló mondánkhoz hasonlóan (á, mi kérem nem meghódítottuk, hanem megVETTÜK ezt a földet!) ;-). Kapis?

pitcairn2 2016.08.06. 10:03:29

@$pi$:

a Mendel nyomdokában járó genetikusok - piaci alapon!!! - egy valag pénzt keresnek a felettébb keresett munkájukkal, míg a jórészt politikai aktivizmusban utazó darwinisták jó sansszal úgy végzik mint az alábbi interjúalany:)

www.youtube.com/watch?v=kXpwAOHJsxg

pitcairn2 2016.08.06. 10:17:27

@karandash:

az "iszlám" szélsőségesek térnyerését a Brit Birodalom "Oszd meg és uralkodj" játékainak köszönhetjük...

Britain & Wahhabism

youtu.be/-dcPTeRv5rI?t=158

pitcairn2 2016.08.06. 10:26:07

@karandash:

anno az iszlám világ nyugati alapú modernizálását az __nyugatmajmoló__ oszmán kalifát évtizedeken át ebből a __nyugatmajmoló__ palotából irányították:)

dolmabahce palace
www.google.hu/search?q=dolmabahce+palace&sa=X&rlz=1C1AVNE_enHU682HU682&espv=2&biw=1093&bih=514&tbm=isch&tbo=u&source=univ&ved=0ahUKEwj29rSdrqzOAhWDiiwKHV0DBb0QsAQIGQ

e legutolsó kalifa - aki később Párizsba emigrált - tehetséges festőként pedig valósággal tobzódott a római pogány jelentekben:)

www.google.hu/search?q=Abd%C3%BClmecid+II+paintings&rlz=1C1AVNE_enHU682HU682&espv=2&biw=1093&bih=514&tbm=isch&source=lnms&sa=X&ved=0ahUKEwjqpezZrqzOAhVCVSwKHd4zDPUQ_AUIBigB#imgrc=vIjMEPW3yZxNsM%3A

pitcairn2 2016.08.06. 10:31:06

@karandash:

a kora középkorban nem éreznék magukat jól az anglo-amerikai elit által futtatott "iszlám" szélsőségesek, mivel az kibírhatatlanul __liberális__ világ lenne számukra

gondolj itt pl. egy Mohamed nevű 25 éves koldusszegény mekkai alkalmazottra, aki a nála 15 évvel idősebb munkaadójához - Hadidzséhez - a dúsgazdag kereskedőasszonyhoz ment férjül:)

en.wikipedia.org/wiki/Khadija_bint_Khuwaylid

Berborosz 2016.08.06. 10:40:37

Ami RÉGEN volt, az megváltoztathatatlan.
Engem az érdekel, ami lehet, ami lesz.
Ezért a múltra hivatkozva MOST - és a jövőben - se
jöjjön lehetőleg senki.
Iszlám hitű pedig SOHA, egy se.

pitcairn2 2016.08.06. 11:29:59

@Berber Oroszlán:

a jelen kb. arról szól, hogy az alábbi oxford-i szoftverfejlesztő lenne az iszlám kalifa titulus büszke örököse:)

america.pink/orhan-murad-osmanoglu_3346010.html

a brazil feleségével és a szőke germán kisfiával együtt:)

a potenciális kalifa rokonsága pedig akár Izlandon is elvegyülhetne:)

en.wikipedia.org/wiki/Osmano%C4%9Flu_family#/media/File:Ay%C5%9Fe-G%C3%BClnev-Osmano%C4%9Flu-Issue.jpg

$pi$ 2016.08.06. 12:20:30

@Ad Dio: "az olaj és a gázvagyont szépen elrabolta"

Nagyon úgy tűnik, hogy fizettek érte. Nagyon úgy tűnik, hogy annyit, hogy ahol nem *teljesen* elmebetegek, ott jobban élnek belőle mint bárki a világon.

Nagyon úgy tűnik, hogy ahol olaj van, ott meg is vannak belőle, nem is jönnek európába és hamarabb kirugdossák a menekülteket mint hogy Merkel azt tudná mondaná, hogy Willkommenskultur.

2016.08.06. 12:26:03

@Berber Oroszlán:

semmi baj azzal a képpel, utcai ima, erőt és tartást ad, nincs elég mecset, majd építenek, úgy dukál.

vallásszabadság van.

ők legalább hisznek valamiben, még mindig jobbak mint te, (valóságshowkra recskázni, meg bután uszítani, az nem élet)

talán ha megismernéd az emberiség történelmét, látnád hogy egyre szervezettebben egyre nehezebb célokért egyre többet áldozunk. a tv függők azok a vesztesek akik ebben a valós életben alulmaradva, virtuális bámulásba menekülnek. ezért lesz itt millió migráns, nem muszlim hanem ukrán-román aztán akkor meg az orthodox felvonulásokra uszulhatsz. az eredmény ugyanaz, a gyengék kihalnak, az erősebbek győznek, neked tökmindegy, vesztes vagy így is úgy is.

pitcairn2 2016.08.06. 12:30:47

@$pi$:

speciel a britek által kreált

How Zionism helped create the Kingdom of Saudi Arabia - See more at: mondoweiss.net/2016/01/zionism-kingdom-arabia/#sthash.82WaDjOV.dpuf

és az amerikaiak által futtatott

JP Morgan Chase & The Saudi Oil Colony
hendersonlefthook.wordpress.com/2014/09/30/jp-morgan-chase-the-saudi-oil-colony/

- vallási fanatizmusra épülő - Szaúd Arábiánál kevés bolondabb hely van a világon...

