A magyar megmondóemberek esete az iszlámmal és a migrációval
2016. augusztus 01. írta: Redakció

A magyar megmondóemberek esete az iszlámmal és a migrációval

velemenyvezerek.jpg

Vendégszerzőnk, Sayfo Omar írása

 

Őszinte köszönet illeti Speidl Biankát a Mandineren megjelent, Abdelsamad Belhaj iszlám-kutatóval készült interjújáért. Mély, de laikusok számára is érthető analízist olvashattunk a dzsihádizmus és a neoliberális gazdasági rendszer összefonódásának kockázatairól.

Külön kiemelendő, hogy olyan, a nyugati tudományos életben elismert kutatótót sikerült mikrofonvégre kapni, aki immár több, mint két évtizede vizsgálja az iszlám teológiáját és a muszlim társadalmak sajátosságait. Annál fájdalmasabb volt viszont az olvasás végeztével megnyitni a Facebookot és a hétköznapi valóságba visszazuhanva szembetalálkozni egy ismerős megosztásával, melyben az egyik „biztonságpolitikai szakértő” sztár okoskodott az európai iszlám veszélyeiről a közmédiának. A magyar politikára kivetített következtetés mindkét interjú esetében ugyanaz volt.

Mégis, a különbség égbekiáltó: egyik tudja, amit mond, a másik mondja, amit tud.

*

A magyarországi iszlám és a migráció körüli közbeszédet körüllengő hangulat egyre puskaporosabb. A szakmaiság pedig már az utolsókat rúgja. A „színvonal”, valamint annak megítélése, hogy ki mond igazat” és ki hazudik”, egyre inkább ideológiai síkra terelődik. Pedig attól, hogy valakivel egyetértünk, az még nem lesz jó szakember, vagy megfordítva, attól még lehet jó szakember valaki, hogy végkövetkeztetése nem kedves szívünknek. És azt se felejtsük el, hogy egy igazi szakember nem a politikától vagy közvéleménytől teszi függővé álláspontját.

Az iszlámmal foglalkozó magyar kutatóknak – még Magyarországon maradt része – kellemetlen helyzetben van. Vannak, akik munkájukba temetkezve várják, hogy elmúljon az őrület; mások pedig, engedve a média vagy politika csábításnak, becsatlakoznak a diskurzusba.

Sajnos ők komoly hátrányokat kényszerülnek leküzdeni. A korábbi ösztöndíj-lehetőségek zömét elmosták a háborúk, a főbb iskolák pedig mind az ELTE-n, mind a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen filológiai beállítottságúak, magyarán klasszikus szövegek elemzésével, értelmezésével foglalkoznak. Magyarországon a szociológiai, antropológiai irányzatok, amelyek az igazi kulcsot jelentenék korunk nagy eseményeinek megértéséhez, szinte teljesen hiányoznak. A nemzetközi kapcsolatok szakirány biztató, de egyelőre – támogatás híján – még gyerekcipőben jár, jeles képviselőit pedig lekötik egyéb, tornyokban álló kötelezettségeik.

A sajtónak olykor nyilatkozó, szakmájukban egyébként kiváló filológusok és iszlámkutatók sokszor könyvtárak mélyéről kényszerülnek megérteni, majd továbbadni, hogy mi zajlik Szíria frontjain vagy épp a párizsi külvárosokban. Ráadásul minél többet tud valaki, annál nagyobb bizonytalansággal küzd. Magyarország igazán kiváló, nemzetközileg is bizonyított szakértőit nem, vagy csak elvétve lehet mikrofonvégre kapni.

Nem meglepő hát, hogy iszlám és migráns ügyekben többnyire „biztonságpolitikai szakértők”, külpolitikai szakértők”, politikai elemzők” és egyéb hangzatos gumikategóriák képviselői szólalnak meg, akik szaktudásuknak hiányát határozott, hangzatos szólamokkal leplezik.

Hogy miért kéne iszlám és migráns ügyben megszólaló véleményvezéreknek érteniük a betolakodók kultúrájához, amikor ők vannak itthon? Természetesen nem kell. De akkor az őket szerepeltető szerkesztők feladata lenne, hogy a nevek alatti titulust lecseréljék agitátorra” de legalábbis aggódó honpolgárra”.

*

E sorok írója szívből hisz az európai kultúra nagyságában, és objektivitásra, a dolgok megértésére törekvő szellemiségének nagyszerűségében. Éppen ezért, különösen fájdalmas látnia, hogy ünnepelt magyar szakértők” és véleményvezérek annyira látják cizelláltan az iszlám világot, amennyire egy kairói taxisofőr látja a Nyugatot.

Félreértés ne essék. Ezen írás tárgya nem az iszlám vagy a migráció megítélése. Fogadjuk el sztár „elemzőink” legradikálisabb véleményét és tekintsük a muszlimokat, migránsokat Európa testét emésztő ráknak. A mi véleményvezéreink és szakértőink” tudománya azonban sajnos kimerül annak mantrázásában, hogy hülye volt, aki hagyta elterjedni a rákot”, hiszen a rák megöl”, ezért a rákot ki kell irtani” és áruló mindenki, aki szerint a rák nem öl meg.” Közönségük pedig hálás, hiszen végre valaki kimondja az igazat”. Feketén-fehéren ugyan, de legalább nem okozva zavart az éterben, és látszólag kézben tartva a kormányrudat az egyre kegyetlenebb valóság, valamint a Meteon és a Napimigráns kiapadhatatlan álhír-folyamán.

Mivel szakértőink” tudománnyal, szakirodalommal és egyéb liberális handabandával” nem mérgezik elméjüket, nem is sejthetik, hogy a nagy kérdések magyarázatai, melyek mögött ők talányos összeesküvéseket sejtenek, a szakmai körökben sokszor az alapismeretek részét képezik. Mint ahogy azt sem láthatják, hogy Nyugaton már szakorvosok ezrei dolgoznak a betegség kezelésén, akik – egyelőre – valami fura okból kifolyólag úgy ítélik meg, hogy egy daganatos lábujj miatt egyelőre nem érdemes deréktól lefelé amputálni a pácienst.

A nálunk sokszor megvetés és nevetség tárgyát képező nyugatiak úgy próbálják precíziós műtétek sorát végrehajtani a rúgkapáló betegen, hogy közben még a ház is ég a fejük fölött. A mi szakértőinknek” ezzel szemben még a nizzai, párizsi, müncheni frontoktól sok száz kilométerre sem sikerül megőrizniük higgadtságukat. Germánságára büszke exrendőr és egykori magyar titkosszolga egyaránt baltával próbál operálni. Ha pedig ez már valóban a háború, ahogy ők állítják, akkor mekkmesteri hozzáállásuk még ijesztőbb.

Pedig Magyarországon kiváló biztonságpolitikai szakemberek vannak, akik rangos helyeken publikálnak és még gyakorlati múlttal is bírnak. A köz- és egyéb médiumok hogy-hogy nem mégis többnyire az operatív szakmai múlttal rendelkezőket sztárolják. Olyanokat, akik noha kiválóan tudják, miként kell lehallgatni, körbevenni egy házat, berúgni az ajtót és ártalmatlanná tenni a bűnözőket, a nemzetközi biztonságpolitikához, migrációhoz, iszlámhoz egy közepesen tájékozott újságolvasó szintjén értenek. Forrásaikat – sokszor bevallottan – ideológiailag elkötelezett médiumokból merítik, és mivel releváns szakmai képesítéssel nem rendelkeznek, a riporter bólogat, a like-ok meg özönlenek, fel sem merül bennük, hogy a világ esetleg összetettebb, mint hinnék. Lelkesen szakértenek iszlám teológiáról, nyugati gettókról, terrorsejtekről, török puccsról, német, francia, belga belpolitikáról, ami éppen kell. A bölcsek kövével kezükben átfogó, hatékony megoldásokról beszélnek. Nem is sejtve, hogy okoskodásuk semmivel nem különb annál, mint amikor amerikai emberjogi aktivisták osztják az észt a magyarországi roma-integrációról: ideológiai alapon közelítik meg a kérdést, nem látják át az összefüggéseket, és persze kibicnek semmi sem drága.

Ha cinikusak akarnánk lenni, azt mondhatnánk, hogy szakértőink” és véleményvezéreink esetében hasonló dilemma merül fel, mint amin sokszor ők merengenek a muszlim migránsok kapcsán: vajon ártó szándékú bomlasztók-e, vagy együgyű bábok, akiket valaki hátulról mozgat? Uram bocsá', elvtelen zsoldosok, akik pénzért, hírnévért bármire képesek?