Saudis "turning Mecca into Las Vegas"
www.youtube.com/watch?v=TGHDwXm6YEU

pitcairn2 2016.08.06. 12:40:33

@Berber Oroszlán:

talán nem kellett volna anno a britek és az amerikaiak által dominált antantnak eltakarítani a __nyugatimádó__ iszlám kalifákat...

akik igen furcsa világot kreáltak anno a __kereszténytöbbségű__ fővárosukban...

pl. tudtál arról, hogy a XX. század elején Isztambul Európa egyik "operafővárosa" volt?

OPERA IN TURKEY

"Opera was the favorite form of theatre in 19th century Istanbul. A troupe from Italy performed for an entire season at one theatre, while French operas were staged at another. Istanbul was one of a handful of opera capitals in Europe. Indeed, Verdi’s ‘Il Trovatore’ was performed in Istanbul before it was staged in Paris and sometimes the same opera was performed at several theatres on a given evening. On the evening of 8 July 1899, for example, three productions of ‘Aida’ were running simultaneously. "

www.turkishculture.org/performing-arts/opera-in-turkey-93.htm

és a legfőbb operarajongó személyesen a kalifa-szultán volt:)

külön operaházat épített magának a Yildiz palotában...

1903 | The Sultan's Players
www.google.hu/search?q=abd%C3%BClhamid+opera&rlz=1C1AVNE_enHU682HU682&espv=2&biw=1093&bih=514&tbm=isch&source=lnms&sa=X&ved=0ahUKEwiJwpGty6zOAhUGfiwKHSUuAmcQ_AUIBigB#imgrc=_HaVybdHsLRvTM%3A

Berborosz 2016.08.06. 13:16:36

@az igazmodó juhász: Recskázás valóságshow-ra? Ilyen is van.
Meg olyan is, hogy évekig éltem (és dolgoztam, megvetett páriaként) iszlám-arab országban. Ahol a vallásszabadság annyit jelentett, hogy nekem nem kellett járnom a mecsetbe.
Úgyhogy jöhetsz nekem az emberiség történelmével. Annyi igaz belőle, hogy a gyengék mindig kihalnak. Ha még gyengítik is magukat hülye elméletekkel, akkor hamarabb.

@pitcairn2: Igen, nem kellett volna. De emiatt már hiába sírunk. Inkább azzal kellene foglalkozni, hogyan védekezzünk most.

Ad Dio 2016.08.06. 13:59:12

@$pi$:

Ahol erős helyi társadalmat találtak, ott fizettek... valamennyit. Ahol azonban ilyen nem volt, ott raboltak. Ne ne mond hogy nem, mert de :-). Gyerekkori cimborám a Molnál dolgozik és évekig járt ki a közelkeleti telepekre. A sztorijai hajmeresztőek :-o. De nem azért hoztam fel, hogy most ezen lelkizzünk. Így működik ez. A jólétünk ára az, hogy valahol valakiket kihasználunk/meglopunk. Evvan. Ráadásul messze nem csupán az olaj lelőhelyei az érdekesek, hanem a tranzit útvonalak is. Mint például épp Szíria, ahol ugye... csak azt szeretném megértetni veletek, hogy ha az arab azt gondolja, hogy tolvajok vagyunk, akkor abban van igazsága. Anno amikor a törökök jöttek ide vendégeskedni, ők is így jártak el. Btw ők sem csupán elvittek, hoztak is. Valahogy mégsem sírjuk vissza azt az időt (ahogy a habsburgokat vagy épp az oroszokat sem).

Ad Dio 2016.08.06. 14:03:57

@pitcairn2:

"talán nem kellett volna anno a britek és az amerikaiak által dominált antantnak eltakarítani a __nyugatimádó__ iszlám kalifákat..."

Papíron olcsóbb egy "demokrata" erőt pénzelni és hatalomba segíteni, ráadásul megfelelően menedzselve a helyzetet elkerülhető, hogy egyes politikusok túlságosan megerősödjenek. Mindennek a tetejében otthon is el lehet adni az egész szarkavarást, mint "demokrácia exportot".

Sajnos az egész leginkább papíron működik. A demokráciához ui nem alkotmány meg urnák kellenek, hanem demokraták. Az meg arrafelé mint a fehér holló...