De természetesen nem vagyunk cinikusak. Elfogadjuk, hogy valóban komoly szakértők, akik értenek a biztonságpolitika minden területéhez. Ebben az esetben viszont e sorok írója hazája jövőjéért aggódó magyar polgárként szépen kéri: Németország és Franciaország évtizedes társadalmi, kulturális, gazdasági, és immár vallási gondjainak megfejtése között szorítsanak már egy kis időt annak kifundálására is, hogy miként lehetne megoldani a magyar vidék akut szociális, társadalmi, integrációs és biztonsági gondjait, vagy akár csak rendet tenni az 1-es villamoson. Biztosan bagatell feladat lenne ekkora koponyák számára. És még a köztévé is boldogan leadná.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr188927522

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Sayfo Omar: Kedves Tutiblog! 2016.08.04. 17:39:01

Az általatok kritizált publicisztikám tárgya nem az iszlám vagy a migráció, hanem a szakmaiság kérdése volt. Hogy a sztárolt megmondóemberek jelentős része – politikai oldaltól függetlenül – elfogult, releváns szakmai múlttal nem vagy csak alig rendelkezi…

Trackback: Sayfo Omar: A magyar megmondóemberek esete az iszlámmal és a migrációval 2016.08.01. 09:52:02

Ünnepelt magyar „szakértők” és véleményvezérek annyira látják cizelláltan az iszlám világot, amennyire egy kairói taxisofőr látja a Nyugatot.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Conchobar 2016.08.01. 13:46:17

"A sajtónak olykor nyilatkozó, szakmájukban egyébként kiváló filológusok és iszlámkutatók sokszor könyvtárak mélyéről kényszerülnek megérteni, majd továbbadni, hogy mi zajlik Szíria frontjain vagy épp a párizsi külvárosokban." - Dehát mi itt gond? A Homár által leszólt iszlámkutató is a Koránból próbálja kiolvasni azt, hogy miért nem kell Európába beengedni a muszlimokat, meg az idemigráló, idemigrált muszlim is a Koránból olvassa ki azt, hogy neki Európában élősködnie kell és időnként ritkítania az európaiakat

Conchobar 2016.08.01. 13:52:47

"Ha cinikusak akarnánk lenni, azt mondhatnánk, hogy 'szakértőink' és véleményvezéreink esetében hasonló dilemma merül fel, mint amin sokszor ők merengenek a muszlim migránsok kapcsán: vajon ártó szándékú bomlasztók-e, vagy együgyű bábok, akiket valaki hátulról mozgat? Uram bocsá', elvtelen zsoldosok, akik pénzért, hírnévért bármire képesek?" - Miért nem mondod már ki, hogy akik ellenzik a muszlim bevándorlást, azokat mindet Putyin fizeti. Meg Soros, meg a síita eretnek Ahmadinezsád. Meg Aszad. Esetleg Adolf, a túloldalról

aLEx 2016.08.01. 15:10:37

"Őszinte köszönet illeti Speidl Biankát a Mandineren megjelent, Abdelsamad Belhaj iszlám-kutatóval készült interjújáért."

Azt az interjút én is olvastam, és egyetértek a dicsérő szavakkal. Sokat lehetett tanulni belőle.

Szalay Miklós 2016.08.01. 16:00:54

Egy régebbi, de továbbra is aktuális bejegyzés a migránsproblémáról:

egyvilag.blog.hu/2015/09/30/egyeb_a_menekultkerdesrol_ketto

Annyiban is más, mint a többi, hogy megpróbál megállni középen, megfelelően figyelembe venni mind a menekültek, mind a befogadók érdekeit.

Bell & Sebastian 2016.08.01. 16:05:51

@aLEx: Másik félhülye.

@az igazmodó juhász: Híjnyemán, ha nem élőben látnám, ma például egy nagyon-távol-keleti családot, éppen hogy a hucul ló hiányzott alóluk, még el is hinném.

Bell & Sebastian 2016.08.01. 16:08:17

@Szalay Miklós: Miféle menekültek? Mi a fasznak jön ide egy család a volt Szovjetunióból, ötezer kilométerről? Üldözik őket, mert zsidók? Félkegyelmű, vagy tán egészen az.

Bell & Sebastian 2016.08.01. 16:12:03

Na szóval, ennek híre ment, hogy itt van felvétel boldog-boldogtalannak. A dél-amerikaikat nem is említettem, mert már azokból is van, bőven.

Hol van már a tavalyi hó, amikor csak Szíriát emlegette Obamamama?

Kivlov 2016.08.01. 16:14:41

Aki idejön, tartsa be az itteni szabályokat. Viselkedjen. pont.

Bell & Sebastian 2016.08.01. 16:22:17

@Kivlov: Csókolom, ez nem az amerikai pampák, itt már laknak, méghozzá elég sűrűn. Nem ellenőrzi ezeket senki. Ki mondja majd azt, hogy elég és mikor mondja?

Nem tetszik érteni, hogy ez a teljes káoszba és önfeladásba visz?

Conchobar 2016.08.01. 16:29:22

@Szalay Miklós: "Annyiban is más, mint a többi, hogy megpróbál megállni középen, megfelelően figyelembe venni mind a menekültek, mind a befogadók érdekeit" - Miért kéne Magyarországnak figyelembe vennie azoknak az érdekeit, akik nem állampolgárai, nem is tekinthetők menekülteknek (hiszen nem mutatható ki, hogy üldözné őket valaki a szomszéd országokban), sőt jelenlétük tehertételként jelenik meg?

Csaba Szikora 2016.08.01. 16:41:23

@a BircaHang Média szerk.:
Teljesen egyetértek.Mindegy ki mit mond,menjenek haza.
A jóIsten,vagy az evolúció őket oda teremtette,minket ide,maradjon mindenki ott ahol eddig volt.A belügyi problémájukat meg kérjék számon azokon,akik okozták.(USA,vagy az illuminátusok,vagy az Iszlám állam,vagy a fa'szom tudja kicsoda.)
A baloldal meg a határ túloldalán élő Magyaroktól is elvennék még a vizetis,és odaadnák ennek a nagyrabecsült baráti népnek.

Bell & Sebastian 2016.08.01. 16:43:08

@Conchobar: Jönne tízezer grönlandi fóka, kettő bébivel a hóna alatt, fagyasztana nekik jeget a Balatonba?

Vicces lehetőség, de hamar-gyorsan itt lesz.

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.08.01. 16:51:22

@Csaba Szikora:

Így igaz. Nincs szükségünk iszlamistákra. Menjenek haza, s ne is jöjjenek be.

Reszelő Aladár 2016.08.01. 17:01:50

Vicces de szerintem aligha szükséges megérteni az iszlám mélységeit. Egy egyszerű SWOT analízissel percek alatt el lehet dönteni, hogy kell-e közel-keleti migráció Magyarországnak vagy nem. Ha látjuk a fenyegető nyugati példákat, a saját tapasztalat és know-how teljes hiányát, és még a társadalom java része sem tudná teljes mellszélességgel támogatni, sőt aki jönne, az nem is ide jönne.
Biztos hogy ezt nem kell erőltetni. Ha pedig eldöntöttük, hogy ezzel végeredményben nem nyerhetünk, akkor küzdeni kell ellene, minden erővel.

2016.08.01. 17:04:45

Omár ! Ezt irod -"Mégis, a különbség égbekiáltó: egyik tudja, amit mond, a másik mondja, amit tud."

És valóban igaz. Ez olyan mint ha én azt irnám le hogy a néma bár lát, de a süket nem hallja a vak pedig nem látja,amit a néma el akar mondani.

"....se felejtsük el, hogy egy igazi szakember nem a politikától vagy közvéleménytől teszi függővé álláspontját." Valóban ebben is igazad van. Tudod, az emberek nagy többsége vagy meggyőződésből vagy pedig tapasztalat alapján állít, mond véleményt, alkotja meg álláspontját. Amit akárhogyan nézzük, ez valós dolog és nem kitaláció. Hiszen az elmélet tapasztalati sikon való igazolása, az abból eredő meggyőződés, az már tény .

Az hogy mi zajlik mondjuk Sziria frontjain, hogyan is élnek ott az emberek, ki és mikor mit és hogyan véd, hogyan vélekedik dolgokról, mások vallásáról, azt innen nem látjuk. De a környező országokban már tapasztaljuk. Az hogy az amik és a britek szétverték a stabilnak mondott iraki, sziriai, libiai és -- más viszonylag stabinak mondott diktatúrákat, azt tessék már az amiknak és a briteknek a szemére vetni. Náluk tessék kopogtatni.

Hogy a rombolásból kivette részét Európa, a fegyverszállítással, a diktátorok támogatásával, a zsoldosok belépésével--ez tény. Ám addig is volt iszlám és mégis volt fejlődés, viszonylagos jólét és nem volt enni földönfutó sem. Ezt azonban most az iszlámnak lehet köszönni.

A zsoldosok pedig , ezek az iszlám által fizetett és gyilkosokká képzett pénzért önmagukat áruló emberek lettek, voltak.. Igaz vannak benne a szóbeszéd alapján román, szlovák, székely, cseh, orosz német, magyar és sok sok féle-fajta náció is. De akkor tessék már mondani, Ti hol is vagytok ? Mit is csináltok ? Talán otthon kellene valamit tenni azért hogy jobb legyen. Vagy nem ?

Mert lehet bántani a kurd önvédelmi erőket, de ők megmutatták és megmutatják mind a mai napid azt hogy a szülöföldjüket megvédik. Nem csak életerős emberek, hanem fiatal nők, akik nem félnek harcolni. Őket ezért csak tisztelet illeti meg !! Hogy miért ? Mert ők az egyedüli fegyveres önvédelmi erő, amely nem rettent meg és nem futott el a vérgőzös iszlám elől !