272_1 (törölt) 2016.08.06. 14:26:34

@Berber Oroszlán:

...(és dolgoztam, megvetett páriaként)

nem lehet hogy már eleve kívülállóként érkeztél és amikor kaptál meghívást akkor nem tudtad kezelni a helyzetet? családlátogatásra vagy közös imára sem hívtak? megmutatni a kertet, a házat, a feleséget, a családot? sohasem hívtak helyi rendezvényekre? gyerekek közé, elbeszélgetni? vagy csak késő esti vendéglőzésre, táblajáték késő ejjelig? utcai partikra? kirándulni a hegyekbe? vagy csak nézni a csillagos eget és beszélgetni az időtlenséget?

a helyfüggőket kihagytam, szaúdban puszta kézzel gyíkot fogni vagy éjszakán át tevegelni, libanonban szépszemű lányok táncoltatása, pakisztánban krikettezni, etiópiában sárfürdőzni?

tényleg nem érted, azért nézel tv-t mert nem élsz.

se itt se ott.

nem az ő hibájuk.

Berborosz 2016.08.06. 15:42:36

@az igazmodó juhász: Meghívni közös imára egy hitetlent? Miket beszélsz, te jó ég!
Megmutatni a feleséget - na, ez a csúcs.

$pi$ 2016.08.06. 15:46:46

@Ad Dio: "azt szeretném megértetni veletek, hogy ha az arab azt gondolja, hogy tolvajok vagyunk, akkor abban van igazsága. "

Nekem nem az a bajom, hogy a műveletlen arab azt gondolja, hogy tolvaj vagyok, nekem az a bajom, hogy te is azt gondolod.

Azért szegények, mert ötven éve elvették tőle az olajat?

A nyugati kultúra nélkül azt sem tudná, hogy mi az az olaj vagy hol van. Tőlünk is elvettek, minket le is bombáztak, el is foglaltak, mégis jobban vagyunk mint ők.

Nem üvöltözni kellene meg allahozni, nem mecsekbe kéne járni dumcsizni a haverokkal, hogy Allah mekkora májer már, hanem kéne valamit kezdeni magukkal. Akkor talán nem lógna ki a senekük a gatyából.

Fel lehet itt emlegetni évszázados sérelmeket meg lehet itt keresni a nagy igazságot, akinek kedve van rá tegye. Én csak annyit mondok, hogy napjában hatszor mekka felé leborulni, meg asszonytverni nem elég a modern világba.

Lehet a korán iskolák mellett valami használhatót is elsajátítani különben a világ pöcegödre maradnak hiába próbálnak letarhálni minket is. Merthogy maximum annyit érhetnek el, hogy mi is nyomorultul élünk majd.

272_1 (törölt) 2016.08.06. 16:26:56

@Berber Oroszlán:

nem tilos egyik sem.

imán részt részt venni megtisztelő és megtiszteltető. nem muszáj a rituálét lekövetned, az imáknak amúgy is különböző értelme és spirituális szintje van, lehetsz benne könnyű érdeklődő vagy akár elmélyült résztvevő. még egyéb hithűek is részt vehetnek, csak nem követik le a szertartást. (hasonlóan a többihez, sem a zsidók sem a katolikusok nem dobnak ki)

a családfő engedélyével jogosult vagy a feleséget látni, az otthonában tartózkodókra más szabályok vonatkoznak, a feleségnek ettől függetlenül joga van nem mutatkozni, veled nem beszélni, de mivel a családfő megbízik benned, ezért MÉRTÉKKEL, de részt vesz a vendéglátásodban.

látod, mondom én, sok év semmi eredmény. és nem tanultál belőle, így legközelebb is elhalasztod az esélyt a megértésre.

dolgoztál, számkivetődtél, elfelejtettél élni, megkeseredtél.

attól hogy ateista vagy még nem tilos a vallás megismerése, végképp nem tilos vallásos emberekkel kapcsolatba kerülni, aztán legfőkép ajánlatos muszlim nőkkel összejönni, a burka alatt csodálatosan karbantartott testek vannak. (na talán itt jön elő a frusztrációd, sokévi matyizás, aztán persze hogy antimuszlim fanatikus lett belőled)

de ez még mindig nem az ő hibájuk.

pitcairn2 2016.08.06. 16:39:45

@Berber Oroszlán:

az iszlám mintha térítő vallás lenne...

isztambuli emlékem alapján bizton állíthatom, hogy minden nagyobb mecsetben egy rakás angol nyelvű (ingyenes...) kiadvány várta a mecsetlátogató turistákat hátha kedvet kapnak a muzulmán élethez:)

("keményvonalasabb" környékeken még "köpenyekkel" és leplekkel is készültek a miniszoknyás/ rövidnadrágos látogatók fogadására, a frekventáltabb helyeken azonban ezt is meglehetősen lazán kezelték)

pitcairn2 2016.08.06. 16:46:41

@$pi$:

az olajat fő profilban az oszmán kalifa-szultántól és a körülötte felsorakozó __német__ befektetőktől - jelesül a __Deutsche Banktól__ - vették el:)

"As part of the railway concession, the shrewd negotiators of the ___Deutsche Bank___, led by Karl Helfferich, negotiated subsurface mineral rights twenty kilometers to either side of the proposed __Baghdad Railway___ line.[22] Deutsche Bank and the German government backing them made certain that included the ___sole rights to any petroleum___ which might be found. The Germans had scored a strategic coup over the British, or so it seemed. Mesopotamian oil secured through completion of the Berlin-Baghdad Railway was to be Germany’s secure source to enter the emerging era of oil-driven transport."