És akkor most vissza térek a kérdesemre --ti mit is tesztek a szövegelésen kivül ? Nem sok semmit ! De azt nagyon jól adjátok elő. Talán túl jól és azért nem akarják sehol elhinni azt amit mondtok. Vitatkoztok, leveleztek és sajnálkoztok. És az iszlám állam nevében, egyesek ölnek, robbantanak és gyerekektől öregekig--öltök ! Ez lenne az iszlám ? Na ne má ' !

Mert az iszlámot nem hogy mi, de Ti, arabok sem értitek. Mert abba mindent bele lehet magyarázni. Az iszlám nem más mint a legegyszerűbb vallási irányzat. Minden igaz és mindennek az ellenkezője is--ha jól meg tudod indokolni. " mert benne válik valóra a mondás ---"Simplicitas sigillum veri "----azaz, azért a legjobb, mert a legegyszerűbb. Azt tesztek amit akartok és ezt meg is tudjátok indokolni. Hiszen a vallásotokra is megadja a választ az iszlám etikája, mivel érvényes rá az alapelv: " Isten könnyűvé tette számotokra, mert az ember gyenge teremtmény " ( Q4,32 )

Johannes Damascenus ( 8.szd ) Mohamedben magát az Antikrisztust látta., Luther Márton a " törökökben " az ördög eszközét. Igy hát amint látható, az objektiv keresztény birálat, is csak nagyon kevés jót tudott mondani az iszlámról. (Már ha van ilyen )

Félreértés ne essék,nem támogatom a csúti kisvasutas kisúttörő Orsós megalomániás terveit. Nem veszi be a gyomrom és hányingerem van a a seggnyalóktól, a lakájok fenhéjázó prüszkölésétől , a családtagok, rokonok, barátok, portörlők, antilopok és maffiások süketelésétől. Mert ezek az adófizetők pénzén és pénzéből élnek urizálnak és urizálnak. Pedig úrnak születni kell, paraszt pedig terem, mint "csúton a gomba " !

Nem hiszem hogy a biztonságpolitikai szakértők--talán egy-két kivételtől eltekintve ( Tarjányi, stb )--megmondanák a tutit, mert ezt nem látják összefüggéseiben. Ők csak a pénzt látják és meg akarnak felelni a kormány csokis papirt,kólás dobozt ölelgető , szagolgató nyaloncainak és a zsebüket szeretnék még megtömni amig lehet. Mert itt sem antilop csak egyedül, lop ott más is.

Abban igazad van hogy itt nálunk is van probléma amit itt kellene megoldani. Ám mint ahogyan a politikusaink látják és teszik---mindig mással foglalkoznak és igy üzengetnek Brüsszelnek és közben lassan az ország létszáma alig 9 millió ha van, a fiatalok egyre többen mennek külföldre, ám ez most nem számít.

De tételezzük fel hogy mi van akkor ha a törökök előbb utóbb annyira megerősödnek hogy az "unijó "mégis csak arra kényszerül hogy szabad mozgást kell hogy biztositson számukra Az EU-ban. A választ ugye nem kell megadni , mert felesleges és értelmetlen.

És akkor ezt a köztévének sem kell majd leadnia !!

Tiszteltetem Brüsszelet 2016.08.01. 18:07:59

Nekünk nem kell az iszlám problémákba belefolyni.

Majd megvárjuk h németek mekkora nagy üzletet kötöttek.

Biztos a sok szakemberük ajánlotta h a törökök lődözzenek a migránsokra. Probléma megoldva, már csak a bejutottakat kell kitakarítaniuk.

Burgermeister 2016.08.01. 18:24:12

Khulthurák háborúja van khérem szhépen...odakellbaszni a határoknál h elmenjen a kedvük.....aknazár, sortűz oszt jónapot, majd az ügyvédek elintézik

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2016.08.01. 18:27:20

Kedves író szerző
Ugye Mohamed maga fejezett le sokakat...gyereklanyokat vett feleségül.rabszolgákat tartott...
A.muszlimnak minden jo amit o tett.sot követni kell azt.
Miert is.kellene megtűrni ezt Európában?miert kellene vallásnak álcázott naciszeru eszmeket patyolgatni?
Lofaszt.csinaljak otthon.itt ne.
Az isulamot konkretan be kellene tiltani.

Csala nándor 2016.08.01. 18:31:22

Sajna az igazmondó juhászt megették a birkák. Nagy kár, mert a józan magyar paraszti ésszel sokkal közelebb járnánk a napnál is világosabb helyzet megértéséhez, megoldásához.

Ajtony 2016.08.01. 18:32:51

Miért is kellene egy rendőrnek, katonának, vagy akár önjelölt "biztonságtechnikai szakértőnek" érteni az iszlámhoz?

Nekik ahhoz kell érteni, hogy milyen szempontok szerint, és mennyi embert lehet egy ponton átengedni, milyen erővel kell készülni egy rendezvény, vagy objektum megvédésére. Ezek az emberek, akiket fikáz tisztázatlan identitású barátunk, egészen más nézőpontból látják a jelen eseményeit és annak "holnapi" következményeit.

272_1 (törölt) 2016.08.01. 19:18:58

@Ajtony:

egyáltalán minek a rendőrnek tanulás?

egyáltalán minek neked a tanulás?

kidobott pénz és energia volt.

val 2016.08.01. 19:35:49

Allahu Akbar!
...
.
BUMM!

272_1 (törölt) 2016.08.01. 19:46:55

@val:

in god we trust.......

bumm....

www.youtube.com/watch?v=2Pxk4zy_SQw

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2016.08.01. 19:58:11

Nekem nem kell megmondóember ahhoz, hogy levonjam a konzekvenciákat, miszerint azt hogy az iszlám kurvára gáz vallás. Az események tükrében az és kész. Gáz vallás, gáz hívőkkel. Őrültek vagytok bazmeg mind Omár. És el lehet húzni a büdös picsába ha nem tetszik nektek itt.

val 2016.08.01. 20:22:11

@az igazmodó juhász:
Igen, Obama még mindig nem érezte úgy, hogy bocsánatot kellene kérnie. Ugyan miért is?

"Sympathy for victims but no apology"

www.usatoday.com/story/news/world/2016/05/27/obama-visit-hiroshima-bomb-site-pledges-no-apology/85022938/

Kegyetlen 2016.08.01. 20:34:13

Ez a cikk a semmirol szol: a szerzo szerint a nyilatkozok nem ertenek arrol, amirol allast foglalnak.

Gaál Károly 2016.08.01. 21:05:46

@FILTOL: Mennyivel is jobb volt a felsőbb rendű keresztény inkvizíció , a szombat délutánonkénti kedélyes kerékbe törés , eretnek és boszorkány égetés ! Nem volt elég , hogy kivégzik Őket , hanem a kínzás , a minél további szenvedés okozása Isten nevében ! Nem kell olyan magabiztosnak lenni ! :-(

Gaál Károly 2016.08.01. 21:13:07

@Csaba Szikora: Én is : " Teljesen egyetértek.Mindegy ki mit mond,menjenek haza.
A jóIsten,vagy az evolúció őket oda teremtette,minket ide,maradjon mindenki ott ahol eddig volt.A belügyi problémájukat meg kérjék számon azokon,akik okozták ! " Ezért aztán jöjjenek haza a magyar migráncsok és kérjék számon a kis g&citől a " problémájuk " okozójától , hogy miért is kellett elhagyniuk az otthonukat ! :-(

sedi 2016.08.01. 21:21:12

@Gaál Károly: Tessék, egy nyilvános lefejezés Szaúd-Arábiából. A videó 2011-es és 18+.

Execution of Indonesian woman Ruyati Binti Sapubi by a single stroke of the sword taking the head clean off (June 18 2011).
www.liveleak.com/view?i=ce2_1311328714

Posztoló Péter 2016.08.01. 23:19:56

@Gaál Károly: Volt egy híres inkvizítor, aki a védenceidnek egy isteneset odabaszott 560 éve: Kapisztrán (Szent) János. És voltak előtte-utána is inkvizítorok, akik a deviánsokat ritkították. Néha védett fajokat is megritkítottak, ez vezetett azokhoz a rémtörténetekhez, amivel a te birkaagyadat is átmosták.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2016.08.01. 23:25:50

@jose maria padilla: a hasmenés egyik leggyakoribb oka az, hogy kiirtotta valaki a baktériumokat a szervezetéből. mégiscsak érteni kéne a bakteriológiához, mert az olyan hülye ember, mint te, a hülyeségével magát is kiirtja a végén.

rozsomák 2016.08.01. 23:26:59

@Kegyetlen:
Én is így érzem.
Elkezdtem olvasni és vártam, hogy majd jön, hogy mit kéne érteni, hogyan kéne érteni..... de nem.

Annyi az egész cikk, hogy egyesek, a "mérvadók", a "hozzáértők" rosszul látják.
És semmi több.
Hogy miért látják rosszul, mit látnak rosszul, mert azt hogy kéne látni, hogy kéne értelmezni... erre vártam, de nem, az nem jött.