Oil and the origins of the
‘War to make the world safe for Democracy’
www.engdahl.oilgeopolitics.net/History/Oil_and_the_Origins_of_World_W/oil_and_the_origins_of_world_w.HTM

pitcairn2 2016.08.06. 16:49:12

@Ad Dio:

a fenti cikket (Oil and the origins of the
‘War to make the world safe for Democracy’) neked is ajánlom

+ azt is jó tudni, hogy kitalálta ki ezt a demokrácia izébizé mémet:)

Edward Bernays 2: Selling War
www.youtube.com/watch?v=JQZFTbPh4jM

pitcairn2 2016.08.06. 16:51:14

@Berber Oroszlán:

ismered az alábbi mondást? :)

"a háború első áldozata az igazság"

Ad Dio 2016.08.06. 18:14:57

@$pi$:

Én nem szólok bele hogy milyen hazugságokra építed a világképedet. Te dolgod. Ha így a kis lelked békésebb, felőlem hidd hogy a szent nyugat ártatlan és mindenről csupán csak a gonosz lusta arab tehet.

Ha nem haragszol, én azért ezt továbbra is - a tényeknek megfelelően - árnyaltabban látom a dolgokat. Ami a közel keleten az elmúlt 150 évben történt, az Anglia, Franciaország az USA és Oroszország érdekeit szolgálta 90%-ban. Mi nyugatiak vindikáltuk magunknak a jogot, hogy felforgassuk az életüket fenekestül ha az érdekeink azt kívánták meg: elkergettük/leváltottuk az uralkodóikat (aka "diktátorok"), leuraltuk a piacukat, elvettük az ásványkincseiket, beleugattunk a világnézetükbe. Cserébe kaptak kis aprót alamizsnaként.

Mindezt továbbra sem önostorozásképpen vagy éppen gyónásképp mondom, mert ilyen az élet. Az erősebb kutyára hasonlítanak a kölykök. Csak azt szeretném ismételten megértetni veled, hogy a puskacsőnek van egy boldogtalanabb vége is, és ott is áll valaki. És ez a valaki némi joggal morog.

Hogy mi a megoldás? Én is ellene vagyok az illegális migrációnak - mint ahogy 1000x elmondtam. Nem old meg problémát, de legalább generál újakat.

A megoldás felé az mutatna, ha a nyugat végrehajtana egy kis önreflexiót és jobban tiszteletben tartaná az arab világot, ami elsősorban az araboké. Békive' hagyná őket élni úgy ahogy ők akarnak. Nem ugatna bele a politikájukba, a belügyeikbe, pláne nem a világrendjükbe. Tenné mindezt ha másért nem, jól felfogott önérdekből. Mert különben senki nem állítja meg a mostani folyamatot és Európa 20-30 év alatt úgy lezüllik, hogy ihaj.

Berborosz 2016.08.06. 18:26:52

@az igazmodó juhász: "ajánlatos muszlim nőkkel összejönni, a burka alatt csodálatosan karbantartott testek vannak"
Köszönöm a jótanácsot. Nagyon tapasztalt vagy.

@pitcairn2: Igaz, hogy téríteni akarnak, és a turisták által frekventált helyeken a mecsetlátogatás eltűrése vagy akár támogatása is ehhez tartozik.
De elmaradottabb környékeken ilyen nincs, és meghívásról közös imára soha nem hallottam.

Bell & Sebastian 2016.08.06. 19:18:55

@Berber Oroszlán: Ossza őket, mert csak a szájuk jár, nem szagoltak ezek még muzulmán... baklavát, mert ha igen, nem élnének.

A térítés nagyjából azt jelenti, megölni mindet!
Ha konszolidált időszak van, ilyet csak gyereken hajtanak végre vagy olyan, karizmatikus ellenfélen, akit másként nem lehet kiherélni, például zsidón vagy keresztényen.

272_1 (törölt) 2016.08.06. 19:58:03

@Bell & Sebastian:

na már megint sok rieslinget vedeltél, délután is van meg hétvége, dupla adag volt, dupla gyűlöletre jött össze belőle.

muszlimot nem szagolgatjuk, nem zsidó az hogy büdös legyen.
nem tudom feltűnt-e de baklavát a kopók használnak meg ugribugrik.

baklava nem a muszlim felszerelése, szelfiznek, mosolyognak a kamerákba, nagy csinnadrattával elköszönnek, még útlevelet is hordanak maguknál amit mindig gondosan otthagynak, ha így megy tovább még kitúzőt is fognak használni, opsz, akarom mondani zászlót a vállukon:

i.sli.mg/fXGG0E.jpg

ez meg az életedet védő kopó lenne, csak névtelen-arctalan assasinnak öltözött, ki tudja miért?