Kivéve azt, ami az utolsó bekezdésben van, hogy a magyar vidék problémáival kéne foglalkozni.
De hogy jön ez ide ??

Mr. Waszabi 2016.08.01. 23:27:05

Meg egy lófszt, bársony furulyatokba csomagolva érettségiző - állítólag - szűzlányoknak ajándékul. Vagy valami ilyesmi.
Édes kisfiam, én elhiszem, hogy a Mandiner minden szentek anyja és apja is egyben, hol fideszes nettó, hol meg majdnem liberális, de azért a saját seggét ne nyalja már ki ennyire. Élnek közöttünk migránsok évtizedek óta, akikkel semmi baj sincsen itt, de momentán nem hangzik jól, ha ők foglalnak állást olyan illegális menekültek tárgyában, akiket maguk sem fogadnának saját házukba, mert féltenék házuk női tagjait. Az egy dolog, hogy nálunk szír a pénzváltó, a briteknél meg a mosodás paki, évtizedek óta, a franciáknál meg marokkói a zöldésges szintén ennyi idő óta, na de nem ők azok, akik papok torkát vágják el, vagy keresztény asszonyok szoknyája alá nyulkálnak, ezt azért lássuk. Aki paraszt, az paraszt, aki barom, az barom. És nehogy már bátorítani kelljen a frissiben afganisztánból ál-szír menekültként átcsusszant gazdasági migránst arra, hogy itt visszaéljen elfojtott ördögi vágyaival - vágjuk le a kezét itt is annak, amlyik nem viselkedik. Mindjárt nem jönnek annyian ide, hogy ha itt is az a törvény vár reá, mint otthon. Nem vagyok szemét, csak éppen Dirty Harry közelebb áll hozzám, mint Musztafa - lélekben. Ugye nem én kérek elnézést helyettük is? Remélem. Nem, nincs baj - énfelőlem is hamarább ítélnek ezeréves előítéletek mentén keleten, mint saját magam valósága után - nekem miért is kéne bármiféle buzeránsnak mutatkoznom migráns ügyben? Nem kell. És ez itt a lényeg. Aki ide jön, az tanuljon meg viselkedni - pont, mint náluk - aki nem tud, annak le kell vágni a kezét vagy a tökeit, ennyi. És nincs harag - viszont mindjárt kevesebb migráncs lesz, ha ezt bevezetik.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2016.08.01. 23:27:35

@Ruzsa Söndör: nem lehet, hogy Nyugat-Európának azért van anyagi jóléte,mert mégsem csinál baromságot? Orbanisztánnak meg azért nincs, mert baromságot csinál?!

a valóág cáfolja a vallásodat, de mit érdekel téged ez, büszkén mutogatod a cáfolatot! fel sem fogod.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2016.08.01. 23:30:51

@Bell & Sebastian: " itt már laknak, méghozzá elég sűrűn."

egyre kevesebben.

Advanced Flight 2016.08.02. 00:45:07

Ha valaki rettentően utálja pl. a mazsolát, már a szagától és a látványától is hányingere van, akkor hiába jön kétszáz dietetikus, belgyógyász, sztárséf és gasztrofilozófus azzal, hogy márpedig a mazsola rendkívül jó aszalvány, finom és egészséges, csak pozitív tulajdonságai vannak stb.
Ha 10 millió magyar (mínusz az a párezer muszlim) egységesen a háta közepére kívánja a muzulmánokat, akkor felesleges erőlködni, hogy de milyen jófejek, meg jobban meg kéne ismerni a vallást etc. Nem kellenek és kész. Szuverén joga az országnak nem befogadni őket.

picur3ka 2016.08.02. 01:35:06

Nem hazudott még eleget ez az Omár gyerek?

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2016.08.02. 01:59:38

@WiteNoir: Jé, akkor te már nem vagy vincentes! Milyen szomorú. :)

annamanna 2016.08.02. 02:42:42

Hogy némileg igaza legyen a fenti szerzőnek, itt egy cikk, ami igyekszik árnyalni a képet:

"Mind a baloldali kormányt, mind a muszlim értelmiségieket, vezetőket a francia szélsőjobboldal hozta lépéskényszerbe, ami legutóbb amiatt tiltakozott hevesen, hogy a kormány nem akadályozta meg egy szaúdi pénzből épített mecset megnyitóját Nizzában. Eric Ciotti és Christian Estrosi azt állították, hogy az ilyen mecsetek a dzsihadizmus melegágyai - és ebben bizony meglehetősen sok igazság van.
Szaúd-Arábia ugyanis a szunnita iszlám legradikálisabb jogi iskolájának, a vahabita irányzatnak a legfontosabb képviselője - ezt vallja egyébként az al-Kaida és az Iszlám Állam is. Ezért amikor az olajmonarchia a nyolcvanas évektől kezdve elkezdte támogatni mecsetekkel és oktatási programokkal Koszovótól Indonéziáig a szunnita muszlim közösségeket, akkor értelemszerűen a vahabita irányzatot igyekezett propagálni. A visszautasíthatatlanul sok szaúdi pénzzel együtt jelentkező vahabita dominanciát sokan a globális dzsihád egyik fontos okának tartják, és tény, hogy több szaúdi alapítású mecset vált iszlamista toborzóhellyé - a folyamatot Koszovó példáján keresztül kiválóan bemutatja a New York Times esettanulmánya."
index.hu/kulfold/2016/08/01/muszlim_vezetok_mersekelt_iszlam_franciaorszag/

"Az Iszlám Állam sok mindenben újat jelent az eddig megismert terrorszervezetekhez képest, azonban forradalmiságának, erőszakosságának és vallási puritanizmusának van egy kétszáz évvel ezelőtti előképe: az első Szaúdi Állam.
A dzsihád glóriája
Ez az állam 1744-ben egy radikális szunnita hitszónok, Mohamed ibn Abd al-Vahab és egy Dirja nevű jelentéktelen belső-arábiai község emírje, Mohamed ibn Szaúd szövetsége révén jött létre.
Ugye ismerősek a nevek? Ibn Szaúd a szaúdi királyi dinasztia alapítója, al-Vahab pedig annak a szunnita jogi iskolának (a szunni iszlámban így hívják a vallási irányzatokat) az alapítója, melyet manapság az al-Kaida és az Iszlám Állam is iránymutatónak tekint."
index.hu/tudomany/tortenelem/2015/11/22/elso_iszlam_allam_vahabitak_szaud-arabia/

És még egy cukiskodás: index.hu/kulfold/2016/08/01/ferenc_papa_megvedte_az_iszlamot/

@az igazmodó juhász: @sedi: www.al-jazirah.com/2014/20140324/ec1.htm

A kép innen: 444.hu/2016/07/31/orban-viktor-ahogy-csak-messzi-idegenben-lathatjak felirata: "Bezzeg Rijádban a rendszeres visszatérő vendég, Orbán Viktor 2014-ben így nyitotta meg az Arab-magyar Gazdasági Fórumot:"

A többi fotó is részben vagy egészben muzulmán országban készült, kiv. Mongólia és Kína.
Macedónia 45% szunnita muszlim
Szaúd-Arábia 100% muszlim (85% szunnita, 15% síita)
Irán síita iszlám 89-90% (államvallás), szunnita iszlám 9%
Indonézia "a lakosság 88%-a iszlám hitűnek vallotta magát, ezzel az ország a világon a legnagyobb muszlim lakossággal rendelkező országa" "Különösen Jáva szigetén nagyszámú muszlim él, akik egy nemortodox, a hinduizmussal valamelyest keveredett iszlám, az Abangan tanait követi" "létezik az országban egy csendes tömeg, aki ugyan „hivatalosan” muzulmán vallású, de nem követi a vallás rituáléit, valójában teljesen világi életet él"
Egyiptom kb. 95%-a muszlim (a többség szunnita)
Azerbajdzsán iszlám (a lakosság 99%-a, ebből 85% síita és 15% szunnita)
Mongólia muszlim 3%
Kína muzulmán közel 2%

picur3ka 2016.08.02. 03:13:02

@jose maria padilla:

Sajnálatosan bár, de megint nagyon igaza van.

2016.08.02. 06:40:31

@Gaál Károly: "Mennyivel is jobb volt a felsőbb rendű keresztény inkvizíció , a szombat délutánonkénti kedélyes kerékbe törés , eretnek és boszorkány égetés ! Nem volt elég , hogy kivégzik Őket , hanem a kínzás , a minél további szenvedés okozása Isten nevében ! Nem kell olyan magabiztosnak lenni ! :-(
"

Hány éve volt ez utoljára? 3-400?
Na ennyi különbség van.... az iszlám a középkor végén jár.

2016.08.02. 06:41:58

@Gaál Károly: "Ezért aztán jöjjenek haza a magyar migráncsok és kérjék számon a kis g&citől a " problémájuk " okozójától , hogy miért is kellett elhagyniuk az otthonukat ! :-( "

EU-n belül szabad munkaerőáramlás van, ezért a magyarok nem "migráncsok" az EU-n belül. Csak a hozzád hasonlók akarják összemosni a keleti hordával.

megamedve 2016.08.02. 06:50:09

@Gaál Károly: igen, ez a múlt, ami elmúlt. Nem a jelen. Ennyi erővel Láin és Ábel mintáját is hozhatnád.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2016.08.02. 07:14:16

@Gaál Károly: Hát ami a magabiztossagot illeti.azota eltelt cirka 500 év.lezajlott a monoetista vallas ld. Katolicizmus őrülete.volt egy reformáció...meg a szekuralis állam kialakulása.demokracia.polgari eszmek....hatalmi ágak elválasztása elotte vagy 150 év vallásháború.majd egy két totális eszme mint a naci és kommunista.a.magyar tapasztalatot az oszmanrol stb.most hagyjuk is.
Ugye nem gond ha azt mondom.az iszlám ott tart pont mint a katolicizmus 500 éve.vagy 700,éve.tokmindegy
Nem gond ugye ha nem szeretném az országokat...Európát elarasztani középkori gondolkodású őrültekkel?akik gyerekeket eroszakolnak furdokben.mikozben burka csomagoljak az asszonyaikat es mellesleg a melegeket lebasszak a toronyból....két kisfiú erosuakolas közben.
És tudod.mit.csinaljak ezt otthon.es képletesen igen a katolikus egyház is kvezi betiltasra került.vagyis kitiltásra.amikor kialakult a szekuláris államszervezet.de ha bonyolult hagyjuk.mert elegge egyszeruen latod a világot.

bontottcsirke 2016.08.02. 07:50:44

Felesleges magyarázkodni. Az iszlámnak nincsenek intellektuális mélységei, buta ember írta buta embereknek.

Ha kell menni a kecskék közé mormolni a sivatagba, az lenne a legjobb megoldás.

szürke_tapir · http://akozert.blogspot.com 2016.08.02. 07:53:08

"szorítsanak már egy kis időt annak kifundálására is, hogy miként lehetne megoldani a magyar vidék akut szociális, társadalmi, integrációs és biztonsági gondjait, vagy akár csak rendet tenni az 1-es villamoson. Biztosan bagatell feladat lenne ekkora koponyák számára. És még a köztévé is boldogan leadná." --- jé, én hülye meg azt hittem, hogy ezeket a problémák az ún. magyar kormánynak kéne megoldania.
És ha sikerülne, na azt TÉNYLEG leadná a köztévé.

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.08.02. 08:06:14

@Gaál Károly:

Hogy jön ide a halálbüntetés kérdése? Sehogy.

É2I 2016.08.02. 08:29:35

Omar komám! Menjél haza és ott oszd az észt a tieidnek. Talán nem vernek agyon.
Ja, hogy otthon nem szakérthetnél, mert megköveznének. Akkor talán nekünk se kellene megmondanod, hogy kit fogadjunk be a házunkba/hazánkba.
Tisztán látszik, hogy a bejönni vágyók legkisebb százaléka akar migrálódni. A többi csak hozza a mentalitását, életmódját, életvitelét.
Hogy nekünk ez nem tetszik? Ez van. Vagy elfogadod vagy tovább állsz, esetleg tovább leszel küldve a bölcseleteiddel együtt.
(És semmi közöm a fityiszhez, tőlem mehetnének ők is veled!)

Csaba Szikora 2016.08.02. 08:50:47

Igen ez így van.A megmondó emberek,akik 0-24-ben ezzel foglalkozik,hülye hozzá,a kedves cikkíró akinek a baloldali politikusoknak csúfolt söpredék megmondja mit írjon,az bizonyára jobban tudja.De ez a baloldalra jellemző hogy mindenkinél mindent jobban tudnak,de ha kormányzásra kerül a sor,csőd szélére sodorják az országot.
Na ezek az okosok.

pitcairn2 2016.08.02. 09:24:45

@Csaba Szikora:

a "megmondóemberek" általában ugyanúgy ferdítenek, mint a többi - más politikai "vesszőparipával" rendelkező - ember

Göntér László 2016.08.02. 09:34:52

A cikk azzal foglalkozik, hogy szakértők helyett magamutogatók uralják a közbeszédet. Azt hiszem, hogy ez mindig is így volt, és valószínűen mindig is így lesz. A kérdés az, hogy ki mondja meg valakiről, hogy az illető szakember-e, vagy magamutogató? Nyilvánvaló, hogy ennek a megmondónak meghatározó befolyása kell, hogy legyen, a közbeszédet kialakítóra, vagy kialakítókra. Vagyis ezek a valakik megmondják azt, hogy mi legyen a közbeszéd és kik legyenek ennek a szakértői. Szerintem ezek a szakértők ezeknek a valakiknek a kezében marionett bábuk, még akkor is, ha azt hiszik, hogy a saját táncukat járják. A valakik mindig a hatalom gyakorlói. Az írott és az elektronikus sajtó képviselői hihetik magukról, hogy a hatalomtól független egyéniségek, de a valóságban nagyon is függő viszonyban vannak. Persze egy-kettő renitens mindig akad akik megpróbálnak a széllel szemben folyadékot üríteni és nem csodálkoznak azon, hogy nedves lesz a nadrágjuk, vagy a szoknyájuk eleje. Azt hiszem, hogy senkit nem kényszerítenek arra, hogy ne mutassa meg, azt a dokumentumot, amelyben kényszerítenek bennünket a migránsok befogadására. Szerintem ez néhány sort, vagy pár percet foglalna el, az írott-, vagy elektronikus sajtóban. Nagyon nagy probléma, ha bizonyos kérdések megoldásánál nem vesszük figyelembe a kérdések megoldásának az idő igényét. Mindenki tudja, hogy a gyümölcs sem érik meg azonnal, annak is ki kell várni az érés idejét. Persze előbb is le lehet szüretelni, de akkor még szép lehet, de jóízű az nem. A magyar narancsról már hallottunk.
Sokat hallunk a magyar társadalom elöregedéséről, de a statisztikai adatokkal operáló cikkeken kívül, kevés, az életben tapasztalható esetről tudunk. Példaként, mellékelek témákat:
Egy sok emeletes társasházban a folyosó szakaszon van hét lakás, a hét lakásban lakik kilenc ember.
A 12 lakásos lépcsőházban lakik 12 ember.
A 30 házból álló utcában lakott 25 ház és ebben lakik 30 ember.
Tudni kell azt, hogy ezekben a lakásokban és házakban a lakók mindegyike 60 év feletti.
Normális ez? Ezek olyan szürke dolgok, most az a menő, ha a migránsoktól mondunk mindenféléket. A terrorizmus, a nők megerőszakolása ez a közbeszéd.

Mr. Rustical 2016.08.02. 09:36:21

Az igazi gond az, hogy a szakértők nem föltétlenül tudnak objektívebbek vagy okosabbak lenni, mint a bulvársajtó.
Az elmúlt évek éppen a szakértők látványos kudarcairól szólnak a kül- és a gazdaság-politikában egyaránt.
Mára a szakértő olyan lett, mint a korábbi korszak fényes hullócsillaga, az értelmiségi.
Ha csak meghallom, hogy "Szakértő", már menekülök is.

Általános szakértői vélemény-konszenzuson alapult például az afganisztáni megszálló politika (majd megmutatjuk, hogy lehet demokráciát faragni abból a csődtömegből), majd az iraki. Általános szakértői konszenzus volt abban is, hogy Huntington egy rasszista, háborús uszító. (Holott Huntington éppen arról ír a könyvében, hogy a szakértői mindenhatóság gondolatából fakadó arrogancia vezet a demokrácia-export erőltetéséhez, és ezen keresztül a civilizációs összecsapáshoz, amit el kell kerülni, mégpedig úgy, hogy nem kényszerítjük rá a saját rendszereinket a világ többi részére).

Ma is az a szakértői konszenzus, hogy Szíriában kell megoldani a válságot - és kinek? Hát a nyugati világnak.
A menekültválságot és a világ nyomorát szintén a nyugati világnak kell megoldani, a szakértők szerint.

A szakértőség, mint olyan persze nem ebbe bukott bele, hanem a pénzügyi válságba, amit szintén szakértők okoztak, mentegettek és magyaráznak azóta is, de az közvetlenebbül érintette a szavazókat. Azóta sem megy bele a buta fejükbe, hogy a piac törvényei szerint ha a Kovács család nem tud fizetni a hitelezőinek, akkor el kell venni a házát, ha viszont a Citibank nem tud fizetni, akkor az adófizetők ( a Kovács család) pénzén ki kell menteni. Ez a piac törvénye a szakértők szerint világos, mint a vakablak, dehát a sok buta nem akarja megérteni.

A menekültválság kapcsán meg hasonló a helyzet: a szakértők szerint ha Szíriában balhé van, akkor a Kovács gyereket oda kell küldeni békét fenntartani, közben meg bárkit, aki a határon elkiáltja magát, hogy refudzsíí, azt be kell költöztetni a Kovácsék szomszédjába, és rendőri intézkedés alá tilos vonni, akkor sem, ha éppen megdugta a kiskorú lányukat.

Ez is világos, de hát az ostoba emberek meg nem értik, mert kiveszett a világból a szakértők iránti tisztelet.