www.hindustantimes.com/rf/image_size_640x362/HT/p2/2016/01/15/Pictures/tottenham-court-road_55eaff04-bbb4-11e5-a7d6-da9f15ff8fbb.jpg

fogadjunk hogy nem érted, ezért itt egy muszlim keményfiú, figyeld a gonoszságot rajta, a rossz embert mutató szemet, a hazudós száját:
cp91279.biography.com/1000509261001/1000509261001_2044065854001_Biography-Notorious-Osama-Global.jpg

pitcairn2 2016.08.06. 21:21:45

@Bell & Sebastian:

"A térítés nagyjából azt jelenti, megölni mindet! "

1390 éves projekt? :)

We are Jordanian Christians!
www.youtube.com/watch?v=W_zkKral8w8

pitcairn2 2016.08.06. 21:26:04

@Bell & Sebastian:

az "üldözött keresztény" topic-ban különben a cirka 36 milliárd USD fölött diszponáló egyiptomi (kopt) Sawiris család a kedvencem:)

en.wikipedia.org/wiki/Sawiris_family

pitcairn2 2016.08.06. 21:29:14

@Bell & Sebastian:

a szekuláris demokrácia pedig sokkal veszélyesebb volt a teokratikus rendszerben nyomuló muzulmán hittérítőknél...

1955- Istanbul pogrom

www.pappaspost.com/unbelievable-photos-turkish-riots-greek-community-istanbul-1955/#slide-1

11110000 2016.08.06. 22:07:19

@az igazmodó juhász:
Igen, ez egy szép verseny lesz,és kétesélyes, hogy ki nyeri. A cigányok vagy a muszlimok.

Az összecsapást a végén jó lenne nézni egy sör mellől, csak kár, hogy akkorra a fehér ember már nagyjából kihal Európából.

Berborosz 2016.08.06. 22:20:22

@11110000: A muszlimok nyerik, mert nekik van egy felsőbbrendűséget hirdető és hódítást követelő ideológiájuk is, a Koránban lefektetve.

Bell & Sebastian 2016.08.06. 23:18:17

@az igazmodó juhász: Nem lehetne valami mást innom, mert a rizlinget már kurvára unom, főleg szóda nélkül.

Bell & Sebastian 2016.08.06. 23:27:09

@pitcairn2: Én azt értem, hogy örmény népirtás, csak azt nem, mi hájcsá? Valahogy erről sosem esik szó. Nem véletlenül klopfoltatta ki a pápa mindhárom lovagrendet, üzlet és vallás, avagy üzlet és politika kombinációja mindig végzetes a hordozójára nézve..

fehérfarkas 2016.08.07. 05:54:37

@$pi$: "Nonszensz! Miért vitatkoznánk azon, hogy én mit értek iszlám állam alatt. Hatszor elmondtam és még mindig megpróbálod bemesélni, hogy jobban tudod én mit értek alatta? Nagy zsákutca!
(...)
Ahelyett, hogy értelmesen próbálnál meg kommunikálni nekiállsz azon vitatkozni, hogy mit jelent az iszlám vallásra épülő állam. Ami tegyük hozzá olyan egyszerű fogalom, hogy nyilván mindenki érti."

Nem mondtad el mit értesz alatta pontosan. Ezért kérdem. Ugyanis az az érzésem, hogy nem ugyanazt értjük alatta. Az az érzésem a kommentjeidből, hogy te iszlám állam alatt a szalafik/wahhabik és az iszlamofóbok értelmezését érted (korábban már leírtam, hogy egy szalafi/wahhabi és egy iszlamofób között csupán a gyűlölete, a kirekesztésének a tárgya a különbség, de maga a másik gyűlölete, lenézése, kirekesztése, és a mi náluk felsőbbrendűek vagyunk mentalitás ugyanaz).
Én pedig jó néhány hozzászólóval egyetemben pedig a több mint 40 muszlim ország, és az 1,6 milliárd muszlim általit értjük alatta.

fehérfarkas 2016.08.07. 06:10:48

@pitcairn2: "pl. tudtál arról, hogy a XX. század elején Isztambul Európa egyik "operafővárosa" volt?"

Ehhez kiegészítésül annyit, hogy Kairóban nyitott meg Afrika első operaháza, aminek a megnyitóján Verdinek az Aida premierelőadása lett volna, csak mivel Verdi nem készült el a megnyitásra, így helyette a Rigoletto lett előadva.
Mivel ez évtizedekkel később leégett, így 1988-ban adták át az új operaházat, ami Afrika egyik legnagyobbja, és a Royal Philharmonic Orchestra 2007-ben itt tartotta első afrikai koncertjét. (Az új Operaház kapacitása: a fő teremben 4 emeleten 1300 ülőhely, a kis teremben 500 ülőhely, a szabadtéri színház részen 600 ülőhely van)
A 19. sz-ban és a 20. század első felében (az 1952-es nasszeri szocialista forradalomig) Kairó a nemzetközi arisztokrácia egyik központja volt az operaházával, színházaival, moziaival (számos korabeli filmcsillag New York, Párizs és London után Kairót tartotta kedvenc helyének).