E.Katolnai 2016.08.02. 10:22:24

„Az iszlámmal foglalkozó magyar kutatóknak ...” – mit kell ezen kutatni? Olyan ez, mintha néhány megszállott a bolgár vasútállomások wc-jét vizsgálgatná. Mit kell az összetojt budikat éveken keresztül tanulmányozni?

„iszlámkutatók sokszor könyvtárak mélyéről kényszerülnek megérteni, majd továbbadni, hogy mi zajlik Szíria frontjain vagy épp a párizsi külvárosokban.” – ne a könyvtárak mélyén kutassanak ezek a barmok, hanem családostul költözzenek st. Dennisbe vagy egy évre, és ha mondjuk csinos feleségük vagy tini lányaik vannak, akkor már néhány nap múlva megértik, h mi zajlik a mahmutisták fejében-lelkében.

pitcairn2 2016.08.02. 10:54:15

@E.Katolnai:

"st. Dennis" elsősorban az európai "jóléti" rendszerek által felvetett problémákról szól

PS.: a fenének sem kellenek illegális határátlépők (csak a félreértések elkerülése végett írom...)

pitcairn2 2016.08.02. 10:58:40

@E.Katolnai:

ha valódi muzulmán várost akarsz látni akkor kezdetnek inkább Isztambult ajánlom

(most kő-olcsó, egyébként pedig iszonyatosan drága...

már csak abból a szempontból is tanulságos, hogy ott se a teokratikus szultán-kalifa rendszere utálta ki a keresztényeket, hanem a modern "szekuláris" állam...)

PS.:

a félreértések elkerülése végett továbbra is kihangsúlyozom, hogy nem akarok illegális határátlépőket látni itt, csak iszlám kapcsán összehordott bullshit tenger taszít...

nu pagagyí 2016.08.02. 11:06:16

Ez egy becsületes írás. Éppen ezért, nem sok jövőt jósolok írójának ebben a neoprimitív megmondóemberek és foglalkoztatóik által uralt világban.

pitcairn2 2016.08.02. 11:07:48

@É2I:

mielőtt a britek az Oszd meg és uralkodj politikájuk jegyében felkarolták vahabita fanatikusokat még az iszlám világ élén is masszívan européer úriemberek álltak

mandiner.blog.hu/2016/07/15/nizza_europa_1908/full_commentlist/1#c30781296

mandiner.blog.hu/2016/07/15/nizza_europa_1908/full_commentlist/1#c30781466

PS.:

a félreértések elkerülése végett továbbra is kihangsúlyozom, hogy nem akarok illegális határátlépőket látni itt, csak iszlám kapcsán összehordott bullshit tenger taszít...

nu pagagyí 2016.08.02. 11:10:01

@E.Katolnai: Rajtad sincs már mit kutatni. Úgy vagy hülye, ahogy vagy. Egy modern zombi.

pitcairn2 2016.08.02. 11:14:07

@FILTOL:

egy percig se feledd, hogy kik karolták fel a fanatikusokat

Britain & Wahhabism
youtu.be/-dcPTeRv5rI?t=156

divide et impera...."oszd meg és uralkodj”...

PS.:

a félreértések elkerülése végett továbbra is kihangsúlyozom, hogy nem akarok illegális határátlépőket látni itt, csak iszlám kapcsán összehordott bullshit tenger taszít...

glinolid 2016.08.02. 11:35:17

@Holger Hartland: Jó lenne egy kis jötündér féle cenzúra, mi?

Bell & Sebastian 2016.08.02. 11:39:40

@glinolid: Jété most vesz búvárleckéket arra az esetre, ha jég alatt kell átúszni a Temzén.

Bell & Sebastian 2016.08.02. 11:48:02

@Gaál Károly: Sajnos, a régi, jó dolgokból nem maradt már semmi!

Egyébként a felnégyelés mikéntje (mint a marha- és sertés bonctani ábrája a hentesnél) nagyon érdekelne. Szétrántották a varrás mentén négy lóval? Amelyik végvár kapujára jutott a fej, az ugyebár kedvezményezett lett az osztozkodásnál, a másik három pedig -értelemszerűen- hátrányos helyzetű.

Nem sok demokrácia lehetett akkoriban.

glinolid 2016.08.02. 11:49:38

@Brendel Mátyás: egy nagy takarítás után ugyanzok a baktériumok települnek vissza, még véletlenül sem e-coli baktérium törzzsel pótolják az elpusztítottakat.

Ad Dio 2016.08.02. 11:54:40

Az a abj, hogy ebből a cikkből az ég egyadta világon SEMMIT nem tudtam meg, azon kívül, hogy mindenki hülye aki...

Kérek érvelést, tényeket, megoldási javaslatokat. Lehetőleg ne kinyilatkoztatás stílusban, hanem érveléssel, példákkal, működő gyakorlattal alátámasztva. Enélkül a cikk írója is csak egy az önjelőlt megmondók sorában.

Köszönöm, de azokkal elég jól el vagyunk látva....

pitcairn2 2016.08.02. 12:03:30

@Gaál Károly:

amennyire utánanéztem, abban a topic-ban is durva csúsztatások vannak

persze a frász tudja, hogy mi volt valójában, lehet hogy a katolikus propaganda áldozata vagyok:)

pitcairn2 2016.08.02. 12:05:39

@Bell & Sebastian:

rossznyelvek szerint a demokrácia megjelenése inkább csak olaj volt a tűzre

pl. az általános választójog megadása első körben itt végződött

French revolution, matrix of the future genocides : Vendée, 1793
www.youtube.com/watch?v=Gndjj-8Dz-U

Ad Dio 2016.08.02. 12:30:05

Annyiban igaza van mindenkinek aki ilyen húrokat penget, hogy nem az iszlámmal, mint vallással van a a baj. Amennyire én látom, az iszlám vallás semmvel nem inkompatibilisebb korunk európai liberális közfelfogásával, mint a keresztény, zsidó vallás vagy akár a buddhizmus.

A probléma nem itt van, hanem ott, hogy a közel kelet és afrika népei más paradigma szerint szocializálódtak és élnek, mint mi. A vallásukat is eszerint élik meg. Ez a paradigma pedig a mai európai poszt-poszmoderntől :-) nagyon távol esik. Sokkal inkább hasonlít a középkori európára.

Ha tudományos csoda révén létrejönne az időutazás, és hirtelen egy kapunk át ideözönlenének a középkori eleink, PONT ilyen galibákat okoznának.

Európa liberális felfogású (iegn, még a mi illiberálisnak csúfolt világunk is az), politikailag pedig demokratikus, az államot és az egyházat szétválasztottan kezeli. Ezeket az dolgokat generációk hosszú során át felhalmozott tapasztalat és tudás által felépített szocializációs rendszer közvetíti nekünk még mielőtt az eszünk használatára eljutnánk.

Aki nem ebben szocializálódott, annak ÓRIÁSI erőfeszítésbe kerül megugrani ezt a hatalmas távolságot. Erre kevesen képesek. Az integrációs programjaink sikertelensége ennek a bizonyítéka. Sajnos még az itt született generációk számára is túl nagy a feladat.

A baj forrása tehát nem az iszlám, hanem ez a paradigmatikus inkompatibilitás. Lehet ezzel bármit is kezdeni? rövid távon egész egyszerűen nem. Közép távon is erősen kétlem.

Így viszont a beáramló tömegek egyre nagyobb feszültséget keltenek. A probléma nőttön nő. Nem csoda, hogy a megoldások is egyre "egyszerűbb" alakot kezdenek ölteni. Sokszor ismételt frázis, de sajnos igaz: Európa radikalizálódik. És itt most nem az iszlám radikalizmusról beszélek, hanem a bennszülöttek közt terjedő radikalizmusról. Ha azt szeretnénk, hogy a mérsékelt erők igazgassák továbbra is a világunkat, azt hiszem újszerű módon kellene tekintenünk a problémára.

Nem vagyok sem iszlám szakértő sem biztonsági guru sem senki akinek "joga" volna okosnak lenni. Így csak a magam 10 filléres véleményét tudom elmondani: Európa ha önazonos akar maradni, két dolgot kell tennie: meg kell védenie magát az inkompatibilis tömegektől ÉS fel kell vállalja a közel kelet és a környező területek gondviselését. De OTT HELYBEN. Nem pedig itt. A stratégia valahogy így néz ki:

- világossá tenni, hogy Európa nem gondolja úgy, hogy az lenne a megoldás, hogy akinek bármi baja van az életével, az idejön. Európába bevándorolni CSAK legális csatornán át lehet. Ennek megfelelően Európai határait le kell zári, ehhez katonai erőt is kell építeni. Rendet kell tenni a határokon kemény kézzel, egyesült akarattal.
- Európa gazdag, e gazdagsága azt is jelenti, hogy képes segíteni, és akar is
- Ez a segítség első sorban nem katonai, maximum békefenntartásban asszisztálunk.
- Nem bolygatjuk a közel kelet hatalmi struktúráit, azokat tisztelet tartjuk, akkor is, ha nem tetszik nekünk, vagy épp üzletileg nem "telitalálat"
- Segítünk az alapvető életfeltételek újrateremésében és fenntartásában (víz, mezőgazdasági technológia, alapanyagok)
- A biztonságos országokba pedig ipart telepítünk.

preshaz.blog.hu/2016/03/03/karthago-t_pedig_ujja_kell_epiteni

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2016.08.02. 12:47:30

@glinolid: Csak ha cserébe Aristoé lehet a Vincent. :)

Nem tudom, a Mandineren tudna-e még érdemben rontani egy kis tündicenzúra. Lecserélték a hajdani szerzőket, Aristót és Kínai Kálmánt ilyenekre, mint Stumpf, meg a Bence gyerek, meg ez az Omár - olyan is lett.

2016.08.02. 12:47:50

na de lássuk mit ír erről az internet

személyeskedés:

"Érvelési hiba; a szónok nem ellenfél gondolataival, állításával vitázik, hanem személyét minősíti, bírálja."

"A vitában a személyeskedés azt jelenti, hogy a partner álláspontja vagy érvelése helyett a személyét kritizálják. Szavahihetőségét, hozzáértését kérdőjelezik meg, jellembeli hibáira vagy olyan körülményeire mutatnak rá, amelyek alapján kétségbe vonható az illető hitelessége és ennek folyományaként a vitaképessége az adott témában, vagy esetleg általában.

A személy támadására épülő érvelésről, röviden személyeskedésről beszélünk, amikor a másik személyét, gyakorlatát, szándékait kritizálják, és e kritika alapján utasítják el az illető álláspontját, érvelését."

"Egy álláspont vagy egy állítás helyességét a kijelentő személye, vélt vagy valós személyiségjegyei vagy feltételezett érdekei alapján próbáltad meg kétségbe vonni.
Miért hibás az érvelésed?
Egy objektív, eldönthető kijelentés helyességét nem befolyásolja az, hogy kitől származik ill. hogy az illető milyen személyiségjegyekkel, hibákkal vagy akár érdekekkel rendelkezik. Például attól, hogy valakinek érdekében áll mondani valamit, állítása nem lesz feltétlenül hamis. Ebből eredően önmagában azzal, hogy rámutatsz vitapartnered vélt vagy valós személyiségjegyeire, érdekeire, ténylegesen nem tudod állítása helyességét megkérdőjelezni."

atomic power 2016.08.02. 13:37:27

@jános515: Gratulálok! Ez kiütéses győzelem a cikkíró felfogása felett, ha szabad így fogalmazni.

bontottcsirke 2016.08.02. 13:40:17

@az igazmodó juhász: igen, menj oda hozzájuk, hogy egy hülyével több legyen.

Göntér László 2016.08.02. 17:33:29

@Ad Dio: Nem kellett volna a diktátorokat likvidálni, mert ilyen tapasztalata már van az emberiségnek. ktkj.blog.hu/2012/09/04/a_kisebbsegi_problema_megkozelitese

Ad Dio 2016.08.02. 17:42:12

@Göntér László:

Erre azt szoktam mondani, hogy ha a 15. században egyszer csak lerohanták volna az országot az amik, a tankjaikkal a földbe döngölik a fekete sereget, majd kivégzik Mátyás királyt, végül felállítanak egy urnát Budán, hogy holnap pedig szavazunk, vajon mi lett volna? Mert hogy demokrácia nem, az biztos...

A demokráciát nem lehet kierőszakolni. Ugyanis a demokráciához nem urna kell, meg alkotmány, hanem első sorban demokraták.

A diktátorok likvidálása az amerikai befolyás növelésére irányuló kísérlet volt (az önfejű diktátorok helyett bábkormányok felállítása útján). Papírok olcsóbb egy kampányt kissé megpénzelni, mint egy diktátorral egyezkedni. Persze ez papíron igaz csupán, mint látjuk.

Ruzsa Söndör 2016.08.02. 18:33:39

@Brendel Mátyás: Ha már csak a tények számítanak, akkor tudnod kellene, hogy EU anyagi jóléte, nem a jelenlegi vezetőinek az érdeme és a magyarok kifosztását nem Orbán Viktor kezdte. Attól, hogy külpolitikailag OV tisztábban lát folyamatokat, mint az ellenzéke, még nem megbocsájtható a gazembersége, amit a pénzzel és a jogállammal tesz. A vallásomat post-keresztényként definiálnám, de ez nem tudom hogyan következik logikusan a véleményemből. Egy magyarázatom van. Te nem gondolkozol logikusan. így is lehet élni, csak minek.

Pelso.. 2016.08.02. 21:35:24

Megmondóemberek és hozzáértők. Sőt, választók is.

"Ma (28)délután 16.20-kor a Teréz körút és az Aradi utca sarkán.
A Nyugati felől közeledik egy menet, kb. ötvenen lehetnek. Színes ruhákba öltözött fiatalok, síppal, dobbal és néhány más hangszerrel. Énekelnek, nevetgélnek, önfeledt jókedvvel. Az énekükből kihallani a hare, krisna, rama szavakat, tehát krisnások. A körúti üzletekből kinéz egy-egy ember, beszélgetnek velük, arcukon mosoly.
Mögöttem egy szakállas, ápolatlan nagy darab ember morog: - Rohadt mohamedán csürhe, ti okozzátok a bajt mindenütt!
Felszállok a villamosra. Többen nézik a menetet az ablakon át, el is hangzik néhány megjegyzés:
- Mocskos migráns banda, takarodjatok haza!
- Agyonlőném mindet itt helyben!
- Gyilkos iszlamisták, kitoloncolni mindet!
- Ez a mi országunk, menjetek innen!
- Rohadt férgek, idejönnek randalírozni és magyar nőket erőszakolni, felkötném őket az első fára!
- Mocskos aljadék banda, húzzatok haza!
A színes ünneplő menet közben továbbállt. Vidáman, jókedvűen, békésen.
Mind magyarok voltak.
A fenti mondatokat magyarok mondták magyarokról."

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2016.08.02. 23:55:32

@Pelso..: Döbbenetes. Nem gondoltam volna, hogy utaznak még a körúti villamoson hazájukért aggódó, derék, elkötelezett magyar emberek. Hogy túltolták egy kicsit a verbalitást, na zágsón. Azon lehet segíteni. A lényeg, hogy vannak. Ők a mieink - a 168 óra stílusától bűzló idézet szerzője pedig nem. Kösz a beszámolót!

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2016.08.03. 07:55:43

Ez, sajnos, a bulvárosodás mellékterméke. Nem az számít, hogy mi igaz, vagy mi a tudomány állása szerint legvalószínűbb, hanem, hogy mit lehet jól eladni. És nem csak a média, hanem a politika is olcsó bulvár színvonalú lett.
Nem tudom, hogy vigasznak számít-e, de ez világjelenség.
Nagyon kevés választó van, aki hajlandó egy-egy témában elmélyedni egy kicsit, ezért a választásokat nem ők döntik el. A plebs, meg olyan, amilyen, de mivel ők vannak a legtöbben, az ő igényeik kiszolgálásából lehet a legjobban megélni.

(szerintem egyébként a neoliberálisozó interjú marhaság. Egy olyan világban, ahol még a WC lehúzásához is hatósági engedély kell nevetséges neoliberalizmusról beszélni.)

Pelso.. 2016.08.03. 10:35:03

@Holger Hartland: Az efféle "aggodalom" semmiféle eredményre nem vezet. Az sem szerencsés, hogy e kis epizódban az eredeti célcsoportot sem sikerült felismerni. Várom, hogy a lövöldözős emberke nekikezdjen, sokáig nem lesz gondja kosztra, kvártélyra.

Jean Sol Partre 2016.08.03. 11:34:27

@Holger Hartland: majd ha téged néznek menekültnek és esetleg nem csak a verbalitást tolják túl, akkor mondd, hogy zágsón.
Lassan amúgy tőled kezdem félteni a kultúránkat és miattad aggódom a hazáért, szerinted verjelek meg, vagy mindjárt akasszalak fel?

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2016.08.03. 14:59:52

@Pelso..: A 168 óra-Heti hetes-Népszava stílusában folyó, magas lóról előadott értelmiségi magyargyalázás milyen eredményre vezet? Akkor már inkább a villamos tájékozatlan és keresetlenül fogalmazó, de alapjában véve jót akaró utazóközönsége.

Ha bárki más mond (vagy akár tesz) csúnyát, akkor jajneáltalánosítsunk, ha viszont magyarok, akkor azonnal jön, hogy fúj, szarország, szarmagyarok, most rögtön lázadjanak és akasszák fel Orbánt vagy megérdemlik a pusztulást.

@Jean Sol Partre: Szerintem inkább jelents fel, mószerolj be, próbálj megfúrni - a magadfajta szarháziak úgy szokták.

Jean Sol Partre 2016.08.03. 15:29:21

@Holger Hartland: Hazáját szerető igaz magyar ember nem feljelent, hanem maga intézkedik, fújjol, köpköd, esetleg akaszt, főleg, ha aggódik és alapvetően jót akar.

Bell & Sebastian 2016.08.03. 16:15:22

@Pelso..: Szcientológósok nem jöttek utánuk, megkötözött, foglyul ejtett pszichiáterekkel? Nálunk legalább lehetnek ilyenek. Be kellene tiltani mindet, akkor senki sem hőbörögne.