Az Alexandria Operaházat (más néven Sayyid Darwish Színház) 1921-ben nyitották meg Teatro Mohamed Ali néven.
Vagy ott van Alexandriában a Cecil Hotel (ma Sofitel Hotel), ahol olyan vednégek szálltak meg, mint Winston Churchill, W. Somerset Maugham, Noel Coward, illetve Lawrence Durell itt írta az Alexandriai négyes c. művét.
Alexandriában épült meg Afrika legelső, és egyben az egész világ legelső villamosainak egyike. De nem sokkal később már Kairóban is közlekedett villamos.
És, ha már villamos. Egész Afrikában jelenleg csak az arab országokban működik villamos (Egyiptom, Tunézia, Algéria, Marokkó) és metró (Egyiptom, Algéria). Illetve Nigéria egyik nagyvárosában épül egy városi magasvasút.

fehérfarkas 2016.08.07. 06:16:26

@pitcairn2: "a kora középkorban nem éreznék magukat jól az anglo-amerikai elit által futtatott "iszlám" szélsőségesek, mivel az kibírhatatlanul __liberális__ világ lenne számukra"

Meg a jelenlegi muszlim országok is azok lennének nekik. Még a legbigottab muszlim ország Szaúd Arábia is túlságosan liberális és világias a szalafi/wahhabi szélsőségeseknek,

fehérfarkas 2016.08.07. 06:25:13

@karandash: "Vissza kellene a mohamedánokat bombázni a kora középkorba, ahova visszavágynak. "

Mivel vagy te különb az ISIS-nél? Ők pont ugyanezt csinálják az általuk megszállt területek Irakban, Szíriában, Líbiában.
(bombák helyett robbanóanyagokkal, rakétákkal, gépfegyverekkel)
De az USA/NATO viszont tényleg a sötét középkorba bombázta vissza Irakot és Líbiát.

fehérfarkas 2016.08.07. 06:43:51

@karandash: "Ki kellene dobni az összes Koránt a szemétdombra. Nem értem minek ragaszkodnak a buzulmánok egy 7. századi begombázott analfabéta rablógyilkos látomásaihoz. Ami alapvetően rossz, azt nem javítgatni kell, hanem kivágni a picsába."

Az intolerancia, gyűlölet, a másik lenézése, a felsőbbrendűségi gőg, a szellemi sötét és tudatlanság nem a vallásból jön. Te is az egyik legjobb példa vagy rá, hogy ateistaként a kommentjeid teli vannak az előbb említett negatív jelentésű érzelmekkel.

fehérfarkas 2016.08.07. 06:52:04

@karandash: "A nyugat a helyiek közreműködésével semmit se tudott volna elvinni onnan. Lásd Afganisztán és Irak, amik nettó sok billió dolláros ráfizetést "termeltek" a nyugatnak. Ahol a helyiek együttműködtek, ott ma gazdagság van, Saudi, Qatari, Kuwait"

Az érvelésed szépséghibája, hogy Szaúd Arábiát, Katart, Kuvaitot nem bombázta szét az USA/NATO, míg Irakot és Afganisztánt igen.
(Afganisztánban a szovjetek is sárosak, mert ők meg 1979-89 között bombázták és lőtték szét az országot)

Akármennyire véreskezű diktátor volt Szaddam, de alatta fejlődött az ország, modernizálódott, az ókori műemlékeket restauráltatta (és jó néhány újjá is építtetett). Aztán 1991 után az Nyugat nemzetközi szankciókkal sújtotta, és a 90-es években 3x is bombázta, amiknek következtében elszegényedett az ország, és több mint félmillió gyermek halt éhen. Majd 2003-ban újra bombázta az országot, a rezsimet megdöntötte, majd megszállta. Azóta lett Irak a nemzetközi terrorizmus melegágya, mert az USA képtelen volt működő rendszert felállítani, csak az olajtermelés érdekelte, az olajkutak védelme.

Egyetlen egy ország van a világon, amelyik a Nyugat szankcióit kibírta úgy, hogy nem szegényedett el, hanem fejlődött, gazdagodott. Ez pedig Irán.
Iránon kívül az összes ország elszegényedett, és az emberek életszínvonala nyomorba süllyedt, amelyeket a Nyugat szankciózott.

chrisred 2016.08.07. 07:00:57

@karandash: "A nyugat a helyiek közreműködésével semmit se tudott volna elvinni onnan. Lásd Afganisztán és Irak, amik nettó sok billió dolláros ráfizetést "termeltek" a nyugatnak. Ahol a helyiek együttműködtek, ott ma gazdagság van, Saudi, Qatari, Kuwait"

A helyi elit közreműködésével. A nyugatiak bűne az volt, hogy a haszonszerzés érdekében konzerválták a középkori viszonyokat, hogy a velük együttműködő uralkodó réteg hatalomban maradhasson. A felsorolt országokban a kibányászható nyersanyagok értékéhez képest a lakosság olyan minimális szintű, hogy a töredékéből jó életszínvonalat lehet biztosítani.

fehérfarkas 2016.08.07. 07:01:07

@Berber Oroszlán: "Meg olyan is, hogy évekig éltem (és dolgoztam, megvetett páriaként) iszlám-arab országban. Ahol a vallásszabadság annyit jelentett, hogy nekem nem kellett járnom a mecsetbe."

Ez konkrétan melyik ország volt és mikor?
Egyébként ha valóban igaz amit írtál, akkor csak annyit: senki nem kényszerített rá, hogy ott dolgozz. Dolgozhattál volna itthon is a saját szülőhazádban - sokkal kevesebb fizuért, vagyis annyiért, amennyiért a honfitársad dolgoznak idehaza. De te a több fizut választottad. Te választottad, senki nem kényszerítette rád. Senki nem tartott fegyvert a fejedhez, hogy menj oda dolgozni magasabb fizuért.

"Ahol a vallásszabadság annyit jelentett, hogy nekem nem kellett járnom a mecsetbe."
Emiatt is konkrétan érdekel, hogy melyik országról van szó. Szaúd Arábia? Mert a többiben szabadon gyakorolhatod a vallásodat.
(még Iránban is - vannak ott keresztény templomok és zsidó zsinagógák, és bemehetsz oda imádkozni. Ami tilos ott tilos: az iszlámon kívül más vallás terjesztése, propagálása térítés céljából)

fehérfarkas 2016.08.07. 07:12:13

@Berber Oroszlán: "Meghívni közös imára egy hitetlent? Miket beszélsz, te jó ég!
Megmutatni a feleséget - na, ez a csúcs. "

Muszlim ismerőseim idehaza és külföldön egyaránt hívtak meg az imáikra, amikor úgy jött ki az idő. Ők imádkoztak én meg addig csendben elfoglaltam magam (ami könyvet találtam, azt olvasgattam, vagy ha nem értettem a nyelvet, akkor a képeket nézegettem).
Szaúd Arábiában még nem jártam, de Jordániában voltam egy ott kempingező szaúdi családnál (ebből rájöhetsz, hogy nem a hercegek közé tartoztak, ha luxus szálló helyett kempingeztek), ahová a gyerekeik hívtak meg, de a felnőttek elfogadták a jelenlétemet, és a családtagokat bemutatták. Nem csak a férj feleségét, hanem a lányát (aki akkor volt egyetemista - jól olvasod: szaúdi, lány, egyetemista) és a nagymamáját is. (az egész nagy család együtt kempingezett)
De ha már Jordánia, akkor az ottani taxisunk is úgy kezdte, hogy elvitt minket a lakására, ahol bemutatta a családját, a feleségével és a gyerekével együtt.
De más muszlim országban is mutattak be a feleségüknek. Sőt, az itteni Magyarországon muszlim ismerőseim közül is többnek ismerem a feleségét.

Ha neked ott abban a muszlim országban senki nem akarta bemutatni a családját, és sehova nem hívtak el, és semmit nem akartak megmutatni a hazájukból és a kultúrájukból, akkor a hiba benned van. Valószínűleg azért, mert velük is ugyanezt a bunkó, gőgös, lenéző, kioktató stílust alkalmazhattad, amit itt a honfitársaiddal a poszt alatti kommentjeidben. Így nem csoda, ha nemcsak mi, hanem ők sem kértek belőled és a stílusodból.

fehérfarkas 2016.08.07. 07:19:33

@$pi$: "A nyugati kultúra nélkül azt sem tudná, hogy mi az az olaj vagy hol van. Tőlünk is elvettek, minket le is bombáztak, el is foglaltak, mégis jobban vagyunk mint ők."

Nézd meg Marokkó, Törökország és Magyarország fejlődését a hidegháború vége óta. Magyarország már az EU csatlakozás előtt kapott a felzárkózási alapból pénzeket. A csatlakozás óta pedig több mint 10 ezer milliárd Ft-nyi EU-s támogatást kaptunk (ez nagyobb összeg, mint amennyit a Marshall segélyként kaptunk volna, ha a KGST helyett a nyugati blokkba tartoztunk volna). Marokkó és Törökország EU-s támogatás nélkül érte el a mai szintjét. És nem nekik kell szégyenkezniük, ha most 2016-ban a 3 országot egymással összehasonlítod.

Berborosz 2016.08.07. 09:06:05

@fehérfarkas: Értettem.
Tehát az arab-iszlám országokban vallásszabadság van, a keresztények számára is.
A helyiek pedig szívesen látják a hitetleneket családjuk körében, bemutatván feleségüket, lányaikat. Akár
imádkozás közben is.
Akkor itt befejezem...

pitcairn2 2016.08.07. 12:54:01

@Berber Oroszlán:

az "arab-iszlám országokban" mindig is vallásszabadság volt a keresztények számára is...

en.wikipedia.org/wiki/Constitution_of_Medina

pitcairn2 2016.08.07. 12:57:52

@Berber Oroszlán:

speciel a kalifa székhelyén ez volta a helyzet az 1890-es években

"a török birodalom fővárosa, a szultánnak, a legfőbb török hatóságoknak, a sejk-ül-iszlamnak, görög, örmény és örmény-katolikus patriárkának, r. kat. érseknek és nagy rabbinusnak székhelye....