Pelso.. 2016.08.03. 17:56:55

@Holger Hartland: Semmilyenre.
Persze nekünk a történelmünk során majd mindig akadt "akkor már inkább.....". Többek közt ezért tartunk ott, ahol.
@Bell & Sebastian: Nem, de ami késik...:)

picur3ka 2016.08.04. 00:15:12

@Brendel Mátyás:

Persze, ezért is mondják azt a medikusok, hogy bakteriális fertőzés a leggyakoribb oka. A marhák.

picur3ka 2016.08.04. 00:21:18

@Pelso..:

Mondd, hogy nem te találsz ki ilyen átlátszó baromságokat! Minek kopiztad ide?

Én lecsuknám az összes alját, aki ilyeneket költ.

annamanna 2016.08.04. 05:03:30

"Muhamad Asad, született Weisz Lipót

És most jön egy kis meglepetés: a szalafista mozgalomnak „forradalmi arcot” nem más adott, mint egy bizonyos Weisz Lipót, aki Lembergben született, és kezdetben Chaim Weitzmannal együtt a cionista mozgalomban vett részt. A csávó a britek uralta Arábiában barangolva 1926-ban hirtelen megtért az iszlám hitre, azon belül is a szalafista-vahabita irányzat követője lett. Muhamad Asad név alatt publikált cikkei, írásai a modern „gerilla-szalafizmus” alapjait jelentik, ami szép teljesítmény azért egy zsidó származású embertől. A britek – egy második világháborút megelőző titkosszolgálati jelentésben olvasható – úgy vélték, hogy „a bolsevik terrorizmus mérgét fecskendez az arab lélekbe, ezzel destabilizálva a brit uralmat.” Ez a bolsevik méreg volt a zsidó származású Weisz Lipót szalafista-vahabita propagandája – ne mondják, hogy nem izgalmas az élet!

Épp ezért, a második világháború alatt, mint „ellenséges elemet” tartották a britek szoros megfigyelés alatt, hogy ezzel egy időben családját kiirtsák a nácik. Muhamad Asad álma a pakisztáni költővel, Muhammad Iqballal együtt az úgynevezett Iszlám Állam lett, az a modern képződmény, ami képes lesz megszüntetni azt a hatalmi és ideológiai vákuumot, amit a szekuláris és idegen hatalmak bábkormányai jelentenek a nagy iszlám birodalmak bukását követően. Olyan modern képződmény lenne ez, mely modern körülmények között tudná hosszú távon biztosítani a muszlim vallás gyakorlásának ideális körülményeit.

A második világháborút követően Asad élete Brit Indiában folyatódik, ahol a modern „Pakisztáni Mozgalom” egyik szellemi atyjává vált, az ország függetlenségét követően pedig annak vezető diplomatájaként szerzett magának érdemeket.
Megítélése persze szintén érdekes: míg az egyik értelmezés szerint a radikális iszlám módszertana, szellemi alapjai és értelmezési keretei is az ő tevékenységének köszönhetőek, mások a modern Szaúd-Arábia és főleg Pakisztán nemzeti hőseként tartják számon. Egyes kutatók szerint terrorista volt, mások szerint hős értelmiségi, aki hidat képezett az európai (elsősorban baloldali) gondolkodás, és az iszlám tanításai között, csatornát nyitva a „modernizációnak” az iszlám társadalomban. 2008-ban az ENSZ ez utóbbi narratívát erősítve Bécsben az ENSZ negyedben felavatták a Muhamad Asad Platz-ot az „Interkulturális Dialógus Nemzetközi Évének” keretében.

Nos, ez az egyik irányzat, amelyik nem nagyon fog se zsinagógákban, se templomokban együtt imádkozni senkivel, inkább szeretnék ezeket felrobbantani, lerombolni, ahogy ez amúgy szokásuk is, hisz ugyanazok a szalafisták robbantanak Afganisztánban és Pakisztánban történelmi emlékeket, akik ütvefúróval verik szét Palmyra romjait, vagy épp dózerólják el a mekkai Nagymecset történelmi emlékeit, hogy helyét egy gigastadion diznilendnek adják át. Nem minden vahabita ISIS-es tehát, de minden ISIS-es vahabita, és mint látjuk, a Mozgalmon belül olyanok is vannak, mint Weisz Lipót meg persze mint az ISIS gyilkosai."
tutiblog.com/egy-mohameden-szakadar-szekta-az-amelyik-bekes-iszlamot-jelenti/

Pelso.. 2016.08.04. 14:08:39

@picur3ka: Dehogy találok, nekem ilyesmire se energiám, se indíttatásom. A (részleges)hitelességét megítélni nem tudjuk, beraktam, hogy ilyen valami is van, ennyi.

picur3ka 2016.08.05. 01:44:52

@Pelso..:

Reméltem, hogy nem te voltál...

Szabványok 2016.08.06. 09:22:05

@Gaál Károly: Ne feleddkezz meg azokról a vidám 30 éves háborúkról, amikor európai keresztények mészároltak le eueópai keresztényeket. Az európai halálgyárak, gázkamrák nem olyan régen voltak.
Régen volt? É-Írországban régen robbantottak a katolikusok? A nagybátyámat nem akarta egy protestáns lányhoz hozzáadni a pap. Hogy áll hozzá a szexhez, fogamzáagátláshoz a katolikua egyház? Papi cölibátus és a pedofília kapcsolata már elmúlt?
Manapság hány atrocitás éri a muzulmánokat Európában keresztény(?) jobboldali részről?

picur3ka 2016.08.08. 02:06:29

@Gaál Károly:

A problémájuk okozója külföldön van, mindkettőnek, te butus.

picur3ka 2016.08.08. 02:13:43

@Szabványok:

Értjük, hogy utálod a katolikusokat, de ehhez nem kell ennyi butaságot mondanod még ráadásul.

Vesd össze: nem kell történelmileg visszamenni egy percet sem, kivégeznek Jeruzsálemben Jom-Kipurkor, ha katolikus vagy, na? Hogy fekszik?

Az írek meg nem azért robbantgattak, mert katolikusok, hanem mert el voltak foglalva.

picur3ka 2016.08.08. 02:18:13

@picur3ka:

'Az írek meg nem azért robbantgattak, mert katolikusok, hanem mert el voltak foglalva.'

Sőt, azért, mert támogatta, buzdította, gerjesztette és pénzelte őket Amerika a rendbontásra.

Szabványok 2016.09.10. 11:31:09

@picur3ka: Felfogóképességed nem túl jó. Én nem utálom a katolikusokat, magam is katolikus, templombe járó ember vagyok, csak úgy, mint egész családom. (Na jó, egy nagybátyám egy reformétus nőt feleségül.)

Hát ennyit értesz Te a világból!

picur3ka 2016.09.11. 03:58:01

@Szabványok:

Ezt, bár lehet, nem vetted észre, már az előző hozzászólásodban is hangsúlyoztad, hogy nyakig katolikus család vagy. Ez olyan, mint a: nekem van zsidó barátom...

Teljesen lényegtelen takarózás a hozzászólásod tartalmát illetően.

Jobban értem, mit írtál, mint te, nyugodj bele.

picur3ka 2016.09.11. 04:03:03

@Szabványok:

'Hogy áll hozzá a szexhez, fogamzáagátláshoz a katolikua egyház? Papi cölibátus és a pedofília kapcsolata már elmúlt?
Manapság hány atrocitás éri a muzulmánokat Európában keresztény(?) jobboldali részről? '

Ezeket a kérdéseidet pedig megpróbálhatnád megválaszolini magadnak, statistikából, ha érdekelne a valóság. És akkor elbójdokolnál a lyukadba.

Atti Békási 2018.07.22. 16:42:52

@Pelso..: Itt az eredménye amikor a vallást politikai célok szolgálatába állítja az ember! A legszebb az egészben hogy O.V. és pártja véleményem szerint maximum képmutatás szinten templomba járó , aki csak és kizárólag tanácsadói javaslatára megy el a templomba! Mert attól becsületesen nek és komolyabb hazafinak látszó sok a választói szemében! Egy nem templomba járó hanem HÍVŐ ember a másik vallását nem használja fegyvernek ellene, s nem nyilatkozik ilyen becsmérlőn és elítélően egy embertársa vallásáról!!! Én személy szerint nem támogatom a bevándorlást ! Mert meggyőződésem hogy nem tudjuk anyagilag magunkra venni azt a terhet, amit ennyi ember a társadalmunkba történő bármilyen szintű integrálása jelentene! Mellesleg mivel hazafinak tartom magam, úgy gondolom hogy akkor kell külső népcsoportok problémájával foglalkoznunk és ennek érdekében anyagi valamint humán erőforrásokat mozgósítani. Ha a saját őshonos népességű k számára biztosítani tudjuk mind anyagi mind a szellemi jólétet! De akkor elsőként a hazai kisebbségek felemelkedését kell biztosítanunk! S ha ezeken túl vagyunk jöhetnek a gazdasági bevándorlók! De akkor sem korlátlanul hiszen nem azzal teszünk jót ha az éhező el halat adunk, hanem ha megtanítják halászni!!!!
süti beállítások módosítása