.873,565 lak., akik közt 384,910 török, illetőleg mohammedánus, 152,741 görög, 149,590 gregor. örmény, 6442 kat. örmény, 4377 bolgár, 44,361 zsidó, 819 protestáns, 1082 katolikus török alattvaló és 129,243 idegen alattvaló"

Pallas Nagy Lexikona - Konstantinápoly
mek.oszk.hu/00000/00060/html/059/pc005947.html#10

így működött anno az iszlám teokrácia...

pitcairn2 2016.08.07. 12:58:46

@Berber Oroszlán:

ez pedig a szekuláris demokrácia diadala lenne...

Istanbul Pogrom
www.youtube.com/watch?v=lhpvNmQuB04

pitcairn2 2016.08.07. 13:35:18

@Bell & Sebastian:

az örmény népirtás a "szabadság, egyenlőség, igazság" jelszavak alatt nyomuló ifjútörökökhöz kapcsolódott, akik szekuláris, liberális progresszívként definiálták magukat...

en.wikipedia.org/wiki/Committee_of_Union_and_Progress#War_and_Genocide

pitcairn2 2016.08.07. 14:22:11

@Bell & Sebastian:

jut eszembe, az ifjútörök párt neve (UNIÓ és HALADÁS bizottsága) is nagyon cuki:)

fehérfarkas 2016.08.07. 15:15:45

@Berber Oroszlán: "Tehát az arab-iszlám országokban vallásszabadság van, a keresztények számára is.
A helyiek pedig szívesen látják a hitetleneket családjuk körében, bemutatván feleségüket, lányaikat. Akár
imádkozás közben is.
Akkor itt befejezem..."

Képzeld el, hogy igen. Lehet, hogy jobb lett volna, ha ezt már a munkavállalásod előtt tudod, mert akkor talán emberibben közeledtél volna hozzájuk (nem ezzel az utálattal, gyűlölettel, arroganciával, lenézéssel, civilizációs felsőbbrendűségi érzéssel, mint amik a kommentjeidből sütnek), és ők is jobban megbíztak volna benned.

Természetesen nem imádkozás közben mutatja be egy muszlim férfi a családját, hanem az imádkozáson kívüli időben.
A muszlimok nem szokták használni a hitetlen kifejezést, mert nem a vallása, hanem a viselkedésük alapján ítélik meg a másikat. Egyébként pedig a zsidók és a keresztények a Korán tanításai szerint a Könyv népei, akiket védeniük kell.

A több mint 40 muszlim ország közül csak 2-ben tilosak a más vallások, és mindkettő évszázadok óta 100%-ban muszlim lakosságú: az USA egyik legnagyobb szövetségese Szaúd Arábiában, és egy parányi szigetországban, a Maldív-szigeteken.
Indonéziában (a világ legnagyobb muszlim országa) majdnem Lengyelországnyi nem muszlim él (majdnem 40 millió), keresztények, buddhisták, hinduk, animista törzsi vallásúak.
Egyiptomban, a legnépesebb arab országban Magyarországnál több keresztény él (kb 13 millió keresztény).
360 millió arab él a világon, abből kb 40 millió keresztény.
Libanonban és Malajziában a nem muszlimok aránya kb 40% (Libanonban különböző keresztény irányzatok, Malajziában keresztények, buddhisták, hinduk)
Dubajban 0 keresztény őslakos él, mind csak bevándorló vendégmunkás, mégis 13 keresztény templomuk van.
Iránban a keresztény, zsidó és zoroasztriánus vallási kisebbségeknek alanyi jogon jár a parlamenti képviselet, és a vallásukat is szabadon gyakorolhatják. Csak a zsidóknak csak Teheránban 20 működő zsinagógájuk van, ami több mint Magyarországon jelenleg működő összes zsinagóga.
Pakisztánban tavaly adták át a világ legnagyobb keresztény keresztjét (így az idei évtől kezdve a világ legnagyobb keresztje nem a keresztény Brazíliában van, hanem a muszlim többségű Pakisztánban).
Irakban 2003-ig, az amerikai megszállásig 1,2 millió keresztény él (Prága lakossága), az amerikai megszállás óta már csak 200 ezer (Debrecen lakossága). Csak Bagdadban 48 keresztény templom van.
Isztambulban a keresztény kisebbség számára több mint 120 templom van, és a zsidó kisebbség számára is több mint 20 működő zsinagóga (vagyis Isztambulban is több zsinagóga működik a zsidók számára mint egész Magyarországon).
Szíriában a háború kitöréséig Damaszkuszban 14, Aleppóban pedig 44 keresztény templom van, ezen kívül ott van a Keresztények-völgye, ahol a mai napig keresztények laknak, vagy Maaloula és Saidnaya, ahol a mai napig Jézus arámi nyelvét beszélik, és a keresztnyek számára zarándokhely.
Ésmég hosszab lehetne sorolni a példákat...

Talán nem ártott volna felkészülnöd abból az országból, ahová magasabb fizuért elmentél dolgozni, és az arroganciából, gőgből, felsőbbrendűségi tudatból, mások lenézéséből, meg a szellemi sötétségből vissza vehettél volna, és akkor téged is barátságosabban fogadtak volna, mint sok más nyugatit, akik tudnak normálisan viselkedni :)
süti beállítások módosítása